ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (EΚ) αριθ.1228/2003 σχετικά με τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο διασυνοριακών ανταλλαγών ηλεκτρισμού

5.6.2008 - (COM(2007)0531 – C6‑0320/2007 – 2007/0198(COD)) - ***I

Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας
Εισηγητής: Alejo Vidal-Quadras

Διαδικασία : 2007/0198(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A6-0228/2008
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A6-0228/2008
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (EΚ) αριθ.1228/2003 σχετικά με τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο διασυνοριακών ανταλλαγών ηλεκτρισμού

(COM(2007)0531 – C6‑0320/2007 – 2007/0198(COD))

(Διαδικασία συναπόφασης: πρώτη ανάγνωση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–   έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2007)0531),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 251, παράγραφος 2 και το άρθρο 95 της Συνθήκης ΕΚ, σύμφωνα με τα οποία του υποβλήθηκε η πρόταση από την Επιτροπή (C6-0320/2007),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 51 του Κανονισμού του,

–   έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας και τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων και της Επιτροπήw Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (A6-0228/2008),

1.  εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε·

2.  ζητεί από την Επιτροπή να του υποβάλει εκ νέου την πρόταση, αν προτίθεται να της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις ή να την αντικαταστήσει με νέο κείμενο·

3.  αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο και την Επιτροπή.

Τροπολογία  1

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(3) Ωστόσο, σε καμία εταιρεία στην Κοινότητα δεν είναι επί του παρόντος δυνατόν να εξασφαλιστεί το δικαίωμα να πωλεί ηλεκτρική ενέργεια σε οποιοδήποτε κράτος μέλος, επί ίσοις όροις και χωρίς διακρίσεις ή μειονεκτήματα. Συγκεκριμένα, δεν παρέχεται ακόμη πρόσβαση στο δίκτυο χωρίς διακρίσεις και εξίσου αποτελεσματικό επίπεδο ρυθμιστικής εποπτείας σε όλα τα κράτη μέλη.

(3) Ωστόσο, σε καμία εταιρεία στην Κοινότητα δεν είναι επί του παρόντος δυνατόν να εξασφαλιστεί το δικαίωμα να πωλεί ηλεκτρική ενέργεια σε οποιοδήποτε κράτος μέλος, επί ίσοις όροις και χωρίς διακρίσεις ή μειονεκτήματα. Συγκεκριμένα, δεν παρέχεται ακόμη πρόσβαση στο δίκτυο χωρίς διακρίσεις και εξίσου αποτελεσματικό επίπεδο ρυθμιστικής εποπτείας σε όλα τα κράτη μέλη, παραμένουν δε ακόμη απομονωμένες αγορές.

Τροπολογία  2

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(4) Στην ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο με τίτλο «Ενεργειακή πολιτική για την Ευρώπη» τονίσθηκε η σημασία της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της δημιουργίας ίσων όρων ανταγωνισμού για όλες τις εγκατεστημένες στην Κοινότητα εταιρείες. Η ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τις προοπτικές για την εσωτερική αγορά αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και η ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Έρευνα δυνάμει του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1/2003 στον ευρωπαϊκό κλάδο του αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας (Τελική Έκθεση)» κατέδειξαν ότι οι υφιστάμενοι κανόνες και μέτρα δεν παρέχουν το αναγκαίο πλαίσιο για την επίτευξη του στόχου μιας εύρυθμα λειτουργούσας εσωτερικής αγοράς.

(4) Στην ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο με τίτλο «Ενεργειακή πολιτική για την Ευρώπη» τονίσθηκε η σημασία της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της δημιουργίας ίσων όρων ανταγωνισμού για όλες τις εγκατεστημένες στην Κοινότητα εταιρείες. Η ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τις προοπτικές για την εσωτερική αγορά αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και η ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο "Έρευνα δυνάμει του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1/2003 στον ευρωπαϊκό κλάδο του αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας (Τελική Έκθεση)" κατέδειξαν ότι οι υφιστάμενοι κανόνες και μέτρα δεν παρέχουν το αναγκαίο πλαίσιο ούτε προβλέπουν τη δημιουργία φυσικών συνδέσεων για την επίτευξη του στόχου μιας εύρυθμα λειτουργούσας, αποτελεσματικής και ανοικτής εσωτερικής αγοράς.

Τροπολογία 3

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 6

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(6) Συγκεκριμένα, απαιτείται ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς, προκειμένου σταδιακά να εξασφαλιστεί σε διασυνοριακό επίπεδο η συμφωνία μεταξύ των τεχνικών και μεταξύ των εμπορικών κωδίκων για την παροχή και την διαχείριση αποτελεσματικής πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς, να εξασφαλιστεί ο συντονισμένος και επαρκώς μακροπρόθεσμος προγραμματισμός και η τεχνικώς ορθή εξέλιξη του συστήματος μεταφοράς στην Κοινότητα, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη το περιβάλλον, και να προωθηθεί η ενεργειακή απόδοση καθώς και η έρευνα και καινοτομία, ιδίως για την εξασφάλιση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διάδοση της τεχνολογίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς πρέπει να εκμεταλλεύονται τα δίκτυά τους σύμφωνα με τους εν λόγω τεχνικούς και εμπορικούς κώδικες.

(6) Συγκεκριμένα, απαιτούνται δημιουργία φυσικών συνδέσεων και ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς, προκειμένου σταδιακά να εξασφαλιστεί σε διασυνοριακό επίπεδο η συμφωνία μεταξύ των τεχνικών και μεταξύ των εμπορικών κωδίκων για την παροχή και την διαχείριση αποτελεσματικής και διαφανούς πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς, να εξασφαλιστεί ο συντονισμένος και επαρκώς μακροπρόθεσμος προγραμματισμός και η τεχνικώς ορθή εξέλιξη του συστήματος μεταφοράς στην Κοινότητα, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη το περιβάλλον, και να προωθηθεί η ενεργειακή απόδοση καθώς και η έρευνα και καινοτομία, ιδίως για την εξασφάλιση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διάδοση της τεχνολογίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς πρέπει να εκμεταλλεύονται τα δίκτυά τους σύμφωνα με τους εν λόγω τεχνικούς και εμπορικούς κώδικες.

Τροπολογία 4

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 7

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(7) Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη διαχείριση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να παρέχεται η δυνατότητα διασυνοριακού εμπορίου και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες λιανικής σε όλη την Ευρώπη, πρέπει να συγκροτηθεί ευρωπαϊκό δίκτυο διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τα καθήκοντά του πρέπει να επιτελούνται τηρουμένων των κοινοτικών κανόνων ανταγωνισμού οι οποίοι παραμένουν εν ισχύι για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς. Τα καθήκοντά του πρέπει να καθοριστούν σαφώς και η μέθοδος εργασίας του πρέπει να εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα, αντιπροσωπευτικότητα και διαφάνεια. Δεδομένου ότι είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί αποτελεσματικότερη πρόοδος σε περιφερειακό επίπεδο, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς πρέπει να συγκροτήσουν περιφερειακές δομές ενταγμένες στη συνολική δομή συνεργασίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα αποτελέσματα σε περιφερειακό επίπεδο συνάδουν με τους κώδικες και τα επενδυτικά προγράμματα σε επίπεδο Κοινότητας. Η συνεργασία εντός των εν λόγω περιφερειακών δομών προϋποθέτει αποτελεσματικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων δικτύου από τις δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας, χωρίς τον οποίο η περιφερειακή συνεργασία των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ενέχει τον κίνδυνο αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς.

(7) Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη διαχείριση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να παρέχεται η δυνατότητα διασυνοριακού εμπορίου και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες λιανικής σε όλη την Ευρώπη, πρέπει να συγκροτηθεί ευρωπαϊκό δίκτυο διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τα καθήκοντά του πρέπει να επιτελούνται τηρουμένων των κοινοτικών κανόνων ανταγωνισμού οι οποίοι παραμένουν εν ισχύι για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς. Τα καθήκοντά του πρέπει να καθοριστούν σαφώς και η μέθοδος εργασίας του πρέπει να εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα, αντιπροσωπευτικότητα και διαφάνεια. Δεδομένου ότι είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί αποτελεσματικότερη πρόοδος σε περιφερειακό επίπεδο, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς πρέπει να συγκροτήσουν περιφερειακές δομές ενταγμένες στη συνολική δομή συνεργασίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα αποτελέσματα σε περιφερειακό επίπεδο συνάδουν με τους κώδικες και τα επενδυτικά προγράμματα σε επίπεδο Κοινότητας. Τα κράτη μέλη πρέπει να προάγουν τη συνεργασία και να παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα του δικτύου σε περιφερειακό επίπεδο. Η συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο πρέπει να είναι συμβατή με την πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας ανταγωνιστικής και αποτελεσματικής εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Τροπολογία  5

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 8

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(8) Όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν με ενδιαφέρον το έργο που θα επιτελέσει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας . Ως εκ τούτου, είναι καθοριστικής σημασίας η διαδικασία διαβούλευσης και πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο οι υπάρχουσες δομές που έχουν συσταθεί για τη διευκόλυνση και τον εξορθολογισμό της διαδικασίας διαβούλευσης, όπως η Ένωση για τον Συντονισμό της Μεταφοράς Ηλεκτρισμού (UCTE).

Διαγράφεται

Αιτιολόγηση

Επί του παρόντος, δημόσιες διαβουλεύσεις σε επίπεδο ΕΕ διεξάγονται από την Ευρωπαϊκή Ομάδα Ρυθμιστικών Αρχών για την Ηλεκτρική Ενέργεια και το Φυσικό Αέριο. Κατά συνέπεια, ο Οργανισμός θα πρέπει να αναλάβει αυτό το καθήκον, καθώς έχει ήδη καλά εδραιωμένους κανόνες και πείρα στη διεξαγωγή δημόσιων διαβουλεύσεων. Επιπλέον, ο Οργανισμός ενεργεί προς το συμφέρον όλων των συντελεστών της αγοράς, και οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς αποτελούν δυνητικώς ενδιαφερόμενο μέρος. Για να εξασφαλισθεί η αποτελεσματικότητα της διεργασίας πρέπει να τονισθεί ότι η δημιουργία υπερβολικά πολλών οργανισμών διαβούλευσης μπορεί να οδηγήσει σε επανάληψη των διεργασιών διαβούλευσης.

Τροπολογία  6

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 8α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(8α) Προκειμένου να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά το σύνολο του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενεργείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Επιτροπή πρέπει να συντάξει, να δημοσιεύσει και να ενημερώνει τακτικά έναν χάρτη πορείας. Στον εν λόγω χάρτη πορείας πρέπει να περιέχονται όλα τα εφικτά δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενεργείας και οι πιθανές περιφερειακές συνδέσεις.

Τροπολογία  7

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 9

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(9) Η παρακολούθηση της αγοράς τα τελευταία χρόνια από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές και από την Επιτροπή κατέδειξε ότι δεν επαρκούν οι ισχύουσες απαιτήσεις διαφάνειας και οι ισχύοντες κανόνες για την πρόσβαση στην υποδομή.

(9) Η παρακολούθηση της αγοράς τα τελευταία χρόνια από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές και από την Επιτροπή κατέδειξε ότι δεν επαρκούν οι ισχύουσες απαιτήσεις διαφάνειας και οι ισχύοντες κανόνες για την πρόσβαση στην υποδομή για να εξασφαλίζεται καλώς λειτουργούσα, ανοικτή και αποδοτική εσωτερική αγορά.

Αιτιολόγηση

Αποσαφήνιση του κειμένου.

Τροπολογία  8

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 10

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(10) Απαιτείται ισότιμη πρόσβαση στις πληροφορίες που αφορούν την υλική κατάσταση του συστήματος, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά να εκτιμούν τη συνολική κατάσταση ζήτησης και προσφοράς και να προσδιορίζουν τους λόγους για τις μεταβολές της τιμής χονδρικής. Η απαίτηση αυτή συνεπάγεται ακριβέστερες πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την προσφορά και τη ζήτηση, τη δυναμικότητα του δικτύου, τις ροές και τη συντήρηση, την εξισορρόπηση και την εφεδρική ισχύ.

(10) Απαιτείται ισότιμη πρόσβαση στις πληροφορίες που αφορούν την υλική κατάσταση και την αποδοτικότητα του συστήματος, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά να εκτιμούν τη συνολική κατάσταση ζήτησης και προσφοράς και να προσδιορίζουν τους λόγους για τις μεταβολές της τιμής χονδρικής. Η απαίτηση αυτή συνεπάγεται ακριβέστερες πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την προσφορά και τη ζήτηση, τη δυναμικότητα του δικτύου, τις ροές και τη συντήρηση, την εξισορρόπηση και την εφεδρική ισχύ.

Τροπολογία  9

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 11

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(11) Για να τονωθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά, οι συμμετέχοντες σε αυτήν πρέπει να είναι βέβαιοι ότι είναι δυνατόν να επιβληθούν κυρώσεις για καταχρηστική συμπεριφορά. Πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές να ερευνούν αποτελεσματικά ισχυρισμούς για χειραγώγηση της αγοράς. Κατά συνέπεια, είναι αναγκαία η πρόσβαση των αρμοδίων αρχών στα δεδομένα που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με επιχειρησιακές αποφάσεις που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις προμήθειας. Πολλές σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τους παραγωγούς, οι οποίοι πρέπει να διατηρούν αυτές τις πληροφορίες στη διάθεση των αρμοδίων αρχών για καθορισμένο χρονικό διάστημα. Από την εν λόγω υποχρέωση πρέπει να εξαιρούνται οι μικροί παραγωγοί χωρίς πραγματική δυνατότητα να στρεβλώσουν την αγορά.

(11) Για να τονωθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά, οι συμμετέχοντες σε αυτήν πρέπει να είναι βέβαιοι ότι είναι δυνατόν να επιβληθούν αποτελεσματικές κυρώσεις για καταχρηστική συμπεριφορά. Πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές να ερευνούν αποτελεσματικά ισχυρισμούς για χειραγώγηση της αγοράς. Κατά συνέπεια, είναι αναγκαία η πρόσβαση των αρμοδίων αρχών στα δεδομένα που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με επιχειρησιακές αποφάσεις που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις προμήθειας. Πολλές σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τους παραγωγούς, οι οποίοι πρέπει να διατηρούν αυτές τις πληροφορίες στη διάθεση των αρμοδίων αρχών για καθορισμένο χρονικό διάστημα και να τους εξασφαλίζουν εύκολη πρόσβαση σε αυτές. Πέραν τούτων οι αρμόδιες αρχές πρέπει να παρακολουθούν επί τακτικής βάσεως τη συμμόρφωση των φορέων εκμετάλλευσης του συστήματος προς τους κανόνες. Από την εν λόγω υποχρέωση πρέπει να εξαιρούνται οι μικροί παραγωγοί χωρίς πραγματική δυνατότητα να στρεβλώσουν την αγορά.

Αιτιολόγηση

Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες που προέρχονται από τις επιχειρήσεις εφοδιασμού της αγοράς και να παρακολουθούν τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων εφοδιασμού της αγοράς προς τους κανόνες· τούτο για να εξασφαλίζεται μία χωρίς διακρίσεις, διαφανής και αποτελεσματική αγορά.

Τροπολογία  10

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 12

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(12) Ο ανταγωνισμός στην αγορά των οικιακών καταναλωτών απαιτεί να μην εμποδίζονται προμηθευτές που επιδιώκουν να εισέλθουν σε νέες αγορές λιανικής. Κατά συνέπεια, όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά πρέπει να γνωρίζουν τους κανόνες και τις αρμοδιότητες που διέπουν την αλυσίδα προμήθειας και πρέπει να εναρμονιστούν για να τονωθεί η ενοποίηση της αγοράς της Κοινότητας.

(12) Ο ανταγωνισμός στην αγορά των οικιακών καταναλωτών απαιτεί να μην εμποδίζονται προμηθευτές που επιδιώκουν να εισέλθουν σε νέες αγορές λιανικής. Κατά συνέπεια, όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά πρέπει να γνωρίζουν τους κανόνες και τις αρμοδιότητες που διέπουν την αλυσίδα προμήθειας και πρέπει να εναρμονιστούν για να τονωθεί η ενοποίηση της αγοράς της Κοινότητας. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να παρακολουθούν επί τακτικής βάσεως τη συμμόρφωση των φορέων της αγοράς προς τους κανόνες.

Αιτιολόγηση

Η προσθήκη είναι απαραίτητη για να αποσαφηνίζεται μία ευθύνη που έχει η αρμόδια αρχή και για να εξασφαλίζεται η επιβολή των κανόνων.

Τροπολογία  11

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 1

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

"Σκοπός του παρόντος κανονισμού είναι επίσης να διευκολύνει την ανάδυση αγοράς λιανικής που να λειτουργεί εύρυθμα και με διαφάνεια και αγοράς χονδρικής που να λειτουργεί εύρυθμα και με διαφάνεια. Προβλέπει μηχανισμούς για την εναρμόνιση των εν λόγω κανόνων."

"Σκοπός του παρόντος κανονισμού είναι επίσης να διευκολύνει την ανάδυση αγοράς χονδρικής που να λειτουργεί εύρυθμα και με διαφάνεια με υψηλό επίπεδο ασφάλειας του εφοδιασμού. Προβλέπει μηχανισμούς για την εναρμόνιση κανόνων προς τούτο."

Αιτιολόγηση

Οι διατάξεις για την εναρμόνιση λιανικής αγοράς για την ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να διαγραφεί ή να εκφρασθεί αποκλειστικά στην πρόταση οδηγίας για τροποποίηση της οδηγίας 2003/54/ΕΚ σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (COM(2007)0528 τελικό). Η πρόταση για διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας και πρόσβασης στα δίκτυα (COM(2007)531) πρέπει να επικεντρώνεται στις αγορές χονδρικής και στην ασφάλεια του εφοδιασμού.

Τροπολογία  12

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2α

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Όλοι οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς συνεργάζονται σε επίπεδο Κοινότητας για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, προκειμένου να διασφαλίζεται η βέλτιστη διαχείριση και η τεχνικώς ορθή εξέλιξη του ευρωπαϊκού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Όλοι οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς συνεργάζονται σε επίπεδο Κοινότητας για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, προκειμένου να διασφαλίζεται η βέλτιστη διαχείριση και η τεχνικώς ορθή εξέλιξη του ευρωπαϊκού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να προωθείται η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αιτιολόγηση

Για να εξασφαλισθεί ότι οι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς θα διευκολύνουν την ολοκλήρωση της αγοράς, πρέπει να θεσπίζεται η προώθηση της ολοκλήρωσης της αγοράς ως ρητό καθήκον του ENTSO.

Τροπολογία  13

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 29β – παράγραφος 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Το αργότερο έως την […], οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον Οργανισμό το σχέδιο καταστατικού, τον κατάλογο των μελλοντικών μελών και το σχέδιο εσωτερικού κανονισμού, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού κανονισμού για τις διαβουλεύσεις με άλλους ενδιαφερόμενους, του προς ίδρυση Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

1. Το αργότερο έως την […], οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον Οργανισμό το σχέδιο καταστατικού, τον κατάλογο των μελλοντικών μελών και το σχέδιο εσωτερικού κανονισμού του προς ίδρυση Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Αιτιολόγηση

Οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο ΕΕ μέχρι τώρα αποτελεί καθήκον της ERGEG. Αυτό το καθήκον πρέπει να ανατεθεί στον μελλοντικό Οργανισμό στον οποίο ανατίθεται η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος.

