ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1081/2006 για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με σκοπό την επέκταση των τύπων δαπανών που είναι επιλέξιμες για συνεισφορά από το ΕΚΤ

4.3.2009 - (COM(2008)0813 – C6‑0454/2008 – 2008/0232(COD)) - ***I

Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων
Εισηγήτρια: Karin Jöns

Διαδικασία : 2008/0232(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου :  
A6-0116/2009
Κείμενα που κατατέθηκαν :
A6-0116/2009
Κείμενα που εγκρίθηκαν :

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1081/2006 για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με σκοπό την επέκταση των τύπων δαπανών που είναι επιλέξιμες για συνεισφορά από το ΕΚΤ

(COM(2008)0813 – C6‑0454/2008 – 2008/0232(COD))

(Διαδικασία συναπόφασης: πρώτη ανάγνωση)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

–   έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (COM(2008)0813),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 251, παράγραφος 2, και το άρθρο 148 της Συνθήκης ΕΚ σύμφωνα με τα οποία του υποβλήθηκε η πρόταση από την Επιτροπή (C6 0454/2008),

–   έχοντας υπόψη το άρθρο 51 του Κανονισμού του,

–   έχοντας υπόψη την έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Προϋπολογισμών και της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (A6‑0116/2009),

1.  εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής·

2.  ζητεί από την Επιτροπή να του υποβάλει εκ νέου την πρόταση, αν προτίθεται να της επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις ή να την αντικαταστήσει με νέο κείμενο·

3.  αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει τη θέση του Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η τρέχουσα οικονομική κρίση και η οικονομική ύφεση έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους δημόσιους προϋπολογισμούς. Σε πολλά κράτη μέλη η ανάπτυξη έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ σε άλλα έχει μάλιστα παγώσει. Τα ποσοστά της ανεργίας έχουν αρχίσει να αυξάνονται. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ύψιστη σημασία η πλήρης αξιοποίηση του δυναμικού του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, έτσι ώστε να απαλυνθούν τα προβλήματα των ανέργων, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται σε πιο επισφαλή θέση, λόγω της πτωτικής τάσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Στόχος της πρότασης της Επιτροπής είναι να προσθέσει μια πιο απλή μέθοδο χρήσης των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, έτσι ώστε αυτό να μπορέσει να συμβάλει ταχύτερα και με πιο ουσιαστικό τρόπο στην υπερνίκηση των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων ενέκρινε την έκθεσή της για την πρώτη ανάγνωση σχετικά με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1081/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στις 15 Ιουνίου 2005. Εισηγητής ήταν ο κ. Silva Peneda. Η επιτροπή είχε αναγνωρίσει ήδη τότε ότι η ανάγκη για περεταίρω απλούστευση συνιστά κεντρικό σημείο για τα διαρθρωτικά ταμεία γενικά και για το ΕΚΤ πιο συγκεκριμένα. Η θέση αυτή της επιτροπής επιβεβαιώθηκε από την ψηφοφορία στην Ολομέλεια στις 6 Ιουλίου 2005.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο συνιστά επίσης απλούστευση «της βάσης υπολογισμού των επιλέξιμων δαπανών και διεύρυνση της καταβολής κατ’ αποκοπή ποσών ή της χρήσης κατ’ αποκοπή ποσοστών αντί της απόδοσης των "πραγματικών δαπανών"». Ωστόσο, η καταβολή κατ’ αποκοπή ποσών δεν είναι ακόμη επιλέξιμη βάσει των κανόνων του ΕΚΤ και η χρήση κατ’ αποκοπή ποσοστών είναι δυνατή μόνο για τις έμμεσες δαπάνες.

Η πρόταση της Επιτροπής αποσκοπεί στην επέκταση της χρηματοδότησης βάσει κατ’ αποκοπή ποσοστών (1) και στην εξασφάλιση της δυνατότητας για χρήση των συστημάτων καταβολής κατ’ αποκοπή ποσών (2):

1)     Κατ' αποκοπή ποσά βάσει του με βάση πρότυπο κόστος μονάδας:

         Τα κατ’ αποκοπή ποσοστά δεν θα εφαρμόζονται στο μέλλον μόνο για τις έμμεσες δαπάνες, αλλά και για τις άμεσες δαπάνες ή συνδυασμό και των δύο.

