BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättandet av ett program för miljö och klimatpolitik (Life)

28.9.2012 - (COM(2011)0874 – C7‑0498/2011 – 2011/0428(COD)) - ***I

Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet
Föredragande: Jutta Haug


Förfarande : 2011/0428(COD)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
A7-0294/2012
Ingivna texter :
A7-0294/2012
Antagna texter :

FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS LAGSTIFTNINGSRESOLUTION

om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättandet av ett program för miljö och klimatpolitik (Life)

(COM(2011)0874 – C7‑0498/2011 – 2011/0428(COD))

(Ordinarie lagstiftningsförfarande: första behandlingen)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (COM(2011)0874),

–   med beaktande av artiklarna 294.2 och 192 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, i enlighet med vilka kommissionen har lagt fram sitt förslag för parlamentet (C7‑0498/2011),

–   med beaktande av artikel 294.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

–   med beaktande av yttrandet från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén av den 25 april 2012[1],

–   med beaktande av yttrandet från Regionkommittén av den19 juli 2012[2],

–   med beaktande av artikel 55 i arbetsordningen,

–   med beaktande av betänkandet från utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet och yttrandena från budgetutskottet, utskottet för industrifrågor, forskning och energi och utskottet för regional utveckling (A7-0294/2012).

1.  Europaparlamentet antar nedanstående ståndpunkt vid första behandlingen.

2.  Europaparlamentet påpekar att den finansieringsram som specificeras i lagstiftningsförslaget bara utgör en vägledning för den lagstiftande myndigheten och att denna ram inte kan fastställas förrän en överenskommelse nåtts om lagstiftningsförslaget om den fleråriga budgetramen för åren 2014–2020.

3.  Europaparlamentet påminner om sin resolution av den 8 juni 2011 om investering i framtiden: en ny flerårig budgetram för ett konkurrenskraftigt och hållbart Europa för alla[3]. Parlamentet upprepar att utan tillräckliga ytterligare resurser i nästa fleråriga budgetram kommer unionen inte att kunna uppfylla sina nuvarande politiska prioriteringar, särskilt dem som hör samman med Europa 2020-strategin, och de nya uppgifter som föreskrivs i Lissabonfördraget samt reagera vid oförutsedda händelser. Parlamentet påpekar att också om resursnivån för nästa fleråriga budgetram ökar med minst 5 % jämfört med nivån för 2013 så kan endast ett begränsat bidrag ges till uppnåendet av unionens överenskomna mål och åtaganden samt till principen om solidaritet inom unionen. Parlamentet uppmanar rådet – om det inte delar denna uppfattning – att tydligt visa vilka av dess politiska prioriteringar eller projekt som kan överges helt och hållet, trots deras dokumenterade europeiska mervärde.

4.  Europaparlamentet påminner om sin ovannämnda resolution av den 8 juni 2011 där det understryks att Life+ har införts framgångsrikt och visat sig vara betydelsefullt när det gällt att bevara den biologiska mångfalden och skydda miljön. Parlamentet betonar behovet av att även fortsättningsvis ha välfinansierade program för natur och biologisk mångfald i syfte att uppfylla EU:s mål på miljöområdet, särskilt i fråga om Life+ och Natura 2000.

5.  Europaparlamentet anser att utvidgningen av Life-programmets tematiska och geografiska omfattning och tillägget av nya slags projekt inte får leda till att befintliga framgångsrika projekt ersätts utan avspeglas i en betydande ökning av programmets finansieringsram. Parlamentet betonar vidare att det är angeläget att anslå tillräckliga medel till den biologiska mångfalden i unionen genom stöd till Natura 2000 och att Life-programmet bör bidra med minst 10 procent av de årliga finansieringsbehoven i fråga om Natura 2000 på 5 800 miljoner euro. Resterande finansieringsbehov måste täckas genom andra unionsmedel, av medlemsstaterna och privata finansieringskällor.

6.  Europaparlamentet påpekar att ändringar i Life-programmets finansieringsram för perioden 2014–2020, jämfört med kommissionens ursprungliga förslag, kommer att påverka programmets budgetfördelning. Om finansieringsramen ökas bör de extra budgetmedlen användas till att öka andelen medel till delprogrammet Miljö, andelen medel som används till projekt som finansieras av verksamhetsbidrag eller innovativa finansieringsinstrument och andelen medel till ”traditionella” projekt.

7.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram en ny text för parlamentet om den har för avsikt att väsentligt ändra sitt förslag eller ersätta det med ett nytt.

8.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända parlamentets ståndpunkt till rådet, kommissionen och de nationella parlamenten.

Ändringsförslag  1

Förslag till förordning

Skäl 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(3) Unionens finansieringsprogram kan inte uppfylla alla specifika miljö- och klimatpolitiska behov. För miljö- och klimatpolitik krävs specifika strategier för att hantera en ojämn integrering av de politiska målen i medlemsstaternas praxis, ett ojämnt och otillräckligt genomförande av lagstiftningen i medlemsstaterna samt otillfredsställande spridning och främjande av politiska mål. Det är lämpligt att fortsätta med Life-programmet som regleras i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 614/2007 av den 23 maj 2007 om det finansiella instrumentet för miljön (Life+) och att anta en ny förordning. Genom den här förordningen bör det därför fastställas ett särskilt finansieringsprogram för miljö- och klimatpolitik (nedan kallat Life-programmet).

(3) Unionens finansieringsprogram kan inte uppfylla alla specifika miljö- och klimatpolitiska behov. För miljö- och klimatpolitik krävs specifika strategier för att hantera en ojämn integrering av de politiska målen i medlemsstaternas praxis, ett ojämnt och otillräckligt genomförande av lagstiftningen i medlemsstaterna samt otillfredsställande spridning och främjande av politiska mål. Det är lämpligt att fortsätta med Life-programmet som regleras i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 614/2007 av den 23 maj 2007 om det finansiella instrumentet för miljön (Life+) och att anta en ny förordning. Genom den här förordningen bör det därför fastställas ett särskilt finansieringsprogram för miljö- och klimatpolitik (nedan kallat Life-programmet). För att unionens finansiering ska få största möjliga effekt bör man sträva efter synergi- och kompletteringseffekter mellan Life‑programmet och andra av unionens finansieringsprogram.

Ändringsförslag  2

Förslag till förordning

Skäl 3a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(3a) Denna förordning bör fastställa, för Life-programmets hela löptid, en finansieringsram som utgör den främsta referensen för budgetmyndigheten inom ramen för det årliga budgetförfarandet enligt punkt 17 i kommissionens förslag av den 29 juni 2011 till ett interinstitutionellt avtal mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om samarbete i budgetfrågor och en sund ekonomisk förvaltning.

Ändringsförslag  3

Förslag till förordning

Skäl 4a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(4a) Erfarenheterna av programmet Life+ har visat att användningen av tillgänglig finansiering från Life har varit mycket ojämn mellan olika medlemsstater trots mekanismen för vägledande nationella tilldelningar. Det bör fastställas närmare bestämmelser, särskilt om system för nationella och regionala kontaktpunkter och rådgivning av framgångsrika stödmottagande projekt, beträffande de medlemsstater som har haft störst problem att få tillgång till finansiering, specifikt bistånd och kapacitetsuppbyggnad. Solidaritet inom unionen och insatsfördelning bör inte återspeglas genom att anslå budgetandelar och därigenom äventyra projektkvaliteten, utan snarare genom riktat bistånd och genom att tilldela regioner med särskilda miljö- eller klimatrelaterade behov tilläggspoäng. Medlemsstaterna kan själva i hög grad bidra till att öka sin användning av finansieringen inom Life genom att stärka sina system för nationella och regionala kontaktpunkter, genom att stödja projektberedningen tekniskt och finansiellt och genom att inrätta miljöfonder eller andra mekanismer för att säkerställa tillgången till medfinansiering.

Ändringsförslag  4

Förslag till förordning

Skäl 4b (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(4b) Solidariteten bör även ta sig uttryck i form av en vid och kontinuerlig spridning av projektresultaten så att medlemsstater och regioner med färre projekt kan dra nytta av resultat samt teknik och förfaranden som tagits fram inom framgångsrika projekt. Life-projekt bör därmed se nätverksverksamhet och spridning av projektresultat som särskilt viktigt och bör ge råd till potentiella intressenter och framtida sökande utanför Life-nätverket. Kommissionen bör vidare stärka sina insatser för riktad spridning av projektresultat inom och utanför Lifenätverket med särskilt fokus på medlemsstater med låg Life-finansiering.

Ändringsförslag  5

Förslag till förordning

Skäl 5

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(5) Med tanke på Life-programmets egenskaper och storlek kan det inte lösa alla miljö- och klimatproblem. Syftet bör snarare vara att påskynda förändringar i utvecklingen och genomförandet av politiken genom att tillhandahålla och sprida lösningar och bästa praxis för att nå miljö- och klimatmålen.

(5) Med tanke på Life-programmets egenskaper och storlek kan det inte lösa alla miljö- och klimatproblem. Syftet bör snarare vara att påskynda förändringar i utvecklingen och genomförandet av politiken genom att tillhandahålla och sprida lösningar och bästa praxis för att nå miljö- och klimatmålen. I denna strävan bör det stödja genomförandet av unionens miljöhandlingsprogram. I sin resolution av den 20 april 2012 om översynen av det sjätte miljöhandlingsprogrammet och fastställandet av prioriteringar för det sjunde miljöhandlingsprogrammet – en bättre miljö för ett bättre liv1 framhåller Europaparlamentet att miljöhandlingsprogrammen bidrar till att garantera en nödvändig samordning av unionspolitiken. Parlamentet anser särskilt att man under det kommande årtiondet kommer att nödgas ta itu med miljöfrågorna med ett mer samstämt och integrerat tillvägagångssätt där man tar hänsyn till alla kopplingar mellan dem samt fyller återstående luckor, eftersom det annars kan uppstå oåterkalleliga skador. Europaparlamentet betonar också att det sjunde miljöhandlingsprogrammet bör tillhandahålla rätt ram för att garantera adekvat finansiering, däribland finansiering av innovation, forskning och utveckling, i samverkan med Life, och att en fullständig integrering av miljövården bör vara en viktig del av den fleråriga budgetramen 2014–2020, samt av reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken, den gemensamma fiskeripolitiken och sammanhållningspolitiken och Horisont 2020.

 

______________

 

1 P7_TA(2012)0147.

Ändringsförslag  6

Förslag till förordning

Skäl 6

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(6) I denna förordning fastställs, för Life-programmets hela löptid, en finansieringsram på totalt 3 618 miljoner euro som utgör den främsta referensen för budgetmyndigheten inom ramen för det årliga budgetförfarandet enligt punkt 17 i kommissionens förslag till ett interinstitutionellt avtal av den 29 juni 2011 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning.

(6) I denna förordning fastställs, för Life-programmets hela löptid, en finansieringsram på […] miljoner EUR, vilket motsvarar […] procent av det totala beloppet för åtagandebemyndiganden i enlighet med rådets förordning (EU) nr .../... om den fleråriga budgetramen för åren 2014–2020, och som utgör den främsta referensen för budgetmyndigheten inom ramen för det årliga budgetförfarandet enligt punkt 17 i kommissionens förslag till ett interinstitutionellt avtal av den 29 juni 2011 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning.

Ändringsförslag  7

Förslag till förordning

Skäl 6a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(6a) Med beaktande av ”budskapet från Réunion” i juli 2008 och i enlighet med rådets slutsatser av den 19 december 2011, där kommissionen och medlemsstaterna uppmanas att fortsätta främja en gemensam naturbevarandestrategi inom unionens hela territorium, inbegripet de yttersta randområdena och medlemsstaters utomeuropeiska länder och territorier, samt kommissionens meddelande ”Vår livförsäkring, vårt naturkapital – en strategi för biologisk mångfald i EU fram till 2020” av den 3 maj 2011, i vilket kommissionen förespråkar en utvidgning av och uppmuntran till initiativet BEST (biologisk mångfald och ekosystemtjänster i utomeuropeiska territorier), bör utomeuropeiska länder och territorier kunna delta i EU:s program i enlighet med de villkor som fastställs i rådets beslut 2001/822/EG om associering av de utomeuropeiska länderna och territorierna med Europeiska gemenskapen1 .

 

______________

1 EGT L 314, 30.11.2001, s. 1.

Motivering

Life-programmet bör öppnas för EU:s utomeuropeiska territorier som helhet (de yttersta randområdena såväl som utomeuropeiska länder och territorier) för att skydda dessa territorier, som tillhör världens nyckelområden i fråga om biologisk mångfald.

Ändringsförslag  8

Förslag till förordning

Skäl 10

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(10) Miljö- och klimatkrav bör integreras i unionens politik och verksamhet. Life-programmet bör därför komplettera andra av unionens finansieringsprogram, till exempel Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska garantifonden för jordbruket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, Europeiska havs- och fiskerifonden och Horisont 2020. Kommissionen och medlemsstaterna bör säkerställa sådan komplementaritet på alla nivåer. På unionsnivå ska komplementariteten säkerställas genom att man upprättar ett strukturerat samarbete mellan Life-programmet och unionens finansieringsprogram med delad förvaltning inom den gemensamma strategiska ramen, i synnerhet för att främja finansiering av verksamheter som kompletterar integrerade projekt eller för att stödja användningen av lösningar, metoder och strategier som utarbetats inom ramen för Life-programmet. Life-programmet bör också uppmuntra införandet av miljö- och klimatrelaterade forsknings- och innovationsresultat från Horisont 2020. I detta sammanhang bör det erbjuda möjligheter till medfinansiering av projekt med tydliga fördelar på miljö- och klimatområdet för att skapa synergier. Samordning krävs för att förebygga dubbelfinansiering.

(10) Miljö- och klimatkrav bör integreras i unionens politik och verksamhet. Life-programmet bör därför komplettera andra av unionens finansieringsprogram, till exempel Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska garantifonden för jordbruket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, Europeiska havs- och fiskerifonden och Horisont 2020. Kommissionen och medlemsstaterna bör säkerställa sådan komplementaritet på alla nivåer. På unionsnivå ska komplementariteten säkerställas genom att man upprättar ett strukturerat samarbete mellan Life-programmet och unionens finansieringsprogram med delad förvaltning inom den gemensamma strategiska ramen, i synnerhet för att främja finansiering av verksamheter som kompletterar integrerade projekt eller för att stödja användningen av lösningar, metoder och strategier som utarbetats inom ramen för Life-programmet. För att säkerställa rättslig klarhet och praktisk genomförbarhet när det gäller Life-programmets integrerade projekt bör samarbete mellan unionens andra fonder och de integrerade projekten uttryckligen föreskrivas i förordning (EU) nr …/… (förordningen om gemensamma bestämmelser)1. Särskilda åtgärder bör vidtas i syfte att upprätta samarbetet i ett tidigt skede, så att de integrerade projektens fördelar beaktas vid utarbetandet av partnerskapsavtal och operativa program eller program för landsbygdsutveckling. Life-programmet bör också uppmuntra införandet av miljö- och klimatrelaterade forsknings- och innovationsresultat från Horisont 2020. I detta sammanhang bör det erbjuda möjligheter till medfinansiering av projekt med tydliga fördelar på miljö- och klimatområdet för att skapa synergier. Samordning krävs för att förebygga dubbelfinansiering och också för att undvika att de finansiella nettoinsatserna som lämnas för att uppnå målsättningarna i denna förordning skulle sänkas.

 

_______________

 

1 COM(2011)0615.

Ändringsförslag  9

Förslag till förordning

Skäl 11

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(11) Att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald och förbättra resurseffektiviteten samt att ta itu med miljö- och hälsorelaterade problem är fortfarande nyckelfrågor för unionen. Dessa frågor kräver ökade insatser på unionsnivå för att erbjuda lösningar och bästa praxis som kan bidra till att uppnå målen i kommissionens meddelande ”Europa 2020: En strategi för smart och hållbar tillväxt för alla” (nedan kallad Europa 2020-strategin). Dessutom är förbättrad styrning, särskilt genom åtgärder för ökad medvetenhet och medverkan av aktörer, avgörande för att nå miljömålen. Därför bör delprogrammet Miljö ha tre prioriterade åtgärdsområden: Miljö- och resurseffektivitet, Biologisk mångfald samt Miljöstyrning och miljöinformation. Projekt som finansieras via Life-programmet bör kunna bidra till att nå de specifika målen för mer än ett av de prioriterade områdena, och fler än en medlemsstat bör kunna delta i projekten.

(11) Att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald och förbättra resurseffektiviteten samt att ta itu med miljö- och hälsorelaterade problem är fortfarande nyckelfrågor för unionen. Dessa frågor kräver ökade insatser på unionsnivå för att erbjuda lösningar och bästa praxis som kan bidra till att uppnå målen i kommissionens meddelande ”Europa 2020: En strategi för smart och hållbar tillväxt för alla” (nedan kallad Europa 2020-strategin). Dessutom är förbättrad styrning, särskilt genom åtgärder för ökad medvetenhet och medverkan av aktörer, avgörande för att nå miljömålen. Därför bör delprogrammet Miljö ha tre prioriterade åtgärdsområden: Miljö- och resurseffektivitet, Natur och Biologisk mångfald samt Miljöstyrning och miljöinformation. Projekt som finansieras via Life-programmet bör kunna bidra till att nå de specifika målen för mer än ett av de prioriterade områdena, och fler än en medlemsstat bör kunna delta i projekten.

Ändringsförslag  10

Förslag till förordning

Skäl 13

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(13) Kommissionens meddelande till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén ”Vår livförsäkring, vårt naturkapital – en strategi för biologisk mångfald i EU fram till 2020” (nedan kallat EU-strategi för biologisk mångfald fram till 2020) anges mål för att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald. Dessa mål är bland annat ett fullständigt genomförande av rådets direktiv 92/43/EEG av den 21 maj 1992 om bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter och Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/147/EG av den 30 november 2009 om bevarande av vilda fåglar, samt bevarande och återställande av ekosystem och ekosystemtjänster. Life-programmet bör bidra till att uppnå dessa mål. Därför bör det prioriterade området Biologisk mångfald inriktas på genomförande och förvaltning av det Natura 2000-nätverk som inrättats genom rådets direktiv 92/43/EEG, särskilt när det gäller den prioriterade plan som anges i artikel 8 i det direktivet, på utarbetande och spridning av bästa praxis när det gäller biologisk mångfald och direktiven 2009/147/EG och 92/43/EEG samt på de bredare utmaningarna för den biologiska mångfalden som anges i unionens strategi för biologisk mångfald fram till 2020.

(13) Kommissionens meddelande till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén ”Vår livförsäkring, vårt naturkapital – en strategi för biologisk mångfald i EU fram till 2020” (nedan kallat EU-strategi för biologisk mångfald fram till 2020) anges mål för att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald. Dessa mål är bland annat ett fullständigt genomförande av rådets direktiv 92/43/EEG av den 21 maj 1992 om bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter och Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/147/EG av den 30 november 2009 om bevarande av vilda fåglar, samt bevarande och återställande av ekosystem och ekosystemtjänster. Life-programmet bör bidra till att uppnå dessa mål. Därför bör det prioriterade området Natur och Biologisk mångfald inriktas på genomförande och förvaltning av det Natura 2000-nätverk som inrättats genom rådets direktiv 92/43/EEG, särskilt när det gäller den prioriterade plan som anges i artikel 8 i det direktivet, på utarbetande och spridning av bästa praxis när det gäller biologisk mångfald och direktiven 2009/147/EG och 92/43/EEG samt på de bredare utmaningarna för den biologiska mångfalden som anges i unionens strategi för biologisk mångfald fram till 2020. Life‑programmets bidrag till de årliga finansieringsbehoven i fråga om nätverket Natura 2000, som beräknas till 5 800 miljoner euro1, bör ses och fastställas i sammanhang med öronmärkningen för utgifter för biologisk mångfald i andra unionsfonder. I sin resolution av den 20 april 2012 om vår livförsäkring, vårt naturkapital – en strategi för biologisk mångfald fram till 20202 uppmanade Europaparlamentet kommissionen och medlemsstaterna att garantera åtminstone 5 800 miljoner euro per år i finansiering från unionen och medlemsstaterna och att tillräcklig finansiering görs tillgänglig genom olika fonder i unionen (till exempel fonderna för den gemensamma jordbrukspolitiken, Europeiska havs- och fiskerifonden och fonden, Sammanhållningsfonden och den förstärkta fonden Life+) med bättre samordning och samstämmighet mellan dessa fonder, bland annat genom konceptet integrerade projekt och därigenom förbättra öppenheten för de olika regioner som får EU-finansiering.

 

_____________

 

1 Financing Natura 2000. Investing in Natura 2000: Delivering benefits for nature and people. Arbetsdokument från kommissionens avdelningar, SEC(2011)1573.

 

2 P7_TA(2012)0146.

Ändringsförslag  11

Förslag till förordning

Skäl 14a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(14a) För att optimera användningen av resurserna i Life-programmen bör synergier uppmuntras mellan åtgärder under delprogrammet Miljö, framför allt för att skydda den biologiska mångfalden, och åtgärder för begränsning av och anpassning till klimatförändringar under delprogrammet Klimatpolitik.

Ändringsförslag  12

Förslag till förordning

Skäl 16

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(16) Det prioriterade området Begränsning av klimatförändringar bör bidra till utarbetandet och genomförandet av unionens klimatrelaterade politik och lagstiftning, särskilt när det gäller övervakning och rapportering av växthusgaser, politik för markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk, system för handel med utsläppsrätter, medlemsstaternas insatser för att minska utsläppen av växthusgaser, avskiljning och lagring av koldioxid, förnybar energi, energieffektivitet, transport och bränslen, skydd av ozonskiktet och fluorerade gaser.

(16) (16) Det prioriterade området Begränsning av klimatförändringar bör bidra till utarbetandet och genomförandet av unionens klimatrelaterade politik och lagstiftning, särskilt genom att stödja synergier med andra miljömål, såsom biologisk mångfald, inom områdena övervakning och rapportering av växthusgaser, markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk, bevarande av naturliga kolsänkor, miljövänliga metoder för utveckling av förnybar energi i städer, jordbruksområden, bergsområden eller avsides områden, återvinning av avfall och framställning av biogas, energieffektivitet, gatubelysning, transport och bränslen, särskilt av den tredje generationen, skydd av ozonskiktet och fluorerade gaser.

Motivering

Hantering och återvinning av fall är ett stort ansvar för lokala och regionala myndigheter. Hållbar hantering av denna verksamhet bör också uppmuntras.

Ändringsförslag  13

Förslag till förordning

Skäl 18

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(18) Ett fullständigt genomförande av lagstiftningen och politiken på miljö- och klimatområdet hänger samman med uppnåendet av bättre styrning, större medverkan av berörda parter och informationsspridning. Därför bör de prioriterade områdena Klimatstyrning och klimatinformation i båda delprogrammen ge stöd till utarbetandet av plattformar och utbyte av bästa praxis för bättre efterlevnad och verkställighet samt generera stöd från allmänheten och de berörda parterna för unionens politiska beslut på miljö- och klimatområdena. De bör särskilt leda till förbättringar vad gäller kunskapsspridning, ökad medvetenhet, allmänhetens deltagande, tillgång till information och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor.

