ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ευρωπαϊκών στατιστικών επιχειρήσεων και εμπορίου (MEETS)

9.6.2008 - (COM(2007)0433 – C6‑0234/2007 – 2007/0156(COD)) - ***I

Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων
Εισηγητής: Christoph Konrad

Διαδικασία : 2007/0156(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A6-0240/2008
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A6-0240/2008
Συζήτηση :
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ευρωπαϊκών στατιστικών επιχειρήσεων και εμπορίου (MEETS)

(COM(2007)0433 – C6‑0234/2007 – 2007/0156(COD))

(Διαδικασία συναπόφασης: πρώτη ανάγνωση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–   έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2007)0433),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 251, παράγραφος 2, και τo άρθρo 285 της Συνθήκης ΕΚ, σύμφωνα με τα οποία του υποβλήθηκε η πρόταση από την Επιτροπή (C6‑0234/2007),

–   έχοντας υπόψη τη διοργανική συμφωνία της 17ης Μαΐου 2006 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση[1],

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 51 του Κανονισμού του,

–   έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων και τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Προϋπολογισμών (A6‑0240/2008),

1.  εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε·

2.  θεωρεί ότι το χρηματοδοτικό πλαίσιο που αναφέρεται στη νομοθετική πρόταση πρέπει να είναι συμβατό με το ανώτατο όριο της υποκατηγορίας 1α του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2007 - 2013, όπως αναθεωρήθηκε με την απόφαση 2008/371/ΕΚ, και τονίζει ότι το ετήσιο ποσό θα αποφασιστεί ως τμήμα της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού σύμφωνα με τις διατάξεις του σημείου 37 της διοργανικής συμφωνίας της 17ης Μαΐου 2006·

3.  ζητεί από την Επιτροπή να του υποβάλει εκ νέου την πρόταση, αν προτίθεται να της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις ή να την αντικαταστήσει με νέο κείμενο·

4.  αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή.

Τροπολογία  1

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(1) Η Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της «Βελτίωση της νομοθεσίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει μια καλύτερη κανονιστική πολιτική, να μειώσει την περιττή γραφειοκρατία και τις υπερβολικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

(1) Η Επιτροπή, στις ανακοινώσεις της τής 16ης Μαρτίου 2005 σχετικά με τη βελτίωση της νομοθεσίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της 24ης Ιανουαρίου 2007 σχετικά με το πρόγραμμα δράσης για τη μείωση του διοικητικού φόρτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει μια καλύτερη κανονιστική πολιτική και να μειώσει την περιττή γραφειοκρατία και τις υπερβολικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Τροπολογία  2

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 2 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(2α) Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών ένας μεγάλος αριθμός στατιστικών ρυθμίσεων, που είχαν σκοπό να περιγράψουν τις δραστηριότητες επιχειρήσεων και περιείχαν υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για παροχή δεδομένων, προέκυψαν για να ικανοποιήσουν την ανάγκη στατιστικών πληροφοριών της Κοινότητας. Επειδή, μεταξύ άλλων, ο σκοπός, οι έννοιες και οι ορισμοί θα πρέπει να είναι συνεπείς μεταξύ αυτών των στατιστικών ρυθμίσεων, απαιτείται μια λεπτομερής εξέταση. Η απλοποίηση και ο καθορισμός προτεραιοτήτων θα πρέπει να αποτελέσουν γνώρισμα όλων αυτών των ρυθμίσεων σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό.

Τροπολογία  3

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Οι στατιστικές επιχειρήσεων και εμπορίου θα αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις τα επόμενα χρόνια. Για να στηρίζουν τις κοινοτικές πολιτικές θα πρέπει να είναι σε θέση να αντικατοπτρίζουν φαινόμενα της μεταβαλλόμενης κοινοτικής οικονομίας, όπως η παγκοσμιοποίηση, οι αναδυόμενες τάσεις στον τομέα του επιχειρείν, η κοινωνία της πληροφορίας, η καινοτομία, η μεταβολή εμπορικών πρακτικών και η ανταγωνιστικότητα, υπό το πρίσμα της ανανεωμένης στρατηγικής της Λισαβόνας.

Οι στατιστικές επιχειρήσεων και εμπορίου θα αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις τα επόμενα χρόνια. Για να στηρίζουν τις κοινοτικές πολιτικές θα πρέπει να είναι σε θέση να αντικατοπτρίζουν φαινόμενα της μεταβαλλόμενης κοινοτικής οικονομίας, όπως η παγκοσμιοποίηση, οι αναδυόμενες τάσεις στον τομέα του επιχειρείν, η κοινωνία της πληροφορίας, το εμπόριο υπηρεσιών, η καινοτομία, η μεταβολή εμπορικών πρακτικών και η ανταγωνιστικότητα, υπό το πρίσμα της ανανεωμένης στρατηγικής της Λισαβόνας.

Τροπολογία  4

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 5 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(5α) Οι στατιστικές επιχειρήσεων και εμπορίου συμπεριλαμβάνουν πολλούς τομείς στους οποίους θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις όπως, μεταξύ άλλων, διαρθρωτικές στατιστικές επιχειρήσεων, βραχυπρόθεσμες στατιστικές, στατιστικές για τα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, στατιστικές ICT και στατιστικές τύπου Intrastat.

Τροπολογία  5

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 7 α (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(7α) Οι εθνικές στατιστικές υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν ενεργό συμμετοχή στον εκσυγχρονισμό του συστήματος παραγωγής στατιστικών στοιχείων, με σκοπό να αποφευχθεί η επικάλυψη δαπανών και γραφειοκρατίας.

Τροπολογία  6

Πρόταση απόφασης

Αιτιολογική σκέψη 7 β (νέα)

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

 

(7β) Η απλοποίηση του συστήματος Intrastat αποτελεί μέρος των προσπαθειών να μειωθούν οι στατιστικές απαιτήσεις και να ελαχιστοποιηθεί το βάρος για τις επιχειρήσεις. Η πρόσφατη απόφαση να μειωθεί το ποσοστό κάλυψης θα συμβάλει στο σκοπό αυτό βραχυπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να ερευνηθούν και άλλες δυνατότητες επιλογής, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος απλής ροής. Η πιθανή εφαρμογή αυτών των δυνατοτήτων απλοποίησης μακροπρόθεσμα εξαρτάται από μελέτες σκοπιμότητας και άλλες δράσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν βάσει της παρούσας απόφασης. Όμως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πτυχές που αφορούν την ποιότητα των στατιστικών καθώς και τις σημαντικές δαπάνες που θα υπάρξουν κατά την μεταβατική φάση.

