MIETINTÖ ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi toimistolaitteiden energiatehokkuutta osoittavia merkintöjä koskevasta yhteisön ohjelmasta (uudelleen laadittu)

13.6.2007 - (KOM(2006)0576 – C6‑0329/2006 – 2006/0187(COD)) - ***I

Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta
Esittelijä: Nikolaos Vakalis

Menettely : 2006/0187(COD)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A6-0234/2007
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
A6-0234/2007
Keskustelut :
Hyväksytyt tekstit :

LUONNOS EUROOPAN PARLAMENTIN LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAKSI

ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi toimistolaitteiden energiatehokkuutta osoittavia merkintöjä koskevasta yhteisön ohjelmasta (uudelleen laadittu)

(KOM(2006)0576 – C6‑0329/2006 – 2006/0187(COD))

(Yhteispäätösmenettely: ensimmäinen käsittely)

Euroopan parlamentti, joka

–   ottaa huomioon komission ehdotuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle (KOM(2006)0576)[1],

–   ottaa huomioon EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan ja 175 artiklan 1 kohdan, joiden mukaisesti komissio on antanut ehdotuksen Euroopan parlamentille (C6‑0329/2006),

–   ottaa huomioon työjärjestyksen 51 artiklan,

–   ottaa huomioon teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan mietinnön (A6‑0234/2007),

1.  hyväksyy komission ehdotuksen sellaisena kuin se on tarkistettuna;

2.  pyytää komissiota antamaan asian uudelleen Euroopan parlamentin käsiteltäväksi, jos se aikoo tehdä tähän ehdotukseen huomattavia muutoksia tai korvata sen toisella ehdotuksella;

3.  kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle.

Komission tekstiParlamentin tarkistukset

Tarkistus 1

Johdanto-osan 3 kappale

(3) Toimistolaitteiden energiatehokkuuden parantaminen edistää yhteisön kilpailukyvyn parantamista ja sen energiansaannin varmuutta sekä ympäristön suojelua.

(3) Toimistolaitteiden energiatehokkuuden parantaminen edistää yhteisön kilpailukyvyn parantamista ja sen energiansaannin varmuutta sekä ympäristön ja kuluttajien suojelua.

Perustelu

On selvennettävä, että yleisten energia- ja ympäristöhyötyjen lisäksi myös se, että energiankulutuksen pieneneminen tuottaa suuria taloudellisia säästöjä, on kuluttajille painava peruste valita energiatehokkaita toimistolaitteita.

Tarkistus 2

Johdanto-osan 13 kappale

(13) Energy Star ‑merkintää käytetään maailmanlaajuisesti. Jotta Euroopan yhteisö voisi vaikuttaa Energy Star ‑merkintäohjelman vaatimuksiin, sen olisi osallistuttava tähän merkintäohjelmaan ja tarpeellisten teknisten eritelmien laatimiseen. Vahvistaessaan teknisiä arviointiperusteita yhdessä Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluviraston kanssa komission olisi pyrittävä saavuttamaan kunnianhimoiset energiatehokkuustasot.

(13) Energy Star ‑merkintää käytetään maailmanlaajuisesti. Jotta Euroopan yhteisö voisi vaikuttaa Energy Star ‑merkintäohjelman vaatimuksiin, sen olisi osallistuttava tähän merkintäohjelmaan ja tarpeellisten teknisten eritelmien laatimiseen. Vahvistaessaan teknisiä arviointiperusteita yhdessä Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluviraston kanssa komission olisi pyrittävä saavuttamaan kunnianhimoiset energiatehokkuustasot ottaen huomioon energiatehokkuutta koskevan yhteisön politiikan ja tavoitteet.

Perustelu

Energiatehokkuus on yksi Euroopan unionin tärkeimmistä energiapoliittisista päämääristä, ja se mainitaan lukuisissa yhteisön asiakirjoissa. Energy Star ‑merkintää koskevaa asetusta on mukautettava vastaamaan edellä mainittuja, energiatehokkuutta koskevia EU:n menettelytapoja ja tavoitteita.

