Betänkande - A5-0041/2003Betänkande
A5-0041/2003

BETÄNKANDE om riktlinjerna för avsnitt II, IV, V, VI, VII, VIII (A) och VIII (B) och om det preliminära förslaget till Europaparlamentets budgetberäkning (avsnitt I) för budgetförfarandet för 2004
(2003/2002(BUD))

20 februari 2003

BudgetutskottetAvsnitt I   –   EuropaparlamentetAvsnitt II   –   RådetAvsnitt IV   –   DomstolenAvsnitt V   –   RevisionsrättenAvsnitt VI   –   Ekonomiska och sociala kommitténAvsnitt VII   –   RegionkommitténAvsnitt VIII (A)   –   Europeiska ombudsmannenAvsnitt VIII (B)   –   Europeiska tillsynsmannen för    dataskydd
Föredragande: Neena Gill

Förfarande : 2003/2002(BUD)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
A5-0041/2003
Ingivna texter :
A5-0041/2003
Debatter :
Omröstningar :
Antagna texter :

PROTOKOLLSIDA

Inom ramen för budgetförfarandet för budgetåret 2004, utsåg budgetutskottet vid utskottssammanträdet den 2 december 2002 Neena Gill till föredragande (övriga avsnitt).

Vid utskottssammanträdet den 20 januari och 11 februari 2003 behandlade budgetutskottet riktlinjerna för budgetförfarandet för 2004 för avsnitt I (Europaparlamentet), avsnitt II (rådet), avsnitt IV (domstolen), avsnitt V (revisionsrätten), avsnitt VI (Ekonomiska och sociala kommittén), avsnitt VII (Regionkommittén) och avsnitt VIII (Europeiska ombudsmannen), och beslutade att utarbeta ett betänkande (2003/2002(BUD)).

Vid utskottssammanträdet den 18 februari 2003 behandlade utskottet förslaget till betänkande.

Vid detta sammanträde godkände utskottet enhälligt förslaget till resolution.

Följande ledamöter var närvarande vid omröstningen: Terence Wynn (ordförande), Reimer Böge och Franz Turchi (vice ordförande), Neena Gill (föredragande), María del Pilar Ayuso González (suppleant för Ioannis Averoff), Kathalijne Maria Buitenweg, Ozan Ceyhun (suppleant för Simon Francis Murphy), Joan Colom i Naval, Den Dover, Bárbara Dührkop Dührkop, James E.M. Elles, Göran Färm, Markus Ferber, Colette Flesch (suppleant för Anne Elisabet Jensen), Salvador Garriga Polledo, Anne-Karin Glase (suppleant för Giuseppe Pisicchio), Catherine Guy-Quint, Jutta D. Haug, Roger Helmer (suppleant för Guido Podestà), María Esther Herranz García, Constanze Angela Krehl, Wilfried Kuckelkorn, John Joseph McCartin, Jan Mulder, Juan Andrés Naranjo Escobar, Joaquim Piscarreta, Giovanni Pittella, Bartho Pronk (suppleant för Thierry B. Jean-Pierre), Per Stenmarck, Johan Van Hecke, Kyösti Tapio Virrankoski, Ralf Walter och Brigitte Wenzel-Perillo.

Yttrandet från utskottet för framställningar återges i betänkandet.

Betänkandet ingavs den 20 februari 2003.

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

Europaparlamentets resolution om riktlinjerna för avsnitt II, IV, V, VI, VII, VIII (A) och VIII (B) och om det preliminära förslaget till Europaparlamentets budgetberäkning (avsnitt I) för budgetförfarandet för 2004 (2003/2002(BUD))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av artikel 272 i EG-fördraget,

–   med beaktande av det interinstitutionella avtalet av den 6 maj 1999 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin och förbättring av budgetförfarandet[1],

–   med beaktande av Europeiska unionens allmänna budget för budgetåret 2003[2],

–   med beaktande av revisionsrättens årsrapport för budgetåret 2001, och institutionernas svar[3],

–   med beaktande av betänkandet från budgetutskottet och yttrandet från utskottet för framställningar (A5-0041/2003), och av följande skäl:

A.   I de preliminära beloppen för den tekniska justeringen av budgetplanen, exklusive anslag till tjänstepensioner, förutses ett tak på 5 426 miljoner euro för utgiftskategori 5 (”Administrativa utgifter”) i 2004 års budget.

B.   I kommissionens förslag till justering av budgetplanen förutses ett belopp på 5 983 miljoner euro i 2004 års priser för utgiftskategori 5.

