Förslag till resolution - B7-0053/2011Förslag till resolution
B7-0053/2011

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om situationen i Vitryssland

17.1.2011

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

Charles Tannock, Marek Henryk Migalski, Konrad Szymański, Edvard Kožušník, Ryszard Antoni Legutko, Michał Tomasz Kamiński, Adam Bielan, Tomasz Piotr Poręba, Ryszard Czarnecki, Janusz Wojciechowski, Mirosław Piotrowski, Jacek Olgierd Kurski, Tadeusz Cymański för ECR-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0044/2011

Förfarande : 2011/2514(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0053/2011
Ingivna texter :
B7-0053/2011
Antagna texter :

B7‑0053/2011

Europaparlamentets resolution om situationen i Vitryssland

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av sina tidigare resolutioner om den politiska situationen i Vitryssland,

–   med beaktande av kommissionens meddelande av den 3 december 2008 med titeln ”Östligt partnerskap” (KOM(2008)0823),

–   med beaktande av förklaringen om det östliga partnerskapet, utfärdad vid Europeiska rådets möte den 19–20 mars 2009, och den gemensamma förklaringen om det östliga partnerskapet, utfärdad vid toppmötet om det östliga partnerskapet den 7 maj 2009 i Prag,

–   med beaktande av förklaringen om det östliga partnerskapet, utfärdad vid Europeiska rådets möte den 10–11 december 2009,

–   med beaktande av slutsatserna från mötet den 13 december 2010 med utrikesministrarna i de länder som omfattas av det östliga partnerskapet,

–   med beaktande av de slutsatser om Vitryssland som drogs vid rådets (yttre förbindelser) 2 897:e möte den 13 oktober 2008, rådets (yttre förbindelser) 2 974:e möte den 17 november 2009 och rådets (yttre förbindelser) 3 041:a möte den 25 oktober 2010,

–   med beaktande av dialogen om mänskliga rättigheter mellan EU och Vitryssland,

–   med beaktande av artikel 110.4 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Det är allmänt erkänt att Lukasjenkos regim saknar demokratisk legitimitet eftersom den konstant har motverkat fria och rättvisa president- och parlamentsval och därmed är och förblir Europas sista diktatur.

B.  Det senaste presidentvalet i Vitryssland hölls den 19 december 2010.

C. Enligt olika oberoende mätningar, bl.a. en gjord av TV Belsat, fick Lukasjenko 30−45 procent av rösterna, medan stödet för honom enligt de officiella resultaten uppgick till 80 procent.

D. Enligt de officiella observatörerna vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) brast rösträkningen i transparens och redovisningsskyldighet, även om vissa positiva förbättringar kunde konstateras under kampanjperioden, i första hand större tillgång till medierna för oppositionens kandidater.

E.  Enligt OSSE:s valövervakningsuppdrags preliminära resultat levde valet i Vitryssland inte upp till internationellt erkända demokratistandarder.

F.  De vitryska myndigheternas agerande efter presidentvalet har fördömts av flera av EU:s medlemsstater, särskilt av Polen, Tyskland och Sverige, och även av Catherine Ashton, unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, i ett gemensamt uttalande med Förenta staternas utrikesminister Hillary Clinton av den 23 december 2010.

G. Polisen avbröt en fredlig demonstration mot resultatet av det nyligen hållna presidentvalet i Vitryssland.

H. En av president Lukasjenkos motståndare i det senaste presidentvalet, Uladzimir Njakljajeu, har slagits svårt av polisen och satts i fängelse, där han fortfarande hålls tillsammans med tre andra presidentkandidater, utan tillgång till sjukvård.

I.   Sju presidentkandidater och över tjugo oppositionsledare anklagas för att ha organiserat regeringsfientliga demonstrationer och masskaos.

J.   De vitryska myndigheterna genomsöker oppositionsledares och journalisters hem, bl.a. medlemmar av organisationen Charter 97, vars grundare hittades död den 3 september 2010.

K. Det allmänna läget avseende medborgerliga och demokratiska rättigheter i Vitryssland är fortfarande otillfredsställande, trots att vissa förbättringar har skett, t.ex. frigivandet av alla politiska fångar 2008.

L.  I ett uttalande den 2 november 2009 sa Vitrysslands president Alexandr Lukasjenko att förbindelser med Europeiska unionen som en mäktig konsoliderad partner är ett av de grundläggande elementen för att säkra Vitrysslands oberoende och självbestämmande samt ekonomiska, vetenskapliga och tekniska utveckling.

1.  Europaparlamentet fördömer de kränkningar av de mänskliga rättigheterna som den senaste tiden har skett i Vitryssland mot civila, oberoende medier och oppositionsledare, i synnerhet president Lukasjenkos motståndare i det nyligen genomförda presidentvalet.

2.  Europaparlamentet uppmanar den vitryska regeringen att omedelbart frige alla politiska fångar som fängslades i samband med presidentvalet, inbegripet de fyra presidentkandidaterna Andrej Sannikau, Aljaksej Michalevitj, Mikalaj Statkevitjoch Uladzimir Njakljajeu, och många andra människor som har fängslats efter att ha utnyttjat sin rätt att uttrycka sina politiska åsikter.

