RAPORT referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a anumitor regulamente referitoare la politica comercială comună în ceea ce privește acordarea de competențe delegate pentru adoptarea anumitor măsuri

29.3.2012 - (COM(2011)0349 – C7‑0162/2011 – 2011/0153(COD)) - ***I

Comisia pentru comerț internațional
Raportor: Jörg Leichtfried


Procedură : 2011/0153(COD)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
A7-0096/2012

PROIECT DE REZOLUȚIE LEGISLATIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN

referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a anumitor regulamente referitoare la politica comercială comună în ceea ce privește acordarea de competențe delegate pentru adoptarea anumitor măsuri

(COM(2011)0349 – C7‑0162/2011 – 2011/0153(COD))

(Procedura legislativă ordinară: prima lectură)

Parlamentul European,

–   având în vedere propunerea Comisiei prezentată Parlamentului European și Consiliului (COM(2011)0349),

–   având în vedere articolul 294 alineatul (2) și articolul 207 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în temeiul cărora propunerea a fost prezentată de către Comisie (C7-0162/2011),

–   având în vedere articolul 294 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

–   având în vedere articolul 55 din Regulamentul său de procedură,

–   având în vedere raportul Comisiei pentru comerț internațional (A7-0096/2012),

1.  adoptă poziția în primă lectură prezentată în continuare;

2.  solicită Comisiei să îl sesizeze din nou în cazul în care intenționează să modifice în mod substanțial propunerea sau să o înlocuiască cu un alt text;

3.  încredințează Președintelui sarcina de a transmite Consiliului și Comisiei, precum și parlamentelor naționale poziția Parlamentului.

Amendamentul 1

Propunere de regulament – act de modificare

Titlu

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a anumitor regulamente referitoare la politica comercială comună în ceea ce privește acordarea de competențe delegate pentru adoptarea anumitor măsuri

Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a anumitor regulamente referitoare la politica comercială comună în ceea ce privește acordarea de competențe delegate și competențe de executare pentru adoptarea anumitor măsuri

Amendamentul  2

Propunere de regulament – act de modificare

Considerentul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) O examinare a actelor legislative în vigoare care nu au fost adaptate la procedura de reglementare cu control înainte de intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona este necesară pentru a se asigura coerența cu dispozițiile introduse de tratatul respectiv. Este necesar, în anumite cazuri, să se modifice astfel de acte în scopul de a acorda competențe delegate Comisiei în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

(2) O examinare a actelor legislative în vigoare care nu au fost adaptate la procedura de reglementare cu control înainte de intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona este necesară pentru a se asigura coerența cu dispozițiile introduse de tratatul respectiv. Este necesar, în anumite cazuri, să se modifice astfel de acte în scopul de a acorda competențe delegate Comisiei în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Este potrivit ca în unele cazuri să se aplice anumite proceduri stabilite prin Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie1.

 

_____________

 

1 JO L 55, 28.2.2011, p. 13.

Amendamentul  3

Propunere de regulament – act de modificare

Considerentul 3 – liniuța 8

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Regulamentul (CE) nr. 732/2008 al Consiliului din 22 iulie 2008 de aplicare a unui sistem generalizat de preferințe tarifare pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2009 și 31 decembrie 2011 și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 552/97 și (CE) nr. 1933/2006 și a Regulamentelor (CE) nr. 1100/2006 și (CE) nr. 964/2007 ale Comisiei,

eliminat

Justificare

Adaptarea Regulamentului privind sistemul de preferințe tarifare generalizate (SPG) la noul regim al actelor de punere în aplicare și al actelor delegate a fost abordată în ambele propuneri omnibus ale Comisiei. Raportul privind propunerea Omnibus I a introdus numeroase amendamente de modificare a actelor de punere în aplicare propuse în acte delegate, în spiritul Raportului Scholz din primăvara anului 2011. Prin urmare, din motive de raționalitate, cei doi raportori au convenit să păstreze toate amendamentele privind adaptarea Regulamentului SPG la noua procedură de comitologie în raportul Omnibus I. În consecință, partea corespunzătoare ar trebui eliminată din propunerea Omnibus II.

Amendamentul  4

Propunere de regulament – act de modificare

Considerentul 3 – liniuța 10

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Regulamentul (CE) nr. 1215/2009 al Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind introducerea unor măsuri comerciale excepționale în favoarea țărilor și teritoriilor participante și legate de procesul de stabilizare și de asociere pus în aplicare de către Uniunea Europeană.

eliminat

Justificare

Parlamentul European și-a adoptat la 13 octombrie 2011 poziția în primă lectură privind propunerea Comisiei de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1215/2009 al Consiliului privind introducerea unor măsuri comerciale excepționale în favoarea țărilor și teritoriilor participante și legate de procesul de stabilizare și de asociere pus în aplicare de către Uniunea Europeană (2010/0036(COD). Acest nou regulament de modificare a abordat, printre altele, chestiunea actelor de punere în aplicare și a actelor delegate, introducând dispozițiile corespunzătoare în Regulamentul (CE) nr. 1215/2009. Prin urmare, partea referitoare la acest regulament trebuie eliminată din propunerea Omnibus II.

Amendamentul  5

Propunere de regulament – act de modificare

Articolul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Regulamentele enumerate în anexă se adaptează, în conformitate cu anexa, la articolul 290 din tratat.

Regulamentele enumerate în anexă se adaptează, în conformitate cu anexa, la articolul 290 din tratat sau la dispozițiile aplicabile din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

Amendamentul  6

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 1 – punctul 1 (nou)

Regulamentul (CEE) nr. 3030/93

Considerentul 15a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

1. Se introduce următorul considerent:

 

„Întrucât pentru a asigura funcționarea adecvată a sistemului de gestionare a importurilor anumitor produse textile, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ar trebui să fie delegată Comisiei în ceea ce privește modificarea anexelor, acordarea unor posibilități suplimentare de import, introducerea sau adaptarea limitelor cantitative, adoptarea de măsuri de salvgardare și introducerea unui sistem de supraveghere în condițiile stabilite de prezentul regulament. Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți. Atunci când pregătește și elaborează acte delegate, Comisia ar trebui să asigure o transmitere simultană, în timp util și adecvată a documentelor relevante către Parlamentul European și Consiliu. Comisia ar trebui să furnizeze informații și documente complete cu privire la reuniunile sale cu experții naționali în cadrul lucrărilor sale pentru pregătirea și punerea în aplicare a actelor delegate. În acest sens, Comisia ar trebui să garanteze că Parlamentul European este implicat în mod corespunzător, pe baza celor mai bune practici rezultate din experiențele anterioare din alte domenii de politică, pentru a crea cele mai bune condiții posibile pentru controlul actelor delegate exercitat de Parlamentul European în viitor.”

Amendamentul  7

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 1 – punctul 1a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

1a. În întreg textul Regulamentului (CE) nr. 3030/93 orice trimitere la „articolul 17” se înlocuiește cu „articolul 17 alineatul (2)”.

Amendamentul  8

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 1 – punctul 1b (nou)

Regulamentul (CEE) nr. 3030/93

Considerentul 15b (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

1b. Se introduce următorul considerent 15b:

 

„Întrucât punerea în aplicare a prezentului Regulament impune condiții uniforme pentru adoptarea mai multor măsuri. Aceste măsuri ar trebui adoptate de Comisie în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie.”