C.   Utvidgningen av Europeiska unionen planeras att äga rum den 1 maj 2004.

Politiska prioriteringar

Utvidgningen

1.   Europaparlamentet påminner om att budgeten för 2004 kommer att bli den första budgeten för en Europeisk union med eventuellt 25 medlemsstater. Europaparlamentet betonar den kommande utvidgningens historiska betydelse för att slutligen sätta stopp för den artificiella uppdelningen av Europa. Det noterar också att utmaningarna i samband med denna utvidgning, inte bara storleksmässigt, är utan motstycke. Parlamentet välkomnar institutionernas framsteg när det gäller genomförandet av deras respektive fleråriga strategier för att förbereda utvidgningen. Det betonar emellertid många åtgärder ännu måste vidtas under 2003 och 2004. Parlamentet anser därför att EU‑institutionerna måste förses med de medel som behövs för att de skall kunna slutföra sina förberedelser och garanterat vara operativa vid anslutningsdatumet. Det uppmanar dock institutionerna att ställa realistiska krav i sina beräkningar för 2004 och att tillämpa budgetdisciplin.

Föra Europeiska unionen närmare medborgarna

2.   Europaparlamentet anser att det är av yttersta vikt att föra EU‑institutionerna närmare medborgarna. Parlamentet medger att det blir allt viktigare att garantera ett aktivt medborgarskap och medborgarnas deltagande i det politiska livet. Parlamentet anser att anpassningsbara och överförbara mediainstrument borde användas för att skapa ett europeiskt offentligt mediautrymme. Det betonar att EU‑medborgarna måste få bättre information om EU‑institutionernas verksamhet och hur gemenskapslagstiftningen kan påverka deras dagliga liv. Parlamentet är därför villigt att stödja åtgärder från institutionernas sida som ökar medvetenheten hos allmänheten. Parlamentet begär att den interinstitutionella arbetsgruppen skall lägga fram en uppsättning förslag till mediaåtgärder före september 2003. Parlamentet förväntar sig att kommissionen inte avviker från de beslut som parlamentet fattat när det gäller informations- och kommunikationspolitiken eftersom dessa är ett uttryck för parlamentets politiska prioriteringar. Parlamentet uppmanar den interinstitutionella gruppen för information (IGI) att ytterligare förbättra samarbetsmetoderna med behöriga utskott.

Garantera valuta för pengarna i EU‑institutionerna

3.   Europaparlamentet betonar att utvidgningen tvingar institutionerna att kritiskt granska sina arbetsmetoder och fördelningen av anslag i syfte att ge skattebetalarna bättre valuta för pengarna. Det uppmanar institutionerna att lägga fram specifika förslag i sina beräkningar för 2004, vilka skulle kunna leda till förbättrad kvalitet på utgifterna och till större fokusering på huvudverksamheterna. Parlamentet begär även att institutionerna, med tanke på trycket på taket i utgiftskategori 5, i så hög grad som möjligt skall begränsa sina nya krav till utvidgningsrelaterade behov.

Allmän bakgrund

4.   Europaparlamentet erinrar om att budgetmyndigheten, särskilt till följd av parlamentets initiativ, genom en tidigareläggning av utgifter, i budgeten för 2003, lyckades frigöra anslag under taket i utgiftskategori 5 i budgetplanen för att EU‑institutionerna skulle kunna förbereda utvidgningen, trots att det i budgetplanen inte förutsågs någon möjlighet för institutionerna att förbereda sig för att välkomna nya medlemsstater före anslutningen. Parlamentet anser att man genom att utnyttja de tillgängliga marginalerna i varje budgetavsnitt för att tidigarelägga utgifter, på ett lämpligt sätt kan minska pressen på den påföljande budgeten och utgör bästa sättet att använda resurserna.

5.   Europaparlamentet noterar att parlamentet och rådet, enligt artikel 25 i det interinstitutionella avtalet av den 6 maj 1999 om budgetdisciplin och förbättring av budgetförfarandet, tillsammans skall anpassa budgetplanen så att den täcker behoven i samband med utvidgningen. Parlamentet påpekar att beloppen när det gäller anpassningen av utgiftskategori 5 måste innehålla tillräckligt med utrymme för att institutionerna skall kunna vara operativa vid utvidgningen och att en lämplig marginal måste lämnas under taket.

6.   Europaparlamentet anser att man för att visa utvidgningens historiska betydelse måste anta en budget för 25 EU‑länder. Det anser att differentieringen mellan en budget för de 15 nuvarande medlemsstaterna från januari till maj och en budget för 25 medlemsstater från och med maj 2004 inte är så enkel när det gäller de administrativa utgifterna. Parlamentet noterar emellertid att särskilda åtgärder kan komma att behövas för att tidsplanen för utvidgningen skall beaktas. Parlamentet uppmanar samtliga institutioner att lägga fram sina beräkningar för 2004 med utgångspunkt från 25 medlemsstater och tydligt fastställa alla utvidgningsrelaterade utgifter per punkt.