         Ο υπολογισμός και ο καθορισμός των κατ’ αποκοπή ποσοστών διενεργείται από τα κράτη μέλη. Δεν προβλέπεται ανώτατο όριο. Οι σχετικοί υπολογισμοί πρέπει να διενεργούνται «έντιμα, αμερόληπτα» και να είναι «επαληθεύσιμοι».

2)     Κατ’ αποκοπή ποσά:

         Καθιερώνονται τα κατ’ αποκοπή ποσά. Μπορούν να εφαρμοστούν τόσο για άμεσες όσο και για έμμεσες δαπάνες ύψους έως και 50.000 €.

         Οι σχετικοί υπολογισμοί πρέπει, όπως και στην περίπτωση των κατ’ αποκοπή ποσοστών να διενεργούνται «έντιμα, αμερόληπτα» και να είναι «επαληθεύσιμα» και να καθορίζονται εκ των προτέρων από τα κράτη μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει εκ των προτέρων τα συστήματα υπολογισμού των κρατών μελών για τα κατ’ αποκοπή ποσοστά και ποσά - διαδικασία παρόμοια με εκείνη που εφαρμόζεται στα κατ’ αποκοπή ποσοστά για τις έμμεσες δαπάνες.

Η εισηγήτρια προέβη σε εντατική ανταλλαγή πληροφοριών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη, πολυάριθμες ΜΚΟ σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, όπως και με την Επιτροπή Ελέγχου των Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το συμπέρασμα της εισηγήτριας ήταν ότι η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία αποτελεί, επιδοκιμάζεται από όλες τις πλευρές, ως διοικητική απλούστευση. Η εισηγήτρια τελικά εγκατέλειψε τις αρχικές επιφυλάξεις της όσον αφορά την πιθανή κατάχρηση κατ’ αποκοπή ποσοστών λόγω της έλλειψης ανωτάτου ορίου.

Οι τέσσερεις προτεραιότητες όσον αφορά τη δράση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου δεν θα αλλάξουν και είναι οι εξής:

- αύξηση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων·

- βελτιωμένη πρόσβαση στην απασχόληση, πρόληψη της ανεργίας, παράταση της ενεργού ηλικίας και αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας·

- τόνωση της κοινωνικής ένταξης με την προώθηση της ενσωμάτωσης στην εργασία μειονεκτούντων ατόμων και την καταπολέμηση των διακρίσεων·

- προώθηση της εταιρικής σχέσης για μεταρρύθμιση στους τομείς της απασχόλησης και της ένταξης.

Εκτός από τις προτεραιότητες που προαναφέρθηκαν, το ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να στηρίζει ενέργειες για την επέκταση και τη βελτίωση των επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο, ιδίως μέσω της βελτίωσης των συστημάτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και ενέργειες που στοχεύουν στην ανάπτυξη των θεσμικών δυνατοτήτων και της αποτελεσματικότητας των δημόσιων διοικήσεων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Η πρόταση της Επιτροπής δεν μειώνει την έμφαση που δίνεται στη δέσμευση που ανέλαβε η Ένωση για εξάλειψη των ανισοτήτων μεταξύ των ανδρών και των γυναικών και για προαγωγή της χρηστής διακυβέρνησης. Εξακολουθεί να έχει ιδιαίτερη σημασία η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων, στην εκτέλεση των ενεργειών του Ταμείου και στη μερική αναπροσαρμογή του χρονοδιαγράμματος των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Η πρόταση της Επιτροπής περιορίζεται στην απλούστευση της δράσης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ούτως ώστε να προαχθεί η ουσιαστική, αποτελεσματική και ταχεία αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει συμβιβασμός επί των αρχών της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Επιτροπής Προϋπολογισμών (25.2.2009)