Amendamentul  9

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 1 – punctul 7a (nou)

Regulamentul (CEE) nr. 3030/93

Articolul 16 alineatul 1 partea introductivă

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

7a. La articolul 16, partea introductivă se înlocuiește cu următorul text:

 

„(1) Comisia, acționând în conformitate cu procedura de consultare prevăzută la articolul 17 alineatul (1a), conduce consultările menționate în prezentul regulament conform următoarelor reguli:”

Amendamentul  10

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 1 – punctul 8

Regulamentul (CEE) nr. 3030/93

Articolul 16a – alineatul 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Delegarea de competență menționată la articolul 2 alineatul (6), articolul 6 alineatul (2), articolul 8, articolul 10 alineatul (13), articolul 10a alineatul (3), articolul 13 alineatul (3), articolul 15 alineatele (3) și (5) și articolul 19 din prezentul regulament și la articolul 4 alineatul (3) din anexa IV și articolul 2, articolul 3 alineatul (1) și articolul (3) din anexa VII la prezentul regulament se conferă Comisiei pe o perioadă de timp nedeterminată.

(2) Delegarea de competențe menționată la articolul 2 alineatul (6), articolul 6 alineatul (2), articolul 8, articolul 10 alineatul (13), articolul 10a alineatul (3), articolul 13 alineatul (3), articolul 15 alineatele (3) și (5) și articolul 19 din prezentul regulament și la articolul 4 alineatul (3) din anexa IV și articolul 2, articolul 3 alineatul (1) și articolul (3) din anexa VII la prezentul regulament se conferă Comisiei pe o perioadă de cinci ani de la ...*. Comisia prezintă un raport privind delegarea de competențe cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade de timp identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opun prelungirii respective cu cel târziu trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.

 

––––––––––––––––

 

* JO: a se introduce data intrării în vigoare a prezentului regulament.

Justificare

Raportorul consideră că delegarea de competențe către Comisie trebuie limitată în timp. O astfel de limitare permite un control parlamentar sporit, obligând Comisia să prezinte un raport privind delegarea de competențe cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei stabilite. Pe de altă parte, prelungirea tacită a delegării de competențe cu perioade de timp identice evită impunerea unor sarcini excesive legiuitorilor și facilitează punerea în aplicare a politicii comerciale comune. Prin urmare, raportorul consideră că propunerea Comisiei trebuie modificată în consecință în ceea ce privește toate dispozițiile referitoare la exercitarea delegării de competențe.

Amendamentul  11

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 1 – punctul 8

Regulamentul (CEE) nr. 3030/93

Articolul 16a – alineatul 5

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(5) Un act delegat adoptat în conformitate cu articolul 2 alineatul (6), articolul 6 alineatul (2), articolul 8, articolul 10 alineatul (13), articolul 10a alineatul (3), articolul 13 alineatul (3), articolul 15 alineatele (3) și (5) și articolul 19 din prezentul regulament și la articolul 4 alineatul (3) din anexa IV și articolul 2, articolul 3 alineatele (1) și (3) din anexa VII la prezentul regulament intră în vigoare numai în cazul în care nu a fost exprimată nicio obiecție nici din partea Parlamentului European, nici a Consiliului în termen de 2 luni de la notificarea actului respectiv Parlamentului European și Consiliului sau în cazul în care, înainte de expirarea termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia cu privire la faptul că nu vor formula obiecții. Termenul respectiv se prelungește cu 2 luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

(5) Un act delegat adoptat în conformitate cu articolul 2 alineatul (6), articolul 6 alineatul (2), articolul 8, articolul 10 alineatul (13), articolul 10a alineatul (3), articolul 13 alineatul (3), articolul 15 alineatele (3) și (5) și articolul 19 din prezentul regulament și la articolul 4 alineatul (3) din anexa IV și articolul 2, articolul 3 alineatele (1) și (3) din anexa VII la prezentul regulament intră în vigoare numai în cazul în care nu a fost exprimată nicio obiecție nici din partea Parlamentului European, nici a Consiliului în termen de 2 luni de la notificarea actului respectiv Parlamentului European și Consiliului sau în cazul în care, înainte de expirarea termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia cu privire la faptul că nu vor formula obiecții. Termenul respectiv se prelungește cu 4 luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Amendamentul  12

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 1 – punctul 8a (nou)

Regulamentul (CEE) nr. 3030/93

Articolul 17 – alineatul 1a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

8a. La articolul 17, se introduce următorul alineat:

 

„(1a) În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011. Comitetul consultativ își prezintă avizul în termen de o lună de la sesizare.”

Amendamentul  13

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă - secțiunea 1 - punctul 8b (nou)

Regulamentul (CEE) nr. 3030/93

Articolul 17 – alineatul 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

8b. La articolul 17, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

 

„(2) În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011. Comitetul de examinare își prezintă avizul în termen de o lună de la sesizare.”

Amendamentul  14

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 1 – punctul 8c (nou)

Regulamentul (CEE) nr. 3030/93

Articolul 17 – alineatul 2a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

8c. La articolul 17, se introduce următorul alineat:

 

„(2a) În cazul în care avizul comitetului trebuie să fie obținut prin procedură scrisă, aceasta se încheie fără rezultat dacă, în termenul-limită pentru prezentarea avizului, președintele comitetului ia o decizie în acest sens sau acest lucru este cerut de majoritatea membrilor comitetului.”

Amendamentul  15

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 1 – punctul 8d (nou)

Regulamentul (CEE) nr. 3030/93

Articolul 17a

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

8d. Articolul 17a se elimină.

Amendamentul  16

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 1 – punctul 9a (nou)

Regulamentul (CEE) nr. 3030/93

Articolul 19a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

9a. Se introduce următorul articol:

 

„Articolul 19a

 

(1) Comisia prezintă semestrial Parlamentului European un raport cu privire la aplicarea prezentului regulament.

 

(2) Raportul conține informații cu privire la punerea în aplicare a prezentului regulament.

 

(3) În termen de o lună de la prezentarea raportului de către Comisie, Parlamentul European poate să invite Comisia la o reuniune ad-hoc a comisiei sale competente pentru a prezenta și a explica orice aspecte legate de punerea în aplicare a acordului.

 

(4) Comisia dă publicității raportul la cel târziu șase luni de la prezentarea acestuia Parlamentului European.”

