BETÆNKNING om forslag til Rådets beslutning om et informations- og varslingsnetværk vedrørende kritisk infrastruktur (CIWIN)

3.4.2009 - (KOM(2008)0676 – C6-0399/2008 – 2008/0200(CNS)) - *

Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender
Ordfører: Luca Romagnoli

Procedure : 2008/0200(COD)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb :  
A6-0228/2009
Indgivne tekster :
A6-0228/2009
Forhandlinger :
Afstemninger :
Vedtagne tekster :

FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS LOVGIVNINGSMÆSSIGE BESLUTNING

om forslag til Rådets beslutning om et informations- og varslingsnetværk vedrørende kritisk infrastruktur (CIWIN)

(KOM(2008)0676 – C6-0399/2008 – 2008/0200(CNS))

(Høringsprocedure)

Europa-Parlamentet,

–   der henviser til Kommissionens forslag til Rådet (KOM(2008)0676),

–   der henviser til EF-traktatens artikel 308 og Euratom-traktatens artikel 203, der danner grundlag for Rådets høring af Parlamentet (C6-0399/2008),

–   der henviser til udtalelse fra Retsudvalget om det foreslåede retsgrundlag.

–   der henviser til forretningsordenens artikel 51 og 35,

–   der henviser til betænkning fra Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender (A6-0228/2009),

1.  godkender Kommissionens forslag som ændret;

2.  opfordrer Kommissionen til at ændre sit forslag i overensstemmelse hermed, jf. EF-traktatens artikel 250, stk. 2;

3.  opfordrer Rådet til at underrette Parlamentet, hvis det ikke agter at følge den tekst, Parlamentet har godkendt;

4.  anmoder Rådet om fornyet høring, hvis det agter at ændre Kommissionens forslag i væsentlig grad;

5.  opfordrer Kommissionen til efter Lissabontraktatens ikrafttræden, hvis Rådet ikke har truffet nogen beslutning herom, at overveje muligheden for at anvende artikel 196 (civilbeskyttelse) som retsgrundlag for dette forslag og om nødvendigt på ny at overveje at forelægge et forslag for Parlamentet;

6.  pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet og Kommissionen.

Ændringsforslag  1

Forslag til beslutning

Betragtning 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(1) Det Europæiske Råd gav i sine konklusioner af december 2004 vedrørende forebyggelse, beredskab og reaktion i forbindelse med terrorangreb og EU's solidaritetsprogram om følgerne af terrortrusler og –angreb sin støtte til, at Kommissionen fremsætter et forslag til et europæisk program for beskyttelse af kritisk infrastruktur og var enigt i, at Kommissionen skal oprette et informations- og varslingsnetværk vedrørende kritisk infrastruktur (CIWIN)1.

(1) Det Europæiske Råd gav i sine konklusioner af december 2004 vedrørende forebyggelse, beredskab og reaktion i forbindelse med terrorangreb og EU's solidaritetsprogram om følgerne af terrortrusler og –angreb sin støtte til, at Kommissionen fremsætter et forslag til et europæisk program for beskyttelse af kritisk infrastruktur og var enigt i, at Kommissionen skal oprette et informations- og varslingsnetværk vedrørende kritisk infrastruktur (CIWIN)1

14894/04.

Rådsdokument15232/04.

Begrundelse

Det dokument, som der henvises til i Kommissionens forslag (14894/04), indeholder kun generelle betragtninger over beskyttelsen af kritisk infrastruktur. Det dokument, der henvises til, bør i stedet være 15232/04.

Ændringsforslag  2

Forslag til beslutning

Betragtning 4

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(4) Flere begivenheder i forbindelse med kritisk infrastruktur i Europa såsom det europæiske blackout i 2006 viste, at der er behov for en bedre og mere effektiv udveksling af oplysninger for at forhindre sådanne begivenheder eller begrænse deres omfang.

(4) Flere begivenheder i forbindelse med kritisk infrastruktur i Europa såsom det europæiske blackout i 2006 viste, at der er behov for en bedre og mere effektiv udveksling af oplysninger og større indsigt i forskellige medlemsstaters praksis for at være forberedt på og undgå en gentagelse af sådanne begivenheder.

Begrundelse

Fravælgelsen af systemet til hurtig varsling i den nuværende udformning af CIWIN kræver en ændring af denne betragtning.

Ændringsforslag  3

Forslag til beslutning

Betragtning 5

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(5) Det er hensigtsmæssigt at oprette et informationssystem, der vil sætte medlemsstaterne og Kommissionen i stand til at udveksle oplysninger og varslinger på området beskyttelse af kritisk infrastruktur, at styrke deres dialog herom og bidrage til at fremme integrationen og en bedre koordinering af nationalt spredte og opsplittede forskningsprogrammer vedrørende beskyttelse af kritisk infrastruktur.

 

(5) Det er derfor hensigtsmæssigt at oprette et informationssystem, der vil sætte medlemsstaterne og Kommissionen i stand til at udveksle oplysninger på området beskyttelse af kritisk infrastruktur, at styrke deres dialog herom og bidrage til at fremme integrationen og en bedre koordinering af nationalt spredte og opsplittede forskningsprogrammer vedrørende beskyttelse af kritisk infrastruktur.

