Betänkande - A6-0120/2009Betänkande
A6-0120/2009

BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2002/15/EG om arbetstidens förläggning för personer som utför mobilt arbete avseende vägtransporter

6.3.2009 - (KOM(2008)0650 – C6-0354/2008 – 2008/0195(COD)) - ***I

Utskottet för sysselsättning och sociala frågor
Föredragande: Marie Panayotopoulos-Cassiotou

Förfarande : 2008/0195(COD)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
A6-0120/2009

FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS LAGSTIFTNINGSRESOLUTION

om förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2002/15/EG om arbetstidens förläggning för personer som utför mobilt arbete avseende vägtransporter

(KOM(2008)0650 – C6-0354/2008 – 2008/0195(COD))

(Medbeslutandeförfarandet: första behandlingen)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (KOM(2008)0650),

–   med beaktande av artikel 251.2 och artiklarna 71 och 137.2 i EG-fördraget, i enlighet med vilka kommissionen har lagt fram sitt förslag (C6-0354/2008),

–   med beaktande av artikel 51 i arbetsordningen,

–   med beaktande av betänkandet från utskottet för sysselsättning och sociala frågor och yttrandet från utskottet för transport och turism (A6-0120/2009).

1.  Europaparlamentet förkastar kommissionens förslag.

2.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att dra tillbaka sitt förslag och att i samarbete med parlamentet vidta lämpliga åtgärder för att kunna lägga fram ett nytt förslag.

3.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att delge rådet och kommissionen parlamentets ståndpunkt.

MOTIVERING

I. Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/15/EG om arbetstidens förläggning för personer som utför mobilt arbete avseende vägtransporter

Ett viktigt steg i arbetet med att främja hälsan och säkerheten för mobila arbetstagare på vägtransportområdet togs i och med Europaparlamentets och rådets direktiv 2002/15/EG av den 11 mars 2002, som började gälla den 23 mars 2005. Direktivet utgör speciallagstiftning (lex specialis) till det allmänna arbetstidsdirektivet 2003/88/EG och kompletterar förordning (EG) nr 561/2006 (EUT L 102, 11.4.2006) om gemensamma bestämmelser om körtider och viloperioder för förare.

I enlighet med direktiv 2002/15/EG lade kommissionen senare fram en rapport (KOM(2007)0266) om huruvida förare som är egenföretagare ska omfattas av direktivet från och med den 23 mars 2009. I rapporten beskrevs de möjliga konsekvenserna av att förare som är egenföretagare omfattas av eller undantas från direktivets tillämpningsområde.

Vidare innehöll rapporten en utvärdering av vilka resultat tillämpningen av bestämmelsen om arbete nattetid för med sig. Det gjordes även en bedömning av direktivets allmänna följder för vägsäkerheten, konkurrensvillkoren, yrkesstrukturen och de sociala aspekterna.

Följande iakttagelser gjordes:

a)   Det finns inget avgörande skäl att låta förare som är egenföretagare omfattas av direktivet.

b)   Det görs ingen klar åtskillnad mellan å ena sidan förare som är egenföretagare och å andra sidan mobila arbetstagare, vilket ökar risken för att vi får förare som är ”falska” egenföretagare och som för att inte behöva omfattas av direktivet inte är knutna till en arbetsgivare genom ett anställningsavtal, men som inte heller är fria att ha affärsförbindelser med flera kunder.

c)   I fråga om arbete nattetid drog kommissionen slutsatsen att det inte finns några behov av att ändra eller ytterligare harmonisera bestämmelserna och att det räcker med en ändring av definitionen av ”nattarbete” (artikel 3 i direktiv 2002/15/EG). Enligt den nuvarande lydelsen omfattar nämligen nattarbete även mycket korta arbetsperioder nattetid, till och med på några få minuter.

Enligt kommissionen är den bestämmelsen oproportionerlig och onödig ur ekonomisk och social synvinkel.

IΙ. Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2002/15/EG om arbetstidens förläggning för personer som utför mobilt arbete avseende vägtransporter

Efter samråd med berörda parter och en konsekvensanalys i syfte att undvika onödig administration och samtidigt främja målen i EU:s transportpolitik ansågs den bästa genomförbara politiska lösningen vara det förslag till ändring av direktiv 2002/15/EG som nu är under behandling. Kommissionen anser att direktivets övergripande syfte att skydda arbetstagares hälsa och säkerhet på vägtransportområdet inte påverkas och att snedvridningen av konkurrensen minskar, liksom de administrativa och ekonomiska kostnaderna för medlemsstaterna.

