Întrebare parlamentară - O-0078/2007Întrebare parlamentară
O-0078/2007

"Societăţi producătoare de anuare" înşelătoare (de exemplu "European City Guides")

ÎNTREBARE ORALĂ URMATĂ DE O DEZBATERE O-0078/07
în conformitate cu articolul 108 din Regulamentul de procedură
de Arlene McCarthy, în numele Comisia pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor
Consiliul

În ultimii ani un număr de aşa-zise „societăţi producătoare de anuare” (de exemplu „European City Guides”) au operat transfrontalier în câteva state membre ale UE, servindu-se de practici comerciale înşelătoare şi frauduloase. Consecinţa înşelăciunilor de acest tip este de obicei „înregistrarea” nedorită a liber-profesioniştilor şi a întreprinderilor mici în „anuare” frauduloase timp de câţiva ani, la un preţ de până la 1 000 de euro pe an. Aceste sume sunt colectate imediat, în mod riguros, cu ajutorul companiilor specializate, lăsând victimele să suporte pierderi financiare semnificative şi, posibil, costuri judiciare. Atunci când aceste societăţi au fost identificate şi închise, ele au reuşit adesea să-şi schimbe locaţia şi să-şi reia practicile frauduloase.

 

Membrii Comisiei pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor au primit numeroase plângeri din partea cetăţenilor şi a comunităţii de afaceri în legătură cu asemenea cazuri. Comisia consideră, prin urmare, că sunt necesare acţiuni imediate şi coordonate ale statelor membre pentru a împiedica aceste „societăţi producătoare de anuare” să acţioneze şi să provoace alte pagube comunităţii de afaceri europene.

 

Comisia pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor pune, prin urmare, următoarele întrebări Consiliului Uniunii Europene:

 

  1. Sunt statele membre conştiente de importanţa acestei probleme pentru comunitatea de afaceri europeană şi, în special, pentru IMM-uri? Ce măsuri au luat pentru a închide aceste „societăţi producătoare de anuare” frauduloase?

 

  1. Sunt statele membre pregătite să facă schimb de informaţii cu autorităţile de supraveghere a pieţei din alte state membre, pentru a le avertiza în privinţa operaţiunilor „societăţilor producătoare de anuare” frauduloase şi a directorilor/proprietarilor acestora?

 

  1. Ce măsuri sunt luate pentru a acoperi lacunele create în transpunerea Directivei 84/450/CEE[1] privind publicitatea înşelătoare?

 

  1. Ce măsuri au fost luate de statele membre pentru a avertiza comunitatea de afaceri în privinţa ameninţării reprezentate de „societăţile producătoare de anuare” frauduloase şi a asista acele întreprinderi care sunt victimele acestor practici frauduloase?

 

  1. Sunt statele membre de acord ca Directiva 2005/29/CE privind practicile comerciale neloiale[2], care se aplică, de asemenea, publicităţii şi aspectelor legate de publicitatea înşelătoare ce vizează consumatorii, să fie extinsă la tranzacţiile între întreprinderi?

 

 

Depunere: 03.12.2007

Transmitere: 04.12.2007

Data limită: 25.12.2007