Begrundelse

Although the option for a rapid alert system (RAS) within CIWIN is to be welcome, further analysis and evaluation is needed in this respect. An in-depth study should to be launched by the Commission which would assess all the consequences of including a RAS functionality in CIWIN. The findings of the pilot project to be launched probably in June 2009 concerning CIWIN will also provide a more detailed and concrete picture for the RAS option. It should also be recalled that Member States had contrasting views with regard to this option when consulted on the CIWIN functionalities. The possibility for CIWIN to have this double functionality was put forward in the Commission Green Paper on a 'European Programme for a Critical Infrastructure Programme'.

Ændringsforslag  4

Forslag til beslutning

Betragtning 6

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(6) Informations- og varslingsnetværket bør bidrage til at forbedre beskyttelsen af kritisk infrastruktur i EU ved at sikre medlemsstaterne et informationssystem, der kan lette deres samarbejde og udgøre et effektivt og hurtigt alternativ til tidskrævende metoder til at søge efter oplysninger om kritisk infrastruktur i Fællesskabet.

(6) Informations- og varslingsnetværket bør bidrage til at forbedre beskyttelsen af kritisk infrastruktur i EU ved at sikre medlemsstaterne et informationssystem, der kan lette deres samarbejde og koordination og udgøre et effektivt og hurtigt alternativ til tidskrævende metoder til at søge efter oplysninger om kritisk infrastruktur i Fællesskabet. Det bør især stimulere udviklingen af hensigtsmæssige foranstaltninger, der skal gøre det lettere at udveksle og formidle information, bedste praksis og erfaringer mellem medlemsstaterne.

Ændringsforslag  5

Forslag til beslutning

Betragtning 6 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(6a) Den første evaluering af CIWIN bør også omfatte en tilbundsgående analyse af nødvendigheden af at tilføre CIWIN en ny funktion i form af den tekniske facilitet, som et system for hurtig varsling vil udgøre. Denne funktion skal sætte medlemsstaterne og Kommissionen i stand til, under hensyntagen til alle de nødvendige sikkerhedsmæssige krav, at sende varslinger om umiddelbare risici og trusler mod kritisk infrastruktur.

Begrundelse

Resultaterne af den første evaluering af CIWIN bør, sammen med den relevante undersøgelse og resultaterne af det pilotprojekt, som Kommissionen vil iværksætte, give tilstrækkelig information til at vurdere nødvendigheden af at vælge at føje denne mulighed til CIWIN.

Ændringsforslag  6

Forslag til beslutning

Betragtning 7

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(7) Informations- og varslingsnetværket bør navnlig fremme udviklingen af hensigtsmæssige foranstaltninger med henblik på at lette udvekslingen af bedste praksis samt udgøre et værktøj til videreformidling af umiddelbare trusler og varslinger på sikker vis.

udgår

Begrundelse

Dele af denne betragtning optræder allerede i betragtning 6. Det er i overensstemmelse med den holdning, der blev vedtaget med udkastet til betænkning, der blot omtalte en udveksling af informationsfunktioner i første fase af opbygningen af CIWIN, at slette henvisningerne til "umiddelbare trusler og varslinger".

Ændringsforslag  7

Forslag til beslutning

Betragtning 8

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(8)Der bør i forbindelse med informations- og varslingsnetværket undgås overlapninger og tages hensyn til særlige kendetegn ved og ekspertise, ordninger og kompetenceområder for hvert af de eksisterende sektorbaserede systemer for hurtig varsling.

(8) Medlemsstaterne og Kommissionen bør under udviklingen og evalueringen af det nye informationssystem sikre, at der i forbindelse med informations- og varslingsnetværket undgås overlapninger og tages hensyn til særlige kendetegn ved og ekspertise, ordninger og kompetenceområder for hvert af de eksisterende sektorbaserede systemer for hurtig varsling.

Ændringsforslag  8

Forslag til beslutning

Betragtning 10

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(10) Den indbyrdes afhængighed mellem kritisk infrastruktur i medlemsstaterne og de forskellige niveauer for beskyttelse af kritisk infrastruktur i medlemsstaterne tyder på, at det ville øge sikkerheden for borgerne, hvis der blev oprettet et horisontalt og tværsektorielt fællesskabsredskab for udveksling af oplysninger og varslinger vedrørende beskyttelse af kritisk infrastruktur.

(4a) Den indbyrdes afhængighed mellem kritisk infrastruktur i medlemsstaterne og de forskellige niveauer for beskyttelse af kritisk infrastruktur i medlemsstaterne tyder på, at det ville øge sikkerheden for borgerne, hvis der blev oprettet et horisontalt og tværsektorielt fællesskabsredskab for udveksling af oplysninger vedrørende beskyttelse af kritisk infrastruktur.

Begrundelse

Dette argument bør nævnes tidligere i begrundelsen.

Ændringsforslag  9

Forslag til beslutning

Betragtning 10 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

10a) Vedtagelse af foranstaltninger inden for civilbeskyttelse er opført som en del af Fællesskabets virke i EF-traktatens artikel 3, stk. 1, litra u). Oprettelsen af informations- og varslingsnetværket er derfor nødvendig for at sætte Fællesskabet i stand til at nå et mål, der er fastsat i traktaten.

Ændringsforslag 10

Forslag til beslutning

Betragtning 11

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(11) Under hensyntagen til, at kommunikationsnettet "Trans European Services for Telematics between Administrations" (S-TESTA) eller ethvert andet alternativt og sikkert netværk, der drives af Kommissionen, er tilgængeligt fremover, bør Kommissionen træffe beslutning om den mest hensigtsmæssige teknologiske platform for informations- og varslingsnetværket og kræve, at slutbrugerne opfylder de tekniske krav, den har fastsat.