Amendamentul  17

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 2 – punctul 1 (nou)

Regulamentul (CE) nr. 517/94

Considerentul 22a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

1. Se introduce următorul considerent:

 

„(22a) Pentru a asigura funcționarea adecvată a sistemului de gestionare a importurilor de anumite produse textile care nu sunt reglementate de acorduri, protocoale sau alte înțelegeri bilaterale sau de alte regimuri specifice de import ale Uniunii, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ar trebui să fie delegată Comisiei în ceea ce privește modificarea anexelor, modificarea regimurilor de import și aplicarea măsurilor de salvgardare și a măsurilor de supraveghere în condițiile stabilite de prezentul regulament. Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți. Atunci când pregătește și elaborează acte delegate, Comisia ar trebui să asigure o transmitere simultană, în timp util și adecvată a documentelor relevante către Parlamentul European și Consiliu. Comisia ar trebui să furnizeze informații și documente complete cu privire la reuniunile sale cu experții naționali în cadrul lucrărilor sale pentru pregătirea și punerea în aplicare a actelor delegate. În acest sens, Comisia ar trebui să garanteze că Parlamentul European este implicat în mod corespunzător, pe baza celor mai bune practici rezultate din experiențele anterioare din alte domenii de politică, pentru a crea cele mai bune condiții posibile pentru controlul actelor delegate exercitat de Parlamentul European în viitor.”

Amendamentul  18

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 2 – punctul 1a (nou)

Regulamentul (CE) nr. 517/94

Considerentul 22b (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

1a. Se introduce următorul considerent 22b:

 

„Întrucât punerea în aplicare a prezentului Regulament impune condiții uniforme pentru adoptarea mai multor măsuri. Aceste măsuri ar trebui adoptate de Comisie în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie.”

Amendamentul  19

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 2 – punctul 1b (nou)

Regulamentul (CE) nr. 517/94

Considerentul 22c (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

1b. Se introduce următorul considerent 22c:

 

„Întrucât este oportun să se recurgă la procedura de consultare pentru adoptarea de măsuri de supraveghere, având în vedere efectele acestor măsuri și logica lor secvențială în legătură cu adoptarea de măsuri de salvgardare definitive.”

Amendamentul  20

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 2 – punctul 1a (nou)

Regulamentul (CE) nr. 517/94

Articolul 5 – alineatul 1

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

1a. La articolul 5, se elimină alineatul (1).

Amendamentul  21

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 2 – punctul 2a (nou)

Regulamentul (CE) nr. 517/94

Articolul 7 – alineatul 1 – partea introductivă

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

2a. La articolul 7 alineatul (1), partea introductivă se înlocuiește cu următorul text:

 

„(1) Dacă Comisia crede că există suficiente dovezi pentru a justifica o investigație cu privire la condițiile importurilor de produse menționate la articolul 1, Comisia:”

Amendamentul  22

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 2 – punctul 2b (nou)

Regulamentul (CE) nr. 517/94

Articolul 7 – alineatul 2 – paragraful 1

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

2b. La articolul 7 alineatul (2), primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

 

„(2) Pe lângă informațiile furnizate în temeiul articolului 6, Comisia caută să obțină orice informație pe care o consideră necesară și, atunci când crede de cuviință, depune eforturi pentru a verifica această informație la importatori, comercianți, agenți, producători, asociații și organizații comerciale.”

Amendamentul  23

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 2 – punctul 2c (nou)

Regulamentul (CE) nr. 517/94

Articolul 8 – alineatul 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

2c. La articolul 8, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

 

„(2) Dacă Comisia este de părere că nu sunt necesare măsuri de protecție sau că supravegherea de către Uniune este inutilă, publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene o comunicare informând că investigațiile sunt închise și precizând principalele concluzii ale investigațiilor.”

Amendamentul  24

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 2 – punctul 2d (nou)

Regulamentul (CE) nr. 517/94

Articolul 11 – alineatul 1 – litera a

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

2d. La articolul 11 alineatul 1, litera a se înlocuiește cu următorul text:

 

„(a) să decidă instaurarea unei supravegheri a Uniunii a posteriori asupra anumitor importuri, conform procedurii de consultare prevăzute la articolul 25 alineatul (1a);”

Amendamentul  25

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 2 – punctul 2e (nou)

Regulamentul (CE) nr. 517/94

Articolul 11 – alineatul 1 – litera b

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

2e. La articolul 11 alineatul 1 litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

 

„(b) să decidă, în scopul de a supraveghea evoluția acestor importuri, să supună anumite importuri unei supravegheri a Uniunii prealabile, în conformitate cu procedura de consultare prevăzută la articolul 25 alineatul (1a).”

Amendamentul  26

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 2 – punctul 2f (nou)

Regulamentul (CE) nr. 517/94

Articolul 11 – alineatul 2 – litera a

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

2f. La articolul 11 alineatul 2, litera a se înlocuiește cu următorul text:

 

„(a) să decidă instaurarea unei supravegheri a Uniunii a posteriori asupra anumitor importuri, conform procedurii de consultare prevăzute la articolul 25 alineatul (1a);”

Amendamentul  27

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 2 – punctul 2g (nou)

Regulamentul (CE) nr. 517/94

Articolul 11 – alineatul 2 – litera b

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

2g. La articolul 11 alineatul 2 litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

 

„(b) să decidă, în scopul de a supraveghea evoluția acestor importuri, să supună anumite importuri unei supravegheri a Uniunii prealabile, în conformitate cu procedura de consultare prevăzută la articolul 25 alineatul (1a).”

Amendamentul  28

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 2 – punctul 4a (nou)

Regulamentul (CE) nr. 517/94

Articolul 15 – partea introductivă

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

4a. La articolul 15, partea introductivă se înlocuiește cu următorul text:

 

„În conformitate cu procedura de consultare prevăzută la articolul 25 alineatul (1a), la cererea unui stat membru sau din proprie inițiativă, în cazul în care situația prevăzută la articolul 12 alineatul (2) riscă să se producă, Comisia poate:”

Amendamentul  29

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 2 – punctul 6 – litera a (nouă)

Regulamentul (CE) nr. 517/94

Articolul 25 – alineatul 1a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(a) La articolul 25 se introduce următorul alineat (1a):

 

„(1a) În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 4 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011. Comitetul consultativ își prezintă avizul în termen de o lună de la sesizare.”

Amendamentul  30

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 2 – punctul 6 – litera aa (nouă)

Regulamentul (CE) nr. 517/94

Articolul 25 – alineatul 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(aa) La articolul 25, alineatul (2) se înlocuiește cu textul următor:

 

„(2) În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011. Comitetul de examinare își prezintă avizul în termen de o lună de la sesizare.”

Amendamentul  31

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 2 – punctul 6 – litera a

Regulamentul (CE) nr. 517/94

Articolul 25 – alineatul 3

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) În prima teză de la alineatul (3), cuvintele „articolului 13” se înlocuiesc cu cuvintele „articolului 12 alineatul (3), articolelor 13 și 16”;

(a) La articolul 25, alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

 

„(3) În cazul în care avizul comitetului trebuie să fie obținut prin procedură scrisă, aceasta se încheie fără rezultat dacă, în termenul-limită pentru prezentarea avizului, președintele comitetului ia o decizie în acest sens sau acest lucru este cerut de majoritatea membrilor comitetului.”

Amendamentul  32

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 2 – punctul 7

Regulamentul (CE) nr. 517/94

Articolul 25a – alineatul 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Delegarea de competență menționată la articolul 3 alineatul (3), articolul 5 alineatul (2), articolul 12 alineatul (3), articolele 13, 16 și 28 se conferă Comisiei pe o perioadă de timp nedeterminată.

