Întrebare parlamentară - O-0142/2009Întrebare parlamentară
O-0142/2009

Zborurile comune pentru repatrierea migranților fără acte în regulă

18.11.2009

ÎNTREBARE ORALĂ URMATĂ DE O DEZBATERE O-0142/09
în conformitate cu articolul 115 din Regulamentul de procedură
de Hélène Flautre, Jean Lambert şi Raül Romeva i Rueda, în numele Grupului Verts/ALE
Consiliul

În ultimele săptămâni, mai multe state membre au început repatrierea forțată și colectivă a unor cetățeni afgani în Afganistan unde, în anumite zone, există încă un risc evident în ceea ce privește securitatea fizică a acestora. Având în vedere că afganii reprezintă cea mai mare comunitate de refugiați din lume (peste 2,7 milioane, plus 500 000 de persoane strămutate) și că în Afganistan persistă o situație de confuzie generală, poate această țară să fie considerată o țară terță sigură?

 

În cazul în care Consiliul consideră că Afganistanul nu este o țară terță sigură, constituie zborurile comune o încălcare a articolului 33 din Convenția de la Geneva privind nereturnarea?

 

Consideră Consiliul că zborurile comune reprezintă o expulzare colectivă?

 

Poate Consiliul să garanteze că, înainte de fiecare repatriere, se va efectua o verificare detaliată pentru a se asigura că persoana vizată nu a depus o cerere de protecție internațională și, în caz afirmativ, că s-a respectat pe deplin fiecare etapă a procedurii de examinare și că securitatea acesteia nu este amenințată în țara în care a fost repatriată? Este Consiliul în măsură să verifice a posteriori că, într-adevăr, aceasta este situația în cazurile de repatriere forțată?

 

Consideră Consiliul că cetățenii afgani ar putea obține o protecție suplimentară în conformitate cu articolul 15 litera (c) din Directiva „condițiilor de eligibilitate” 2004/83/CE[1] din 29 aprilie 2004, care menționează amenințările grave și individuale la adresa vieții sau a persoanei unui civil ca urmare a violenței generalizate în caz de conflict armat intern sau internațional?

 

Consideră Consiliul legitimă repatrierea unei persoane rezidente fără forme legale pe teritoriul UE pentru unicul motiv că aceasta nu a depus o cerere de protecție internațională, în ciuda conștientizării pe deplin a faptului că, din cauza Regulamentului Dublin II, mulți solicitanți de azil se tem să depună o cerere de azil într-un stat membru atunci când intră pe teritoriul UE?

 

 

Depunere: 18.11.2009

Trimisă: 19.11.2009

Termen pentru răspuns: 10.12.2009