(11) Under hensyntagen til, at kommunikationsnettet "Trans European Services for Telematics between Administrations" (S-TESTA) eller et andet alternativt og sikkert netværk, der drives af Kommissionen, er tilgængeligt fremover, bør Kommissionen træffe beslutning om den mest hensigtsmæssige teknologiske platform for informations- og varslingsnetværket og kræve, at slutbrugerne opfylder de tekniske krav, den har fastsat.

Begrundelse

Hvis det skal forstås således, at der på nuværende tidspunkt kan overvejes andre tekniske løsninger for CIWIN, er det vigtigt med en nærmere præcisering af denne kendsgerning.

Ændringsforslag  11

Forslag til beslutning

Betragtning 17

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(17) I denne beslutning overholdes de grundlæggende rettigheder og principper, som bl.a. Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder anerkender,

(17) I denne beslutning overholdes de grundlæggende rettigheder og principper, som anerkendes i artikel 6 i traktaten om Den Europæiske Union og afspejles i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder,

Begrundelse

En yderligere henvisning til EU-traktatens artikel 6 må betragtes som en nødvendig tilføjelse.

Ændringsforslag  12

Forslag til beslutning

Artikel 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

I medfør af denne beslutning oprettes der et sikkert informations-, kommunikations- og varslingsystem – informations- og varslingsnetværket vedrørende kritisk infrastruktur (CIWIN) - med henblik på at bistå medlemsstaterne med at udveksle oplysninger om fælles trusler, sårbare områder og hensigtsmæssige foranstaltninger og strategier for at afbøde risiciene i forbindelse med beskyttelse af kritisk infrastruktur.

I medfør af denne beslutning oprettes der et sikkert informations- og kommunikationssystem – informations- og varslingsnetværket vedrørende kritisk infrastruktur (CIWIN) – med henblik på at bistå medlemsstaterne med at udveksle oplysninger om sårbare områder og hensigtsmæssige foranstaltninger og strategier for at afbøde risiciene i forbindelse med beskyttelse af kritisk infrastruktur.

Begrundelse

Se begrundelsen til ændringsforslag 3. Navnet på netværket er ikke blevet ændret, selvom det ville give mening at lade "varsling" udgå, hvis systemet til tidlig varsling ikke inkluderes i CIWIN's indledende fase. Kommissionens meddelelse om et EU-program for beskyttelse af kritisk infrastruktur fra 2006 har bibeholdt denne titel, selvom Kommissionen skriver, at CIWIN vil udgøre en platform for udveksling af bedste praksis på en sikker måde og også kan udgøre en valgfri platform for udveksling af hurtige varslinger.

Ændringsforslag  13

Forslag til beslutning

Artikel 2 – afsnit 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

"Kritisk infrastruktur": de aktiver, systemer eller dele heraf i medlemsstaterne, der er vigtige for opretholdelsen af vitale samfundsmæssige funktioner og menneskers sundhed, sikkerhed og økonomiske eller sociale velfærd, og hvis afbrydelse eller ødelæggelse i væsentlig grad ville påvirke en medlemsstat, fordi den som følge heraf ikke ville kunne opretholde disse funktioner.

"Kritisk infrastruktur": de aktiver, systemer eller dele heraf i medlemsstaterne, der er vigtige for opretholdelsen af vitale samfundsmæssige funktioner og menneskers sundhed og sikkerhed, forsyningskæden og menneskers økonomiske eller sociale velfærd, og hvis afbrydelse eller ødelæggelse i væsentlig grad ville påvirke en medlemsstat, fordi den som følge heraf ikke ville kunne opretholde disse funktioner.

Ændringsforslag  14

Forslag til beslutning

Artikel 2 – afsnit 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

"Deltagende medlemsstat": de medlemsstater, der har undertegnet et aftalememorandum med Kommissionen.

udgår

Begrundelse

For at sikre fuld overensstemmelse med forslagets retsgrundlag, navnlig for så vidt angår kravet om "nødvendighed", og med den første del af proportionalitetstesten (fællesskabsindsatsen "skal være egnet til at nå det tilstræbte mål og må ikke være mere vidtgående end nødvendigt for at nå målet") bør medlemsstaternes deltagelse være obligatorisk.

Ændringsforslag  15

Forslag til beslutning

Artikel 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Artikel 3

udgår

Deltagelse

 

Alle medlemsstaterne kan deltage i og bruge informations- og varslingsnetværket. Deltagelsen i informations- og varslingsnetværket er betinget af, at medlemsstaterne har undertegnet et aftalememorandum, der indeholder de tekniske og sikkerhedsmæssige krav, der finder anvendelse på informations- og varslingsnetværket, og oplysninger om de lokaliteter, der skal forbindes med informations- og varslingsnetværket.

 

Begrundelse

For at sikre fuld overensstemmelse med forslagets retsgrundlag, navnlig for så vidt angår kravet om "nødvendighed", og med den første del af proportionalitetstesten (fællesskabsindsatsen "skal være egnet til at nå det tilstræbte mål og må ikke være mere vidtgående end nødvendigt for at nå målet") bør medlemsstaternes deltagelse være obligatorisk.

Ændringsforslag  16

Forslag til beslutning

Artikel 4 – overskrift

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Funktioner

Funktion og struktur

Begrundelse

Fravælgelsen af systemet til hurtig varsling kræver, at overskriften ændres og gøres mere præcis.

