MIETINTÖ ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan laajuisia televiestintäverkkoja koskevista suuntaviivoista ja päätöksen 1336/97/EY kumoamisesta

17.7.2013 - (COM(2013)0329 – C7‑0149/2013 – 2011/0299(COD)) - ***I

Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta
Esittelijä: Evžen Tošenovský


Menettely : 2011/0299(COD)
Elinkaari istunnossa
Asiakirjan elinkaari :  
A7-0272/2013
Käsiteltäväksi jätetyt tekstit :
A7-0272/2013
Hyväksytyt tekstit :

LUONNOS EUROOPAN PARLAMENTIN LAINSÄÄDÄNTÖPÄÄTÖSLAUSELMAKSI

ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan laajuisia televiestintäverkkoja koskevista suuntaviivoista ja päätöksen 1336/97/EY kumoamisesta

(COM(2013)0329 – C7‑0149/2013 – 2011/0299(COD))

(Tavallinen lainsäätämisjärjestys: ensimmäinen käsittely)

Euroopan parlamentti, joka

–   ottaa huomioon komission ehdotuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle (COM(2011)0657) sekä muutetun ehdotuksen (COM(2013)0329),

–   ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 2 kohdan ja 172 artiklan, joiden mukaisesti komissio on antanut ehdotuksen Euroopan parlamentille (C7‑0149/2013),

–   ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 3 kohdan,

–   ottaa huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean 22. toukokuuta 2012 antaman lausunnon[1],

–   ottaa huomioon alueiden komitean 27. heinäkuuta 2012 antaman lausunnon[2],

–   ottaa huomioon työjärjestyksen 55 artiklan,

–   ottaa huomioon teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnan mietinnön sekä ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunnan, sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnan, aluekehitysvaliokunnan ja kulttuuri- ja koulutusvaliokunnan, lausunnot (A7-0272/2013),

1.  vahvistaa jäljempänä esitetyn ensimmäisen käsittelyn kannan;

2.  pyytää komissiota antamaan asian uudelleen Euroopan parlamentin käsiteltäväksi, jos se aikoo tehdä ehdotukseensa huomattavia muutoksia tai korvata sen toisella ehdotuksella;

3.  kehottaa puhemiestä välittämään parlamentin kannan neuvostolle ja komissiolle sekä kansallisille parlamenteille.

Tarkistus  1

Ehdotus asetukseksi

Osasto

Komission teksti

Tarkistus

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Euroopan laajuisia televiestintäverkkoja koskevista suuntaviivoista ja päätöksen N:o 1336/97/EY kumoamisesta

Euroopan laajuisia digitaalisia verkkoja koskevista suuntaviivoista ja päätöksen N:o 1336/97/EY kumoamisesta

Tarkistus  2

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 1 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(1) Televiestintäverkoista ja -palveluista tulee jatkuvasti yhä enemmän internetpohjaisia infrastruktuureja, ja laajakaistaverkot ja digitaalipalvelut liittyvät kiinteästi toisiinsa. Internetistä tulee määräävä foorumi viestinnälle, palveluille ja liiketoiminnalle. Nopeiden internetyhteyksien ja digitaalisten julkisen palvelun velvoitteen mukaisten palvelujen saatavuus kaikkialla Euroopassa on olennaista talouskasvun ja sisämarkkinoiden kannalta.

(1) Digitaalisista verkoista ja palveluista tulee jatkuvasti yhä enemmän internetpohjaisia infrastruktuureja, ja laajakaistaverkot ja digitaalipalvelut liittyvät kiinteästi toisiinsa. Internetistä tulee määräävä foorumi viestinnälle, palveluille, koulutukselle, osallistumiselle yhteiskunnalliseen ja poliittiseen elämään ja liiketoiminnalle. Laajan, nopean ja turvallisen internetyhteyden ja digitaalisten julkisen palvelun velvoitteen mukaisten palvelujen saatavuus kaikkialla Euroopassa on olennaista sosiaalisen kasvun ja talouskasvun, kilpailukyvyn, sosiaalisen osallisuuden ja sisämarkkinoiden kannalta.

Tarkistus  3

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 4 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(4 a) Laajakaistaverkkojen ja huippunopeiden laajakaistaverkkojen sekä digitaalipalvelujen kehittäminen lisää tarvetta laatia eurooppalaiset tekniset standardit. Tarvitaan unionin tutkimus- ja kehitysohjelmia sekä standardointimenettelyjen seurannan lisäämistä, jotta unioni voisi toimia keskeisessä asemassa televiestintäalalla.

Tarkistus  4

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 5 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(5) Jäsenvaltioiden välisissä, kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelmasta yhteisrahoitusta saaneissa suuren mittakaavan pilottihankkeissa, kuten PEPPOL, STORK, epSOS, eCODEX ja SPOCS, on validoitu yhteisiin rakenneosiin perustuvia, keskeisiä rajat ylittäviä digitaalisia palveluja sisämarkkinoilla. Ne ovat jo saavuttaneet tai ovat lähitulevaisuudessa saavuttamassa käyttöönoton edellyttämän kypsyysasteen. Olemassa olevat yhteistä etua koskevat hankkeet ovat jo osoittaneet Euroopan tasolla toimimisen selkeän lisäarvon esimerkiksi kulttuuriperinnön (Europeana), lastensuojelun (Safer Internet) ja sosiaaliturvan (EESSI) alalla, ja ehdotuksen asteella on uusia hankkeita esimerkiksi kuluttajansuojan alalla (ODR).

(5) Jäsenvaltioiden välisissä, kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelmasta yhteisrahoitusta saaneissa suuren mittakaavan pilottihankkeissa, kuten PEPPOL, STORK, epSOS, eCODEX ja SPOCS, on validoitu yhteisiin rakenneosiin perustuvia, keskeisiä rajat ylittäviä digitaalisia palveluja sisämarkkinoilla. Ne ovat jo saavuttaneet tai ovat lähitulevaisuudessa saavuttamassa käyttöönoton edellyttämän kypsyysasteen. Olemassa olevat yhteistä etua koskevat hankkeet ovat jo osoittaneet Euroopan tasolla toimimisen selkeän lisäarvon esimerkiksi kulttuuriperinnön (Europeana), lastensuojelun (Safer Internet, mukaan lukien Better Internet for Kids -ohjelma) ja sosiaaliturvan (EESSI) alalla, ja ehdotuksen asteella on uusia hankkeita esimerkiksi kuluttajansuojan alalla (ODR).

Tarkistus  5

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 5 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(5 a) Kaikkien toimien, joilla pyritään käynnistämään tai kehittämään rajatylittäviä digitaalipalveluja digitaalistrategian puitteissa, olisi sisällettävä toimenpiteitä ja välineitä, joilla suojellaan ja edistetään lasten oikeuksia verkkoympäristössä.

Tarkistus  6

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 5 b kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(5 b) Koska Safer Internet -ohjelman (tulevan Better Internet for Kids ohjelman) suuri merkitys lasten suojelemisessa ja vaikutusmahdollisuuksien lisäämisessä on tunnustettu, sen toiminta tiedotuskeskuksineen, palvelulinjoineen ja vihjelinjoineen olisi taattava myös vuoden 2014 jälkeen.

Tarkistus  7

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 5 c kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(5 c) Safer Internet -ohjelman, myös jäsenvaltioissa sijaitsevien Safer Internet keskusten (tiedotuskeskuksineen, palvelulinjoineen ja vihjelinjoineen), sekä Better Internet for Kids -ohjelman rahoitusta olisi jatkettava.

Tarkistus  8

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 7 kappale

Komission teksti

Tarkistus

Digitaalipalvelujen infrastruktuurien osalta etusijalle asetetaan rakenneosat ennen muita digitaalipalvelujen infrastruktuureja, koska ensin mainitut ovat edellytys jälkimmäisille. Digitaalipalvelujen infrastruktuurien olisi muun muassa luotava eurooppalaista lisäarvoa ja vastattava todettuja tarpeita. Niiden olisi oltava teknisesti ja operatiivisesti käyttöönottoa varten riittävän kypsiä, mikä olisi osoitettava erityisesti onnistuneilla pilottihankkeilla. Niiden olisi perustuttava konkreettiseen jatkuvuussuunnitelmaan, jotta voidaan varmistaa ydinpalvelualustojen pitkän aikavälin toiminta CEF:n jälkeenkin. Tämän asetuksen nojalla annettava rahoitustuki olisikin, aina kun se on mahdollista, asteittain lopetettava ja järjestettävä rahoitusta muista lähteistä kuin CEF:stä.

Digitaalipalveluiden infrastruktuurien osalta etusijalle asetetaan rakenneosat ja digitaalipalveluiden infrastruktuurit, joiden osia muut palveluntarjoajat voivat käyttää, ennen muita digitaalipalvelujen infrastruktuureja, koska ensin mainitut muodostavat perustan jälkimmäisille. Digitaalipalvelujen infrastruktuurien olisi muun muassa luotava eurooppalaista lisäarvoa ja vastattava todettuja tarpeita. Niiden olisi oltava teknisesti ja operatiivisesti käyttöönottoa varten riittävän kypsiä, mikä olisi osoitettava erityisesti onnistuneilla pilottihankkeilla. Niiden olisi perustuttava konkreettiseen jatkuvuussuunnitelmaan, jotta voidaan varmistaa ydinpalvelualustojen pitkän aikavälin toiminta CEF:n jälkeenkin. Tämän asetuksen nojalla annettava rahoitustuki olisikin, aina kun se on mahdollista, asteittain lopetettava ja järjestettävä rahoitusta muista lähteistä kuin CEF:stä.

Tarkistus  9

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 8 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(8) Digitaalipalvelujen infrastruktuurit, joita tarvitaan EU-lainsäädännöstä johtuvien oikeudellisten velvoitteiden täyttämiseksi ja/tai jotka ovat kehittämässä tai tarjoavat jo rakenneosia, ja joilla on mahdollisesti suuri vaikutus yleiseurooppalaisten julkisten palvelujen kehitykseen, olisi asetettava rahoituksessa etusijalle, jotta voidaan tukea useampia digitaalipalvelujen infrastruktuureja ja rakentaa asteittain eurooppalaista yhteentoimivuuden ekosysteemiä. Tässä yhteydessä oikeudellisilla velvoitteilla tarkoitetaan yksittäisiä säännöksiä, jotka edellyttävät joko digitaalipalvelujen infrastruktuurien kehittämistä tai niiden käyttöä tai jotka edellyttävät tuloksia, jotka voidaan saavuttaa ainoastaan eurooppalaisten digitaalipalvelujen infrastruktuurien avulla.

Poistetaan.

Tarkistus  10

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 11 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(11) Euroopan digitaalistrategian mukaan kaikkien eurooppalaisten saatavilla olisi vuoteen 2020 mennessä oltava yli 30 Mbit/s internet-liittymä ja vähintään 50 prosentilla eurooppalaisista kotitalouksista tilattuna yli 100 Mbit/s liittymä.