Tarkistus 3

5 artiklan 2 kohta

2. Komissio päättää hakijan hyväksymisestä ohjelman osanottajaksi tarkistettuaan, että hakija on ilmoittanut noudattavansa sopimuksen liitteessä B olevia yhteisen tunnuksen käyttöohjeita. Komissio julkaisee Internetissä ajan tasalle saatetun luettelon ohjelman osanottajista.

2. Komissio päättää hakijan hyväksymisestä ohjelman osanottajaksi tarkistettuaan, että hakija on ilmoittanut noudattavansa sopimuksen liitteessä B olevia yhteisen tunnuksen käyttöohjeita. Komissio julkaisee Internetissä ajan tasalle saatetun luettelon ohjelman osanottajista ja toimittaa sen jäsenvaltioille säännöllisesti.

Perustelu

Jäsenvaltioille on hyvin helppoa ja edullista tiedottaa ohjelman osanottajista (esimerkiksi lähettämällä osanottajaluettelo sähköpostitse liitetiedostona). Tällä toimenpiteellä on kuitenkin merkittävä vaikutus siinä mielessä, että jäsenvaltiot pidetään ajan tasalla ja tietoisina tilanteesta.

Tarkistus 4

6 artikla

Energiatehokkaiden toimistolaitteiden myynnin edistämiseksi komission ja muiden yhteisön toimielinten sekä muiden, kansallisen tason hallintoelinten on rohkaistava vähintään Energy Star ‑ohjelman mukaisten energiatehokkuusvaatimusten käyttöä, kun ne laativat toimistolaitteita koskevia toimistolaitteiden hankintaan sovellettavia vaatimuksiaan, sanotun kuitenkaan rajoittamatta yhteisön ja kansallisen lainsäädännön sekä taloudellisten arviointiperusteiden soveltamista.

Komission ja muiden yhteisön toimielinten sekä direktiivissä 2004/18/EY tarkoitettujen keskushallintoviranomaisten on eriteltävä sopimuksen voimassaolon ajan vähintään Energy Star ‑ohjelman mukaiset energiatehokkuusvaatimukset edellä mainitun direktiivin 7 artiklassa määritellyt kynnysarvot ylittäville julkisille hankintasopimuksille, sanotun kuitenkaan rajoittamatta yhteisön ja kansallisen lainsäädännön sekä taloudellisten arviointiperusteiden soveltamista.

Perustelu

Julkisen sektorin pitäisi näyttää esimerkkiä EU:n energiatehokkuustavoitteisiin pyrkimisen suhteen. Julkiset hankintamenettelyt ovat paras tapa edistää kehittyneiden tuotteiden, erityisesti energiaa säästävien tuotteiden myyntiä, koska ne toimivat esimerkkinä kuluttajille ja ratkaisevana kimmokkeena energiatehokkaiden tuotteiden kysynnälle markkinoilla.

Tarkistus 5

8 artiklan 2 a kohta (uusi)

 

. Komissio seuraa ECESB:n avustamana yhteisellä logolla merkittyjen tuotteiden pääsyä markkinoille sekä energiatehokkaiden toimistolaitteiden kehittämistä, jotta teknisiä vaatimuksia voidaan tarkistaa oikea-aikaisesti.

Perustelu

Komission aikomus käynnistää tarjouskilpailu toimistolaitteita koskevasta markkinatutkimuksesta, jota hyödynnettäisiin myöhemmin saatettaessa energiatehokkuuskriteerejä ajan tasalle, kuten ehdotuksen perusteluissa todetaan, on tuotava esiin myös asetuksessa. Energy Star ‑sopimuksen nojalla EU:n keskeisenä tehtävänä on osallistua teknisten vaatimusten tarkistamiseen. Siksi kaikkia tämän tehtävän tukemiseen tähtääviä toimia on vahvistettava.