(18) Ett fullständigt genomförande av lagstiftningen och politiken på miljö- och klimatområdet hänger samman med uppnåendet av bättre styrning, större medverkan av berörda parter och informationsspridning. Därför bör de prioriterade områdena Klimatstyrning och klimatinformation i båda delprogrammen ge stöd till utarbetandet av plattformar och utbyte av bästa praxis för bättre efterlevnad och verkställighet samt generera stöd från allmänheten och de berörda parterna för unionens politiska beslut på miljö- och klimatområdena. De bör särskilt leda till förbättringar vad gäller kunskapsspridning och utbyte av bra metoder, ökad medvetenhet, allmänhetens deltagande, tillgång till information och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor.

Ändringsförslag  14

Förslag till förordning

Skäl 21

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(21) För att förbättra genomförandet av miljö- och klimatpolitiken och öka integreringen av miljö- och klimatmål i andra politikområden bör Life-programmet främja projekt som stöder genomförandet av integrerade strategier för genomförande av lagstiftning och politik på miljö- och klimatområdet. För delprogrammet Miljö bör projekten framför allt inriktas på genomförandet av EU:s strategi för biologisk mångfald för 2020, med särskild inriktning på att effektivt förvalta och befästa de Natura 2000-nätverk som inrättats genom rådets direktiv 92/43/EEG via genomförandet av de prioriterade planer som föreskrivs i artikel 8 i samma direktiv, av Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG av den 23 oktober 2000 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område och lagstiftningen om avfall och luft. Projekten inriktas på fastställda teman, men kommer samtidigt att ha flera syften (exempelvis miljöfördelar och kapacitetsuppbyggnad) som gör det möjligt att nå resultat på andra politikområden, i synnerhet Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/56/EG av den 17 juni 2008 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på havsmiljöpolitikens område (ramdirektiv om en marin strategi). Dessa typer av projekt kan övervägas på andra miljöområden. För delprogrammet Klimatpolitik bör sådana projekt särskilt avse strategier och handlingsplaner för anpassning till och begränsning av klimatförändringen. Dessa typer av projekt bör endast stödja ett antal specifika verksamheter och åtgärder, medan annan verksamhet som kompletterar den som ingår i projektet bör komma från andra av unionens finansieringsprogram, samt från nationella, regionala eller privata medel. Finansiering genom Life-programmet bör utnyttja synergier och säkerställa att olika EU-finansieringskällor är förenliga med varandra genom att ge ett strategiskt miljö- och klimatfokus.

(21) För att förbättra genomförandet av miljö- och klimatpolitiken och öka integreringen av miljö- och klimatmål i andra politikområden bör Life-programmet främja projekt som stöder genomförandet av integrerade strategier för genomförande av lagstiftning och politik på miljö- och klimatområdet. För delprogrammet Miljö bör projekten framför allt inriktas på genomförandet av EU:s strategi för biologisk mångfald för 2020, med särskild inriktning på att effektivt förvalta och befästa de Natura 2000-nätverk som inrättats genom rådets direktiv 92/43/EEG via genomförandet av de prioriterade planer som föreskrivs i artikel 8 i samma direktiv, av Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG av den 23 oktober 2000 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område och lagstiftningen om avfall och luft. Projekten inriktas på fastställda teman, men kommer samtidigt att ha flera syften (exempelvis miljöfördelar och kapacitetsuppbyggnad) som gör det möjligt att nå resultat på andra politikområden, i synnerhet Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/56/EG av den 17 juni 2008 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på havsmiljöpolitikens område (ramdirektiv om en marin strategi). Dessa typer av projekt kan övervägas på andra miljöområden. För delprogrammet Klimatpolitik bör sådana projekt särskilt avse strategier och handlingsplaner för anpassning till och begränsning av klimatförändringen. Dessa typer av projekt bör endast stödja ett antal specifika verksamheter och åtgärder, medan annan verksamhet som kompletterar den som ingår i projektet bör komma från andra av unionens finansieringsprogram, samt från nationella, regionala eller privata medel. Finansiering genom Life-programmet bör utnyttja synergier och säkerställa att olika EU-finansieringskällor är förenliga med varandra genom att ge ett strategiskt miljö- och klimatfokus, och samtidigt åstadkomma en verklig förenkling av förfarandena. Integrerade projekt kommer att vara till nytta för andra fonder genom att öka deras absorptionskapacitet för miljörelaterade och klimatrelaterade utgifter. Med tanke på att strategin med integrerade projekt är ny och saknar mer omfattande erfarenhet, bör intressenter där det behövs stödjas med en höjd medfinansieringsnivå och tekniskt stöd under förberedelsefasen. Därutöver bör ett urvalsförfarande i två steg underlätta ansökningsfasen. Utbyte av lyckade integrerade strategier bör främjas med hjälp av alla relevanta administrativa sektorer och intressenter. Avgörande faktorer i fråga om smidig funktion och framgång inom integrerade projekt bör analyseras utifrån erfarenheterna från de första programplaneringsåren. Utifrån denna analys och beroende på tillgänglig finansiering kan ytterligare områden läggas till tillämpningsområdet för integrerade projekt.

Ändringsförslag  15

Förslag till förordning

Skäl 21a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(21a) Integrerade projekt bör fungera som en modell i syfte att stödja medlemsstaterna att använda medlen effektivt och att skapa konstruktivt och fortlöpande samarbete mellan olika sektorer inom förvaltningen för att ta itu med större utmaningar för genomförandet. Med tanke på att dessa utmaningar finns i hela unionen, bör erfarenheten med den nya projekttypen representerad av integrerade projekt vara så omfattande som möjligt. Varje medlemsstat bör därför garanteras finansiering för åtminstone två integrerade projekt inom olika områden, förutsatt att de grundläggande kvalitetskraven uppfylls, under programperioden. Kommissionen kan fastställa ytterligare mål för den tematiska fördelningen som omfattar hela Europa.

Ändringsförslag  16

Förslag till förordning

Skäl 21b (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(21b) Om integrerade projekt ska lyckas krävs ett nära samarbete mellan nationella, regionala och lokala myndigheter och icke-statliga aktörer som berörs av målen i Life-programmet. Principerna om öppenhet och offentliggörande av beslut som rör utarbetandet, genomförandet, utvärderingen och uppföljningen av projekt bör därför tillämpas.

Ändringsförslag  17

Förslag till förordning

Skäl 23

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(23) För att utföra sina uppgifter vid initieringen av miljö- och klimatpolitikens utarbetande och genomförande bör kommissionen använda medel från Life-programmet för att stödja initiering, genomförande och integrering av unionslagstiftningen inom miljö- och klimatpolitik, inbegripet inköp av varor och tjänster. Finansiella medel för kommunikationsverksamhet enligt denna förordning ska även omfatta en kommunikationspolicy för unionens politiska prioriteringar.

(23) För att utföra sina uppgifter vid initieringen av miljö- och klimatpolitikens utarbetande och genomförande bör kommissionen använda medel från Life-programmet för att stödja initiering, genomförande och integrering av unionslagstiftningen inom miljö- och klimatpolitik, inbegripet inköp av varor och tjänster. Konkreta åtgärder bör vidtas för att uppmuntra små och medelstora företag att delta i anbudsinfordringarna. Finansiella medel för kommunikationsverksamhet enligt denna förordning ska även omfatta en kommunikationspolicy för unionens politiska prioriteringar. Kommissionen bör också avsätta finansiella resurser för att förbättra kommunikationsåtgärderna och informationssystemen i fråga om genomförandet av all större miljölagstiftning i unionen enligt dess meddelande ”Större nytta av EU:s miljöåtgärder: att stärka förtroendet genom bättre kunskap och reaktionsförmåga” av den 7 mars 2012. Detta bör som ett första och brådskande steg omfatta ett offentliggörande online och regelbundna uppdateringar med exakt information om huruvida, hur och var EU-direktiv på klimat- och miljöområdena har genomförts, och införlivats, i respektive medlemsstat. En mycket tillgänglig översikt av detta slag kommer att vara ett komplement till genomförandets fokus på Life-projekt, tillhandahålla nyttig bakgrundsinformation för utformandet av projekt och mer allmänt göra medborgarna medvetna om den breda tillämpningen, de positiva konsekvenserna i hela unionen och således unionslagstiftningens betydelse. Dessutom bör Life-programmet bidra till genomförandet av åtgärd 3 c under Mål 1 i EU:s mångfaldsstrategi, enligt vilken kommissionen och medlemsstaterna ska underlätta kontrollen av att naturvårdsdirektiven följs genom att tillhandahålla särskild utbildning om Natura 2000 för domare och åklagare och genom att utveckla en större kapacitet för att främja efterlevnaden.

 

_____________

 

1 COM(2012)0095.

Ändringsförslag  18

Förslag till förordning

Skäl 25

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(25) Erfarenheter från tidigare instrument har tydliggjort behovet av att planera på flerårig basis och att inrikta insatserna på konkreta miljö- och klimatpolitiska prioriteringar och åtgärdsområden. Sådana fleråriga arbetsprogram bör vara flexibla för att uppnå Life-programmets mål och samtidigt ge den nödvändiga stabiliteten på prioriterade områden så att potentiella sökande kan planera, förbereda och lägga fram förslag. Mot bakgrund av detta bör de fleråriga arbetsprogrammen vara giltiga i minst två år med icke uttömmande prioriteringar.

(25) Erfarenheter från tidigare instrument har tydliggjort behovet av att planera på flerårig basis och att inrikta insatserna på konkreta miljö- och klimatpolitiska prioriteringar och åtgärdsområden. Sådana fleråriga arbetsprogram bör vara flexibla för att uppnå Life-programmets mål och samtidigt ge den nödvändiga stabiliteten på prioriterade områden så att potentiella sökande kan planera, förbereda och lägga fram förslag. Mot bakgrund av detta bör de fleråriga arbetsprogrammen vara giltiga i minst tre år med icke uttömmande prioriteringar.

Ändringsförslag  19

Förslag till förordning

Skäl 26

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(26) I syfte att förenkla Life-programmet och minska den administrativa bördan för sökande och bidragsmottagare bör man i större utsträckning använda schablonsatser och enhetsbelopp, och finansieringen bör inriktas på mer specifika kostnadskategorier. Som ersättning för icke bidragsberättigande kostnader och i syfte att upprätthålla en effektiv stödnivå från Life-programmet bör medfinansieringsnivån vara 70 % som en allmän regel och 80 % i specifika fall.

(26) I syfte att förenkla Life-programmet och minska den administrativa bördan för sökande och bidragsmottagare bör man i större utsträckning använda schablonsatser och enhetsbelopp. Kommissionen bör överväga att införa ansökningsförfaranden i två steg för alla projekt och alternativ för att påskynda urvalsprocessen samt göra luckan mellan urval och projektstart mindre. Kommissionen bör även sträva efter att på begäran främja kontakten mellan intresserade sökande och stödmottagare i pågående projekt inom liknande områden för att göra ett utbyte av erfarenheter möjligt mellan ansöknings- och genomförandefasen. Kommissionen bör vidare se till att projekt som avslås får en detaljerad motivering till avslaget och att motiveringen kommuniceras innan följande ansökningsomgång annonseras ut. Där det finns god praxis från andra fonder bör motsvarande ändringar göras inom Life-programmet där det är lämpligt.

Ändringsförslag  20

Förslag till förordning

Skäl 26a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(26a) För att upprätthålla en effektiv stödnivå från Life-programmet bör medfinansieringsnivån i regel vara 50 % och 60 % för integrerade projekt och motsvarande projekt för tekniskt stöd. För att öka tillgången till Life-finansiering för medlemsstater med tillfälliga budgetsvårigheter bör dessa kunna ansöka om en högre medfinansieringssats på upp till 75 procent av de stödberättigande kostnaderna. Projekt inom det prioriterade området Natur och biologisk mångfald som gäller allvarligt hotade livsmiljöer och arter bör ha rätt till en högre medfinansieringssats på upp till 75 % av de stödberättigande kostnaderna.

Ändringsförslag  21

Förslag till förordning

Skäl 26b (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(26b) Inte alla ideella organisationer och andra stödmottagande projekt som får medfinansiering från unionen kan få tillbaka mervärdesskatten enligt den gällande nationella lagstiftningen om mervärdesskatt. Endast i dessa fall bör mervärdesskatten vara en stödberättigande kostnad i Life-programmet för att trygga rättvis och lika behandling av alla stödmottagare. Detta bör inte gälla för en icke-beskattningsbar person i enlighet med definitionen i artikel 13.1 första stycket i direktiv 2006/112/EG. Kommissionen bör, på grundval av information från samtliga medlemsstater, ställa samman och offentliggöra en översikt över de momsregler som påverkar Life-projekten. Kommissionen bör redogöra för den mervärdesskatt som betalas tillbaka genom verksamhetsbidrag till Life-projekt i varje medlemsstat, som en del av utvärderingsrapporterna efter halva tiden och utvärderingsrapporterna i efterhand.

Ändringsförslag  22

Förslag till förordning

Skäl 27

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(27) Life-programmet och delprogrammen bör regelbundet övervakas och utvärderas på grundval av motsvarande indikatorer för att möjliggöra anpassningar. I syfte att bevisa den positiva samverkan som båda delprogrammen kan medföra för klimatpolitik och biologisk mångfald och att ge information om utgiftsnivån, bör man vid övervakningen av Life-programmet spåra utgifter för klimat och biologisk mångfald i enlighet med meddelandet om den fleråriga budgetramen. Spårningen bör utföras på grundval av en enkel metod genom att utgifter placeras i en av tre kategorier: Endast klimat/biologisk mångfald (räknas som 100 %), signifikant klimat/biologisk mångfald (räknas som 40 %), ej klimat/biologisk mångfald (räknas som 0 %). Man bör inte utesluta användningen av mer precisa metoder vid behov.

(27) Life-programmet och delprogrammen bör regelbundet övervakas och utvärderas på grundval av motsvarande indikatorer för att möjliggöra anpassningar. När indikatorer för utvärdering av program och projekt utvecklas, bör kommissionen understryka kvalitetskontroll på basis av resultatindikatorer och förväntade resultat och förväntad verkan. Kommissionen bör även föreslå en metod för övervakning av projektens långsiktiga framgång, särskilt på områdena för natur och biologisk mångfald. I syfte att bevisa den positiva samverkan som båda delprogrammen kan medföra för klimatpolitik och biologisk mångfald och att ge information om utgiftsnivån, bör man vid övervakningen av Life-programmet spåra utgifter för klimat och biologisk mångfald i enlighet med meddelandet om den fleråriga budgetramen. Spårningen bör utföras på grundval av en enkel metod genom att utgifter placeras i en av tre kategorier: Endast klimat/biologisk mångfald (räknas som 100 %), signifikant klimat/biologisk mångfald (räknas som 40 %), ej klimat/biologisk mångfald (räknas som 0 %). Man bör inte utesluta användningen av mer precisa metoder vid behov.

Ändringsförslag  23

Förslag till förordning

Skäl 27a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(27a) Med tanke på den långa erfarenhet kommissionens generaldirektorat för miljö har i fråga om att förvalta Life-programmet och -projekten och Life-stödmottagarnas positiva erfarenheter av de externa övervakningsgrupperna, bör en ändring i förvaltningsstrukturen utvärderas omsorgsfullt och förenas med en prövotid. Förvaltningen av integrerade projekt inom delprogrammet Miljö samt projekt inom det prioriterade åtgärdsområdet Natur och Biologisk mångfald bör ligga kvar hos kommissionens generaldirektorat för miljö.

Ändringsförslag  24

Förslag till förordning

Skäl 29

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(29) För att säkerställa enhetliga villkor för genomförandet av denna förordning i samband med antagandet av de fleråriga arbetsprogrammen bör genomförandebefogenheter delegeras till kommissionen. Dessa befogenheter bör utövas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter.

utgår

Ändringsförslag  25

Förslag till förordning

Skäl 30

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(30) I syfte att säkerställa bästa möjliga användning av unionens medel och för att garantera det europeiska mervärdet, bör befogenhet att anta akter i enlighet med artikel 290 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt delegeras till kommissionen i fråga om kriterier för projekturval, kriterier för tillämpningen av den geografiska balansen på ”integrerade projekt” och resultatindikatorer som är tillämpliga på specifika tematiska prioriteringar. Det är av särskild betydelse att kommissionen genomför lämpliga samråd under sitt förberedande arbete, även på expertnivå. Kommissionen bör, då den förbereder och utarbetar delegerade akter, se till att relevanta handlingar översänds samtidigt, i god tid och på rätt sätt till Europaparlamentet och rådet.

(30) I syfte att säkerställa bästa möjliga användning av unionens medel och för att garantera det europeiska mervärdet, bör befogenhet att anta akter i enlighet med artikel 290 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt delegeras till kommissionen i fråga om antagande och, vid behov, revidering av fleråriga arbetsprogram, fastställande av specifika tematiska, pan-europeiska fördelningsmål, som är tillämpliga på ”integrerade projekt”, utökning av tillämpningsområdet och ändring av maximala anslag för integrerade projekt, ytterligare fastställande av resultatindikatorer som är tillämpliga på specifika tematiska prioriteringar och upprättande av en förteckning över allvarligt hotade livsmiljöer och arter. Det är av särskild betydelse att kommissionen genomför lämpliga samråd under sitt förberedande arbete, även på expertnivå och med lokala och regionala myndigheter. När kommissionen förbereder och utarbetar delegerade akter bör den se till att relevanta handlingar översänds samtidigt till Europaparlamentet och rådet och att detta sker så snabbt som möjligt och på lämpligt sätt. Delegerade akter bör emellertid endast antas när så är lämpligt för att skydda Europaparlamentets rätt att invända mot de åtgärder som kommissionen antar.

Ändringsförslag 26

Förslag till förordning

Artikel 2 – led a

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(a) pilotprojekt: projekt som gäller en teknik eller metod som inte har tillämpats eller testas tidigare eller på annan plats, och som ger potentiella fördelar för miljö eller klimat jämfört med nuvarande bästa praxis,

(a) pilotprojekt: projekt som gäller en teknik eller metod som inte har tillämpats eller testas tidigare eller på annan plats, och som ger potentiella fördelar för miljö eller klimat jämfört med nuvarande bästa praxis, och vilken sedan kan tillämpas i en större skala på liknande situationer,

Motivering

Resultaten av pilotprojekt kan fungera som exempel värda att följa av andra lokala och regionala myndigheter eller av gränsöverskridande samarbetsprojekt.

Ändringsförslag  27

Förslag till förordning

Artikel 2 – led d

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

d) integrerade projekt: projekt med ett hållbart genomförande och med en större geografisk omfattning, i synnerhet regionalt, multiregionalt eller nationellt, av strategier eller handlingsplaner för miljö eller klimat som krävs enligt specifik unionslagstiftning om miljö eller klimat i enlighet med andra unionsrättsakter eller som utarbetats av medlemsstaters myndigheter,

d) (d) integrerade projekt: projekt med ett hållbart genomförande och med en större geografisk omfattning, i synnerhet regionalt, multiregionalt, nationellt eller transnationellt, av strategier eller handlingsplaner för miljö eller klimat främst inom ett eller flera av områdena natur, vatten, avfall, luft och begränsning av och anpassning till klimatförändringarna, som krävs enligt specifik unionslagstiftning om miljö eller klimat i enlighet med andra unionsrättsakter eller som utarbetats av medlemsstaters myndigheter, integrerade projekt syftar till att integrera miljö- och klimatpolitiken i övriga politikområden, i synnerhet genom att på ett samordnat sätt rikta andra EU-medel och nationella och privata medel mot miljö- eller klimatmål och mot större genomförandeproblem,

Ändringsförslag  28

Förslag till förordning

Artikel 2 – led fa (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

fa) projekt för kapacitetsuppbyggnad: projekt som syftar till att finansiellt stödja den nationella eller regionala kontaktpunkten för Life i maximalt två år och inte mer än en gång per medlemsstat och programperiod. Kontaktpunkterna ska därigenom på ett omfattande sätt kunna förmedla information om Life-programmet till potentiella sökande, skapa ett nära samarbete med förvaltningar för andra EU-fonder för att identifiera synergier med Life och stödja sökanden genom ansökningsprocessen för att säkra högkvalitativa projekt. Projekt för kapacitetsuppbyggnad väljs genom ett särskilt ansökningsförfarande.

Ändringsförslag  29

Förslag till förordning

Artikel 2 – led fb (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

fb) projekt för information, ökad medvetenhet och kunskapsspridning: projekt som syftar till att stödja kommunikation, sprida information och öka medvetenheten på områdena för miljö och klimat. Detta kan även omfatta utbyten mellan förvaltningar och/eller intressenter i olika sektorer för att marknadsföra framgångsrika integrerade projekt och strategier.

Ändringsförslag  30

Förslag till förordning

Artikel 3 – punkt 1 – stycke 1 – led ba (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

ba) Att stödja förvaltningen av områden som ingår i Natura 2000-nätverket och bevarandet av dess naturvärden, särskilt arter och livsmiljöer som är prioriterade enligt unionslagstiftningen.

Ändringsförslag  31

Förslag till förordning

Artikel 3 – punkt 1 – stycke 1 – led ca (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

ca) Att stödja genomförandet av unionens miljöhandlingsprogram.

Ändringsförslag  32

Förslag till förordning

Artikel 3 – punkt 1 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

I samband med detta ska Life-programmet bidra till hållbar utveckling och uppnåendet av Europa 2020-strategins mål.

I samband med detta ska Life-programmet bidra till hållbar utveckling och uppnåendet av målen i bl.a. Europa 2020-strategin, EU-strategin för biologisk mångfald fram till 2020, färdplanen för ett resurseffektivt Europa, färdplan 2050 och färdplanen för energi fram till 2050.

 

Ändringsförslag  33

Förslag till förordning

Artikel 3 – punkt 2 – stycke 1 – led a

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(a) Förbättringar av miljö och klimat som kan hänföras till det mål som avses i 1 a. I samband med målet att bidra till att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald ska hänförbara miljöförbättringar mätas som den procentandel Natura 2000-nätverk som återställts eller underställts god förvaltning, återställda ekosystemtjänsters yta samt antal och typ av målhabitat och målarter som fått en bättre bevarandestatus.

Förbättringar av miljö och klimat som kan hänföras till det mål som avses i 1 a. I samband med målet att bidra till att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald ska hänförbara miljöförbättringar mätas som den procentandel Natura 2000-nätverk som återställts eller underställts god förvaltning, återställda eller återupprättade ekosystemtjänsters yta samt antal och typ av målhabitat och målarter som fått en bättre bevarandestatus.

Ändringsförslag  34

Förslag till förordning

Artikel 3 – punkt 2 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Kommissionen ska ha befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 30 om resultatindikatorer mot bakgrund av dessas tillämpning på de tematiska prioriteringarna i de fleråriga arbetsprogram som avses i artikel 24.

Kommissionen ska ha befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 30 och närmare fastställa resultatindikatorer mot bakgrund av dessas tillämpning på de tematiska prioriteringarna i de fleråriga arbetsprogram som avses i artikel 24.

Ändringsförslag  35

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Finansieringsramen för genomförande av Life-programmet ska vara 3 618 000 000 euro.

1. Enligt punkt 17 i kommissionens förslag av den 29 juni 2011 till ett interinstitutionellt avtal mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning ska finansieringsramen för genomförande av Life-programmet vara [...] EUR, vilket motsvarar […] procent av det totala beloppet för åtagandebemyndiganden i enlighet med rådets förordning (EU) nr .../... om den fleråriga budgetramen för åren 2014–2020.

