Förslag till resolution - B7-0437/2014Förslag till resolution
B7-0437/2014

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om Rysslands påtryckningar på länder i det östliga partnerskapet, särskilt destabiliseringen av östra Ukraina

15.4.2014 - (2014/2699(RSP))

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

Guy Verhofstadt, Johannes Cornelis van Baalen, Annemie Neyts‑Uyttebroeck, Graham Watson, Louis Michel, Sarah Ludford, Kristiina Ojuland, Leonidas Donskis, Gerben‑Jan Gerbrandy, Hannu Takkula, Marietje Schaake, Jelko Kacin, Marielle de Sarnez, Robert Rochefort, Alexander Graf Lambsdorff, Adina-Ioana Vălean för ALDE-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0436/2014

Förfarande : 2014/2699(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0437/2014
Ingivna texter :
B7-0437/2014
Debatter :
Antagna texter :

B7‑0437/2014

Europaparlamentets resolution om Rysslands påtryckningar på länder i det östliga partnerskapet, särskilt destabiliseringen av östra Ukraina

(2014/2699(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–       med beaktande av sina tidigare resolutioner om den europeiska grannskapspolitiken, om det östliga partnerskapet och om Ukraina, särskilt resolutionerna av den 27 februari 2014 om situationen i Ukraina[1] och av den 13 mars 2014 om Rysslands invasion av Ukraina[2],

–       med beaktande av undertecknandet av de politiska delarna i associeringsavtalet mellan EU och Ukraina den 21 mars 2014,

–       med beaktande av uttalandena från EU:s stats- och regeringschefer om Ukraina till följd av Europeiska rådets extrainsatta möte om Ukraina den 6 mars 2014 och av Europeiska rådets slutsatser av den 20 mars 2014 om Ukraina,

–       med beaktande av resolutionen från Europarådets parlamentariska församling av den 9 april 2014 Recent developments in Ukraine: threats to the functioning of democratic institutions, som behandlar hoten mot de demokratiska institutionernas funktionssätt mot bakgrund av den senaste händelseutvecklingen i Ukraina,

–       med beaktande av artikel 2.4 i FN-stadgan,

–       med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.     Rysslands aggressiva agerande genom att invadera och annektera Krimhalvön är en kränkning av Ukrainas suveränitet och territoriella integritet och strider mot internationell rätt liksom mot Rysslands förpliktelser som signatär till samförståndsavtalet från Budapest om säkerhetsgarantier för Ukraina, där man åtog sig att respektera Ukrainas territoriella integritet och suveränitet.

B.     Det finns indikationer på att Ryssland aktivt uppmuntrar och sponsrar protesterna i regionerna Luhansk, Donetsk och Charkiv och direkt eller indirekt ligger bakom den aktuella ockupationen av offentliga byggnader i dessa regioner och städer.

C.     Ryssland har fortfarande ett stort antal soldater i stridsberedskap längs den ukrainsk‑ryska gränsen, trots att landet har lovat ett tillbakadragande för att minska spänningarna.

D.     Ryssland står fast vid sin linje att inte erkänna den ukrainska regeringen och den tillförordnade presidenten, vilket kompletteras av ryska offentliga uttalanden och nyhetsinslag som fortsätter att vara fientliga, ogrundade och utan anknytning till den verkliga situationen på plats.

E.     Rysslands politiska ledare vidhåller en skarp och fientlig retorik mot andra grannländer, särskilt mot Moldavien, efter de transnistriska de facto-myndigheternas begäran om att formellt ansluta sig till Ryssland.

F.     Kraftfulla internationella diplomatiska insatser på alla nivåer och en förhandlingsprocess behövs för att trappa ned situationen, minska spänningarna, förhindra att krisen eskalerar utom kontroll och säkerställa en fredlig utgång. EU måste reagera med kraft så att Ukraina och alla andra östliga grannländer fullt ut kan utöva sin suveränitet och territoriella integritet utan otillbörliga och fientliga påtryckningar från Rysslands sida.

G.     De sanktioner som EU och Förenta staterna satt in mot ett antal ryska tjänstemän har inte lyckats avskräcka Ryssland från att trappa upp situationen ytterligare och måste därför åtföljas av fler åtgärder.

1.      Europaparlamentet upprepar det starka fördömandet av Rysslands invasion och annektering av Krim, som är ett klart brott mot FN-stadgan och OSSE:s slutakt från Helsingfors, Europarådets stadga, 1994 års samförståndsavtal från Budapest om säkerhetsgarantier, 1997 års bilaterala avtal om vänskap, samarbete och partnerskap och 1997 års avtal om status och villkor för ryska Svartahavsflottans baser på Ukrainas territorium. Rysslands agerande är ett hot mot säkerheten och stabiliteten på hela den europeiska kontinenten.

