RAPORT referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea sistemului „EURODAC” pentru compararea amprentelor digitale în scopul aplicării eficiente a Regulamentului (UE) nr. […/…] [de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid] și privind cererea autorităților de aplicare a legii din statele membre și a Europol de comparare cu datele EURODAC în scopul aplicării legii și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1077/2011 de instituire a Agenției europene pentru gestionarea operațională a sistemelor informatice la scară largă în spațiul de libertate, securitate și justiție (versiune reformată)

19.12.2012 - (COM(2012)0254 – C7‑0148/2012 – 2008/0242(COD)) - ***I

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne
Raportoare: Monica Luisa Macovei
(Reformare – articolul 87 din Regulamentul de procedură)


Procedură : 2008/0242(COD)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului :  
A7-0432/2012

PROIECT DE REZOLUȚIE LEGISLATIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN

referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea sistemului „EURODAC” pentru compararea amprentelor digitale în scopul aplicării eficiente a Regulamentului (UE) nr. […/…] [de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid] și privind cererea autorităților de aplicare a legii din statele membre și a Europol de comparare cu datele EURODAC în scopul aplicării legii și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1077/2011 de instituire a Agenției europene pentru gestionarea operațională a sistemelor informatice la scară largă în spațiul de libertate, securitate și justiție (versiune reformată)

(COM(2012)0254 – C7‑0148/2012 – 2008/0242(COD))

(Procedura legislativă ordinară - reformare)

Parlamentul European,

–   având în vedere propunerea modificată a Comisiei, prezentată Parlamentului European și Consiliului (COM(2012)0254),

–   având în vedere articolul 294 alineatul (2), articolul 78 alineatul (2) litera (e), articolul 87 alineatul (2) litera (a) și articolul 88 alineatul (2) litera (a) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în temeiul căruia Comisia a înaintat propunerea către Parlament (C7‑0148/2012),

–   având în vedere articolul 294 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

–   având în vedere Acordul interinstituțional din 28 noiembrie 2001 privind utilizarea mai structurată a tehnicii de reformare a actelor legislative[1],

–   având în vedere scrisoarea din 20 septembrie 2012 a Comisiei pentru afaceri juridice, adresată Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne în conformitate cu articolul 87 alineatul (3) din Regulamentul său de procedură,

–   având în vedere articolele 87 și 55 din Regulamentul său de procedură,

–   având în vedere raportul Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (A7-0432/2012),

A. întrucât grupul de lucru consultativ al serviciilor juridice din cadrul Parlamentului European, Consiliului și Comisiei consideră că propunerea respectivă nu cuprinde nicio modificare substanțială în plus față de cele identificate ca atare în propunere și întrucât, în ceea ce privește codificarea dispozițiilor rămase nemodificate din documentele anterioare cu modificările respective, propunerea conține o codificare simplă a textelor existente, fără nicio modificare de fond;

1.  adoptă poziția în primă lectură prezentată în continuare, modificată pentru a ține seama de recomandările grupului de lucru consultativ al serviciilor juridice ale Parlamentului European, Consiliului și Comisiei;

2.  solicită Comisiei să îl sesizeze din nou în cazul în care intenționează să modifice în mod substanțial propunerea sau să o înlocuiască cu un alt text;

3.  încredințează Președintelui sarcina de a transmite Consiliului și Comisiei, precum și parlamentelor naționale poziția Parlamentului.

Amendamentul  1

Propunere de regulament

Considerentul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) O politică comună în domeniul azilului, care cuprinde un sistem european comun de azil, este un element constitutiv al obiectivului Uniunii Europene care urmărește instituirea progresivă a unui spațiu de libertate, securitate și justiție deschis celor care, forțați de circumstanțe, caută în mod legitim protecție internațională în Uniune.

(2) O politică comună în domeniul azilului, care cuprinde un sistem european comun de azil, este un element constitutiv al obiectivului Uniunii Europene care urmărește instituirea progresivă a unui spațiu de libertate, securitate și justiție deschis celor care, forțați de circumstanțe, caută protecție internațională în Uniune.

Amendamentul  2

Propunere de regulament

Considerentul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(4) În scopul aplicării Regulamentului (UE) nr. […/…] al Consiliului [de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid] , este necesară stabilirea identității solicitanților de protecție internațională și a persoanelor reținute pentru trecerea ilegală a frontierei externe a Uniunii. De asemenea, este de dorit ca, în scopul aplicării eficiente a Regulamentului (UE) nr. […/…] al Consiliului [de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid] , în special a articolului 18 alineatul (1) literele (b) și (d), să se permită fiecărui stat membru să verifice dacă un resortisant al unei țări terțe sau un apatrid care se află ilegal pe teritoriul său a depus o cerere de protecție internațională într-un alt stat membru.

(4) În scopul aplicării Regulamentului (UE) nr. […/…] al Parlamentului European și al Consiliului [de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid] , este necesară stabilirea identității solicitanților de protecție internațională și a persoanelor reținute pentru trecerea ilegală a frontierei externe a Uniunii. De asemenea, este de dorit ca, în scopul aplicării eficiente a Regulamentului (UE) nr. […/…] [de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid]*, în special a articolului 18 alineatul (1) literele (b) și (d), să se permită fiecărui stat membru să verifice dacă un resortisant al unei țări terțe sau un apatrid care se află ilegal pe teritoriul său a depus o cerere de protecție internațională într-un alt stat membru.

 

_______________

 

* JO: a se introduce numărul, data și referința de publicare a Regulamentului Dublin.

 

(Termenul „Comunitate” este înlocuit cu termenul „Uniune” în întregul text.)

Justificare

Amendamentul este de natură tehnică și vizează alinierea textului la prevederile Tratatului de la Lisabona.

Amendamentul  3

Propunere de regulament

Considerentul 8

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(8) Este esențial ca, în lupta împotriva infracțiunilor cu caracter terorist și a altor infracțiuni grave, autoritățile de aplicare a legii să aibă la dispoziție cele mai cuprinzătoare și actuale informații pentru a-și putea îndeplini sarcinile. Informațiile conținute în EURODAC sunt necesare în scopul prevenirii, depistării și anchetării infracțiunilor cu caracter terorist și a altor infracțiuni grave. Prin urmare, datele din EURODAC ar trebui să poată fi consultate de către autoritățile desemnate ale statelor membre și de către Europol, sub rezerva condițiilor prezentate în prezentul regulament, în vederea efectuării unor comparații.

eliminat

Amendamentul  4

Propunere de regulament

Considerentul 8 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(8a) Competențele acordate autorităților de aplicare a legii privind accesul la EURODAC ar trebui să nu aducă atingere dreptului solicitanților la protecție internațională de a li se analiza cererea în timp util, în conformitate cu legislația relevantă. În plus, obținerea unui „menționări” în EURODAC, precum și o procedură ulterioară în conformitate cu Decizia-cadru 2006/960/JAI a Consiliului din 18 decembrie 2006 privind simplificarea schimbului de informații și date operative între autoritățile de aplicare a legii din statele membre ale Uniunii Europene1, nu ar trebui, prin urmare, să aducă atingere acestui drept și nu ar trebui să constituie motive pentru încetinirea procesului de examinare a cererii depuse de solicitantul de azil.

 

______________

 

1 JO L 386, 29.12.2006, p. 89.

Justificare

Este important ca statele membre să pună în aplicare practici care ar face legătura dintre o posibilă menționare în EURODAC și rezultatul pozitiv la cererea de azil, deoarece numai o hotărâre definitivă ar trebui să aibă un impact asupra acestuia.

Amendamentul  5

Propunere de regulament

Considerentul 10 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(10a) Accesul la date EURODAC de către Europol ar trebui să fie permis numai pentru cazuri specifice, în circumstanțe specifice și în condiții stricte.

Amendamentul  6

Propunere de regulament

Considerentul 12

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(12) Chiar dacă scopul inițial al instituirii EURODAC nu prevedea posibilitatea de a solicita compararea cu baza de date a unei amprente digitale latente, respectiv urma dactiloscopică ce poate fi găsită la locul infracțiunii, o asemenea posibilitate este fundamentală în domeniul cooperării polițienești. Posibilitatea de a compara o amprentă digitală latentă cu datele dactiloscopice stocate în EURODAC oferă autorităților desemnate din statele membre un instrument extrem de valoros în prevenirea, depistarea și anchetarea infracțiunilor cu caracter terorist și a altor infracțiuni grave, când, de exemplu, singurele dovezi disponibile la locul infracțiunii sunt amprentele digitale latente.

(12) Chiar dacă scopul inițial al instituirii EURODAC nu prevedea posibilitatea de a solicita compararea cu baza de date a unei amprente digitale latente, respectiv urma dactiloscopică ce poate fi găsită la locul infracțiunii, o asemenea posibilitate este fundamentală în domeniul cooperării polițienești. Posibilitatea de a compara o amprentă digitală latentă cu datele dactiloscopice stocate în EURODAC, în cazurile în care există motive întemeiate de a crede că autorul sau victima poate fi clasificată într-una dintre categoriile care intră sub incidența prezentului regulament, oferă autorităților desemnate din statele membre un instrument extrem de valoros în prevenirea, depistarea și anchetarea infracțiunilor cu caracter terorist și a altor infracțiuni grave, când, de exemplu, singurele dovezi disponibile la locul infracțiunii sunt amprentele digitale latente.

Justificare

Deoarece EURODAC ar trebui să fie folosit numai în cazurile în care există o suspiciune întemeiată că un solicitant de azil sau o altă persoană care intră sub incidența Regulamentului EURODAC a fost făptuitorul sau victima, acest principiu ar trebui subliniat, în cazurile în care poliția colectează amprente de la locul infracțiunii.

Amendamentul  7

Propunere de regulament

Considerentul 12 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(12a) Rezultatele comparării trebuie verificate imediat în statul membru de origine de către un expert în date dactiloscopice. Identificarea finală este făcută de statul membru de origine, în cooperare cu statele membre în cauză, în conformitate cu articolul 32 din Regulamentul  (UE) Nr.[.../...] al Parlamentului European și al Consiliului [de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid]*.

 

____________

 

* JO: a se introduce numărul, data și referința de publicare a Regulamentului Dublin.

Amendamentul  8

Propunere de regulament

Considerentul 12 b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(12b) Informațiile primite de la sistemul central referitoare la alte date considerate a nu fi de încredere trebuie șterse imediat ce se stabilește caracterul îndoielnic al datelor.

Amendamentul  9

Propunere de regulament

Considerentul 13

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(13) Prezentul regulament stabilește, de asemenea, condițiile în care ar trebui autorizate cererile de comparare a datelor dactiloscopice cu datele EURODAC în scopul prevenirii, depistării sau anchetării infracțiunilor cu caracter terorist și a altor infracțiuni grave și garanțiile necesare pentru a asigura protecția dreptului fundamental la respectarea vieții private a persoanelor ale căror date cu caracter personal sunt prelucrate în EURODAC.

(13) Prezentul regulament stabilește, de asemenea, condițiile în care ar trebui autorizate cererile de comparare a datelor dactiloscopice cu datele EURODAC în scopul prevenirii, depistării sau anchetării infracțiunilor cu caracter terorist și a altor infracțiuni grave și garanțiile necesare pentru a asigura protecția dreptului fundamental la respectarea vieții private a persoanelor ale căror date cu caracter personal sunt prelucrate în EURODAC. Condițiile respective ar trebui să țină cont în special de faptul că baza de date a EURODAC înregistrează datele dactiloscopice ale persoanelor cărora li se aplică prezumția legală că nu au cazier judiciar.

Amendamentul  10

Propunere de regulament

Considerentul 14

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(14) În vederea garantării egalității de tratament pentru toți solicitanții și beneficiarii de protecție internațională, precum și pentru a se asigura coerența cu acquis-ul actual al Uniunii în materie de azil, în special cu Directiva 2004/83/CE a Consiliului din 29 aprilie 2004 privind standardele minime referitoare la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească resortisanții țărilor terțe sau apatrizii pentru a putea beneficia de statutul de refugiat sau persoanele care, din alte motive, au nevoie de protecție internațională, și referitoare la conținutul protecției acordate1 și cu Regulamentul (UE) nr. […/…] [de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de azil prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid], este oportun să se extindă sfera de aplicare a prezentului regulament pentru a include solicitanții de protecție subsidiară și persoanele care beneficiază de protecție subsidiară.

