Förslag till resolution - B7-0535/2012Förslag till resolution
B7-0535/2012

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om konferensen om utvärdering av icke-spridningsfördraget avseende upprättande av en massförstörelsevapenfri zon i Mellanöstern

5.12.2012 - (2012/2890(RSP))

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

Pino Arlacchi, Maria Eleni Koppa, Ana Gomes, Raimon Obiols för S&D-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0534/2012

Förfarande : 2012/2890(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0535/2012
Ingivna texter :
B7-0535/2012
Debatter :
Antagna texter :

B7‑0535/2012

Europaparlamentets resolution om konferensen om utvärdering av icke-spridningsfördraget avseende upprättande av en massförstörelsevapenfri zon i Mellanöstern

(2012/2890(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av sina tidigare resolutioner om icke-spridning och nedrustning av kärnvapen, särskilt av den 10 mars 2010 om fördraget om icke-spridning av kärnvapen[1],

–   med beaktande av konferensen 1995 om utvärdering av icke-spridningsfördraget, som antog en resolution där man begärde att förhandlingar skulle inledas för att upprätta en kärnvapenfri zon i Mellanöstern,

–   med beaktande av rapporten från FN:s nedrustningskommission av den 30 april 1999 där man rekommenderade en uppsättning principer och riktlinjer för upprättandet av en kärnvapenfri zon,

–   med beaktande av slutdokumentet från 2010 års utvärderingskonferens med parterna till avtalet om icke-spridning av kärnvapen, särskilt slutdokumentets del I, Slutsatser och rekommendationer för uppföljningsåtgärder, punkterna 104 och 116 samt kapitel IV om Mellanöstern, särskilt genomförandet av 1995 års resolution om Mellanöstern,

–   med beaktande av Europeiska unionens strategi mot spridning av massförstörelsevapen, som antogs av Europeiska rådet den 12 december 2003,

–   med beaktande av rådets beslut 2012/422/Gusp av den 23 juli 2012 till stöd för en process för att upprätta en zon i Mellanöstern som är fri från kärnvapen och alla andra slags massförstörelsevapen,

–   med beaktande av FN:s generalförsamlings resolution av den 13 december 2011 om upprättande av en kärnvapenfri zon i Mellanösternregionen,

–   med beaktande av rapporten från FN:s generalsekreterare av den 6 oktober 2010 om risken med kärnvapenspridningen i Mellanöstern,

–   med beaktande av uttalandet från talespersonen för Catherine Ashton, vice ordförande för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, om senareläggning av Helsingforskonferensen om upprättande av en massförstörelsevapenfri zon i Mellanöstern,

–   med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Spridningen av massförstörelsevapen och deras bärare utgör ett av de allvarligaste hoten mot internationell fred och säkerhet, och de mest akuta säkerhetsprioriteringarna är att hindra ytterligare stater från att skaffa eller använda kärnvapen, att minska de globala lagren, och att gå mot en kärnvapenfri värld.

B.  Utvecklingen av kärnvapenfria zoner, särskilt i regioner där läget är spänt, såsom i Mellanöstern, skulle främja den internationella freden och säkerheten och bidra till att förstärka den internationella icke-spridningspolitiken. Därför bör uppmuntrandet av en sådan utveckling vara en prioriterad fråga.

C. Det finns redan ett antal fördrag om kärnvapenfria zoner för andra regioner i världen, nämligen Latinamerika och Karibien, Söderhavet, Sydostasien, Afrika och Centralasien. Mongoliet har självt förklarat sig ha kärnvapenfri status, vilket har blivit erkänt genom att FN:s generalförsamling har antagit en resolution om Mongoliets status avseende den internationella säkerheten och frånvaron av kärnvapen. Den finns andra fördrag som också handlar om kärnavrustningen i vissa områden, t.ex. Antarktisfördraget, Rymdavtalet, Månfördraget och Havsbottensfördraget (Seabed treaty).

D. I slutdokumentet från 2010 års konferens om utvärdering av icke-spridningsfördraget finns en överenskommelse om att under 2012 sammankalla en konferens om upprättande av en zon fri från kärnvapen och andra massförstörelsevapen i Mellanöstern.

E.  Förberedelserna för denna konferens har pågått sedan Jaakko Laajava, finsk understatssekreterare, utsågs till dess medlare.

F.  Ryska federationen, Förenade kungariket och Förenta staterna är parter som stött resolutionen från 1995 om ett icke-spridningsfördrag för Mellanöstern, och är depositarier för fördraget om icke-spridning av kärnvapen.

G. Europeiska unionen och samtliga medlemmar av Europa-Medelhavspartnerskapet anslöt sig till målet i Barcelonaförklaringen 1995 att främja upprättandet av en massförstörelsevapenfri zon i Mellanöstern. EU stöder medlarens ansträngningar och målet att främja upprättandet av en massförstörelsevapenfri zon i Mellanöstern, särskilt genom ett ”icke-spridningskonsortium” och en serie seminarier om ämnet, liknande dem som organiserades 2008, 2011 och i november 2012.