Ændringsforslag   17

Forslag til beslutning

Artikel 4 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1) Informations- og varslingsnetværket har følgende to funktioner:

(a) et elektronisk forum for beskyttelse af kritisk infrastruktur vedrørende informationsudveksling

1) Informations- og varslingsnetværket udformes som et elektronisk forum for beskyttelse af kritisk infrastruktur vedrørende informationsudveksling;

b) en funktion for hurtig varsling, der skal sætte de deltagende medlemsstater og Kommissionen i stand til at sende varslinger om umiddelbare risici og trusler mod kritisk infrastruktur.

 

Begrundelse

Fravælgelsen af systemet til hurtig varsling kræver ændring af stk. 1

Ændringsforslag  18

Forslag til beslutning

Artikel 4 – stk. 1 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

1a) Den teknologiske platform for CIWIN skal forefindes på mindst ét sikkert sted i hver medlemsstat,

Begrundelse

For at gøre det muligt for medlemsstaterne at tilpasse deres systemer til CIWIN og undgå en urimelig byrde, hvad angår udgifter til det nye netværk, kræves der kun ét sikkert sted for at kunne indlede processen, samtidig med at medlemsstaterne stadig har mulighed for at indrette andre sikre steder i overensstemmelse med deres behov.

Ændringsforslag  19

Forslag til beslutning

Artikel 4 – stk. 2 – afsnit 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Permanente underfora er permanent medtaget i systemet. Selv om deres indhold kan tilpasses, kan de ikke fjernes eller omdøbes, og der kan ikke tilføjes nye. Bilag I indeholder en liste over permanente underfora.

Permanente underfora er permanent medtaget i systemet. Selv om deres indhold kan tilpasses, kan de ikke fjernes og omdøbes. Bilag I indeholder en liste over permanente underfora. Dette udelukker ikke, at nye underfora inkluderes, hvis systemets funktion viser, at dette er nødvendigt.

Begrundelse

Det er højst tænkeligt, at pilotfasen vil afdække nødvendigheden af at inkludere nye permanente underfora i CIWIN. Denne formodning gælder også for CIWIN's ordinære funktionsfase.

Ændringsforslag  20

Forslag til beslutning

Artikel 5 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1) De deltagende medlemsstater udpeger en CIWIN-repræsentant og giver Kommissionen meddelelse herom. CIWIN-repræsentanten er ansvarlig for at give eller nægte at give adgangsrettigheder til informations- og varslingsnetværket i den pågældende medlemsstat.

1) Medlemsstaterne udpeger en CIWIN-repræsentant og giver Kommissionen meddelelse herom. CIWIN-repræsentanten er ansvarlig for at give eller nægte at give adgangsrettigheder til informations- og varslingsnetværket i den pågældende medlemsstat.

 

(Denne ændring finder anvendelse på hele teksten. Hvis den vedtages, skal der foretages tekniske ændringer i hele teksten.)

Begrundelse

For at sikre fuld overensstemmelse med forslagets retsgrundlag, navnlig for så vidt angår kravet om "nødvendighed", og med den første del af proportionalitetstesten (fællesskabsindsatsen "skal være egnet til at nå det tilstræbte mål og må ikke være mere vidtgående end nødvendigt for at nå målet")bør medlemsstaternes deltagelse være obligatorisk.

Ændringsforslag  21

Forslag til beslutning

Artikel 5 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(2) De deltagende medlemsstater giver adgang til informations- og varslingsnetværket i overensstemmelse med de retningslinjer, Kommissionen har vedtaget.

 

(2) Medlemsstaterne giver adgang til CIWIN i overensstemmelse med de retningslinjer for brugere, som Kommissionen har vedtaget.

Begrundelse

For at sikre fuld overensstemmelse med forslagets retsgrundlag, navnlig for så vidt angår kravet om "nødvendighed", og med den første del af proportionalitetstesten (fællesskabsindsatsen "skal være egnet til at nå det tilstræbte mål og må ikke være mere vidtgående end nødvendigt for at nå målet")bør medlemsstaternes deltagelse være obligatorisk.

Ændringsforslag  22

Forslag til beslutning

Artikel 6 – stk. 1 – litra b

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

b) at fastsætte retningslinjer for betingelserne for anvendelsen af systemet, herunder fortrolighed, overførsel, lagring, arkivering og sletning af oplysninger. Kommissionen fastsætter betingelserne og procedurerne for at give fuld eller selektiv adgang til informations- og varslingsnetværket.

b) at fastsætte brugerretningslinjer for betingelserne for anvendelsen af systemet, herunder fortrolighed, overførsel, lagring, arkivering og sletning af oplysninger. Kommissionen fastsætter betingelserne og procedurerne for at give fuld eller selektiv adgang til informations- og varslingsnetværket.

Begrundelse

Det er nødvendigt, at henvisningen til disse retningslinjer er konsekvent hele teksten igennem.

Ændringsforslag  23

Forslag til beslutning

Artikel 6 – stk. 3 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

3a) Kommissionen overvåger informations- og varslingsnetværkets funktion.

Ændringsforslag  24

Forslag til beslutning

Artikel 7 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(2) Brugernes ret til at få adgang til dokumenter baseres på "behov for viden"-princippet og skal altid respektere ophavsmandens specifikke instrukser vedrørende beskyttelse og distribution af et dokument.