(2) Delegarea de competențe menționată la articolul 3 alineatul (3), articolul 5 alineatul (2), articolul 12 alineatul (3), articolele 13, 16 și 28 se conferă Comisiei pe o perioadă de cinci ani de la ...*. Comisia prezintă un raport privind delegarea de competențe cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade de timp identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opun prelungirii respective cu cel târziu trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.

 

–––––––––––––––

 

* JO: a se introduce data intrării în vigoare a prezentului regulament.

Amendamentul  33

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 2 – punctul 7

Regulamentul (CE) nr. 517/94

Articolul 25a – alineatul 5

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(5) Un act delegat adoptat în conformitate cu articolul 3 alineatul (3), articolul 5 alineatul (2), articolul 12 alineatul (3), articolele 13, 16 și 28 intră în vigoare numai în cazul în care nu a fost exprimată nicio obiecție nici din partea Parlamentului European, nici a Consiliului în termen de 2 luni de la notificarea actului respectiv Parlamentului European și Consiliului sau în cazul în care, înainte de expirarea termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia cu privire la faptul că nu vor formula obiecții. Termenul respectiv se prelungește cu 2 luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

(5) Un act delegat adoptat în conformitate cu articolul 3 alineatul (3), articolul 5 alineatul (2), articolul 12 alineatul (3), articolele 13, 16 și 28 intră în vigoare numai în cazul în care nu a fost exprimată nicio obiecție nici din partea Parlamentului European, nici a Consiliului în termen de 2 luni de la notificarea actului respectiv Parlamentului European și Consiliului sau în cazul în care, înainte de expirarea termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia cu privire la faptul că nu vor formula obiecții. Termenul respectiv se prelungește cu 4 luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Amendamentul  34

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 2 – punctul 7a (nou)

Regulamentul (CE) nr. 517/94

Articolul 26a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

7a. Se introduce următorul articol:

 

„Articolul 26a

 

(1) Comisia prezintă semestrial Parlamentului European un raport cu privire la aplicarea prezentului regulament.

 

(2) Raportul conține informații cu privire la punerea în aplicare a prezentului regulament.

 

(3) În termen de o lună de la prezentarea raportului de către Comisie, Parlamentul European poate să invite Comisia la o reuniune ad-hoc a comisiei sale competente pentru a prezenta și a explica orice aspecte legate de punerea în aplicare a acordului.

 

(4) Comisia dă publicității raportul la cel târziu șase luni de la prezentarea acestuia Parlamentului European.”

Amendamentul  35

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 3 – punctul 1 (nou)

Regulamentul (CE) nr. 953/2003

Considerentul 11a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

1. Se introduce următorul considerent:

 

În scopul de a adăuga produse pe lista de produse reglementate de prezentul regulament, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ar trebui să fie delegată Comisiei în ceea ce privește modificarea anexelor. Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți. Atunci când pregătește și elaborează acte delegate, Comisia ar trebui să asigure o transmitere simultană, în timp util și adecvată a documentelor relevante către Parlamentul European și Consiliu. Comisia ar trebui să furnizeze informații și documente complete cu privire la reuniunile sale cu experții naționali în cadrul lucrărilor sale pentru pregătirea și punerea în aplicare a actelor delegate. În acest sens, Comisia ar trebui să garanteze că Parlamentul European este implicat în mod corespunzător, pe baza celor mai bune practici rezultate din experiențele anterioare din alte domenii de politică, pentru a crea cele mai bune condiții posibile pentru controlul actelor delegate exercitat de Parlamentul European în viitor.”

Amendamentul  36

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 3 – punctul 1a (nou)

Regulamentul (CE) nr. 953/2003

Considerentul 12

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

1a. Considerentul 12 se elimină.

Amendamentul  37

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 3 – punctul 2

Regulamentul (CE) nr. 953/2003

Articolul 5 – alineatul 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Delegarea de competență menționată la articolul 4 se conferă Comisiei pe o perioadă de timp nedeterminată.

(2) Delegarea de competențe menționată la articolul 4 este conferită Comisiei pentru o perioadă de cinci ani de la …*. Comisia prezintă un raport privind delegarea de competențe cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade de timp identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opun prelungirii respective cu cel târziu trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.

 

–––––––––––––––––

 

* JO: a se introduce data intrării în vigoare a prezentului regulament.

Amendamentul  38

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 3 – punctul 2

Regulamentul (CE) nr. 953/2003

Articolul 5 – alineatul 5

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(5)Un act delegat adoptat în conformitate cu articolul 4 intră în vigoare numai în cazul în care nu a fost exprimată nicio obiecție nici din partea Parlamentului European, nici a Consiliului în termen de 2 luni de la notificarea actului respectiv Parlamentului European și Consiliului sau în cazul în care, înainte de expirarea termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia cu privire la faptul că nu vor formula obiecții. Termenul respectiv se prelungește cu 2 luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

(5) Un act delegat adoptat în conformitate cu articolul 4 intră în vigoare numai în cazul în care nu a fost exprimată nicio obiecție nici din partea Parlamentului European, nici a Consiliului în termen de 2 luni de la notificarea actului respectiv Parlamentului European și Consiliului sau în cazul în care, înainte de expirarea termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia cu privire la faptul că nu vor formula obiecții. Termenul respectiv se prelungește cu 4 luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Amendamentul  39

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 3 – punctul 4 – litera a (nouă)

Regulamentul (CE) nr. 953/2003

Articolul 11 – alineatul 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

La articolul 11, alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

Articolul 11 se modifică după cum urmează:

 

(a) Alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

(2) Comisia prezintă în mod periodic rapoarte Parlamentului European și Consiliului privind volumele exportate cu prețuri diferențiate, inclusiv privind volumele exportate în cadrul unui acord de parteneriat convenit între producător și guvernul unei țări de destinație. În raport se analizează lista țărilor și a bolilor respective și criteriile generale pentru punerea în aplicare a articolului 3.

„(2) Comisia prezintă de două ori pe an rapoarte Parlamentului European și Consiliului privind volumele exportate cu prețuri diferențiate, inclusiv privind volumele exportate în cadrul unui acord de parteneriat convenit între producător și guvernul unei țări de destinație. În raport se analizează lista țărilor și a bolilor respective și criteriile generale pentru punerea în aplicare a articolului 3.”

Amendamentul  40

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 3 – punctul 4 – litera b (nouă)

Regulamentul (CE) nr. 953/2003

Articolul 11 – alineatul 3 (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(b) După alineatul (2) se adaugă următorul alineat 3:

 

„(3) În termen de o lună de la prezentarea raportului de către Comisie, Parlamentul European poate să invite Comisia la o reuniune ad-hoc a comisiei sale competente pentru a prezenta și a explica orice aspecte legate de punerea în aplicare a acordului.”

Amendamentul  41

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 3 – punctul 4 – litera c (nouă)

Regulamentul (CE) nr. 953/2003

Articolul 11 – alineatul 4 (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(c) După alineatul (2) se adaugă următorul alineat 4:

 

„(4) Comisia dă publicității raportul la cel târziu șase luni de la prezentarea acestuia Parlamentului European și Consiliului.”

