MIETINTÖ ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen luomisesta rajat ylittävää velkojen perintää varten siviili- ja kauppaoikeudellisissa asioissa

19.6.2013 - (COM(2011)0445 – C7‑0211/2011 – 2011/0204(COD)) - ***I

Oikeudellisten asioiden valiokunta
Esittelijä: Raffaele Baldassarre


Menettely : 2011/0204(COD)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A7-0227/2013
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
A7-0227/2013
Keskustelut :
Hyväksytyt tekstit :

LUONNOS EUROOPAN PARLAMENTIN LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAKSI

ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen luomisesta rajat ylittävää velkojen perintää varten siviili- ja kauppaoikeudellisissa asioissa

(COM(2011)0445 – C7‑0211/2011 – 2011/0204(COD))

(Tavallinen lainsäätämisjärjestys: ensimmäinen käsittely)

Euroopan parlamentti, joka

–   ottaa huomioon komission ehdotuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle (COM(2011)0445),

–   ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 2 kohdan ja 81 artiklan 2 kohdan a, e ja f alakohdan, joiden mukaisesti komissio on antanut ehdotuksen Euroopan parlamentille (C7‑0211/2011),

–   ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 3 kohdan,

–   ottaa huomioon työjärjestyksen 55 artiklan,

–   ottaa huomioon oikeudellisten asioiden valiokunnan mietinnön sekä talous- ja raha-asioiden valiokunnan lausunnon (A7-0227/2013),

1.  vahvistaa jäljempänä esitetyn ensimmäisen käsittelyn kannan;

3.  pyytää komissiota antamaan asian uudelleen Euroopan parlamentin käsiteltäväksi, jos se aikoo tehdä ehdotukseensa huomattavia muutoksia tai korvata sen toisella ehdotuksella;

3.  kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle sekä kansallisille parlamenteille.

Tarkistus  1

EUROOPAN PARLAMENTIN TARKISTUKSET[1]*

komission ehdotukseen

---------------------------------------------------------

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen luomisesta rajat ylittävää velkojen perintää varten siviili- ja kauppaoikeudellisissa asioissa

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 81 artiklan 2 kohdan a, e ja f alakohdan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon[2],

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä,

sekä katsovat seuraavaa:

(1)         Unioni on ottanut tavoitteekseen pitää yllä ja kehittää vapauteen, turvallisuuteen ja oikeuteen perustuvaa aluetta, jossa taataan henkilöiden vapaa liikkuvuus. Tällaisen alueen luomiseksi asteittain unionin on määrä hyväksyä muun muassa toimenpiteitä, jotka koskevat oikeudellista yhteistyötä siviilioikeudellisissa asioissa, joilla on vaikutuksia rajojen yli, erityisesti kun sisämarkkinoiden moitteeton toiminta sitä edellyttää.

(2)         Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 81 artiklan 2 kohdan mukaisesti kyseisillä toimenpiteillä pyritään varmistamaan muun muassa jäsenvaltioiden tuomioistuinten päätösten vastavuoroinen tunnustaminen ja täytäntöönpano, tehokas oikeussuojan saatavuus sekä riita-asiain oikeudenkäyntien moitteetonta sujumista haittaavien esteiden poistaminen edistämällä jäsenvaltioissa sovellettavien riita-asiain oikeudenkäyntiä koskevien sääntöjen yhteensopivuutta. Tampereella 15 ja 16 päivänä lokakuuta 1999 kokoontunut Eurooppa-neuvosto vahvisti, että tuomioiden vastavuoroisen tunnustamisen periaate on siviilioikeuden alan oikeudellisen yhteistyön kulmakivi, ja tarkensi, että sen pitäisi koskea muun muassa suojelumääräyksiä, joiden avulla toimivaltaiset viranomaiset voisivat takavarikoida helposti siirrettävää omaisuutta.

(3)         Komission ja neuvoston 30 päivänä marraskuuta 2000 hyväksymässä yhteisessä toimenpideohjelmassa tuomioiden vastavuoroisen tunnustamisen periaatteen toteuttamisesta siviili- ja kauppaoikeuden alalla[3] esitetään turvaamistoimien käyttöönottoa EU:n tasolla sekä takavarikoinnin parantamista pankkien osalta esimerkiksi pankkitalletusten takavarikkoa koskevan eurooppalaisen järjestelmän käyttöönotolla.

(4)         Komissio hyväksyi 24 päivänä lokakuuta 2006 asiakirjan ”Vihreä kirja tuomioiden täytäntöönpanon tehostamisesta Euroopan Unionissa: pankkitalletusten takavarikointi”. Vihreällä kirjalla käynnistettiin kuuleminen, jossa sidosryhmiltä tiedusteltiin, olisiko otettava käyttöön yhtenäinen eurooppalainen menettely tilivarojen turvaamiseksi sekä millaisia seikkoja menettelyssä olisi otettava huomioon.

(5)         Joulukuussa 2009 hyväksytyssä Tukholman ohjelmassa[4] asetetaan painopisteet oikeuden, vapauden ja turvallisuuden alalla vuosiksi 2010–2014. Ohjelmassa kehotettiin komissiota tekemään asianmukaisia ehdotuksia tuomioiden täytäntöönpanon tehostamiseksi unionissa pankkitalletusten ja velallisten omaisuuden osalta.

(6)         Velkojan olisi voitava hankkia turvaamismääräys, jolla velallista estetään nostamasta tai siirtämästä varoja unionissa sijaitsevilta pankkitileiltä, jos on olemassa vaara, että velallinen hävittää omaisuuttaan, jolloin pääasiassa annetun tuomion täytäntöönpano olisi myöhemmin mahdotonta tai olennaisesti vaikeampaa.

(7)         Kaikissa jäsenvaltioissa on otettu käyttöön kansallisia menettelyjä tilivarojen turvaamismääräysten kaltaisia turvaamistoimenpiteitä varten, mutta toimenpiteiden määräämisen edellytykset ja täytäntöönpanon tehokkuus vaihtelevat huomattavasti valtiosta toiseen. Lisäksi kansallisten turvaamistoimenpiteiden hakeminen on vaivalloista, aikaa vievää ja kallista asioissa, joiden vaikutukset ulottuvat rajojen yli, varsinkin jos velkoja pyrkii turvaamaan useita tilejä eri jäsenvaltioissa. Nykytilanteen puutteet voitaisiin korjata eurooppalaisella menettelyllä, jonka avulla velkoja voi turvata velallisen pankkitilit asioissa, joiden vaikutukset ulottuvat rajojen yli, yksinkertaisella, nopealla ja edullisella tavalla.

(8)         Tällä asetuksella luotu menettely olisi kantajalle valinnainen keino puolustaa oikeuksiaan, ja kantaja voisi edelleen käyttää kansalliseen lakiin perustuvia olemassa olevia menettelyjä turvaamistoimenpiteiden määräämiseksi.

(9)         Tämän asetuksen soveltamisalan olisi katettava kaikki siviili- ja kauppaoikeudelliset asiat lukuun ottamatta eräitä selkeästi määriteltyjä asioita. Erityisesti tätä asetusta ei sovelleta välimiesmenettelyn tai maksukyvyttömyysmenettelyn yhteydessä.

(10)       Menettelyyn voisi turvautua kantaja, joka haluaa varmistaa pääasiassa myöhemmin annettavan tuomion täytäntöönpanon joko ennen pääasiaa koskevan käsittelyn alkamista tai missä tahansa käsittelyn vaiheessa. Lisäksi kantaja voisi turvautua menettelyyn myös silloin kun pääasiassa on jo annettu tuomio tai muu täytäntöönpanoasiakirja. Tällaisessa tapauksessa menettely voi tuoda lisäarvoa, jos tuomion tai täytäntöönpanoasiakirjan täytäntöönpano kestää kauan tai jos velkoja haluaa saada selville, missä jäsenvaltiossa velallisella on niin paljon varoja, että täytäntöönpanomenettely kannattaa käynnistää.

(11)       Tuomioistuimen ja turvaamistoimenpiteen välisen läheisen yhteyden varmistamiseksi olisi toimivalta antaa turvaamismääräyksiä osoitettava niille tuomioistuimille, joilla on toimivalta pääasiassa. Lisäksi kantajan olisi voitava hakea tilivarojen turvaamismääräystä kohteena olevan tilin sijaintipaikassa. Siinä tapauksessa määräyksen vaikutus olisi kuitenkin rajattava sen jäsenvaltion alueelle, jossa se on annettu.

(12)       Tilivarojen turvaamismääräyksen antamista koskevat edellytykset olisi määriteltävä siten, että toisaalta turvataan asianmukaisesti velkojan oikeus saada tarvittaessa tällainen määräys ja toisaalta suojellaan velallisen etuja ja ehkäistään määräyksen väärinkäyttö. Sen vuoksi ennen kuin annetaan tuomio, joka on täytäntöönpanokelpoinen pankkitilin sijaintijäsenvaltiossa, tuomioistuimen olisi varmistuttava siitä, että velkojan vaatimus on perusteltu ja että ilman turvaamismääräystä on olemassa todennäköinen ja konkreettinen riski siitä, että velkoja menettää lainasaamisensa vaikka vain osittain ja tuomioistuimen myöhemmin antamaa tuomiota ei todennäköisesti voida panna täytäntöön tai täytäntöönpano on olennaisesti vaikeampaa. Tätä varten velkojan olisi annettava riittävästi keskeisiin tosiseikkoihin pohjautuvaa näyttöä.

(13)       Jotta tilivarojen turvaamismääräykseen ei olisi mahdollista varautua etukäteen, velalliselle ei periaatteessa saisi ilmoittaa määräystä koskevasta hakemuksesta, velallista ei saisi kuulla ennen määräyksen antamista eikä velalliselle saisi ilmoittaa määräyksestä ennen kuin pankki toteuttaa sen. Oikeusvarmuuden parantamiseksi olisi säädettävä, että tuomioistuin, jolta on haettu päätöstä tilivarojen turvaamismääräyksestä, voi perustellun päätöksen nojalla kuulla vastaajaa, kun se pitää kuulemista ehdottoman välttämättömänä lopullisen päätöksenteon kannalta ja katsoo, ettei se voi tehdä päätöstä jo esitetyn todistusaineiston perusteella. Kuuleminen voidaan tällöin suorittaa ainoastaan, jos kantajan esittämän pyynnön toteuttaminen ei esty tai hankaloidu huomattavasti. Velallisen olisi ▌voitava riitauttaa määräys heti kun se on toteutettu.

(14)       Asianosaisia ei saisi velvoittaa käyttämään edustajanaan asianajajaa tai muuta oikeusalan ammattilaista tämän asetuksen mukaisessa menettelyssä.

(15)       Tässä asetuksessa olisi annettava riittävät takeet määräyksen väärinkäyttöä vastaan. Tuomioistuimen olisi erityisesti vaadittava velkojalta vakuutta, jolla turvataan velalliselle aiheettomasta määräyksestä tai päätöksen määrän ylittävien summien määräajan ulkopuolella tapahtuneen vapauttamisen laiminlyönnistä mahdollisesti aiheutuvien vahinkojen korvaaminen, ellei velkojan hyväksi ole jo annettu tuomiota, joka on täytäntöönpanokelpoinen määräyksen täytäntöönpanevassa jäsenvaltiossa.

(15 a) Tässä asetuksessa olisi säädettävä kantajan vastuusta vastaajaa kohtaan sellaisista vahingoista, joita vastaajalle aiheutuu aiheettoman päätöksen seurauksena. Korvattaviin vahinkoihin olisi luettava vähintään ansionmenetykset sekä oikeudenkäyntikulut. Kantajan olisi vastattava myös vahingoista, joita vastaajalle aiheutuu päätöksen määrän ylittävien summien välittömän vapauttamisen laiminlyönnistä.

(16)       Koska velkojien on nykyisin vaikea saada velallisia koskevia tietoja joko julkisista tai yksityisistä lähteistä valtioiden rajat ylittävissä tilanteissa, asetuksella olisi luotava mekanismi, jonka avulla täytäntöönpanevan jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen voi hankkia velallisen pankkitilien tunnistamisessa tarvitsemaansa tietoa. Jäsenvaltioiden olisi säädettävä mekanismin käyttöönotosta kansallisessa lainsäädännössä, ja se voidaan toteuttaa esimerkiksi siten, että pankit velvoitetaan ilmoittamaan toimivaltaiselle viranomaiselle kyseisessä jäsenvaltiossa sijaitsevien velallisen pankkitilien sijainti tai että toimivaltaiselle viranomaiselle annetaan pääsy viranomaisten ylläpitämissä rekistereissä tai muuten viranomaisten hallussa oleviin tietoihin.

(17)       Tilivarojen turvaamismääräyksen nopean täytäntöönpanon varmistamiseksi asetuksessa olisi säädettävä, että määräyksen antanut tuomioistuin toimittaa sen pankille käyttäen oikeudenkäynti- ja muiden asiakirjojen tiedoksiannosta jäsenvaltioissa siviili- tai kauppaoikeudellisissa asioissa 13 päivänä marraskuuta 2007 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1393/2007[5] tarkoitettua suoraa tiedoksiantoa. Tässä asetuksessa olisi myös säädettävä asianmukaisista säännöistä, jotka koskevat määräyksen toteuttamista pankissa, mukaan lukien järjestys, jossa tilit olisi turvattava, jos velallisella on useampi kuin yksi tili samassa pankissa. Lisäksi asetuksessa olisi velvoitettava pankki ilmoittamaan, onko määräyksellä saatu turvattua velallisen varoja.

(18)       Velallisen oikeus puolueettomaan tuomioistuimeen olisi turvattava tilivarojen turvaamismääräystä koskevassa menettelyssä. Tämä edellyttää erityisesti sitä, että määräys ja kaikki kantajan esittämät asiakirjat annetaan vastaajalle tiedoksi heti määräyksen toteuttamisen jälkeen ja että vastaaja voi pyytää määräyksen uudelleentarkastelua. Toimivalta tarkastella määräystä uudelleen olisi osoitettava sille tuomioistuimelle, joka on antanut määräyksen, paitsi jos riitauttaminen koskee täytäntöönpanoon liittyviä seikkoja. Jos vastaaja on kuluttaja, työntekijä, vakuutettu tai mikroyritys, vastaajan olisi voitava pyytää määräyksen uudelleentarkastelua sen jäsenvaltion tuomioistuimilta, jossa hänellä on kotipaikka tai toimipaikka. Velallisella olisi myös oltava oikeus saada tilillä olevat varat vapautettua, jos hän antaa vaihtoehtoisen vakuuden.

(19)       Jotta voidaan varmistaa, että tilivarojen turvaamismääräys annetaan ja pannaan täytäntöön viipymättä, tässä asetuksessa olisi vahvistettava määräajat, joiden kuluessa menettelyn eri vaiheet on saatava päätökseen. Lisäksi asetuksessa olisi velvoitettava jäsenvaltiot käsittelemään eurooppalainen menettely yhtä nopeasti kuin kansallisen lainsäädännön mukainen vastaavaa toimenpidettä koskeva menettely. Tämä tarkoittaa erityisesti sitä, että jos kansallisessa lainsäädännössä vahvistetaan kansallisten toimenpiteiden määräämistä varten määräajat, jotka ovat tämän asetuksen määräaikoja lyhyempiä, kyseisiä lyhyempiä määräaikoja olisi sovellettava myös eurooppalaiseen menettelyyn. Tässä asetuksessa säädettyjen ajanjaksojen ja määräaikojen laskemiseen olisi sovellettava määräaikoihin, päivämääriin ja määräpäiviin sovellettavista säännöistä 3 päivänä kesäkuuta 1971 annettua neuvoston asetusta (ETY, Euratom) N:o 1182/71[6].

(20)       Tässä asetuksessa kunnioitetaan perusoikeuksia ja otetaan huomioon Euroopan unionin perusoikeuskirjassa tunnustetut periaatteet. Asetuksella pyritään erityisesti varmistamaan ihmisarvon kunnioittaminen ja edistämään perusoikeuskirjan 7 artiklassa määrättyä oikeutta yksityis- ja perhe-elämän kunnioittamiseen, 8 artiklassa määrättyä oikeutta henkilötietojen suojaan, 17 artiklassa määrättyä omistusoikeutta sekä 47 artiklassa määrättyä oikeutta tehokkaisiin oikeussuojakeinoihin ja puolueettomaan tuomioistuimeen.

(21)       Yksilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta 24 päivänä lokakuuta 1995 annettua Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviä 95/46/EY[7] sovelletaan tämän asetuksen puitteissa tapahtuvaan henkilötietojen käsittelyyn.

(22)       Teknisen kehityksen huomioon ottamiseksi komissiolle olisi siirrettävä valta antaa Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 artiklan mukaisesti säädöksiä, joilla muutetaan tämän asetuksen liitteitä. On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaisia kuulemisia, myös asiantuntijatasolla. Komission olisi delegoituja säädöksiä valmistellessaan ja laatiessaan varmistettava, että tarvittavat asiakirjat toimitetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle samanaikaisesti, ajoissa ja asianmukaisesti.

(22 a)    Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän asetuksen tavoitetta, joka on suojata velkojaa siten, että hän voi hankkia eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen, joka estää velallista siirtämästä tai nostamasta varoja miltä tahansa Euroopan unionissa sijaitsevalta pankkitililtä, vaan se voidaan tämän asetuksen laajuuden ja vaikutusten vuoksi saavuttaa paremmin unionin tasolla, joten unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarpeen.

(23)       Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen ja Euroopan unionin toiminnasta tehtyyn sopimukseen liitetyn, Yhdistyneen kuningaskunnan ja Irlannin asemasta vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen osalta tehdyssä pöytäkirjassa N:o 21 olevan 1 ja 2 artiklan mukaisesti Yhdistynyt kuningaskunta ei osallistu tämän asetuksen antamiseen eikä asetus sido Yhdistynyttä kuningaskuntaa eikä sitä sovelleta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, sanotun vaikuttamatta mainitun pöytäkirjan 4 artiklan soveltamiseen.

(23 a)    Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen ja Euroopan unionin toiminnasta tehtyyn sopimukseen liitetyssä, Yhdistyneen kuningaskunnan ja Irlannin asemasta vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen osalta tehdyssä pöytäkirjassa N:o 21 olevan 3 artiklan mukaisesti Irlanti on ilmoittanut (... päivätyllä kirjeellä) haluavansa osallistua tämän asetuksen hyväksymiseen ja soveltamiseen.

(24)       Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen ja Euroopan unionin toiminnasta tehtyyn sopimukseen liitetyn, Tanskan asemaa koskevassa pöytäkirjassa N:o 22 olevan 1 ja 2 artiklan mukaisesti Tanska ei osallistu tämän asetuksen antamiseen eikä asetus sido Tanskaa eikä sitä sovelleta Tanskaan.

(24 a)    Euroopan tietosuojavaltuutettu on antanut 13 päivänä lokakuuta 2011[8] yksilöiden suojelusta yhteisöjen toimielinten ja elinten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta 18 päivänä joulukuuta 2000 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 45/2001[9] 28 artiklan 2 kohdan perusteella lausunnon,

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

1 lukuKohde, soveltamisala ja määritelmät

1 artiklaKohde

1.          Tällä asetuksella perustetaan turvaamistoimenpidettä koskeva unionin menettely, jonka avulla velkoja voi saada eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen, jolla velallista estetään nostamasta tai siirtämästä varoja unionissa olevalta pankkitililtä.

2.          Eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on vaihtoehtoinen keino, jota velkoja voi käyttää jäsenvaltioissa kansallisen lainsäädännön mukaisesti sovellettavien turvaamistoimenpiteiden sijaan.

2 artikla Soveltamisala

1.          Tätä asetusta sovelletaan ▌vaateisiin siviili- ja kauppaoikeudellisissa asioissa, joiden vaikutukset ulottuvat 3 artiklassa tarkoitetulla tavalla rajojen yli, riippumatta siitä, missä tuomioistuimessa niitä käsitellään. Asetusta ei sovelleta vero- tai tulliasioihin eikä hallinto-oikeudellisiin asioihin.

2.          Tätä asetusta ei sovelleta

a)      konkurssiin, akordiin tai muihin niihin rinnastettaviin menettelyihin;

b)     sosiaaliturvaan;

c)      välimiesmenettelyyn;

c a)   testamenttiin eikä perintöön;

c b)   aviovarallisuussuhteista tai sellaisten suhteiden varallisuussuhteista, joilla niihin sovellettavan lain mukaan katsotaan olevan avioliittoon verrattavia vaikutuksia, johtuviin varallisuusoikeudellisiin vaatimuksiin.

3.          Tätä asetusta ei sovelleta pankkitileihin, joita ei täytäntöönpanosta annettua vapautusta koskevan, tilin sijaintijäsenvaltion lainsäädännön nojalla saa takavarikoida, eikä jäsenvaltioiden selvityksen lopullisuudesta maksujärjestelmissä ja arvopaperien selvitysjärjestelmissä 19 päivänä toukokuuta 1998 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 98/26/EY[10] 10 artiklan mukaisesti nimeämiin arvopapereiden selvitysjärjestelmiin.

3 artikla Asiat, joiden vaikutukset ulottuvat rajojen yli

1.          Tässä asetuksessa rajat ylittävällä asialla tarkoitetaan sitä, että turvaamismääräyksellä turvattava pankkitili tai vähintään yksi niistä sijaitsee jossain muussa jäsenvaltiossa kuin:

a)     jäsenvaltiossa, jonka tuomioistuimessa turvaamismääräystä haetaan 6 artiklan 2 kohdan nojalla, tai

b)     jäsenvaltiossa, jossa velkoja on saanut velallista vastaan tuomion, tuomioistuimen vahvistaman sovinnon tai virallisen asiakirjan, joka liittyy turvaamismääräystä koskevassa hakemuksessa esitettyyn vaatimukseen, tai

c)      jäsenvaltiossa, jossa on velkojan kotipaikka tai jossa velkoja sijaitsee, tai

d)     jäsenvaltiossa, jossa on velallisen kotipaikka tai jossa velallinen sijaitsee.