(2) Brugernes ret til at få adgang til dokumenter baseres på "behov for viden"-princippet.Brugerne skal altid respektere ophavsmandens specifikke instrukser vedrørende beskyttelse og distribution af et dokument.

Begrundelse

Formålet med dette ændringsforslag er at gøre meningen med anden del af stk. 2 klarere.

Ændringsforslag  25

Forslag til beslutning

Artikel 7 – stk. 2a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

2a) I medlemsstaterne sker udveksling mellem autoriserede brugere og tredjepart af følsomme oplysninger, der er uploadet til CIWIN, efter forudgående tilladelse fra indehaveren af oplysningerne og i henhold til den relevante fællesskabsret og nationale ret.

Begrundelse

While the Commission acknowledges in its Impact Assessment[1] that 'they (sectors of industry) will not have direct access to the information contained in CIWIN', it also emphasizes that 'the advantages of such information for the private sector will be limited by their classification and the distribution of relevant information will depend upon the relevant Member States authorities' willingness to distribute it through appropriate national channels.' Although it can be expected that the rules on the transmission of information contained in CIWIN to third parties will be clearly specified in the guidelines mentioned in Articles 6 and 8 and having also in view the provisions of Article 7(2), a specific provision on how third parties could receive information uploaded onto CIWIN is necessary.

Ændringsforslag  26

Forslag til beslutning

Artikel 7a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Artikel 7a

Krav vedrørende oplysninger i CIWIN

 

Der er mulighed for automatisk oversættelse af alle oplysninger og dokumenter, som uploades til systemet.

Kommissionen udarbejder i samarbejde med kontaktstederne for beskyttelse af kritisk infrastruktur en liste over nøgleord for hver sektor, der kan anvendes, når der uploades eller søges efter oplysninger i CIWIN.

Begrundelse

Selvom det må forventes, at kravene vedrørende oplysninger, der uploades til eller søges i CIWIN, også vil være omfattet af brugerretningslinjerne i artikel 6 og 8, er det vigtigt at nævne de generelle elementer vedrørende denne facilitet, med hvilken oplysninger kan hentes i CIWIN, hvorved den brugervenlige udformning forbedres.

Ændringsforslag  27

Forslag til beslutning

Artikel 8

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Kommissionen udvikler og ajourfører regelmæssigt retningslinjerne for brugerne, der indeholder alle detaljer om informations- og varslingsnetværketsfunktionerogroller.

Kommissionen udvikler og ajourfører regelmæssigt retningslinjerne for brugerne, der indeholder alle detaljer om informations- og varslingsnetværketsfunktion og roller.

Ændringsforslag  28

Forslag til beslutning

Artikel 8 – stk. 1 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Disse brugerretningslinjer udarbejdes i henhold til rådgivningsproceduren i artikel 3 i Rådets afgørelse 1999/468/EF af 28. juni 1999 om fastsættelse af de nærmere vilkår for udøvelsen af de gennemførelsesbeføjelser, der tillægges Kommissionen1.

 

1 EFT L 184 af 17.7.1999, s. 23.

Begrundelse

Proceduren for udarbejdelse af sådanne tekster bør være klart angivet.

Ændringsforslag  29

Forslag til beslutning

Artikel 10 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Kommissionen tager driften af informations- og varslingsnetværket op til fornyet vurdering og evaluering hvert tredje år og fremlægger regelmæssige rapporter til medlemsstaterne.

Kommissionen tager ved hjælp afspecielt udviklede indikatorer til overvågning affremskridt driften af informations- og varslingsnetværket op til fornyet vurdering og evaluering hvert tredje år og fremlægger regelmæssige rapporter til alle medlemsstaterne, Europa-Parlamentet, Regionsudvalget og Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg.

Ændringsforslag  30

Forslag til beslutning

Artikel 10 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Af den første rapport, der skal fremlægges senest tre år efter denne beslutnings ikrafttræden, skal det navnlig fremgå, hvilke af fællesskabsnetværkets elementer der bør forbedres eller tilpasses. Rapporten skal ligeledes indeholde forslag til ændringer eller tilpasninger af denne beslutning, som Kommissionen skønner nødvendige.

Af den første rapport, der skal fremlægges senest tre år efter denne beslutnings ikrafttræden, skal det navnlig fremgå, hvilke af fællesskabsnetværkets elementer der bør forbedres eller tilpasses, og den bør navnlig omfatte en undersøgelse af, hvorvidt der er behov for at opdatere CIWIN med et system for hurtig varsling. Rapporten skal ligeledes indeholde forslag til ændringer eller tilpasninger af denne beslutning, som Kommissionen skønner nødvendige.

Ændringsforslag  31

Forslag til beslutning

Artikel 11

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Denne beslutning finder anvendelse fra 1. januar 2009.

Denne beslutning har virkning fra datoen for offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Ændringsforslag  32

Forslag til beslutning

Bilag II – punkt 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(3) Varslingsunderfora, der kan oprettes i tilfælde af en varsling i systemet for hurtig varsling, og som vil udgøre en kommunikationskanal i forbindelse med aktiviteter i tilknytning til beskyttelse af kritisk infrastruktur.

udgår

  • [1] SEK(2008)2701 p.27.