Tarkistus 6

10 artiklan 1 kohdan b a alakohta (uusi)

 

(b a) koulutus- ja mainostusaloitteita;

Perustelu

Energy Star -merkittyjä tuotteita on mainostettava. Komission ja jäsenvaltioiden vastuulla on saavuttaa asettamansa energiatehokkuustavoitteet, ja siksi on toteutettava useita toimenpiteitä, joilla pyritään näihin tavoitteisiin. Kuluttajille suunnattujen tiedotuskampanjoiden kustannukset katetaan pitkälti energiaa säästämällä aikaan saaduilla taloudellisilla säästöillä. Kaiken kaikkiaan tietoisuuden lisäämisen ei tarvitse tulla EU:n veronmaksajille kalliiksi, ja se voidaan liittää osaksi muita energiatehokkuuden lisäämiseen tähtääviä toimenpiteitä.

Tarkistus 7

11 artiklan 3 a kohta (uusi)

 

. Kun ECESB:n jäsenet antavat komissiolle lausuntonsa, heidän on otettava huomioon toteutettavuus- ja markkinatutkimusten tulokset sekä energiankulutuksen vähentämiseksi käytettävissä oleva teknologia.

Perustelu

Kuten edellä on jo mainittu, ECESB:n asemaa ei pidä heikentää, vaan sitä on kehitettävä. Tästä syystä edustajien on tunnettava tuoreimmat tutkimustulokset antaessaan lausuntonsa teknisten vaatimusten tarkistamisesta. Teknisten vaatimusten tarkistaminen on ratkaisevan tärkeää ohjelman toiminnan kannalta, ja se on ainut tapa tuoda amerikkalaiseen ohjelmaan eurooppalaista lisäarvoa.

Tarkistus 8

11 artiklan 4 kohta

4. Komissio kiinnittää erityistä huomiota tavoitteeseen vahvistaa kunnianhimoisen yhteiset vaatimukset, kuten sopimuksen I artiklan 4 kappaleessa määrätään, jotta energiankulutusta voitaisiin vähentää ottaen asianmukaisesti huomioon käytettävissä oleva teknologia ja siihen liittyvät kustannukset.

4. Komissio kiinnittää erityistä huomiota tavoitteeseen vahvistaa kunnianhimoiset yhteiset vaatimukset, kuten sopimuksen I artiklan 4 kappaleessa määrätään, jotta energiankulutusta voitaisiin vähentää ottaen asianmukaisesti huomioon käytettävissä oleva teknologia ja siihen liittyvät kustannukset. ECESB:n on otettava erityisesti huomioon ekologista suunnittelua koskevan tutkimuksen viimeisimmät tulokset ennen lausuntonsa antamista uusista vaatimuksista.

Perustelu

Kuten edellä on jo mainittu, ECESB:n asemaa ei pidä heikentää, vaan sitä on kehitettävä. Tästä syystä edustajien on tunnettava tuoreimmat tutkimustulokset antaessaan lausuntonsa teknisten vaatimusten tarkistamisesta. Teknisten vaatimusten tarkistaminen on ratkaisevan tärkeää ohjelman toiminnan kannalta, ja se on ainut tapa tuoda amerikkalaiseen ohjelmaan eurooppalaista lisäarvoa.

Tarkistus 9

12 a artikla (uusi)

 

12 a artikla

 

Arviointi

 

Komissio laatii ja antaa vuosi ennen sopimuksen päättymistä Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomuksen, jossa tarkastellaan yhteisön toimistolaitemarkkinoiden energiatehokkuutta ja arvioidaan Energy Star -ohjelman tehokkuutta. Kertomus sisältää kvalitatiivisia ja kvantitatiivisia tietoja. Kertomus sisältää myös tietoja Energy Star -ohjelman tuottamista hyödyistä, erityisesti energiansäästöistä ja ympäristöhyödyistä hiilidioksidipäästöjen vähentämisen näkökulmasta

Perustelu

On valitettavaa, ettei komissiolla ole tilastotietoja tai muita kvantitatiivisia tietoja asetuksen täytäntöönpanosta (esimerkiksi energiansäästöjä, myytyjen tuotteiden määrää yms. koskevia tietoja) ja niiden vertailusta Yhdysvaltojen tai maailman muiden maiden vastaaviin tietoihin. Arviointikertomuksen toimittaminen oikeaan aikaan auttaa lainsäätäjiä ja poliitikkoja tekemään oikeita päätöksiä tulevasta täytäntöönpanosta.

  • [1]  Ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä.