Ändringsförslag  36

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2 – led a

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(a) 2 713 500 000 euro av den övergripande finansieringsram som avses i punkt 1 ska fördelas till delprogrammet Miljö.

(a) [...] euro, dvs. omkring 75 % av den övergripande finansieringsram som avses i punkt 1 ska fördelas till delprogrammet Miljö.

Ändringsförslag  37

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(b) 904 500 000 euro av den övergripande finansieringsram som avses i punkt 1 ska fördelas till delprogrammet Klimatpolitik.

(a) [...] euro, dvs. omkring 25 % av den övergripande finansieringsram som avses i punkt 1 ska fördelas till delprogrammet Klimatpolitik.

Ändringsförslag  38

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2a. Minst 80 % av budgetanslagen för Life-programmet ska avsättas för innovativa finansieringsinstrument och projekt som stöds genom verksamhetsbidrag i enlighet med artikel 18.

Motivering

Andelen resurser som fördelas till Life-programmets båda delprogram fungerar bara som en indikation. Som konstateras i kompromissändringsförslag 1 (punkt 1e (ny)), om Life-programmets totala budget ökar jämfört med kommissionens ursprungliga förslag kommer de extra resurserna att användas till att öka andelen för delprogrammet Miljö och innovativa finansieringsinstrument och projekt som stöds genom verksamhetsbidrag.

Ändringsförslag  39

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2b (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2b. Av det belopp som anges i punkt 2a i denna artikel, får högst 30 % avsättas för integrerade projekt i enlighet med punkt 18 d under programplaneringsperioden. Denna högsta andel ska ses över inom ramen för den halvtidsutvärdering som avses i artikel 27.2a. Beroende på resultatet av utvärderingen och efter samråd med aktörerna ska kommissionen få befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 30 om en minskning, ökning eller avskaffande av denna högsta andel.

Ändringsförslag  40

Förslag till förordning

Artikel 5

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Tredjeländers deltagande i Life-programmet

Deltagandet från utomeuropeiska länder och territorier och tredjeländer i Life-programmet

Life-programmet ska vara öppet för deltagande från följande länder:

Life-programmet ska vara öppet för deltagande från följande länder och territorier:

 

-a) De utomeuropeiska länder och territorier som avses i beslut 2001/822/EG.

a) De länder i Europeiska frihandelssammanslutningen (Efta) som är parter i avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).

 

a) De länder i Europeiska frihandelssammanslutningen (Efta) som är parter i avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).

b) Kandidatländer, potentiella kandidatländer och anslutande länder till unionen.

b) Kandidatländer, potentiella kandidatländer och anslutande länder till unionen.

c) Länder som omfattas av den europeiska grannskapspolitiken.

c) Länder som omfattas av den europeiska grannskapspolitiken.

d) Länder som har blivit medlemmar i Europeiska miljöbyrån i enlighet med rådets förordning (EG) nr 933/1999 av den 29 april 1999 om ändring av förordning (EEG) nr 1210/90 om inrättande av Europeiska miljöbyrån och Europeiska nätverket för miljöinformation och miljöövervakning.

d) Länder som har blivit medlemmar i Europeiska miljöbyrån i enlighet med rådets förordning (EG) nr 933/1999 av den 29 april 1999 om ändring av förordning (EEG) nr 1210/90 om inrättande av Europeiska miljöbyrån och Europeiska nätverket för miljöinformation och miljöövervakning.

Deltagande ska ske i enlighet med de villkor som fastställs i respektive bilaterala eller multilaterala avtal om de allmänna principerna för ländernas deltagande i unionsprogram.

Deltagande ska ske i enlighet med de villkor som fastställs i beslut 2001/822/EG och i respektive bilaterala eller multilaterala avtal om de allmänna principerna för ländernas och territoriernas deltagande i unionsprogram.

Ändringsförslag  41

Förslag till förordning

Artikel 8 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Kommissionen och medlemsstaterna ska se till att stödet från Life-programmet är förenligt med unionens politik och prioriteringar och att det kompletterar unionens övriga instrument.

1. Kommissionen och medlemsstaterna ska se till att stödet från Life-programmet är förenligt med unionens politik och prioriteringar och att det kompletterar unionens övriga instrument, samtidigt som genomförandet av förenklingsåtgärder säkerställs.

Ändringsförslag  42

Förslag till förordning

Artikel 8 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Kommissionen och medlemsstaterna ska, i enlighet med sina respektive ansvarsområden, säkerställa samordningen mellan Life-programmet och Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden i syfte att skapa synergier, särskilt inom ramen för integrerade projekt enligt artikel 18 d, och för att främja användningen av lösningar, metoder och strategier som utarbetats inom ramen för Life-programmet. På unionsnivå ska samordning ske inom den gemensamma strategiska ram som avses i artikel 10 i förordning (EU) nr ….

3. Kommissionen och medlemsstaterna ska, genom en aktiv och gemensam insats, i enlighet med sina respektive ansvarsområden, säkerställa samordningen mellan Life-programmet och Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och/eller Europeiska havs- och fiskerifonden i syfte att skapa synergier, särskilt inom ramen för integrerade projekt enligt artikel 18 d och även genom inrättandet av de prioriterade åtgärdsplaner som avses i artikel 8 i direktiv 92/43/EEG, och för att främja användningen av lösningar, metoder och strategier som utarbetats inom ramen för Life-programmet. På unionsnivå ska samordning ske inom den gemensamma strategiska ram som avses i artikel 10 i förordning (EU) nr ….. Medlemsstaterna ska i de partnerskapsavtal som avses i artikel 14 i förordning (EU) nr …/… (förordningen om gemensamma bestämmelser) ange vilka mekanismer på nationell och regional nivå som kommer att möjliggöra samordning mellan Life-programmet och andra fonder som avses i förordning (EU) nr …/… (förordningen om gemensamma bestämmelser).

Ändringsförslag  43

Förslag till förordning

Artikel 8-a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Artikel 8-a

 

Life-programmets synlighet

 

Samordnande stödmottagare och associerade stödmottagare ska ge publicitet åt Life-projekt och dess resultat och alltid ange vilket EU-stöd som mottagits. Life-logotypen i bilagan ska användas för all kommunikationsverksamhet och visas på anslagstavlor på strategiska platser synliga för allmänheten. Alla varaktiga varor som erhålls inom ramen för ett Life-program ska bära Life-logotypen såvida inte kommissionen har angivit något annat.

Motivering

Life-logotypen har mycket framgångsrikt synliggjort unionens finansiering på miljö- och klimatområdet och har visat på unionens bidrag till naturvård och miljöverksamhet på fältet. Det är därför rimligt att hänvisa till Life-logotypen i förordningen.

Ändringsförslag  44

Förslag till förordning

Artikel 8a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Article 8a

 

Integrated Projects

 

1. Integrerade projekt ska fungera som ett konkret instrument för att införliva miljö- och klimatmål i EU:s övergripande utgifter i enlighet med Europa 2020strategin. De ska fungera som pilotfall för ett effektivt och väl samordnat genomförande på de områden där medlemsstaternas och/eller regionernas behov är som störst.

 

2. Integrerade projekt ska främst avse områdena natur, vatten, avfall, luft samt begränsning av och anpassning till klimatförändringar. Beroende på deras resultat och på de tillgängliga medlen, ska kommissionen efter den halvtidsutvärdering som avses i artikel 27.2 a få befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 30 om tillägg av områden som ska omfattas av integrerade projekt.

 

3. Samordningen med och frigörandet av andra EU-finansieringskällor är ett centralt inslag i integrerade projekt och ska därför främjas.

 

4. Integrerade projekt ska förvaltas på lämplig administrativ och territoriell nivå för varje specifikt område i syfte att frigöra ytterligare EU-medel eller nationella, regionala eller privata medel. Integrerade projekt ska involvera och vara tillgängliga för berörda parter.

 

5. Kommissionen och medlemsstaterna ska aktivt stödja och underlätta utvecklingen av integrerade projekt, bl.a. genom projekt för tekniskt stöd, utbyten såsom besök till framgångsrika integrerade projekt och seminarier och workshops som anordnas av kommissionen eller annan kommunikations- och informationsverksamhet.

 

6. De integrerade projekten ska ha en geografisk balans i enlighet med artikel 19.3. Medlemsstaterna ska, vid behov med hjälp av ett projekt för tekniskt stöd inom ramen för Life, utarbeta och föreslå minst ett integrerat projekt under den finansieringsperiod för Life som avses i artikel 1.

Ändringsförslag  45

Förslag till förordning

Artikel 9 – punkt 1 – strecksats 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

– Biologisk mångfald.

Natur och Biologisk mångfald.

Ändringsförslag  46

Förslag till förordning

Artikel 9 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Minst 50 % av de budgetmedel som tilldelas projekt som får stöd genom verksamhetsbidrag inom ramen för delprogrammet Miljö ska gå till projekt som stöder bevarandet av natur och biologisk mångfald.

2. Minst 75 % av de budgetmedel som tilldelas projekt som får stöd genom verksamhetsbidrag inom ramen för delprogrammet Miljö ska gå till projekt som stöder bevarandet av natur och biologisk mångfald.

Anknyter till ändringsförslaget till artikel 4.1.

Motivering

Ändringsförslaget anknyter till att Life-programmets budget bör öka och motsvara 1 % av den totala EU-budgeten, och ökningen syftar framför allt till att bidra till förvaltningen av Natura 2000-områden.

Ändringsförslag  47

Förslag till förordning

Artikel 10 – led c

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(c) förbättra kunskapsbasen för utarbetande, bedömning, övervakning och utvärdering av unionens miljöpolitik och miljölagstiftning, och för bedömning och övervakning av de faktorer, påfrestningar och reaktioner som påverkar miljön i och utanför EU.

(c) förbättra kunskapsbasen för utarbetande, genomförande, bedömning, övervakning och utvärdering av unionens miljöpolitik och miljölagstiftning, och för bedömning och övervakning av de faktorer, påfrestningar och reaktioner som påverkar miljön i och utanför EU.

Ändringsförslag  48

Förslag till förordning

Artikel 11 – rubriken

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Specifika mål för det prioriterade området Biologisk mångfald

Specifika mål för det prioriterade området Natur och Biologisk mångfald

Ändringsförslag  49

Förslag till förordning

Artikel 11 – inledningen

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

De specifika målen för delprogrammet Miljö för det prioriterade området Biologisk mångfald ska i synnerhet vara att

De specifika målen för delprogrammet Miljö för det prioriterade området Natur och biologisk mångfald ska i synnerhet vara att

Ändringsförslag  50

Förslag till förordning

Artikel 11 – led c

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(c) förbättra kunskapsbasen för utarbetande, bedömning, övervakning och utvärdering av unionens miljöpolitik och miljölagstiftning, och för bedömning och övervakning av de faktorer, påfrestningar och reaktioner som påverkar miljön i och utanför EU.

(c) förbättra kunskapsbasen för utarbetande, genomförande, bedömning, övervakning och utvärdering av unionens miljöpolitik och miljölagstiftning, och för bedömning och övervakning av de faktorer, påfrestningar och reaktioner som påverkar miljön i och utanför EU.

Ändringsförslag  51

Förslag till förordning

Artikel 12 – punkt 1 – led da (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(da) främja riktad spridning av projektresultaten till intressenter och potentiella framtida sökande i de regioner som är mest lämpliga för det särskilda ämnesområdet och som har de största utsikterna att dra nytta av utväxlingen av positiva erfarenheter.

Ändringsförslag 52

Förslag till förordning

Artikel 15 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(b) Förbättra kunskapsbasen för utarbetande, bedömning, övervakning, utvärdering och genomförande av effektiva anpassningsåtgärder och att stärka förmågan att tillämpa denna kunskap i praktiken.

(b) Förbättra kunskapsbasen för utarbetande, bedömning, övervakning, utvärdering och genomförande av effektiva ekosystembaserade anpassningsåtgärder och att stärka förmågan att tillämpa denna kunskap i praktiken.

Ändringsförslag 53

Förslag till förordning

Artikel 15 – led c

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(c) Underlätta utarbetande och genomförande av integrerade strategier, t.ex. för anpassningsstrategier och handlingsplaner, på lokal, regional eller nationell nivå.

(c) Underlätta utarbetande och genomförande av ekosystembaserade integrerade strategier, t.ex. för anpassningsstrategier och handlingsplaner, på lokal, regional eller nationell nivå.

Ändringsförslag 54

Förslag till förordning

Artikel 15 – led d

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(d) Bidra till utarbetande och demonstration av innovativa tekniska lösningar, system, metoder och instrument för anpassning som lämpar sig för upprepning, spridning eller integrering.

(d) Bidra till utarbetande och demonstration av innovativa tekniska lösningar, system, metoder och instrument för anpassning som lämpar sig för upprepning, spridning eller integrering och som är inriktade på ekosystembaserade strategier.

Ändringsförslag  55

Förslag till förordning

Artikel 18 – led d

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(d) Integrerade projekt främst på områdena natur, vatten, avfall, luft samt begränsning av och anpassning till klimatförändringar.

(d) Integrerade projekt.

Motivering

För att undvika upprepning. De prioriterade områdena för integrerade projekt står redan nämnda i artikel 2 (definitioner) och artikel 8a (ny).

Ändringsförslag  56

Förslag till förordning

Artikel 18 – led ea (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ea) Projekt för kapacitetsuppbyggnad i enlighet med artikel 19.2 a.

Ändringsförslag  57

Förslag till förordning

Artikel 18 – led g

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(g) Projekt för information, ökad medvetenhet och kunskapsspridning.

(g) Projekt för information, ökad medvetenhet, utbyte och kunskapsspridning.

Ändringsförslag  58

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 1 – stycke 1 – led a

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(a) Vara av unionsintresse genom att bidra väsentligt till att ett av målen för Life-programmet som anges i artikel 3 uppnås.

(a) Vara av unionsintresse genom att bidra väsentligt till att ett av de allmänna målen för Life-programmet som anges i artikel 3 uppnås samt de specifika målen för de prioriterade områden som anges i artiklarna 10, 11, 12, 14, 15 och 16.

Ändringsförslag  59

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 1 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Kommissionen ska ha befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 30 om villkoren för tillämpning av det kriterium som avses i 1 a i syfte att anpassa detta kriterium till de specifika prioriterade områden som avses i artiklarna 9 och 13.

utgår

Ändringsförslag  60

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Om möjligt ska projekt som finansieras genom Life-programmet främja synergier mellan olika mål och främja användning av miljöanpassad offentlig upphandling.

2. Om möjligt ska projekt som finansieras genom Life-programmet främja synergier mellan olika mål och främja användning av miljöanpassad offentlig upphandling och synergier mellan olika mål. Inga projekt inom ett prioriterat område får äventyra miljö- och klimatmålen inom ett annat prioriterat område.

Ändringsförslag  61

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 2a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2a. Urvalet av finansiering för alla andra projekt än integrerade projekt som avses i artikel 18 d ska baseras på meriter och kvalitet i enlighet med punkt 1 i denna artikel.

 

Om en medlemsstat har tilldelats färre än två projekt under två på varandra följande år ska den ha rätt till särskilt tekniskt stöd i form av exempelvis riktade workshops för att stödja utarbetandet av projekt av hög kvalitet för nästkommande år och kan ansöka om ett projekt för kapacitetsuppbyggnad i enlighet med artikel 18 ea. Medlemsstater vars stöd har varit mycket mindre än de vägledande nationella tilldelningarna under programplaneringsperioden 2007–2013 kan också ansöka om ett projekt för kapacitetsuppbyggnad.

 

Kommissionen ska garantera spridningen av resultatet av de mest framgångsrika projekten med särskilt fokus, i förekommande fall, på de medlemsstater som har tilldelats minst antal projekt inom respektive område.

Ändringsförslag  62

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 2b (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2b. För att uppmuntra till en balanserad fördelning av projekt ska kommissionen upprätthålla ett offentligt register över finansierade Life-projekt i medlemsstaterna och tillhandahålla information om vägledande nationella tilldelningar för perioderna 2014–2017 och 2018–2020, på grundval av följande kriterier:

 

1. Delprogrammet Miljö.

 

a) Befolkning

 

i) Den totala befolkningen i varje medlemsstat. Detta kriterium skall tilldelas en vikt på 45 %. och

 

ii) Befolkningstätheten i varje medlemsstat, upp till en gräns på två gånger EU:s genomsnittliga befolkningstäthet. Detta kriterium skall tilldelas en vikt på 5 %.

 

b) Natur och biologisk mångfald

 

i) Den totala arean med områden av unionsintresse i varje medlemsstat, uttryckt som andel av den totala arean med områden av unionsintresse. Detta kriterium skall tilldelas en vikt på 25 %. och

 

ii) ii) Den andel av en medlemsstats territorium som täcks av områden av unionsintresse i förhållande till den andel av EU:s territorium som täcks av områden av unionsintresse. Detta kriterium skall tilldelas en vikt på 25 %.

 

2. Delprogrammet Klimatpolitik

 

i) Den totala befolkningen i varje medlemsstat i proportion till EU:s totala befolkning. Detta kriterium skall tilldelas en vikt på 50 %.

 

ii) ii) Omvänd BNP per invånare för att avspegla solidaritet med mindre välmående medlemsstater. Detta kriterium skall tilldelas en vikt på 50 %.

Ändringsförslag  63

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 2c (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2c. Den faktiskta fördelningen av utbetalade Life-medel i förhållande till den vägledande nationella tilldelningen ska utgöra en del av den utvärderingsrapport efter halva tiden som avses i artikel 27.2 a. Medlemsstater vars stöd har varit mycket mindre än de vägledande nationella tilldelningarna kan också ansöka om ett projekt för kapacitetsuppbyggnad.

Ändringsförslag  64

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Integrerade projekt som avses i artikel 18 d ska i förekommande fall inbegripa berörda parter, och om möjligt främja samordningen med och mobiliseringen av unionens övriga finansieringskällor.

3. Integrerade projekt som avses i artikel 18 d ska inbegripa berörda parter, och främja samordningen med och mobiliseringen av unionens övriga finansieringskällor.

Kommissionen ska säkerställa geografisk balans enligt principerna om solidaritet och insatsfördelning i urvalsprocessen för integrerade projekt. Kommissionen ska ha befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 30 om kriterier för tillämpningen av geografisk balans inom varje tematiskt område som avses i artikel 18 d.

Kommissionen ska säkerställa geografisk balans enligt principerna om solidaritet och insatsfördelning i urvalsprocessen för integrerade projekt. I denna strävan

 

a) ska varje medlemsstat under hela programplaneringsperioden och förutsatt att stödberättigande kriterier enligt punkt 1 är uppfyllda ha rätt att ta emot medel för minst två integrerade projekt inom två olika områden som fastställs i artikel 8a.2,

 

b) ska alla integrerade projekt bedömas och fördelas på grundval av deras kvalitet. Kommissionen ska också ha befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 30 när det gäller kriterier för att fastställa specifika tematiska, pan-europeiska fördelningsmål, som är tillämpliga på de integrerade projekten under programplaneringsperioden.

Motivering

Med tanke på att integrerade projekt är ett nytt grepp och på den specifika metoden för deras programplanering är det avgörande att alla medlemsstater får erfarenhet av denna typ av projekt under nästa programplaneringsperiod för Life. Det föreslås därför att varje medlemsstat ska ha rätt till finansiering av minst tre integrerade projekt, under förutsättning att projekten avser olika områden.

Ändringsförslag  65

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 4a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

4a. Kommissionen ska anta ett särskilt påskyndat ansöknings- och urvalsförfarande för kapacitetsuppbyggnadsprojekt som inte ska vara längre än tre månader från ingivandet av ansökan.

Ändringsförslag  66

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 4b (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

4b. Kommissionen ska regelbundet offentliggöra förteckningar över projekt med Life-finansiering, tillsammans med en kortfattad beskrivning av de mål och resultat som nåtts och en sammanfattning av de förbrukade medlen, med användning av lämpliga medier och lämplig teknik. Kommissionen ska också underlätta matchningen av slutförda eller pågående projekt med nya projektmottagare, sökande eller berörda aktörer på samma område.

Ändringsförslag  67

Förslag till förordning

Artikel 20 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Den maximala medfinansieringssatsen för de projekt som avses i artikel 18 ska vara 70 % av de stödberättigande kostnaderna. I undantagsfall ska den maximala medfinansieringssatsen för projekt som avses i artikel 18 d och 18 f vara 80 % av de stödberättigande kostnaderna.

1. Den maximala medfinansieringssatsen för de projekt som avses i artikel 18 ska vara 50 % av de stödberättigande kostnaderna.

 

I undantagsfall

 

a) ska den maximala medfinansieringssatsen för projekt som avses i artikel 18 d och 18 f vara 60 % av de stödberättigande kostnaderna,

 

b) får medlemsstater med tillfälliga budgetsvårigheter såsom beskrivs i förordning (EU) nr .../... [förordningen om gemensamma bestämmelser] ansöka om en höjd medfinansieringssats på upp till 75 % av de stödberättigande kostnaderna.

 

c) ska medfinansieringssatsen inom det prioriterade området Natur och biologisk mångfald för allvarligt hotade livsmiljöer och arter uppgå till högst 75 %. Kommissionen ska ha befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 30 om upprättande av en förteckning över sådana livsmiljöer och arter. Förteckningen ska grunda sig på prioriterade livsmiljöer och arter för genomförande av direktiv 92/43/EEG, uppdaterad enligt de senaste vetenskapliga rönen, samt på de fågelarter som bör prioriteras för finansiering enligt den kommitté som inrättats i enlighet med artikel 16 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/147/EG om bevarande av vilda fåglar1.

 

_______________

 

1 EUT L 20, 26.1.2010, s. 7.

Motivering

Kommissionen föreslår en höjd medfinansieringsnivå som kompensation för de föreslagna begränsningarna i fråga om stödberättigandet för moms och kostnader för fast anställd personal. De föreslagna kompromissändringsförslagen återinför stödberättigandet. En betydande höjning av medfinansieringsnivån skulle endast vara möjlig på bekostnad av det totala antalet projekt och hävstångseffekterna som Life-instrumentet medför.

Ändringsförslag  68

Förslag till förordning

Artikel 20 – punkt 2 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Mervärdesskatt ska inte betraktas som en stödberättigande kostnad för projekt som avses i artikel 18.

2. Mervärdesskatt ska i princip inte betraktas som en stödberättigande kostnad för projekt som avses i artikel 18. Momsbelopp ska vara stödberättigande om de inte kan betalas tillbaka i enlighet med tillämplig nationell momslagstiftning och betalas av någon annan stödmottagare än en icke-beskattningsbar person i den mening som avses i första stycket i artikel 13.1 i rådets direktiv 2006/112/EG av den 28 november 2006 om ett gemensamt system för mervärdesskatt1. Varje medlemsstat ska informera kommissionen senast den dag då denna förordning träder i kraft om den nationella momslagstiftningen, vilka som har avdragsrättigheter och under vilka omständigheter momsen kan betalas tillbaka. Kommissionen bör offentliggöra informationen och redogöra för den mervärdesskatt som betalas tillbaka till Life-projekt i varje medlemsstat, som en del av de utvärderingsrapporter efter halva tiden och utvärderingsrapporter i efterhand som avses i artikel 27.2.

