RAPORT referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală care nu sunt destinate consumului uman (Regulament privind subprodusele de origine animală)

23.2.2009 - (COM(2008)0345 – C6‑0220/2008 – 2008/0110(COD)) - ***I

Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară
Raportor pentru aviz: Horst Schnellhardt

Procedură : 2008/0110(COD)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
A6-0087/2009

PROIECT DE REZOLUȚIE LEGISLATIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN

referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală care nu sunt destinate consumului uman (Regulament privind subprodusele de origine animală)

(COM(2008)0345 – C6‑0220/2008 – 2008/0110(COD))

(Procedura de codecizie: prima lectură)

Parlamentul European,

–   având în vedere propunerea Comisiei prezentată Parlamentului European și Consiliului (COM(2008)0345),

–   având în vedere articolul 251 alineatul (2) și articolul 152 alineatul (4) litera (b) din Tratatul CE, în temeiul cărora propunerea a fost prezentată de către Comisie (C6-0220/2008),

–   având în vedere articolul 51 din Regulamentul său de procedură,

–   având în vedere raportul Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară și avizul Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (A6-0087/2009),

1.  aprobă propunerea Comisiei astfel cum a fost modificată;

2.  solicită Comisiei să îl sesizeze din nou în cazul în care intenționează să modifice în mod substanțial această propunere sau să o înlocuiască cu un alt text;

3.  încredințează Președintelui sarcina de a transmite Consiliului și Comisiei poziția Parlamentului.

Amendamentul  1

Propunere de regulament

Considerentul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Subprodusele de origine animală apar mai ales cu ocazia sacrificării animalelor pentru consumul uman și în cazul eliminării animalelor moarte și a măsurilor de control a bolilor. Indiferent de originea lor, ele constituie un risc potențial pentru sănătatea animală și publică și pentru mediu. Acest risc trebuie să fie controlat în mod adecvat, fie prin direcționarea acestor produse către mijloace de eliminare sigure sau prin utilizarea lor în scopuri diferite, cu condiția aplicării unor măsuri stricte care să minimalizeze riscurile sanitare în cauză.

(2) Subprodusele de origine animală apar mai ales cu ocazia sacrificării animalelor pentru consumul uman, în cadrul producției de alimente de origine animală, ca de exemplu produse lactate, și în cazul eliminării animalelor moarte și a măsurilor de control a bolilor. Indiferent de originea lor, ele constituie un risc potențial pentru sănătatea animală și publică și pentru mediu. Acest risc trebuie să fie controlat în mod adecvat, fie prin direcționarea acestor produse către mijloace de eliminare sigure sau prin utilizarea lor în scopuri diferite, ca de exemplu în procesele bioenergetice, cu condiția aplicării unor măsuri stricte care să minimalizeze riscurile sanitare în cauză.

Amendamentul  2

Propunere de regulament

Considerentul 13

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(13) În plus, pentru a preveni riscurile reprezentate de animalele sălbatice, carcasele sau părți ale carcaselor unor astfel de animale suspectate de a fi afectate de o maladie contagioasă ar trebui să facă obiectul unor norme stabilite prin prezentul regulament. Această includere nu ar trebui să implice o obligație de a colecta și a elimina corpurile animalelor sălbatice moarte sau vânate în habitatul lor natural. Dacă se respectă bunele practici de vânătoare, intestinele și alte părți corporale ale vânatului pot fi eliminate în condiții de siguranță la fața locului. Subprodusele de origine animală provenind din vânat trebuie să respecte dispozițiile prezentului regulament doar în măsura în care legislația referitoare la igiena alimentelor se aplică introducerii pe piață a respectivului vânat și implică operații efectuate de unități care manipulează vânatul.

(13) În plus, pentru a preveni riscurile reprezentate de animalele sălbatice, carcasele sau părți ale carcaselor unor astfel de animale suspectate de a fi afectate de o maladie contagioasă ar trebui să facă obiectul unor norme stabilite prin prezentul regulament. Această includere nu ar trebui să implice o obligație de a colecta și a elimina corpurile animalelor sălbatice moarte sau vânate în habitatul lor natural. Dacă se respectă legislația în domeniul vânătorii, intestinele și alte părți corporale ale vânatului pot fi eliminate în condiții de siguranță la fața locului. Subprodusele de origine animală provenind din vânat trebuie să respecte dispozițiile prezentului regulament doar în măsura în care legislația referitoare la igiena alimentelor se aplică introducerii pe piață a respectivului vânat și implică operații efectuate de unități care manipulează vânatul.

Justificare

Formularea „bunele practici de vânătoare” reprezintă un concept juridic vag, care nu există ca atare în legislația privind vânătoarea și ar putea, prin urmare, avea drept consecință incertitudine juridică și interpretări diferite. Întrucât practicarea vânătorii depinde de legislația în domeniul vânătorii a fiecărui stat membru, ar fi oportună alegerea acestei definiții clare.

Amendamentul  3

Propunere de regulament

Considerentul 21

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(21) Operațiunile cu subproduse de origine animală care generează un risc considerabil pentru sănătatea publică și animală ar trebui să se desfășoare doar în cadrul unor unități autorizate în prealabil pentru astfel de operațiuni de către autoritatea competentă. Această condiție trebuie aplicată în special instalațiilor de ecarisaj și altor instalații unde se manipulează și se prelucrează subproduse de origine animală netratate. Cu condiția prevenirii contaminării încrucișate, ar trebui să se permită manipularea mai multor categorii de subproduse de origine animală în cadrul aceleiași unități. În plus, ar trebui să se permită și modificarea acestor condiții în cazul când volumul materialului de eliminat și de prelucrat ar crește datorită izbucnirii unei epizootii majore, cu condiția ca utilizarea temporară în astfel de condiții modificate să nu ducă la propagarea riscurilor de îmbolnăvire.

(21) Operațiunile cu subproduse de origine animală care generează un risc considerabil pentru sănătatea publică și animală ar trebui să se desfășoare doar în cadrul unor unități autorizate în prealabil de către autoritatea competentă. Această condiție ar trebui aplicată în special instalațiilor de procesare a subproduselor de origine animală și altor instalații unde se manipulează și se prelucrează subproduse de origine animală netratate. Cu condiția prevenirii contaminării încrucișate, ar trebui să se permită manipularea mai multor categorii de subproduse de origine animală în cadrul aceleiași unități. În plus, ar trebui să se permită și modificarea acestor condiții în cazul când volumul materialului de eliminat și de prelucrat ar crește datorită izbucnirii unei epizootii majore, cu condiția ca utilizarea temporară în astfel de condiții modificate să nu ducă la propagarea riscurilor de îmbolnăvire.

Justificare

Termenul „instalație de ecarisaj” nu se mai folosește și a fost înlocuit de termenul „instalație de procesare a subproduselor de origine animală”, care a fost definit clar între timp.

Amendamentul  4

Propunere de regulament

Considerentul 25

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(25) Pe baza evaluărilor de risc, subprodusele de origine animală ar trebui să fie clasificate în trei categorii care reflectă gradul de risc reprezentat de acestea pentru sănătatea publică și animală. În timp ce materialele care prezintă un risc important ar trebui să fie utilizate doar în afara lanțului furajer, utilizarea materialelor care prezintă un risc mai redus ar trebui să fie permisă în condiții de siguranță.

(25) Pe baza evaluărilor de risc, subprodusele de origine animală ar trebui să fie clasificate în trei categorii care reflectă gradul de risc reprezentat de acestea pentru sănătatea publică și animală. În timp ce materialele care prezintă un risc important ar trebui să fie utilizate doar în afara lanțului furajer, utilizarea materialelor care prezintă un risc mai redus ar trebui să fie permisă în condiții de siguranță. În special, ar trebui depuse eforturi susținute pentru promovarea utilizării subproduselor de origine animală ca surse de bioenergie.

Amendamentul  5

Propunere de regulament

Considerentul 29

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(29) Nu este necesară eliminarea gunoiului de grajd și a conținutului tractului digestiv, dacă un tratament adecvat garantează că nu se transmit boli în timpul răspândirii îngrășămintelor naturale pe sol. Subprodusele de origine animală provenind de la animale moarte în exploatații sau ucise pentru a eradica maladii, cu excepția EST, nu ar trebui utilizate în lanțul furajer. Această restricție ar trebui aplicată, de asemenea, subproduselor de origine animală importate, autorizate să pătrundă în Comunitate, chiar dacă acestea nu respectă legislația comunitară cu privire la inspecția la punctul de frontieră al Comunității, precum și produselor care, în cursul verificărilor efectuate în interiorul Comunității, nu respectă cerințelor în vigoare.

(29) Nu este necesară eliminarea gunoiului de grajd și a conținutului tractului digestiv, dacă un tratament adecvat garantează că nu se transmit boli în timpul răspândirii îngrășămintelor naturale pe sol. Subprodusele de origine animală provenind de la animale moarte în exploatații sau ucise pentru a eradica maladii nu ar trebui utilizate în lanțul furajer. Această restricție ar trebui aplicată, de asemenea, subproduselor de origine animală importate, autorizate să pătrundă în Comunitate, chiar dacă acestea nu respectă legislația comunitară cu privire la inspecția la punctul de frontieră al Comunității, precum și produselor care, în cursul verificărilor efectuate în interiorul Comunității, nu respectă cerințelor în vigoare.

Justificare

Menționarea EST aici creează confuzii. Subprodusele provenite de la animale contaminate cu EST intră sub incidența Regulamentului (CE) nr. 999/2001.

Amendamentul  6

Propunere de regulament

Considerentul 34

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(34) Eliminarea subproduselor de origine animală și a produselor derivate ar trebui să se efectueze în conformitate cu legislația de mediu referitoare la depozitările în gropi de gunoi și la incinerarea reziduurilor. Pentru a asigura coerența, incinerarea ar trebui efectuată în conformitate cu Directiva 2000/76/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 decembrie 2000 privind incinerarea deșeurilor. Coincinerarea reziduurilor – fie că e vorba de operațiunea de recuperare sau eliminare – este subiectul unor condiții similare de autorizare și prelucrare ca reziduu de incinerat, în special în ceea privește valorile limită de emisie în aer, evacuarea apei reziduale și a reziduurilor, precum și cerințele referitoare la control, monitorizare și măsurare. Prin urmare, coincinerarea directă, fără prelucrare prealabilă, a tuturor celor trei categorii ar trebui permisă.

(34) Eliminarea subproduselor de origine animală și a produselor derivate ar trebui să se efectueze în conformitate cu legislația de mediu referitoare la depozitările în gropi de gunoi și la incinerarea reziduurilor. Pentru a asigura coerența, incinerarea ar trebui efectuată în conformitate cu Directiva 2000/76/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 decembrie 2000 privind incinerarea deșeurilor. Coincinerarea reziduurilor – fie că e vorba de operațiunea de valorificare, fie că e vorba de eliminare – este subiectul unor condiții similare de autorizare și prelucrare ca reziduu de incinerat, în special în ceea privește valorile limită de emisie în aer, evacuarea apei reziduale și a reziduurilor, precum și cerințele referitoare la control, monitorizare și măsurare. Prin urmare, coincinerarea directă, fără prelucrare prealabilă, a tuturor celor trei categorii ar trebui permisă.

Justificare

Termenul „valorificare” este mai corect decât termenul „recuperare”. Acest termen este utilizat și în Directiva-cadru 2008/98/CE privind deșeurile.

Amendamentul  7

Propunere de regulament

Considerentul 35

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(35) Utilizarea subproduselor de origine animală sau a produselor derivate pe post de combustibil în procesul de combustie ar trebui autorizată, iar aceasta nu trebuie considerată ca fiind o operațiune de eliminare de reziduuri. Totuși, o asemenea utilizare ar trebui să se desfășoare în condiții care asigură protecția sănătății publice și animale, precum și în conformitate cu standardele de mediu corespunzătoare.

(35) Utilizarea subproduselor de origine animală sau a produselor derivate pe post de combustibil în procesul de combustie sau ca sursă de bioenergie ar trebui autorizată, iar aceasta nu trebuie considerată ca fiind o operațiune de eliminare de reziduuri. Totuși, o asemenea utilizare ar trebui să se desfășoare în condiții care asigură protecția sănătății publice și animale, precum și în conformitate cu standardele de mediu corespunzătoare.

Amendamentul  8

Propunere de regulament

Considerentul 41

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(41) Este cazul ca cerințele aplicabile introducerii pe piață a subproduselor de origine animală și a produselor derivate care se intenționează a fi utilizate în scop de hrănire, a fertilizatorilor organici și a amelioratorilor solului să fie clarificate, astfel încât să se asigure protecția lanțului alimentar și furajer. În scop de hrănire ar trebui utilizat doar material din categoria 3. Fertilizatorii produși pe baza subproduselor de origine animală pot afecta siguranța lanțului alimentar și furajer. Atunci când au fost fabricați din material proteinaceu, ar trebui adăugată o componentă, cum ar fi o substanță neorganică sau nedigestibilă, pentru a preveni utilizarea directă în scop de hrănire.

(41) Este cazul ca cerințele aplicabile introducerii pe piață a subproduselor de origine animală și a produselor derivate care se intenționează a fi utilizate în scop de hrănire, a fertilizatorilor organici și a amelioratorilor solului să fie clarificate, astfel încât să se asigure protecția lanțului alimentar și furajer. În scop de hrănire ar trebui utilizat doar material din categoria 3. Fertilizatorii produși pe baza subproduselor de origine animală pot afecta siguranța lanțului alimentar și furajer.

Amendamentul  9

Propunere de regulament

Considerentul 45

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(45) Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 permite utilizarea materialului din categoria 1 ca hrană pentru speciile amenințate cu dispariția reprezentate de păsările necrofage care trăiesc în habitatul lor natural. Pentru a se oferi posibilitatea conservării speciilor respective, practica de hrănire respectivă ar trebui în continuare permisă în condițiile prezentului regulament, în conformitate cu condițiile stabilite referitoare la prevenirea răspândirii bolilor.

(45) Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 permite utilizarea materialului din categoria 1 ca hrană pentru speciile amenințate cu dispariția reprezentate de păsările necrofage care trăiesc în habitatul lor natural. Pentru a se oferi posibilitatea conservării speciilor respective sau a altor specii pe cale de dispariție sau protejate, practica de hrănire respectivă ar trebui în continuare permisă în condițiile prezentului regulament, în conformitate cu condițiile stabilite referitoare la prevenirea răspândirii bolilor.

Justificare

Înființarea de stații de hrănire speciale nu ar trebui limitată la păsările necrofage. Alte păsări ocazional necrofage pe cale de dispariție sau protejate, precum zăganul și vulturul imperial, pot de asemenea să beneficieze de acestea.

Amendamentul  10

Propunere de regulament

Considerentul 51

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(51) Sterilizarea prin presiune și condițiile de transport auxiliare pot fi impuse astfel încât să se asigure controlul unor riscuri posibile. Pentru a asigura stabilirea provenienței materialului și cooperarea dintre autoritățile competente din statele membre care controlează fluxul de material ar trebui utilizat sistemul TRACES, introdus prin Decizia 2004/292/CE a Comisiei din 30 martie 2004 privind punerea în aplicare a sistemului TRACES, în scopul de a oferi informații referitoare la expedierea materialului de categoria 1 și categoria 2 și a produselor derivate din operațiunile de ecarisare, precum și a proteinelor de origine animală din categoria 3.

(51) Sterilizarea prin presiune și condițiile de transport auxiliare pot fi impuse astfel încât să se asigure controlul unor riscuri posibile. Pentru a asigura trasabilitatea și pentru a evita reetichetarea ilegală a cărnii și a produselor din carne, care a condus în trecut la o serie de scandaluri legate de carnea stricată, cooperarea dintre autoritățile competente din statele membre care controlează fluxul de material ar trebui intensificată. Prin urmare, ar trebui utilizat sistemul TRACES, introdus prin Decizia 2004/292/CE a Comisiei din 30 martie 2004 privind punerea în aplicare a sistemului TRACES, în scopul de a oferi informații referitoare la expedierea materialului de categoria 1 și categoria 2 și a produselor derivate din operațiunile de ecarisare, precum și a proteinelor de origine animală din categoria 3.

Amendamentul  11

Propunere de regulament

Considerentul 63

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(63) În temeiul Regulamentului (CE) nr. 1774/2002, anumite produse și anume guano, anumite piei uscate cărora li s-au aplicat anumite metode de tratament cum ar fi tăbăcirea, precum și anumite trofee de vânătoare, au fost exceptate de la cerințele respectivului regulament. Excepții similare ar trebui prevăzute prin măsuri de punere în aplicare, de exemplu în cazul produselor oleochimice. Totuși, pentru a menține un nivel adecvat de protecție a lanțului furajer, operatorii care prelucrează material de categorie 1 și categorie 2 în scopul fabricării de hrană pentru animale de companie ar trebui să necesite în continuare obținerea unei autorizări.

(63) În temeiul Regulamentului (CE) nr. 1774/2002, anumite produse și anume guano, anumite piei uscate cărora li s-au aplicat anumite metode de tratament cum ar fi tăbăcirea, precum și anumite trofee de vânătoare, au fost exceptate de la cerințele respectivului regulament. Excepții similare ar trebui prevăzute prin măsuri de punere în aplicare, de exemplu în cazul produselor oleochimice.

Justificare

Nu ar trebui să existe posibilitatea folosirii de materii prime din categoriile 1 și 2 în producția hranei pentru animalele de companie. Articolul 22 litera (e) punctul (ii) și articolul 45 al treilea paragraf au fost modificate corespunzător.

Amendamentul  12

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Prezentul regulament se aplică la subprodusele de origine animală și produsele derivate

(1) Prezentul regulament se aplică la:

(a) care sunt excluse de la consum uman în temeiul legislației comunitare; sau

(a) subprodusele de origine animală și produsele derivate, care sunt excluse de la consum uman în temeiul legislației comunitare; sau

(b) care ar putea fi destinate consumului uman în temeiul legislației comunitare dar, ca urmare a unei decizii luate de un operator, sunt destinate altor scopuri decât consumului uman.

(b) produsele de origine animală care ar putea fi destinate consumului uman în temeiul legislației comunitare dar, ca urmare a unei decizii luate de un operator, sunt destinate altor scopuri decât consumului uman. Această decizie este ireversibilă.

Justificare

Definițiile au fost amestecate aici: subprodusele de origine animală sunt definite la articolul 3 ca fiind excluse de la consumul uman și numai produsele de origine animală pot fi destinate consumului uman (articolul 3 punctul 17). Operatorii nu ar trebui să aibă posibilitatea de a pune din nou în circulație produse care au fost excluse o dată de la consumul uman.

Amendamentul  13

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 2 – litera a – punctul i

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(i) care nu sunt suspectate a suferi o infecție comunicabilă în cazul oamenilor sau animalelor, cu excepția animalelor acvatice aduse pe pământ în scop comercial;

(i) care nu sunt suspectate a fi afectate de o infecție comunicabilă în cazul oamenilor sau animalelor, cu excepția animalelor acvatice aduse pe pământ în scop comercial;

Justificare

Se propune termenul „afectate” pentru a include infestările cu paraziți.

Amendamentul  14

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 2 – litera a – punctul ii

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(ii) în cazul animalelor sălbatice terestre, care nu sunt recuperate după ucidere, în conformitate cu bunele practici de vânătoare;

(ii) în cazul animalelor sălbatice terestre, care nu sunt recuperate după ucidere, în conformitate cu cerințele legislației în domeniul vânătorii;

Justificare

„Bunele practici de vânătoare” reprezintă un concept juridic vag, care nu există ca atare în legislația privind vânătoarea.

Amendamentul  15

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 2 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) subprodusele de origine animală provenite de la animale sălbatice vânate și din carnea acestora, menționate la articolul 1 alineatul (3) litera (e) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004;

(b) subprodusele de origine animală provenite de la vânat sălbatic sau carnea de vânat sălbatic, menționate la articolul 1 alineatul (3) litera (e) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004;

Justificare

Alinierea terminologiei cu cea folosită în Regulamentul (CE) nr. 853/2004.

Amendamentul  16

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 2 – litera ba (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ba) hrana neprelucrată pentru animale de companie pentru consumul pe loc, provenită din animale sacrificate în ferma de origine în vederea folosirii numai ca alimente de către fermier și familia sa, în conformitate cu legislația națională;

Justificare

Excluderea acestor produse din domeniul de aplicare, după cum este cazul în legislația actuală, ar trebui menținută.