Amendamentul  42

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 4 – punctul 1 (nou)

Regulamentul (CE) nr. 673/2005

Considerentul 7

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

1. Considerentul 7 se înlocuiește cu următorul text:

 

„(7) În vederea adaptării necesare a măsurilor prevăzute de prezentul regulament, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ar trebui să fie delegată Comisiei în ceea ce privește modificarea ratei taxei suplimentare sau a listelor din anexele I și II în condițiile stabilite de prezentul regulament. Este deosebit de important ca, în cadrul activității sale pregătitoare, Comisia să desfășoare consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți. Atunci când pregătește și elaborează acte delegate, Comisia trebuie să se asigure că documentele relevante sunt transmise simultan, la timp și în mod corespunzător Parlamentului European și Consiliului.” Comisia ar trebui să furnizeze informații și documente complete cu privire la reuniunile sale cu experții naționali în cadrul lucrărilor sale pentru pregătirea și punerea în aplicare a actelor delegate. În acest sens, Comisia ar trebui să garanteze că Parlamentul European este implicat în mod corespunzător, pe baza celor mai bune practici rezultate din experiențele anterioare din alte domenii de politică, pentru a crea cele mai bune condiții posibile pentru controlul actelor delegate exercitat de Parlamentul European în viitor.”

Amendamentul  43

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 4 – punctul 2

Regulamentul (CE) nr. 673/2005

Articolul 4 – alineatul 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Delegarea de competență menționată la articolul 3 alineatul (3) se conferă Comisiei pe o perioadă de timp nedeterminată.

(2) Delegarea de competențe menționată la articolul 3 alineatul (3) se conferă Comisiei pe o perioadă de cinci ani de la ...*. Comisia prezintă un raport privind delegarea de competențe cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade de timp identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opun prelungirii respective cu cel târziu trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.

 

_____________

 

* JO: a se introduce data intrării în vigoare a prezentului regulament.

Amendamentul  44

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 4 – punctul 2

Regulamentul (CE) nr. 673/2005

Articolul 5 – alineatul 5

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(5) Un act delegat adoptat în conformitate cu articolul 3 alineatul (3) intră în vigoare numai în cazul în care nu a fost exprimată nicio obiecție nici din partea Parlamentului European, nici a Consiliului în termen de 2 luni de la notificarea actului respectiv Parlamentului European și Consiliului sau în cazul în care, înainte de expirarea termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia cu privire la faptul că nu vor formula obiecții. Termenul respectiv se prelungește cu 2 luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

(5) Un act delegat adoptat în conformitate cu articolul 3 alineatul (3) intră în vigoare numai în cazul în care nu a fost exprimată nicio obiecție nici din partea Parlamentului European, nici a Consiliului în termen de 2 luni de la notificarea actului respectiv Parlamentului European și Consiliului sau în cazul în care, înainte de expirarea termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia cu privire la faptul că nu vor formula obiecții. Termenul respectiv se prelungește cu 4 luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Amendamentul  45

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 4 – punctul 3a (nou)

Regulamentul (CE) nr. 673/2005

Articolul 7

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

3a. Articolul 7 se înlocuiește cu următorul text:

 

„Comisia trimite Parlamentului European și Consiliului o propunere cu privire la abrogarea prezentului regulament atunci când Statele Unite ale Americii vor fi implementat cu succes recomandarea organismului OMC de soluționare a litigiilor.”

Amendamentul  46

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 5 – punctul 1 (nou)

Regulamentul (CE) nr. 1342/2007

Considerentul 10a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

1. Se introduce următorul considerent:

 

Pentru a permite administrarea eficientă prin adoptarea ajustărilor la restricțiile asupra importurilor de anumite produse din oțel, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ar trebui să fie delegată Comisiei în ceea ce privește modificările la anexa V. Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți. Atunci când pregătește și elaborează acte delegate, Comisia ar trebui să asigure o transmitere simultană, în timp util și adecvată a documentelor relevante către Parlamentul European și Consiliu. Comisia ar trebui să furnizeze informații și documente complete cu privire la reuniunile sale cu experții naționali în cadrul lucrărilor sale pentru pregătirea și punerea în aplicare a actelor delegate. În acest sens, Comisia ar trebui să garanteze că Parlamentul European este implicat în mod corespunzător, pe baza celor mai bune practici rezultate din experiențele anterioare din alte domenii de politică, pentru a crea cele mai bune condiții posibile pentru controlul actelor delegate exercitat de Parlamentul European în viitor.”

Amendamentul  47

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 5 – punctul 4

Regulamentul (CE) nr. 1342/2007

Articolul 31a – alineatul 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Delegarea de competență menționată la articolul 5, la articolul 6 alineatul (3) și la articolul 12 se conferă Comisiei pe o perioadă de timp nedeterminată.

(2) Delegarea de competențe menționată la articolul 5, la articolul 6 alineatul (3) și la articolul 12 se conferă Comisiei pe o perioadă de cinci ani de la ...*. Comisia prezintă un raport privind delegarea de competențe cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade de timp identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opun prelungirii respective cu cel târziu trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.

 

______________

 

* JO: a se introduce data intrării în vigoare a prezentului regulament.

Amendamentul  48

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 5 – punctul 4

Regulamentul (CE) nr. 1342/2007

Articolul 31a – alineatul 5

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(5) Un act delegat adoptat în conformitate cu articolul 5, cu articolul 6 alineatul (3) și cu articolul 12 intră în vigoare numai în cazul în care nu a fost exprimată nicio obiecție nici din partea Parlamentului European, nici a Consiliului în termen de 2 luni de la notificarea actului respectiv Parlamentului European și Consiliului sau în cazul în care, înainte de expirarea termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia cu privire la faptul că nu vor formula obiecții. Termenul respectiv se prelungește cu 2 luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

(5) Un act delegat adoptat în conformitate cu articolul 5, cu articolul 6 alineatul (3) și cu articolul 12 intră în vigoare numai în cazul în care nu a fost exprimată nicio obiecție nici din partea Parlamentului European, nici a Consiliului în termen de 2 luni de la notificarea actului respectiv Parlamentului European și Consiliului sau în cazul în care, înainte de expirarea termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia cu privire la faptul că nu vor formula obiecții. Termenul respectiv se prelungește cu 4 luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Amendamentul  49

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 6 – punctul 1 (nou)

Regulamentul (CE) nr. 1528/2007

Considerentul 16a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

1. Se introduce următorul considerent:

 

În vederea adaptării dispozițiilor necesare pentru aplicarea prezentului regulament, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ar trebui să fie delegată Comisiei în ceea ce privește modificarea anexei I în scopul adăugării ori eliminării unor regiuni sau state și în ceea ce privește modificările de ordin tehnic la anexa II devenite necesare ca urmare a aplicării anexei respective. Este deosebit de important ca, în cadrul activității sale pregătitoare, Comisia să desfășoare consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți. Atunci când pregătește și elaborează acte delegate, Comisia trebuie să se asigure că documentele relevante sunt transmise simultan, la timp și în mod corespunzător Parlamentului European și Consiliului.” Comisia ar trebui să furnizeze informații și documente complete cu privire la reuniunile sale cu experții naționali în cadrul lucrărilor sale pentru pregătirea și punerea în aplicare a actelor delegate. În acest sens, Comisia ar trebui să garanteze că Parlamentul European este implicat în mod corespunzător, pe baza celor mai bune practici rezultate din experiențele anterioare din alte domenii de politică, pentru a crea cele mai bune condiții posibile pentru controlul actelor delegate exercitat de Parlamentul European în viitor.”