2.          Asian rajatylittävän luonteen ratkaisee ajankohta, jona turvaamismääräystä koskeva hakemus saapuu tuomioistuimeen, jolla on toimivalta antaa turvaamismääräys.

4 artikla Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan

1.          ’pankkitilillä’ mitä tahansa käteisvaroja ▌sisältävää tiliä, joka on avattu pankissa vastaajan nimellä tai vastaajan puolesta kolmannen nimellä;

2.          ’pankilla’:

a)     luottolaitosten liiketoiminnan aloittamisesta ja harjoittamisesta 14 päivänä kesäkuuta 2006 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2006/48/EY[11] 4 artiklan 1 alakohdassa tarkoitettua luottolaitosta,

b)     sähköisen rahan liikkeeseenlaskijalaitosten liiketoiminnan aloittamisesta, harjoittamisesta ja toiminnan vakauden valvonnasta 16 päivänä syyskuuta 2009 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/110/EY[12] 2 artiklan 1 kohdassa määriteltyä sähköisen rahan liikkeesenlaskijalaitosta;

4.          ’käteisvaroilla’ minkä tahansa valuutan määräiselle tilille maksettua rahaa tai vastaavanlaisia rahasaatavia, kuten rahamarkkinatalletuksia;

5.          ’varoilla’ käteisvaroja ▌;

6.          ’jäsenvaltiolla, jossa pankkitili sijaitsee’: ▌IBAN-tilinumerossa ilmoitettua jäsenvaltiota;

7.          ’vaatimuksella’ tietyn tai määritettävissä olevan rahamäärän maksamista koskevaa erääntyvää vaatimusta;

8.          ’tuomiolla’ jokaista jäsenvaltion tuomioistuimen ratkaisua riippumatta siitä, miksi sitä kutsutaan, samoin kuin tuomioistuimen virkamiehen tekemää oikeudenkäyntikuluja koskevaa päätöstä;

9.          ’tuomioistuimella tai määräyksen antavalla viranomaisella’ myös mitä tahansa viranomaisia, jotka jäsenvaltio on nimennyt käyttämään toimivaltaa tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvissa asioissa;

10.        ’tuomioistuimessa tehdyllä sovinnolla’ tuomioistuimessa oikeudenkäynnin aikana hyväksyttyä tai tehtyä sovintoa;

11.        ’virallisella asiakirjalla’ asiakirjaa, joka on laadittu virallisesti tai rekisteröity virallisena asiakirjana jäsenvaltiossa ja

a)      jonka virallisuus liittyy asiakirjan allekirjoitukseen ja sisältöön ja

b)     jonka virallisuuden on vahvistanut viranomainen tai muu tähän tarkoitukseen valtuutettu virallinen taho;

12.        ’alkuperäjäsenvaltiolla’ jäsenvaltiota, jossa eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on annettu;

13.        ’täytäntöönpanevalla jäsenvaltiolla’ jäsenvaltiota, jossa turvattava pankkitili sijaitsee;

14.        ’toimivaltaisella viranomaisella’ täytäntöönpanevan jäsenvaltion nimeämää viranomaista, jolla on toimivalta hankkia tarvittavat tiedot vastaajan tilistä 17 artiklan nojalla, antaa eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys tiedoksi 24–28 artiklan nojalla sekä määrittää täytäntöönpanon ulkopuolelle jäävät määrät 32 artiklan nojalla;

15.        ’kotipaikalla’ tuomioistuimen toimivallasta sekä tuomioiden tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta siviili- ja kauppaoikeuden alalla 22 päivänä joulukuuta 2000 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 44/2001[13] 59 ja 60 artiklan mukaisesti määräytyvää kotipaikkaa.

2 lukuMenettely eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen saamiseksi

5 artiklaSovellettavuus

1.          Jäljempänä olevaa 1 jaksoa sovelletaan, jos

a)      kantaja hakee eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä ennen kuin pääasiaa koskeva oikeudenkäynti on aloitettu vastaajaa vastaan tai milloin tahansa kyseisen oikeudenkäynnin aikana;

b)     vastaajaa vastaan on kantajan pyynnöstä annettu tuomio tai virallinen asiakirja tai vahvistettu tuomioistuimessa tehty sovinto, joka on täytäntöönpanokelpoinen alkuperäjäsenvaltiossa, mutta jota ei vielä ole julistettu täytäntöönpanokelpoiseksi täytäntöönpanevassa jäsenvaltiossa, joka vaatii tällaista julistusta.

2.          Jäljempänä olevaa 2 jaksoa sovelletaan, jos kantaja hakee eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä sen jälkeen kun vastaajaa vastaan on kantajan pyynnöstä annettu tuomio tai virallinen asiakirja tai vahvistettu tuomioistuimessa tehty sovinto, joka on täytäntöönpanevassa jäsenvaltiossa täytäntöönpanokelpoinen ilman eri toimenpiteitä tai joka on julistettu siellä täytäntöönpanokelpoiseksi.

1 jaksoEurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antaminen ennen täytäntöönpanoasiakirjan saamista

6 artiklaToimivalta

1.          Eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antaa tuomioistuin.

2.          Toimivalta antaa eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys kuuluu sen jäsenvaltion tuomioistuimille, jossa pääasiaa koskeva kanne on nostettava asiassa sovellettavien toimivaltasääntöjen mukaisesti. Jos useampi kuin yksi tuomioistuin on toimivaltainen tutkimaan pääasian, toimivalta kuuluu sen jäsenvaltion tuomioistuimelle, jossa kantaja on nostanut tai aikoo nostaa kanteen pääasiassa.

3.          Riippumatta siitä, mitä 2 kohdassa säädetään, sen jäsenvaltion tuomioistuimilla, jossa pankkitili sijaitsee, on toimivalta antaa eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys, joka on tarkoitus panna täytäntöön kyseisessä jäsenvaltiossa.

4.          Poiketen siitä, mitä tämän artiklan 2 ja 3 kohdassa säädetään, eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antaa velallisen asuinvaltion tuomioistuin, jos kyse on sellaiseen sopimusvelvoitteeseen perustuvasta vaatimuksesta, joka johtuu velallisen kuluttajana sekä ei-kaupallisessa ja ei-ammatillisessa tarkoituksessa tekemästä sopimuksesta.

7 artiklaEurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antamisen edellytykset

1.          Eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys annetaan pyydetylle määrälle tai sen osalle, jos kantaja esittää riittävät ja keskeiset tosiseikat ja niitä kohtuudella tukevat todisteet, joiden vuoksi määräys on perusteltu ja joiden avulla tuomioistuin voi varmistua seuraavista seikoista:

a)      vastaajaa vastaan esitetty vaatimus vaikuttaa perustellulta; ja

b)     on olemassa todellinen riski, että vastaajaa vastaan annetun tai myöhemmin annettavan tuomion tai asiakirjan täytäntöönpano on ilman määräyksen antamista todennäköisesti mahdotonta tai olennaisesti vaikeampaa, mukaan luettuina tilanteet, joissa on edelleen riski siitä, että vastaaja saattaa siirtää, hävittää tai piilottaa varoja, jotka ovat turvattavalla, yhdellä tai useammalla pankkitilillä.

Hakija voi hakemuksen perustelluksi osoittaessaan turvautua mihin tahansa kulloisessakin jäsenvaltiossa sallittuun todistusaineistoon, mukaan luettuna valaehtoinen vakuutus.

2.          Jos vastaajaa vastaan on kantajan pyynnöstä jo annettu tuomio tai virallinen asiakirja tai tuomioistuimessa tehty sovinto, joka koskee tietyn rahamäärän maksamista, joka on täytäntöönpanokelpoinen alkuperäjäsenvaltiossa ja joka voidaan sovellettavan unionin lainsäädännön nojalla tunnustaa täytäntöönpanevassa jäsenvaltiossa, 1 kohdan a alakohdassa esitetyn ehdon katsotaan täyttyvän.

8 artiklaEurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä koskeva hakemus

1.          Eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä koskeva hakemus on tehtävä liitteessä I olevalla lomakkeella.

2.          Hakemuksen on sisällettävä kaikki seuraavat tiedot:

a)      kantajan ja tarvittaessa kantajan edustajan nimi ja osoite sekä sen tuomioistuimen nimi ja osoite, jolle hakemus tehdään;

b)     vastaajan ja tarvittaessa vastaajan edustajan nimi, osoite ja syntymäaika ja henkilötodistus tai passin numero, mikäli ne ovat tiedossa;

c)      jäljempänä 16 artiklassa tarkoitetut tilitiedot, ellei kantaja ole esittänyt 17 artiklan mukaista pyyntöä tilitietojen hankkimiseksi;

d)     vaatimuksen määrä sekä korkojen ja maksujen määrä siinä määrin kuin maksut voidaan turvata 18 artiklan nojalla;

e)      kuvaus kaikista asian kannalta olennaisista seikoista, joihin vaatimus perustuu, sekä tarvittaessa kuvaus vaadituista koroista;

f)      kuvaus kaikista olennaisista seikoista, joilla turvaamismääräyksen antaminen voidaan perustella 7 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukaisesti;

g)      kuvaus kaikista asian kannalta olennaisista sekoista, jotka puoltavat asiaa käsittelevän tuomioistuimen toimivaltaa;

h)       luettelo todisteista ja todistusaineisto, jotka kantaja on esittänyt tai tarjoutunut esittämään ja/tai valaehtoinen vakuutus;

i)       7 artiklan 2 kohdan osalta sellainen jäljennös tuomiosta, virallisesta asiakirjasta tai tuomioistuimessa tehdystä sovinnosta, joka täyttää ▌ vaatimukset sen aitouden toteamiseksi;

j)      jäljempänä 19 artiklassa tarkoitettu ilmoitus siitä, onko kantaja hakenut muilta tuomioistuimilta eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä tai vaikutuksiltaan vastaavaa, kansallisen lainsäädännön mukaista määräystä;

k)     ilmoitus siitä, että kantajan eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä koskevassa hakemuksessa antamat tiedot ovat todenmukaisia ja täydellisiä ja että kantaja on tietoinen oikeudellisista seuraamuksista, joita hakemuksen jättämisvaltion lainsäädännön mukaisesti voidaan määrätä, jos ilmoituksessa annetaan tahallisesti vääriä tietoja tai tiedot ovat epätäydelliset.

3.          Hakemukseen on liitettävä kaikki asian kannalta olennaiset asiakirjat.

4.          Hakemus ja siihen tarvittaessa liitettävät asiakirjat voidaan toimittaa mitä tahansa viestintäkeinoa käyttäen, myös sähköisesti.

9 artiklaHakemuksen tutkiminen

1.          Tuomioistuimen, jolle on esitetty eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä koskeva hakemus, on tarkistettava, että 2, 6, 7 ja 8 artiklassa säädetyt edellytykset täyttyvät.

2.          Jos 8 artiklassa säädetyt edellytykset eivät täyty, tuomioistuimen on annettava kantajalle mahdollisuus täydentää tai oikaista hakemusta, paitsi jos vaatimus on selvästi perusteeton tai jos hakemusta ei voida ottaa tutkittavaksi.

10 artiklaYksipuolinen menettely (ex parte)

Vastaajalle ei ilmoiteta hakemuksesta eikä vastaajaa kuulla ennen eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antamista, ellei kantaja muuta pyydä.

Turvaamismääräyksen antamista koskevan hakemuksen vastaanottanut tuomioistuin voi poikkeuksellisissa tapauksissa antaa perustellun päätöksen vastaajan kuulemisesta, jos tämä on tarpeen lopullisen päätöksen tekemiseksi ja jos kuuleminen ei lisää velkojan riskiä vaateen täytäntöönpanon estämisestä tai tuntuvasta hankaloittamisesta.

11 artiklaTodistustavat

1.          Jos toimivaltainen tuomioistuin katsoo, että se ei voi antaa eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä ilman lisätodisteita, sen on käytettävä todisteiden keräämisessä sopivinta kansallisessa lainsäädännössä säädettyä menetelmää.

2.          Tuomioistuin voi ottaa vastaan suullisia todisteita ainoastaan, jos se katsoo tämän välttämättömäksi, myös videoneuvottelun avulla tai käyttäen muuta viestintätekniikkaa, jos siihen on tekniset valmiudet.

12 artiklaKantajalta vaadittava vakuus

Tuomioistuin vaatii ennen eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antamista kantajalta vakuustalletusta tai muuta riittävää vakuutta, jolla turvataan vastaajalle mahdollisesti aiheutuvien vahinkojen korvaaminen siltä osin kuin kantajan on korvattava tällaiset vahingot tämän asetuksen 12 a artiklan nojalla.

Tuomioistuin voi vaatia alennettua vakuustalletusta tai muuta vakuutta ja poikkeuksellisissa tapauksissa myöntää kantajalle vapautuksen tästä vaatimuksesta, jos tuomioistuin pitää vaatimusta turhana tai kohtuuttomana, etenkin kun otetaan huomioon kantajan taloudellinen tilanne.

12 a artiklaKantajan vastuu

1.          Kantaja on velvollinen korvaamaan vastaajalle kaikki eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräyksestä johtuvat vahingot, jos määräys kumotaan tai sitä muutetaan, jos eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen täytäntöönpano keskeytetään tai jos turvaamismääräystä koskevan käsittelyn aikana todetaan, että vaatimus on perusteeton. Kantaja on vastuussa vastaajalle aiheutuvista vahingoista, jotka johtuvat siitä, että 28 artiklan 2 kohdan mukaisia vaatimuksia ei ole täytetty.

2.          Tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitetun vahingon suuruuden määrittävät sen jäsenvaltion tuomioistuimet, jossa eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on kumottu tai jossa turvaamismääräystä on muutettu tai sen täytäntöönpano on keskeytetty tai jossa turvaamismääräys on todettu käsittelyn aikana perusteettomaksi.

13 artiklaPääasiaa koskevan oikeudenkäynnin alkaminen

Jos eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä koskeva hakemus on esitetty ennen pääasiaa koskevan oikeudenkäynnin alkamista, kantajan on nostettava kanne pääasiassa joko kahden viikon kuluessa eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antamispäivästä tai määräyksen antaneen tuomioistuimen vahvistaman lyhyemmän määräajan kuluessa, tai eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys voidaan kumota 34 artiklan 1 kohdan b alakohdan tai 35 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

2 jaksoEurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antaminen täytäntöönpanoasiakirjan saamisen jälkeen

14 artiklaToimivalta antaa eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys

1.          Edellä 5 artiklan 2 kohdassa tarkoitetuissa tapauksissa ▌tuomioistuin, joka on antanut tuomion tai jossa sovinto on tehty, on toimivaltainen antamaan myös eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen.

2.          Jos kantajan pyynnöstä on annettu virallinen asiakirja, sen jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen, jossa virallinen asiakirja on laadittu, on toimivaltainen antamaan eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen kyseisessä virallisessa asiakirjassa tarkoitetun vaatimuksen perusteella.

3.          Kantaja voi osoittaa eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä koskevan hakemuksensa suoraan täytäntöönpanevan jäsenvaltion viranomaiselle, jonka kyseinen jäsenvaltio on nimennyt toimivaltaiseksi antamaan eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen ja joka on ilmoitettu komissiolle 48 artiklan mukaisesti, jäljempänä ’määräyksen antava viranomainen’.

4.          Tässä jaksossa tarkoitettuihin, eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antamista koskeviin menettelyihin sovelletaan 10 artiklaa.

15 artiklaEurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä koskeva hakemus

1.          Eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä koskeva hakemus on tehtävä liitteessä I olevalla lomakkeella.

2.          Hakemuksen on sisällettävä kaikki seuraavat tiedot:

a)      kantajan ja tarvittaessa kantajan edustajan nimi ja osoite sekä sen tuomioistuimen nimi ja osoite, jolle hakemus tehdään;

b)     vastaajan ja tarvittaessa vastaajan edustajan nimi, osoite ja syntymäaika ja henkilötodistus tai passin numero, mikäli ne ovat tiedossa;

c)      tuomiossa, tuomioistuimessa tehdyssä sovinnossa tai virallisessa asiakirjassa vahvistettu määrä sekä korkojen ja maksujen määrä siinä määrin kuin ne voidaan turvata 18 artiklan nojalla;

d)     jäljempänä 16 artiklassa tarkoitetut tilitiedot, kuten sen pankin nimi ja osoite, jossa velallisella on yksi tai useampi pankkitili, ellei kantaja ole esittänyt 17 artiklan mukaista pyyntöä tilitietojen hankkimiseksi;

e)      sellainen jäljennös tuomiosta, tuomioistuimessa tehdystä sovinnosta tai virallisesta asiakirjasta, joka täyttää ▌ vaatimukset sen aitouden toteamiseksi;

f)      ilmoitus siitä, että tuomion vaatimuksia ei ole vielä noudatettu;

g)      jos tuomio, tuomioistuimessa tehty sovinto tai virallinen asiakirja on annettu jossakin toisessa jäsenvaltiossa:

i)      sellaisen tuomion, tuomioistuimessa tehdyn sovinnon tai virallisen asiakirjan osalta, jota ei tarvitse julistaa täytäntöönpanokelpoiseksi, sovellettavan säädöksen nojalla vaadittava asianomainen todistus toisessa jäsenvaltiossa tapahtuvaa täytäntöönpanoa varten ja tarvittaessa 47 artiklassa tarkoitettu translitteraatio tai käännös; tai

ii)      sellaisen tuomion, tuomioistuimessa tehdyn sovinnon tai virallisen asiakirjan osalta, joka on julistettava täytäntöönpanokelpoiseksi,täytäntöönpanokelpoiseksi julistaminen;

h)      jäljempänä 19 artiklassa tarkoitettu ilmoitus siitä, onko kantaja hakenut muilta tuomioistuimilta eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä tai vaikutuksiltaan vastaavaa, kansallisen lainsäädännön mukaista määräystä;

i)      ilmoitus siitä, että kantajan eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä koskevassa hakemuksessa antamat tiedot ovat todenmukaisia ja täydellisiä ja että kantaja on tietoinen oikeudellisista seuraamuksista, joita hakemuksen jättämisvaltion lainsäädännön mukaisesti voidaan määrätä, jos ilmoituksessa annetaan tahallisesti vääriä tietoja tai tiedot ovat epätäydelliset.

3.          Hakemus ja siihen tarvittaessa liitettävät asiakirjat voidaan toimittaa mitä tahansa viestintäkeinoa käyttäen, myös sähköisesti.

3 jaksoYhteiset säännökset

16 artiklaTilitiedot

Ellei kantaja pyydä 17 artiklan nojalla toimivaltaista viranomaista hankkimaan tiliä koskevia tietoja, kantajan on toimitettava kaikki vastaajaa ja tämän pankkitiliä tai -tilejä koskevat tiedot, joiden avulla pankki tai pankit voivat tunnistaa vastaajan ja tämän tilit. Tietojen on sisällettävä muun muassa seuraavat seikat:

a)      vastaajan koko nimi;

b)     sen pankin nimi, jossa vastaajalla on yksi tai useampia tilejä, jotka on turvattava, sekä pankin pääkonttorin osoite siinä jäsenvaltiossa, jossa tili sijaitsee; ja

c)      joko

i)         tilinumero(t); tai

iii)        jos vastaaja on luonnollinen henkilö, syntymäaika tai henkilötunnus tai passin numero; tai

iv)       jos vastaaja on oikeushenkilö, tunnus kaupparekisterissä.

17 artiklaPyyntö tilitietojen hankkimiseksi

1.          Jos kantajalla ei ole kaikkia 16 artiklan mukaisesti tarvittavia tilitietoja tai hänellä ei ole pääsyä niihin, kantaja voi pyytää täytäntöönpanevan jäsenvaltion toimivaltaista viranomaista hankkimaan velallisen pankkitilin tai pankkitilien tunnistamisessa tarvittavat tiedot. Pyyntö on esitettävä eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä koskevassa hakemuksessa.

2.          Kantajan on perusteltava asianmukaisesti hakemuksensa, jossa on esitettävä kaikki kantajan hallussa olevat 16 artiklan mukaiset tiedot vastaajasta ja tämän pankkitileistä ja ainakin seuraavat tiedot:

a)     vastaajan koko nimi;

b)     vastaajan koko osoite, ja

c)      jäsenvaltio, jossa tilivarojen turvaamismääräystä koskevassa hakemuksessa nimetty vastaajan tili tai tilit sijaitsevat.

3.          Tuomioistuin tai määräyksen antava viranomainen antaa eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen 21 artiklan mukaisesti ja toimittaa sen toimivaltaiselle viranomaiselle 24 artiklan mukaisesti.

4.          Toimivaltaisen viranomaisen on hyödynnettävä kaikkia täytäntöönpanevassa jäsenvaltiossa käytettävissä olevia asianmukaisia ja kohtuullisia keinoja hankkiakseen 1 kohdassa tarkoitetut tiedot. Kun tiedot on saatu, toimivaltainen viranomainen antaa eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen tiedoksi pankille 24 artiklan mukaisesti.

