BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 89/391/EØF, dets særdirektiver og Rådets direktiv 83/477/EØF, 91/383/EØF, 92/29/EØF og 94/33/EF med henblik på forenkling og rationalisering af rapporterne om den praktiske gennemførelse

7.3.2007 - (KOM(2006)0390 – C6–0242/2006 – 2006/0127(COD)) - ***I

Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender
Ordfører: Ilda Figueiredo

Procedure : 2006/0127(COD)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb :  
A6-0059/2007
Indgivne tekster :
A6-0059/2007
Vedtagne tekster :

FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS LOVGIVNINGSMÆSSIGE BESLUTNING

om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 89/391/EØF, dets særdirektiver og Rådets direktiv 83/477/EØF, 91/383/EØF, 92/29/EØF og 94/33/EF med henblik på forenkling og rationalisering af rapporterne om den praktiske gennemførelse

(KOM(2006)0390 – C6–0242/2006 – 2006/0127(COD))

(Fælles beslutningsprocedure: førstebehandling)

Europa-Parlamentet,

 der henviser til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet (KOM(2006)0390)[1],

 der har fået forslaget forelagt af Kommissionen, jf. EF-traktatens artikel 251, stk. 2, og artikel 137, stk. 2 (C6‑0242/2006),

 der henviser til forretningsordenens artikel 51,

 der henviser til betænkning fra Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender (A6–0059/2006),

1.  godkender Kommissionens forslag som ændret;

2.  anmoder om fornyet forelæggelse, hvis Kommissionen agter at ændre dette forslag i væsentlig grad eller erstatte det med en anden tekst;

3.  pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet og Kommissionen.

Kommissionens forslagÆndringsforslag

Ændringsforslag 1

LED 2

under henvisning til forslag fra Kommissionen, forelagt efter høring af Det Rådgivende Udvalg for Sikkerhed og Sundhed på Arbejdspladsen,

under henvisning til forslag fra Kommissionen,

Begrundelse

Kompromisændringsforslag udarbejdet i samarbejde med Rådet for at kunne nå til enighed under førstebehandlingen.

Ændringsforslag 2

LED 3

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg, efter høring af Regionsudvalget,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg,

Begrundelse

Kompromisændringsforslag udarbejdet i samarbejde med Rådet for at kunne nå til enighed under førstebehandlingen.

Ændringsforslag 3

BETRAGTNING 8

(8)Det forekommer passende at fastsætte hyppigheden for medlemsstaternes udarbejdelse og fremsendelse af disse rapporter til Kommissionen til hvert femte år; rapporterne skal være ensartet opbygget for nemmere at kunne anvendes; de skal udformes på grundlag af et spørgeskema, der opstilles af Kommissionen efter samråd med Det Rådgivende Udvalg for Sikkerhed og Sundhed på Arbejdspladsen.

(8) Det forekommer passende at fastsætte hyppigheden for medlemsstaternes udarbejdelse og fremsendelse af disse rapporter til Kommissionen til hvert femte år; undtagelsesvist bør den første rapport dog omfatte en længere periode; rapporterne skal være ensartet opbygget for nemmere at kunne anvendes; de skal udformes på grundlag af et spørgeskema, der opstilles af Kommissionen efter samråd med Det Rådgivende Udvalg for Sikkerhed og Sundhed på Arbejdspladsen og indeholde relevante oplysninger om den forebyggende indsats i medlemsstaterne, så Kommissionen kan tage hensyn til alle relevante resultater fra Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur og Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene for fyldestgørende at kunne evaluere, hvordan lovgivningen fungerer i praksis.

Begrundelse

Kompromisændringsforslag udarbejdet i samarbejde med Rådet for at kunne nå til enighed under førstebehandlingen.

Ændringsforslag 4

BETRAGTNING 12

(12) De foranstaltninger, der skal træffes af medlemsstaterne, indebærer ikke nødvendigvis vedtagelse af love eller administrative bestemmelser, eftersom udarbejdelsen af rapporter om gennemførelsen af fællesskabsdirektiver ikke kræver vedtagelse af sådanne bestemmelser på nationalt plan -

(12) Medlemsstaterne træffer de nødvendige foranstaltninger for at gennemføre de ændringer, der fremgår af dette direktiv, i national lovgivning, hvilket i betragtning af dette direktivs særlige beskaffenhed, og såfremt det er hensigtsmæssigt, kan ske i form af administrative foranstaltninger -

Begrundelse

Kompromisændringsforslag udarbejdet i samarbejde med Rådet for at kunne nå til enighed under førstebehandlingen..

