Betänkande - A6-0279/2009Betänkande
A6-0279/2009

BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av en europeisk byrå för samarbete i asylfrågor

29.4.2009 - (KOM(2009)0066 – C6‑0071/2009 – 2009/0027(COD)) - ***I

Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor
Föredragande: Jean Lambert

Förfarande : 2009/0027(COD)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
A6-0279/2009
Ingivna texter :
A6-0279/2009
Antagna texter :

FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS LAGSTIFTNINGSRESOLUTION

om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av en europeisk byrå för samarbete i asylfrågor

(KOM(2009)0066 – C6‑0071/2009 – 2009/0027(COD))

(Medbeslutandeförfarandet: första behandlingen)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (KOM(2009)0066),

–   med beaktande av artiklarna 251.2, 63.1, 63.2 och 66 i EG-fördraget, i enlighet med vilka kommissionen har lagt fram sitt förslag (C6‑0071/2009),

–   med beaktande av artikel 51 i arbetsordningen,

–   med beaktande av betänkandet från utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor och yttrandet från budgetutskottet (A6‑0279/2009).

1.  Europaparlamentet godkänner kommissionens förslag såsom ändrat av parlamentet.

2.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram en ny text för parlamentet om kommissionen har för avsikt att väsentligt ändra sitt förslag eller ersätta det med ett nytt.

3.  Europaparlamentet betonar att bestämmelserna i punkt 47 i det interinstitutionella avtalet av den 17 maj 2006 om budgetdisciplin och sund ekonomisk förvaltning[1], ska tillämpas på inrättandet av den europeiska byrån för samarbete i asylfrågor. Om den lagstiftande myndigheten skulle besluta att inrätta ett sådant organ, kommer parlamentet att inleda förhandlingar med budgetmyndighetens andra gren i syfte att i god tid nå en uppgörelse om finansieringen av organet, i linje med de relevanta bestämmelserna i det interinstitutionella avtalet.

4.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att delge rådet och kommissionen parlamentets ståndpunkt.

Ändringsförslag  1

Förslag till förordning

Skäl 5

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(5) Det praktiska samarbetet på asylområdet syftar till att öka samstämmigheten mellan medlemsstaternas beslutsförfaranden i asylfrågor inom EU:s rättsliga ram. Flera praktiska samarbetsåtgärder har redan vidtagits de senaste åren, främst i fråga om gemensamma tillvägagångssätt gällande information om ursprungsland och inrättandet av ett gemensamt europeiskt asylcurriculum.

(5) Det praktiska samarbetet på asylområdet syftar till att öka samstämmigheten mellan och kvaliteten på medlemsstaternas beslutsförfaranden i asylfrågor inom EU:s rättsliga ram. Flera praktiska samarbetsåtgärder har redan vidtagits de senaste åren, främst i fråga om gemensamma tillvägagångssätt gällande information om ursprungsland och inrättandet av ett gemensamt europeiskt asylcurriculum.

Motivering

Byrån bör ha till uppgift att öka inte bara samstämmigheten mellan utan även kvaliteten på medlemsstaternas beslutsförfaranden.

Ändringsförslag  2

Förslag till förordning

Skäl 6

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(6) När det gäller medlemsstater vars nationella asylsystem är utsatta för särskilt och oproportionerligt starkt tryck, i synnerhet på grund av deras geografiska eller demografiska situation, bör byrån införa solidaritetsmekanismer som syftar till att på frivillig och samordnad väg bättre fördela de människor som beviljats internationellt skydd i dessa medlemsstater till andra medlemsstater, samtidigt som man ser till att asylsystemen inte missbrukas.

(6) När det gäller medlemsstater vars nationella asylsystem är utsatta för särskilt och oproportionerligt starkt tryck, i synnerhet på grund av deras geografiska eller demografiska situation, bör byrån införa bindande solidaritetsmekanismer som syftar till att bättre fördela de människor som beviljats internationellt skydd i dessa medlemsstater till andra medlemsstater enligt icke-skönsmässiga, tydliga och entydiga bestämmelser, samtidigt som man ser till att asylsystemen inte missbrukas.

Motivering

Att lägga till ”på frivillig väg” kommer inte att på något sätt att bidra till att visa solidaritet med de medlemsstater vars nationella asylsystem är utsatta för specifikt och oproportionerligt tryck.

Ändringsförslag  3

Förslag till förordning

Skäl 9

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(9) Byrån bör arbeta i nära samarbete med FN:s flyktingkommissariat för att dra nytta av dess stöd och sakkunskap. Med tanke på detta bör flyktingkommissariatets roll erkännas fullt ut, och det bör fullt ut delta i byråns arbete. Byrån bör också agera i nära samarbete med de behöriga instanser i medlemsstaterna som sköter uppgifter på asylområdet, med nationella invandrings- och asylmyndigheter och andra myndigheter (och utnyttja deras kapacitet och sakkunskap) samt med kommissionen. Medlemsstaterna bör samarbeta med byrån för att den ska kunna utföra sitt uppdrag.

(9) Byrån bör arbeta i nära samarbete med FN:s flyktingkommissariat och med ickestatliga organisationer för att dra nytta av deras stöd och sakkunskap. Med tanke på detta bör flyktingkommissariatets och de medverkande icke-statliga organisationernas roll erkännas fullt ut, och de bör fullt ut delta i byråns arbete. Byrån bör också agera i nära samarbete med de behöriga instanser i medlemsstaterna som sköter uppgifter på asylområdet, med nationella invandrings- och asylmyndigheter och andra myndigheter (och utnyttja deras kapacitet och sakkunskap) samt med kommissionen. Medlemsstaterna bör samarbeta med byrån för att den ska kunna utföra sitt uppdrag.

Motivering

Oberoende experter på asylområdet – icke-statliga organisationer (frivilligorganisationer), personer som arbetar med dessa frågor, domare och akademiker – kan ge ett viktigt bidrag till byråns arbete och till strävan att få till stånd ett välfungerande gemensamt europeiskt asylsystem.

Ändringsförslag  4

Förslag till förordning

Skäl 14

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(14) För att effektivt kunna kontrollera hur byrån fungerar bör kommissionen och medlemsstaterna vara företrädda i byråns styrelse. Styrelsen bör, om möjligt, bestå av de operativa cheferna för de nationella myndigheter som har ansvar för asylpolitiken eller av deras företrädare. Styrelsen bör ha de befogenheter som krävs för att kunna fastställa budgeten, kontrollera budgetens genomförande, anta relevanta finansiella bestämmelser, utarbeta öppna förfaranden för byråns beslutsfattande och utse den verkställande direktören. För att fullt ut knyta FN:s flyktingkommissariat till byråns arbete och med hänsyn tagen till dess sakkunskap i asylfrågor bör flyktingkommissariatet vara ledamot ex officio i styrelsen, utan rösträtt.