(14) Pentru a garanta egalitatea de tratament pentru toți solicitanții și beneficiarii de protecție internațională, precum și pentru a se asigura coerența cu acquis-ul actual al Uniunii în materie de azil, în special cu Directiva 2011/95/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 decembrie 2011 privind standardele referitoare la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească resortisanții țărilor terțe sau apatrizii pentru a putea beneficia de protecție internațională, la un statut uniform pentru refugiați sau pentru persoanele eligibile pentru obținerea de protecție subsidiară și la conținutul protecției acordate1 și cu Regulamentul (UE) nr. …/… [de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid], este oportun să se extindă sfera de aplicare a prezentului regulament pentru a include solicitanții de protecție subsidiară și persoanele care beneficiază de protecție subsidiară.

________________

________________

1 JO L 304, 30.9.2004, p. 12.

1 JO L 337, 20.12.2011, p. 9.

Amendamentul  11

Propunere de regulament

Considerentul 16 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(16a) Statele membre trebuie să asigure transmiterea datelor dactiloscopice de o calitate corespunzătoare, în scopul comparării prin sistemul computerizat de recunoaștere a amprentelor digitale. Toate autoritățile care au dreptul de a accesa sistemul EURODAC ar trebui să investească în pregătirea adecvată a personalului și în echipamentele tehnologice necesare. Autoritățile care au dreptul de a accesa sistemul EURODAC ar trebui să comunice agenției dificultățile specifice pe care le identifică în legătură cu calitatea datelor pentru a le rezolva.

Amendamentul  12

Propunere de regulament

Considerentul 16 b (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(16b) Imposibilitatea temporară sau permanentă din partea solicitantului de protecție internațională de a furniza amprente digitale („imposibilitatea de înregistrare”) nu ar trebui să afecteze negativ situația juridică a solicitantului respectiv.

Justificare

Articolele 9, 14 și 17 din propunere prevăd o situație temporară în care nu este posibil să se ia amprentele unei persoane vizate de această măsură. Ar trebui să se clarifice faptul că imposibilitatea temporară sau permanentă de a se înscrie nu ar trebui să afecteze în mod negativ persoana respectivă.

Amendamentul  13

Propunere de regulament

Considerentul 17

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(17) Rezultatele pozitive obținute în urma consultării EURODAC ar trebui verificate de un expert în date dactiloscopice pentru a se garanta determinarea exactă a responsabilității, în temeiul Regulamentului (UE) nr. […/…] [de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid].

(17) Rezultatele pozitive obținute în urma consultării EURODAC ar trebui verificate de un expert pregătit în date dactiloscopice pentru a se garanta determinarea exactă a responsabilității, în temeiul Regulamentului (UE) nr. […/…] [de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid]*.

 

_______________

 

* JO: a se introduce numărul, data și referința de publicare a Regulamentului Dublin.

Amendamentul  14

Propunere de regulament

Considerentul 25

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(25) Unitățile operaționale din cadrul autorităților desemnate trebuie să prezinte punctului de acces național, prin intermediul autorității de control, cererile de comparare cu datele stocate în baza de date centrală a EURODAC și trebuie să motiveze respectivele cereri. Unitățile operaționale din cadrul autorităților desemnate care sunt autorizate să solicite compararea cu datele EURODAC nu trebuie să acționeze în calitate de autoritate de control. Autoritățile de control ar trebui să garanteze respectarea strictă a condițiilor privind accesul, astfel cum sunt prevăzute de prezentul regulament. Acestea ar trebui să transfere ulterior cererea de comparare, prin intermediul punctului de acces național, către sistemul central EURODAC, după ce se va fi verificat dacă sunt îndeplinite toate condițiile de acces. În cazuri de urgență excepționale, atunci când accesul imediat este necesar pentru a răspunde unei amenințări specifice și reale având legătură cu infracțiuni teroriste sau cu infracțiuni grave, autoritatea de control ar trebui să proceseze cererea imediat și să realizeze verificarea abia ulterior.

(25) Unitățile operaționale din cadrul autorităților desemnate ar trebui să prezinte punctului de acces național, prin intermediul autorității de control, cererile de comparare cu datele stocate în baza de date centrală a EURODAC și ar trebui să motiveze respectivele cereri. Unitățile operaționale din cadrul autorităților desemnate care sunt autorizate să solicite compararea cu datele EURODAC nu ar trebui să acționeze în calitate de autoritate de control. Autoritățile de control ar trebui să fie independente de autoritățile desemnate și să garanteze respectarea strictă a condițiilor privind accesul, astfel cum sunt prevăzute de prezentul regulament. Acestea ar trebui să transfere ulterior cererea de comparare, prin intermediul punctului de acces național, către sistemul central EURODAC, după ce se va fi verificat dacă sunt îndeplinite toate condițiile de acces. În cazuri de urgență excepționale, atunci când accesul imediat este necesar pentru a răspunde unei amenințări specifice și reale având legătură cu infracțiuni teroriste sau cu infracțiuni grave, autoritatea de control ar trebui să proceseze cererea imediat și să realizeze verificarea abia ulterior.

Amendamentul  15

Propunere de regulament

Considerentul 25 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(25a) Autoritatea desemnată și autoritatea de control pot face parte din aceeași organizație, dacă acest lucru este prevăzut în legislația națională, dar autoritatea de control ar trebui să fie independentă în cadrul structurii instituționale.

Amendamentul  16

Propunere de regulament

Considerentul 26

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(26) În scopul protecției datelor cu caracter personal și pentru a exclude comparările sistematice, care ar trebui interzise, prelucrarea datelor EURODAC ar trebui să se realizeze numai de la caz la caz și numai în situațiile în care este necesară în scopul prevenirii, depistării și anchetării infracțiunilor cu caracter terorist și a altor infracțiuni grave. În plus, accesul ar trebui permis doar în situațiile în care s-au obținut rezultate negative în urma comparării cu bazele de date naționale ale statului membru și cu bazele de date dactiloscopice automatizate ale altor state membre, în temeiul Deciziei 2008/615/JAI a Consiliului din 23 iunie 2008 privind intensificarea cooperării transfrontaliere, în special în domeniul combaterii terorismului și a criminalității transfrontaliere. Această condiție necesită punerea în aplicare în prealabil a deciziei Consiliului, dat fiind că nu este permisă efectuarea unor verificări în EURODAC în scopul aplicării legii fără ca demersurile sus-menționate să fi fost realizate anterior. Un caz specific apare atunci când cererea de comparare este legată de o situație specifică și concretă sau de un anumit pericol concret asociat unei infracțiuni cu caracter terorist sau unei infracțiuni grave de alt tip ori de anumite persoane despre care există motive întemeiate să se creadă că vor comite sau au comis infracțiuni cu caracter terorist sau alte infracțiuni grave. De asemenea, un alt caz specific este considerat acela în care cererea de comparare este legată de o persoană care este victima unei infracțiuni cu caracter terorist sau a unei alte infracțiuni grave. În consecință, autoritățile desemnate și Europol ar trebui să solicite o comparare cu datele EURODAC numai atunci când au motive întemeiate să creadă că o astfel de comparare va furniza informații care vor contribui în mod substanțial la prevenirea, depistarea sau anchetarea unei infracțiuni cu caracter terorist sau a unei alte infracțiuni grave.

(26) În scopul protecției datelor cu caracter personal și pentru a exclude comparările sistematice, care ar trebui interzise, prelucrarea datelor EURODAC ar trebui să se realizeze numai de la caz la caz și numai în situațiile în care este necesară în scopul prevenirii, depistării și anchetării infracțiunilor cu caracter terorist și a altor infracțiuni grave. În plus, accesul ar trebui permis doar în situațiile în care s-au obținut rezultate negative în urma comparării cu bazele de date naționale ale statului membru, cu bazele de date dactiloscopice automatizate ale altor state membre, în temeiul Deciziei 2008/615/JAI a Consiliului din 23 iunie 2008 privind intensificarea cooperării transfrontaliere, în special în domeniul combaterii terorismului și a criminalității transfrontaliere. Această condiție necesită punerea în aplicare în prealabil a deciziei 2008/615/JAI a Consiliului, dat fiind că nu este permisă efectuarea unor verificări în EURODAC în scopul aplicării legii fără ca demersurile sus-menționate să fi fost realizate anterior. Autoritățile desemnate ar trebui, de asemenea, să consulte, atunci când acest lucru este posibil, Sistemul de Informații privind vizele în conformitate cu Decizia 2008/633/JAI a Consiliului din 23 iunie 2008 privind accesul la Sistemul de Informații privind Vizele (VIS) de către autoritățile desemnate ale statelor membre și de către Europol, în scopul prevenirii, depistării și cercetării infracțiunilor de terorism și a altor infracțiuni penale grave1, înainte de a consulta EURODAC. Un caz specific apare atunci când cererea de comparare este legată de o situație specifică și concretă sau de un anumit pericol concret asociat unei infracțiuni cu caracter terorist sau unei infracțiuni grave de alt tip ori de anumite persoane despre care există motive întemeiate să se creadă că vor comite sau au comis infracțiuni cu caracter terorist sau alte infracțiuni grave. De asemenea, un alt caz specific este considerat acela în care cererea de comparare este legată de o persoană care este victima unei infracțiuni cu caracter terorist sau a unei alte infracțiuni grave. În consecință, autoritățile desemnate și Europol ar trebui să solicite o comparare cu datele EURODAC numai atunci când au motive întemeiate să creadă că o astfel de comparare va furniza informații care vor contribui în mod substanțial la prevenirea, depistarea sau anchetarea unei infracțiuni cu caracter terorist sau a unei alte infracțiuni grave.

 

___________________

 

1 JO L 218, 13.8.2008, p. 129.

Amendamentul  17

Propunere de regulament

Considerentul 26 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(26a) În scopul comparării și schimbului eficient de date cu caracter personal, statele membre ar trebui să implementeze pe deplin și să utilizeze actualele acorduri internaționale, precum și legislația Uniunii privind schimbul de date cu caracter personal aflată deja în vigoare, în special Decizia 2008/615/JAI a Consiliului.

Amendamentul  18

Propunere de regulament

Considerentul 29

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(29) În conformitate cu principiul subsidiarității enunțat la articolul 5 din tratat, obiectivul măsurilor preconizate, și anume instituirea unui sistem pentru compararea datelor dactiloscopice în vederea asistării punerii în aplicare a politicii Uniunii în materie de azil, nu poate, prin însăși natura sa, să fie atins în mod satisfăcător de către statele membre și poate, prin urmare, să fie îndeplinit mai bine de către Uniune. În conformitate cu principiul proporționalității enunțat la articolul menționat anterior, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea acestor obiective.

(29) Întrucât obiectivul prezentului Regulament, și anume instituirea unui sistem pentru compararea datelor dactiloscopice în vederea asistării punerii în aplicare a politicii Uniunii în materie de azil, nu poate, prin însăși natura sa, să fie atins în mod satisfăcător de către statele membre și poate, prin urmare, să fie îndeplinit mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este enunțat în articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea acestui obiectiv.

Amendamentul  19

Propunere de regulament

Considerentul 33

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(33) Ar trebui să se interzică transferurile de date obținute în temeiul prezentului regulament către țări terțe, organizații internaționale sau entități private, pentru a garanta dreptul la azil și pentru a apăra solicitanții de protecție internațională împotriva divulgării datelor lor către terțe țări. Această interdicție nu aduce atingere dreptului statelor membre de a transfera aceste date către țările terțe cărora li se aplică Regulamentul (UE) nr. […/…] [de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid], astfel încât statele membre să poată coopera cu aceste țări terțe, în sensul prezentului regulament.

(33) Ar trebui să se interzică transferurile de date obținute în temeiul prezentului regulament către țări terțe, organizații internaționale sau entități private, pentru a garanta dreptul la azil și pentru a apăra solicitanții de protecție internațională împotriva divulgării datelor lor către terțe țări. Interdicția de transfer către țări terțe ar trebui să acopere atât datele EURODAC obținute în temeiul prezentului regulament, cât și datele cu caracter personal schimbate bilateral ca urmare a unei căutări EURODAC, care sunt stocate sau prelucrate la nivel național. Această interdicție nu ar trebui să aducă atingere dreptului statelor membre de a transfera aceste date către țările terțe cărora li se aplică Regulamentul (UE) nr. […/…] [de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid]*, astfel încât statele membre să poată coopera cu aceste țări terțe, în sensul prezentului regulament. Acest drept nu ar trebui să se aplice la transferurile de date către țări terțe, în contextul aplicării legii.