 

_______________

1 EUT L 347 11.12.2006, s.1.

Ändringsförslag  69

Förslag till förordning

Artikel 20 – punkt 2 – stycke 1a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Personalkostnader för alla stödmottagare, inbegripet lönekostnader för anställda inom nationella förvaltningar, ska anses utgöra en stödberättigande kostnad för projekt som avses i artikel 18 i den mån som de rör kostnaden för verksamhet som stödmottagaren inte skulle ha genomfört om det berörda projektet inte satts igång. Den respektive personalen ska särskilt ha avsatts för det berörda projektet som tim-, deltids- eller heltidsanställd. Summan av de offentliga organisationernas bidrag (som samordnande stödmottagare och/eller associerade stödmottagare) till projekt ska överstiga minst 2 % av summan av lönekostnaderna för de tjänstemän som avsatts för projektet.

Ändringsförslag  70

Förslag till förordning

Artikel 20 – punkt 2 – stycke 2 – strecksats 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

– köpet kommer att bidra till att förbättra, bevara och återställa integriteten hos Natura 2000-nätverk som upprättats enligt artikel 3 i direktiv 92/43/EEG,

– köpet kommer att bidra till att förbättra, bevara och återställa integriteten hos Natura 2000-nätverk som upprättats enligt artikel 3 i direktiv 92/43/EEG, däribland genom förbättrade möjligheter till sammankoppling genom skapande av korridorer, förbindelsefunktioner eller andra inslag av grön infrastruktur,

Ändringsförslag  71

Förslag till förordning

Artikel 22 – led ea (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ea) Kommunikation om genomförandet, däribland införlivandet i medlemsstaternas lagstiftning, i förekommande fall, av all viktig EU‑lagstiftning på miljö- och klimatområdet.

Ändringsförslag  72

Förslag till förordning

Artikel 24 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Kommissionen ska anta fleråriga arbetsprogram för Life-programmet. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 29.2.

1. Kommissionen ska ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 30 om antagande av fleråriga arbetsprogram för Life-programmet. Kommissionen ska säkerställa att berörda parter rådfrågas på vederbörligt sätt när fleråriga arbetsprogram utarbetas.

Ändringsförslag  73

Förslag till förordning

Artikel 24 – punkt 2 – inledningen

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Varje flerårigt arbetsprogram ska ha en varaktighet på minst två år och ska i linje med de mål som fastställs i artikel 3 innehålla uppgifter om följande:

2. Varje flerårigt arbetsprogram ska ha en varaktighet på minst tre år och ska i linje med de mål som fastställs i artikel 3 innehålla uppgifter om följande:

Ändringsförslag  74

Förslag till förordning

Artikel 24 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Kommissionen ska i förekommande fall revidera de fleråriga arbetsprogrammen. Sådana genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 29.2.

3. Varje flerårigt arbetsprogram ska ha en varaktighet på minst tre år och vara förnybara, förutsatt att de tematiska prioriteringarna i det fleråriga arbetsprogrammet fortfarande gäller. Kommissionen ska ges befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 30 i syfte att i förekommande fall revidera de fleråriga arbetsprogrammen senast vid halvtidsutvärderingen av Life-programmet.

Ändringsförslag  75

Förslag till förordning

Artikel 27

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Kommissionen ska regelbundet övervaka och rapportera om genomförandet av Life-programmet och dess delprogram, inbegripet beloppet för klimatrelaterade utgifter och utgifter som rör biologisk mångfald. Kommissionen ska också undersöka synergier mellan Life-programmet och andra kompletterande unionsprogram, särskilt mellan dess delprogram.

1. Kommissionen ska regelbundet övervaka och rapportera om genomförandet av Life-programmet och dess delprogram, inbegripet beloppet för klimatrelaterade utgifter och utgifter som rör biologisk mångfald. Kommissionen ska också undersöka synergier mellan Life-programmet och andra kompletterande unionsprogram, särskilt mellan dess delprogram.

 

Kommissionen ska regelbundet tillgängliggöra de viktigaste resultaten från olika projekt som finansieras inom ramen för Life-programmet för att främja erfarenhetsåterföringen och utbytet av god praxis i hela unionen.

2. Kommissionen ska till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén överlämna följande:

2. Kommissionen ska till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén överlämna följande:

(a) Senast den 30 september 2017: en extern utvärderingsrapport om Life-programmet (och dess delprogram) efter halva tiden, inklusive kvalitativa och kvantitativa aspekter av genomförandet, klimatrelaterade utgifter och utgifter som rör biologisk mångfald samt programmets komplementaritet med andra relevanta EU‑program, uppnåendet av målen för alla åtgärder (om möjligt på resultat- och effektnivå), effektivitet vid resursanvändning och det europeiska mervärdet, inför ett beslut om förnyelse, ändring eller tillfälligt upphävande av åtgärderna. Utvärderingen ska dessutom gälla möjligheterna till förenkling, programmets interna och externa överensstämmelse, målens relevans även i framtiden samt åtgärdernas bidrag till unionens prioriterade mål om smart och hållbar tillväxt för alla. Den ska ta hänsyn till utvärderingsresultat om de långsiktiga effekterna av det föregående programmet. Rapporten ska åtföljas av kommissionens kommentarer såsom det sätt på vilket resultaten av utvärderingen efter halva tiden ska beaktas vid genomförandet av Life-programmet, och särskilt vid utarbetandet av de fleråriga arbetsprogrammen.

(a) Senast den 30 juni 2017: en extern utvärderingsrapport om Life-programmet (och dess delprogram) efter halva tiden, inklusive kvalitativa och kvantitativa aspekter av genomförandet, klimatrelaterade utgifter och utgifter som rör biologisk mångfald, i vilken utsträckning synergier mellan målen har uppnåtts samt programmets komplementaritet med andra relevanta EU‑program, uppnåendet av målen för alla åtgärder (om möjligt på resultat- och effektnivå), effektivitet vid resursanvändning och det europeiska mervärdet, inför ett beslut om förnyelse, ändring eller tillfälligt upphävande av åtgärderna. Utvärderingen ska dessutom gälla möjligheterna till förenkling, programmets interna och externa överensstämmelse, målens relevans även i framtiden samt åtgärdernas bidrag till unionens prioriterade mål om smart och hållbar tillväxt för alla. Den ska ta hänsyn till utvärderingsresultat om de långsiktiga effekterna av det föregående programmet. Rapporten ska åtföljas av kommissionens kommentarer såsom det sätt på vilket resultaten av utvärderingen efter halva tiden ska beaktas vid genomförandet av Life-programmet, och särskilt vid utarbetandet av de fleråriga arbetsprogrammen. Halvtidsutvärderingen ska innehålla eller åtföljas av en noggrann bedömning av omfattningen och kvaliteten när det gäller efterfrågan på, planeringen av och genomförandet av integrerade projekt. Särskilt fokus ska läggas på projektens uppnådda eller förväntade resultat när det gäller att frigöra andra EU-medel, med särskilt beaktande av fördelarna med en ökad samstämmighet med EU:s övriga finansieringsinstrument, omfattningen av aktörernas delaktighet och den utsträckning i vilken de tidigare traditionella Life-projekten har omfattats av eller förväntas omfattas av integrerade projekt. Denna bedömning kan åtföljas av lämpliga förslag till anpassning av den sammanlagda finansiella andelen som är tillgänglig för integrerade projekt inom ramen för Life-programmet enligt artikel 4.2 b och tillämpningsområdet för integrerade projekt i enlighet med artikel 8a.2 i denna förordning.

(b) Senast den 31 december 2023: en extern och oberoende utvärderingsrapport i efterhand om genomförandet och resultaten av Life-programmet och dess delprogram, inbegripet beloppet för klimatrelaterade utgifter och utgifter som rör biologisk mångfald, i vilken utsträckning Life-programmet som helhet och samtliga delprogram har uppnått sina mål, och Life-programmets bidrag till EU 2020-strategins mål.

(b) Senast den 31 december 2023: en extern och oberoende utvärderingsrapport i efterhand om genomförandet och resultaten av Life-programmet och dess delprogram, inbegripet beloppet för klimatrelaterade utgifter och utgifter som rör biologisk mångfald, i vilken utsträckning Life-programmet som helhet och samtliga delprogram har uppnått sina mål, i vilken utsträckning synergier mellan de olika målen har uppnåtts och Life-programmets bidrag till EU 2020-strategins mål. Utvärderingsrapporten i efterhand ska också i största möjliga utsträckning undersöka vilka ekonomiska fördelar som uppnåtts genom Life-programmet samt konsekvenserna och mervärdet för den befolkning som varit inblandad.

3. Kommissionen ska offentliggöra resultaten av de utvärderingar som görs i enlighet med denna artikel.

3. Kommissionen ska offentliggöra resultaten av de utvärderingar som görs i enlighet med denna artikel.

Ändringsförslag  76

Förslag till förordning

Artikel 29

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Artikel 29

utgår

Kommittéförfarande

 

1. Kommissionen ska biträdas av kommittén för Life-programmet för miljö och klimatpolitik.

 

Denna kommitté ska vara en kommitté i den mening som avses i förordning (EU) nr 182/2011.

 

2. När det hänvisas till denna punkt ska artikel 5 i förordning (EU) nr 182/2011 tillämpas.

 

Motivering

Artikeln om kommittéförfarandet behövs inte om ändringsförslagen om att ta bort eller att ersätta genomförandeakterna genom delegerade akter skulle antas.

Ändringsförslag  77

Förslag till förordning

Artikel 30 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Befogenheterna att anta de delegerade akter som anges i artiklarna 3.2, 19.1 och 19.3 ska ges kommissionen tills vidare från och med [den dag då denna förordning träder i kraft].

2. Befogenheterna att anta de delegerade akter som anges i artiklarna 3.2, 4.2 b, 8a.2, 19.3, 20.1, 24.1 och 24.3 ska ges kommissionen tills vidare från och med [den dag då denna förordning träder i kraft].

Ändringsförslag  78

Förslag till förordning

Artikel 30 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Den delegering av befogenhet som avses i artiklarna 3.2, 19.1 och 19.3 får när som helst återkallas av Europaparlamentet eller rådet. Ett beslut om återkallelse innebär att delegeringen av den befogenhet som anges i beslutet upphör att gälla. Beslutet får verkan dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning eller vid en senare tidpunkt som anges i beslutet. Beslutet påverkar inte sådana delegerade akter som redan trätt i kraft.

3. Den delegering av befogenhet som avses i artiklarna 3.2, 4.2 b, 8a.2, 19.3, 20.1, 24.1 och 24.3 får när som helst återkallas av Europaparlamentet eller rådet. Ett beslut om återkallelse innebär att delegeringen av den befogenhet som anges i beslutet upphör att gälla. Beslutet får verkan dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning eller vid en senare tidpunkt som anges i beslutet. Beslutet påverkar inte sådana delegerade akter som redan trätt i kraft.

Ändringsförslag  79

Förslag till förordning

Artikel 30 – punkt 5

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

5. En delegerad akt som antas enligt artiklarna 3.2, 19.1 eller 19.3 ska träda i kraft endast om varken Europaparlamentet eller rådet har gjort invändningar mot den delegerade akten inom en period av två månader från den dag då akten delgavs Europaparlamentet och rådet, eller om både Europaparlamentet och rådet, före utgången av den perioden, har underrättat kommissionen om att de inte kommer att invända. Denna period ska förlängas med två månader på Europaparlamentets eller rådets initiativ.

5. En delegerad akt som antas enligt artiklarna 3.2, 4.2 b, 8a.2, 19.3, 20.1, 24.1 eller 24.3 ska träda i kraft endast om varken Europaparlamentet eller rådet har gjort invändningar mot den delegerade akten inom en period av två månader från den dag då akten delgavs Europaparlamentet och rådet, eller om både Europaparlamentet och rådet, före utgången av den perioden, har underrättat kommissionen om att de inte kommer att invända. Denna period ska förlängas med två månader på Europaparlamentets eller rådets initiativ.

Ändringsförslag  80

Förslag till förordning

Artikel 32 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Åtgärder som inleddes före den 31 december 2013 i enlighet med förordning (EG) nr 614/2007 ska, tills de slutförs, fortsätta att omfattas av den förordningen och ska följa de tekniska bestämmelser som fastställs där. Den kommitté som avses i artikel 29.1 ska ersätta den kommitté som föreskrivs i rådets förordning (EG) nr 614/2007 från och med dagen för denna förordnings ikraftträdande.

1. Åtgärder som inleddes före den 31 december 2013 i enlighet med förordning (EG) nr 614/2007 ska, tills de slutförs, fortsätta att omfattas av den förordningen och ska följa de tekniska bestämmelser som fastställs där.

Ändringsförslag  81

Förslag till förordning

Bilaga (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

BILAGA

 

Life-logotypen

 

 

Motivering

Anknyter till ändringsförslaget som inför artikel 8a (ny). Life-logotypen har mycket framgångsrikt synliggjort unionens finansiering på miljö- och klimatområdet och har visat på unionens bidrag till naturvård och miljöverksamhet på fältet. Det är därför rimligt att hänvisa till Life-logotypen i förordningen.

  • [1]       EUR C 191, 29.6.2012, s. 111.
  • [2]       EUT C 277, 13.9.2012, s. 61.
  • [3]       Antagna texter, P7_TA(2011)0266

MOTIVERING

Under de senaste 20 åren har Life nått avsevärda framgångar som ett verktyg för att bemöta de miljö- och klimatrelaterade utmaningar som invånarna i Europa står inför. Det är ett litet, men välinriktat och effektivt instrument som är mycket uppskattat av lokala, regionala och statliga myndigheter, icke-statliga organisationer, forskningsinstitut samt små och medelstora företag. Ur budgetperspektiv har Life-prestationerna också varit mycket tillfredsställande, eftersom genomförandenivån hela tiden har legat avsevärt över medeltalet.

Budget och integrering

Med tanke på detta är det uppenbart att Lifes andel av hela unionsbudgeten, som uppgår till 0,3 % i kommissionens föreslag, är oproportionellt låg i förhållande till de utmaningar och möjligheter som följer av övergången till ett hållbart, koldioxidsnålt och resurseffektivt samhälle med stor biologisk mångfald. De investeringar som Europarlamentet stödjer i samband med de pågående förhandlingarna om de stora EU-fonderna enligt den följande fleråriga budgetramen kommer att påverka utvecklingen inom EU åtminstone under de följande två decennierna. Föredraganden betonar därför behovet av att säkerställa att dessa investeringar stödjer den policy och de strategier som Europaparlamentet förespråkar, till exempel i EU:s färdplan för ett resurseffektivt Europa, färdplanen för en koldioxidsnål ekonomi och EU:s strategi för biologisk mångfald.

I sin resolution om EU:s strategi för biologisk mångfald uttrycker Europaparlamentet besvikelse över de föreslagna tilldelade beloppen till det nya Life-programmet och anser att utmaningarna som tas upp i planen för biologisk mångfald och naturskydd kräver kraftigt höjt stöd till Life-programmet. Vidare noterar man att de fördelar som kommer enbart från Natura 2000-nätverket beräknas uppgå till 200-300 miljarder euro, och att antalet arbetstillfällen som stöds direkt uppgår till mellan cirka 4,5 och 8 miljoner.

Om Life får en adekvat budget och en synlig andel av EU:s totala utgifter så kommer det att vara en stark signal om att EU tar sina miljö- och klimatåtaganden på allvar. I linje med Europaparlamentets samlade inställning till ramförhandlingarna avhåller sig föredraganden i detta betänkande från att lägga fram några exakta förslag till budgetsumma för Life. De ovanstående argumenten talar ändå klart för en kraftig höjning. Life-programmet borde bidra med åtminstone 10 % av den finansiering som behövs för Natura 2000-nätverket, utan att utgifterna för något annat område minskar. Den nuvarande budgeten borde höjas med åtminstone 5 %, vilket krävs i Europaparlamentets resolution om den fleråriga budgetramen. Till detta borde ytterligare läggas den summa som kommissionen anser nödvändig för att täcka de nya Life-element som föreslagits, nämligen delprogrammet Klimatpolitik och integrerade projekt.

Geografisk jämvikt och tekniskt stöd

Valet av Life-projekt baseras i första hand på deras kvalitet och deras europeiska mervärde, ned fokus på deras demonstations-/överförbarhetspotential och deras inverkan på miljön/klimatet. Erfarenheterna från tidigare Life-programperioder har avslöjat olikheter mellan medlemsstaterna när det gäller att utnyttja tillgängliga Life-fonder. Vissa länder och regioner har upprepade gånger lyckats få fram högklassiga projekt och se till att det finns samfinansiering och har på så sätt fått mera totalt understöd genom Life-programmet. Det har också varit fallet med det komplexa system av preliminära nationella tilldelningar som infördes under Life+ (2007–2013).

Det råder ingen tvekan om att markant ojämlikhet i fråga om projekttilldelningar måste motverkas i den nya Life-förordningen. Men är nationella tilldelningar det rätta instrumentet för att säkerställa denna fördelning? Borde en EU-fond – i den europeiska solidaritetens namn – kompromissa i fråga om kvalitet, introduktionspotential, bevarandevärde och de unionsomfattande resultat och inverkningar som krävs av projekten, bara för att säkerställa att varje medlemsland får sin andel?

Föredraganden tror att europeisk solidaritet och delade insatser betyder något annat: medlemsländer och regioner med få utvalda projekt måste få stöd i sin strävan efter högre kvalitet på projekten. Detta skulle ske i form av målinriktade seminarier och utbildning, men det skulle också omfatta rådgivning i fråga om enskilda projekt. Föredragande föreslår att kommissionen skulle underlätta utbyte mellan framgångsrika pågående eller avslutade projekt och projekt på ansökningsstadiet. Vidare har proaktiv hjälp från nationella och regionala Life-kontaktpunkter identifierats som en nyckelfaktor för framgångsrika ansökningar. Föredraganden vill därför föreslå att man möjliggör ett tidsbegränsat stöd för att bygga upp kapaciteten till Life-kontaktpunkter i områden och regioner med mycket lågt projektutnyttjande.

Konceptet med geografisk jämvikt sträcker sig längre än den nationella fördelningen. I kombination med solidaritetsprincipen betyder det att regioner, ekosystem, sektorer eller på något annat sätt definierade enheter med ett unikt europeiskt värde eller en specifik börda att bära ska prioriteras när projekt välj uts. Detta kunde hänvisa till skyddet av prioriterade arter eller till tätbebyggelse med allvarliga luftföroreningsproblem. Det behövs ingen ytterligare mekanism inom Life för att säkerställa detta. Dessa överväganden borde vara och är redan en del av varje urvalsprocess och borde leda till extra poäng. För att öka klarheten och förstärka detta solidaritetselement föreslår föredraganden att en motsvarande bestämmelse fogas till Life-förordningen.

Vidare, med tanke på att de integrerade projekten är nya och kräver särskild planering, såsom förklaras nedan, anser föredraganden att det är av avgörande betydelse att alla medlemsländer får erfarenhet av denna typ av projekt under den följande Life-programperioden. Föredraganden föreslår därför att varje medlemsland ska få rätt till finansiering för åtminstone tre integrerade projekt, förutsatt att de gäller olika områden.

Medfinansieringsnivå

Den andra flaskhalsen som gör att Life-finansiering utnyttjas mindre i många medlemsländer är svårigheten att säkerställa medfinansiering. Föredraganden föreslår därför att ekonomiskt mindre utvecklade regioner ska ha rätt till en medfinansieringsnivå på upp till 75 %. Föredraganden anser att detta skulle utgöra ett ytterligare incitament att ansöka om Life-finansiering för regioner som mest behöver det och att det omsider skulle säkerställa att de drar nytta av Life-sakkunskap för miljö- och klimatrelaterade investeringar.

Föredraganden ställer sig tveksam till en mer allmän höjning av medfinansieringsnivån eftersom detta uppenbarligen skulle vara möjligt endast på bekostnad av det totala antalet projekt och sålunda den EU-omfattande fördelningen av Life-nätverket. Många högklassiga projekt pågår just nu som baserar sig på en medfinansieringsnivå på 50 %. En allmän höjning av medfinansieringsnivå kan leda till att denna hävstångseffekt och denna kritiska massa av projekt, som producerar viktiga resultat och lärdomar, går förlorad.

Slutligen har det visat sig att medlemsstaternas ansträngningar att etablera mekanismer för att säkerställa medfinansiering, i kombination med en förstärkning av deras nätverk av Life-kontaktpunkter, är avgörande för Life-projektens framgång. Kommissionen borde därför uppmuntra medlemsstaterna att utbyta bästa praxis med beaktande av dessa strukturer.

Stödberättigande och förenkling

Frågan om stödberättigande kostnader och förenkling måste övervägas fristående från medfinansieringsnivån och i samband med revideringen av budgetförordningen.

Trots skillnader i EU-fondernas förvaltningsstruktur borde de grundläggande reglerna vara desamma. Det är uppenbart att bästa praxis i fråga om tillämpningsprocedurer, förvaltning och övervakning av bidrag borde spridas för att lätta på bördan för alla sidor.

När projektstödmottagare, med undantag för icke beskattningsbara personer[1], inte kan få tillbaka momskostnaderna enligt det nationella mervärdesskattessystemet, borde momskostnaderna vara stödberättigande enligt Life-programmet. Detta kommer att säkerställa att alla stödmottagare behandlas rättvist och lika. Er föredragande anser att det är oacceptabelt att delar av den lilla Life-budgeten går tillbaka till medlemsstaternas budgetar. Det borde åtminstone vara klart hur respektive medlemsstat hanterar återbetalningar av moms och den årliga summan av momskostnader som återbetalas till Life-projekt.

Fasta personalkostnaderna borde allmänt bli stödberättigande enligt Life-programmet för att säkerställa fortsatt sakkunskap. Samtidigt borde en maximal andel av projektbidragen gå till konkreta projektrelaterade kostnader, såsom bevarandeåtgärder. Förvaltning av allmän egendom såsom natur och miljö är en av myndigheternas kärnuppgifter. Föredraganden anser därför att det är förnuftigt att inte via unionens budget återbetala kostnaderna för tjänstemän som arbetar med Life-projekt. Däremot borde kostnaderna för extra personal som anställs för Life-projektåtgärder fortfarande vara stödberättigande för återbetalning.

Integrerade projekt

”Integrerade projekt” enligt Life är ett konkret integrationsredskap. Tillsammans med andra EU-fonder är de avsedda att understödja genomförandet av omfattande miljölagstiftning såsom avfallshanteringsplaner eller förvaltningsplaner för avrinningsdistrikt, klimatstrategier eller prioriterade åtgärdsramar för förvaltningen av Natura 2000-områden – som alla har en avsevärd potential att generera sysselsättning och tillväxt. Sådana projekt har också potential att avsevärt bidra till ett effektivt utnyttjande av fonderna.

Föredraganden understöder kraftigt denna nya typ av projekt som föreslagits av kommissionen. Den föreslagna förordningen saknar dock i vissa avseenden tydlighet med avseende på detta koncept. Föredraganden har därför presenterat en ny, separat artikel om integrerade projekt, inklusive mekanismer för att hjälpa medlemsstater att omsätta denna nya ansats i praktiken. Med tanke på den begränsade erfarenheten av integrerade projekt borde de fasas in stegvis och noggrant granskas vid halvtidsutvärderingen av Life-programperioden.

