Förslag till resolution - B7-0615/2010Förslag till resolution
B7-0615/2010

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET om de pågående förhandlingarna om ett ramavtal mellan EU och Libyen

10.11.2010

i enlighet med artikel 121.1 i arbetsordningen

Ana Gomes för S&D-gruppen

B7‑0615/2010

Europaparlamentets rekommendation till rådet om ett ramavtal mellan EU och Libyen

Europaparlamentet utfärdar denna rekommendation

–   med beaktande av slutsatserna från rådets möte (allmänna frågor och yttre förbindelser) den 15 oktober 2007 om inledande av diskussioner om ett ramavtal mellan EU och Libyen och slutsatserna från Europeiska rådet den 18–19 juni och den 29–30 oktober 2009 om migrationsrelaterad politik,

–   med beaktande av de pågående förhandlingarna om ett ramavtal mellan EU och Libyen, den agenda för samarbete i migrationsfrågor som nyligen undertecknats och det nuvarande samarbetet mellan EU och Libyen på områdena migration och hiv/aids,

–   med beaktande av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna av den 10 december 1948,

–   med beaktande av Genèvekonventionen av den 28 juli 1951 om flyktingars rättsliga ställning samt dess tilläggsprotokoll av den 31 januari 1967,

–   med beaktande av Afrikanska enhetsorganisationens konvention från september 1969 om de specifika aspekterna på flyktingproblemen i Afrika,

–   med beaktande av Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna,

–   med beaktande av sin resolution av den 17 juni 2010 om avrättningar i Libyen,

–   med beaktande av artikel 121.1 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Trots den bestående diktaturen har Libyen utvidgat sina handelsförbindelser och politiska förbindelser med EU:s medlemsstater. Landet är en av EU:s partner i Medelhavsområdet och Afrika inom ramen för många frågor, särskilt migration, utveckling, klimatförändringar, säkerhet och stabilitet, medräknat åtgärder mot extremism, samt en tryggad energiförsörjning.

B.  Det ramavtal som man för närvarande förhandlar om inbegriper många olika områden från en stärkt politisk dialog till utveckling av handelsförbindelser och bättre samarbete inom olika sektorer.

C. Respekten för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatsprincipen samt motstånd mot dödsstraff är EU:s grundläggande principer. Europaparlamentet engagerar sig starkt för att dödsstraffet ska avskaffas universellt.

D. Libyen har inte ratificerat FN:s flyktingkonvention från 1951. Landet har däremot ratificerat Afrikanska enhetsorganisationens konvention om de specifika aspekterna på flyktingproblemen i Afrika, där det i artikel 8 betonas att konventionen ska vara ett effektivt regionalt komplement i Afrika till FN:s konvention från 1951 om flyktingars rättsliga ställning, och att medlemsstaterna ska samarbeta med FN:s flyktingkommissariat (UNHCR).

E.  Enligt artikel 19.2 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna får ingen människa avlägsnas, utvisas eller utlämnas till en stat där vederbörande löper en allvarlig risk att utsättas för dödsstraff, tortyr eller andra former av omänsklig eller förnedrande bestraffning eller behandling.

F.  Libyen har bland annat ratificerat följande internationella människorättsinstrument: den internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter (1970), den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (1970), den internationella konventionen om avskaffande av alla former av rasdiskriminering (1968), konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor (1989), konventionen mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning (1989), konventionen om barnets rättigheter (1993) och den internationella konventionen om skydd av alla migrerande arbetstagares och deras familjemedlemmars rättigheter (2004).

G. Trots ihållande, allvarliga människorättskränkningar valdes Libyen nyligen in i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

H. Till följd av de två senaste skälen ovan har Libyen specifika folkrättsliga skyldigheter att respektera de mänskliga rättigheterna.

1.  I anslutning till de pågående förhandlingarna om ett ramavtal riktar Europaparlamentet följande rekommendationer till rådet:

a.  Rådet uppmanas att ge parlamentet tillgång till det mandat som tilldelats kommissionen för att inleda förhandlingarna om ett ramavtal mellan EU och Libyen, i enlighet med artikel 218.10 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, där det fastställs att parlamentet ska informeras omedelbart och fullständigt i alla skeden av förfarandet.

b.  Rådet och kommissionen uppmanas att kräva att Libyen ratificerar Genèvekonventionen angående flyktingars rättsliga ställning från 1951, och parlamentet rekommenderar att man erbjuder Libyen stöd för genomförande av relaterade kompletterande åtgärder.

c.  Rådet och kommissionen uppmanas att kräva att de libyska myndigheterna garanterar UNHCR:s lagliga närvaro i landet, inklusive ett mandat för flyktingkommissariatet att utöva all slags skyddsverksamhet.

d.  Rådet uppmanas att ge upp sin strävan efter ett återtagandeavtal med Libyen, eftersom det skulle gå stick i stäv mot EU:s lagstadgade skyldigheter att skydda de mänskliga rättigheterna om man återförvisade människor till ett land där de mänskliga rättigheterna kontinuerligt kränks och dödsstraffet tillämpas. Vidare uppmanas rådet att erbjuda flyktingar som lokaliserats i Libyen ett program för vidarebosättning i en medlemsstat och lägga fram förslag till åtgärder för att tackla problemet med människohandel i området, med särskild hänsyn till skyddet av kvinnor och barn.

e.  Rådet uppmanas att verka för ett moratorium för dödsstraffet i Libyen som på sikt syftar till avskaffande av dödsstraffet, och att uppmana de libyska myndigheterna att tillhandahålla information och statistik om de personer som avrättats i Libyen sedan 2008.

f.   Rådet uppmanas att stärka regionala synergier i fråga om hållbar utveckling och miljöfrågor som klimatförändringar, vattenbrist och ökenspridning.

g.  Europaparlamentet anser att ett ramavtal bör inbegripa stöd för institutionell kapacitetsuppbyggnad som en metod för att stärka det civila samhället, främja Libyens moderniseringsinsatser, uppmuntra demokratiska reformer och öppna för politiska alternativ.

h.  Europaparlamentet rekommenderar att det inrättas en EU-delegation i Tripoli.

2.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna rekommendation till rådet och, för kännedom, till kommissionen och medlemsstaternas regeringar.