(14) För att effektivt kunna kontrollera hur byrån fungerar bör kommissionen och medlemsstaterna vara företrädda i byråns styrelse. Styrelsen bör, om möjligt, bestå av de operativa cheferna för de nationella myndigheter som har ansvar för asylpolitiken eller av deras företrädare. Styrelsen bör ha de befogenheter som krävs för att kunna fastställa budgeten, kontrollera budgetens genomförande, anta relevanta finansiella bestämmelser, utarbeta öppna förfaranden för byråns beslutsfattande och utse den verkställande direktören. För att fullt ut knyta FN:s flyktingkommissariat till byråns arbete och med hänsyn tagen till dess sakkunskap i asylfrågor bör flyktingkommissariatet vara ledamot ex officio i styrelsen, utan rösträtt. Med hänsyn till byråns uppgifter och den verkställande direktörens roll bör Europaparlamentet delta i urvalet av de sökande som föreslagits för denna tjänst.

Motivering

Den verkställande direktören för den europeiska byrån för samarbete i asylfrågor har flera mycket viktiga uppgifter, bland annat har han/hon befogenhet att utarbeta rapporter om ursprungsländerna. Det är avgörande att den person som innehar denna tjänst uppfyller högsta standarder för yrkeskompetens och oberoende. Ett utökat deltagande av parlamentet skulle garantera ett större demokratiskt ansvarstagande. Ett sådant deltagande skulle inte strida mot Europaparlamentets roll vid budgetöversynen eftersom ett sådant förfarande redan finns inom Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter, en annan EU-byrå.

Ändringsförslag  5

Förslag till förordning

Skäl 16

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(16) För att garantera byråns självbestämmande och oberoende, bör den ha en egen budget där intäkterna i huvudsak kommer från bidrag från gemenskapen. Gemenskapens budgetförfarande bör tillämpas på gemenskapsbidraget och varje annat stöd som belastar Europeiska unionens allmänna budget. Granskningen av räkenskaperna bör utföras av Europeiska gemenskapernas revisionsrätt.

(16) För att garantera byråns självbestämmande och oberoende, bör den ha en egen budget där intäkterna i huvudsak kommer från bidrag från gemenskapen. Finansieringen av byrån bör endast ske efter att budgetmyndigheten har nått en överenskommelse enligt punkt 47 i det interinstitutionella avtalet av den 17 maj 2006 om budgetdisciplin och sund ekonomisk förvaltning1. Gemenskapens budgetförfarande bör tillämpas på gemenskapsbidraget och varje annat stöd som belastar Europeiska unionens allmänna budget. Granskningen av räkenskaperna bör utföras av Europeiska gemenskapernas revisionsrätt.

 

___________________________

1EUT C 139, 14.6.2006, s. 1.

Motivering

En hänvisning till behovet av en överenskommelse mellan budgetmyndighetens två grenar om finansieringen av byrån, i enlighet med det interinstitutionella avtalet, bör införas i det skäl som rör budgetfrågor.

Ändringsförslag  6

Förslag till förordning

Skäl 17

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(17) För att kunna utföra sitt uppdrag och i den omfattning som krävs för fullgörande av dess uppgifter bör byrån samarbeta med andra gemenskapsorgan, särskilt Europeiska byrån för förvaltningen av det operativa samarbetet vid Europeiska unionens medlemsstaters yttre gränser (Frontex), inrättad genom förordning (EG) nr 2007/2004, och Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter, inrättad genom förordning (EG) nr 168/2007. Byrån bör också samarbeta med behöriga myndigheter i tredjeländer, med internationella organisationer som är behöriga på de områden som omfattas av denna förordning samt med tredjeländer inom ramen för de avtal som slutits i enlighet med tillämpliga bestämmelser i fördraget.

(17) För att kunna utföra sitt uppdrag och i den omfattning som krävs för fullgörande av dess uppgifter bör byrån samarbeta med andra gemenskapsorgan, särskilt Europeiska byrån för förvaltningen av det operativa samarbetet vid Europeiska unionens medlemsstaters yttre gränser (Frontex), inrättad genom förordning (EG) nr 2007/2004, och Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter, inrättad genom förordning (EG) nr 168/2007. Byrån bör också samarbeta med behöriga myndigheter i tredjeländer, med internationella organisationer som är behöriga på de områden som omfattas av denna förordning samt med tredjeländer inom ramen för de avtal som slutits i enlighet med tillämpliga bestämmelser i fördraget, för att därigenom se till att samstämmighet råder med såväl det internationella samfundets som gemenskapens rättsnormer på asylområdet.

Motivering

Byråns samarbete med tredjeländer och internationella organisationer bör ha som enda syfte att säkerställa att den rättsliga standard inom asylrätten som råder internationellt och inom gemenskapen upprätthålls.

Ändringsförslag  7

Förslag till förordning

Skäl 18

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(18) För att byrån ska kunna utföra sitt uppdrag bör den stå öppen för sådana länder som slutit avtal med Europeiska gemenskapen enligt vilka de har antagit och tillämpat gemenskapslagstiftningen på det område som omfattas av denna förordning, t.ex. Danmark, Norge, Island och Schweiz. Byrån får också, efter överenskommelse med kommissionen, ingå avtal i enlighet med bestämmelserna i fördraget med andra länder än de som slutit avtal med Europeiska gemenskapen enligt vilka de har antagit och tillämpat gemenskapslagstiftningen. Byrån bör dock under inga omständigheter utveckla en självständig yttre politik.

(18) För att byrån ska kunna utföra sitt uppdrag bör den stå öppen för sådana länder som slutit avtal med Europeiska gemenskapen enligt vilka de har antagit och tillämpat gemenskapslagstiftningen på det område som omfattas av denna förordning, t.ex. Danmark, Norge, Island och Schweiz. För att säkerställa att samstämmighet råder med såväl det internationella samfundets som gemenskapens rättsnormer på asylområdet får byrån också, efter överenskommelse med kommissionen, ingå avtal med andra länder än de som slutit avtal med Europeiska gemenskapen enligt vilka de har antagit och tillämpat gemenskapslagstiftningen. Byrån bör dock under inga omständigheter utveckla en självständig yttre politik.

Motivering

Med detta anges att samarbete med tredjeländer endast har till syfte att säkerställa att den rättsliga standard inom asylrätten som råder internationellt och inom gemenskapen upprätthålls.

Ändringsförslag  8

Förslag till förordning

Skäl 18a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(18a) Rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 av den 25 juni 2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget1 (budgetförordningen), särskilt artikel 185, ska tillämpas på byrån.

 

________________________

1EGT L 248,16.9.2002, s. 1.

Motivering

Byrån inrättas som ett decentraliserat EU-organ och finansieras i enlighet med det interinstitutionella avtalet. Detta bör framgå av de rättsliga grunder som man hänvisar till i beslutet.

Ändringsförslag  9

Förslag till förordning

Artikel 2 – punkt 5 a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

5a. Byrån ska inte ha direkta eller indirekta befogenheter avseende de beslut som myndigheterna i medlemsstaterna fattar om individuella ansökningar om internationellt skydd.

