Parlamentin kysymys - O-000074/2016Parlamentin kysymys
O-000074/2016

Euroopan vesivoima-ala

29.4.2016

Suullisesti vastattava kysymys O-000074/2016
komissiolle
työjärjestyksen 128 artikla
Patrizia Toia, Jean-Paul Denanot, S&D-ryhmän puolesta
Antonio Tajani, Françoise Grossetête, PPE-ryhmän puolesta
Michèle Rivasi, Verts/ALE-ryhmän puolesta

Vesivoima on yksi tärkeimmistä energialähteistä vapautetuissa energiajärjestelmissä. Se on historiallisesti ja määrällisesti merkittävin uusiutuva energialähde ja se vastaa vielä nykyäänkin EU:n energia- ja ympäristötavoitteita. Vesivarat ovat strategisessa osassa hiilestä irtautumista koskevien tavoitteiden saavuttamisessa ja ne edistävät erilaisten uusiutuvien energialähteiden integroimista markkinoihin varsinkin varastointikapasiteettinsa ansiosta. Ominaisuuksiensa ansiosta vesivoimalla voi olla ratkaiseva rooli vuodeksi 2030 asetettujen tavoitteiden sekä energiaunionia koskevien nykyisten ja tulevien tavoitteiden saavuttamisessa. Vesivoimalat tuottavat erilaisten verojen ja maksujen kautta resursseja alueille, joilla ne sijaitsevat, sekä muille paikallisyhteisöille.

Florence School of Regulationin äskettäin laatimasta tutkimuksesta ”Regimes for granting right to use hydropower in Europe” käy ilmi, että vesivoima-alaa säännellään erilaisilla järjestelmillä.

Kukin jäsenvaltio on laatinut itsenäisesti säännöt, joita sovelletaan veden käyttöä vesivoiman tuottamiseen koskevan oikeuden kestoon, myöntämismenettelyihin ja uusimiseen. Eurooppalaisten puitteiden yhdenmukaisuuden ja vastavuoroisuuden puute strategisten resurssien käyttöä koskevissa asioissa saattaa vaikuttaa epäsuotuisasti energia-alan sisämarkkinoiden kehittämiseen.

Ottaen huomioon vesivarojen käyttöehdoissa EU:n jäsenvaltioiden välillä yhä vallitsevat erot, voiko komissio selventää Euroopassa kyseisellä alalla vallitsevaa tilannetta?

Eikö komissio pelkää, että jotkin toimenpiteet, kuten vedenkäyttösopimusten ennenaikainen myöntäminen joissakin maissa ilman kokonaisvaltaista lähestymistapaa, luovat vääristymiä toimijoiden välille ja lopulta myös energia-alan sisämarkkinoille?

Miten komissio aikoo käynnistää Euroopan tasolla pohdinnan siitä, miten vesivoima-alalla voidaan edistää suurempaa yhdenmukaisuutta todellisen energiaunionin luomiseksi, ottaen huomioon eri järjestelmien, myöntämismenettelyjen sekä alueille ja toimiluvanhaltijoille myönnettyjen oikeuksien väliset erot?