Förslag

a) Förtydligande av tillämpningsområdet

–    Mobila arbetstagare som de facto är egenföretagare undantas (artikel 3 e utgår).

–    Direktivet gäller alla mobila arbetstagare och alla dem som inte kan bestämma över sitt arbete, dvs. ”falska” egenföretagare (artiklarna 2.1 och 3 d).

–    Definitionen av ”arbetstid” för egenföretagare utgår, och en exaktare definition av ”mobil arbetstagare” införs.

b) Nattarbete (artikel 3 i)

–    En enligt kommissionen tillämpbar definition av nattarbete föreslås genom att en minimiarbetstid på två timmars nattarbete återinförs.

c) Tillämpning

–    Det införs gemensamma principer för insyn och effektivitet i de nationella systemen för kontroll av efterlevnaden (ny artikel 11a).

–    Närmare samarbete mellan medlemsstaternas tillsynsmyndigheter föreslås.

–    Vidare föreslås att kommissionen ska ge stöd för att underlätta dialogen mellan berörda parter.

ΙΙΙ. Europaparlamentets ståndpunkt

–    Utöver rent strukturella uppdateringsåtgärder tar föredraganden fasta på risken att mobila arbetstagare falskeligen utger sig för att vara egenföretagare på grund av olikheter i tolkningen av direktiv 2002/15/EG.

–    Förbindelserna mellan ”falska” egenföretagare och deras kunder betecknas som arbetsförbindelser.

–    Beteckningen nattarbete kopplas ihop med en kompensation för hela arbetstiden, och föredraganden underkänner minimiarbetstiden på två timmars nattarbete med stöd av artikel 7.1, enligt vilken den maximala arbetstiden för förare som utför nattarbete inte får överstiga tio timmar per dygn.

–    Föredraganden anser att inrättandet av system för informationsutbyte är oproportionerligt med hänsyn till målen i direktivet.

–    Föredraganden efterlyser enklare och bättre tillgång till information om sociallagstiftning på vägtransportområdet.

YTTRANDE från utskottet för transport och turism (17.2.2009)

till utskottet för sysselsättning och sociala frågor

över förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2002/15/EG om arbetstidens förläggning för personer som utför mobilt arbete avseende vägtransporter
(KOM(2008)0650 – C6-0354/2008 – 2008/0195(COD))

Föredragande: Johannes Blokland

KORTFATTAD MOTIVERING

Kommissionens förslag

I direktiv 2002/15/EG regleras arbetstiden för personer som utför mobilt arbete avseende vägtransporter. Det omfattar i första hand mobila arbetstagare som är anställda av ett företag, och från och med den 23 mars 2009 även förare som är egenföretagare, om det inte före detta datum beslutas att den sistnämnda kategorin inte ska omfattas av direktivet. Bestämmelserna om arbetstid i detta direktiv kompletterar bestämmelserna om körtider och viloperioder för mobila arbetstagare på vägtransportområdet i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 561/2006 (tidigare 3820/85).

Skillnaden mellan mobila arbetstagare och förare som är egenföretagare har inneburit problem i praktiken, eftersom det finns s.k. falska egenföretagare. Det rör sig om personer som visserligen formellt sett är registrerade som egenföretagare och verksamma som egenföretagande förare, men som i själva verket endast arbetar för ett enda annat företag. Egentligen fungerar de som om de vore anställda av detta andra företag.

För att lösa detta problem föreslår kommissionen för det första i sitt förslag KOM(2008)0650 att definitionen av ”mobil arbetstagare” bör ändras, så att ”falska” egenföretagare hädanefter också omfattas av denna definition och därmed måste följa arbetstidsreglerna. Kommissionen kommer fram till slutsatsen att det inte vore klokt att även låta förare som är äkta egenföretagare omfattas av direktivet. De är egenföretagare som är fria att bestämma hur de vill fördela sin arbetstid. Falska egenföretagare borde ingå i direktivets tillämpningsområde genom att man låter definitionen av mobila arbetstagare omfatta även personer som visserligen formellt inte är bundna till en arbetsgivare men som i praktiken

–   inte är fria att organisera sin verksamhet, eller

–   för sin inkomst inte är direkt beroende av den förtjänst som görs, eller

–   inte kan arbeta med olika kunder.

För det andra föreslår kommissionen en vidare tolkning av begreppet ”nattarbete”. I direktiv 2002/15 avses med ”nattetid” en period på minst fyra timmar som fastställs i nationell lagstiftning, mellan kl. 0.00 och 7.00. Nattarbete definieras för närvarande som allt arbete som utförs under denna period, oavsett under hur kort eller lång tid det pågår. Kommissionen föreslår nu att arbete endast ska definieras som nattarbete om det verkligen utförs under minst två timmar under den fastställda perioden.