(11) Euroopan digitaalistrategian mukaan kaikkien eurooppalaisten saatavilla olisi vuoteen 2020 mennessä oltava yli 30 Mbit/s internet-liittymä ja vähintään 50 prosentilla eurooppalaisista kotitalouksista tilattuna yli 100 Mbit/s liittymä. Ottaen kuitenkin huomioon tekniikan ripeän kehityksen, jonka johdosta internetyhteydet ovat yhä nopeampia, tällä hetkellä on aiheellista tähdätä siihen, että kaikilla unionin kotitalouksilla on yli 100 Mbit/s liittymä ja että 50 prosentilla kotitalouksista on 1 Gbit/s liittymä.

Tarkistus  11

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 11 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(11 a) Liki 500 miljoonan nopeaa laajakaistaa käyttävän kansalaisen muodostamat eurooppalaiset markkinat loisivat edellytyksiä sisämarkkinoiden kehitykselle ja maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen käyttäjien kriittisen massan, joka toisi uusia mahdollisuuksia kaikkien alueiden ulottuville, tarjoaisi kaikille käyttäjille lisäarvoa ja antaisi unionille valmiudet nousta maailman johtavaksi tietoon perustuvaksi taloudeksi. Nopean laajakaistaverkon ripeä yleistyminen on ratkaisevaa unionin tuottavuuden kehittymisen ja sellaisten uusien ja pienten yritysten syntymisen kannalta, jotka voivat olla edelläkävijöitä eri aloilla, esimerkiksi terveydenhoidon, tuotannon ja palvelujen aloilla.

Tarkistus  12

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 11 b kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(11 b) Infrastruktuuriin liittyvien uusien mahdollisuuksien ja uusien innovatiivisten ja yhteentoimivien palvelujen yhdistelmän avulla voitaisiin käynnistää suotuisa kasvukierre, sillä ne lisäävät nopean laajakaistan kysyntää, johon on liiketoiminnallisessa mielessä järkevää vastata.

Tarkistus  13

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 11 c kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(11 c) Kuitulaajakaistayhteyksien ja huippunopeiden laajakaistayhteyksien käyttöönotto on unionissa yhä riittämätöntä, ja sillä välin muut taloudet ovat siirtymässä maailmanlaajuisesti johtavaan asemaan tarjoamalla huomattavasti suurempia kapasiteetteja ja jopa yli 1 Gbit/s:n nopeuksia. Kuituun investoiminen sekä kotona että passiivisessa infrastruktuurissa runkoyhteysverkossa on ratkaisevan tärkeää, jos halutaan, että unionissa syntyy innovaatioita, tietoa ja palveluja.

Tarkistus  14

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 11 d kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(11 d) Vuoden 2020 tavoitteita olisi tarkistettava ja olisi tavoiteltava sitä, että unionilla olisi maailman nopeimmat laajakaistayhteydet, minkä aikaansaamiseksi olisi pyrittävä varmistamaan, että vuoteen 2020 mennessä kaikilla unionin kansalaisilla on käytettävissään 100 Mbit/s yhteys ja että 50 prosentilla unionin kotitalouksista on käytettävissään 1 Gbit/s tai sitä nopeampi yhteys.

Tarkistus  15

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 13 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(13 a) Laajakaistan julkinen rahoitus olisi käytettävä ainoastaan kilpailulle avoimiin infrastruktuureihin. Vain verkot, jotka ovat avoimia kilpailulle siten, että kolmannet osapuolet saavat verkon käyttöoikeuden niille myönnettävällä valtuutuksella, voivat tuottaa kohtuuhintaisia ja kilpailukykyisiä palveluja ja innovaatioita kuluttajille ja yrityksille.

Tarkistus  16

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 13 b kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(13 b) On ratkaisevan tärkeää varmistaa, että kuluttajat pääsevät helposti tutustumaan valitsemaansa sisältöön, palveluihin ja sovelluksiin ja jakamaan niitä yhden ainoan internetliittymän kautta, jotta unionin digitaaliset sisämarkkinat saadaan toteutettua. Tämän osalta Euroopan sähköisen viestinnän sääntelyviranomaisten yhteistyöelimen (BEREC) toukokuun 2012 tutkimustulokset osoittavat, että ainakin 20 prosenttia langattoman internetin käyttäjistä Euroopassa kärsii jonkintyyppisistä rajoituksista mahdollisuuksissaan käyttää internetvälitteisiä puheluita (VoIPpalvelut). Vaikka kilpailun odotetaan kurinalaistavan operaattoreita, edistyminen on ollut hyvin hidasta ja tämän asetuksen kattamilta julkisesti rahoitetuilta televiestintäverkoilta olisi siksi kiellettävä laillisten palvelujen estäminen.

Tarkistus  17

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 19 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(19 a) On tarpeen kerätä tietoja ja tilastotietoja julkisista rakennusurakoista, jotka todennäköisesti koskevat osittain tai kokonaan uuden sukupolven verkkojen asentamista, ja laatia näiden töiden seuraamista varten sekä televiestintäverkkojen unionin laajuisen rekisterin luomiseksi tietokanta, jota mahdollisuuksien mukaan täydennetään energia- ja liikenneverkkoja koskevilla vastaavilla tiedoilla.

Tarkistus  18

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 22 kappale

Komission teksti

Tarkistus

Komission olisi käytettävä apunaan jäsenvaltioiden edustajista koostuvaa asiantuntijaryhmää, joka ottaa kantaa ja osallistuu muun muassa näiden suuntaviivojen täytäntöönpanon seurantaan, suunnitteluun, arviointiin ja täytäntöönpanon ongelmiin puuttumiseen.

Komission olisi käytettävä apunaan kaikkien jäsenvaltioiden edustajista koostuvaa asiantuntijaryhmää, joka ottaa kantaa ja osallistuu muun muassa näiden suuntaviivojen täytäntöönpanon seurantaan, suunnitteluun, arviointiin ja täytäntöönpanon ongelmiin puuttumiseen.

Tarkistus  19

Ehdotus asetukseksi

1 artikla – 1 kohta

Komission teksti

Tarkistus

1. Tässä asetuksessa vahvistetaan suuntaviivat yhteistä etua koskevien hankkeiden ripeää toteuttamista ja yhteentoimivuutta varten Euroopan laajuisten televiestintäverkkojen alalla.

1. Tässä asetuksessa vahvistetaan suuntaviivat yhteistä etua koskevien hankkeiden ripeää toteuttamista ja yhteentoimivuutta varten Euroopan laajuisten digitaalisten verkkojen alalla.

Tarkistus  20

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 2 kohta – a alakohta

Komission teksti

Tarkistus

televiestintäverkoilla’ laajakaistaverkkoja ja digitaalipalvelujen infrastruktuureja,

digitaalisilla verkoilla’ laajakaistaverkkoja ja digitaalipalvelujen infrastruktuureja,

Tarkistus  21

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 2 kohta – f alakohta

Komission teksti

Tarkistus

f) ’laajakaistaverkoilla’ kiinteitä ja langattomia liityntäverkkoja , täydentävää infrastruktuuria ja runkoverkkoja, jotka pystyvät tarjoamaan hyvin nopeat yhteydet ja edesauttavat näin Euroopan digitaalistrategian laajakaistatavoitteiden saavuttamista,

f) ’laajakaistaverkoilla’ kiinteitä ja langattomia liityntäverkkoja, täydentävää infrastruktuuria ja runkoverkkoja, jotka pystyvät tarjoamaan hyvin nopeat yhteydet ja edesauttavat näin 100 Mbit/s ja mahdollisuuksien mukaan 1 Gbit/s sekä sitäkin nopeampia yhteyksiä koskevien laajakaistatavoitteiden saavuttamista,

Tarkistus  22

Ehdotus asetukseksi

3 artikla – 2 kohta – a alakohta

Komission teksti

Tarkistus

a) talouskasvu ja digitaalisten sisämarkkinoiden toteutumisen tukeminen Euroopan talouden, myös pienten ja keskisuurten yritysten (pk-yritykset), kilpailukyvyn tukemiseksi,

a) talouskasvu ja digitaalisten sisämarkkinoiden toteutumisen sekä sujuvan toiminnan tukeminen unionin talouden, myös pienten ja keskisuurten yritysten (pk-yritykset), kilpailukyvyn tukemiseksi,

Tarkistus  23

Ehdotus asetukseksi

3 artikla – 2 kohta – b alakohta

Komission teksti

Tarkistus

b) parannukset kansalaisten, yritysten ja viranomaisten arkeen edistämällä kansallisten, alueellisten ja paikallisten televiestintäverkkojen yhteenliittämistä ja yhteentoimivuutta sekä pääsyä tällaisiin verkkoihin.

b) parannukset kansalaisten, yritysten ja viranomaisten arkeen kaikilla tasoilla edistämällä laajakaistaverkkoja, kansallisten, alueellisten ja paikallisten televiestintäverkkojen yhteenliittämistä ja yhteentoimivuutta sekä avointa ja syrjimätöntä pääsyä tällaisiin verkkoihin ja digitaalista osallistamista, ottaen huomioon, että tämän on katettava myös harvemmin asutut ja vähemmän kehittyneet alueet, joille myös on taattava yhteydet. Digitaalisten sisämarkkinoiden loppuunsaattamiseksi on varmistettava Verkkojen Eurooppa -ohjelmaan kuuluvan toiminnan tiivis yhteistyö ja yhteensovittaminen kansallisten ja alueellisten laajakaistatoimien kanssa.

Tarkistus  24

Ehdotus asetukseksi

4 artikla – 1 kohta – b a alakohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

b a) taattava lapsille ja nuorille turvallinen, osallistava ja myönteinen verkkoympäristö.

Tarkistus  25

Ehdotus asetukseksi

4 artikla – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

Yhteistä etua koskevat hankkeet voivat sisältää hankkeiden koko elinkaaren, myös toteutettavuustutkimukset, täytäntöönpanon, jatkuvan toiminnan, koordinoinnin ja arvioinnin.

Yhteistä etua koskevat hankkeet voivat sisältää hankkeiden koko elinkaaren, myös toteutettavuustutkimukset, täytäntöönpanon, jatkuvan toiminnan ja kehittämisen, koordinoinnin ja arvioinnin.

Tarkistus  26

Ehdotus asetukseksi

5 artikla – 3 a kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

3 a. Rahoitus jaetaan ottaen huomioon edunsaajien erityistarpeet, eritoten tasapainottamalla tukien ja innovatiivisten rahoitusvälineiden välistä jakoa.

Tarkistus  27

Ehdotus asetukseksi

6 artikla – 1 kohta

Komission teksti

Tarkistus

1. Digitaalipalvelujen infrastruktuurien alalla toteutettavien yhteistä etua koskevien hankkeiden edistämistoimien on tukikelpoisia ollakseen täytettävä kaikki seuraavat ehdot:

1. Digitaalipalvelujen infrastruktuurien alalla toteutettavien yhteistä etua koskevien hankkeiden edistämistoimien on tukikelpoisia ollakseen täytettävä seuraavat ehdot:

Tarkistus  28

Ehdotus asetukseksi

6 artikla – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

2. Ensimmäisenä rahoituksen painopisteenä ovat rakenneosat, joiden on osoitettu soveltuvan käytettäviksi liitteessä lueteltujen muiden digitaalipalvelujen infrastruktuurien kehittämisessä, käyttöönotossa ja toiminnassa ja jotka ovat tällaisten infrastruktuurien kannalta olennaisia.