Ändringsförslag  10

Förslag till förordning

Artikel 4 – led a

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(a) Samla in information om ursprungsländerna för asylsökande och personer som ansöker om internationellt skydd genom att använda alla relevanta informationskällor, både statliga och icke‑statliga.

(a) Samla in relevant, tillförlitlig, detaljerad och aktuell information om ursprungsländerna för asylsökande och personer som ansöker om internationellt skydd på ett opartiskt sätt med full insyn genom att använda alla relevanta informationskällor, såväl statliga och icke‑statliga organisationer som internationella organisationer och EUinstitutioner.

Motivering

Eftersom information måste samlas in genom att använda alla relevanta informationskällor bör även rapporterna sammanställas på basis av alla relevanta informationskällor. Härmed avses inte bara statliga och icke-statliga organisationer utan även internationella organisationer som FN:s flyktingkommissariat och EU:s institutioner, exempelvis i form av en rapport från Europaparlamentet om ett utskottsbesök till tredjeländer som kan vara ursprungsländer för asylsökande. Därtill bör informationen samlas in på ett opartiskt sätt som erbjuder full insyn och som är opåverkat av all form av politiskt inflytande.

Ändringsförslag  11

Förslag till förordning

Artikel 4 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(b) Driva och utveckla en portal som samlar information om ursprungsländerna samt underhålla denna portal.

(b) Driva och utveckla en portal som samlar information om ursprungsländerna samt underhålla denna portal och se till att den är tillgänglig för användning och insyn.

Motivering

Man bör se till att den gemensamma portalen är tillgänglig inte bara för medlemsstaterna utan även för personer som söker asyl. För att säkerställa att lika villkor råder för alla parter inom det gemensamma europeiska asylsystemet, och med tanke på hur viktig information om ursprungslandet är vid fastställande av flyktingars rättsliga ställning, är det viktigt att de asylsökande och deras advokater har tillgång till samma information som asylmyndigheterna.

Ändringsförslag  12

Förslag till förordning

Artikel 4 – led d

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(d) Analysera uppgifter som avser ursprungsländerna och utarbeta rapporter om ursprungsländerna.

(d) Opartiskt analysera uppgifter som avser ursprungsländerna och utarbeta rapporter om ursprungsländerna i enlighet med led a, som led i fastsällandet av gemensamma utvärderingskriterier.

Motivering

Eftersom information måste samlas in genom att använda alla relevanta informationskällor bör även rapporterna sammanställas på basis av alla relevanta informationskällor. Härmed avses inte bara statliga och icke-statliga organisationer utan även internationella organisationer som FN:s flyktingkommissariat och EU:s institutioner, exempelvis i form av en rapport från Europaparlamentet om ett utskottsbesök till tredje länder som kan vara ursprungsländer för asylsökande. Därtill bör informationen samlas in på ett opartiskt sätt som erbjuder full insyn och som är opåverkat av all form av politiskt inflytande.

Ändringsförslag  13

Förslag till förordning

Artikel 5

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

När det gäller medlemsstater vars nationella asylsystem är utsatta för särskilt och oproportionerligt starkt tryck, i synnerhet på grund av deras geografiska eller demografiska situation, ska byrån samordna allt informationsutbyte och alla andra åtgärder som hänför sig till genomförandet av instrument och mekanismer som avser överföring inom gemenskapen på frivillig väg av personer som omfattas av internationellt skydd inom Europeiska unionen.

När det gäller medlemsstater vars nationella asylsystem är utsatta för särskilt och oproportionerligt starkt tryck, i synnerhet på grund av deras geografiska eller demografiska situation, ska byrån samordna allt informationsutbyte och alla andra åtgärder som hänför sig till genomförandet av instrument och mekanismer som avser överföring inom gemenskapen av personer som omfattas av internationellt skydd inom Europeiska unionen.

Motivering

Om fördelningen görs ”på frivillig väg” kommer det inte att på något sätt att bidra till att visa solidaritet med de medlemsstater vars nationella asylsystem är utsatta för specifikt och oproportionerligt tryck.

Ändringsförslag  14

Förslag till förordning

Artikel 6 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Byrån ska utforma och utveckla utbildning för personer som arbetar inom nationella förvaltningar och domstolar samt vid olika typer av myndigheter i medlemsstaterna som är behöriga i asylfrågor.

1. Byrån ska i nära samarbete med FN:s flyktingkommissariat och relevanta ickestatliga organisationer utforma och utveckla utbildning för personer som arbetar inom nationella förvaltningar och domstolar samt vid olika typer av myndigheter eller icke-statliga organisationer i medlemsstaterna som är behöriga i asylfrågor.

Motivering

Såväl FN:s flyktingkommissariat som vissa icke-statliga organisationer kan både erbjuda och ha fördel av utbildning av hög kvalitet. I vissa medlemsstaterna är icke-statliga organisationer formellt inlemmade i asylprocessen.

Ändringsförslag  15

Förslag till förordning

Artikel 6 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Byrån ska utarbeta och vidareutveckla ett europeiskt asylcurriculum.

2. Byrån ska utarbeta och vidareutveckla ett europeiskt asylcurriculum som i minsta fall omfattar utbildning om internationell lagstiftning och standarder om asyl och mänskliga rättigheter samt EU:s regelverk på asylområdet.

Motivering

Asylutbildningen måste i minsta fall omfatta utbildning om internationell lagstiftning och standarder om asyl och mänskliga rättigheter eftersom det utgör grunden för EU:s regelverk på asylområdet.

Ändringsförslag  16

Förslag till förordning

Artikel 6 – punkt 4 - inledningen

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4. Den särskilda utbildningen avser bland annat följande:

4. Den särskilda eller tematiska utbildningen avser bland annat följande:

Motivering

En allmän utbildning ingår i det europeiska asylutbildningsprogrammet. Förteckningen under denna punkt innehåller en blandning av särskilda och tematiska utbildningsmoment.

Ändringsförslag  17

Förslag till förordning

Artikel 6 – punkt 6

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

6. För de experter som ingår i den asylreserv som avses i artikel 15.3 ska byrån ordna specialiserad utbildning som är relevant för deras uppgifter och befogenheter samt genomföra regelbundna övningar med dessa experter enligt den tidsplan för specialiserad utbildning och övningar som anges i byråns årliga arbetsprogram.

6. För de experter som ingår i den asylreserv som avses i artikel 15 ska byrån ordna specialiserad utbildning som är relevant för deras uppgifter och befogenheter samt genomföra regelbundna övningar med dessa experter enligt den tidsplan för specialiserad utbildning och övningar som anges i byråns årliga arbetsprogram.

Motivering

Det finns ingen artikel 15.3.

Ändringsförslag  18

Förslag till förordning

Artikel 6 – punkt 7

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

7. Byrån får i samarbete med medlemsstaterna anordna utbildning på deras territorium.

7. Byrån får i samarbete med medlemsstaterna och icke-statliga organisationer anordna utbildning på deras territorium.

Motivering

Se motiveringen till ändringsförslag 16.