För det tredje föreslår kommissionen att en ny artikel om efterlevnad ska införas. I detta sammanhang bör man komma ihåg att kontrollen av att arbetstidsreglerna efterlevs ska genomföras i etableringslandet av behöriga inspektörer i detta land. Arbetstiderna ska således inte kontrolleras i samband med vägkontroller, vilka även kan äga rum i andra medlemsstater, utan endast i och av etableringslandet.

Föredragandens ståndpunkt och ändringsförslag

Föredraganden instämmer i stort sett med kommissionens förslag. Det är bra att falska egenföretagare ska behandlas som arbetstagare med begränsningar i arbetstiden, eftersom de i praktiken också arbetar som om de vore anställda av ett annat företag. Föredraganden stöder även kommissionens åsikt att förare som är äkta egenföretagare inte bör omfattas av detta direktiv. Därför gör kommissionen rätt i att i sitt förslag ändra artikel 2.1.

Ändå beklagar föredraganden djupt att kommissionens förslag kommer så sent. Även om Europaparlamentet och rådet skulle kunna enas snabbt vid en första behandling, kan det ändrade direktivet inte träda i kraft före den 23 mars 2009. Föredraganden uppmanar medlemsstaterna att efter den 23 mars 2009, i väntan på det ändrade direktivet, fortsätta kontrollera efterlevnaden enligt nu gällande direktiv tills det ändrade direktivet har trätt i kraft.

I fråga om nattarbete håller föredraganden med kommissionen om att bestämmelserna bör vara mer flexibla än de är i nu gällande direktiv. Det måste vara möjligt att överskrida tiden med några minuter eller till och med upp till två timmar. Föredraganden anser dock att definitionen av ”nattetid” därför måste anpassas. Enligt nu gällande direktiv behöver denna period inte vara längre än högst fyra timmar, vilket innebär att den om den överskrids med två timmar i praktiken kan reduceras till två timmar. Det är för kort tid för en tillräcklig nattvila. Föredraganden föreslår därför att begreppet ”nattetid” bör definieras som en fast period mellan kl. 0.00 och 6.00.

Föredraganden stöder kommissionens förslag att införa en artikel om efterlevnad. För att uppmuntra medlemsstaterna att verkligen kontrollera efterlevnaden och detta utan diskriminering, föreslår han en skärpning av denna nya artikel 11a.

Avslutningsvis anser föredraganden att man för att få en balanserad fördelning av arbetstid och tid för vila under veckan även borde anpassa definitionen av ”vecka”. För att skapa en fast period för vila, vilket skulle gagna såväl arbetets kvalitet som trafiksäkerheten och medborgarnas välmående, borde den största delen av söndagen uteslutas från denna definition.

ÄNDRINGSFÖRSLAG

Utskottet för transport och turism uppmanar utskottet för sysselsättning och sociala frågor att som ansvarigt utskott infoga följande ändringsförslag i sitt betänkande:

Ändringsförslag  1

Förslag till direktiv – ändringsakt

Skäl 1a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(1a) Mobila arbetstagare som inte omfattas av tillämpningsområdet för Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 561/2006 bör omfattas av detta direktivs tillämpningsområde.

 

_____________

1 EUT L 102, 11.4.2006, s. 1.

Motivering

Vissa mobila arbetstagare omfattas inte av förordning (EG) nr 561/2006 om kör- och viloperioder och inte heller av arbetstidsdirektivet. Detta orsakar dels en snedvridning av konkurrensen, dels en försämring av vägsäkerheten.

Ändringsförslag  2

Förslag till direktiv – ändringsakt

Skäl 14a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(14a) I enlighet med gemenskapsrättens allmänna principer bör medlemsstaterna se till att de påföljder som fastställs för bristande efterlevnad av detta direktiv är lämpliga, effektiva, proportionerliga och avskräckande.

Ändringsförslag  3

Förslag till direktiv – ändringsakt

Artikel 1 – led 2 – led b

Direktiv 2002/15/EG

Artikel 3 – led d

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Med mobil arbetstagare avses också personer som inte är knutna till en arbetsgivare genom ett anställningsavtal eller någon annan form av hierarkiskt arbetsförhållande, men

utgår

i som inte är fri att organisera den aktuella verksamheten,

 

ii vars inkomster inte är direkt beroende av den förtjänst som görs,

 

iii och som inte är fri att, självständigt eller i samarbete mellan egenföretagare, ha affärsförbindelser med flera kunder.