2. Ensimmäisenä rahoituksen painopisteenä ovat rakenneosat ja teknisiä malleja (kuten yhteentoimivia tietomalleja, liittymäoikeuksien standardin tai kaikki jäsenvaltiot yhdistävän verkkomallin) sisältävät kehittyneet digitaalipalvelut, joiden on osoitettu soveltuvan käytettäviksi liitteessä lueteltujen muiden digitaalipalvelujen infrastruktuurien kehittämisessä, käyttöönotossa ja toiminnassa.

Tarkistus  29

Ehdotus asetukseksi

6 artikla – 3 kohta

Komission teksti

Tarkistus

3. Toisena rahoituksen painopisteenä ovat digitaalipalvelujen infrastruktuurit, jotka tukevat EU-lainsäädännön säännösten soveltamista ja perustuvat olemassa oleviin rakenneosiin.

3. Rahoituksen painopisteenä ovat myös muut digitaalipalvelujen infrastruktuurit, jotka luetellaan tämän asetuksen liitteessä (1 jakson 2 kohta).

Tarkistus  30

Ehdotus asetukseksi

6 artikla – 3 a kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

3 a. Koska ydinpalvelualusta on edellytys digitaalipalvelun infrastruktuurin luomiselle, ydinpalvelualustat ja niiden yhteiset rakenneosat asetetaan rahoituksessa etusijalle yleisluonteisiin palveluihin nähden.

Tarkistus  31

Ehdotus asetukseksi

6 artikla – 4 kohta

Komission teksti

Tarkistus

4. Edellä 3 artiklassa säädettyjen tavoitteiden pohjalta ja käytettävissä olevien varojen mukaisesti työohjelmissa voidaan asettaa lisää kelpoisuus- ja ensisijaisuusehtoja digitaalipalvelujen infrastruktuurien alalla.

4. Edellä 3 artiklassa säädettyjen tavoitteiden pohjalta ja käytettävissä olevien varojen mukaisesti Verkkojen Eurooppa -välineestä annetun asetuksen (EU) N:o xxxx/xxxx säännösten mukaisissa työohjelmissa voidaan asettaa lisää kelpoisuus- ja ensisijaisuusehtoja digitaalipalvelujen infrastruktuurien alalla.

Tarkistus  32

Ehdotus asetukseksi

6 artikla – 4 kohta

Komission teksti

Tarkistus

4. Edellä 3 artiklassa säädettyjen tavoitteiden pohjalta ja käytettävissä olevien varojen mukaisesti työohjelmissa voidaan asettaa lisää kelpoisuus- ja ensisijaisuusehtoja digitaalipalvelujen infrastruktuurien alalla.

4. Tämän asetuksen 3 artiklassa ja liitteessä säädettyjen tavoitteiden pohjalta ja käytettävissä olevien varojen mukaisesti työohjelmissa voidaan asettaa lisää kelpoisuus- ja ensisijaisuusehtoja digitaalipalvelujen infrastruktuurien alalla.

Tarkistus  33

Ehdotus asetukseksi

6 artikla – 5 kohta – a alakohta

Komission teksti

Tarkistus

a) ne edesauttavat merkittävästi Euroopan digitaalistrategian tavoitteiden saavuttamista,

a) ne edesauttavat merkittävästi 100 Mbit/s ja mahdollisuuksien mukaan 1 Gbit/s sekä sitäkin nopeampia yhteyksiä koskevien laajakaistatavoitteiden saavuttamista,

Tarkistus  34

Ehdotus asetukseksi

6 artikla – 5 kohta – e alakohta

Komission teksti

Tarkistus

e) niissä käytetään teknologiaa, jota pidetään puolueettomin perustein sopivimpana kyseisen alan tarpeisiin ottaen huomioon maantieteelliset, sosiaaliset ja taloudelliset tekijät ja noudattaen teknologianeutraaliuden periaatetta,

Poistetaan.

Tarkistus  35

Ehdotus asetukseksi

6 artikla – 5 kohta – f alakohta

Komission teksti

Tarkistus

f) niissä hyödynnetään parasta käytettävissä olevaa teknologiaa ja/tai ne perustuvat innovatiivisiin liiketoimintamalleihin, ja ne ovat laajasti kopioitavissa.

f) niillä tarjotaan paras tasapaino tiedonsiirtokapasiteettia koskevan huipputeknologian, siirron turvallisuuden, verkon kestävyyden ja kustannustehokkuuden välillä.

Tarkistus  36

Ehdotus asetukseksi

6 artikla – 6 kohta

Komission teksti

Tarkistus

6. Edeltävän kohdan f alakohdassa mainittuja ehtoja ei sovelleta hankkeisiin, jotka saavat korvamerkittyä lisärahoitusta asetuksen (EU) N:o xxx/2012 [CEFasetus] 15 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

Poistetaan.

Tarkistus  37

Ehdotus asetukseksi

7 artikla

Komission teksti

Tarkistus

Unioni voi olla yhteydessä, keskustella, vaihtaa tietoja ja tehdä yhteistyötä kolmansien maiden julkisten viranomaisten tai muiden järjestöjen kanssa saavuttaakseen näissä suuntaviivoissa asetettuja tavoitteita. Muiden tavoitteiden lisäksi tällaisella yhteistyöllä pyritään edistämään unionin televiestintäverkkojen ja kolmansien maiden televiestintäverkkojen yhteentoimivuutta.

Unioni voi olla yhteydessä, keskustella, vaihtaa tietoja ja tehdä yhteistyötä kolmansien maiden julkisten viranomaisten tai muiden järjestöjen kanssa saavuttaakseen näissä suuntaviivoissa asetettuja tavoitteita. Muiden tavoitteiden lisäksi tällaisella yhteistyöllä pyritään edistämään unionin digitaalisten verkkojen ja kolmansien maiden digitaalisten verkkojen yhteentoimivuutta.

Tarkistus  38

Ehdotus asetukseksi

8 artikla – 1 kohta

Komission teksti

Tarkistus

1. Jäsenvaltiot ja komissio vaihtavat CEF:n perustamisesta annetun asetuksen XXX 21 artiklan nojalla saatujen tietojen perusteella tietoja näiden suuntaviivojen täytäntöönpanon edistymisestä.

1. Jäsenvaltiot ja komissio vaihtavat Verkkojen Eurooppa -välineen perustamisesta annetun asetuksen XXX 21 artiklan nojalla saatujen tietojen perusteella tietoja ja parhaita käytäntöjä näiden suuntaviivojen täytäntöönpanon edistymisestä. Näitä tietoja koskeva vuosittainen yleiskatsaus lähetetään Euroopan parlamentille. Jäsenvaltioiden on otettava paikalliset ja alueelliset viranomaiset mukaan prosessiin.

Tarkistus  39

Ehdotus asetukseksi

8 artikla – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

2. Komissiota avustaa ja sille antaa lausuntoja asiantuntijaryhmä, jossa on edustaja jokaisesta jäsenvaltiosta. Asiantuntijaryhmä avustaa komissiota erityisesti seuraavissa tehtävissä:

2. Komissiota avustaa ja sille antaa lausuntoja asiantuntijaryhmä, jossa on edustaja jokaisesta jäsenvaltiosta. Asiantuntijaryhmä avustaa komissiota erityisesti seuraavissa tehtävissä:

a) näiden suuntaviivojen täytäntöönpanon seuranta,

a) näiden suuntaviivojen täytäntöönpanon seuranta,

b) kansallisten suunnitelmien tai kansallisten strategioiden suunnittelu soveltuvin osin,

b) kansallisten suunnitelmien tai kansallisten strategioiden koordinointi soveltuvin osin,

c) työohjelmien toteutuksen arviointi rahoituksellisella ja teknisellä tasolla,

c) työohjelmien toteutuksen arviointi rahoituksellisella ja teknisellä tasolla,

d) puuttuminen hankkeiden toteutuksessa esiintyviin tai esiin nouseviin ongelmiin.

d) puuttuminen hankkeiden toteutuksessa esiintyviin tai esiin nouseviin ongelmiin,

 

 

Asiantuntijaryhmä voi tarkastella myös muita Euroopan laajuisten televiestintäverkkojen kehittämiseen liittyviä kysymyksiä.

Asiantuntijaryhmä voi tarkastella myös muita Euroopan laajuisten digitaalisten verkkojen kehittämiseen liittyviä kysymyksiä.

 

Ennen kaikkea asiantuntijaryhmä avustaa komissiota valmistelutyössä ennen Verkkojen Eurooppa -välineen perustamisesta annetun asetuksen (EU) N:o xxxx/xxxx 17 artiklan 1 kohdassa ja 17 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuja vuotuisen ja monivuotisen työohjelman laatimista ja uudelleentarkastelua.

 

Asiantuntijaryhmä tekee tätä tarkoitusta varten rakenteellista yhteistyötä digitaalisten verkkojen ja palvelujen suunnitteluun, kehittämiseen ja hallintoon osallistuvien tahojen kanssa, joita ovat esimerkiksi paikallis- ja alueviranomaiset, kansalliset sääntelyviranomaiset ja Euroopan sähköisen viestinnän sääntelyviranomaisten yhteistyöelin (BEREC), internet-yhteyksien tarjoajat, julkisten verkkojen hallinnoijat ja komponenttien valmistajat.

 

Komissio ja Euroopan investointipankki kiinnittävät erityistä huomiota asiantuntijaryhmän huomautuksiin ja perustelevat julkisesti tapaukset, joissa huomautuksia ei ole otettu huomioon. Komissio ilmoittaa asiantuntijaryhmälle jokaisessa sen kokouksessa työohjelman täytäntöönpanon edistymisestä.

Tarkistus  40

Ehdotus asetukseksi

8 artikla – 3 a kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

3 a. Kertomuksessa arvioidaan

 

a) edistymistä yhteistä etua koskevien hankkeiden kehittämisessä, rakentamisessa ja käyttöönotossa ja tarvittaessa toteutuksen viivästymisiä ja muita kohdattuja vaikeuksia;

 

b) varoja, jotka unioni on sitonut ja maksanut yhteistä etua koskeviin hankkeisiin Verkkojen Eurooppa välineestä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o xxxx/xxxx mukaisesti, verrattuna rahoitettujen yhteistä etua koskevien hankkeiden kokonaisarvoon;

Tarkistus  41

Ehdotus asetukseksi

Liite – 1 jakso – 1 kohta

Komission teksti

Tarkistus

Tukitoiminta digitaalipalvelujen infrastruktuurien alalla perustuu yleisesti kaksitasoiseen malliin: ydinpalvelualustoihin ja yleisluonteisiin palveluihin. Koska ydinpalvelualusta on edellytys digitaalipalvelun infrastruktuurin luomiselle, ydinpalvelualustat ja niiden yhteiset rakenneosat asetetaan rahoituksessa etusijalle yleisluonteisiin palveluihin nähden.

Tukitoiminta digitaalipalvelujen infrastruktuurien alalla perustuu yleisesti kaksitasoiseen malliin: ydinpalvelualustoihin ja yleisluonteisiin palveluihin.