5.          Velkojan hallussa olevan pankkitilin tai pankkitilien tunnistamisessa tarvittavien tietojen hankkimiseksi jäsenvaltiot ottavat kansallisessa lainsäädännössä käyttöön jonkin seuraavista menettelyistä:

a)     kaikille jäsenvaltion alueella oleville pankeille asetettava velvoite tiedottaa toimivaltaisille viranomaisille, onko vastaajalla tili kyseisessä pankissa;

b)     toimivaltaisen viranomaisen pääsy 1 kohdassa tarkoitettuihin tietoihin, jos tiedot ovat viranomaisten ylläpitämissä rekistereissä tai muuten viranomaisten hallussa.

6.          Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen tietojen on oltava vastaajan tilin tai tilien tunnistamisen kannalta riittäviä ja asiaan kuuluvia, turhia tietoja ei saa antaa, ja tietojen on koskettava pelkästään seuraavia seikkoja:

a)      vastaajan osoite;

b)     se pankki tai ne pankit, joissa vastaajalla on yksi tai useampia tilejä;

c)      vastaajan tilinumero(t).

18 artiklaEurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen määrä

1.          Jos eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on annettu sellaisen tuomion, tuomioistuimessa tehdyn sovinnon tai virallisen asiakirjan perusteella, joka on täytäntöönpanokelpoinen alkuperäjäsenvaltiossa, kantajan on voitava turvata eurooppalaisessa tilivarojen turvaamismääräyksessä vahvistettu määrä sekä siinä mahdollisesti ilmoitetut korot ja kustannukset.

2.          Kaikissa muissa tapauksissa kantajan on voitava turvata vaatimuksen määrä sekä vaatimuksesta mahdollisesti aiheutuneet korot.

19 artiklaTiedot muissa tuomioistuimissa vireillä olevista hakemuksista

1.          Hakiessaan eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä kantajan on ilmoitettava, onko hän jättänyt jollekin toiselle tuomioistuimelle eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä tai kansallisen lainsäädännön mukaista vastaavaa turvaamistoimenpidettä koskevan hakemuksen samaa vastaajaa vastaan ja saman vaatimuksen turvaamiseksi. Kantaja ilmoittaa mahdollisista aiemmista eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä koskevista hakemuksista, jotka on hylätty.

2.          Kantajan on ilmoitettava sille tuomioistuimelle, joka käsittelee eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä koskevaa hakemusta, kaikista muista eurooppalaisista tilivarojen turvaamismääräyksistä tai kansallisen lainsäädännön mukaisista turvaamistoimenpiteistä, jotka on annettu tai määrätty 1 kohdassa tarkoitetun hakemuksen nojalla. Tällöin tuomioistuin tai määräyksen antava viranomainen voi kieltäytyä antamasta uutta määräystä, jos se katsoo, että määrätyillä toimenpiteillä turvataan jo kantajan edut riittävällä tavalla. Kantaja ilmoittaa tuomioistuimelle tai määräyksen antavalle viranomaiselle mahdollisista aiemmista eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä koskevista hakemuksista, jotka on hylätty.

20 artiklaTuomioistuinten välinen viestintä ja yhteistyö

1.          Jos jonkin jäsenvaltion tuomioistuimissa on käsiteltävänä eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä koskeva hakemus ja toisen jäsenvaltion tuomioistuimissa on nostettu kanne pääasiassa, tuomioistuinten on tehtävä keskenään yhteistyötä varmistaakseen pääasiaa koskevan oikeudenkäynnin ja eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä koskevan käsittelyn asianmukaisen koordinoinnin.

2.          Tuomioistuin, joka käsittelee eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä koskevaa hakemusta, voi pyytää 1 kohdassa tarkoitetulta toiselta tuomioistuimelta tietoja kaikista asian kannalta olennaisista seikoista ▌, kuten onko olemassa riski, että kantaja saattaa hävittää varoja, tai onko pääasiaa käsittelevä tuomioistuin kieltäytynyt määräämästä vastaavaa toimenpidettä tai pyytää kantajaa hankkimaan nämä tiedot. Tietoja voidaan pyytää suoraan tai 28 päivänä toukokuuta 2001 tehdyllä päätöksellä 2001/470/EY[14] perustetun siviili- ja kauppaoikeuden alan Euroopan oikeudellisen verkoston yhteysviranomaisten välityksellä.

21 artiklaEurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antaminen, vaikutus ja kesto

1.          Jos tässä luvussa esitetyt edellytykset täyttyvät, tuomioistuin tai 14 artiklan 2 ja 3 kohdan mukaisesti määräyksen antava viranomainen antaa eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen.

2.          Jos eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on pantava täytäntöön toisessa jäsenvaltiossa, se annetaan liitteessä II olevalla lomakkeella.

3.          Edellä 5 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuissa tapauksissa tuomioistuin antaa eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen ilman aiheetonta viivästystä ja viimeistään 14 kalenterivuorokauden kuluessa siitä kun hakemus on jätetty.

4.          Jos suullinen käsittely on tarpeen poikkeuksellisten seikkojen vuoksi, tuomioistuin järjestää käsittelyn mahdollisimman pian ja viimeistään 7 kalenterivuorokauden mittaisen lisäajan kuluessa siitä kun hakemus on jätetty sekä antaa turvaamismääräyksen viimeistään 7 kalenterivuorokautta suullisen käsittelyn jälkeen.

5.          Edellä 5 artiklan 2 kohdassa tarkoitetuissa tapauksissa määräyksen antava viranomainen antaa eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen ilman aiheetonta viivästystä ja viimeistään 7 kalenterivuorokauden kuluessa siitä kun hakemus on jätetty.

6.          Eurooppalaisella tilivarojen turvaamismääräyksellä estetään vastaajaa tai vastaajan velkojia siirtämästä, nostamasta tai muutoin hävittämästä määräyksessä vahvistettua määrää yhdeltä tai useammalta erikseen nimetyltä pankkitililtä, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 32 artiklan soveltamista.

7.          Eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on voimassa,

a)      kunnes tuomioistuin kumoaa sen 34, 35, 36 tai 40 artiklan nojalla; tai

b)     jos pääasiassa on annettu kantajan pyynnöstä tuomio tai virallinen asiakirja tai tehty tuomioistuimessa sovinto, joka on täytäntöönpanokelpoinen alkuperäjäsenvaltiossa, tai 5 artiklan 2 kohdassa tarkoitetuissa tapauksissa kunnes eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen vaikutukset korvataan kansallisen lainsäädännön mukaisen täytäntöönpanotoimenpiteen vastaavilla vaikutuksilla, edellyttäen että ensimmäisessä vaihtoehdossa kantaja on käynnistänyt täytäntöönpanomenettelyn 30 kalenterivuorokauden kuluessa siitä kun tuomio, virallinen asiakirja tai tuomioistuimessa tehty sovinto on annettu tiedoksi tai siitä on tullut täytäntöönpanokelpoinen, riippuen siitä, kumpi päivämäärä on myöhäisempi.

22 artiklaEurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyshakemuksen hylkäämispäätöstä koskeva muutoksenhaku

1.          Kantaja voi hakea muutosta tuomioistuimen tai määräyksen antavan viranomaisen päätökseen hylätä eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä koskeva hakemus tuomioistuimelta, joka on ilmoitettava komissiolle 48 artiklan mukaisesti.

2.          Muutosta on haettava 30 kalenterivuorokauden kuluessa siitä kun 1 kohdassa tarkoitettu päätös on annettu tiedoksi.

3 lukuEurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen täytäntöönpanokelpoisuus ja täytäntöönpano

23 artiklaEksekvatuurista luopuminen

Jossakin jäsenvaltiossa 6 artiklan 2 kohdan ja 14 artiklan 1 kohdan mukaisesti annettu eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on tunnustettava ja sen on oltava täytäntöönpanokelpoinen muissa jäsenvaltioissa ilman, että sitä on tarpeen julistaa täytäntöönpanokelpoiseksi, ja ilman mahdollisuutta vastustaa sen tunnustamista.

24 artiklaEurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen tiedoksianto pankille

1.          Eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on annettava tiedoksi määräyksessä mainitulle pankille tai mainituille pankeille tämän artiklan mukaisesti.

2.          Jos eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antanut tuomioistuin tai viranomainen sijaitsee täytäntöönpanevassa jäsenvaltiossa, turvaamismääräys annetaan tiedoksi pankille kyseisen jäsenvaltion lainsäädännön mukaisesti.

3.          Jos eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antanut tuomioistuin sijaitsee jossakin muussa kuin täytäntöönpanevassa jäsenvaltiossa, turvaamismääräys annetaan tiedoksi ▌ asetuksen (EY) N:o 1393/2007▌ mukaisesti.

Eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen toimittamiseen sovelletaan seuraavaa:

a)      Henkilö tai viranomainen, joka vastaa tiedoksiannosta alkuperäjäsenvaltiossa, toimittaa eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen suoraan täytäntöönpanevan jäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle.

b)     Seuraavat asiakirjat on toimitettava:

i)      liitteessä II olevalle lomakkeelle laaditun eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen jäljennös, joka täyttää sen aitouden toteamista koskevat vaatimukset;

ii)      tarvittaessa 47 artiklassa tarkoitettu lomakkeen translitteraatio tai käännös;

iii)     asetuksen (EY) N:o 1393/2007 liitteessä I oleva lomake, jolla esitetään pyyntö asiakirjan tiedoksiantamisesta ja tarvittaessa 47 artiklassa tarkoitettu lomakkeen translitteraatio tai käännös.

c)      Toimivaltainen viranomainen antaa eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen tiedoksi määräyksessä ilmoitetulle pankille tai ilmoitetuille pankeille. Toimivaltaisen viranomaisen on toteutettava kaikki tarvittavat toimet antaakseen eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen tiedoksi 3 työpäivän kuluessa sen vastaanottamisesta.

d)     Heti kun eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on annettu tiedoksi pankille, toimivaltainen viranomainen laatii asetuksen (EY) N:o 1393/2007 10 artiklassa tarkoitetun todistuksen tiedoksiannosta ja toimittaa sen tiedoksiantoa pyytäneelle henkilölle tai viranomaiselle.

25 artiklaEurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen tiedoksianto vastaajalle

1.          Eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys ja kaikki asiakirjat, jotka on toimitettu tuomioistuimelle tai toimivaltaiselle viranomaiselle eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antamista varten, annetaan tiedoksi vastaajalle enintään yksi työpäivä sen jälkeen, kun turvaamismääräys on annettu tiedoksi pankille 24 artiklan mukaisesti ja kun pankki on tehnyt 27 artiklassa tarkoitetun ilmoituksen.

2.          Jos vastaajan kotipaikka on alkuperäjäsenvaltiossa, tiedoksianto toimitetaan kyseisen jäsenvaltion kansallisen lainsäädännön mukaisesti.

3.          Jos vastaajan kotipaikka on täytäntöönpanevassa jäsenvaltiossa, kyseisen jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen, jolle eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on toimitettu 24 artiklan 3 kohdan mukaisesti, antaa eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen ja siihen liittyvät asiakirjat tiedoksi vastaajalle asetuksen (EY) N:o 1393/2007 mukaisesti.

4.          Jos vastaajan kotipaikka on jossakin muussa jäsenvaltiossa kuin alkuperäjäsenvaltiossa tai täytäntöönpanevassa jäsenvaltiossa, täytäntöönpanevan jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen, jolle eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on toimitettu 24 artiklan 3 kohdan mukaisesti, toimittaa määräyksen suoraan sen jäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle, jossa vastaajalla on kotipaikka. Kyseinen viranomainen antaa sen tiedoksi vastaajalle asetuksen (EY) N:o 1393/2007 säännösten mukaisesti.

26 artiklaEurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen toteuttaminen

1.          Pankin, jolle eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on annettu tiedoksi, on toteutettava se välittömästi varmistamalla, että määräyksessä ilmoitettua rahamäärää ei siirretä, hävitetä tai nosteta yhdeltä tai useammalta tililtä, jotka on mainittu eurooppalaisessa tilivarojen turvaamismääräyksessä tai joiden pankki on havainnut kuuluvan vastaajalle. Varat, jotka ylittävät eurooppalaisessa tilivarojen turvaamismääräyksessä mainitun määrän, on jätettävä vastaajan käyttöön.

2.          Jos eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys annetaan tiedoksi pankin aukioloaikojen ulkopuolella, se on toteutettava välittömästi pankin jälleen auettua.

4.          Jos tilillä olevat varat eivät ole eurooppalaisessa tilivarojen turvaamismääräyksessä ilmoitetussa valuutassa, pankin on muutettava määrä käyttäen ▌virallista vaihtokurssia, jota sovelletaan turvaamismääräyksen toteutuspäivänä siinä jäsenvaltiossa, jossa tili sijaitsee.

5.          Pankin vastuu tässä artiklassa esitettyjen velvoitteiden noudattamatta jättämisestä määräytyy kansallisen lainsäädännön mukaisesti.

27 artiklaPankin ilmoitus

1.          Pankin on ilmoitettava 3 työpäivän kuluessa eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen vastaanottamisesta toimivaltaiselle viranomaiselle ja kantajalle liitteessä III olevalla lomakkeella, onko vastaajan tilillä olevat varat turvattu ja missä määrin. Toimivaltainen viranomainen toimittaa ilmoituksen 24 artiklan 3 kohdan toisen alakohdan a alakohdan mukaisesti yhden työpäivän kuluessa sille henkilölle tai viranomaiselle, joka on pyytänyt tiedoksiantoa.

2.          Jos tilin saldo riittää kattamaan eurooppalaisessa tilivarojen turvaamismääräyksessä mainitun määrän, pankki ei saa ilmoittaa vastaajan tilin saldoa.

3.          Pankki voi toimittaa ilmoituksensa direktiivin 95/46/EY 16 ja 17 artiklan mukaisesti suojattua sähköistä viestintäkeinoa käyttäen.

4.          Pankin vastuu tämän velvoitteen noudattamatta jättämisestä määräytyy kansallisen lainsäädännön mukaisesti.

28 artiklaUseiden tilien turvaaminen

1.          ▌Pankki toteuttaa eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen vain siinä ilmoitettuun määrään saakka. Jos vastaajalla on useita tilejä samassa pankissa, eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys toteutetaan siinä ilmoitettuun määrään saakka seuraavassa järjestyksessä:

a)     tilit, jotka ovat vastaajan henkilökohtaisia tilejä ja jotka eivät ole maksupalveluista sisämarkkinoilla 13 päivänä marraskuuta 2007 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2007/64/EY[15] 4 artiklan 14 kohdassa tarkoitettuja maksutilejä, siten että irtisanomisajaltaan pisimmät talletukset käytetään ensin;

b)     direktiivin 2007/64/EY 4 artiklan 14 kohdassa tarkoitetut maksutilit, jotka ovat vastaajan henkilökohtaisia tilejä;

c)      mahdollisuuksien mukaan tilit, jotka eivät ole vastaajan henkilökohtaisia tilejä 29 artiklan mukaisesti, soveltuvin osin ja samassa järjestyksessä kuin a ja b alakohdassa.

2.          Jos on annettu yksi tai useampia eurooppalaisia tilivarojen turvaamismääräyksiä tai kansallisen lainsäädännön mukaisia vastaavia turvaamismääräyksiä, jotka kattavat useita vastaajan tilejä eri pankeissa joko yhdessä tai useammassa jäsenvaltiossa, kantajan on varmistettava, että eurooppalaisessa tilivarojen turvaamismääräyksessä mainitun rahamäärän ylittävä määrä vapautetaan vastaajan käyttöön. Varat on vapautettava 48 tunnin kuluessa siitä kun on vastaanotettu ensimmäinen 27 artiklassa tarkoitettu pankin ilmoitus, josta käy ilmi määrän ylittyminen. Varojen vapauttaminen on toteutettava kyseisen täytäntöönpanevan jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen kautta.

Jos tätä velvoitetta ei noudateta, kantajan mahdollinen vastuu määritetään 12 a artiklassa tarkoitetun vastaajalle suoritettavan korvauksen ylittäviltä osin kansallisten säännösten mukaisesti.

29 artiklaYhteis- ja hallintatilien turvaaminen

Tilit, jotka pankin tietojen mukaan eivät ole vastaajan henkilökohtaisia tilejä tai jotka on avattu vastaajan puolesta kolmannen nimellä tai jotka on avattu kolmannen puolesta vastaajan nimellä, voidaan turvata vain siinä määrin kuin tällaiset tilit voidaan turvata tiliin sovellettavien kansallisten säännösten nojalla, joista on ilmoitettava komissiolle 48 artiklan mukaisesti.

30 artiklaPankeille aiheutuvat kustannukset

1.          Pankilla on oikeus pyytää vain eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen tai 17 artiklan kohdan a alakohdassa tarkoitetun määräyksen toteuttamisesta aiheutuvien kustannusten maksamista tai korvaamista ▌.

2.          Eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen tai 17 artiklan 5 kohdan a alakohdassa tarkoitetun määräyksen toteuttamisesta perittävän maksun on vastattava tilin sijaintijäsenvaltion ennalta määräämää yhtä ainoaa kiinteää maksua, joka on suhteellisuuden ja syrjimättömyyden periaatteiden mukainen ja joka ei saa ylittää tosiasiallisesti aiheutuneita kustannuksia.

3.          Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle 48 artiklan mukaisesti ▌2 kohdassa tarkoitetun maksun määrä.

31 artiklaToimivaltaiselle viranomaiselle aiheutuvat kustannukset

Maksujen, joita toimivaltainen viranomainen perii eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen täytäntöönpanosta tai 17 artiklan 4 kohdassa tarkoitettua tilitietojen hankkimista koskevan pyynnön käsittelystä, on vastattava kyseisen jäsenvaltion ennalta määräämää yhtä ainoaa kiinteää maksua, joka on suhteellisuuden ja syrjimättömyyden periaatteiden mukainen ja joka on ilmoitettu komissiolle 48 artiklan mukaisesti.

32 artiklaTäytäntöönpanosta vapautettavat määrät

1.          ▌Vastaajan ja hänen perheensä toimeentuloon tarvittavat määrät, jos vastaaja on luonnollinen henkilö, tai tavanomaisen liiketoiminnan jatkamiseen tarvittavat määrät, jos vastaaja on oikeushenkilö, on vapautettava eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen täytäntöönpanosta.

2.          Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle erityissäännöistä, joita näissä tilanteissa sovelletaan ▌, sekä siitä, minkälaiset pankkitilillä olevat määrät tai saamiset on vapautettu täytäntöönpanosta.

3.          Siinä määrin kuin 1 kohdassa tarkoitettu määrä voidaan määrittää ilman, että vastaajalta on pyydettävä lisätietoja, täytäntöönpanevan jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on määritettävä kyseinen määrä vastaanotettuaan eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen ja ilmoitettava pankille, että kyseinen määrä on jätettävä vastaajan käyttöön eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen toteuttamisen jälkeen.

4.          Määrittäessään 1 kohdassa tarkoitettua määrää toimivaltaisen viranomaisen on sovellettava sen jäsenvaltion lainsäädäntöä, joka on nimennyt kyseisen viranomaisen, vaikka vastaajan kotipaikka olisi jossakin toisessa jäsenvaltiossa.

33 artiklaKilpailevien velkojien etuoikeusjärjestys

Eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys oikeuttaa samaan etusija-asemaan kuin sen jäsenvaltion lainsäädännön mukainen, vaikutuksiltaan vastaava väline, jossa pankkitili sijaitsee. Jäsenvaltioiden on ilmoitettava 48 artiklan mukaisesti komissiolle vastaavista välineistä ja niihin perustuvista etusija-asemista▌.

4 lukuOikeussuojakeinot eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä vastaan

34 artiklaVastaajan oikeussuojakeinot alkuperäjäsenvaltiossa

1.          Jos eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on annettu 2 luvun 1 jakson nojalla, vastaaja voi pyytää

a)      turvaamismääräyksen uudelleentarkastelua sen perusteella, että 2, 6 ja 7 artiklassa määräyksen antamiselle asetetut vaatimukset eivät täyttyneet;

b)     turvaamismääräyksen uudelleentarkastelua sen perusteella, että kantaja ei ole nostanut pääasiassa kannetta 13 artiklassa tarkoitetussa määräajassa.

2.          Lukuun ottamatta 1 kohdan b alakohdassa tarkoitettua uudelleentarkastelua, uudelleentarkastelua koskeva hakemus on tehtävä viipymättä ja joka tapauksessa 45 kalenteripäivän kuluessa siitä kun vastaaja on todellisuudessa saanut tiedon eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen sisällöstä ja on voinut reagoida siihen.

3.          Uudelleentarkastelua koskeva hakemus osoitetaan sille tuomioistuimelle, joka antoi eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen. Hakemus on tehtävä liitteessä IV olevalla lomakkeella, ja se voidaan tehdä mitä tahansa viestintäkeinoa käyttäen, myös sähköisesti.

4.          Tuomioistuin antaa hakemuksen tiedoksi kantajalle asiakirjojen tiedoksiantoon sovellettavien sääntöjen mukaisesti.

5.          Jos uudelleentarkastelu on aiheellinen jommankumman 1 kohdassa säädetyn perusteen nojalla, tuomioistuin tekee päätöksen eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen kumoamisesta tai muuttamisesta ilman aiheetonta viivästystä ja viimeistään 14 kalenteripäivän kuluessa siitä kun hakemus on annettu tiedoksi kantajalle.

6.          Päätös määräyksen kumoamisesta tai muuttamisesta on välittömästi täytäntöönpanokelpoinen riippumatta 37 artiklaan perustuvasta muutoksenhausta, ellei tuomioistuin päätä kantajan etuja suojatakseen, että päätös on täytäntöönpanokelpoinen vasta, kun se on tullut lainvoimaiseksi.