Τροπολογία  14

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2γ

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας εκδίδει:

1. Για να επιτευχθούν οι στόχοι που εμφαίνονται στο άρθρο 2α, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας εγκρίνει και υποβάλλει προς έγκριση στον Οργανισμό σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 2δ σε συνδυασμό με το άρθρο 6, παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. … περί ιδρύσεως του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας.

α) τεχνικούς και εμπορικούς κώδικες στα πεδία που αναφέρονται στην παράγραφο 3·

α) σχέδιο τεχνικών κωδίκων στα πεδία που αναφέρονται στην παράγραφο 3, που έχουν καταρτισθεί σε συνεργασία με συμμετέχοντες στην αγορά και χρήστες δικτύων·

β) κοινά εργαλεία και σχέδια έρευνας για την λειτουργία δικτύου·

β) κοινά εργαλεία και σχέδια έρευνας για την λειτουργία δικτύου·

γ) δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης πρόβλεψης επάρκειας παραγωγής, ανά διετία·

γ) δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης πρόβλεψης επάρκειας παραγωγής, ανά διετία·

 

γα) μέτρα για να εξασφαλισθεί ο συντονισμός της εκμετάλλευσης διασυνδεδεμένου δικτύου σε πραγματικό χρόνο υπό κανονικές συνθήκες και συνθήκες εκτάκτου ανάγκης·

 

γβ) κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το συντονισμό της τεχνικής συνεργασίας μεταξύ κοινοτικών διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς και διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς τρίτης χώρας·

δ) ετήσιο πρόγραμμα εργασιών·

δ) ετήσιο πρόγραμμα εργασιών βάσει των προτεραιοτήτων που ορίζει ο Οργανισμός·

ε) ετήσια έκθεση·

ε) ετήσια έκθεση·

στ) ετήσιες προβλέψεις επάρκειας θερινών και χειμερινών προμηθειών.

στ) ετήσιες προβλέψεις επάρκειας θερινών και χειμερινών προμηθειών.

2. Το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο δ) περιλαμβάνει κατάλογο και περιγραφή των τεχνικών και εμπορικών κωδίκων που καταρτίζονται κατά τη διάρκεια του έτους, σχέδιο για την κοινή λειτουργία του δικτύου και για δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του έτους και ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα.

2. Το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο δ) περιλαμβάνει κατάλογο και περιγραφή των τεχνικών κωδίκων που καταρτίζονται κατά τη διάρκεια του έτους, σχέδιο για την κοινή λειτουργία του δικτύου και για δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του έτους και ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα.

3. Οι αναλυτικοί τεχνικοί και εμπορικοί κώδικες καλύπτουν τα ακόλουθα πεδία, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που καθορίζονται στο ετήσιο πρόγραμμα εργασιών :

3. Οι αναλυτικοί τεχνικοί και εμπορικοί κώδικες που είναι σχετικοί με το δίκτυο καλύπτουν τα ακόλουθα πεδία, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που καθορίζονται στο ετήσιο πρόγραμμα εργασιών :

α) κανόνες για την ασφάλεια και την αξιοπιστία·

α) κανόνες για την ασφάλεια και την αξιοπιστία περιλαμβανομένης και της διαλειτουργικότητας και των διαδικασιών για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης·

β) κανόνες για τη σύνδεση και την πρόσβαση στο δίκτυο·

β) κανόνες για τη σύνδεση και την πρόσβαση στο δίκτυο·

γ) κανόνες για την ανταλλαγή δεδομένων και την εκκαθάριση·

 

δ) κανόνες για τη διαλειτουργικότητα·

 

ε) επιχειρησιακές διαδικασίες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης·

 

στ) κανόνες για την κατανομή δυναμικότητας και τη διαχείριση συμφόρησης·

(στ) διασυνοριακή κατανομή δυναμικότητας και τη διαχείριση συμφόρησης·

ζ) κανόνες για την εμπορία·

 

η) κανόνες για τη διαφάνεια·

(η) σχετικοί με το δίκτυο κανόνες για τη διαφάνεια·

θ) κανόνες για την εξισορρόπηση, συμπεριλαμβανομένων κανόνων για την εφεδρική ισχύ·

(θ) κανόνες για την εξισορρόπηση και την εκκαθάριση συμπεριλαμβανομένων κανόνων για την εφεδρική ισχύ·

ι) κανόνες σχετικά με εναρμονισμένα τιμολόγια μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων κανόνων για σήματα γεωγραφικής διαφοροποίησης και για την αντιστάθμιση σε διαχειριστές συστημάτων διαμεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας·

(ι) για την αντιστάθμιση σε διαχειριστές συστημάτων διαμεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας·

ια) ενεργειακή απόδοση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

ια) ενεργειακή απόδοση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

4. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας παρακολουθεί την εφαρμογή των τεχνικών και εμπορικών κωδίκων και περιλαμβάνει τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων παρακολούθησης στην ετήσια έκθεση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο ε).

4. Ο Οργανισμός παρακολουθεί την εφαρμογή των κωδίκων μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

5. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας δημοσιεύει ανά διετία δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα στα δίκτυα το οποίο καλύπτει όλη την Κοινότητα. Το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μοντελοποίηση του ενοποιημένου δικτύου, ανάπτυξη σεναρίων, έκθεση για την επάρκεια της παραγωγής και εκτίμηση της ανατακτικότητας του συστήματος. Ειδικότερα, το επενδυτικό πρόγραμμα βασίζεται στα εθνικά επενδυτικά προγράμματα και στις κατευθυντήριες γραμμές για τα διευρωπαϊκά δίκτυα στον τομέα της ενέργειας σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 1364/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Στο επενδυτικό πρόγραμμα επισημαίνονται ελλείψεις επενδύσεων, ιδίως όσον αφορά τη διασυνοριακή δυναμικότητα.

5. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας δημοσιεύει ανά διετία δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα στα δίκτυα το οποίο καλύπτει όλη την Κοινότητα μετά την έγκρισή του από τον Οργανισμό. Το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μοντελοποίηση του ενοποιημένου δικτύου, ανάπτυξη σεναρίων, έκθεση για την επάρκεια της παραγωγής και εκτίμηση της ανατακτικότητας του συστήματος. Ειδικότερα, το επενδυτικό πρόγραμμα βασίζεται στα εθνικά επενδυτικά προγράμματα λαμβάνοντας υπόψη περιφερειακές και κοινοτικές πτυχές του σχεδιασμού δικτύων και στις κατευθυντήριες γραμμές για τα διευρωπαϊκά δίκτυα στον τομέα της ενέργειας σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 1364/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Στο επενδυτικό πρόγραμμα επισημαίνονται ελλείψεις επενδύσεων, ιδίως όσον αφορά τη διασυνοριακή δυναμικότητα, και περιλαμβάνονται οι επενδύσεις σε διασύνδεση και σε άλλα έργα υποδομής που είναι απαραίτητες για το ουσιαστικό εμπόριο και τον ανταγωνισμό και για την ασφάλεια του εφοδιασμού. Στο επενδυτικό πρόγραμμα προσαρτάται επισκόπηση των φραγμών που τίθενται στην αύξηση της διασυνοριακής δυναμικότητας του δικτύου και που απορρέουν από διαφορετικές διαδικασίες ή πρακτικές έγκρισης.

 

Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς υλοποιούν το δημοσιευμένο επενδυτικό πρόγραμμα .

6. Ύστερα από αίτημα της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας συμβουλεύει την Επιτροπή για την έκδοση των κατευθυντηρίων γραμμών σύμφωνα με το άρθρο 8.

 

 

6. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς, με δική του πρωτοβουλία, μπορεί να προτείνει στον Οργανισμό σχέδια κωδίκων δικτύου σε οποιαδήποτε περιοχή εκτός από εκείνες που παρατίθενται στην παράγραφο 3, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που τίθεται στο Άρθρο 2α. Ο Οργανισμός στη συνέχεια θεσπίζει τους κώδικες ακολουθώντας τη διαδικασία που ορίζεται στο Άρθρο 2εβ (εκπόνηση κωδίκων), εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι εν λόγω κώδικες δεν έρχονται σε αντίφαση με τις κατευθυντήριες γραμμές που θεσπίζονται δυνάμει του Άρθρου 2εα (ανάπτυξη κατευθυντηρίων γραμμών).

Τροπολογία  15

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2 δ

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Ο Οργανισμός παρακολουθεί την εκτέλεση των καθηκόντων του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που αναφέρονται στο άρθρο 2γ παράγραφοι 1).

1. Ο Οργανισμός παρακολουθεί την εκτέλεση των καθηκόντων του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που αναφέρονται στο άρθρο 2γ παράγραφοι 1).

2. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας υποβάλλει στον Οργανισμό το σχέδιο των τεχνικών και εμπορικών κωδίκων, το σχέδιο του δεκαετούς επενδυτικού προγράμματος και το σχέδιο του ετήσιου προγράμματος εργασιών, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που αφορούν τη διαδικασία διαβούλευσης.

2. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας υποβάλλει προς έγκριση στον Οργανισμό το σχέδιο των κωδίκων δικτύου και τα έγγραφα που αναφέρονται στο άρθρο 2γ(1).

Ο Οργανισμός δύναται, εντός τριών μηνών, να γνωμοδοτήσει προς το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

 

Ο Οργανισμός διατυπώνει δεόντως αιτιολογημένη γνώμη προς στην Επιτροπή, εφόσον κρίνει ότι το σχέδιο του ετήσιου προγράμματος εργασιών ή το σχέδιο του δεκαετούς επενδυτικού προγράμματος, δεν διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση, τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό και την αποδοτική λειτουργία της αγοράς.

Ο Οργανισμός παρακολουθεί την εκτέλεση των τεχνικών κωδίκων, του ετήσιου προγράμματος εργασιών και του δεκαετούς επενδυτικού προγράμματος και περιλαμβάνει τα αποτελέσματα αυτής της παρακολούθησης στην ετήσια έκθεσή του. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης από πλευράς διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς προς τους τεχνικούς κώδικες, το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα και το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας παρέχει πληροφορίες στην Επιτροπή.

Τροπολογία   16

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2 ε α και 2 εβ

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Άρθρο 2εα

Άρθρο 2εα

Καθορισμός και αξιολόγηση των τεχνικών και εμπορικών κωδίκων

Ανάπτυξη κατευθυντηρίων γραμμών

1. Ύστερα από διαβούλευση με τον Οργανισμό, η Επιτροπή δύναται να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας να καταρτίσει, εντός εύλογης προθεσμίας, να καταρτίσει κώδικες στα πεδία που απαριθμούνται στο άρθρο 2γ παράγραφος 3, εφόσον κρίνει ότι οι εν λόγω κώδικες απαιτούνται για την αποδοτική λειτουργία της αγοράς.

1. Αφού διαβουλευθεί με τον Οργανισμό, η Επιτροπή θεσπίζει ετήσιο κατάλογο προτεραιοτήτων που προσδιορίζει θέματα πρωτεύουσας σημασίας για την ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενεργείας.

2.        Ο Οργανισμός διατυπώνει δεόντως αιτιολογημένη γνώμη προς στην Επιτροπή, εφόσον κρίνει ότι:

2. Έχοντας υπόψη αυτό τον κατάλογο προτεραιοτήτων, η Επιτροπή δίδει εντολή στον Οργανισμό να εκπονήσει το αργότερο εντός εξαμήνου σχέδιο κατευθυντηρίων γραμμών οι οποίες να ορίζουν βασικές, σαφείς και αντικειμενικές αρχές για την εναρμόνιση των κανόνων όπως ορίζεται στο άρθρο 2 γ.

α)        τεχνικός ή εμπορικός κώδικας που έχει εκδώσει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στα πεδία που απαριθμούνται στο άρθρο 2γ παράγραφος 3 δεν διασφαλίζει την ίση μεταχείριση, τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό και την αποδοτική λειτουργία της αγοράς·

3. Για τη διαμόρφωση των εν λόγω κατευθυντήριων γραμμών, ο Οργανισμός πραγματοποιεί επίσημες διαβουλεύσεις με ανοικτό και διαφανή τρόπο με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς και άλλους ενδιαφερομένους κύκλους συμφερόντων.

β)        το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν συμφωνεί εντός εύλογης προθεσμίας, για τεχνικό ή εμπορικό κώδικα στα πεδία που απαριθμούνται στο άρθρο 2γ παράγραφος 3·

4. Ο Οργανισμός εγκρίνει σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών με βάση αυτή τη διαβούλευση. Προσδιορίζει όλες τις παρατηρήσεις που έλαβε κατά τη διαβούλευση και εξηγεί πώς έχουν ληφθεί υπόψη. Εάν οι παρατηρήσεις δεν έχουν γίνει δεκτές, αναφέρει τους λόγους.

γ)        οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς δεν εφαρμόζουν τεχνικό ή εμπορικό κώδικα που έχει εκδώσει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στα πεδία που απαριθμούνται στο άρθρο 2γ παράγραφος 3.

5. Με δική της πρωτοβουλία ή κατόπιν αιτήματος από τον Οργανισμό η Επιτροπή δύναται να κινεί την ίδια διαδικασία προς επικαιροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών.

3.        Η Επιτροπή δύναται να εκδίδει, με δική της πρωτοβουλία ή ύστερα από σύσταση του Οργανισμού, κατευθυντήριες γραμμές στα πεδία που απαριθμούνται στο άρθρο 2γ παράγραφος 3, εάν κρίνει ότι:

 

α)        τεχνικός ή εμπορικός κώδικας που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στα πεδία που απαριθμούνται στο άρθρο 2γ παράγραφος 3 δεν διασφαλίζει την ίση μεταχείριση, τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό και την αποδοτική λειτουργία της αγοράς·

Άρθρο 2εβ

β)        το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν συμφωνεί εντός εύλογης προθεσμίας για τεχνικό ή εμπορικό κώδικα στα πεδία που απαριθμούνται στο άρθρο 2γ παράγραφος 3·

Εκπόνηση εμπορικών κωδίκων

γ)        οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς δεν εφαρμόζουν τεχνικό ή εμπορικό κώδικα που έχει εκδώσει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στα πεδία που απαριθμούνται στο άρθρο 2γ παράγραφος 3.

1. Μέσα σε έξι μήνες από την έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών από τον Οργανισμό, σύμφωνα με το άρθρο 2 ε α, η Επιτροπή δίνει εντολή στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας να εκπονήσει εντός εξαμήνου σχέδιο κωδίκων δικτύου οι οποίοι να τηρούν πλήρως τις αρχές που θεσπίζουν οι κατευθυντήριες γραμμές.

Τα εν λόγω μέτρα, που προβλέπονται για την τροποποίηση μη ουσιαστικών στοιχείων του παρόντος κανονισμού, μεταξύ άλλων με συμπλήρωσή του, εγκρίνονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 2.

2. Κατά την εκπόνηση αυτών των κωδίκων, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας λαμβάνει υπόψη την τεχνική εμπειρογνωσία συμμετόχων της αγοράς και χρηστών του δικτύου και τους τηρεί ενήμερους για τις προόδους.

4.        Η παράγραφος 3 δεν θίγει το δικαίωμα της Επιτροπής να εκδίδει και να τροποποιεί κατευθυντήριες γραμμές σύμφωνα με το άρθρο 8.

3. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας υποβάλλει το σχέδιο κωδίκων στον Οργανισμό.

 

4. Ο Οργανισμός πραγματοποιεί επίσημες διαβουλεύσεις σχετικά με το σχέδιο κωδίκων δικτύου με ανοικτό και διαφανή τρόπο.

 

5. Ο Οργανισμός εγκρίνει το σχέδιο εμπορικών κωδίκων με βάση αυτή τη διαβούλευση. Προσδιορίζει όλες τις παρατηρήσεις που έλαβε κατά τη διαβούλευση και εξηγεί πώς έχουν ληφθεί υπόψη. Εάν οι παρατηρήσεις δεν έχουν γίνει δεκτές, αναφέρει τους λόγους.

 

6. Με ιδία πρωτοβουλία του Οργανισμού ή κατόπιν αιτήματος από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, είναι δυνατόν να γίνει αναθεώρηση των υφισταμένων κωδίκων, με την ίδια διαδικασία.

 

7. Σε περίπτωση που η Επιτροπή κρίνει ότι οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς δεν έχουν υλοποιήσει κώδικα δικτύου, μπορεί, με σύσταση του Οργανισμού, να υποβάλει τον εν λόγω κώδικα δικτύου στην επιτροπή της οποία μνεία γίνεται στο άρθρο 13, παράγραφος 1 για την τελική έκδοσή του σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 13, παράγραφος 2.

Τροπολογία   17

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2 στ)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

 

 

 

1. Στο πλαίσιο της εκτέλεσης των καθηκόντων του, και, συγκεκριμένα, κατά την κατάρτιση των τεχνικών και εμπορικών κωδίκων και του ετήσιου προγράμματος εργασιών του που αναφέρονται στο άρθρο 2γ παράγραφοι 1 και 3, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας διαβουλεύεται εκτενώς, σε πρώιμο στάδιο, ανοικτά και με διαφάνεια, με όλους τους ενδεδειγμένους συμμετέχοντες στην αγορά· στη διαβούλευση συμβάλλουν οι επιχειρήσεις προμήθειας και παραγωγής, οι πελάτες, οι χρήστες συστημάτων, οι διαχειριστές συστημάτων διανομής, όπου συμπεριλαμβάνονται οι οικείες (κλαδικές) ενώσεις, τεχνικοί οργανισμοί και πλατφόρμες ενδιαφερομένων.

1. Στο πλαίσιο της εκτέλεσης των καθηκόντων του, ο Οργανισμός διαβουλεύεται επισήμως, ανοικτά και με διαφάνεια, με όλους τους ενδεδειγμένους συμμετέχοντες στην αγορά· στη διαβούλευση συμβάλλουν οι επιχειρήσεις προμήθειας και παραγωγής, οι πελάτες, οι χρήστες συστημάτων, οι διαχειριστές συστημάτων διανομής, όπου συμπεριλαμβάνονται οι οικείες (κλαδικές) ενώσεις, τεχνικοί οργανισμοί και πλατφόρμες ενδιαφερομένων.

2. Όλα τα έγγραφα και τα πρακτικά των συνεδριάσεων σχετικά με τα θέματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δημοσιοποιούνται.

2. Όλα τα έγγραφα και τα πρακτικά των συνεδριάσεων σχετικά με τα θέματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δημοσιοποιούνται.

3. Πριν από την έγκριση του προγράμματος εργασιών και των τεχνικών και εμπορικών κωδίκων που αναφέρονται στο άρθρο 2γ παράγραφοι 1 και 3, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας δηλώνει τις παρατηρήσεις που έλαβε κατά τη διαβούλευση και τον τρόπο με τον οποίο οι εν λόγω παρατηρήσεις λήφθηκαν υπόψη. Αιτιολογεί τις περιπτώσεις που οι παρατηρήσεις δεν λήφθηκαν υπόψη.

3. Πριν από την έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών και των κωδίκων, ο Οργανισμός δηλώνει τις παρατηρήσεις που έλαβε κατά τη διαβούλευση και τον τρόπο με τον οποίο οι εν λόγω παρατηρήσεις λήφθηκαν υπόψη. Αιτιολογεί τις περιπτώσεις που οι παρατηρήσεις δεν λήφθηκαν υπόψη.