Tarkistus  42

Ehdotus asetukseksi

Liite – 1 jakso – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

Ydinpalvelualustat ja niiden yhteiset rakenneosat vastaavat yhteistä etua koskevien hankkeiden yhteentoimivuus- ja tietoturvatarpeisiin. Niiden on tarkoitus mahdollistaa digitaalinen vuorovaikutus julkisviranomaisten ja kansalaisten välillä, julkisviranomaisten ja yritysten ja organisaatioiden välillä sekä eri valtioiden julkisviranomaisten kesken standardoitujen, rajat ylittävien ja käyttäjäystävällisten vuorovaikutusalustojen kautta. Rakenneosina toimivat digitaalipalvelujen infrastruktuurit asetetaan etusijalle muihin digitaalipalvelujen infrastruktuureihin nähden, koska ensiksi mainitut ovat edellytys jälkimmäisille. Yleisluonteiset palvelut tarjoavat liitännän ydinpalvelualustoihin ja niiden avulla kansalliset lisäarvopalvelut voivat käyttää ydinpalvelualustoja. Ne tarjoavat väyliä kansallisten palvelujen ja ydinpalvelualustojen välille ja niiden ansiosta kansalliset viranomaiset ja organisaatiot, yritykset ja/tai kansalaiset voivat hyödyntää ydinpalvelualustaa kansainvälisissä toimissaan. Palvelujen laatu ja tuki rajat ylittäviin toimiin osallistuville tahoille tullaan varmistamaan. Palvelujen on tuettava ja edistettävä ydinpalvelualustojen käyttöönottoa.

Ydinpalvelualustat vastaavat yhteistä etua koskevien hankkeiden yhteentoimivuus- ja tietoturvatarpeisiin. Niiden on tarkoitus mahdollistaa digitaalinen vuorovaikutus julkisviranomaisten ja kansalaisten välillä, julkisviranomaisten ja yritysten ja organisaatioiden välillä sekä eri valtioiden julkisviranomaisten kesken standardoitujen, rajat ylittävien ja käyttäjäystävällisten vuorovaikutusalustojen kautta. Digitaalipalvelujen infrastruktuurit, jotka ovat erottamaton osa muita digitaalipalvelujen infrastruktuureja tai joita voidaan käyttää uusien alustojen mallina, asetetaan etusijalle muihin digitaalipalvelujen infrastruktuureihin nähden. Yleisluonteiset palvelut tarjoavat liitännän ydinpalvelualustoihin ja niiden avulla kansalliset lisäarvopalvelut voivat käyttää ydinpalvelualustoja. Ne tarjoavat väyliä kansallisten palvelujen ja ydinpalvelualustojen välille ja niiden ansiosta kansalliset viranomaiset ja organisaatiot, yritykset ja/tai kansalaiset voivat hyödyntää ydinpalvelualustaa kansainvälisissä toimissaan. Palvelujen laatu ja tuki rajat ylittäviin toimiin osallistuville tahoille tullaan varmistamaan. Palvelujen on tuettava ja edistettävä ydinpalvelualustojen käyttöönottoa.

Tarkistus  43

Ehdotus asetukseksi

Liite – 1 jakso – 1 kohta – e a alakohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

e a) Verkkoturvallisuuden kannalta keskeisimmät toimet: tällä tarkoitetaan palveluja, joilla varmistetaan lasten ja nuorten verkkoturvallisuus vahvistamalla ja kehittämällä toimia internetin avoin luonne säilyttäen, käytetään oikeasuhteisia teknisiä ratkaisuja sekä yksilön kannalta voimauttavia toimia erityisesti koulutuksen avulla.

Tarkistus  44

Ehdotus asetukseksi

Liite I – 1 jakso – 2 kohta – johdantokappale

Komission teksti

Tarkistus

2. Muut etukäteen tukikelpoisiksi artiklan 1 kohdan mukaisesti yksilöidyt digitaalipalvelujen infrastruktuurit:

2. Muut etukäteen tukikelpoisiksi artiklan 1 ja 3 kohdan mukaisesti yksilöidyt digitaalipalvelujen infrastruktuurit:

Tarkistus  45

Ehdotus asetukseksi

Liite – 1 jakso – 2 kohta – f alakohta

Komission teksti

Tarkistus

f) Eurooppalaisen kulttuuriperinnön digitaalisten resurssien saatavuus: Tällä viitataan ydinpalvelualustaan, joka perustuu nykyiseen Europeana-portaaliin. Alusta toimii yhteyspisteenä eurooppalaista kulttuuriperintöä koskevaan sisältöön nimiketasolla ja sisältää rajapintamäärittelyt vuorovaikutukselle infrastruktuurin kanssa (tiedonhaku, tietojen lataaminen käyttäjän koneelle), tuen metatietojen muokkaamiselle ja uuden sisällön tallentamiselle sekä tietoja infrastruktuurin kautta saatavan sisällön uudelleenkäytön edellytyksistä.

f) Eurooppalaisen kulttuuriperinnön digitaalisten resurssien saatavuus: Tällä viitataan ydinpalvelualustaan, joka perustuu nykyiseen Europeana-portaaliin. Alusta toimii keskeisenä yhteyspisteenä eurooppalaista kulttuuriperintöä koskevaan sisältöön nimiketasolla ja sisältää rajapintamäärittelyt vuorovaikutukselle infrastruktuurin kanssa (tiedonhaku, tietojen lataaminen käyttäjän koneelle), tuen metatietojen muokkaamiselle ja uuden sisällön tallentamiselle sekä tietoja infrastruktuurin kautta saatavan sisällön uudelleenkäytön edellytyksistä.

Tarkistus 46

Ehdotus direktiiviksi

Liite – 1 jakso – 2 kohta – g alakohta

Komission teksti

Tarkistus

g) Safer Internet -palveluinfrastruktuuri: Tällä viitataan alustaan, joka mahdollistaa yhteisten tietojenkäsittelylaitteiden, tietokantojen ja ohjelmistotyökalujen hankkimisen, toiminnan ja ylläpidon jäsenvaltioiden Safer Internet -keskuksia varten. Lisäksi tähän sisältyvät taustatoiminnot seksuaalista hyväksikäyttöä koskevasta sisällöstä tehtyjen ilmoitusten käsittelemisessä sekä yhteydet poliisiviranomaisiin, mukaan luettuina Interpolin kaltaiset kansainväliset organisaatiot, sekä tarvittaessa toimet tämän sisällön poistamiseksi kyseisiltä sivustoilta. Tätä tuetaan yhteisillä tietokannoilla.

g) Safer Internet -palveluinfrastruktuuri: Tällä viitataan alustaan, joka mahdollistaa yhteisten tietojenkäsittelylaitteiden, tietokantojen ja ohjelmistotyökalujen hankkimisen, toiminnan ja ylläpidon sekä parhaiden käytäntöjen vaihdon jäsenvaltioiden Safer Internet -keskuksia varten. Safer Internet -keskukset jäsenvaltioissa tarjoavat lisäarvoa unionin tasolla ja ovat keskeinen osatekijä Safer Internet -palveluinfrastruktuurissa, jossa kansalliset neuvontapuhelimet, vihjelinjat, tiedotuskeskukset ja muut valistustoimet ovat erityisen merkittäviä. Lisäksi tähän sisältyvät taustatoiminnot seksuaalista hyväksikäyttöä koskevasta sisällöstä tehtyjen ilmoitusten käsittelemisessä sekä yhteydet poliisiviranomaisiin, mukaan luettuina Interpolin kaltaiset kansainväliset organisaatiot, sekä tarvittaessa toimet tämän sisällön poistamiseksi kyseisiltä sivustoilta. Tätä tuetaan yhteisillä tietokannoilla ja yhteisillä ohjelmistojärjestelmillä.

Tarkistus  47

Ehdotus asetukseksi

Liite – 1 jakso – 2 kohta – h a alakohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

h a) Turvallisten ja yhteentoimivien mobiilien lähipalvelujen käytön mahdollistavien infrastruktuurien käyttöönotto julkisessa liikenteessä: Turvallisten ja yhteentoimivien mobiilien lähipalvelujen käytön mahdollistavien infrastruktuurien ottaminen käyttöön julkisessa liikenteessä antaa kansalaisille, yrityksille ja organisaatioille mahdollisuudet käyttää lukuisia innovatiivisia palveluja liikkuessaan unionin alueella.

Tarkistus  48

Ehdotus asetukseksi

Liite – 1 jakso – 2 kohta – h b alakohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

h b) Koulutusresurssien jakamista koskeva eurooppalainen palvelualusta: Tavoitteena on hyödyntää tieto- ja viestintätekniikan etuja koulutuksen alalla järjestämällä koulutusaineiston jakaminen unionin laajuisesti. Koulutusaineiston kustannustehokas saatavuus ja vertaisarvioinnilla aikaansaatu korkeampi laatu vahvistaisi unionin yhteenkuuluvuutta mahdollistamalla opiskelijoiden väliset ja yliopistomaailman kontaktit, yhteistyön ja keskustelut. Se toimisi oppilaitosten välisen yhteistyön runkona ja helpottaisi muiden unionin ohjelmien, kuten ”Yhteinen Erasmus”, täytäntöönpanoa. Se parantaisi koulutuksen saatavuutta ja unionin asemaa maailmanlaajuisesti yliopistopiireissä.

Tarkistus  49

Ehdotus asetukseksi

Liite – 2 jakso – 1 kohta – 1 a alakohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

c) mahdollisten synergioiden hyödyntäminen laajakaistaverkkojen ja muiden yleishyödyllisten verkkojen (energia-, liikenne-, vesijohto- ja viemäriverkot jne.) käyttöönoton välillä, erityisesti älykkäiden sähkönjakeluverkkojen yhteydessä.

Hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan mahdollisia synergioita laajakaistaverkkojen ja muiden yleishyödyllisten verkkojen (muun muassa energia-, liikenne-, vesijohto- ja viemäriverkot) käyttöönoton välillä erityisesti älykkäiden sähkönjakeluverkkojen yhteydessä.

Tarkistus  50

Ehdotus asetukseksi

Liite – 2 jakso – 1 kohta – a c alakohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

c a) apu digitaalisen kuilun kaventamiseksi.

Tarkistus  51

Ehdotus asetukseksi

Liite – 2 jakso – 2 kohta – johdantokappale

Komission teksti

Tarkistus

Kaikkien tämän asetuksen nojalla rahoitustukea saavien hankkeiden on merkittävästi edesautettava Euroopan digitaalistrategian tavoitteiden saavuttamista.

Kaikkien tämän asetuksen nojalla rahoitustukea saavien hankkeiden on merkittävästi edesautettava 100 Mbit/s ja mahdollisuuksien mukaan 1 Gbit/s sekä sitäkin nopeampia yhteyksiä koskevien tavoitteiden saavuttamista.

Tarkistus  52

Ehdotus asetukseksi

Liite – 2 jakso – 2 kohta – johdantokappale

Komission teksti

Tarkistus

Kaikkien tämän asetuksen nojalla rahoitustukea saavien hankkeiden on merkittävästi edesautettava Euroopan digitaalistrategian tavoitteiden saavuttamista.

Kaikkien tämän jakson nojalla rahoitustukea saavien hankkeiden on merkittävästi edesautettava Euroopan digitaalistrategian tavoitteiden saavuttamista.