Amendamentul  17

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 2 – litera d

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(d) laptele și colostrul sub formă lichidă și produsele derivate care sunt obținute, păstrate, eliminate sau utilizate în ferma de origine;

(d) laptele, produsele pe bază de lapte și colostrul care sunt obținute, păstrate, eliminate sau utilizate în ferma de origine;

Justificare

Amendamentul are ca scop clarificarea prezentului regulament și sporirea lizibilității acestuia. Formularea aleasă corespunde cu cea de la articolul 20 litera (f). În plus, nu este clar ce se înțelege prin termenul „lapte sub formă lichidă”.

Amendamentul  18

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 2 – litera ga(nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ga) produsele oleochimice obținute din grăsimi animale în conformitate cu dispozițiile stabilite în cadrul normelor de aplicare prin hidroliză, saponificare sau hidrogenare.

Justificare

Produsele oleochimice obținute din grăsimi animale nu mai reprezintă, în urma proceselor de hidroliză, saponificare sau hidrogenare, un risc la adresa sănătății oamenilor sau animalelor.

Amendamentul  19

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 2 – litera gb (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(gb) subprodusele de origine animală destinate animalelor carnivore sau omnivore aparținând unor specii sălbatice crescute de om, însă nu pentru consumul uman, în măsura în care aceste subproduse de origine animală fac parte din alimentația naturală a animalului sau se bazează pe aceasta și nu implică riscuri sporite de EST.

Justificare

Domeniul de aplicare al Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 trebuie limitat mai mult: hrănirea leilor sau a urșilor cu bovine sau antilope întregi, de exemplu, sau hrănirea reptilelor cu șoareci corespund alimentației naturale a acestor animale și ar trebui să fie permise necondiționat.

Derogările prevăzute la articolul 27 alineatul (2) din propunere sunt insuficiente, deoarece în acest caz se pot stabili derogări numai pentru hrănirea animalelor din grădinile zoologice (nu și a celor de circ) cu animale moarte sau părți de animale care conțin materiale specifice de risc (MSR).

Amendamentul  20

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 2 – litera gc (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(gc) hrana pentru animale de companie, produsă în unități alimentare autorizate din materiale adecvate și în aceleași condiții de igienă ca și produsele alimentare;

Justificare

Hrana pentru animale de companie, produsă în unități alimentare autorizate din materiale adecvate și în aceleași condiții de igienă ca și produsele alimentare, ar trebui exclusă din domeniul de aplicare. În aceste unități nu sunt necesare norme suplimentare în domeniul legislației privind subprodusele. Cu toate acestea, în cazul unităților alimentare autorizate care au o desfacere și o rază de acțiune majore, ar trebui să existe - așa cum se prevede la articolul 7 alineatul (1) litera (a), coroborat cu articolul 32 - obligația de înregistrare.

Amendamentul  21

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 2 – litera g d (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(gd) hrana pentru animale de companie produsă exclusiv din carcase sau din animale sacrificate destinate consumului, provenite din magazinele de vânzare cu amănuntul sau din incintele aflate lângă punctele de vânzare unde tranșarea, prelucrarea și depozitarea cărnii au loc numai în vederea vânzării directe, la fața locului, către consumator;

Justificare

Din propunere lipsește derogarea în conformitate cu articolul 1 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1774/2002. Aceasta ar trebui reintrodusă și extinsă pentru a include și hrana pentru animale de companie prelucrată.

Amendamentul  22

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 3 – litera ge (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(ge) produsele finite rezultate în urma prelucrării sigure a biocombustibililor derivați din subprodusele de origine animală.

Justificare

Atunci când seul este utilizat ca materie primă în producția de biocombustibili, subprodusele, precum glicerolul și sulfatul de potasiu pot fi considerate sigure în urma prelucrării „oleochimice” în rafinărie. Utilizarea acestora ar trebui permisă fără alte restricții.

Amendamentul  23

Propunere de regulament

Articolul 3 – punctul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

1. „subproduse de origine animală” înseamnă corpuri întregi sau părți de corpuri de animale moarte sau produse de origine animală menționate la articolele 11, 12 și 13, incluzând ovule, embrioni și material seminal;

1. „subproduse de origine animală” înseamnă corpuri întregi sau părți de corpuri de animale moarte sau produse de origine animală menționate la articolele 11, 12 și 13, care nu sunt destinate consumului uman, incluzând ovule, embrioni și material seminal;

Justificare

Definiția „subproduselor de origine animală”ar trebui să conțină mențiunea privind exceptarea de la consumul uman pentru a clarifica faptul că regulamentul se aplică doar subproduselor de origine animală în sensul articolului 2 alineatul (1). Astfel se reia și definiția din regulamentul precedent și se evită confuziile.

Amendamentul  24

Propunere de regulament

Articolul 3 – punctul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

5. „animal de companie” înseamnă orice animal care aparține unor specii hrănite și ținute de oameni pentru alte scopuri decât creșterea și care sunt enumerate la anexa I din Regulamentul (CE) nr. 998/2003;

5. „animal de companie” înseamnă orice animal care aparține unor specii care sunt de obicei hrănite și ținute de oameni, fără a fi consumate, în alte scopuri decât creșterea;

Justificare

Pentru coerența legislației comunitare, ar trebui să se folosească definițiile existente. Cea aleasă aici provine de la articolul 2 alineatul (1) litera (h) din regulamentul anterior [Regulamentul (CE) nr. 1774/2002]. În propunerea Comisiei se face referire la Regulamentul (CE) nr. 998/2003, care însă conține o listă ce nu este cuprinzătoare. Referințele repetate la alte dispoziții juridice afectează lizibilitatea și înțelegerea regulamentului și deci nu sunt compatibile cu principiul unei bune legiferări.

Amendamentul  25

Propunere de regulament

Articolul 3 – punctul 11

Textul propus de Comisie

Amendamentul

11. „producător” înseamnă orice persoană care produce subproduse de origine animală sau produse derivate;

eliminat

Justificare

Definiția „producătorului” ar trebui eliminată, deoarece, pe de o parte, termenul nu este folosit în cadrul prezentului regulament, iar pe de altă parte, este acoperit de definiția „operatorului”.

Amendamentul  26

Propunere de regulament

Articolul 3 – punctul 16

Textul propus de Comisie

Amendamentul

16. „sterilizarea prin presiune” înseamnă prelucrarea subproduselor de origine animală, după reducerea la particule cu mărime maximă de 50 mm, la o temperatură mai mare de 133°C timp de cel puțin 20 de minute fără întrerupere la o presiune absolută de cel puțin 3 bari;

(16) „sterilizarea prin presiune” înseamnă prelucrarea subproduselor de origine animală în condiții, inclusiv niveluri de presiune, care corespund parametrilor stabiliți în normele de punere în aplicare; Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 48 alineatul (4).

Justificare

Includerea detaliilor tehnice nu este în concordanță cu celelalte definiții. Detaliile tehnice ar trebui stabilite în normele de punere în aplicare, astfel încât orice modificare necesară să poată fi efectuată în cadrul procedurii de comitologie.

Amendamentul  27

Propunere de regulament

Articolul 3 – punctul 17

Textul propus de Comisie

Amendamentul

17. „produse de origine animală” înseamnă produse obținute de la animale și produse derivate din astfel de produse, incluzând animale vii care sunt pregătite în vederea unei astfel de utilizări;

17. „produse de origine animală” înseamnă:

 

- produsele alimentare de origine animală, inclusiv mierea și sângele;

 

- moluștele bivalve, echinodermele, tunicatele și gasteropodele marine vii destinate consumului uman și

 

- celelalte animale destinate preparării pentru a fi furnizate vii consumatorului final;

Justificare

În conformitate cu principiul bunei legiferări, definiția „produselor de origine animală” de la punctul 8.1 din anexa I la regulamentul (CE) nr. 853/2004 ar trebui folosită și aici, mai ales ținând seama de faptul că facilitățile aprobate în temeiul regulamentului menționat sunt excluse de la aprobare în temeiul regulamentului de înlocuire.

Amendamentul  28

Propunere de regulament

Articolul 3 – punctul 23

Textul propus de Comisie

Amendamentul

23. „zonă îndepărtată” înseamnă o zonă în care populația animală este atât de mică și în care unitățile de eliminare se află la o distanță atât de mare încât activitățile de colectare și transport a subproduselor de origine animală sunt inacceptabil de împovărătoare în comparație cu eliminarea la nivel local;

23. „zonă îndepărtată” înseamnă o zonă în care populația animală este atât de mică și în care instalațiile și unitățile de eliminare se află la o distanță atât de mare încât activitățile de colectare și transport a subproduselor de origine animală sunt inacceptabil de împovărătoare în comparație cu eliminarea la nivel local;

Justificare

Acest amendament are ca scop clarificarea și uniformizarea textului.

Amendamentul  29

Propunere de regulament

Articolul 3 – punctul 25a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

25a. „carcasă” înseamnă corpul unui animal după sacrificare și eviscerare;

Justificare

Cuvântul „carcasă” este utilizat de mai multe ori în prezentul regulament, fără însă a fi definit. Această definiție provine din Regulamentul (CE) nr. 853/2004.

Amendamentul  30

Propunere de regulament

Articolul 3 – punctul 25b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

25b. „nămoluri rezultate în urma centrifugării sau separării” înseamnă materialul rezultat în urma epurării și/sau separării laptelui crud în lapte degresat și smântână.

Justificare

Acest nou punct oferă o definiție explicită, care este necesară în legătură cu litera (ma) nouă, introdusă la articolul 13 (a se vedea mai jos).

Amendamentul  31

Propunere de regulament

Articolul 3 - punctul 25c (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

25c. „utilizare în calitate de combustibil pentru ardere” înseamnă oxidarea exotermică rapidă și controlată a subproduselor animale și a produselor derivate pentru a genera energie utilă prin intermediul unui proces de ardere autorizat.

Justificare

This condition is not satisfied where a supplementary fossil fuel is needed to achieve the necessary exothermic conditions under normal operation; the use of a support fuel to achieve safe conditions during start-up and shutdown is allowed. This definition is in accordance with the definitions of “Combustion plant” and “Fuel” within the IPPC recast

In addition, the definitions within the IPPC recast of “Waste incineration plant” and “Waste Co-incineration plant”, clearly differentiate between “Fuel for combustion” and “Waste (Co) Incineration”. It is desired to seek the same level of differentiation within the new ABPR.

Amendamentul  32

Propunere de regulament

Articolul 4 – alineatul 1 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Statele membre dispun pe teritoriul lor de o infrastructură adecvată funcțională care asigură că subprodusele de origine animală sunt

(1) Statele membre garantează existența pe teritoriul lor a unei infrastructuri adecvate care asigură că subprodusele de origine animală sunt

Justificare

Statele membre trebuie să asigure respectarea normelor în vigoare, dar nu sunt obligate să furnizeze operatorilor resursele necesare pentru respectarea principiului de bază „poluatorul plătește”.

Amendamentul  33

Propunere de regulament

Articolul 4 – alineatul 2 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) dispun de un sistem de colectare și eliminare a subproduselor de origine animală, care operează eficient și care este monitorizat continuu de autoritatea competentă;

(a) asigură că aplicarea măsurilor în conformitate cu alineatul (1) este monitorizată continuu de autoritatea competentă;

Justificare

Porțiunea de text eliminată este doar o repetare a alineatului (1) și prin urmare ar trebui scoasă, în virtutea principiului unei bune legiferări. De asemenea, existența unui sistem funcțional este impusă prin alineatul (1).

Amendamentul  34

Propunere de regulament

Articolul 4 – alineatul 2 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) pun la dispoziție resurse adecvate pentru operarea unui astfel de sistem.

(b) asigură că, în ceea ce privește subprodusele de origine animală enumerate la articolul 11 și articolul 12 literele (b)-(h), sunt puse la dispoziție resurse suficiente pentru operarea infrastructurii menționate la alineatul (1).

Justificare

Cerința ca statele membre să finanțeze sistematic toate subprodusele de origine animală este disproporționată; cerința de finanțare ar trebui să se refere mai degrabă numai la materialele care sunt periculoase pentru sănătatea animalelor.

Amendamentul  35

Propunere de regulament

Articolul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Articolul 5

eliminat

Restricții generale referitoare la sănătatea animală

 

(1) Fără a aduce atingere articolului 2 alineatul (4), subprodusele de origine animală și produsele derivate nu se expediază din exploatații, instalații sau zone care fac obiectul unor restricții

 

(a) în temeiul legislației comunitare din domeniul veterinar; sau

 

(b) datorită prezenței unei boli transmisibile severe

 

(i) enumerată în lista de la anexa I la Directiva 92/119/CEE; sau

 

(ii) menționată într-o listă stabilită de Comisie.

 

Măsurile prevăzute la litera (b) punctul (ii) destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 48 alineatul (4).

 

(2) Alineatul (1) nu se aplică în cazul în care subprodusele de origine animală și produsele derivate sunt expediate în condiții care urmează a fi adoptate de Comisie pentru a preveni răspândirea bolilor transmisibile la oameni și animale.

 

Măsurile respective destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament prin completarea lui, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 48 alineatul (5).

 

Justificare

Acest articol nu este necesar, deoarece normele privind combaterea bolilor animalelor, bazate în principal pe legislația comunitară, stabilesc în detaliu care produse pot fi transportate în afara zonelor cu acces restricționat. Prin urmare, dispozițiile de la articolul 2 alineatul (4) sunt suficiente.

Amendamentul  36

Propunere de regulament

Articolul 4a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 4a

 

Introducerea pe piață a altor produse derivate în afara lanțului alimentar

 

(1) Operatorii pot introduce pe piață produse derivate, altele decât cele menționate la articolul 2 alineatul (3), dacă:

 

(a) produsele respective:

 

(i) nu sunt destinate folosirii ca material furajer pentru hrana animalelor de crescătorie sau pentru aplicarea pe solul de pe care astfel de animale urmează să fie hrănite, sau

 

(ii) sunt destinate hrănirii animalelor cu blană; și

 

(b) asigură controlarea riscurilor pentru sănătatea publică și animală prin:

 

(i) siguranța aprovizionării în conformitate cu articolul 42;

 

(ii) siguranța tratamentului în conformitate cu articolul 43, în cazul în care siguranța aprovizionării nu asigură un control suficient; sau

 

(iii) verificarea că produsele sunt folosite doar pentru uz final sigur în conformitate cu articolul 44, în cazul în care siguranța tratamentului nu asigură un control suficient.

 

(2) Operatorii pot introduce pe piață, de asemenea, fără restricții, produsele derivate menționate la alineatul (1), cu condiția determinării de către Comisie a unui punct final în lanțul de prelucrare în conformitate cu alineatul (3), când astfel de produse nu mai prezintă niciun risc semnificativ pentru sănătatea publică sau animală.

 

(3) Comisia poate adopta măsuri privind condițiile pe baza cărora se determină un punct final în lanțul de prelucrare, atunci când nicio cerință de sănătate publică sau animală nu se mai aplică pentru introducerea pe piață.

Justificare

Subprodusele de origine animală pot fi procesate astfel încât să nu prezinte riscuri pentru sănătatea umană și animală. Punctul final reprezintă un concept central al noului regulament revizuit, limitând domeniul de aplicare definit în secțiunea 1 din capitolul 1. Din acest motiv, punctul final ar trebui să fie deja descris în secțiunea respectivă, și nu abia la articolul 41.

Amendamentul  37

Propunere de regulament

Articolul 6 – alineatul 1 – litera f

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(f) manipularea sau fabricarea de hrană pentru animalele de companie menționată la al treilea paragraf de la articolul 45.

(f) manipularea sau fabricarea de hrană pentru animalele de companie.

Justificare

It is not clear whether pet food factories must be registered or approved. See Articles 6(1)(f), 7(1)(f) and 45 in conjunction with the law on feed safety. Across-the-board approval for all pet food manufacturing establishments is essential for uniformity in the sector, in order to forestall problems in connection with trade. Within the EU, for the purposes of issuing health certificates an establishment must be approved in the country in question, so that imports into the EU can be approved. The manufacture of pet food using materials in Categories 1 and 2 should continue to be banned. See also Article 22(e).

Amendamentul  38

Propunere de regulament

Articolul 6 – alineatul 1 – litera fa (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(fa) transportul subproduselor de origine animală și al produselor derivate din acestea.

Justificare

În cazul înregistrării obligatorii a operatorilor care transportă subproduse de origine animală, autoritatea ar ajunge în posesia informațiilor despre acești operatori, ceea ce ar permite o monitorizare și ar putea împiedica redeclararea subproduselor de origine animală ca produse alimentare în timpul transportului. A se vedea și articolul 7 alineatul (2).

Amendamentul  39

Propunere de regulament

Articolul 7 – alineatul 1 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) operațiuni specificate în autorizația sau înregistrarea instalațiilor și unităților autorizate sau înregistrate în conformitate cu;

(a) operațiuni specificate în autorizația unei unități în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 853/2004;

(i) Regulamentul (CE) nr. 853/2004; sau

 

(ii) Regulamentul (CE) nr. 183/2005;

 

Justificare

Menționarea „instalațiilor” în această dispoziție nu este în concordanță cu alte dispoziții relevante din dreptul comunitar (în conformitate cu Regulamentele (CE) nr. 853/2004 și nr. 183/2005 sunt autorizate numai unități, nu și instalații). Nu se poate accepta o derogare de la cerința de autorizare pentru prelucrarea, depozitarea sau manipularea subproduselor de origine animală în unitățile înregistrate în conformitate cu Regulamentele (CE) nr. 853/2004 sau nr. 183/2005 sau în cele autorizate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 183/2005, deoarece în cazul acestor unități nu are loc o verificare amănunțită înaintea începerii activității și acest lucru ar duce la carențe în ceea ce privește controlul.

Amendamentul  40

Propunere de regulament

Articolul 7 – alineatul 1 – litera c

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c) instalații care fabrică biogaz sau compost în care subprodusele de origine animală și produsele derivate sunt transformate în conformitate cu parametri standard stabiliți în temeiul articolului 9 litera (c);

eliminat

Justificare

Nu se poate accepta o derogare generală de la cerința de autorizare a instalațiilor care fabrică biogaz sau compost, în care subprodusele de origine animală sau produsele derivate sunt prelucrate în conformitate cu parametrii standard stabiliți în temeiul articolului 9 litera (c). În cazul în care sunt prelucrate materiale periculoase pentru sănătatea animalelor, cum ar fi resturi de măcelărie, alimente vechi sau deșeuri de catering, se consideră necesară cerința de autorizare, pentru a eradica, încă înaintea intrării în funcțiune a instalației, eventualele surse de risc.

Amendamentul  41

Propunere de regulament

Articolul 7 – alineatul 1 – litera f

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(f) instalații și unități care fac obiectul secțiunii 2 a capitolului VI, cu excepția instalațiilor menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (f).

(f) instalații și unități care fac obiectul secțiunii 2 a capitolului VI, cu excepția unităților de producție a hranei pentru animalele de companie.

Justificare

As in Article 6(1)(f): it is not clear whether pet food factories must be registered or approved. See Articles 6(1)(f), 7(1)(f) and 45 in conjunction with the law on feed safety. Across-the-board approval for all pet food manufacturing establishments is essential for uniformity in the sector, in order to forestall problems in connection with trade. Within the EU, for the purposes of issuing health certificates an establishment must be approved in the country in question, so that imports into the EU can be approved. The manufacture of pet food using materials in Categories 1 and 2 should continue to be banned. See also Article 22(e).

Amendamentul  42

Propunere de regulament

Articolul 7 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Instalațiile și unitățile care sunt exceptate de la autorizare în conformitate cu paragraful 1, literele (a), (b) și (c) se înregistrează de către autoritatea competentă la solicitarea operatorului.

(2) Operatorii, ale căror instalații sau unități sunt exceptate de la autorizare în conformitate cu alineatul (1) literele (a), (b) și (c), trebuie să comunice în vederea înregistrării, înaintea începerii activității, existența acestora autorității competente în maniera în care aceasta solicită acest lucru.

Solicitarea trebuie să cuprindă următoarele informații:

Operatorii trebuie să comunice cel puțin următoarele informații:

(a) categoria subproduselor de origine animală utilizate;

(a) categoria subproduselor de origine animală utilizate;

(b) natura operațiunilor executate în care se folosesc subproduse de origine animală sau produse derivate ca materie primă, pentru care solicitarea este depusă.

(b) natura operațiunilor executate în care se folosesc subproduse de origine animală sau produse derivate ca materie primă, pentru care solicitarea este depusă.