7.   Europaparlamentet uppmanar samtliga institutioner att se till att deras beräkningar för 2004 blir mer genomskinliga, förbättra den analytiska delen av budgeten och undersöka, i enlighet med andan i den nya budgetförordningen, hur resultatindikatorer kan inrättas för förvaltningen av deras budgetar i syfte att höja kvaliteten på utgifterna och institutionens mervärde.

8.   Europaparlamentet anser att utvidgningen i högre grad kommer att göra det nödvändigt att förbättra samarbetet mellan institutionerna. Det erinrar om att budgetmyndigheten i budgeten för 2003 godkände en minskning på 1 procent av de fasta utgifterna i institutionernas budgetar i syfte att främja samarbete mellan institutionerna och rationaliseringsåtgärder.

9.   Europaparlamentet uppmanar samtliga institutioner att undersöka genomförbarheten av och fördelarna med att integrera sina översättningstjänster och göra en utvärdering av utvecklingen inom utgiftskategori 5 i årsrapporten från generalsekreterarna. Parlamentet ger samtliga generalsekreterare i uppdrag att eftersträva ett avtal med tolktjänsten för att bana väg för fjärrtolkning. Parlamentet anser att alla tjänstekategorier, inklusive språkavdelningarna, måste vara redo att anpassa sig efter institutionernas ändrade behov, på bästa sätt använda sig av den teknik som finns tillgänglig och se på de nya utmaningar som utvidgningen för med sig på ett konstruktivt sätt.

10.   Europaparlamentet begär att samtliga institutioner skall informera budgetmyndigheten om sina fastighetsbehov och eventuella fastighetsprojekt i samband med årsrapporten från generalsekreterarna om utvecklingen inom utgiftskategori 5. Det betonar att årsrapporten även bör innehålla en utvärdering av personalens pensioner, särskilt om frågan huruvida nuvarande och framtida finansiering är tillräcklig. Parlamentet uppmanar även samtliga generalsekreterare att informera budgetmyndigheten om hur Europeiska gemenskapernas byrå för uttagningsprov för rekrytering av personal fungerar, om hur öppna uttagningsprov anordnas och hur man beaktar de olika institutionernas särskilda behov. Parlamentet uppmanar även generalsekreterarna att lämna om nuvarande situation och utsikterna för att underlätta distansarbete inom institutionerna.

Europaparlamentet - Avsnitt I

11.   Europaparlamentet är villigt att föra upp anslag för att täcka kostnaderna för en ledamotsstadga i sin budget för 2004. Stadgan kan eventuellt träda i kraft i juli 2004. Det uppmanar sina politiska myndigheter och rådet att garantera att en överenskommelse kan nås i tid så att exakta budgetbeslut skall kunna fattas.

12.   Europaparlamentet välkomnar att kommissionen har lagt fram ett nytt förslag om stadgan för europeiska politiska partier. Det påminner om att ett belopp på 7 miljoner euro fördes upp i budgeten för 2003 i budgetpost B3-50 (”Bidrag till europeiska politiska partier”) i kommissionens budget. Parlamentet anser att anslagen för finansieringen av de europeiska politiska partierna bör föras över till parlamentets avsnitt.

13   Det är av åsikten att parlamentet, efter anpassningen av budgetplanen, borde fortsätta att budgetera upp till 20 procent av utgiftskategori 5 (”Administrativa utgifter”). Parlamentet påpekar att, utöver kostnaderna för förberedelserna inför utvidgningen, skulle ytterligare kostnadsfaktorer, såsom fastigheter och ledamotsstadgan, kunna tvinga det att överskrida det självsatta taket.

Utvidgningen

14.   Europaparlamentet avser att undersöka framstegen i de förberedelser som behövs för att garantera att parlamentet kommer att vara fullt operativt vid anslutningsdatumet, med utgångspunkt från en uppdaterad flerårig rapport från styrkommittén för utvidgningen. Det förväntar sig emellertid att dess administration och presidiet ytterligare skall finjustera sina beräkningar för förberedelsen av utvidgningen i syfte att ge bästa valuta för pengarna.