Ændringsforslag 5

ARTIKEL 1
Artikel 17 a, stk. 1 (direktiv 89/391/EØF)

1. Medlemsstaterne indsender hvert femte år en fælles rapport til Kommissionen om den praktiske gennemførelse af dette direktiv og af særdirektiverne i henhold til artikel 16, stk. 1, med angivelse af arbejdsmarkedsparternes synspunkter.

1. Medlemsstaterne indsender hvert femte år en fælles rapport til Kommissionen om den praktiske gennemførelse af dette direktiv og af særdirektiverne i henhold til artikel 16, stk. 1, med angivelse af arbejdsmarkedsparternes synspunkter. Rapporten indeholder en vurdering af de forskellige aspekter vedrørende den praktiske gennemførelse af de forskellige direktiver, samt, når det er relevant, og der foreligger oplysninger herom, data opdelt efter køn.

Begrundelse

Kompromisændringsforslag udarbejdet i samarbejde med Rådet for at kunne nå til enighed under førstebehandlingen.

Ændringsforslag 6

ARTIKEL 1
Artikel 17 a, stk. 2 (direktiv 89/391/EØF)

2. Kommissionen fastlægger rapportens opbygning i samarbejde med Det Rådgivende Udvalg for Sikkerhed og Sundhed på Arbejdspladsen.

2. Kommissionen fastlægger rapportens opbygning og et spørgeskema, der præciserer dens indhold, i samarbejde med Det Rådgivende Udvalg for Sikkerhed og Sundhed på Arbejdspladsen.

Rapporten skal indeholde en generel del, der dækker bestemmelserne i dette direktiv, og særlige kapitler, der dækker de aspekter, der vedrører gennemførelsen af de i stk. 1 omhandlede særdirektiver.

Rapporten skal indeholde en generel del, der dækker bestemmelserne i dette direktiv, og som vedrører de fælles principper og aspekter, der finder anvendelse for alle de i stk. 1 omhandlede særdirektiver.

 

Den generelle del suppleres med kapitler om gennemførelsen af de særlige aspekter i de enkelte direktiver, omfattende specifikke indikatorer, når sådanne foreligger.

Begrundelse

Kompromisændringsforslag udarbejdet i samarbejde med Rådet for at kunne nå til enighed under førstebehandlingen.

Ændringsforslag 7

ARTIKEL 1
Artikel 17 a, stk. 3 (direktiv 89/391/EØF)

3. Kommissionen tilsender medlemsstaterne oplysninger om rapportens opbygning, sammen med et spørgeskema, der præciserer dens indhold, seks måneder inden udløbet af den periode, rapporten dækker. Rapporten sendes til Kommissionen senest ni måneder efter udløbet af den femårsperiode, den dækker.

3. Kommissionen forelægger medlemsstaterne oplysninger om rapportens opbygning, sammen med det ovennævnte spørgeskema mindst seks måneder inden udløbet af den periode, rapporten dækker. Rapporten sendes til Kommissionen senest tolv måneder efter udløbet af den femårsperiode, den dækker.

Begrundelse

Kompromisændringsforslag udarbejdet i samarbejde med Rådet for at kunne nå til enighed under førstebehandlingen.

Ændringsforslag 8

ARTIKEL 1
Artikel 17 a, stk. 4 (direktiv 89/391/EØF)

4. På grundlag af disse rapporter foretager Kommissionen en samlet evaluering af gennemførelsen af de pågældende direktiver og af den skete udvikling, navnlig på baggrund af det forskningsarbejde, der er gjort, og den nye videnskabelige viden, der er fremkommet på de forskellige områder. Kommissionen underretter regelmæssigt Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Det Rådgivende Udvalg for Sikkerhed og Sundhed på Arbejdspladsen om denne evaluering og, hvis det er nødvendigt, om ethvert initiativ, der har til formål at forbedre den måde, hvorpå den retlige ramme fungerer.

4. På grundlag af disse rapporter foretager Kommissionen en samlet evaluering af gennemførelsen af de pågældende direktiver, navnlig på baggrund af deres relevans, det forskningsarbejde, der er gjort, og den nye videnskabelige viden, der er fremkommet på de forskellige områder. Kommissionen underretter senest 36 måneder efter udløbet af femårsperioden Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Det Rådgivende Udvalg for Sikkerhed og Sundhed på Arbejdspladsen om resultaterne af denne evaluering og, hvis det er nødvendigt, om ethvert initiativ, der har til formål at forbedre den måde, hvorpå den retlige ramme fungerer.

Begrundelse

Kompromisændringsforslag udarbejdet i samarbejde med Rådet for at kunne nå til enighed under førstebehandlingen.