Justificare

Anumite unități care nu se supun obligației de înregistrare conform regulamentului privind subprodusele de origine animală trebuie înregistrate conform articolului 32 înaintea începerii activității, prin intermediul autorităților competente. Din considerentul 23 reiese că această înregistrare ar trebui efectuată, respectiv că este necesară. În acest sens, în formularea obligației de înregistrare ar trebui evitată orice referire la o cerere și introdusă obligația de notificare a autorităților. În caz contrar, articolul 31 [în special alineatul (2)] ar fi, de asemenea, inutil.

Amendamentul  43

Propunere de regulament

Articolul 8 – titlu

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Autorizarea instalațiilor

Autorizarea unităților și instalațiilor

Justificare

Această dispoziție (autorizarea instalațiilor în urma unei vizite la fața locului, autorizare condiționată) ar trebui să se aplice și în cazul unităților. Formularea ar trebui armonizată cu dispoziția paralelă din articolul 31 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 882/2004. În plus, ar trebui clarificat faptul că, atât obținerea autorizației condiționate, cât și a celei definitive poate impune respectarea anumitor cerințe.

Amendamentul  44

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 1 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Autoritatea competentă autorizează o instalație dacă operatorul atașează cererii sale elemente de probă care să ateste că :

(1) Autoritatea competentă autorizează o unitate sau o instalație dacă operatorul atașează cererii sale elemente de probă care să ateste că:

Justificare

Această dispoziție (autorizarea instalațiilor în urma unei vizite la fața locului, autorizare condiționată) ar trebui să se aplice și în cazul unităților. Formularea ar trebui armonizată cu dispoziția paralelă din articolul 31 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 882/2004. În plus, ar trebui clarificat faptul că, atât obținerea autorizației condiționate, cât și a celei definitive poate impune respectarea anumitor cerințe.

Amendamentul  45

Propunere de regulament

Articolul 8 - alineatul 1 - litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) aceasta manipulează subproduse de origine animală și, dacă prezentul regulament sau normele adoptate în conformitate cu prezentul regulament o cer, produsele derivate în conformitate cu cerințele de igienă stabilite în conformitate cu articolul 9;

(b) aceasta manipulează subproduse de origine animală și, dacă prezentul regulament sau normele adoptate în conformitate cu prezentul regulament o cer, produsele derivate în conformitate cu cerințele de igienă stabilite în conformitate cu articolul 9 și anexa I la prezentul regulament;

Justificare

Cerințele generale de igienă nu ar trebui incluse în normele de punere în aplicare stabilite prin procedura de comitologie, importanța acestora fiind atât de mare, încât este necesară includerea lor în textul de bază.

Amendamentul  46

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 1 – litera da (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(da) în cazul în care subprodusele de origine animală la care se face referire în articolul 2 alineatul (1) litera (a) sunt depozitate sau prelucrate, prelucrarea lor este permanent separată, prin intermediul unor măsuri organizatorice și fizice, de prelucrarea produselor destinate consumului uman și toate produsele se etichetează ca produse alimentare respectiv subproduse de origine animală; produsele finite se depozitează într-un spațiu separat sau într-o incintă separată marcată corespunzător și operatorul garantează că produsele finite nu pot ajunge în lanțul trofic uman;

Justificare

În cazul în care subprodusele de origine animală la care se face referire în articolul 2 alineatul (1) litera (a) și produsele alimentare sunt prelucrate în aceeași unitate, trebuie să existe o autorizație separată pentru prelucrarea subproduselor, iar liniile de prelucrare trebuie să fie separate. Nu este necesară o separare fizică dacă prelucrarea are loc în dispozitive sau aparate complet izolate, utilizate în mod exclusiv pentru prelucrarea subproduselor.

Amendamentul  47

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Instalația este autorizată doar în urma unei vizite la fața locului efectuată de autoritatea competentă.

(2) În cazul în care un operator solicită autorizarea în conformitate cu prezentul regulament, autoritatea competentă efectuează o vizită la fața locului.

Autoritatea competentă poate acorda o autorizație condiționată, în cazul în care constată că instalația respectă toate cerințele menționate la alineatul 1 literele (a) și (b).

Aceasta acordă unei unități sau instalații autorizația pentru desfășurarea respectivelor activități numai dacă operatorul a demonstrat că respectă cerințele prezentului regulament.

Aceasta nu acordă o autorizație definitivă decât după ce un nou control oficial al instalației, efectuat în termen de trei luni de la data acordării autorizației condiționate, arată că instalația respectă celelalte cerințe aplicabile.

Autoritatea competentă poate acorda o autorizație condiționată, în cazul în care constată că unitatea sau instalația respectă toate cerințele din prezentul regulament privind infrastructura și echipamentul. Aceasta nu acordă o autorizație definitivă decât după ce un nou control oficial al unității sau al instalației, efectuat în termen de trei luni de la data acordării autorizației condiționate, arată că unitatea sau instalația respectă celelalte cerințe aplicabile din prezentul regulament. În cazul în care a avut loc un progres evident, dar unitatea sau instalația nu respectă încă toate cerințele aplicabile, autoritatea competentă poate prelungi autorizația condiționată. Cu toate acestea, durata totală a unei autorizații condiționate nu poate fi mai mare de șase luni.

În cazul în care a avut loc un progres evident, dar instalația nu respectă încă toate cerințele aplicabile, autoritatea competentă poate prelungi autorizația condiționată. Cu toate acestea, durata unei autorizații condiționate nu poate fi mai mare de șase luni în total.

Autoritatea competentă verifică în cadrul controalelor oficiale autorizația unităților și instalațiilor. În cazul în care constată deficiențe grave sau este nevoită să oprească producția dintr-o unitate sau instalație în mod repetat, iar operatorul nu este capabil să ofere garanții adecvate privind producția viitoare, autoritatea competentă va iniția procedura necesară pentru a retrage autorizația unității sau a instalației respective. Autoritatea competentă poate însă să suspende autorizarea unei unități sau a unei instalații, în cazul în care operatorul poate garanta că poate elimina deficiențele într-o perioadă de timp rezonabilă.

Justificare

Această dispoziție (autorizarea instalațiilor în urma unei vizite la fața locului, autorizare condiționată) ar trebui să se aplice și în cazul unităților. Formularea ar trebui armonizată cu dispoziția paralelă din articolul 31 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 882/2004. În plus, ar trebui clarificat faptul că, atât obținerea autorizației condiționate, cât și a celei definitive poate impune respectarea anumitor cerințe.

Amendamentul  48

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 3a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(3a) Instalațiile și unitățile autorizate sau înregistrate deja în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 nu necesită o nouă autorizare sau înregistrare.

Justificare

Această dispoziție vizează reducerea formalităților administrative, fără ca acest lucru să determine o creștere a riscurilor. Acest lucru a fost menționat la articolul 51 (măsuri tranzitorii), dar este mai logic să fie inclus în această porțiune legată de autorizare.

Amendamentul  49

Propunere de regulament

Articolul 9 – litera d – punctul i

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(i) cerințele de igienă generale aplicabile în cadrul instalațiilor și unităților autorizate;

eliminat

Justificare

Cerințele generale de igienă nu ar trebui incluse în normele de punere în aplicare stabilite prin procedura de comitologie, importanța acestora fiind atât de mare, încât este necesară includerea lor în textul de bază. La articolul 8 alineatul (1) litera (b) au fost efectuate modificările aferente.

Amendamentul  50

Propunere de regulament

Articolul 11 – litera c

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c) produse de origine animală derivate din animale care au fost supuse unui tratament ilegal definit la articolul 1 alineatul (2) litera (d) din Directiva 96/22/CE și articolul 2 litera (b) din Directiva 96/23/CE;

(c) produse de origine animală derivate din animale care au fost supuse unui tratament contrar prevederilor legale, astfel cum este definit la articolul 1 alineatul (2) litera (d) din Directiva 96/22/CE sau articolul 2 litera (b) din Directiva 96/23/CE;

Justificare

Cuvântul „ilegal” nu pare potrivit în acest context. Din punct de vedere logic, între cele două referințe la directive este necesar cuvântul „sau”, deoarece altfel ar fi necesar un tratament conform ambelor directive.

Amendamentul  51

Propunere de regulament

Articolul 11 – litera e

Textul propus de Comisie

 

(e) deșeuri de catering provenite din mijloace de transport folosite la nivel internațional;

(Nu privește versiunea în limba română.)

Justificare

Reluarea textului în germană din Regulamentul (CE) nr. 1774/2002.

Amendamentul  52

Propunere de regulament

Articolul 12 – litera d

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(d) produse de origine animală care au fost declarate improprii alimentației umane din cauza prezenței potențiale a reziduurilor fizice în aceste produse;

(d) produse de origine animală care au fost declarate improprii alimentației umane din cauza prezenței potențiale a corpurilor străine în aceste produse;

Justificare

Clarificare.

Amendamentul  53

Propunere de regulament

Articolul 12 – litera f

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(f) animale și părți de animale, altele decât cele menționate la articolele 11 și 13, care au decedat altfel decât prin sacrificare în vederea consumului uman sau, în cazul vânatului, care au decedat altfel decât prin ucidere în vederea consumului uman, inclusiv animale ucise din motive de combatere a bolii, și fetuși și embrioni de rumegătoare și porci și pui morți în ou;

(f) animale și părți de animale, altele decât cele menționate la articolele 11 și 13, care au decedat altfel decât prin sacrificare în vederea consumului uman sau, în cazul vânatului, care au decedat altfel decât prin ucidere în vederea consumului uman, inclusiv animale ucise din motive de combatere a bolii;

Justificare

Ultima sintagmă ar trebui să constituie o literă separată.

Amendamentul  54

Propunere de regulament

Articolul 12 – litera fa (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(fa) fetuși și embrioni de rumegătoare și porci și pui morți în ou;

Justificare

În conformitate cu amendamentul la articolul 12 litera (f), a cărei ultimă sintagmă ar trebui să constituie o literă aparte.

Amendamentul  55

Propunere de regulament

Articolul 13 – litera b – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) părțile următoare care provin fie de la animale care au fost sacrificate într-un abator și au fost considerate adecvate pentru a fi sacrificate în vederea consumului uman în urma unei inspecții ante-mortem, fie de la vânat ucis în vederea consumului uman în conformitate cu legislația comunitară:

(b) următoarele carcase sau părți care provin fie de la animale care au fost sacrificate într-un abator și au fost considerate adecvate pentru a fi sacrificate în vederea consumului uman în urma unei inspecții ante-mortem, fie de la păsări și lagomorfe sacrificate într-o unitate agricolă conform articolului 1 alineatul (3) litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, fie de la vânat ucis în vederea consumului uman în conformitate cu legislația comunitară:

Justificare

Și astfel de animale sunt adecvate pentru sacrificare și pentru consumul uman, motiv pentru care subprodusele de origine animală corespunzătoare ar trebui clasificate ca material de categoria 3. Pentru a asigura uniformitatea cu litera (b) punctul (i), textul ar trebui completat cu referința la carcase.

Amendamentul  56

Propunere de regulament

Articolul 13 – litera b – punctul ii

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(ii) capete de păsări;

(ii) capete de păsări care nu sunt destinate consumului uman;

Justificare

Prin această completare se clarifică faptul că sunt vizate doar anumite tipuri de capete de păsări. Trebuie să se țină seama și de faptul că, în UE, unii pui sunt vânduți cu tot cu cap.

Amendamentul  57

Propunere de regulament

Articolul 13 – litera b – punctul iii

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(iii) piei, inclusiv bucăți și așchii ale acestora;

(iii) piei, inclusiv bucăți și așchii ale acestora, care nu sunt folosite la producția de gelatină sau alte produse alimentare destinate consumului uman;

Justificare

Normele de igienă a produselor alimentare sunt stabilite în Regulamentul (CE) nr. 853/2004. Trebuie clarificat faptul că gelatina (destinată consumului uman) nu se fabrică din materiale din categoria 3. Această confuzie a creat mari probleme în trecut.

Amendamentul  58

Propunere de regulament

Articolul 13 – litera c – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c) sânge de la animale care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul sângelui în cauză obținut de la:

(c) sânge de la animale care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul sângelui obținut de la:

Justificare

Formularea conform căreia „sângele în cauză” nu trebuie să prezinte niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor sugerează că sângele va fi analizat. Aici însă se are în vedere mai degrabă analiza ante-mortem a animalului care urmează a fi sacrificat.

Amendamentul  59

Propunere de regulament

Articolul 13 – litera d

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(d) subproduse de origine animală derivate din fabricarea produselor destinate consumului uman, inclusiv oase degresate și jumări;

(d) subproduse de origine animală, inclusiv cele provenite din comerțul cu amănuntul și angro, derivate din fabricarea produselor destinate consumului uman, inclusiv oase degresate și jumări;

Justificare

Deșeurile provenite din comerțul cu amănuntul și angro prezintă un risc similar cu deșeurile de catering, motiv pentru care acestea ar trebui definite clar ca material de categoria 3.

Amendamentul  60

Propunere de regulament

Articolul 13 – litera e

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(e) produse de origine animală, altele decât deșeuri de catering, care, după introducerea lor pe piață în vederea consumului uman sau pentru hrana animalelor, nu mai sunt destinate pentru acest tip de consum sau hrană din motive comerciale sau din cauza unor probleme de fabricație sau defecte de ambalare sau a altor defecte din care nu poate apărea niciun risc pentru sănătatea publică sau animală;

(e) produse de origine animală, altele decât deșeuri de catering, din care nu poate apărea niciun risc pentru sănătatea publică sau animală și care, după introducerea lor pe piață în vederea consumului uman sau pentru hrana animalelor, nu mai sunt destinate pentru acest tip de consum sau hrană din motive comerciale sau din cauza unor probleme de fabricație sau defecte de ambalare sau a altor defecte;

Justificare

Mutarea textului „din care nu poate apărea niciun risc pentru sănătatea publică sau animală”, pentru a clarifica faptul că acesta se referă la deșeurile de catering.

Amendamentul  61

Propunere de regulament

Articolul 13 – litera h

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(h) subproduse proaspete de origine animală din animale acvatice care provin din instalații sau unități de fabricare a produselor pentru consumul uman;

(h) subproduse de origine animală din animale acvatice care provin din instalații sau unități de fabricare a produselor pentru consumul uman;

Justificare

Cuvântul „proaspete” trebuie eliminat. Nu este clar de ce tocmai subprodusele de origine animală din animale acvatice, care nu mai sunt proaspete, ar fi excluse. În plus, conceptul de „proaspăt” depinde în mare măsură de interpretare și nu poate fi definit prin criterii obiective.

Amendamentul  62

Propunere de regulament

Articolul 13 – litera j

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(j) nevertebrate terestre, altele decât speciile patogene pentru oameni sau animale;

(j) nevertebrate acvatice și terestre, altele decât speciile patogene pentru oameni sau animale;

Justificare

Fauna acvatică și subprodusele acesteia cuprind și alte animale acvatice decât cele menționate aici, în special nevertebrate în diferite stadii de viață, precum larve de insecte și viermi, folosite de exemplu în producția hranei pentru animalele de companie.

Amendamentul  63

Propunere de regulament

Articolul 13 – litera l

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(l) piei, copite, pene, lână, coarne, păr și blană provenite de la animale moarte care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul produsului în cauză, altele decât cele menționate la punctul (c);

(l) piei, copite, pene, lână, coarne, păr și blană provenite de la animale moarte care nu au prezentat niciun semn al unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul produsului în cauză, altele decât cele menționate la litera (b);

Justificare

Aici se are în vedere în mod clar litera (b), nu (c).

Amendamentul  64

Propunere de regulament

Articolul 13 – litera ma (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ma) nămoluri rezultate în urma centrifugării sau separării, din prelucrarea laptelui, în urma tratamentului termic în conformitate cu anexa VIII, capitolul I, punctul H (metoda 8).

Justificare

Potrivit considerentului 36 din propunerea Comisiei, trebuie specificat că materialul trimis în vederea detoxificării, definită în conformitate cu Directiva 2002/32/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 mai 2002 privind substanțele nedorite din furaje, poate fi utilizat, de asemenea, în scopul hrănirii. În urma procedurii (descrisă mai jos) în conformitate cu anexa VIII, capitolul I, punctul H (metoda 8), nămolurile rezultate în urma centrifugării sau separării trebuie considerate detoxifiate în sensul considerentului (36).

Amendamentul  65

Propunere de regulament

Articolul 15 – alineatul 2 – paragraful 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Operatorii se asigură că subprodusele de origine animală și produsele derivate sunt însoțite pe timpul transportului de un document comercial și, atunci când prezentul regulament sau o măsură adoptată în conformitate cu alineatul (5) o cer, de un certificat de sănătate.

(2) Persoanele care transportă subproduse de origine animală și produse derivate garantează că acestea sunt însoțite pe timpul transportului de un document comercial și, atunci când prezentul regulament sau o măsură adoptată în conformitate cu alineatul (5) o cer, de un certificat de sănătate.

Justificare

Trebuie să se clarifice cine este responsabil pentru garantarea faptului că subprodusele de origine animală și produsele derivate sunt însoțite de documente comerciale, pentru a permite aplicarea prezentei dispoziții și sancționarea încălcării acesteia. Responsabilitatea ar trebui să i se atribuie persoanei care efectuează transportul.

Amendamentul  66

Propunere de regulament

Articolul 15 – alineatul 3 – paragraful 1a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Documentul comercial la care se face referire în primul paragraf poate fi elaborat și în format electronic. În acest caz, producătorul, persoana care efectuează transportul și destinatarul subproduselor de origine animală sau a produselor derivate din acestea trebuie să dețină o evidență completă, în format electronic, a informațiilor necesare. Aceste informații trebuie să fie puse la dispoziția autorităților competente în orice moment, la solicitarea acestora.

Justificare

Precum în actualul Regulament (CE) nr. 1774/2002, propunerea Comisiei nu conține prevederi privind documentele comerciale electronice. Aceste prevederi ar trebui introduse pentru a facilita schimburile comerciale.

Amendamentul  67

Propunere de regulament

Articolul 16 – alineatul 1 – paragraful 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Orice persoană care expediază, transportă sau primește subproduse de origine animală sau produse derivate trebuie să țină un registru al expedierilor și al documentelor comerciale sau al certificatelor de sănătate conexe.

(1) Orice operator care expediază, transportă sau primește subproduse de origine animală sau produse derivate trebuie să țină un registru al expedierilor. În cazul în care toate detaliile relevante figurează în documentele comerciale sau în certificatele sanitare, nu sunt necesare alte registre.

Justificare

Ar trebui să se folosească termenul de „operator”, deoarece „persoana” nu este definită la articolul 2, iar „operatorul” este definit la articolul 3 punctul 12. Păstrarea unei evidențe a documentelor comerciale nu ar trebui să fie obligatorie. În cazul în care documentele comerciale conțin informațiile necesare, ar trebui să se renunțe la alte obligații de a ține registre.

Amendamentul  68

Propunere de regulament

Articolul 17 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3) Instalațiile de procesare a subproduselor de origine animală, instalațiile de transformare a subproduselor de origine animală în biogaz și compost și instalațiile care manipulează mai mult de o categorie de subproduse de origine animală trebuie să dezvolte procedura menționată la alineatul (1) în conformitate cu principiile sistemului de analiză a riscurilor și puncte critice de control (HACCP).

(3) Instalațiile de procesare a subproduselor de origine animală, instalațiile de transformare a subproduselor de origine animală în biogaz și compost și instalațiile care manipulează mai mult de o categorie de subproduse de origine animală trebuie să dezvolte una sau mai multe proceduri bazate pe principiile sistemului de analiză a riscurilor și puncte critice de control (HACCP), în conformitate cu alineatul (1).

