Förslag till resolution - B7-0215/2012Förslag till resolution
B7-0215/2012

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om rättssäkerhet vad gäller europeiska investeringar utanför Europeiska unionen

18.4.2012

till följd av uttalandena av rådet och kommissionen
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen
(2012/2619(RSP))

Izaskun Bilbao Barandica för ALDE-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0214/2012

Förfarande : 2012/2619(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0215/2012
Ingivna texter :
B7-0215/2012
Debatter :
Antagna texter :

B7‑0215/2012

Europaparlamentets resolution om rättssäkerhet vad gäller europeiska investeringar utanför Europeiska unionen

(2012/2619(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av sin resolution av den 6 april 2011 om den framtida EU-politiken för internationella investeringar (2010/2203(INI)),

–   med beaktande av sin resolution av den 21 oktober 2010 om EU:s ekonomiska handelsförbindelser med Latinamerika (2010/2026(INI)),

–   med beaktande av sin resolution av den 13 december 2011 om hinder för handel och investeringar (2011/2115(INI)),

–   med beaktande av kommissionens förslag till förordning om införande av övergångsordningar för bilaterala investeringsavtal mellan medlemsstater och tredjeländer (”skyddsförordningen”), COM(2010)0344,

–   med beaktande av kommissionens meddelande av den 7 juli 2010 om en samlad EU politik för internationella investeringar, COM(2010)0343,

–   med beaktande av Eurolat-resolutionen av den 19 maj 2011 om förutsättningarna för handelsförbindelser mellan EU och Latinamerika,

–   med beaktande av Världshandelsorganisationens gemensamma uttalande av den 30 mars 2012 om Argentinas importbegränsande strategier och förfaranden,

–   med beaktande av G20-förklaringarna från Washington (15 november 2008), London (2 april 2009), Pittsburgh (25 september 2009), Toronto (26 juni 2010), Seoul (12 november 2010) och Cannes (4 november 2011) som innehåller åtaganden om att bekämpa protektionism,

–   med beaktande av det bilaterala investeringsavtalet mellan Spanien och Argentina,

–   med beaktande av förhandlingarna om ett interregionalt associeringsavtal mellan EU och Mercosur, och då i synnerhet frihandelsavtalet,

–   med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Enligt Lissabonfördraget tillhör utländska direktinvesteringar EU:s exklusiva befogenheter, såsom föreskrivs i artiklarna 3.1 e, 206 och 207 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget).

B.  Unionen har börjat utnyttja denna befogenhet genom pågående investeringsförhandlingar med Indien, Singapore och Kanada samt förslag om förhandlingsmandat för Marocko, Tunisien, Jordanien och Egypten.

C. Det finns för närvarande inget investeringsavtal mellan EU och Mercosur eller Argentina, och kommissionen har inte heller föreslagit ett förhandlingsmandat för investeringar i frihandelsförhandlingarna mellan EU och Mercosur.

D.  EU:s investeringar skyddas av medlemsstaternas bilaterala investeringsavtal i de fall då det finns sådana. För närvarande har 18 EU-medlemsstater gällande avtal med Argentina.

E.  Argentina är medlem i Mercosur och deltar därmed för närvarande i förhandlingarna om ett associeringsavtal med EU som bland annat syftar till att åstadkomma en stegvis och ömsesidig avreglering av handeln och investeringarna.

F.  Trots dessa förhandlingar påpekade kommissionen i sin rapport om handels- och investeringshinder att Argentina har vidtagit ett antal protektionistiska åtgärder som har försämrat affärsklimatet för investerare från EU i Argentina.

G. I egenskap av medlem i G20-gruppen har Argentina vid varje G20-möte åtagit sig att bekämpa protektionism och hålla marknaderna öppna för handel och investeringar.

H. Under de senaste månaderna har YPF-Repsol utsatts för en offentlig smutskastningskampanj och den 16 april 2012 meddelade den argentinska regeringen att den planerade att förstatliga 51 procent av företaget, vilket ledde till att aktien sjönk kraftigt, till skada för företagets aktieägare och närstående företag.

I.   Andra europeiska företag riskerar att bli föremål för liknande åtgärder från de argentinska myndigheterna.

J.   Ovannämnda tillkännagivande gjordes samtidigt som de argentinska federala myndigheterna omgående tog över företagets huvudkontor och tvingade den legitima ledningen och viss personal vid YPF-Repsol att lämna lokalerna.