BEGRUNDELSE

1. Baggrunden for forslaget

Kritisk infrastruktur er de fysiske og informationsteknologiske systemer, net, tjenester og anlæg, hvis afbrydelse eller ødelæggelse i alvorlig grad vil påvirke borgernes sundhed, sikkerhed og økonomiske velfærd eller forhindre, at medlemsstaternes regeringer fungerer effektivt. Der findes kritisk infrastruktur i en lang række økonomiske sektorer, herunder bank- og finanssektoren, transport- og distributionssektoren, energisektoren, offentlige værker, sundhedssektoren, fødevareforsyning og kommunikation samt en række vigtige offentlige tjenester. Enhver afbrydelse eller manipulation af den kritiske infrastruktur bør så vidt mulig være af kort varighed, sjælden, mulig at styre, geografisk enkeltstående og så uskadelig som mulig for medlemsstaternes og EU's tilstand og borgernes velfærd.

Endvidere er transportsystemerne, telekommunikation og energi alle sektorer, der er essentielle for EU's og medlemsstaternes udvikling og velfungerende tilstand. Disse sektorer er i stadig højere grad sammenknyttede eller også er nogle medlemsstater afhængige af andre. Teknologien udvikler sig hurtigt, og sommetider kan manglen på information skabe problemer, hvorimod udvekslingen af bedste praksis (erfaringer, tilgange, teknikker, løsninger) mellem medlemsstaterne kan tilvejebringe reaktionselementer, der kan bidrage til at undgå sådanne problemer. Denne form for udveksling kan også bidrage til at undgå omkostningerne ved at genudvikle en praksis, som en anden medlemsstat allerede har fundet vellykket anvendelse for.

Behovet for et særligt system til sammenknytning og udveksling af information mellem medlemsstaternes forskellige myndigheder vedrørende beskyttelsen af kritisk infrastruktur blev derfor af Kommissionen omsat i et forslag til Rådets beslutning om et informations- og varslingsnetværk vedrørende kritisk infrastruktur (CIWIN). CIWIN skulle fungere som et forum for udveksling af bedste praksis, eventuelt suppleret med et system til hurtig varsling.

Oprettelsen af CIWIN blev allerede foreslået i meddelelsen om et europæisk program for beskyttelse af kritisk infrastruktur[1], der udstak de horisontale rammer for beskyttelsen af kritisk infrastruktur i EU, og som omfatter foranstaltninger, der kan lette anvendelsen af programmet til beskyttelse af kritisk infrastruktur, herunder CIWIN.

2. Ordførerens holdning

Ordføreren glæder sig over CIWIN-forslaget og råder Parlamentet til at støtte det. Der vil næppe blive tale om større ændringer til forslaget, men ordføreren mener, at der er behov for visse mindre justeringer. Disse vedrører først og fremmest fjernelse af og eventuelle fremtidige genovervejelser om systemet til hurtig varsling (2.1.), kommunikationssikkerheden og en tilstrækkelig grad af beskyttelse, sprog og nemmere fremfindelse (2.2.) og endelig enkelte præciseringer vedrørende dokumenter såsom et aftalememorandum og de brugervenlige retningslinjer eller de permanente underfora (2.3.).

2.1. Det eventuelle system til hurtig varsling

Ordføreren glæder sig meget over informationsudvekslingen mellem medlemsstaternes myndigheder, hvilket især burde stimulere udviklingen af hensigtsmæssige foranstaltninger, der vil gøre udvekslingen af bedste praksis nemmere.

Den foreslåede ændring af forslaget, hvormed CIWIN gøres til et sikkert informations- og kommunikationssystem, uden tilvalg af systemet til hurtig varsling, synes på nuværende tidspunkt at være den mest hensigtsmæssige fremgangsmåde. Der vil blive iværksat et pilotprojekt og efter en vurdering af systemet, vil der blive lejlighed til at evaluere CIWIN og muligvis udbygge det med funktionen til hurtig varsling. De erfaringer, som høstes under anvendelsen af systemet, vil faktisk sætte Kommissionen og medlemsstaterne i stand til at beslutte, hvorvidt funktionen til hurtig varsling er nødvendig, og hvordan den i så fald skal indrettes. Denne analyse bør også behandle en justering af CIWIN-systemet med henblik på at undgå dobbeltarbejde og reducere omkostningerne.

Kommissionen foreslog at anvende S-TESTA-netværket til kommunikation mellem medlemsstaterne. Systemet viste sig at være tilstrækkeligt veludbygget og i stand til at understøtte og viderebringe information på sikker vis. Hvis udviklingen eller yderligere undersøgelser viser, at et alternativt sikkert netværk er mere velfungerende og giver flere fordele, både hvad angår sikkerhed og omkostninger, skal der gøres overvejelser om, hvorvidt det skal bringes i anvendelse.

2.2. Præciseringer vedrørende informationsudveksling og CIWIN's brugervenlige udformning

Der bør også tages hensyn til det rette sikkerhedsniveau og til adgangen til information, især følsomme oplysninger. Der består ganske vist en gensidig tillid medlemsstaternes myndigheder imellem, men disse myndigheder deler i nogle tilfælde deres data med den private sektor og tredjelande (tredjeparter). Ordføreren mener på denne baggrund, at ophavsmanden til oplysninger, der uploades til CIWIN, skal kunne betinge sig, at disse oplysninger kun videregives til tredjeparter med ophavsmandens udtrykkelige tilladelse. Selv om det må forventes, at bestemmelserne for videregivelse af informationer, der er indeholdt i CIWIN, klart specificeres i brugerretningslinjerne, må det anses for nødvendigt at indsætte en bestemmelse i forslaget, så det klart specificeres, på hvilke betingelser tredjeparter har adgang til disse informationer.