Ændringsforslag 9

ARTIKEL 3, INDLEDNING

Følgende bestemmelser ophæves med virkning fra den [date, à préciser, indiquée à l'article 4]:

Følgende bestemmelser ophæves med virkning fra den*:

 

* Den dato, hvor dette direktiv træder i kraft.

Begrundelse

Kompromisændringsforslag udarbejdet i samarbejde med Rådet for at kunne nå til enighed under førstebehandlingen.

Ændringsforslag 10

ARTIKEL 4

Medlemsstaterne træffer senest den … de foranstaltninger, der er nødvendige for at efterkomme dette direktiv.

Medlemsstaterne træffer senest den … de foranstaltninger, der er nødvendige for at efterkomme dette direktiv senest den 31. december 2012.

Bestemmelserne skal ved vedtagelsen indeholde en henvisning til dette direktiv, eller skal ved offentliggørelsen ledsages af en sådan henvisning. De nærmere regler for denne henvisning fastsættes af medlemsstaterne.

 

Begrundelse

Kompromisændringsforslag i samarbejde med Rådet for at nå til enighed under førstebehandlingen.

Ændringsforslag 11

ARTIKEL 5

Dette direktiv træder i kraft på […]dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Dette direktiv træder i kraft på dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Begrundelse

Kompromisændringsforslag udarbejdet i samarbejde med Rådet for at kunne nå til enighed under førstebehandlingen.

  • [1]  Endnu ikke offentliggjort i EUT.

BEGRUNDELSE

I. Indledning

Spørgsmål vedrørende arbejdstagernes sundhed og arbejdsforhold blev i Det Europæiske Fællesskab først meget sent taget op af Kommissionen og Rådet. I 1970'erne og begyndelsen af 1980'erne begyndte interessen for arbejdsforholdene med Seveso-direktivet, og nedsættelsen af Det Rådgivende Udvalg for Sikkerhed og Sundhed på Arbejdspladsen var udtryk for den første interesse for arbejdsforholdene, ligesom der blev formuleret specifikke programmer om arbejdstagernes sundhed i det daværende Kul- og Stålfællesskab.

Direktiv 83/477 om beskyttelse af arbejdstagere mod farerne ved under arbejdet at være udsat for asbest er udtryk for denne første interesse, der rettede sig mod enkeltområder eller mod de enkelte risikofaktorer, som det pågældende direktiv omhandlede. Andre områder som arbejdstagernes sundhed i almindelighed, organiseringen af tjenesterne for sundhed, hygiejne og sikkerhed under arbejdet og selv fortegnelsen over erhvervssygdomme var ikke genstand for enstemmig tilslutning fra medlemsstaternes side.

Der taltes dengang om social dumping eller illoyal konkurrence fra de virksomheders og landes side, som ikke investerede i arbejdstagernes sundhed og sikkerhed.

Med offentliggørelsen af rammedirektiv (EØF) nr. 89/391 skete der et betydeligt fremskidt, som var i overensstemmelse med tidligere initiativer fra WHO's side og med denne organisations programmer vedrørende arbejdstagernes sundhed, og som navnlig var en reaktion på Den Internationale Arbejdsorganisations konventioner og henstillinger fra 1981 og 1985, de første om arbejdstagernes sundhed og de sidste om organiseringen af tjenesterne for arbejdsmiljø.

Efter rammedirektivet fulgte mindst 16 direktiver, hvis sigte var at harmonisere fremskridtene med hensyn til arbejdsforhold i det udvidede EF.

Endnu i 1990'erne blev der vedtaget andre direktiver om beskyttelse af unge arbejdstagere, arbejdstagere med et tidsbegrænset ansættelsesforhold eller vikaransættelsesforhold og lægelig bistand om bord på skibe. Som det i dag kan fastslås, var der tale om udarbejdelse af et betydeligt antal direktiver, der ikke gennemførtes i praksis. Der kan peges på mange årsager, men en af dem er den manglende kontrol med gennemførelsen, på medlemsstatsniveau og EU-plan.

Til trods for at der i teksten til næsten samtlige direktiver, først rammedirektivet fra 1989, om iværksættelse af foranstaltninger til forbedring af arbejdstagernes sikkerhed og sundhed under arbejdet, optrådte en bestemmelse om, at medlemsstaterne for Kommissionen skulle forelægge en rapport om bestemmelsernes gennemførelse i praksis, og at den også skulle indeholde synspunkter hos arbejdsmarkedets parter, vides det, at nogle medlemsstater aldrig fremsendte disse rapporter.

II. Kommissionens forslag

Det forslag, som Kommissionen nu fremlægger, har til formål at forenkle og rationalisere fællesskabsdirektivernes bestemmelser om beskyttelse af arbejdstagernes sundhed og sikkerhed under arbejdet, ifølge hvilke medlemsstaterne og Kommissionen har pligt til at fremsende rapporter om den praktiske gennemførelse.