Amendamentul  50

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 6 – punctul 1a (nou)

Regulamentul (CE) nr. 1528/2007

Articolul 2 – alineatul 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Articolul 2 alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

 

„(2) Comisia modifică anexa I prin intermediul actelor delegate, în conformitate cu articolul 24a, pentru a adăuga regiuni sau state din grupul statelor ACP cu care au fost finalizate negocierile privind încheierea unui acord între Uniune și regiunea respectivă sau statul respectiv care îndeplinește cel puțin cerințele articolului XXIV GATT 1994.”

Justificare

Propunerea Omnibus I a Comisiei stabilește regimul actelor delegate pentru măsurile adoptate în conformitate cu articolul 2 alineatele (2) și (3), precum și un articol procedural privind exercitarea delegării de competențe. Propunerea Omnibus II a Comisiei prevede utilizarea actelor delegate la articolul 4 alineatul (4) și la articolul 23, cu o trimitere încrucișată la Omnibus I. Prin urmare, din motive de raționalitate, cei doi raportori au convenit să păstreze toate dispozițiile privind adaptarea Regulamentului (CE) nr. 1528/2007 la regimul actelor delegate în raportul Omnibus II prin intermediul amendamentelor 14, 15, 16, 17 și 18 și prin eliminarea dispozițiilor corespunzătoare din Omnibus I.

Amendamentul  51

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 6 – punctul 1b (nou)

Regulamentul (CE) nr. 1528/2007

Articolul 2 – alineatul 3 – partea introductivă

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

La articolul 2, alineatul (3), partea introductivă se înlocuiește cu următorul text:

 

„(3) Statul sau regiunea respectivă rămâne pe lista cuprinsă în anexa I, cu excepția cazului în care Comisia adoptă un act delegat în conformitate cu articolul 24a prin care modifică anexa I pentru a exclude o regiune sau stat din anexa respectivă, în special dacă:”

Amendamentul  52

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 6 – punctul 1 – litera b

Regulamentul (CE) nr. 1528/2007

Articolul 4 – alineatul 4

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(4) Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul [a se introduce numărul articolului (articolelor) de stabilire a procedurii pentru adoptarea actelor delegate, în prezent articolele 24a - 24c din propunerea COM (2011) 82 final] privind modificări de ordin tehnic la anexa II necesare ca urmare a aplicării anexei respective.

(4) Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 24a privind modificări de ordin tehnic la anexa II necesare ca urmare a aplicării anexei respective.

Amendamentul  53

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 6 – punctul 2

Regulamentul (CE) nr. 1528/2007

Articolul 23

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul [a se introduce numărul articolului (articolelor) de stabilire a procedurii pentru adoptarea actelor delegate, în prezent articolele 24a - 24c din propunerea COM (2011) 82 final] privind modificări de ordin tehnic ale articolelor 5 și 8 – 22, care pot fi impuse de diferențele existente între prezentul regulament și acordurile semnate, care se aplică cu titlu provizoriu sau încheiate, în conformitate cu articolul 218 din tratat, cu regiunile sau statele enumerate în anexa I.

Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 24a privind modificări de ordin tehnic ale articolelor 5 și 8 – 22, care pot fi impuse de diferențele existente între prezentul regulament și acordurile semnate, care se aplică cu titlu provizoriu sau încheiate, în conformitate cu articolul 218 din tratat, cu regiunile sau statele enumerate în anexa I.

Amendamentul  54

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 6 – punctul 2a (nou)

Regulamentul (CE) nr. 1528/2007

Articolul 24a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

2a. Se introduce următorul articol:

 

„Articolul 24a

 

Exercitarea delegării

 

(1) Competența de a adopta acte delegate este conferită Comisiei cu respectarea condițiilor stabilite în prezentul articol.

 

(2) Competența de a adopta acte delegate menționată la articolul 2 alineatele (2) și (3), la articolul 4 alineatul (4) și la articolul 23 se conferă Comisiei pe o perioadă de cinci ani de la ...*. Comisia prezintă un raport privind delegarea de competențe cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade de timp identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opun prelungirii respective cu cel târziu trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.

 

(3) Delegarea de competențe menționată la articolul 2 alineatele (2) și (3), articolul 4 alineatul (4) și articolul 23 poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificată în decizia respectivă. Aceasta intră în vigoare în ziua următoare datei publicării deciziei în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau la o dată ulterioară specificată în decizie. Decizia nu aduce atingere valabilității niciunuia dintre actele delegate deja în vigoare.

 

(4) De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia notifică simultan Parlamentului European și Consiliului acest lucru.

 

(5) Un act delegat adoptat în temeiul articolului 2 alineatele (2) și (3), al articolului 4 alineatul (4) și al articolului 23 intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au formulat obiecțiuni în termen de 2 luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu, sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecțiuni. Termenul respectiv se prelungește cu 4 luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.”

 

_____________

 

* JO: a se introduce data intrării în vigoare a prezentului regulament.

Amendamentul  55

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 7 – punctul 1 (nou)

Regulamentul (CE) nr. 55/2008

Considerentul 12a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

1. Se introduce următorul considerent:

 

(12a)Pentru a permite ajustarea prezentului regulamentul, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ar trebui să fie delegată Comisiei în ceea ce privește modificările necesare pentru a se ține cont de modificările aduse codurilor vamale sau de încheierea acordurilor cu Moldova. Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți. Atunci când pregătește și elaborează acte delegate, Comisia ar trebui să asigure o transmitere simultană, în timp util și adecvată a documentelor relevante către Parlamentul European și Consiliu. Comisia ar trebui să furnizeze informații și documente complete cu privire la reuniunile sale cu experții naționali în cadrul lucrărilor sale pentru pregătirea și punerea în aplicare a actelor delegate. În acest sens, Comisia ar trebui să garanteze că Parlamentul European este implicat în mod corespunzător, pe baza celor mai bune practici rezultate din experiențele anterioare din alte domenii de politică, pentru a crea cele mai bune condiții posibile pentru controlul actelor delegate exercitat de Parlamentul European în viitor.”

Amendamentul  56

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 7 – punctul 2

Regulamentul (CE) nr. 55/2008

Articolul 8b – alineatul 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

2. Delegarea de competență menționată la articolul 7 se conferă Comisiei pe o perioadă de timp nedeterminată.

2. Delegarea de competențe menționată la articolul 7 este conferită Comisiei pentru o perioadă de cinci ani de la …*. Comisia prezintă un raport privind delegarea de competențe cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade de timp identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opun prelungirii respective cu cel târziu trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.

 

_______________

 

* JO: a se introduce data intrării în vigoare a prezentului regulament.