 

3a. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας συνεργάζεται με συμμετέχοντες στην αγορά και χρήστες δικτύου σύμφωνα με το άρθρο 2eb(2).

Τροπολογία  18

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2 ζ

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Το κόστος για τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που αναφέρονται στα άρθρα 2α έως 2η αναλαμβάνουν οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και συνυπολογίζονται κατά τον υπολογισμό των τιμών.

Το κόστος για τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας των οποίων μνεία γίνεται στα άρθρα 2 α έως 2 η αναλαμβάνουν οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και συμπεριλαμβάνεται στον υπολογισμό των τιμών. Οι ρυθμιστικές αρχές εγκρίνουν αυτό το κόστος μόνο εάν είναι εύλογο και αναλογικό.

 

Αιτιολόγηση

Οι αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας πρέπει να περιορίζονται σε θέματα που σχετίζονται με το δίκτυο. Συνεπώς το άρθρο 2 γ, παράγραφος 3, εδάφιο ζ πρέπει να διαγραφεί, καθόσον οι κανόνες για την εμπορία δεν αφορούν τέτοια θέματα που σχετίζονται με το δίκτυο.

Τροπολογία   19

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2 η

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς συνεργάζονται σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για να συμβάλλουν στην εκτέλεση των καθηκόντων που αναφέρονται στο άρθρο 2γ παράγραφος 1. Ειδικότερα, δημοσιεύουν ανά διετία περιφερειακό επενδυτικό πρόγραμμα και δύνανται να λαμβάνουν αποφάσεις επενδύσεων με βάση το περιφερειακό επενδυτικό πρόγραμμα.

1. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς συνεργάζονται σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για να συμβάλλουν στην εκτέλεση των καθηκόντων που αναφέρονται στο άρθρο 2γ παράγραφος 1. Ειδικότερα, δημοσιεύουν ανά διετία περιφερειακό επενδυτικό πρόγραμμα και δύνανται να λαμβάνουν αποφάσεις επενδύσεων με βάση το περιφερειακό επενδυτικό πρόγραμμα.

Το περιφερειακό επενδυτικό πρόγραμμα δεν επιτρέπεται να είναι ανακόλουθο προς το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα που αναφέρεται στο άρθρο 2γ παράγραφος 1 στοιχείο γ).

Το περιφερειακό επενδυτικό πρόγραμμα δεν επιτρέπεται να είναι ανακόλουθο προς το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα που αναφέρεται στο άρθρο 2γ παράγραφος 1 στοιχείο γ).

2. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ενθαρρύνουν λειτουργικές διευθετήσεις ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη διαχείριση του δικτύου και προωθούν την ανάπτυξη χρηματιστηρίων ηλεκτρικής ενέργειας, τη διασυνοριακή κατανομή δυναμικότητας μέσω σιωπηρών δημοπρασιών και την ενοποίηση μηχανισμών εξισορρόπησης και εφεδρικής ισχύος.

2. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ενθαρρύνουν λειτουργικές διευθετήσεις ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη διαχείριση του δικτύου και, όπου αυτό είναι αποτελεσματικό, προωθούν την ανάπτυξη χρηματιστηρίων ηλεκτρικής ενέργειας, τη συντονισμένη διασυνοριακή κατανομή δυναμικότητας και τη συμβατότητα των διασυνοριακών μηχανισμών εξισορρόπησης.

3. Η γεωγραφική περιοχή που καλύπτουν οι περιφερειακές συνεργασίες είναι δυνατόν να ορίζεται από την Επιτροπή. Το εν λόγω μέτρο, που προβλέπεται για την τροποποίηση μη ουσιαστικών στοιχείων του παρόντος κανονισμού με συμπλήρωσή του, εγκρίνεται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 2.

 

Προς τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή δύναται να συμβουλεύεται το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και τον Οργανισμό.

 

Τροπολογία  20

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – παράγραφος 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2η α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

Άρθρο 2η α

 

Τεχνική συνεργασία μεταξύ διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς της Κοινότητας και τρίτων χωρών

 

1. Η τεχνική συνεργασία μεταξύ κοινοτικών διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς και διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς τρίτης χώρας παρακολουθείται από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές·

 

2. Εάν κατά τη διάρκεια της τεχνικής αυτής συνεργασίας παρουσιασθούν ασυμβατότητες με τους κανόνες και τους κωδικούς που θεσπίζει ο Οργανισμός, η εθνική ρυθμιστική αρχή ζητεί διευκρίνιση από τον Οργανισμό.

Αιτιολόγηση

Ο κανονισμός δεν ορίζει ρητώς πώς θα διενεργείται η συνεργασία με τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς τρίτης χώρας σε τεχνικό επίπεδο.

Τροπολογία  21

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 4

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 5 – παράγραφος 6

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

6. Οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής που έχουν στην ιδιοκτησία τους ή εκμεταλλεύονται μονάδες εκ των οποίων μία έχει εγκαταστημένη ισχύ τουλάχιστον 250 MW τηρούν στη διάθεση της εθνικής ρυθμιστικής αρχής, της εθνικής αρχής ανταγωνισμού και της Επιτροπής, επί πέντε έτη, όλα τα ωριαία δεδομένα ανά μονάδα τα οποία είναι αναγκαία για να επαληθεύονται όλες οι επιχειρησιακές αποφάσεις κατανομής φορτίου και η συμπεριφορά των ανταγωνιστών κατά τις προσφορές στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας, τις δημοπρασίες για δυναμικότητα διασύνδεσης, τις αγορές εφεδρικής ισχύος και τις εξωχρηματιστηριακές (OTC) αγορές. Στις ανά μονάδα και ανά ώρα καταχωρούμενες πληροφορίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα δεδομένα σχετικά με τη διαθέσιμη δυναμικότητα παραγωγής και τις δεσμευμένες με συμβάσεις εφεδρείες, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής αυτών των δεσμευμένων εφεδρειών σε κάθε μονάδα, τη χρονική στιγμή που πραγματοποιείται ο διαγωνισμός και τη χρονική στιγμή της παραγωγής.

6. Οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής που έχουν στην ιδιοκτησία τους ή εκμεταλλεύονται μονάδες εκ των οποίων μία έχει εγκαταστημένη ισχύ τουλάχιστον 250 MW τηρούν στη διάθεση της εθνικής ρυθμιστικής αρχής, της εθνικής αρχής ανταγωνισμού, του Οργανισμού και της Επιτροπής, επί πέντε έτη, όλα τα ωριαία δεδομένα ανά μονάδα τα οποία είναι αναγκαία για να επαληθεύονται όλες οι επιχειρησιακές αποφάσεις κατανομής φορτίου και η συμπεριφορά των ανταγωνιστών κατά τις προσφορές στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας, τις δημοπρασίες για δυναμικότητα διασύνδεσης, τις αγορές εφεδρικής ισχύος και τις εξωχρηματιστηριακές (OTC) αγορές. Στις ανά μονάδα και ανά ώρα καταχωρούμενες πληροφορίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα δεδομένα σχετικά με τη διαθέσιμη δυναμικότητα παραγωγής και τις δεσμευμένες με συμβάσεις εφεδρείες, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής αυτών των δεσμευμένων εφεδρειών σε κάθε μονάδα, τη χρονική στιγμή που πραγματοποιείται ο διαγωνισμός και τη χρονική στιγμή της παραγωγής.

Τροπολογία  22

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 4 α (νέο)

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 6 – παράγραφος 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(4 α) Στο άρθρο 6, παράγραφος 1 προστίθενται τα εξής εδάφια:

 

"

 

Οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν τη διαχείριση της συμφόρησης στα εθνικά συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας και τις γραμμές διασύνδεσης.

 

Οι διαχειριστές δικτύων μεταφοράς υποβάλλουν τις δικές τους διαδικασίες διαχείρισης της συμφόρησης, περιλαμβανομένης της κατανομής δυναμικότητας, προς έγκριση στις ρυθμιστικές αρχές. Οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να ζητήσουν τροποποίηση αυτών των διαδικασιών πριν να τις εγκρίνουν."

(Τροποποιεί το υπάρχον άρθρο 6, παράγραφος 1 του κανονισμού 1228/2003 προσθέτοντας 2 νέα εδάφια)

Αιτιολόγηση

Η επίσημη έγκριση των διαδικασιών διαχείρισης της συμφόρησης από τις ρυθμιστικές αρχές πρέπει να δηλώνεται ρητώς στον κανονισμό 1228/2003 για να εξασφαλίζεται αποτελεσματική υλοποίηση.

Τροπολογία  23

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 6 – παράγραφος 6

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

6. Τυχόν έσοδα που προκύπτουν από την κατανομή δυναμικότητας διασύνδεσης χρησιμοποιούνται για τους ακόλουθους σκοπούς, κατά σειρά προτεραιότητας:

6. Τυχόν έσοδα που προκύπτουν από την κατανομή δυναμικότητας διασύνδεσης χρησιμοποιούνται για τους ακόλουθους σκοπούς:

α) για να εξασφαλίζεται η πραγματική διαθεσιμότητα της κατανεμημένης δυναμικότητας·

α) για να εξασφαλίζεται η πραγματική διαθεσιμότητα της κατανεμημένης δυναμικότητας·

β) για επενδύσεις στο δίκτυο ώστε να διατηρηθεί ή να αυξηθεί η δυναμικότητα διασύνδεσης.

β) για επενδύσεις στο δίκτυο ώστε να διατηρηθεί ή να αυξηθεί η δυναμικότητα διασύνδεσης.

Εάν τα έσοδα δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς που καθορίζονται στα στοιχεία α) και β) του πρώτου εδαφίου, τα έσοδα τοποθετούνται σε χωριστό λογαριασμό, μέχρις ότου καταστεί δυνατόν να διατεθούν για αυτούς τους σκοπούς. Στην περίπτωση ανεξάρτητου διαχειριστή συστήματος, τυχόν υπόλοιπο εσόδων μετά την εφαρμογή των υπό α) και β) προβλεπομένων διατηρούνται σε χωριστό λογαριασμό από τον ανεξάρτητου διαχειριστή συστήματος, μέχρις ότου καταστεί δυνατόν να διατεθούν για τους σκοπούς που καθορίζονται στα στοιχεία α) και β) του πρώτου εδαφίου.»

Εάν τα έσοδα δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς που καθορίζονται στα στοιχεία α) και β) του πρώτου εδαφίου, τα έσοδα τοποθετούνται σε χωριστό λογαριασμό, μέχρις ότου καταστεί δυνατόν να διατεθούν για αυτούς τους σκοπούς. Στην περίπτωση αυτή, οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν, με την έγκριση του Οργανισμού, να παίρνουν υπόψη τους το διαθέσιμο ποσό όταν εγκρίνουν τη μεθοδολογία για τον υπολογισμό των τιμών πρόσβασης, όταν εκτιμούν κατά πόσο πρέπει να τροποποιηθούν οι τιμές και/ή όταν αποφασίζουν αν θα θεσπίσουν τοπικά σήματα και/ή μέτρα της πλευράς της ζήτησης όπως η μετατόπιση φορτίου ή οι αντίρροπες συναλλαγές.

Τροπολογία  24

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 6

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 7 – παράγραφος 1 - εισαγωγή

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Οι νέες γραμμές διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος μεταξύ κρατών μελών είναι δυνατόν, κατόπιν αιτήματος, να εξαιρούνται, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, από τις διατάξεις του άρθρου 6 παράγραφος 6 του κανονισμού 1228/2003 και των άρθρων 8, 20 και του άρθρου 23 παράγραφοι 2, 3 και 4 της οδηγίας 2003/54/ΕΚ, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Οι νέες γραμμές διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος μεταξύ κρατών μελών είναι δυνατόν, κατόπιν αιτήματος, να εξαιρούνται, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, από τις διατάξεις του άρθρου 6, παράγραφος 6 του κανονισμού 1228/2003 και των άρθρων 8, 10, 20 και του άρθρου 22 γ, παράγραφοι 4, 5 και 6 της οδηγίας 2003/54/ΕΚ, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Αιτιολόγηση

Η τρέχουσα εκδοχή των προτάσεων της Επιτροπής εκτείνει τις διατάξεις εξαίρεσης στο προσφάτως προταθέν άρθρο 8 της οδηγίας ηλεκτρικής ενεργείας περί ιδιοκτησιακού διαχωρισμού. Για να εξασφαλίζεται άψογη ερμηνεία της προδιαγραφής, πρέπει να αποσαφηνισθεί η επέκταση της εξαίρεσης στο άρθρο 10 (το οποίο επιβάλλει την επιλογή ανεξάρτητου διαχειριστή συστήματος υπό τον όρο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού).

Οι παραπομπές στα άρθρα της περί ηλεκτρικής ενεργείας οδηγίας προσαρμόζονται στην αναθεωρημένη οδηγία 2003/54.

Τροπολογία  25

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – παράγραφος 6

Κανονισμός 1228/2003

Άρθρο 7 – παράγραφος 6 – εδάφιο 4

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Απόφασης εξαίρεσης που έχει εγκριθεί από την Επιτροπή παύει να παράγει αποτελέσματα δύο έτη μετά από την έγκρισή της, εάν μέχρι τότε δεν έχει αρχίσει η κατασκευή της γραμμής διασύνδεσης, και πέντε έτη μετά την έγκρισή της, εάν μέχρι τότε η γραμμή διασύνδεσης δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.

Απόφαση εξαίρεσης που έχει εγκριθεί από την Επιτροπή παύει να παράγει αποτελέσματα δύο έτη μετά από την έγκρισή της, εάν μέχρι τότε δεν έχει αρχίσει η κατασκευή της γραμμής διασύνδεσης, και πέντε έτη μετά την έγκρισή της, εάν μέχρι τότε η γραμμή διασύνδεσης δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, εκτός εάν η Επιτροπή αποφασίσει ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση οφείλεται σε μείζονα διοικητικά εμπόδια ή σε οποιαδήποτε άλλη αιτία είναι σχετική με την απόφαση αλλά δεν βρίσκεται στον έλεγχο του αιτούντος.

Τροπολογία  26

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 6

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 7 – παράγραφος 7

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

7. Η Επιτροπή δύναται να εγκρίνει κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή των προϋποθέσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και να καθορίσει τη διαδικασία που τηρείται για την εφαρμογή των παραγράφων 4 και 5. Το εν λόγω μέτρο, που προβλέπεται για την τροποποίηση μη ουσιαστικών στοιχείων του παρόντος κανονισμού με συμπλήρωσή του, εγκρίνεται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 2.»

7. Η Επιτροπή δύναται να τροποποιεί υφιστάμενες κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή των προϋποθέσεων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και να καθορίσει τη διαδικασία που τηρείται για την εφαρμογή των παραγράφων 4 και 5. Το εν λόγω μέτρο, που προβλέπεται για την τροποποίηση μη ουσιαστικών στοιχείων του παρόντος κανονισμού με συμπλήρωσή του, εγκρίνεται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 2.

 

Τροπολογία  27

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 6

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 7 – παράγραφος 7 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

7 α. Οι παρεκκλίσεις που χορηγούνται σύμφωνα με το άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΚ) 1228/2003 και ισχύουν κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος κανονισμού συνεχίζουν αυτόματα να ισχύουν ως παρεκκλίσεις χορηγούμενες βάσει του παρόντος κανονισμού .

Τροπολογία  28

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – παράγραφος 6 α (νέα)

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 7 -α (νέο)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(6 α) Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 7 -α:

 

«Άρθρο 7 -α

 

Άρση διοικητικών φραγμών προς αύξηση της δυναμικότητας

 

Τα κράτη μέλη προβαίνουν σε ανασκόπηση των διαδικασιών τους με στόχο να προσδιορίσουν και άρουν οποιουσδήποτε διοικητικούς φραγμούς για να αυξηθούν τα ποσά δυναμικότητας γραμμής διασύνδεσης. Τα κράτη μέλη προσδιορίζουν τα τμήματα του διασυνδεδεμένου δικτύου που πρέπει να ενισχυθούν για να αυξηθεί το συνολικό επίπεδο διασυνοριακής δυναμικότητας γραμμής διασύνδεσης σύμφωνα με τον στόχο ευρείας ενοποίησης της αγοράς."

Τροπολογία  29

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 7

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 7 α

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Για να διευκολυνθεί η ανάδυση διασυνοριακών αγορών λιανικής σε περιφερειακή και ευρωπαϊκή κλίμακα που να λειτουργούν εύρυθμα και με διαφάνεια, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς, των διαχειριστών συστημάτων διανομής, των επιχειρήσεων προμήθειας και των πελατών και, εφόσον είναι αναγκαίο, άλλων συμμετεχόντων στην αγορά, καθορίζονται στις συμβατικές ρυθμίσεις, τις δεσμεύσεις προς πελάτες, τους κανόνες ανταλλαγής δεδομένων και εκκαθάρισης, την κυριότητα δεδομένων και την ευθύνη των μετρήσεων.

Για να διευκολυνθεί η ανάδυση αγορών σε περιφερειακή και ευρωπαϊκή κλίμακα που να λειτουργούν εύρυθμα, αποτελεσματικά και με διαφάνεια, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς, των διαχειριστών συστημάτων διανομής, των επιχειρήσεων προμήθειας και των πελατών και, εφόσον είναι αναγκαίο, άλλων συμμετεχόντων στην αγορά, καθορίζονται λεπτομερώς στις συμβατικές ρυθμίσεις, τις δεσμεύσεις προς πελάτες, τους κανόνες ανταλλαγής δεδομένων και εκκαθάρισης, την κυριότητα δεδομένων και την ευθύνη των μετρήσεων.

Οι εν λόγω κανόνες δημοσιοποιούνται, στοχεύουν στην εναρμόνιση της διασυνοριακής πρόσβασης σε πελάτες και υπόκεινται στον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών.»

Οι εν λόγω κανόνες δημοσιοποιούνται και υπόκεινται στον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών.»

Αιτιολόγηση

Ο στόχος για εναρμονισμένες διασυνοριακές λιανικές αγορές δεν είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη εύρυθμων περιφερειακών και κοινοτικών αγορών χονδρικής που πρέπει να παραμείνουν η προτεραιότητα. Οι συνέπειες αυτού του ρυθμιστικού στόχου χρειάζεται να αποτιμηθούν πλήρως και να αναλυθούν προσεκτικά το κόστος και τα οφέλη, δεδομένου ότι είναι πιθανόν ότι θα υπάρξει σημαντικό μη ανακτήσιμο κόστος που υπερβαίνει τα οφέλη.

