Betänkande - A7-0011/2010Betänkande
A7-0011/2010

BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av rådets direktiv 78/660/EEG om årsbokslut i vissa typer av bolag avseende mikroenheter

3.2.2010 - (KOM(2009)0083 – C6‑0074/2009 – 2009/0035(COD)) - ***I

Utskottet för rättsliga frågor
Föredragande: Klaus-Heiner Lehne


Förfarande : 2009/0035(COD)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
A7-0011/2010

FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS LAGSTIFTNINGSRESOLUTION

om förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av rådets direktiv 78/660/EEG om årsbokslut i vissa typer av bolag avseende mikroenheter

(KOM(2009)0083 – C6‑0074/2009 – 2009/0035(COD))

(Ordinarie lagstiftningsförfarande: första behandlingen)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (KOM(2009)0083),

–   med beaktande av artikel 251.2 och artikel 44.1 i EG-fördraget, i enlighet med vilka kommissionen har lagt fram sitt förslag (C6‑0074/2009),

–   med beaktande av kommissionens meddelande till Europaparlamentet och rådet ”Konsekvenser av Lissabonfördragets ikraftträdande för pågående interinstitutionella beslutsförfaranden” (KOM(2009)0665),

–   med beaktande av artiklarna 294.3 och 50.1 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

–   med beaktande av artikel 55 i arbetsordningen,

–   med beaktande av betänkandet från utskottet för rättsliga frågor och yttrandet från utskottet för ekonomi och valutafrågor (A7‑0011/2010).

1.  Europaparlamentet antar nedanstående ståndpunkt vid första behandlingen.

2.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram en ny text för parlamentet om kommissionen har för avsikt att väsentligt ändra sitt förslag eller ersätta det med ett nytt.

3.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända parlamentets ståndpunkt till rådet, kommissionen och de nationella parlamenten.

Ändringsförslag 1

Förslag till direktiv – ändringsakt

Skäl 6

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(6) Mikroenheter är dock ofta underkastade samma rapporteringsbestämmelser som stora företag. Bestämmelserna utgör för mikroenheterna en börda som inte står i proportion till deras storlek och är således orimlig för de minsta företagen jämfört med större företag. Det bör därför vara möjligt att undanta mikroenheter från skyldigheten att upprätta årsbokslut även om sådana bokslut utgör statistiskt underlag.

(6) Mikroenheter är dock ofta underkastade samma rapporteringsbestämmelser som stora företag. Bestämmelserna utgör för mikroenheterna en börda som inte står i proportion till deras storlek och är således orimlig för de minsta företagen jämfört med större företag. Det bör därför vara möjligt att undanta mikroenheter från skyldigheten att upprätta årsbokslut även om sådana bokslut utgör statistiskt underlag. Ett minimikrav bör dock vara att mikroenheterna även fortsättningsvis åläggs upprätta förteckningar över företagets affärstransaktioner och finansiella situation, varefter medlemsstaterna sedan fritt får tillägga ytterligare skyldigheter.

Motivering

Ett klarläggande med anledning av kompromissändringsförslagen till artikel 1 (kompromiss‑ÄF 3).

Ändringsförslag  2

Förslag till direktiv – ändringsakt

Skäl 8a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(8a) Eftersom de tröskelsvärden som fastställts i detta direktiv får helt olika följder från en medlemsstat till en annan när det gäller antalet företag som omfattas av dess tillämpning och eftersom mikroenheternas verksamhet inte har någon inverkan på den gränsöverskridande handeln och den inre marknadens funktionssätt, bör medlemsstaterna ta hänsyn till denna skillnad i inverkan då direktivet genomförs på nationell nivå.

Motivering

Sur la base des seuils fixés par l’Article 1er de la proposition de Directive pour identifier les micro entités, la Directive telle que proposée par la Commission touchera un nombre extrêmement variable d’entreprises d’un Etat Membre à l’autre. Ces différences renforcent la nécessité de laisser aux Etats Membres le libre choix d’exempter ou non ces sociétés pour la publication de leurs comptes annuels. L’absence de tout aspect transfrontalier dans l’activité de ces micro entités et donc l’absence d’impact sur le fonctionnement du marché intérieur ne permettent pas de justifier une harmonisation, même minime, par le biais de cette Directive.

