Förslag till resolution - B7-0499/2010Förslag till resolution
B7-0499/2010

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om mänskliga rättigheter i Iran, särskilt i fallen Sakineh Mohammadi Ashtiani och Zahra Bahrami

6.9.2010

till följd av ett uttalande av kommissionen
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

Charles Tannock, Michał Tomasz Kamiński, Tomasz Piotr Poręba, Adam Bielan, för ECR-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0494/2010

Förfarande : 2010/2846(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0499/2010
Ingivna texter :
B7-0499/2010
Debatter :
Antagna texter :

B7‑0499/2010

Europaparlamentets resolution om mänskliga rättigheter i Iran, särskilt i fallen Sakineh Mohammadi Ashtiani och Zahra Bahrami

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av sina tidigare resolutioner om Iran,

–   med beaktande av uttalandena den 6 juli 2010 av Catherine Ashton, unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, om de förestående avrättningarna i Iran,

–   med beaktande av den höga representantens uttalande av den 12 juni 2010 om att situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran har försämrats,

–   med beaktande av Internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR) och Internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter (ICESCR),

–   med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Den generella situationen för de mänskliga rättigheterna i Iran har inte förbättrats sedan bottennivån efter presidentvalen i juni 2009. Många människor i Iran har utsatts för våld, fängslanden och förtryck av de iranska myndigheterna under det senaste året.

B.  Sakineh Mohammadi Ashtiani, en 43-årig tvåbarnsmor, har dömts till döden genom stening efter det att hon i maj 2006 förklarades skyldig till äktenskapsbrott.

C.  I ett separat mål blev Ashtiani dömd till spöstraff och fick 99 piskrapp.

D. Sakineh Mohammadi Ashtiani har nu dömts till ytterligare 99 piskrapp för att enligt påståenden ha förekommit obeslöjad på ett foto som publicerades i en brittisk tidning.

E.  Rättsväsendet stoppade den 12 juli Ashtianis dom om stening tillfälligt, men tjänstemän har därefter sagt att hon kan komma att hängas.

F.  Zahra Bahrami, en 45-årig kvinna med nederländskt och iranskt medborgarskap, greps när hon reste till Iran för att träffa sin dotter efter anklagelse om att tillhöra en monarkistisk grupp, bilda en regeringsfientlig organisation och sprida propaganda mot den iranska regimen efter att ha deltagit i Ashura-protesterna den 27 december 2009.

G. Bahrami har sedan hon greps hållits fängslad i Evinfängelset i Teheran och uppvisat tecken på tortyr och misshandel.

H. Enligt information som Nederländernas utrikesminister erhållit kommer Bahrami att dömas till livstids fängelse eller dödsstraff.

I.   Varken internationella människorättsorganisationer eller nederländska myndigheter har fått besöka Bahrami.

J.   Iranska myndigheter fortsätter att förfölja religiösa minoriteter såsom bahaier och kristna och håller för närvarande sju bahailedare fängslade: Behrouz Tavakkoli, Saeid Rezaie, Fariba Kamalabadi, Bahid Tizfahm, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi och Mahvash Sabet, som var och en har dömts till 20 års fängelse utan att några bevis någonsin har lagts fram mot dem.

K. Iranska myndigheter håller fortfarande hundratals personer fängslade vilka häktades olagligt som en del av massarresteringarna av politiska dissidenter och fredliga demonstranter efter det omstridda presidentvalet den 12 juni 2009.

L.  Iran fortsätter och gripa och häkta människorättsaktivister, såsom Shiva Nazar Ahari, som greps i Teheran den 20 december 2009 och som förefaller har anklagats för ”sammankomst och samverkan i syfte att begå brott”, ”propaganda mot staten” och ”moharebeh” (fiendskap mot Gud), som kan ge dödsstraff.

1.  Europaparlamentet uppmanar de iranska myndigheterna att upphäva dödsdomen mot Ashtiani och att ge henne en rättvis rättegång.

2.  Europaparlamentet uppmanar de iranska myndigheterna att ge Bahrami en rättvis rättegång och att bevilja henne rättigheter som fånge.

3.  Europaparlamentet fördömer det ökade bruket av dödsstraff i Iran som ett sätt att avskräcka den politiska oppositionen och i fall där bruket är förbjudet enligt internationell rätt, såsom för ungdomsbrott.

4.  Europaparlamentet uppmanar Iran att släppa de sju bahailedarna som hålls fängslade utan några bevis för anklagelserna mot dem och vars fängslande betyder att Iran varken uppfyller sina internationella åtaganden enligt Internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR) eller sin nationella lagstiftning när det gäller rätten till rättvis rättegång.

5.  Europaparlamentet kräver ett omedelbart frigivande av alla dem som hålls fängslade enbart för att de fredligt har utövat sin rätt till yttrande-, förenings- och mötesfrihet eller på grund av sin tro, och uppmanar myndigheterna att utreda och åtala de regeringstjänstemän och medlemmar av säkerhetsstyrkorna som är ansvariga för att oliktänkande eller deras familjemedlemmar samt demonstranter och fångar har mördats, misshandlats och torterats.

6.  Europaparlamentet uppmanar Iran att sluta gripa människorättsaktivister och att släppa dem som i dag hålls häktade utan att ha dömts i en rättvis rättegång.

7.  Europaparlamentet påpekar att tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet är grundläggande rättigheter som under alla omständigheter måste garanteras i enlighet med artikel 18 i den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, som Islamiska republiken Iran har undertecknat och ratificerat.

8.  Europaparlamentet uttrycker särskild oro över de erkännanden i tv av bl.a. Sakineh Mohammadi Ashtiani, som ger intryck av att vara framtvingade.

9.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till Islamiska republiken Irans regering och parlament, rådet, kommissionen, unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament, FN:s generalsekreterare och FN:s säkerhetsråd.