Întrebare parlamentară - O-000286/2011Întrebare parlamentară
O-000286/2011

Condiţiile de detenţie în UE

Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000286/2011
adresată Consiliului
Articolul 115 din Regulamentul de procedură
Judith Sargentini, Jan Philipp Albrecht, Rui Tavares, Tatjana Ždanoka, Raül Romeva i Rueda
în numele Grupului Verts/ALE

Procedură : 2011/2897(RSP)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
O-000286/2011
Texte depuse :
O-000286/2011 (B7-0664/2011)
Voturi :
Texte adoptate :

Comisia a publicat o Carte verde privind aplicarea legislaţiei UE referitoare la detenţie în cadrul justiţiei penale, cu privire la care, în prezent, desfăşoară consultări cu părţile interesate. Cartea verde subliniază legăturile care există între condiţiile de detenţie şi diferitele instrumente ale UE, cum ar fi mandatul european de arestare şi decizia europeană de control judiciar şi ilustrează modul în care arestarea preventivă, situaţia copiilor şi condiţiile de detenţie sunt chestiuni pe marginea cărora UE ar putea lua iniţiativa.

Comunicarea cuprinde o anexă care ilustrează situaţia foarte diferită şi deseori îngrijorătoare din statele membre, în special în ce priveşte numărul persoanelor aflate în arest preventiv, nivelul de ocupare al închisorilor şi supraaglomerarea acestora, mărimea efectivelor populaţiei carcerale, precum şi coeficientul  deţinuţilor neresortisanţi. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat în repetate rânduri statele membre ale UE pentru condiţiile de detenţie, durata arestului preventiv şi administrarea justiţiei, inclusiv pe baza rapoartelor Comitetului pentru prevenirea torturii din cadrul Consiliului Europei.

Ce măsuri va lua Consiliul la nivelul UE pentru a asigura respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor deţinute în penitenciare şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie din statele membre?

Recunoaşte Consiliul că există o tensiune între condiţiile necorespunzătoare de detenţie şi executarea mandatului european de arestare, astfel cum s-a demonstrat prin chestiunile ridicate în cauza Radu, C-396/11?

Poate Consiliul să prezinte date concrete cu privire la durata medie de timp pe care o petrec în arest preventiv persoanele predate în urma unui mandat european de arestare?

Are Consiliul intenţia de a accepte condiţii în materie de procedură pentru păstrarea persoanelor suspecte în arest preventiv, inclusiv posibilitatea unei revizuiri şi perioade maxime înainte de a fi eliberate?

Are Consiliul intenţia să prezinte propuneri legislative la nivelul UE, care să includă normele europene în domeniul penitenciarelor, elaborate de Consiliul Europei, în special în ce priveşte cazarea, accesul la serviciile de îngrijire a sănătăţii şi de consiliere juridică?

Depunere: 27.10.2011

Trimisă: 28.10.2011

Termen pentru răspuns: 18.11.2011