PERUSTELUT

1.   Johdanto

Asetuksen 2422/2001/EY uudelleen laatimista koskevan ehdotuksen tarkoitus on panna täytäntöön EY:n 20. joulukuuta 2006 Amerikan yhdysvaltojen hallituksen kanssa tekemä sopimus toimistolaitteiden energiatehokkuutta osoittavia merkintöjä koskevien ohjelmien yhteensovittamisesta. Alkuperäinen EY:n ja Yhdysvaltojen Energy Star ‑sopimus allekirjoitettiin vuonna 2000[1], ja sen voimassaolo päättyi kesäkuussa 2006. EU päätti uusia sopimuksen jatkaakseen Energy Star -ohjelman käyttöä toisen viisivuotiskauden ajan.

2.   Miksi EU:n on edistettävä energiatehokkaiden toimistolaitteiden käyttöä?

·    Energiatehokkuuden osuus energiansäästöstä on huomattava, ja sen katsotaan oikeutetusti olevan yksi kestävän energiapolitiikan peruspilareista Euroopassa. Aikana, jona energian kysyntä kasvaa ja hinta nousee, vahva energiatehokkuuspolitiikka vaikuttaa osaltaan 1) energian tuonnin vähentämiseen lisäten siten energiansaannin varmuutta, 2) energiakustannusten pienentämiseen lisäten siten Euroopan talouden kilpailukykyä sekä 3) kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämiseen lisäten siten ympäristöä koskevia etuja.

·    Toimistolaitteiden osuus yhteisön sähkönkulutuksesta kasvaa kaiken aikaa.

·    Kansalliset toimet energiatehokkuuden parantamiseksi eivät riitä.

·    EU:n energiatehokkuuspolitiikkaa on täydennettävä yhteisillä, maailmanlaajuisilla toimilla energiatehokkuuden edistämiseksi.

3.   Uusi EY:n ja Yhdysvaltojen välinen Energy Star -sopimus

Uudessa sopimuksessa edellytetään, että energiatehokkuuden arviointiperusteiden (teknisten vaatimusten) – vaatimusten, jotka tuotteen on täytettävä, jotta siinä voidaan käyttää Energy Star -tunnusta – on oltava tiukat ja että ne on tarkistettava säännöllisesti. Sopimus sisältää huomattavia parannuksia edelliseen verrattuna. Ensinnäkin tunnus voi kattaa vain parhaat 25 prosenttia tuotteista, joista on saatavilla tietoja silloin, kun kriteerit vahvistetaan. Toiseksi sopimus kattaa energiankulutuksen sekä valmiustilassa että päälle kytkettynä. Arvioiden mukaan esimerkiksi kuvantamislaitteiden (kopiokoneet, tulostimet, skannerit ja faksit) uusilla teknisillä vaatimuksilla säästetään 17 TWh sähköä EU:n 25 jäsenvaltiossa seuraavien kolmen vuoden aikana.

Teknisiä vaatimuksia, jotka ovat kehittäneet Yhdysvaltojen ja EY:n hallinnointiyksiköt (Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluvirasto ja komissio) yhteistyössä sidosryhmien kanssa, sovelletaan automaattisesti kaikkiin Yhdysvaltojen kahdenvälisiin sopimuksiin kolmansien maiden kanssa. Tiukat vaatimukset kannustavat valmistajia parantamaan tuotteidensa energiatehokkuutta, jotta niissä voidaan käyttää Energy Star ‑tunnusta. Tuotteet, joissa tunnusta voidaan käyttää, rekisteröidään tietokantaan.

4.   Miksi edistää yhdysvaltalaista järjestelmää?

Ensi näkemällä saattaa vaikuttaa oudolta, että EU nojautuisi ohjelmaan, jonka on alun perin laatinut ja omistanut amerikkalainen taho (Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto). Esittelijä on kuitenkin sitä mieltä, että Energy Star ­‑järjestelmä voi tarjota EU:lle todellisia etuja sen pyrkiessä energiatehokkuuden lisäämistä koskevaan tavoitteeseen.