2.      Europaparlamentet avvisar mycket bestämt Rysslands fullkomligt ogrundade uttalanden om att den nya ukrainska regeringen är illegitim och olaglig och att de ukrainska medborgarna i de östra regionerna hotas av högerextremister.

3.      Europaparlamentet uppmuntrar den ukrainska regeringen och Ukrainas högsta råd, Verchovna Rada, att inleda en konstitutionell reform för att garantera högsta möjliga skydd för minoriteter, tillsammans med bestämmelser om användning av språk och andra brådskande frågor, i enlighet med de högsta internationella och europeiska normerna.

4.      Europaparlamentet uppmanar Ryssland att dra tillbaka sina militära enheter som utplacerats längs den ukrainsk-ryska gränsen och att upphöra med sin delaktighet i och sitt stöd för separatistgrupper i östra Ukraina. Parlamentet konstaterar att den stora merparten av befolkningen i denna region fortsatt stöder upprätthållandet av ett odelat Ukraina. Parlamentet uppmanar de proryska demonstranterna att på fredligt väg upphöra med ockupationen av offentliga byggnader och att avstå från ytterligare åtgärder som skulle kunna förvärra situationen.

5.      Europaparlamentet noterar att de demonstrationer som hölls i Moskva och andra städer den 15 mars och den 13 april 2014 mot den ryska ockupationen av Krim tyder på att en avsevärd andel av de ryska medborgarna är emot en fientlig militär insats mot Ukraina.

6.      Europaparlamentet ser positivt på rådets (utrikes frågor) beslut av den 14 april 2014 om att sätta in en GSFP-polisinsats för att upprätthålla lag och ordning i Ukraina, och hoppas att detta uppdrag kan inledas utan dröjsmål. Parlamentet ställer sig bakom Natos och Förenta staternas åtgärder och uttalanden under denna kris och ser positivt på det beslut som fattades av Europarådets parlamentariska församling den 10 april 2014 om att upphäva rösträtten för den ryska delegationen och utestänga dess medlemmar från ledande organ inom Europarådet.

7.      Europaparlamentet uppmanar rådet att utöka tillämpningsområdet för personaliserade, individuella sanktioner mot ryska tjänstemän, så att de omfattar en ytterligare grupp av personer som står nära det ryska ledarskapet. Parlamentet anser att riktade sanktioner även bör utökas till att omfatta statsägda industrier, inbegripet militära.

8.      Europaparlamentet uppmanar EU:s näringsliv att fundera över om dess affärsmetoder i Ryssland är förenliga med EU:s enade förhållningssätt till den ryska regeringens politik. Parlamentet uppmanar medlemsstaterna att avstå från all försäljning av vapen eller militära material till Ryssland och att hålla inne alla sådana leveranser tills en adekvat lösning på den rådande krisen har hittats.

9.      Europaparlamentet ser positivt på det planerade mötet mellan Ukrainas, Förenta staternas och Rysslands utrikesministrar, tillsammans med EU:s höga representant, och ser det som en möjlighet att minska aktuella spänningar och påbörja arbetet med att lösa krisen på politisk och diplomatisk väg. Parlamentet betonar i detta sammanhang att Rysslands annektering av Krim alltjämt är olaglig och måste behandlas enligt internationell rätt och med fullt erkännande av Ukrainas suveränitet och territoriella integritet.

10.    Europaparlamentet betonar att de ryska betänkligheterna när det gäller EU:s associering med Ukraina och de övriga östliga grannländerna måste bemötas och förklaras på ett adekvat sätt, för att stilla oron för nya geopolitiska skiljelinjer på den europeiska kontinenten. Parlamentet påpekar att varje land har all rätt att göra sina egna politiska val men att EU:s engagemang i de östliga partnerländerna syftar till att sprida välstånd och öka den politiska stabiliteten, vilket i slutändan även kommer att vara till gagn för Ryssland.

11.    Europaparlamentet uttrycker sitt fulla stöd för Moldaviens territoriella integritet och uppmanar Ryssland att arbeta helhjärtat för att hitta en lösning på det transnistriska problemet och att avstå från alla åtgärder som skulle riskera att sprida den ukrainska konflikten till Moldavien.

12.    Europaparlamentet upprepar sitt åtagande för Georgiens territoriella integritet. Parlamentet anser att snabbare framsteg måste göras så att associeringsavtalet kan undertecknas och det djupgående och omfattande frihandelsavtalet kan börja tillämpas provisoriskt.

13.    Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar, Ukrainas tillförordnade president, regering och parlament, Europarådet samt Ryska federationens president, regering och parlament.