Tarkistus  53

Ehdotus asetukseksi

Liite – 2 jakso – 2 kohta – a alakohta – a alakohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

a) perustuttava parhaimpaan saatavilla olevaan johdinpohjaiseen tai langattomaan teknologiaan, pystyttävä tarjoamaan hyvin nopeita laajakaistapalveluja ja vastattava näin suuria kaistanleveyksiä edellyttävien käyttötapojen aiheuttamaan kysyntään tai

a) perustuttava parhaimpaan saatavilla olevaan johdinpohjaiseen tai langattomaan teknologiaan, pystyttävä tarjoamaan hyvin nopeita vähintään 100 Mbit/s laajakaistapalveluja ja vastattava näin suuria kaistanleveyksiä edellyttävien käyttötapojen aiheuttamaan kysyntään tai

Tarkistus  54

Ehdotus asetukseksi

Liite – 2 jakso – 2 kohta – a alakohta – c a alakohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

c a) noudatettava sovellettavaa lainsäädäntöä, erityisesti kilpailulainsäädäntöä, ja velvoitetta pääsyn varmistamisesta. Vain kilpailulle avoimien verkkojen olisi voitava hakea tässä asetuksessa säädettyä julkista rahoitusta.

Tarkistus  55

Ehdotus asetukseksi

Liite – 2 jakso – 2 kohta – a alakohta – c b alakohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

c b) tuettava internetin avoimuutta varmistamalla, että tämän asetuksen mukaisesti rahoitettujen, televiestintäverkoissa tarjottujen laillisten palvelujen estäminen kielletään, joskin kohtuullinen liikenteenhallinta sallitaan verkon ruuhkautuessa vilkkaimpina aikoina kuitenkin noudattaen yleispalvelusta ja käyttäjien oikeuksista sähköisten viestintäverkkojen ja palvelujen alalla (yleispalveludirektiivi) annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2002/22/EY 22 artiklan 3 kohdassa tarkoitettuja palvelun laatua koskevia vähimmäisvaatimuksia.

Tarkistus  56

Ehdotus asetukseksi

Liite – 2 jakso – 2 kohta – b alakohta

Komission teksti

Tarkistus

b) Asetuksen (EU) N:o xxx/2012 [CEF‑asetus] 15 artiklan 2 kohdan mukaisesti korvamerkityistä lisäosuuksista rahoitusta saavien toimien on tuotava markkinoille merkittäviä uusia valmiuksia laajakaistapalvelun saatavuuden, siirtonopeuksien ja kapasiteetin suhteen. Hankkeissa, joissa on kyse alle 30 Mbit/s siirtonopeuksista, olisi varmistettava, että nopeudet kasvatetaan ajan mittaan vähintään nopeuteen 30 Mbit/s.

b) Asetuksen (EU) N:o xxx/2012 [CEF‑asetus] 15 artiklan 2 kohdan mukaisesti korvamerkityistä lisäosuuksista rahoitusta saavien toimien on tuotava markkinoille merkittäviä uusia valmiuksia laajakaistapalvelun saatavuuden, siirtonopeuksien ja kapasiteetin suhteen. Hankkeissa, joissa on kyse alle 100 Mbit/s siirtonopeuksista, olisi varmistettava, että nopeudet kasvatetaan ajan mittaan vähintään nopeuteen 100 Mbit/s.

Tarkistus  57

Ehdotus asetukseksi

Liite – 3 jakso – johdantokappale

Komission teksti

Tarkistus

3 jakso. Horisontaaliset toimet

3 jakso. Horisontaaliset toimet

Euroopan laajuisten televiestintäverkkojen käyttöönottoa, joka auttaa poistamaan digitaalisten sisämarkkinoiden nykyiset pullonkaulat, täydennetään tutkimuksilla ja ohjelmatukitoimilla. Nämä toimet voivat olla:

Euroopan laajuisten digitaalisten verkkojen käyttöönottoa, joka auttaa poistamaan digitaalisten sisämarkkinoiden nykyiset pullonkaulat, täydennetään tutkimuksilla ja ohjelmatukitoimilla. Nämä toimet voivat olla:

  • [1]  EUVL C 143, 22.5.2012, s. 12.
  • [2]  EUVL C 225, 27.7.2012, s. 211.

YMPÄRISTÖN, KANSANTERVEYDEN JA ELINTARVIKKEIDEN TURVALLISUUDEN VALIOKUNNAN LAUSUNTO (22.6.2012)

teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalle

ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan laajuisia televiestintäverkkoja koskevista suuntaviivoista ja päätöksen 1336/97/EY kumoamisesta
(COM(2011)0657 – C7‑0373/2011 – 2011/0299(COD))

Valmistelija: Oreste Rossi

LYHYET PERUSTELUT

Verkkojen Eurooppa -väline on osa Eurooppa 2020 -strategiaa. Käsiteltävänä olevassa asetusehdotuksessa on tarkoitus vahvistaa joukko suuntaviivoja, jotka koskevat laajakaistaverkkoja ja digitaalipalvelujen infrastruktuureja koskevia tavoitteita ja painopisteitä televiestintäalalla Verkkojen Eurooppa -välineen yhteydessä.

Asetuksessa määritellään yhteistä etua koskevia hankkeita laajakaistaverkkojen ja digitaalipalvelujen infrastruktuurien käyttöönottamiseksi. Näillä hankkeilla pyritään parantamaan Euroopan talouden kilpailukykyä, edistämään kansallisten verkkojen yhteenliittämistä ja yhteentoimivuutta, tukemaan digitaalisten sisämarkkinoiden kehittämistä sekä myötävaikuttamaan kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen sekä ympäristön suojeluun.

Euroopan unionin toimet voivat luoda suurta lisäarvoa julkisten digitaalipalvelujen yhteentoimivan infrastruktuurin rajatylittävälle käytölle. Tällaisiin julkishallinnon sähköisiin palveluihin kuuluu sähköisten terveydenhuoltopalvelujen tarjoaminen yli rajojen, mikä erityisesti kiinnostaa ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokuntaa, koska asia kuuluu sen toimivaltaan.

Yhteentoimivien rajatylittävien sähköisten terveyspalvelujen luominen mahdollistaisi kansalaisten ja terveydenhuoltopalvelujen tarjoajien välisen vuorovaikutuksen ja laitosten välisen tiedonsiirron sekä tarjoaisi rajatylittävän pääsyn sähköisiin terveystietoihin, sähköisiin reseptilääkepalveluihin ja tietotekniikka-avusteista terveydenhuoltoa ja asumista koskeviin etäpalveluihin. Sähköiset terveyspalvelut parantaisivat potilasturvallisuutta ja vähentäisivät sairaanhoitokuluja sekä edistäisivät osaltaan kansallisten terveydenhoitojärjestelmien nykyaikaistamista ja lisäisivät niiden tehokkuutta.

Valmistelija tukee komission ehdotusta mutta ehdottaa siihen joitakin muutoksia, joilla pyritään tehostamaan yhteistä etua koskevia hankkeita julkishallinnon sähköisten palvelujen alalla.

Yhteentoimivissa rajatylittävissä sähköisissä terveyspalveluissa olisi edellytettävä, että terveydenhuollossa ja sairaaloissa otetaan käyttöön yhdenmukainen standardi sähköisten tietojen ja asiakirjojen esittämisessä. Jäsenvaltioiden olisi otettava käyttöön yhteiset säännöt, joilla sovitaan yksiselitteisesti eri terveydenhoitopalveluissa käytettävästä terminologiasta. Lisäksi olisi määritettävä sähköisiä tietoja ja asiakirjoja koskevat yhteiset vähimmäistiedot, jotka muodostaisivat asiakkaan perustiedot (esimerkiksi veriryhmätekijät, anamneesi ja kotiuttamistodistukset) yhteentoimivissa sähköisissä terveyspalveluissa.

Yleisemmin ottaen on toivottavaa, että julkishallinnon sähköisten palvelujen alan hankkeiden päämääränä olisi luoda yksiselitteiset Euroopan laajuiset tunnistamista koskevat säännöt, joita tavalliset kansalaiset ja yritykset voivat käyttää kaikkien jäsenvaltioiden julkisissa hallinnoissa.

TARKISTUKSET

Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta pyytää asiasta vastaavaa teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokuntaa sisällyttämään mietintöönsä seuraavat tarkistukset:

Tarkistus  1

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 4 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(4) Komission tiedonannossa Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle "Laajakaista Euroopassa: investointi digitaalivetoiseen kasvuun"9 todetaan, että internetin kriittisen roolin vuoksi näyttää siltä, että nopeampien verkkojen yhteiskunnalliset kokonaishyödyt olisivat suuremmat kuin yksityisomistajien kannustimet investoida niihin. Julkinen tuki on siis alalla tarpeen, mutta se ei saa kohtuuttomasti vääristää kilpailua.

(4) Komission tiedonannossa Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle "Laajakaista Euroopassa: investointi digitaalivetoiseen kasvuun"9 todetaan, että internetin kriittisen roolin vuoksi näyttää siltä, että nopeampien verkkojen yhteiskunnalliset kokonaishyödyt olisivat suuremmat kuin yksityisomistajien kannustimet investoida niihin. Julkinen tuki on siis alalla tarpeen, mutta se ei saa kohtuuttomasti vääristää kilpailua. Euroopan parlamentti korosti 6 päivänä heinäkuuta 2011 antamassaan päätöslauselmassa "Laajakaista Euroopassa: investointi digitaalivetoiseen kasvuun", että laajakaistapalvelut ovat keskeisiä EU:n teollisuuden kilpailukyvyn kannalta ja vaikuttavat suuresti EU:n talouskasvuun, sosiaaliseen yhteenkuuluvuuteen ja laadukkaisiin työpaikkoihin sekä kaikkien alueiden ja yhteiskuntaryhmien osallistumiseen digitaalielämään EU:ssa; parlamentti suositti myös edistämään kilpailukykyisiä markkinoita kiinteisiin ja langattomiin laajakaistainfrastruktuureihin investoinnissa ja näiden infrastruktuurien käytössä ja totesi, että kilpailukykyiset markkinat kiihdyttävät lisäinvestointeihin ja innovointiin yhteyksien, sovellusten ja sisällön tarjoajien osalta ja ovat lisäksi välttämätön tekijä digitaalitaloudessa.

 

_____________

 

1 P7_TA-(2011)0322

Tarkistus  2

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 10 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(10) Nopeampiin laajakaistayhteyksiin liittyy merkittäviä taloudellisia ja sosiaalisia etuja, joita sijoittajat eivät kykene hyödyntämään tai muuttamaan rahaksi. Nopea ja ultranopea laajakaistayhteys on ratkaiseva infrastruktuuri, joka mahdollistaa digitaalipalvelujen kehittämisen ja käyttöönoton, sillä ne ovat riippuvaisia fyysisten verkkojen saatavuudesta, nopeudesta, luotettavuudesta ja kestävyydestä. Nopeampien verkkojen käyttöönotto antaa mahdollisuuden suurempia nopeuksia hyödyntäville innovatiivisille palveluille. Unionin tason toimet ovat tarpeen näiden kahden digitaalisten televiestintäverkkojen osatekijän synergioiden ja vuorovaikutusten maksimoimiseksi.