 

Motivering

Problemet med förare som är ”falska” egenföretagare är en fråga som redan kontrolleras av medlemsstaterna. Det finns inget behov av bestämmelser på europeisk nivå.

Ändringsförslag  4

Förslag till direktiv – ändringsakt

Artikel 1 – led 2 – led ba (nytt)

Direktiv 2002/15/EG

Artikel 3 – led d – stycke 1a (nytt)

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

”Medlemsstaterna ska i allmänhet beakta alla relevanta uppgifter. Personer som betraktas som egenföretagare enligt annan nationell lagstiftning och/eller EU-lagstiftning (avseende bl.a. beskattning och sociallagstiftning) ska således inte betraktas som mobila arbetstagare enligt detta direktiv.”

Motivering

Kriterierna för att fastställa om en operatör är en mobil arbetstagare eller en egenföretagare måste vara flexibla för att man ska kunna garantera att företagare även i fortsättningen är villiga att ta initiativ och utveckla nya affärsrörelser. Operatörer som redan betraktas som egenföretagare i en annan nationell lagstiftning eller i EU-lagstiftning måste betraktas som sådana även enligt detta direktiv.

Ändringsförslag  5

Förslag till direktiv – ändringsakt

Artikel 1 – led 2 – led da (nytt)

Direktiv 2002/15/EG

Artikel 3 – led g

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

da) Led g ska ändras på följande sätt:

 

”g) vecka: den period som börjar måndag kl. 0.00 och slutar söndag kl. 24.00. Denna definition ska emellertid inte påverka tillämpningen av nationell lagstiftning enligt vilken söndag betraktas som veckans arbetsfria dag då trafikförbud råder.

Ändringsförslag  6

Förslag till direktiv – ändringsakt

Artikel 1 – led 2 – led db (nytt)

Direktiv 2002/15/EG

Artikel 3 – led h

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

db) Led h ska ändras på följande sätt:

 

”h) nattetid: perioden mellan kl. 0.00 och kl. 6.00.

Motivering

Föreliggande förslag skulle göra det möjligt för medlemsstaterna att i praktiken minska den arbetade tiden under natten till två timmar. Det skulle medföra att nattvilan blir alltför kort. Den flexibilitet som föreslås i punkt h kan endast godtas om den kombineras med en tydlig och rimlig definition av ”nattetid”. Dessutom innebär denna ändring slutet på den oklarhet som nu råder mellan de olika medlemsstaterna i fråga om begreppet ”nattetid”.

Ändringsförslag  7

Förslag till direktiv – ändringsakt

Artikel 1 – led 2 – led e

Direktiv 2002/15/EG

Artikel 3 – led i

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

”i) nattarbete: arbete under ett arbetspass där minst två timmars arbete utförs nattetid.”

(Berör inte den svenska versionen.)

Motivering

(Berör inte den svenska versionen.)

Ändringsförslag  8

Förslag till direktiv – ändringsakt

Artikel 1 – led 6

Direktiv 2002/15/EG

Artikel 11a – punkt 1

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. För att reglerna i detta direktiv ska kunna genomföras på ett korrekt och enhetligt sätt ska medlemsstaterna upprätta ett system som ger kontroller och övervakning som är lämpliga och regelbundna. De ska se till att de nationella myndigheter som ansvarar för direktivets genomförande har tillräckligt många kvalificerade inspektörer och att de vidtar lämpliga åtgärder.

1. För att reglerna i detta direktiv ska kunna genomföras på ett korrekt, icke-diskriminerande och enhetligt sätt ska medlemsstaterna upprätta ett system som ger kontroller och övervakning som är lämpliga och regelbundna. De ska se till att de nationella myndigheter som ansvarar för direktivets genomförande har tillräckligt många kvalificerade inspektörer och att de vidtar lämpliga åtgärder.

Motivering

Företag måste skyddas mot diskriminerande behandling.

Ändringsförslag  9

Förslag till direktiv – ändringsakt

Artikel 1 – led 6

Direktiv 2002/15/EG

Artikel 11a – punkt 1

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. För att reglerna i detta direktiv ska kunna genomföras på ett korrekt och enhetligt sätt ska medlemsstaterna upprätta ett system som ger kontroller och övervakning som är lämpliga och regelbundna. De ska se till att de nationella myndigheter som ansvarar för direktivets genomförande har tillräckligt många kvalificerade inspektörer och att de vidtar lämpliga åtgärder.