Ändringsförslag  19

Förslag till förordning

Artikel 7 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Byrån ska samordna informationsutbyte och övriga åtgärder som avser flyktingars vidarebosättning i Europeiska unionen.

Byrån ska samordna informationsutbyte och övriga åtgärder som avser flyktingars vidarebosättning i Europeiska unionen, varvid principerna om solidaritet och fördelning av bördan ska beaktas.

Motivering

Det är viktigt att betona principen om solidaritet och delad börda i samband med informationsutbyten och åtgärder avseende flyktingars vidarebosättning.

Ändringsförslag  20

Förslag till förordning

Artikel 7 - stycke 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Inom ramen för sitt uppdrag och i enlighet med artikel 47 får byrån etablera former för samarbete med tredjeländer avseende tekniska aspekter, särskilt när det gäller att bygga upp kapaciteten i tredjeländer inom ramen för de regionala skyddsprogrammen.

Inom ramen för sitt uppdrag och i enlighet med artikel 47 får byrån främja kapacitetsuppbyggnaden i tredjeländer inom ramen för de regionala skyddsprogrammen.

Motivering

Ändringsförslaget syftar till att skapa klarhet om omfattningen av samarbetet med tredjeländer.

Ändringsförslag  21

Förslag till förordning

Artikel 9 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. För att kunna utvärdera behoven i de medlemsstater som är utsatta för ett särskilt starkt tryck ska byrån, bland annat på grundval av information som medlemsstaterna och FN:s flyktingkommissariat lämnat in till byrån, samla in all användbar information som gör det möjligt att kartlägga, utarbeta och fastställa krisåtgärder för att hantera särskilt starkt tryck, särskilt inom ramen för Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr (…/…) om införande av kriterier och mekanismer för att fastställa vilken medlemsstat som har ansvaret för att pröva en ansökan om internationellt skydd som en tredjelandsmedborgare eller en statslös person gett in i någon medlemsstat.

1. För att kunna utvärdera behoven i de medlemsstater som är utsatta för ett särskilt starkt tryck ska byrån, bland annat på grundval av information som medlemsstaterna, FN:s flyktingkommissariat och andra relevanta organisationer lämnat in till byrån, samla in all användbar information som gör det möjligt att kartlägga, utarbeta och fastställa krisåtgärder för att hantera särskilt starkt tryck, särskilt inom ramen för Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr (…/…) om införande av kriterier och mekanismer för att fastställa vilken medlemsstat som har ansvaret för att pröva en ansökan om internationellt skydd som en tredjelandsmedborgare eller en statslös person gett in i någon medlemsstat.

Motivering

Även andra relevanta organisationer, exempelvis Internationella rödakorskommittén, kan bidra med användbar och kompletterande information om medlemsstaternas behov.

Ändringsförslag  22

Förslag till förordning

Artikel 9 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Byrån ska, på grundval av information som medlemsstaterna lämnat, systematiskt beräkna och analysera tillgängliga strukturer och personalresurser, särskilt när det gäller översättning och tolkning, samt medlemsstaternas kapacitet att ta emot asylsökande, i syfte att främja ett snabbt och tillförlitligt ömsesidigt informationsutbyte mellan de olika nationella myndigheter som ansvarar för asylfrågor.

2. Byrån ska, på grundval av information som medlemsstaterna lämnat, systematiskt beräkna och analysera tillgängliga strukturer och personalresurser, särskilt när det gäller översättning, tolkning och stöd vid den första insamlingen av information åt medlemsstaterna när de ska fastställa flyktingars rättsliga ställning, samt medlemsstaternas kapacitet att ta emot asylsökande, i syfte att främja ett snabbt och tillförlitligt ömsesidigt informationsutbyte mellan de olika nationella myndigheter som ansvarar för asylfrågor.

Motivering

Det är viktigt att fastställa vilka personalresurser som är tillgängliga inte bara för översättning och tolkning utan även för att genomföra de första samtalen eftersom detta oundvikligen kommer att påverka kvaliteten på beslutsfattandet.

Ändringsförslag  23

Förslag till förordning

Artikel 10 – led a

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

a) Införa ett system för tidig varning som ska förvarna medlemsstaterna om att en massiv tillströmning av personer som ansöker om internationellt skydd kan vara att vänta.

a) Införa ett system för tidig varning som ska förvarna medlemsstaterna och kommissionen om att en massiv tillströmning av personer som ansöker om internationellt skydd kan vara att vänta.

Motivering

Systemet för tidig varning bör hänvisa till ett relevant gemenskapsinstrument för att bemöta massiva tillströmningar av fördrivna personer, bland vilka kan ingå personer som ansöker om internationellt skydd, utan att därmed vara begränsat till ärenden som regleras av detta instrument.

Ändringsförslag  24

Förslag till förordning

Artikel 10 – led aa (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(aa) På förslag från kommissionen genomföra en bindande solidaritetsmekanism för att fördela de människor som beviljats internationellt skydd från medlemsstater vars nationella asylsystem är utsatt för särskilt och oproportionerligt starkt tryck, i samråd med FN:s flyktingkommissariat och enligt icke skönsmässiga, tydliga och entydiga bestämmelser.

Motivering

Man bör även ange en plan för fördelning av de människor som beviljats internationellt skydd i denna artikel.

Ändringsförslag  25

Förslag till förordning

Artikel 12 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Byrån ska årligen utarbeta en rapport om asylsituationen i Europeiska unionen. I denna rapport ska byrån bland annat utvärdera resultatet av de åtgärder som vidtagits med stöd av denna förordning och göra en jämförande övergripande analys för att öka medlemsstaternas kännedom om gällande bästa praxis och förbättra det gemensamma europeiska asylsystemets kvalitet, samstämmighet och effektivitet.

1. Byrån ska årligen utarbeta en rapport om asylsituationen i Europeiska unionen. I denna rapport ska byrån bland annat utvärdera resultatet av de åtgärder som vidtagits med stöd av denna förordning och göra en jämförande övergripande analys för att öka medlemsstaternas kännedom om gällande bästa praxis och förbättra det gemensamma europeiska asylsystemets kvalitet, samstämmighet och effektivitet. Rapporten ska läggas fram för Europaparlamentet och rådet.

Motivering

För att informationen i rapporten ska kunna utnyttjas på bästa möjliga sätt, och för att ge övriga EU-institutioner insyn i byråns arbete, är viktigt att den läggs fram för de berörda organen.

Ändringsförslag  26

Förslag till förordning

Artikel 12 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Byrån får på kommissionens begäran, efter att ha inhämtat yttrande från verkställande kommittén i enlighet med artikel 30, i nära samarbete med sina arbetsgrupper och kommissionen utarbeta tekniska dokument om asylfrågor, till exempel riktlinjer eller handledningar.