Operatorii unor astfel de instalații trebuie în special:

Operatorii unor astfel de instalații trebuie în special:

(a) să identifice și să controleze punctele critice de control din instalații;

(a) să identifice toate riscurile care trebuie să fie prevenite, eliminate sau aduse la un nivel acceptabil;

(b) să elaboreze și să pună în aplicare metode de monitorizare și de verificare a punctelor critice de control;

(b) să identifice punctele critice de control în etapa sau etapele în care controlul este esențial pentru prevenirea sau eliminarea unui risc sau pentru reducerea acestuia la un nivel acceptabil;

(c) în cazul în care produsul derivat din prelucrare nu este eliminat direct în aceeași locație prin incinerare, coincinerare, combustie sau printr-o metodă alternativă de eliminare autorizată în conformitate cu articolul 22 litera (a), să colecteze mostre reprezentative pentru a verifica conformitatea:

(c) să stabilească, la punctele critice de control, limite care separă ceea ce este acceptabil de ceea ce este inacceptabil din punctul de vedere al prevenirii, eliminării sau reducerii riscurilor identificate;

(i) fiecărui lot prelucrat cu standardele, în special în ceea ce privește metodele de procesare și siguranța microbiologică a produsului final, care au fost prevăzute în măsurile adoptate în conformitate cu alineatul (6) al acestui articol,

 

(ii) cu nivelurile maxime permise de reziduuri fizice și chimice, stabilite în legislația comunitară;

 

(d) să înregistreze rezultatele verificărilor și testelor menționate la literele (b) și (c), după caz, și să le păstreze timp de cel puțin doi ani pentru a le prezenta autorităților competente;

(d) să stabilească și să aplice proceduri de supraveghere eficientă a punctelor critice de control;

 

(da) să stabilească măsuri corective pentru cazurile în care monitorizarea indică faptul că un punct critic de control nu este controlat;

 

(db) să stabilească proceduri care se aplică cu periodicitate pentru a se verifica funcționarea efectivă a măsurilor menționate la literele (a)-(e);

 

(dc) să stabilească documente și evidențe în funcție de natura și de dimensiunea întreprinderii din sectorul alimentar pentru a demonstra aplicarea efectivă a măsurilor menționate la literele (a)-(e). În cazul modificării unui produs, a unui proces sau a unei etape, agenții economici din sectorul alimentar revizuiesc procedura și îi aduc modificările necesare.

(e) să instituie un sistem care să asigure trasabilitatea fiecărui lot expediat.

(e) să instituie un sistem care să asigure trasabilitatea fiecărui lot expediat.

Justificare

Pentru a facilita înțelegerea și aplicarea regulamentului, s-a reluat aici formularea din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 privind igiena produselor alimentare.

Amendamentul  69

Propunere de regulament

Articolul 18 – alineatul 1 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) hrănirea animalelor terestre ale unei specii cu proteine animale prelucrate care provin din cadavre sau părți de cadavre ale altor animale din aceeași specie;

(a) hrănirea animalelor terestre ale unei specii, cu excepția animalelor cu blană, cu proteine animale prelucrate care provin din cadavre sau părți de cadavre ale altor animale din aceeași specie;

Justificare

Hrănirea animalelor cu blană cu proteine animale prelucrate, în conformitate cu articolul 18 alineatul (2) litera (a), și păscutul pe terenuri tratate cu îngrășăminte organice sau hrănirea animalelor cu ierburi tăiate de pe asemenea terenuri sunt elemente esențiale ale regulamentului. Acestea nu ar trebui să fie reglementate în cadrul normelor de punere în aplicare, astfel cum se prevede la articolul 18 alineatul (2). Prin urmare, articolul 18 alineatul (1) și articolul 18 alineatul (2) ar trebui modificate în consecință.

Amendamentul  70

Propunere de regulament

Articolul 18 – alineatul 1 – litera c

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c) hrănirea animalelor de crescătorie cu ierburi, fie direct prin păscut sau prin hrănirea cu iarbă tăiată, provenite de pe un teren tratat cu îngrășăminte organice sau amelioratori de sol, alții decât gunoi de grajd.

(c) hrănirea animalelor de crescătorie cu ierburi, fie direct prin păscut sau prin hrănirea cu iarbă tăiată, provenite de pe un teren tratat cu îngrășăminte organice sau amelioratori de sol, alții decât gunoi de grajd, cu excepția cazului în care tăierea ierburilor sau păscutul are loc după o perioadă de așteptare de cel puțin 21 de zile care asigură o controlare suficientă a riscurilor pentru sănătatea oamenilor și animalelor;

Justificare

Folosirea compostului de bună calitate și a îngrășămintelor organice pe terenuri agricole ar trebui permisă în scopul unei utilizări durabile a resurselor. Acesta este motivul pentru care în regulamentul actual se specifică perioada de 21 de zile. Cum însă efectul perioadei de așteptare poate varia în funcție de condițiile meteorologice, aceasta ar trebui stabilită la cel puțin 21 de zile, în funcție de risc. A se vedea și justificarea la articolul 18 alineatul (2).

Amendamentul  71

Propunere de regulament

Articolul 18 – alineatul 1 – litera d

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(d) hrănirea peștilor de crescătorie cu proteine animale prelucrate care provin din cadavre sau părți de cadavre ale altor pești de crescătorie din aceeași specie.

eliminat

Justificare

Unklar ist, was unter "Zuchtfischen" zu verstehen ist, da eine Definition fehlt. Ferner fehlt die fachliche Grundlage für das Verfütterungsverbot von aus Schlachtabfällen einer Fischart gewonnenen Fischmehl an dieselbe Art. In der Praxis würde die Regelung bedeuten, dass Fischmehlfabriken gezwungen wären, zu sortieren und Fischmehle getrennt für jede Art herzustellen. Das ist unrealistisch. Mit dieser Regelung würde schließlich eine wichtige Eiweißquelle beschränkt, die zumindest zu einem kleinen Teil das Problem der Fischmehlgewinnung aus den Weltmeeren reduzieren würde.

Amendamentul  72

Propunere de regulament

Articolul 18 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Comisia poate stabili norme de punere în aplicare în vederea asigurării aplicării uniforme a interdicțiilor stabilite în alineatul (1) și măsuri care să permită:

(2) Comisia poate stabili norme de punere în aplicare în vederea asigurării aplicării uniforme a interdicțiilor stabilite în alineatul (1), precum și valori-limită pentru furaje, sub care contaminarea accidentală și care nu poate fi evitată prin utilizarea de mijloace tehnice adecvate cu proteine de origine animală prelucrate la care se face referire în alineatul (1) literele (a) și (b) se consideră irelevantă.

(a) hrănirea animalelor cu blană cu proteine animale prelucrate care provin din cadavre sau părți de cadavre ale altor animale din aceeași specie, prin derogare de la alineatul (1) litera (a); și

 

(b) hrănirea animalelor de crescătorie cu ierburi provenite de pe un teren tratat cu îngrășăminte organice sau amelioratori de sol, în condițiile în care păscutul sau tăiatul ierbii are loc după expirarea unei perioade de așteptare care asigură controlul adecvat al riscurilor pentru sănătatea publică și animală, prin derogare de la alineatul (1) litera (c).

 

Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 48 alineatul (4).

Măsurile respective, destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, sunt adoptate în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 48 alineatul (4).

Justificare

Hrănirea animalelor pentru blană cu proteine de origine animală prelucrate la care se face referire în articolul 18 alineatul (2) litera (a) și utilizarea pentru pășunat a suprafețelor tratate cu îngrășăminte organice reprezintă norme fundamentale ale regulamentului. Acestea nu ar trebui să fie reglementate în cadrul normelor de punere în aplicare, astfel cum se prevede la articolul 18 alineatul (2). Detaliile tehnice privind respectarea interdicțiilor și a valorilor-limită în cazul contaminării furajelor cu proteine de origine animală ar trebui însă reglementate în cadrul normelor de aplicare.

Amendamentul  73

Propunere de regulament

Articolul 18a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 18a

 

Eliminarea subproduselor

 

Materialele din categoriile 1, 2 și 3 sunt:

 

(a) eliminate ca deșeuri într-o instalație de incinerare autorizată sau înregistrată:

 

(i) în mod direct, fără prelucrare prealabilă; sau

 

(ii) în urma prelucrării într-o instalație autorizată, dacă așa cere autoritatea competentă, prin sterilizare sub presiune și marcaj permanent al materialului rezultat;

 

(b) eliminate sau recuperate într-o instalație de coincinerare autorizată sau înregistrată, dacă reprezintă deșeuri;

 

(i) în mod direct, fără prelucrare prealabilă; sau

 

(ii) în urma prelucrării într-o instalație autorizată, dacă așa cere autoritatea competentă, prin sterilizare sub presiune și marcaj permanent al materialului rezultat;

 

(c) eliminate într-o rampă de gunoi autorizată, în urma prelucrării prin sterilizare sub presiune într-o instalație autorizată și marcaj permanent al materialului rezultat;

Justificare

Pentru a evita repetarea utilizărilor finale ale subproduselor, se include un nou articol care reglementează o singură dată posibilitățile de eliminare pentru toate categoriile de subproduse.

Amendamentul  74

Propunere de regulament

Articolul 19 – litera d

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(d) în cazul materialului de categoria 1 menționat în articolul 11 alineatul (c), supus unui proces de detoxificare definit în conformitate cu articolul 8 alineatul (2) din Directiva nr. 2002/32/CE și utilizat în conformitate cu articolul 21 alineatele (c), (d) și (e);

eliminat

Justificare

Acest articol are drept consecință faptul că materialele din categoria 1 pot fi folosite ca materie primă pentru hrana animalelor. În cadrul prezentului regulament, doar anumite materiale din categoria 3 trebuie să poată fi prelucrate în continuare în hrana animalelor.

Amendamentul  75

Propunere de regulament

Articolul 20 – litera e - punctul ii

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(ii) în cazul gunoiului de grajd, al conținutului tubului digestiv separat de tubul digestiv, al laptelui, al produselor lactate și al colostrului, despre care autoritatea competentă nu consideră că prezintă un risc de răspândire a oricăror boli transmisibile grave, în urma prelucrării sau fără prelucrare prealabilă;

(ii) în cazul gunoiului de grajd, al conținutului tubului digestiv, al laptelui, al produselor lactate, al colostrului, al ouălor și al produselor din ouă, despre care autoritatea competentă nu consideră că prezintă un risc de răspândire a oricăror boli transmisibile grave, în urma prelucrării sau fără prelucrare prealabilă;

Justificare

Utilizarea conținutului tubului digestiv în instalațiile pentru biogaz și compost nu ar trebui să oblige operatorii să efectueze în prealabil separarea, care este costisitoare și inutilă. Separat și curățat, tubul digestiv ar trebui clasificat drept material din categoria 3. De asemenea, se propune ca utilizările permise pentru lapte și produse neprocesate să fie permise și în cazul ouălor și al produselor din ouă.

Amendamentul  76

Propunere de regulament

Articolul 21 – litera c – punctul i

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(i) ca furaj pentru animalele de crescătorie sau pentru hrana animalelor de crescătorie altele decât animalele cu blană și introduse pe piață în conformitate cu articolul 24, cu excepția cazului materialului menționat la articolul 13 literele (l) și (m);

(i) ca furaj pentru animalele de crescătorie și introduse pe piață în conformitate cu articolul 24, cu excepția cazului materialului menționat la articolul 13 literele (l) și (m);

Justificare

Nu este clar ce se înțelege prin sintagma „sau pentru hrana animalelor de crescătorie altele decât animalele cu blană”, aceasta fiind evident o repetiție. Dacă se elimină această porțiune de text, devine clar că materialele din categoria 3 pot fi folosite atât ca materie primă pentru hrana animalelor, cât și direct, pentru hrănirea animalelor cu blană. A se vedea și articolul 23 alineatul (1) litera (f), articolul 24 alineatul (1) și articolul 41 alineatul (1) litera (a).

Amendamentul  77

Propunere de regulament

Articolul 21 – litera c – punctul ii

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(ii) pentru hrana animalelor cu blană; sau

(ii) pentru hrana animalelor cu blană;

Justificare

Modificare necesară în lumina amendamentului la articolul 21 litera (c) punctul (iiia).

Amendamentul  78

Propunere de regulament

Articolul 21 – litera c – punctul iiia (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(iiia) pentru hrănirea animalelor de companie.

Justificare

A se vedea justificarea la amendamentul aferent articolului 22 litera (e).

Amendamentul  79

Propunere de regulament

Articolul 21 – litera ha (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ha) aplicat pe soluri fără prelucrare, în cazul laptelui, al produselor pe bază de lapte și al colostrului;

Justificare

Pentru clarificarea faptului că este posibilă aplicarea materialelor menționate pe soluri, chiar dacă acestea conțin materiale din categoria 3. Articolul 20 litera (f) permite deja această utilizare pentru categoria 2.

Amendamentul  80

Propunere de regulament

Articolul 21 – litera hb (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(hb) în cazul deșeurilor de catering în sensul articolului 13 litera (m), transformate într-o instalație de biogaz sau de compost potrivit prevederilor stabilite în conformitate cu procedura de reglementare menționată la articolul 48 alineatul (3) sau, până la adoptarea unor asemenea prevederi, conform legislației naționale;

Justificare

În directiva actuală există posibilitatea de a reglementa la nivel național utilizarea deșeurilor de catering în instalații de biogaz și de compost. Legislația aplicabilă ar trebui să rămână în vigoare până la adoptarea unor măsuri comunitare mai eficiente.

Amendamentul  81

Propunere de regulament

Articolul 22 – litera e – subpunctul ii

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(ii) pentru hrana animalelor de companie;

eliminat

Justificare

Permisiunea acordată statelor membre de a autoriza transformarea în hrană pentru animale de companie a materialelor neprocesate din categoriile 2 și 3 contravine principiilor armonizării dispozițiilor privitoare la subprodusele de origine animală și ar putea avea ca efect un control necorespunzător al hranei pentru animalele de companie. Substanțele neprocesate din categoria 2 nu ar trebui utilizate pentru hrana animalelor de companie, motiv pentru care punctul ii de la litera (c) a devenit punctul iv (nou) de la articolul 21 litera (c).

Amendamentul  82

Propunere de regulament

Articolul 22 – litera ea (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ea) utilizate pentru hrana animalelor de companie, în cazul în care fac parte din categoria 3, cu condiția autorizării de către autoritatea competentă;

Justificare

Scopul este de a elimina referința la utilizarea materialelor din categoriile 1 și 2 ca hrană pentru animalele de companie.

Amendamentul  83

Propunere de regulament

Articolul 22 – litera f

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(f) în cazul materialului de categoria 3 menționat la articolul 13 litera (f) și alte subproduse de origine animală care sunt extrase prin intervenție chirurgicală asupra animalelor vii, dacă există autorizația autorității competente, eliminate în fermă.

(f) în cazul materialului de categoria 3 menționat la articolul 13 litera (f) și alte subproduse de origine animală care sunt extrase prin intervenție chirurgicală asupra animalelor vii, dacă legislația națională permite acest lucru, eliminate în fermă.

Justificare

Este lipsit de sens să se impună medicului veterinar obligația de a întreba autoritățile competente în legătură cu destinația subproduselor generate în urma fiecărei intervenții chirurgicale.

Amendamentul  84

Propunere de regulament

Articolul 23 – alineatul 1 – litera e

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(e) aplicarea pe sol a anumitor subproduse de origine animală, îngrășăminte organice și amelioratori de sol;

eliminat

Justificare

A se vedea și justificările de la articolul 18 alineatul (1) litera (c) și articolul 18 alineatul (2).

Amendamentul  85

Propunere de regulament

Articolul 23 – alineatul 1 – litera ga (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ga) depozitarea, colectarea și transportarea deșeurilor de catering;

Justificare

În vederea asigurării unui cadru economic uniform în UE, ar trebui să se aplice norme uniforme și pentru depozitarea, colectarea și transportarea deșeurilor de catering.

Amendamentul  86

Propunere de regulament

Articolul 24 – alineatul 2 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) condițiile pentru asigurarea trasabilității și prevenției contaminării încrucișate care se aplică la destinația materialului adecvat consumului uman destinat alimentației animale sau în vederea utilizării ca material furajer.

(b) condițiile pentru asigurarea trasabilității și prevenției contaminării încrucișate care se aplică la destinația materialului autorizat, destinat alimentației animale sau în vederea utilizării ca material furajer.

Justificare

Noțiunea „adecvat consumului uman” este prea îngustă în acest context pentru a putea include toate materialele care pot fi procesate în vederea obținerii de materie primă pentru hrana animalelor.

Amendamentul  87

Propunere de regulament

Articolul 25 – alineatul 1 – paragraful 1 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) au fost produse în conformitate cu condițiile pentru sterilizarea sub presiune sau alte condiții pentru prevenirea riscurilor pentru sănătatea publică și animală în conformitate cu cerințele din secțiunea 2 și orice alte măsuri care au fost stabilite în conformitate cu alineatul (2);

(b) au fost produse în conformitate cu condițiile (sterilizare sub presiune sau alte condiții) pentru prevenirea riscurilor pentru sănătatea publică și animală în conformitate cu cerințele din secțiunea 2 a prezentului capitol și orice alte măsuri care au fost stabilite în conformitate cu alineatul (2);

Justificare

Clarificare. Pe lângă sterilizarea sub presiune se pot lua și alte măsuri, ca, de exemplu, pasteurizarea, menționată deja în directiva aflată în prezent în vigoare.

Amendamentul  88

Propunere de regulament

Articolul 25 – alineatul 1 – paragraful 1 – litera c

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c) în cazul îngrășămintelor organice și al amelioratorilor de sol provenite din material proteic, au fost amestecate cu o componentă care exclude utilizarea ulterioară a amestecului pentru scopuri alimentare; și

eliminat

Justificare

Scopul articolului 25 este acela de a împiedica folosirea abuzivă a îngrășămintelor obținute din proteine animale pe post de hrană pentru animale și de a asigura punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 999/2001. Este vorba de o obligație suplimentară față de cele menționate în Directiva 181/2006/CE. Articolul 18 alineatul (1) litera (c) se aplică de asemenea. O obligație generală de marcare nu este realistă. De exemplu: îngrășămintele produse din coarne sau produsele din sânge. În cazul compostului și deșeurilor rezultate în urma fermentării nu există pericolul consumării lor de către animalele domestice.

Amendamentul  89

Propunere de regulament

Articolul 25 – alineatul 2 – paragraful 1 – litera c

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c) componente care trebuie amestecate cu îngrășăminte organice și amelioratori de sol;

eliminat

Justificare

Prin fixarea de termene la amendamentul la articolul 18 alineatul (1) litera (c) nu este necesară amestecarea altor materiale cu amelioratori de sol de origine animală. A se vedea și justificarea la amendamentul depus la articolul 25 alineatul (1) litera (c).

Amendamentul  90

Propunere de regulament

Articolul 25 – alineatul 2 – paragraful 1 – litera d

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(d) condițiile suplimentare, cum ar fi substanțele sau metodele care trebuie folosite pentru marcaj și proporțiile minime care trebuie respectate pentru prepararea amestecului, în vederea excluderii utilizării unor astfel de îngrășăminte sau amelioratori de sol în scopuri alimentare.

eliminat

Justificare

Prin fixarea de termene la amendamentul la articolul 18 alineatul (1) litera (c) nu este necesară amestecarea altor materiale cu amelioratori de sol de origine animală. A se vedea și justificarea la amendamentul depus la articolul 25 alineatul (1) litera (c).

Amendamentul  91

Propunere de regulament

Articolul 26 – alineatul 1 – paragraful 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Autoritatea competentă poate, prin derogare de secțiunile 1 și 2, să autorizeze utilizarea subproduselor de origine animală și a produselor derivate pentru târguri comerciale și în scopuri de diagnosticare, educaționale sau de cercetare în condiții care asigură controlul riscurilor pentru sănătatea publică și animală.

(1) Autoritatea competentă poate, prin derogare de la secțiunile 1 și 2 din prezentul capitolul, să autorizeze utilizarea subproduselor de origine animală și a produselor derivate pentru târguri comerciale și în scopuri de diagnosticare, educaționale sau de cercetare în condiții care asigură controlul riscurilor pentru sănătatea publică și animală.

Justificare

Pentru clarificarea referinței.

Amendamentul  92

Propunere de regulament

Articolul 27 – alineatul 1 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Autoritatea competentă poate autoriza, prin derogare de la secțiunile 1 și 2, în condiții care asigură controlul riscurilor pentru sănătatea publică și animală, colectarea și utilizarea de:

(1) Autoritatea competentă poate autoriza, prin derogare de la secțiunile 1 și 2 din prezentul capitol, în condiții care asigură controlul riscurilor pentru sănătatea publică și animală, colectarea și/sau utilizarea de:

Justificare

Pentru clarificarea referinței. Această modificare oferă statelor membre posibilitatea de a utiliza materiale din categoria 2 și 3 pentru animalele sălbatice [articolul 27 alineatul (1) litera (b) punctul (v)] fără a trebui neapărat să le colecteze. Din motivele descrise mai jos (a se vedea amendamentul nr. 4), este deosebit de important să se permită acest tip de derogare în statele membre în care conservarea eficace a speciilor de mamifere și păsări sălbatice necrofage presupune posibilitatea acestor specii de a găsi cadavre dispersate pe teren deschis. Animalele moarte din fermele de creștere extensivă constituie o sursă importantă de hrană pentru speciile necrofage.