προς την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων

σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1081/2006 για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με σκοπό την επέκταση των τύπων δαπανών που είναι επιλέξιμες για συνεισφορά από το ΕΚΤ
(COM(2008)0813 – C6‑0454/2008 – 2008/0232(COD))

Συντάκτρια γνωμοδότησης: Nathalie Griesbeck

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η χρηματοπιστωτική και εν συνεχεία οικονομική κρίση που διέρχεται η Ευρώπη οδήγησε σε αυξανόμενη ανταγωνιστική πίεση στις επιχειρήσεις και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους δημόσιους προϋπολογισμούς. Σε πολλά κράτη μέλη η ανάπτυξη έχει μειωθεί σημαντικά• σε ορισμένα έχει σταματήσει. Τα ποσοστά της ανεργίας έχουν αρχίσει να αυξάνονται.

Προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα σοβαρά προβλήματα απασχόλησης, η Επιτροπή προτείνει μέτρα που ενθαρρύνουν την αποτελεσματική και ταχεία χρησιμοποίηση των διαθέσιμων πόρων του ΕΚΤ. Προτείνει μια απλοποιημένη μέθοδο χρησιμοποίησης των πιστώσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, προς αντιμετώπιση και επίλυση των σημερινών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, ειδικότερα της ανεργίας, με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο.

Θέση της συντάκτριας

Η συντάκτρια γνωμοδότησης κρίνει ευνοϊκά την πρόταση της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι η ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών που αφορούν τη λειτουργία και τη χορήγηση της χρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία, υπογραμμίσθηκε επανειλημμένα από το Κοινοβούλιο.

Η συντάκτρια κρίνει ότι η πρόταση που αποσκοπεί στη διεύρυνση του πεδίου των επιλέξιμων δαπανών για παρεμβάσεις του ΕΚΤ - ειδικότερα των κατ’ αποκοπή ποσών και των κατ’ αποκοπή ποσοστών με βάση τις τυποποιημένες κλίμακες μοναδιαίου κόστους - θα επιταχύνει την ενεργοποίηση του ταμείου, δεδομένου ότι αποσκοπεί συγχρόνως στην απλοποίηση της διαχείρισης, της διοίκηση και τον έλεγχο των δράσεων που χρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ.

Η συντάκτρια γνωμοδότησης εμμένει στην άποψη ότι οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν κατά την εκτέλεση της διαρθρωτικής πολιτικής οφείλονται , μεταξύ άλλων, στις λίαν δεσμευτικές διαδικασίες οι οποίες θα πρέπει απαραιτήτως να απλοποιηθούν.

Επ' αυτού, υπενθυμίζεται ότι ο ΔΠ 6/2008 επεσήμανε τις σοβαρές καθυστερήσεις που σημειώθηκαν κατά την έγκριση 9 λειτουργικών προγραμμάτων, γεγονός που οδήγησε στον επαναπρογραμματισμό των δεσμεύσεων του ΕΤΠΑ, όπως προβλέπεται στο σημείο 48 της ΔΣ.

Η παρούσα πρόταση νομοθετικής τροποποίησης, σε συνδυασμό με την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με την απλοποίηση της δημοσιονομικής διαχείρισης των ταμείων που αναφέρει ο κανονισμός για τις γενικές διατάξεις, συνιστά την κατάλληλη απάντηση στο πλαίσιο της σημερινής χρηματοπιστωτικής κρίσης και θα διευκολύνει την εφαρμογή της πολιτικής για τη συνοχή.

Η συντάκτρια γνωμοδότησης επισημαίνει ότι, στο πλαίσιο της εν λόγω απλοποίησης, είναι σημαντικό να τεθούν στη διάθεση των αρχών διαχείρισης τα κατάλληλα μέσα που θα τους επιτρέψουν να συνοδεύσουν αποτελεσματικά τους φορείς υλοποίησης σχεδίων , προκειμένου να επιτευχθεί το προσδοκώμενο αποτέλεσμα μόχλευσης υπέρ της οικονομίας και της απασχόλησης μέσω των εταιρικών σχέσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα .

Από μια αυστηρά δημοσιονομική άποψη, η συντάκτρια γνωμοδότησης καλεί την Επιτροπή να διαβιβάσει στην Επιτροπή Προϋπολογισμών διευκρινίσεις όσον αφορά τον αντίκτυπο της παρούσας πρότασης στις πληρωμές και το υπόλοιπο προς εκκαθάριση (ΥΠΕ), γενικότερα δε στη χρησιμοποίηση των διαθέσιμων πιστώσεων για το τρέχον οικονομικό έτος, τούτο δε και υπό το φως της ενδιάμεσης αξιολόγησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Εν κατακλείδι, έχοντας υπόψη την ανάγκη να εγκριθούν επειγόντως οι εν λόγω νομοθετικές τροποποιήσεις, η συντάκτρια γνωμοδότησης καλεί τα μέλη τη Επιτροπής Προϋπολογισμών να εγκρίνουν την πρόταση ως έχει χωρίς να χρειάζεται τροποποίηση.

*********

Η Επιτροπή Προϋπολογισμών καλεί την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια επί της ουσίας, να προτείνει την έγκριση της προτάσεως της Επιτροπής.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Νέοι τύποι εξόδων που είναι επιλέξιμοι για συνδρομή από το ΕΚΤ (τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1081/2006 σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)

Έγγραφα αναφοράς

COM(2008)0813 – C6-0454/2008 – 2008/0232(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

EMPL

Γνωμοδοτική επιτροπή

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

BUDG

15.12.2008

 

 

 

Συντάκτης γνωμοδότησης

       Ημερομηνία ορισμού

Nathalie Griesbeck

20.9.2004

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

11.2.2009

23.2.2009

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

23.2.2009

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

15

0

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Richard James Ashworth, Reimer Böge, Κώστας Μποτόπουλος Göran Färm, Vicente Miguel Garcés Ramón, Nathalie Griesbeck, Catherine Guy-Quint, Jutta Haug, Anne E. Jensen, Janusz Lewandowski, Vladimír Maňka, Gérard Onesta, László Surján, Kyösti Virrankoski, Ralf Walter,

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (13.2.2009)

προς την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων

σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1081/2006 για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με σκοπό την επέκταση των τύπων δαπανών που είναι επιλέξιμες για συνεισφορά από το ΕΚΤ
(COM(2008)0813 – C6‑0454/2008 – 2008/0232(COD))

Συντάκτρια γνωμοδότησης: Jamila Madeira

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιδρώντας στην παγκόσμια οικονομική κρίση πρότεινε στα κράτη μέλη ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ επιβεβαίωσαν την ανάγκη μιας συντονισμένης απάντησης και η Επιτροπή δημοσίευσε στις 26 Nοεμβρίου 2008 την Ανακοίνωση "Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας"· σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, η πολιτική συνοχής παρέχει σημαντική ενίσχυση στις δημόσιες επενδύσεις που πραγματοποιούν τα κράτη μέλη και οι περιοχές και πρέπει να λειτουργήσει ως μέσο για την έξοδο από την παρούσα κρίση.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας συνιστά, ειδικότερα, την ανάληψη δράσεων σε τομείς προτεραιότητας της στρατηγικής της Λισαβόνας ώστε να επιτευχθεί η αύξηση και η απασχόληση. Όλα τα μέσα που ενεργοποιούνται επιδιώκουν αυτόν τον στόχο καθώς και να επιταχύνουν την επίτευξη των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με το πνεύμα αυτό, η επέκταση του πεδίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση και η κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) έγιναν με βασικό στόχο να δώσουν απάντηση στις πολλαπλές καταστάσεις κοινωνικής και οικονομικής άμεσης ανάγκης που χρειάζονται στήριξη. Είμεθα βέβαιοι, τόσο σήμερα όσο και κατά το παρελθόν, ότι η δράση τους θα είναι τόσο περισσότερο αποτελεσματική, όσο περισσότερο συμπληρωματικές θα είναι οι δράσεις και τα πεδία τους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο υποστηρίζει πολιτικές και προτεραιότητες για την επίτευξη προόδου στην πραγματοποίηση της πλήρους απασχόλησης, της βελτίωσης της ποιότητας και της παραγωγικότητας στην εργασία, της προώθησης της κοινωνικής ένταξης και της συνοχής και έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των μέτρων αυτού του προγράμματος για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν προβλέπεται ούτε διάθεση νέων κεφαλαίων ούτε νέες γραμμές δράσης στον τομέα αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο το δυναμικό του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την επίλυση του προβλήματος της ανεργίας και της ταχείας αύξησης της πίεσης της ανταγωνιστικότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, που απορρέουν από την παρούσα δημοσιονομική κρίση και οικονομική ύφεση.