Τροπολογία  7

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 1 – παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Το πρόγραμμα MEETS αρχίζει την 1η Ιουλίου 2008 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2013.

2. Το πρόγραμμα MEETS αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2009 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Τροπολογία  8

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – στοιχείο α

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(α) η ανάπτυξη συνόλων-στόχων δεικτών και η επισκόπηση των προτεραιοτήτων· (στόχος 1)

(α) η επισκόπηση των προτεραιοτήτων και η ανάπτυξη συνόλων-στόχων δεικτών για νέους τομείς (στόχος 1)

Τροπολογία  9

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – στοιχείο γ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(γ) η υποστήριξη της εφαρμογής ενός πιο αποτελεσματικού τρόπου συλλογής στοιχείων· (στόχος 3)

(γ) η υποστήριξη της εφαρμογής ενός πιο αποτελεσματικού τρόπου παραγωγής στατιστικών επιχειρήσεων και εμπορίου (στόχος 3)

Τροπολογία  10

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 2 – παράγραφος 2 – στοιχείο δ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(δ) ο εκσυγχρονισμός και η απλούστευση στατιστικών για το εμπόριο αγαθών μεταξύ κρατών μελών (στη συνέχεια «Intrastat») (στόχος 4).

(δ) ο εκσυγχρονισμός και το σύστημα συλλογής στοιχείων για το εμπόριο αγαθών μεταξύ κρατών μελών (στη συνέχεια «Intrastat») (στόχος 4).

Τροπολογία  11

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – στοιχείο α

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(α) την ανάπτυξη συνόλων-στόχων δεικτών και την επισκόπηση των προτεραιοτήτων (στόχος 1)

(α) την επισκόπηση των προτεραιοτήτων και την ανάπτυξη συνόλων-στόχων δεικτών για νέους τομείς (στόχος 1)

- Δράση 1.1: Ανάπτυξη νέων τομέων·

- Δράση 1.1: Εντοπισμός τομέων ήσσονος σπουδαιότητας·

- Δράση 1.2: Εντοπισμός τομέων ήσσονος σπουδαιότητας·

- Δράση 1.2: Ανάπτυξη νέων τομέων·

Τροπολογία  12

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – στοιχείο γ – εισαγωγικό τμήμα

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(γ) υποστήριξη της εφαρμογής ενός πιο αποτελεσματικού τρόπου συλλογής στοιχείων (στόχος 3):

(γ) υποστήριξη της εφαρμογής ενός πιο αποτελεσματικού τρόπου παραγωγής στατιστικών επιχειρήσεων και εμπορίου (στόχος 3):

Τροπολογία  13

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 3 – στοιχείο δ– εισαγωγικό τμήμα

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

(δ) τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση του συστήματος συλλογής στοιχείων για το σύστημα Intrastat (στόχος 4):

(δ) τον εκσυγχρονισμό του συστήματος συλλογής στοιχείων για το σύστημα Intrastat (στόχος 4):

Τροπολογία  14

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Θεσπίζεται ετήσιο πρόγραμμα εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των προτεραιοτήτων για τις δράσεις στο πλαίσιο κάθε στόχου και των δημοσιονομικών πιστώσεων στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης, σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 2.

Θεσπίζεται ετήσιο πρόγραμμα εργασίας, με τις προτεραιότητες για τις δράσεις στο πλαίσιο κάθε στόχου και τις δημοσιονομικές πιστώσεις στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης, σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 2.

Τροπολογία  15

Πρόταση απόφασης

Άρθρο 6 – παράγραφος 2 – εδάφιο 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

2. Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011 το αργότερο, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο ενδιάμεση έκθεση σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος MEETS.

2. Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 το αργότερο, και κατόπιν επί ετησίας βάσεως μέχρι το 2013, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος MEETS.

Τροπολογία  16

Πρόταση απόφασης

Παράρτημα – Στόχος 1 - τίτλος

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Στόχος 1: Ανάπτυξη συνόλων-στόχων με δείκτες και επισκόπηση των προτεραιοτήτων

Στόχος 1: Επισκόπηση των προτεραιοτήτων και ανάπτυξη συνόλων-στόχων δεικτών για νέους τομείς.

Τροπολογία  17

Πρόταση απόφασης

Παράρτημα – Στόχος 1 – Δράση 1.1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Δράση 1.1: Ανάπτυξη νέων τομέων

Δράση 1.1: Εντοπισμός τομέων ήσσονος σπουδαιότητας

 

- Σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο οι στατιστικές ανάγκες θα αναθεωρούνται περιοδικά διότι όχι μόνον προκύπτουν νέες στατιστικές ανάγκες, αλλά άλλες ανάγκες καθίστανται λιγότερο σημαντικές και ενδεχομένως και απαξιωμένες. Ως εκ τούτου, η τακτική αναθεώρηση των προτεραιοτήτων θα πρέπει να πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, με σκοπό να αναγνωρίζονται οι τομείς και τα χαρακτηριστικά τα οποία έχουν απολέσει την προτεραιότητα και ως εκ τούτου μπορούν να διαγραφούν από τις νομικές απαιτήσεις. Οι εν λόγω αναθεωρήσεις, που αποσκοπούν να απλοποιήσουν τις στατιστικές ανάγκες και να μειώσουν την υποχρέωση παροχής στατιστικών πληροφοριών, μπορεί να απαιτούν τη δρομολόγηση εξωτερικών μελετών από την Επιτροπή.

- Σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον είναι σημαντικό να καθοριστούν τομείς προτεραιότητας για τις στατιστικές, όπως η παγκοσμιοποίηση και το επιχειρηματικό πνεύμα, και να συμφωνηθεί σε κοινοτικό επίπεδο ένα σύνολο-στόχος δεικτών για κάθε έναν από τους τομείς προτεραιότητας. Οι δείκτες αυτοί πρέπει να εναρμονίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο με διεθνείς στατιστικές.

- Σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον είναι σημαντικό να καθοριστούν τομείς προτεραιότητας για τις στατιστικές, όπως το εμπόριο υπηρεσιών, η παγκοσμιοποίηση και το επιχειρηματικό πνεύμα, και να συμφωνηθεί σε κοινοτικό επίπεδο ένα σύνολο-στόχος δεικτών για κάθε έναν από τους τομείς προτεραιότητας. Οι δείκτες αυτοί πρέπει να εναρμονίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο με διεθνείς στατιστικές.

- Οι στατιστικές πρέπει να συλλέγονται κατά τρόπο αποτελεσματικό και να είναι συγκρίσιμες. Επομένως, η εργασία πρέπει να εκτελεστεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος ώστε να προκύψουν εναρμονισμένοι ορισμοί για πρόσφατα εντοπιζόμενα χαρακτηριστικά και δείκτες.

- Οι στατιστικές πρέπει να συλλέγονται κατά τρόπο αποτελεσματικό και να είναι συγκρίσιμες. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός των ευρωπαϊκών στατιστικών με αυστηρή τήρηση της αρχής της συνοχής και της συγκρισιμότητας των στοιχείων για τα εκάστοτε χρονικά διαστήματα. Επομένως, η εργασία πρέπει να εκτελεστεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος ώστε να προκύψουν εναρμονισμένοι ορισμοί για πρόσφατα εντοπιζόμενα χαρακτηριστικά και δείκτες.

- Αφού συμφωνηθούν σύνολα-στόχοι δεικτών και εναρμονισμένοι ορισμοί γι’ αυτούς, τα κράτη μέλη πρέπει να αναπτύξουν και να δοκιμάσουν τους τρόπους τους συλλογής στατιστικών στους τομείς προτεραιότητας, κατά τρόπο εναρμονισμένο.

 

- Οι νέοι τομείς θα αναπτυχθούν μέσω μελετών, με τη διοργάνωση σεμιναρίων και με τη χρηματοδότηση σχεδίων για την ανάπτυξη μεθόδων και τρόπων συλλογής νέων στατιστικών.

 

Αιτιολόγηση

Εάν αλλάξουν οι ονοματολογίες, δεν θα είναι πλέον δυνατόν να υπάρξει παρακολούθηση της δυναμικής των στοιχείων για τις προηγούμενες χρονικές περιόδους.

Τροπολογία  18

Πρόταση απόφασης

Παράρτημα – Στόχος 1 – Δράση 1.2

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Δράση 1.2: Εντοπισμός τομέων ήσσονος σπουδαιότητας

Δράση 1.2: Ανάπτυξη νέων τομέων

- Σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο προκύπτουν νέες στατιστικές αλλά και άλλες ανάγκες. Επομένως, θα διενεργούνται τακτικές επισκοπήσεις των προτεραιοτήτων με σκοπό να εντοπίζονται τομείς και χαρακτηριστικά που έχουν καταστεί λιγότερο σημαντικά και, συνεπώς, μπορούν να διαγραφούν από τις νομικές απαιτήσεις. Οι επισκοπήσεις απαιτούν τη διενέργεια εξωτερικών μελετών από την Επιτροπή.

- Σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον είναι σημαντικό να καθορισθούν, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, τομείς προτεραιότητας για στατιστικές, όπως η παγκοσμιοποίηση και η επιχειρηματικότητα, και να συμφωνηθεί σε κοινοτικό επίπεδο ένα σύνολο στόχων-δεικτών για κάθε έναν από τους τομείς προτεραιότητας. Οι δείκτες αυτοί θα πρέπει να εναρμονίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο με τις διεθνείς στατιστικές.

- Θα εξασφαλίζεται η συλλογή στατιστικών δεικτών που θα συνδέονται με τις τρέχουσες πολιτικές πρωτοβουλίες.

- Οι στατιστικές πρέπει απαραιτήτως να συλλέγονται κατά τρόπο αποτελεσματικό και να εξασφαλίζουν τη δυνατότητα σύγκρισης. Επομένως, η εργασία πρέπει να εκτελεστεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος, ώστε να προκύψουν εναρμονισμένοι ορισμοί για προσφάτως εντοπιζόμενα χαρακτηριστικά και δείκτες.

 

- Αφού συμφωνηθούν σύνολα-στόχοι δεικτών και οι εναρμονισμένοι ορισμοί τους, περαιτέρω εργασία απαιτείται για την ανάπτυξη και τη δοκιμασία των τρόπων παραγωγής στατιστικών στους τομείς προτεραιότητας.

 

- Με σκοπό να συμβάλει στην ανάπτυξη νέων τομέων και συνόλων-στόχων δεικτών, η Επιτροπή θα δρομολογήσει μελέτες, θα οργανώσει σεμινάρια και θα παράσχει οικονομική ενίσχυση για την ανάπτυξη μεθόδων και τρόπων για τη συλλογή νέων στατιστικών.

Τροπολογία  19

Πρόταση απόφασης

Παράρτημα – Στόχος 2 – Δράση 2.1 – περίπτωση 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

- Οι ευρωπαϊκές στατιστικές συλλέγονται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που έχει αναπτυχθεί σε διάστημα πολλών ετών. Χρειάζεται επανεξέταση της συνεκτικότητας ανάμεσα στις νομικές πράξεις ώστε να εξασφαλίζεται η συνεκτικότητα όλων των συναφών πράξεων. Για το σκοπό αυτό σχεδιάζεται η επισκόπηση των υφιστάμενων νομικών πράξεων για την παροχή ενός εναρμονισμένου νομικού πλαισίου για διάφορους τομείς των στατιστικών επιχειρήσεων και εμπορίου. Η επισκόπηση αυτή θα απαιτήσει τη διενέργεια εξωτερικών μελετών από την Επιτροπή.

- Οι ευρωπαϊκές στατιστικές συλλέγονται σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία που έχει αναπτυχθεί σε διάστημα πολλών ετών. Χρειάζεται επανεξέταση της συνεκτικότητας ανάμεσα στις νομικές πράξεις ώστε να εξασφαλίζεται η συνεκτικότητα όλων των συναφών πράξεων. Για το σκοπό αυτό θα δρομολογηθούν εξωτερικές μελέτες από την Επιτροπή με στόχο την επισκόπηση των υφιστάμενων νομικών πράξεων για την παροχή ενός εναρμονισμένου νομικού πλαισίου για διάφορους τομείς των στατιστικών επιχειρήσεων και εμπορίου.