Integrerade projekt kommer att vara till fördel för andra fonder genom att de ökar deras förmåga att utnyttja miljörelaterade utgifter och kanalisera dem till omfattande genomförandeutmaningar. De kan också uppmuntra till konstruktivt och långsiktigt samarbete mellan olika förvaltningsområden, vilket kommer att förbättra sammanstämmigheten i fråga om EU:s utgifter. För att omsätta dessa fördelar i praktiken måste verksamhet som eventuellt kompletterar andra EU-fonder identifieras på ett tidigt stadium. Föredraganden har lagt fram motsvarande ändringsförslag till förordningen om gemensamma bestämmelser.

  • [1]  Enligt definitionen i artikel 13.1 första stycket i direktiv 2006/112/EG.

YTTRANDE från budgetutskottet (6.9.2012)

till utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet

över förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättandet av ett program för miljö och klimatpolitik (Life)
(COM(2011)0874 – C7‑0498/2011 – 2011/0428(COD))

Föredragande: Helga Trüpel

KORTFATTAD MOTIVERING

De risker som miljöförstöringen och klimatförändringarna ger upphov till hör till de allvarligaste och långsiktigaste utmaningarna som EU står inför i dag. Att bekämpa klimatförändringarna och göra unionen mer motståndskraftig mot dessa risker måste nu bli en av de främsta prioriteringarna för vårt politiska arbete. Såsom förklaras i Europa 2020‑strategin finns det ett brådskande behov av mer beslutsamma politiska insatser.

Trots EU:s tidigare miljö- och klimatpolitiska insatser återstår många utmaningar som omgående kräver en lösning. Tidigare insatser kunde inte lösa de miljö- och klimatrelaterade utmaningarna på ett tillfredställande och övergripande sätt. Dessutom har miljö- och klimatlagstiftningen inte genomförts i full utsträckning, eller på ett otillräckligt sätt inom unionen, vilket har befäst de miljö- och klimatproblem som redan finns.

För att ta itu med dessa utmaningar har kommissionen fastställt en budgetram i nästa fleråriga budgetram för 2014–2020 där miljöarbetet ges en framträdande plats. Det planeras också för en integrering av miljöfrågan i övrig politik, genom att alla viktiga instrument och strategier genomsyras av miljömålsättningarna, och på så sätt positivt bidrar till EU:s arbete för att uppnå miljömålen.

Dessa insatser måste dock kompletteras med ett separat finansieringsinstrument som uteslutande är avsatt för klimat- och miljöområdet. Parlamentet har insett detta behov och underströk i sin resolution om den fleråriga budgetramen av den 8 juni 2011 betydelsen av ett separat finansieringsinstrument på miljö- och klimatområdet.

Under perioden 2007–2013 finns ett sådant riktat finansieringsinstrument genom Life+. Det är unionens enda separata finansieringsinstrument för dessa områden, och har genom åren visat sig vara en oumbärlig del av unionens arbete med att bekämpa klimatförändringarna och miljöförstöringen. Life+ har flera gånger utvärderats som ett ytterst framgångsrikt program. Dess höga europeiska mervärde och avsevärda hävstångseffekt har framhållits.

På grund av sina begränsade ekonomiska resurser kan Life inte ta fram heltäckande lösningar på unionens miljö- och klimatrelaterade utmaningar. Men programmet kan spela en betydelsefull roll som en drivkraft för såväl framtagandet som genomförandet av strategier och ge viktigt stöd i ett aktivare och effektivare utbyte av lösningar och bästa praxis.

Programmet Life + måste få finnas kvar under perioden 2014–2020 och förstärkas avsevärt, även med hänsyn sin finansieringsram.

ÄNDRINGSFÖRSLAG

Budgetutskottet uppmanar utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet att som ansvarigt utskott infoga följande ändringsförslag i sitt betänkande:

Ändringsförslag  1

Förslag till lagstiftningsresolution

Punkt 1a (ny)

Förslag till lagstiftningsresolution

Ändringsförslag

 

1a. Europaparlamentet påminner om sin resolution av den 8 juni 2011 om investering i framtiden: en ny flerårig budgetram för ett konkurrenskraftigt och hållbart Europa för alla[1]. Parlamentet upprepar att utan tillräckliga ytterligare resurser i nästa fleråriga budgetram kommer unionen inte att kunna uppfylla sina nuvarande politiska prioriteringar, särskilt dem som hör samman med Europa 2020-strategin, och de nya uppgifter som föreskrivs i Lissabonfördraget samt reagera vid oförutsedda händelser. Parlamentet påpekar att till och med en ökning av resursnivån för nästa fleråriga budgetram med minst 5 procent jämfört med 2013 endast i begränsat utsträckning kan bidra till att man når unionens överenskomna mål och åtaganden och principen om solidaritet inom unionen. Parlamentet uppmanar rådet – om det inte delar denna uppfattning – att tydligt ange vilka av dess politiska prioriteringar eller projekt som skulle kunna överges helt och hållet, trots deras dokumenterade europeiska mervärde.

Ändringsförslag  2

Förslag till lagstiftningsresolution

Punkt 1b (ny)

Förslag till lagstiftningsresolution

Ändringsförslag

 

1b. Europaparlamentet påminner om sin resolution av den 8 juni 2011 om investering i framtiden: en ny flerårig budgetram för ett konkurrenskraftigt och hållbart Europa för alla[2]. Parlamentet upprepar att det krävs tillräckliga extraresurser i nästa fleråriga budgetram om unionen ska kunna genomföra de befintliga politiska prioriteringarna och utföra de nya uppgifter som föreskrivs i Lissabonfördraget och även reagera vid oförutsedda händelser. Parlamentet uppmanar rådet – om det inte delar denna uppfattning – att tydligt visa vilka av dess politiska prioriteringar eller projekt som kan överges helt och hållet, trots deras dokumenterade europeiska mervärde.

Ändringsförslag  3

Förslag till lagstiftningsresolution

Punkt 1c (ny)

Förslag till lagstiftningsresolution

Ändringsförslag

 

1c. Europaparlamentet påminner om sin resolution av den 8 juni 2011 där det underströks att Life+ har införts framgångsrikt och visat sig vara betydelsefullt när det gällt att bevara den biologiska mångfalden och skydda miljön. Parlamentet betonade behovet av att även fortsättningsvis ha välfinansierade program för natur och biologisk mångfald i syfte att uppfylla EU:s mål på miljöområdet, särskilt i fråga om Life+ och Natura 2000.

Ändringsförslag  4

Förslag till lagstiftningsresolution

Punkt 1d (ny)

Förslag till lagstiftningsresolution

Ändringsförslag

 

1d. Europaparlamentet framhåller att de beräknade budgetkonsekvenserna av förslaget endast är vägledande för den lagstiftande myndigheten och inte kan avgöras innan en överenskommelse uppnåtts om förslaget till förordning om den fleråriga budgetramen för perioden 2014–2020.

Ändringsförslag  5

Förslag till förordning

Skäl 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(3) Unionens finansieringsprogram kan inte uppfylla alla specifika miljö- och klimatpolitiska behov. För miljö- och klimatpolitik krävs specifika strategier för att hantera en ojämn integrering av de politiska målen i medlemsstaternas praxis, ett ojämnt och otillräckligt genomförande av lagstiftningen i medlemsstaterna samt otillfredsställande spridning och främjande av politiska mål. Det är lämpligt att fortsätta med Life-programmet som regleras i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 614/2007 av den 23 maj 2007 om det finansiella instrumentet för miljön (Life+) och att anta en ny förordning. Genom den här förordningen bör det därför fastställas ett särskilt finansieringsprogram för miljö- och klimatpolitik (nedan kallat Life-programmet).

(3) Unionens finansieringsprogram kan inte uppfylla alla specifika miljö- och klimatpolitiska behov. För miljö- och klimatpolitik krävs specifika strategier för att hantera en ojämn integrering av de politiska målen i medlemsstaternas praxis, ett ojämnt och otillräckligt genomförande av lagstiftningen i medlemsstaterna samt otillfredsställande spridning och främjande av politiska mål. Det är lämpligt att fortsätta med Life-programmet som regleras i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 614/2007 av den 23 maj 2007 om det finansiella instrumentet för miljön (Life+) och att anta en ny förordning. Genom den här förordningen bör det därför fastställas ett särskilt finansieringsprogram för miljö- och klimatpolitik (nedan kallat Life-programmet). För att unionens finansiering ska få största möjliga effekt bör man sträva efter synergi- och kompletteringseffekter mellan Life‑programmet och andra unionsprogram.

Ändringsförslag  6

Förslag till förordning

Skäl 3a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(3a) Denna förordning bör fastställa, för programmets hela löptid, en finansieringsram som utgör den främsta referensen för budgetmyndigheten inom ramen för det årliga budgetförfarandet enligt punkt 17 i kommissionens förslag till ett interinstitutionellt avtal av den 29 juni 2011 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om samarbete i budgetfrågor och en sund ekonomisk förvaltning.

Ändringsförslag  7

Förslag till förordning

Skäl 21

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(21) För att förbättra genomförandet av miljö- och klimatpolitiken och öka integreringen av miljö- och klimatmål i andra politikområden bör Life-programmet främja projekt som stöder genomförandet av integrerade strategier för genomförande av lagstiftning och politik på miljö- och klimatområdet. För delprogrammet Miljö bör projekten framför allt inriktas på genomförandet av EU:s strategi för biologisk mångfald för 2020, med särskild inriktning på att effektivt förvalta och befästa de Natura 2000-nätverk som inrättats genom rådets direktiv 92/43/EEG via genomförandet av de prioriterade planer som föreskrivs i artikel 8 i samma direktiv, av Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG av den 23 oktober 2000 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område och lagstiftningen om avfall och luft. Projekten inriktas på fastställda teman, men kommer samtidigt att ha flera syften (exempelvis miljöfördelar och kapacitetsuppbyggnad) som gör det möjligt att nå resultat på andra politikområden, i synnerhet Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/56/EG av den 17 juni 2008 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på havsmiljöpolitikens område (ramdirektiv om en marin strategi). Dessa typer av projekt kan övervägas på andra miljöområden. För delprogrammet Klimatpolitik bör sådana projekt särskilt avse strategier och handlingsplaner för anpassning till och begränsning av klimatförändringen. Dessa typer av projekt bör endast stödja ett antal specifika verksamheter och åtgärder, medan annan verksamhet som kompletterar den som ingår i projektet bör komma från andra av unionens finansieringsprogram, samt från nationella, regionala eller privata medel. Finansiering genom Life-programmet bör utnyttja synergier och säkerställa att olika EU-finansieringskällor är förenliga med varandra genom att ge ett strategiskt miljö- och klimatfokus.

(21) För att förbättra genomförandet av miljö- och klimatpolitiken och öka integreringen av miljö- och klimatmål i andra politikområden bör Life-programmet främja projekt som stöder genomförandet av integrerade strategier för genomförande av lagstiftning och politik på miljö- och klimatområdet. För delprogrammet Miljö bör projekten framför allt inriktas på genomförandet av EU:s strategi för biologisk mångfald för 2020, med särskild inriktning på att effektivt förvalta och befästa de Natura 2000-nätverk som inrättats genom rådets direktiv 92/43/EEG via genomförandet av de prioriterade planer som föreskrivs i artikel 8 i samma direktiv, av Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG av den 23 oktober 2000 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område och lagstiftningen om avfall och luft. Projekten inriktas på fastställda teman, men kommer samtidigt att ha flera syften (exempelvis miljöfördelar och kapacitetsuppbyggnad) som gör det möjligt att nå resultat på andra politikområden, i synnerhet Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/56/EG av den 17 juni 2008 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på havsmiljöpolitikens område (ramdirektiv om en marin strategi). Dessa typer av projekt kan övervägas på andra miljöområden. För delprogrammet Klimatpolitik bör sådana projekt särskilt avse strategier och handlingsplaner för anpassning till och begränsning av klimatförändringen. Dessa typer av projekt bör endast stödja ett antal specifika verksamheter och åtgärder, medan annan verksamhet som kompletterar den som ingår i projektet bör komma från andra av unionens finansieringsprogram, samt från nationella, regionala eller privata medel. Finansiering genom Life-programmet bör utnyttja synergier och säkerställa att olika EU-finansieringskällor är förenliga med varandra genom att ge ett strategiskt miljö- och klimatfokus, och samtidigt åstadkomma en verklig förenkling av förfarandena.

Ändringsförslag  8

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Finansieringsramen för genomförande av Life-programmet ska vara 3 618 000 000 euro.

1. Enligt punkt 17 i kommissionens förslag till ett interinstitutionellt avtal av den 29 juni 2011 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning ska finansieringsramen för genomförande av Life-programmet vara [...] EUR under perioden 2014–2020.

Ändringsförslag  9

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2 – led a

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(a) 2 713 500 000 euro av den övergripande finansieringsram som avses i punkt 1 ska fördelas till delprogrammet Miljö.

(a) [...] EUR, vilket motsvarar 75 procent av den övergripande finansieringsram som avses i punkt 1, ska fördelas till delprogrammet Miljö.

Ändringsförslag  10

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(b) 904 500 000 euro av den övergripande finansieringsram som avses i punkt 1 ska fördelas till delprogrammet Klimatpolitik.

(b) [...]EUR, vilket motsvarar 25 procent av den övergripande finansieringsram som avses i punkt 1 ska fördelas till delprogrammet Klimatpolitik.

Ändringsförslag  11

Förslag till förordning

Artikel 8 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Kommissionen och medlemsstaterna ska se till att stödet från Life-programmet är förenligt med unionens politik och prioriteringar och att det kompletterar unionens övriga instrument.

1. Kommissionen och medlemsstaterna ska se till att stödet från Life-programmet är förenligt med unionens politik och prioriteringar och att det kompletterar unionens övriga instrument, samtidigt som genomförandet av förenklingsåtgärder säkerställs.

Ändringsförslag  12

Förslag till förordning

Artikel 20 – punkt 2 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Mervärdesskatt ska inte betraktas som en stödberättigande kostnad för projekt som avses i artikel 18.

2. Mervärdesskatt ska allmänt inte anses vara en stödberättigande kostnad för projekt som avses i artikel 18. I fråga om projektmottagare som inte kan få tillbaka mervärdesskatten i enlighet med lagstiftningen för mervärdesskatt i respektive medlemsstat ska kostnaden för mervärdesskatten fortfarande vara stödberättigande. Detta undantag ska emellertid inte gälla en icke-beskattningsbar person i enlighet med definitionen i artikel 13.1 i rådets direktiv 2006/112/EG av den 28 november 2006 om ett gemensamt system för mervärdesskatt.

Motivering

Kommissionens initiativ att undanta mervärdesskatt från de stödberättigande kostnaderna bör i princip stödjas eftersom det minskar återflödet av pengar från Life-programmet till respektive medlemsstats budget, men denna nyligen införda regel riskerar att bli ett avsevärt hinder för vissa grupper av stödmottagare, särskilt för icke-statliga organisationer, när de ska genomföra projekt under Life-programmet. Eftersom dessa stödmottagare tidigare på ett värdefullt sätt har bidragit till Life-programmets framgång får deras framtida tillgång till det inte äventyras. Om stödmottagaren är en icke-beskattningsbar person i enlighet med lydelsen i rådets direktiv 2006/112/EG, dvs. stater eller regionala eller lokala myndigheter och andra organ som omfattas av den offentliga rätten, får stödmottagaren under inga omständigheter omfattas av denna fördelaktiga bestämmelse.

Ändringsförslag  13

Förslag till förordning

Artikel 20 – punkt 2 – stycke 2a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Kostnaden för fast anställd personal ska inte vara stödberättigande om denna personal är tjänstemän vid en offentlig myndighet. I övriga fall ska kostnaden för fast anställd personal vara stödberättigande, om den har sitt ursprung i en verksamhet som är kopplad till ett Life-projekt.

Motivering

Kommissionens initiativ att undanta kostnaden för fast anställd personal från de stödberättigande kostnaderna riskerar att bli ett avsevärt hinder för små och medelstora icke-statliga organisationer som genomför projekt. Eftersom dessa stödmottagare tidigare på ett värdefullt sätt har bidragit till Life-programmets framgång får deras framtida tillgång till det inte äventyras. Kostnaden för fast anställd personal ska därför vara stödberättigande om det finns en koppling till ett Life-finansierat projekt, dvs. om det handlar om en kostnad som stödmottagaren inte skulle ha haft om denne inte hade tagit sig an det Life-finansierade projektet. Detta fördelaktiga undantag ska emellertid inte gälla offentliga organ som är stödmottagare av Life-finansiering.

Ändringsförslag  24

Förslag till förordning

Artikel 27 – punkt 2 – led a

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(a) Senast den 30 september 2017: en extern utvärderingsrapport om Life-programmet (och dess delprogram) efter halva tiden, inklusive kvalitativa och kvantitativa aspekter av genomförandet, klimatrelaterade utgifter och utgifter som rör biologisk mångfald samt programmets komplementaritet med andra relevanta EU‑program, uppnåendet av målen för alla åtgärder (om möjligt på resultat- och effektnivå), effektivitet vid resursanvändning och det europeiska mervärdet, inför ett beslut om förnyelse, ändring eller tillfälligt upphävande av åtgärderna. Utvärderingen ska dessutom gälla möjligheterna till förenkling, programmets interna och externa överensstämmelse, målens relevans även i framtiden samt åtgärdernas bidrag till unionens prioriterade mål om smart och hållbar tillväxt för alla. Den ska ta hänsyn till utvärderingsresultat om de långsiktiga effekterna av det föregående programmet. Rapporten ska åtföljas av kommissionens kommentarer såsom det sätt på vilket resultaten av utvärderingen efter halva tiden ska beaktas vid genomförandet av Life-programmet, och särskilt vid utarbetandet av de fleråriga arbetsprogrammen.

(a) Senast den 30 juni 2017: en extern utvärderingsrapport om Life-programmet (och dess delprogram) efter halva tiden, inklusive kvalitativa och kvantitativa aspekter av genomförandet, klimatrelaterade utgifter och utgifter som rör biologisk mångfald samt programmets komplementaritet med andra relevanta EU‑program, uppnåendet av målen för alla åtgärder (om möjligt på resultat- och effektnivå), effektivitet vid resursanvändning och det europeiska mervärdet, inför ett beslut om förnyelse, ändring eller tillfälligt upphävande av åtgärderna. Utvärderingen ska dessutom gälla möjligheterna till förenkling, programmets interna och externa överensstämmelse, målens relevans även i framtiden samt åtgärdernas bidrag till unionens prioriterade mål om smart och hållbar tillväxt för alla. Den ska ta hänsyn till utvärderingsresultat om de långsiktiga effekterna av det föregående programmet. Rapporten ska åtföljas av kommissionens kommentarer såsom det sätt på vilket resultaten av utvärderingen efter halva tiden ska beaktas vid genomförandet av Life-programmet, och särskilt vid utarbetandet av de fleråriga arbetsprogrammen.

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Inrättandet av ett program för miljö och klimatpolitik (Life)

Referensnummer

COM(2011)0874 – C7-0498/2011 – 2011/0428(COD)

Ansvarigt utskott

       Tillkännagivande i kammaren

ENVI

15.12.2011

 

 

 

Yttrande från

       Tillkännagivande i kammaren

BUDG

15.12.2011

Föredragande av yttrande

       Utnämning

Helga Trüpel

6.2.2012

Antagande

6.9.2012

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

30

2

0

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Marta Andreasen, Richard Ashworth, Reimer Böge, Zuzana Brzobohatá, Jean-Luc Dehaene, Isabelle Durant, Göran Färm, José Manuel Fernandes, Eider Gardiazábal Rubial, Jens Geier, Monika Hohlmeier, Sidonia Elżbieta Jędrzejewska, Anne E. Jensen, Ivailo Kalfin, Jan Kozłowski, Alain Lamassoure, Giovanni La Via, George Lyon, Claudio Morganti, Jan Mulder, Juan Andrés Naranjo Escobar, Dominique Riquet, Derek Vaughan, Angelika Werthmann, Jacek Włosowicz

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Maria Da Graça Carvalho, Edit Herczog, Jürgen Klute, Constanze Angela Krehl, Peter Šťastný, Georgios Stavrakakis

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 187.2)

Luigi Berlinguer

YTTRANDE FRÅN UTSKOTTET FÖR INDUSTRIFRÅGOR, FORSKNING OCH ENERGI (4.6.2012)

till utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet

över förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättandet av ett program för miljö och klimatpolitik (Life)
(COM(2011)0874 – C7‑0498/2011 – 2011/0428(COD))

Föredragande: Gaston Franco

KORTFATTAD MOTIVERING

Sedan 1992 fungerar Life-programmet som plantskola för innovativa experiment och som spridare av kunskaper och medvetenhet om miljön. Life-programmet bidrar till att förbättra genomförandet av EU:s miljölagstiftning. Genom att programmet Life+ löper ut uppstår behovet av ett instrument som är effektivare och mer relevant för de miljöutmaningar som vi står inför i dag.

Övergripande strategi och integrerade projekt

Mot bakgrund av de budgetåtstramningar som uppstår till följd av krisen anser föredraganden att den rimliga och relativa ökningen av de medel som tilldelas Life-programmet för 2014–2020 är glädjande med tanke på att ett avsnitt om miljö har inbegripits i den totala budgeten.

De integrerade projekten utgör den mest betydande innovationen i det nya programmet. Dessa ambitiösa och strukturerande projekt utarbetas i enlighet med en övergripande miljöstrategi och grundar sig på samverkan mellan gemenskapsbudgeten, de nationella instrumenten och tilläggsfonderna från offentlig och privat sektor.

Även om tanken på integration är lockande riskerar dessa projekt att försvaga förenklingen av det program som man likväl eftersträvar. Genomförandet förefaller invecklat mot bakgrund av att de olika fondernas förfaranden, tidplaner och villkor inte är identiska och att tanken på komplementaritet inte återfinns i alla bestämmelser avseende fonderna. Inför risken för avslag från den ena eller andra fonden bör kommissionen ge tilläggsgarantier för att säkerställa att de övergripande projekten fungerar smidigt, utan att för den skull åsidosätta konkurrensreglerna inom de olika förfarandena för tilldelning av finansiering.

Genom de integrerade projekten ska insatser av betydande omfattning som i första hand leds av lokala och regionala myndigheter finansieras, t.ex. klimatplaner. Samtidigt bör man vara uppmärksam på att inte överge de traditionella projekt genom vilka nyttan med Life‑programmet har visats i praktiken och vilka har bidragit till dess popularitet.

Sett till Life-programmen som helhet bör kommissionen förbättra erfarenhetsåterföringen, ge resultaten omfattande spridning och främja utbytet av god praxis för att dessa projekt inte ska stagnera av brist på utifrånkommande inflytande.

Prioriterade områden

Som riktlinje skulle följande prioriteringar kunna framhållas:

– Miljökorridorer, prioriterade livsmiljöer och arter, havsmiljön, buller, miljön i städer (delprogrammet avseende miljö).

– Energieffektivitet (t.ex. gatubelysning), energiskog, energiåtervinning från avfall, främjande av tredje generationens bränslen (delprogrammet avseende klimat).

Miljöinnovation och den privata sektorn

Life-programmet bör fortsätta att finansiera miljöinnovation som ett komplement till Horisont 2020-initiativet.

Som ett komplement till sitt genomförandemål avseende lagstiftningen bör Life-programmet understödja innovativa och experimentella tillvägagångssätt, i synnerhet vad gäller att pröva nya tekniker och metoder i klimat- och miljösammanhang.