Ändringsförslag  3

Förslag till direktiv – ändringsakt

Skäl 8b (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

8b. Eftersom det är absolut nödvändigt att garantera insyn också när det gäller mikroenheter, för att se till att de är öppna och har tillträde till finansmarknaderna, bör medlemsstaterna beakta de egna marknadernas specifika villkor och behov när de tillämpar direktiv 78/660/EEG.

Motivering

Det är mycket viktigt att hålla en viss nivå på insynen när det gäller småföretagens finansiella och ekonomiska situation och också att upprätthålla förtroendet hos alla de olika aktörerna på marknaden. I detta hänseende måste medlemsstaterna överväga hur den aktuella situationen ser ut på deras nationella marknad när de tillämpar direktivet.

Ändringsförslag  4

Förslag till direktiv – ändringsakt

Artikel 1

Direktiv 78/660/EEG

Artikel 1a – punkt 1 – inledningen

 

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Medlemsstaterna kan föreskriva om möjlighet till undantag från skyldigheterna enligt detta direktiv för företag som på balansdagen inte överskrider gränsvärdena i två av följande tre kriterier:

1. Medlemsstaterna får, om de bibehåller kravet att upprätta förteckningar över företagets affärstransaktioner och finansiella situation, föreskriva om möjlighet till undantag från skyldigheterna enligt detta direktiv för företag som på balansdagen inte överskrider gränsvärdena i två av följande tre kriterier:

Motivering

Ändringsförslaget handlar om åtgärder mot risken för att ett undantag från redovisningsskyldigheten skulle kunna bli ett hinder för den interna organisationen och minska insynen och tillgången till nödvändig information till exempel för beviljande av krediter. Medlemsstaterna kommer också i fortsättningen att vara skyldiga att ha kvar en viss nivå på redovisningsskyldigheterna (förteckningar över företagets affärstransaktioner och finansiella situation), något som hjälper mikroenheterna att strukturera sina finanser samt, vid behov, tillhandahålla information för kreditbeviljande (och även för skattemyndigheterna). I vilket fall som helst kommer medlemsstaterna, även med undantaget (valfrihet för medlemsstaterna!), att fritt kunna upprätta mer än denna minimistandard, om de så önskar.

Ändringsförslag  5

Förslag till direktiv – ändringsakt

Artikel 2 – punkt 1 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Medlemsstaterna ska sätta i kraft de lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa detta direktiv om och när de beslutar att tillämpa den möjlighet som fastställts i artikel 1a i direktiv 78/660/EEG. De ska till kommissionen genast överlämna texten till dessa bestämmelser tillsammans med en jämförelsetabell över dessa bestämmelser och detta direktiv.

1. Medlemsstaterna ska sätta i kraft de lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa detta direktiv om och när de beslutar att tillämpa den möjlighet som fastställts i artikel 1a i direktiv 78/660/EEG, och då ta hänsyn till den situation som råder på nationell nivå när det gäller antalet företag som omfattas av de tröskelsvärden som fastställts i denna artikel. De ska till kommissionen genast överlämna texten till dessa bestämmelser tillsammans med en jämförelsetabell över dessa bestämmelser och detta direktiv.

Motivering

Sur la base des seuils fixés par l’Article 1er de la proposition de Directive pour identifier les micro entités, la Directive telle que proposée par la Commission touchera un nombre extrêmement variable d’entreprises d’un Etat Membre à l’autre. Ces différences renforcent la nécessité de laisser aux Etats Membres le libre choix d’exempter ou non ces sociétés pour la publication de leurs comptes annuels. L’absence de tout aspect transfrontalier dans l’activité de ces micro entités et donc l’absence d’impact sur le fonctionnement du marché intérieur ne permettent pas de justifier une harmonisation, même minime, par le biais de cette Directive.

MOTIVERING

Föredraganden välkomnar kommissionens förslag och stöder helhjärtat kommissionens avsikt att förenkla företagsklimatet för mikroenheter och låta redovisningskraven på dem utgå, i syfte att öka deras konkurrenskraft och förbättra deras tillväxtpotential[1].

Detta innebär att kommissionen (nära nog ordagrant) uppfyller ett flera år gammalt krav som ställts av Europaparlamentet och senast kommit till uttryck i parlamentets resolution av den 18 december 2008[2].