Amendamentul  57

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 7 – punctul 2

Regulamentul (CE) nr. 55/2008

Articolul 8b – alineatul 5

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(5)Un act delegat adoptat în conformitate cu articolul 7 intră în vigoare numai în cazul în care nu a fost exprimată nicio obiecție nici din partea Parlamentului European, nici a Consiliului în termen de 2 luni de la notificarea actului respectiv Parlamentului European și Consiliului sau în cazul în care, înainte de expirarea termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia cu privire la faptul că nu vor formula obiecții. Termenul respectiv se prelungește cu 2 luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

(5)Un act delegat adoptat în conformitate cu articolul 7 intră în vigoare numai în cazul în care nu a fost exprimată nicio obiecție nici din partea Parlamentului European, nici a Consiliului în termen de 2 luni de la notificarea actului respectiv Parlamentului European și Consiliului sau în cazul în care, înainte de expirarea termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia cu privire la faptul că nu vor formula obiecții. Termenul respectiv se prelungește cu 4 luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Amendamentul  58

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 7 – punctul 2a (nou)

Regulamentul (CE) nr. 55/2008

Articolul 12a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

2a. Se introduce următorul articol:

 

„Articolul 12a

 

(1) Comisia prezintă semestrial Parlamentului European un raport cu privire la aplicarea prezentului regulament.

 

(2) Raportul conține informații cu privire la punerea în aplicare a prezentului regulament.

 

(3) În termen de o lună de la prezentarea raportului de către Comisie, Parlamentul European poate să invite Comisia la o reuniune ad-hoc a comisiei sale competente pentru a prezenta și a explica orice aspecte legate de punerea în aplicare a acordului.

 

(4) Comisia dă publicității raportul la cel târziu șase luni de la prezentarea acestuia Parlamentului European.”

Amendamentul  59

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 8

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Secțiune eliminată

Justificare

A se vedea justificarea la amendamentul 1.

Amendamentul  60

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 9 – punctul 1 (nou)

Regulamentul (CE) nr. 1340/2008

Considerentul 9a (nou)

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

1. Se introduce următorul considerent:

 

(9a)Pentru a permite administrarea eficientă a anumitor restricții, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ar trebui să fie delegată Comisiei în ceea ce privește modificările la anexa V. Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți. Atunci când pregătește și elaborează acte delegate, Comisia ar trebui să asigure o transmitere simultană, în timp util și adecvată a documentelor relevante către Parlamentul European și Consiliu. Comisia ar trebui să furnizeze informații și documente complete cu privire la reuniunile sale cu experții naționali în cadrul lucrărilor sale pentru pregătirea și punerea în aplicare a actelor delegate. În acest sens, Comisia ar trebui să garanteze că Parlamentul European este implicat în mod corespunzător, pe baza celor mai bune practici rezultate din experiențele anterioare din alte domenii de politică, pentru a crea cele mai bune condiții posibile pentru controlul actelor delegate exercitat de Parlamentul European în viitor.”

Amendamentul  61

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 9 – punctul 2

Regulamentul (CE) nr. 1340/2008

Articolul 16a – alineatul 2

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Delegarea de competență menționată la articolul 5 alineatul (3) se conferă Comisiei pe o perioadă de timp nedeterminată.

(2) Delegarea de competențe menționată la articolul 5 alineatul (3) se conferă Comisiei pe o perioadă de cinci ani de la ...*. Comisia prezintă un raport privind delegarea de competențe cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade de timp identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opun prelungirii respective cu cel târziu trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.

 

_____________

 

* JO: a se introduce data intrării în vigoare a prezentului regulament.

Amendamentul  62

Propunere de regulament – act de modificare

Anexa 1 – secțiunea 9 – punctul 2

Regulamentul (CE) nr. 1340/2008

Articolul 16a – alineatul 5

 

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(5) Un act delegat adoptat în conformitate cu articolul 5 alineatul (3) intră în vigoare numai în cazul în care nu a fost exprimată nicio obiecție nici din partea Parlamentului European, nici a Consiliului în termen de 2 luni de la notificarea actului respectiv Parlamentului European și Consiliului sau în cazul în care, înainte de expirarea termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia cu privire la faptul că nu vor formula obiecții. Termenul respectiv se prelungește cu 2 luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

(5) Un act delegat adoptat în conformitate cu articolul 5 alineatul (3) intră în vigoare numai în cazul în care nu a fost exprimată nicio obiecție nici din partea Parlamentului European, nici a Consiliului în termen de 2 luni de la notificarea actului respectiv Parlamentului European și Consiliului sau în cazul în care, înainte de expirarea termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia cu privire la faptul că nu vor formula obiecții. Termenul respectiv se prelungește cu 4 luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Amendamentul  63

Propunere de regulament – act de modificare

Anexă – secțiunea 10

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Secțiune eliminată

Justificare

A se vedea justificarea la amendamentul 2.

EXPUNERE DE MOTIVE

A. Context

Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a anumitor regulamente privind politica comercială comună în legătură cu acordarea de competențe delegate pentru adoptarea anumitor măsuri („Actul omnibus II privind comerțul”), aflată în curs de examinare, vizează adaptarea a 10 regulamente din domeniul politicii comerciale la noile dispoziții de drept primar ale Tratatului de la Lisabona. Mai precis, propunerea vizează alinierea regulamentelor la articolul 290 care introduce pentru prima dată actele delegate în dreptul european. Articolul 290 îi permite legiuitorului să delege Comisiei competența de a adopta acte fără caracter legislativ și cu domeniu general de aplicare care completează sau modifică anumite elemente neesențiale ale unui act legislativ. Legiuitorul are în continuare dreptul de a revoca delegarea în orice moment și de a lua apoi singur o decizie. În plus, orice decizie luată sub forma unui act delegat poate face obiectul unui veto din partea legiuitorului; astfel, este suficient ca fie Consiliul, fie Parlamentul să se opună unui proiect de act delegat propus de Comisie.

Propunerea Comisiei însoțește o primă propunere pe care Comisia a făcut-o în materie de politică comercială. Această propunere [COM(2011)008, cunoscută și ca „Actul omnibus I privind comerțul”] modifică anumite regulamente privind politica comercială comună în ceea ce privește procedurile în cadrul cărora Consiliul a participat la procesul decizional și care nu au la bază Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei. Aceasta propune ca aceste proceduri să fie transformate fie în acte delegate în conformitate cu articolul 290 din tratat, fie în acte de punere în aplicare în conformitate cu articolul 291.

Propunerea Omnibus II privind comerțul examinează toate celelalte proceduri decizionale existente în legislația privind politica comercială în vederea adaptării acestora, după caz, la regimul actelor delegate prevăzut la articolul 290. În principiu, acestea sunt proceduri decizionale bazate pe Decizia 1999/468/CE a Consiliului. Comisia propune ca anumite proceduri să fie transformate în acte delegate.