Amendamentul  93

Propunere de regulament

Articolul 27 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Autoritatea competentă poate autoriza, prin derogare de la secțiunile 1 și 2 și în conformitate cu condițiile stabilite în temeiul alineatului (3) al acestui articol, hrănirea animalelor din grădinile zoologice și a speciilor de păsări necrofage pe cale de dispariție sau protejate care trăiesc în habitatul natural cu material de categoria 1 menționat la articolul 11 litera (b) punctul (ii).

(2) Autoritatea competentă poate autoriza, prin derogare de la secțiunile 1 și 2 din prezentul capitol și în conformitate cu condițiile stabilite în temeiul alineatului (3) al acestui articol, hrănirea speciilor pe cale de dispariție sau protejate care trăiesc în habitatul natural cu material de categoria 1 menționat la articolul 11 litera (b) punctul (ii).

Justificare

Pentru clarificarea referinței. Domeniul de aplicare al Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 trebuie limitat mai mult: hrănirea leilor sau a urșilor cu bovine sau antilope întregi, de exemplu, sau hrănirea reptilelor cu șoareci corespund alimentației naturale a acestor animale și ar trebui să fie permise necondiționat. Derogările prevăzute la articolul 27 alineatul (2) din propunere sunt insuficiente, deoarece în acest caz se pot stabili derogări numai pentru hrănirea animalelor din grădinile zoologice (nu și a celor de circ) cu animale moarte sau părți de animale care conțin materiale specifice de risc (MSR).

Regulamentul ar trebui să lărgească sfera posibilităților de utilizare a subproduselor în alimentarea speciilor de păsări necrofage într-o manieră mai flexibilă decât în prezent, întrucât s-a constat că excepțiile prevăzute sunt insuficiente pentru a evita scăderea populațiilor de păsări. În plus, ar trebui să se prevadă o excepție similară pentru alimentarea altor specii protejate afectate de deficitul de hrană și de scăderea populațiilor și care nu ajung în niciun caz în lanțul trofic uman sau animal.

Amendamentul  94

Propunere de regulament

Articolul 27 – alineatul 3 – paragraful 1 – litera b – punctul i

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(i) speciile de păsări necrofage în anumite state membre căror le poate fi oferit acest material drept hrană;

(i) speciile din anumite state membre căror le poate fi oferit acest material drept hrană;

Amendamentul  95

Propunere de regulament

Articolul 27 – alineatul 3 – paragraful 1 – litera b – punctul ii

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(ii) măsurile necesare pentru asigurarea că este împiedicat accesul altor specii la materialul oferit spre hrană.

eliminat

Justificare

Înființarea de stații de hrănire speciale nu ar trebui limitată la anumite specii, întrucât și alte păsări ocazional necrofage, precum zăganul și vulturul imperial, ar putea să beneficieze de acestea.

Amendamentul  96

Propunere de regulament

Articolul 27 – alineatul 3 – paragraful 1 – litera b – punctul iia (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(iia) condițiile necesare pentru evitarea riscurilor pentru sănătatea oamenilor și animalelor;

Justificare

În conformitate cu amendamentul referitor la eliminarea alineatului (3) litera (b) punctul (ii), este necesar ca statele membre să garanteze că nu există riscuri pentru sănătatea publică și animală.

Amendamentul  97

Propunere de regulament

Articolul 27a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 27a

 

Măsuri de punere în aplicare

 

Statele membre pot adopta măsuri de punere în aplicare a prezentului articol, notificându-le Comisiei Europene, pentru excluderea colectării de materiale din categoriile 1, 2 și 3 pe anumite teritorii ale rețelei Natura 2000 sau pe alte teritorii pe care, din motive legate de conservarea speciilor pe cale de dispariție și protejate sau a păsărilor necrofage, sunt necesare astfel de măsuri pentru respectarea Directivelor 79/409/CEE și 92/43/CEE. Această excludere se autorizează în condiții specificate pentru prevenirea riscurilor pentru sănătatea umană și animală.

 

Aceste derogări nu aduc atingere Deciziei 2005/830/CE și derogărilor prevăzute la articolul 27 alineatul (2).

Justificare

This amendment deals with the fact that it is known that only using feeding stations, or ‘muladares’, is not enough to maintain the current populations of carrion-feeding birds (e.g. 100,000 Griffon Vultures in Spain). In Spain, particularly in the north, extensive goat and sheep farming is widespread, and dead livestock help to maintain carrion-feeding bird populations.

Furthermore, some of these feeding stations already attract thousands of vultures to feed, and there are inherent risks in relying on them too heavily as a food source for necrophagous birds. This carries grave risks if there were to be a poisoning incident at one of these locations. Evidence of mass death of millions of vultures in India has highlighted the extreme vulnerability of these populations where carrion is contaminated, causing increases in rabid dogs and therefore rabies in humans.

Amendamentul  98

Propunere de regulament

Articolul 28 – alineatul 1 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Autoritatea competentă poate, prin derogare de la secțiunile 1 și 2, să autorizeze eliminarea:

(1) Autoritatea competentă poate, prin derogare de la secțiunile 1 și 2 ale prezentului capitol, să autorizeze eliminarea:

Justificare

Pentru clarificarea referinței.

Amendamentul  99

Propunere de regulament

Articolul 28 – alineatul 1 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) prin îngroparea animalelor de companie moarte;

(a) prin îngroparea animalelor de companie și ecvideelor moarte;

Amendamentul  100

Propunere de regulament

Articolul 28 – alineatul 1a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(1a) Fără a aduce atingere articolului 15 alineatul (1), autoritățile competente pot autoriza măsuri pentru izolarea temporară a animalelor și părților de animale care corespund definiției de la articolul 12 litera (f) în condiții care previn apariția riscurilor pentru sănătatea publică și animală înainte de a fi eliminate în conformitate cu articolul 20 din prezentul regulament.

Justificare

Introducerea izolării crește flexibilitatea pentru colectarea subproduselor de origine animală, fără a compromite sănătatea publică și animală. Această flexibilitate va îmbunătăți durabilitatea și profilul de mediu al colectării subproduselor de origine animală ca urmare a frecvenței mai reduse de colectare și eventual a unor volume mai scăzute de colectat.

Amendamentul  101

Propunere de regulament

Articolul 28 – alineatul 4 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) condiții menite să asigure combaterea riscurilor pentru sănătatea publică și animală prezentate de incinerare și îngropare la fața locului;

(a) condiții menite să asigure combaterea riscurilor pentru sănătatea publică și animală prezentate de incinerarea și îngroparea materialelor la fața locului și de izolarea temporară a animalelor și a părților de animale care urmează să fie eliminate;

Justificare

Introducerea izolării crește flexibilitatea pentru colectarea subproduselor de origine animală, fără a compromite sănătatea publică și animală. Această flexibilitate va îmbunătăți durabilitatea și profilul de mediu al colectării subproduselor de origine animală ca urmare a frecvenței mai reduse de colectare și eventual a unor volume mai scăzute de colectat.

Amendamentul  102

Propunere de regulament

Articolul 29 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Părțile interesate trimit cererea autorității competente a statului membru în care intenționează să folosească metoda alternativă.

(2) Părțile interesate trimit cererea autorității competente a statului membru în care intenționează să folosească metoda alternativă. Cererile sunt tratate în regim confidențial până la adoptarea unei decizii definitive.

Justificare

Părțile implicate au interes economic legat de depunerea cererilor și ca atare nu ar trebui să fie posibilă vizualizarea cererilor de către alți solicitanți.

Amendamentul  103

Propunere de regulament

Articolul 29 – alineatul 3 – paragraful 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3) Autoritatea competentă evaluează, în termen de două luni de la primirea unei cereri complete, dacă aceasta este conformă cu formatul standard pentru cereri, menționat la alineatul (10).

(3) Autoritatea competentă evaluează, în termen de o lună de la primirea unei cereri complete, dacă aceasta este conformă cu formatul standard pentru cereri, menționat la alineatul (10).

Justificare

Termenul de o lună este suficient pentru a verifica dacă o cerere corespunde modelului standard. Altfel activitatea ar sta pe loc mai mult decât este necesar.

Amendamentul  104

Propunere de regulament

Articolul 29 – alineatul 6 – punctul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(6) În cazurile, justificate corespunzător, în care Autoritatea cere solicitanților informații suplimentare, termenul menționat la alineatul (5) poate fi suspendat.

(Nu privește versiunea în limba română.)

Justificare

Nu privește versiunea în limba română.

Amendamentul  105

Propunere de regulament

Articolul 30 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Autoritatea competentă efectuează la intervale regulate acțiuni oficiale de control și supraveghere la instalațiile și unitățile autorizate sau înregistrate și la incinte pentru care au fost furnizate informații în conformitate cu articolul 40 alineatul (3).

(1) Autoritatea competentă efectuează la intervale regulate acțiuni oficiale de control și supraveghere la instalațiile și unitățile autorizate sau înregistrate, pentru expedierile în alte state membre, precum și pentru import, tranzit și export și la incinte pentru care au fost furnizate informații în conformitate cu articolul 40 alineatul (3).

Justificare

Completarea „pentru experdierile în alte state membre, precum și pentru import, tranzit și export” este necesară deoarece, pentru a asigura un control cuprinzător al riscului, trebuie efectuate controale nu numai la instalații și unități, ci și asupra bunurilor transportate [a se vedea de ex. articolul 50 din Regulamentul (CE) nr. 1013/2006].

Amendamentul  106

Propunere de regulament

Articolul 30 – alineatul 1a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(1a) Întregul lanț al subproduselor de origine animală, de la locul în care acestea au rezultat până la tratare, utilizare sau eliminare, face obiectul unor controale oficiale.

Amendamentul  107

Propunere de regulament

Articolul 31 – alineatul 1 – paragraful 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) În cazul în care inspecțiile și supravegherea oficială efectuate arată că una sau mai multe cerințe prevăzute în prezentul regulament nu sunt respectate, autoritatea competentă acționează în consecință.

(1) În cazul în care cerințele prevăzute în prezentul regulament nu sunt respectate, autoritatea competentă acționează în consecință.

Justificare

Die Vorschrift kann sprachlich verschlankt werden. Unklar ist, weshalb nur amtliche Kontrollen und Überwachungsmaßnahmen zu Maßnahmen führen können, dies muss auch in anderen Fällen möglich sein, wenn der Sachverhalt hinreichend eindeutig ist. Die Norm ist jedoch als Ermessensvorschrift auszugestalten, da Fälle nur geringer Verstöße denkbar sind, in denen keine Maßnahmen ergriffen werden müssen. Dass ggf. nur die erforderlichen Maßnahmen ergriffen werden können, folgt bereits aus dem Verhältnismäßigkeitsgrundsatz und braucht nicht mehr ausdrücklich aufgenommen zu werden.

Amendamentul  108

Propunere de regulament

Articolul 31 – alineatul 1 – paragraful 2 – litera b – punctul ii – liniuța 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

– din motive legate de infrastructura instalației

– din motive legate de structura instalației sau a unității;

Justificare

Noțiunea de infrastructură este prea largă; un întreprinzător nu poate fi făcut răspunzător pentru infrastructura aferentă instalației sau unității sale.

Amendamentul  109

Propunere de regulament

Articolul 31 – alineatul 1 – paragraful 2 – litera ba (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ba) impune condiții specifice instalațiilor și unităților, în vederea rectificării deficiențelor existente.

Justificare

Operatorii trebuie să știe clar ce cerințe trebuie să îndeplinească. Astfel, aceștia vor avea la dispoziție informații mai fiabile pe care să își poată baza planificarea.

Amendamentul  110

Propunere de regulament

Articolul 33 – alineatul 1 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Dacă un operator intenționează să expedieze material de categoria 1, material de categoria 2 sau carne și făină de oase sau grăsime animală provenită din material de categoria 1 către un alt stat membru, autoritatea competentă a statului membru de destinație decide în privința cererii depuse de operator:

(1) Dacă un operator intenționează să primească material de categoria 1, material de categoria 2 sau carne și făină de oase sau grăsime animală provenită din material de categoria 1 din alt stat membru, acesta comunică intenția sa autorității competente din statul său membru, care decide în privința cererii depuse de operator:

Justificare

Sistemul propus prezintă dificultăți de ordin lingvistic și probleme legate de identificarea autorității competente și ar fi mai simplu dacă operatorul destinatar ar fi responsabil de informarea autorităților competente din țara sa.

Amendamentul  111

Propunere de regulament

Articolul 33 – alineatul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(5) Prin derogare de la alineatele (1) până la (4), subprodusele de origine animală sau produsele derivate menționate până acum, care au fost amestecate sau contaminate cu oricare dintre deșeurile enumerate ca periculoase în Decizia 2000/532/CE, vor fi trimise către alte state membre doar dacă fac obiectul cerințelor Regulamentului (CE) nr. 1013/2006.

(5) Prin derogare de la alineatele (1) până la (4), subprodusele de origine animală sau produsele derivate menționate până acum, care au fost amestecate sau contaminate cu deșeuri, vor fi trimise către alte state membre doar dacă fac obiectul cerințelor Regulamentului (CE) nr. 1013/2006.

Justificare

Eliminarea fragmentului „oricare dintre deșeurile enumerate ca periculoase în Decizia 2000/532/CE” este necesară pentru a exclude posibilitatea amestecării sau exportării subproduselor de origine animală interzise la export în conformitate cu articolul 36 din Regulamentul (CE) nr. 1013/2006 (de ex. deșeurile menajere). A se vedea, de asemenea, articolul 35 alineatul (2) litera (b) și articolul 37 alineatul (5) litera (b).

Amendamentul  112

Propunere de regulament

Articolul 33 – alineatul7 – paragraful 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(7) Comisia poate acorda derogări de la alineatele (1) până la (4) în legătură cu expedierea gunoiului de grajd transportat între două puncte ale aceleiași ferme sau între ferme aflate în regiunea de frontieră comună a statelor membre.

(7) Comisia poate acorda derogări de la alineatele (1) până la (4) în legătură cu expedierea gunoiului de grajd sau a materialului pentru bioenergie transportat între două puncte ale aceleiași ferme sau între ferme aflate în regiunea de frontieră comună a statelor membre.

Justificare

Posibilitatea derogării ar trebui să existe nu numai pentru transportul gunoiului de grajd, ci și pentru transportul materialelor utilizate ca energie regenerabilă.

Amendamentul  113

Propunere de regulament

Articolul 35 – alineatul 2 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) subproduse de origine animală sau produse derivate amestecate sau contaminate cu oricare dintre deșeurile enumerate ca periculoase în Decizia 2000/532/CE are loc doar cu respectarea normelor Regulamentului (CE) nr. 1013/2016;

(b) subproduse de origine animală sau produse derivate amestecate sau contaminate cu deșeuri are loc doar cu respectarea normelor Regulamentului (CE) nr. 1013/2016;

Justificare

Eliminarea fragmentului „oricare dintre deșeurile enumerate ca periculoase în Decizia 2000/532/CE” este necesară pentru a exclude posibilitatea amestecării sau exportării subproduselor de origine animală interzise la export în conformitate cu articolul 36 din Regulamentul (CE) nr. 1013/2006 (de ex. deșeurile menajere). A se vedea și articolul 33 alineatul (5) și articolul 37 alineatul (5) litera (b).

Amendamentul  114

Propunere de regulament

Articolul 37 – alineatul 5 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) subproduse de origine animală sau produse derivate amestecate sau contaminate cu oricare dintre deșeurile enumerate ca periculoase în Decizia 2000/532/CE se face doar cu respectarea normelor Regulamentului (CE) nr. 1013/2016.

(b) subproduse de origine animală sau produse derivate amestecate sau contaminate cu deșeuri se face doar cu respectarea normelor Regulamentului (CE) nr. 1013/2016;

Justificare

Eliminarea fragmentului „oricare dintre deșeurile enumerate ca periculoase în Decizia 2000/532/CE” este necesară pentru a exclude posibilitatea amestecării sau exportării subproduselor de origine animală interzise la export în conformitate cu articolul 36 din Regulamentul (CE) nr. 1013/2006 (de ex. deșeurile menajere). A se vedea și articolul 33 alineatul (5) și articolul 35 alineatul (2) litera (b).

Amendamentul  115

Propunere de regulament

Articolul 41

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Articolul 41

eliminat

Introducerea pe piață a altor produse derivate în afara lanțului alimentar

 

(1) Operatorii pot introduce pe piață produse derivate, altele decât cele menționate la articolul 2 alineatul (3), dacă:

 

(a) produsele respective

 

(i) nu sunt destinate folosirii ca material furajer pentru hrana animalelor de crescătorie sau pentru aplicarea pe solul din care astfel de animale urmează să fie hrănite, sau

 

(ii) sunt destinate hrănirii animalelor cu blană; precum și

 

(b) dacă asigură combaterea riscurilor pentru sănătatea publică și animală prin:

 

(i) siguranța aprovizionării în conformitate cu articolul 42;

 

(ii) siguranța tratamentului în conformitate cu articolul 43, în cazul în care siguranța aprovizionării nu asigură un control suficient; sau

 

(iii) verificarea că produsele sunt folosite doar pentru uz final sigur în conformitate cu articolul 44, în cazul în care siguranța tratamentului nu asigură un control suficient.

 

(2) Operatorii pot introduce pe piață, de asemenea, fără restricții, produsele derivate menționate la alineatul (1), cu condiția determinării de către Comisie a unui punct final în lanțul de prelucrare în conformitate cu articolul 46 alineatul (2) litera (a), când astfel de produse nu mai prezintă niciun risc semnificativ pentru sănătatea publică sau animală.

 

Justificare

Subprodusele de origine animală pot fi prelucrate suficient pentru ca să nu mai existe niciun risc pentru sănătatea oamenilor și animalelor. Punctul final reprezintă un concept central al noului regulament revizuit, limitând domeniul de aplicare definit în secțiunea 1 din capitolul 1 din regulament. Din acest motiv, punctul final ar trebui să fie deja descris în secțiunea respectivă, și nu abia la articolul 41. A se vedea și amendamentul la articolul 5 (nou).

Amendamentul  116

Propunere de regulament

Articolul 51

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Articolul 51

eliminat

Măsuri tranzitorii

 

Instalațiile, unitățile și utilizatorii autorizați sau înregistrați în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 înainte de [data aplicării prezentului regulament] se consideră a fi autorizați sau înregistrați, după caz, în conformitate cu prezentul regulament.

 

Justificare

Pentru o mai bună înțelegere a fost mutat la articolul 8 alineatul (4). Nu este posibilă o autorizare a utilizatorilor în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 pentru că în acel regulament noțiunea nu există.

Amendamentul  117

Propunere de regulament

Anexa I (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

ANEXA I

 

Cerințe generale de igienă aferente manipulării și procesării subproduselor de origine animală

 

Capitolul I

 

Cerințe de igienă privind manipularea materialului din categoriile 1, 2 și 3 în instalații intermediare

 

Secțiunea I

 

Cerințe de igienă pentru materialul din categoria 3 în instalații intermediare

 

1. Instalația nu poate fi utilizată în alte scopuri decât introducerea, colectarea, sortarea, tăierea sau tranșarea, refrigerarea, congelarea în blocuri, depozitarea temporară și transportul materialului din categoria 3.

 

2. Sortarea materialului din categoria 3 trebuie făcută astfel încât să se evite orice risc de răspândire a bolilor animalelor.

 

3. Materialul din categoria 3 trebuie manipulat și depozitat, pe toată durata colectării și depozitării, separat de materialul din alte categorii pentru a se preveni răspândirea agenților patogeni.

 

4. Materialul din categoria 3 trebuie depozitat în mod corespunzător și, dacă este cazul, trebuie refrigerat sau congelat până la reexpediere.

 

Secțiunea II

 

Cerințe de igienă pentru materialul din categoriile 1 și 2 din instalații intermediare

 

1. Instalația nu trebuie utilizată în alte scopuri decât introducerea, colectarea, manipularea, depozitarea temporară și expedierea materialului din categoriile 1 și 2.

 

2. Sortarea materialului din categoriile 1 și 2 trebuie făcută astfel încât să se evite orice risc de răspândire a bolilor animalelor.

 

3. Materialul din categoriile 1 și 2 trebuie manipulat și depozitat, pe toată durata colectării și depozitării, separat de materialul din categoria 3 pentru a se evita răspândirea agenților patogeni.

 

4. Materialul din categoriile 1 și 2 trebuie depozitat în mod corespunzător, cu respectarea condițiilor de temperatură adecvate, până la reexpediere.

 

5. Apele reziduale trebuie tratate astfel încât, dacă acest lucru este fezabil în practică la un preț decent, să nu rămână niciun agent patogen.