Τροπολογία  20

Πρόταση απόφασης

Παράρτημα – Στόχος 2 – Δράση 2.3

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

- Για την επισήμανση νέων και αναδυόμενων αναγκών των κοινοτικών στατιστικών θα διενεργηθούν ειδικές κοινοτικές έρευνες σε βάση ad-hoc. Οι έρευνες αυτές θα διενεργηθούν μέσω εξωτερικών μελετών που θα διοργανώσει η Επιτροπή ή με την παροχή χρηματοδοτικής υποστήριξης στα κράτη μέλη.

- Για την επισήμανση νέων και αναδυόμενων αναγκών των κοινοτικών στατιστικών, ειδικές κοινοτικές έρευνες μπορούν να διενεργηθούν σε βάση ad-hoc. Οι έρευνες αυτές θα διενεργηθούν μέσω εξωτερικών μελετών που θα διοργανώσει η Επιτροπή ή με την παροχή χρηματοδοτικής υποστήριξης στα κράτη μέλη.

- Για την αξιοποίηση ενδεχόμενων εξοικονομήσεων σε κοινοτικά συστήματα δειγματοληψίας σε τακτικές στατιστικές, θα διενεργηθούν μελέτες για να εντοπιστούν τομείς όπου επαρκούν κοινοτικά σύνολα καθώς και για την ανάπτυξη νέων μεθόδων για τη συλλογή στοιχείων στους εν λόγω τομείς. Θα δοθεί επίσης χρηματοδότηση στα κράτη μέλη για να αναπροσαρμόσουν τα συστήματά τους συλλογής στοιχείων. Δεν υπάρχει ένα πρότυπο κοινοτικών συστημάτων δειγματοληψίας και πρέπει αυτά να προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες.

- Για την αξιοποίηση ενδεχόμενων εξοικονομήσεων σε κοινοτικά συστήματα δειγματοληψίας σε τακτικές στατιστικές, θα διενεργηθούν μελέτες για να εντοπιστούν τομείς όπου επαρκούν κοινοτικά σύνολα καθώς και για την ανάπτυξη νέων μεθόδων για τη συλλογή στοιχείων στους εν λόγω τομείς. Θα δοθεί επίσης χρηματοδότηση στα κράτη μέλη για να αναπροσαρμόσουν τα συστήματά τους συλλογής στοιχείων. Όμως, δεν υπάρχει ένα πρότυπο κοινοτικών συστημάτων δειγματοληψίας και ως εκ τούτου πρέπει αυτά να προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες.

- Θα διατηρηθούν εθνικές έρευνες σε στατιστικούς τομείς που τροφοδοτούν ενέργειες συγκριτικής αξιολόγησης.

 

Τροπολογία  21

Πρόταση απόφασης

Παράρτημα – Στόχος 3 – τίτλος

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Στόχος 3: Εφαρμογή ενός αποτελεσματικότερου τρόπου συλλογής στοιχείων

Στόχος 3: Εφαρμογή ενός αποτελεσματικότερου τρόπου παραγωγής στατιστικών επιχειρήσεων και εμπορίου.

Τροπολογία  22

Πρόταση απόφασης

Παράρτημα – Στόχος 3 – Δράση 3.1 – περίπτωση 4

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

- Η ανάγκη μείωσης του φόρτου για τις επιχειρήσεις, και ιδίως για τις ΜΜΕ, δεν πρέπει να έχει δυσμενή επίδραση στη συλλογή συναφών πληροφοριών για την παρακολούθηση πολιτικών πρωτοβουλιών.

διαγράφεται

Τροπολογία  23

Πρόταση απόφασης

Παράρτημα – Στόχος 4 - τίτλος

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

Στόχος 4: Εκσυγχρονισμός και απλούστευση των στατιστικών για το σύστημα Intrastat

Στόχος 4: Εκσυγχρονισμός της συλλογής στοιχείων για το σύστημα Intrastat

Τροπολογία  24

Πρόταση απόφασης

Παράρτημα – Στόχος 4 – Δράση 4.1 – περίπτωση 1

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία

- Τα μέτρα θα χρηματοδοτήσουν ενέργειες στα κράτη μέλη που θα αποσκοπούν στην ανάπτυξη εργαλείων και μεθόδων για τη διατήρηση και τη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων, στο πλαίσιο ενός απλουστευμένου συστήματος συλλογής.

- Τα μέτρα θα χρηματοδοτήσουν ενέργειες στα κράτη μέλη που θα αποσκοπούν στην ανάπτυξη εργαλείων και μεθόδων για τη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων και του συστήματος συλλογής στοιχείων.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Πολιτικό πλαίσιο και πλεονεκτήματα του προγράμματος MEETS

Ο εισηγητής χαιρετίζει κατ’ αρχάς την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ευρωπαϊκών στατιστικών επιχειρήσεων και εμπορίου (MEETS). Αποτελεί μα κατάλληλη απάντηση στις προκλήσεις των επόμενων ετών στους κεντρικούς τομείς της οικονομικής στατιστικής της ΕΕ και συμπληρώνει με λογικό τρόπο την «ατζέντα για καλύτερη νομοθεσία» του 2005.

Η αποτελεσματική κοινοτική νομοθεσία καθιστά «την καθημερινότητα» για επιχειρήσεις, πολίτες και αρχές πιο εύκολη με το να εναρμονίζει 27 νομικά συστήματα. Για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία της συλλογής στατιστικών στοιχείων είναι θεμελιώδους σημασίας. Για να είναι σε θέση οι επιχειρήσεις –κυρίως οι μεσαίες επιχειρήσεις- να αφιερώνουν το χρόνο τους χωρίς πολλές γραφειοκρατικές υποχρεώσεις στην παραγωγή και στην καινοτομία, η ΕΕ επιθυμεί έως το 2012 να μειώσει τα διοικητικά βάρη για επιχειρήσεις κατά 25%. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2007 ένα φιλόδοξο «πρόγραμμα δράσης για τη μείωση των διοικητικών βαρών» στη βάση του οποίου το έτος 2007 ήδη έχουν εξοικονομηθεί 500 εκατομμύρια ευρώ. Επί πλέον από τον Οκτώβρη του 2005 έχουν διαγραφεί 300 νομικές διατάξεις από το κοινοτικό δίκαιο.