2. Byrån får på kommissionens begäran, efter att ha inhämtat yttrande från verkställande kommittén i enlighet med artikel 30, i nära samarbete med sina arbetsgrupper och kommissionen utarbeta tekniska dokument om asylfrågor, till exempel riktlinjer eller handledningar. För att säkra samstämmighet med internationella normer bör FN:s flyktingkommissariat ges en ledande roll i utvecklingen av EU:s riktlinjer. På områden där flyktingkommissariatet redan har fastställt riktlinjer bör dessa tjäna som utgångspunkt för ett praktiskt samarbete för att minska skillnaderna i praxis.

Motivering

FN:s flyktingkommissariat har redan utvecklat en rad riktlinjer om olika delar av asylrätten och dess praxis, och har därtill expertis på detta område som bör utnyttjas för att säkra samstämmighet med internationella normer och för att minska skillnaderna i praxis.

Ändringsförslag  27

Förslag till förordning

Artikel 12 – punkt 2a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2a. På begäran av Europaparlamentet får byrån utarbeta rapporter om specifika frågor som rör tillämpningen av EU:s regelverk på asylområdet av betydelse för ordningen för internationellt skydd.

Motivering

Europaparlamentet har ett intresse i tillämpningen av den lagstiftning som den har medverkat till att utforma.

Ändringsförslag  28

Förslag till förordning

Artikel 16 – punkt 1a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

1a. Om en medlemsstat är oförmögen att bidra med den expertis som insatsen anses kräva får byrån vidta nödvändiga åtgärder för att med den rådgivande gruppens hjälp sammanställa en expertgrupp bestående av experter och organisationer med relevant erfarenhet.

Motivering

För att byrån ska kunna fungera på ett effektivt sätt måste den vid behov kunna anlita utomstående experter, inte minst i situationer där en medlemsstat är oförmögen att bidra med nödvändig expertis.

Ändringsförslag  29

Förslag till förordning

Artikel 28 – punkt 1 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Byråns verkställande direktör ska utses av styrelsen för en mandatperiod på fem år, på grundval av en lista över kandidater som kommissionen ska föreslå. Den sökande som styrelsen förordar ska före utnämningen bli ombedd att avlägga en försäkran inför behöriga utskott i Europaparlamentet och besvara frågor från utskottsledamöterna.

1. Byråns verkställande direktör ska utses av styrelsen för en mandatperiod på fem år i enlighet med samarbetsförfarandet i denna artikel. Direktören ska utses på grundval av sina meriter, sin erfarenhet av asylfrågor och sin administrations- och förvaltningskapacitet. Samarbetsförfarandet ska gå till på följande sätt:

 

a) På grundval av en förteckning som upprättats av kommissionen efter en infordran av intresseanmälningar och ett öppet urvalsförfarande, uppmanas sökandena att före ett sammanträffande vända sig till rådet och det behöriga utskottet i Europaparlamentet och besvara frågor.

 

b) Europaparlamentet och rådet bör sedan yttra sig och ange sin prioritetsordning.

 

c) Styrelsen ska utnämna direktören med beaktande av dessa yttranden.

Motivering

Den verkställande direktören för den europeiska byrån för samarbete i asylfrågor kommer att ha ansvar för att utarbeta rapporter om ursprungsländerna. Det är avgörande att den person som innehar denna tjänst uppfyller högsta standarder för yrkeskompetens och oberoende. Ett utökat deltagande av parlamentet skulle garantera ett större demokratiskt ansvarstagande. Ett sådant deltagande skulle inte strida mot Europaparlamentets roll vid budgetöversynen eftersom ett sådant förfarande redan finns inom Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter, en annan EU-byrå.

Ändringsförslag  30

Förslag till förordning

Artikel 28 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Styrelsen ska underrätta Europaparlamentet om sin avsikt att förlänga verkställande direktörens mandatperiod. Inom en månad före förlängningen av mandatperioden kan verkställande direktören bli ombedd att avlägga en försäkran inför behöriga utskott i Europaparlamentet och besvara frågor från utskottsledamöterna.

3. Styrelsen ska underrätta Europaparlamentet om sin avsikt att förlänga verkställande direktörens mandatperiod. Inom en månad före förlängningen av mandatperioden ska verkställande direktören bli ombedd att avlägga en försäkran inför behöriga utskott i Europaparlamentet och besvara frågor från utskottsledamöterna.

Motivering

Med denna ändring är Europaparlamentets roll vid en eventuell förlängning av den verkställande direktörens mandatperiod i linje med de villkor som gäller vid utnämningen.

Ändringsförslag  31

Förslag till förordning

Artikel 32 – punkt 1a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

1a. Lokala myndigheter spelar en viktig roll och har betydande sakkunskaper på området asylfrågor och de ska ingå i den rådgivande gruppen.

Ändringsförslag  32

Förslag till förordning

Artikel 40 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Byrån ska vara ett gemenskapsorgan. Den ska vara en juridisk person.

1. Byrån ska vara ett gemenskapsorgan inrättat i enlighet med artikel 185 i budgetförordningen. Den ska vara en juridisk person.

Motivering

En hänvisning till den grundläggande regeln i budgetförordningen om inrättande av decentraliserade organ enligt vilken byrån ska inrättas bör läggas till i den artikel som rör dess rättsliga definition och status.

Ändringsförslag  33

Förslag till förordning

Artikel 42 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 av den 30 maj 2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar ska tillämpas på de handlingar som finns hos byrån.

1. Byrån ska utveckla goda förvaltningsmetoder för att säkerställa högsta möjliga nivå av öppenhet beträffande verksamheten. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 av den 30 maj 2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar ska tillämpas på de handlingar som finns hos byrån.

Motivering

I skäl 13 och artikel 2.4 i kommissionens förslag står det att ”byrån ska utföra sina uppgifter på ett sådant sätt att den kan fungera som ett referenscentrum genom sitt oberoende, den vetenskapliga och tekniska kvaliteten på dess hjälp och information, öppenheten i sina förfaranden och arbetsmetoder”. Det är av största vikt att byrån fungerar på ett öppet sätt genom att garantera att relevanta dokument i större utsträckning är tillgängliga för allmänheten. I detta avseende utgör artikel 17 i förordningen om inrättande av Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter en användbar modell.

Ändringsförslag  34

Förslag till förordning

Artikel 47 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. I frågor som omfattas av byråns verksamhet, och i den omfattning som krävs för fullgörandet av dess uppgifter och efter överenskommelse med kommissionen, ska byrån underlätta det operativa samarbetet mellan medlemsstater och tredjeländer inom ramen för Europeiska unionens politik för yttre förbindelser och får också samarbeta med de myndigheter i tredjeländer som är behöriga i frågor som omfattas av denna förordning inom ramen för vad som avtalats med dessa myndigheter i enlighet med tillämpliga bestämmelser i fördraget.