 

Capitolul II

 

Cerințe de igienă privind procesarea subproduselor de origine animală în instalațiile de procesare

 

Secțiunea I

 

Cerințe generale de igienă

 

1. Subprodusele de origine animală trebuie procesate în cel mai scurt timp posibil după recepționare. Ele trebuie depozitate în mod corespunzător până în momentul procesării.

 

2. Recipientele și vehiculele utilizate pentru transportul materialului neprocesat trebuie curățate într-o zonă prestabilită. Spațiul trebuie să fie situat și amenajat în așa fel încât să se evite riscul contaminării cu agenți patogeni a produselor procesate.

 

3. Persoanele care lucrează în spațiul contaminat nu au voie să intre în zona curată înainte de a-și schimba sau a-și dezinfecta îmbrăcămintea și încălțămintea de lucru. Echipamentele și aparatura nu pot fi mutate din zona contaminată în zona curată decât după ce au fost în prealabil curățate și dezinfectate. Se impune elaborarea unei proceduri privind deplasările personalului pentru a controla deplasările personalului și a descrie utilizarea corectă a băilor de dezinfectare a picioarelor și roților.

 

4. Apele reziduale din zonele contaminate trebuie tratate astfel încât, dacă acest lucru este fezabil în practică la un preț decent, să nu rămână niciun agent patogen.

 

5. Trebuie luate măsuri preventive sistematice împotriva păsărilor, rozătoarelor, insectelor și a altor dăunători. În acest scop, trebuie adoptat un program documentat de combatere a dăunătorilor.

 

6. Trebuie elaborate și fundamentate proceduri de curățare pentru toate secțiunile instalației. Pentru activitatea de curățare trebuie să se pună la dispoziție echipament și materiale de curățat adecvate.

 

7. Testele de igienă trebuie să cuprindă verificări periodice ale mediului ambiant și ale echipamentelor. Calendarele și rezultatele verificărilor trebuie înregistrate și păstrate cel puțin doi ani.

 

8. Instalațiile și echipamentele trebuie menținute în bună stare de funcționare, iar aparatele de măsură trebuie calibrate periodic.

 

9. Produsele derivate trebuie manipulate și depozitate în instalația de procesare astfel încât să se prevină răspândirea agenților patogeni.

 

10. Mostrele din produsele derivate destinate instalațiilor de biogaz sau de compost sau depozitării în gropi de gunoi, obținute imediat după tratamentul termic, trebuie să nu conțină spori de bacterii patogeni rezistenți la căldură (să nu se identifice urme de Clostridium perfringens în 1 g de produs).

 

Secțiunea II

 

Cerințe specifice privind procesarea materialului din categoria 3

 

1. Parametrii principali, pe baza cărora se stabilește amploarea tratamentului termic ce va fi utilizat în cadrul procesării, sunt specificați în normele de aplicare ale prezentului regulament pentru fiecare metodă de procesare. Se vor avea în vedere următorii parametri principali:

 

(a) mărimea particulelor materiei prime;

 

(b) temperatura la care se ajunge în timpul tratamentului termic;

 

(c) presiunea aplicată materiei prime; și

 

(d) durata tratamentului termic sau avansul în cazul unui sistem continuu.

 

Trebuie stabilite standarde minime de procesare pentru fiecare parametru principal existent.

 

2. Pe o perioadă de cel puțin doi ani trebuie păstrate evidențe care să indice faptul că s-au aplicat standarde minime de procesare pentru fiecare parametru principal.

 

3. Este obligatorie utilizarea unor aparate de măsură/înregistrare precis calibrate pentru monitorizarea continuă a procesării. Păstrarea înregistrărilor datelor privind calibrarea este obligatorie.

 

4. Înainte de procesare, subprodusele de origine animală trebuie verificate în vederea detectării corpurilor străine. Dacă acestea sunt prezente, trebuie îndepărtate de urgență.

 

5. Materialul care nu a fost supus în totalitate tratamentului termic specificat, trebuie să fie supus încă o dată tratamentului termic sau colectat și reprocesat sau eliminat în conformitate cu prezentul regulament.

 

Secțiunea III

 

Standarde de procesare pentru materialul din categoriile 1 și 2

 

Materialul din categoriile 1 și 2 destinat incinerării sau co-incinerării este procesat în conformitate cu secțiunea III din prezenta anexă, cu excepția cazului în care autoritățile competente solicită aplicarea metodei de procesare menționate la articolul 19 litera (a) punctul ii sau la articolul 20 litera (a) punctul ii din prezentul regulament. Aceste măsuri, destinate să modifice elemente neesențiale ale prezentului regulament prin completarea acestuia, se adoptă în conformitate cu procedura de reglementare cu control menționată la articolul 48 alineatul (4).

Justificare

Cerințele generale de igienă nu ar trebui incluse în normele de punere în aplicare adoptate prin procedura de comitologie, importanța acestora fiind atât de mare, încât este necesară includerea lor în textul de bază. A se vedea și articolul 9 litera (d) punctul (i).

EXPUNERE DE MOTIVE

Numeroasele crize apărute în perioada 1997-2002 (ESB, nămolul de epurare, dioxina, carnea alterată) au impus introducerea unor norme europene în multe ramuri ale producției alimentare. În colimatorul opiniei publice au intrat mai ales produsele interzise consumului uman. În special, era necesar să se aplice principiul „de la fermă la consumator” în toate sectoarele producției alimentare. În situații de criză trebuie să se poată garanta trasabilitatea produselor pentru a identifica cât mai repede cauzele epizootiilor sau a altor fenomene dăunătoare sănătății. În acest scop, Parlamentul European a adoptat Regulamentul (CE) nr. 1774/2004, în vigoare de la 1 mai 2003. Respectivul regulament stabilea norme de igienă pentru produsele de origine animală care nu sunt destinate consumului uman. În perioada de după intrarea în vigoare a regulamentului au avut loc mai multe inspecții și informări din partea statelor membre, cu următoarele concluzii. Trasabilitatea nu este întotdeauna asigurată. Trebuie clarificată interacțiunea dintre regulamentele existente și alte dispoziții legislative ale Uniunii Europene, de ex. directivele privind normele de igienă. Există totodată dificultăți în ceea ce privește delimitarea clară între subprodusele de măcelărie și produsele derivate. Pentru clarificarea acestei probleme și a altor probleme semnalate, Comisia a înaintat o propunere de modificare a regulamentului (CE) nr. 1774/2002.

Ar trebui clarificat îndeosebi momentul corespunzător punctului final al ciclului de viață al subproduselor de origine animală. A fost, de asemenea, necesar să se elimine incertitudinea juridică legată de domeniul de aplicare al legislației privind subprodusele provenite de la animalele sălbatice.

Noul regulament își propune printre altele să asigure o mai bună interacțiune cu celelalte regulamente. În principiu, este de presupus că noul regulament va rezolva multe probleme generate de reglementările precedente. În orice caz, se poate constata introducerea unor noi definiții, diferite față de reglementările anterioare. Acest lucru contravine unei abordări coerente, cum s-a dorit inițial. Utilizatorul se vede pus în fața unor noi noțiuni, situație care nu poate continua. Soluționarea acestei probleme poate îmbrăca forme foarte diferite. Fie se fundamentează definițiile din prezentul regulament, fie se face o trimitere la reglementările existente, de exemplu, regulamentul privind normele de igienă.

Parlamentul European este de acord cu Comisia că în principiu ar trebui să fie vorba de o reglementare orizontală. În orice caz, acest lucru nu trebuie să aibă ca efect introducerea exclusivă a unor dispoziții obligatorii generale, urmând ca anumite dispoziții esențiale pentru utilizatori să fie introduse în normele de punere în aplicare. De aceea, Parlamentul propune ca diferite abordări care apar în normele de punere în aplicare să fie tratate în anexele la regulament. Acest lucru nu este valabil în privința detaliilor tehnice, care vor fi tratate în normele de punere în aplicare.

Parlamentul European pune de multă vreme preț pe debirocratizare și adoptarea de reglementări ușor de aplicat de către utilizatori, dar propunerea Comisiei nu este întotdeauna conformă cu acest principiu. Prin urmare, propunerea Comisiei trebuie restructurată, pentru a clarifica dispozițiile legale și a ameliora lizibilitatea acestora.

Trebuie susținut în continuare principiul responsabilității operatorilor, în conformitate cu reglementările anterioare din domeniul industriei alimentare.

Trebuie clarificat, de asemenea, în ce măsură deșeurile de catering, bogate în proteine, pot fi folosite ca hrană pentru animale, sau dacă această utilizare trebuie exclusă din motive de igienă.

AVIZUL Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (22.1.2009)

destinat Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară

referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală care nu sunt destinate consumului uman (Regulament privind subprodusele de origine animală)

(COM(2008)0345 – C6‑0220/2008 – 2008/0110(COD))

Raportor pentru aviz: Alyn Smith

JUSTIFICARE SUCCINTĂ

Context

Regulamentul privind subprodusele de origine animală (SOA) face parte dintr-un cadru legislativ cuprinzător care vizează menținerea unui nivel ridicat de siguranță de-a lungul întregului lanț de producție și de distribuție, de la „fermă la consumator”. Această propunere de regulament se referă la toate formele de materiale de origine animală sau provenind din ferme și care nu sunt destinate să intre în lanțul alimentar uman. Aceasta împarte diferitele subproduse în trei categorii în funcție de nivelul de risc, precizează utilizările acceptabile pentru subprodusele din fiecare categorie, stabilește normele pentru transferul, prelucrarea și eliminarea efective și sigure ale subproduselor în instalații autorizate sau înregistrate și creează un sistem de monitorizare și reglementare (de către autoritățile competente din statele membre și de către Comisie) a întregului proces.

Acest regulament se bazează pe Regulamentul (CE) nr. 1774/2002. În 2005, Comisia a redactat un raport privind eficiența legislației. În acesta se constată că cadrul fundamental de precauții și respectarea prevederilor de către statele membre se situează la un nivel satisfăcător. Totuși, au rămas nerezolvate unele aspecte legate de garantarea trasabilității materialelor, de clarificarea regulilor referitoare la SOA în raport cu legislația comunitară și de necesitatea unei abordări axate într-o mai mare măsură pe factorii de risc a clasificării pe categorii a SOA și a controalelor.

Propunerile Comisiei

Propunerile Comisiei se referă la clarificarea domeniului de aplicare și la o abordare axată într-o mai mare măsură pe factorii de risc. Comisia introduce un punct final în ciclul de viață al SOA „pentru a preciza momentul din care SOA nu mai este supus cerințelor Regulamentului de-a lungul procesului de fabricare”. Duplicarea inutilă în ceea ce privește autorizarea instalațiilor este, de asemenea, evitată prin asigurarea consecvenței față de alte dispoziții din legislația comunitară.

Pentru a crea o abordare axată într-o mai mare măsură pe factorii de risc, Comisia consolidează obligația primordială a operatorilor de a asigura îndeplinirea cerințelor regulamentului (sub supravegherea autorității competente); în ceea ce privește fabricarea produselor fără legătură directă cu siguranța lanțului alimentar sau furajer, „operatorilor li s-a încredințat o responsabilitate crescută referitor la introducerea pe piață a unor produse sigure. Se pot folosi SOA de toate categoriile, cu condiția utilizării de materii prime sigure, a dezvoltării de procedee de fabricație sigure sau a utilizării SOA în scopuri finale inofensive”; în clasificarea SOA pot fi introduse numai produse noi care prezintă riscuri limitate.

Propunerile raportorului

În linii mari, raportorul este mulțumit de propunerile Comisiei, în special de sporirea flexibilității pentru utilizatorii finali ai SOA și de adaptabilitatea sporită a categoriilor la noile cercetări științifice. Cu toate acestea, are o serie de propuneri de îmbunătățire a legislației.

a) Animalele moarte

Toate cazurile de animalele moarte sunt reglementate în legislație, chiar și atunci când nu există suspiciuni legate de boli sau alte riscuri pentru oameni sau mediu. Acest lucru înseamnă că fermierii trebuie să transfere SOA în instalații de prelucrare sau eliminare înregistrate. Pentru fermierii aflați la distanțe mari de cea mai apropiată unitate înregistrată, acest lucru implică costuri financiare și administrative inutil de ridicate în raport cu riscurile reale. Regulamentul propus prevede o derogare pentru „zonele îndepărtate” (fermierilor li s-ar permite să elimine animalele moarte din categoriile 2 și 3 prin incinerare sau îngropare în incinta fermei). Totuși, definiția conceptului de „zone îndepărtate” este prea vagă și nu vine așadar în ajutorul majorității fermierilor. Raportorul consideră că această derogare trebuie extinsă și că statele membre trebuie să dispună de libertate de acțiune în definirea acestor zone pentru a crea un sistem de reglementare adecvat pentru situația fiecăruia. Raportorul este de acord cu derogarea acordată operatorilor mici, dar consideră că valoarea limită ar trebui decisă de autoritățile competente din statele membre.

b) Peștii

Raportorul consideră că materialele obținute în cadrul operațiunilor de pescuit nu ar trebui incluse în prezentul regulament. Cercetările științifice arată că bolile și paraziții peștilor țin de mediul natural și nu prezintă riscuri pentru sănătatea umană, nici în ceea ce privește contactul și nici contaminarea. În plus, este improbabil ca reintroducerea peștilor infectați în mare să sporească frecvența infecțiilor în cadrul populației piscicole. Mai mult decât atât, interdicția impusă echipajelor de pescuit de a arunca peștii infectați înapoi în mare și obligarea acestora să se reîntoarcă în port cu aceste materiale (ce urmează apoi să fie transferate mai departe pentru prelucrare și eliminare într-o unitate autorizată, eventual ca produs de categoria 2) reprezintă o povară enormă pentru industria pescuitului și este, de asemenea, extrem de dificil de pus în aplicare fără cheltuieli enorme.

c) Principiul subsidiarității

Prezentul regulament trebuie implementat cu participarea deplină a nivelurilor de guvernare inferioare celor naționale, autoritățile subnaționale cărora le este conferită autoritatea necesară jucând un rol principal. Raportorul a depus o serie de amendamente în acest sens. În plus, acesta dorește ca autorităților competente din statele membre să li se acorde competențe extinse în ceea ce privește reclasificarea diferitelor SOA în funcție de rezultatele celor mai recente cercetări științifice realizate de organismele corespunzătoare; raportorul admite totuși că, în scopul prevenirii utilizării abuzive a acestei dispoziții, Comisia este cea care trebuie să aibă ultimul cuvânt cu privire la clasificarea pe categorii.

Raportorul înaintează și alte propuneri privind biocombustibilii, instalațiile de incinerare cu capacitate redusă, deșeurile de catering și hrana pentru animale de companie.

AMENDAMENTE

Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală recomandă Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, competentă în fond, să includă în raportul său următoarele amendamente:

Amendamentul  1

Propunere de regulament

Considerentul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Subprodusele de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, constituie o sursă potențială de riscuri pentru sănătatea publică și cea animală. Situațiile de criză din trecut, legate de epidemiile de febră aftoasă, de răspândirea encefalopatiilor spongiforme transmisibile, precum encefalopatia spongiformă bovină (ESB), și apariția dioxinelor în produsele furajere, au arătat consecințele utilizării improprii a anumitor subproduse de origine animală asupra sănătății publice și animale, asupra siguranței lanțului alimentar și furajer și asupra încrederii consumatorilor. În plus, astfel de crize pot avea și un impact negativ mai larg, asupra societății în ansamblu, prin impactul lor asupra situației socio-economice a fermierilor și a sectoarelor industriale interesate, și asupra încrederii consumatorilor în siguranța produselor de origine animală. Epizootiile pot avea și consecințe negative pentru mediu, nu numai din cauza problemei eliminării cadavrelor, dar și din punctul de vedere al biodiversității.

(1) Subprodusele de origine animală care nu sunt destinate consumului uman, constituie o sursă potențială de riscuri pentru sănătatea publică și cea animală. Situațiile de criză din trecut, legate de epidemiile de febră aftoasă și de răspândirea encefalopatiilor spongiforme transmisibile, precum encefalopatia spongiformă bovină (ESB), au arătat consecințele utilizării ilegale sau improprii a anumitor subproduse de origine animală asupra sănătății publice și animale, asupra siguranței lanțului alimentar și furajer și asupra încrederii consumatorilor. În plus, astfel de crize pot avea și un impact negativ mai larg, asupra societății în ansamblu, prin impactul lor asupra situației socio-economice a fermierilor și a sectoarelor industriale interesate, și asupra încrederii consumatorilor în siguranța produselor de origine animală. Epizootiile pot avea și consecințe negative pentru mediu, nu numai din cauza problemei eliminării cadavrelor, dar și din punctul de vedere al biodiversității.

Justificare

Clarificare. Contaminarea cu dioxine a produselor furajere nu era legată de utilizarea improprie a subproduselor de origine animală.

Amendamentul  2

Propunere de regulament

Considerentul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Subprodusele de origine animală apar mai ales cu ocazia sacrificării animalelor pentru consumul uman și în cazul eliminării animalelor moarte și a măsurilor de control a bolilor. Indiferent de originea lor, ele constituie un risc potențial pentru sănătatea animală și publică și pentru mediu. Acest risc trebuie să fie controlat în mod adecvat, fie prin direcționarea acestor produse către mijloace de eliminare sigure sau prin utilizarea lor în scopuri diferite, cu condiția aplicării unor măsuri stricte care să minimalizeze riscurile sanitare în cauză.

(2) Subprodusele de origine animală apar mai ales cu ocazia sacrificării animalelor pentru consumul uman și în cazul eliminării animalelor moarte și a măsurilor de control a bolilor. Indiferent de originea lor, ele constituie un risc potențial pentru sănătatea animală și publică și pentru mediu. Acest risc trebuie să fie controlat în mod adecvat, fie prin direcționarea acestor produse către mijloace de eliminare sigure sau prin utilizarea lor în scopuri diferite, ca de exemplu în procesele bioenergetice, cu condiția aplicării unor măsuri stricte care să minimalizeze riscurile sanitare în cauză.

Amendamentul  3

Propunere de regulament

Considerentul 8a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(8a) Regulamentul (CE) nr. 1923/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 999/2001 de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă furnizează temeiul legal, în anumite condiții, pentru a permite din nou utilizarea făinii din carne și oase în furajele destinate nerumegătoarelor. În acesta se menționează explicit că relaxarea interdicției actuale privind utilizarea făinii din carne și oase este condiționată de existența unor teste care să distingă proteinele animale provenite de la diferite specii de animale. Prin urmare, Comisia Europeană depune toate eforturile posibile pentru a pune la dispoziție cât mai curând posibil teste validate specifice fiecărei specii, astfel încât făina din carne și oase să poată fi utilizată ca o sursă valoroasă de proteine în furajele destinate nerumegătoarelor, excluzând în același timp canibalismul.

Amendamentul  4

Propunere de regulament

Considerentul 8b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(8b) În trecut, utilizarea deșeurilor de catering în hrana animalelor a cauzat de câteva ori apariția unor boli infecțioase la animale. În plus, în cazul în care se permite utilizarea deșeurilor de catering în hrana animalelor, nu se poate garanta că materialele provenind de la animalele dintr-o anumită specie nu ajung în hrana animalelor din aceeași specie.

Amendamentul  5

Propunere de regulament

Considerentul 19

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(19) Responsabilitatea primordială pentru a desfășura operații în acord cu prezentul regulament ar trebui să revină operatorilor. În același timp, interesul public de a preveni riscurile pentru sănătatea publică și cea animală impune instalarea unui sistem de colectare și de eliminare care să asigure eliminarea sigură a subproduselor de origine animală care nu pot fi utilizate sau care nu sunt utilizate din motive economice. Statele membre ar trebui să afecteze resurse adecvate pentru infrastructura necesară acestui scop și să asigure buna desfășurare a operațiilor. Capacitatea sistemului de colectare și eliminare trebuie să țină seama de volumul efectiv de subproduse de origine animală care se acumulează în anumite state membre. Pe baza principiului precauției, acesta trebuie să reflecte, de asemenea, nevoia de capacități mărite de eliminare în cazul izbucnirii unor epizootii majore sau în cazul unor defecțiuni tehnice temporare ale instalațiilor de eliminare existente. În condițiile îndeplinirii cerințelor prezentului regulament, țările membre ar trebui să aibă permisiunea de a coopera între ele și cu țări terțe.