B. Raportul

1. Eliminarea a două regulamente din propunerea Comisiei

Raportorul propune eliminarea următoarelor două regulamente din propunerea Comisiei:

· Regulamentul (CE) nr. 732/2008 al Consiliului din 22 iulie 2008 de aplicare a unui sistem generalizat de preferințe tarifare pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2009 și 31 decembrie 2011 și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 552/97 și (CE) nr. 1933/2006 și a Regulamentelor (CE) nr. 1100/2006 și (CE) nr. 964/2007 ale Comisiei

Adaptarea Regulamentului privind sistemul de preferințe tarifare generalizate la noul regim al actelor de punere în aplicare și al actelor delegate a fost abordată în ambele propuneri omnibus ale Comisiei. Raportul privind propunerea Omnibus I a introdus numeroase amendamente de modificare a actelor de punere în aplicare propuse în acte delegate, în spiritul Raportului Scholz din primăvara anului 2011. Prin urmare, din motive de raționalitate, cei doi raportori au convenit să păstreze toate amendamentele privind adaptarea Regulamentului SPG la noua procedură de comitologie în raportul Omnibus I. În consecință, partea corespunzătoare ar trebui eliminată din propunerea Omnibus II. În acest scop au fost prezentate amendamentele 1 și 21.

· Regulamentul (CE) nr. 1215/2009 al Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind introducerea unor măsuri comerciale excepționale în favoarea țărilor și teritoriilor participante și legate de procesul de stabilizare și de asociere pus în aplicare de către Uniunea Europeană

Parlamentul European și-a adoptat la 13 octombrie 2011 poziția în primă lectură privind propunerea Comisiei de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1215/2009 al Consiliului privind introducerea unor măsuri comerciale excepționale în favoarea țărilor și teritoriilor participante și legate de procesul de stabilizare și de asociere pus în aplicare de către Uniunea Europeană (2010/0036(COD). Acest nou regulament de modificare a abordat, printre altele, chestiunea actelor de punere în aplicare și a actelor delegate, introducând dispozițiile corespunzătoare în Regulamentul (CE) nr. 1215/2009. Prin urmare, partea referitoare la acest regulament trebuie eliminată din propunerea Omnibus II. În acest scop au fost prezentate amendamentele 2 și 24.

2. Adăugarea de noi considerente la regulamentele modificate

Propunerea Comisiei nu s-a oprit asupra considerentelor regulamentelor modificate. În opinia raportorului, considerentele actelor de bază trebuie modificate pentru a explica utilizarea actelor delegate și pentru a defini cu precizie obiectivul, conținutul și sfera delegării. De asemenea, raportorul consideră că este important să fie asigurată posibilitatea experților Parlamentului de a participa la reuniunile de experți organizate de Comisie în vederea pregătirii și punerii în aplicare a actelor delegate. Aceste două considerații sunt reflectate în amendamentele 3, 5, 7, 9, 11, 13, 19 și 22.

3. Limitarea în timp a delegării de competențe

Raportorul consideră că delegarea de competențe către Comisie trebuie limitată în timp. O astfel de limitare permite un control parlamentar sporit, obligând Comisia să prezinte un raport privind delegarea de competențe cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei stabilite. Pe de altă parte, prelungirea tacită a delegării de competențe cu perioade de timp identice evită impunerea unor sarcini excesive legiuitorilor și facilitează punerea în aplicare a politicii comerciale comune.

Raportorul propune ca delegarea de competențe să fie limitată la o perioadă de cinci ani. Această perioadă permite Comisiei să își exercite în mod corespunzător delegarea și aduce securitatea juridică necesară în raport cu părțile interesate, garantând totodată un grad adecvat de control parlamentar în spiritul Tratatului de la Lisabona. Întrucât în trecut nu au fost adoptate foarte multe măsuri de comitologie bazate pe regulamentele care fac obiectul prezentului raport, perioada de cinci ani permite raportului Comisiei să fie suficient de informativ.

Prin urmare, raportorul consideră că propunerea Comisiei trebuie modificată în consecință în ceea ce privește toate dispozițiile referitoare la exercitarea delegării de competențe. În acest scop au fost prezentate amendamentele 4, 6, 8, 10, 12, 18, 20 și 23.

4. Modificarea Regulamentului (CE) nr. 1528/2007 al Consiliului din 20 decembrie 2007 privind aplicarea regimurilor aplicabile produselor originare din anumite state care fac parte din grupul statelor din Africa, zona Caraibelor și Pacific (ACP) prevăzute în acordurile de stabilire sau care duc la stabilirea Acordurilor de parteneriat economic

Propunerea Omnibus I a Comisiei stabilește regimul actelor delegate pentru măsurile adoptate în conformitate cu articolul 2 alineatele (2) și (3), precum și un articol procedural privind exercitarea delegării de competențe. Propunerea Omnibus II a Comisiei prevede utilizarea actelor delegate la articolul 4 alineatul (4) și la articolul 23, cu o trimitere încrucișată la Omnibus I. Prin urmare, din motive de raționalitate, cei doi raportori au convenit să păstreze toate dispozițiile privind adaptarea Regulamentului (CE) nr. 1528/2007 la regimul actelor delegate în raportul Omnibus II prin intermediul amendamentelor 14, 15, 16, 17 și 18 și prin eliminarea dispozițiilor corespunzătoare din Omnibus I.

C. Concluzii

Prezentul raport se bazează pe modificările aduse de articolul 290 din Tratatul de la Lisabona și transpune sistematic modificările respective în legislația secundară din domeniul politicii comerciale comune. Raportul își propune să ofere Parlamentului European, ca reprezentant direct ales al cetățenilor UE, posibilitatea de a-și exercita pe deplin noile competențe și de a asigura un control parlamentar adecvat asupra executivului, permițând totodată o aplicare flexibilă, predictibilă și în timp util a politicii comerciale comune.

PROCEDURĂ

Titlu

Modificarea anumitor regulamente referitoare la politica comercială comună în ceea ce privește acordarea de competențe delegate pentru adoptarea anumitor măsuri

Referințe

COM(2011)0349 – C7-0162/2011 – 2011/0153(COD)

Data prezentării la PE

15.6.2011

 

 

 

Comisie competentă în fond

       Data anunțului în plen

INTA

23.6.2011

 

 

 

Comisie(i) sesizată(e) pentru avizare

       Data anunțului în plen

JURI

23.6.2011

 

 

 

Avize care nu au fost emise

       Data deciziei

JURI

27.10.2011

 

 

 

Raportor(i)

       Data numirii

Jörg Leichtfried

22.9.2011

 

 

 

Examinare în comisie

25.1.2012

1.3.2012

 

 

Data adoptării

27.3.2012

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

28

0

1

Membri titulari prezenți la votul final

William (The Earl of) Dartmouth, Damien Abad, Laima Liucija Andrikienė, Maria Badia i Cutchet, David Campbell Bannerman, Daniel Caspary, Marielle de Sarnez, Yannick Jadot, Metin Kazak, Bernd Lange, David Martin, Vital Moreira, Paul Murphy, Godelieve Quisthoudt-Rowohl, Niccolò Rinaldi, Helmut Scholz, Peter Šťastný, Robert Sturdy, Gianluca Susta, Keith Taylor, Iuliu Winkler, Jan Zahradil, Paweł Zalewski

Membri supleanți prezenți la votul final

Josefa Andrés Barea, Catherine Bearder, George Sabin Cutaș, Mário David, Elisabeth Köstinger, Jörg Leichtfried, Jarosław Leszek Wałęsa

Membri supleanți [articolul 187 alineatul (2)] prezenți la votul final

Gabriel Mato Adrover

Data depunerii

2.4.2012