 

____________

 

* JO: a se introduce numărul, data și referința de publicare a Regulamentului Dublin.

Justificare

Aceasta completează amendamentul la articolul 35. Este important să se asigure minimizarea riscului ca cererea solicitantului de azil să devină cunoscută statului de origine. Deoarece este vorba despre un grup de persoane vulnerabile, transferurile de date către țările terțe, în contextul aplicării legii, ar trebui să fie interzise.

Amendamentul  20

Propunere de regulament

Considerentul 35

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(35) Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile și organele comunitare și privind libera circulație a acestor date, în special articolele 21 și 22 privind confidențialitatea și securitatea prelucrării, se aplică operațiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii, efectuate în temeiul prezentului regulament. Cu toate acestea, ar trebui clarificate unele aspecte în ceea ce privește responsabilitatea prelucrării datelor și supravegherea protecției acestora.

(35) Regulamentul (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile și organele comunitare și privind libera circulație a acestor date, în special articolele 21 și 22 privind confidențialitatea și securitatea prelucrării, se aplică operațiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii, efectuate în temeiul prezentului regulament. Cu toate acestea, ar trebui clarificate unele aspecte în ceea ce privește responsabilitatea prelucrării datelor și supravegherea protecției acestora, ținând seama de faptul că protecția datelor reprezintă un factor-cheie în ceea ce privește gestionarea cu succes a sistemului EURODAC, și că securitatea datelor, calitatea tehnică înaltă și legalitatea consultării acestora sunt esențiale pentru asigurarea unei bune și adecvate funcționări a sistemului EURODAC, precum și pentru facilitarea punerii în aplicare a Regulamentului (UE) nr. […/…] [de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid]*.

 

_______________

 

* JO: a se introduce numărul, data și referința de publicare a Regulamentului Dublin.

Amendamentul  21

Propunere de regulament

Considerentul 35 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(35a) Persoana vizată ar trebui să fie informată cu privire la scopul pentru care datele sale vor fi prelucrate în cadrul EURODAC, inclusiv o descriere a obiectivelor Regulamentului (UE) nr. […/…] [de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid]*, precum și modul în care vor putea fi folosite datele sale de către autoritățile de aplicare a legii.

 

____________

 

* JO: a se introduce numărul, data și referința de publicare a Regulamentului Dublin.

Justificare

Trebuie subliniat că articolul 29 alineatul (1) include obligația ca autoritățile să informeze persoana vizată cu privire la modul în care ar putea fi utilizate datele de către autoritățile de aplicare a legii.

Amendamentul  22

Propunere de regulament

Considerentul 37

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(37) Este necesar să se monitorizeze și să se evalueze cu regularitate rezultatele EURODAC.

(37) Este necesar să se monitorizeze și să se evalueze cu regularitate rezultatele EURODAC, inclusiv dacă accesul în scopul aplicării legii a dus la stigmatizarea solicitanților de protecție internațională, după cum s-a amintit în evaluarea conformității propunerii cu Carta Drepturilor Fundamentale, efectuată de Comisie. Agenția ar trebui să înainteze Parlamentului European și Consiliului un raport anual privind activitățile sistemului central.

Amendamentul  23

Propunere de regulament

Considerentul 39

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(39) Este necesar ca statele membre să fie informate cu privire la statutul unor proceduri specifice de azil, în vederea facilitării unei aplicări adecvate a Regulamentului (UE) nr. […/…] [de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de azil prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid].

(39) Este necesar ca statele membre să fie informate cu privire la statutul unor proceduri specifice de azil, în vederea facilitării unei aplicări adecvate a Regulamentului (UE) nr. […/…] [de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid]*.

 

______________

 

* JO: a se introduce numărul, data și referința de publicare a Regulamentului Dublin.

Amendamentul  24

Propunere de regulament

Considerentul 40

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(40) Prezentul regulament respectă drepturile fundamentale și trebuie să fie aplicat în consecință. De asemenea, acesta este conform cu principiile consacrate în special de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. În special, prezentul regulament respectă pe deplin dreptul persoanelor la protecția datelor cu caracter personal, precum și dreptul de azil.

(40) Prezentul regulament respectă drepturile fundamentale și trebuie să fie aplicat în consecință. De asemenea, acesta este conform cu principiile consacrate în special de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. În special, prezentul regulament vizează garantarea respectării depline a protecției datelor cu caracter personal și a dreptului de a solicita azil, precum și promovarea aplicării articolelor 8 și 18 din Cartă.

Amendamentul  25

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 1 – litera d

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(d) „persoana care beneficiază de protecție internațională” înseamnă un resortisant al unei țări terțe sau un apatrid recunoscut ca fiind îndreptățit să beneficieze de protecție internațională, astfel cum este definită la articolul 2 litera (a) din Directiva 2004/83/CE a Consiliului ;

(d) „persoana care beneficiază de protecție internațională” înseamnă un resortisant al unei țări terțe sau un apatrid căruia i s-a oferit protecție internațională, astfel cum este definită la articolul 2 litera (a) din Directiva 2011/95/UE;

Amendamentul  26

Propunere de regulament

Articolul 2 – alineatul 1 – litera e

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(e) „rezultat pozitiv” înseamnă existența unei concordanțe sau a unor concordanțe stabilite de sistemul central prin compararea datelor dactiloscopice înregistrate în baza de date centrală și cele transmise de un stat membru cu privire la o persoană, fără a aduce atingere obligației statelor membre de a verifica imediat rezultatele comparării în conformitate cu articolul 18 alineatul (4).

(e) „rezultat pozitiv” înseamnă existența unei concordanțe sau a unor concordanțe stabilite de sistemul central prin compararea datelor dactiloscopice înregistrate în baza de date electronică centrală și cele transmise de un stat membru cu privire la o persoană, fără a aduce atingere obligației statelor membre de a verifica imediat rezultatele comparării în conformitate cu articolul 18 alineatul (4).

Justificare

Amendamentul este de natură tehnică și vizează reformularea textului în conformitate cu textul articolului 3 alineatul (1) litera (a).

Amendamentul  27

Propunere de regulament

Articolul 3 – alineatul 1 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) o bază de date dactiloscopice centrală informatizată (sistem central) care cuprinde:

(a) o bază de date dactiloscopice centrală informatizată (sistem central) care cuprinde:

– o unitate centrală,

– o unitate centrală,

– un sistem care asigură continuitatea activității.

– un plan care asigură continuitatea activității.

Justificare

Un sistem critic, de tipul EURODAC, ar trebui să fie acoperit, mai degrabă, de un plan testat și corect care asigură continuitatea activității, decât doar de un sistem tehnic. Planul care asigură continuitatea activității ar trebui să includă repercusiunile asupra protecției datelor, securității și costurilor în caz de întreruperi majore sau dezastre.

Amendamentul  28

Propunere de regulament

Articolul 3 – alineatul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(5) Procedura de luare a amprentelor digitale se stabilește și se aplică în conformitate cu practica națională a statului membru în cauză și în conformitate cu garanțiile prevăzute de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, de Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și de Convenția Organizației Națiunilor Unite privind drepturile copilului.

(5) Procedura de luare a amprentelor digitale se stabilește și se aplică în conformitate cu practica națională a statului membru în cauză și în conformitate cu garanțiile prevăzute de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, de Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și de Convenția Organizației Națiunilor Unite privind drepturile copilului. Atunci când se pune în aplicare prezentul regulament, statele membre țin seama în primul rând de interesul superior al copilului.

Justificare

Acest amendament aliniază prezentul regulament la Directiva privind standardele minime cu privire la procedurile din statele membre de acordare și retragere a protecției internaționale în care se menționează că atunci când se pune în aplicare prezentul regulament ar trebui să se țină seama în primul rând de interesul superior al copilului. Și Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor a subliniat în raportul său de activitate pentru perioada 2008 – 2009 drepturile persoanelor care sunt supuse unor evaluări legate de vârstă.

Amendamentul  29

Propunere de regulament

Articolul 4 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Agenția este responsabilă de gestionarea operațională a EURODAC. Agenția garantează, în cooperare cu statele membre, faptul că sistemul central dispune în orice moment de cea mai bună tehnologie existentă, cu condiția unei analize a raportului costuri-beneficii.

(1) Agenția este responsabilă de gestionarea operațională a EURODAC. Agenția garantează, în cooperare cu statele membre, faptul că sistemul central dispune în orice moment de cele mai bune și cele mai sigure tehnologii și tehnici existente, cu condiția unei analize a raportului costuri-beneficii.

Amendamentul  30

Propunere de regulament

Articolul 4 – alineatul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(5) Gestionarea operațională a EURODAC cuprinde toate sarcinile necesare pentru ca EURODAC să poată funcționa 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, în conformitate cu prezentul regulament, în special lucrările de întreținere și perfecționările tehnice necesare pentru a asigura funcționarea sistemului la un nivel satisfăcător de calitate operațională, în special în ceea ce privește timpul necesar căutării în sistemul central.

(5) Gestionarea operațională a EURODAC cuprinde toate sarcinile necesare pentru ca EURODAC să poată funcționa 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, în conformitate cu prezentul regulament, în special lucrările de întreținere și perfecționările tehnice necesare pentru a asigura funcționarea sistemului la un nivel satisfăcător de calitate operațională, în special în ceea ce privește timpul necesar căutării în sistemul central. Se elaborează un Plan care asigură continuitatea activității, luând în considerare nevoile de întreținere ale sistemului și de perioadele neprevăzute în care acesta nu va funcționa, inclusiv impactul măsurilor care asigură continuitatea activității asupra protecției și securității datelor.

Amendamentul  31

Propunere de regulament

Articolul 5 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Statele membre desemnează autoritățile care sunt autorizate să acceseze datele EURODAC, în conformitate cu prezentul regulament. Autoritățile desemnate sunt autorități din statele membre, care sunt responsabile de prevenirea, depistarea și anchetarea infracțiunilor cu caracter terorist și a altor infracțiuni grave.

(1) În scopurile prevăzute la articolul 1 alineatul (2), statele membre desemnează autoritățile care sunt autorizate să acceseze datele EURODAC, în conformitate cu prezentul regulament. Autoritățile desemnate sunt autorități din statele membre, care sunt responsabile de prevenirea, depistarea și anchetarea infracțiunilor cu caracter terorist și a altor infracțiuni grave. Autoritățile desemnate nu includ agențiile sau unitățile responsabile de informațiile secrete legate de securitatea națională.

Amendamentul  32

Propunere de regulament

Articolul 5 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3) La nivel național, fiecare stat membru întocmește o listă a unităților operaționale din cadrul autorităților desemnate care sunt autorizate să solicite comparări cu datele EURODAC prin intermediul punctului de acces național.

(3) Fiecare stat membru întocmește o listă a unităților operaționale din cadrul autorităților desemnate care sunt autorizate să solicite comparări cu datele EURODAC prin intermediul punctului de acces național.

Amendamentul  33

Propunere de regulament

Articolul 6 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Fiecare stat membru desemnează un organism național unic care să acționeze ca autoritate de control. Autoritatea de control este o autoritate a statului membru responsabilă de prevenirea, depistarea sau anchetarea infracțiunilor cu caracter terorist și a altor infracțiuni grave.

(1) Fiecare stat membru desemnează un organism național unic care să acționeze ca autoritate de control. Autoritatea de control este o autoritate a statului membru responsabilă de prevenirea, depistarea sau anchetarea infracțiunilor cu caracter terorist și a altor infracțiuni grave, trebuie să fie independentă de autoritățile desemnate menționate la articolul 5 și nu primește instrucțiuni de la acestea în ceea ce privește rezultatul verificării.

Amendamentul  34

Propunere de regulament

Articolul 6 – alineatul 2 – paragraful 2 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

Doar personalul împuternicit în mod corespunzător de autoritatea de control este autorizat să acceseze EURODAC, în conformitate cu articolul 19.

Justificare

Această dispoziție apare în Decizia 2008/633/JAI a VIS și reprezintă o adăugire justă.