Ledamöterna har fått stöd för sina krav från experthåll. I yttrandet av den 10 juli 2008 från högnivågruppen av oberoende intressenter för administrativa bördor[3] med titeln ”Administrative burden reduction; priority area company law/annual accounts” bekräftas parlamentets ståndpunkt om att mikroenheter måste befrias från gemenskapslagstiftningens redovisningskrav[4].

Mikroenheternas affärsverksamhet brukar inskränka sig till den regionala och lokala marknaden. Detta innebär att de inte har några gränsöverskridande konsekvenser för den inre marknaden i Europa. Därför är det också på sin plats att gemenskapens föreskrifter för den inre marknaden inte ska gälla för mikroenheter.

Det vore önskvärt att frågan om lättnader för mikroenheter inte skulle överlämnas till de enskilda medlemsstaternas beslutsfattande, utan att mikroenheterna automatiskt i alla medlemsstater kunde dra nytta av dessa lättnader. Sådan den politiska verkligheten i rådet ser ut går detta emellertid ännu inte att förverkliga. Därför bibehåller föredraganden det alternativ som kommissionen gått in för, nämligen att beslut om undantag ska fattas av medlemsstaterna.

Föredraganden hade också tänkt sig att den nya artikeln 1a.1 skulle formuleras tydligare. Föredraganden hade velat låta det framgå tydligare att direktivet inte alls gäller för mikroenheter. Emellertid har föredraganden frångått denna tanke, för att den regelbundna uppjusteringen i enlighet med artikel 53 i direktiv 78/660/EG också ska gälla för gränsvärdena i artikel 1a.1. Enligt föredragandens tolkning innebär artikel 1a.1 att mikroenheterna visserligen är undantagna från skyldigheterna enligt direktivet, men att artikel 53, enligt vilken kommissionen är skyldig att pröva gränsvärdena, också fortsättningsvis ska gälla för dem.

Utskottet har på grundval av en kompromiss antagit ändringsförslag till artikel 1a.1 i direktiv 78/660/EEG och motsvarande skäl 6 enligt som innebär att mikroenheter även i fortsättningen som ett minikrav måste upprätta förteckningar över företagets affärstransaktioner och finansiella situation, varefter medlemsstaterna sedan fritt får tillägga ytterligare skyldigheter.

Utskottet antog dessutom tre ändringsförslag som betonar att medlemsstaterna ska kunna välja om de vill undanta mikroenheter eller inte, med hänsyn tagen till den situation som råder på nationell nivå när det gäller antalet företag som omfattas av de tröskelsvärden som fastställts i direktivet.

  • [1]  Se KOM(2009)0083 av den 26 februari 2009, punkt 1.1.
  • [2]  Se punkt 2 i Europaparlamentets resolution av den 18 december 2008 om redovisningskrav för små och medelstora företag, särskilt mikroföretag.
  • [3]  Den så kallade Stoibergruppen.
  • [4]  Se punkt 29 i yttrandet.

YTTRANDE från utskottet för ekonomi och valutafrågor (20.10.2009)

till utskottet för rättsliga frågor

över förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av rådets direktiv 78/660/EEG om årsbokslut i vissa typer av bolag avseende mikroenheter
(KOM(2009)0083 – C7‑0074/2009 – 2009/0035(COD))

Föredragande: Dirk Sterckx

KORTFATTAD MOTIVERING

Minskad administration är en nödvändig förutsättning för att stimulera Europas ekonomi och tillväxt, särskilt med tanke på de potentiella fördelarna för små och medelstora företag. Därför är kommissionens ekonomiska återhämtningsplan för Europa, som ska återvinna konsumenternas och företagens förtroende, och i vilken kommissionen har för avsikt att minska belastningen på små och medelstora företag[1], ytterst välkommen.

Det bör påpekas att Europaparlamentet har uppmanat ”kommissionen att fortsätta sitt arbete med att förenkla bolagsrätten och redovisnings- och revisionsbestämmelserna […], i synnerhet det fjärde och sjunde bolagsrättsdirektivet”[2].

Det föreliggande förslaget från kommissionen är emellertid otillräckligt när det gäller dessa två frågor.