2. I frågor som omfattas av byråns verksamhet, och i den omfattning som krävs för fullgörandet av dess uppgifter och efter överenskommelse med kommissionen, ska byrån, inom ramen för sina befogenheter, underlätta det operativa samarbetet mellan medlemsstater och tredjeländer inom ramen för Europeiska unionens politik för yttre förbindelser, och får också samarbeta med de myndigheter i tredjeländer som är behöriga i frågor som omfattas av denna förordning inom ramen för vad som avtalats med dessa myndigheter i enlighet med tillämpliga bestämmelser i fördraget.

  • [1]  EUT C 139, 14.6.2006, s. 1.

MOTIVERING

Syftet med att inrätta en europeisk byrå för samarbete i asylfrågor är att kunna bistå med nödvändig expertis vid tillämpning av en konsekvent gemensam europeisk asylpolitik av hög kvalitet. Tillfälligt samarbete mellan medlemsstaterna har inneburit vissa framsteg men kan i sig erbjuda varken en bestående ordning, kontinuerligt stöd eller utveckling och tillhandahållande av de solidaritetsmekanismer som man vet krävs för att stödja de medlemsstater som står inför särskilda påfrestningar. Föredraganden är övertygad om det mervärde som inrättandet av denna nya byrå kommer att ge, inte minst när det gäller utvecklingen av ömsesidigt förtroende och delandet av ansvar.

Redan i Haagprogrammet från 2004 konstaterades att det finns ett behov av en sådan byrå som kan samordna allt slags samarbete mellan medlemsstaterna om det gemensamma europeiska asylsystemet. Ett åtagande i linje med detta har kommit till uttryck vid ett flertal tillfällen. I september 2008 antog rådet den europeiska pakten för invandring och asyl, och kom överens om att ”under 2009 inrätta ett europeiskt stödkontor som kommer att ha till uppgift att underlätta utbytet av information, analyser och erfarenheter mellan medlemsstaterna samt att utveckla ett praktiskt samarbete mellan de myndigheter som ansvarar för behandlingen av asylansökningar”.

Europaparlamentet har för egen del identifierat ett behov av större samstämmighet när det gäller genomförandet av EU:s regelverk på asylområdet[1], inte minst när det gäller kvaliteten på beslutsfattandet. Der råder stora skillnader mellan olika medlemsstater när det gäller andelen mottagna asylsökande från samma ursprungsland, vilket reser frågor om kvaliteten på och tolkningen av den information om ursprungslandet som de sökande lämnar. Eftersläpningen i behandlingen av ansökningar kan också vara ett tecken på svårigheter som medlemsstaterna möter. För vissa medlemsstater, särskilt vid unionens södra gräns, innebär tillströmningen av ett stort antal människor vid vissa tidpunkter ett problem, och de kan ha svårt att identifiera personer med särskilda skyddsbehov. Uppenbart är att kvaliteten på mottagandet varierar, inte minst när det gäller bruket av slutna anläggningar. Dessa är bara några av de frågor som parlamentet har rest.

Även parlamentet har därför gett sitt stöd till förslaget att inrätta en europeisk byrå för samarbete i asylfrågor[2]. Med sina förslag till ändring av kommissionens förslag har föredraganden beaktat parlamentets krav. Dessa gäller bland annat behovet att säkra öppenhet och ansvarstagande[3], åtgärder för att underlätta vidarebosättning och frivillig överföring inom gemenskapen av personer med identifierade skyddsbehov, tillhandahållande av expertgrupper för att bistå medlemsstater som står inför särskilda påfrestningar, utbildning som uppfyller högt ställda gemensamma normer samt utbyte av uppgifter som avser ursprungsländerna.

Föredraganden är överlag tillfreds med kommissionens förslag. Det anger byråns syfte och specificerar dess uppgifter inom områden som praktiskt samarbete, stöd till medlemsstater som står inför särskilda påfrestningar, asylexpertgrupper och insamling och offentliggörande av information. Det innehåller även tekniska avsnitt om byråns organisation, finansiering och personal liksom ett avsnitt om allmänna bestämmelser som tar upp frågan om förbindelser med såväl tredjeländer som andra gemenskapsorgan som Frontex och Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter samt internationella organ.

Föredraganden anser att de budgetändringar i Europeiska flyktingfonden som krävs för att hämta medel ur fondens anslag för samarbete mellan medlemsstaterna räcker för att finansiera byrån under ett inledningsskede, och att det mer tillfälliga samarbetet därmed kan övergå till ett stabil, institutionell verksamhet med det specifika syftet att möta behovet av kontinuerligt stöd. Omfördelningen av dessa medel påverkar inte de nationella anslagen. Föredraganden välkomnar även den särskilda bestämmelse som presenteras i förslaget om ekonomiskt stöd till FN:s flyktingkommissariat i erkännande av dess föreslagna roll i byrån.

Inom ett fåtal områden föreslår föredraganden vissa ändringar. För det första anser han att byråns verksamhet uttryckligen måste vara underställd såväl internationella instrument för skydd och mänskliga rättigheter som EU:s regelverk. För det andra efterlyser han ett förtydligande av vad samarbetet med tredjeländer innebär, således att vi bidrar till utvecklingen av dessa länders förmåga att bemöta asylsökande och flyktingar på ett rättvist sätt. Det är också viktigt att se till att uppgifter om ursprungsländerna inhämtas från experter med relevant erfarenhet, och att detta sker på ett opartiskt sätt som erbjuder full insyn. En större roll bör även ges åt icke-statliga organisationer, exempelvis i styrelsen och som en möjlig resurs vid sammansättningen av expertgrupper. Eftersom byrån är ett EU-organ reser sig även frågan om Europarlamentets roll. Föredraganden är medveten om den allmänna diskussion som pågår om detta, och om risken för motsättningar om parlamentets budgetkontrollansvar, men anser trots detta att det finns möjlighet att i viss mån stärka parlamentets roll.

Vad tidplanen för förslaget beträffar är parlamentet medvetet om behovet av snabba framsteg, inte minst med tanke på att en fungerande byrå skulle gynna utvecklingen på andra områden av den gemensamma europeiska asylpolitik som för närvarande är föremål för översyn. Föredraganden utgår från att en överenskommelse om ett effektivt förslag kan nås i ett tidigt skede så att byrån kan tas i drift före slutet av 2010.

  • [1]  Catania, Lambert, Roure, Pirker, Kudrycka.
  • [2]  Catania, Lambert, Pirker, Kudrycka.
  • [3]  Betänkande Pirker.

YTTRANDE från budgetutskottet (23.4.2009)

till utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor

över förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av en europeisk byrå för samarbete i asylfrågor
(KOM(2009)0066 – C6‑0071/2009 – 2009/0027(COD))

Föredragande: Jutta Haug

KORTFATTAD MOTIVERING

Behovet av att inrätta en europeisk byrå för samarbete i asylfrågor (nedan kallad byrån) identifierades redan år 2004 i Haagprogrammet. I september 2008 kom Europeiska rådet överens om att under år 2009 inrätta byrån inom ramen för den europeiska pakten för invandring och asyl. Europaparlamentet har upprepade gånger gett sitt stöd till inrättandet av byrån.