3.  Europaparlamentet uppmanar den vitryska regeringen att häva husarresten för flera andra politiska fångar, bl.a. presidentkandidaten för Vitrysslands kristdemokratiska parti, Vital Rymasjeuski.

4.  Europaparlamentet uppmanar de vitryska myndigheterna att lägga ner alla åtal mot presidentkandidater och oppositionsledare som har med det senaste presidentvalet att göra.

5.  Europaparlamentet förespråkar att EU ska inrätta och skicka ett valövervakningsuppdrag till Vitryssland för att undersöka det aktuella politiska läget och rapportera till parlamentet om vad det kommer fram till.

6.  Europaparlamentet uppmanar Vitrysslands regering att bekräfta att den är beredd att skapa gynnsamma förutsättningar för ett mer givande samarbete mellan EU och Vitryssland.

7.  Europaparlamentet uppmanar Vitrysslands regering att omedelbart höra upp med att göra razzior bland verkliga och förmodade politiska motståndare samt att sluta med förhören av dessa, och att i grunden förbättra förutsättningarna för det civila samhället, oberoende medier och den politiska oppositionen i Vitryssland.

8.  Europaparlamentet hoppas att Vitrysslands författningsdomstol kommer att ogiltigförklara valresultatet till följd av olagligheter och att Vitrysslands regering på grundval av detta tillåter att 2010 års presidentval görs om i enlighet med de normer som godkänts av OSSE/ODIHR, med ett omfattande och långsiktigt EU-valövervakningsuppdrag på plats i landet. Resultatet av detta val kommer därmed att vinna internationellt erkännande och återställa det vitryska presidentämbetets demokratiska legitimitet, vilket bl.a. krävdes av sju oppositionspartier den 10 januari 2011.

9.  Europaparlamentet förespråkar att de EU:s sanktioner mot företrädare för de vitryska myndigheterna som hävdes 2008 ska återinföras och skärpas.

10. Europaparlamentet anser att EU på grundval av strikta villkor bör inrätta en så kallad färdplan för stegvis genomförda sanktioner, och att ett första steg bör vara att återinföra visumförbudet tills alla de som har gripits och fängslats friges och åtalen mot dem avskrivs. Om de vitryska myndigheterna inte i tid vidtar åtgärder i detta syfte kommer det att vidtas nya, striktare åtgärder, t.ex. diplomatiska och ekonomiska sanktioner.

11. Europaparlamentet uppmanar rådet, kommissionen och det internationella demokratiska samfundet i sin helhet att utöka sitt stöd till det civila samhället och den politiska oppositionen i Vitryssland, särskilt genom att förenkla visumförfarandet för människor som har förlorat sina jobb och utbildningsmöjligheter på grund av sin verksamhet som oppositionsledare.

12. Europaparlamentet begär att vitryska organisationer ska få enklare och bättre tillgång till EU-medel, både organisationer som är registrerade och organisationer som är förbjudna av de vitryska myndigheterna.

13. Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att ge finansiellt stöd till oberoende medier, t.ex. Belsat TV, Radio Racja eller European Radio for Belarus. Parlamentet fördömer samtidigt att program som sänds i statlig vitrysk television finansieras via kommissionens resurser.

14. Europaparlamentet rekommenderar EU:s medlemsstater och andra likasinnade länder att ompröva sina ekonomiska förbindelser med Vitryssland. I detta sammanhang förordar parlamentet att EU:s näringsliv ser över villkoren för sitt samarbete med vitryska företag.

15. Europaparlamentet fäster stor vikt vid liberaliseringen av politiska, medborgerliga och mänskliga rättigheter samt vid en förstärkning av rättsstatsprincipen i Vitryssland, och understryker att ytterligare kränkningar av dessa rättigheter och principer kommer att leda till en försämring av förbindelserna mellan EU och Vitryssland, inbegripet återinförandet av riktade politiska och ekonomiska sanktioner.

16. Europaparlamentet uppmanar den vitryska regeringen att ge oppositionsledarna tillstånd att delta i Euronests arbete.

17. Europaparlamentet uppmanar de vitryska och internationella myndigheterna att göra en korrekt utredning av Aleh Bjabenins död. Bjabenin grundade Charter 97 och var rådgivare till presidentkandidaten Andrej Sannikau, och hans kropp påträffades den 3 september 2010.

18. Europaparlamentet bekräftar att EU är berett att blåsa nytt liv i sina förbindelser med Vitryssland inom ramen för den europeiska grannskapspolitiken, på villkor att den vitryska regeringen ger sitt ovillkorliga stöd till demokratiska värderingar och grundläggande mänskliga rättigheter, något den måste bevisa genom att uppnå tydliga riktmärken.

19. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament, FN:s generalsekreterare, OSSE:s och Europarådets parlamentariska församlingar, sekretariatet för Oberoende staters samvälde samt till Vitrysslands regering och parlament.