7.          Tuomioistuin antaa päätöksen välittömästi tiedoksi pankille tai pankeille, joita asia koskee, jotta nämä heti päätöksen saatuaan toteuttavat sen vapauttamalla turvatun määrän joko kokonaan tai osittain. Lisäksi se antaa päätöksen välittömästi tiedoksi kantajalle asiakirjojen tiedoksiantoon sovellettavien sääntöjen mukaisesti.

35 artiklaVastaajan oikeussuojakeinot täytäntöönpanevassa jäsenvaltiossa

1.          Jos eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on annettu 2 luvun 1 tai 2 jakson nojalla, vastaaja voi pyytää, että

a)      eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen täytäntöönpanoa rajoitetaan sen perusteella, että osa tilillä olevista määristä on vapautettu täytäntöönpanosta sen jäsenvaltion lainsäädännön nojalla, jossa tili sijaitsee, ja että toimivaltainen viranomainen ei ole ottanut kyseisiä määriä huomioon lainkaan tai asianmukaisesti 32 artiklassa tarkoitetulla tavalla;

b)     eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen täytäntöönpano lopetetaan sen perusteella, että

i)      täytäntöönpanevassa jäsenvaltiossa on annettu tuomio, jossa hylätään vaatimus, jonka täytäntöönpanon kantaja pyrkii turvaamaan eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen avulla; tai

ii)      turvattu pankkitili on vapautettu täytäntöönpanosta sen jäsenvaltion täytäntöönpanosta vapauttamista koskevan lainsäädännön nojalla, jossa tili sijaitsee.

2.          Jos eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on annettu 2 luvun 1 jakson nojalla, vastaajalla on oikeus pyytää määräyksen kumoamista sen perusteella, että kantaja ei ole nostanut pääasiassa kannetta 13 artiklassa tarkoitetussa määräajassa.

3.          Jos eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on annettu 2 luvun 2 jakson nojalla, vastaaja voi pyytää, että

i)       määräys kumotaan sen perusteella, että tuomio, tuomioistuimessa tehty sovinto tai virallinen asiakirja on kumottu alkuperäjäsenvaltiossa;

ii)       eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen täytäntöönpano keskeytetään sen perusteella, että tuomion, tuomioistuimessa tehdyn sovinnon tai virallisen asiakirjan täytäntöönpanokelpoisuus on keskeytetty alkuperäjäsenvaltiossa.

4.          Lukuun ottamatta 2 kohdan b alakohdassa tarkoitettua uudelleentarkastelua, uudelleentarkastelua koskeva hakemus on tehtävä viipymättä ja joka tapauksessa 45 päivän kuluessa siitä kun vastaaja on todellisuudessa saanut tiedon eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen sisällöstä ja on voinut reagoida siihen.

5.          Hakemus on osoitettava täytäntöönpanevan jäsenvaltion toimivaltaisille tuomioistuimille, jotka jäsenvaltioiden on ilmoitettava 48 artiklan mukaisesti. Hakemus on tehtävä liitteessä IV olevalla lomakkeella joko paperimuodossa tai mitä tahansa muuta viestintäkeinoa käyttäen, myös sähköisesti.

6.          Hakemus annetaan tiedoksi kantajalle asiakirjojen tiedoksiantoon sovellettavien sääntöjen mukaisesti.

7.          Jos hakemus on perusteltu, tuomioistuin tekee päätöksen eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen kumoamisesta tai muuttamisesta ilman aiheetonta viivästystä ja viimeistään 14 kalenteripäivän kuluessa siitä kun hakemus on annettu tiedoksi kantajalle.

8.          Päätös eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen kumoamisesta tai muuttamisesta on välittömästi täytäntöönpanokelpoinen riippumatta 37 artiklaan perustuvasta muutoksenhausta, ellei tuomioistuin päätä kantajan etuja suojatakseen, että päätös on täytäntöönpanokelpoinen vasta, kun se on tullut lainvoimaiseksi.

36 artiklaVastaajan oikeussuojakeinot siinä jäsenvaltiossa, jossa hänellä on kotipaikka

Jos vastaaja on kuluttaja, työntekijä tai vakuutettu taikka mikroyritysten sekä pienten ja keskisuurten yritysten määritelmästä 6 päivänä toukokuuta 2003 annetussa komission suosituksessa 2003/61/EY[16] tarkoitettu mikroyritys, hän/se voi osoittaa 34 ja 35 artiklassa tarkoitetun uudelleentarkastelua koskevan hakemuksen toimivaltaiselle tuomioistuimelle, joka on ilmoitettava komissiolle 48 artiklan mukaisesti, myös siinä jäsenvaltiossa, jossa hänellä/sillä on kotipaikka tai johon hän/se on sijoittautunut.

37 artiklaMuutoksenhakuoikeus

Oikeus hakea muutosta 34, 35 tai 36 artiklan nojalla tehtyyn päätökseen määräytyy kansallisen lainsäädännön mukaisesti.

38 artiklaOikeus antaa vaihtoehtoinen vakuus

1.          Täytäntöönpanevan jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on päätettävä eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen täytäntöönpano, jos vastaaja antaa kyseiselle viranomaiselle 2 kohdan mukaisesti määriteltyä määrää vastaavan vakuustalletuksen tai muun vastaavan vakuuden, kuten pankkitakauksen, jolla voidaan vaihtoehtoisesti turvata kantajan oikeudet.

2.          Eurooppalaisessa tilivarojen turvaamismääräyksessä on määriteltävä määräyksen täytäntöönpanon päättämiseen tarvittavan vakuuden määrä.

2 a.       Päätös eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen täytäntöönpanon lopettamisesta annetaan välittömästi tiedoksi pankille tai pankeille, joita asia koskee, jotta nämä heti päätöksen saatuaan toteuttavat sen vapauttamalla turvatun määrän. Lisäksi päätös annetaan välittömästi tiedoksi kantajalle asiakirjojen tiedoksiantoon sovellettavien sääntöjen mukaisesti.

39 artiklaKolmansien oikeudet

Kolmansilla on oltava oikeus vastustaa eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä alkuperäjäsenvaltion kansallisessa lainsäädännössä säädetyissä tuomioistuimissa ▌.

Kolmannen osapuolen on voitava täytäntöönpanevassa jäsenvaltiossa sovellettavan kansallisen lainsäädännön mukaisesti tuomioistuimelta muutosta eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen täytäntöönpanoon.

40 artiklaEurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen muuttaminen tai kumoaminen

Jompikumpi asianosainen voi milloin tahansa pyytää eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antanutta tuomioistuinta muuttamaan määräystä tai kumoamaan sen sillä perusteella, että määräyksen antamiseen johtaneet seikat ovat sittemmin muuttuneet, mukaan luettuina tilanteet, joissa pääasiassa on annettu tuomio ja siinä hylätään vaatimus, jonka täytäntöönpano määräyksellä pyrittiin turvaamaan, tai joissa vastaaja on maksanut vaaditun määrän, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 34, 35 tai 36 artiklaan perustuvia vastaajan oikeuksia.

5 lukuYleiset säännökset

41 artiklaAsianosaisten edustaminen

Asianajajan tai muun oikeusalan ammattilaisen käyttäminen ei ole pakollista tähän asetukseen perustuvassa menettelyssä eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antamiseksi.

42 artiklaKustannukset, jotka hävinneen asianosaisen on maksettava

1.          Hävinnyt asianosainen vastaa menettelystä aiheutuvista kustannuksista. Tuomioistuin ei kuitenkaan saa määrätä voittaneelle asianosaiselle korvausta kustannuksista, jotka ovat olleet tarpeettomia tai ovat suhteettomia vaatimukseen nähden.

Hävinnyt asianosainen vastaa 30 artiklan mukaisista kustannuksista.

2.          Jos eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on annettu 2 luvun 1 jakson nojalla, menettelystä aiheutuvien kustannusten korvaamisesta päättää joko pääasiaa käsittelevä tuomioistuin tai tuomioistuin, joka kumoaa eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen 34 artiklan 1 kohdan b alakohdan tai 35 artiklan 2 kohdan nojalla.

3.          Jos eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on annettu 2 luvun 2 jakson nojalla, kustannuksista päättää toimivaltainen viranomainen, joka panee täytäntöön eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antamisen perusteena olleen tuomion, virallisen asiakirjan tai tuomioistuimessa tehdyn sovinnon.

43 artiklaOikeudenkäyntimaksut

1.          Eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antamisesta ei saa periä suurempia oikeudenkäyntimaksuja kuin kansallisen lainsäädännön mukaisen vastaavan toimenpiteen määräämisestä. Maksut eivät saa olla suhteettomia vaatimuksen määrään nähden eivätkä ne saa johtaa siihen, että kantajat luopuvat menettelyn käytöstä.

2.          Jäsenvaltioiden on ilmoitettava sovellettavista oikeudenkäyntimaksuista komissiolle 48 artiklan mukaisesti.

44 artiklaMääräajat

Jos tuomioistuin, määräyksen antava viranomainen tai toimivaltainen viranomainen eivät poikkeuksellisesti voi noudattaa 21 artiklan 3 ja 4 kohdassa, 24 artiklan 3 kohdan toisen alakohdan c alakohdassa, 27 artiklan 1 kohdassa, 34 artiklan 5 ja 7 kohdassa sekä 35 artiklan 8 kohdassa vahvistettuja määräaikoja, tuomioistuimen tai viranomaisen on toteutettava kyseisissä säännöksissä edellytetyt toimet mahdollisimman pian. Tuomioistuimen tai viranomaisen on perusteltava poikkeukselliset seikat asianosaisen pyynnöstä.

45 artiklaSuhde kansalliseen prosessioikeuteen

Kaikkiin prosessioikeudellisiin kysymyksiin, joista ei erikseen säädetä tässä asetuksessa, sovelletaan kansallista lainsäädäntöä.

46 artiklaSuhde muihin säädöksiin

1.          Tämä asetus ei vaikuta asetuksen (EY) N:o 1393/2007 soveltamiseen, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 24, 25 ja 27 artiklan soveltamista.

2.          Tämä asetus ei vaikuta ▌asetuksen (EY) N:o 44/2001 soveltamiseen▌.

3.          Tämä asetus ei vaikuta ▌direktiivin 95/46/EY soveltamiseen.

47 artiklaKäännöstä ja translitteraatiota koskevat vaatimukset

1.          Kun tämän asetuksen mukaisesti vaaditaan translitteraatio tai käännös, ne on laadittava asianomaisen jäsenvaltion virallisella kielellä tai, jos kyseisessä jäsenvaltiossa on useita virallisia kieliä, täytäntöönpanopaikan tuomioistuinmenettelyissä käytettävällä virallisella kielellä tai jollakin niistä asianomaisen jäsenvaltion lainsäädännön mukaisesti.

2.          Edellä 8 artiklan 1 kohdassa, 15 artiklan 1 kohdassa, 21 artiklan 2 kohdassa, 24 artiklan 3 kohdan b alakohdan ii ja iii alakohdassa sekä d alakohdassa, 27 artiklan 1 kohdassa ja 34 artiklan 3 kohdassa tarkoitettujen lomakkeiden sekä kaikkien muiden, asianosaisten 8 artiklan 2 kohdan tai 34, 35 tai 36 artiklan nojalla toimittamien asiakirjojen translitteraatiot tai käännökset voidaan laatia myös jollakin muulla sellaisella unionin toimielinten virallisella kielellä, jonka asianomainen jäsenvaltio on ilmoittanut hyväksyvänsä, tai useammalla tällaisella kielellä.

3.          Tämän asetuksen mukaisesti laaditun käännöksen on oltava sellaisen henkilön laatima, jolla on kelpoisuus laatia käännöksiä jossakin jäsenvaltiossa.

48 artiklaTiedot, jotka jäsenvaltioiden on toimitettava

1.          Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle viimeistään ____________ [12 kuukautta asetuksen voimaantulon jälkeen] seuraavat tiedot:

a)          viranomainen, jolla on toimivalta antaa eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys 14 artiklan 2 ja 3 kohdan mukaisesti;

b)          kansallisen lainsäädännön mukaisesti käytettävissä olevat keinot tietojen hankkimiseksi 17 artiklan 4 kohdan nojalla;

c)          tuomioistuin, jolta haetaan 22 artiklan mukaisesti muutosta päätökseen olla myöntämättä eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä;

d)          viranomainen, jolla on toimivalta panna täytäntöön eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys 3 luvun mukaisesti;

e)          se, missä määrin 29 artiklassa tarkoitetut yhteis- ja hallintatilit voidaan turvata asianosaisen jäsenvaltion kansallisen lainsäädännön nojalla;

f)           säännöt, joita sovelletaan 32 artiklan mukaisesti täytäntöönpanosta kansallisen lainsäädännön nojalla vapautettaviin määriin;

g)          edellä 30 ja 31 artiklassa tarkoitetut, pankkien ja toimivaltaisen viranomaisen perimät kiinteät maksut;

h)          edellä 33 artiklassa tarkoitettu etusija-asema, joka määräytyy kansallisen lainsäädännön mukaisten, eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä vastaavien turvaamistoimenpiteiden mukaisesti;

i)           ne täytäntöönpanevan jäsenvaltion toimivaltaiset tuomioistuimet, joille uudelleentarkastelua koskeva hakemus voidaan toimittaa 34 artiklan 3 kohdan tai 36 artiklan mukaisesti;

j)           edellä 43 artiklassa tarkoitetut eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antamisesta perittävät oikeudenkäyntimaksut;

k)          kielet, jotka on hyväksytty 47 artiklassa tarkoitettuja asiakirjojen käännöksiä varten.

2.          Jäsenvaltioiden on ilmoitettava kaikki 1 kohdassa tarkoitetuissa tiedoissa tapahtuvat muutokset komissiolle ilman aiheetonta viivytystä.

3.          Komissio saattaa sille tämän artiklan mukaisesti ilmoitetut tiedot yleisön saataville tarkoituksenmukaisella tavalla, erityisesti päätöksellä 2001/470/EY perustetun siviili- ja kauppaoikeuden alan Euroopan oikeudellisen verkoston kautta.

49 artiklaLiitteiden muuttaminen

Siirretään komissiolle valta antaa liitteiden muuttamisesta delegoituja säädöksiä 50 artiklan mukaisesti.

50 artiklaSiirretyn säädösvallan käyttäminen

1.          Siirretään komissiolle valta antaa delegoituja säädöksiä tässä artiklassa säädetyin edellytyksin.

2.          Siirretään komissiolle määräämättömäksi ajaksi tämän asetuksen voimaantulosta lukien valta antaa 49 artiklassa tarkoitettuja delegoituja säädöksiä.

3.          Euroopan parlamentti tai neuvosto voi milloin tahansa peruuttaa 49 artiklassa tarkoitetun säädösvallan siirron. Peruuttamispäätöksellä lopetetaan tuossa päätöksessä mainittu säädösvallan siirto. Peruuttaminen tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona sitä koskeva päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä, tai jonakin myöhempänä, kyseisessä päätöksessä mainittuna päivänä. Päätös ei vaikuta aiemmin annettujen delegoitujen säädösten voimassaoloon.

4.          Heti kun komissio on hyväksynyt delegoidun säädöksen, se antaa säädöksen tiedoksi samanaikaisesti Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

5.          Edellä olevan 49 artiklan nojalla annettu delegoitu säädös tulee voimaan ainoastaan, jos Euroopan parlamentti tai neuvosto ei ole kahden kuukauden kuluessa siitä, kun asianomainen säädös on annettu tiedoksi Euroopan parlamentille ja neuvostolle, ilmaissut vastustavansa sitä tai jos sekä Euroopan parlamentti että neuvosto ovat ennen mainitun määräajan päättymistä ilmoittaneet komissiolle, että ne eivät vastusta säädöstä. Euroopan parlamentin tai neuvoston aloitteesta tätä määräaikaa jatketaan kahdella kuukaudella.

51 artiklaSeuranta ja tarkistaminen

1.          Komissio antaa Euroopan parlamentille, neuvostolle sekä Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle kertomuksen tämän asetuksen soveltamisesta viimeistään [5 vuoden kuluttua asetuksen soveltamisen alkamisesta]. Kertomuksessa arvioidaan menettelyn toimivuutta ja eurooppalaisten tilivarojen turvaamismääräysten täytäntöönpanoa jäsenvaltioissa.

2.          Kertomukseen liitetään tarvittaessa ehdotuksia asetuksen mukauttamiseksi.

3.          Jäsenvaltioiden on kerättävä ja asetettava komission saataville tiedot seuraavista seikoista:

a)      eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä koskevien hakemusten lukumäärä, niiden asioiden lukumäärä, joissa eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on annettu, sekä kunkin eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen kattama määrä; ja

b)     edellä 34, 35 ja 36 artiklassa tarkoitettujen uudelleentarkastelua koskevien hakemusten lukumäärä sekä kyseisten menettelyjen lopputulos.

6 lukuLoppusäännökset

52 artiklaVoimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan jäsenvaltioissa perussopimusten mukaisesti.

Sitä sovelletaan alkaen [24 kuukautta voimaantulosta] lukuun ottamatta 48 artiklaa, jota sovelletaan [12 kuukautta voimaantulosta].

Tehty […]

Euroopan parlamentin puolesta                       Neuvoston puolesta

Puhemies                                                     Puheenjohtaja

LIITE I

EUROOPPALAINEN TILIVAROJEN TURVAAMISMÄÄRÄYS

HAKEMUSLOMAKE

(Eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen luomisesta rajat ylittävää velkojen perintää varten siviili- ja kauppaoikeudellisissa asioissa annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o XXX 8 artiklan 1 kohta ja 15 artiklan 1 kohta)

Tuomioistuin täyttää

Asian numero:

Saapunut tuomioistuimeen   ___/___/_____

TÄRKEÄ HUOMAUTUS:KUNKIN KOHDAN ALUSSA ON OHJEITA TÄMÄN LOMAKKEEN TÄYTTÄMISEKSI

Kieli

Tämä lomake on täytettävä sen tuomioistuimen kielellä, jolle se lähetetään. Lomake on saatavilla kaikilla Euroopan unionin toimielinten virallisilla kielillä Euroopan siviilioikeudellisen atlaksen verkkosivuilla osoitteessa http://ec.europa.eu/justice_home/judicialatlascivil/html/index_fi.htm, mikä voi helpottaa lomakkeen täyttämistä vaaditulla kielellä.

Liiteasiakirjat

Hakemuslomakkeeseen olisi liitettävä kaikki asian kannalta olennaiset liiteasiakirjat ja todisteet, kuten sopimus, laskut, asianosaisten välinen kirjeenvaihto jne.

Vastaajalle annetaan tiedoksi jäljennös hakemuslomakkeesta ja mahdollisista liiteasiakirjoista sen jälkeen kun pankki on toteuttanut eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen. Vastaajalla on mahdollisuus pyytää eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen uudelleentarkastelua.

1. Tuomioistuin

Tässä kohdassa ilmoitetaan, missä tuomioistuimessa hakemus esitetään. Jäljempänä 5 kohdassa on tyhjentävä luettelo mahdollisista toimivaltaperusteista.

1.1. Nimi:

1.2. Katuosoite/Postilokero-osoite:1.3. Postinumero ja postitoimipaikka:

1.4. Jäsenvaltio:

Itävalta (AT)□ Belgia (BE) □ Bulgaria (BU) □ Kypros (CY) □ Tšekki (CZ) □ Saksa (DE) □ Viro (EE) □ Kreikka (EL) □ Espanja (ES) □ Suomi (FI) □ Ranska (FR) □ Unkari (HU) □ Irlanti (IE) □ Italia (IT) □ Liettua (LT) □ Luxemburg (LU) □ Latvia (LV) □ Malta (MT) □ Alankomaat (NL) □ Puola (PL) □ Portugali (PT) □ Romania (RO) □ Ruotsi (SE) □ Slovenia (SI) □ Slovakia (SK) □ Yhdistynyt kuningaskunta (UK) □

2. Kantaja

Tässä kohdassa ilmoitatte itsenne kantajaksi ja mahdollisen edustajanne. Huomatkaa, ettei asianajajan tai muun oikeusalan ammattilaisen käyttäminen ole pakollista. Joissakin jäsenvaltioissa pelkkä postilokero-osoite ei riitä, minkä vuoksi on syytä ilmoittaa katuosoite ja postinumero. Muutoin on mahdollista, että asiakirjaa ei voida antaa tiedoksi.

”Muita tietoja” -kohdassa voidaan antaa tietoja, jotka helpottavat tunnistamista, kuten syntymäaika, henkilötunnus tai yrityksen rekisterinumero.

2.1. Sukunimi, etunimi / yrityksen tai yhteisön nimi:2.2. Katuosoite/Postilokero-osoite:

2.3. Postinumero ja postitoimipaikka:

2.4. Maa (jos kyseessä on jäsenvaltio, ilmoittakaa 1 kohdassa esitetty maakoodi):

2.5. Puhelin

[17]*:2.6. Sähköpostiosoite

[18]:2.7. Kantajan mahdollinen edustaja ja tämän yhteystiedot*:

2.8. Muita tietoja*:

3. Vastaaja

Tässä kohdassa on ilmoitettava vastaaja ja hänen edustajansa, jos tämä on tiedossa. Huomatkaa, että vastaajan ei ole pakko käyttää asianajajaa tai muuta oikeusalan ammattilaista.

Joissakin jäsenvaltioissa pelkkä postilokero-osoite saattaa olla riittämätön, minkä vuoksi on syytä merkitä lähiosoite ja postinumero. Muutoin on mahdollista, että asiakirjaa ei voida antaa tiedoksi.

Jos ette pysty antamaan kaikkia tietoja, joiden kohdalla ei ole vapaaehtoisuutta osoittavaa tähteä (*), teiltä pyydetään lisätietoja 4 kohdassa.