Η Ευρωπαϊκό Επιτροπή έχει διατυπώσει πολυάριθμες προτάσεις με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας. Στο τέλος του 2006 έθεσε σε λειτουργία μια "επιτροπή εκτίμησης των επιπτώσεων" με υψηλόβαθμους υπαλλήλους της Επιτροπής και, ενδεχομένως, εξωτερικούς εμπειρογνώμονες. Η εν λόγω επιτροπή εξετάζει τις μεθόδους και την ποιότητα των νομοθετικών προτάσεων, πριν αυτές υποβληθούν εκ μέρους της Επιτροπής. Η εν λόγω ex-ante αξιολόγηση έχει μεγάλη σημασία σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό των στατιστικών. Ο εισηγητής χαιρετίζει ως εκ τούτου, ότι αυτό λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη στο πρόγραμμα MEETS. Επίσης, η ομάδα υψηλού επιπέδου για τη μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία δημιουργήθηκε στο τέλος του 2007, υπό την προεδρία του Edmund Stoiber, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των διοικητικών βαρών, κυρίως προς όφελος των επιχειρήσεων.

Η παγκόσμια ολοκλήρωση των οικονομικών αγορών δημιουργεί σε μόνιμη βάση νέες ανάγκες στον τομέα της συλλογής στατιστικών στοιχείων. Νέοι τομείς εμφανίζονται, ενώ πληροφορίες οι οποίες προηγουμένως συλλεγόντουσαν, καθίσταντο πλήρως ή εν μέρει παρωχημένες. Οι επιχειρήσεις αντιδρούν στο διεθνή ανταγωνισμό προχωρώντας σε δομικές τροποποιήσεις, οι οποίες θα πρέπει να εμφανίζονται κατά τρόπο κατάλληλο στις στατιστικές για τις επιχειρήσεις. Η δημιουργία και/ή η ενίσχυση των τομέων, όπως ο τομέας των υπηρεσιών, θα πρέπει επίσης να συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία που συλλέγονται. Αυτό ισχύει εξάλλου και για τον ιδιαίτερα σημαντικό τομέα για την οικονομία, δηλαδή αυτόν της έρευνας και της καινοτομίας, όπου η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων θα πρέπει να βελτιωθεί και ταυτόχρονα θα πρέπει να καταστεί πλέον διαφανής η σχετική συλλογή των στοιχείων. Κατ' αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να προωθηθεί η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων και της έρευνας που επιδιώκει η ΕΕ. Πέραν της όλο και στενότερης διασύνδεσης η οποία χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή οικονομία, η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση και το Ευρωπαϊκό Τελωνειακό Σύστημα δημιουργούν επίσης νέες ανάγκες στον τομέα του εκσυγχρονισμού του κοινοτικού στατιστικού συστήματος. Ακριβώς αυτές τις πτυχές αφορούν τα διάφορα μέτρα που προβλέπονται στο πρόγραμμα MEETS.

Οι νόμοι της ΕΕ θα πρέπει να ικανοποιούν τις αυξημένες ποιοτικές απαιτήσεις. Ταυτόχρονα, οι νέες στατιστικές απαιτήσεις δεν θα πρέπει να δημιουργούν επιπρόσθετα βάρη για τις επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό το MEETS θέλει να δημιουργήσει νέες μορφές στατιστικών δεικτών. Ήδη οι υφιστάμενες στατιστικές για επιχειρήσεις χρησιμοποιούνται καλύτερα και τίθενται σε δίκτυο. Ο εισηγητής σας τάσσεται υπέρ της πλέον απλής και συνεκτικής χρήσεως των διοικητικών στοιχείων για στατιστικούς σκοπούς, κατά τρόπον ώστε οι επιχειρήσεις να μην είναι πλέον υποχρεωμένες να ανακοινώνουν τα στοιχεία σε περισσότερες υπηρεσίες.

Παράλληλα με τα πολυάριθμα άλλα διοικητικά βάρη, οι στατιστικές για τις επιχειρήσεις και το εμπόριο παράσχουν σημαντικές δυνατότητες για τη βελτίωση της νομοθετικής δράσης της ΕΕ. Οι στατιστικές για το εμπόριο αποτελούσαν αντικείμενο επεξεργασίας στο πλαίσιο των προγραμμάτων Edicom I και ΙΙ, τα οποία διαδέχεται το πρόγραμμα MEETS. Μέχρι τώρα, οι στατιστικές για το εμπόριο και τις επιχειρήσεις αποτελούσαν αντικείμενο παραγωγής σύμφωνα με διάφορες μεθόδους και από διαφοροποιημένες πηγές. Μια πλέον γενική προσέγγιση που προβλέπεται στο νέο πρόγραμμα MEETS, θα επιτρέψει για πρώτη φορά να αναδιαρθρωθούν οι στατιστικές οι οποίες προέρχονται από αυτές τις δύο πηγές, για να επιτύχουμε μια εξορθολογισμένη και συντονισμένη προσέγγιση στον τομέα των κοινοτικών στατιστικών. Αυτή η γενική προσέγγιση είναι κάτι το ιδιαίτερα θετικό. Επιτρέπει να μειωθούν τα βάρη που φέρουν οι επιχειρήσεις, αλλά επίσης να απλοποιηθεί και να εκσυγχρονισθεί ο καθορισμός των προτεραιοτήτων στο στατιστικό τομέα.

Οι τέσσερις μεγάλοι στόχοι του προγράμματος MEETS

Βασιζόμενος στην ex-ante αξιολόγηση που αναφέρεται ανωτέρω, το πρόγραμμα MEETS έχει σχεδιασθεί κατά τρόπον πλέον αποτελεσματικό και στοχοθετημένο, για να επιτρέψει μια βέλτιστη χρήση των οικονομικών πιστώσεων που προβλέπονται σχετικά, ύψους (κατ’ ανώτατο όριο) 42.50 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2008 έως 2012. Η Επιτροπή παρουσιάζει σε παράρτημα μια λεπτομερή κατανομή των διαφόρων μέτρων που αποσκοπούν να υλοποιήσουν τους τέσσερις μεγάλους στόχους του προγράμματος.