Energy Star -sopimus tarjoaa EU:lle tilaisuuden olla ratkaisevassa asemassa kansainvälisesti tunnetussa ohjelmassa, jossa määritellään energiatehokkuuden viitearvot. Järjestelmän vapaaehtoinen luonne vastaa joustavuuden tarpeeseen, sillä valmistajat voivat mukautua teknologian kehitykseen joutumatta noudattamaan taas uuden, tyhjästä kehitetyn tunnuksen vaatimuksia. EU:ssa on jo huomattava määrä energiamerkintöjä, esimerkiksi kodinkoneiden energiamerkinnöissä käytettävää "A-G-asteikkoa", ekologista suunnittelua koskevaa järjestelmää ja ympäristömerkin myöntämistä, koskevia lakeja. Tämän ohjelman täytäntöön paneminen ainoastaan toimistolaitteiden kohdalla on hyväksyttävä tapa ohjata markkinoita energiatehokkaiden tuotteiden suuntaan täydentämällä nykyistä EY:n lainsäädäntöä sen sijaan, että monistettaisiin nykyisiä merkintöjä ja lisättäisiin hallintokustannuksia.

Tämä lähestymistapa vaikuttaa myös myönteisesti kauppaan. Energy Star -tunnusta käytetään maailmanlaajuisesti, ja se on valmistajien laajalti hyväksymä. Kansainvälisten markkinoiden keskeiset toimijat (USA, EU, Japani ja muut) ovat jo ottaneet järjestelmän käyttöön, ja se voi luonnollisesti toimia foorumina energiatehokkuustoimenpiteiden kansainväliselle yhdenmukaistamiselle. Tämä taas johtaa täytäntöönpanokustannusten pienenemiseen ja kuluttajien energiatehokkuustietoisuuden lisääntymiseen. Vaikka Energy Star -tunnus on nähtävissä monissa Euroopassa käytettävissä yhdysvaltalaisissa tuotteissa, esittelijä uskoo vahvasti, ettei EU:n teollisuudella ole aihetta pelätä kansainvälistä kilpailua, kunhan se edelleen noudattaa korkeita teknisiä vähimmäisvaatimuksia.

5.   Energy Star -tuotteiden käytön edistäminen

Kun oletetaan EU:n voivan hyötyä Energy Star -järjestelmästä, on esittelijän velvollisuus ehdottaa muutoksia, jotka mahdollisimman tehokkaasti edistävät Energy Star -toimistolaitteiden käyttöä. Edistämistoimet tulee suunnata sekä kuluttajille että eurooppalaisille valmistajille. Ensisijaiset välineet molempien kohderyhmien tavoittamiseksi ovat tietoisuuden lisääminen ja julkiset hankinnat.

a.   Tiedotustoimenpiteet ja tietoisuuden lisääminen

Kuluttajiin kohdistuvat edistämistoimet edellyttävät sellaisten tiedottamiseen ja tietoisuuden lisäämiseen liittyvien toimenpiteiden käyttöönottoa, joiden kohteena ovat sekä yksityinen että julkinen sektori. Toimenpiteiden tarkoituksena tulisi olla Energy Star -tunnuksen tunnistettavuuden edistäminen. Kuluttajille pitäisi tiedottaa Energy Star -toimistolaitteen hankinnasta aiheutuvista energiansäästömahdollisuuksista ja ympäristöön liittyvistä eduista.

Energy Star -ohjelman valmistajille vapaaehtoisen luonteen ei pitäisi sulkea pois velvoitetta edistää ohjelmaa. Tällaisten tuotteiden kysynnän kasvu kuluttajien taholta lisää valmistajien tarjontaa. Vaikka vapaaehtoinen rekisteröityminen Energy Star -tietokantaan antaa valmistajille näkyvyyttä (julkisten) hankintojen kohdalla, ei tämä esittelijän mielestä yksinään ole riittävä kannustin. Tarvitaan täydentäviä toimenpiteitä, joilla edistetään ohjelman tunnettuutta valmistajien, laitteiden toimittajien, myyjien ja ennen kaikkea yleisön parissa. Loppujen lopuksi tietoisuuden lisäämisen ei tarvitse maksaa paljon Euroopan veronmaksajille, ja se voidaan sisällyttää muihin energiatehokkuutta edistäviin toimenpiteisiin. Energiaa säästämällä ansaittu raha korvaa moninkertaisesti kuluttajille tiedottamisen kustannukset.