Amendamentul  35

Propunere de regulament

Articolul 7 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Europol desemnează o unitate specializată cu funcționari Europol împuterniciți în mod corespunzător să acționeze ca autoritate de control și desemnează, în acord cu orice stat membru, punctul de acces național al respectivului stat membru care va comunica sistemului central cererile acestuia de comparare a datelor dactiloscopice.

(1) Europol desemnează o unitate specializată cu funcționari Europol împuterniciți în mod corespunzător să acționeze ca autoritate de control, care este independentă de autoritățile desemnate menționate la articolul 5 și nu primește instrucțiuni de la acestea în ceea ce privește rezultatul verificării și desemnează, în acord cu orice stat membru, punctul de acces național al respectivului stat membru care va comunica sistemului central cererile acestuia de comparare a datelor dactiloscopice.

Amendamentul  36

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 1 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Agenția întocmește lunar statistici privind activitatea sistemului central indicând în special :

(1) Agenția întocmește trimestrial statistici privind activitatea sistemului central indicând în special:

Justificare

Statisticile lunare sunt prea frecvente și ar supraîncărca activitatea Agenției și a instituțiilor care le primesc cu riscul de a nu oferi o imagine relevantă a activităților raportate.

Amendamentul  37

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 1 – litera f

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(f) numărul de cereri de marcare și de eliminare a marcării transmise în conformitate cu articolul 18 alineatele (1) și (2).

(f) numărul de cereri de blocare și de deblocare transmise în conformitate cu articolul 18 alineatele (1) și (2).

Amendamentul  38

Propunere de regulament

Articolul 8 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) La sfârșitul fiecărui an, date statistice sunt elaborate în forma unei compilații a statisticilor lunare pentru anul respectiv , incluzând o prezentare a numărului de persoane pentru care au fost înregistrate rezultate pozitive în conformitate cu literele (b), (c) și (d). Statisticile conțin o defalcare a datelor pentru fiecare stat membru.

(2) La sfârșitul fiecărui an, date statistice sunt elaborate în forma unei compilații a statisticilor trimestriale pentru anul respectiv , incluzând o prezentare a numărului de persoane pentru care au fost înregistrate rezultate pozitive în conformitate cu literele (b), (c) și (d). Statisticile conțin o defalcare a datelor pentru fiecare stat membru. Rezultatele sunt făcute publice.

Justificare

Statisticile lunare sunt prea frecvente și ar supraîncărca activitatea Agenției și a instituțiilor care le primesc cu riscul de a nu oferi o imagine relevantă a activităților raportate.

Amendamentul  39

Propunere de regulament

Articolul 9 – titlu

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Colectarea, transmiterea și compararea amprentelor digitale

Colectarea, transmiterea și compararea datelor dactiloscopice

Justificare

Amendament de natură tehnică (armonizarea formulării în conformitate cu titlurile articolelor 14 și 17).

Amendamentul  40

Propunere de regulament

Articolul 9 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Prin derogare de la alineatul (1), atunci când nu este posibil să se ia amprentele digitale ale unui solicitant din motive legate de sănătatea acestuia sau de protecția sănătății publice, statele membre iau și transmit amprentele digitale ale solicitantului cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 48 de ore de la momentul la care aceste motive nu mai sunt valabile.

(2) Prin derogare de la alineatul (1), atunci când nu este posibil să se ia amprentele digitale ale unui solicitant din motive legate de sănătatea acestuia, pentru protecția sănătății publice sau din motive tehnice, statele membre iau și transmit amprentele digitale ale solicitantului cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 48 de ore de la momentul la care aceste motive nu mai sunt valabile.

Justificare

Pot apărea defecțiuni tehnice oricând, de aceea este necesară această completare.

Amendamentul  41

Propunere de regulament

Articolul 9 – alineatul 2 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(2a) Imposibilitatea temporară sau permanentă de a furniza amprente digitale utilizabile nu afectează în mod negativ situația juridică a persoanei. În orice caz, acesta nu poate reprezenta un motiv suficient pentru a refuza examinarea sau a respinge o cerere de protecție internațională.

Amendamentul  42

Propunere de regulament

Articolul 13 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Sistemul central informează toate statele membre de origine despre ștergerea de către un alt stat membru de origine, din motivul menționat la alineatul (1), a datelor care au generat un rezultat pozitiv asociat datelor pe care acestea le-au transmis cu privire la persoanele menționate la articolul 9 alineatul (1) sau la articolul 14 alineatul (1).

(2) Sistemul central informează cât mai curând, în termen de maximum 72 de ore, toate statele membre de origine despre ștergerea de către un alt stat membru de origine, din motivele prevăzute la alineatul 1 litera (c), a datelor care au generat un rezultat pozitiv asociat datelor pe care acestea le-au transmis, referitoare la persoanele menționate la articolul 9 alineatul (1) sau la articolul 14 alineatul (1).

Amendamentul  43

Propunere de regulament

Articolul 14 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Fiecare stat membru ia, în mod prompt, amprente digitale ale tuturor degetelor fiecărui resortisant al unei țări terțe sau apatrid cu vârsta de cel puțin 14 ani care a fost reținut de către autoritățile de control competente pentru trecerea neregulamentară a frontierei unui stat membru pe uscat, apă sau calea aerului, venind dintr-o țară terță și care nu este returnat sau care rămâne fizic pe teritoriul statelor membre și care nu este ținut în custodie, izolare sau detenție pe întreaga perioadă scursă de la reținere la expulzarea efectuată pe baza deciziei de returnare .

(1) Fiecare stat membru, respectând integral garanțiile prevăzute de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, de Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și de Convenția Organizației Națiunilor Unite privind drepturile copilului, ia, în mod prompt, amprente digitale ale tuturor degetelor fiecărui resortisant al unei țări terțe sau apatrid cu vârsta de cel puțin 14 ani care a fost reținut de către autoritățile de control competente pentru trecerea neregulamentară a frontierei unui stat membru pe uscat, apă sau calea aerului, venind dintr-o țară terță și care nu este returnat sau care rămâne fizic pe teritoriul statelor membre și care nu este ținut în custodie, izolare sau detenție pe întreaga perioadă scursă de la reținere la expulzarea efectuată pe baza deciziei de returnare .

Amendamentul  44

Propunere de regulament

Articolul 14 – alineatul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(4) Nerespectarea termenului de 72 de ore menționat la alineatul (2) nu exonerează statele membre de obligația de a lua și de a transmite amprentele digitale către sistemul central. În cazul în care starea vârfurilor degetelor nu permite luarea amprentelor digitale la o calitate care să asigure o comparare adecvată în temeiul articolului 25, statul membru de origine ia din nou amprentele digitale ale persoanei și le retransmite cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 48 de ore de la momentul la care acestea au fost luate în mod adecvat.

(4) În cazul în care starea vârfurilor degetelor nu permite luarea amprentelor digitale la o calitate care să asigure o comparare adecvată în temeiul articolului 25, statul membru de origine ia din nou amprentele digitale ale persoanei și le retransmite cât mai curând posibil, dar nu mai târziu de 48 de ore de la momentul la care acestea au fost luate în mod adecvat.

Amendamentul  45

Propunere de regulament

Articolul 14 – alineatul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(5) Prin derogare de la alineatul (1), atunci când nu este posibil să se ia amprentele digitale ale unei astfel de persoane din motive legate de sănătatea acesteia sau de protecția sănătății publice, statul membru vizat ia și transmite amprentele persoanei respective, în conformitate cu termenele stabilite la alineatul (2), odată ce aceste motive nu mai sunt valabile.

(5) Prin derogare de la alineatul (1), atunci când nu este posibil să se ia amprentele digitale ale unei astfel de persoane din motive legate de sănătatea acesteia, pentru protecția sănătății publice sau din motive tehnice, statul membru vizat ia și transmite amprentele persoanei respective, în conformitate cu termenul stabilit la alineatul (2), odată ce aceste motive nu mai sunt valabile.

Justificare

Pot apărea defecțiuni tehnice oricând, de aceea este necesară această completare.

Amendamentul  46

Propunere de regulament

Articolul 14 – alineatul 5 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(5a) Imposibilitatea temporară sau permanentă de a furniza amprente digitale utilizabile nu afectează în mod negativ situația juridică a persoanei. În orice caz, acesta nu poate reprezenta un motiv suficient pentru a refuza examinarea sau a respinge o cerere de protecție internațională.

Amendamentul  47

Propunere de regulament

Articolul 16 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3) Sistemul central informează toate statele membre de origine despre ștergerea de către un alt stat membru de origine, din motivele specificate la alineatul 2 literele (a) sau (b), a datelor care au generat un rezultat pozitiv asociat datelor pe care acestea le-au transmis, referitoare la persoanele menționate la articolul 14 alineatul (1).

(3) Sistemul central informează cât mai curând, în termen de maximum 72 de ore, toate statele membre de origine despre ștergerea de către un alt stat membru de origine, din motivele specificate la alineatul 2 literele (a) sau (b), a datelor care au generat un rezultat pozitiv asociat datelor pe care acestea le-au transmis, referitoare la persoanele menționate la articolul 14 alineatul (1).

Amendamentul  48

Propunere de regulament

Articolul 16 – alineatul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(4) Sistemul central informează toate statele membre de origine despre ștergerea de către un alt stat membru de origine, din motivele prevăzute la alineatul 2 litera (c), a datelor care au generat un rezultat pozitiv asociat datelor pe care acestea le-au transmis, referitoare la persoanele menționate la articolul 9 alineatul (1) sau la articolul 14 alineatul (1).

(4) Sistemul central informează cât mai curând, în termen de maximum 72 de ore, toate statele membre de origine despre ștergerea de către un alt stat membru de origine, din motivele specificate la alineatul 2 litera (c), a datelor care au generat un rezultat pozitiv asociat datelor pe care acestea le-au transmis, referitoare la persoanele menționate la articolul 9 alineatul (1) sau la articolul 14 alineatul (1).

Amendamentul  49

Propunere de regulament

Articolul 17 – alineatul 4 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(4a) De îndată ce rezultatele comparării au fost transmise statului membru de origine, sistemul central șterge imediat datele dactiloscopice și alte date transmise în conformitate cu alineatul (1).

Amendamentul  50

Propunere de regulament

Articolul 18

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Articolul 18

Articolul 18

Marcarea datelor

Blocarea datelor

(1) Statul membru de origine care a acordat protecție internațională unui solicitant de protecție internațională ale cărui date fuseseră înregistrate anterior în sistemul central, în temeiul articolului 11, marchează datele relevante în conformitate cu cerințele de comunicare electronică cu sistemul central stabilite de agenție. Această marcare este păstrată în sistemul central în conformitate cu articolul 12, în scopul transmiterii în temeiul articolului 9 alineatul (5).

(1) Datele referitoare la un solicitant de protecție internațională care au fost înregistrate în conformitate cu articolul 11 sunt blocate în baza centrală de date în cazul în care persoanei respective i se acordă protecție internațională într-un stat membru. Blocarea se efectuează de către sistemul central, la instrucțiunile statului membru de origine.

(2) Statul membru de origine elimină marcarea atribuită datelor referitoare la un resortisant al unei țări terțe sau la un apatrid, ale cărui date fuseseră marcate anterior în conformitate cu alineatul (1), dacă statutul său a fost revocat sau anulat sau i s-a refuzat reînnoirea statutului în temeiul articolului 14 sau al articolului 19 din Directiva 2004/83/CE a Consiliului.

(2) Rezultatele privind persoanele cărora li s-a acordat protecție internațională într-un stat membru nu se transmit. Sistemul central transmite rezultatele negative statului membru care a solicitat acest lucru.

Amendamentul  51

Propunere de regulament

Articolul 19 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Autoritățile desemnate menționate la articolul 5 alineatul (1) și Europol pot înainta o cerere motivată, în format electronic, autorității de control în vederea transmiterii în scopuri de comparare a datelor dactiloscopice către sistemul central EURODAC prin intermediul punctului de acces național. La primirea unei astfel de cereri, autoritatea de control verifică dacă sunt îndeplinite condițiile de solicitare a unei comparări prevăzute la articolul 20 sau articolul 21, după caz.

(1) Autoritățile desemnate menționate la articolul 5 alineatul (1) și Europol pot înainta o cerere motivată, în format electronic, conform prevederilor articolului 20 alineatul (1), autorității de control în vederea transmiterii în scopuri de comparare a datelor dactiloscopice către sistemul central EURODAC prin intermediul punctului de acces național. La primirea unei astfel de cereri, autoritatea de control verifică dacă sunt îndeplinite condițiile de solicitare a unei comparări prevăzute la articolul 20 sau articolul 21, după caz.