Κατ’ αρχάς, πρόκειται για την επανεξέταση και, ενδεχομένως, την κατάργηση και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων δεικτών και μεθόδων της στατιστικής. Σε μια μεταγενέστερη φάση θα καθορισθούν οι νέοι τομείς συλλογής στατιστικών στοιχείων, που έχουν καταστεί αναγκαίοι από τις αλλαγές που συνδέονται με την οικονομική ολοκλήρωση. Τα διάφορα συστήματα και πρακτικές στον τομέα της στατιστικής που χρησιμοποιούνται στα νέα κράτη μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης καθιστούν επίσης αναγκαία μια κοινή αναθεώρηση του συστήματος. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να συμμετάσχουν σ' αυτήν την αξιολόγηση για να προχωρήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα σε ριζικές αλλαγές σε επίπεδο ΕΕ.

Δεύτερον, πρόκειται για την εναρμόνιση και ολοκλήρωση των εννοιών και μεθόδων που αφορούν τις στατιστικές των κρατών μελών για τις επιχειρήσεις, π.χ. συνδυάζοντας τα μητρώα για τις επιχειρήσεις και τις σχετικές πηγές. Πολυεθνικοί όμιλοι επιχειρήσεων θα πρέπει να συμπεριληφθούν καλύτερα σε αυτό το μητρώο επιχειρήσεων.

Τρίτον, πρόκειται για την ενσωμάτωση της συλλογής και της επεξεργασίας των στοιχείων σε ένα ενιαίο σύστημα. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα ήδη υφιστάμενα στοιχεία. Η πρόσβαση στα διοικητικά στοιχεία θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο νέων διατάξεων. Ειδικότερα, οι τεχνικές τυποποιημένης αξιολόγησης και/ή κατ’ αποκοπήν αξιολόγησης θα επιτρέψουν να επιβαρύνονται πολύ λιγότερο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα διοικητικά βάρη στον τομέα των δηλώσεων στις οποίες υπόκεινται. Θα συνεχίσουν όμως να εμφανίζονται στις οικονομικές στατιστικές μέσω των κατ’ εκτίμησιν τιμών.

Τέταρτον, ο στόχος είναι να απλοποιηθούν οι στατιστικές για το εμπόριο που εμφανίζονται στο σύστημα Intrastat καθορίζοντας νέα όρια και ενισχύοντας την ηλεκτρονική δικτύωση. Αυτό θα επιτρέψει, βάσει ορισμένων κριτηρίων, να εξαιρεθούν περισσότερες επιχειρήσεις από τις υποχρεώσεις δήλωσης, χωρίς όμως αυτό να επηρεάσει και να θέσει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των στατιστικών. Η μετάβαση σε σένα σύστημα ενιαίας ροής (“single flow”) θα μπορέσει επί πλέον να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των στοιχείων. Βάσει αυτού του συστήματος, οι στατιστικές σχετικά με τις εξαγωγές/εισαγωγές δεν θα συλλέγονται και ανακοινώνονται παρά μόνον προς μία κατεύθυνση, δηλαδή από τον εξαγωγέα ή τον εισαγωγέα.

Το πρόγραμμα MEETS προσπαθεί να ανταποκριθεί, μέσω αυτών των μεγάλων κατευθυντήριων γραμμών, στις βασικές προκλήσεις που συνδέονται με την εφαρμογή ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού συστήματος στατιστικής. Ο εισηγητής σας υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να μεριμνούμε μόνιμα έτσι ώστε η εναρμόνιση να πραγματοποιηθεί ει δυνατόν με βάση τον ελάχιστο κοινό παρανομαστή και να μην υπάρξουν νέα βάρη για τις επιχειρήσεις. Αλλιώς, υφίσταται ο κίνδυνος οι καινοτομίες να είναι αντιπαραγωγικές και να βλάψουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό χαιρετίζει ο εισηγητής το γεγονός ότι πριν από την παρουσίαση του προγράμματος MEETS πραγματοποιήθηκαν από την Επιτροπή πολυάριθμες διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο καθώς επίσης και με τους υπεύθυνους των στατιστικών γραφείων των κρατών μελών, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό συμμετείχαν άμεσα από την αρχή στην εκπόνηση του προγράμματος. Στο μέλλον θα είναι επίσης απαραίτητο να προβούμε, μέσω του προγράμματος MEETS, σε μια εντατική ανταλλαγή απόψεων με όλους τους ενδιαφερόμενους και τους εμπειρογνώμονες υπό την μορφήν σεμιναρίων, εργαστηρίων, κλπ. Βασιζόμενη στο πρόγραμμα MEETS, η Επιτροπή μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει έναν καταλυτικό ρόλο.

Σημαντικός ρόλος των εθνικών φορέων

Είναι λογικό να οργανώνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη μείωση των διοικητικών βαρών. Λαμβάνοντας υπόψη τα διάφορα συστήματα που εφαρμόζονται από τις διάφορες στατιστικές υπηρεσίες, ένας εκσυγχρονισμός των στατιστικών που πραγματοποιείται κατά τρόπο αποδιοργανωμένο από τα διάφορα κράτη μέλη θα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση των δαπανών και πολλαπλασιασμό των προσπαθειών στον τομέα συλλογής των στοιχείων. Το πρόγραμμα MEETS επιτρέπει όμως να συντονισθεί σε πρώιμο στάδιο η συλλογή και η χρήση των στοιχείων σχετικά με τις στατιστικές για τις επιχειρήσεις και το εμπόριο. Προγράμματα ανταλλαγών, μελετών και εργαστηρίων με τα κράτη μέλη επιτρέπουν να αναγνωρισθούν και να τεθούν σε εφαρμογή οι καλύτερες δυνατές λύσεις. Λόγω των μέτρων που περιέχει, το πρόγραμμα της ΕΕ παρακινεί σε επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων στατιστικών εφαρμογών, και ειδικότερα την αναδιάρθρωση των στατιστικών για τις επιχειρήσεις και το εμπόριο, και έχει ως αποτέλεσμα κέρδη στον τομέα της αποτελεσματικότητας για όλους τους συμμετέχοντες.

Οι συγκεκριμένες δράσεις του προγράμματος καθορίζονται από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος ετήσιων προγραμμάτων εργασίας στα πλαίσια της διαδικασίας επιτροπολογίας. Η Επιτροπή θα έπρεπε, κατά την άποψη του εισηγητής σας, να αναλάβει τον έλεγχο της προόδου που πραγματοποιείται στον τομέα της εναρμόνισης των στατιστικών στα κράτη μέλη και θα πρέπει να υποβάλλει κάθε έτος σχετική έκθεση στο Κοινοβούλιο.