1. För att reglerna i detta direktiv ska kunna genomföras på ett korrekt och enhetligt sätt ska medlemsstaterna upprätta ett system som ger kontroller och övervakning som är lämpliga och regelbundna. Om de körtider och viloperioder som fastställs i förordning (EG) nr 561/2006 överskrids på ett sådant sätt att även arbetstiden överskrids, ska medlemsstaterna alltid övervaka och kontrollera efterlevnaden av arbetstidsreglerna. De ska dessutom se till att de nationella myndigheter som ansvarar för direktivets genomförande har tillräckligt många kvalificerade inspektörer och att de vidtar lämpliga åtgärder.

Motivering

För närvarande finns det ingen koppling mellan kontrollen av efterlevnaden av å ena sidan reglerna för körtider och viloperioder och å andra sidan arbetstidsreglerna, trots att dessa olika faktorer logiskt sett hör ihop. Föredraganden anser att arbetstidsreglerna alltid måste kontrolleras liksom efterlevnaden av dem, när ett överskridande av körtiderna och viloperioderna automatiskt har medfört att även arbetstiden har överskridits (dock inte endast i detta fall).

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Arbetstidens förläggning för personer som utför mobilt arbete avseende vägtransporter

Referensnummer

KOM(2008)0650 – C6-0354/2008 – 2008/0195(COD)

Ansvarigt utskott

EMPL

Yttrande

    Tillkännagivande i kammaren

TRAN

21.10.2008

 

 

 

Föredragande av yttrande

     Utnämning

Johannes Blokland

4.11.2008

 

 

Behandling i utskott

21.1.2009

16.2.2009

 

 

Antagande

17.2.2009

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

21

20

0

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Gabriele Albertini, Inés Ayala Sender, Etelka Barsi-Pataky, Paolo Costa, Michael Cramer, Luis de Grandes Pascual, Arūnas Degutis, Petr Duchoň, Saïd El Khadraoui, Emanuel Jardim Fernandes, Francesco Ferrari, Georg Jarzembowski, Stanisław Jałowiecki, Timothy Kirkhope, Jaromír Kohlíček, Sepp Kusstatscher, Jörg Leichtfried, Bogusław Liberadzki, Eva Lichtenberger, Marian-Jean Marinescu, Erik Meijer, Josu Ortuondo Larrea, Reinhard Rack, Ulrike Rodust, Luca Romagnoli, Brian Simpson, Renate Sommer, Dirk Sterckx, Ulrich Stockmann, Michel Teychenné, Silvia-Adriana Ţicău

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Zsolt László Becsey, Johannes Blokland, Philip Bradbourn, Luigi Cocilovo, Jas Gawronski, Pedro Guerreiro, Lily Jacobs, Rosa Miguélez Ramos, Dominique Vlasto, Corien Wortmann-Kool

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Arbetstidens förläggning för personer som utför mobilt arbete avseende vägtransporter

Referensnummer

KOM(2008)0650 – C6-0354/2008 – 2008/0195(COD)

Framläggande för parlamentet

15.10.2008

Ansvarigt utskott

       Tillkännagivande i kammaren

EMPL

21.10.2008

Rådgivande utskott

       Tillkännagivande i kammaren

TRAN

21.10.2008

 

 

 

Föredragande

       Utnämning

Marie Panayotopoulos-Cassiotou

2.12.2008

 

 

Behandling i utskott

21.1.2009

11.2.2009

2.3.2009

 

Antagande

2.3.2009

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

23

17

0

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Jan Andersson, Edit Bauer, Iles Braghetto, Philip Bushill-Matthews, Milan Cabrnoch, Alejandro Cercas, Luigi Cocilovo, Jean Louis Cottigny, Jan Cremers, Richard Falbr, Joel Hasse Ferreira, Roger Helmer, Karin Jöns, Jean Lambert, Bernard Lehideux, Elizabeth Lynne, Thomas Mann, Siiri Oviir, Marie Panayotopoulos-Cassiotou, Rovana Plumb, Bilyana Ilieva Raeva, Elisabeth Schroedter, Gabriele Stauner, Ewa Tomaszewska, Anne Van Lancker, Gabriele Zimmer

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Herbert Bösch, Maddalena Calia, Françoise Castex, Anna Ibrisagic, Rumiana Jeleva, Sepp Kusstatscher, Jamila Madeira, Viktória Mohácsi, Ljudmila Novak, Gianluca Susta, Silvia-Adriana Ţicău, Georgios Toussas

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 178.2)

Glenn Bedingfield, Herbert Bösch, Maddalena Calia, Ljudmila Novak, Gianluca Susta, Silvia-Adriana Ţicău

Ingivande

6.3.2009