Life-programmet bör ge den privata sektorn en tydlig linje för att denna ska uppmuntras till att utveckla spetskompetensprogram och därigenom fungera som en drivkraft för miljöinnovation för i första hand små och medelstora företag.

Gränsöverskridande samarbete och inkludering av de utomeuropeiska områdena

Life-programmets gränsöverskridande projekt är oerhört viktiga inom EU. I fråga om internationellt samarbete finner föredraganden det tillfredsställande att grannskapsländerna har blivit stödberättigade, särskilt länderna söder om Medelhavet, med tanke på angelägenheten i det som står på spel vad gäller klimat och miljö i denna region.

Även om de yttersta randområdena gradvist har fått tillgång till Life-programmet är deras deltagande fortfarande marginellt och bör förstärkas. Uteslutandet av utomeuropeiska länder och territorier som dock utgör en del av fyra av EU:s medlemsstater är fortfarande obegripligt, eftersom dessa tillsammans med de yttersta randområdena utgör ett världsunikt nätverk, fördelat över jordens alla hav och omfattande ytterst stora värden i fråga om biologisk mångfald.

Stödberättigande kostnader

Föredraganden förstår intresset av att upphäva stödberättigandet för momsen och kostnaderna för fast anställd personal för att förenkla den finansiella förvaltningen och främja kontrollförfarandena. Likväl skulle detta skapa alltför stora begränsningar och ojämlikheter för mottagarnas del. Detta är en fråga som inte kan begränsas till Life‑instrumentet.

Att bibehålla stödberättigandet avseende kostnader för fast anställd personal skulle göra det möjligt att bevara tjänsterna så att man kan förlita sig på en personal som är väl insatt. Det verkar ytterst svårt att blanda sig i bidragsmottagarnas val av organisation och rekryteringsprocess.

ÄNDRINGSFÖRSLAG

Utskottet för industrifrågor, forskning och energi uppmanar utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet att som ansvarigt utskott infoga följande ändringsförslag i sitt betänkande:

Ändringsförslag  1

Förslag till förordning

Skäl 6a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(6a) Med beaktande av ”budskapet från Réunion” i juli 2008 och i enlighet med rådets slutsatser av den 10 december 2011, där kommissionen och medlemsstaterna uppmanas att fortsätta främja en gemensam naturbevarandestrategi inom unionens hela territorium, inbegripet de yttersta randområdena och medlemsstaters utomeuropeiska länder och territorier, samt kommissionens meddelande ”Vår livförsäkring, vårt naturkapital – en strategi för biologisk mångfald i EU fram till 2020, i vilket kommissionen förespråkar en utvidgning av och uppmuntran till initiativet BEST (biologisk mångfald och ekosystemtjänster i utomeuropeiska territorier), bör utomeuropeiska länder och territorier kunna delta i EU:s program i enlighet med de villkor som fastställs i rådets beslut 2001/822/EG om associering av de utomeuropeiska länderna och territorierna med Europeiska gemenskapen1 .

 

_______________

1 EGT L 314, 30.11.2001, s. 1.

Motivering

Life-programmet bör öppnas för EU:s utomeuropeiska territorier som helhet (de yttersta randområdena såväl som utomeuropeiska länder och territorier) för att skydda dessa territorier, som tillhör världens nyckelområden i fråga om biologisk mångfald.

Ändringsförslag  2

Förslag till förordning

Skäl 10

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(10) Miljö- och klimatkrav bör integreras i unionens politik och verksamhet. Life‑programmet bör därför komplettera andra av unionens finansieringsprogram, till exempel Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska garantifonden för jordbruket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, Europeiska havs‑ och fiskerifonden och Horisont 2020. Kommissionen och medlemsstaterna bör säkerställa sådan komplementaritet på alla nivåer. På unionsnivå ska komplementariteten säkerställas genom att man upprättar ett strukturerat samarbete mellan Life‑programmet och unionens finansieringsprogram med delad förvaltning inom den gemensamma strategiska ramen, i synnerhet för att främja finansiering av verksamheter som kompletterar integrerade projekt eller för att stödja användningen av lösningar, metoder och strategier som utarbetats inom ramen för Life-programmet. Life-programmet bör också uppmuntra införandet av miljö- och klimatrelaterade forsknings- och innovationsresultat från Horisont 2020. I detta sammanhang bör det erbjuda möjligheter till medfinansiering av projekt med tydliga fördelar på miljö- och klimatområdet för att skapa synergier. Samordning krävs för att förebygga dubbelfinansiering.

(10) Miljö- och klimatkrav bör integreras i unionens politik och verksamhet. Life‑programmet bör därför komplettera andra av unionens finansieringsprogram, till exempel Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska garantifonden för jordbruket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, Europeiska havs‑ och fiskerifonden och Horisont 2020. På unionsnivå ska komplementariteten säkerställas genom att man upprättar ett strukturerat samarbete mellan Life‑programmet och unionens finansieringsprogram med delad förvaltning inom den gemensamma strategiska ramen, i synnerhet för att främja finansiering av verksamheter som kompletterar integrerade projekt eller för att stödja användningen av lösningar, metoder och strategier som utarbetats inom ramen för Life-programmet. För att säkra den rättsliga klarheten och de integrerade projektens praktiska genomförbarhet, bör samarbete mellan andra unionsfonder och integrerade projekt uttryckligen föreskrivas i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr .../... [om gemensamma bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden som omfattas av den gemensamma strategiska ramen, om allmänna bestämmelser för Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden och Sammanhållningsfonden samt om upphävande av förordning (EG) nr 1083/20061]. Konkreta åtgärder bör vidtas för att upprätta samarbete på ett tidigt stadium, så att fördelarna med de integrerade projekten beaktas under utarbetandet av partnerskapsavtal och operativa program. Life-programmet bör också uppmuntra införandet av miljö- och klimatrelaterade forsknings- och innovationsresultat från Horisont 2020. I detta sammanhang bör det erbjuda möjligheter till medfinansiering av projekt med tydliga fördelar på miljö- och klimatområdet för att skapa synergier. Samordning krävs för att förebygga dubbelfinansiering och också för att undvika att de finansiella nettoinsatserna som lämnas för att uppnå målsättningarna i denna förordning skulle sjunka.

 

____________

 

1 COM(2011)0615

Motivering

Integrated Projects are a very promising, concrete mainstreaming tool. To be feasible in practice, a solid cooperation between the administration of CSF funds and of LIFE projects is required at an early stage. The potential of increasing cost-efficiency and coherence of the EU budget and of improving the implementation of environmental and climate legislation via IPs, needs to be seized when elaborating partnership contracts and operational programmes. Based on the EP's repeated request of sustainability mainstreaming into all EU funds, cooperation with LIFE should be clearly laid down in the Common Provisions Regulation.

Ändringsförslag  3

Förslag till förordning

Skäl 12

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(12) I kommissionens meddelande till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén ”Färdplan för ett resurseffektivt Europa” (nedan kallat färdplan för ett resurseffektivt Europa) finns milstolpar och åtgärder som krävs för att leda in unionen på vägen till en resurseffektiv och hållbar tillväxt. Därför bör det prioriterade området Miljö och resurseffektivitet stödja de offentliga och privata sektorernas effektiva genomförande av unionens miljöpolitik, särskilt i de miljösektorer som omfattas av färdplanen för ett resurseffektivt Europa, genom att underlätta utveckling och spridning av nya lösningar och bästa praxis. Det bör dock inte omfatta miljöinnovationsverksamhet som sammanfaller med Horisont 2020.

(12) I kommissionens meddelande till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén ”Färdplan för ett resurseffektivt Europa” (nedan kallat färdplan för ett resurseffektivt Europa) finns milstolpar och åtgärder som krävs för att leda in unionen på vägen till en resurseffektiv och hållbar tillväxt. Därför bör det prioriterade området Miljö och resurseffektivitet stödja de offentliga och privata sektorernas effektiva genomförande av unionens miljöpolitik, särskilt i de miljösektorer som omfattas av färdplanen för ett resurseffektivt Europa, genom att underlätta utveckling och spridning av nya lösningar och bästa praxis. I samverkan med Horisont 2020 och utan att det påverkar enskildheterna i vart och ett av programmen, ska Life-programmet syfta till att finansiera verksamheter avseende miljöinnovation och demonstration. Life-programmet kommer på så sätt att bidra till att stimulera miljötekniksektorn och den gröna ekonomin i samklang med EU 2020-strategin.

Ändringsförslag  4

Förslag till förordning

Skäl 16

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(16) Det prioriterade området Begränsning av klimatförändringar bör bidra till utarbetandet och genomförandet av unionens klimatrelaterade politik och lagstiftning, särskilt när det gäller övervakning och rapportering av växthusgaser, politik för markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk, system för handel med utsläppsrätter, medlemsstaternas insatser för att minska utsläppen av växthusgaser, avskiljning och lagring av koldioxid, förnybar energi, energieffektivitet, transport och bränslen, skydd av ozonskiktet och fluorerade gaser.

(16) Det prioriterade området Begränsning av klimatförändringar bör bidra till utarbetandet och genomförandet av unionens klimatrelaterade politik och lagstiftning, särskilt när det gäller övervakning och rapportering av växthusgaser, politik för markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk, system för handel med utsläppsrätter, medlemsstaternas insatser för att minska utsläppen av växthusgaser, avskiljning och lagring av koldioxid, förnybar energi i städer, jordbruksområden, bergsområden eller avsides områden, avfallsåtervinning och biogasframställning, energieffektivitet, gatubelysning, transport och bränslen, särskilt den tredje generationens bränslen, skydd av ozonskiktet och fluorerade gaser.

Ändringsförslag  5

Förslag till förordning

Skäl 17

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(17) De första följderna av klimatförändringen kan redan ses i Europa och världen över, exempelvis i form av extrema väderförhållanden som leder till översvämningar och torka samt stigande temperaturer och havsnivåer. Det prioriterade området Klimatanpassning bör därför bidra till anpassningen till dessa följder för populationer, ekonomiska sektorer och regioner i syfte att garantera en mer motståndskraftig union tack vare specifika åtgärder och strategier för anpassning. Åtgärder på detta område bör komplettera åtgärder som är berättigade till finansiering inom ramen för det finansiella instrumentet för civilskydd.

(17) De första följderna av klimatförändringen kan redan ses i Europa och världen över, exempelvis i form av extrema väderförhållanden som leder till översvämningar, torka, stigande temperaturer och havsnivåer samt spridning av invasiva främmande arter. Det prioriterade området Klimatanpassning bör därför bidra till anpassningen till dessa följder för populationer, ekonomiska sektorer och regioner i syfte att garantera en mer motståndskraftig union tack vare specifika åtgärder och strategier för anpassning. Åtgärder på detta område bör komplettera åtgärder som är berättigade till finansiering inom ramen för det finansiella instrumentet för civilskydd och det framtida specifika instrument avseende främmande invasiva arter som anges i strategin för biologisk mångfald i EU fram till 2020.

Ändringsförslag  6

Förslag till förordning

Skäl 30

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(30) I syfte att säkerställa bästa möjliga användning av unionens medel och för att garantera det europeiska mervärdet, bör befogenhet att anta akter i enlighet med artikel 290 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt delegeras till kommissionen i fråga om kriterier för projekturval, kriterier för tillämpningen av den geografiska balansen på ”integrerade projekt” och resultatindikatorer som är tillämpliga på specifika tematiska prioriteringar. Det är av särskild betydelse att kommissionen genomför lämpliga samråd under sitt förberedande arbete, även på expertnivå. Kommissionen bör, då den förbereder och utarbetar delegerade akter, se till att relevanta handlingar översänds samtidigt, i god tid och på rätt sätt till Europaparlamentet och rådet.

(30) I syfte att säkerställa bästa möjliga användning av unionens medel och för att garantera det europeiska mervärdet, bör befogenhet att anta akter i enlighet med artikel 290 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt delegeras till kommissionen i fråga om kriterier för projekturval och resultatindikatorer som är tillämpliga på specifika tematiska prioriteringar. Det är av särskild betydelse att kommissionen genomför lämpliga samråd under sitt förberedande arbete, även på expertnivå. Kommissionen bör, då den förbereder och utarbetar delegerade akter, se till att relevanta handlingar översänds samtidigt, i god tid och på rätt sätt till Europaparlamentet och rådet.

Motivering

Man bör ge företräde åt ett urvalssystem som grundar sig på förtjänster snarare än på geografisk jämvikt för att kunna garantera en sund och verkligt europeisk konkurrens, genom vilken projekt med ett högt mervärde vilkas resultat är till nytta för hela EU främjas.

Ändringsförslag  7

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Finansieringsramen för genomförande av Life-programmet ska vara 3 618 000 000 euro.

1. Finansieringsramen för genomförande av Life-programmet ska vara 3 618 000 000 euro. Minst 78 procent av de budgetmedel som tilldelas Life‑programmet ska användas till bidrag för åtgärder avseende projekt.

Motivering

Av säkerhets- och tydlighetsskäl avseende perioden 2014–2020 som helhet bör budgetfördelningen mellan de olika finansieringssätten (bidrag till åtgärder, bidrag till icke‑statliga organisationer och programmets driftsbudget) framgå i förordningen, såsom fallet är i dagsläget.

Ändringsförslag  8

Förslag till förordning

Artikel 5

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Tredjeländers deltagande i Life-programmet

Deltagandet från utomeuropeiska länder och territorier och tredjeländer i Life‑programmet

Life-programmet ska vara öppet för deltagande från följande länder:

Life-programmet ska vara öppet för deltagande från följande länder och territorier:

 

-a) De utomeuropeiska länder och territorier som avses i beslut 2001/822/EG.

a) De länder i Europeiska frihandelssammanslutningen (Efta) som är parter i avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).

 

a) De länder i Europeiska frihandelssammanslutningen (Efta) som är parter i avtalet om Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).

b) Kandidatländer, potentiella kandidatländer och anslutande länder till unionen.

b) Kandidatländer, potentiella kandidatländer och anslutande länder till unionen.

c) Länder som omfattas av den europeiska grannskapspolitiken.

c) Länder som omfattas av den europeiska grannskapspolitiken.

d) Länder som har blivit medlemmar i Europeiska miljöbyrån i enlighet med rådets förordning (EG) nr 933/1999 av den 29 april 1999 om ändring av förordning (EEG) nr 1210/90 om inrättande av Europeiska miljöbyrån och Europeiska nätverket för miljöinformation och miljöövervakning.

d) Länder som har blivit medlemmar i Europeiska miljöbyrån i enlighet med rådets förordning (EG) nr 933/1999 av den 29 april 1999 om ändring av förordning (EEG) nr 1210/90 om inrättande av Europeiska miljöbyrån och Europeiska nätverket för miljöinformation och miljöövervakning.

Deltagande ska ske i enlighet med de villkor som fastställs i respektive bilaterala eller multilaterala avtal om de allmänna principerna för ländernas deltagande i unionsprogram.

Deltagande ska ske i enlighet med de villkor som fastställs i beslut 2001/822/EG och i respektive bilaterala eller multilaterala avtal om de allmänna principerna för ländernas och territoriernas deltagande i unionsprogram.

Ändringsförslag  9

Förslag till förordning

Artikel 8 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Kommissionen och medlemsstaterna ska, i enlighet med sina respektive ansvarsområden, säkerställa samordningen mellan Life-programmet och Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden i syfte att skapa synergier, särskilt inom ramen för integrerade projekt enligt artikel 18 d, och för att främja användningen av lösningar, metoder och strategier som utarbetats inom ramen för Life-programmet. På unionsnivå ska samordning ske inom den gemensamma strategiska ram som avses i artikel 10 i förordning (EU) nr …..

3. Kommissionen och medlemsstaterna ska, i enlighet med sina respektive ansvarsområden, säkerställa samordningen mellan Life-programmet och Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden i syfte att skapa synergier, särskilt inom ramen för integrerade projekt enligt artikel 18 d, och även genom att upprätta en ram för prioriterade åtgärder i enlighet med artikel 8 i direktiv 92/43/EEG samt för att främja användningen av lösningar, metoder och strategier som utarbetats inom ramen för Life-programmet. På unionsnivå ska samordning ske inom den gemensamma strategiska ram som avses i artikel 10 i förordning (EU) nr …..

Motivering

Life-programmet bör på ett strategiskt sätt bidra till att finansiera Natura 2000. Det är viktigt att upprätta nationella och regionala planer för prioriterade åtgärder, i enlighet med livsmiljödirektivet.

Ändringsförslag  10

Förslag till förordning

Artikel 9 – punkt 1 – strecksats 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

– Biologisk mångfald.

Natur och biologisk mångfald.

Ändringsförslag  11

Förslag till förordning

Artikel 10 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

b) stödja tillämpning, utarbetande, testning och demonstration av integrerade strategier för genomförande av planer och program i enlighet med unionens miljöpolitik och miljölagstiftning, främst när det gäller vatten, avfall och luft,

b) stödja tillämpning, utarbetande, testning och demonstration av integrerade strategier för genomförande av planer och program i enlighet med unionens miljöpolitik och miljölagstiftning, främst när det gäller vatten, avfall, luft, buller och miljön i städer,

Ändringsförslag  12

Förslag till förordning

Artikel 11 – rubriken

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Specifika mål för det prioriterade området Biologisk mångfald

Specifika mål för det prioriterade området Natur och biologisk mångfald

Ändringsförslag  13

Förslag till förordning

Artikel 11 – inledningen

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

De specifika målen för delprogrammet Miljö för det prioriterade området Biologisk mångfald ska i synnerhet vara att

De specifika målen för delprogrammet Miljö för det prioriterade området Natur och biologisk mångfald ska i synnerhet vara att

Ändringsförslag  14

Förslag till förordning

Artikel 11 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

b) stödja ytterligare utarbetande, genomförande och förvaltning av de Natura 2000-nätverk som inrättas i artikel 3 i direktiv 92/43/EEG, och särskilt tillämpningen, utarbetandet, testningen och demonstrationen av integrerade strategier för genomförandet av de prioriterade planer som avses i artikel 8 i direktiv 92/43/EEG,

b) stödja ytterligare utarbetande, genomförande och förvaltning av de Natura 2000-nätverk som inrättas i artikel 3 i direktiv 92/43/EEG, och särskilt tillämpningen, utarbetandet, testningen och demonstrationen av integrerade strategier för genomförandet av de prioriterade planer som avses i artikel 8 i direktiv 92/43/EEG; bidra till bevarandet av miljökorridorer,

Ändringsförslag  15

Förslag till förordning

Artikel 11 – led ba (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

ba) utveckla det marina nätverket inom Natura 2000 genom att se till att det samordnas med Europeiska havs- och fiskerifondens relevanta åtgärder och direktiv 2008/56/EG,

Ändringsförslag  16

Förslag till förordning

Artikel 13 – stycke 1a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

För projekt inom ramen för delprogrammet Klimatåtgärder måste det strävas efter maximala synergieffekter med andra miljömålsättningar, särskilt när det gäller att åtgärder ska vidtas samtidigt för klimatet och biologisk mångfald.

Ändringsförslag  17

Förslag till förordning

Artikel 18 – led d

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

d) Integrerade projekt främst på områdena natur, vatten, avfall, luft samt begränsning av och anpassning till klimatförändringar.

d) Integrerade projekt främst på områdena natur, vatten, avfall, luft, buller, miljön i städer samt begränsning av och anpassning till klimatförändringar.

Ändringsförslag  18

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 3 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Integrerade projekt som avses i artikel 18 d ska i förekommande fall inbegripa berörda parter, och om möjligt främja samordningen med och mobiliseringen av unionens övriga finansieringskällor.

Integrerade projekt som avses i artikel 18 d ska inbegripa berörda parter, och om möjligt främja samordningen med och mobiliseringen av unionens övriga finansieringskällor.

Ändringsförslag  19

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 3 – stycke 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Kommissionen ska säkerställa geografisk balans enligt principerna om solidaritet och insatsfördelning i urvalsprocessen för integrerade projekt. Kommissionen ska ha befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 30 om kriterier för tillämpningen av geografisk balans inom varje tematiskt område som avses i artikel 18 d.

Kommissionen ska säkerställa att projekten väljs ut på grundval av förtjänster inom ramen för urvalsprocessen för integrerade projekt.

Motivering

Man bör ge företräde åt ett urvalssystem som grundar sig på förtjänster snarare än på geografisk jämvikt för att kunna garantera en sund och verkligt europeisk konkurrens, genom vilken projekt med ett högt mervärde vilkas resultat är till nytta för hela EU främjas.

Ändringsförslag  20

Förslag till förordning

Artikel 20 – punkt 2 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Mervärdesskatt ska inte betraktas som en stödberättigande kostnad för projekt som avses i artikel 18.

2. Mervärdesskatt ska betraktas som en stödberättigande kostnad för projekt som avses i artikel 18, precis som utgifter för fast anställd personal.

Ändringsförslag  21

Förslag till förordning

Artikel 24 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

b) Tilldelningen av medel mellan varje prioriterat område och mellan olika typer av finansiering inom varje delprogram.

utgår

Motivering

Tilldelningen av medel bör inte fastställas i förväg så att vissa områden därigenom utestängs från finansiering. En mer flexibel strategi bör tillämpas.

Ändringsförslag  22

Förslag till förordning

Artikel 24 – led c

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

c) De tematiska prioriteringar för projekt som finansieras under den period som omfattas av det fleråriga arbetsprogrammet.

c) De vägledande tematiska prioriteringarna för projekt som finansieras under den period som omfattas av det fleråriga arbetsprogrammet.

Motivering

Tilldelningen av medel bör inte fastställas i förväg så att vissa områden därigenom utestängs från finansiering. En mer flexibel strategi bör tillämpas.

Ändringsförslag  23

Förslag till förordning

Artikel 27 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Kommissionen ska regelbundet övervaka och rapportera om genomförandet av Life-programmet och dess delprogram, inbegripet beloppet för klimatrelaterade utgifter och utgifter som rör biologisk mångfald. Kommissionen ska också undersöka synergier mellan Life‑programmet och andra kompletterande unionsprogram, särskilt mellan dess delprogram.

1. Kommissionen ska övervaka och årligen rapportera till Europaparlamentet om genomförandet av Life-programmet och dess delprogram, inbegripet beloppet för klimatrelaterade utgifter och utgifter som rör biologisk mångfald. Kommissionen ska också undersöka synergier mellan Life‑programmet och andra kompletterande unionsprogram, särskilt mellan dess delprogram.

Ändringsförslag   24

Förslag till förordning

Artikel 27 – punkt 1 – stycke 1a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Kommissionen ska regelbundet göra ytterst tydliga resultat från olika projekt som finansieras inom ramen för Life‑programmet tillgängliga för att främja erfarenhetsåterföringen och utbytet av god praxis i hela unionen.

