Întrebare parlamentară - O-000289/2011Întrebare parlamentară
O-000289/2011

Eliminarea discriminării romilor

Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000289/2011
adresată Comisiei
Articolul 115 din Regulamentul de procedură
Lívia Járóka, Simon Busuttil
în numele Grupului PPE

Procedură : 2011/2901(RSP)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
O-000289/2011
Texte depuse :
O-000289/2011 (B7-0655/2011)
Voturi :
Texte adoptate :

În pofida Cadrului UE pentru strategiile naţionale de integrare a romilor lansat de Comisie şi salutat de Consiliu şi a elaborării de către Comisie a unor orientări adresate statelor membre pentru formularea strategiilor naţionale de integrare a romilor (SNIR), încă se mai practică discriminarea romilor în UE.

Încă mai trebuie depuse multe eforturi în scopul nediscriminării, având în vedere atitudinile negative răspândite faţă de romi şi aplicarea insuficientă a reglementărilor existente. Comunităţile de romi sunt adesea segregate în ghetouri şi se confruntă cu rate de ocupare extrem de scăzute şi cu un acces inegal la asistenţă medicală; în special, copiii romi au parte de o educaţie de slabă calitate, sub forma unei educaţii segregate şi a unor clase doar pentru elevi romi, deşi educaţia reprezintă unul dintre instrumentele cele mai importante pentru a evita sărăcia.

Toate statele europene – membre actuale sau viitoare ale Uniunii Europene – trebuie să depună eforturi concertate pentru a depăşi această excluziune socială istorică a minorităţii etnice celei mai numeroase de pe continent şi să semneze Strategia UE privind integrarea romilor.

Poate Comisia să contribuie la evitarea tratamentului discriminatoriu, asigurând totodată aplicarea Strategiei UE şi evaluarea instrumentelor juridice existente?

Poate Comisia să introducă criterii de evaluare a planurilor europene de acţiune privind romii şi să explice cum şi când „harta crizei” va fi gata pentru planificare, monitorizare şi evaluare?

Cum poate asigura Comisia dezvoltarea unui sistem complex de ocupare şi de asistenţă socială, accesul la învăţarea pe tot parcursul vieţii pentru şanse mai bune pe piaţa muncii, precum şi un tratament egal şi şanse egale în politicile privind ocuparea forţei de muncă şi programele destinate incluziunii sociale, şi cum poate asigura o mai bună participare a romilor la nivel local în ceea ce priveşte planificarea, executarea şi monitorizarea fondurilor UE?

Depunere: 27.10.2011

Trimisă: 31.10.2011

Termen pentru răspuns: 7.11.2011