3.1. Sukunimi, etunimi (mahdolliset muut etunimet*) / yrityksen tai yhteisön nimi:

3.2. Katuosoite/Postilokero-osoite:

3.3. Postinumero ja postitoimipaikka:

3.4. Maa (jos kyseessä on jäsenvaltio, ilmoittakaa 1 kohdassa esitetty maakoodi):

3.5. Puhelin*:3.6. Sähköpostiosoite*:

3.7. Vastaajan edustaja, jos tämä on tiedossa, ja edustajan yhteystiedot*:

4. Tiedot vastaajan pankkitilistä

On tärkeä antaa mahdollisimman paljon tietoa vastaajan pankkitilistä. Näin voidaan säästää aikaa ja kustannuksia. Jos ette pysty antamaan muita tietoja kuin ilmoittamaan jäsenvaltion 4.1 kohdassa, sen jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen, jossa tili sijaitsee, voi yrittää hankkia lisätietoja pankeilta tai julkisista rekistereistä. Tämä menettely vie kuitenkin aikaa, ja tiedoista voidaan periä teiltä maksu.

Jos haette useamman kuin yhden tilin turvaamista, käyttäkää lisälehtiä.

4.1. Jäsenvaltio, jossa tili sijaitsee (ilmoittakaa 1 kohdassa esitetty maakoodi):

4.2. Pankin nimi:

4.3. Pankin pääkonttorin osoite (katuosoite/postilokero-osoite, postinumero ja postitoimipaikka / maa):

4.4. Tilinumero:

4.5. Pankin puhelinnumero/faksi*:

4.6. Tarkempia tietoja siitä, minkä tyyppinen tili on kyseessä*:

Jos ette pysty antamaan pankkitilistä muita tietoja kuin valtion, jossa se sijaitsee (4.1 kohta), ettekä myöskään tiedä vastaajan koko osoitetta (3.2 ja 3.3 kohta edellä), ilmoittakaa jokin seuraavista lisätiedoista:

4.7. Jos vastaaja on luonnollinen henkilö:

4.7.1. Vastaajan syntymäaika:

4.7.2. Vastaajan henkilötunnus:

4.7.3. Vastaajan passin numero:

4.8. Jos vastaaja on oikeushenkilö, ilmoittakaa tunnus kaupparekisterissä:

5. Toimivalta

Onko vastaajaa vastaan jo annettu pyynnöstänne tuomio tai virallinen asiakirja tai vahvistettu tuomioistuimessa tehty sovinto?

Kyllä

¨

Ei

¨

Jos vastasitte ”Kyllä”, siirtykää 6 kohtaan.

Jos vastasitte ”Ei”, ilmoittakaa seuraavat tiedot ja siirtykää sitten 7 kohtaan.

Lomake on jätettävä tuomioistuimelle, joka on asiassa toimivaltainen. Toimivalta antaa eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on sillä tuomioistuimella, joka on toimivaltainen käsittelemään pääasian EU:n lainsäädännön mukaisesti. Tietoa toimivaltasäännöistä on Euroopan siviilioikeudellisen atlaksen verkkosivuilla osoitteessa http://ec.europa.eu/justice_home/judicialatlascivil/html/index_fi.htm. Eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä voi myös hakea suoraan siinä jäsenvaltiossa, jossa tili sijaitsee.

Tämä kohta sisältää esimerkinomaisen luettelon asetuksen mukaisesti mahdollisista toimivaltaperusteista.

Verkkosivuilla osoitteessa http://ec.europa.eu/civiljustice/glossary/glossary_fi.htm on selitys eräistä käytetyistä oikeudellisista termeistä.

5. Millä perusteella katsotte tuomioistuimen olevan toimivaltainen?

 

5.1. Vastaajan kotipaikka

¨

5.2. Paikka, jossa sopimus pannaan täytäntöön

¨

5.3. Paikka, jossa vahinko on tapahtunut

¨

5.4. Asianosaiset ovat sopineet tuomioistuimen valinnasta

¨

5.5. Paikka, jossa turvattava pankkitili sijaitsee

¨

5.6. Muu (mikä?)

6. Voimassa oleva tuomio, tuomioistuimessa tehty sovinto tai virallinen asiakirja

6.1. Tuomioistuimen tai muun viranomaisen nimi:6.2. Tuomion antamispäivä:

6.3. Valuutta:

 

□ euro (EUR) □ Bulgarian lev (BGN) □ Tšekin koruna (CZK) □ Unkarin forintti (HUF) □ Liettuan liti (LTL) □ Latvian lati (LVL) □ Puolan zloty (PLN) □ Englannin punta (GBP) □ Romanian leu (RON) □ Ruotsin kruunu (SEK) □ Muu (ilmoittakaa ISO-koodi):

6.4. Tuomiossa ilmoitettu rahamäärä, joka vastaajan on maksettava kantajalle

6.4.1. Pääoman määrä:

6.4.2. Tuomiossa määritetty korko:

    Määrä:______        tai

           korkoprosentti …% Korko lasketaan alkaen … (pp/kk/vvvv) … (pp/kk/vvvv) saakka.

Tuomion antamispäivästä alkaen laskettava korko:

           korkoprosentti …%

6.4.3. Onko vastaajan maksettava kustannuksia?

□ Ei

□ Kyllä. Täsmentäkää, mitä kustannuksia, ja ilmoittakaa vaadittu tai tähän mennessä kertynyt määrä:

□ Oikeudenkäyntimaksut: …□ Asianajajan palkkiot:

….□ Asiakirjojen tiedoksiantokulut:

…□ Muut:

 

6.5. Vakuutan, että tuomiota, virallista asiakirjaa tai tuomioistuimessa tehtyä sovintoa ei vielä ole noudatettu                □ Kyllä

6.6. Onko tuomio, virallinen asiakirja tai tuomioistuimessa tehty sovinto täytäntöönpanokelpoinen täytäntöönpanevassa jäsenvaltiossa ilman eri toimenpiteitä tai onko se julistettu siellä täytäntöönpanokelpoiseksi?

□ Ei – siirtykää 8 kohtaan.

□ Kyllä – liittäkää hakemukseen.

           □ todistus täytäntöönpanoa varten, jonka tuomioistuin tai toimivaltainen viranomainen on antanut sovellettavan EU:n säädöksen nojalla, tai

           □ päätös täytäntöönpanokelpoiseksi julistamisesta

ja siirtykää 9 kohtaan.

 

 

7. Vaatimuksen määrä ja perustelut (jätetään täyttämättä, jos täytitte 6 kohdan)

Eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys voidaan antaa, jos voitte esittää asiaankuuluvat tosiseikat ja niitä kohtuudella tukevat todisteet, joiden avulla tuomioistuin voi varmistua siitä, että vastaajaa vastaan esittämänne vaatimus vaikuttaa perustellulta sen määrän osalta, jolle turvaamismääräystä haetaan.

7.1. Vaatimuksen pääoman määrä:7.2. Koron määrä:

7.2.1. THakemuksen jättöpäivään saakka laskettu korko:7.2.2. Korkoprosentti: …%

7.3. Perustelut vastaajaa vastaan esitetylle vaatimukselle:

7.4. Luettelo liitteenä olevista kirjallisista todisteista:

8. Syyt siihen, miksi tarvitaan eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys (jätetään täyttämättä, jos vastasitte 6.5 kohdassa ’Kyllä’)

Eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys voidaan antaa vain, jos voitte tosiseikoin osoittaa, että vastaajaa vastaan annetun tai myöhemmin annettavan asiakirjan täytäntöönpano on ilman määräystä mahdotonta tai olennaisesti vaikeampaa erityisesti, koska on olemassa riski siitä, että vastaaja saattaa siirtää, hävittää tai piilottaa varoja, jotka ovat yhdellä tai useammalla turvattavalla pankkitilillä.

8.1. Onko olemassa riski, että vastaaja saattaa siirtää, hävittää tai piilottaa varoja, jotka ovat pankkitilillä? Jos on, kuvailkaa tilannetta tarkemmin:8.2. Onko olemassa muita edellä tässä kohdassa mainittuja riskejä?

Jos on, antakaa lisätietoja:8.3. Luettelo liitteenä olevista kirjallisista todisteista:

9. Muut tuomioistuimet, joille on esitetty turvaamistoimenpiteitä koskeva hakemus

Tässä on ilmoitettava, jos olette pyytänyt joltakin toiselta tuomioistuimelta turvaamistoimenpidettä samaa vastaajaa vastaan ja samojen oikeuksien turvaamiseksi. Teidän on ilmoitettava eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä koskevaa hakemusta käsittelevälle tuomioistuimelle kaikista muista eurooppalaisista tilivarojen turvaamismääräyksistä tai kansallisen lainsäädännön mukaisista turvaamistoimenpiteistä, joita on annettu tai määrätty.

9.1. Muut eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä koskevat hakemukset9.1.1. Tuomioistuimen nimi:

9.1.2. Tuomioistuimen osoite:

9.1.3. Hakemuksen viitenumero:

9.1.4. Onko vaatimuksen määrä sama kuin tässä hakemuksessa?

□ Kyllä. □ Ei. Jos ei ole, ilmoittakaa toisessa hakemuksessa pyydetty määrä ja sen valuutta:

9.2. Kansallista turvaamistoimenpidettä koskevat hakemukset9.2.1. Tuomioistuimen nimi:

9.2.2. Tuomioistuimen osoite:

9.2.3. Hakemuksen viitenumero:

9.1.4. Onko vaatimuksen määrä sama kuin tässä hakemuksessa?

□ Kyllä. □ Ei. Jos ei ole, ilmoittakaa toisessa hakemuksessa pyydetty määrä ja sen valuutta:

10. Päiväys ja allekirjoitus

Merkitkää lomakkeen viimeiselle sivulle nimenne selvennys, allekirjoitus ja päivämäärä.

Pyydän tuomioistuinta antamaan vastaajaa vastaan eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen vaatimukseni perusteella.

Vakuutan, että antamani tiedot ovat parhaan tietoni mukaan oikeat ja olen antanut ne vilpittömässä mielessä.

Paikka:

Päivämäärä:     ___/___/_____

Nimi ja allekirjoitus:

Luettelo hakemukseen liitetyistä asiakirjoista:LIITE II

EUROOPPALAINEN TILIVAROJEN TURVAAMISMÄÄRÄYS

(Eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen luomisesta rajat ylittävää velkojen perintää varten siviili- ja kauppaoikeudellisissa asioissa annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o XXX 21 artikla)

1.        Määräyksen antanut tuomioistuin

1.1      Nimi:

1.2      Osoite:

1.3      Katuosoite/Postilokero-osoite:

1.4      Postinumero ja postitoimipaikka:

1.5      Jäsenvaltio

Alankomaat (NL) □ Belgia (BE) □ Bulgaria (BG) □ Espanja (ES) □ Irlanti (IE) □ Italia (IT) □ Itävalta (AT) □ Kreikka (EL) □ Kypros (CY) □ Latvia (LV) □ Liettua (LT) □ Luxemburg (LU) □ Malta (MT) □ Portugali (PT) □ Puola (PL) □ Ranska (FR) □ Romania (RO) □ Ruotsi (SE) □ Saksa (DE) □ Slovakia (SK) □ Slovenia (SI) □ Suomi (FI) □ Tšekki (CZ) □ Unkari (HU) □ Viro (EE) □ Yhdistynyt kuningaskunta (UK) □

1.6      Puhelin/faksi/sähköpostiosoite:

2.        Kantaja

2.1.     Sukunimi, etunimi / yrityksen tai yhteisön nimi:

2.2.     Osoite:

2.2.1.  Katuosoite/Postilokero-osoite:

2.2.2.  Postinumero ja postitoimipaikka:

2.2.3.  Maa (jos kyseessä on jäsenvaltio, ilmoittakaa 1 kohdassa esitetty maakoodi):

3.        Vastaaja

3.1.     Sukunimi, etunimi / yrityksen tai yhteisön nimi:

3.2.     Osoite:

3.2.1.  Katuosoite/Postilokero-osoite:

3.2.2.  Postinumero ja postitoimipaikka:

3.2.3.  Maa (jos kyseessä on jäsenvaltio, ilmoittakaa 1 kohdassa esitetty maakoodi):

4.        Eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen päivämäärä ja viitenumero

4.1.     Päivämäärä:

4.2.     Määräyksen viitenumero:

5.        Pankkitilit, jotka pyydetään turvaamaan

Tuomioistuin on määrännyt, että seuraava vastaajan pankkitili on turvattava jäljempänä 6.5 kohdassa mainittuun määrään asti:

5.1.     Ensimmäistä turvattavaa tiliä koskevat tiedot

5.1.1.  Jäsenvaltio, jossa tili sijaitsee (ilmoittakaa 1 kohdassa esitetty maakoodi):

5.1.2.  Pankin nimi ja osoite:

5.1.3.  Pankkitilin numero:

5.2.     Toista turvattavaa tiliä koskevat tiedot

5.2.1.  Jäsenvaltio, jossa tili sijaitsee:

5.2.2.  Pankin nimi ja osoite:

5.2.3.  Pankkitilin numero:

(jos on kyse useammasta kuin yhdestä tilistä, käyttäkää lisälehtiä)

Jos turvattavia pankkitilejä on useampia, kantajan on huolehdittava siitä, että kaikki sellaiset turvatut määrät vapautetaan, jotka ylittävät jäljempänä 6.5 kohdassa ilmoitetun määrän (28 artiklan 2 kohta).

HUOM: Jos kantaja ei ole kyennyt ilmoittamaan muita tietoja kuin sen jäsenvaltion, jossa tili sijaitsee, määräys voidaan panna täytäntöön vain, jos täytäntöönpanevan jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen hankkii tarvittavat tiedot.

6.        Turvattava määrä

6.1.     Valuutta:

□ Euro (EUR) □ Bulgarian lev (BGN) □ Tšekin koruna (CZK) □ Viron kruunu (EEK) □ Englannin punta (GBP) □ Unkarin forintti (HUF) □ Liettuan liti (LTL) □ Latvian lati (LVL) □ Puolan zloty (PLN) □ Romanian leu (RON) □ Ruotsin kruunu (SEK) □ Muu

(ilmoittakaa ISO-koodi):

6.2.     Pääoman määrä:

6.3.     Korko:

6.4.     Tuomiossa korvattaviksi määrätyt kustannukset:

6.5.     Turvattava määrä yhteensä:

7.        Vakuus

7.1.     Vaaditaanko kantajalta vakuutta?

□ Ei

□ Kyllä. Vakuuden määrä:

Valuutta:

□ Euro (EUR) □ Bulgarian lev (BGN) □ Tšekin koruna (CZK) □ Viron kruunu (EEK) □ Englannin punta (GBP) □ Unkarin forintti (HUF) □ Liettuan liti (LTL) □ Latvian lati (LVL) □ Puolan zloty (PLN) □ Romanian leu (RON) □ Ruotsin kruunu (SEK) □ Muu (ilmoittakaa ISO-koodi):

7.2      Täytäntöönpano päätetään, jos vastaaja antaa vakuuden, jonka suuruus on:

8.        Kustannukset

8.1.     Valuutta:

□ Euro (EUR) □ Bulgarian lev (BGN) □ Tšekin koruna (CZK) □ Viron kruunu (EEK) □ Englannin punta (GBP) □ Unkarin forintti (HUF) □ Liettuan liti (LTL) □ Latvian lati (LVL) □ Puolan zloty (PLN) □ Romanian leu (RON) □ Ruotsin kruunu (SEK) □ Muu (ilmoittakaa ISO-koodi):

8.2.     Onko vastaajan maksettava menettelyn kustannukset joko kokonaan tai osittain?

□ Ei

□ Kyllä. Täsmennetään, mitkä kustannukset, ja ilmoitetaan vaadittu tai tähän mennessä kertynyt määrä:

           □ Oikeudenkäyntimaksut: …

           □ Asianajajan palkkiot: ….

           □ Asiakirjojen tiedoksiantokulut: …

           □ Muut: …

9. Määräyksen kesto

Määräys voidaan kumota, ellei kantaja nosta kannetta pääasiassa viimeistään …. (pvm) [30 päivää määräyksen antamispäivästä][19].

Paikka ….....................           Päivämäärä ...............................

……………………………..

Allekirjoitus ja/tai leima

LIITE III

Pankin ilmoitus

Toimivaltaiselle viranomaiselle ja kantajalle annettavat tiedot varoista, jotka turvataan eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen nojalla

(Eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen luomisesta rajat ylittävää velkojen perintää varten siviili- ja kauppaoikeudellisissa asioissa annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o XXX 27 artiklan 1 kohta)

Tiedot on lähetettävä toimivaltaiselle viranomaiselle ja kantajalle joko suojattua sähköistä viestintäkanavaa käyttäen tai postitse.

1.        Määräyksen antanut tuomioistuin

1.1.     Nimi:

1.2.     Osoite:

1.2.1   Katuosoite/Postilokero-osoite:

1.2.2.  Postinumero ja postitoimipaikka:

1.2.3.  Jäsenvaltio

Alankomaat (NL) □ Belgia (BE) □ Bulgaria (BG) □ Espanja (ES) □ Irlanti (IE) □ Italia (IT) □ Itävalta (AT) □ Kreikka (EL) □ Kypros (CY) □ Latvia (LV) □ Liettua (LT) □ Luxemburg (LU) □ Malta (MT) □ Portugali (PT) □ Puola (PL) □ Ranska (FR) □ Romania (RO) □ Ruotsi (SE) □ Saksa (DE) □ Slovakia (SK) □ Slovenia (SI) □ Suomi (FI) □ Tšekki (CZ) □ Unkari (HU) □ Viro (EE) □ Yhdistynyt kuningaskunta (UK) □

2.        Tuomioistuimen antama eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys

2.1.     Eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen viitenumero:

2.2.     Turvattava määrä yhteensä:

3.        Kantaja

3.1.     Sukunimi, etunimi / yrityksen tai yhteisön nimi:

3.2.     Osoite:

3.2.1.  Katuosoite/Postilokero-osoite:

3.2.2.  Postinumero ja postitoimipaikka:

3.2.3.  Maa (jos kyseessä on jäsenvaltio, ilmoittakaa 1 kohdassa esitetty maakoodi):

3.3.     Sähköposti:

4.        Vastaaja

4.1.     Sukunimi, etunimi / yrityksen tai yhteisön nimi:

4.2.     Osoite:

4.2.1.  Katuosoite/Postilokero-osoite:

4.2.2.  Postinumero ja postitoimipaikka:

4.2.3.  Maa (jos kyseessä on jäsenvaltio, ilmoittakaa 1 kohdassa esitetty maakoodi):

5.        Turvatut varat

5.1.     Pankin nimi:

5.2.     Pankin osoite:

5.3.     Jäsenvaltio (ilmoittakaa 1 kohdassa esitetty maakoodi):

5.4      Pankin puhelin/faksi/sähköpostiosoite:

5.5.     Turvattu rahamäärä:

Paikka ….....................           Päivämäärä ...............................

……………………………..Allekirjoitus ja/tai leima

LIITE IV

UUDELLEENTARKASTELUA KOSKEVA HAKEMUS

(Eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen luomisesta rajat ylittävää velkojen perintää varten siviili- ja kauppaoikeudellisissa asioissa annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o XXX 34, 35 ja 36 artikla)

TÄRKEÄ HUOMAUTUS:

Kieli

Tämä lomake on täytettävä sen tuomioistuimen kielellä, jolle se lähetetään. Lomake on saatavilla kaikilla Euroopan unionin toimielinten virallisilla kielillä Euroopan siviilioikeudellisen atlaksen verkkosivuilla osoitteessa http://ec.europa.eu/justice_home/judicialatlascivil/html/index_fi.htm, mikä voi helpottaa lomakkeen täyttämistä vaaditulla kielellä.

1.        Hakija

1.1.     Sukunimi, etunimi / yrityksen tai yhteisön nimi:

1.2.     Osoite:

1.2.1.  Katuosoite/Postilokero-osoite:

1.2.2.  Postinumero ja postitoimipaikka:

1.2.3.  Maa (jos kyseessä on jäsenvaltio, ilmoittakaa 2 kohdassa esitetty maakoodi):

2.        Eurooppalaisen turvaamismääräyksen antanut tuomioistuin

2.1.     Nimi:

2.2.     Osoite:

2.2.1.  Katuosoite/Postilokero-osoite:

2.2.2.  Postinumero ja postitoimipaikka:

2.2.3.  Jäsenvaltio

Alankomaat (NL) □ Belgia (BE) □ Bulgaria (BG) □ Espanja (ES) □ Irlanti (IE) □ Italia (IT) □ Itävalta (AT) □ Kreikka (EL) □ Kypros (CY) □ Latvia (LV) □ Liettua (LT) □ Luxemburg (LU) □ Malta (MT) □ Portugali (PT) □ Puola (PL) □ Ranska (FR) □ Romania (RO) □ Ruotsi (SE) □ Saksa (DE) □ Slovakia (SK) □ Slovenia (SI) □ Suomi (FI) □ Tšekki (CZ) □ Unkari (HU) □ Viro (EE) □ Yhdistynyt kuningaskunta (UK) □

3.        Eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys

3.1.     Päivämäärä ja viitenumero:

3.2.     Turvattava määrä yhteensä:

4.        Täytäntöönpaneva jäsenvaltio

Jäsenvaltio, jossa määräys on pantu täytäntöön (ilmoittakaa 2 kohdassa esitetty maakoodi):

5.        Kantaja

5.1.     Sukunimi, etunimi / yrityksen tai yhteisön nimi:

5.2.     Osoite:

5.2.1.  Katuosoite/Postilokero-osoite:

5.2.2.  Postinumero ja postitoimipaikka:

5.2.3.  Maa (jos kyseessä on jäsenvaltio, ilmoittakaa 2 kohdassa esitetty maakoodi):

Uudelleentarkastelua koskeva pyyntö

Useimmissa tapauksissa eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen uudelleentarkastelua koskeva hakemus osoitetaan määräyksen antaneelle tuomioistuimelle. Tämä koskee esimerkiksi tapauksia, joissa on tarkoitus vedota johonkin 6 kohdassa esitetyistä seikoista ja erityisesti kiistää vaatimuksen olemassaolo ylipäänsä tai sen määrä tai varojen hävittämisen riski.