Föredraganden ger sitt stöd till de politiska målsättningar som ligger till grund för inrättandet av byrån, men måste dock ställa några frågor från budgetsynpunkt.

1. Kommissionen uppskattar att byrån kommer att behöva en finansieringsram på omkring 40,250 miljoner euro för perioden 2010–2013. Då det är tänkt att byrån ska ta över några av de uppgifter som hittills utförts av Europeiska flyktingfonden, uppskattar kommissionen att omkring 24 miljoner euro kommer att göras tillgängliga genom de omfördelningar av medel som planeras för flyktingfonden. Ytterligare några av byråns uppgifter finansieras idag genom det europeiska migrationsnätverket till en summa av 7,3 miljoner. Den nya finansieringen som krävs skulle uppgå till 8,86 miljoner euro för hela perioden, vilket inte verkar vara för mycket med hänsyn till att kommissionen för tillfället uppskattar att den totala marginalen under rubrik 3A för samma tidsperiod uppgår till ca 176 miljoner euro. Förslaget tycks således stå i överensstämmelse med den nuvarande finansieringsramen, även om kommissionen ännu inte har tagit byrån i beaktande i den nuvarande finansieringsplanen som presenterades för Europaparlamentet i januari 2009.

Föredraganden vill dessutom påminna om att inrättandet av decentraliserade organ är ett sätt att använda driftsfonder för att täcka administrativa utgifter. En utredning bör göras av om finansiering av en del av kostnaderna för organen kan ske under rubrik 5. Den begränsade marginalen under rubrik 3a ger ytterligare stöd åt argumentet att göra detta då andra av Europaparlamentets prioriteringar kanske inte kommer att kunna finansieras. Föredraganden hoppas att den interinstitutionella arbetsgruppen om tillsynsmyndigheter kommer att ge utrymme för ytterligare diskussioner om detta ämne.

2. Föredraganden anser att den konsekvensanalys som kommissionen har gjort är påtagligt bristfällig. En av många svagheter är att analysen visar att de avgörande kriterierna som ledde till slutsatsen att valet av ett ”decentraliserat organ” var det bästa var dess ”politiska genomförbarhet”. Att grunda slutsatsen på ett sådant kriterium är likvärdigt med att säga att “det är bättre att inrätta ett organ eftersom lagstiftaren vill inrätta ett organ”… Utan att vara på förhand negativ till den lagstiftande myndighetens politiska bedömning, med vilken det politiska beslutet är förbundet, anser föredraganden det inte vara acceptabelt att en konsekvensanalys grundas på en sådan förutsättning. Enligt artikel 5 i den gemensamma interinstitutionella strategin för konsekvensanalys ska en konsekvensanalys tillhandahålla teknisk och analytisk information till grund för det politiska beslutet, inte förutse beslutsfattarnas politiska vilja för att rättfärdiga deras beslut.

Detta är inte första gången som kommissionen lägger fram en inkonsekvent konsekvensanalys eller kostnads-nyttoanalys. Föredraganden anser att parlamentet noga bör undersöka om kommissionen i framtiden kan skicka sin konsekvensanalys eller kostnads-nyttoanalys av inrättandet av ett nytt organ till revisionsrätten, så att den kan avge ett yttrande om hur konsekvent konsekvensanalysen är, så att liknande situationer kan undvikas.

3. Föredraganden vill även påpeka att kommissionens förslag, som ett resultat av parlamentets politiska påtryckningar, innehåller en särskild artikel som fastställer att förberedelser för lokaler för byrån, resurser som ska göras tillgängliga och de särskilda regler som ska tillämpas på byråns ledning och anställda och på deras familjemedlemmar bör fastställas i en överenskommelse om säte mellan värdmedlemsstaten och byrån. Det bör påpekas att värdmedlemsstaten bör garantera bästa möjliga verksamhetsvillkor för byrån, även när det gäller transporter och skolgång.

För att undvika ytterligare kostnader för en flytt av sätet, som har skett för andra organ, såsom Europeiska sjösäkerhetsbyrån, vill föredraganden förvissa sig om att byrån börjar sin verksamhet först när den har installerats – även om det är under provisoriska förhållanden – på den ort där dess säte har bestämts av medlemsstaterna.

ÄNDRINGSFÖRSLAG

Budgetutskottet uppmanar utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor att som ansvarigt utskott infoga följande ändringsförslag i sitt betänkande:

Ändringsförslag  1

Förslag till lagstiftningsresolution

Punkt 2a (ny)

Förslag till lagstiftningsresolution

Ändringsförslag

 

2a. Europaparlamentet anser att den konsekvensanalys som kommissionen har lagt fram för att motivera sitt förslag är ytterst inkonsekvent. Parlamentet uppmanar kommissionen att omarbeta sin konsekvensanalys innan lagstiftningsförfarandet slutförs. Parlamentet avser att undersöka om konsekvensanalyser av inrättandet av nya organ i framtiden ska skickas till revisionsrätten för ett yttrande om hur konsekventa de är innan förslaget till rättsakt läggs fram.

Ändringsförslag  2

Förslag till lagstiftningsresolution

Punkt 2b (ny)

Förslag till lagstiftningsresolution

Ändringsförslag

 

2b. Europaparlamentet betonar att bestämmelserna i punkt 47 i det interinstitutionella avtalet av den 17 maj 2006 ska tillämpas på inrättandet av den europeiska byrån för samarbete i asylfrågor. Om den lagstiftande myndigheten skulle besluta att inrätta ett sådant organ, kommer parlamentet att inleda förhandlingar med budgetmyndighetens andra gren i syfte att i god tid nå en uppgörelse om finansieringen av organet, i linje med de relevanta bestämmelserna i det interinstitutionella avtalet.

Ändringsförslag  3

Förslag till förordning

Skäl 16

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(16) För att garantera byråns självbestämmande och oberoende, bör den ha en egen budget där intäkterna i huvudsak kommer från bidrag från gemenskapen. Gemenskapens budgetförfarande bör tillämpas på gemenskapsbidraget och varje annat stöd som belastar Europeiska unionens allmänna budget. Granskningen av räkenskaperna bör utföras av Europeiska gemenskapernas revisionsrätt.

(16) För att garantera byråns självbestämmande och oberoende, bör den ha en egen budget där intäkterna i huvudsak kommer från bidrag från gemenskapen. Finansieringen av byrån sker endast efter att budgetmyndigheten har nått en överenskommelse enligt punkt 47 i det interinstitutionella avtalet av den 17 maj 2006 om budgetdisciplin och sund ekonomisk förvaltning1. Gemenskapens budgetförfarande bör tillämpas på gemenskapsbidraget och varje annat stöd som belastar Europeiska unionens allmänna budget. Granskningen av räkenskaperna bör utföras av Europeiska gemenskapernas revisionsrätt.

 

___________________________

1EUT C 139, 14.6.2006, s. 1.

Motivering

En hänvisning till behovet av en överenskommelse mellan budgetmyndighetens två grenar om finansieringen av byrån, i enlighet med det interinstitutionella avtalet, bör införas i det skäl som rör budgetfrågor.