(10) Nopeampiin laajakaistayhteyksiin liittyy merkittäviä taloudellisia ja sosiaalisia etuja, joita sijoittajat eivät kykene hyödyntämään tai muuttamaan rahaksi. Nopea ja ultranopea laajakaistayhteys on ratkaiseva infrastruktuuri, joka mahdollistaa digitaalipalvelujen kehittämisen ja käyttöönoton, sillä ne ovat riippuvaisia fyysisten verkkojen saatavuudesta, nopeudesta, luotettavuudesta ja kestävyydestä. Nopeampien verkkojen käyttöönotto antaa mahdollisuuden suurempia nopeuksia hyödyntäville innovatiivisille palveluille. Unionin tason toimet ovat tarpeen näiden kahden digitaalisten televiestintäverkkojen osatekijän synergioiden ja vuorovaikutusten maksimoimiseksi. Laajakaistaverkkojen yleinen saatavuus on olennaista nykyaikaisten talouksien kasvulle ja kansalaisten hyvinvoinnille ja digitaaliselle osallisuudelle. Laajakaistaverkkojen laajentaminen maaseutualueilla ja taloudellisesti ja sosiaalisesti heikommassa asemassa olevilla alueilla helpottaa viestintää erityisesti sellaisten henkilöiden osalta, joiden liikkuvuus on rajoitettua tai jotka asuvat eristyksissä olevilla alueilla, ja se myös parantaa palvelujen saantia ja kannustaa kehittämään pieniä ja keskisuuria yrityksiä maaseutualueilla auttaen samalla luomaan siellä uusia työpaikkoja ja kehittämään uusia palveluja.

Tarkistus  3

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 13 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(13) Laajakaistaverkkojen ja digitaalipalvelujen infrastruktuurien kehittäminen edistää osaltaan unionin tavoitteita kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi tarjoamalla energiatehokkaita ratkaisuja monille Euroopan talouden aloille. Tätä myönteistä vaikutusta rajoittaa vain jossain määrin pääasiassa laajakaistaverkkojen rakentamiseen ja digitaalipalvelujen infrastruktuurien toimintaan liittyvä kasvava energia- ja resurssikysyntä.

(13) Tieto- ja viestintäteknologian käyttö helpottaa rakenteellista mukautumista vähemmän resursseja kuluttavien tavaroiden ja palvelujen käyttämiseen, energian säästämiseen rakennuksissa ja sähköverkoissa ja tehokkaampien ja vähemmän energiaa käyttävien älykkäiden liikennejärjestelmien kehittämiseen. Laajakaistaverkkojen ja digitaalipalvelujen infrastruktuurien kehittäminen edistää osaltaan unionin tavoitteita kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi tarjoamalla energiatehokkaita ratkaisuja monille Euroopan talouden aloille. Tätä myönteistä vaikutusta rajoittaa vain jossain määrin pääasiassa laajakaistaverkkojen rakentamiseen ja digitaalipalvelujen infrastruktuurien toimintaan liittyvä kasvava energia- ja resurssikysyntä.

Tarkistus  4

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 24 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(24 a) Tämän asetuksen täytäntöönpanossa henkilötietoja olisi käsiteltävä noudattaen unionin lainsäädäntöä erityisesti siten kuin siitä säädetään yksilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta 24 päivänä lokakuuta 1995 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 95/46/EY ja henkilötietojen käsittelystä ja yksityisyyden suojasta sähköisen viestinnän alalla 12 päivänä heinäkuuta 2002 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2002/58/EY (sähköisen viestinnän tietosuojadirektiivi).

Tarkistus  5

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 1 kohta

Komission teksti

Tarkistus

(1) edistävät talouskasvua ja tukevat sisämarkkinoiden kehitystä, minkä seurauksena Euroopan talouden, myös pienten ja keskisuurten yritysten (pk‑yritykset), kilpailukyky paranee;

(1) edistävät talouskasvua ja tukevat sisämarkkinoiden kehitystä, minkä seurauksena Euroopan talouden kilpailukyky paranee erityisesti helpottamalla pienten ja keskisuurten yritysten (pk-yritykset) markkinoillepääsyä;

Tarkistus  6

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

(2) tuovat parannuksia niin kansalaisten, yritysten kuin viranomaisten arkeen edistämällä kansallisten televiestintäverkkojen yhteenliitettävyyttä, yhteentoimivuutta ja saatavuutta;

(2) tuovat parannuksia sosiaaliseen yhteenkuuluvuuteen sekä niin kansalaisten, yritysten kuin viranomaisten arkeen edistämällä kansallisten televiestintäverkkojen yhteenliitettävyyttä, yhteentoimivuutta ja saatavuutta;

Tarkistus  7

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 2 a kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(2 a) tukevat tietojen ja tietojärjestelmien suojelua ja puolustamista varmistamalla niiden saatavuuden, eheyden, varmentamisen ja luottamuksellisuuden. Asiaan liittyvillä toimilla olisi turvattava tietojärjestelmien suojelu-, havainto- ja reagointivalmiudet erityisesti verkkohyökkäysten osalta.

Tarkistus  8

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 4 kohta

Komission teksti

Tarkistus

(4) helpottavat Euroopan laajuisten digitaalipalvelujen infrastruktuurien kestävää käyttöönottoa, yhteentoimivuutta ja koordinointia Euroopan tasolla, ylläpitoa ja päivittämistä;

(4) helpottavat avointen, helppopääsyisten ja syrjimättömien Euroopan laajuisten digitaalipalvelujen infrastruktuurien kestävää käyttöönottoa, yhteentoimivuutta ja koordinointia Euroopan tasolla sekä niiden toimintaa, ylläpitoa, päivittämistä ja turvallisuuden varmistamista;

Tarkistus  9

Ehdotus asetukseksi

4 artikla – b alakohta

Komission teksti

Tarkistus

(b) vähintään 30 Mbit/s:n tiedonsiirtonopeuden takaavan laajakaistan käyttöönotto saarialueiden, sisämaan liikenteellisesti eristyksissä olevien alueiden ja syrjäseutualueiden liittämiseksi unionin keskusalueisiin;

(b) vähintään 30 Mbit/s:n tiedonsiirtonopeuden takaavan laajakaistan käyttöönotto saarialueiden, sisämaan liikenteellisesti eristyksissä olevien alueiden, syrjä- ja maaseutualueiden sekä taloudellisesti ja sosiaalisesti heikommassa asemassa olevien alueiden liittämiseksi unionin keskusalueisiin;

Tarkistus  10

Ehdotus asetukseksi

5 artikla – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

2. Yhteistä etua koskeva hanke voi sisältää hankkeen koko elinkaaren, myös toteutettavuustutkimukset, täytäntöönpanon, jatkuvan toiminnan, koordinoinnin ja arvioinnin.

2. Yhteistä etua koskeva hanke voi sisältää hankkeen koko elinkaaren, myös toteutettavuustutkimukset, täytäntöönpanon, jatkuvan toiminnan, koordinoinnin ja arvioinnin.

 

Yhteistä etua koskevissa hankkeissa olisi noudatettava teknologianeutraaliuden periaatetta, joka muodostaa EU:n sähköisten viestintärakenteiden perustan.

Tarkistus  11

Ehdotus asetukseksi

5 artikla – 7 kohta – c alakohta

Komission teksti

Tarkistus

(c) uusista mahdollisuuksista hyödyntää eri infrastruktuurien, myös liikenne- ja energia-alan infrastruktuurien välisiä synergioita.

(c) uusista mahdollisuuksista hyödyntää erityyppisten infrastruktuurien välisiä synergioita.

Perustelu

Yhtenäisyyden vuoksi.

Tarkistus  12

Ehdotus asetukseksi

5 artikla – 8 kohta – c alakohta

Komission teksti

Tarkistus

(c) sillä on eurooppalaista lisäarvoa.

(c) sillä on eurooppalaista lisäarvoa, joka on osoitettu toteutettavuustutkimuksen ja kustannus-hyötyanalyysin avulla.

Tarkistus  13

Ehdotus asetukseksi

7 artikla – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

2. Komissiota avustaa näiden suuntaviivojen täytäntöönpanon seurannassa asiantuntijaryhmä, jossa on edustaja jokaisesta jäsenvaltiosta, joka auttaa suunnittelussa nopeaa internetiä koskevien kansallisten strategioiden ja infrastruktuurikartoitusten kautta sekä tietoja vaihtamalla. Asiantuntijaryhmä voi myös tarkastella muita Euroopan laajuisten televiestintäverkkojen kehittämiseen liittyviä aiheita.

2. Komissiota avustaa näiden suuntaviivojen täytäntöönpanon seurannassa asiantuntijaryhmä, jossa on edustaja jokaisesta jäsenvaltiosta, joka auttaa suunnittelussa nopeaa internetiä koskevien kansallisten strategioiden ja infrastruktuurikartoitusten kautta sekä tietoja vaihtamalla. Komissio arvioi yhdessä asiantuntijaryhmän kanssa, vastaavatko yhteistä etua koskevien hankkeiden laajuudet edelleen sosiaalisia, ympäristöön liittyviä ja taloudellisia painopisteitä, teknologian kehitystä tai tilannetta merkityksellisillä markkinoilla, sekä tarkastelee mahdollisuuksia hyödyntää erityyppisten infrastruktuurien välisiä synergioita. Asiantuntijaryhmä voi myös tarkastella muita Euroopan laajuisten televiestintäverkkojen kehittämiseen liittyviä aiheita.

Tarkistus  14

Ehdotus asetukseksi

7 artikla – 4 kohta

Komission teksti

Tarkistus

4. Näissä kertomuksissa komissio myös arvioi, vastaavatko yhteistä etua koskevien hankkeiden laajuudet edelleen poliittisia painopisteitä, teknologian kehitystä tai tilannetta merkityksellisillä markkinoilla. Suurten hankkeiden osalta näihin kertomuksiin sisältyy myös ympäristövaikutusten analyysi, jossa otetaan huomioon ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ja ilmastonmuutoksen hillitsemisestä aiheutuvat tarpeet sekä katastrofivalmius ja -palautuvuus. Tällainen tarkastelu voidaan toteuttaa tarpeen vaatiessa myös muulloin.

4. Suurten hankkeiden osalta komissio suorittaa ympäristövaikutusten analyysin, jossa otetaan huomioon ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ja ilmastonmuutoksen hillitsemisestä aiheutuvat tarpeet sekä katastrofivalmius ja -palautuvuus. Tällainen tarkastelu voidaan toteuttaa tarpeen vaatiessa myös muulloin, jotta vältetään investoinnit nopeasti vanhenevaan infrastruktuuriin.

Tarkistus  15

Ehdotus asetukseksi

8 artikla – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

2. Siirretään 5 artiklan 6 kohdassa tarkoitettu valta komissiolle määräämättömäksi ajaksi tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

2. Siirretään 5 artiklan 6 kohdassa tarkoitettu valta komissiolle viideksi vuodeksi tämän asetuksen voimaantulopäivästä. Komissio laatii siirrettyä säädösvaltaa koskevan kertomuksen viimeistään yhdeksän kuukautta ennen viiden vuoden pituisen kauden päättymistä.

Tarkistus  16

Ehdotus asetukseksi

10 artikla – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2014.

Sitä sovelletaan … päivästä …kuuta …*.