Jos haluatte vedota johonkin 7 kohdassa esitetyistä syistä, jotka koskevat täytäntöönpanomenettelyä ja erityisesti täytäntöönpanosta vapautettuja määriä, hakemus on osoitettava täytäntöönpanevan jäsenvaltion tuomioistuimelle.

Jos teitä vastaan on nostettu kanne kuluttajana, työntekijänä tai vakuutettuna, voitte osoittaa uudelleentarkastelua koskevan hakemuksen sen jäsenvaltion toimivaltaiselle tuomioistuimelle, jossa teillä on kotipaikka. Siinä tapauksessa valitkaa haluamanne vaihtoehdot 6 kohdassa ja/tai 7 kohdassa ja täyttäkää myös 8 kohta.

6.        Pyyntö määräyksen uudelleentarkastelemisesta sen antaneessa tuomioistuimessa

HUOM: Jos eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on annettu teitä vastaan annetun tuomion, tuomioistuimessa tehdyn sovinnon tai virallisen asiakirjan nojalla, teillä on oikeus vedota vain 6.1.1, 6.1.2 ja 6.2 kohdassa esitettyihin seikkoihin.

Pyydän eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen uudelleentarkastelua, koska (valitkaa asianmukainen vaihtoehto)

6.1. eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antamisedellytykset eivät täyttyneet, sillä

6.1.1. □ asetusta ei voida soveltaa kantajan vaatimukseen/tuomioon (2 artikla)

6.1.2. □ määräyksen antaneella tuomioistuimella ei ole toimivaltaa (6 artikla tai 14 artiklan 1 kohta)

6.1.3. □ kantajan vaatimus ei ole perusteltu (7 artiklan 1 kohta); perustelkaa:

6.1.4. □ ei ole olemassa riskiä, että pankkitilillä olevat varat siirrettäisiin, hävitettäisiin tai piilotettaisiin (7 artiklan 1 kohdan b alakohta); perustelkaa:

6.2. □ 6.3. □ kantajalta olisi pitänyt vaatia vakuus tai suurempi vakuus kuin tuomioistuin määräsi (perustelkaa):

6.4. □ kantaja ei ole nostanut pääasiassa kannetta 2 viikon kuluessa määräyksen antamispäivästä tai määräyksen antaneen tuomioistuimen määräämässä lyhyemmässä määräajassa.

7.        Pyyntö määräyksen uudelleentarkastelemisesta täytäntöönpanevassa jäsenvaltiossa

HUOM: Jos eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on annettu teitä vastaan annetun tuomion, tuomioistuimessa tehdyn sovinnon tai virallisen asiakirjan nojalla, teillä ei ole oikeutta vedota 7.4 kohdassa esitettyihin seikkoihin.

Pyydän eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen uudelleentarkastelua, koska (valitkaa asianmukainen vaihtoehto)

7.1. eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on pantu täytäntöön vastoin täytäntöönpanevan jäsenvaltion lainsäädäntöä, sillä:

7.1.1. □ vastaajalla on oikeus tietyn rahamäärän vapauttamiseen eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen täytäntöönpanosta, mutta kyseinen määrä tai osa siitä on myös turvattu.

7.1.2. □ vastaajan tili on vapautettu täytäntöönpanosta tällaisia vapautuksia koskevan lainsäädännön nojalla.

7.2. □ eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen täytäntöönpano on päätettävä, sillä täytäntöönpanevassa jäsenvaltiossa on annettu tuomio, jossa hylätään kantajan vaatimus.

7.3. □ eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on kumottava sen perusteella, että tuomioistuimessa tehty sovinto tai virallinen asiakirja on kumottu määräyksen antaneessa jäsenvaltiossa.

7.4. □ kantaja ei ole nostanut pääasiassa kannetta 30 päivän kuluessa eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antamispäivästä tai määräyksen antaneen tuomioistuimen määräämässä lyhyemmässä määräajassa.

7.5. □ eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen täytäntöönpano on keskeytettävä sen perusteella, että tuomion, tuomioistuimessa tehdyn sovinnon tai virallisen asiakirjan täytäntöönpanokelpoisuus on keskeytetty määräyksen antaneessa jäsenvaltiossa.

8.        Pyyntö määräyksen uudelleentarkastelemisesta siinä jäsenvaltiossa, jossa vastaajalla on kotipaikka

Eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on annettu minua vastaan

□ kuluttajana

□ työntekijänä

□ vakuutettuna.

Paikka: …

Päivämäärä (pp/kk/vvvv):

Hakijan tai hänen valtuutetun edustajansa nimi:

Vakuutan, että antamani tiedot ovat parhaan tietoni mukaan oikeat ja olen antanut ne vilpittömässä mielessä.

Allekirjoitus:

  • [1] * Tarkistukset: uusi tai muutettu teksti merkitään lihavoidulla kursiivilla, poistot symbolilla ▌.
  • [2]  EUVL C 191, 29.6.2012, s. 57.
  • [3]  EYVL C 12, 15.1.2001, s. 1.
  • [4]  EUVL C 115, 4.5.2010, s. 1.
  • [5]  EUVL L 324, 10.12.2007, s. 79.
  • [6]  EYVL L 124, 8.6.1971, s. 1.
  • [7]  EYVL L 281, 23.11.1995, s. 319.
  • [8]  EUVL C 373, 21.12.2011, s. 4.
  • [9]  EYVL L 8, 12.1.2001, s. 1.
  • [10]  EYVL L 166, 11.6.1998, s. 45.
  • [11]  EUVL L 177, 30.6.2006, s. 1.
  • [12]  EUVL L 267, 10.10.2009, s. 7.
  • [13]  EYVL L 12, 16.1.2001, s. 1.
  • [14]  EYVL L 174, 27.6.2001, s. 25.
  • [15]  EUVL L 319, 5.12.2007, s. 1.
  • [16]  EUVL L 124, 20.5.2003, s. 36.
  • [17]  Vapaaehtoinen
  • [18]  Vapaaehtoinen.
  • [19]             Tätä kohtaa sovelletaan vain, jos määräys on annettu ennen pääasiaa koskevan käsittelyn alkamista.

PERUSTELUT

1. Johdanto

Tällä hetkellä Euroopan unionissa käytetään erilaisia välineitä, joilla pyritään helpottamaan maksamatta jääneiden saatavien perintää. Niitä ovat eurooppalainen vähäisiin vaatimuksiin sovellettava menettely, eurooppalainen maksamismääräysmenettely ja riidattomia vaateita koskeva eurooppalainen maksusuoritusmääräys. Vaikka rajat ylittävien velkojen perintää koskevien tuomioiden tunnustaminen on kyseisten välineiden ansiosta helpottunut, siirtymätoimenpiteiden alalla on vielä paljon tehtävää.

Arvioiden mukaan eurooppalaiset yritykset menettävät joka vuosi noin 2,6 prosenttia liikevaihdostaan maksamatta jääneiden saatavien vuoksi. Velkojen perintää koskevien kansallisten säännösten pirstaleisuuden johdosta velallinen voikin helposti siirtää rahansa yhdessä jäsenvaltiossa sijaitsevalta pankkitililtä toisessa jäsenvaltiossa sijaitsevalle pankkitilille.

Kuten Euroopan komission ehdotuksen perusteluosassa[1] todetaan, nykytilanteen neljä suurinta ongelmaa ovat seuraavat:

•  Edellytykset, joita sovelletaan tilivarojen turvaamista koskevien määräysten antamiseen, vaihtelevat huomattavasti jäsenvaltioiden kesken[2].

•  Useissa jäsenvaltioissa ei ole mahdollisuutta saada tietoja velallisen pankkitilin sijainnista.

•  Tilivarojen turvaamismääräyksen hankkimisesta ja täytäntöönpanosta aiheutuu yleensä enemmän kustannuksia valtioiden rajat ylittävässä tilanteessa kuin jäsenvaltion sisällä.

•  Kansallisten täytäntöönpanojärjestelmien eroavuudet ja hitaus muodostavat vakavan ongelman velkojille.

Edellä mainittujen ongelmien ratkaisemiseksi asetusehdotuksessa esitetään uuden oikeudellisen tilivarojen turvaamisvälineen eli eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen käyttöönottoa. Velkoja voisi hyödyntää kyseistä välinettä kansallisten järjestelmien sijasta. Komission arvion mukaan yritykset voisivat periä ehdotetun toimenpiteen avulla takaisin jopa 600 miljoonan euron arvosta maksamatta jääneitä saataviaan[3].

2. Valiokunnan kanta

2.1. Soveltamisala

Valiokunta pitää myönteisenä, että komissio noudattaa oikeudellista yhdenmukaisuutta, sillä käsiteltävänä olevan ehdotuksen soveltamisalan ulkopuolelle suljetaan laajalti samat osa-alueet kuin Bryssel I -asetuksessa, kuten perhelainsäädäntö, sosiaalilainsäädäntö ja välimiesmenettely.

Valiokunta ehdottaa kuitenkin, että asetusehdotuksen soveltamisalan ulkopuolelle suljetaan aviovarallisuussuhteet ja perintöasiat. Valiokunnan mielestä niin laaja soveltamisala edellyttäisi erityistä vaikutustenarviointia. Kyseiset osa-alueet eivät myöskään näytä sisältyvän ehdotuksen tärkeimpiin tavoitteisiin, sillä komission mukaan ehdotuksen tavoitteena on auttaa perimään rajat ylittäviä saatavia ja tehostaa siviili- ja kauppaoikeuden alalla annettujen tuomioiden täytäntöönpanoa rajatylittävissä riita-asioissa[4].

2.2. Määritelmät

Valiokunta haluaa rajoittaa asetuksen soveltamisalaa ja pitää tarpeellisena selventää ja yksinkertaistaa asetusehdotuksen määritelmää sellaisista "asioista, joiden vaikutukset ulottuvat rajojen yli". Käsite ”rajatylittävä riita-asia” on määriteltävä asianmukaisesti. Tätä silmällä pitäen valiokunta ehdottaa, että rajatylittäviä vaikutuksia koskevia perusteita tiukennettaisiin "kääntämällä asetuksen sisältyvä olettama päälaelleen". Tämän seurauksena tapaukseen liittyisi rajatylittäviä vaikutuksia vain siinä tapauksessa, että velallisen kotipaikka ja/tai määräyksellä turvattavat pankkitilit sijaitsevat muussa jäsenvaltiossa kuin tuomioistuin, joka käsittelee eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä.

Valiokunta ei pidä suotavana, että ‘pankkitilin' määritelmään sisällytettäisiin ‘rahoitusvälineet’ sellaisina kuin ne ovat määriteltyinä direktiivin 2004/39/EY 4 artiklan 1 kohdan 17 alakohdassa. Kyseiset välineet kattavat esimerkiksi arvopaperit, rahamarkkinavälineet, yhteissijoituspalveluyritysten osuudet, optiosopimukset sekä luottoriskinvaihtosopimukset. Valiokunnan mielestä rahoitusvälineiden jäädyttämiseen varmuuden vuoksi liittyy toisenlaisia uhkia kuin perinteisten talletustilien jäädyttämiseen. Rahoitusvälineiden arvo nimittäin vaihtelee markkinakurssin heilahtelun mukaan. Näin ollen rahoitusvälineiden sisällyttämisellä turvaamismääräyksen soveltamisalaan voisi olla kielteisiä vaikutuksia niin velallisen kuin velkojan kannalta.

Valiokunta on sitä mieltä, että ehdotuksen 4 artiklan 7 kohtaan sisältyvää "vaatimuksen" määritelmää olisi laajennettava ja täsmennettävä. Maksu- ja takaisinmaksuvaatimusten mainitseminen helpottaisi esitetyn vaatimuksen perusteltavuuden arviointia sekä auttaisi välttämään sen vaatimuksen luonnetta koskevat tulkintaerot, jonka perusteella tuomari antaa eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen.

Ehdotuksen oikeusvarmuuden parantamiseksi valiokunta pitää myös tarpeellisena selventää pankkien määritelmää siten, että luottolaitokset ja sähköisen rahan liikkeeseenlaskijalaitokset erotetaan toisistaan.

2.3. Menettely eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen saamiseksi

·    Yksipuolinen menettely (ex parte)

Jotta väline olisi mahdollisimman tehokas, asetusehdotuksessa säädetään yllätyksellisyyden varmistamisesta eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen täytäntöönpanossa. Tavoitteena on estää velallista nostamasta tai siirtämästä varoja, jotka ovat jossain muussa jäsenvaltiossa kuin menettelyä koskevassa jäsenvaltiossa sijaitsevilla tileillä. Tätä varten eurooppalaista menettelyä voidaan soveltaa jo ennen kuin täytäntöönpanoasiakirja annetaan siinä jäsenvaltiossa, jossa velallinen sijaitsee[5]. Eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys voidaan antaa myös yksipuolista menettelyä noudattaen eli ilman, että velallista kuullaan ensin[6].

Toimenpiteen yllätyksellisyys on tärkeää säilyttää soveltamalla eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antamisessa yksipuolista menettelyä. Valiokunta kuitenkin katsoo, että kyseisen säännöksen sisältöä on syytä tarkastella uudelleen velallisen ja velkojan oikeuksien tasapainottamiseksi. Vaikuttaa nimittäin siltä, että ehdotus suosii liikaa kantajaa eikä anna riittäviä takeita sen lieventämiseksi, että eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys onkin tarpeettoman tiukka.

Edellä esitettyjen seikkojen perusteella valiokunta pitää toivottavana sellaisen säännöksen käyttöönottoa, jossa asianmukaisesti perustelluissa poikkeustapauksissa asiaa käsittelevällä tuomioistuimella on mahdollisuus pyytää vastaajaa antamaan lisätietoja[7], joiden perusteella voidaan tehdä tarkempi arvio hakemuksen perusteltavuudesta.

•   Edellytykset turvaamismääräyksen antamiselle

Valiokunta katsoo, että eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antamisehtoja on täsmennettävä ja tiukennettava, jotta velallisen ja velkojan oikeudet olisivat tasapainossa keskenään[8]. Näin ollen eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen hakemista koskevat ehdot määritellään kattavammin tätä asiaa koskevan 7 artiklan 1 kohdan b alakohtaan esitetyssä tarkistuksessa. Esitettyjen tarkistusten mukaan eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä voi hakea kuka tahansa henkilö, joka on vaarassa menettää lainasaatavansa joko kokonaan tai osittain. Samalla lainasaatavia koskevaa oikeutta on tiukennettu: tarkistuksissa on otettu käyttöön ”riittävyyden” peruste velkojan vaatimusta koskevien todisteiden sekä ja edelleen olemassa olevan riskin perusteet lainasaatavien menettämisen osalta.

•   Eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä koskeva hakemus

Valiokunta ehdottaa, että velalliselta vaadittaisiin eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä koskevassa hakemuksessa kattavampia ja täsmällisempiä tietoja. Saman ajatuksen mukaisesti muissa muutoksissa esitetään, että velkojan pitäisi liittää eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä koskevaan hakemukseen ilmoitus siitä, että hakemuksessa annetut tiedot ovat todenperäisiä ja että väärien tai epätäydellisten tietojen tahallisesta antamisesta voidaan määrätä oikeudellisia seuraamuksia sen jäsenvaltion lainsäädännön mukaisesti, jossa turvaamismääräystä haetaan.

   Todistustavat

Valiokunnan mielestä menettelyssä hyväksyttäviä todistuskeinoja koskevia perusteita on tarpeen täsmentää ja tiukentaa. Valiokunnan mukaan ei ole kuitenkaan tarpeen edellyttää todistajien tai asiantuntijoiden antamia kirjallisia lausumia. Käsite ”asiantuntija” nimittäin vaihtelee eri jäsenvaltioiden oikeusjärjestelmiin sisältyvissä säännöksissä, mikä voi johtaa väärien todistajanlausuntojen antamiseen. Tästä syystä valiokunta katsoo, että todisteiden keruumenetelmistä on säädettävä kansallisessa lainsäädännössä. Lisäksi se ehdottaa, että ehdotustekstistä poistetaan mahdollisuus käyttää asiantuntijoiden lausumia.

•   Velkojan vastuu

Jotta eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä käytettäisiin ”vastuullisesti”, velkoja pitäisi valiokunnan mielestä velvoittaa korvaamaan kantajalle eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräyksestä mahdollisesti aiheutuvat vahingot, jos turvaamismääräys perutaan tai sitä muutetaan, jos turvaamismääräyksen täytäntöönpano keskeytetään tai jos turvaamismääräystä koskevan hakemuksen käsittelyssä todetaan, että vaatimus on perusteeton. Valiokunta ehdottaa myös, että velkojalta pitäisi vaatia pakollinen vakuustalletus tai muu riittävä vakuus, jolla eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen täytäntöönpanosta mahdollisesti koituvat vahingot maksetaan velalliselle siinä tapauksessa, että määräys kumotaan myöhemmin.

2.4. Tilitiedot ja menettelystä koituvat kustannukset

Valiokunta katsoo, että asetusehdotuksen 16 artiklan c kohdan iii ja iv alakohdassa tarkoitetut tiedot, eli syntymäaika, henkilötunnus tai passin numero tai oikeushenkilön tunnus kaupparekisterissä, on aina ilmoitettava velallisen pankkitilin tunnistamisessa tarvittavan tiedon tason parantamiseksi. Tämä parantaa samalla myös velallisen oikeuksien suojatasoa. Tällaisen säännöksen avulla velallisen tilit voidaan tunnistaa nopeammin ja varmemmin.

Asetusehdotuksen 17 artiklan säännösten osalta valiokunta ehdottaa Euroopan tietosuojavaltuutetun antaman lausunnon[9] huomioon ottamiseksi ja epäolennaisten tietojen antamisen ja pankkisalaisuuksien paljastumisen estämiseksi, että mahdollisuus pyytää ja saada vastaajan tilitietoja rajoitetaan koskemaan vain sellaisia tietoja, joita todella tarvitaan vastaajan tilien tunnistamisessa. Lisäksi hän esittää, että pyydettyjen tietojen on oltava täsmällisempiä. Valiokunnan mukaan toimivaltaisen tuomioistuimen käytössä olevia tiedonsaantimenetelmiä pitäisi myös täydentää siten, että kyseisellä tuomioistuimella on mahdollisuus velvoittaa vastaaja ilmoittamaan tilinsä sijainti sekä kieltää tätä käyttämästä, nostamasta tai siirtämästä tilillä olevia varoja velkaa vastaavan ja eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksessä ilmoitetun summan arvosta.

Komission ehdotuksen mukaan sellaisten kustannusten maksamisesta tai korvaamisesta, joita pankeille aiheutuu eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen täytäntöönpanosta, on säädettävä kansallisessa lainsäädännössä (30 artiklan 1 kohta). Kansallisten oikeusjärjestysten erilaisuuden vuoksi tämänkaltainen säännös saattaisi kuitenkin olla joidenkin pankkien kannalta syrjivä, jos kyseinen korvaus ei koske niitä. Ehdotetun menettelyn toteuttaminen edellyttää kiistatta henkilö- ja talousresursseja, joiden kustannuksia ei voida jättää huomioimatta, sillä menettelyssä ei ajeta yleistä etua vaan yksittäisten henkilöiden etua. Näin ollen valiokunta katsoo, että 30 artiklassa on viitattava selkeisiin ja yhdenmukaisiin säännöksiin siitä, miten eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen täytäntöönpanosta pankeille koituvat kulut maksetaan.

  • [1]  Katso asetusehdotuksen perusteluosa (COM(2011)0445, s. 3).
  • [2]  Tilivarojen turvaamista koskeva määräys ei ole ”universaali” käsite unionin oikeusjärjestelmässä. Eri oikeusjärjestelmissä on pikemminkin sovellettu erilaisia siirtymätoimenpiteitä, jotka voivat olla yleisiä toimenpiteitä, kuten kehotuksia (Irlanti) tai määräyksiä (Tanska), tai erityisiä välineitä, kuten ulosmittausmääräys (Garnishment Order) (Malta). Katso tähän liittyen CSES-tutkimuskeskuksen Euroopan komission toimeksiannosta laatima ja vuonna 2011 julkaisema tilivarojen turvaamismääräystä koskevien kansallisten menettelyjen vertaileva analyysi: ”Study for an Impact Assessment on a Draft Legislative Proposal on the Attachment of Bank Accounts” (s. 70–85).
  • [3]  komission asetusehdotusta koskeva vaikutustenarviointi (s. 35), joka on saatavilla osoitteessa http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=SEC:2011:0937:FIN:EN:PDF.
  • [4]  Komission asetusehdotuksen perustelut, COM(2011)0445, s. 4.
  • [5]  5 artikla (Sovellettavuus)
  • [6]  10 artikla (Yksipuolinen menettely (ex parte))
  • [7]  Kontradiktorinen periaate on yksi jäsenvaltioiden oikeusjärjestysten perusperiaatteista.
  • [8]  Katso asetusehdotuksen 7 artikla.
  • [9]  Katso: Euroopan tietosuojavaltuutetun lausunto EUVL C 373/2011, s. 4.