15.   Europaparlamentet betonar att parlamentet med tanke på utmaningarna i samband med utvidgningen även borde ta tillfället i akt och ytterligare undersöka vilka rationaliseringsåtgärder som skulle kunna bidra till en mer produktiv användning av resurserna. Det uppmanar därför sitt presidium att inta en ambitiös inställning när det gäller den verksamhet som enligt styrkommittén för utvidgningen skulle kunna omorganiseras eller avbrytas, samtidigt som hänsyn tas till Corbetts betänkande och de politiska gruppernas åsikter om detta. Det uppmanar även sitt presidium att undersöka vilka rationaliseringsåtgärder som kan vidtas när det gäller förvaltningen av ledamöternas ersättningar och utgifter samt de grupplösa ledamöternas verksamhet, innan budgetmyndigheten ombeds att frigöra anslag för ytterligare tjänster.

16.   Europaparlamentet upprepar sitt engagemang vad gäller principerna om flerspråkighet som en fullvärdig del av institutionens demokratiska legitimitet. Det noterar att denna utvidgning kommer att innebära upp till tio nya språk i institutionens arbete. Parlamentet anser att begreppet ”kontrollerad flerspråkighet” dels bör garantera jämställdheten mellan språken, dels att befintliga personella och ekonomiska resurser utnyttjas på bästa sätt genom en ändamålsenlig planering av behoven på detta område. Parlamentet uppmanar sina politiska grupper att undersöka hur de kan bidra till detta inom ramen för sina verksamheter. . Parlamentet uppmanar också generalsekreteraren att undersöka hur utnyttjandet av tolkarna skulle kunna förbättras så att institutionens behov kan fortsätta att tillgodoses, även i en situation med 25 språk.

17.   Europaparlamentet påminner om principbeslutet att inrätta 479 utvidgningsrelaterade tjänster inom generalsekretariatet och 110 tjänster i de politiska grupperna. Parlamentet förväntar sig att de resterande tjänsterna inrättas inom ramen för detta budgetförfarande. Det anser att rekryteringen av tjänstemän för att täcka parlamentets behov i samband med utvidgningen skulle kunna ske inom ramen för budgetarna för 2004 och 2005 i stället för att endast fokusera rekryteringen på budgeten för 2004.

18.   Europaparlamentet anser att de tjänster som budgetmyndigheten inrättar för utvidgningen i princip inte bör användas för andra syften än utvidgningen. Parlamentet uppmanar sin generalsekreterare att undersöka alla möjligheter till omflyttning innan man omfördelar utvidgningsrelaterade tjänster till nya specifika behov, såsom behoven i samband med genomförandet av den nya budgetförordningen. Parlamentet insisterar emellertid på att särskild uppmärksamhet skall fästas vid parlamentets huvudverksamhet vid tilldelningen av utvidgningsrelaterade tjänster.

19.   Europaparlamentet påpekar att informationsteknik är en viktig kostnadsfaktor för parlamentet och att utvidgningen tvingar det att modernisera och rationalisera detta område. Det stöder de insatser som dess generalsekreterare gör för att informationstekniken på parlamentet skall bli mer integrerad och ge bättre valuta för pengarna. Parlamentet insisterar dock på att målsättningarna måste vara klart definierade innan ett anbudsförfarande inleds och att kostnadsutvecklingen måste övervakas noggrant.

Förbättring av stödet till ledamöterna

20.   Europaparlamentet konstaterar att generalsekreteraren har överlämnat förslag till presidiet om att förbättra lagstiftningsstödet till ledamöterna och om en eventuell ny struktur för parlamentets administration. Det erinrar om att syftet med dessa förslag var att undersöka olika sätt för att erbjuda bästa möjliga service till ledamöterna i deras lagstiftnings- och budgetarbete, som är parlamentets huvudverksamheter. Det påminner också om att syftet är att minska kategoriseringen i administrationens struktur, förbättra arbetsflödena, minimera effekterna av att personalen är baserad på tre olika arbetsorter, använda resurserna på bästa sätt och förbereda parlamentsadministrationens struktur på utmaningarna i samband med utvidgningen. Parlamentet anser att reformen, tillsammans med systemet för förtida pension, också borde utnyttjas för att inrätta smidigare förvaltningsstrukturer. Parlamentet påminner om sina tidigare rekommendationer om att en struktur skall inrättas för vetenskapligt stöd, såväl inom ramen för det parlamentariska arbetet som rent allmänt för ledamöternas utövande av sina mandat. Parlamentet förväntar sig att budgetkonsekvenserna i god tid skall läggas fram inför budgetmyndigheten så att man kan ta hänsyn till dessa i budgetöverläggningarna.

21.   Europaparlamentet anser att parlamentet måste tillhandahålla tolkningsmöjligheter under arbetsluncherna i vissa av parlamentets matsalar för att förbättra arbetsvillkoren för ledamöterna. Parlamentet erinrar om att det finns medel avsatta för detta inom ramen för artikel 209 ”Reserv för fastigheter”. Parlamentet uppmanar presidiet att vidta nödvändiga åtgärder.