Justificare

Ar trebui precizat că cererea motivată ar trebui să justifice solicitarea în conformitate cu toate criteriile menționate la articolul 20.

Amendamentul  52

Propunere de regulament

Articolul 19 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3) În cazuri excepționale de urgență, autoritatea de control poate transmite datele dactiloscopice punctului de acces național în vederea comparării, imediat după primirea unei cereri din partea unei autorități desemnate și verificând doar ex-post dacă sunt îndeplinite toate condițiile de la articolul 20 sau articolul 21, inclusiv dacă a existat în realitate un caz excepțional de urgență. Verificarea ex-post este efectuată fără întârzieri nejustificate după prelucrarea cererii.

(3) În cazuri excepționale de urgență, în care este necesară prevenirea unui pericol iminent legat de o infracțiune penală sau un act terorist, autoritatea de control poate transmite imediat datele dactiloscopice punctului de acces național în vederea comparării după primirea unei cereri din partea unei autorități desemnate și verificând doar ex-post dacă toate condițiile de la articolul 20 sau articolul 21 sunt îndeplinite, inclusiv dacă a existat în realitate un caz de urgență excepțional. Verificarea ex-post este efectuată fără întârzieri nejustificate după prelucrarea cererii.

Justificare

Pragul pentru justificarea conturnării controlului prealabil ar trebui coborât.

Amendamentul  53

Propunere de regulament

Articolul 19 – alineatul 4 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(4a) Comisia publică un formular de cerere EURODAC, orientativ și fără caracter obligatoriu, pentru a fi utilizat în conformitate cu prezentul articol, care reflectă în mod corect criteriile prevăzute la articolul 20 alineatul (1).

Justificare

Este rezonabil ca statul membru să poată decide intern în ce mod autoritatea solicitantă interacționează cu autoritatea de control. Dar, din moment ce autoritatea de control trebuie să evalueze criteriile stabilite la articolul 20 alineatul (1) sub forma unei „solicitări electronice motivate”, ar putea fi util să existe o orientare la nivelul UE cu privire la forma acesteia.

Amendamentul  54

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 1 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Autoritățile desemnate pot solicita compararea datelor dactiloscopice cu cele stocate în baza de date centrală a EURODAC, în cadrul atribuțiilor acestora, doar dacă se obțin rezultate negative la compararea bazelor de date dactiloscopice naționale și a bazelor de date dactiloscopice automatizate ale altor state membre în temeiul Deciziei 2008/615/JAI și în situațiile în care:

(1) Autoritățile desemnate pot prezenta o cerere motivată în format electronic pentru compararea datelor dactiloscopice cu cele stocate în baza de date centrală a EURODAC, în cadrul atribuțiilor acestora, doar dacă se obțin rezultate negative la compararea bazelor de date dactiloscopice naționale, a bazelor de date dactiloscopice automatizate ale altor state membre în temeiul Deciziei 2008/615/JAI și, atunci când acest lucru este posibil, ale Sistemului de Informații privind vizele și în situațiile în care sunt îndeplinite cumulativ toate condițiile următoare:

Amendamentul  55

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 1 – litera c

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(c) există motive întemeiate pentru a se considera că o astfel de comparare cu datele EURODAC va contribui la prevenirea, depistarea sau anchetarea oricăreia dintre infracțiunile în cauză.

(c) există o problemă de securitate publică majoră, care justifică interogarea unei baze de date, precum și motive întemeiate pentru a se considera că o astfel de comparare cu datele EURODAC va contribui în mod substanțial la prevenirea, depistarea sau anchetarea oricăreia dintre infracțiunile în cauză.

Justificare

Trebuie inclusă în text formularea de la considerentul 9.

Amendamentul  56

Propunere de regulament

Articolul 20 – alineatul 1 – litera c a (nouă)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(ca) există motive întemeiate pentru a crede că suspectul, autorul sau victima unei infracțiuni teroriste sau a altei infracțiuni penale grave a solicitat protecție internațională.

Justificare

Căutările de date EURODAC ar trebui permise doar într-o serie limitată de circumstanțe, ca parte a unei anchete penale în curs de desfășurare sau în cazurile în care există o suspiciune întemeiată că autorul sau suspectul a solicitat azil. Căutările Eurodac nu ar trebui să devină căutări „automate” ale autorităților de aplicare a legii.

Amendamentul  57

Propunere de regulament

Articolul 21 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Cererile Europol de comparare cu datele EURODAC au loc în limitele mandatului acestuia și în cazul în care sunt necesare pentru îndeplinirea sarcinilor sale în conformitate cu decizia privind Europol și în scopul unei analize specifice sau al unei analize cu caracter general și de tip strategic.

(1) Cererile Europol de comparare cu datele EURODAC au loc în limitele mandatului acestuia și în cazul în care sunt necesare pentru îndeplinirea sarcinilor sale în conformitate cu Decizia 2009/371/JAI.

Justificare

Amendamentul a fost propus pentru a alinia textul cu condițiile formulate la articolul 20 alineatul (1) litera (b).

Amendamentul  58

Propunere de regulament

Articolul 21 – alineatul 1 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(1a) Cu toate acestea, accesul Europol la datele EURODAC este permis doar în cazuri specifice, în circumstanțe particulare și respectând strict condițiile prevăzute la articolul 20 alineatul (1).

Amendamentul  59

Propunere de regulament

Articolul 25 – alineatul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(4) Rezultatele comparării sunt imediat verificate în statul membru de origine de către un expert în date dactiloscopice . Identificarea finală este făcută de statul membru de origine în cooperare cu statele membre în cauză, în conformitate cu articolul 32 din Regulamentul Dublin.

(4) Rezultatele comparării sunt imediat verificate în statul membru de origine de către un expert pregătit în date dactiloscopice . Identificarea finală este făcută de statul membru de origine în cooperare cu statele membre în cauză, în conformitate cu articolul 32 din  Regulamentul (UE) nr. […/…] al Parlamentului European și al Consiliului din ... [de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid]*.

 

_____________

 

* JO a se introduce numărul, data și referința de publicare a Regulamentului Dublin.

Amendamentul  60

Propunere de regulament

Articolul 25 – alineatul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(5) Când identificarea definitivă în conformitate cu alineatul (4) arată că rezultatul comparării primite de la sistemul central este inexact, statele membre comunică acest lucru Comisiei și agenției.

(5) Când identificarea definitivă în conformitate cu alineatul (4) arată că rezultatul comparării primite de la sistemul central este inexact, statele membre comunică cât mai curând, în termen de maximum 72 de ore, acest lucru Comisiei și agenției. Sistemul central transmite cel mult cinci dintre cele mai bune identificări autorităților desemnate menționate la articolul 5 alineatul (1) și Europol.

Amendamentul  61

Propunere de regulament

Articolul 27 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Autoritățile statelor membre care, în conformitate cu alineatul (1), au acces la datele înregistrate sistemul central sunt cele desemnate de fiecare stat membru în sensul articolului 1 alineatul (1) . Desemnarea precizează în mod clar unitatea responsabilă cu efectuarea sarcinilor legate de aplicarea prezentului regulament . Fiecare stat membru comunică fără întârziere Comisiei și agenției o listă a acestor autorități, precum și orice modificări ale acesteia. Agenția publică lista consolidată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. În cazul în care există modificări ale listei, agenția publică, o dată pe an, o listă consolidată actualizată .

(2) Autoritățile statelor membre care, în conformitate cu alineatul (1), au acces la datele înregistrate în sistemul central sunt cele desemnate de fiecare stat membru în sensul articolului 1 alineatul (1) . Desemnarea precizează în mod clar unitatea responsabilă cu efectuarea sarcinilor legate de aplicarea prezentului regulament . Fiecare stat membru comunică fără întârziere Comisiei și agenției o listă a acestor unități, precum și orice modificări ale acesteia. Agenția publică lista consolidată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. În cazul în care există modificări ale listei, agenția publică online, o dată pe an, o listă consolidată actualizată .

Amendamentul  62

Propunere de regulament

Articolul 29 – alineatul 1 – partea introductivă

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) O persoană care intră sub incidența prezentului regulament este informată de către statul membru de origine în scris și, dacă este cazul, oral, într-o limbă pe care aceasta o înțelege sau despre care se poate presupune în mod rezonabil că o înțelege cu privire la:

(1) O persoană care intră sub incidența prezentului regulament este informată de către statul membru de origine în scris și, dacă este necesar, oral, într-o limbă pe care aceasta o înțelege sau despre care se poate presupune în mod rezonabil că o înțelege cu privire la:

Amendamentul  63

Propunere de regulament

Articolul 29 – alineatul 1 – litera b

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(b) scopul pentru care datele acestuia vor fi prelucrate în cadrul EURODAC , inclusiv o descriere a obiectivelor Regulamentului Dublin, în conformitate cu articolul 4 din regulamentul respectiv ;

(b) scopul pentru care datele acestuia vor fi prelucrate în cadrul EURODAC, inclusiv o descriere a obiectivelor Regulamentului Dublin, în conformitate cu articolul 4 din regulamentul respectiv și o explicație cuprinzătoare a faptului că EURODAC poate fi accesat de către statele membre și Europol în scopul aplicării legii;

Amendamentul  64

Propunere de regulament

Articolul 29 – alineatul 1 – litera e

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(e) existența dreptului de acces la datele referitoare la persoana sa , precum și dreptul de a solicita ca datele inexacte referitoare la persoana sa să fie corectate sau ca datele prelucrate în mod ilegal referitoare la persoana sa să fie șterse, precum și dreptul de a primi informații cu privire la procedurile pentru exercitarea acestor drepturi, inclusiv detaliile de contact ale operatorului și ale autorităților naționale de supraveghere menționate la articolul 31 alineatul (1) .

(e) dreptul de acces la datele referitoare la persoana sa , precum și dreptul de a solicita ca datele inexacte referitoare la persoana sa să fie corectate sau ca datele prelucrate în mod ilegal referitoare la persoana sa să fie șterse, precum și dreptul de a primi informații cu privire la procedurile pentru exercitarea acestor drepturi, inclusiv detaliile de contact ale operatorului și ale autorităților naționale de supraveghere menționate la articolul 31 alineatul (1) .

Justificare

Obiectivul este de a clarifica că persoana vizată de regulament este informată despre „dreptul de acces la datele care o privesc”, în loc de „existența dreptului”. În același mod, astfel cum a indicat și Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor în avizul său, este mai clară precizarea conform căreia persoana va fi informată despre „procedurile de exercitare a drepturilor”.

Amendamentul  65

Propunere de regulament

Articolul 29 – alineatul 1 – paragraful 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

O broșură comună, care conține cel puțin informațiile menționate la alineatul (1) din prezentul articol și informațiile menționate la articolul 4 alineatul (1) din Regulamentul Dublin, se elaborează în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 40 alineatul (2) din Regulamentul Dublin. Prospectul ar trebui să fie clar și simplu și redactat într-o limbă pe care persoana o înțelege, sau despre care s-ar putea presupune în mod rezonabil că o înțelege.

O broșură comună, care conține cel puțin informațiile menționate la alineatul (1) din prezentul articol și informațiile menționate la articolul 4 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. […/…] al Parlamentului European și al Consiliului din ... [de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid]*, se elaborează în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 40 alineatul (2) din Regulamentul […/…]*. Prospectul este clar și simplu și redactat într-o limbă pe care persoana o înțelege, sau despre care s-ar putea presupune în mod rezonabil că o înțelege. Acesta include, de asemenea, informații cu privire la drepturile persoanelor vizate și posibilitatea unei asistențe din partea autorităților naționale de supraveghere, precum și informațiile de contact ale operatorului și ale autorităților naționale de supraveghere.

 

___________

 

* JO a se introduce numărul, data și referința de publicare a Regulamentului Dublin.

Amendamentul  66

Propunere de regulament

Articolul 29 – alineatul 1 – paragraful 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

În cazul în care persoana vizată de prezentul regulament este un minor, statele membre furnizează informațiile într-un mod adaptat vârstei acestuia.