Τροπολογία   30

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 8

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 8

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Κατευθυντήριες γραμμές

Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με μηχανισμούς αντιστάθμισης σε διαχειριστές συστημάτων διαμεταφοράς

1.        Εφόσον κρίνεται αναγκαίο, καθορίζονται με κατευθυντήριες γραμμές για τον μηχανισμό αντιστάθμισης σε διαχειριστές συστημάτων διαμεταφοράς, σύμφωνα με τις αρχές που καθορίζονται στα άρθρα 3 και 4:

1.        Εφόσον κρίνεται αναγκαίο, η Επιτροπή εγκρίνει κατευθυντήριες γραμμές για τον μηχανισμό αντιστάθμισης σε διαχειριστές συστημάτων διαμεταφοράς, με τις οποίες προσδιορίζονται, σύμφωνα με τις αρχές που καθορίζονται στα άρθρα 3 και 4:

α) οι λεπτομέρειες σχετικά με την διαδικασία προσδιορισμού των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς που οφείλουν να καταβάλλουν αντισταθμίσεις για διασυνοριακές ροές, συμπεριλαμβανομένου του καταμερισμού τους μεταξύ των διαχειριστών εθνικών συστημάτων μεταφοράς από τα οποία πηγάζουν οι διασυνοριακές ροές και των συστημάτων όπου οι ροές αυτές καταλήγουν, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2·

α) οι λεπτομέρειες σχετικά με την διαδικασία προσδιορισμού των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς που οφείλουν να καταβάλλουν αντισταθμίσεις για διασυνοριακές ροές, συμπεριλαμβανομένου του καταμερισμού τους μεταξύ των διαχειριστών εθνικών συστημάτων μεταφοράς από τα οποία πηγάζουν οι διασυνοριακές ροές και των συστημάτων όπου οι ροές αυτές καταλήγουν, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2·

β) οι λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία πληρωμής που ακολουθείται, καθώς και τον καθορισμό του πρώτου χρονικού διαστήματος για το οποίο καταβάλλεται αντιστάθμιση, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3 δεύτερο εδάφιο·

β) οι λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία πληρωμής που ακολουθείται, καθώς και τον καθορισμό του πρώτου χρονικού διαστήματος για το οποίο καταβάλλεται αντιστάθμιση, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3 δεύτερο εδάφιο·

γ) οι λεπτομέρειες των μεθόδων καθορισμού των διαμεταφερόμενων διασυνοριακών ροών για τις οποίες καταβάλλεται αντιστάθμιση βάσει του άρθρου 3, από άποψη τόσο της ποσότητας όσο και του τύπου των ροών, και καθορισμού του μεγέθους των εν λόγω ροών οι οποίες λογίζεται ότι πηγάζουν ή/και καταλήγουν στα εθνικά συστήματα μεταφοράς των μεμονωμένων κρατών μελών, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 5·

γ) οι λεπτομέρειες των μεθόδων καθορισμού των διαμεταφερόμενων διασυνοριακών ροών για τις οποίες καταβάλλεται αντιστάθμιση βάσει του άρθρου 3, από άποψη τόσο της ποσότητας όσο και του τύπου των ροών, και καθορισμού του μεγέθους των εν λόγω ροών οι οποίες λογίζεται ότι πηγάζουν ή/και καταλήγουν στα εθνικά συστήματα μεταφοράς των μεμονωμένων κρατών μελών, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 5·

δ) οι λεπτομέρειες της μεθοδολογίας καθορισμού του κόστους και του κέρδους που προκύπτει λόγω της διαμεταφοράς διασυνοριακών ροών, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 6·

δ) οι λεπτομέρειες της μεθοδολογίας καθορισμού του κόστους και του κέρδους που προκύπτει λόγω της διαμεταφοράς διασυνοριακών ροών, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 6·

ε) οι λεπτομέρειες της μεταχείρισης των ροών ηλεκτρικής ενέργειας που πηγάζουν από / καταλήγουν σε χώρες εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, στο πλαίσιο του μηχανισμού αντιστάθμισης σε διαχειριστές συστημάτων διαμεταφοράς·

ε) οι λεπτομέρειες της μεταχείρισης των ροών ηλεκτρικής ενέργειας που πηγάζουν από / καταλήγουν σε χώρες εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, στο πλαίσιο του μηχανισμού αντιστάθμισης σε διαχειριστές συστημάτων διαμεταφοράς·

στ) συμμετοχή των εθνικών συστημάτων που είναι διασυνδεδεμένα με γραμμές συνεχούς ρεύματος, σύμφωνα με το άρθρο 3.

στ) συμμετοχή των εθνικών συστημάτων που είναι διασυνδεδεμένα με γραμμές συνεχούς ρεύματος, σύμφωνα με το άρθρο 3.

2.        Στις κατευθυντήριες γραμμές είναι επίσης δυνατόν να καθορίζονται ενδεδειγμένοι κανόνες οι οποίοι οδηγούν στην προοδευτική εναρμόνιση των αρχών στις οποίες βασίζεται ο καθορισμός τελών που ισχύουν για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές (φορτίο) δυνάμει των εθνικών τιμολογίων, όπου συμπεριλαμβάνονται η επίπτωση στα τέλη εθνικού δικτύου που έχει ο μηχανισμός αντιστάθμισης σε διαχειριστές συστημάτων διαμεταφοράς καθώς και τα κατάλληλα και αποτελεσματικά σήματα γεωγραφικής διαφοροποίησης, σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στο άρθρο 4.

2.        Στις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με μηχανισμούς αντιστάθμισης σε διαχειριστές συστημάτων διαμεταφοράς είναι επίσης δυνατόν να καθορίζονται ενδεδειγμένοι κανόνες οι οποίοι οδηγούν στην προοδευτική εναρμόνιση των αρχών στις οποίες βασίζεται ο καθορισμός τελών που ισχύουν για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές (φορτίο) δυνάμει των εθνικών τιμολογίων, όπου συμπεριλαμβάνονται η επίπτωση στα τέλη εθνικού δικτύου που έχει ο μηχανισμός αντιστάθμισης σε διαχειριστές συστημάτων διαμεταφοράς καθώς και τα κατάλληλα και αποτελεσματικά σήματα γεωγραφικής διαφοροποίησης, σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στο άρθρο 4.

Οι κατευθυντήριες γραμμές προβλέπουν επίσης κατάλληλα και αποτελεσματικά εναρμονισμένα σήματα γεωγραφικής διαφοροποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με μηχανισμούς αντιστάθμισης σε διαχειριστές συστημάτων διαμεταφοράς προβλέπουν επίσης κατάλληλα και αποτελεσματικά εναρμονισμένα σήματα γεωγραφικής διαφοροποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τυχόν εναρμόνιση στο θέμα αυτό δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μηχανισμούς που εξασφαλίζουν ότι τα τέλη πρόσβασης στο δίκτυο που βαρύνουν τους καταναλωτές (φορτίο) είναι συγκρίσιμα σε ολόκληρη την επικράτειά τους.

Τυχόν εναρμόνιση στο θέμα αυτό δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μηχανισμούς που εξασφαλίζουν ότι τα τέλη πρόσβασης στο δίκτυο που βαρύνουν τους καταναλωτές (φορτίο) είναι συγκρίσιμα σε ολόκληρη την επικράτειά τους.

3.        Κατά περίπτωση, στις κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες παρέχουν τον ελάχιστο βαθμό εναρμόνισης που απαιτείται για την εκπλήρωση των στόχων του παρόντος κανονισμού καθορίζονται επίσης:

3. Κατά περίπτωση, η Επιτροπή μπορεί να προτείνει επιπλέον οδηγίες οι οποίες παρέχουν τον ελάχιστο βαθμό εναρμόνισης που απαιτείται για την εκπλήρωση των στόχων του παρόντος κανονισμού καθορίζονται επίσης:

α) οι λεπτομέρειες σχετικά με την παροχή πληροφοριών, σύμφωνα με τις αρχές που καθορίζονται στο άρθρο 5·

 

β) οι λεπτομέρειες σχετικά με θέματα της αγοράς λιανικής που καλύπτονται από το άρθρο 7α·

 

γ) οι λεπτομέρειες σχετικά με τους κανόνες σύνδεσης που διέπουν τις σχέσεις διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς και συνδεδεμένων πελατών·

 

δ) οι λεπτομέρειες σχετικά με τους κανόνες διαλειτουργικότητας·

 

ε) οι λεπτομέρειες σχετικά με τους κανόνες για την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας·

 

στ) οι λεπτομέρειες σχετικά με τους κανόνες για την εξισορρόπηση και για την εφεδρική ισχύ με σκοπό την περαιτέρω ενοποίηση των αγορών εξισορρόπησης και εφεδρικής ισχύος·

 

ζ) οι λεπτομέρειες σχετικά με τους κανόνες παροχής επενδυτικών κινήτρων, συμπεριλαμβανομένων σημάτων γεωγραφικής διαφοροποίησης·

 

η) οι λεπτομέρειες σχετικά με τα θέματα που απαριθμούνται στο άρθρο 2γ παράγραφος 3.

 

4.        Κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση και την κατανομή της διαθέσιμης δυναμικότητας μεταφοράς των διασυνδέσεων μεταξύ εθνικών συστημάτων ορίζονται στο παράρτημα.

4.        Κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση και την κατανομή της διαθέσιμης δυναμικότητας μεταφοράς των διασυνδέσεων μεταξύ εθνικών συστημάτων ορίζονται στο παράρτημα.

5.        Η Επιτροπή δύναται να εγκρίνει κατευθυντήριες γραμμές για τα θέματα που απαριθμούνται στις παραγράφους 1 έως 3. Ενδεχομένως τροποποιεί τις κατευθυντήριες γραμμές που αναφέρονται στην παράγραφο 4, σύμφωνα με τις αρχές που αναφέρονται στα άρθρα 5 και 6, προκειμένου, ειδικότερα, να περιληφθούν αναλυτικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με όλες τις μεθόδους κατανομής της δυναμικότητας που εφαρμόζονται στην πράξη και προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι μηχανισμοί διαχείρισης της συμφόρησης εξελίσσονται κατά τρόπο που συνάδει με τους στόχους της εσωτερικής αγοράς. Εάν συντρέχει περίπτωση, στο πλαίσιο αυτών των τροποποιήσεων ορίζονται κοινοί κανόνες σχετικά με ελάχιστα πρότυπα ασφάλειας και λειτουργίας για τη χρήση και την εκμετάλλευση δικτύου, σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 2). Τα εν λόγω μέτρα, που προβλέπονται για την τροποποίηση μη ουσιαστικών στοιχείων του παρόντος κανονισμού, μεταξύ άλλων με συμπλήρωσή του, εγκρίνονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 2.

 

 

 

Κατά την έγκριση ή την τροποποίηση των κατευθυντήριων γραμμών, η Επιτροπή μεριμνά ώστε να παρέχουν τον ελάχιστο βαθμό εναρμόνισης που απαιτείται για την εκπλήρωση των στόχων του παρόντος κανονισμού και να μην υπερβαίνουν το απολύτως αναγκαίο.

 

 

Κατά την έγκριση ή την τροποποίηση των κατευθυντήριων γραμμών, η Επιτροπή προσδιορίζει σε ποιες ενέργειες έχει προβεί όσον αφορά τη συμμόρφωση των κανόνων τρίτων χωρών, οι οποίες αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, προς τις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές.

 

Η Επιτροπή, όταν εκδίδει για πρώτη φορά τις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές, μεριμνά ώστε να καλύπτονται με ένα μόνο σχέδιο μέτρου τουλάχιστον τα θέματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) και δ) και στην παράγραφο 2.»

 

Τροπολογία  31

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 8 α (νέο)

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 12 – παράγραφος 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(8 α) Το άρθρο 12, παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

 

1. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 2, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές έχουν την αρμοδιότητα να εξασφαλίζουν στην πράξη συμμόρφωση προς τον παρόντα κανονισμό παρέχοντας σε αυτές ή σε άλλους φορείς τη νομική αρμοδιότητα να εκδίδουν εντολές συμμόρφωσης και να επιβάλλουν αποτελεσματικές, αποτρεπτικές και αναλογικές κυρώσεις. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν τις διατάξεις αυτές στην Επιτροπή έως την 1η Ιανουαρίου 2010 το αργότερο και κοινοποιούν αμέσως στην Επιτροπή κάθε μεταγενέστερη τροποποίησή τους.

(Αλλάζει τη διατύπωση του άρθρου 12, παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) 1228/2003)

Αιτιολόγηση

Σύμφωνα με το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας η τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά την υλοποίηση του κανονισμού 1228/2003 εμφανίζει ανεπάρκειες λόγω μη υπάρξεως αποτελεσματικών κυρώσεων τις οποίες να εφαρμόζουν τα κράτη μέλη. Πρέπει να εξασφαλίζεται χρήση στην πράξη των εξουσιών των ρυθμιστικών αρχών προς επιβολή του νόμου για να τιμωρείται η μη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις του κανονισμού.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Εισαγωγή

1.  Ο εισηγητής χαιρετίζει την τρίτη δέσμη ελευθέρωσης των ενεργειακών αγορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθόσον, κατά τη γνώμη του, αποτελεί μια απλή και συνεκτική νομοθετική πρόταση στην οποία έχει περιληφθεί το μεγαλύτερο μέρος των συστάσεων που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο του 2007.

2.  Κατά την έννοια αυτή, συμφωνεί με τη συμπερίληψη ισχυρότερων και πιο ανεξάρτητων εξουσιών για τους ρυθμιστικούς φορείς, τις εντονότερες απαιτήσεις περί διαφάνειας της αγοράς και τη βελτίωση του πλαισίου συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ εθνικών ρυθμιστικών αρχών, καθώς και μεταξύ των διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς, την έμφαση που αποδίδεται στην περαιτέρω ανάπτυξη της ικανότητας διασύνδεσης μεταξύ των κρατών μελών και την πρόταση σχετικά με τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό που θεωρείται το πλέον αποτελεσματικό, αλλά όχι και το μοναδικό, μέσο ενθάρρυνσης των επενδύσεων και αποτροπής διακρίσεων σε βάρος των νεοεισερχομένων.

3.  Συμμερίζεται επίσης την άποψη για την πρόταση δημιουργίας ενός οργανισμού ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών μολονότι διατηρεί επιφυλάξεις όσον αφορά την υφιστάμενη διάρθρωση και τις εξουσίες για λήψη αποφάσεων του νέου αυτού οργάνου.

4.  Όσον αφορά τον κανονισμό για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενεργείας, ο εισηγητής πιστεύει ότι το βασικό πρόβλημα της νομοθετικής πρότασης έγκειται στον υφιστάμενο διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων φορέων, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μια συγκεχυμένη και, κατά κάποιον τρόπο, δυσκίνητη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Το έγγραφο αυτό θα επισημάνει τις βασικές ανησυχίες του εισηγητή όσον αφορά τη συγκεκριμένη αυτή πρόταση.

Διάρθρωση των αρμοδιοτήτων

5.  Όπως προαναφέρθηκε, ο εισηγητής θεωρεί ότι το κομβικό πρόβλημα του παρόντος φακέλου είναι ότι η παρούσα δομή αρμοδιοτήτων που περιέχεται στην πρόταση κανονισμού της Επιτροπής για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρισμού, δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό και φυσικό διαχωρισμό αρμοδιοτήτων σε εθνικό επίπεδο, καθόσον στους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς έχει αποδοθεί ένα οιονεί ρυθμιστικό καθεστώς, ενώ η ρυθμιστική αρχή φαίνεται να περιορίζεται στον ρόλο του συμβουλευτικού οργάνου.

6.  Ειδικότερα, πιστεύει ότι αρκετά από τα έντεκα καθήκοντα που πρέπει να φέρουν σε πέρας οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς (ΔΣΜ) πρέπει να τεθούν υπό την ευθύνη των ρυθμιστικών αρχών.

7.  Πράγματι, ενώ ο εισηγητής συμμερίζεται την ιδέα της Επιτροπής για την υιοθέτηση μιας εκ των κάτω προς τα άνω προσέγγισης όσον αφορά την ανάπτυξη τεχνικών κωδίκων, καθόσον οι ΔΣΜ είναι οι πλέον κατάλληλοι να το πράξουν και έχουν άμεσο συμφέρον για την απλοποίηση και εναρμόνιση των κανόνων αυτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πιστεύει ότι άλλοι κώδικες, όπως αυτοί που αφορούν τη διαφάνεια του εμπορίου και της αγοράς, πρέπει να υιοθετήσουν διαφορετική προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία, ο Οργανισμός, ως ανεξάρτητη αρχή, πρέπει να είναι υπεύθυνος για τη χάραξη και την έγκριση των κατευθυντηρίων γραμμών, σε στενή συνεργασία με τους φορείς της αγοράς και, περιττό να σημειώσουμε, τους ΔΣΜ.

8.  Επιπλέον, ο εθελοντικός χαρακτήρας της εφαρμογής των ανωτέρω κωδίκων και κανόνων εγείρει ορισμένα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον υπάρχει προστιθέμενη αξία στο υφιστάμενο σύστημα συνεργασίας των ΔΣΜ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο εισηγητής πιστεύει κατηγορηματικά ότι ορισμένοι κανόνες και κώδικες που απορρέουν από την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού πρέπει να είναι υποχρεωτικοί.

9.  Τέλος, ο εισηγητής πιστεύει ότι, με βάση την ανάθεση στον Οργανισμό της ευθύνης σχεδιασμού και έγκρισης των κωδίκων της αγοράς, την ευθύνη της διενέργειας διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς πρέπει να έχει η εν λόγω ρυθμιστική αρχή και όχι οι ΔΣΜ, σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται σε εθνικό επίπεδο.

Ο Οργανισμός

10.  Ο εισηγητής έχει επίγνωση των ορίων που θέτει η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της Επιτροπής όσον αφορά τις εξουσίες που εκχωρούνται στον Οργανισμό Συνεργασίας των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών. Ωστόσο, πιστεύει ότι οι περισσότερες αβεβαιότητες και η σύγχυση που δημιουργείται στη διάρθρωση των εξουσιών απορρέει ακριβώς από αυτή την έλλειψη αρμοδιοτήτων. Προς τον σκοπό αυτό, ο εισηγητής επιθυμεί η επιτροπή να ζητήσει από τη νομική υπηρεσία του Κοινοβουλίου να εξετάσει κατά πόσον μπορούν να διευρυνθούν οι εξουσίες του Οργανισμού, ούτως ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνει τελικές ρυθμιστικές αποφάσεις, σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Ιουλίου 2007 σχετικά με την ελευθέρωση των ενεργειακών αγορών.

11.  Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε ο εισηγητής πιστεύει ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να μελετήσει κατά πόσον το προτεινόμενο μοντέλο θα μπορέσει να απαντήσει στα προβλήματα προκειμένου να επιτευχθεί κοινή τοποθέτηση, προβλήματα που επί του παρόντος ανακύπτουν μεταξύ των διαφόρων εθνικών ρυθμιστικών αρχών, και κατά πόσον αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί αποδεκτό ως ενδιάμεσο βήμα για τη δημιουργία μιας πραγματικά Ευρωπαϊκής Ρυθμιστικής Αρχής.

12.  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πρόσφατο παρελθόν εξέφρασε την επιθυμία του για σύσταση ενός ευρωπαϊκού οργάνου των εθνικών ρυθμιστικών αρχών, στο οποίο θα μπορούσαν να εκχωρηθούν εξουσίες λήψης αποφάσεων για διασυνοριακά θέματα μεταξύ κρατών μελών ενώ στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσε να παραμείνει η ευθύνη της λήψης αποφάσεων που αφορούν την εθνική τους επικράτεια. Η τοποθέτηση του Κοινοβουλίου αποσκοπούσε στον τερματισμό του αδιεξόδου που σημειώνεται επί του παρόντος μεταξύ των εθνικών ρυθμιστικών αρχών· αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόταση της Επιτροπής υπό τη σημερινή της μορφή, παρέχει στον Οργανισμό αρμοδιότητα για την επίλυση των σημερινών και εν δυνάμει δυσκολιών. Ο εισηγητής πιστεύει ότι ένας ανεξάρτητος Οργανισμός που θα διαθέτει τις κατάλληλες αρμοδιότητες επί διασυνοριακών θεμάτων, θα προωθούσε την ανάπτυξη μιας πραγματικής ενεργειακής ρύθμισης σε επίπεδο ΕΕ, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.