På nuværende tidspunkt skal medlemsstaterne i medfør af flere af direktiverne udarbejde rapporter om den praktiske gennemførelse i medlemsstaterne, men med forskellig hyppighed: hhv. hvert fjerde og hvert femte år. Kommissionen foreslår nu, at der udarbejdes en fælles rapport hvert femte år.

III. Ændringsforslag

Selv om Kommissionen henviser til behovet for at forenkle denne fremgangsmåde på grund af de administrative krav, gør rapporteringen vanskelig og bureaukratisk, er det korrekt, at der nødvendigvis må foretages en bedre koordinering og interaktion mellem de forskellige direktiver for at nå frem til en effektiv og komparativ analyse af de forskellige strategier inden for sundhed og sikkerhed i de enkelte medlemsstater.

For at forslaget om udarbejdelse af en fælles rapport hvert femte år kan opfylde behovet for at sikre sundheden og sikkerheden på arbejdspladsen, må der af de nævnte grund ikke ske nogen opblødning eller forringelse af de specifikke bestemmelser i de enkelte direktiver.

Den fælles rapport skal indeholde en evaluering af de forskellige aspekter af den praktiske gennemførelse af de forskellige direktiver. Den bør også indeholde kønsrelaterede oplysninger, og specifikke oplysninger om, hvordan kvinder og mænd påvirkes af problemer i forbindelse med politikken for sundhed og sikkerhed under arbejdet.

Det er Kommissionen, som fastlægger opbygningen af denne rapport i samarbejde med Det Rådgivende Udvalg for Sikkerhed og Sundhed på Arbejdspladsen. Rapporten skal indeholde en generel del, som omfatter de bestemmelser i rammedirektivet nr. 89/391/EØF, der dækker principper og aspekter vedrørende gennemførelsen af de øvrige særdirektiver.

Denne generelle del bør suppleres med særskilte kapitler om anvendelsen af de særlige aspekter i de enkelte direktiver med anvendelse af specifikke indikatorer, når sådanne foreligger, og med angivelse de synspunkter, som arbejdsmarkedets parter har, idet også de bør inddrages aktivt i udarbejdelsen. Den generelle del skal desuden indeholde en beskrivelse af de forebyggelsesstrategier og -ordninger, der anvendes i de enkelte medlemsstater.

Ordføreren vil dog insistere på, at der er behov for en politik for en reel tilnærmelse mellem fremskridtene i forbindelse med medlemsstaternes praksis. Kommissionen opfordres derfor til at forelægge en grundig rapport om situationen i alle medlemsstaterne og tilstræbe en samordnet politik for bedre velfærd i samtlige medlemsstater.

PROCEDURE

Titel

Forenkling og rationalisering af rapporterne om den praktiske gennemførelse

Referencer

KOM(2006)0390 - C6-0242/2006 - 2006/0127(COD)

Korresponderende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

EMPL

7.9.2006

Rådgivende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

ENVI

7.9.2006

ITRE

7.9.2006

 

 

Ingen udtalelse

       Dato for afgørelse

ENVI

14.9.2006

ITRE

4.10.2006

 

 

Ordfører

       Dato for valg

Ilda Figueiredo

12.9.2006

 

 

Behandling i udvalg

23.11.2006

18.12.2006

24.1.2007

28.2.2007

Dato for vedtagelse

1.3.2007

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

37

1

0

Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer

Jan Andersson, Alexandru Athanasiu, Roselyne Bachelot-Narquin, Philip Bushill-Matthews, Milan Cabrnoch, Derek Roland Clark, Luigi Cocilovo, Proinsias De Rossa, Harlem Désir, Harald Ettl, Richard Falbr, Carlo Fatuzzo, Ilda Figueiredo, Joel Hasse Ferreira, Stephen Hughes, Jan Jerzy Kułakowski, Jean Lambert, Raymond Langendries, Bernard Lehideux, Elizabeth Lynne, Thomas Mann, Ana Mato Adrover, Marie Panayotopoulos-Cassiotou, Pier Antonio Panzeri, Jacek Protasiewicz, José Albino Silva Peneda, Kathy Sinnott, Gabriele Stauner

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere

Edit Bauer, Mihael Brejc, Françoise Castex, Richard Howitt, Sepp Kusstatscher, Jamila Madeira, Roberto Musacchio, Glenis Willmott

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere, jf. art. 178, stk. 2

Jaromír Kohlíček, André Brie

Dato for indgivelse

7.3.2007                                          A6-0059/2007