TALOUS- JA RAHA-ASIOIDEN VALIOKUNNAN LAUSUNTO (1.3.2012)

oikeudellisten asioiden valiokunnalle

ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen luomisesta rajat ylittävää velkojen perintää varten siviili- ja kauppaoikeudellisissa asioissa
(KOM(2011)0445 – C7‑0211/2011 – 2011/0204(COD))

Valmistelija: Elena Băsescu

LYHYET PERUSTELUT

Valmistelija katsoo, että tehokkaampi rajat ylittävä velkojen perintä parantaa kilpailukykyä sisämarkkinoilla. Velkojen perintään liittyvät järjestelyt ovat monimutkaisia, mistä aiheutuu taloudellista haittaa etenkin yrityksille, jotka käyvät kauppaa tai tarjoavat palveluita toisissa jäsenvaltioissa. Yhtenä sisämarkkinoiden tasavertaisten toimintaedellytysten peruslähtökohtana on oltava, että velkojen perintä yli valtioiden rajojen on toimivaa ja kohtuuhintaista. Koska selvyys on olennaista määriteltäessä rajatylittäviä vaikutuksia, valmistelija pyrkii siihen, että vaikutukset määriteltäisiin sen mukaan, mitä ne ovat, eikä sen mukaan, mitä ne eivät ole.

Eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on vaihtoehto jäsenvaltioiden sisäisille oikeuskäsittelyille, ja sillä pyritään samoihin tavoitteisiin. Tilivarojen turvaamismääräyksen antaminen ilmoittamatta siitä velalliselle takaa eittämättä määräyksen tehokkaan täytäntöönpanon. Samalla olisi kuitenkin löydettävä tasapaino velkojien oikeuden saatavien perimiseen ja velallisten asianmukaisen suojaamisen välillä. Valmistelija on samaa mieltä siitä, että on tarpeen vaatia velkojalta vakuutta, jonka määrän asianomainen tuomioistuin määrää, sekä siitä, että on tarpeen selventää sellaisia käsitteitä kuten vaateen perusteet. Samalla periaatteeksi olisi otettava oikeudenkäyntien ripeys ja asetettava tilivarojen turvaamismääräyksen antamiselle ja täytäntöönpanolle lyhyet ja tarkat määräajat.

Valmistelija katsoo, että omaisuuden ilmoittaminen olisi rajoitettava kulloisetkin saatavat kattaviin määriin ja että tilivarojen turvaamismääräyksen ulkopuolelle olisi jätettävä määrät, joita velallinen tarvitsee peruselinkustannuksiin. Samalla on katettava turvaamismääräyksen toimeenpanosta aiheutuvat pankkikulut ja varmistettava, että suoritukset vastaavat tarkasti pankeille näiden palvelujen tarjoamisesta aiheutuvia todellisia kuluja, mikä on suhteellisuus- ja puolueettomuusperiaatteiden mukaista.

TARKISTUKSET

Talous- ja raha-asioiden valiokunta pyytää asiasta vastaavaa oikeudellisten asioiden valiokuntaa sisällyttämään mietintöönsä seuraavat tarkistukset:

Tarkistus  1

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 15 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(15) Tässä asetuksessa olisi annettava riittävät takeet määräyksen väärinkäyttöä vastaan. Tuomioistuimen olisi erityisesti voitava vaatia velkojalta vakuutta, jolla turvataan velalliselle aiheettomasta määräyksestä mahdollisesti aiheutuvien vahinkojen korvaaminen, ellei velkojan hyväksi ole jo annettu tuomiota, joka on täytäntöönpanokelpoinen määräyksen täytäntöönpanevassa jäsenvaltiossa. Velkojan velvollisuudesta korvata vahingot velalliselle olisi säädettävä tarkemmin kansallisessa lainsäädännössä. Jos jäsenvaltion lainsäädännössä ei säädetä kantajan vastuuvelvollisuudesta, tämä asetus ei saisi estää vaikutuksiltaan vastaavia toimenpiteitä, kuten kantajalta vaadittavaa sitoumusta korvata vahingot.

(15) Tässä asetuksessa olisi annettava riittävät takeet määräyksen väärinkäyttöä vastaan. Tuomioistuimen olisi erityisesti vaadittava velkojalta vakuutta, jolla turvataan velalliselle aiheettomasta määräyksestä mahdollisesti aiheutuvien vahinkojen korvaaminen, ellei velkojan hyväksi ole jo annettu tuomiota, joka on täytäntöönpanokelpoinen määräyksen täytäntöönpanevassa jäsenvaltiossa. Asianomainen tuomioistuin asettaa vakuuden määrän velan määrän mukaan Velkojan velvollisuudesta korvata vahingot velalliselle olisi säädettävä yksityiskohtaisesti kansallisessa lainsäädännössä, mutta jäsenvaltioiden olisi varmistettava, että on annettu säännöksiä määräyksen väärinkäytön korvaamisesta uhreille.

Perustelu

Koska tilivarojen turvaamismääräyksen antamiseen sovellettavat ehdot eivät ole tarpeeksi tiukat, velkojilta on tarpeen vaatia vakuutta, jonka määrän asianomainen tuomioistuin asettaa.

Tarkistus  2

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 17 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(17) Tilivarojen turvaamismääräyksen nopean täytäntöönpanon varmistamiseksi asetuksessa olisi säädettävä, että määräyksen antanut tuomioistuin toimittaa sen pankille käyttäen oikeudenkäynti- ja muiden asiakirjojen tiedoksiannosta jäsenvaltioissa annetussa asetuksessa (EY) N:o 1393/2007 tarkoitettua suoraa tiedoksiantoa. Tässä asetuksessa olisi myös säädettävä asianmukaisista säännöistä, jotka koskevat määräyksen toteuttamista pankissa. Lisäksi asetuksessa olisi velvoitettava pankki ilmoittamaan, onko määräyksellä saatu turvattua velallisen varoja.

(17) Siltä varalta, että kantajan pyynnöstä on jo annettu tuomio tai muu täytäntöönpanoasiakirja pääasiassa, ja tilivarojen turvaamismääräyksen nopean täytäntöönpanon varmistamiseksi asetuksessa olisi säädettävä, että määräyksen antanut tuomioistuin toimittaa sen pankille käyttäen oikeudenkäynti- ja muiden asiakirjojen tiedoksiannosta jäsenvaltioissa annetussa asetuksessa (EY) N:o 1393/2007 tarkoitettua suoraa tiedoksiantoa. Tässä asetuksessa olisi myös säädettävä asianmukaisista säännöistä, jotka koskevat määräyksen toteuttamista pankissa. Lisäksi asetuksessa olisi velvoitettava pankki ilmoittamaan, onko määräyksellä saatu turvattua velallisen varoja.

Perustelu

Komission ehdotuksen mukaisesti eksevatuuria ei pitäisi edellyttää, jos pääasiassa annetussa tuomiossa on jo määrätty varoja velkojalle, sillä tilivarojen turvaamismääräys pannaan täytäntöön ainoastaan velkojan osalta, joka pyrkii pääsemään käsiksi itselleen lainmukaisesti kuuluvaan omaisuuteen.

Tarkistus  3

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 17 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(17 a) Jos kantajan pyynnöstä ei ole vielä annettu tuomiota tai muuta täytäntöönpanoasiakirjaa pääasiassa, niiden jäsenvaltioiden tuomioistuimet, joissa tilejä pidetään, voivat järjestää tilivarojen turvaamismääräyksestä oikeasuhteisen vähimmäiskäsittelyn. Kyseisten tuomioistuinkäsittelyjen on rajoituttava siihen, mikä on välttämätöntä velallisen asianmukaisen suojelun varmistamiseksi. Velalliselle ei saa ilmoittaa kyseisistä käsittelyistä ennen määräyksen täytäntöönpanoa.

Perustelu

Jotta jäsenvaltiot voisivat taata kansalaistensa suojelun tilivarojen turvaamismääräyksen eksevatuurimenettelyjen tahalliselta väärinkäytöltä, niiden olisi voitava soveltaa eksekvatuuria koskevia vaatimuksia määräyksen soveltamiseen jäsenvaltiossa. Kyseisissä menettelyissä ei pitäisi voida asettaa kyseenalaiseksi tuomion antavan tuomioistuimen päätöstä määräystä koskevan vaateen asiaperusteiden osalta, vaan niissä pitäisi voida päättää, ovatko suojelutoimet riittävät.

Tarkistus  4

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 18 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(18) Velallisen oikeus puolueettomaan tuomioistuimeen olisi turvattava tilivarojen turvaamismääräystä koskevassa menettelyssä. Tämä edellyttää erityisesti sitä, että määräys ja kaikki kantajan esittämät asiakirjat annetaan vastaajalle tiedoksi heti määräyksen toteuttamisen jälkeen ja että vastaaja voi pyytää määräyksen uudelleentarkastelua. Toimivalta tarkastella määräystä uudelleen olisi osoitettava sille tuomioistuimelle, joka on antanut määräyksen, paitsi jos riitauttaminen koskee täytäntöönpanoon liittyviä seikkoja. Jos vastaaja on kuluttaja, työntekijä tai vakuutettu, vastaajan olisi voitava pyytää määräyksen uudelleentarkastelua sen jäsenvaltion tuomioistuimilta, jossa hänellä on kotipaikka. Velallisella olisi myös oltava oikeus saada tilillä olevat varat vapautettua, jos hän antaa vaihtoehtoisen vakuuden.

(18) Velallisen oikeus puolueettomaan tuomioistuimeen olisi turvattava tilivarojen turvaamismääräystä koskevassa menettelyssä. Tämä edellyttää erityisesti sitä, että määräys ja kaikki kantajan esittämät asiakirjat annetaan vastaajalle tiedoksi heti määräyksen toteuttamisen jälkeen ja että vastaaja voi pyytää määräyksen uudelleentarkastelua. Toimivalta tarkastella itse määräystä uudelleen olisi osoitettava sille tuomioistuimelle, joka on antanut määräyksen, paitsi jos riitauttaminen koskee täytäntöönpanoon liittyviä seikkoja. Vastaajan olisi kuitenkin voitava pyytää määräyksen uudelleentarkastelua sen jäsenvaltion tuomioistuimilta, jossa hän pitää tilejä, siltä osin kuin uudelleentarkastelu koskee määräyksen täytäntöönpanoa kyseisessä jäsenvaltiossa. Velallisella olisi myös oltava oikeus saada tilillä olevat varat vapautettua, jos hän antaa vaihtoehtoisen vakuuden.

Perustelu

Muutoksen hakemiseksi koko EU:ssa sovellettavaan tilivarojen turvaamismääräykseen velallisen olisi voitava pyytää määräyksen uudelleentarkastelua siltä tuomioistuimelta, joka antoi määräyksen. Jotta kuitenkin voitaisiin turvata sellaisten henkilöiden suojelu, jotka elävät ja pitävät tilejä useammassa kuin yhdessä jäsenvaltiossa, kyseisille henkilöille olisi annettava mahdollisuus hakea muutosta määräyksen täytäntöönpanoon minkä tahansa sellaisen jäsenvaltion tuomioistuimissa, jossa he pitävät tilejä, siltä osin kuin muutoksenhaku koskee määräyksen täytäntöönpanoa kyseisessä jäsenvaltiossa.

Tarkistus  5

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 1 kohta

Komission teksti

Tarkistus

1. Tätä asetusta sovelletaan rahallisiin vaateisiin siviili- ja kauppaoikeudellisissa asioissa, joiden vaikutukset ulottuvat 3 artiklassa tarkoitetulla tavalla rajojen yli, riippumatta siitä, missä tuomioistuimessa niitä käsitellään. Asetusta ei sovelleta vero- tai tulliasioihin eikä hallinto-oikeudellisiin asioihin.

1. Tätä asetusta sovelletaan vaateisiin siviili- ja kauppaoikeudellisissa asioissa, joiden vaikutukset ulottuvat 3 artiklassa tarkoitetulla tavalla rajojen yli, riippumatta siitä, missä tuomioistuimessa niitä käsitellään. Asetusta ei sovelleta vero- tai tulliasioihin eikä hallinto-oikeudellisiin asioihin.

Perustelu

Asetusehdotuksen 4 artiklan 7 kohdassa on jo määritelty, että "vaade" tarkoittaa tietyn tai määritettävissä olevan rahamäärän maksamista koskevaa vaatimusta.

Tarkistus  6

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 3 kohta

Komission teksti

Tarkistus

3. Tätä asetusta ei sovelleta pankkitileihin, joita ei täytäntöönpanosta annettua vapautusta koskevan, tilin sijaintijäsenvaltion lainsäädännön nojalla saa takavarikoida, eikä jäsenvaltioiden Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 98/26/EY 10 artiklan mukaisesti nimeämiin arvopapereiden selvitysjärjestelmiin.

3. Tätä asetusta ei sovelleta pankkitileihin, joita ei täytäntöönpanosta annettua vapautusta koskevan, tilin sijaintijäsenvaltion lainsäädännön nojalla saa takavarikoida, eikä tileihin, jotka on avattu jäsenvaltioiden Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 98/26/EY 10 artiklan mukaisesti nimeämien maksujärjestelmien ja arvopapereiden selvitysjärjestelmien luomiseksi.

Perustelu

Asetuksen soveltamisalan ulkopuolelle olisi jätettävä kaikki tilit, jotka on avattu direktiivissä 98/26/EY tarkoitettujen järjestelmien, ei siis ainoastaan arvopapereiden selvitysjärjestelmien, luomiseen (rahoitusselvityksen välineet ja maksujärjestelmät).

Tarkistus  7

Ehdotus asetukseksi

3 artikla

Komission teksti

Tarkistus

Tässä asetuksessa asian vaikutusten katsotaan ulottuvan rajojen yli, ellei se tuomioistuin, jossa eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä haetaan, ja kaikki määräyksellä turvattavat pankkitilit sekä kaikki asianosaiset sijaitse tai niiden kotipaikka ole samassa jäsenvaltiossa.

Tässä asetuksessa asian vaikutusten katsotaan ulottuvan rajojen yli, jos jokin seuraavista toteutuu:

 

tuomioistuimen, jossa eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä haetaan tai

 

jonkin määräyksellä turvattavan pankkitilin tai

 

jonkin asianosaisen

 

kotipaikka ei ole samassa jäsenvaltiossa.

Perustelu

Selvyyden vuoksi rajatylittävät vaikutukset olisi määriteltävä sen mukaan mitä ne ovat, ei sen mukaan, mitä ne eivät ole (katso muun muassa eurooppalaisen maksamismääräysmenettelyn käyttöönotosta annetun asetuksen (EY) N:o 1896/2006 ja eurooppalaisesta vähäisiin vaatimuksiin sovellettavasta menettelystä annetun asetuksen (EY) N:o 861/2007 määritelmät).

Tarkistus  8

Ehdotus asetukseksi

3 artikla – 1 a kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

Rajatylittävien vaikutusten määrittelyn lähtökohtana on se päivämäärä, jolloin asianomaiselle tuomioistuimelle toimitetaan tilivarojen turvaamisvaatimusta koskeva lomake.

Perustelu

On tarpeen määritellä ajankohta, jona arvioidaan niitä seikkoja, joiden perusteella asian rajatylittävät vaikutukset määräytyvät (katso esimerkiksi eurooppalaisesta maksamismääräysmenettelystä annettu asetus (EY) N:o 1896/2006 ja eurooppalaisesta vähäisiin vaatimuksiin sovellettavasta menettelystä annettu asetus (EY) N:o 861/2007).

Tarkistus  9

Ehdotus asetukseksi

4 artikla – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

2. 'pankilla' yritystä, joka liiketoimintana vastaanottaa yleisöltä talletuksia tai muita takaisinmaksettavia varoja ja myöntää luottoja omaan lukuunsa;

2. 'pankilla' luottolaitosta, joka liiketoimintana vastaanottaa yleisöltä talletuksia tai muita takaisinmaksettavia varoja ja myöntää luottoja omaan lukuunsa;

Perustelu

Termiä "luottolaitos" olisi käytettävä määriteltäessä pankkeja luottolaitosten liiketoiminnan aloittamisesta ja harjoittamisesta annetun direktiivin 2006/48/EY mukaisesti.

Tarkistus  10

Ehdotus asetukseksi

4 artikla – 11 kohta – a alakohta

Komission teksti

Tarkistus

a) jonka virallisuus liittyy asiakirjan allekirjoitukseen ja sisältöön ja

a) jonka virallisuus liittyy asiakirjan allekirjoitukseen ja sisältöön, asianosaisten henkilöllisyyden määrittelyyn sekä asianosaisten ilmaisemaan asiakirjan sisällön ja päivämäärän hyväksyntään ja

Perustelu

Asiakirjan aitous vahvistetaan viittauksella asianosaisten henkilöllisyyden määrittelyyn sekä heidän ilmaisemaansa hyväksyntään kyseisen asiakirjan sisällön ja päivämäärän suhteen.

Tarkistus  11

Ehdotus asetukseksi

5 artikla – 1 kohta – a alakohta

Komission teksti

Tarkistus

a) kantaja hakee eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä ennen kuin pääasiaa koskeva oikeudenkäynti on aloitettu vastaajaa vastaan tai milloin tahansa kyseisen oikeudenkäynnin aikana;

a) velkoja hakee eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä ennen kuin pääasiaa koskeva oikeudenkäynti on aloitettu velallista vastaan tai milloin tahansa kyseisen oikeudenkäynnin aikana;

Perustelu

Ennen oikeusmenettelyjen alkamista ei ole asianmukaista puhua kantajista ja vastaajista. Velkoja ja velallinen ovat sopivammat termit.

Tarkistus  12

Ehdotus asetukseksi

5 artikla – 1 kohta – b alakohta

Komission teksti

Tarkistus

b) vastaajaa vastaan on kantajan pyynnöstä annettu tuomio tai virallinen asiakirja tai vahvistettu tuomioistuimessa tehty sovinto, joka on täytäntöönpanokelpoinen alkuperäjäsenvaltiossa, mutta jota ei vielä ole julistettu täytäntöönpanokelpoiseksi täytäntöönpanevassa jäsenvaltiossa, joka vaatii tällaista julistusta.

b) velallista vastaan on velkojan pyynnöstä annettu tuomio tai virallinen asiakirja tai vahvistettu tuomioistuimessa tehty sovinto, joka on täytäntöönpanokelpoinen alkuperäjäsenvaltiossa, mutta jota ei vielä ole julistettu täytäntöönpanokelpoiseksi täytäntöönpanevassa jäsenvaltiossa, joka vaatii tällaista julistusta.

Perustelu

Ennen oikeusmenettelyjen alkamista ei ole asianmukaista puhua kantajista ja vastaajista. Velkoja ja velallinen ovat sopivammat termit.

Tarkistus  13

Ehdotus asetukseksi

5 artikla – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

2. Jäljempänä olevaa 2 jaksoa sovelletaan, jos kantaja hakee eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä sen jälkeen kun vastaajaa vastaan on kantajan pyynnöstä annettu tuomio tai virallinen asiakirja tai vahvistettu tuomioistuimessa tehty sovinto, joka on täytäntöönpanevassa jäsenvaltiossa täytäntöönpanokelpoinen ilman eri toimenpiteitä tai joka on julistettu siellä täytäntöönpanokelpoiseksi.

2. Jäljempänä olevaa 2 jaksoa sovelletaan, jos velkoja hakee eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä sen jälkeen kun velallista vastaan on velkojan pyynnöstä annettu tuomio tai virallinen asiakirja tai vahvistettu tuomioistuimessa tehty sovinto, joka on täytäntöönpanevassa jäsenvaltiossa täytäntöönpanokelpoinen ilman eri toimenpiteitä tai joka on julistettu siellä täytäntöönpanokelpoiseksi.

Perustelu

Ennen oikeusmenettelyjen alkamista ei ole asianmukaista puhua kantajista ja vastaajista. Velkoja ja velallinen ovat sopivammat termit.

Tarkistus  14

Ehdotus asetukseksi

6 artikla – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

2. Toimivalta antaa eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys kuuluu sen jäsenvaltion tuomioistuimille, jossa pääasiaa koskeva kanne on nostettava asiassa sovellettavien toimivaltasääntöjen mukaisesti. Jos useampi kuin yksi tuomioistuin on toimivaltainen tutkimaan pääasian, toimivalta kuuluu sen jäsenvaltion tuomioistuimelle, jossa kantaja on nostanut tai aikoo nostaa kanteen pääasiassa.

2. Toimivalta antaa eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys kuuluu sen jäsenvaltion tuomioistuimille, jossa pääasiaa koskeva kanne on nostettava asiassa sovellettavien toimivaltasääntöjen mukaisesti. Jos useampi kuin yksi tuomioistuin on toimivaltainen tutkimaan pääasian, toimivalta kuuluu sen jäsenvaltion tuomioistuimelle, jossa kantaja on nostanut kanteen pääasiassa.

Perustelu

Poistamalla sanat "tai aikoo nostaa" minimoidaan mahdolliset epäselvyydet toimivaltaisia tuomioistuimia määriteltäessä.

Tarkistus  15

Ehdotus asetukseksi

7 artikla – 1 kohta – a alakohta

Komission teksti

Tarkistus

a) vastaajaa vastaan esitetty vaatimus vaikuttaa perustellulta;

a) vastaajaa vastaan esitetty vaatimus on perusteltu;

Perustelu

Jotta voidaan varmistaa tasapaino vastaajien ja kantajien oikeuksien välillä, vastaajaa vastaan esitettyjen vaatimusten on tosiasiallisesti oltava perusteltuja.

