Betänkande - A7-0060/2012Betänkande
A7-0060/2012

REKOMMENDATION om utkastet till rådets beslut om Europeiska unionens ingående av Internationella studiegruppen för gummis ändrade stadgar och arbetsordning

9.3.2012 - (13123/2011 – C7‑0332/2011 – 2011/0116(NLE)) - ***

Utskottet för internationell handel
Föredragande: Vital Moreira

Förfarande : 2011/0116(NLE)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
A7-0060/2012
Ingivna texter :
A7-0060/2012
Debatter :
Antagna texter :

FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS LAGSTIFTNINGSRESOLUTION

om utkastet till rådets beslut om Europeiska unionens ingående av Internationella studiegruppen för gummis ändrade stadgar och arbetsordning

(13123/2011 – C7‑0332/2011 – 2011/0116(NLE))

(Godkännande)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av utkastet till rådets beslut (13123/2011),

–   med beaktande av Internationella studiegruppen för gummis ändrade stadgar och arbetsordning (13350/2011),

–   med beaktande av den begäran om godkännande som rådet har lagt fram i enlighet med artikel 207.3-4 och 218.6 andra stycket led a led v i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (C7‑0332/2011),

–   med beaktande av artiklarna 81 och 90.7 i arbetsordningen,

–   med beaktande av rekommendationen från utskottet för internationell handel (A7‑0060/2012).

1.  Europaparlamentet godkänner att de ändrade stadgarna och den ändrade arbetsordningen för Internationella studiegruppen för gummi undertecknas.

2.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att arbeta på att utvidga medlemsbasen för Internationella studiegruppen för gummi, t.ex. genom att få med stora gummiproducerande och gummikonsumerande länder, noga övervaka gruppens arbete och att rapportera tillbaka till parlamentet om utvecklingen inom två år efter att gruppens ändrade stadgar och ändrade arbetsordning trätt i kraft.

3.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända parlamentets ståndpunkt till rådet och kommissionen samt till regeringarna och parlamenten i medlemsstaterna samt till Internationella studiegruppen för gummi.

MOTIVERING

Inledning

I oktober 2011 ombads Europaparlamentet att ge sitt medgivande till rådets slutsatser på Europeiska unionens vägnar om de ändrade stadgarna och arbetsordningen för Internationella studiegruppen för gummi. I egenskap av föredragande för detta ärende kallade jag samman ett antal berörda aktörer till en diskussion som ägde rum i samband med INTA-utskottets sammanträde den 20 december 2011.

Efter denna upplysande debatt vill jag nu dela med mig av min analys och mina slutsatser i detta ärende.

Internationella studiegruppen för gummi[1]

Internationella studiegruppen för gummi är en mellanstatlig organisation som grundades i Storbritannien 1944 och som flyttade till Singapore 2008. Den utgör ett forum för diskussion om alla aspekter som rör distributionskedjan mellan gummiproducerande och gummikonsumerande länder.

Endast regeringar kan bli medlemmar i Internationella studiegruppen för gummi. För närvarande är följande nio länder plus Europeiska unionen bidragande medlemmar: Kamerun, Elfenbenskusten, Indien, Japan, Malaysia, Nigeria, Ryska federationen, Singapore och Sri Lanka. 120 företrädare för industrin är medlemmar genom en panel för associerade.

Syftet med gruppen är att samla in och sprida heltäckande statistisk information om den internationella gummiindustrin. Denna verksamhet ses allmänt som en grundförutsättning för att förbättra insynen på gummimarknaden och marknadens utveckling, ett villkor för att öka förståelsen och i förlängningen komma till rätta med prissvängningarna när det gäller denna råvara.

Nyliga förändringar i medlemsbasen

Gruppens sammansättning har förändrats på flera sätt. För det första blev Europeiska unionen, världens näst största konsument av naturgummi, medlem i gruppen 2002. Som en följd av detta lämnade EU-länder med enskilt medlemskap gruppen.

Förenta staterna, världens tredje största konsumentland, och Thailand, ett stort producentland, gick ur gruppen i mitten av 2011 och Malaysia har aviserat att landet tänker gå ur i mitten av 2012.

I de ändrade stadgar och den arbetsordning som antogs av gruppen den 14 juli 2011 beaktas dessa förändringar och Europeiska unionens särskilda rättsliga status inom gruppen klargörs. Stadgarna och arbetsordningen bekräftar gruppens nya säte, och gör en anpassning av organisationens struktur, bidragen till budgeten[2] och förfarandena för beslutsfattande.

Värt att notera är att Thailand, Malaysia och Indonesien (som inte heller är medlem i gruppen) står för nästan två tredjedelar av världens totala gummiproduktion. Kina, världens största gummikonsument (med cirka en tredjedel av världsförbrukningen) deltar inte heller i gruppen.