22.   På grund av det allt mer omfattande lagstiftningsarbete som Europaparlamentet utför i egenskap av lagstiftare behöver ledamöterna mer tid och bättre arrangemang för diskussioner och samråd. Särskilt under utskottsveckorna behöver ledamöterna och de politiska grupperna bättre tolkarrangemang för möten under de så kallade lunchsessionerna, till exempel arbetsgruppsmöten för att förbereda utskottssammanträden. Europaparlamentet anser att endera fler fast anställda eller frilansande tolkar bör ställas till förfogande i detta syfte.

23.   Europaparlamentet anser, med tanke på utvecklingen inom GUSP och ESFP och i väntan på ytterligare nyheter från konventet om Europas framtid, att parlamentet måste kunna ta sitt ansvar när det gäller parlamentarisk kontroll och se till att den demokratiska legitimiteten blir större vad gäller unionens externa dimension. Det noterar också att parlamentet spelar en allt mer aktiv roll när det gäller att övervaka val över hela världen.

24.   Europaparlamentet anser att ett övergripande och praktiskt introduktionsprogram borde inledas för att välkomna de nya parlamentsledamöterna efter Europeiska unionens utvidgning och parlamentsvalet 2004.

25.   Europaparlamentet upprepar sitt stöd för antagandet av en stadga för ledamöternas assistenter. Det anser att assistenternas tillträde till kurser, även datakurser, borde underlättas.

26.   Europaparlamentet inbjuder sina politiska myndigheter att lägga fram ett förslag om ett antal parlamentariska organ under den nya valperioden, i synnerhet om antalet utskott, kommittéer och delegationer, före parlamentets första behandling av budgeten för 2004.

Föra parlamentet närmare väljarna

27.   Europaparlamentet anser att parlamentet, med tanke på utvidgningen å ena sidan och det kommande valet till Europaparlamentet under 2004 å andra sidan, måste föras närmare medborgarna så att väljarnas medvetenhet ökar och valdeltagandet förbättras. Det noterar förslaget till program för informations- och kommunikationsåtgärder inför valet till Europaparlamentet i juni 2004, som överlämnades till presidiet i september 2002. Parlamentet anser emellertid att rapporten inte innehåller många innovationer och att många av förslagen redan införts. Det uppmanar sin generalsekreterare att ha ett ambitiösare tillvägagångssätt för budgeten för 2004.

28.   För att ledamöternas och besökarnas behov skall kunna tillgodoses anser Europaparlamentet också flerspråkigheten måste komma till optiskt uttryck i parlamentets framtoning. Europaparlamentet förväntar sig att de medel som krävs för detta anslås inom ramen för budgetförfarandet för 2004, så att den ännu större mångfald som följer med utvidgningen blir synlig och kännbar.

29.   Europaparlamentet påpekar att informationskontoren i de nuvarande medlemsstaterna spelar en viktig roll när det gäller att vidarebefordra parlamentets information till de nationella och regionala medierna och hur viktigt det är att man i ett sådant sammanhang respekterar den språkliga mångfalden i varje medlemsstat. Det välkomnar de framgångar som vissa av kontoren uppnått när det gäller att utveckla partnerskap och samproduktioner med tv-kanaler men noterar att vissa kontor har haft större svårigheter. Parlamentet begär att dess generalsekreterare skall garantera att informationskontoren ges tillräckliga medel för valåret.

30.   Europaparlamentet erinrar om att det stöder utsändning på Internet av plenarsammanträden och andra sammanträden som är särskilt viktiga eller av intresse för allmänheten. Det upprepar därför sin uppmaning till de politiska myndigheterna att de skall undersöka möjligheter för vidareutveckling av denna metod och lägga fram lämpliga förslag i samband med presentationen av det preliminära förslaget till budgetberäkning för 2004.

31.   Europaparlamentet är av åsikten att Internet borde spela en viktigare roll i parlamentets informations- och kommunikationspolitik. Det noterar att webbplatsen Europarl håller på att bli ett allt viktigare instrument både för allmänheten och för specialiserade användare (journalister, nationella förvaltningar, andra institutioner, användare från tredje land och internationella organisationer). Parlamentet är övertygat om att Internet är det mest kostnadseffektiva sättet när det gäller information och kommunikation, eftersom det kan nå en mycket bred allmänhet till begränsade kostnader. Det uppmanar sin generalsekreterare att ytterligare förbättra parlamentets webbplats så att den blir mer användarvänlig, välkomnande, attraktiv, uppdaterad och differentierad, med aktuell information både till allmänheten och specialiserade användare. Parlamentet anser också att man ytterligare måste utveckla ”Medborgarportalen” så att den blir mer attraktiv och interaktiv.