Et andet grundlæggende aspekt af CIWIN er sprog. For at systemet kan fungere ordentligt, skal de indeholdte informationer være lettilgængelige og forståelige. Til det formål skal der anvendes automatisk oversættelse, når de nationale brugere har uploadet deres informationer eller dokumenter. For at gøre informationssøgningen i hele systemet nemmere bør Kommissionen i samarbejde med kontaktstederne for beskyttelse af kritisk infrastruktur udarbejde specifikke tematiske søgekasser ("nøgleord"). Ved tilførsel eller fremfindelse af information i CIWIN, sætter brugerne så flueben i den eller de relevante kasser. Dette vil lette informationsøgningen for andre brugere. Disse kasser skal indeholde generelle kategorier, der er fælles for alle brugere (oversat til hvert sprog) og aftalt i fællesskab af medlemsstaterne.

2.3. Præciseringer

Ordføreren mener, at det er behov for en klar angivelse af, hvilken procedure der gælder for vedtagelsen af en række af de dokumenter, der henvises til i forslaget (aftalememorandum, brugerretningslinjer). Til dette formål indeholder dette udkast til betænkning et forslag om anvendelse af rådgivningsproceduren i artikel 3 i Rådets beslutning 1999/468/EF af 28. juni 1999 om fastsættelse af de nærmere vilkår for udøvelsen af de gennemførelsesbeføjelser, der tillægges Kommissionen.

Angående de permanente underfora, som forslaget tager højde for, mener ordføreren desuden, at der bør tillades relativ fleksibilitet i den forstand, at pilotfasen eller selve vurderingen af systemet bør kunne tilvejebringe resultater, der påviser nødvendigheden af at oprette nye permanente underfora inden for CIWIN. Derfor er forslaget blevet ændret vedrørende dette specifikke punkt.

UDTALELSE FRA RETSUDVALGET OM RETSGRUNDLAGET

1.4.2009

Gérard Deprez

Formand for

Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender

BRUXELLES

Om:                Udtalelse om retsgrundlaget for forslag til Rådets beslutning om et informations- og varslingsnetværk vedrørende kritisk infrastruktur (CIWIN) (KOM(2008)0676 – C6-0399/2008 – 2008/0200(CNS))

Med skrivelse af 30. januar 2009 anmodede De Retsudvalget om en udtalelse om holdbarheden af retsgrundlaget for Kommissionens ovennævnte forslag, jf. forretningsordenens artikel 35, stk. 2.

Udvalget behandlede ovennævnte spørgsmål på mødet den 31. marts 2009.

Den 30. januar 2009 anmodede De udvalget om en udtalelse om det korrekte retsgrundlag for forslaget til Rådets beslutning om et informations- og varslingsnetværk vedrørende kritisk infrastruktur (CIWIN), jf. forretningsordenens artikel 35, stk. 2. Kommissionen foreslår, at afgørelsen vedtages med hjemmel i artikel 308 EF og artikel 203 Euratom. De ønskede oplyst, om det retsgrundlag, der burde anvendes, ikke kun skulle være artikel 308 EF, som Domstolen anlægger en forholdsvis streng fortolkning af.

De ønskede endvidere oplyst, hvorledes situationen ville være, hvis Lissabontraktaten var trådt i kraft. Udvalget om Borgernes Rettigheder har også forelagt disse spørgsmål for Parlamentets Juridiske Tjeneste og forelagde endvidere endnu et spørgsmål om, hvorvidt det kunne være muligt at anvende artikel 154 EF om transeuropæiske net som hjemmel for CIWIN, hvis den omhandlede kritiske infrastruktur hovedsagelig eller udelukkende henhørte under de i traktaten anførte områder (transport, telekommunikation og energi).

De ønskede derefter oplyst, om det mest korrekte retsgrundlag – såfremt afgørelsen ikke blev vedtaget inden ikrafttrædelsen af Lissabontraktaten – ikke kunne være artikel 196 TEUF om civilbeskyttelse, for så vidt som foranstaltningen var egnet til at støtte, koordinere og supplere medlemsstaternes tiltag.

I forbindelse med forespørgslen om, hvorvidt artikel 308 EF og artikel 203 Euratom eller udelukkende artikel 308 var det korrekte retsgrundlag for forslaget til afgørelse, nåede Parlamentets Juridiske Tjeneste frem til den konklusion, at den foreslåede retsakt er mangelfuld, for selvom oprettelsen af en kritisk infrastruktur forfølger et af Det Europæiske Fællesskabs og Euratoms mål (hvortil det kunne være muligt at anvende det foreslåede retsgrundlag), kan retsvirkningen af forslaget til afgørelse og dermed dets retsgrundlag kun vurderes ud fra en antagelse om, at der ikke er nogen medlemsstater, der vil deltage i CIWIN, da medlemsstaternes deltagelse er frivillig. Forslaget til afgørelse synes derfor umiddelbart at tilsidesætte proportionalitetsprincippet og begrundelseskravet.

Der al mulig grund til at antage, at denne velbegrundede analyse fra Juridisk Tjeneste, er korrekt. Som tingene står, findes der derfor ikke noget gyldigt retsgrundlag for det aktuelle forslag, da det er ufuldkomment.

Svaret på det første spørgsmål fra Udvalget om Borgernes Rettigheders er derfor, at hverken artikel 308 EF sammenholdt med artikel 203 Euratom eller artikel 308 EF i sig selv er et tilstrækkeligt retsgrundlag for det af Kommissionen udarbejdede Forslag til beslutning.