În cazul în care persoana vizată de prezentul regulament este un minor, statele membre furnizează informațiile într-un mod adaptat vârstei acestuia. Comisia oferă statelor membre modele de broșuri pentru adulți și pentru minori. Statele membre țin seama în primul rând de interesul superior al copilului atunci când pun în aplicare prezentul articol.

Justificare

Acest amendament aliniază prezentul regulament la Directiva privind standardele minime cu privire la procedurile din statele membre de acordare și retragere a protecției internaționale în care se menționează că atunci când se pune în aplicare prezentul regulament ar trebui să se țină seama în primul rând de interesul superior al copilului. Și Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor a subliniat în raportul său de activitate pentru perioada 2008 – 2009 drepturile persoanelor care sunt supuse unor evaluări legate de vârstă.

Amendamentul  67

Propunere de regulament

Articolul 29 – alineatul 9

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(9) Atunci când o persoană solicită date care o privesc în conformitate cu alineatul (2), autoritatea competentă ține evidența acestor cereri sub forma unui document scris care să ateste că o asemenea cerere a fost efectuată și pune de îndată acest document la dispoziția autorităților naționale de supraveghere, la cererea acestora.

(9) Atunci când o persoană solicită date care o privesc în conformitate cu alineatul (2), autoritatea competentă ține evidența acestor cereri sub forma unui document scris care să ateste că o asemenea cerere a fost efectuată și pune de îndată acest document la dispoziția autorităților naționale de supraveghere, la cererea acestora. Autoritatea respectivă informează imediat autoritățile naționale de supraveghere în cazul în care o persoană solicită corectarea sau ștergerea datelor sale. În termen de maximum trei săptămâni de la solicitare, aceasta confirmă autorităților naționale de supraveghere că a luat măsurile necesare pentru a corecta sau șterge datele sau, în cazul în care statul membru consideră că datele înregistrate în sistemul central sunt inexacte sau nu au fost înregistrate conform legii, explică de ce nu este pregătită să corecteze sau să șteargă datele.

Justificare

Întrucât persoanele ale căror date sunt înregistrate în Eurodac pot să nu fie la curent cu drepturile și procedurile legate de protecția datelor din statele membre, rolul autorităților naționale de supraveghere ar trebui consolidat. Asistența din partea autorităților naționale de supraveghere este cu atât mai importantă în cazurile în care agențiile de aplicare a legii au acces la aceste date.

Amendamentul  68

Propunere de regulament

Articolul 31 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor asigură că toate activitățile de prelucrare a datelor cu caracter personal privind EURODAC, în special cele desfășurate de agenție, sunt efectuate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001 și cu prezentul regulament.

(1) Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor asigură că toate activitățile de prelucrare a datelor cu caracter personal privind EURODAC, în special cele desfășurate de agenție și de Europol, sunt efectuate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 45/2001 și cu prezentul regulament.

Amendamentul  69

Propunere de regulament

Articolul 31 – alineatul 2

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(2) Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor garantează că, cel puțin o dată la patru ani, se realizează un audit al activităților de prelucrare a datelor cu caracter personal desfășurate de agenție, în conformitate cu normele internaționale de audit. Un raport al acestui audit se trimite Parlamentului European, Consiliului, agenției, Comisiei și autorităților naționale de supraveghere. Agenției i se oferă posibilitatea de a face observații înainte de adoptarea raportului.

(2) Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor garantează că, cel puțin o dată la doi ani, se realizează un audit al activităților de prelucrare a datelor cu caracter personal desfășurate de agenție, în conformitate cu normele internaționale de audit. Un raport al acestui audit se trimite Parlamentului European, Consiliului, agenției, Comisiei și autorităților naționale de supraveghere. Agenției i se oferă posibilitatea de a face observații înainte de adoptarea raportului.

Amendamentul  70

Propunere de regulament

Articolul 32 – alineatul 1 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(1a) Autoritatea națională de supraveghere se asigură că se efectuează în fiecare an un audit al prelucrării datelor cu caracter personal, în conformitate cu articolul 1 alineatul (2), inclusiv o analiză a tuturor cererilor motivate electronice.

 

Auditul se atașează raportului anual al statului membru, menționat la articolul 40 alineatul (8).

Justificare

Autoritatea națională de protecție a datelor ar trebui să verifice anual utilizarea specifică a Eurodac ca instrument de aplicare a legii. Statele membre trebuie să prezinte Parlamentului European rapoarte anuale, în conformitate cu articolul 40, însă utilizarea Eurodac pentru accesul în scopul aplicării legii de către autoritățile naționale ar trebui auditată de către autoritățile naționale pentru protecția datelor, iar rezultatele acestor audituri ar trebui comunicate și Parlamentului.

Amendamentul  71

Propunere de regulament

Articolul 32 – alineatul 2 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(2a) Atât autorităților naționale, cât și celor europene de supraveghere li se alocă suficiente resurse financiare și de personal pentru a fi în măsură să supravegheze în mod adecvat utilizarea și accesul la datele EURODAC.

Amendamentul  72

Propunere de regulament

Articolul 33 – alineatul 3

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(3) Datele cu caracter personal obținute în temeiul prezentului regulament din EURODAC sunt prelucrate doar în scopul prevenirii, depistării și anchetării infracțiunilor cu caracter terorist sau a altor infracțiuni grave.

(3) Datele cu caracter personal obținute în temeiul prezentului regulament din EURODAC în scopurile prevăzute la articolul 1 alineatul (2) sunt prelucrate doar în scopul prevenirii, depistării și anchetării din cadrul investigațiilor penale specifice pentru care au fost solicitate datele de către statul membru respectiv sau Europol.

Justificare

Pentru asigurarea coerenței cu amendamentul la articolul 33 alineatul (4).

Amendamentul  73

Propunere de regulament

Articolul 33 – alineatul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(4) Datele cu caracter personal obținute de un stat membru sau de Europol din EURODAC în temeiul prezentului regulament sunt șterse din arhivele naționale și din dosarele Europol după o perioadă de o lună, dacă datele nu sunt necesare pentru o anumită anchetă penală în curs desfășurată de respectivul stat membru sau de Europol.

(4) Înregistrările căutărilor sunt păstrate de sistemul central EURODAC și de către autoritățile de control și Europol, pentru a permite autorităților naționale de protecție a datelor și Autorității Europene pentru Protecția Datelor să monitorizeze respectarea normelor Uniunii privind protecția datelor în cadrul prelucrării datelor, inclusiv în scopul păstrării arhivei în vederea redactării rapoartelor menționate la articolul 40 alineatul (8). În afara scopurilor menționate mai sus, datele cu caracter personal, precum și înregistrările căutărilor, sunt șterse din toate arhivele naționale și din dosarele Europol după o perioadă de o lună, dacă datele nu sunt necesare în scopurile investigațiilor penale specifice pentru care au fost solicitate datele de către statul membru respectiv sau Europol.

Justificare

Cerința referitoare la ștergere trebuie să fie mai strictă și trebuie extinsă și la înregistrarea căutărilor efectuate.

Amendamentul  74

Propunere de regulament

Articolul 34 – alineatul 2 – litera a

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(a) a proteja fizic datele, inclusiv prin elaborarea de planuri de rezervă pentru protejarea infrastructurii critice;

(a) a proteja fizic datele, inclusiv prin elaborarea de planuri de rezervă pentru protejarea infrastructurii relevante;

Amendamentul  75

Propunere de regulament

Articolul 34 – alineatul 2 – litera g

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(g) a asigura faptul că toate autoritățile cu drept de acces la EURODAC creează profiluri care descriu funcțiile și responsabilitățile persoanelor autorizate să acceseze, să introducă, să actualizeze, să șteargă și să efectueze căutări în date, furnizând de îndată aceste profiluri autorităților naționale de supraveghere menționate la articolul 25 din Decizia-cadru 2008/977/JAI, la cererea acestora (profiluri ale personalului);

(g) a asigura faptul că toate autoritățile cu drept de acces la EURODAC creează profiluri care descriu funcțiile și responsabilitățile persoanelor autorizate să acceseze, să introducă, să actualizeze, să șteargă și să efectueze căutări în date, furnizând de îndată aceste profiluri, precum și orice alte informații relevante pe care autoritățile le pot solicita în scopul exercitării supravegherii, autorităților naționale de supraveghere menționate la articolul 28 din Directiva 95/46/CE și la articolul 25 din Decizia-cadru 2008/977/JAI, la cererea acestora (profiluri ale personalului);

Amendamentul  76

Propunere de regulament

Articolul 34 – alineatul 2 – litera k

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(k) a monitoriza eficacitatea măsurilor de securitate prevăzute la acest alineat și a lua măsurile de organizare necesare referitoare la supravegherea internă, pentru a asigura respectarea prevederilor prezentului regulament (audit intern).

(k) a monitoriza eficacitatea măsurilor de securitate prevăzute la acest alineat și a lua măsurile de organizare necesare referitoare la supravegherea internă, pentru a asigura respectarea prevederilor prezentului regulament (audit intern) și, de asemenea, observarea aproape în timp real a sistemului, utilizând instrumente specializate. Statele membre informează agenția cu privire la incidentele de securitate detectate în sistemele lor. Agenția informează statele membre, Europol și Autoritatea europeană de protecție a datelor în cazul unor incidente de securitate. Toate părțile colaborează în timpul unui incident de securitate.

Amendamentul  77

Propunere de regulament

Articolul 35

Textul propus de Comisie

Amendamentul

Datele cu caracter personal obținute de un stat membru sau de Europol în temeiul prezentului regulament din baza de date centrală a EURODAC nu se transferă și nici nu se pun la dispoziția unei țări terțe sau a unei organizații internaționale ori a unei entități private constituite pe teritoriul sau în afara Uniunii Europene. Această interdicție nu aduce atingere dreptului statelor membre de a transfera aceste date către țările terțe cărora li se aplică Regulamentul Dublin.

Datele cu caracter personal obținute de un stat membru sau de Europol în temeiul prezentului regulament din baza de date centrală a EURODAC nu se transferă și nici nu se pun la dispoziția unei țări terțe sau a unei organizații internaționale ori a unei entități private constituite pe teritoriul sau în afara Uniunii Europene. Datele cu caracter personal obținute de un stat membru sau de Europol și procesate ulterior în bazele de date naționale nu se transferă și nici nu se pun la dispoziția unei țări terțe sau a unei organizații internaționale ori a unei entități private constituite pe teritoriul sau în afara Uniunii. Această interdicție nu aduce atingere dreptului statelor membre de a transfera aceste date către țările terțe cărora li se aplică Regulamentul Dublin.

Justificare

Interzicerea transferurilor către țările terțe ar trebui extinsă la datele procesate ulterior.

Amendamentul  78

Propunere de regulament

Articolul 40 – alineatul 4

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(4) La fiecare doi ani, agenția prezintă Parlamentului European, Consiliului, Comisiei și Autorității Europene pentru Protecția Datelor un raport privind funcționarea tehnică a sistemului central, inclusiv privind securitatea acestuia.

(4) În fiecare an, agenția prezintă Parlamentului European, Consiliului, Comisiei și Autorității Europene pentru Protecția Datelor un raport privind funcționarea tehnică a sistemului central, inclusiv privind securitatea acestuia.

Amendamentul  79

Propunere de regulament

Articolul 40 – alineatul 5

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(5) După trei ani de la începerea aplicării prezentului regulament în conformitate cu dispozițiile articolului 46 alineatul (2) și la fiecare interval de patru ani, Comisia realizează un raport de evaluare globală a EURODAC, examinând rezultatele obținute prin raportare la obiective și evaluând valabilitatea continuă a principiilor de bază și orice implicații asupra operațiunilor viitoare și face orice recomandări necesare . Comisia transmite raportul de evaluare Parlamentului European și Consiliului.

(5) După trei ani de la începerea aplicării prezentului regulament în conformitate cu prevederile articolului 46 alineatul (2) și la fiecare interval de patru ani, Comisia realizează un raport de evaluare globală a EURODAC, examinând rezultatele obținute prin raportare la obiective și la impactul asupra drepturilor omului, inclusiv dacă accesul în scopul aplicării legii a dus la discriminarea indirectă a persoanelor care intră sub incidența prezentului regulament, și evaluând valabilitatea continuă a principiilor de bază și orice implicații asupra operațiunilor viitoare și face orice recomandări necesare. Comisia transmite raportul de evaluare Parlamentului European și Consiliului.