Personalpolitik

32.   Europaparlamentet påminner om att parlamentets politik för befordring och bedömning av personalen varit ett exempel för andra institutioner och för förslagen till reformering av kommissionen. Det påpekar emellertid att en viss stelhet, som ännu inte avskaffats, fortfarande finns kvar i det nuvarande systemet. Parlamentet uppmanar sin generalsekreterare att, i väntan på antagandet av de nya tjänsteföreskrifterna och före sin första behandling av budgeten under hösten, överlämna ett förslag till översyn av parlamentets befordringspolitik i syfte att uppmuntra till bättre prestationer och ett mer meritbaserad tillvägagångssätt. Parlamentet insisterar emellertid på att rättvisa och respekt för reglerna måste förbli hörnstenar i systemet om en de facto budgetgaranti skall kunna ges.

33.   Europaparlamentet anser att rörlighet för personalen är ett lämpligt sätt att motivera personalen och göra administrationen mer dynamisk och lyhörd. Det noterar emellertid att dess stelhet under tidigare år har lett till en förlust av expertis på vissa avdelningar. Parlamentet inbjuder sin generalsekreterare å ena sidan att lägga fram ett förslag om att göra systemet flexiblare så att de särskilda behoven på vissa avdelningar i högre grad beaktas. Det anser å andra sidan att frivillig rörlighet för personal också borde underlättas.

34.   Europaparlamentet uttrycker sitt stöd för den politik för lika möjligheter som antogs av presidiet med utgångspunkt från rapporten från Lalumière. Det insisterar dock på att parlamentet inom ramen för sin personalpolitik måste kunna hantera alla sorter av diskriminering i enlighet med artikel 13 i fördraget och att lämpliga övervakningsmetoder måste inrättas.

35.   Europaparlamentet anser att det måste inrättas lämpliga introduktionsprogram för tjänstemän som kommer att rekryteras från de nya medlemsstaterna och för assistenterna till ledamöter under den nya valperioden.

36.   Europaparlamentet begär att dess generalsekreterare skall garantera att valet av de kandidater som kommer att få tillgång till det särskilda systemet för förtida pension kommer att göras utifrån institutionens funktionella behov och inriktas på att öka produktiviteten.

37.   Europaparlamentet påpekar att nya tjänster inom parlamentet endast borde tillåtas för nya särskilda behov, för vilka en precis arbetsbeskrivning överlämnats och vilka inte kan tillsättas genom omflyttning av personal. Parlamentet uppmanar generalsekreteraren att överlämna en rapport före den 1 juni 2003, som skall innehålla uppgifter om antalet A3-rådgivartjänster inom parlamentets administration och de funktionella motiveringarna för dessa.

Fastigheter

38.   Europaparlamentet påminner om att en reserv på 35 miljoner euro har förts upp i budgeten för 2003 och att denna är öronmärkt för att köpa Konrad Adenauer‑byggnaden i Luxemburg. Det beklagar dock att förhandlingarna med de luxemburgska myndigheterna inte har varit så framgångsrika som man hoppats. Parlamentet uppmanar de luxemburgska myndigheterna att inte glömma sitt åtagande gentemot parlamentet att ta med tidigare hyresbetalningar i beräkningen. Det uppmanar presidiet att undersöka vilka andra möjligheter det finns på fastighetsmarknaden, om förhandlingarna med Luxemburg inte skulle ge tillfredsställande resultat. Parlamentet påpekar att budgetmyndigheten inte kommer att vara villig att finansiera de orimliga priser som nu föreslås.

39.   Europaparlamentet noterar att den rättsliga situationen angående Louise Weiss‑byggnaden i Strasbourg och slutpriset för denna kan komma att klargöras under 2003. Parlamentet påminner om att förtida betalningar gjorts för byggnaden under 2000 och 2002, i linje med parlamentets önskan att i så hög grad som möjligt minska tidsramen för finansieringen. Parlamentet anser att ytterligare förskottsbetalningar är rimliga ur budgetsynvinkel, oavsett om man väljer att köpa byggnaden eller ej, för att skapa större marginaler i framtida budgetar.

40.   Europaparlamentet uppmanar sitt presidium att berörda utskott innan det fattar några ytterligare beslut om de planerade nya projekten i Bryssel, Luxemburg och Strasbourg. Parlamentet begär att generalsekreteraren skall överlämna en rapport före den 1 juni 2004, som skall innehålla de funktionella motiveringarna för de nya stora byggnadsprojekten samt eventuella alternativ till dessa tillsammans med de ekonomiska följderna.