b.   Julkiset hankinnat

Markkinoiden vapaa toiminta yksinään ei riitä asetettujen energiatehokkuustavoitteiden saavuttamiseksi nopeasti. Siksi Euroopan parlamentin on tuettava voimakkaasti julkisen sektorin velvoittamista sitoutumaan energiatehokkaisiin toimistolaitteisiin, ja näin ollen esittelijä kannattaa ehdottomasti säädöstä energiatehokkuuden huomioimisen pakollisuudesta julkisten hankintojen yhteydessä, koska:

·    Kuten Yhdysvaltojen (missä liittovaltion virastojen on hankittava Energy Star ‑tunnukseen oikeutettuja tuotteita) esimerkki osoittaa ja on laajalti tunnustettu – myös itse komission taholta[2] – julkisten viranomaisten velvoittaminen hankkimaan vähintään niin energiatehokkaita laitteita, kuin Energy Star ‑ohjelman teknisissä vaatimuksissa on määrätty, vie markkinoita yhä enemmän tehokkaampien laitteiden suuntaan. Näin tapahtuu, koska julkiset hankinnat muodostavat suuren osan niistä markkinoista, jotka valmistajat haluavat tavoittaa.

·    Kun julkiset hankinnat lisäävät tiukat tekniset vaatimukset täyttävien tuotteiden kysyntää, voidaan olettaa vaatimusten tulevan nopeasti tiukemmiksi, mikä johtaa pikaisiin tuloksiin energiansäästössä.

·    Kasvava kysyntä voi laskea energiatehokkaiden toimistolaitteiden todellista markkinahintaa.

·    Julkisen sektorin pitäisi toimia esimerkkinä tavoiteltaessa EU:n energiatehokkuustavoitteita.

6.   Euroopan yhteisön Energy Star -lautakunnan rooli

EU on Yhdysvaltojen kumppaneista ainoa, joka osallistuu teknisten arviointiperusteiden tarkistamiseen, mikä on keskeinen toiminto Energy Star -ohjelmassa ja ratkaiseva tekijä energiahyötyjen määrittämisessä. Siksi on EU:n edun mukaista, että EY:n Energy Star ‑lautakunta on vahva neuvoa-antava väline, jotta se voi avustaa komissiota teknisten vaatimusten muotoilemisessa ja tarkistamisessa, koska tämä prosessi on keskeinen toimistolaitteiden energiansäästötoimissa.

Esittelijä on komission kanssa samaa mieltä siitä, että Euroopan veronmaksajien rahat pitäisi ensisijaisesti kanavoida tuottaviin kustannuksiin välttäen tarpeettoman hankalia byrokraattisia toimenpiteitä. Meidän ei kuitenkaan pitäisi heikentää vaan ennemminkin parantaa EY:n Energy Star -lautakunnan asemaa, sillä sen rooli on merkittävä.

7.   Tunnuksen uskottavuuden varmistaminen – raportointivaatimukset

Energy Star -tunnuksella merkittyjen tuotteiden uskottavuus on ohjelman menestyksen perusta. Koska valmistajat rekisteröityvät Energy Star- tietokantaan sertifioimalla itse itsensä, on otettava käyttöön joitakin arviointi- ja valvontavälineitä, jotta koko mekanismi voi toimia moitteettomasti. Kysymys kuuluu, voimmeko luottaa jäsenvaltioiden, kuluttajajärjestöjen, erikoislehtien jne. tekemiin toimistolaitteiden satunnaisiin arviointeihin, vai pitäisikö komission ryhtyä suorempiin toimiin pitääkseen sidosryhmät jatkuvasti ajan tasalla ja informoituina. Säännölliset tarkastukset takaavat tunnuksen uskottavuuden vaarantamatta sen vapaaehtoista luonnetta. Tunnusta tulisi käyttää vain, jos tuotteet noudattavat täysimääräisesti merkintäjärjestelmän vaatimuksia.