Hvis Udvalget om Borgernes Rettigheder skulle fremsætte ændringsforslag, der, såfremt de vedtages, ville indebære, at deltagelse i netværket ikke længere er frivillig, må artikel 308 EF anses for at være det korrekte retsgrundlag. Denne konklusion er baseret på den omstændighed, at ingen af de øvrige af EF-traktatens artikler indeholder fornøden hjemmel hertil, og at vedtagelsen af CIWIN (såfremt medlemsstaternes deltagelse heri ikke længere er helt frivillig) kan anses for "påkrævet for at virkeliggøre et af Fællesskabets mål inden for fællesmarkedets rammer" i nævnte artikels forstand.

Det er derfor unødvendigt at besvare spørgsmålet om, hvorvidt artikel 154 EF om transeuropæiske net, kunne indeholde hjemmel til vedtagelse af CIWIN, hvis forslaget hovedsagelig eller udelukkende angik transport, telekommunikation og energi.

For så vidt angår spørgsmålet angående situationen efter Lissabontraktatens ikrafttræden, er Retsudvalget af den opfattelse, at det for øjeblikket er et rent hypotetisk spørgsmål, som derfor ikke behøver at blive besvaret.

Konklusion

På mødet den 31. marts 2009 vedtog Retsudvalget enstemmigt[1] at henstille, at EF-traktatens artikel 308 er det korrekte retsgrundlag.

Med venlig hilsen

Giuseppe Gargani

  • [1]  Til stede ved den endelige afstemning: Giuseppe Gargani (formand), Rainer Wieland (næstformand), Lidia Joanna Geringer de Oedenberg (næstformand), Francesco Enrico Speroni (næstformand), Monica Frassoni (ordfører), Carlo Casini, Bert Doorn, Nicole Fontaine, Neena Gill, Klaus-Heiner Lehne, Véronique Mathieu, Hans-Peter Mayer, Manuel Medina Ortega, Hartmut Nassauer, Aloyzas Sakalas, Eva-Riitta Siitonen, Jacques Toubon, Diana Wallis, Renate Weber og Jaroslav Zvěřina.

BILAG

LETTER OF THE COMMITTEE ON ECONOMIC AND MONETARY AFFAIRS

Mr            Gérard Deprez

Chairman

Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs

ASP 09G206

Dear Chairman,

The Economic and Monetary Affairs Committee (ECON) has decided to provide an opinion on the proposal for a Council Decision on Fight against terrorism: Critical Infrastructure Warning Information Network (CIWIN) (CNS/2008/0200) in the form of a letter.

The Committee welcomes the CIWIN initiative as part of the European Programme for Critical Infrastructure Protection (EPCIP) and as in line with its opinion to your Committee on the proposal for a Council directive on the identification and designation of European Critical Infrastructure and the assessment of the need to improve their protection.[1]

The Committee believes that the Commission should monitor how efficiently CIWIN will assist Member States to exchange information on shared threats, including economic intelligence, vulnerabilities and appropriate measures and strategies to mitigate risk in support of critical infrastructure protection, and to enhance or amend the tools and mechanisms for secure exchange, if necessary.

The Committee also believes that the Commission should monitor and report on how Member States are actually implementing CIWIN decision.

I would be grateful if you could integrate these remarks in the Report, which your Committee is currently preparing.

Yours sincerely,

Pervenche Berès

PROCEDURE

Titel

Informations- og varslingsnetværk vedrørende kritisk infrastruktur (CIWIN)

Referencer

KOM(2008)0676 – C6-0399/2008 – 2008/0200(CNS)

Dato for høring af EP

14.11.2008

Korresponderende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

LIBE

20.11.2008

Rådgivende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

CONT

15.1.2009

ECON

20.11.2008

ITRE

20.11.2008

TRAN

20.11.2008

Ingen udtalelse

       Dato for afgørelse

CONT

2.12.2008

ECON

19.11.2008

ITRE

2.12.2008

TRAN

2.12.2008

Ordfører

       Dato for valg

Luca Romagnoli

2.12.2008

 

 

Anfægtelse af retsgrundlaget

       Dato for udtalelse fra JURI

JURI

31.3.2009

 

 

 

Behandling i udvalg

10.2.2009

30.3.2009

31.3.2009

 

Dato for vedtagelse

31.3.2009

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

32

1

1

Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer

Alexander Alvaro, Catherine Boursier, Emine Bozkurt, Philip Bradbourn, Mihael Brejc, Kathalijne Maria Buitenweg, Maddalena Calia, Carlos Coelho, Gérard Deprez, Agustín Díaz de Mera García Consuegra, Bárbara Dührkop Dührkop, Claudio Fava, Armando França, Urszula Gacek, Kinga Gál, Roland Gewalt, Jeanine Hennis-Plasschaert, Ewa Klamt, Magda Kósáné Kovács, Henrik Lax, Roselyne Lefrançois, Baroness Sarah Ludford, Claude Moraes, Javier Moreno Sánchez, Rareş-Lucian Niculescu, Maria Grazia Pagano, Martine Roure, Inger Segelström, Vladimir Urutchev, Manfred Weber

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere

Simon Busuttil, Sylvia-Yvonne Kaufmann, Antonio Masip Hidalgo, Bill Newton Dunn, Luca Romagnoli

Dato for indgivelse

3.4.2009