Förslag till resolution - B7-0052/2012Förslag till resolution
B7-0052/2012

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om den politiska situationen i Ryssland (2012/2505(RSP))

8.2.2012

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

Hannes Swoboda, Libor Rouček, Knut Fleckenstein, Ana Gomes, Pavel Poc, Kristian Vigenin, Mitro Repo för S&D-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0052/2012

Förfarande : 2012/2505(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0052/2012
Ingivna texter :
B7-0052/2012
Debatter :
Omröstningar :
Antagna texter :

B7‑0052/2012

Europaparlamentets resolution om den politiska situationen i Ryssland (2012/2505(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av det partnerskaps- och samarbetsavtal mellan Europeiska unionen och Ryska federationen som trädde i kraft 1997 och som har förlängts i väntan på att ersättas av ett nytt avtal,

–   med beaktande av de pågående förhandlingarna om ett nytt avtal som skulle skapa en ny heltäckande ram för förbindelserna mellan EU och Ryssland, och av partnerskapet för modernisering som lanserades 2010,

 med beaktande av sina tidigare betänkanden och resolutioner om Ryssland, särskilt resolutionerna av den 14 december 2011[1] om resultatet av valet till duman och av den 7 juli 2011[2] om förberedelserna inför valet till ryska statsduman i december 2011,

 med beaktande av OSSE/ODIHR:s slutliga valobservatörsrapport av den 12 januari om valet till statsduman den 4 december 2011,

–   med beaktande av den slutliga valobservatörsrapporten från Europarådets parlamentariska församling (Pace) av den 23 januari 2012 om det ryska parlamentsvalet och uttalandet av den 21 januari 2012 från den delegation som besökte Ryssland efter valet,

–   med beaktande av människorättssamråden mellan EU och Ryssland, särskilt det senaste mötet den 29 november 2011,

–   med beaktande av uttalandet den 6 december 2011 från vice ordföranden/den höga representanten, Catherine Ashton, om valet till duman i Ryssland samt hennes tal den 14 december 2011 i Strasbourg om toppmötet mellan EU och Ryssland och den 1 februari 2012 om den politiska situationen i Ryssland,

–   med beaktande av uttalandet den 15 december 2011 från Europeiska rådets ordförande, Herman van Rompuy, efter toppmötet mellan EU och Ryssland,

–   med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Under de senaste årtiondena har förbindelserna mellan EU och Ryssland ständigt utvecklats och lett till ett genomgripande och omfattande ömsesidigt beroende som sannolikt kommer att öka ytterligare framöver.

B.  Ett strategiskt partnerskapsavtal mellan EU och Ryssland är fortfarande av central betydelse för att samarbetet mellan de bägge partnerna ska kunna vidareutvecklas och intensifieras.

C. Utvecklingen i Ryssland ger fortfarande anledning till oro när det gäller respekten för och skyddet av de mänskliga rättigheterna samt respekten för gemensamt överenskomna demokratiska principer, valbestämmelser och förfaranden. Ryssland är en fullvärdig medlem av Europarådet och OSSE och har således förbundit sig att respektera principerna om demokrati och mänskliga rättigheter.

D. Den 12 april 2011 underkände Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna det tungrodda förfarandet för registrering av politiska partier i Ryssland, ett förfarande som inte är förenligt med de valnormer som Europarådet och OSSE har fastställt. Genom att begränsa registreringen av politiska partier och kandidater minskas den politiska konkurrensen och mångfalden i Ryssland.

E.  Visserligen har begränsade åtgärder nyligen vidtagits för att förbättra vallagarna, men de allmänna bestämmelserna är fortfarande extremt komplicerade och i vissa fall vaga, vilket leder till en inkonsekvent tillämpning av den rättsliga grunden.

F.  Enligt den slutliga valobservatörsrapporten från OSSE/ODIHR om valet till duman den 4 december 2011 respekterades inte reglerna om fria och rättvisa val fullt ut, utan präglades av sammansmältning av stat och regeringsparti samt valadministrationens brist på oberoende, partiska medier och statlig inblandning på olika nivåer. Enligt rapporten har valet till duman gett upphov till flera procedurmässiga fel, såsom uppenbar manipulering och allvarliga indikationer på att valurnor proppats fulla med röstsedlar.

G. Med de många massdemonstrationer som har ägt rum sedan valet till duman den 4 december 2011 har det ryska folket, särskilt de demonstranter som kallas ”vita banden”, visat att man vill ha mer demokrati och en allmän reform av valsystemet.

