Întrebare parlamentară - O-000296/2011Întrebare parlamentară
O-000296/2011

Condiţiile de detenţie în UE

Întrebarea cu solicitare de răspuns oral O-000296/2011
adresată Consiliului
Articolul 115 din Regulamentul de procedură
Birgit Sippel, Claude Moraes, Carmen Romero López, Sylvie Guillaume, Tanja Fajon, Roberto Gualtieri, Rita Borsellino
în numele Grupului S&D

Procedură : 2011/2897(RSP)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
O-000296/2011
Texte depuse :
O-000296/2011 (B7-0666/2011)
Voturi :
Texte adoptate :

În urma unei solicitări a Consiliului în contextul Programului de la Stockholm, precum şi a numeroaselor solicitări din partea Parlamentului European, Comisia a publicat recent o Carte verde privind aplicarea legislaţiei UE în materie penală în domeniul detenţiei.

Documentul lansează un proces de consultare publică a părţilor interesate în ceea ce priveşte acţiunile UE pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, astfel încât să se asigure încrederea reciprocă în domeniul cooperării juridice. El pune, de asemenea, în discuţie probleme esenţiale, cum ar fi impactul diferitelor standarde privind condiţiile de detenţie asupra aplicării instrumentelor legislative ale UE precum mandatul european de arestare şi ordinul european de supraveghere judiciară. Documentul explorează şi rolul posibil al acţiunilor UE în domenii precum arestarea preventivă, măsurile alternative şi condiţiile de detenţie a copiilor, în vederea îmbunătăţirii impactului acestora asupra condiţiilor de detenţie din întreaga Europă.

Anexa la Cartea verde evidenţiază mai multe motive de îngrijorare în raport cu situaţia extrem de diversă din diferitele state membre, legate de numărul persoanelor arestate preventiv, de suprapopulare şi de coeficientul efectivelor din penitenciare, precum şi de coeficientul de copii şi de străini aflaţi în penitenciare. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat în repetate rânduri statele membre ale UE pentru condiţiile de detenţie, durata arestului preventiv şi perioada de administrare a justiţiei, inclusiv pe baza rapoartelor Comitetului pentru prevenirea torturii din cadrul Consiliului Europei.

Cum intenţionează Consiliul să abordeze problema protejării drepturilor fundamentale înscrise în Carta UE pentru toate persoanele aflate în detenţie, în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie, lipsa facilităţilor, suprapopularea penitenciarelor, folosirea defectuoasă sau abuzivă a măsurilor alternative şi arestul preventiv prelungit, chestiuni care au făcut adesea obiectul unor hotărâri ale CEDO?  Cum intenţionează Consiliul să abordeze chestiunea competenţelor UE care au un impact direct sau indirect asupra condiţiilor de detenţie şi asupra drepturilor fundamentale ale deţinuţilor, precum arestul preventiv şi promovarea utilizării măsurilor alternative? Cum intenţionează Consiliul să abordeze chestiunea impactului condiţiilor de detenţie asupra aplicării instrumentelor UE esenţiale pentru cooperarea judiciară în materie penală, cum sunt mandatul european de arestare şi ordinul european de supraveghere judiciară?

Ce măsuri va lua Consiliul pentru a asigura o monitorizare corespunzătoare în urma publicării Cărţii verzi a Comisiei Europene?

Depunere: 9.11.2011

Trimisă: 10.11.2011

Termen pentru răspuns: 1.12.2011