(19) Responsabilitatea primordială pentru a desfășura operații în acord cu prezentul regulament ar trebui să revină operatorilor. În același timp, interesul public de a preveni riscurile pentru sănătatea publică și cea animală impune instalarea unui sistem de colectare și de eliminare care să asigure eliminarea sigură a subproduselor de origine animală care nu pot fi utilizate sau care nu sunt utilizate din motive economice. Statele membre și autoritățile subnaționale cărora le este conferită autoritatea necesară ar trebui să afecteze resurse adecvate pentru infrastructura necesară acestui scop și să asigure buna desfășurare a operațiilor. Capacitatea sistemului de colectare și eliminare trebuie să țină seama de volumul efectiv de subproduse de origine animală care se acumulează în anumite state membre. Pe baza principiului precauției, acesta trebuie să reflecte, de asemenea, nevoia de capacități mărite de eliminare în cazul izbucnirii unor epizootii majore sau în cazul unor defecțiuni tehnice temporare ale instalațiilor de eliminare existente. În condițiile îndeplinirii cerințelor prezentului regulament, statele membre și autoritățile subnaționale cărora le este conferită autoritatea necesară ar trebui să aibă permisiunea de a coopera între ele și cu țări terțe.

Justificare

Autoritățile subnaționale trebuie să fie implicate în implementarea în mod corect a regulamentului.

Amendamentul  6

Propunere de regulament

Considerentul 25

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(25) Pe baza evaluărilor de risc, subprodusele de origine animală ar trebui să fie clasificate în trei categorii care reflectă gradul de risc reprezentat de acestea pentru sănătatea publică și animală. În timp ce materialele care prezintă un risc important ar trebui să fie utilizate doar în afara lanțului furajer, utilizarea materialelor care prezintă un risc mai redus ar trebui să fie permisă în condiții de siguranță.

(25) Pe baza evaluărilor de risc, subprodusele de origine animală ar trebui să fie clasificate în trei categorii care reflectă gradul de risc reprezentat de acestea pentru sănătatea publică și animală. În timp ce materialele care prezintă un risc important ar trebui să fie utilizate doar în afara lanțului furajer, utilizarea materialelor care prezintă un risc mai redus ar trebui să fie permisă în condiții de siguranță. În special, eforturi susținute ar trebui depuse pentru promovarea utilizării subproduselor de origine animală ca surse de bioenergie.

Amendamentul  7

Propunere de regulament

Considerentul 34

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(34) Eliminarea subproduselor de origine animală și a produselor derivate ar trebui să se efectueze în conformitate cu legislația de mediu referitoare la depozitările în gropi de gunoi și la incinerarea reziduurilor. Pentru a asigura coerența, incinerarea ar trebui efectuată în conformitate cu Directiva 2000/76/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 decembrie 2000 privind incinerarea deșeurilor. Coincinerarea reziduurilor – fie că e vorba de operațiunea de recuperare sau eliminare – este subiectul unor condiții similare de autorizare și prelucrare ca reziduu de incinerat, în special în ceea privește valorile limită de emisie în aer, evacuarea apei reziduale și a reziduurilor, precum și cerințele referitoare la control, monitorizare și măsurare. Prin urmare, coincinerarea directă, fără prelucrare prealabilă, a tuturor celor trei categorii ar trebui permisă.

(34) Eliminarea subproduselor de origine animală și a produselor derivate ar trebui să se efectueze în conformitate cu legislația de mediu referitoare la depozitările în gropi de gunoi și la incinerarea reziduurilor. Pentru a asigura coerența, incinerarea ar trebui efectuată în conformitate cu Directiva 2000/76/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 decembrie 2000 privind incinerarea deșeurilor. Coincinerarea reziduurilor – fie că e vorba de operațiunea de recuperare sau eliminare – este subiectul unor condiții similare de autorizare și prelucrare ca reziduu de incinerat, în special în ceea privește valorile limită de emisie în aer, evacuarea apei reziduale și a reziduurilor, precum și cerințele referitoare la control, monitorizare și măsurare. Prin urmare, coincinerarea directă, fără prelucrare prealabilă, a tuturor celor trei categorii ar trebui permisă. În plus, ar trebui aplicate dispoziții specifice pentru aprobarea instalațiilor de incinerare cu o capacitate redusă.

Justificare

Articolul 12 și anexa IV din Regulamentul 1774/2002/CE actualmente în vigoare prevăd condiții specifice pentru aprobarea instalațiilor de incinerare cu o capacitate redusă. Aceste dispoziții trebuie menținute în cadrul măsurilor de implementare stabilite de Comisie.

Amendamentul  8

Propunere de regulament

Considerentul 35

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(35) Utilizarea subproduselor de origine animală sau a produselor derivate pe post de combustibil în procesul de combustie ar trebui autorizată, iar aceasta nu trebuie considerată ca fiind o operațiune de eliminare de reziduuri. Totuși, o asemenea utilizare ar trebui să se desfășoare în condiții care asigură protecția sănătății publice și animale, precum și în conformitate cu standardele de mediu corespunzătoare.

(35) Utilizarea subproduselor de origine animală sau a produselor derivate pe post de combustibil în procesul de combustie sau ca sursă de bioenergie ar trebui autorizată, iar aceasta nu trebuie considerată ca fiind o operațiune de eliminare de reziduuri. Totuși, o asemenea utilizare ar trebui să se desfășoare în condiții care asigură protecția sănătății publice și animale, precum și în conformitate cu standardele de mediu corespunzătoare.

Amendamentul  9

Propunere de regulament

Considerentul 40a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(40a) Directiva 2002/98/CE stabilește că subprodusele de origine animală sunt acoperite de legislația privind deșeurile, conform căreia acestea sunt eliminate prin incinerare sau prin depozitare la rampa de gunoi sau sunt trimise unei instalații de biogaz sau de compost. De asemenea, directiva respectivă autorizează Comisia să specifice condițiile în care anumite materiale nu sunt considerate deșeuri. Înainte de data de aplicare a prezentului regulament, Comisia ar trebui să prezinte măsuri adecvate în temeiul directivei respective prin care să clarifice că subprodusele de origine animală utilizate drept combustibil nu intră sub incidența legislației privind deșeurile.

Justificare

Comisia ar trebui să clarifice că subprodusele de origine animală utilizate drept combustibil nu intră sun incidența legislației europene privind deșeurile.

Amendamentul  10

Propunere de regulament

Considerentul 41

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(41) Este cazul ca cerințele aplicabile introducerii pe piață a subproduselor de origine animală și a produselor derivate care se intenționează a fi utilizate în scop de hrănire, a fertilizatorilor organici și a amelioratorilor solului să fie clarificate, astfel încât să se asigure protecția lanțului alimentar și furajer. În scop de hrănire ar trebui utilizat doar material din categoria 3. Fertilizatorii produși pe baza subproduselor de origine animală pot afecta siguranța lanțului alimentar și furajer. Atunci când au fost fabricați din material proteinaceu, ar trebui adăugată o componentă, cum ar fi o substanță neorganică sau nedigestibilă, pentru a preveni utilizarea directă în scop de hrănire.

(41) Este cazul ca cerințele aplicabile introducerii pe piață a subproduselor de origine animală și a produselor derivate care se intenționează a fi utilizate în scop de hrănire, a fertilizatorilor organici și a amelioratorilor solului să fie clarificate, astfel încât să se asigure protecția lanțului alimentar și furajer. În scop de hrănire ar trebui utilizat doar material din categoria 3. Fertilizatorii produși pe baza subproduselor de origine animală pot afecta siguranța lanțului alimentar și furajer.

Amendamentul  11

Propunere de regulament

Considerentul 45

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(45) Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 permite utilizarea materialului din categoria 1 ca hrană pentru speciile amenințate cu dispariția reprezentate de păsările necrofage care trăiesc în habitatul lor natural. Pentru a se oferi posibilitatea conservării speciilor respective, practica de hrănire respectivă ar trebui în continuare permisă în condițiile prezentului regulament, în conformitate cu condițiile stabilite referitoare la prevenirea răspândirii bolilor.

(45) Regulamentul (CE) nr. 1774/2002 permite utilizarea materialului din categoria 1 ca hrană pentru speciile amenințate cu dispariția reprezentate de păsările necrofage care trăiesc în habitatul lor natural. Pentru a se oferi posibilitatea conservării speciilor respective sau a altor specii pe cale de dispariție sau protejate, practica de hrănire respectivă ar trebui în continuare permisă în condițiile prezentului regulament, în conformitate cu condițiile stabilite referitoare la prevenirea răspândirii bolilor.

Amendamentul  12

Propunere de regulament

Considerentul 47

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(47) Prezenta derogare referitoare la îngroparea și arderea subproduselor de origine animală neprelucrate ar trebui extinsă la zonele unde accesul este practic imposibil sau care prezintă un risc pentru sănătatea și siguranța personalului de colectare. Experiența câștigată prin aplicarea regulamentului (CE) nr. 1774/2002 a arătat că în astfel de circumstanțe excepționale, eliminarea prin îngropare sau ardere la fața locului poate fi justificată, pentru a asigura eliminarea fără probleme a animalelor și evitarea propagării riscului de boală. Mărimea globală a zonelor îndepărtate din statele membre ar trebui să fie limitată, astfel încât să se asigure că obligațiile generale de a avea la fața locului un sistem de eliminare adecvat, care să fie corespunzător normelor stabilite prin prezentul regulament, sunt respectate.

(47) Prezenta derogare referitoare la îngroparea și arderea subproduselor de origine animală neprelucrate ar trebui extinsă la zonele unde accesul este practic imposibil, unde colectarea subproduselor de origine animală ar fi oneroasă din punct de vedere financiar și administrativ sau unde ar prezenta un risc pentru sănătatea și siguranța personalului de colectare. Experiența câștigată prin aplicarea regulamentului (CE) nr. 1774/2002 a arătat că în astfel de circumstanțe excepționale, eliminarea prin îngropare sau ardere la fața locului poate fi justificată, pentru a asigura eliminarea fără probleme a animalelor și evitarea propagării riscului de boală. Mărimea globală a zonelor îndepărtate din statele membre ar trebui să fie determinată de autoritatea competentă a statului membru în cauză.

Justificare

Definirea zonelor îndepărtate ar trebui realizată sub responsabilitatea autorităților competente din statele membre.

Amendamentul  13

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 2 – litera ba (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(ba) hrana neprelucrată pentru animale de companie din magazinele de vânzare cu amănuntul sau din incintele aflate lângă punctele de vânzare, unde tranșarea și depozitarea au loc numai în vederea vânzării directe, la fața locului, către consumator;

Justificare

Excluderea acestor produse din domeniul de aplicare, după cum este cazul în legislația actuală, ar trebui menținută.

Amendamentul  14

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 2 – litera bb (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(bb) hrana neprelucrată pentru animale de companie pentru consumul pe loc, provenită din animale sacrificate în ferma de origine în vederea folosirii numai ca alimente de către fermier și familia sa, în conformitate cu legislația națională;

Justificare

Excluderea acestor produse din domeniul de aplicare, după cum este cazul în legislația actuală, ar trebui menținută.

Amendamentul  15

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 2 – litera da (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(da) gunoiul de grajd obținut, păstrat sau utilizat ca îngrășământ în ferma de origine;

Justificare

Regulile privind eliminarea și utilizarea sigură a subproduselor de origine animală nu au fost concepute astfel încât să includă utilizarea gunoiului de grajd în ferma de origine.

Amendamentul  16

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 2 – litera da (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(db) subprodusele din ouă generate, conservate, eliminate sau utilizate la ferma de origine;

Justificare

Utilizările permise pentru anumite produse cum ar fi laptele și produsele derivate din acesta ar trebui să fie aceleași ca și pentru subprodusele expuse unor riscuri similare și tratate la ferma de origine, de exemplu ouăle și cojile de ouă.

Amendamentul  17

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 3 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3) Prezentul regulament nu se aplică următoarelor produse derivate, care fac obiectul unui regim special stabilit în Capitolul VI:

(3) Următoarelor produse derivate li se aplică numai regimul special stabilit în Capitolul VI:

Justificare

Clarificarea domeniului de aplicare al regulamentului.

Amendamentul  18

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 3 – litera fa (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(fa) produsele finite rezultate în urma prelucrării sigure a biocombustibililor generați din subprodusele de origine animală.

Justificare

Atunci când seul este utilizat ca materie primă în producția de biocombustibili, subprodusele, precum glicerolul și sulfatul de potasiu pot fi considerate sigure în urma prelucrării „oleochimice” în rafinărie. Utilizarea acestora ar trebui permisă fără alte restricții.

Amendamentul  19

Propunere de regulament

Articolul 3 – punctul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(5) „animal de companie” înseamnă orice animal care aparține unor specii hrănite și ținute de oameni pentru alte scopuri decât creșterea și care sunt enumerate la anexa I din Regulamentul (CE) nr. 998/2003;

(5) „animal de companie” înseamnă orice animal care aparține unor specii hrănite, crescute sau ținute de oameni pentru alte scopuri decât creșterea, dar care nu sunt consumate în mod normal de oameni și nici utilizate drept furaj pentru animalele de crescătorie din Comunitate;

Justificare

Referirea la Regulamentul 998/2003/CE privind circulația necomercială a animalelor de companie nu ar trebui utilizată ca o listă exhaustivă, deoarece ar limita astfel în mod inadvertent domeniul de aplicare al prezentului regulament.

Amendamentul  20

Propunere de regulament

Articolul 3 – punctul 8

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(8) „introducere pe piață” înseamnă orice operațiune care are ca scop vânzarea de subproduse de origine animală sau produse derivate către o parte terță din comunitate sau orice altă formă de furnizare contra unei sume de bani sau gratuit către o astfel de parte terță sau depozitarea în vederea furnizării către o astfel de parte terță;

(8) „introducere pe piață” înseamnă orice operațiune care are ca scop vânzarea de subproduse de origine animală, produse derivate sau produse finite către o parte terță din comunitate sau orice altă formă de furnizare contra unei sume de bani sau gratuit către o astfel de parte terță sau depozitarea în vederea furnizării către o astfel de parte terță;

Justificare

Pentru clarificare și o distincție mai precisă între „produse derivate” și „produse finite” ar trebui introdusă noțiunea „produse finite”.

Amendamentul  21

Propunere de regulament

Articolul 3 – punctul 15a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(15a) „produs finit” înseamnă orice produs prelucrat în conformitate cu prezentul regulament și împachetat în ambalaj pentru consumatori;

Justificare

În conformitate cu Regulamentul 1774/2002/CE, actualmente în vigoare, definiția „produselor prelucrate” este la fel de largă ca cea a „produselor derivate”. Atât definițiile vechi, cât și cele noi includ produse la prima, a doua, a treia ... transformare și produse intermediare și sunt pasibile să fie interpretate ca incluzând și produsele finite. Ambiguitățile care rezultă dintr-o definiție atât de largă ar trebui evitate prin adăugarea definiției pentru „produs finit”. Acest lucru va permite, de asemenea, o mai bună definire a „punctului final de aplicare” a regulamentului.

Amendamentul  22

Propunere de regulament

Articolul 3 – punctul 23

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(23) „zonă îndepărtată” înseamnă o zonă în care populația animală este atât de mică și în care unitățile de eliminare se află la o distanță atât de mare încât activitățile de colectare și transport a subproduselor de origine animală sunt inacceptabil de împovărătoare în comparație cu eliminarea la nivel local;

(23) „zonă îndepărtată” înseamnă o zonă în care unitățile de eliminare se află la o distanță atât de mare încât activitățile de colectare și transport a subproduselor de origine animală sunt inacceptabil de împovărătoare fie din punct de vedere financiar, fie administrativ în comparație cu eliminarea la nivel local. Autorității competente din fiecare stat membru îi revine responsabilitatea de a defini zonele îndepărtate de pe teritoriul său;

Justificare

Definirea zonelor îndepărtate ar trebui realizată sub responsabilitatea autorităților competente din statele membre.

Amendamentul  23

Propunere de regulament

Articolul 4 – alineatul 1 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Statele membre dispun pe teritoriul lor de o infrastructură adecvată funcțională care asigură că subprodusele de origine animală sunt

(1) Statele membre și autoritățile subnaționale cărora le este conferită autoritatea necesară se asigură că pe teritoriul lor există o infrastructură adecvată funcțională care asigură că subprodusele de origine animală sunt

Justificare

Autoritățile subnaționale trebuie să fie implicate în implementarea în mod corect a regulamentului.

Amendamentul  24

Propunere de regulament

Articolul 4 – alineatul 2 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Statele membre:

(2) Statele membre și autoritățile subnaționale cărora le este conferită autoritatea necesară:

Justificare

Autoritățile subnaționale trebuie să fie implicate în implementarea în mod corect a regulamentului.

Amendamentul  25

Propunere de regulament

Articolul 4 – alineatul 2 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) dispun de un sistem de colectare și eliminare a subproduselor de origine animală, care operează eficient și care este monitorizat continuu de autoritatea competentă;

(a) asigură existența unui sistem de colectare și eliminare a subproduselor de origine animală, care operează eficient și care este monitorizat continuu de autoritatea competentă;

Justificare

Statele membre trebuie să asigure respectarea normelor în vigoare, dar nu sunt obligate să furnizeze operatorilor resursele necesare pentru respectarea principiului de mai sus.

Amendamentul  26

Propunere de regulament

Articolul 7 – alineatul 1 – litera f

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(f) instalații și unități care fac obiectul secțiunii 2 a capitolului VI, cu excepția instalațiilor menționate la articolul 6 alineatul (1) litera (f).

eliminat

Justificare

Acest amendament este o urmare a includerii unei noi litere (fa) la articolul 6 alineatul (1).

Amendamentul  27

Propunere de regulament

Articolul 9 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) cerințele aplicabile incinerării, coincinerării și combustiei subproduselor de origine animală și a produselor derivate menționate la articolul 6 alineatul (1) literele (c), (d) și (e);

(a) cerințele aplicabile combustiei și incinerării și coincinerării în instalații cu capacitate redusă și ridicată a subproduselor de origine animală și a produselor derivate menționate la articolul 6 alineatul (1) literele (c), (d) și (e);

Justificare

Articolul 12 și anexa IV din Regulamentul 1774/2002/CE actualmente în vigoare prevăd condiții specifice pentru aprobarea instalațiilor de incinerare cu o capacitate redusă. Aceste dispoziții trebuie menținute în cadrul măsurilor de implementare stabilite de Comisie.

Amendamentul  28

Propunere de regulament

Articolul 13 – litera j

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(j) nevertebrate terestre, altele decât speciile patogene pentru oameni sau animale;

eliminat

Justificare

Categoria de materiale 3 ar trebui, în principiu, să fie adecvată pentru utilizarea ca material furajer și, prin urmare, nu ar trebui să includă materiale a căror origine este incertă.

Amendamentul  29

Propunere de regulament

Articolul 13 – litera k

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(k) animale moarte și părți ale acestora din ordinele zoologice Rodentia și Lagomorpha, cu excepția materialului de categoria 1 sau materialului de categoria 2 menționat la 12 alineatele (a) până la (g);

eliminat

Justificare

Categoria de materiale 3 ar trebui, în principiu, să fie adecvată pentru utilizarea ca material furajer și, prin urmare, nu ar trebui să includă materiale a căror origine este incertă.

Amendamentul  30

Propunere de regulament

Articolul 14 – paragraful 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Articolele 11, 12 și 13 pot fi modificate de către Comisie pentru a ține cont de progresele științifice în ceea ce privește evaluarea nivelului de risc, în condițiile în care acest progres poate fi identificat pe baza unei evaluări a riscului efectuată de instituția științifică adecvată. Cu toate acestea, niciun subprodus de origine animală enumerat în aceste articole nu poate fi eliminat de pe aceste liste și pot fi efectuate doar schimbări de clasificare a acestor produse sau pot fi adăugate acestor liste subproduse de origine animală suplimentare.

La cererea unei autorități competente a unui stat membru sau din proprie inițiativă, Comisia poate modifica articolele 11, 12 și 13 pentru a ține cont de progresele științifice în ceea ce privește evaluarea nivelului de risc, în condițiile în care acest progres poate fi identificat pe baza unei evaluări a riscului efectuată de instituția științifică adecvată. Cu toate acestea, niciun subprodus de origine animală enumerat în aceste articole nu poate fi eliminat de pe aceste liste și pot fi efectuate doar schimbări de clasificare a acestor produse sau pot fi adăugate acestor liste subproduse de origine animală suplimentare.

Justificare

Statele membre și autoritățile competente ale acestora au posibilitatea să inițieze o discuție în Comitetul permanent privind o eventuală adaptare a definițiilor categoriilor care să țină seama de progresul științific.

Amendamentul  31

Propunere de regulament

Articolul 16 – alineatul 2 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) formatul înregistrărilor care trebuie păstrate;

(a) conținutul minim al înregistrărilor care trebuie păstrate;

Justificare

Este logic să se stabilească conținutul minim prin procedura de comitologie, însă formatul ar trebui să fie reglementat întotdeauna de statele membre.