13.  Ο εισηγητής ανησυχεί επίσης και από τη διάλυση της υφιστάμενης ERGEG και τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει όσον αφορά την ανεξαρτησία, καθόσον, με βάση τις σημερινές προτάσεις, ο Οργανισμός θα είναι υπερβολικά εξαρτημένος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Απαιτήσεις περί διαχωρισμού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς

14.  Ο εισηγητής χαιρετίζει την πρόταση της Επιτροπής για επισημοποίηση του υφιστάμενου πλαισίου συνεργασίας των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς, ούτως ώστε να προωθηθεί η ολοκλήρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αναπτυχθεί η πλήρης εναρμόνιση των τεχνικών κανόνων μεταξύ των 27 κρατών μελών.

15.  Για την εύρυθμη λειτουργία του προτύπου ΕΔΔΣΜ και ανεξαρτήτως του επιπέδου διαχωρισμού που απαιτείται σε κάθε κράτος μέλος – δηλαδή, χωριστή τιμολόγηση διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς και διανομής, ο εισηγητής πιστεύει ότι κάθε διαχειριστής συστήματος μεταφοράς στο πλαίσιο του ΕΔΔΣΜ πρέπει να τυγχάνει ισότιμης μεταχείρισης όσον αφορά τις υποχρεώσεις του ως διαχειριστή του συστήματος και να διασφαλίζεται η χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στο δίκτυο.

Επενδύσεις

16.  Οι προτάσεις της Επιτροπής για την παρουσίαση του δεκαετούς επενδυτικού σχεδίου από πλευράς ΔΣΜ κινούνται στο πλαίσιο των ήδη υφιστάμενων υποχρεώσεων σε επίπεδο κρατών μελών, οπότε ο εισηγητής χαιρετίζει τον στόχο της προσθήκης ευρωπαϊκής διάστασης, ιδίως όσον αφορά την αναβάθμιση και βελτίωση της ικανότητας μεταφοράς μεταξύ κρατών μελών.

17.  Ωστόσο, είναι σημαντικό το σχέδιο αυτό να εγκριθεί από τη ρυθμιστική αρχή και όχι να υποβληθεί απλώς προς αναθεώρηση.

Διαφάνεια

18.  Ο εισηγητής είναι πεπεισμένος ότι η ρυθμιστική αρχή, σε διαβούλευση με τους ΔΣΜ, πρέπει να αναπτύξει κανόνες περί διαφάνειας και όχι απλώς αυτοί να αναθεωρούνται από τον Οργανισμό. Μολονότι χαιρετίζει την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών σε επίπεδο ΕΕ, θα προτιμούσε οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές να καταστούν δεσμευτικές όσον αφορά τις σημαντικότερες συνιστώσες τους.

19.  Επιθυμεί επίσης να επισημάνει ότι σε ορισμένα τμήματα του κανονισμού, η διαφάνεια φαίνεται να συγχέεται με την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων, οπότε θα επιθυμούσε στην έκθεση να υπάρχει η δέουσα διάκριση μεταξύ των τμημάτων αυτών.

Εναρμόνιση

20.  Ο εισηγητής πιστεύει ότι η εναρμόνιση δεν συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες της πρότασης. Τα υφιστάμενα 27 διαφορετικά ρυθμιστικά πλαίσια συνιστούν ένα από τα βασικότερα εμπόδια για την ολοκλήρωση των ενεργειακών αγορών. Κατά συνέπεια, ο εισηγητής πιστεύει ότι ο εθελοντικός χαρακτήρας της εναρμόνισης των τεχνικών και αγοραίων κανόνων δεν αρκεί για την υπερκέραση των υφισταμένων εμποδίων στο διασυνοριακό εμπόριο μεταξύ κρατών μελών, εμπόδια που απορρέουν από την ανεπαρκή ολοκλήρωση. Προς τούτο, πιστεύει ότι η εναρμόνιση των τεχνικών κωδίκων καθώς και του ρυθμιστικού πλαισίου πρέπει να καταστούν κομβικοί στόχοι της δέσμης.

Περιφερειακές αγορές

21.  Ο εισηγητής χαιρετίζει τη συμπερίληψη της ανάπτυξης των περιφερειακών αγορών στους κανονισμούς και τις οδηγίες, ως θετικό βήμα για την επίτευξη της ολοκλήρωσης. Πράγματι, η πρόσφατη πρόοδος στον τομέα αυτό, καθώς και αυτές που έχουν ήδη σημειωθεί, επί παραδείγματι, στην αγορά των βορείων χωρών, μπορούν να αποτελέσουν στέρεη βάση για τη σύγκριση διαφορετικών μοντέλων και την ενδεχόμενη προβολή ορισμένων από τις εμπειρίες αυτές σε επίπεδο ΕΕ.

Επίπεδα διασύνδεσης

22.  Ο εισηγητής χαιρετίζει τον ορισμό ειδικών συντονιστών για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των κυριότερων 4 έργων διασύνδεσης μεταξύ κρατών μελών που λιμνάζουν. Πιστεύει ότι μπορεί να επηρεάσουν θετικά την επιτάχυνση των διαδικασιών αυτών, λειτουργώντας μεσολαβητικά μεταξύ όλων των φορέων και των ενδιαφερομένων μερών.

23. Ωστόσο, οι μεμονωμένες αυτές περιπτώσεις, μολονότι είναι σημαντικές όσον αφορά τη φύση τους, αποτελούν μικρό μόνο τμήμα του προβλήματος, καθόσον στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να υπάρχουν πολιτικής, τεχνικής και διοικητικής φύσεως εμπόδια για την αύξηση της ικανότητας διασύνδεσης μεταξύ των κρατών μελών, ακόμη και στις περιπτώσεις που τα εν λόγω σχέδια είναι βιώσιμα από οικονομικής και τεχνικής σκοπιάς.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ (8.5.2008)

προς την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας

σχετικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1228/2003 σχετικά με τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας
(COM(2007)0531 – C6‑0320/2007 – 2007/0198(COD))

Συντάκτρια γνωμοδότησης : Mariela Velichkova Baeva

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η πρόταση της Επιτροπής για μια τρίτη νομοθετική δέσμη σε σχέση με τη νομική ελευθέρωση του τομέα της ενέργειας, επικεντρώνεται στην ενοποίηση και την ολοκλήρωση μιας ανταγωνιστικής, διαφανούς, αλληλέγγυας και αμερόληπτης αγοράς ενέργειας στην ΕΕ. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, όλα τα εμπόδια θα πρέπει αν εξετασθούν με προσοχή, από όλους τους εμπλεκόμενους, και να αφαιρεθούν, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ενοποίησης και εναρμόνισης.

Οι έννοιες του "ιδιοκτησιακού διαχωρισμού" και του "ανεξάρτητου διαχειριστή συστήματος" ως εναλλακτικής λύσης, αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος του ανταγωνισμού και στη μείωση των τιμών της ενέργειας, καθώς και στην ευχερέστερη είσοδο νέων φορέων στην αγορά, μια δέσμη παραγόντων που είναι απαραίτητη για να αντλήσουν όφελος οι καταναλωτές και οι οικονομίες. Οι λύσεις θα πρέπει να διαμορφωθούν λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά νομικά πλαίσια των 27 κρατών μελών και τα εμπόδια που δημιουργεί η κατάσταση αυτή, και να βασίζονται σε δεδομένα που μπορούν να επαληθευθούν εμπειρικά. Ακόμη, θα πρέπει να προωθηθούν λύσεις που θα βελτιώνουν την διαπεριφερειακή συνεργασία, καθώς και τον υπολογισμό και τον σχεδιασμό των επενδύσεων. Για τη βέλτιστη χρήση της υποδομής και της ικανότητας διασύνδεσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι νέες επενδύσεις στο δίκτυο εξαρτώνται σημαντικά από το χαρτοφυλάκιο των παλαιότερων επενδύσεων.

Η πρόταση κανονισμού για ανταγωνιστικές αγορές ενέργειας πρέπει να είναι πιο ισορροπημένη όσον αφορά τη μη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της αγοράς, ώστε να μην αποδειχθεί αντιπαραγωγική και βλάψει τόσο τη ρευστότητα της αγοράς, όσο και τις επενδυτικές προθέσεις. Οι μηχανισμοί ελέγχου βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, αν λάβουμε υπόψη τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού που έχει τεθεί σε ισχύ τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουν στους μηχανισμούς της αγοράς, αλλά να ελέγχουν αποτελεσματικά το κόστος για τις επιχειρήσεις, προς όφελος των καταναλωτών. Η σύνταξη εκθέσεων εκ μέρους των επιχειρήσεων ενδέχεται να είναι ωφέλιμη για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς, καθώς και για την εξασφάλιση της διαφάνειας.

Είναι αναγκαία η θέσπιση κανόνων για τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών ρυθμιστικών αρχών και την εναρμόνιση των αρμοδιοτήτων τους, αλλά και για να εξασφαλισθεί η ανεξαρτησία τους σε εθνικό επίπεδο.

Η αναδιάρθρωση της αγοράς ενέργειας σε εθνικό επίπεδο περιλαμβάνει την πρόβλεψη της πλήρους ανεξαρτησίας των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (ΔΣΜ), στο πλαίσιο της διαδικασίας για την εξασφάλιση ελεύθερης και χωρίς διακρίσεις πρόσβασης όλων των φορέων της αγοράς στο δίκτυο. Έχει μεγάλη σημασία να αντιμετωπίζονται ισότιμα οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί ΔΣΜ.

Επιπλέον, είναι αναγκαία μια στενότερη συνεργασία μεταξύ ΔΣΜ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (ΕΔΔΣΜ). Η επέκταση ή βελτίωση της διασυνοριακής υποδομής, καθώς και η περαιτέρω ενοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας, μπορεί να επιτευχθεί σε μια τέτοια βάση συντονισμού των σημερινών και των μελλοντικών επενδύσεων, ώστε οι περιφερειακές αγορές να αποκτήσουν μεγαλύτερη ομοιομορφία.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα έσοδα από τη διαχείριση συμφόρησης χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μείωση των τιμών σε εθνικό επίπεδο. Ενδέχεται, λοιπόν, οποιαδήποτε αλλαγή στη διαδικασία αυτή να οδηγήσει στην εκτίναξη των τιμών στο δίκτυο.

Κατά τη λήψη των αποφάσεων θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι, σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπάρχει έλλειψη κατανομής της δυναμικότητας παραγωγής. Εάν σχεδιασθεί ένα έξυπνο σύστημα κατανομής της δυναμικότητας, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν οικονομικοί πόροι που αλλιώς θα έπρεπε να διατεθούν για την ενίσχυση του δικτύου. Έτσι, ίσως λυθεί το πρόβλημα των συμφορήσεων και οι εθνικές οικονομίες μπορέσουν να προχωρήσουν σε μια βιωσιμότερη ανάπτυξη.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων καλεί την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή[1]Τροπολογίες του Κοινοβουλίου

Τροπολογία 1

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2γ – παράγραφος 1 – εισαγωγή

 

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας εκδίδει:

1. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας :

Αιτιολόγηση

Η οδηγία προσφέρει πάρα πολλές αρμοδιότητες στο ΕΔΔΣΜ όταν προβλέπει ότι αυτό θα εγκρίνει τεχνικούς και εμπορικούς κώδικες. Ωστόσο, πριν τους εγκρίνει, πρέπει να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες διαβουλεύσεις, ώστε να εξασφαλισθεί ότι έχουν ληφθεί επαρκώς υπόψη οι θέσεις των παραγόντων της αγοράς.

Τροπολογία 2

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2γ – παράγραφος 1 – στοιχείο (α)

 

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(α) τεχνικούς και εμπορικούς κώδικες στα πεδία που αναφέρονται στην παράγραφο 3·

(α) προετοιμάζει και προτείνει τεχνικούς και εμπορικούς κώδικες στα πεδία που αναφέρονται στην παράγραφο 3, μετά από διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους·

Αιτιολόγηση

Η οδηγία προσφέρει πάρα πολλές αρμοδιότητες στο ΕΔΔΣΜ όταν προβλέπει ότι αυτό θα εγκρίνει τεχνικούς και εμπορικούς κώδικες. Ωστόσο, πριν τους εγκρίνει, πρέπει να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες διαβουλεύσεις, ώστε να εξασφαλισθεί ότι έχουν ληφθεί επαρκώς υπόψη οι θέσεις των παραγόντων της αγοράς.

Τροπολογία 3

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2γ – παράγραφος 1 – στοιχείο (β)

 

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(β) κοινά εργαλεία και σχέδια έρευνας για την λειτουργία δικτύου·

(β) εγκρίνει κοινά εργαλεία και σχέδια έρευνας για την λειτουργία δικτύου·

 

Αιτιολόγηση

Η οδηγία προσφέρει πάρα πολλές αρμοδιότητες στο ΕΔΔΣΜ όταν προβλέπει ότι αυτό θα εγκρίνει τεχνικούς και εμπορικούς κώδικες. Ωστόσο, πριν τους εγκρίνει, πρέπει να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες διαβουλεύσεις, ώστε να εξασφαλισθεί ότι έχουν ληφθεί επαρκώς υπόψη οι θέσεις των παραγόντων της αγοράς.

Τροπολογία 4

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2γ – παράγραφος 1 – στοιχείο (γ)

 

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(γ) δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης πρόβλεψης επάρκειας παραγωγής, ανά διετία·

(γ) εγκρίνει και δημοσιεύει δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης πρόβλεψης επάρκειας παραγωγής, ανά διετία·

Αιτιολόγηση

Η οδηγία προσφέρει πάρα πολλές αρμοδιότητες στο ΕΔΔΣΜ όταν προβλέπει ότι αυτό θα εγκρίνει τεχνικούς και εμπορικούς κώδικες. Ωστόσο, πριν τους εγκρίνει, πρέπει να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες διαβουλεύσεις, ώστε να εξασφαλισθεί ότι έχουν ληφθεί επαρκώς υπόψη οι θέσεις των παραγόντων της αγοράς.

Τροπολογία  5

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2γ – παράγραφος 1 – στοιχείο (δ)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

δ) ετήσιο πρόγραμμα εργασιών·

δ) εγκρίνει ετήσιο πρόγραμμα εργασιών·

Τροπολογία  6

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2γ – παράγραφος 1 – στοιχείο (ε)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

ε) ετήσια έκθεση·

ε) εγκρίνει ετήσια έκθεση·

Τροπολογία  7

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2γ – παράγραφος 3 – στοιχείο (ζ)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(ζ) κανόνες για την εμπορία·

(ζ) εγκρίνει κανόνες για την εμπορία όσον αφορά το δίκτυο·

Αιτιολόγηση

Δεν αποτελεί αρμοδιότητα του ΕΔΔΣΜ η διαμόρφωση, π.χ., εναρμονισμένων συμβάσεων εμπορίας.

Τροπολογία 8

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2γ – παράγραφος 1 – στοιχείο (στ)

 

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

στ) ετήσιες προβλέψεις επάρκειας θερινών και χειμερινών προμηθειών.

στ) εγκρίνει ετήσιες προβλέψεις επάρκειας θερινών και χειμερινών προμηθειών.

Τροπολογία 9

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2γ – παράγραφος 5

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

5. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας δημοσιεύει ανά διετία δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα στα δίκτυα το οποίο καλύπτει όλη την Κοινότητα. Το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μοντελοποίηση του ενοποιημένου δικτύου, ανάπτυξη σεναρίων, έκθεση για την επάρκεια της παραγωγής και εκτίμηση της ανατακτικότητας του συστήματος. Ειδικότερα, το επενδυτικό πρόγραμμα βασίζεται στα εθνικά επενδυτικά προγράμματα και στις κατευθυντήριες γραμμές για τα διευρωπαϊκά δίκτυα στον τομέα της ενέργειας σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 1364/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Στο επενδυτικό πρόγραμμα επισημαίνονται ελλείψεις επενδύσεων, ιδίως όσον αφορά τη διασυνοριακή δυναμικότητα.

5. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας δημοσιεύει ανά διετία δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα στα δίκτυα το οποίο καλύπτει όλη την Κοινότητα. Το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μοντελοποίηση του ενοποιημένου δικτύου, ανάπτυξη σεναρίων, έκθεση για την επάρκεια της παραγωγής και εκτίμηση της ανατακτικότητας του συστήματος. Το επενδυτικό πρόγραμμα βασίζεται, τουλάχιστον, στα εθνικά επενδυτικά προγράμματα, στα περιφερειακά επενδυτικά προγράμματα σύμφωνα με το άρθρο 2η, παράγραφος 1, και στις κατευθυντήριες γραμμές για τα διευρωπαϊκά δίκτυα στον τομέα της ενέργειας σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 1364/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Στο επενδυτικό πρόγραμμα επισημαίνονται ελλείψεις επενδύσεων, ιδίως όσον αφορά τη διασυνοριακή δυναμικότητα.

Αιτιολόγηση

Το κοινοτικό δεκαετές πρόγραμμα επενδύσεων στα δίκτυα που θα δημοσιευθεί από το ΕΔΔΣΜ πρέπει να αναφέρεται και στην περιφερειακή διάσταση της αγοράς.

Τροπολογία  10

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2ε – παράγραφος 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Ύστερα από διαβούλευση με τον Οργανισμό, η Επιτροπή δύναται να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας να καταρτίσει, εντός εύλογης προθεσμίας, να καταρτίσει κώδικες στα πεδία που απαριθμούνται στο άρθρο 2γ παράγραφος 3, εφόσον κρίνει ότι οι εν λόγω κώδικες απαιτούνται για την αποδοτική λειτουργία της αγοράς.

1. Κατόπιν συμβουλής του Οργανισμού, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους, η Επιτροπή εκπονεί τις κατευθυντήριες γραμμές για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΣΜΗΕ) οι οποίες καλύπτουν τα θέματα που απαριθμούνται στο άρθρο 2γ(1)(γ)και στο άρθρο 2γ(3), από όπου το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα καταρτίσει κώδικες στα πεδία που απαριθμούνται στο άρθρο 2γ(1)(γ) και στο άρθρο 2γ(3).

Αιτιολόγηση

Για λόγους ανταγωνισμού (προκειμένου να εξασφαλίζεται ο ουσιαστικός ανταγωνισμός και η εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς) θα έπρεπε να αποδοθούν περισσότερες εξουσίες στον Οργανισμό όσον αφορά τη ρύθμιση του ΕΔΔΣΜΗΕ. Προκειμένου να επιτευχθεί τούτο, ο Οργανισμός θα έπρεπε να συμβουλεύει επισήμως την Επιτροπή κατά την έναρξη της ρυθμιστικής διαδικασίας υπό μορφήν κατευθυντηρίων γραμμών βάσει των οποίων το ΕΔΔΣΜΗΕ θα μπορεί να καταρτίζει τους τεχνικούς κώδικες. Με τη διαδικασία αυτή αποφεύγεται η δυνατότητα αυτορρύθμισης των ΔΣΜ. Η ίδια διαδικασία θα έπρεπε να εφαρμόζεται και για το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα (Άρθρο 2γ(1γ).

Τροπολογία  11

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2ε – παράγραφος 1 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1α) Τ ο ΕΔΔΣΜΗΕ καταρτίζει λεπτομερείς κώδικες σύμφωνα με την παράγραφο 1, τους οποίους υποβάλλει προς έγκριση στον Οργανισμό.

