Κοινοβουλευτική ερώτηση - O-000103/2015Κοινοβουλευτική ερώτηση
O-000103/2015

Η θανατική ποινή

Ερώτηση με αίτημα προφορικής απάντησης O-000103/2015
προς το Συμβούλιο
Άρθρο 128 του Κανονισμού
Elena Valenciano, εξ ονόματος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων

Διαδικασία : 2015/2879(RSP)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
O-000103/2015
Κείμενα που κατατέθηκαν :
O-000103/2015 (B8-0761/2015)
Ψηφοφορία :
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

Η 13η Παγκόσμια Ημέρα κατά της θανατικής ποινής θα εορταστεί στις 10 Οκτωβρίου 2015. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει έτσι την ευκαιρία να επιβεβαιώσει εκ νέου τον ηγετικό της ρόλο στην προσπάθεια για την κατάργηση της θανατικής ποινής και την επιβολή μορατόριουμ για τις εκτελέσεις.

Ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε αρκετές χώρες, είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος μέχρι την κατάργηση της θανατικής ποινής σε παγκόσμιο επίπεδο και πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες στήριξης της πρωτοβουλίας. Το 1977, μόνο 16 χώρες είχαν καταργήσει τη θανατική ποινή διά νόμου ή στην πράξη. Σήμερα είναι 140.

Το 2014 πραγματοποιήθηκαν εκτελέσεις σε 22 από τις 58 χώρες και εδάφη όπου εξακολουθεί να ισχύει η θανατική ποινή. Σε ορισμένες από αυτές, δυστυχώς, ο αριθμός των εκτελέσεων είτε παραμένει υψηλός είτε έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Το θέμα της φετινής παγκόσμιας ημέρας εστιάζει την προσοχή στην επιβολή της θανατικής ποινής για εγκλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Αντίθετα προς τη γενική τάση κατά τις τελευταίες δεκαετίες, σε έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό χωρών έχουν εκδοθεί νόμοι που επιτρέπουν την επιβολή της θανατικής ποινής για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Αυτή η εξέλιξη πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ περί θανατικής ποινής, που αναθεωρήθηκαν το 2013, δηλώνεται σαφώς ότι η θανατική ποινή «δεν θα επιβάλλεται για εγκλήματα σχετιζόμενα με ναρκωτικά».

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και η Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητούν από το Συμβούλιο να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

1. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για να συμπεριληφθεί η εκστρατεία για την κατάργηση της θανατικής ποινής στην εξωτερική πολιτική και τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις με χώρες στις οποίες εξακολουθεί να ισχύει η θανατική ποινή;

2. Ποια μέτρα είναι έτοιμο να λάβει το Συμβούλιο σε περιπτώσεις στις οποίες τρίτες χώρες ευθύνονται για σημαντική αύξηση του αριθμού των εκτελέσεων ή για την εκ νέου εφαρμογή των εκτελέσεων;

3. Λαμβανομένης υπόψη της σαφούς απαγόρευσης στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ όσον αφορά τη θανατική ποινή για εγκλήματα σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά, ποια μέτρα λαμβάνονται ώστε να διασφαλιστεί ότι η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες για την καταπολέμηση των ναρκωτικών δεν συμβάλλει στην επιβολή της θανατικής ποινής σε υπόπτους για τέτοιου είδους εγκλήματα;