För det första är det tveksamt om möjligheten att undanta mikroenheter från att omfattas av skyldigheten att upprätta och offentliggöra en årsredovisning verkligen kommer att minska administrationen i någon betydande omfattning.

I den konsekvensanalys som åtföljer kommissionens förslag överdrivs fördelarna och det görs inte någon kvantifiering av nackdelarna, vilket gör att nackdelarna med att undanta mikroenheter underskattas[3]. Konsekvensanalysen tar till exempel inte hänsyn till kostnaderna i samband med de nya redovisningskrav som medlemsstaterna kommer att införa för mikroenheter och kostnaden för insamlingen av nya statistiska uppgifter. Det görs inte heller någon kvantitativ bedömning av följderna för den inre marknaden, informationen till externa marknadsaktörer och skyddet av kreditgivarna.

Om medlemsstaterna tillämpar möjligheten att undanta mikroenheter på olika sätt kommer detta att leda till en splittring av den inre marknaden. Det kommer också att minska insynen och öppenheten. En mikroenhet som ägnar sig åt gränsöverskridande handel skulle kunna berövas tillgången till sin handelspartners årsredovisning, och därmed gå miste om ett sätt att kontrollera handelspartnerns betalningsförmåga. Detta skulle hämma den gränsöverskridande handeln.

Dessutom måste en minskning av administrationen för små och medelstora företag genomföras på ett konsekvent och heltäckande sätt. Eftersom kommissionen planerar en allmän översyn av de fjärde och sjunde bolagsrättsdirektiven redan 2010 uppmanar parlamentet kommissionen att dra tillbaka sitt nuvarande förslag och lägga fram ett övergripande förslag 2010.

Att undanta mikroenheter från det lagstadgade kravet att upprätta och offentliggöra årsredovisningar kommer inte att innebära att de undantas från kravet att upprätta en skatteredovisning. Det kommer inte heller att hindra externa marknadsaktörer och kreditgivare från att begära att en mikroenhet har upprättat en redovisning innan de gör affärer med ett sådant företag eller lämnar kredit. Såsom kommissionen med rätta påpekar i sin konsekvensanalys[4] är det därför klart att den statistiska information som nu inhämtas från mikroenheternas årsredovisningar måste samlas in på annat sätt, vilket därmed på ett betydande sätt minskar och eventuellt till och med omintetgör fördelarna med kommissionens förslag.

Om medlemsstaterna utbyter bästa metoder skulle detta i högre grad kunna bidra till utarbetandet av en lämplig uppsättning nationella regler och en minimering av den betungande administrationen. Kommissionen bör därför överväga att avstå från att föreslå åtgärder som kan få negativa följder för nationella åtgärder som syftar till att minska administrationen.

Parlamentet vill därför att det övergripande förslag som kommissionen ska lägga fram 2010 åtföljs av en heltäckande konsekvensanalys som bedömer och kvantifierar både förslagets fördelar och nackdelar. Kommissionen måste i sin konsekvensanalys och i sitt förslag ta hänsyn till bästa metoder i hela EU.

******

Utskottet för ekonomi och valutafrågor uppmanar utskottet för rättsliga frågor att som ansvarigt utskott föreslå att kommissionens förslag förkastas och begära en allmän översyn av det fjärde och sjunde bolagsrättsdirektivet 2010, som särskilt ska vara inriktad på att minska den administrativa bördan och förenkla kraven på ekonomisk redovisning för mikroföretagen.

Den allmänna översynen av det fjärde och sjunde bolagsrättsdirektivet bör åtföljas av en omfattande konsekvensanalys som är inriktad på frågan huruvida medlemsstaternas möjlighet att undanta mikroenheter från de skyldigheter de har i enlighet med det fjärde bolagsrättsdirektivet verkligen kommer att minska den administrativa bördan för dessa företag. Konsekvensanalysen ska därför inte bara ta hänsyn till fördelarna med en sådan möjlighet att undanta mikroenheter, utan den ska även ta hänsyn till de eventuella negativa följdåtgärder som många medlemsstater sannolikt kommer att införa, såsom alternativa redovisningskrav.