Tarkistus  16

Ehdotus asetukseksi

7 artikla – 1 kohta – 1 a alakohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

Vaateen katsotaan olevan edellä a alakohtaa sovellettaessa perusteltu, kun todetaan muun muassa, että

 

– saatava on olemassa,

 

– saatava on erääntynyt ja

 

– vaateen asiaperusteita koskeva oikeudenkäynti on käynnistetty.

Perustelu

Tasapainon löytämiseksi vastaajien ja kantajien oikeuksien välillä asetustekstiin olisi sisällyttävä kriteerejä, joiden avulla määritellään, ovatko velallista kohtaan esitetyt vaatimukset perusteltuja.

Tarkistus  17

Ehdotus asetukseksi

7 artikla – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

2. Jos vastaajaa vastaan on kantajan pyynnöstä jo annettu tuomio tai virallinen asiakirja tai tuomioistuimessa tehty sovinto, joka koskee tietyn rahamäärän maksamista, joka on täytäntöönpanokelpoinen alkuperäjäsenvaltiossa ja joka voidaan sovellettavan unionin lainsäädännön nojalla tunnustaa täytäntöönpanevassa jäsenvaltiossa, 1 kohdan a alakohdassa esitetyn ehdon katsotaan täyttyvän.

2. Edellä 1 kohdan ensimmäisen alakohdan a alakohdassa esitetyn ehdon katsotaan täyttyvän, jos kantajan pyynnöstä on jo annettu tuomio tai virallinen asiakirja tai tuomioistuimessa tehty sovinto, joka on täytäntöönpanokelpoinen alkuperäjäsenvaltiossa ja joka voidaan sovellettavan unionin lainsäädännön nojalla tunnustaa täytäntöönpanevassa jäsenvaltiossa ja jossa todetaan tai vahvistetaan, että vaade liittyy maksuun, jota haetaan tilivarojen turvaamismääräystä koskevalla hakemuksella.

Perustelu

Tekstiä on tarpeen muotoilla uudelleen sen selventämiseksi ja asianmukaisen tasapainon löytämiseksi vastaajien ja kantajien oikeuksien välillä.

Tarkistus  18

Ehdotus asetukseksi

12 artikla

Komission teksti

Tarkistus

Tuomioistuin voi ennen eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antamista vaatia kantajalta vakuustalletusta tai muuta vastaavaa vakuutta, jolla turvataan vastaajalle mahdollisesti aiheutuvien vahinkojen korvaaminen siltä osin kuin kantajan on korvattava tällaiset vahingot kansallisen lainsäädännön nojalla.

Tuomioistuimen on ennen eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antamista vaadittava kantajalta vakuustalletusta tai muuta vastaavaa vakuutta, jolla turvataan vastaajalle mahdollisesti aiheutuvien vahinkojen korvaaminen. Kantaja on velvollinen korvaamaan tällaiset vahingot, jos eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antanut tuomioistuin päättää määräystä uudelleen tarkastellessaan, että kantaja haki eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä väärin perustein.

Tarkistus  19

Ehdotus asetukseksi

13 artikla

Komission teksti

Tarkistus

Jos eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä koskeva hakemus on esitetty ennen pääasiaa koskevan oikeudenkäynnin alkamista, kantajan on nostettava kanne pääasiassa joko 30 päivän kuluessa määräyksen antamispäivästä tai määräyksen antaneen tuomioistuimen vahvistaman lyhyemmän määräajan kuluessa, tai turvaamismääräys voidaan kumota 34 artiklan 1 kohdan b alakohdan tai 35 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

Jos eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä koskeva hakemus on esitetty ennen pääasiaa koskevan oikeudenkäynnin alkamista, kantajan on nostettava kanne pääasiassa joko 30 kalenteripäivän kuluessa määräyksen antamispäivästä tai määräyksen antaneen tuomioistuimen vahvistaman lyhyemmän määräajan kuluessa, tai turvaamismääräys voidaan kumota 34 artiklan 1 kohdan b alakohdan tai 35 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

Perustelu

On tarpeen täsmentää, että kyse on 30 kalenteripäivästä.

Tarkistus  20

Ehdotus asetukseksi

16 artikla – c alakohta – johdantolause

Komission teksti

Tarkistus

(c) joko

(c) jokin seuraavista:

Tarkistus  21

Ehdotus asetukseksi

17 artikla – 5 kohta – a alakohta

Komission teksti

Tarkistus

a) mahdollisuus velvoittaa kaikki jäsenvaltion alueella olevat pankit ilmoittamaan, onko vastaajalla tili kyseisessä pankissa;

a) mahdollisuus velvoittaa kaikki jäsenvaltion alueella olevat pankit ilmoittamaan toimivaltaisille viranomaisille, onko vastaajalla tili kyseisessä pankissa;

Perustelu

On tarpeen tarkentaa, että tiedot on toimitettava toimivaltaisille viranomaisille.

Tarkistus  22

Ehdotus asetukseksi

21 artikla – 7 kohta – b alakohta

Komission teksti

Tarkistus

b) jos pääasiassa on annettu kantajan pyynnöstä tuomio tai virallinen asiakirja tai tehty tuomioistuimessa sovinto, joka on täytäntöönpanokelpoinen alkuperäjäsenvaltiossa, tai 5 artiklan 2 kohdassa tarkoitetuissa tapauksissa kunnes eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen vaikutukset korvataan kansallisen lainsäädännön mukaisen täytäntöönpanotoimenpiteen vastavilla vaikutuksilla, edellyttäen että ensimmäisessä vaihtoehdossa kantaja on käynnistänyt täytäntöönpanomenettelyn 30 päivän kuluessa siitä kun tuomio, virallinen asiakirja tai tuomioistuimessa tehty sovinto on annettu tiedoksi tai siitä on tullut täytäntöönpanokelpoinen, riippuen siitä, kumpi päivämäärä on myöhäisempi.

b) jos pääasiassa on annettu kantajan pyynnöstä tuomio tai virallinen asiakirja tai tehty tuomioistuimessa sovinto, joka on täytäntöönpanokelpoinen alkuperäjäsenvaltiossa, tai 5 artiklan 2 kohdassa tarkoitetuissa tapauksissa kunnes eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen vaikutukset korvataan kansallisen lainsäädännön mukaisen täytäntöönpanotoimenpiteen vastavilla vaikutuksilla, edellyttäen että ensimmäisessä vaihtoehdossa kantaja on käynnistänyt täytäntöönpanomenettelyn 30 kalenteripäivän kuluessa siitä kun tuomio, virallinen asiakirja tai tuomioistuimessa tehty sovinto on annettu tiedoksi tai siitä on tullut täytäntöönpanokelpoinen, riippuen siitä, kumpi päivämäärä on myöhäisempi.

Perustelu

On tarpeen täsmentää, että kyse on 30 kalenteripäivästä.

Tarkistus  23

Ehdotus asetukseksi

22 artikla – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

2. Muutosta on haettava 30 päivän kuluessa siitä kun 1 kohdassa tarkoitettu päätös on annettu tiedoksi.

2. Muutosta on haettava 30 kalenteripäivän kuluessa siitä kun 1 kohdassa tarkoitettu päätös on annettu tiedoksi.

Perustelu

On tarpeen täsmentää, että kyse on 30 kalenteripäivästä.

Tarkistus  24

Ehdotus asetukseksi

23 artikla

Komission teksti

Tarkistus

Jossakin jäsenvaltiossa 6 artiklan 2 kohdan ja 14 artiklan 1 kohdan mukaisesti annettu eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on tunnustettava ja sen on oltava täytäntöönpanokelpoinen muissa jäsenvaltioissa ilman, että sitä on tarpeen julistaa täytäntöönpanokelpoiseksi, ja ilman mahdollisuutta vastustaa sen tunnustamista.

Jossakin jäsenvaltiossa 5 artiklan 2 kohdan ja 14 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuissa tilanteissa annettu eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys on tunnustettava ja sen on oltava täytäntöönpanokelpoinen muissa jäsenvaltioissa ilman, että sitä on tarpeen julistaa täytäntöönpanokelpoiseksi, ja ilman mahdollisuutta vastustaa sen tunnustamista.

Perustelu

Olisi oltava selvää, että eksevatuurista luovutaan ainoastaan, kun kantajan pyynnöstä on annettu 5 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu tuomio pääasiassa.

Tarkistus  25

Ehdotus asetukseksi

25 artikla – 1 kohta

Komission teksti

Tarkistus

1. Eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys ja kaikki asiakirjat, jotka on toimitettu tuomioistuimelle tai toimivaltaiselle viranomaiselle määräyksen antamista varten, annetaan tiedoksi vastaajalle ilman aiheetonta viivytystä sen jälkeen kun turvaamismääräys on annettu tiedoksi pankille 24 artiklan mukaisesti ja kun pankki on tehnyt 27 artiklassa tarkoitetun ilmoituksen.

1. Eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys ja kaikki asiakirjat, jotka on toimitettu tuomioistuimelle tai toimivaltaiselle viranomaiselle eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen antamista varten, annetaan tiedoksi vastaajalle enintään yksi työpäivä sen jälkeen, kun turvaamismääräys on annettu tiedoksi pankille 24 artiklan mukaisesti ja kun pankki on tehnyt 27 artiklassa tarkoitetun ilmoituksen.

Perustelu

On tarpeen asettaa tarkka määräaika, johon mennessä vastaajalle on annettava tiedoksi eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys ja kaikki asiakirjat, jotka on toimitettu tuomioistuimelle tai toimivaltaiselle viranomaiselle määräyksen antamista varten.

Tarkistus  26

Ehdotus asetukseksi

26 artikla – 3 kohta

Komission teksti

Tarkistus

3. Jos varat, jotka ovat 1 kohdassa tarkoitetulla eurooppalaisessa tilivarojen turvaamismääräyksessä nimetyllä tilillä, koostuvat rahoitusvälineistä, niiden arvo määritetään turvaamismääräyksen toteutuspäivänä sovellettavan asianmukaisen markkinakurssin perusteella.

3. Jos varat, jotka ovat 1 kohdassa tarkoitetulla eurooppalaisessa tilivarojen turvaamismääräyksessä nimetyllä tilillä, koostuvat rahoitusvälineistä, niiden arvo määritetään turvaamismääräyksen toteutuspäivänä sovellettavan asianmukaisen markkinakurssin perusteella. Mikäli tilillä olevien varojen määrä ylittää eurooppalaisessa tilivarojen turvaamismääräyksessä esitetyn määrän, pankki määrittää, mihin rahoitusvälineisiin eurooppalaista tilivarojen turvaamismääräystä sovelletaan. Jos velallinen on eri mieltä pankin päätöksestä, velallinen voi pyytää, että sen jäsenvaltion asianomainen tuomioistuin, jossa tiliä pidetään, tarkastelee päätöstä uudelleen.

Perustelu

Jos tilillä on erilaisia rahoitusvälineitä, on tarpeen määrittää, mihin niistä sovelletaan turvaamismääräystä.

Tarkistus  27

Ehdotus asetukseksi

26 artikla – 4 kohta

Komission teksti

Tarkistus

4. Jos tilillä olevat varat eivät ole eurooppalaisessa tilivarojen turvaamismääräyksessä ilmoitetussa valuutassa, pankin on muutettava määrä käyttäen turvaamismääräyksen toteutuspäivänä voimassa olevaa virallista vaihtokurssia.

4. Jos tilillä olevat varat eivät ole eurooppalaisessa tilivarojen turvaamismääräyksessä ilmoitetussa valuutassa, pankin on muutettava määrä käyttäen turvaamismääräyksen toteutuspäivänä siinä jäsenvaltiossa, jossa tili sijaitsee, voimassa olevaa virallista vaihtokurssia.

Perustelu

On täsmennettävä virallinen vaihtokurssi, jota pankki käyttää kyseisen määrän muuttamiseen.

Tarkistus  28

Ehdotus asetukseksi

34 artikla – otsikko

Komission teksti

Tarkistus

Vastaajan oikeussuojakeinot alkuperäjäsenvaltiossa

Vastaajan oikeus eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen uudelleentarkasteluun

Tarkistus  29

Ehdotus asetukseksi

34 artikla – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

2. Lukuun ottamatta 1 kohdan b alakohdassa tarkoitettua uudelleentarkastelua, uudelleentarkastelua koskeva hakemus on tehtävä viipymättä ja joka tapauksessa 45 päivän kuluessa siitä kun vastaaja on todellisuudessa saanut tiedon eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen sisällöstä ja on voinut reagoida siihen.

2. Lukuun ottamatta 1 kohdan b alakohdassa tarkoitettua uudelleentarkastelua, uudelleentarkastelua koskeva hakemus on tehtävä viipymättä ja joka tapauksessa 45 kalenteripäivän kuluessa siitä kun vastaaja on todellisuudessa saanut tiedon eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen sisällöstä ja on voinut reagoida siihen.

Perustelu

On tarpeen täsmentää, että kyse on 45 kalenteripäivästä.

Tarkistus  30

Ehdotus asetukseksi

34 artikla – 3 kohta

Komission teksti

Tarkistus

3. Uudelleentarkastelua koskeva hakemus osoitetaan sille tuomioistuimelle, joka antoi turvaamismääräyksen. Hakemus on tehtävä liitteessä IV olevalla lomakkeella, ja se voidaan tehdä mitä tahansa viestintäkeinoa käyttäen, myös sähköisesti.

3. Kaikkialla unionissa sovellettavan eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen uudelleentarkastelua koskeva hakemus osoitetaan sille tuomioistuimelle, joka antoi turvaamismääräyksen. Hakemus on tehtävä liitteessä IV olevalla lomakkeella, ja se voidaan tehdä mitä tahansa viestintäkeinoa käyttäen, myös sähköisesti.

Perustelu

Muutoksen hakemiseksi koko EU:ssa sovellettavaan tilivarojen turvaamismääräykseen velallisen olisi voitava pyytää määräyksen uudelleentarkastelua siltä tuomioistuimelta, joka antoi määräyksen. Jotta kuitenkin voitaisiin turvata sellaisten henkilöiden suojelu, jotka elävät ja pitävät tilejä useammassa kuin yhdessä jäsenvaltiossa, kyseisille henkilöille olisi annettava mahdollisuus hakea muutosta määräyksen täytäntöönpanoon minkä tahansa sellaisen jäsenvaltion tuomioistuimissa, jossa he pitävät tilejä, siltä osin kuin muutoksenhaku koskee määräyksen täytäntöönpanoa kyseisessä jäsenvaltiossa.

Tarkistus  31

Ehdotus asetukseksi

34 artikla – 3 a kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

3 a. Ellei 35 artiklassa säädetyistä vastaajan oikeuksista muuta johdu, vastaaja voi myös osoittaa hakemuksen eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräyksen uudelleentarkastelemiseksi toisen jäsenvaltion tuomioistuimelle. Tuomioistuimen mahdollista päätöstä kumota tämän kohdan mukaisesti annettu eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys tai tehdä siihen muutoksia sovelletaan ainoastaan siinä jäsenvaltiossa, jossa kyseinen tuomioistuin sijaitsee.

Perustelu

Muutoksen hakemiseksi koko EU:ssa sovellettavaan tilivarojen turvaamismääräykseen velallisen olisi voitava pyytää määräyksen uudelleentarkastelua siltä tuomioistuimelta, joka antoi määräyksen. Jotta kuitenkin voitaisiin turvata sellaisten henkilöiden suojelu, jotka elävät ja pitävät tilejä useammassa kuin yhdessä jäsenvaltiossa, kyseisille henkilöille olisi annettava mahdollisuus hakea muutosta määräyksen täytäntöönpanoon minkä tahansa sellaisen jäsenvaltion tuomioistuimissa, jossa he pitävät tilejä, siltä osin kuin muutoksenhaku koskee määräyksen täytäntöönpanoa kyseisessä jäsenvaltiossa.

Tarkistus  32

Ehdotus asetukseksi

34 artikla – 4 kohta

Komission teksti

Tarkistus

4. Hakemus annetaan tiedoksi kantajalle asiakirjojen tiedoksiantoon sovellettavien sääntöjen mukaisesti.

4. Tuomioistuin antaa hakemuksen tiedoksi kantajalle asiakirjojen tiedoksiantoon sovellettavien sääntöjen mukaisesti.

Perustelu

On tarpeen täsmentää, että tuomioistuin antaa hakemuksen tiedoksi.

Tarkistus  33

Ehdotus asetukseksi

34 artikla – 7 kohta

Komission teksti

Tarkistus

7. Päätös annetaan välittömästi tiedoksi pankille tai pankeille, joita asia koskee, jotta nämä heti päätöksen saatuaan toteuttavat sen vapauttamalla turvatun määrän joko kokonaan tai osittain. Lisäksi päätös annetaan välittömästi tiedoksi kantajalle asiakirjojen tiedoksiantoon sovellettavien sääntöjen mukaisesti.

7. Tuomioistuin antaa päätöksen välittömästi tiedoksi pankille tai pankeille, joita asia koskee, jotta nämä heti päätöksen saatuaan toteuttavat sen vapauttamalla turvatun määrän joko kokonaan tai osittain. Lisäksi se antaa päätöksen välittömästi tiedoksi kantajalle asiakirjojen tiedoksiantoon sovellettavien sääntöjen mukaisesti.

Perustelu

On tarpeen täsmentää, että tuomioistuin antaa päätöksen tiedoksi.

Tarkistus  34

Ehdotus asetukseksi

36 artikla

Komission teksti

Tarkistus

36 artikla

Poistetaan.

Vastaajan oikeussuojakeinot siinä jäsenvaltiossa, jossa hänellä on kotipaikka

 

Jos vastaaja on kuluttaja, työntekijä tai vakuutettu, hän voi osoittaa 34 ja 35 artiklassa tarkoitetun uudelleentarkastelua koskevan hakemuksen toimivaltaiselle tuomioistuimelle, joka on ilmoitettava komissiolle 48 artiklan mukaisesti, myös siinä jäsenvaltiossa, jossa hänellä on kotipaikka.

 

Perustelu

Muutoksen hakemiseksi koko EU:ssa sovellettavaan tilivarojen turvaamismääräykseen velallisen olisi voitava pyytää määräyksen uudelleentarkastelua siltä tuomioistuimelta, joka antoi määräyksen. Jotta kuitenkin voitaisiin turvata sellaisten henkilöiden suojelu, jotka elävät ja pitävät tilejä useammassa kuin yhdessä jäsenvaltiossa, kyseisille henkilöille olisi annettava mahdollisuus hakea muutosta määräyksen täytäntöönpanoon minkä tahansa sellaisen jäsenvaltion tuomioistuimissa, jossa he pitävät tilejä, siltä osin kuin muutoksenhaku koskee määräyksen täytäntöönpanoa kyseisessä jäsenvaltiossa.

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys

Viiteasiakirjat

COM(2011)0445 – C7-0211/2011 – 2011/0204(COD)

Asiasta vastaava valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

JURI

13.9.2011

 

 

 

Valiokunnat, joilta on pyydetty lausunto

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

ECON

13.9.2011

 

 

 

Esittelijä(t)

       Nimitetty (pvä)

Elena Băsescu

13.9.2011

 

 

 

Valiokuntakäsittely

20.12.2011

6.2.2012

 

 

Hyväksytty (pvä)

29.2.2012

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

34

0

0

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Burkhard Balz, Udo Bullmann, Pascal Canfin, George Sabin Cutaş, Leonardo Domenici, Markus Ferber, Elisa Ferreira, Ildikó Gáll-Pelcz, Jean-Paul Gauzès, Sven Giegold, Sylvie Goulard, Liem Hoang Ngoc, Syed Kamall, Philippe Lamberts, Astrid Lulling, Arlene McCarthy, Sławomir Witold Nitras, Ivari Padar, Antolín Sánchez Presedo, Olle Schmidt, Edward Scicluna, Peter Skinner, Theodor Dumitru Stolojan, Sampo Terho, Corien Wortmann-Kool, Pablo Zalba Bidegain

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Elena Băsescu, Philippe De Backer, Herbert Dorfmann, Sari Essayah, Enrique Guerrero Salom, Thomas Händel, Danuta Jazłowiecka, Olle Ludvigsson, Thomas Mann, Sirpa Pietikäinen, Godelieve Quisthoudt-Rowohl, Theodoros Skylakakis

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Eurooppalainen tilivarojen turvaamismääräys

Viiteasiakirjat

COM(2011)0445 – C7-0211/2011 – 2011/0204(COD)

Annettu EP:lle (pvä)

25.7.2011

 

 

 

Asiasta vastaava valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

JURI

13.9.2011

 

 

 

Valiokunnat, joilta on pyydetty lausunto

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

ECON

13.9.2011

 

 

 

Esittelijä(t)

       Nimitetty (pvä)

Raffaele Baldassarre

21.11.2011

 

 

 

Valiokuntakäsittely

20.12.2011

6.11.2012

27.11.2012

21.2.2013

 

19.3.2013

 

 

 

Hyväksytty (pvä)

30.5.2013

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

22

0

0

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Raffaele Baldassarre, Luigi Berlinguer, Françoise Castex, Christian Engström, Marielle Gallo, Giuseppe Gargani, Sajjad Karim, Klaus-Heiner Lehne, Antonio López-Istúriz White, Antonio Masip Hidalgo, Jiří Maštálka, Alajos Mészáros, Bernhard Rapkay, Evelyn Regner, Rebecca Taylor, Alexandra Thein, Rainer Wieland, Cecilia Wikström, Tadeusz Zwiefka

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Mary Honeyball, Eva Lichtenberger, József Szájer, Axel Voss

Jätetty käsiteltäväksi (pvä)

20.6.2013