H. Den konferens om upprättandet av en zon fri från kärnvapen och andra massförstörelsevapen i Mellanöstern, vilken var planerad att äga rum 2012, har skjutits upp.

I.   Upprättandet av en kärnvapenfri zon i Mellanöstern har funnits på dagordningen i olika internationella forum under lång tid, särskilt hos FN:s säkerhetsråd och generalförsamling och Internationella atomenergiorganets (IAEA) styrelse och generalförsamling.

J.   FN:s generalsekreterare bekräftade sitt djupa engagemang för att sammankalla konferensen och underströk hur viktig konferensen är, i det att den ger alla stater i området ett unikt tillfälle att kollektivt öka sin säkerhet.

1.  Europaparlamentet beklagar djupt att konferensen, som var planerad att äga rum i Helsingfors i december 2012, har skjutits upp, och uppmanar enträget alla berörda parter att genomföra konferensen i början av 2013.

2.  Europaparlamentet prisar medlaren för hans oförtröttliga ansträngningar att lägga grunden för ett framgångsrik konferens trots de olika uppfattningarna om vad dagordningen ska innehålla och vad konferensen bör uppnå, och mot bakgrund av turbulensen och de dramatiska politiska förändringarna i regionen.

3.  Europaparlamentet noterar arabländernas frustration över att resolutionen från 1995 om Mellanöstern inte har tillämpats under de senaste åren, vilket uttrycktes med skärpa under förberedelserna för och under konferensen 2012 om utvärdering av icke-spridningsfördraget.

4.  Europaparlamentet är mycket oroat över att konferensen 2015 om utvärdering av icke-spridningsfördraget kan sluta utan konsensus, om konferensen inte sammankallas snarast. Parlamentet vädjar till arabländerna att inte hota med att ifrågasätta sitt medlemskap i icke-spridningsfördraget, utan i stället fortsätta att främja och stödja upprättandet av en massförstörelsevapenfri zon i Mellanöstern. Samtidigt uppmanar parlamentet Israel att underteckna icke-spridningsfördraget, att låta alla sina kärnanläggningar omfattas av långtgående IAEA- kontroll och att delta konstruktivt i diskussionerna om en kärnvapenfri zon i Mellanöstern.

5.  Europaparlamentet stöder de pågående försöken inom ländergruppen P5+1 att finna en snabb diplomatisk lösning på den internationella oron över Irans kärnprogram, baserat på icke-spridningsfördraget och Irans fulla genomförande av resolutionerna från FN:s säkerhetsråd och IAEA:s styrelse.

6.  Europaparlamentet anser fullt och fast att upprättandet av en kärnvapenfri zon i Mellanösternregionen avsevärt skulle förbättra den internationella freden och stabiliteten.

7.  Europaparlamentet uppmanar vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor, Catherine Ashton, att se till att Europeiska unionen förblir aktivt engagerad i stödet för denna process, särskilt genom aktiv diplomatisk uppmuntran av alla berörda parter att engagera sig konstruktivt och med förstärkt politisk vilja i förhandlingarna.

8.  Europaparlamentet ber vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor, Catherine Ashton, att hålla parlamentet informerat om all utveckling i samband med de pågående ansträngningarna att sammankalla konferensen efter att den skjutits upp från det planerade datumet i december 2012.

9.  Europaparlamentet uppmanar enträget alla stater i regionen att inte vidta några åtgärder som skulle kunna underminera målet att upprätta zonen, inklusive att utveckla, framställa, testa eller på annat sätt skaffa kärnvapen, utan att i stället vidta åtgärder – inklusive förtroendeskapande åtgärder och verifieringsåtgärder – som syftar till att upprätta en kärnvapenfri zon i Mellanöstern.

10. Europaparlamentet välkomnar uppmaningen från den alliansfria rörelsen att snarast upprätta en kärnvapenfri zon i Mellanöstern, som ett prioriterat steg mot upprättandet av en massförstörelsevapenfri zon i regionen.

11. Europaparlamentet anser att förhandlingar om kärnvapen, kemiska vapen och biologiska vapen bör äga rum samtidigt för att man ska kunna göra parallella framsteg, vad avser både innehåll och tidsaspekter, i den process som leder mot en total avveckling av massförstörelsevapen, enligt kraven i förklaringen om Mellanöstern från konferensen 2012 för utvärdering av icke-spridningsfördraget. Därför uppmuntrar parlamentet alla stater i regionen att ratificera konventionen om kemiska vapen (CWC), konventionen om biologiska vapen (BWC) samt fördraget om fullständigt förbud mot kärnsprängningar (CTBT).

12. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, rådet, kommissionen, EU-medlemsstaternas regeringar och parlament, FN:s generalsekreterare, medlaren samt regeringarna och parlamenten i Mellanöstern.