Amendamentul  80

Propunere de regulament

Articolul 40 – alineatul 8

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(8) Fiecare stat membru și Europol întocmesc rapoarte anuale cu privire la eficacitatea comparării datelor dactiloscopice cu datele EURODAC în scopul aplicării legii, care conțin informații și statistici privind scopul exact al comparării, inclusiv tipul infracțiunii cu caracter terorist sau al infracțiunii grave, numărul de cereri de comparare, numărul și tipul de cazuri finalizate cu identificări reușite, și privind necesitatea și utilizarea cazului excepțional de urgență, precum și situațiile în care urgența respectivă nu a fost acceptată în urma verificării ex-post efectuate de autoritatea de control. Aceste rapoarte se transmit Comisiei.

(8) Fiecare stat membru și Europol întocmesc rapoarte anuale cu privire la eficacitatea comparării datelor dactiloscopice cu datele EURODAC în scopul aplicării legii, care conțin informații și statistici privind scopul exact al comparării, inclusiv tipul infracțiunii cu caracter terorist sau al infracțiunii grave, dacă există motive rezonabile pentru o suspiciune întemeiată, numărul de cereri de comparare, numărul și tipul de cazuri finalizate cu identificări reușite, și privind necesitatea și utilizarea cazului excepțional de urgență, precum și situațiile în care urgența respectivă nu a fost acceptată în urma verificării ex-post efectuate de autoritatea de control. Aceste rapoarte se transmit Comisiei. Pe baza acestor rapoarte anuale și pe lângă evaluarea globală prevăzută la alineatul (5), Comisia întocmește un raport anual privind accesul în scopul aplicării legii la EURODAC și transmite evaluarea Parlamentului European, Consiliului și Autorității Europene pentru Protecția Datelor.

Justificare

Prima modificare reflectă amendamentele din articolul 20 litera (d) (nou). Prin a doua modificare se solicită Comisiei să informeze anual cu privire la accesul în scopul aplicării legii, pe baza rapoartelor naționale și a celor ale Europol.

Amendamentul  81

Propunere de regulament

Articolul 43 – alineatul 1

Textul propus de Comisie

Amendamentul

(1) La [trei luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament] cel târziu, fiecare stat membru informează Comisia cu privire la autoritățile sale desemnate și notifică, fără întârziere, orice modificare în acest sens.

(1) La [trei luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament] cel târziu, fiecare stat membru informează Comisia cu privire la autoritățile sale desemnate și la unitățile operaționale menționate la articolul 5 alineatul (3) și notifică, fără întârziere, orice modificare în acest sens.

Amendamentul  82

Propunere de regulament

Articolul 43 – alineatul 1 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(1a) Statele membre actualizează în mod constant informațiile pe care le-au furnizat Comisiei. Comisia pune aceste informații la dispoziția celorlalte state membre, Europolului și publicului, prin intermediul unei publicații electronice actualizate constant.

Amendamentul  83

Propunere de regulament

Articolul 43 – alineatul 2 a (nou)

Textul propus de Comisie

Amendamentul

 

(2a) Europol actualizează în mod constant informațiile pe care le-a furnizat Comisiei. Comisia pune aceste informații la dispoziția celorlalte state membre și publicului, prin intermediul unei publicații electronice actualizate constant.

  • [1]  JO C 77, 28.3.2002, p. 1.

EXPUNERE DE MOTIVE

EURODAC a fost instituit prin Regulamentul (CE) nr. 2725/2000 al Consiliului privind instituirea sistemului „EURODAC” pentru compararea amprentelor digitale în scopul aplicării eficiente a Convenției de la Dublin[1]. Comisia a adoptat, în decembrie 2008[2], o propunere de reformare de modificare a Regulamentului EURODAC pentru a asigura un sprijin mai eficient aplicării Regulamentului Dublin, abordând în mod corespunzător preocupările legate de protecția datelor, precum și ținând seama de evoluțiile survenite în ceea ce privește acquis-ul în domeniul azilului și progresele tehnice realizate după adoptarea regulamentului, în 2000. De asemenea, aceasta a aliniat cadrul de gestionare a sistemelor informatice la cele prevăzute de regulamentele privind SIS II și VIS, prevăzând ca sarcinile de gestionare operațională a EURODAC să fie preluate de viitoarea Agenție pentru gestionarea operațională a sistemelor informatice de mari dimensiuni, în spațiul de libertate, securitate și justiție[3].

În mai 2009, Parlamentul European a adoptat o rezoluție legislativă[4] prin care susținea propunerea Comisiei, sub rezerva unei serii de amendamente.

În septembrie 2009, Comisia a adoptat o propunere modificată pentru ca, pe de o parte, aceasta să ia în considerare rezoluția Parlamentului European și rezultatele negocierilor din Consiliu și, pe de altă parte, să ofere posibilitatea autorităților de aplicare a legii din statele membre și Europol de a avea acces la baza de date centrală EURODAC în scopul prevenirii, depistării și anchetării infracțiunilor de terorism și a altor infracțiuni grave[5]. Propunerea introducea, pe lângă dispozițiile necesare de însoțire, o clauză pasarelă pentru a asigura accesul respectiv în scopul aplicării legii și modifica propunerea din decembrie 2008. În același timp, Comisia a prezentat propunerea de decizie a Consiliului privind cererea autorităților de aplicare a legii din statele membre și a Europol de comparare cu datele EURODAC în scopul aplicării legii[6], care a precizat modalitățile acestui acces[7].

Parlamentul European nu a adoptat o rezoluție legislativă privind propunerile din septembrie 2009.

Propunerea de decizie a Consiliului a devenit caducă în urma intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona. Conform Comunicării privind consecințele intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona asupra procedurilor decizionale interinstituționale în curs[8], o astfel de propunere ar trebui să facă obiectul unei retrageri oficiale și să fie înlocuită cu o nouă propunere pentru a se ține seama de noul cadru al Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

Propunerea prezentată de Comisie la 11 octombrie 2010 nu a inclus opțiunea accesului în scopul aplicării legii, prezentă în propunerea din septembrie 2009 și a introdus două elemente suplimentare:

- la articolul 18 alineatul (4), se clarifică necesitatea unei verificări a rezultatelor pozitive automate de către un expert în date dactiloscopice

- la articolul 24 alineatul (1), se introduc dispoziții corespunzătoare pentru a permite comitetului instituit în temeiul Regulamentului de la Dublin să includă informații referitoare la EURODAC în broșura care urmează a fi pregătită în conformitate cu articolul 4 alineatul (3).

La 3 februarie 2011, Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a adoptat un vot orientativ cu privire la propunerea Comisiei.

Prin urmare, propunerea actuală vizează retragerea propunerii din 2010 și înlocuirea acesteia cu una nouă, în primul rând pentru a ține seama mai bine de rezoluția Parlamentului European și de rezultatele negocierilor din cadrul Consiliului, în al doilea rând, pentru a oferi autorităților de aplicare a legii din statele membre și Europol posibilitatea de a accesa baza de date centrală a EURODAC în scopul prevenirii, depistării și anchetării infracțiunilor cu caracter terorist. Includerea accesului la sistemul EURODAC în scopul aplicării legii era necesară pentru găsirea unei soluții echilibrate în ceea ce privește negocierile pachetului privind sistemul european comun de azil, astfel încât pachetul respectiv să fie finalizat până la sfârșitul anului 2012.

Rețelele de crimă organizată din țările terțe încearcă să abuzeze de sistemul de azil pentru a aduce membri ai unei rețele criminale într-un stat membru al UE ca persoane de contact pentru activitățile lor infracționale. Odată intrați pe teritoriul unui stat membru al UE, acești membri ai rețelei de crimă organizată solicită azil, cu identități false, pentru a obține un sejur legitim în UE fără niciun cazier. În plus, informațiile furnizate de către Europol sugerează că traficanții de ființe umane încearcă și ei să abuzeze de sistemul de azil, solicitând azilul și declarând o falsă țară de origine. În acest context, raportoarea salută posibilitatea ca autoritățile desemnate ale statelor membre și Oficiul European de Poliție (Europol) să solicite compararea datelor dactiloscopice – pe baza unui sistem de concordanță/neconcordanță - cu cele stocate în baza de date centrală EURODAC în scopul prevenirii, depistării și cercetării infracțiunilor cu caracter terorist și a altor infracțiuni grave. Raportoarea consideră că furnizarea accesului în vederea aplicării legii la EURODAC este un pas important față de ultima propunere, capabil să prevină astfel de situații, oferind, totodată, garanțiile necesare.

Raportoarea sprijină propunerea Comisiei. Raportoarea a depus o serie de amendamente care pot fi împărțite în două categorii: amendamente de natură tehnică (de exemplu, alinierea la dispozițiile Tratatului de la Lisabona, referiri la versiunea reformată a propunerii de „Directivă privind standardele minime”, referiri interne) și amendamente vizând clarificarea textului (de exemplu, înlocuirea termenului „tehnologie” cu „tehnici” la articolul 4, elemente suplimentare în secțiunea referitoare la statistici și clarificări privind dreptul de acces la date). Amendamentele suplimentare urmăresc să includă observațiile relevante aduse de Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor.

  • [1]           JO L 062, 5.3.2002, p. 1.
  • [2]           Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea sistemului „Eurodac” pentru compararea amprentelor digitale în scopul aplicării eficiente a Regulamentului (CE) nr. […/…] [de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de azil prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid], COM(2008)0825.
  • [3]           Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Agenției pentru gestionarea operațională a sistemelor informatice de mari dimensiuni, în spațiul de libertate, securitate și justiție (COM(2009) 0293) a fost adoptată la 24 iunie 2009. O propunere modificată a fost adoptată la 19 martie 2010: Propunere modificată de Regulament (UE) nr. …/… al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Agenției pentru gestionarea operațională a sistemelor informatice la scară largă, în spațiul de libertate, securitate și justiție, COM(2010)0093.
  • [4]           Instituirea sistemului Eurodac pentru compararea amprentelor digitale (versiune reformată), P6_TA (2009)0378.
  • [5]           Această propunere a fost solicitată de Consiliu în concluziile sale privind accesul la EURODAC al autorităților polițienești și al autorităților de aplicare a legii din statele membre, precum și al Europol, publicate la 12 și 13 iunie 2007.
  • [6]           COM(2009) 0344.
  • [7]           COM(2010)0555, pp. 2-3.
  • [8]           COM(2009)0665 final/2.

ANEXĂ: SCRISOAREA COMISIEI PENTRU AFACERI JURIDICE

Ref.: D(2012)46723

Dlui. Juan Fernando López Aguilar

președintele Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne

ASP 11G306

Bruxelles      

Subiect:     Propunerea modificată de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea sistemului „EURODAC” pentru compararea amprentelor digitale în scopul aplicării eficiente a Regulamentului (UE) nr. […/…] de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid] și privind cererea autorităților de aplicare a legii din statele membre și a Europol de comparare cu datele EURODAC în scopul aplicării legii și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1077/2011 de instituire a Agenției europene pentru gestionarea operațională a sistemelor informatice la scară largă în spațiul de libertate, securitate și justiție

                  (COM(2012)0254 – C7‑0148/2012 – 2008/0242(COD))

Stimate domnule Președinte,

Comisia pentru afaceri juridice, pe care am onoarea să o prezidez, a examinat propunerea menționată anterior, în conformitate cu articolul 87 privind reformarea, introdus în Regulamentul de procedură al Parlamentului.

Alineatul (3) al articolului respectiv are următorul conținut:

„În cazul în care comisia competentă pentru chestiuni juridice consideră că propunerea nu implică nicio modificare de fond în afara celor identificate ca atare, aceasta informează comisia competentă cu privire la acest lucru.

În acest caz, în afara condițiilor stabilite la articolele 156 și 157, în cadrul comisiei competente pentru subiectul în cauză sunt admisibile doar amendamentele referitoare la acele părți din propunere care conțin modificări.

Cu toate acestea, în cazul în care, în conformitate cu punctul 8 din Acordul interinstituțional, comisia competentă intenționează să depună amendamente referitoare la părțile codificate ale propunerii, aceasta notifică imediat intenția sa Consiliului și Comisiei, iar aceasta din urmă informează comisia, înainte de votul în temeiul articolului 54, cu privire la poziția sa privind aceste amendamente și dacă intenționează sau nu să retragă propunerea de reformare.”