Domstolen - Avsnitt IV

41.   Europaparlamentet noterar att upp till tio ytterligare domare för domstolen och tio nya domare för förstainstansrätten kommer att behöva hysas inom institutionerna från och med den 1 maj 2004, i enlighet med Nicefördraget, tillsammans med personalen från deras respektive privata kanslier samt övrig utvidgningsrelaterad personal. Det noterar också att domstolens fastighetsprojekt för utvidgningen inte kommer att ha slutförts före 2005. Parlamentet är därför villigt att undersöka hur budgeten kommer att påverkas av att man kommer att behöva hitta extra kontorslokaler för 2004. Det uppmanar emellertid domstolen till interinstitutionellt samarbete för att erhålla de bästa möjliga villkoren på marknaden i Luxemburg.

42.   Europaparlamentet erinrar om att kostnaderna för domstolens fastighetsprojekt för utvidgningen, nämligen renoveringen och utbyggnaden av dess byggnad och byggandet av två nya torn, uppskattades till ett belopp på 296 miljoner euro. Trots det faktum att finansieringen av detta projekt inte kommer att påverka budgeten för 2004 uppmanar parlamentet domstolen att se till att priset per kvadratmeter minskar så att man får bästa möjliga valuta för pengarna, eller att undersöka alternativa förslag.

43.   Europaparlamentet begär att domstolen skall finjustera sina utvidgningsrelaterade personalberäkningar i syfte att presentera realistiska äskanden i sin budgetberäkning för 2004. Det påminner om sin åsikt att eftersläpningen i översättningarna inte är ett bestående problem och påminner om att budgetmyndigheten tillgängliggjorde anslag för inrättandet av 51 språktjänster av för att lösa problemet. Parlamentet förväntar sig att domstolen skall informera budgetmyndigheten om de framsteg som uppnåtts i detta sammanhang vid presentationen av dess budgetberäkning för 2004.

Revisionsrätten - Avsnitt V

44.   Europaparlamentet påminner om att betydande EU‑medel, till följd av slutsatserna från Europeiska rådets möte i Köpenhamn, kommer att anslås till de nya medlemsstaterna. Det noterar att det kommer att bli nödvändigt att se till att revisionsmetoderna i de nya medlemsstaterna förs närmare revisionsmetoderna i de nuvarande medlemsstaterna. Det välkomnar de insatser som revisionsrätten gjort under tidigare år för att öka samarbetet med revisionsmyndigheterna i de nya medlemsstaterna. Parlamentet inbjuder revisionsrätten att fortsätta sina ansträngningar, även i syfte att underlätta inrättandet av ett enda revisionssystem i Europeiska unionen, eftersom detta skulle förbättra utnyttjandet av resurserna, undvika dubbelarbete och bidra till en effektivare revision av EU‑medel.

45.   Europaparlamentet påpekar att en effektiv revisionsmyndighet på EU‑nivå behövs för att man skall ta reda på EU‑medel kan ge bästa möjliga valuta för pengarna. Det oroar sig därför för det höga antalet lediga tjänster inom revisionsrätten, och i synnerhet inom revisionsavdelningarna.

46.   Europaparlamentet noterar att antalet ledamöter av revisionsrätten kommer att öka från 15 till 25 som ett resultat av utvidgningen.

Ekonomiska och sociala kommittén - Avsnitt VI och Regionkommittén - Avsnitt VII

47.   Europaparlamentet påminner om att finansieringen av Ekonomiska och sociala kommitténs och Regionkommitténs flytt till Belliard‑byggnaden och utrymningen av Ravenstein‑byggnaden, på budgetmyndighetens begäran, sköts upp från slutet av 2003 till början av 2004. Det noterar, med tanke på den senaste tidens utveckling, att flytten förmodligen inte kommer att äga rum förrän i april 2004. Parlamentet är villigt att överväga de nödvändiga budgetbesluten för att täcka kostnaderna i budgeten för 2004. Parlamentet uppmanar de båda kommittéerna att se till att deras särskilda behov när det gäller renoveringen av Belliard‑byggnaden inte överskrider 26 miljoner euro, vilket är det belopp som budgetmyndigheten tillgängliggjort.

Europeiska ombudsmannen

48.   Europaparlamentet välkomnar de ansträngningar som ombudsmannens enheter gjort för att underlätta medborgarnas tillgång till information via Internet. Det noterar att antalet elektroniska inlämningar till ombudsmannen har ökat väsentligt och att denna trend kommer att fortsätta med utvidgningen. Det är därför villigt att stödja ytterligare förbättringar av service till medborgarna i budgeten för 2004.