Ändringsförslag  4

Förslag till förordning

Skäl 18a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(18a) Rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 av den 25 juni 2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget1 (budgetförordningen), särskilt artikel 185, ska tillämpas på byrån.

 

________________________

1EGT L 248,16.9.2002, s. 1.

Motivering

Byrån inrättas som ett decentraliserat EU-organ och finansieras i enlighet med det interinstitutionella avtalet. Detta bör framgå av de rättsliga grunder som man hänvisar till i beslutet.

Ändringsförslag  5

Förslag till förordning

Artikel 40 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Byrån ska vara ett gemenskapsorgan. Den ska vara en juridisk person.

1. Byrån ska vara ett gemenskapsorgan inrättat i enlighet med artikel 185 i budgetförordningen. Den ska vara en juridisk person.

Motivering

En hänvisning till den grundläggande regeln i budgetförordningen om inrättande av decentraliserade organ enligt vilken byrån ska inrättas bör läggas till i den artikel som rör dess rättsliga definition och status.

Ändringsförslag  6

Förslag till förordning

Artikel 51 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Byrån ska inleda sin verksamhet inom ett år efter det att denna förordning trätt i kraft.

Byrån ska inleda sin verksamhet inom ett år efter det att denna förordning trätt i kraft, under förutsättning att medlemsstaterna har kommit överens om dess säte i tillräckligt god tid för att dess grundläggande infrastruktur ska kunna fungera på denna plats.

Motivering

Detta tillägg syftar till att förebygga situationer – såsom i fallet med Europeiska sjösäkerhetsbyrån – där ett organ inrättas provisoriskt på en annan ort än den där den ska ha sitt slutliga säte och omfattande extra kostnader uppstår i samband med den efterföljande flytten.

Ändringsförslag  7

Förslag till förordning

Artikel 45 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Senast fem år efter den dag som avses i artikel 51 ska byrån beställa en oberoende extern utvärdering av de resultat byrån har uppnått på grundval av den uppdragsbeskrivning som styrelsen antagit i samverkan med kommissionen. Denna utvärdering ska omfatta en bedömning av byråns betydelse för det praktiska samarbetet i asylfrågor och för det gemensamma europeiska asylsystemet. Byrån ska framför allt granska om det eventuellt finns ett behov av att ändra eller utvidga byråns uppgifter och vilka ekonomiska konsekvenser en sådan ändring eller utvidgning kan få. I utvärderingen ska även undersökas om förvaltningsstrukturen är lämplig för byråns uppgifter. I utvärderingen ska de viktigaste aktörernas synpunkter beaktas, såväl på gemenskapsnivå som på nationell nivå.

1. Senast tre år efter den dag som avses i artikel 51 ska byrån beställa en oberoende extern utvärdering av de resultat byrån har uppnått på grundval av den uppdragsbeskrivning som styrelsen antagit i samverkan med kommissionen. Denna utvärdering ska omfatta en bedömning av byråns betydelse för det praktiska samarbetet i asylfrågor och för det gemensamma europeiska asylsystemet. Den ska framför allt granska om det eventuellt finns ett behov av att ändra eller utvidga byråns uppgifter eller lägga ner dess verksamhet om dess roll i genomförandet av den gemensamma asylpolitiken har blivit överflödig, och vilka ekonomiska konsekvenser en sådan åtgärd kan få. I utvärderingen ska även undersökas om förvaltningsstrukturen är lämplig för byråns uppgifter. I utvärderingen ska de viktigaste aktörernas synpunkter beaktas, såväl på gemenskapsnivå som på nationell nivå.

Motivering

Möjligheten att byrån läggs ner, en möjlighet den delar med alla organ, bör också beaktas.

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Inrättande av en europeisk byrå för samarbete i asylfrågor

Referensnummer

KOM(2009)0066 – C6-0071/2009 – 2009/0027(COD)

Ansvarigt utskott

LIBE

Yttrande

       Tillkännagivande i kammaren

BUDG

9.3.2009

 

 

 

Föredragande av yttrande

       Utnämning

Jutta Haug

20.9.2004

 

 

Behandling i utskott

31.3.2009

22.4.2009

 

 

Antagande

22.4.2009

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

37

0

0

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Reimer Böge, Costas Botopoulos, Paulo Casaca, Vasilica Viorica Dăncilă, Brigitte Douay, Göran Färm, Szabolcs Fazakas, Vicente Miguel Garcés Ramón, Salvador Garriga Polledo, Ingeborg Gräßle, Nathalie Griesbeck, Catherine Guy-Quint, Jutta Haug, Ville Itälä, Anne E. Jensen, Alain Lamassoure, Janusz Lewandowski, Liene Liepiņa, Vladimír Maňka, Mario Mauro, Jan Mulder, Gianni Pittella, Margaritis Schinas, Esko Seppänen, Gary Titley, Helga Trüpel

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Bárbara Dührkop Dührkop, Michael Gahler, Marusya Ivanova Lyubcheva, José Javier Pomés Ruiz, Paul Rübig, Peter Šťastný

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 178.2)

Erna Hennicot-Schoepges, Astrid Lulling, Manolis Mavrommatis, Jean Spautz

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Inrättande av en europeisk byrå för samarbete i asylfrågor

Referensnummer

KOM(2009)0066 – C6-0071/2009 – 2009/0027(COD)

Framläggande för parlamentet

18.2.2009

Ansvarigt utskott

       Tillkännagivande i kammaren

LIBE

9.3.2009

Rådgivande utskott

       Tillkännagivande i kammaren

AFET

9.3.2009

DEVE

9.3.2009

BUDG

9.3.2009

 

Inget yttrande avges

       Beslut

AFET

17.3.2009

DEVE

19.3.2009

 

 

Föredragande

       Utnämning

Jean Lambert

21.1.2009

 

 

Behandling i utskott

16.3.2009

16.4.2009

27.4.2009

 

Antagande

27.4.2009

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

33

1

0

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Emine Bozkurt, Mihael Brejc, Michael Cashman, Carlos Coelho, Panayiotis Demetriou, Gérard Deprez, Bárbara Dührkop Dührkop, Claudio Fava, Armando França, Kinga Gál, Roland Gewalt, Jeanine Hennis-Plasschaert, Roselyne Lefrançois, Claude Moraes, Vladimir Urutchev

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Simon Busuttil, Elisabetta Gardini, Sophia in ‘t Veld, Sylvia-Yvonne Kaufmann, Jean Lambert, Antonio Masip Hidalgo, Nicolae Vlad Popa, Charles Tannock, Johannes Voggenhuber

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 178.2)

Margrete Auken, Mariela Velichkova Baeva, Carmen Fraga Estévez, Anne E. Jensen, Helmuth Markov, Manolis Mavrommatis, Alexandru Nazare, Markus Pieper, Willem Schuth, Gabriele Zimmer

Ingivande

29.4.2009