În urma avizului Serviciului juridic, ai cărui reprezentanți au participat la reuniunile grupului de lucru consultativ care a examinat propunerea de reformare și ținând cont de recomandările raportorului pentru aviz, Comisia pentru afaceri juridice consideră că propunerea în cauză nu conține nicio modificare de fond în afara celor care au fost identificate ca atare în propunere și că, în ceea ce privește codificarea dispozițiilor neschimbate din actele precedente cu respectivele modificări, propunerea se limitează la o simplă codificare a actelor existente, fără modificări de fond ale acestora.

În concluzie, după discutarea subiectului în cadrul reuniunii sale din 17.09.12, Comisia pentru afaceri juridice, cu 17 voturi pentru și nicio abținere[1], recomandă comisiei dvs., competentă în fond, să înceapă examinarea propunerii de mai sus în conformitate cu articolul 87.

Cu deosebită considerație,

Klaus-Heiner LEHNE

Anexă: Avizul grupului de lucru consultativ

  • [1]  Membri titulari prezenți Charalampos Angourakis;Raffaele Baldassarre; Edit Bauer; Luigi Berlinguer; Sebastian Valentin Bodu; Piotr Borys; Françoise Castex; Christian Engström; Marielle Gallo; Eva Lichtenberger; Antonio Masip Hidalgo; Bernhard Rapkay; Evelyn Regner; Dagmar Roth-Behrendt; Rebecca Taylor; Alexandra Thein; Axel Voss; Cecilia Wikström; Tadeusz Zwiefka. .

ANEXĂ: AVIZUL GRUPULUI DE LUCRU CONSULTATIV AL SERVICIILOR JURIDICE ALE PARLAMENTULUI EUROPEAN, CONSILIULUI ȘI COMISIEI

 

 

 

 

GRUPUL DE LUCRU CONSULTATIV

AL SERVICIILOR JURIDICE

Bruxelles, 18 iulie 2012

AVIZ

                                      ÎN ATENȚIA PARLAMENTULUI EUROPEAN

                                                              CONSILIULUI

                                                              COMISIEI

Propunere modificată de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea sistemului „EURODAC” pentru compararea amprentelor digitale în scopul aplicării eficiente a Regulamentului (UE) nr. […/…] de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de protecție internațională prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe sau de către un apatrid] și privind cererea autorităților de aplicare a legii din statele membre și a Europol de comparare cu datele EURODAC în scopul aplicării legii și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1077/2011 de instituire a Agenției europene pentru gestionarea operațională a sistemelor informatice la scară largă în spațiul de libertate, securitate și justiție

COM(2012) 254 final of 30.5.2012 - 2008/0242 (COD)

Având în vedere Acordul interinstituțional din 28 noiembrie 2001 privind utilizarea mai structurată a tehnicii de reformare a actelor legislative, în special punctul 9, grupul consultativ, alcătuit din reprezentanți ai serviciilor juridice din cadrul Parlamentului European, Consiliului și Comisiei, s-a întrunit la 14 și 20 iunie 2012 în vederea examinării, printre altele, a propunerii susmenționate prezentate de Comisie.

La respectivele reuniuni, o examinare a propunerii de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de reformare a Regulamentului (CE) nr. 2725/2000 al Consiliului din 11 decembrie 2000 privind instituirea sistemului „Eurodac” pentru compararea amprentelor digitale în scopul aplicării eficiente a Convenției de la Dublin și Regulamentul (CE) nr. 407/2002 al Consiliului din 28 februarie 2002 de stabilire a anumitor norme de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2725/2000 privind instituirea sistemului „Eurodac” pentru compararea amprentelor digitale în scopul aplicării eficiente a Convenției de la Dublin a condus la stabilirea de comun acord de către grupul de lucru consultativ, după cum urmează:

1) În ceea ce privește expunerea de motive, pentru a fi redactată în deplină conformitate cu cerințele relevante prevăzute de Acordul interinstituțional, un astfel de document ar fi trebuit să specifice dispozițiile din documentul anterior care rămân neschimbate în cadrul propunerii, după cum se prevede la punctul (6) litera (a) punctul (iii) din respectivul acord.

2) În propunerea de reformare, următoarele părți ar fi trebuit să fi fost identificate prin sublinierea de culoare gri utilizată, în general, pentru evidențierea modificărilor de substanță:

- în titlul actului, ultimele cuvinte „și privind cererea autorităților de aplicare a legii din statele membre și a Europol de comparare cu datele EURODAC în scopul aplicării legii și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1077/2011 de instituire a Agenției europene pentru gestionarea operațională a sistemelor informatice la scară largă în spațiul de libertate, securitate și justiție”;

- la articolul 8 alineatul (1), partea introductivă, la articolul 24, alineatele (1), (5) și (6) și la articolul 26, înlocuirea cuvintelor „sistemului central” cu termenul „agenția”;

- la articolul 9 alineatul (3), cuvintele „cu excepția celor transmise în conformitate cu articolul 10 litera (b)”;

- la articolul 9 alineatul (5), înlocuirea enumerării „articolul 5 alineatul (1)” cu „articolul 8 literele (a) - (g)”;

- la articolul 17 alineatul (4), eliminarea cuvintelor „și (6)”;

- la articolul 24 alineatul (2), cuvintele „articolul 14 alineatul (2) și articolul 17 alineatul (2)”;

- la articolul 27 alineatul (3), eliminarea enumerării articolului „12 alineatul (4) litera (a)”;

3) Formularea actuală a considerentelor 13, 14, 20 și 23 din Regulamentul (CE) nr. 2725/2000 ar fi trebuit să fie inclusă în textul propunerii de reformare. Textele respective ar fi trebuit să fie identificate prin tăiere cu linia dublă și prin sublinierea de culoare gri utilizată, în general, pentru evidențierea modificărilor de substanță care constau în propunerea de eliminare a textelor existente.

4) La articolul 2 alineatul (1) litera (c) subpunctul (i) trimiterea la „articolul 6” pare să fie inexactă și ar trebui înlocuită cu o trimitere corectă.

5) La articolul 2 alineatul (1) litera (c) subpunctul (ii), trimiterea la „articolul 11” ar trebui adaptată astfel încât trimiterea să fie la „articolul 14”.

6) La articolul 2 alineatul (1) litera (c) subpunctul (iii), trimiterea la „articolul 14” ar trebui adaptată astfel încât trimiterea să fie la „articolul 17”.

7) La articolul 2 litera (e), trimiterea la „articolul 18 alineatul (4)” ar trebui adaptată astfel încât trimiterea să fie la „articolul 25 alineatul (4)”.

8) La articolul 8 alineatul (1) litera (a), cuvintele „solicitanții de azil și” care apar înaintea cuvântului „persoanele” în actuala formulare a articolului 3 alineatul (3) primul paragraf litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 2725/2000 ar fi trebuit să fie prezente și identificate prin tăiere cu linia dublă.

9) La articolul 9 alineatul (3), cuvintele „de către unitatea centrală”, care apar între cuvintele „se compară” și „cu datele dactiloscopice” în actuala formulare a articolului 4 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 2725/2000, ar fi trebuit să fie prezente și identificate prin tăiere cu linia dublă.

10) La articolul 16 alineatul (2), trimiterea la „articolul 28 alineatul (3)” ar trebui adaptată astfel încât trimiterea să fie la „articolul 27 alineatul (3)”.

11) La articolul 29 alineatul (13), trimiterea la „alineatul (13)” ar trebui adaptată astfel încât trimiterea să fie la „alineatul (11)”.

12) Actuala formulare a articolului 20 din Regulamentul (CE) nr. 2725/2000 ar fi trebuit să fie prezentă și identificată prin tăiere cu linia dublă.

13) Partea introductiva a articolului 1 literele (a) și (b) din Regulamentul (CE) nr. 407/2002 ar fi trebuit să fie prezentă în textul propunerii de reformare și identificată prin tăiere cu linia dublă. De asemenea, litera (c) de la același articol ar fi trebuit să fie prezentă și identificată prin tăiere cu linia dublă și sublinierea de culoare gri.

14) Actuala formulare a articolului 5 din Regulamentul (CE) nr. 407/2002 ar fi trebuit să fie prezentă în textul propunerii de reformare și identificată prin tăiere cu linia dublă.

În urma examinării propunerii, grupul de lucru consultativ a ajuns, de comun acord, la concluzia că propunerea nu conține nici o modificare de fond în afara celor care au fost identificate ca atare. Grupul de lucru consultativ a constatat, de asemenea, că, în ceea ce privește codificarea dispozițiilor neschimbate din actele precedente cu respectivele modificări, propunerea se limitează la o simplă codificare a actelor existente, fără modificări de fond ale acestora.

C. PENNERA                                  H. LEGAL                            L. ROMERO REQUENA

Jurisconsult                                       Jurisconsult                            Director general

OPINIE MINORITARĂ (17.12.2012)

depusă în conformitate cu articolul 52 alineatul (3) din Regulamentul de procedură

Sophia in 't Veld

EURODAC este o bază de date care stochează amprentele digitale ale solicitanților de azil, instituită în scopul identificării solicitanților de azil și a statului membru în care aceștia au depus inițial cererea de azil. Accesul autorităților polițienești și de aplicare a legii la EURODAC reprezintă o extindere necorespunzătoare a principiului limitării scopului bazei de date. Nu a fost dovedită necesitatea reală a accesului autorităților polițienești și de aplicare a legii la EURODAC. În plus, permiterea accesului la EURODAC va contribui la stigmatizarea solicitanților de azil ca potențiali infractori, ceea ce este îngrijorător, dat fiind faptul că solicitanții de azil constituie un grup vulnerabil în căutare de protecție internațională. A accepta accesul autorităților polițienești și de aplicare a legii la baza de date a EURODAC dă naștere unui precedent nedorit, și anume accesul autorităților polițienești și de aplicare a legii la baze de date create în alte scopuri, fără a se prezenta dovada esențială a necesității.

PROCEDURĂ

Titlu

Instituirea sistemului „EURODAC” pentru compararea amprentelor digitale (versiune reformată)

Referințe

COM(2012)0254 – C7-0148/2012 – COM(2008)0825 – C6-0475/2008 – 2008/0242(COD)

Data prezentării la PE

3.12.2008

 

 

 

Comisie competentă în fond

       Data anunțului în plen

LIBE

19.10.2010

 

 

 

Comisie(i) sesizată(e) pentru avizare

       Data anunțului în plen

JURI

19.10.2010

 

 

 

Raportor(i)

       Data numirii

Monica Luisa Macovei

15.10.2009

 

 

 

Examinare în comisie

3.9.2012

11.10.2012

26.11.2012

 

Data adoptării

17.12.2012

 

 

 

Rezultatul votului final

+:

–:

0:

41

11

4

Membri titulari prezenți la votul final

Jan Philipp Albrecht, Edit Bauer, Rita Borsellino, Emine Bozkurt, Arkadiusz Tomasz Bratkowski, Simon Busuttil, Carlos Coelho, Ioan Enciu, Frank Engel, Tanja Fajon, Hélène Flautre, Kinga Gál, Nathalie Griesbeck, Sylvie Guillaume, Salvatore Iacolino, Sophia in ‘t Veld, Lívia Járóka, Teresa Jiménez-Becerril Barrio, Timothy Kirkhope, Baroness Sarah Ludford, Monica Luisa Macovei, Véronique Mathieu, Nuno Melo, Louis Michel, Claude Moraes, Antigoni Papadopoulou, Georgios Papanikolaou, Carmen Romero López, Judith Sargentini, Birgit Sippel, Csaba Sógor, Rui Tavares, Nils Torvalds, Kyriacos Triantaphyllides, Wim van de Camp, Axel Voss, Renate Weber, Cecilia Wikström, Auke Zijlstra

Membri supleanți prezenți la votul final

Anna Maria Corazza Bildt, Cornelis de Jong, Mariya Gabriel, Franziska Keller, Petru Constantin Luhan, Marian-Jean Marinescu, Jan Mulder, Andres Perello Rodriguez, Hubert Pirker, Janusz Wojciechowski

Membri supleanți [articolul 187 alineatul (2)] prezenți la votul final

Ashley Fox, Constance Le Grip, Iosif Matula, Phil Prendergast, Csaba Sándor Tabajdi, Marita Ulvskog, Derek Vaughan

Data depunerii

19.12.2012