Dessutom uppmanar utskottet för ekonomi och valutafrågor kommissionen att överväga huruvida endast mikroenheter med en omsättning från gränsöverskridande verksamhet inom Europeiska unionen som inte överskrider en viss procentenhet (till exempel tio procent) av deras sammanlagda omsättning, bör omfattas av förenklingen av kraven på ekonomisk redovisning.

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Årsbokslut i vissa typer av bolag avseende mikroenheter

Referensnummer

KOM(2009)0083 – C6-0074/2009 – 2009/0035(COD)

Ansvarigt utskott

JURI

Yttrande

       Tillkännagivande i kammaren

ECON

9.3.2009

 

 

 

Föredragande av yttrande

       Utnämning

Dirk Sterckx

21.7.2009

 

 

Behandling i utskott

29.9.2009

19.10.2009

 

 

Antagande

19.10.2009

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

33

8

1

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Udo Bullmann, Nikolaos Chountis, George Sabin Cutaş, Leonardo Domenici, Diogo Feio, Elisa Ferreira, Vicky Ford, José Manuel García-Margallo y Marfil, Jean-Paul Gauzès, Sven Giegold, Sylvie Goulard, Enikő Győri, Liem Hoang Ngoc, Gunnar Hökmark, Othmar Karas, Wolf Klinz, Jürgen Klute, Astrid Lulling, Hans-Peter Martin, Íñigo Méndez de Vigo, Ivari Padar, Antolín Sánchez Presedo, Olle Schmidt, Edward Scicluna, Peter Simon, Peter Skinner, Theodor Dumitru Stolojan, Kay Swinburne, Marianne Thyssen, Ramon Tremosa I Balcells, Corien Wortmann-Kool

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Magdalena Alvarez, Jean-Pierre Audy, Pervenche Berès, Sophie Briard Auconie, Sari Essayah, Danuta Maria Hübner, Philippe Lamberts, Klaus-Heiner Lehne, Thomas Mann, Dirk Sterckx, Pablo Zalba Bidegain

  • [1]  Meddelande från kommissionen till Europeiska rådet: En ekonomisk återhämtningsplan för Europa – KOM(2008)0800, 26.11.2008, punkt 4. Finns tillgängligt via kommissionens webbplats: http://ec.europa.eu/commission_barroso/president/pdf/Comm_20081126.pdf
  • [2]  Betänkande om internationella redovisningsstandarder (IFRS) och styrningen av IASB (2006/2248(INI), Europaparlamentet; utskottet för ekonomi och valutafrågor. Föredragande: Alexander Radwan, A6-0032/2008, 5.2.2008, s. 10.
  • [3]  Konsekvensanalys: Dokument som åtföljer förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av rådets direktiv 78/660/EEG om årsbokslut i vissa typer av bolag avseende mikroenheter, SEK(2009)0206, 26.2.2009, s. 27−31.
  • [4]  Konsekvensanalys: Dokument som åtföljer förslaget till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av rådets direktiv 78/660/EEG om årsbokslut i vissa typer av bolag avseende mikroenheter, SEK(2009)0206, 26.2.2009, s. 30–31.

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Årsbokslut i vissa typer av bolag avseende mikroenheter

Referensnummer

KOM(2009)0083 – C6-0074/2009 – 2009/0035(COD)

Framläggande för parlamentet

26.2.2009

Ansvarigt utskott

       Tillkännagivande i kammaren

JURI

19.10.2009

Rådgivande utskott

       Tillkännagivande i kammaren

ECON

19.10.2009

 

 

 

Föredragande

       Utnämning

Klaus-Heiner Lehne

2.9.2009

 

 

Behandling i utskott

3.9.2009

9.11.2009

27.1.2010

 

Antagande

28.1.2010

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

21

1

0

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Raffaele Baldassarre, Sebastian Valentin Bodu, Christian Engström, Marielle Gallo, Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, Klaus-Heiner Lehne, Antonio Masip Hidalgo, Jiří Maštálka, Alajos Mészáros, Bernhard Rapkay, Evelyn Regner, Francesco Enrico Speroni, Alexandra Thein, Cecilia Wikström

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Piotr Borys, Sajjad Karim, Vytautas Landsbergis, Kurt Lechner, Eva Lichtenberger, Toine Manders, Arlene McCarthy, Angelika Niebler, Georgios Papastamkos

Ingivande

3.2.2010