Λόγω ακριβώς της συγκυρίας αυτής, η πρόταση της Επιτροπής επιδιώκει να απλοποιήσει τις μεθόδους διαχείρισης και χρήσης των συγχρηματοδοτήσεων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για να ευνοήσει την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εφαρμογή των διατιθέμενων πόρων, ώστε να βοηθηθούν τα κράτη μέλη και οι περιοχές που έρχονται αντιμέτωπα με την οικονομική κρίση.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η απλοποίηση έχει πρωταρχική σημασία για τη βελτίωση της διαχείρισης και της εκτέλεσης των Διαρθρωτικών Ταμείων.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο, στην ετήσια έκθεσή του σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2007, συνιστά και αυτό «απλούστευση της βάσης υπολογισμού των επιλέξιμων δαπανών και διεύρυνση της καταβολής κατ’ αποκοπή ποσών ή της χρήσης κατ’ αποκοπή ποσοστών αντί της απόδοσης των "πραγματικών δαπανών».[1]

Η καταβολή των κατ' αποκοπή ποσοστών, από το 2007, είναι δυνατή για τις έμμεσες δαπάνες ενώ αυτή των κατ’ αποκοπή ποσών δεν είναι ακόμη επιλέξιμη βάσει των κανόνων του ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο αυτό η πρόταση της Επιτροπής αποσκοπεί να επεκτείνει τη χρηματοδότηση των κατ' αποκοπή ποσοστών στις άμεσες δαπάνες, να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής τους σε κλίμακες μοναδιαίου κόστους· και να καταστήσει δυνατή τη χρήση των συστημάτων καταβολής κατ’ αποκοπή. Συνεπώς, η πρόταση που υποβάλλει η Επιτροπή ακολουθεί τις συστάσεις που ήδη είχε διατυπώσει προηγουμένως η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, προκειμένου να προσαρμοσθεί στα συμφέροντα των εμπλεκόμενων φορέων στα κράτη μέλη.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων επείγει, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να εγκρίνει τη θέση του το ταχύτερο δυνατόν.

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ουδέποτε δίστασε να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση και παρά το ότι η ιδιαιτερότητα της συγκυρίας είναι τέτοια που επιδέχεται πολλές απόψεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να επιτευχθούν ταχύτερες διαδικασίες και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες, όπως αποσκοπεί η πρόταση, δεν επιθυμεί, επί του παρόντος, να υποβάλει νέες προτάσεις και τροπολογίες. Ωστόσο, εφιστά την προσοχή στην ανάγκη να αρχίσει ευθύς αμέσως, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαδικασία αξιολόγησης του ταμείου αυτού, με σκοπό την συμπληρωματική αναθεώρηση η οποία πρέπει να διεξαχθεί το ταχύτερο δυνατό.

Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης εγκρίνει την παρούσα πρόταση της Επιτροπής.

