Förslag till resolution - B7-0725/2011Förslag till resolution
B7-0725/2011

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om situationen i Syrien (2011/2880(RSP))

13.12.2011

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra, Elmar Brok, Ioannis Kasoulides, Cristian Dan Preda, Ria Oomen-Ruijten, Andrzej Grzyb, Gabriele Albertini, Tokia Saïfi, Hans-Gert Pöttering, Mario Mauro, Rodi Kratsa-Tsagaropoulou, Elena Băsescu, Arnaud Danjean, Laima Liucija Andrikienė, Roberta Angelilli, Mário David, Simon Busuttil, Franck Proust, Agnès Le Brun, Michael Gahler, Nadezhda Neynsky, Dominique Vlasto för PPE-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0721/2011

Förfarande : 2011/2880(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0725/2011
Ingivna texter :
B7-0725/2011
Debatter :
Omröstningar :
Antagna texter :

B7‑0725/2011

Europaparlamentets resolution om situationen i Syrien (2011/2880(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av sina tidigare resolutioner om Syrien,

–   med beaktande av rådets (yttre förbindelser) slutsatser av den 14 november och den 1 december 2011,

–   med beaktande av de uttalanden som vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik gjorde den 3 och 28 november och den 2 december 2011,

–   med beaktande av handlingsplanen av den 2 november och besluten av den 12 och 16 november 2011 från Arabförbundet,

–   med beaktande av resolutionen av den 22 november 2011 från FN:s generalförsamlings tredje kommitté om människorättssituationen i Syrien,

–   med beaktande av rapporten om Syrien av den 23 november 2011 från den oberoende internationella undersökningskommissionen,

–   med beaktande av resolutionen av den 2 december 2011 från FN:s råd för mänskliga rättigheter om människorättssituationen i Syrien,

–   med beaktande av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna från 1948,

–   med beaktande av FN:s internationella konvention om medborgerliga och politiska rättigheter från 1966, som Syrien har anslutit sig till,

–   med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Efter det att de våldsamma attackerna mot fredliga demonstranter började i mars 2011 har det systematiska dödandet, våldet och tortyren trappats upp på ett dramatiskt sätt, och den syriska armén och landets säkerhetsstyrkor fortsätter att reagera med riktade mord, tortyr och massgripanden. Enligt FN:s uppskattningar har över 4 000 människor mist livet, många fler har sårats och tusentals har fängslats. Våldet och fördrivningarna leder till att de humanitära förhållandena kommer att försämras för många syrier.

B.  I rapporten från den oberoende internationella undersökningskommissionen om Syrien tar man upp de utbredda, systematiska och grova kränkningarna av de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna som Syriens armé och säkerhetsstyrkor samt regeringstrogna miliser gör sig skyldiga till. Undersökningskommissionen ansåg att det har förekommit brott mot mänskligheten i Syrien.

C. Arabförbundet har avstängt Syrien från att delta i förbundets rådsmöten och verksamhet till dess att Syrien har fullgjort alla sina åtaganden enligt handlingsplanen av den 2 november 2011.

D.  Krisen i Syrien hotar stabiliteten och säkerheten i hela Mellanöstern.

1.  Europaparlamentet fördömer den brutala användningen av våld mot fredliga demonstranter och den systematiska förföljelsen av demokratiaktivister, människorättsaktivister och journalister. Parlamentet uttrycker sin djupaste oro över de allvarliga människorättskränkningar som begåtts av de syriska myndigheterna, däribland massarresteringar, utomrättsliga avrättningar, godtyckliga frihetsberövanden, påtvingade försvinnanden, tortyr och misshandel av fångar, även barn. Parlamentet uppmanar på nytt president Bashar al-Asad och hans regim att omedelbart avsäga sig makten för att möjliggöra en fredlig och demokratisk omvandling av Syrien, och fördömer straffrihet.

2.  Europaparlamentet uttrycker sitt djupa deltagande med offrens anhöriga och hyllar det syriska folket för dess mod och beslutsamhet samt stöder helhjärtat dess strävan att uppnå full respekt för rättsstaten, de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna liksom garantier för bättre ekonomiska och sociala villkor och internationellt samarbete.

3.  Europaparlamentet uppmanar de syriska myndigheterna att fullt ut uppfylla sina skyldigheter enligt internationell människorättslagstiftning och kräver ännu en gång att våldet mot fredliga demonstranter och förföljelserna av deras familjer ska upphöra, att alla fängslade demonstranter, politiska fångar, människorättsaktivister och journalister ska friges och att internationella humanitära organisationer, människorättsorganisationer och internationella medier ska få tillträde fullt ut till landet.

4.  Europaparlamentet välkomnar offentliggörandet av rapporten från den oberoende internationella undersökningskommissionen om de kränkningar av internationell människorättslagstiftning som har skett i Syrien sedan mars 2011. Parlamentet välkomnar också resolutionen av den 2 december 2011 från FN:s råd för mänskliga rättigheter om människorättssituationen i Syrien, där ett mandat för en särskild rapportör om människorättssituationen i Syrien fastställs.

5.  Europaparlamentet välkomnar EU:s åtagande om att fortsätta att driva på för kraftfulla FN-åtgärder så att de internationella påtryckningarna ökar. Parlamentet uppmanar på nytt FN:s säkerhetsråds ständiga medlemmar, särskilt Ryssland och Kina, att inte blockera en resolution som fördömer den syriska regimens bruk av dödligt våld och kräver att det upphör, och att fastställa sanktioner som ska tillämpas om så inte sker. Parlamentet ställer sig helt bakom rådets beslut av den 14 november och den 1 december 2011 om att införa nya restriktiva åtgärder mot den syriska regimen. EU måste vara berett att vidta ytterligare åtgärder för att hjälpa Syriens befolkning, som stävar efter att med fredliga medel uppnå en framtid präglad av demokrati.

6.  Europaparlamentet ger sitt starka stöd till Arabförbundets ansträngningar att få ett slut på våldet och arbeta för en politisk lösning i Syrien. Parlamentet gläds åt Arabförbundets förslag om att sända en observatörsgrupp för att skydda civila. Parlamentet känner oro inför de syriska myndigheternas bristande engagemang att genomföra handlingsplanen. Parlamentet välkomnar Arabförbundets beslut att införa sanktioner mot den syriska regimen. Parlamentet uppmanar den syriska regimen att avstå från direkta eller indirekta försök att destabilisera grannländerna.

7.  Europaparlamentet stöder rådets slutsatser av den 1 december 2011, enligt vilka EU ska uppmuntra den syriska oppositionen att upprätta en enad plattform och fortsätta samarbetet med Arabförbundet för att få till stånd en framgångsrik övergång. EU ska också fortsätta det aktiva samarbetet med företrädare för den syriska oppositionen som ansluter sig till principen om icke-våld, integrering och demokratiska värderingar.

8.  Europaparlamentet välkomnar Turkiets fördömande av den syriska regimen och beslut att införa sanktioner mot Syrien, samt Turkiets val att ta emot flyktingar.

9.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament, Ryska federationens regering och parlament, Folkrepubliken Kinas regering och parlament, Förenta staternas regering och kongress, Turkiets regering och parlament, FN:s generalsekreterare, Arabförbundets generalsekreterare samt Arabrepubliken Syriens regering och parlament.