Για να είναι όμως επιτυχή τα μέτρα που έχουν ως στόχο να ελαφρύνουν τα διοικητικά βάρη, δεν θα πρέπει να προέρχονται μόνον από την ΕΕ. Το πρόγραμμα δράσης της ΕΕ για τη μείωση των διοικητικών βαρών συνιστά στα κράτη μέλη να καθορίσουν επίσης φιλόδοξους στόχους στον τομέα της μείωσης των εθνικών διατυπώσεων και καταργήσεων των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Μέχρι σήμερα 12 κράτη μέλη έχουν ακολουθήσει αυτήν την έκκληση. Προς το συμφέρον της επιτυχούς απογραφειοκρατικοποίησης θα πρέπει όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ να συνεργαστούν κατά τρόπον ενεργό με την ΕΕ. Όμως, πολύ συχνά, προσθέτουν εθνικές διατάξεις στις ρυθμίσεις της ΕΕ.

Δεν πρέπει πλέον να χαθεί περισσότερος χρόνος στην μείωση της γραφειοκρατίας. Ο εισηγητής σας ζητεί ως εκ τούτου τα σχέδια του προγράμματος MEETS να προωθηθούν και να υλοποιηθούν γρήγορα κατά τρόπον ώστε να μπορέσουν να εκπονηθούν πρακτικές λύσεις βάσει των εμπειριών που έχουν αποκομισθεί, για να πραγματοποιηθούν η εναρμόνιση και η αναδιάρθρωση που είναι αναγκαίες στο στατιστικό τομέα. Θα πρέπει ως εκ τούτου να επιταχυνθεί το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται για το πρόγραμμα MEETS. Στο πλαίσιο αυτό, ο εισηγητής σας προτείνει το πρόγραμμα τα τεθεί σε εφαρμογή όσο το δυνατόν ταχύτερα μετά την έγκριση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

8.4.2008

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ

προς την Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής

σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ευρωπαϊκών στατιστικών επιχειρήσεων και εμπορίου (MEETS)

(COM(2007)0433 – C6‑0234/2007 – 2007/0156(COD))

Συντάκτρια γνωμοδότησης: Margarita Starkevičiūtė

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Εισαγωγή

Η πρόταση της Επιτροπής σχετικά με πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ευρωπαϊκών στατιστικών επιχειρήσεων και εμπορίου (MEETS) αποσκοπεί στην χρηματοδότηση της ανάπτυξης των στατιστικών επιχειρήσεων και εμπορίου για περίοδο 6 ετών (2008-2013).

Στόχος του προγράμματος είναι η προσαρμογή των στατιστικών στις μείζονες μεταβολές της οικονομίας που οφείλονται στην παγκοσμιοποίηση και στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οι δύο αυτές μεταβολές δικαιολογούν την ανάγκη για δύο είδη δεικτών που να παρέχουν πληροφορίες μέσω της χρήσης νέων πηγών πληροφοριών.

Με το πρόγραμμα επιδιώκεται η επίτευξη 4 ειδικών στόχων:

· εντοπισμός νέων τομέων μέσω του καθορισμού συνόλων-στόχων δεικτών που θα συμφωνηθούν για την παραγωγή συγκρίσιμων στοιχείων

· ενίσχυση της ενσωμάτωσης εννοιολογικών προσεγγίσεων και μεθόδων στις στατιστικές επιχειρήσεων

· ολοκλήρωση της συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων

· συνέχιση της απλούστευσης του συστήματος Intrastat (κατώφλια, βελτιώσεις στην τεχνολογία Π&E, ονοματολογίες κ.ά.).

Δημοσιονομικές επιπτώσεις

Το προβλεπόμενο χρηματοδοτικό κονδύλι ανέρχεται σε 42 500 000 ευρώ για τα έξι έτη.

Συνολικό ποσό αναφοράς

 

 

2008

2009

2010

2011

2012

2013 και αργότερα

Σύνολο

Πιστώσεις αναλήψεως υποχρεώσεων

a+c

5,000

6,500

11,500

9,000

6,500

4,000

42,500

Πιστώσεις πληρωμών

b+c

0,908

7,5695

9,175

10,1625

7,6625

7,0225

42,500

Η άποψη της συντάκτρια γνωμοδότησης

Η συντάκτρια γνωμοδότησης υποστηρίζει το πρόγραμμα που υπέβαλε η Επιτροπή. Πιστεύει ότι είναι σημαντικό να οριστούν τομείς προτεραιότητας και δείκτες προκειμένου να αναπτυχθούν στατιστικές και να εναρμονιστούν οι ορισμοί. Τούτο θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τις επιχειρήσεις της ΕΕ, δεδομένου ότι τα στοιχεία θα είναι συγκρίσιμα και πιο εύχρηστα.

Δεν επιθυμεί να τροποποιήσει την πρόταση της Επιτροπής, επισημαίνει όμως ορισμένα σημεία που θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη για μία πιο εκτεταμένη συζήτηση.

1.  ένας από τους προβληματισμούς της συντάκτριας γνωμοδότησης αφορά την σχέση μεταξύ της διαθεσιμότητας στοιχείων σχετικά με τις επιχειρήσεις και το εμπόριο και της πολιτικής καινοτομίας, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία της στρατηγικής της Λισαβόνας. Ένας σαφής ορισμός της καινοτομίας και των στοιχείων που σχετίζονται με αυτήν θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμος για τον ορισμό της χρηματοδότησης των ειδικών γραμμών του προϋπολογισμού της ΕΕ και θα προσανατόλιζε καλύτερα την στήριξη της ΕΕ προς τις καινοτόμες επιχειρήσεις. Μόνο με σαφείς και συγκρίσιμους δείκτες μπορεί να υποστηριχθεί ο σαφής προσδιορισμός των κατηγοριών δαπανών που είναι επιλέξιμες για ενίσχυση της καινοτομίας.

2.  η συντάκτρια γνωμοδότησης εκφράζει ανησυχία για το γεγονός ότι, αν και ένας από τους βασικούς στόχους που ορίστηκαν για το πρόγραμμα είναι η συνέχιση του περιορισμού του στατιστικού φόρτου για τις επιχειρήσεις, η Επιτροπή δεν συμβουλεύτηκε τις επιχειρήσεις, αλλά απλώς πραγματοποίησε εσωτερική διαβούλευση στο πλαίσιο των ομάδων εργασίας της και των εθνικών στατιστικών υπηρεσιών. Θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί διαβουλεύσεις με τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι είναι οι βασικοί προμηθευτές στοιχείων και αντλούν τα περισσότερα οφέλη από το πρόγραμμα MEETS.