Αιτιολόγηση

Για λόγους ανταγωνισμού (προκειμένου να εξασφαλίζεται ο ουσιαστικός ανταγωνισμός και η εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς) θα έπρεπε να αποδοθούν περισσότερες εξουσίες στον Οργανισμό όσον αφορά τη ρύθμιση του ΕΔΔΣΜΗΕ. Προκειμένου να επιτευχθεί τούτο, ο Οργανισμός θα έπρεπε να συμβουλεύει επισήμως την Επιτροπή κατά την έναρξη της ρυθμιστικής διαδικασίας υπό μορφήν κατευθυντηρίων γραμμών βάσει των οποίων το ΕΔΔΣΜΗΕ θα μπορεί να καταρτίζει τους τεχνικούς κώδικες. Με τη διαδικασία αυτή αποφεύγεται η δυνατότητα αυτορρύθμισης των ΔΣΜ. Η ίδια διαδικασία θα έπρεπε να εφαρμόζεται και για το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα (Άρθρο 2γ(1γ).

Τροπολογία  12

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2ε – παράγραφος 1 β (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(1β) Ο Οργανισμός εξακριβώνει ότι οι κώδικες που υποβάλλει το ΕΔΔΣΜΗΕ συμμορφούνται με τις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές που εκτίθενται στην παράγραφο 1.

Αιτιολόγηση

Για λόγους ανταγωνισμού (προκειμένου να εξασφαλίζεται ο ουσιαστικός ανταγωνισμός και η εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς) θα έπρεπε να αποδοθούν περισσότερες εξουσίες στον Οργανισμό όσον αφορά τη ρύθμιση του ΕΔΔΣΜΗΕ. Προκειμένου να επιτευχθεί τούτο, ο Οργανισμός θα έπρεπε να συμβουλεύει επισήμως την Επιτροπή κατά την έναρξη της ρυθμιστικής διαδικασίας υπό μορφήν κατευθυντηρίων γραμμών βάσει των οποίων το ΕΔΔΣΜΗΕ θα μπορεί να καταρτίζει τους τεχνικούς κώδικες. Με τη διαδικασία αυτή αποφεύγεται η δυνατότητα αυτορρύθμισης των ΔΣΜ. Η ίδια διαδικασία θα έπρεπε να εφαρμόζεται και για το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα (Άρθρο 2γ(1γ).

Τροπολογία  13

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2ε – παράγραφος 3 α (νέα)

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(3α) Ο Οργανισμός ελέγχει την εφαρμογή των κωδίκων αυτών εκ μέρους του ΕΔΔΣΜΗΕ και αναφέρει την οποιαδήποτε παράβαση στην Επιτροπή, η οποία προβαίνει στις δέουσες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή.

Αιτιολόγηση

Η προτεινόμενη οδηγία παρέχει υπερβολικές εξουσίες στο ΕΔΔΣΜΗΕ. Ο έλεγχος των προαναφερθέντων κωδίκων πρέπει να είναι δίκαιος και αντικειμενικός προκειμένου να αποφεύγονται οι διακρίσεις και να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός και εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Δεν είναι ως εκ τούτου δυνατόν να ανατίθεται στους ΔΣΜ αλλά πρέπει να αποτελεί καθήκον του Οργανισμού.

Τροπολογία  14

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2η – παράγραφος 1 – εδάφιο 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς συνεργάζονται σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για να συμβάλλουν στην εκτέλεση των καθηκόντων που αναφέρονται στο άρθρο 2γ παράγραφος 1. Ειδικότερα, δημοσιεύουν ανά διετία περιφερειακό επενδυτικό πρόγραμμα και δύνανται να λαμβάνουν αποφάσεις επενδύσεων με βάση το περιφερειακό επενδυτικό πρόγραμμα.

1. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς συνεργάζονται σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για να συμβάλλουν στην εκτέλεση των καθηκόντων που αναφέρονται στο άρθρο 2γ παράγραφος 1. Ειδικότερα, παρέχουν πληροφορίες για τα αναπτυξιακά τους προγράμματα, τα υποβάλλουν προς έγκριση στον Οργανισμό, δημοσιεύουν ανά διετία περιφερειακό επενδυτικό πρόγραμμα και δύνανται να λαμβάνουν αποφάσεις επενδύσεων με βάση το περιφερειακό επενδυτικό πρόγραμμα.

Αιτιολόγηση

Για λόγους ορθού διαχωρισμού, οι ΔΣΜ θα έπρεπε να είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τις επενδύσεις. Για μια λειτουργική αγορά ενέργειας, ο συντονισμός θα έπρεπε να εξασφαλίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τροπολογία 15

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2η – παράγραφος 2

 

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ενθαρρύνουν λειτουργικές διευθετήσεις ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη διαχείριση του δικτύου και προωθούν την ανάπτυξη χρηματιστηρίων ηλεκτρικής ενέργειας, τη διασυνοριακή κατανομή δυναμικότητας μέσω σιωπηρών δημοπρασιών και την ενοποίηση μηχανισμών εξισορρόπησης και εφεδρικής ισχύος.

2. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ενθαρρύνουν κοινές υπηρεσίες και λειτουργικές διευθετήσεις ώστε να διευκολύνεται η καλή λειτουργία και να εξασφαλίζεται η βέλτιστη διαχείριση του δικτύου και προωθούν την ανάπτυξη χρηματιστηρίων ηλεκτρικής ενέργειας, τη διασυνοριακή κατανομή δυναμικότητας, καθώς και μελλοντικών εξαγωγών ενέργειας, μέσω σιωπηρών και ρητών δημοπρασιών, ανοικτών σε όλους τους επιλέξιμους παράγοντες της αγοράς, και την ενοποίηση μηχανισμών εξισορρόπησης και εφεδρικής ισχύος.

Αιτιολόγηση

Η πρόσβαση στη δυναμικότητα διασύνδεσης πρέπει να βελτιστοποιηθεί, με ετήσιες, μηνιαίες και ημερήσιες συνοριακές δημοπρασίες. Θα αντιμετωπισθούν έτσι οι περιορισμοί που οφείλονται στον μεγάλο όγκο του ρεύματος που διέρχεται από τις διασυνδέσεις.

Τροπολογία 16

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2η – παράγραφος 3 – εδάφιο 1

 

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

3. Η γεωγραφική περιοχή που καλύπτουν οι περιφερειακές συνεργασίες είναι δυνατόν να ορίζεται από την Επιτροπή. Το εν λόγω μέτρο, που προβλέπεται για την τροποποίηση μη ουσιαστικών στοιχείων του παρόντος κανονισμού με συμπλήρωσή του, εγκρίνεται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 2.

3. Η περιφερειακή συνεργασία δεν πρέπει να περιορίζεται στη γεωγραφική περιοχή που καλύπτουν οι οριζόμενες από την Επιτροπή περιφερειακές συνεργασίες. Το εν λόγω μέτρο, που προβλέπεται για την τροποποίηση μη ουσιαστικών στοιχείων του παρόντος κανονισμού με συμπλήρωσή του, εγκρίνεται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 2.

Αιτιολόγηση

Η πρόσβαση στη δυναμικότητα διασύνδεσης πρέπει να βελτιστοποιηθεί, με ετήσιες, μηνιαίες και ημερήσιες συνοριακές δημοπρασίες. Θα αντιμετωπισθούν έτσι οι περιορισμοί που οφείλονται στον μεγάλο όγκο του ρεύματος που διέρχεται από τις διασυνδέσεις. Ο περιορισμός του γεωγραφικού εύρους θα μπορούσε να δημιουργήσει εμπόδια στην ελεύθερη εμπορία του ηλεκτρισμού, εντός της επιδιωκόμενης ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού.

Τροπολογία 17

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 4 – στοιχείο (β)

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 5 – παράγραφος 4

 

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

4. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς δημοσιεύουν δεδομένα σχετικά με την προβλεπόμενη και την τρέχουσα ζήτηση, την διαθεσιμότητα και την πραγματική χρήση της παραγωγής και των πάγιων στοιχείων φορτίου, τη διαθεσιμότητα και την αξιοποίηση του δικτύου και των διασυνδέσεων, την ισχύ εξισορρόπησης και την εφεδρική δυναμικότητα.

4. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς δημοσιεύουν δεδομένα σχετικά με την προβλεπόμενη και την τρέχουσα ζήτηση, την διαθεσιμότητα και την πραγματική χρήση της παραγωγής και των πάγιων στοιχείων φορτίου, τη διαθεσιμότητα και την αξιοποίηση του δικτύου και των διασυνδέσεων, την ισχύ εξισορρόπησης και την εφεδρική δυναμικότητα. Ωστόσο, τα μεμονωμένα στοιχεία σχετικά με τους φορείς ηλεκτροπαραγωγής και τα φορτία παραμένουν εμπιστευτικά. Στοιχεία σχετικά με το δίκτυο μεταφοράς δεν δημοσιεύονται, εάν αυτό επιβάλλεται για την προστασία κρίσιμων υποδομών. Σε κοινοτικό επίπεδο γνωστοποιούνται πληροφορίες με σκοπό να χρησιμοποιηθούν (αποκλειστικά) για την εξασφάλιση συντονισμένης και αποτελεσματικής προστασίας κρίσιμων υποδομών.

Αιτιολόγηση

Είναι πρακτικά αδύνατο να τηρούνται όλα τα δεδομένα οποία είναι αναγκαία για να επαληθεύονται όλες οι επιχειρησιακές αποφάσεις κατανομής φορτίου και η συμπεριφορά των ανταγωνιστών κατά τις προσφορές στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, η προτεινόμενη διάταξη θα μεταχειριζόταν διαφορετικά τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και τους ανεξάρτητους εμπόρους, αφού θα ζητούσε μόνο από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής να τηρούν στη διάθεση των ρυθμιστικών αρχών τις αναγκαίες πληροφορίες για την επαλήθευση της συμπεριφοράς τους στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας και των επιχειρησιακών αποφάσεων κατανομής. Μια τέτοια ανόμοια μεταχείριση δεν φαίνεται δικαιολογημένη. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εμπιστευτικότητα των διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Τροπολογία 18

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 4 – στοιχείο (β)

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 5 – παράγραφος 6

 

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

6. Οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής που έχουν στην ιδιοκτησία τους ή εκμεταλλεύονται μονάδες εκ των οποίων μία έχει εγκαταστημένη ισχύ τουλάχιστον 250 MW τηρούν στη διάθεση της εθνικής ρυθμιστικής αρχής, της εθνικής αρχής ανταγωνισμού και της Επιτροπής, επί πέντε έτη, όλα τα ωριαία δεδομένα ανά μονάδα τα οποία είναι αναγκαία για να επαληθεύονται όλες οι επιχειρησιακές αποφάσεις κατανομής φορτίου και η συμπεριφορά των ανταγωνιστών κατά τις προσφορές στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας, τις δημοπρασίες για δυναμικότητα διασύνδεσης, τις αγορές εφεδρικής ισχύος και τις εξωχρηματιστηριακές (OTC) αγορές. Στις ανά μονάδα και ανά ώρα καταχωρούμενες πληροφορίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα δεδομένα σχετικά με τη διαθέσιμη δυναμικότητα παραγωγής και τις δεσμευμένες με συμβάσεις εφεδρείες, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής αυτών των δεσμευμένων εφεδρειών σε κάθε μονάδα, τη χρονική στιγμή που πραγματοποιείται ο διαγωνισμός και τη χρονική στιγμή της παραγωγής.

6. Οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής που έχουν στην ιδιοκτησία τους ή εκμεταλλεύονται μονάδες εκ των οποίων μία έχει εγκαταστημένη ισχύ τουλάχιστον 250 MW τηρούν στη διάθεση της εθνικής ρυθμιστικής αρχής, της εθνικής αρχής ανταγωνισμού και της Επιτροπής, επί πέντε έτη, όλα τα ωριαία δεδομένα για όλες τις μονάδες με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 250 MWe. Στις ανά μονάδα και ανά ώρα καταχωρούμενες πληροφορίες περιλαμβάνονται τα δεδομένα σχετικά με τη διαθέσιμη δυναμικότητα παραγωγής και τις δεσμευμένες με συμβάσεις εφεδρείες.

Αιτιολόγηση

Είναι πρακτικά αδύνατο να τηρούνται όλα τα δεδομένα οποία είναι αναγκαία για να επαληθεύονται όλες οι επιχειρησιακές αποφάσεις κατανομής φορτίου και η συμπεριφορά των ανταγωνιστών κατά τις προσφορές στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, η προτεινόμενη διάταξη θα μεταχειριζόταν διαφορετικά τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και τους ανεξάρτητους εμπόρους, αφού θα ζητούσε μόνο από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής να τηρούν στη διάθεση των ρυθμιστικών αρχών τις αναγκαίες πληροφορίες για την επαλήθευση της συμπεριφοράς τους στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας και των επιχειρησιακών αποφάσεων κατανομής. Μια τέτοια ανόμοια μεταχείριση δεν φαίνεται δικαιολογημένη. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εμπιστευτικότητα των διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Τροπολογία 19

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 6 – παράγραφος 6 – εισαγωγή

 

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

6. Τυχόν έσοδα που προκύπτουν από την κατανομή δυναμικότητας διασύνδεσης χρησιμοποιούνται για τους ακόλουθους σκοπούς, κατά σειρά προτεραιότητας:

6. Τυχόν έσοδα που προκύπτουν από την κατανομή δυναμικότητας διασύνδεσης χρησιμοποιούνται για τους ακόλουθους σκοπούς, χωρίς σειρά προτεραιότητας:

Αιτιολόγηση

Σήμερα, οι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς χρησιμοποιούν τα έσοδα από τη διαχείριση συμφόρησης κυρίως για τη μείωση των τιμών σε εθνικό επίπεδο. Οποιαδήποτε αλλαγή στη διαδικασία αυτή θα οδηγήσει στην εκτίναξη των τιμών στο δίκτυο.

Επιπλέον, αν υποχρεωθούν οι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς να χρηματοδοτούν τις νέες δυναμικότητες διασύνδεσης με τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς, αυτό θα τους εμποδίσει να επιτύχουν την κατάλληλη απόδοση των επενδύσεών τους. Αλλά, σε αυτή την περίπτωση, οι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς δεν θα έχουν κίνητρα για την ανάπτυξη νέων δυναμικοτήτων διασύνδεσης. Αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με την οδηγία 2005/89 (Ασφάλεια του εφοδιασμού), άρθρο 6, παράγραφος 1α.

Τροπολογία 20

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 5

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 6 – παράγραφος 6 – στοιχείο (β α) (νέο)

 

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(βα) ως έσοδο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τις ρυθμιστικές αρχές όταν εγκρίνουν τη μεθοδολογία για τον υπολογισμό των τιμολογίων του δικτύου και/ή όταν εξετάζουν το ενδεχόμενο τροποποίησης των τιμών.

Αιτιολόγηση

Σήμερα, οι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς χρησιμοποιούν τα έσοδα από τη διαχείριση συμφόρησης κυρίως για τη μείωση των τιμών σε εθνικό επίπεδο. Οποιαδήποτε αλλαγή στη διαδικασία αυτή θα οδηγήσει στην εκτίναξη των τιμών στο δίκτυο.

Επιπλέον, αν υποχρεωθούν οι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς να χρηματοδοτούν τις νέες δυναμικότητες διασύνδεσης με τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς, αυτό θα τους εμποδίσει να επιτύχουν την κατάλληλη απόδοση των επενδύσεών τους. Αλλά, σε αυτή την περίπτωση, οι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς δεν θα έχουν κίνητρα για την ανάπτυξη νέων δυναμικοτήτων διασύνδεσης. Αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με την οδηγία 2005/89 (Ασφάλεια του εφοδιασμού), άρθρο 6, παράγραφος 1α.

Τροπολογία 21

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 6

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 7 – παράγραφος 1 – στοιχείο (α α) (νέο)

 

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(αα) η επένδυση συμβάλλει επίσης, κατά το δυνατόν, στη βελτίωση της περιφερειακής σταθερότητας με την προσφορά νέων δυνατοτήτων μεταφοράς, τόσο για τις αναπτυσσόμενες αγορές, όσο και για τις ελλειμματικές αγορές που θα πρέπει να εξυπηρετούνται με ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό. Οι περιορισμοί στη μεταφορά ενδέχεται να οφείλονται στη διάταξη του συγκεκριμένου δικτύου, που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη και/ή την καλύτερη συντήρησή του·

Αιτιολόγηση

Εξισορρόπηση μεταξύ ισχύος και επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

Τροπολογία 22

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 7

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 7α – εδάφιο 1

 

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Για να διευκολυνθεί η ανάδυση διασυνοριακών αγορών λιανικής σε περιφερειακή και ευρωπαϊκή κλίμακα που να λειτουργούν εύρυθμα και με διαφάνεια, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς, των διαχειριστών συστημάτων διανομής, των επιχειρήσεων προμήθειας και των πελατών και, εφόσον είναι αναγκαίο, άλλων συμμετεχόντων στην αγορά, καθορίζονται στις συμβατικές ρυθμίσεις, τις δεσμεύσεις προς πελάτες, τους κανόνες ανταλλαγής δεδομένων και εκκαθάρισης, την κυριότητα δεδομένων και την ευθύνη των μετρήσεων.

Για να διευκολυνθεί η ανάδυση διασυνοριακών αγορών λιανικής σε περιφερειακή και ευρωπαϊκή κλίμακα που να λειτουργούν εύρυθμα και με διαφάνεια, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς, των διαχειριστών συστημάτων διανομής, των επιχειρήσεων προμήθειας και των πελατών και, εφόσον είναι αναγκαίο, άλλων συμμετεχόντων στην αγορά, καθορίζονται στις συμβατικές ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών παροχέτευσης, τη μίσθωση ή ενοικίαση του συστήματος μεταφοράς, τον ομοιόμορφο τρόπο εμπορίας, τις στρατηγικές συμμαχίες μεταξύ γειτονικών χωρών, τις δεσμεύσεις προς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των ενδεχόμενων προβλέψεων όσον αφορά τη μεταβολή των τιμών σε περίπτωση κλεισίματος εγκαταστάσεων ή τμημάτων τους, τους κανόνες ανταλλαγής δεδομένων και εκκαθάρισης, την κυριότητα δεδομένων και την ευθύνη των μετρήσεων.