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Inrättandet av ett program för miljö och klimatpolitik (Life)

Referensnummer

COM(2011)0874 – C7-0498/2011 – 2011/0428(COD)

Ansvarigt utskott

       Tillkännagivande i kammaren

ENVI

15.12.2011

 

 

 

Yttrande från

       Tillkännagivande i kammaren

ITRE

15.12.2011

Föredragande av yttrande

       Utnämning

Gaston Franco

20.1.2012

Behandling i utskott

24.4.2012

 

 

 

Antagande

31.5.2012

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

53

1

1

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Gabriele Albertini, Amelia Andersdotter, Josefa Andrés Barea, Jean-Pierre Audy, Zigmantas Balčytis, Ivo Belet, Jan Březina, Reinhard Bütikofer, Giles Chichester, Jürgen Creutzmann, Pilar del Castillo Vera, Dimitrios Droutsas, Christian Ehler, Gaston Franco, Adam Gierek, Norbert Glante, András Gyürk, Fiona Hall, Kent Johansson, Romana Jordan, Krišjānis Kariņš, Lena Kolarska-Bobińska, Marisa Matias, Angelika Niebler, Jaroslav Paška, Vittorio Prodi, Miloslav Ransdorf, Herbert Reul, Teresa Riera Madurell, Jens Rohde, Paul Rübig, Salvador Sedó i Alabart, Francisco Sosa Wagner, Patrizia Toia, Ioannis A. Tsoukalas, Claude Turmes, Marita Ulvskog, Vladimir Urutchev, Adina-Ioana Vălean, Kathleen Van Brempt, Alejo Vidal-Quadras, Henri Weber

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Francesco De Angelis, Ioan Enciu, Vicente Miguel Garcés Ramón, Françoise Grossetête, Satu Hassi, Roger Helmer, Jolanta Emilia Hibner, Ivailo Kalfin, Seán Kelly, Holger Krahmer, Zofija Mazej Kukovič, Vladimír Remek

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 187.2)

Franziska Keller

YTTRANDE från utskottet för regional utveckling (17.7.2012)

till utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet

över förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande av ett program för miljö och klimatpolitik (Life)
(COM(2011)0874 – C7‑0498/2011 – 2011/0428(COD))

           Föredragande: Patrice Tirolien

KORTFATTAD MOTIVERING

Programmet Life är det främsta instrumentet för direkt finansiering av unionens politik för skydd av miljö, biologisk mångfald samt klimatanpassning.

I kommissionens förslag till den fleråriga budgetramen införs ett handlingsområde mot klimatförändringar, vilket innebär en omvärdering av den totala omfattningen av detta program, vars mål omfattas av strategin Europa 2020. Uppvärderingen av miljöpolitiken är väsentlig för en hållbar tillväxt i unionen.

Föredraganden stöder till fullo kommissionens ambition att främja bättre synergi för Life‑programmet med sammanhållningsfonderna, exempelvis med hjälp av pilotprojekt, en flerårig förstärkning av programplaneringen och införandet av integrerade projekt. Föredragande anser dock att ett antal förtydliganden måste göras när det gäller tillnärmning av program som sinsemellan uppvisar stora skillnader i förvaltningssätt.

Föredraganden anser att det i detta avseende skulle vara kontraproduktivt att avskaffa moms och personalkostnader från projektfinansieringen. En sådan åtgärd skulle få negativa konsekvenser när det gäller att förenkla och förstärka den tekniska och administrativa kapaciteten för de projektansvariga. Dessutom är det viktigt att i möjligaste mån hålla kvar vissa grundläggande principer med anknytning till sammanhållningspolitikens finansieringsregler.

I debatten om geografisk balans i projekturvalet ställer sig fördraganden positiv till en höjd medfinansieringssats till förmån för vissa regioner med nackdelar i form av synnerligen känsliga ekosystem.

Även om Life-programmet bör belöna dynamik i lokala projekt, kan integrerade projekt bidra till att förbättra kunskapen om programmet och öka sammanhållningen med andra handlingsområden i unionen. En striktare geografisk balans bör därför gälla så att alla medlemsstater ska kunna utnyttja projekten fullt ut. Den här typen av åtgärd skulle tydligt kunna öka hävstångseffekten för Life-programmet. Därför har föredraganden föreslagit en klart högre medfinansiering för dessa projekt liksom att det hänvisas till Life-programmet i den gemensamma strategiska ramen.

Fördraganden anser att det är nödvändigt att förstärka strategin per område och ändringsförslagen gäller ett bredare godkännande av den marina miljön och en tillnärmning till unionens externa handlingsområden har tagits med. Föredraganden ser gärna att status för de projektansvariga i utomeuropeiska länder och territorier tydligt erkänns med hänsyn till det förstärkta partnerskapet med unionen och deras tillhörighet till medlemsstaterna.

Ändringsförslag

Utskottet för regional utveckling uppmanar utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet att som ansvarigt utskott infoga följande ändringsförslag i sitt betänkande:

Ändringsförslag  1

Förslag till förordning

Skäl 7a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(7a) Med tanke på att skadliga effekter på miljön och klimatet ofta uppstår på grund av aktiviteter i länder i EU:s närhet bör särskild hänsyn tas till dess yttre gränser, utomeuropeiska länder och territorier och de yttersta randområdena så att de nödvändiga strategiska garantierna säkerställs och skador på miljön förhindras. De franska yttersta randområdena ingår inte i Natura 2000 eftersom direktiven 92/34/EEG och 2009/147/EG varken beaktar eller klassificerar faunan, floran eller livsmiljöerna i dessa regioner. Med beaktande av ”Message de la Réunion” från juli 2008 och i enlighet med rådets slutsatser av den 10 december 2011, där kommissionen och medlemsstaterna uppmanas att främja en gemensam strategi för naturskydd i hela unionen, inbegripet de yttersta randområdena och de utomeuropeiska länderna och territorierna, och även i enlighet med kommissionens meddelande ”Vår livförsäkring, vårt naturkapital: en strategi för biologisk mångfald i EU fram till 2020”, där kommissionen åtar sig att utvidga och stödja Best-initiativet (biologisk mångfald och ekosystemtjänster i Europas yttersta randområden och utomeuropeiska territorier), bör således denna förordning inom ramen för delprogrammet Miljö sätta av ett specifikt prioriterat område för biologisk mångfald och ekosystemtjänster i de yttre randområden som avses i artikel 349 i fördraget. På så sätt skulle man stärka den förberedande åtgärden Best som inleddes under 2011 och som visat sig mycket framgångsrik. Utomeuropeiska länder och territorier kan ta del av gemenskapsprogram, under förutsättning att de följer regler och mål för programmen och de villkor som gäller för den medlemsstat som landet eller territoriet tillhör, vilket framgår av artikel 58 i rådets beslut 2001/822/EG om associering av de utomeuropeiska länderna och territorierna med Europeiska gemenskapen (ULT-beslut)1.

 

_________________

 

1 EGT L 314, 30.11.2001, s. 1.

Ändringsförslag 2

Förslag till förordning

Skäl 10

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(10) Miljö- och klimatkrav bör integreras i unionens politik och verksamhet. Life-programmet bör därför komplettera andra av unionens finansieringsprogram, till exempel Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska garantifonden för jordbruket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, Europeiska havs- och fiskerifonden och Horisont 2020. Kommissionen och medlemsstaterna bör säkerställa sådan komplementaritet på alla nivåer. På unionsnivå ska komplementariteten säkerställas genom att man upprättar ett strukturerat samarbete mellan Life-programmet och unionens finansieringsprogram med delad förvaltning inom den gemensamma strategiska ramen, i synnerhet för att främja finansiering av verksamheter som kompletterar integrerade projekt eller för att stödja användningen av lösningar, metoder och strategier som utarbetats inom ramen för Life-programmet. Life-programmet bör också uppmuntra införandet av miljö- och klimatrelaterade forsknings- och innovationsresultat från Horisont 2020. I detta sammanhang bör det erbjuda möjligheter till medfinansiering av projekt med tydliga fördelar på miljö- och klimatområdet för att skapa synergier. Samordning krävs för att förebygga dubbelfinansiering.

(10) Miljö- och klimatkrav bör integreras i unionens politik och verksamhet. Life-programmet bör därför komplettera andra av unionens finansieringsprogram, till exempel Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska garantifonden för jordbruket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, Europeiska havs- och fiskerifonden och Horisont 2020. Kommissionen och medlemsstaterna bör säkerställa sådan komplementaritet på alla nivåer. På unionsnivå ska komplementariteten säkerställas genom att man upprättar ett strukturerat samarbete mellan Life-programmet och unionens finansieringsprogram med delad förvaltning inom den gemensamma strategiska ramen, i synnerhet för att främja finansiering av verksamheter som kompletterar integrerade projekt eller för att stödja användningen av lösningar, metoder och strategier som utarbetats inom ramen för Life-programmet. För att säkerställa rättslig klarhet och praktisk genomförbarhet när det gäller Life-programmets integrerade projekt bör samarbete mellan unionens andra fonder och de integrerade projekten uttryckligen föreskrivas i förordning (EU) nr …/… (förordning om allmänna bestämmelser). Särskilda åtgärder bör vidtas i syfte att upprätta samarbetet i ett tidigt skede, så att de integrerade projektens fördelar beaktas vid utarbetandet av partnerskapsavtal och operativa program eller program för landsbygdsutveckling. Life-programmet bör också uppmuntra införandet av miljö- och klimatrelaterade forsknings- och innovationsresultat från Horisont 2020. I detta sammanhang bör det erbjuda möjligheter till medfinansiering av projekt med tydliga fördelar på miljö- och klimatområdet för att skapa synergier. Samordning krävs för att förebygga dubbelfinansiering.

Ändringsförslag 3

Förslag till förordning

Skäl 11

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(11) Att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald och förbättra resurseffektiviteten samt att ta itu med miljö- och hälsorelaterade problem är fortfarande nyckelfrågor för unionen. Dessa frågor kräver ökade insatser på unionsnivå för att erbjuda lösningar och bästa praxis som kan bidra till att uppnå målen i kommissionens meddelande ”Europa 2020: En strategi för smart och hållbar tillväxt för alla” (nedan kallad Europa 2020-strategin). Dessutom är förbättrad styrning, särskilt genom åtgärder för ökad medvetenhet och medverkan av aktörer, avgörande för att nå miljömålen. Därför bör delprogrammet Miljö ha tre prioriterade åtgärdsområden: Miljö- och resurseffektivitet, Biologisk mångfald samt Miljöstyrning och miljöinformation. Projekt som finansieras via Life-programmet bör kunna bidra till att nå de specifika målen för mer än ett av de prioriterade områdena, och fler än en medlemsstat bör kunna delta i projekten.

(11) Att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald och förbättra resurseffektiviteten samt att ta itu med miljö- och hälsorelaterade problem är fortfarande nyckelfrågor för unionen. Dessa frågor kräver ökade insatser på unionsnivå för att erbjuda lösningar och bästa praxis som kan bidra till att uppnå målen i kommissionens meddelande ”Europa 2020: En strategi för smart och hållbar tillväxt för alla” (nedan kallad Europa 2020-strategin). Dessutom är förbättrad styrning, särskilt genom åtgärder för ökad medvetenhet och medverkan av aktörer, avgörande för att nå miljömålen. För att uppnå dessa mål bör unionen, som är medveten om den mycket stora betydelsen av att skydda den biologiska mångfalden i de yttersta randområdena, befästa den frivilliga mekanism som syftar till att främja bevarande och ett hållbart nyttjande av den biologiska mångfalden och ekosystemtjänsterna i de yttersta randområden som avses i artikel 349 i fördraget, vilka inte omfattas av unionslagstiftningen på området naturskydd (direktiven 92/43/EEG och 2009/147/EG). Unionen bör på samma sätt dra nytta av erfarenheterna från EU:s naturskyddspolitik, i synnerhet Natura 2000. Därför bör delprogrammet Miljö ha fyra prioriterade åtgärdsområden: Miljö- och resurseffektivitet, Biologisk mångfald, Miljöstyrning och miljöinformation och Biologisk mångfald och ekosystemtjänster (Best) i de yttersta randområdena. Projekt som finansieras via Life-programmet bör kunna bidra till att nå de specifika målen för mer än ett av de prioriterade områdena, och fler än en medlemsstat bör kunna delta i projekten.

Ändringsförslag 4

Förslag till förordning

Skäl 13

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(13) I kommissionens meddelande till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén ”Vår livförsäkring, vårt naturkapital – en strategi för biologisk mångfald i EU fram till 2020” (nedan kallat EU-strategi för biologisk mångfald fram till 2020) anges mål för att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald. Dessa mål är bland annat ett fullständigt genomförande av rådets direktiv 92/43/EEG av den 21 maj 1992 om bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter och Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/147/EG av den 30 november 2009 om bevarande av vilda fåglar, samt bevarande och återställande av ekosystem och ekosystemtjänster. Life-programmet bör bidra till att uppnå dessa mål. Därför bör det prioriterade området Biologisk mångfald inriktas på genomförande och förvaltning av det Natura 2000-nätverk som inrättats genom rådets direktiv 92/43/EEG, särskilt när det gäller den prioriterade plan som anges i artikel 8 i det direktivet, på utarbetande och spridning av bästa praxis när det gäller biologisk mångfald och direktiven 2009/147/EG och 92/43/EEG samt på de bredare utmaningarna för den biologiska mångfalden som anges i unionens strategi för biologisk mångfald fram till 2020.

(13) I kommissionens meddelade till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén ”Vår livförsäkring, vårt naturkapital – en strategi för biologisk mångfald i EU fram till 2020” (nedan kallat EU-strategi för biologisk mångfald fram till 2020) anges mål för att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald. Dessa mål är bland annat ett fullständigt genomförande av rådets direktiv 92/43/EEG av den 21 maj 1992 om bevarande av livsmiljöer samt vilda djur och växter och Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/147/EG av den 30 november 2009 om bevarande av vilda fåglar, samt bevarande och återställande av ekosystem och ekosystemtjänster. Life-programmet bör bidra till att uppnå dessa mål. Därför bör det prioriterade området Biologisk mångfald inriktas på genomförande och förvaltning av det Natura 2000-nätverk som inrättats genom rådets direktiv 92/43/EEG, särskilt när det gäller den prioriterade plan som anges i artikel 8 i det direktivet, på utarbetande och spridning av bästa praxis när det gäller biologisk mångfald och direktiven 2009/147/EG och 92/43/EEG samt på de bredare utmaningarna för den biologiska mångfalden som anges i unionens strategi för biologisk mångfald fram till 2020. Life-programmets bidrag till Natura 2000-nätverkets årliga finansieringsbehov bör ses och avgöras mot bakgrund av de utgifter för biologisk mångfald som säkras av unionens andra fonder. I sin resolution av den 20 april 2012 om ”Vår livförsäkring, vårt naturkapital – en strategi för biologisk mångfald i EU fram till 2020”, uppmanade Europaparlamentet kommissionen och medlemsstaterna att se till att minst 5,8 miljarder euro per år tillhandahålls genom EU:s och medlemsstaternas finansiering, och att lämplig finansiering görs tillgänglig genom unionens olika fonder (till exempel fonderna för den gemensamma jordbrukspolitiken, Europeiska havs- och fiskerifonden, sammanhållningsfonderna och en förstärkt Life+-fond), med bättre samordning och överensstämmelse mellan dessa fonder, bland annat genom konceptet integrerade projekt, vilket därigenom förbättrar insynen för de olika regioner som erhåller EU-medel.

Ändringsförslag  5

Förslag till förordning

Skäl 14a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(14a) För att optimera användningen av resurserna i Life-programmen bör synergier uppmuntras mellan målen för skydd av den biologiska mångfalden och åtgärder som syftar till att mildra effekten av klimatförändringen, bland annat genom att främja projekt som skyddar lokala ekosystem.

Ändringsförslag  6

Förslag till förordning

Skäl 16

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(16) Det prioriterade området Begränsning av klimatförändringar bör bidra till utarbetandet och genomförandet av unionens klimatrelaterade politik och lagstiftning, särskilt när det gäller övervakning och rapportering av växthusgaser, politik för markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk, system för handel med utsläppsrätter, medlemsstaternas insatser för att minska utsläppen av växthusgaser, avskiljning och lagring av koldioxid, förnybar energi, energieffektivitet, transport och bränslen, skydd av ozonskiktet och fluorerade gaser.

(16) Det prioriterade området Begränsning av klimatförändringar bör bidra till utarbetandet och genomförandet av unionens klimatrelaterade politik och lagstiftning, särskilt genom att stödja synergier med andra miljömål, såsom biologisk mångfald, inom områdena övervakning och rapportering av växthusgaser, markanvändning, förändrad markanvändning och skogsbruk, bevarande av naturliga kolsänkor, miljövänliga metoder för utveckling av förnybar energi, återvinning av avfall och framställning av biogas, energieffektivitet, transport och bränslen, skydd av ozonskiktet och fluorerade gaser.

Motivering

Hantering och återvinning av fall är ett stort ansvar för lokala och regionala myndigheter. Hållbar hantering av denna verksamhet bör uppmuntras.

Ändringsförslag 7

Förslag till förordning

Skäl 17

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(17) De första följderna av klimatförändringen kan redan ses i Europa och världen över, exempelvis i form av extrema väderförhållanden som leder till översvämningar och torka samt stigande temperaturer och havsnivåer. Det prioriterade området Klimatanpassning bör därför bidra till anpassningen till dessa följder för populationer, ekonomiska sektorer och regioner i syfte att garantera en mer motståndskraftig union tack vare specifika åtgärder och strategier för anpassning. Åtgärder på detta område bör komplettera åtgärder som är berättigade till finansiering inom ramen för det finansiella instrumentet för civilskydd.

(17) De första följderna av klimatförändringen kan redan ses i Europa och världen över, exempelvis i form av extrema väderförhållanden som leder till översvämningar och torka samt stigande temperaturer och havsnivåer. Det prioriterade området Klimatanpassning bör därför bidra till anpassningen till dessa följder för populationer, ekonomiska sektorer och regioner i syfte att garantera en mer motståndskraftig miljö tack vare specifika åtgärder och strategier för anpassning. Åtgärder på detta område bör komplettera åtgärder som är berättigade till finansiering inom ramen för det finansiella instrumentet för civilskydd och främst inriktas på ekosystembaserade strategier och att stödja kostnadseffektiva sidovinster för andra miljömål.

Ändringsförslag 8

Förslag till förordning

Skäl 21

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(21) För att förbättra genomförandet av miljö- och klimatpolitiken och öka integreringen av miljö- och klimatmål i andra politikområden bör Life-programmet främja projekt som stöder genomförandet av integrerade strategier för genomförande av lagstiftning och politik på miljö- och klimatområdet. För delprogrammet Miljö bör projekten framför allt inriktas på genomförandet av EU:s strategi för biologisk mångfald för 2020, med särskild inriktning på att effektivt förvalta och befästa de Natura 2000-nätverk som inrättats genom rådets direktiv 92/43/EEG via genomförandet av de prioriterade planer som föreskrivs i artikel 8 i samma direktiv, av Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG av den 23 oktober 2000 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område och lagstiftningen om avfall och luft. Projekten inriktas på fastställda teman, men kommer samtidigt att ha flera syften (exempelvis miljöfördelar och kapacitetsuppbyggnad) som gör det möjligt att nå resultat på andra politikområden, i synnerhet Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/56/EG av den 17 juni 2008 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på havsmiljöpolitikens område (ramdirektiv om en marin strategi). Dessa typer av projekt kan övervägas på andra miljöområden. För delprogrammet Klimatpolitik bör sådana projekt särskilt avse strategier och handlingsplaner för anpassning till och begränsning av klimatförändringen. Dessa typer av projekt bör endast stödja ett antal specifika verksamheter och åtgärder, medan annan verksamhet som kompletterar den som ingår i projektet bör komma från andra av unionens finansieringsprogram, samt från nationella, regionala eller privata medel. Finansiering genom Life-programmet bör utnyttja synergier och säkerställa att olika EU-finansieringskällor är förenliga med varandra genom att ge ett strategiskt miljö- och klimatfokus.

(21) För att förbättra genomförandet av miljö- och klimatpolitiken och öka integreringen av miljö- och klimatmål i andra politikområden bör Life-programmet främja projekt som stöder genomförandet av integrerade strategier för genomförande av lagstiftning och politik på miljö- och klimatområdet. För delprogrammet Miljö bör projekten framför allt inriktas på genomförandet av EU:s strategi för biologisk mångfald för 2020, med särskild inriktning på att effektivt förvalta och befästa de Natura 2000-nätverk som inrättats genom rådets direktiv 92/43/EEG via genomförandet av de prioriterade planer som föreskrivs i artikel 8 i samma direktiv, av Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/60/EG av den 23 oktober 2000 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på vattenpolitikens område och lagstiftningen om avfall och luft. Projekten inriktas på fastställda teman, men kommer samtidigt att ha flera syften (exempelvis miljöfördelar och kapacitetsuppbyggnad) som gör det möjligt att nå resultat på andra politikområden, i synnerhet Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/56/EG av den 17 juni 2008 om upprättande av en ram för gemenskapens åtgärder på havsmiljöpolitikens område (ramdirektiv om en marin strategi). Dessa typer av projekt kan övervägas på andra miljöområden. För delprogrammet Klimatpolitik bör sådana projekt särskilt avse strategier och handlingsplaner för anpassning till och begränsning av klimatförändringen. Dessa typer av projekt bör endast stödja ett antal specifika verksamheter och åtgärder, medan annan verksamhet som kompletterar den som ingår i projektet bör komma från andra av unionens finansieringsprogram, samt från nationella, regionala eller privata medel. Finansiering genom Life-programmet bör utnyttja synergier och säkerställa att olika EU-finansieringskällor är förenliga med varandra genom att ge ett strategiskt miljö- och klimatfokus. De integrerade projekten kommer att gagna andra fonder genom att öka deras absorptionsförmåga med avseende på miljö- och klimatrelaterade utgifter. Med tanke på att strategin med integrerade projekt är ny och att det saknas erfarenhet på detta område bör de berörda parterna vid behov ges stöd i form av en ökad medfinansieringssats och tekniskt stöd till förberedelsefasen. Dessutom ska ett urvalsförfarande i två steg underlätta genomförandeetappen. Utbyten om framgångsrika integrerade strategier bör främjas och involvera alla relevanta förvaltningssektorer och berörda parter. Baserat på erfarenheten från de första programåren bör man analysera de faktorer som avgör hur väl de integrerade projekten fungerar liksom deras framgång. Utifrån denna analys och beroende på tillgängliga medel kan ytterligare områden tillfogas de integrerade projektens omfattning.

Ändringsförslag  9

Förslag till förordning

Skäl 21b (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(21b) Om integrerade projekt ska lyckas krävs ett nära samarbete mellan nationella, regionala och lokala myndigheter och icke-statliga aktörer som berörs av målen i Life-programmet. Principerna om öppenhet och offentliggörande av beslut som rör utarbetandet, genomförandet, utvärderingen och uppföljningen av projekt bör därför tillämpas.

Ändringsförslag 10

Förslag till förordning

Skäl 26a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(26a) Kompensation för mervärdesskatt är viktigt för att se till att enheter med relativt begränsade finansiella resurser, såsom icke-statliga organisationer och regionala organ, också kan genomföra Life-projekt.

Ändringsförslag  8

Förslag till förordning

Skäl 30

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(30) I syfte att säkerställa bästa möjliga användning av unionens medel och för att garantera det europeiska mervärdet, bör befogenhet att anta akter i enlighet med artikel 290 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt delegeras till kommissionen i fråga om kriterier för projekturval, kriterier för tillämpningen av den geografiska balansen på ”integrerade projekt” och resultatindikatorer som är tillämpliga på specifika tematiska prioriteringar. Det är av särskild betydelse att kommissionen genomför lämpliga samråd under sitt förberedande arbete, även på expertnivå. Kommissionen bör, då den förbereder och utarbetar delegerade akter, se till att relevanta handlingar översänds samtidigt, i god tid och på rätt sätt till Europaparlamentet och rådet.