K. Före detta tillkännagivande hade den spanska regeringen och YPF-Repsol försökt att förhandla fram en lösning, men dessa försök avvisades av den argentinska regeringen.

1.  Europaparlamentet beklagar djupt att många av EU:s största handels- och investeringspartner har valt att vidta protektionistiska åtgärder. Detta gäller i synnerhet Merocosur-länderna, där också Argentina ingår. Parlamentet understryker sin åsikt att det bästa sättet att bekämpa den globala ekonomiska och finansiella krisen är att behålla öppna marknader, och uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att utnyttja det kommande G8-mötet till att upprepa de utvecklade ekonomiernas åtaganden om att behålla fria marknader.

2.  Europaparlamentet beklagar att den argentinska regeringen har beslutat att gå vidare med exproprieringen av en majoritet av aktierna i ett europeiskt företag; detta är ett orättvist och villkorligt beslut som otvivelaktigen utgör en konfiskering, vilket i sin tur innebär ett angrepp mot den fria företagsamheten och rättssäkerhetsprincipen och leder till ett försämrat investeringsklimat för EU-företag i landet.

3.  Europaparlamentet uttrycker djup oro över situationen eftersom den innebär att internationella åtaganden inte har uppfyllts. Parlamentet varnar för att denna typ av åtgärder dels kan få negativa konsekvenser genom att de internationella investeringar som behövs för utveckling och tillväxt uteblir, dels kan vara till nackdel för Argentina i det internationella samfundet.

Handel och investeringar mellan EU och Argentina

4.  Europaparlamentet noterar de pågående handelsförhandlingarna mellan EU och Mercosur och anser att om sådana förhandlingar ska lyckas måste båda sidor spela med öppna kort och ha förtroende för varandra.

5.  Europaparlamentet beklagar att Argentina inte har respekterat denna princip utan har infört flera restriktiva handels- och investeringsåtgärder som har hämmat EU-företag.

6.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att bemöta dessa restriktioner med alla tillgängliga konfliktlösningsmedel som finns inom Världshandelsorganisationen samt att samarbeta med andra länder som utsätts för liknande diskriminerande handels- och investeringshinder.

YPF-Repsol

7.  Europaparlamentet beklagar den argentinska regeringens ensidiga beslut att ignorera möjligheten att förhandla fram en lösning och i stället förstatliga 51 procent av YPF‑Repsol.

8.  Europaparlamentet påminner om att EU traditionellt har vänskapliga band och gemensamma värderingar och principer med Argentina. De argentinska myndigheterna uppmanas att återgå till en atmosfär av dialog och förhandling som det bästa sättet att lösa denna konflikt.

9.  Europaparlamentet välkomnar uttalandet från EU:s utrikesrepresentant Catherine Ashton med ett fördömande av den argentinska regeringens åtgärder samt ser positivt på att mötet med den gemensamma samarbetskommittén EU–Argentina har ställts in. Parlamentet kräver att kommissionsledamot Karel De Gucht och EU:s utrikesrepresentant Catherine Ashton använder alla tillgängliga diplomatiska kanaler, inklusive förhandlingarna om ett associeringsavtal och Argentinas Mercosurpartner, för att lösa detta problem med sina argentinska motparter. Kommissionen och medlemsstaterna uppmanas att ha ett nära samarbete med sina kollegor i internationella fora som G20 och Världshandelsorganisationen för att visa ett enat motstånd mot den argentinska regeringens agerande.

Följder för EU:s investeringspolitik

10. Europaparlamentet beklagar att det inte finns något bilateralt investeringsavtal mellan EU och Argentina och att det bilaterala investeringsavtalet med Spanien är den lämpligaste vägen att hantera YPF-Repsol-fallet.

11. Europaparlamentet anser att detta fall visar att det är önskvärt med investeringsavtal på EU-nivå som kan stärka EU:s globala förhandlingsposition i sådana frågor. Kommissionen uppmanas därför att påskynda arbetet med att teckna sådana avtal med tredjeländer.

12. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar, Republiken Argentinas regering och kongress samt medlemmarna av Mercosur-rådet.