 

___________

 

*Virallinen lehti: lisätään päivämäärä: kaksi vuotta tämän asetuksen voimaantulosta.

Perustelu

Tämä asetus liittyy asetukseen, jolla otetaan käyttöön Verkkojen Eurooppa ‑väline, joten ei ole suotavaa ilmoittaa tiettyä soveltamispäivää, jossa ei oteta huomioon aikaa, joka eri asetusten hyväksymismenettelyyn voi kulua.

Tarkistus  17

Ehdotus asetukseksi

Liite – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

Euroopan laajuisten televiestintäverkkojen (laajakaistaverkkojen ja digitaalipalvelujen infrastruktuurien) käyttöönotto ja parantaminen edistävät osaltaan talouskasvua, auttavat luomaan uusia työpaikkoja ja saamaan aikaan toimivat digitaaliset sisämarkkinat. Niiden käyttöönotto mahdollistaa erityisesti internetin nopeamman käytön, saa aikaan tietoteknologiapohjaisia parannuksia kansalaisten, myös lasten ja nuorten, yritysten ja viranomaisten arkeen, lisää yhteentoimivuutta ja helpottaa yhteisesti hyväksyttyjen standardien yhdenmukaistamista tai lähentymistä.

Euroopan laajuisten televiestintäverkkojen (laajakaistaverkkojen ja digitaalipalvelujen infrastruktuurien) käyttöönotto ja parantaminen edistävät osaltaan talouskasvua, auttavat luomaan uusia työpaikkoja ja saamaan aikaan toimivat digitaaliset sisämarkkinat. Niiden käyttöönotto mahdollistaa erityisesti internetin nopeamman käytön, saa aikaan tietoteknologiapohjaisia parannuksia kansalaisten, yritysten ja viranomaisten arkeen, lisää yhteentoimivuutta ja helpottaa yhteisesti hyväksyttyjen standardien yhdenmukaistamista tai lähentymistä.

Perustelu

Euroopan laajuisten verkkojen käyttöönoton tulisi hyödyttää kaikkia kansalaisia, joten on turha mainita tiettyjä erityisryhmiä.

Tarkistus  18

Ehdotus asetukseksi

Liite – 2 jakso – 1 kohta

Komission teksti

Tarkistus

Kaikki unionin alueella tehtävät laajakaistainvestoinnit laajentavat verkon kapasiteettia ja niistä koituu hyötyä kaikille potentiaalisille käyttäjille myös muissa jäsenvaltioissa kuin siinä, jossa investoinnit toteutetaan. Investoinnit näihin verkkoihin lisäävät kilpailua ja innovointia taloudessa, auttavat tuottamaan entistä tehokkaampia ja toimivampia julkisia palveluja ja edistävät vähähiilistä taloutta koskevien EU:n tavoitteiden saavuttamista sekä parantavat EU:n yleistä kilpailukykyä ja tuottavuutta.

Kaikki unionin alueella tehtävät laajakaistainvestoinnit laajentavat verkon kapasiteettia ja niistä koituu hyötyä kaikille potentiaalisille käyttäjille myös muissa jäsenvaltioissa kuin siinä, jossa investoinnit toteutetaan. Investoinnit näihin verkkoihin lisäävät kilpailua, sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja innovointia taloudessa, auttavat tuottamaan entistä tehokkaampia ja toimivampia julkisia palveluja ja edistävät vähähiilistä taloutta koskevien EU:n tavoitteiden saavuttamista sekä parantavat EU:n yleistä kilpailukykyä ja tuottavuutta.

Tarkistus  19

Ehdotus asetukseksi

Liite – 2 jakso – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

Investointeja laajakaistainfrastruktuuriin ovat tehneet pääasiassa yksityiset sijoittajat, ja näin odotetaan olevan jatkossakin. Digitaalistrategian tavoitteiden saavuttaminen edellyttää kuitenkin myös investointeja alueille, joilla ne eivät ole liiketaloudellisesti yksiselitteisen kannattavia tai joilla investointien kannattavuutta on tuettava tavoitteiden edellyttämässä aikataulussa pysymiseksi. Investointien todennäköisyyden perusteella voidaan jaotella seuraavat aluetyypit:

Investointeja laajakaistainfrastruktuuriin ovat tehneet pääasiassa yksityiset sijoittajat, ja näin odotetaan olevan jatkossakin. Monilla alueilla laajakaistainfrastruktuuriin ei ole kuitenkaan kilpailun puutteen ja suurien markkinariskien vuoksi investoitu riittävästi samalla kun julkiset palvelut ovat alkeellisia ja keskenään yhteensopimattomia, mikä johtuu teknisten ratkaisujen sirpaloituneisuudesta. Digitaalistrategian tavoitteiden saavuttaminen edellyttää myös investointeja alueille, joilla ne eivät ole liiketaloudellisesti yksiselitteisen kannattavia tai joilla investointien kannattavuutta on tuettava tavoitteiden edellyttämässä aikataulussa pysymiseksi. Investointien todennäköisyyden perusteella voidaan jaotella seuraavat aluetyypit:

Tarkistus  20

Ehdotus asetukseksi

Liite – 2 jakso – 4 kohta

Komission teksti

Tarkistus

Maaseudulla ja harvaan asutuilla alueilla yhteydet ovat tavallisesti hitaita, eikä niitä aina ole ollenkaan. Investointien kannattavuus on epätodennäköistä, eikä eurooppalaisia tavoitteita todennäköisesti saavuteta vuoteen 2020 mennessä. Näillä alueilla investoinnit edellyttävät enemmän rahoitustukea avustuksina, mahdollisesti yhdistettyinä rahoitusvälineisiin. Tällaisia alueita ovat syrjäiset ja harvaan asutut seudut, joilla joko investointikustannukset ovat hyvin korkeita tai tulot matalia. Näillä alueilla Verkkojen Eurooppa -välineen tuki todennäköisesti täydentää koheesiorahastosta tai maaseudun kehittämisrahastosta saatavilla olevaa tukea tai muuta suoraa julkista tukea.

Maaseudulla ja harvaan asutuilla alueilla yhteydet ovat tavallisesti hitaita, eikä niitä aina ole ollenkaan. Laajakaistayhteys voidaan näissä tapauksissa järjestää ensisijaisesti satelliittiyhteyden avulla. Investointien kannattavuus on epätodennäköistä, eikä eurooppalaisia tavoitteita todennäköisesti saavuteta vuoteen 2020 mennessä. Näillä alueilla investoinnit edellyttävät enemmän rahoitustukea avustuksina, mahdollisesti yhdistettyinä rahoitusvälineisiin. Tällaisia alueita ovat syrjäiset ja harvaan asutut seudut, joilla joko investointikustannukset ovat hyvin korkeita tai tulot matalia. Näillä alueilla Verkkojen Eurooppa -välineen tuki todennäköisesti täydentää koheesiorahastosta tai maaseudun kehittämisrahastosta saatavilla olevaa tukea tai muuta suoraa julkista tukea.

Tarkistus  21

Ehdotus asetukseksi

Liite – 3 jakso – 2 kohta – 1 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

Sähköisellä hallinnolla tarkoitetaan digitaalista vuorovaikutusta julkisviranomaisten ja kansalaisten välillä, julkisviranomaisten ja yritysten ja järjestöjen välillä sekä eri valtioiden julkisviranomaisten kesken. Standardoiduilla, rajatylittävillä ja käyttäjäystävällisillä vuorovaikutusalustoilla edistetään tehokkuutta niin koko taloudessa kuin julkisella sektorilla, ja se edistää sisämarkkinoita.

Sähköisellä hallinnolla tarkoitetaan digitaalista vuorovaikutusta julkisviranomaisten ja kansalaisten välillä, julkisviranomaisten ja yritysten ja järjestöjen välillä sekä eri valtioiden julkisviranomaisten kesken. Rajatylittävillä ja käyttäjäystävällisillä vuorovaikutusalustoilla edistetään tehokkuutta niin koko taloudessa kuin julkisella sektorilla, ja se edistää sisämarkkinoita.

Tarkistus  22

Ehdotus asetukseksi

Liite – 3 jakso – 2 kohta – 2 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

Yhteentoimivat sähköiset tunnistus- ja varmennusmenettelyt kaikkialla Euroopassa. Otetaan käyttöön yhteenliitettyjä ja turvallisia varmennuspalvelimia ja -protokollia, joilla varmistetaan Euroopassa käytössä olevien eri tunnistus-, varmennus- ja lupajärjestelmien yhteentoimivuus. Alusta tarjoaa kansalaisille ja yrityksille pääsyn tarvittaviin sähköisiin palveluihin esimerkiksi ulkomailla tapahtuvaa opiskelua, työskentelyä, matkustamista, terveydenhuoltopalvelujen saamista tai liiketoimintaa varten. Se muodostaa ydinkerroksen kaikille niille digitaalisille palveluille, jotka edellyttävät sähköistä tunnistusta ja varmennusta: esim. sähköiset hankinnat, sähköiset terveydenhuoltopalvelut, standardoitu yritysten raportointi, oikeudellisten tietojen sähköinen vaihtaminen, Euroopan laajuinen yritysten sähköinen rekisteröiminen, yritysten sähköiset hallinnointipalvelut, mukaan lukien yritysrekisterien välinen kommunikointi rajatylittävien sulautumisten ja ulkomaisten sivuliikkeiden osalta. Alustassa voidaan käyttää myös monikielisen alustan resursseja ja välineitä.

Yhteentoimivat sähköiset tunnistus- ja varmennusmenettelyt kaikkialla Euroopassa. Otetaan käyttöön yhteenliitettyjä ja turvallisia varmennuspalvelimia ja -protokollia, joilla varmistetaan Euroopassa käytössä olevien eri tunnistus-, varmennus- ja lupajärjestelmien yhteentoimivuus. Perimmäisenä tavoitteena on luoda yksiselitteiset Euroopan laajuiset tunnistamista koskevat säännöt, joita luonnolliset henkilöt ja oikeushenkilöt voivat käyttää jäsenvaltioiden julkisissa hallinnoissa. Alusta tarjoaa kansalaisille ja yrityksille pääsyn tarvittaviin sähköisiin palveluihin esimerkiksi ulkomailla tapahtuvaa opiskelua, työskentelyä, matkustamista, terveydenhuoltopalvelujen saamista tai liiketoimintaa varten. Se muodostaa ydinkerroksen kaikille niille digitaalisille palveluille, jotka edellyttävät sähköistä tunnistusta ja varmennusta: esim. sähköiset hankinnat, sähköiset terveydenhuoltopalvelut, standardoitu yritysten raportointi, oikeudellisten tietojen sähköinen vaihtaminen, Euroopan laajuinen yritysten sähköinen rekisteröiminen, yritysten sähköiset hallinnointipalvelut, mukaan lukien yritysrekisterien välinen kommunikointi rajatylittävien sulautumisten ja ulkomaisten sivuliikkeiden osalta. Alustassa voidaan käyttää myös monikielisen alustan resursseja ja välineitä.

Perustelu

On luotava sellaiset yksiselitteiset Euroopan laajuiset tunnistamista koskevat säännöt sähköisille palveluille, joita kaikki jäsenvaltioiden kansalaiset ja yritykset voivat soveltaa. Tämä tekisi yhteyksistä julkiseen hallintoon paljon yksinkertaisempia ja varmistaisi paremmin todellisen yhteentoimivuuden.

