A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : O-0141/2010

Előterjesztett szövegek :

O-0141/2010 (B7-0559/2010)

Viták :

PV 11/11/2010 - 5
CRE 11/11/2010 - 5

Szavazatok :

OJ 11/11/2010 - 60

Elfogadott szövegek :


Parlamenti kérdések
2010. október 7.
O-0141/2010/változat1
Szóbeli választ igénylő kérdés:
a Bizottság számára
az eljárási szabályzat 115. cikke
Esther Herranz García, Albert Deß, Mairead McGuinness, Giovanni La Via, Michel Dantin, Véronique Mathieu, Gabriel Mato Adrover, Herbert Dorfmann, Georgios Papastamkos, Mariya Nedelcheva, Filip Kaczmarek, Jarosław Kalinowski, Béla Glattfelder, Czesław Adam Siekierski, Rareş-Lucian Niculescu, Sergio Paolo Frances Silvestris, Elisabeth Köstinger, Milan Zver, Peter Jahr, Maria do Céu Patrão Neves, a(z) PPE képviselőcsoport nevében
James Nicholson, a(z) ECR képviselőcsoport nevében
Luis Manuel Capoulas Santos, Paolo De Castro, Stéphane Le Foll, Iratxe García Pérez, a(z) S&D képviselőcsoport nevében

 Tárgy: Az állattenyésztési ágazat válsága az Unióban
 Válasz 

Az Európai Unióban számos állattartó gazdaság működését komolyan fenyegetik az utóbbi időben – részben előre nem látható éghajlati feltételek, részben spekuláció következtében – megnövekedett gabonaárak. A gabona világpiaci ára kétéves csúcspontra ugrott. Erre különösen érzékenyek az olyan ágazatok, mint a sertéshúságazat, ahol a takarmányozási költségek a termelési költségeknek akár 60%-át is elérhetik. A gabonapiac ingadozásai komoly zavarral fenyegetnek az összes állattenyésztési ágazatban, egy olyan időszakban, amikor ezeknek az ágazatoknak egyre szigorúbb élelmezésbiztonsági, környezeti és állatvédelmi követelményeknek kell megfelelniük.

A Bizottság bejelentette, hogy az elkövetkező hetek során megnyitják az intervenciós gabonakészleteket. Milyen egyéb lépéseket szándékozik tenni a Bizottság annak érdekében, hogy segítse ezeket az ágazatokat megbirkózni a jelenlegi helyzettel? Tervezi-e a Bizottság továbbfejlesztett piaci intézkedések bevezetését az áringadozások kezelése érdekében?

A kérdés eredeti nyelve: EN
Utolsó frissítés: 2010. október 25.Jogi nyilatkozat