******

Η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης καλεί την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, ως επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας, να προτείνει την έγκριση της πρότασης της Επιτροπής.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Νέοι τύποι εξόδων που είναι επιλέξιμοι για συνδρομή από το ΕΚΤ (τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1081/2006 σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)

Έγγραφα αναφοράς

COM(2008)0813 – C6-0454/2008 – 2008/0232(COD)

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

EMPL

Γνωμοδοτική επιτροπή

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

REGI

15.1.2009

 

 

 

Συντάκτης γνωμοδότησης

       Ημερομηνία ορισμού

Jamila Madeira

19.1.2009

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

19.1.2009

 

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

12.2.2009

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

42

0

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Εμμανουήλ Αγγελάκας, Σταύρος Αρναουτάκης, Elspeth Attwooll, Rolf Berend, Victor Boştinaru, Wolfgang Bulfon, Giorgio Carollo, Bairbre de Brún, Gerardo Galeote, Iratxe García Pérez, Monica Giuntini, Ambroise Guellec, Gábor Harangozó, Filiz Hakaeva Hyusmenova, Mieczysław Edmund Janowski, Gisela Kallenbach, Evgeni Kirilov, Miloš Koterec, Constanze Angela Krehl, Florencio Luque Aguilar, Jamila Madeira, Iosif Matula, Miroslav Mikolášik, Lambert van Nistelrooij, Jan Olbrycht, Maria Petre, Markus Pieper, Giovanni Robusti, Wojciech Roszkowski, Catherine Stihler, Margie Sudre, Oldřich Vlasák

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Emanuel Jardim Fernandes, Zita Pleštinská, Samuli Pohjamo, Christa Prets, Flaviu Călin Rus, Richard Seeber, László Surján, Iuliu Winkler

Αναπληρωτές (άρθρο 178, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Sepp Kusstatscher, Toine Manders

  • [1]  Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης - C286, τεύχος 51, της 10ης Νοεμβρίου 2008, Ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2007, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις των οργάνων, Κεφάλαιο 2, παράγραφος 42.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Τίτλος

Νέοι τύποι εξόδων που είναι επιλέξιμοι για συνδρομή από το ΕΚΤ (τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1081/2006 σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)

Έγγραφα αναφοράς

COM(2008)0813 – C6-0454/2008 – 2008/0232(COD)

Ημερομηνία υποβολής στο ΕΚ

26.11.2008

Επιτροπή αρμόδια επί της ουσίας

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

EMPL

15.12.2008

Γνωμοδοτική(ές) επιτροπή(ες)

       Ημερομ. αναγγελίας στην ολομέλεια

BUDG

15.12.2008

CONT

15.12.2008

REGI

15.1.2009

 

Αποφάσισε να μη γνωμοδοτήσει

       Ημερομηνία της απόφασης

CONT

20.1.2009

 

 

 

Εισηγητής(ές)

       Ημερομηνία ορισμού

Karin Jöns

2.12.2008

 

 

Εξέταση στην επιτροπή

11.2.2009

2.3.2009

 

 

Ημερομηνία έγκρισης

2.3.2009

 

 

 

Αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας

+:

–:

0:

38

2

0

Βουλευτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Jan Andersson, Edit Bauer, Iles Braghetto, Philip Bushill-Matthews, Milan Cabrnoch, Alejandro Cercas, Luigi Cocilovo, Jean Louis Cottigny, Jan Cremers, Richard Falbr, Joel Hasse Ferreira, Roger Helmer, Karin Jöns, Jean Lambert, Bernard Lehideux, Elizabeth Lynne, Thomas Mann, Siiri Oviir, Rovana Plumb, Bilyana Ilieva Raeva, Elisabeth Schroedter, Gabriele Stauner, Ewa Tomaszewska, Anne Van Lancker, Gabriele Zimmer

Αναπληρωτές παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Françoise Castex, Gabriela Creţu, Donata Gottardi, Anna Ibrisagic, Rumiana Jeleva, Sepp Kusstatscher, Jamila Madeira, Viktória Mohácsi, Γεώργιος Τούσσας

Αναπληρωτές (άρθρο 178, παρ. 2) παρόντες κατά την τελική ψηφοφορία

Glenn Bedingfield, Herbert Bösch, Maddalena Calia, Ljudmila Novak, Gianluca Susta, Silvia-Adriana Ţicău