H. Politisk mångfald är en hörnsten i ett demokratiskt och modernt samhälle samt en källa till politisk legitimitet. Förberedelserna inför presidentval måste ge garantier om en fri och rättvis process med lika chanser för alla kandidater.

1.  Europaparlamentet noterar rapporten från OSSE/ODIHR och Europarådets parlamentariska församling om valet till duman, där det fastslås att valet inte respekterade valnormerna enligt OSSE:s definition, utan präglades av sammansmältning av stat och regeringsparti i form av procedurmässiga fel, uppenbar manipulering och valadministrationens brist på oberoende.

2.  Europaparlamentet uppmanar de ryska myndigheterna att fortsätta med en öppen och ingående utredning av alla rapporter om fusk och trakasserier med målet att straffa dem som bär ansvaret och att låta väljarna rösta på nytt på de ställen där oegentligheter har förekommit. Parlamentet betonar att det enligt Rysslands vallagstiftning finns möjlighet till överklagan och rättelse. Parlamentet påpekar emellertid att den centrala valkommitténs hantering av klagomål har brustit i öppenhet och att den inte har bemött sådana klagomål tillräckligt snabbt och effektivt.

3.  Europaparlamentet välkomnar president Medvedevs uttalande om omfattande reformer av det politiska systemet, inbegripet en välbehövlig förenkling av de bestämmelser som styr registreringen av politiska partier. Parlamentet efterlyser ett seriöst åtagande om att även ta upp problemen med mediefriheten samt mötes- och yttrandefriheten. Parlamentet bekräftar att EU är redo att på alla möjliga sätt samarbeta med Ryssland, även inom ramen för partnerskapet för modernisering, för att öka respekten för mänskliga och grundläggande rättigheter och effektiviteten hos ett oberoende rättstatssystem i Ryssland.

4.  Europaparlamentet betonar att de fredliga demonstrationerna i Ryssland är ett uttryck för det ryska folkets önskan om mer demokrati. Parlamentet uppmanar de ryska myndigheterna att utnyttja den senaste tidens massmöten som ett tillfälle att tillmötesgå det ryska folkets krav på mer demokrati, reformera vallagarna och följa OSSE:s och Europarådets normer i samarbete med Venedigkommissionen.

5.  Europaparlamentet påminner om att begränsningarna av den politiska mångfalden under förberedelserna inför valet till duman var en av främsta bristerna under det valet. Parlamentet uttrycker oro för att oppositionskandidater inte tillåts ställa upp i presidentvalet den 4 mars 2012, vilket än en gång undergräver den politiska konkurrensen och mångfalden.

6.  Europaparlamentet uppmanar de ryska myndigheterna att inleda dialog med oppositionen och att se över sitt beslut att inte låta oppositionsledaren Grigorij Javlinskij registrera sig för presidentvalskampanjen. Parlamentet uppmanar de ryska myndigheterna att garantera ett fritt, rättvist och demokratiskt presidentval i mars med lika möjligheter för samtliga kandidater.

7.  Europaparlamentet uppmanar OSSE och Europarådet att följa upp utredningarna om oegentligheter och att noggrant övervaka förberedelserna inför presidentvalet och tillämpningen av valbestämmelserna, något som de ryska myndigheternas redan har gått med på.

8.  Europaparlamentet konstaterar att 600 internationella valobservatörer förväntas övervaka det ryska presidentvalet (det kommer att finnas observatörer från OSSE/ODIHR, Pace, Shanghai-samarbetsorganisationen och OSS). Parlamentet understryker att internationella och nationella valobservatörer bör ha möjlighet att fullgöra sitt uppdrag fullt ut och inblandning och hinder från de ryska myndigheternas sida, som enligt rapporter förekom under valet till duman, bör undvikas.

9.  Europaparlamentet uttrycker oro inför den långdragna brottsutredningen och rättsprocessen när det gäller Sergej Magnitskijs död. Parlamentet efterlyser ett snabbt uppklarande av detta tragiska dödsfall och kräver att de skyldiga straffas.

10. Europaparlamentet uppmanar med kraft Ryssland att ansluta sig till det internationella samförståndet och låta säkerhetsrådet agera utifrån Arabförbundets förslag om en lösning på Syrienkrisen. Parlamentet understryker att Ryssland som ständig medlem i FN:s säkerhetsråd bör ta sitt ansvar för internationell fred och säkerhet på allvar.

11. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar och parlament, Ryska federationens regering och parlament, Europarådet och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.