Ehdotettu asetus vähentää huomattavasti tai jopa poistaa sen, mitä komissio pitää suhteettomina hallinnollisina taakkoina. Kaikki parannukset Energy Star -ohjelman tiedonhankinnassa ja -arvioinnissa parantavat silti epäilemättä energiatehokkaiden toimistolaitteiden käytön edistämistä. Olennaisia teknisiä ja määrällisiä tietoja tarvitaan ohjelman asianmukaisen täytäntöönpanon kustannusten ja hyötyjen arvioimiseksi. Näiden tietojen pitäisi olla julkisesti ja helposti saatavilla ja niitä pitäisi päivittää säännöllisesti ohjelman tunnistettavuuden edistämiseksi ja sidosryhmien – erityisesti teollisuuden, hankinnoista vastaavien ja kuluttajien – mobilisoimiseksi.

Kansalaisyhteiskunnan sidosryhmille tiedottamiseen tarkoitettujen tietojen lisäksi meidän on myös selvitettävä tarve tiedottaa aiheesta aktiivisesti EU:n toimielimille ja jäsenvaltioille. Komissio näyttää haluavan poistaa kaikki nykyiset muodollisen raportoinnin vaatimukset vähäisten voimavarojensa takia. Siitä huolimatta on valitettavaa, ettei komissiolla ole määrällisiä tietoja asetuksen täytäntöönpanosta (esim. energian säästöstä tai myytyjen tuotteiden määrästä), kun tällaisia tietoja on saatavilla USA:ssa ja muissa maailman maissa. Näiden tietojen välittäminen antaa lainsäätäjille ja päättäjille mahdollisuuden tehdä oikeita päätöksiä tulevan täytäntöönpanon osalta ja koordinoida paremmin kansallisia toimia. Esittelijän ehdottamien olennaisten muutosten tarkoitus on innostaa komissiota ja jäsenvaltioita ottamaan vakavasti vastuunsa itselleen asettamiensa energiatehokkuustavoitteiden saavuttamisessa.

  • [1]  EYVL L 172, 26.6.2001, s. 3.
  • [2]  Katso komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille Energy Star -ohjelman täytäntöönpanosta Euroopan yhteisössä vuosina 2001–2005 (KOM(2006)0140 lopullinen, 27.3.2006), s. 5 ja 8.

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Toimistolaitteiden energiatehokkuutta osoittavia merkintöjä koskeva yhteisön ohjelma (uudelleen laadittu)

Viiteasiakirjat

KOM(2006)0576 – C6-0329/2006 – 2006/0187(COD)

Annettu EP:lle (pvä)

4.10.2006

Asiasta vastaava valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

ITRE

12.10.2006

Valiokunnat, joilta on pyydetty lausunto

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

ENVI

12.10.2006

 

 

 

Valiokunnat, jotka eivät antaneet lausuntoa

       Päätös tehty (pvä)

ENVI

28.11.2006

 

 

 

Esittelijä(t)

       Nimitetty (pvä)

Nikolaos Vakalis

23.11.2006

 

 

Valiokuntakäsittely

30.1.2007

12.4.2007

7.6.2007

 

Hyväksytty (pvä)

7.6.2007

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

34

0

0

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Philippe Busquin, Jorgo Chatzimarkakis, Giles Chichester, Silvia Ciornei, Den Dover, Nicole Fontaine, Adam Gierek, András Gyürk, Fiona Hall, Rebecca Harms, Erna Hennicot-Schoepges, Romana Jordan Cizelj, Werner Langen, Romano Maria La Russa, Reino Paasilinna, Atanas Paparizov, Francisca Pleguezuelos Aguilar, Vladimír Remek, Teresa Riera Madurell, Paul Rübig, Andres Tarand, Britta Thomsen, Claude Turmes, Nikolaos Vakalis

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Alexander Alvaro, Pilar Ayuso, Marie-Hélène Descamps, Christian Ehler, Robert Goebbels, Edit Herczog, Erika Mann, John Purvis, Esko Seppänen, Silvia-Adriana Ţicău

Jätetty käsiteltäväksi (pvä)

13.6.2007