(30) I syfte att säkerställa bästa möjliga användning av unionens medel och för att garantera det europeiska mervärdet, bör befogenhet att anta akter i enlighet med artikel 290 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt delegeras till kommissionen i fråga om kriterier för projekturval, kriterier för tillämpningen av den geografiska balansen på ”integrerade projekt” och resultatindikatorer som är tillämpliga på specifika tematiska prioriteringar. Det är av särskild betydelse att kommissionen genomför lämpliga samråd under sitt förberedande arbete, även på expertnivå och med lokala och regionala myndigheter. Kommissionen bör, då den förbereder och utarbetar delegerade akter, se till att relevanta handlingar översänds samtidigt, i god tid och på rätt sätt till Europaparlamentet och rådet. Delegerade akter bör emellertid endast antas när så är lämpligt för att skydda Europaparlamentets rätt att invända mot de åtgärder som kommissionen antar.

Motivering

Lokala myndigheter bör vara närmare kopplade till kommittéförfarande.

Ändringsförslag 12

Förslag till förordning

Artikel 2 – led a

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(a) pilotprojekt: projekt som gäller en teknik eller metod som inte har tillämpats eller testas tidigare eller på annan plats, och som ger potentiella fördelar för miljö eller klimat jämfört med nuvarande bästa praxis,

(a) pilotprojekt: projekt som gäller en teknik eller metod som inte har tillämpats eller testas tidigare eller på annan plats, och som ger potentiella fördelar för miljö eller klimat jämfört med nuvarande bästa praxis, och vilken sedan kan tillämpas i en större skala på liknande situationer,

Motivering

Resultaten av pilotprojekt kan fungera som exempel värda att följa av andra lokala och regionala myndigheter eller av gränsöverskridande samarbetsprojekt.

Ändringsförslag  13

Förslag till förordning

Artikel 2 – punkt d

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

d) integrerade projekt: projekt med ett hållbart genomförande och med en större geografisk omfattning, i synnerhet regionalt, multiregionalt eller nationellt, av strategier eller handlingsplaner för miljö eller klimat som krävs enligt specifik unionslagstiftning om miljö eller klimat i enlighet med andra unionsrättsakter eller som utarbetats av medlemsstaters myndigheter,

d) integrerade projekt: projekt med ett hållbart genomförande och med en större geografisk omfattning, i synnerhet regionalt, multiregionalt, nationellt eller transnationellt, av strategier eller handlingsplaner för miljö eller klimat som krävs enligt specifik unionslagstiftning om miljö eller klimat i enlighet med andra unionsrättsakter eller som utarbetats av medlemsstaters eller regioners myndigheter och som kan främja en samordnad mobilisering av övriga europeiska, nationella och privata medel till förmån för miljö- eller klimatmål och större utmaningar i genomförandet av EU:s inre eller yttre åtgärder,

Motivering

Vikten av samordning kan inte nog understrykas. Samordning är nödvändigt inom all EU-verksamhet, i synnerhet yttre åtgärder, för att involvera grannländer som redan deltar i samarbete om förvaltning av regionala avrinningsområden.

Ändringsförslag  14

Förslag till förordning

Artikel 2 – punkt e

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

e) projekt för tekniskt stöd: projekt som syftar till att stödja utarbetandet av integrerade projekt som avses i led d,

e) projekt för tekniskt stöd: projekt som syftar till att stödja medlemsstaterna och regionala myndigheter i utarbetandet av integrerade projekt som avses i led d,

Ändringsförslag  15

Förslag till förordning

Artikel 8 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Kommissionen och medlemsstaterna ska, i enlighet med sina respektive ansvarsområden, säkerställa samordningen mellan Life-programmet och Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden i syfte att skapa synergier, särskilt inom ramen för integrerade projekt enligt artikel 18 d, och för att främja användningen av lösningar, metoder och strategier som utarbetats inom ramen för Life-programmet. På unionsnivå ska samordning ske inom den gemensamma strategiska ram som avses i artikel 10 i förordning (EU) nr ….

3. Kommissionen och medlemsstaterna ska, i enlighet med sina respektive ansvarsområden och på ett aktivt och samordnat sätt, säkerställa samordningen mellan Life-programmet och Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska socialfonden, Sammanhållningsfonden, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling och Europeiska havs- och fiskerifonden i syfte att skapa synergier och harmonisera förfaranden, särskilt inom ramen för integrerade projekt enligt artikel 18 d, inom ramen för den lokala utveckling som drivs av lokala aktörer och sådana lokala utvecklingsstrategier som anges i artikel 28 och 29 i förordning (EU) nr(förordning om allmänna bestämmelser), för att främja användningen av lösningar, metoder och strategier som utarbetats inom ramen för Life-programmet. På unionsnivå ska samordning ske inom den gemensamma strategiska ram som avses i artikel 10 i förordning (EU) nr … (förordning om allmänna bestämmelse). Medlemsstaterna ska i de partnerskapsavtal som avses i artikel 14 i förordning (EU) nr …/… (förordning om allmänna bestämmelser) ange mekanismer på nationell och regional nivå, vilket möjliggör samordning mellan Life-programmet och andra fonder som avses i förordning (EU) nr …/… (förordning om allmänna bestämmelser).

Motivering

Om man tidigt beaktar integrerade projekt och andra medel inom ramen för den integrerade strategin som föreslås i artikel 28 och 29 i förordningen om allmänna bestämmelser, kan man optimera synergier mellan de olika målen i Life-programmet inom regionala utvecklingsstrategier.

Ändringsförslag  16

Förslag till förordning

Artikel 8 – punkt 4a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

4a. Tekniskt stöd till projekt ska omfatta ekonomiskt stöd i form av bidrag för att hjälpa kandidater att förbereda integrerade projekt, och särskilt att se till att dessa projekt följer de tekniska, ekonomiska och tidsmässiga kraven i Life-programmet och de program som anges i punkt 3.

Motivering

Tekniskt stöd behövs till integrerade projekt, särskilt för regioner där förvaltningen har liten erfarenhet av denna typ av projekt, för att säkerställa att projekten genomförs på bästa möjliga sätt i hela EU.

Ändringsförslag  17

Förslag till förordning

Artikel 9 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Minst 50 % av de budgetmedel som tilldelas projekt som får stöd genom verksamhetsbidrag inom ramen för delprogrammet Miljö ska gå till projekt som stöder bevarandet av natur och biologisk mångfald.

2. Minst 75 % av de budgetmedel som tilldelas projekt som får stöd genom verksamhetsbidrag inom ramen för delprogrammet Miljö ska gå till projekt som stöder bevarandet av natur och biologisk mångfald.

Ändringsförslag  18

Förslag till förordning

Artikel 10 – punkt b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

b) stödja tillämpning, utarbetande, testning och demonstration av integrerade strategier för genomförande av planer och program i enlighet med unionens miljöpolitik och miljölagstiftning, främst när det gäller vatten, avfall och luft,

b) stödja tillämpning, utarbetande, testning och demonstration av integrerade strategier för genomförande av planer och program i enlighet med unionens miljöpolitik och miljölagstiftning, främst när det gäller vatten, havsmiljö, mark, avfall och luft,

Motivering

En större medvetenhet om havsområden bör, i enlighet med den integrerade havspolitiken, leda till en mer omfattande strategi. I många regioner är det av högsta vikt att ta itu med föroreningen av marken, som hänger nära samman med vattenföroreningen och avfallsproduktionen.

Ändringsförslag  19

Förslag till förordning

Artikel 10 – punkt c

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

c) förbättra kunskapsbasen för utarbetande, bedömning, övervakning och utvärdering av unionens miljöpolitik och miljölagstiftning, och för bedömning och övervakning av de faktorer, påfrestningar och reaktioner som påverkar miljön i och utanför EU.

c) förbättra kunskapsbasen för utarbetande, genomförande, bedömning, övervakning och utvärdering av unionens miljöpolitik och miljölagstiftning, och för bedömning och övervakning av de faktorer, påfrestningar och reaktioner som påverkar miljön i och utanför EU.

Ändringsförslag  20

Förslag till förordning

Artikel 11 – punkt c

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

c) förbättra kunskapsbasen för utarbetande, bedömning, övervakning och utvärdering av unionens politik och miljölagstiftning om biologisk mångfald, och för bedömning och övervakning av de faktorer, påfrestningar och reaktioner som påverkar den biologiska mångfalden i och utanför EU.

c) förbättra kunskapsbasen för utarbetande, genomförande, bedömning, övervakning och utvärdering av unionens politik och miljölagstiftning om biologisk mångfald, och för bedömning och övervakning av de faktorer, påfrestningar och reaktioner som påverkar den biologiska mångfalden i och utanför EU.

Ändringsförslag  21

Förslag till förordning

Artikel 12 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(b) stödja kommunikationen, förvaltning och informationsspridning på miljöområdet, och att underlätta kunskapsutbyte om framgångsrika miljölösningar och praxis på området, bland annat genom att utveckla plattformar för samarbete mellan berörda parter samt utbildning,

(b) stödja kommunikationen, förvaltning och informationsspridning på miljöområdet, och att underlätta kunskapsutbyte om framgångsrika miljölösningar och praxis på området, bland annat genom att utveckla plattformar för samarbete mellan berörda parter samt utbildning, avsedda för alla åldersgrupper och ekonomiska och sociala kategorier,

Motivering

Man kommer att kunna öka kunskapen om detta program och få fler att delta i dess initiativ genom att engagera medborgare oberoende av deras utbildningsnivå eller ålder.

Ändringsförslag  22

Förslag till förordning

Artikel 12 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(b) stödja kommunikationen, förvaltning och informationsspridning på miljöområdet, och att underlätta kunskapsutbyte om framgångsrika miljölösningar och praxis på området, bland annat genom att utveckla plattformar för samarbete mellan berörda parter samt utbildning,

(b) stödja kommunikationen, förvaltning och informationsspridning på miljöområdet, och att underlätta kunskapsutbyte om framgångsrika miljölösningar och praxis på området, bland annat genom att utveckla plattformar för regionalt samarbete mellan berörda parter samt utbildning,

Ändringsförslag 23

Förslag till förordning

Artikel 14 – led a

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(a) Bidra till genomförandet och utarbetandet av EU:s politik och lagstiftning om begränsning, inbegripet integrering i alla politikområden, i synnerhet genom att utarbeta, testa och demonstrera politiska strategier eller förvaltningsstrategier, bästa praxis och lösningar för att begränsa klimatförändringar.

(a) Bidra till genomförandet och utarbetandet av EU:s politik och lagstiftning om begränsning, inbegripet integrering i alla politikområden, i synnerhet genom att stödja synergier med andra miljömål, såsom biologisk mångfald, och genom att utarbeta, testa och demonstrera politiska strategier eller förvaltningsstrategier, bästa praxis och lösningar för att begränsa klimatförändringar.

Ändringsförslag 24

Förslag till förordning

Artikel 15 – led a

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(a) Bidra till utarbetandet och genomförandet av EU:s politik och lagstiftning om anpassning, inbegripet integrering i alla politikområden, i synnerhet genom att utveckla, testa och demonstrera politiska strategier eller förvaltningsstrategier, bästa praxis och lösningar för klimatanpassning.

(a) Bidra till utarbetandet och genomförandet av EU:s politik och lagstiftning om anpassning, inbegripet integrering i alla politikområden, i synnerhet genom att stödja synergier med andra miljömål, såsom biologisk mångfald, och genom att utveckla, testa och demonstrera ekosystembaserade politiska strategier eller förvaltningsstrategier, bästa praxis och lösningar för klimatanpassning.

Ändringsförslag 25

Förslag till förordning

Artikel 15 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(b) Förbättra kunskapsbasen för utarbetande, bedömning, övervakning, utvärdering och genomförande av effektiva anpassningsåtgärder och att stärka förmågan att tillämpa denna kunskap i praktiken.

(b) Förbättra kunskapsbasen för utarbetande, bedömning, övervakning, utvärdering och genomförande av effektiva ekosystembaserade anpassningsåtgärder och att stärka förmågan att tillämpa denna kunskap i praktiken.

Ändringsförslag 26

Förslag till förordning

Artikel 15 – led c

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(c) Underlätta utarbetande och genomförande av integrerade strategier, t.ex. för anpassningsstrategier och handlingsplaner, på lokal, regional eller nationell nivå.

(c) Underlätta utarbetande och genomförande av ekosystembaserade integrerade strategier, t.ex. för anpassningsstrategier och handlingsplaner, på lokal, regional eller nationell nivå.

Ändringsförslag 27

Förslag till förordning

Artikel 15 – led d

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(d) Bidra till utarbetande och demonstration av innovativa tekniska lösningar, system, metoder och instrument för anpassning som lämpar sig för upprepning, spridning eller integrering.

(d) Bidra till utarbetande och demonstration av innovativa tekniska lösningar, system, metoder och instrument för anpassning som lämpar sig för upprepning, spridning eller integrering och som är inriktade på ekosystembaserade strategier.

Ändringsförslag 28

Förslag till förordning

Artikel 16 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(b) stödja kommunikationen, förvaltning och informationsspridning på klimatområdet, och att underlätta kunskapsutbyte om framgångsrika klimatlösningar och praxis, bland annat genom att utveckla plattformar för samarbete mellan berörda parter samt utbildning,

(b) stödja kommunikationen, förvaltning och informationsspridning på klimatområdet, och att underlätta kunskapsutbyte om framgångsrika klimatlösningar och praxis, bland annat genom att utveckla plattformar för samarbete mellan berörda parter samt utbildning, avsedda för alla åldersgrupper och ekonomiska och sociala kategorier,

Motivering

Man kommer att kunna öka kunskapen om detta program och få fler att delta i dessa initiativ genom att engagera medborgare oberoende av deras utbildningsnivå eller ålder.

Ändringsförslag  29

Förslag till förordning

Artikel 17 – punkt 1a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

1a. Minst 78 % av budgetmedlen i Life‑programmet ska gå till finansieringsinstrument och projektbidrag.

Motivering

Life-programmets främsta syfte, att tillhandahålla projektfinansiering, ska stärkas genom att en minsta andel av budgetmedlen riktas till den verksamhet som anges i artikel 18.

Ändringsförslag  30

Förslag till förordning

Artikel 18 – punkt d

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

d) Integrerade projekt främst på områdena natur, vatten, avfall, luft samt begränsning av och anpassning till klimatförändringar.

d) Integrerade projekt främst på områdena natur, vatten, havsmiljö, mark, avfall, luft samt begränsning av och anpassning till klimatförändringar.

Motivering

Se ändringsförslag 13.

Ändringsförslag 31

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 1 – stycke 1 – led ca (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ca) Vara politiskt obundna.

Motivering

Det får inte uppstå misstankar om att Life-medel används för politisk subventionering.

Ändringsförslag  32

Förslag till förordning

Artikel 19 – punkt 3 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Integrerade projekt som avses i artikel 18 d ska i förekommande fall inbegripa berörda parter, och om möjligt främja samordningen med och mobiliseringen av unionens övriga finansieringskällor.

3. Integrerade projekt som avses i artikel 18 d ska vara tillgängliga och i förekommande fall inbegripa berörda parter, och främja samordningen med och mobiliseringen av unionens övriga finansieringskällor.

Ändringsförslag  33

Förslag till förordning

Artikel 20 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Den maximala medfinansieringssatsen för de projekt som avses i artikel 18 ska vara 70 % av de stödberättigande kostnaderna. I undantagsfall ska den maximala medfinansieringssatsen för projekt som avses i artikel 18 d och 18 f vara 80 % av de stödberättigande kostnaderna.

1. Den maximala medfinansieringssatsen för de projekt som avses i artikel 18 ska vara 50 % av de stödberättigande kostnaderna. I undantagsfall ska

 

– den maximala medfinansieringssatsen för projekt som avses i artikel 18 d och 18 f ska vara 75 % av de stödberättigande kostnaderna,

 

– den maximala medfinansieringssatsen i de yttersta randområdena som avses i artikel 349 i EUF-fördraget, liksom i öregioner, bergsregioner och i de allra nordligaste regionerna med mycket låg befolkningstäthet enligt artikel 174 i EUF-fördraget, ska för projekt som avses i artikel 18 a, 18 b, 18 c, 18 e, 18 f, 18 g, 18 h vara 60 % och för projekt som avses i artikel 18 d och artikel 12 a vara 85 %.

Motivering

Om stödberättigandet för icke återbetalningsbar moms och för personalkostnader bibehålls, kan en nödvändig ekonomisk balans och mångfald bland projekten uppnås. En höjning med 25 % för integrerade projekt måste gå hand i hand med ett förslag som är tydligt avsett att förstärka hävstångseffekten och den integrerade karaktären i Life-programmet. De regioner som lider av permanenta geografiska nackdelar ska beviljas höjd medfinansieringssats.

Ändringsförslag  34

Förslag till förordning

Artikel 20 – punkt 2 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Mervärdesskatt ska inte betraktas som en stödberättigande kostnad för projekt som avses i artikel 18.

2. Mervärdesskatt ska betraktas som en stödberättigad kostnad för projekt som avses i artikel 18, på villkor att den betalas av den slutliga stödmottagaren i enlighet med artikel 13 i direktiv 2006/112/EG och att den inte är återbetalningsbar enligt den gällande nationella momslagstiftningen. Alla begäranden om stödberättigande ska styrkas med korrekta underlag utfärdade av behöriga revisions- eller certifieringsmyndigheter i medlemsstaterna.

Motivering

Kommissionens förslag att undanta momskostnader från berättigat stöd riskerar att utesluta en stor del av potentiella stödberättigade från Life-programmet och skapar ojämlik behandling bland medlemsstaterna på grund av varierande momssatser och varierande möjligheter att återfå moms. Dessutom skulle denna förändring kunna leda till att verksamhet som genererar moms, till exempel spridning - och synlighetsåtgärder (seminarier, tryck av material osv.) utförs i mindre utsträckning.

Ändringsförslag  35

Förslag till förordning

Artikel 20 – punkt 2a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2a. Utgifter för fast personal kan vara stödberättigande om de har ett samband med kostnaderna för aktiviteter kopplade till projektets genomförande.

Motivering

Kommissionen förslår i motiveringen till förordningen att begränsa eller avskaffa stödberättigandet för kostnader för fast personal som inte särskilt rekryteras för projektet, för att minska övervaknings- och rapporteringsproblem. Detta skulle få negativa effekter på projektens kvalitet och genomförbarhet särskilt för mindre statliga och icke-statliga organisationer, som är beroende av kontinuiteten med fast anställd personal och deras sakkunskap, och vars personal ofta arbetar deltid i olika projekt samtidigt.

Ändringsförslag 36

Förslag till förordning

Artikel 23

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Life-programmet kan finansiera offentliga och privata organ.

Life-programmet kan finansiera offentliga organ.

Motivering

För att garantera en effektiv och värdeneutral användning av resurser med största möjliga mervärde för regionen, snarare än för enskilda intressen.

Ändringsförslag 37

Förslag till förordning

Artikel 24 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Kommissionen ska anta fleråriga arbetsprogram för Life-programmet. Dessa genomförandeakter ska antas i enlighet med det granskningsförfarande som avses i artikel 29.2.

1. Kommissionen ska ges behörighet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 30 när det gäller antagande av fleråriga arbetsprogram för Life-programmet och ska se till att berörda parter hörs i vederbörlig ordning när de fleråriga programmen utarbetas.

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Inrättandet av ett program för miljö och klimatpolitik (Life)

Referensnummer

COM(2011)0874 – C7-0498/2011 – 2011/0428(COD)

Ansvarigt utskott

       Tillkännagivande i kammaren

ENVI

15.12.2011

 

 

 

Yttrande från

       Tillkännagivande i kammaren

REGI

15.12.2011

Föredragande av yttrande

       Utnämning

Patrice Tirolien

26.1.2012

Antagande

11.7.2012

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

39

7

0

Slutomröstning: närvarande ledamöter

François Alfonsi, Charalampos Angourakis, Catherine Bearder, Victor Boştinaru, John Bufton, Salvatore Caronna, Nikos Chrysogelos, Francesco De Angelis, Rosa Estaràs Ferragut, Danuta Maria Hübner, Filiz Hakaeva Hyusmenova, Vincenzo Iovine, María Irigoyen Pérez, Seán Kelly, Mojca Kleva, Constanze Angela Krehl, Petru Constantin Luhan, Vladimír Maňka, Riikka Manner, Iosif Matula, Erminia Mazzoni, Miroslav Mikolášik, Jens Nilsson, Jan Olbrycht, Wojciech Michał Olejniczak, Younous Omarjee, Markus Pieper, Monika Smolková, Ewald Stadler, Georgios Stavrakakis, Nuno Teixeira, Lambert van Nistelrooij, Oldřich Vlasák, Kerstin Westphal, Hermann Winkler, Joachim Zeller

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Jan Březina, Karima Delli, Ivars Godmanis, Juozas Imbrasas, Maurice Ponga, Elisabeth Schroedter, Richard Seeber, Patrice Tirolien

Slutomröstning: närvarande suppleanter (art. 187.2)

Hans-Gert Pöttering, Konrad Szymański

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Inrättandet av ett program för miljö och klimatpolitik (Life)

Referensnummer

COM(2011)0874 – C7-0498/2011 – 2011/0428(COD)

Framläggande för parlamentet

12.12.2011

 

 

 

Ansvarigt utskott

       Tillkännagivande i kammaren

ENVI

15.12.2011

 

 

 

Rådgivande utskott

       Tillkännagivande i kammaren

BUDG

15.12.2011

ITRE

15.12.2011

REGI

15.12.2011

 

Föredragande

       Utnämning

Jutta Haug

10.1.2012

 

 

 

Behandling i utskott

7.5.2012

20.6.2012

 

 

Antagande

19.9.2012

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

56

2

2

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Martina Anderson, Kriton Arsenis, Sophie Auconie, Paolo Bartolozzi, Sergio Berlato, Lajos Bokros, Milan Cabrnoch, Martin Callanan, Nessa Childers, Bas Eickhout, Edite Estrela, Elisabetta Gardini, Gerben-Jan Gerbrandy, Matthias Groote, Françoise Grossetête, Cristina Gutiérrez-Cortines, Satu Hassi, Jolanta Emilia Hibner, Christa Klaß, Eija-Riitta Korhola, Jo Leinen, Peter Liese, Zofija Mazej Kukovič, Linda McAvan, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Miroslav Ouzký, Vladko Todorov Panayotov, Andres Perello Rodriguez, Mario Pirillo, Pavel Poc, Anna Rosbach, Oreste Rossi, Dagmar Roth-Behrendt, Kārlis Šadurskis, Carl Schlyter, Horst Schnellhardt, Richard Seeber, Theodoros Skylakakis, Claudiu Ciprian Tănăsescu, Salvatore Tatarella, Anja Weisgerber, Åsa Westlund, Glenis Willmott

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Frieda Brepoels, Nikos Chrysogelos, João Ferreira, Christofer Fjellner, Gaston Franco, Rebecca Harms, Jutta Haug, Romana Jordan, Toine Manders, James Nicholson, Justas Vincas Paleckis, Vittorio Prodi, Britta Reimers, Christel Schaldemose, Alda Sousa, Rebecca Taylor, Andrea Zanoni

Ingivande

28.9.2012