Αιτιολόγηση

Οι μέθοδοι είναι βασισμένες στην αγορά, είναι ευέλικτες ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται σε συγκεκριμένες συνθήκες στην αγορά και προβλεπόμενες εξελίξεις, ενώ συμβάλλουν στην ασφάλεια του εφοδιασμού, στη διαφάνεια της δραστηριότητας και στην υπευθυνότητα των φορέων. Η εναλλακτική χρήση των δυνατοτήτων άλλων εγκαταστάσεων θα μπορούσε να εξετασθεί για την εξασφάλιση αποδοτικού και ασφαλούς εφοδιασμού σε ηλεκτρική ενέργεια στη διάρκεια των περιόδων μέγιστης ζήτησης.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Όροι πρόσβασης στο δίκτυο για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας

Έγγραφα αναφοράς

COM(2007)0531 – C6-0320/2007 – 2007/0198(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

ITRE

Γνωμοδοτική επιτροπή

 Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

ECON

11.10.2007

 

 

 

Συντάκτης γνωμοδότησης

 Ημερομηνία ορισμού

Мариела Величкова Баева

23.10.2007

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

29.1.2008

26.2.2008

1.4.2008

 

Ημερομηνία έγκρισης

6.5.2008

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

36

1

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Zsolt László Becsey, Pervenche Berès, Sharon Bowles, Udo Bullmann, Manuel António dos Santos, Jonathan Evans, Elisa Ferreira, Jean-Paul Gauzès, Robert Goebbels, Donata Gottardi, Karsten Friedrich Hoppenstedt, Sophia in ‘t Veld, Wolf Klinz, Christoph Konrad, Guntars Krasts, Kurt Joachim Lauk, Andrea Losco, Astrid Lulling, Florencio Luque Aguilar, Gay Mitchell, John Purvis, Alexander Radwan, Bernhard Rapkay, Antolín Sánchez Presedo, Margarita Starkevičiūtė, Ivo Strejček, Ieke van den Burg, Cornelis Visser, Мариела Величкова Баева

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Valdis Dombrovskis, Harald Ettl, Ján Hudacký, Alain Lipietz, Gianni Pittella, Andreas Schwab, Διαμάντω Μανωλάκου, Биляна Илиева Раева

  • [1]  Δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην ΕΕ.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ (9.4.2008)

προς την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας

σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του Κανονισμού (EΚ) αριθ.1228/2003 που αφορά τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο διασυνοριακών ανταλλαγών ηλεκτρισμού
(COM(2007)0531 – C6‑0320/2007 – 2007/0198(COD))

Συντάκτης γνωμοδότησης: Leopold Józef Rutowicz

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου φιλοδοξεί να υλοποιήσει τις αποφάσεις που έχουν λάβει το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο με ψήφισμα της 10ης Ιουλίου 2007 υποστήριξε θερμά μία κοινή πολιτική ενεργείας. Αυτή η πολιτική απαιτεί:

· ενεργό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων προμήθειας και παραγωγής από την εκμετάλλευση του δικτύου·

· περαιτέρω εναρμόνιση των εξουσιών και ενίσχυση της ανεξαρτησίας των εθνικών ρυθμιστικών αρχών ενέργειας·

· συγκρότηση ανεξάρτητου μηχανισμού συνεργασίας των εθνικών ρυθμιστικών αρχών·

· δημιουργία μηχανισμού για τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς, ώστε να βελτιωθεί ο συντονισμός της εκμετάλλευσης των δικτύων και της ασφάλειας του διασυνδεδεμένου δικτύου, το διασυνοριακό εμπόριο και η εκμετάλλευση του διασυνδεδεμένου δικτύου·

· περισσότερη διαφάνεια των εργασιών εκμετάλλευσης στην ενεργειακή αγορά.

Ο κανονισμός δημιουργεί στην πράξη τις συνθήκες προς επίτευξη των ως άνω στόχων χάρις στην συγκρότηση του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας για να παρακολουθεί την εκτέλεση των καθηκόντων που ανατίθενται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. H υλοποίηση του κανονισμού θα δημιουργήσει τις συνθήκες για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, καλλίτερη ποιότητα του εφοδιασμού, διατήρηση ενεργείας και ασφαλέστερον ενεργειακό εφοδιασμό.

Ο ηλεκτρισμός διαφέρει θεμελιωδώς από άλλα αγαθά που τυγχάνουν εμπορίας επειδή είναι προϊόν βασιζόμενο στο δίκτυο και είναι αδύνατο ή πολύ δαπανηρό να το αποθηκεύσει κανείς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον η οικονομία στον τομέα της ενεργείας απαιτεί τη θέσπιση ανεξαρτήτων μηχανισμών για συντονισμό και λήψη αποφάσεων στο επίπεδο των ρυθμιστικών αρχών των κρατών μελών και για κανονιστική ρύθμιση εντός του πλαισίου της ευρωπαϊκής αγοράς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον θεσπίζονται επίσημες δομές συνεργασίας στον τομέα δυνάμει του τροποποιημένου κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1228/2003 σχετικά με τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας Οι αλλαγές αυτές δεν επιλύουν όλα τα προβλήματα των διασυνοριακών ανταλλαγών ηλεκτρικής ενεργείας, εισάγουν όμως μέτρα τα οποία κατά έναν περιορισμένον τρόπο θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και θα προσαρμόσουν τις εργασίες εκμετάλλευσης δικτύου στις ανάγκες της αγοράς. Οι αναλυτικοί τεχνικοί και εμπορικοί κώδικες που περιελήφθησαν μεταξύ των καθηκόντων του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και οι δραστηριότητες του οργανισμού για την παρακολούθηση της εκτέλεσης αυτών των καθηκόντων θα εξασφαλίσουν προστιθέμενη αξία για την ευρωπαϊκή οικονομία. Τα ως άνω μέτρα θα διευκολύνουν την εμφάνιση διασυνοριακών αγορών τόσο λιανικής όσο και χονδρικής πωλήσεως οι οποίες να λειτουργούν εύρυθμα και με διαφάνεια.

Ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (EΚ) αριθ.1228/2003 σχετικά με τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο διασυνοριακών ανταλλαγών ηλεκτρισμού θα βοηθήσει την υπαγωγή της αγοράς ηλεκτρικής ενεργείας σε κανονιστικές διατάξεις λαμβανομένων δεόντως υπόψη των συμφερόντων των καταναλωτών και των φορέων εκμετάλλευσης μέσω:

· χαμηλότερου κόστους μεταφοράς και περισσότερης ανταγωνιστικότητας, ώστε να μπορεί να παρέχεται ηλεκτρική ενέργεια στους καταναλωτές σε χαμηλότερες τιμές ενώ θα εξασφαλίζεται ευστάθεια και ασφάλεια του εφοδιασμού σε ηλεκτρική ενέργεια·

· της συγκρότησης του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας χάρις στον συντονισμό των συστημάτων μεταφοράς ενεργείας των κρατών μελών· τούτο θα εξασφαλίζει καλλίτερη λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς και των συστημάτων των κρατών μελών μειώνοντας τις λόγω μεταφοράς απώλειες ενεργείας και προάγοντας την ανάπτυξη ενεργείας σε μικρή κλίμακα με βάση τις ανανεώσιμες πηγές·

· της ανάπτυξης δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενεργείας, το οποίο θα οδηγήσει επίσης στην απαραίτητη ανάπτυξη πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενεργείας, εξασφαλίζοντας τον εφοδιασμό σε ηλεκτρική ενέργεια σε εύλογα σταθερές και χαμηλές τιμές, στοιχείο μέσω του οποίου ασφαλώς και θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας ενώ ταυτοχρόνως θα επιτυγχάνεται μείωση των εκπομπών CO2·

· μία απότομη αύξηση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου και μία σε μεγάλο βαθμό εξάρτηση από την πολιτική κατάσταση όσον αφορά τον εφοδιασμό σε αυτούς τους φυσικούς πόρους θα μπορούσε να απειλήσει με αποσταθεροποίηση την ευρωπαϊκή οικονομία και να οδηγήσει σε μείωση των πραγματικών εισοδημάτων.

Κατά συνέπειαν η τροποποίηση του κανονισμού θα έχει άμεσον αντίκτυπο στη βελτίωση όσον αφορά την οργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενεργείας και την πρόσβαση στο δίκτυο για διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρισμού· τούτο θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για ανταγωνιστική και με εύρυθμη λειτουργία αγορά, ενώ τα οφέλη για τους καταναλωτές θα είναι συνάρτηση των αναλυτικών τεχνικών και εμπορικών κωδίκων που ορίζονται και προωθούνται από τον παρόντα κανονισμό καθώς και της ορθής εφαρμογής τους.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών καλεί την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία  1

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(4) Στην ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο με τίτλο «Ενεργειακή πολιτική για την Ευρώπη» τονίσθηκε η σημασία της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της δημιουργίας ίσων όρων ανταγωνισμού για όλες τις εγκατεστημένες στην Κοινότητα εταιρείες. Η ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τις προοπτικές για την εσωτερική αγορά αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και η ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Έρευνα δυνάμει του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1/2003 στον ευρωπαϊκό κλάδο του αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας (Τελική Έκθεση)» κατέδειξαν ότι οι υφιστάμενοι κανόνες και μέτρα δεν παρέχουν το αναγκαίο πλαίσιο για την επίτευξη του στόχου μιας εύρυθμα λειτουργούσας εσωτερικής αγοράς.

(4) Στην ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο με τίτλο «Ενεργειακή πολιτική για την Ευρώπη» τονίσθηκε η σημασία της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της δημιουργίας ίσων όρων ανταγωνισμού για όλες τις εγκατεστημένες στην Κοινότητα εταιρείες. Η ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τις προοπτικές για την εσωτερική αγορά αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και η ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Έρευνα δυνάμει του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1/2003 στον ευρωπαϊκό κλάδο του αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας (Τελική Έκθεση)» κατέδειξαν ότι οι υφιστάμενοι κανόνες και μέτρα δεν παρέχουν το αναγκαίο πλαίσιο για την επίτευξη του στόχου μιας εύρυθμα λειτουργούσας, αποτελεσματικής και ανοικτής εσωτερικής αγοράς.

Αιτιολόγηση

Έχει σημασία να εξασφαλίζεται αποτελεσματική και ανοικτή εσωτερική αγορά, όχι απλώς μία εύρυθμα λειτουργούσα αγορά. Έχει σημασία να έχουμε αγορά που είναι ανοικτή για νεοεισερχόμενους και να έχουμε ανταγωνισμό στην πράξη για όλους.

Τροπολογία  2

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 6

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(6) Συγκεκριμένα, απαιτείται ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς, προκειμένου σταδιακά να εξασφαλιστεί σε διασυνοριακό επίπεδο η συμφωνία μεταξύ των τεχνικών και μεταξύ των εμπορικών κωδίκων για την παροχή και την διαχείριση αποτελεσματικής πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς, να εξασφαλιστεί ο συντονισμένος και επαρκώς μακροπρόθεσμος προγραμματισμός και η τεχνικώς ορθή εξέλιξη του συστήματος μεταφοράς στην Κοινότητα, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη το περιβάλλον, και να προωθηθεί η ενεργειακή απόδοση καθώς και η έρευνα και καινοτομία, ιδίως για την εξασφάλιση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διάδοση της τεχνολογίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς πρέπει να εκμεταλλεύονται τα δίκτυά τους σύμφωνα με τους εν λόγω τεχνικούς και εμπορικούς κώδικες.

(6) Συγκεκριμένα, απαιτείται ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς, προκειμένου να εξασφαλιστεί σε διασυνοριακό επίπεδο η συμφωνία μεταξύ των τεχνικών και μεταξύ των εμπορικών κωδίκων για την παροχή και την διαχείριση αποτελεσματικής και διαφανούς πρόσβασης στα δίκτυα μεταφοράς, να εξασφαλιστεί ο συντονισμένος και επαρκώς μακροπρόθεσμος προγραμματισμός και η τεχνικώς ορθή εξέλιξη του συστήματος μεταφοράς στην Κοινότητα, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη το περιβάλλον, και να προωθηθεί η ενεργειακή απόδοση καθώς και η έρευνα και καινοτομία, ιδίως για την εξασφάλιση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διάδοση της τεχνολογίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς πρέπει να εκμεταλλεύονται τα δίκτυά τους σύμφωνα με τους εν λόγω τεχνικούς και εμπορικούς κώδικες.

Αιτιολόγηση

Μία διαφανής πρόσβαση στα δίκτυα μεταφοράς σε διασυνοριακό επίπεδο είναι κρίσιμης σημασίας στοιχείο για την ανάπτυξη αποτελεσματικής και ανοικτής αγοράς. Η έλλειψη διαφάνειας στην πρόσβαση μπορεί να ορθώνει φραγμούς και να έχει αντίκτυπο στο επίπεδο του ανταγωνισμού.

Τροπολογία  3

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 7

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(7) Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη διαχείριση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να παρέχεται η δυνατότητα διασυνοριακού εμπορίου και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες λιανικής σε όλη την Ευρώπη, πρέπει να συγκροτηθεί ευρωπαϊκό δίκτυο διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τα καθήκοντά του πρέπει να επιτελούνται τηρουμένων των κοινοτικών κανόνων ανταγωνισμού οι οποίοι παραμένουν εν ισχύι για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς. Τα καθήκοντά του πρέπει να καθοριστούν σαφώς και η μέθοδος εργασίας του πρέπει να εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα, αντιπροσωπευτικότητα και διαφάνεια. Δεδομένου ότι είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί αποτελεσματικότερη πρόοδος σε περιφερειακό επίπεδο, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς πρέπει να συγκροτήσουν περιφερειακές δομές ενταγμένες στη συνολική δομή συνεργασίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα αποτελέσματα σε περιφερειακό επίπεδο συνάδουν με τους κώδικες και τα επενδυτικά προγράμματα σε επίπεδο Κοινότητας. Η συνεργασία εντός των εν λόγω περιφερειακών δομών προϋποθέτει αποτελεσματικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων δικτύου από τις δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας, χωρίς τον οποίο η περιφερειακή συνεργασία των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ενέχει τον κίνδυνο αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς.

(7) Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη διαχείριση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να παρέχεται η δυνατότητα διασυνοριακού εμπορίου και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες λιανικής σε όλη την Ευρώπη, πρέπει να συγκροτηθεί ευρωπαϊκό δίκτυο διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τα καθήκοντά του πρέπει να επιτελούνται τηρουμένων των κοινοτικών κανόνων ανταγωνισμού οι οποίοι παραμένουν εν ισχύι για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς. Τα καθήκοντά του πρέπει να καθοριστούν σαφώς και η μέθοδος εργασίας του πρέπει να εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα, αντιπροσωπευτικότητα και διαφάνεια. Δεδομένου ότι είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί αποτελεσματικότερη πρόοδος σε περιφερειακό επίπεδο, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς πρέπει να συγκροτήσουν περιφερειακές δομές ενταγμένες στη συνολική δομή συνεργασίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα αποτελέσματα σε περιφερειακό επίπεδο συνάδουν με τους κώδικες και τα επενδυτικά προγράμματα σε επίπεδο Κοινότητας. Τα κράτη μέλη πρέπει να προάγουν τη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο και να παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα του δικτύου στο εν λόγω επίπεδο. Η συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο πρέπει να είναι συμβατή με την πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας ανταγωνιστικής και αποτελεσματικής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού.

Τροπολογία  4

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 7α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(7α) Πρέπει να προωθηθεί η συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο μεταξύ κρατών μελών και γειτονικών χωρών με ευρωπαϊκή προοπτική, προκειμένου να διασφαλιστούν η σταθερότητα και η ασφάλεια του εφοδιασμού, καθώς και η αποτελεσματικότητα των δικτύων στο εν λόγω επίπεδο.

Αιτιολόγηση

Η προώθηση της συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο μεταξύ κρατών μελών και γειτονικών χωρών με ευρωπαϊκή προοπτική είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα των χωρών και για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας.

Τροπολογία  5

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 8 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(8 α) Όσον αφορά τη διεργασία διαβούλευσης, οι καταναλωτές και οι οργανώσεις τους πρέπει να επιδοθούν περισσότερο αποφασιστικά στην εκτέλεση των καθηκόντων του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, κυρίως στην κατάρτιση των τεχνικών και εμπορικών κωδίκων και του ετήσιου προγράμματος εργασιών του.

Αιτιολόγηση

Οι καταναλωτές και οι οργανώσεις τους πρέπει να συμμετέχουν επίσης στη διεργασία διαβούλευσης, διότι αποτελούν σημαντικούς ενδιαφερομένους κύκλους συμφερόντων, καθόσον είναι οι τελικοί χρήστες σε επίπεδο νοικοκυριών.

Τροπολογία  6

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 8β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(8β) Προς εξασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας της κατάστασης όσον αφορά το σύνολο του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενεργείας στην Ευρώπη, η Επιτροπή πρέπει να συντάξει, να δημοσιεύσει και να ενημερώνει έναν χάρτη πορείας για το δίκτυο ηλεκτρικής ενεργείας στην Ευρώπη. Στον εν λόγω χάρτη πορείας πρέπει να περιέχονται όλα τα εφικτά δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενεργείας και οι πιθανές περιφερειακές συνδέσεις.

Τροπολογία  7

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 9

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(9) Η παρακολούθηση της αγοράς τα τελευταία χρόνια από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές και από την Επιτροπή κατέδειξε ότι δεν επαρκούν οι ισχύουσες απαιτήσεις διαφάνειας και οι ισχύοντες κανόνες για την πρόσβαση στην υποδομή.

(9) Η παρακολούθηση της αγοράς τα τελευταία χρόνια από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές και από την Επιτροπή κατέδειξε ότι δεν επαρκούν οι ισχύουσες απαιτήσεις διαφάνειας και οι ισχύοντες κανόνες για την πρόσβαση στην υποδομή για να εξασφαλίζεται πραγματική, ανοικτή και αποτελεσματική εσωτερική αγορά.

Αιτιολόγηση

Αποσαφήνιση του κειμένου.

Τροπολογία  8

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 11

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(11) Για να τονωθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά, οι συμμετέχοντες σε αυτήν πρέπει να είναι βέβαιοι ότι είναι δυνατόν να επιβληθούν κυρώσεις για καταχρηστική συμπεριφορά. Πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές να ερευνούν αποτελεσματικά ισχυρισμούς για χειραγώγηση της αγοράς. Κατά συνέπεια, είναι αναγκαία η πρόσβαση των αρμοδίων αρχών στα δεδομένα που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με επιχειρησιακές αποφάσεις που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις προμήθειας. Πολλές σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τους παραγωγούς, οι οποίοι πρέπει να διατηρούν αυτές τις πληροφορίες στη διάθεση των αρμοδίων αρχών για καθορισμένο χρονικό διάστημα. Από την εν λόγω υποχρέωση πρέπει να εξαιρούνται οι μικροί παραγωγοί χωρίς πραγματική δυνατότητα να στρεβλώσουν την αγορά.

(11) Για να τονωθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά, οι συμμετέχοντες σε αυτήν πρέπει να είναι βέβαιοι ότι είναι δυνατόν να επιβληθούν αποτελεσματικές κυρώσεις για καταχρηστική συμπεριφορά. Πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές να ερευνούν αποτελεσματικά ισχυρισμούς για χειραγώγηση της αγοράς. Κατά συνέπεια, είναι αναγκαία η πρόσβαση των αρμοδίων αρχών στα δεδομένα που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με επιχειρησιακές αποφάσεις που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις προμήθειας. Πολλές σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τους παραγωγούς, οι οποίοι πρέπει να διατηρούν αυτές τις πληροφορίες στη διάθεση των αρμοδίων αρχών για καθορισμένο χρονικό διάστημα και να τους εξασφαλίζουν εύκολη πρόσβαση σε αυτές. Πέραν τούτων οι αρμόδιες αρχές πρέπει να παρακολουθούν επί τακτικής βάσεως τη συμμόρφωση των φορέων εκμετάλλευσης του συστήματος προς τους κανόνες. Από την εν λόγω υποχρέωση πρέπει να εξαιρούνται οι μικροί παραγωγοί χωρίς πραγματική δυνατότητα να στρεβλώσουν την αγορά.

Αιτιολόγηση

Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες που προέρχονται από τις επιχειρήσεις εφοδιασμού της αγοράς και να παρακολουθούν τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων εφοδιασμού της αγοράς προς τους κανόνες· τούτο για να εξασφαλίζεται μία χωρίς διακρίσεις, διαφανής και αποτελεσματική αγορά.