Amendamentul  32

Propunere de regulament

Articolul 18 – alineatul 1 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) hrănirea animalelor de crescătorie, altele decât animalele cu blană, cu deșeuri de catering sau cu materii prime pentru furaje care conțin deșeuri de catering sau care provin din astfel de deșeuri;

(b) hrănirea animalelor de crescătorie, altele decât animalele cu blană, cu deșeuri de catering nesterilizate sau cu materii prime pentru furaje care conțin deșeuri de catering sau care provin din astfel de deșeuri;

Justificare

Parlamentul a insistat în repetate rânduri cu privire la necesitatea recuperării, sterilizării și eliminării în condiții de siguranță a deșeurilor de catering în vederea punerii în aplicare a interzicerii generale privind furajele (a se vedea poziția PE în procedura legislativă de adoptare a Regulamentului nr. 1774/2002/CE și poziția sa în prima lectură a directivei-cadru privind deșeurile, adoptată la 13 februarie 2007).

Amendamentul  33

Propunere de regulament

Articolul 18 – alineatul 1 – paragraful 1a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

În sensul literei (a), statele membre pot fixa valori limită pentru prezența accidentală a unor cantități reduse de proteine animale în furaje, care nu poate fi evitată decât prin măsuri disproporționate.

Justificare

Interzicerea reciclării în interiorul speciei a condus la separarea lanțurilor de prelucrare pentru subprodusele de origine animală provenite de la specii diferite. Statele membre ar trebui să dea dovadă de un anumit grad de flexibilitate cu privire la urmele de proteine animale provenind de la aceleași specii.

Amendamentul  34

Propunere de regulament

Articolul 18 – alineatul 1 – paragraful 1b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

În sensul literei (b), statele membre garantează că deșeurile de catering sunt eliminate de întreprinderi autorizate, lucru ce poate fi verificat, precum și că deșeurile se sterilizează și se elimină prin intermediul unor operațiuni adecvate. Utilizarea deșeurilor de catering pentru hrănirea porcinelor poate fi autorizată de statele membre numai cu condiția ca operațiunile de recuperare în condiții de siguranță, de sterilizare și de respectare a celorlalte dispoziții prevăzute de prezentul regulament să fie monitorizate din toate punctele de vedere.

Justificare

Parlamentul a insistat în repetate rânduri cu privire la necesitatea recuperării, sterilizării și eliminării în condiții de siguranță a deșeurilor de catering în vederea punerii în aplicare a interzicerii generale privind furajele (a se vedea poziția PE în procedura legislativă de adoptare a Regulamentului nr. 1774/2002/CE și poziția sa în prima lectură a directivei-cadru privind deșeurile, adoptată la 13 februarie 2007).

Amendamentul  35

Propunere de regulament

Articolul 20 – litera e – punctul ii

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(ii) în cazul gunoiului de grajd, al conținutului tubului digestiv separat de tubul digestiv, al laptelui, al produselor lactate și al colostrului, despre care autoritatea competentă nu consideră că prezintă un risc de răspândire a oricăror boli transmisibile grave, în urma prelucrării sau fără prelucrare prealabilă;

(ii) în cazul gunoiului de grajd, al conținutului tubului digestiv, al laptelui, al produselor lactate, al colostrului, al ouălor și al produselor din ouă, despre care autoritatea competentă nu consideră că prezintă un risc de răspândire a oricăror boli transmisibile grave, în urma prelucrării sau fără prelucrare prealabilă;

Justificare

Utilizarea conținutului tubului digestiv în instalațiile pentru biogaz și compost nu ar trebui să oblige operatorii să efectueze în prealabil separarea, care este costisitoare și inutilă. Separat și curățat, tubul digestiv ar trebui clasificat drept material din categoria 3. De asemenea, se propune ca utilizările permise pentru lapte și produse neprocesate să fie permise și în cazul ouălor și al produselor din ouă.

Amendamentul  36

Propunere de regulament

Articolul 22 – litera e

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(e) în cazul materialului de categoria 2 și categoria 3, dacă există autorizația autorității competente:

(e) în cazul materialului de categoria 2 și categoria 3, dacă există autorizația autorității competente:

(i) utilizate pentru pregătirea și aplicarea pe sol a preparatelor bio-dinamice menționate la punctul 2.3 partea A din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2092/91;

(i) utilizate pentru pregătirea și aplicarea pe sol a preparatelor bio-dinamice menționate la punctul 2.3 partea A din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2092/91;

(ii) pentru hrana animalelor de companie;

 

Justificare

Regulamentul 1774/2002/CE, actualmente în vigoare, permite numai utilizarea materialului de categoria 3 în hrana prelucrată pentru animale de companie. Permisiunea de a hrăni animalele de companie cu material neprelucrat de categoria 2 și 3 contravine principiilor generale din normele privind subprodusele de origine animală. Canalizarea necontrolată a unui astfel de material neprelucrat spre utilizări nedorite, de exemplu, este, de asemenea, pasibilă să conducă la fraudă.

Amendamentul  37

Propunere de regulament

Articolul 22 – litera ea (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(ea) utilizate pentru hrana animalelor de companie, în cazul în care fac parte din categoria 3, cu condiția autorizării de către autoritatea competentă;

Justificare

Scopul este de a elimina referința la utilizarea materialelor din categoriile 1 și 2 ca hrană pentru animalele de companie.

Amendamentul  38

Propunere de regulament

Articolul 23 – alineatul 1 – litera ga(nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(ga) transportul, procesarea, utilizarea sau eliminarea deșeurilor de catering; până la adoptarea unor asemenea măsuri, statele membre pot adopta sau menține normele naționale privind transportul, procesarea, utilizarea sau eliminarea deșeurilor de catering.

Amendamentul  39

Propunere de regulament

Articolul 27 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Autoritatea competentă poate autoriza, prin derogare de la secțiunile 1 și 2 și în conformitate cu condițiile stabilite în temeiul alineatului (3) al acestui articol, hrănirea animalelor din grădinile zoologice și a speciilor de păsări necrofage pe cale de dispariție sau protejate care trăiesc în habitatul natural cu material de categoria 1 menționat la articolul 11 litera (b) punctul (ii).

(2) Autoritatea competentă poate autoriza, prin derogare de la secțiunile 1 și 2 și în conformitate cu condițiile stabilite în temeiul alineatului (3) al acestui articol, hrănirea animalelor din grădinile zoologice și a speciilor pe cale de dispariție sau protejate care trăiesc în habitatul natural cu material de categoria 1 menționat la articolul 11 litera (b) punctul (ii).

Justificare

Această derogare ar trebui să privească regimul alimentar al speciilor pe cale de dispariție sau protejate afectate de deficitul de hrană și de scăderea populațiilor. Normele de punere în aplicare și speciile în cauză sunt determinate în conformitate cu articolul 48 alineatul (4) (comitet).

Amendamentul  40

Propunere de regulament

Articolul 27 – alineatul 3 – litera b – punctul i

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(i) speciile de păsări necrofage în anumite state membre căror le poate fi oferit acest material drept hrană;

(i) speciile din anumite state membre căror le poate fi oferit acest material drept hrană;

Justificare

Această derogare ar trebui să privească regimul alimentar al speciilor pe cale de dispariție sau protejate afectate de deficitul de hrană și de scăderea populațiilor. Normele de punere în aplicare și speciile în cauză sunt determinate în conformitate cu articolul 48 alineatul (4) (comitet).

Amendamentul  41

Propunere de regulament

Articolul 28 – alineatul 1 – litera c

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c) prin incinerare sau îngropare la fața locului sau prin alte mijloace sub supraveghere oficială prin care se previne transmiterea de riscuri pentru sănătatea publică și animală, de material de categoria 1 menționat la articolul 11 alineatul (b) punctul (ii), material de categoria 2 și categoria 3 în zone în care accesul este practic imposibil sau în care accesul ar putea fi posibil doar în anumite condiții în care, din rațiuni geografice sau climatice sau din cauza unui dezastru natural, există riscuri față de sănătatea și siguranța personalului care realizează colectarea sau în care accesul ar necesita folosirea unor mijloace disproporționate de recuperare;

(c) prin incinerare sau îngropare la fața locului sau prin alte mijloace sub supraveghere oficială prin care se previne transmiterea de riscuri pentru sănătatea publică și animală, de material de categoria 1 menționat la articolul 11 alineatul (b) punctul (ii), material de categoria 2 și categoria 3 în zone în care accesul este practic imposibil, în care accesul ar impune o sarcină financiară sau administrativă disproporționată sau în care accesul ar putea fi posibil doar în anumite condiții în care, din rațiuni geografice sau climatice sau din cauza unui dezastru natural, există riscuri față de sănătatea și siguranța personalului care realizează colectarea sau în care accesul ar necesita folosirea unor mijloace disproporționate de recuperare;

Amendamentul  42

Propunere de regulament

Articolul 28 – alineatul 1 – litera d

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(d) prin alte mijloace decât incinerarea sau îngroparea la fața locului, sub supraveghere oficială, de materiale de categoria 2 și categoria 3 care nu prezintă riscuri pentru sănătatea publică și animală și care apar în incintele operatorilor care manipulează în fiecare săptămână astfel de subproduse de origine animală în volum nu mai mare decât cel stabilit în conformitate cu litera (c) a primului paragraf al alineatului (4), în funcție de natura activităților realizate și speciile de origine ale subproduselor de origine animală respective;

(d) prin mijloace care includ incinerarea sau îngroparea la fața locului, sub supraveghere oficială, de materiale de categoria 2 și categoria 3 care nu prezintă riscuri pentru sănătatea publică și animală și care apar în incintele operatorilor care manipulează în fiecare săptămână astfel de subproduse de origine animală în volum nu mai mare decât cel determinat de autoritățile competente din statele membre, în funcție de natura activităților realizate și speciile de origine ale subproduselor de origine animală respective;

Justificare

Definirea volumelor maxime cărora li se aplică un proces simplificat de eliminare ar trebui realizată sub responsabilitatea autorităților competente din statele membre.

Amendamentul  43

Propunere de regulament

Articolul 28 – alineatul 1 – litera ea (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(ea) fără a aduce atingere articolului 15 alineatul (1), autoritățile competente pot autoriza măsuri pentru izolarea temporară a animalelor și părților de animale care corespund definiției de la articolul 12 litera (f) în condiții care previn apariția riscurilor pentru sănătatea publică și animală înainte de a fi eliminate în conformitate cu articolul 20 din prezentul regulament;

Justificare

Introducerea izolării crește flexibilitatea pentru colectarea subproduselor de origine animală, fără a compromite sănătatea publică și animală. Această flexibilitate va îmbunătăți durabilitatea și profilul de mediu al colectării subproduselor de origine animală ca urmare a frecvenței mai reduse de colectare și eventual a unor volume mai scăzute de colectat.

Amendamentul  44

Propunere de regulament

Articolul 28 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Dimensiunea zonelor izolate dintr-un anumit stat membru, menționată la alineatul (1) litera (b) nu poate depăși un procentaj din suprafața totală.

(2) Dimensiunea zonelor izolate dintr-un anumit stat membru, menționată la alineatul (1) litera (b) nu poate depăși un procentaj care urmează a fi determinat în funcție de criterii geografice și de numărul animalelor de crescătorie din zonă.

Justificare

Un criteriu bazat pe suprafață nu este suficient pentru extinderea definiției de zone izolate. Ar trebui luate în considerare și alte aspecte, cum ar fi densitatea șeptelului și insularitatea.

Amendamentul  45

Propunere de regulament

Articolul 28 – alineatul 4 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) condiții menite să asigure combaterea riscurilor pentru sănătatea publică și animală prezentate de incinerare și îngropare la fața locului;

(a) condiții menite să asigure combaterea riscurilor pentru sănătatea publică și animală prezentate de incinerarea și îngroparea materialelor la fața locului și de izolarea temporară a animalelor și a părților de animale care urmează să fie eliminate;

Justificare

Introducerea izolării crește flexibilitatea pentru colectarea subproduselor de origine animală, fără a compromite sănătatea publică și animală. Această flexibilitate va îmbunătăți durabilitatea și profilul de mediu al colectării subproduselor de origine animală ca urmare a frecvenței mai reduse de colectare și eventual a unor volume mai scăzute de colectat.

Amendamentul  46

Propunere de regulament

Articolul 28 – alineatul 4 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) procentajul maxim al teritoriului menționat la alineatul (2);

eliminat

Justificare

Definirea zonelor îndepărtate ar trebui realizată sub responsabilitatea autorităților competente din statele membre.

Amendamentul  47

Propunere de regulament

Articolul 28 – alineatul 4 – litera c

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c) volumul subproduselor de origine animală, în legătură cu natura activităților și speciile de origine menționate la alineatul (1) litera (d);

(c) criteriile de stabilire a volumului subproduselor de origine animală, în legătură cu natura activităților și speciile de origine menționate la alineatul (1) litera (d);

Justificare

Definirea volumelor maxime cărora li se aplică un proces simplificat de eliminare ar trebui realizată sub responsabilitatea autorităților competente din statele membre. Comisia ar trebui totuși să aibă dreptul de a elabora criterii armonizate de stabilire a acestor volume.

Amendamentul  48

Propunere de regulament

Articolul 30 – titlu

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Inspecții oficiale

Inspecții oficiale și ghiduri de bună practică

Amendamentul  49

Propunere de regulament

Articolul 30 – alineatul 1a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1a) Întregul lanț al subproduselor de origine animală, de la locul în care au rezultat acestea până la tratare, utilizare sau eliminare, face obiectul unor controale oficiale.

Amendamentul  50

Propunere de regulament

Articolul 30 – alineatul 2a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(2a) Comisia garantează că ghidurile de bună practică, elaborate, validate și revizuite în conformitate cu capitolul III din Regulamentul (CE) nr. 183/2005 de stabilire a cerințelor privind igiena furajelor, includ orientări practice privind cerințele prezentului regulament în ceea ce privește sectorul în cauză.

Justificare

Ghidurile validate în conformitate cu Regulamentul nr. 183/2005/CE oferă sectorului în cauză și autorităților de control orientări cu privire la compilarea și explicarea cerințelor de siguranță și la analiza de risc și identificarea punctelor critice de control (HAACP) care rezultă din mai multe legislații UE. Aceste ghiduri reprezintă un instrument esențial, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii, de aplicare corectă a legislației UE și un instrument eficient de autocontrol în instalații. Obligația de a include cerințele din regulamentul privind subprodusele de origine animală în aceste ghiduri le-ar completa pe acestea din urmă cu un aspect esențial al legislației UE în domeniul siguranței.

Amendamentul  51

Propunere de regulament

Articolul 31 – alineatul 1 – litera ba (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(ba) impune condiții specifice instalațiilor și unităților, în vederea rectificării deficiențelor existente.

Justificare

Pe lângă suspendarea sau retragerea autorizărilor, autoritățile competente ar trebui să dețină și puterea de a rectifica deficiențe și de a impune condiții.

Amendamentul  52

Propunere de regulament

Articolul 32 – alineatul 1 – paragraful 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Fiecare stat membru alcătuiește o listă de instalații, unități și utilizatori care au fost autorizați sau înregistrați în conformitate cu prezentul regulament și de unități pentru care au fost furnizate informații în conformitate cu articolul 40 alineatul (3) pe teritoriul său.

(1) Fiecare stat membru și fiecare autoritate subnațională căreia îi este conferită autoritatea necesară alcătuiesc o listă de instalații, unități și utilizatori care au fost autorizați sau înregistrați în conformitate cu prezentul regulament și de unități pentru care au fost furnizate informații în conformitate cu articolul 40 alineatul (3) pe teritoriul său.

Justificare

Autoritățile subnaționale trebuie să fie implicate în implementarea în mod corect a regulamentului.

Amendamentul  53

Propunere de regulament

Articolul 33 – alineatul 7 – paragraful 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(7) Comisia poate acorda derogări de la alineatele (1) până la (4) în legătură cu expedierea gunoiului de grajd transportat între două puncte ale aceleiași ferme sau între ferme aflate în regiunea de frontieră comună a statelor membre.

(7) Comisia poate acorda derogări de la alineatele (1) până la (4) în legătură cu expedierea gunoiului de grajd sau a materialului pentru bioenergie transportat între două puncte ale aceleiași ferme sau între ferme aflate în regiunea de frontieră comună a statelor membre.

Justificare

Posibilitatea derogării ar trebui să existe nu numai pentru transportul gunoiului de grajd, ci și pentru transportul materialelor utilizate ca energie regenerabilă.

Amendamentul  54

Propunere de regulament

Articolul 41 – alineatul 2a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2a) Produsele finite pot fi introduse pe piață fără restricții.

Justificare

În vreme ce propunerea prevede o așa-numită „încetare a aplicării” pentru produsele derivate destinate prelucrării, tratării sau transformării suplimentare în instalații specializate (de exemplu produsele cosmetice și medicinale), ar fi logic să se prevadă o astfel de încetare a aplicării pentru produsele finite care nu vor mai suferi tratări, transformări sau prelucrări suplimentare, ci care sunt introduse pe piață în ambalaje adecvate pentru punerea în vânzare, cum ar fi hrana pentru animale de companie produsă în conformitate cu cerințele de siguranță din regulament.

PROCEDURĂ

Titlu

Norme sanitare privind subprodusele de origine animală care nu sunt destinate consumului uman

Referințe

COM(2008)0345 – C6-0220/2008 – 2008/0110(COD)

Comisia competentă în fond

ENVI

Aviz emis de către

       Data anunțului în plen

AGRI

19.6.2008

 

 

 

Raportor pentru aviz :

       Data numirii

Alyn Smith

24.6.2008

 

 

Examinare în comisie

10.9.2008

1.12.2008

 

 

Data adoptării

20.1.2009

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

32

0

3

Membri titulari prezenți la votul final

Luis Manuel Capoulas Santos, Giovanna Corda, Jean-Paul Denanot, Albert Deß, Gintaras Didžiokas, Konstantinos Droutsas, Constantin Dumitriu, Ioannis Gklavakis, Lutz Goepel, Friedrich-Wilhelm Graefe zu Baringdorf, Esther Herranz García, Lily Jacobs, Elisabeth Jeggle, Heinz Kindermann, Vincenzo Lavarra, Stéphane Le Foll, Mairead McGuinness, Rosa Miguélez Ramos, James Nicholson, Neil Parish, María Isabel Salinas García, Sebastiano Sanzarello, Agnes Schierhuber, Czesław Adam Siekierski, Alyn Smith, Petya Stavreva, Witold Tomczak, Andrzej Tomasz Zapałowski

Membri supleanți prezenți la votul final

Esther De Lange, Ilda Figueiredo, Christa Klaß, Roselyne Lefrançois, Jan Mulder, Maria Petre, Brian Simpson, Kyösti Virrankoski

PROCEDURĂ

Titlu

Norme sanitare privind subprodusele de origine animală care nu sunt destinate consumului uman

Referințe

COM(2008)0345 – C6-0220/2008 – 2008/0110(COD)

Data prezentării la PE

10.6.2008

Comisia competentă în fond

  Data anunțului în plen

ENVI

19.6.2008

Comisia (comisiile) sesizată(e) pentru avizare

  Data anunțului în plen

AGRI

19.6.2008

 

 

 

Raportor(i)

  Data numirii

Horst Schnellhardt

14.7.2008

 

 

Examinare în comisie

22.1.2009

 

 

 

Data adoptării

17.2.2009

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

38

0

2

Membri titulari prezenți la votul final

Adamos Adamou, Margrete Auken, Johannes Blokland, John Bowis, Hiltrud Breyer, Martin Callanan, Avril Doyle, Edite Estrela, Jill Evans, Elisabetta Gardini, Satu Hassi, Jens Holm, Christa Klaß, Urszula Krupa, Peter Liese, Linda McAvan, Roberto Musacchio, Riitta Myller, Péter Olajos, Miroslav Ouzký, Vittorio Prodi, Guido Sacconi, Daciana Octavia Sârbu, Amalia Sartori, Carl Schlyter, Horst Schnellhardt, Richard Seeber, Kathy Sinnott, María Sornosa Martínez, Thomas Ulmer, Anja Weisgerber, Åsa Westlund, Anders Wijkman

Membri supleanți prezenți la votul final

Milan Gaľa, Johannes Lebech, Caroline Lucas

Membri supleanți [articolul 178 alineatul (2)] prezenți la votul final

Albert Deß, Fiona Hall, Elisabeth Jeggle, Doris Pack