* * *

49.   Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, domstolen, revisionsrätten, Ekonomiska och sociala kommittén, Regionkommittén, Europeiska ombudsmannen och Europeiska tillsynsmannen för dataskydd.

  • [1] EGT C 172, 18.6.1999, s. 1.
  • [2] Ännu ej offentliggjort i EUT.
  • [3] Ännu ej offentliggjort i EUT.

YTTRANDE FRÅN UTSKOTTET FÖR FRAMSTÄLLNINGAR

27 januari 2003

till budgetutskottet

över budgeten 2004: övriga avsnitt - riktlinjer

(2003/2002(BUD))

Föredragande: Roy Perry

ÄRENDETS GÅNG

Vid utskottssammanträdet den 23 januari 2003 utsåg utskottet för framställningar Roy Perry till föredragande.

Vid utskottssammanträdet den 22-23 januari 2003 behandlade utskottet förslaget till yttrande.

Vid detta sammanträde godkände utskottet enhälligt nedanstående slutsatser.

Följande ledamöter var närvarande vid omröstningen: Vitaliano Gemelli (ordförande), Roy Perry (vice ordförande och föredragande), Astrid Thors (vice ordförande) Richard A. Balfe, Herbert Bösch, Janelly Fourtou, Laura González Álvarez, Stephen Hughes (suppleant för Proinsias De Rossa i enlighet med artikel 153.2 i arbetsordningen), Margot Keßler, Jean Lambert, Guido Sacconi och María Sornosa Martínez.

KORTFATTAD MOTIVERING

Eftersom utskottet för framställningar har relativt begränsade möjligheter att påverka Europeiska unionens budget har endast två förslag till punkter lagts fram. Dessa återspeglar huvudinriktningen för utskottets verksamhet när det gäller de europeiska medborgarna. 2004 äger både valet och utvidgningen rum, och båda händelserna påverkar budgeten.

Ett av förslagen avser behovet av att i högre grad låta framställarna få tillgång till och delta i själva utskottsarbetet, genom en ökning av anslagen till avsnitt A budgetpost 250 för att kunna tillmötesgå allt fler framställares krav om att delta vid sammanträden. Detta är nödvändigt i samband med utskottets egna försök att förbättra Europaparlamentets lyhördhet för enskilda klagomål, särskilt när dessa klagomål i större utsträckning påverkar EU:s politik eller anpassning. Utskottet fortsätter sin huvuduppgift att behandla varje framställning med den integritet den förtjänar, samtidigt som det allt eftersom identifierar särskilda framställningar som måste undersökas mer ingående, för att en effektiv lösning skall kunna nås. Detta innebär att allmänheten i högre grad uppmärksammar utskottets, och följaktligen parlamentets, arbete. Större anslag borde öronmärkas för detta så att fler framställare skall kunna delta vid sammanträden, på en annan basis än för förutbestämda specialister eller experter som kan bjudas in för att tala vid offentliga utfrågningar, vilka anordnas av de flesta av parlamentets utskott. I parlamentets nyligen ändrade arbetsordning har denna åtskillnad gjorts i artikel 175.3.

Det andra förslaget gäller Europeiska ombudsmannens kontor, för vilket detta utskott har budgetansvar. Särskilda krav kommer att ställas på ombudsmannen i samband med utvidgningen och ett antal åtgärder godkändes i år, vilka gick ut på att göra en mycket liten utökning av tjänsteförteckningen för att förbereda utvidgningen. Dessa kommer att behöva utökas under 2004. Även om man måste vänta på den nyvalda ombudsmannens särskilda äskanden, vilka kommer att läggas fram senare inom ramen för det vanliga förfarandet för förberedelse av budgeten för 2004, är det i detta läge viktigt att godkänna principen i ramlösningen.

SLUTSATSER

Utskottet för framställningar uppmanar budgetutskottet att som ansvarigt utskott infoga följande i sitt resolutionsförslag:

Skäl A

Europaparlamentet uppmuntrar parlamentets försök att göra parlamentet mer meningsfullt för de europeiska medborgarna, i synnerhet genom arbetet i utskottet för framställningar, och godkänner en liten ökning av de ekonomiska resurser som särskilt bör öronmärkas för att underlätta för framställare att delta vid utskottets sammanträden i enlighet med den nyligen ändrade arbetsordningens artikel 175.3.

Skäl B

Europaparlamentet medger att allt större krav ställs på Europeiska ombudsmannens kontor i samband med utvidgningen, men också eftersom medborgarna i högre grad utnyttjar ombudsmannens tjänster för att bekämpa administrativa missförhållanden inom EU:s institutioner och organ.