Τροπολογία  9

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Αιτιολογική σκέψη 12

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(12) Ο ανταγωνισμός στην αγορά των οικιακών καταναλωτών απαιτεί να μην εμποδίζονται προμηθευτές που επιδιώκουν να εισέλθουν σε νέες αγορές λιανικής. Κατά συνέπεια, όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά πρέπει να γνωρίζουν τους κανόνες και τις αρμοδιότητες που διέπουν την αλυσίδα προμήθειας και πρέπει να εναρμονιστούν για να τονωθεί η ενοποίηση της αγοράς της Κοινότητας.

(12) Ο ανταγωνισμός στην αγορά των οικιακών καταναλωτών απαιτεί να μην εμποδίζονται προμηθευτές που επιδιώκουν να εισέλθουν σε νέες αγορές λιανικής. Κατά συνέπεια, όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά πρέπει να γνωρίζουν τους κανόνες και τις αρμοδιότητες που διέπουν την αλυσίδα προμήθειας και πρέπει να εναρμονιστούν για να τονωθεί η ενοποίηση της αγοράς της Κοινότητας. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να παρακολουθούν επί τακτικής βάσεως τη συμμόρφωση των φορέων της αγοράς προς τους κανόνες.

Αιτιολόγηση

Η προσθήκη είναι απαραίτητη για να αποσαφηνίζεται μία ευθύνη που έχει η αρμόδια αρχή και για να εξασφαλίζεται η επιβολή των κανόνων.

Τροπολογία  10

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2γ – παράγραφος 3 – στοιχείο β

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(β) κανόνες για τη σύνδεση και την πρόσβαση στο δίκτυο·

(β) κανόνες για τη σύνδεση και την πρόσβαση στο διασυνδεδεμένο δίκτυο δίδοντας προσοχή στην προστασία των συμφερόντων των πελατών των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς, που είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις·

Αιτιολόγηση

Στην αγορά ενεργείας συχνά γίνεται διάκριση εις βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Τροπολογία  11

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2γ – παράγραφος 3 – στοιχείο ζ

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(ζ) κανόνες για την εμπορία·

(ζ) κανόνες για την εμπορία δίδοντας προσοχή στην προστασία των συμφερόντων των πελατών των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς, που είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις·

Αιτιολόγηση

Στην αγορά ενεργείας συχνά γίνεται διάκριση εις βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Τροπολογία  12

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2γ – παράγραφος 5

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

5. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας δημοσιεύει ανά διετία δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα στα δίκτυα το οποίο καλύπτει όλη την Κοινότητα. Το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μοντελοποίηση του ενοποιημένου δικτύου, ανάπτυξη σεναρίων, έκθεση για την επάρκεια της παραγωγής και εκτίμηση της ανατακτικότητας του συστήματος. Ειδικότερα, το επενδυτικό πρόγραμμα βασίζεται στα εθνικά επενδυτικά προγράμματα και στις κατευθυντήριες γραμμές για τα διευρωπαϊκά δίκτυα στον τομέα της ενέργειας σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 1364/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Στο επενδυτικό πρόγραμμα επισημαίνονται ελλείψεις επενδύσεων, ιδίως όσον αφορά τη διασυνοριακή δυναμικότητα.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας δημοσιεύει ανά διετία δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα στα δίκτυα, με δυνατότητα παράτασης του χρονικού αυτού πλαισίου, εάν είναι απαραίτητο, το οποίο καλύπτει όλη την Κοινότητα. Το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μοντελοποίηση του ενοποιημένου δικτύου, ανάπτυξη σεναρίων, έκθεση για την επάρκεια της παραγωγής και εκτίμηση της ανατακτικότητας του συστήματος. Ειδικότερα, το επενδυτικό πρόγραμμα βασίζεται στα εθνικά επενδυτικά προγράμματα και στις κατευθυντήριες γραμμές για τα διευρωπαϊκά δίκτυα στον τομέα της ενέργειας σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 1364/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Στο επενδυτικό πρόγραμμα επισημαίνονται ελλείψεις επενδύσεων, ιδίως όσον αφορά τη διασυνοριακή δυναμικότητα.

Αιτιολόγηση

Σε πολλές περιπτώσεις οι επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και η ανάπτυξη των σχετικών δικτύων απαιτούν από τη σύλληψη έως την ολοκλήρωση χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τη 10ετία.

Τροπολογία  13

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2γ – παράγραφος 5

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

5. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας δημοσιεύει ανά διετία δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα στα δίκτυα το οποίο καλύπτει όλη την Κοινότητα. Το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μοντελοποίηση του ενοποιημένου δικτύου, ανάπτυξη σεναρίων, έκθεση για την επάρκεια της παραγωγής και εκτίμηση της ανατακτικότητας του συστήματος. Ειδικότερα, το επενδυτικό πρόγραμμα βασίζεται στα εθνικά επενδυτικά προγράμματα και στις κατευθυντήριες γραμμές για τα διευρωπαϊκά δίκτυα στον τομέα της ενέργειας σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 1364/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Στο επενδυτικό πρόγραμμα επισημαίνονται ελλείψεις επενδύσεων, ιδίως όσον αφορά τη διασυνοριακή δυναμικότητα.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας δημοσιεύει ανά διετία δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα στα δίκτυα το οποίο καλύπτει όλη την Κοινότητα. Το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μοντελοποίηση του ενοποιημένου δικτύου, ανάπτυξη σεναρίων, έκθεση για την επάρκεια της παραγωγής και εκτίμηση της ανατακτικότητας του συστήματος. Ειδικότερα, το επενδυτικό πρόγραμμα βασίζεται στα εθνικά επενδυτικά προγράμματα και στις κατευθυντήριες γραμμές για τα διευρωπαϊκά δίκτυα στον τομέα της ενέργειας σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 1364/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Στο επενδυτικό πρόγραμμα επισημαίνονται ελλείψεις επενδύσεων, ιδίως όσον αφορά τη διασυνοριακή δυναμικότητα. Το επενδυτικό πρόγραμμα συνδέεται με στρατηγικό ενεργειακό σενάριο για τα επόμενα 20 έως 25 χρόνια.

Τροπολογία  14

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2δ – παράγραφος 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας υποβάλλει στον Οργανισμό το σχέδιο των τεχνικών και εμπορικών κωδίκων, το σχέδιο του δεκαετούς επενδυτικού προγράμματος και το σχέδιο του ετήσιου προγράμματος εργασιών, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που αφορούν τη διαδικασία διαβούλευσης.

2. Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας υποβάλλει στον Οργανισμό τις γνώμες και συστάσεις του περί των τεχνικών και εμπορικών κωδίκων, το σχέδιο του δεκαετούς επενδυτικού προγράμματος και το σχέδιο του ετήσιου προγράμματος εργασιών, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που αφορούν τη διαδικασία διαβούλευσης.

Τροπολογία  15

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2ε – παράγραφος 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Ύστερα από διαβούλευση με τον Οργανισμό, η Επιτροπή δύναται να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας να καταρτίσει, εντός εύλογης προθεσμίας, να καταρτίσει κώδικες στα πεδία που απαριθμούνται στο άρθρο 2γ παράγραφος 3, εφόσον κρίνει ότι οι εν λόγω κώδικες απαιτούνται για την αποδοτική λειτουργία της αγοράς.

1. Ύστερα από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, η Επιτροπή δύναται να ζητήσει από τον Οργανισμό να καταρτίσει, εντός εύλογης προθεσμίας, κώδικες στα πεδία που απαριθμούνται στο άρθρο 2γ παράγραφος 3, εφόσον κρίνει ότι οι εν λόγω κώδικες απαιτούνται για την αποδοτική λειτουργία της αγοράς.

Τροπολογία  16

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 2στ – παράγραφος 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Στο πλαίσιο της εκτέλεσης των καθηκόντων του, και, συγκεκριμένα, κατά την κατάρτιση των τεχνικών και εμπορικών κωδίκων και του ετήσιου προγράμματος εργασιών του που αναφέρονται στο άρθρο 2γ παράγραφοι 1 και 3, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας διαβουλεύεται εκτενώς, σε πρώιμο στάδιο, ανοικτά και με διαφάνεια, με όλους τους ενδεδειγμένους συμμετέχοντες στην αγορά· στη διαβούλευση συμβάλλουν οι επιχειρήσεις προμήθειας και παραγωγής, οι πελάτες, οι χρήστες συστημάτων, οι διαχειριστές συστημάτων διανομής, όπου συμπεριλαμβάνονται οι οικείες (κλαδικές) ενώσεις, τεχνικοί οργανισμοί και πλατφόρμες ενδιαφερομένων.

1. Στο πλαίσιο της εκτέλεσης των καθηκόντων του, και, συγκεκριμένα, κατά την κατάρτιση του ετήσιου προγράμματος εργασιών του που αναφέρονται στο άρθρο 2γ παράγραφοι 1 και 3, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας διαβουλεύεται εκτενώς, σε πρώιμο στάδιο, ανοικτά και με διαφάνεια, με όλους τους ενδεδειγμένους συμμετέχοντες στην αγορά· στη διαβούλευση συμβάλλουν οι επιχειρήσεις προμήθειας και παραγωγής, οι πελάτες, οι καταναλωτές, οι οργανώσεις καταναλωτών, οι χρήστες συστημάτων, οι διαχειριστές συστημάτων διανομής, όπου συμπεριλαμβάνονται οι οικείες (κλαδικές) ενώσεις, τεχνικοί οργανισμοί και πλατφόρμες ενδιαφερομένων.

Τροπολογία  17

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1, σημείο 3

Κανονισμός (ΕΚ) 1228/2003

Άρθρο 2η – παράγραφος 2

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ενθαρρύνουν λειτουργικές διευθετήσεις ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη διαχείριση του δικτύου και προωθούν την ανάπτυξη χρηματιστηρίων ηλεκτρικής ενέργειας, τη διασυνοριακή κατανομή δυναμικότητας μέσω σιωπηρών δημοπρασιών και την ενοποίηση μηχανισμών εξισορρόπησης και εφεδρικής ισχύος.

2. Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ενθαρρύνουν λειτουργικές διευθετήσεις ώστε να εξασφαλίζεται η βέλτιστη διαχείριση του δικτύου και προωθούν την ανάπτυξη χρηματιστηρίων ηλεκτρικής ενέργειας, τη διασυνοριακή κατανομή δυναμικότητας μέσω σιωπηρών δημοπρασιών και την ενοποίηση μηχανισμών εξισορρόπησης και εφεδρικής ισχύος. Τα κράτη μέλη προωθούν το δίκτυο και παρακολουθούν τη λειτουργία του.

Αιτιολόγηση

Η προώθηση του δικτύου από τα κράτη μέλη και η υποχρέωσή τους να παρακολουθούν την αποτελεσματικότητά του είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την εξασφάλιση πραγματικής σε διασυνοριακής εσωτερικής αγοράς και συνεργασίας.

Τροπολογία  18

Πρόταση κανονισμού– τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1 – σημείο 4

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1228/2003

Άρθρο 5 – παράγραφος 6

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

6. Οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής που έχουν στην ιδιοκτησία τους ή εκμεταλλεύονται μονάδες εκ των οποίων μία έχει εγκαταστημένη ισχύ τουλάχιστον 250 MW τηρούν στη διάθεση της εθνικής ρυθμιστικής αρχής, της εθνικής αρχής ανταγωνισμού και της Επιτροπής, επί πέντε έτη, όλα τα ωριαία δεδομένα ανά μονάδα τα οποία είναι αναγκαία για να επαληθεύονται όλες οι επιχειρησιακές αποφάσεις κατανομής φορτίου και η συμπεριφορά των ανταγωνιστών κατά τις προσφορές στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας, τις δημοπρασίες για δυναμικότητα διασύνδεσης, τις αγορές εφεδρικής ισχύος και τις εξωχρηματιστηριακές (OTC) αγορές. Στις ανά μονάδα και ανά ώρα καταχωρούμενες πληροφορίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα δεδομένα σχετικά με τη διαθέσιμη δυναμικότητα παραγωγής και τις δεσμευμένες με συμβάσεις εφεδρείες, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής αυτών των δεσμευμένων εφεδρειών σε κάθε μονάδα, τη χρονική στιγμή που πραγματοποιείται ο διαγωνισμός και τη χρονική στιγμή της παραγωγής.

6. Οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής που έχουν στην ιδιοκτησία τους ή εκμεταλλεύονται μονάδες εκ των οποίων μία έχει εγκαταστημένη ισχύ τουλάχιστον 250 MW τηρούν στη διάθεση της εθνικής ρυθμιστικής αρχής, της εθνικής αρχής ανταγωνισμού, του Οργανισμού και της Επιτροπής, επί πέντε έτη, όλα τα ωριαία δεδομένα ανά μονάδα τα οποία είναι αναγκαία για να επαληθεύονται όλες οι επιχειρησιακές αποφάσεις κατανομής φορτίου και η συμπεριφορά των ανταγωνιστών κατά τις προσφορές στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας, τις δημοπρασίες για δυναμικότητα διασύνδεσης, τις αγορές εφεδρικής ισχύος και τις εξωχρηματιστηριακές (OTC) αγορές. Στις ανά μονάδα και ανά ώρα καταχωρούμενες πληροφορίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα δεδομένα σχετικά με τη διαθέσιμη δυναμικότητα παραγωγής και τις δεσμευμένες με συμβάσεις εφεδρείες, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής αυτών των δεσμευμένων εφεδρειών σε κάθε μονάδα, τη χρονική στιγμή που πραγματοποιείται ο διαγωνισμός και τη χρονική στιγμή της παραγωγής.

Τροπολογία  19

Πρόταση κανονισμού – τροποποιητική πράξη

Άρθρο 1, σημείο 7

Κανονισμός (ΕΚ) 1228/2003

Άρθρο 7α – παράγραφος 1

 

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

1. Για να διευκολυνθεί η ανάδυση διασυνοριακών αγορών λιανικής σε περιφερειακή και ευρωπαϊκή κλίμακα που να λειτουργούν εύρυθμα και με διαφάνεια, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς, των διαχειριστών συστημάτων διανομής, των επιχειρήσεων προμήθειας και των πελατών και, εφόσον είναι αναγκαίο, άλλων συμμετεχόντων στην αγορά, καθορίζονται στις συμβατικές ρυθμίσεις, τις δεσμεύσεις προς πελάτες, τους κανόνες ανταλλαγής δεδομένων και εκκαθάρισης, την κυριότητα δεδομένων και την ευθύνη των μετρήσεων.

1. Για να διευκολυνθεί η ανάδυση διασυνοριακών αγορών λιανικής σε περιφερειακή και ευρωπαϊκή κλίμακα που να λειτουργούν εύρυθμα, με αποτελεσματικότητα και με διαφάνεια, τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς, των διαχειριστών συστημάτων διανομής, των επιχειρήσεων προμήθειας και των πελατών και, εφόσον είναι αναγκαίο, άλλων συμμετεχόντων στην αγορά, καθορίζονται επακριβώς στις συμβατικές ρυθμίσεις, τις δεσμεύσεις προς πελάτες, τους κανόνες ανταλλαγής δεδομένων και εκκαθάρισης, την κυριότητα δεδομένων και την ευθύνη των μετρήσεων.

Αιτιολόγηση

Για να διασφαλίζεται ότι οι διασυνοριακές αγορές λιανικής πωλήσεως θα λειτουργούν επίσης κατά τρόπον αποτελεσματικό.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Όροι πρόσβασης στο δίκτυο για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας

Έγγραφα αναφοράς

COM(2007)0531 – C6-0320/2007 – 2007/0198(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

ITRE

Γνωμοδοτική επιτροπή

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

IMCO

11.10.2007

 

 

 

Συντάκτης γνωμοδότησης

       Ημερομηνία ορισμού

Leopold Józef Rutowicz

31.1.2008

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

28.2.2008

2.4.2008

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

8.4.2008

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

39

0

2

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Cristian Silviu Buşoi, Charlotte Cederschiöld, Gabriela Creţu, Mia De Vits, Janelly Fourtou, Vicente Miguel Garcés Ramón, Evelyne Gebhardt, Małgorzata Handzlik, Malcolm Harbour, Anna Hedh, Edit Herczog, Iliana Malinova Iotova, Pierre Jonckheer, Alexander Lambsdorff, Kurt Lechner, Lasse Lehtinen, Toine Manders, Arlene McCarthy, Nickolay Mladenov, Catherine Neris, Zita Pleštinská, Giovanni Rivera, Zuzana Roithová, Heide Rühle, Leopold Józef Rutowicz, Christel Schaldemose, Andreas Schwab, Eva-Britt Svensson, Marianne Thyssen, Jacques Toubon, Bernadette Vergnaud, Barbara Weiler, Marian Zlotea

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Εμμανουήλ Αγγελάκας, Colm Burke, Giovanna Corda, Bert Doorn, Brigitte Fouré, Joel Hasse Ferreira, Olle Schmidt

Αναπληρωτές (άρθρο 178, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Bilyana Ilieva Raeva, Bogusław Sonik, Janusz Wojciechowski

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Όροι πρόσβασης στο δίκτυο για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας

Έγγραφα αναφοράς

KOM(2007)0531 – C6-0320/2007 – 2007/0198(COD)

Ημερομηνία υποβολής στο ΕΚ

19.9.2007

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

ITRE

11.10.2007

Γνωμοδοτική(ές) επιτροπή(ες)

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

ECON

11.10.2007

ENVI

11.10.2007

IMCO

11.10.2007

 

Αποφάσισε να μη γνωμοδοτήσει

       Ημερομηνία της απόφασης

ENVI

9.10.2007

 

 

 

Εισηγητής(ές)

       Ημερομηνία ορισμού

Alejo Vidal-Quadras

9.10.2007

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

21.11.2007

19.12.2007

23.1.2008

29.1.2008

 

31.1.2008

27.2.2008

26.3.2008

6.5.2008

Ημερομηνία έγκρισης

28.5.2008

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

46

0

4

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Šarūnas Birutis, Jan Březina, Philippe Busquin, Jerzy Buzek, Jorgo Chatzimarkakis, Giles Chichester, Dragoş Florin David, Pilar del Castillo Vera, Lena Ek, Adam Gierek, Norbert Glante, Umberto Guidoni, András Gyürk, Fiona Hall, David Hammerstein, Erna Hennicot-Schoepges, Ján Hudacký, Romana Jordan Cizelj, Werner Langen, Anne Laperrouze, Eugenijus Maldeikis, Eluned Morgan, Angelika Niebler, Reino Paasilinna, Francisca Pleguezuelos Aguilar, Miloslav Ransdorf, Vladimír Remek, Herbert Reul, Teresa Riera Madurell, Paul Rübig, Andres Tarand, Patrizia Toia, Catherine Trautmann, Claude Turmes, Adina-Ioana Vălean, Alejo Vidal-Quadras, Dominique Vlasto, Άννυ Ποδηματά, Атанас Папаризов

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Gabriele Albertini, Ivo Belet, Manuel António dos Santos, Robert Goebbels, Satu Hassi, Pierre Pribetich, Bernhard Rapkay, Silvia-Adriana Ţicău, Lambert van Nistelrooij

Αναπληρωτές (άρθρο 178, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Εμμανουήλ Αγγελάκας, Nicolae Vlad Popa

Ημερομηνία κατάθεσης

5.6.2008