Förslag till resolution - B7-0131/2012Förslag till resolution
B7-0131/2012

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om om situationen i Nigeria (2012/2550(RSP))

7.3.2012

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

Charles Tannock, Peter van Dalen, Tomasz Piotr Poręba, Konrad Szymański, Ryszard Antoni Legutko, Ryszard Czarnecki för ECR-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0131/2012

Förfarande : 2012/2550(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0131/2012
Ingivna texter :
B7-0131/2012
Debatter :
Omröstningar :
Antagna texter :

B7‑0131/2012

Europaparlamentets resolution om om situationen i Nigeria (2012/2550(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av sina tidigare resolutioner om Nigeria, särskilt av den 6 maj 2010 om de omfattande grymheterna i Jos i Nigeria,

–   med beaktande av uttalandena från den höga representanten Catherine Ashton och hennes talesmän, särskilt av den 26 december 2011 och den 22 januari 2012,

–   med beaktande av Nigerias författning, i synnerhet bestämmelserna om skydd för religionsfriheten i kapitel IV – Rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet,

–   med beaktande av det reviderade Cotonouavtalet, särskilt artikel 8,

–   med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. En tredjedel av Nigerias 36 delstater införde 1999 islamisk straffrätt och gjorde sharialagar till den högsta rättsliga auktoriteten, och skapade därmed en reell statsreligion som strider mot den nationella, sekulära konstitutionen. Sharialagarna innehåller bestämmelser om dödsstraff för sexuella förseelser, och amputeringar och spöstraff används som bestraffningar. Förfarandena i dessa domstolar är oförenliga med vedertagna internationella normer om rättsäkerhet och diskriminerar kvinnor.

B.  Enligt människorättsrapporter har våld på grund av religiösa motsättningar krävt omkring tusen människoliv i norra Nigeria under 2012.

C. Den senaste tidens våldshandlingar omfattar ett bombattentat mot FN:s lokaler i Abuja den 26 augusti 2011, angrepp mot kyrkor och religiösa symboler i hela Nigeria under julen 2011, en anfallsvåg som den 20 januari 2012 krävde fler än 150 liv i Kano i norra Nigeria och ett självmordsattentat mot en kyrka i Jos den 26 februari 2012.

D.  Terroristorganisationen Boko Haram bär ansvar för mycket av våldet de senaste åren och fortsätter att intensifiera sina angrepp.

E.  Militanta grupper i söder har hotat att vidta motåtgärder mot muslimer från norr som bor i de södra delarna om anfallen mot kristna i norr inte upphör.

F.  De bakomliggande orsakerna till våldet är inte enbart etniska och religiösa motsättningar, utan också omfattande fattigdom, ojämlikhet, klientsystem och politisk splittring som är förödande för alla parter. Trots att Nigeria är världens åttonde största oljeproducerande land lever majoriteten av invånarna under fattigdomsgränsen.

G. I Nigeria inleddes 2012 med landsomfattande strejker och massdemonstrationer mot den statliga korruptionen och skyhöga bränslepriser till följd av avskaffade subventioner.

H. EU är en stor ekonomisk bidragsgivare till Nigeria och den 12 november 2009 undertecknade kommissionen och Nigerias federala regering ett landstrategidokument och ett nationellt vägledande program för 2008–2013, enligt vilka EU ska finansiera projekt som bland annat syftar till att skapa fred och säkerhet och värna mänskliga rättigheter.

1.  Europaparlamentet fördömer med kraft terroristattentaten mot kristna befolkningsgrupper, deras egendomar och symboler och de våldsamma sammanstötningarna och de tragiska förlusterna av människoliv till följd av dessa. Parlamentet uttrycker sin solidaritet och sitt deltagande med offren och deras anhöriga.

2.  Europaparlamentet uppmanar den federala regeringen och delstatsregeringarna att skydda utsatta befolkningsgrupper, framför allt i de norra och centrala delarna av landet, särskilt delstaterna Yobe och Bauchi, genom ökad regelbunden polispatrullering.

3.  Europaparlamentet välkomnar de insatser som gjorts på federal nivå och delstatsnivå för att gripa personer som man vet eller upptäcker har deltagit i våldsattentaten. Parlamentet uppmanar de nigerianska myndigheterna att sätta stopp för straffriheten genom att se till att förövare åtalas och att folket inte tar lagen i egna händer.

4.  Europaparlamentet uppmanar de nigerianska myndigheterna att inte bara försöka förhindra ytterligare våld, utan att också angripa de bakomliggande orsakerna, såsom almajiri-systemet, den omfattande fattigdomen, den ekonomiska ojämlikheten, den bristande tillgången på bördig jordbruksmark och andra resurser, korruptionen, polisvåldet och hatpropagandan.

5.  Europaparlamentet uppmanar den nigerianska regeringen att ingripa i enskilda fall där personer åtalas enligt sharialagarna och döms till döden, amputering, spöstraff eller annan omänsklig eller förnedrande behandling, som strider mot den nigerianska konstitutionen samt internationell människorättslagstiftning.

6.  Europaparlamentet uppmanar EU att fortsätta sin politiska dialog med Nigeria i enlighet med artikel 8 i det reviderade Cotonouavtalet och att i samband därmed ta upp frågor som är kopplade till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet, principer som anges i internationella, regionala och nationella människorättsinstrument.

7.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik samt till medlemsstaternas regeringar och parlament och Nigerias regering och parlament.