Samtidigt som Europeiska unionens deltagande i gruppen är en extremt välkommen utveckling innebär det faktum att några av världens största gummiproducerande och gummikonsumerande länder inte är medlemmar en försvagning av organisationens auktoritet och gör att dess syfte, trovärdighet och representativitet kan ifrågasättas.

Den senaste marknadsutvecklingen

De senaste åren har kraftiga prishöjningar och stora prissvängningar påverkat ett antal råvaror, däribland naturgummi. En analys har visat att orsakerna till denna utveckling är följande: stigande efterfrågan, främst från Kina, begränsat utbud på kort sikt, plantering av för få gummiträd samt kraftiga regn i viktiga producentländer. Dessa faktorer har sammantaget gjort utbudet av gummi i världen ansträngt.

Något som ytterligare utmärker naturgummimarknaden är dess handelskultur. Samtidigt som över 90 procent av inköpen görs med långsiktiga råvarukontrakt, så tjänar finansmarknaden, särskilt derivatmarknaden, som prisreferens. Även om det inte finns några bevis för att finansmarknaderna på ett otillbörligt sätt skulle ha påverkat prisutvecklingen har naturgummibranschen ett klart intresse av att transparensen på marknaden ökar. Noteras bör det lagstiftningsarbete som EU genomfört och de slutsatser från G20-toppmötet[3] som upprättar de nödvändiga modellerna för marknadstransparens och bekämpning av marknadsmissbruk.

För Europeiska unionen som är beroende av import och på samma gång världens näst största konsument av naturgummi är det av avgörande betydelse att garantera rättvis, förutsägbar och överkomlig tillgång till denna råvara.

Slutsatser

Gruppens medlemskap har försvagats av den senare tidens utveckling, men föredraganden konstaterar också att Internationella studiegruppen för gummi är det enda forum som samlar både gummiproducerande och gummikonsumerande länder. Dessutom är gruppen fortfarande, trots alla sina brister, det organ som är mest lämpat att arbeta för att öka den transparens som saknas på råvarumarknaden och som är så nödvändig för att säkerställa rättvis, förutsägbar och överkomlig tillgång till gummi i hela världen.

Föredraganden anser också att en översyn av gruppens stadgar och arbetsordning kan främja en nystart för gruppen som ett viktigt forum med många aktörer.

Som sådant rekommenderar föredraganden parlamentet att ge sitt medgivande till förslaget till rådets beslut om Europeiska unionens undertecknande av de ändrade stadgarna och den ändrade arbetsordningen för Internationella studiegruppen för gummi.

Föredraganden kräver samtidigt att kommissionen gör allt för att öka antalet medlemmar i gruppen, särskilt genom att få med viktiga gummiproducerande och gummikonsumerande länder. En stark medlemsbas är fortfarande en förutsättning för att gruppen ska kunna verka långsiktigt och effektivt som ett organ med auktoritet.

Föredraganden konstaterar vidare att gruppen skulle kunna tjäna som förebild för strategiska råvaror under förutsättning att dess mandat kan vidgas så att den bättre kan hantera i synnerhet utmaningen att tillhandahålla tillförlitliga uppgifter vid rätt tidpunkt, och insyn. Andra välkomna element för den ”förnyade” gruppen skulle, genom dess vidgade mandat och arbetsprogram, vara nytt fokus på hållbarheten i industrin och utvecklingen av kvalitetsstandarder och alternativa gummisorter.

  • [1]  http://www.rubberstudy.com/default.aspx
  • [2]  Gruppens årsbudget är på cirka 1,6 miljoner SGD (singaporianska dollar). För budgetåret 2012/2013 är bidragen från medlemsländernas regeringar 740 000 SGD och medlemsavgifterna från industrin och försäljningen av gruppens publikationer 525 000 SGD. EU:s bidrag uppgår till 153 000 SGD (cirka 90 000 euro till den valutakurs som gällde när detta skrevs) vilket är mindre än de tidigare sammanlagda bidragen från kommissionen och enskilda EU-länder.
  • [3]  Slutdeklarationen från G20-ländernas toppmöte i Cannes: http://www.g20-g8.com/g8-g20/g20/english/for-the-press/news-releases/cannes-summit-final-declaration.1557.html

RESULTAT AV SLUTOMRÖSTNINGEN I UTSKOTTET

Antagande

1.3.2012

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

26

0

0

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Laima Liucija Andrikienė, Kader Arif, Maria Badia i Cutchet, David Campbell Bannerman, Daniel Caspary, Christofer Fjellner, Yannick Jadot, Metin Kazak, Bernd Lange, David Martin, Vital Moreira, Godelieve Quisthoudt-Rowohl, Helmut Scholz, Peter Šťastný, Robert Sturdy, Gianluca Susta, Keith Taylor, Iuliu Winkler, Jan Zahradil, Paweł Zalewski

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Josefa Andrés Barea, Silvana Koch-Mehrin, Elisabeth Köstinger, Marietje Schaake, Pablo Zalba Bidegain

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 187.2)

Jürgen Klute