3.  η συντάκτρια γνωμοδότησης ζητεί σαφή και συγκρίσιμα στοιχεία, όχι μόνο στον τομέα του εσωτερικού αλλά και στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου. Εν προκειμένω, πιστεύει ότι οι εν λόγω πληροφορίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρήσιμο μέσο για τον εντοπισμό των κατηγοριών δαπανών που προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της κατηγορίας 4 του προϋπολογισμού της ΕΕ.

4.  η συντάκτρια γνωμοδότησης επισημαίνει ότι η έλλειψη συντονισμού κατά τον ορισμό των στόχων των διαφόρων στατιστικών προγραμμάτων δεν επιτρέπει αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων που διατίθενται για τα στατιστικά προγράμματα στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Τέλος, η εισηγήτρια επιθυμεί να καταθέσει μία τροπολογία στο νομοθετικό ψήφισμα του Κοινοβουλίου για να τονίσει ότι το χρηματοδοτικό κονδύλι που αναφέρεται στο πρόγραμμα MEETS πρέπει να είναι συμβατό με το ανώτατο όριο της αντίστοιχης κατηγορίας του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) - στην προκειμένη περίπτωση της κατηγορίας 1A - και ότι το ετήσιο ποσό για το πρόγραμμα πρέπει να αποφασιστεί στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας προϋπολογισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 της διοργανικής συμφωνίας της 17ης Μαΐου 2006.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Η Επιτροπή Προϋπολογισμών καλεί την Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, που είναι αρμόδια επί της ουσίας, να ενσωματώσει στην έκθεσή της τις ακόλουθες τροπολογίες:

Τροπολογία  1

Σχέδιο νομοθετικού ψηφίσματος

Παράγραφος 1 α (νέα)

Σχέδιο νομοθετικού ψηφίσματος

Τροπολογία

 

1α. φρονεί ότι το χρηματοδοτικό κονδύλι που αναφέρεται στη νομοθετική πρόταση της Επιτροπής πρέπει να είναι συμβατό με το ανώτατο όριο της υποκατηγορίας 1α του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) 2007 - 2013, όπως αναθεωρήθηκε από την απόφαση 2008/29/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18ης Δεκεμβρίου 2007 για την τροποποίηση της διοργανικής συμφωνίας της 17ης Μαΐου 2006 για δημοσιονομική πειθαρχία και χρηστή δημοσιονομική διαχείριση όσον αφορά το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο1, και τονίζει ότι το ετήσιο ποσό θα αποφασιστεί ως τμήμα της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού σύμφωνα με τις διατάξεις του σημείου 37 της συμφωνίας της 17ης Μαΐου 2006·

__________

1 ΕΕ L 6, 10.1.2008, p. 7.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ευρωπαϊκών στατιστικών επιχειρήσεων και εμπορίου (MEETS)

Έγγραφα αναφοράς

COM(2007)0433 – C6-0234/2007 – 2007/0156(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

ECON

Γνωμοδοτική επιτροπή

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

BUDG

3.9.2007

 

 

 

Συντάκτης(τρια) γνωμοδότησης

       Ημερομηνία κατάθεσης

Margarita Starkevičiūtė

24.10.2007

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

2.4.2008

8.4.2008

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

8.4.2008

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

26

0

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Laima Liucija Andrikienė, Richard James Ashworth, Reimer Böge, Paulo Casaca, Brigitte Douay, Szabolcs Fazakas, Salvador Garriga Polledo, Ingeborg Gräßle, Louis Grech, Catherine Guy-Quint, Jutta Haug, Anne E. Jensen, Wiesław Stefan Kuc, Janusz Lewandowski, Vladimír Maňka, Cătălin-Ioan Nechifor, Μαργαρίτης Σχοινάς, Esko Seppänen, Nina Škottová, Theodor Dumitru Stolojan, László Surján, Helga Trüpel, Kyösti Virrankoski, Ralf Walter

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Richard Corbett, Libor Rouček

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ευρωπαϊκών στατιστικών επιχειρήσεων και εμπορίου (MEETS)

Έγγραφα αναφοράς

COM(2007)0433 – C6-0234/2007 – 2007/0156(COD)

Ημερομηνία υποβολής στο ΕΚ

19.7.2007

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

ECON

3.9.2007

Γνωμοδοτική(ές) επιτροπή(ες)

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

INTA

3.9.2007

BUDG

3.9.2007

ITRE

3.9.2007

 

Αποφάσισε να μη γνωμοδοτήσει

       Ημερομηνία της απόφασης

INTA

12.9.2007

ITRE

9.10.2007

 

 

Εισηγητής(ές)

       Ημερομηνία ορισμού

Christoph Konrad

4.9.2007

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

22.1.2008

25.3.2008

5.5.2008

 

Ημερομηνία έγκρισης

3.6.2008

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

34

0

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Мариела Величкова Баева, Zsolt László Becsey, Pervenche Berès, Udo Bullmann, Manuel António dos Santos, José Manuel García-Margallo y Marfil, Jean-Paul Gauzès, Donata Gottardi, Dariusz Maciej Grabowski, Benoît Hamon, Karsten Friedrich Hoppenstedt, Othmar Karas, Wolf Klinz, Guntars Krasts, Kurt Joachim Lauk, Andrea Losco, Astrid Lulling, Florencio Luque Aguilar, John Purvis, Alexander Radwan, Bernhard Rapkay, Dariusz Rosati, Eoin Ryan, Antolín Sánchez Presedo, Olle Schmidt, Peter Skinner, Margarita Starkevičiūtė, Ivo Strejček, Ieke van den Burg

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Mia De Vits, Harald Ettl, Ján Hudacký, Janusz Lewandowski, Theodor Dumitru Stolojan

Ημερομηνία κατάθεσης

9.6.2008

  • [1]  ΕΕ C 139, 14.6.2006, σ. 1. Συμφωνία που τροποποιήθηκε τελευταία με την απόφαση 2008/371/ΕΚ (ΕΕ L 128, 16.5.2008, σ. 8.)