Tarkistus  23

Ehdotus asetukseksi

Liite – 3 jakso – 2 kohta – 3 alakohta – d alakohta – 1 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

(d) Yhteentoimivat rajatylittävät sähköiset terveyspalvelut: Palvelu mahdollistaa kansalaisten/potilaiden ja terveydenhuoltopalvelujen tarjoajien välisen vuorovaikutuksen, laitosten välisen ja järjestöjen välisen tiedonsiirron tai kansalaisten/potilaiden ja/tai terveydenhuollon ammattilaisten ja laitosten vertaisviestinnän. Käyttöönotettava infrastruktuuri on erityisesti direktiiveissä 95/46/EY ja 2002/58/EY esitettyjen tietosuojaperiaatteiden mukainen, ja siinä noudatetaan kansainvälisiä ja kansallisia potilaiden terveystietoja ja muuta henkilökohtaista tietoa koskevia eettisiä sääntöjä.

(d) Yhteentoimivat rajatylittävät sähköiset terveyspalvelut: Palvelu mahdollistaa kansalaisten/potilaiden ja terveydenhuoltopalvelujen tarjoajien välisen vuorovaikutuksen, laitosten välisen ja järjestöjen välisen tiedonsiirron tai kansalaisten/potilaiden ja/tai terveydenhuollon ammattilaisten ja laitosten vertaisviestinnän. Käyttöönotettava infrastruktuuri edellyttää, että terveydenhuollon ja sairaaloiden tietojärjestelmissä otetaan käyttöön yhdenmukainen standardi tietojen ja asiakirjojen esittämisessä; siinä määritetään sähköisiä tietoja ja asiakirjoja koskevat yhteiset vähimmäistiedot, jotka muodostavat asiakkaan perustiedot yhteentoimivissa sähköisissä terveyspalveluissa. Se on erityisesti direktiiveissä 95/46/EY ja 2002/58/EY esitettyjen tietosuojaperiaatteiden mukainen, ja siinä noudatetaan kansainvälisiä ja kansallisia potilaiden terveystietoja ja muuta henkilökohtaista tietoa koskevia eettisiä sääntöjä.

Perustelu

Sähköisten terveyspalvelujen moitteettoman toiminnan varmistamiseksi on otettava käyttöön "eurooppalainen terveystietokansio", jossa käytetään yhdenmukaista standardia tietojen esittämisessä ja ennen kaikkea ilmoitetaan selvästi potilaan perustiedot (esimerkiksi veriryhmätekijät, anamneesi, kotiuttamistodistukset sairaalassaolon jälkeen tai ensiavun pöytäkirjat).

Tarkistus  24

Ehdotus asetukseksi

Liite – 3 jakso – 2 kohta – 3 alakohta – d alakohta – 2 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

Palvelu tarjoaa rajatylittävän pääsyn sähköisiin terveystietoihin ja sähköisiin reseptilääkepalveluihin sekä tietotekniikka‑avusteista terveydenhuoltoa ja asumista koskeviin etäpalveluihin, rajatylittäviin monikielisiin semanttisiin palveluihin, jotka ovat yhteydessä monikieliseen toiminta-alustaan, sosiaaliturvatietojen saatavuuden EESSI:n (Electronic Exchange of Social Security Information, sosiaaliturvatietojen sähköinen vaihtojärjestelmä) infrastruktuurin kautta jne.

Palvelu tarjoaa rajatylittävän pääsyn sähköisiin terveystietoihin ja sähköisiin reseptilääkepalveluihin sekä tietotekniikka‑avusteista terveydenhuoltoa ja asumista koskeviin etäpalveluihin, yhteisiä sääntöjä käyttäviin rajatylittäviin monikielisiin semanttisiin palveluihin, jotka ovat yhteydessä monikieliseen toiminta-alustaan, sosiaaliturvatietojen saatavuuden EESSI:n (Electronic Exchange of Social Security Information, sosiaaliturvatietojen sähköinen vaihtojärjestelmä) infrastruktuurin kautta jne.

Perustelu

On tärkeää täsmentää, että rajatylittävissä monikielisissä palveluissa on otettava käyttöön jäsenvaltioiden yhteiset säännöt, joilla sovitaan yksiselitteisesti eri terveydenhoitopalveluihin (esimerkiksi laboratoriotutkimukset, patologia tai radiologia) sovellettavat käytännöt.

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Euroopan laajuiset televerkot ja päätöksen N:o 1336/97/EY kumoaminen

Viiteasiakirjat

COM(2011)0657 – C7-0373/2011 – 2011/0299(COD)

Asiasta vastaava valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

ITRE

15.11.2011

 

 

 

Lausunnon antanut valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

ENVI

15.11.2011

Valmistelija

       Nimitetty (pvä)

Oreste Rossi

28.11.2011

Valiokuntakäsittely

1.3.2012

 

 

 

Hyväksytty (pvä)

20.6.2012

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

53

0

1

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Elena Oana Antonescu, Sophie Auconie, Pilar Ayuso, Paolo Bartolozzi, Lajos Bokros, Martin Callanan, Nessa Childers, Yves Cochet, Chris Davies, Edite Estrela, Jill Evans, Karl-Heinz Florenz, Elisabetta Gardini, Matthias Groote, Françoise Grossetête, Cristina Gutiérrez-Cortines, Satu Hassi, Jolanta Emilia Hibner, Dan Jørgensen, Christa Klaß, Eija-Riitta Korhola, Holger Krahmer, Peter Liese, Kartika Tamara Liotard, Zofija Mazej Kukovič, Linda McAvan, Andres Perello Rodriguez, Mario Pirillo, Pavel Poc, Frédérique Ries, Anna Rosbach, Oreste Rossi, Dagmar Roth-Behrendt, Carl Schlyter, Richard Seeber, Claudiu Ciprian Tănăsescu, Anja Weisgerber, Åsa Westlund, Glenis Willmott, Sabine Wils, Marina Yannakoudakis

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Margrete Auken, Erik Bánki, Cristian Silviu Buşoi, Nikos Chrysogelos, Minodora Cliveti, Gaston Franco, Vittorio Prodi, Birgit Schnieber-Jastram, Rebecca Taylor, Eleni Theocharous, Marita Ulvskog, Andrea Zanoni

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet sijaiset (187 art. 2 kohta)

Véronique Mathieu

SISÄMARKKINA- JA KULUTTAJANSUOJAVALIOKUNNAN LAUSUNTO (12.10.2012)

teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalle

ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan laajuisia televiestintäverkkoja koskevista suuntaviivoista ja päätöksen 1336/97/EY kumoamisesta
(COM(2011)0657 – C7‑0373/2011 – 2011/0299(COD))

Valmistelija: Marielle Gallo

LYHYET PERUSTELUT

Valmistelija antaa komissiolle tunnustusta Euroopan laajuisia televiestintäverkkoja koskevista suuntaviivoista, joilla edistetään Eurooppa 2020 -strategian ja Euroopan digitaalistrategian sitoumuksia.

Tässä ehdotuksessa vahvistetaan Euroopan laajuisia televiestintäverkkoja koskevat suuntaviivat. Sen vuoksi ehdotuksessa esitetään sellaisten yhteisiin etuihin perustuvien hankkeiden tavoitteita ja painopistealueita, joilla pyritään poistamaan pullonkaulat tarjoamalla verkon saatavuus sekä pääsy julkisten digitaalipalvelujen infrastruktuuriin myös yli rajojen.

Meneillään olevan kurinalaisen varainkäytön ja heikon talouskasvun aikana valmistelija toivoo, että komission Verkkojen Eurooppa -välineen yhteydessä ehdottamat uudet välineet luovat uutta markkinadynamiikkaa, jonka avulla digitaaliset sisämarkkinat voidaan toteuttaa käytännössä.

Internet-talous ja sen vaikutus työllisyyteen ovat keskeisiä, ja internet-talouden arvoksi lasketaan yli 800 miljardia euroa vuonna 2016 eli yli viisi prosenttia Euroopan unionin BKT:stä. Internet on muuttanut elintapaamme, työskentelytapaamme, tiedonhankintatapaamme ja keskinäistä vuorovaikutustamme, ja sillä on valtava potentiaali muuttaa monia muita elämän osa-alueita, kuten tiedonsaantia ja koulutusta. Internet on myös muuttanut tapaamme verrata, ostaa tai myydä tuotteita ja palveluja, tapaamme etsiä ja asettaa saataville tietoja sekä tapaamme hoitaa maksuja ja hallinnoida henkilötietojamme. Sähköinen kaupankäynti ja digitaalipalvelut yleensä ovat tätä nykyä keskeisessä asemassa kuluttajien, yritysten ja laajemmin kansalaisten elämässä.

Tästä huolimatta tietyt hankaluudet ovat esteenä digitaalisten sisämarkkinoiden toteuttamiselle: laajakaistainfrastruktuuriin kohdistuvien investointien puute etenkin EU:n maaseutualueilla sekä digitaalipalvelujen infrastruktuurin rajatylittävään kehittämiseen tähtäävän eurooppalaisen strategian puute. Tästä johtuvien tulonmenetyksien on arvioitu olevan vähintään 4,1 prosenttia BKT:stä vuoteen 2020 mennessä eli 500 miljardia euroa, joka on yhtä kuin 1 000 euroa kansalaista kohti[1].

Valmistelija katsoo, että tämä tilanne on erityisen ongelmallinen pk-yrityksille, jotka verkkoyhteyksien laatuun ja nopeuteen liittyvien puutteiden vuoksi eivät hyödy uusista tekniikoista, kuten etäresurssipalveluista, jotka tarjoavat mahdollisuuden innovatiiviseen kaupalliseen tarjontaan sekä merkittäviin mittakaavaetuihin.

Valmistelija myös epäilee, että kaikkein heikoimmassa asemassa oleville kuluttajille aiheutuu haittaa siitä, että huippunopeat laajakaistayhteydet eivät ole heidän saatavillaan. Ilman laajakaistayhteyttä näillä henkilöillä ei ole mahdollisuutta hyödyntää monia uusia sovelluksia tai palveluja, kuten sähköistä hintojen vertailua, ja he joutuvat syöksykierteeseen, jonka seurauksena kaikkein edullisimmat tarjoukset ovat entistä hankalammin heidän ulottuvillaan.

Näin ollen valmistelija muistuttaa Euroopan digitaalistrategian toteuttamiseen tähtäävästä merkittävästä tavoitteesta: taata kestävien taloudellisten ja yhteiskunnallisten etujen saanti erittäin nopeisiin laajakaistayhteyksiin perustuvista digitaalisista sisämarkkinoista.

Valmistelija korostaa tietoverkkojen turvallisuuden merkitystä kuluttajien suojaamiseksi. Digitaalipalvelujen merkitys arkielämässä kasvaa jatkuvasti ja näin ollen niissä käytetään henkilökohtaisia tai julkisia tietoja, joiden määrä on jatkuvassa kasvussa. Tämän vuoksi turvallinen ja suojattu verkkoympäristö on välttämätön.

Valmistelija yhtyy komission selvitykseen, jonka mukaan se, että digitaaliset sisämarkkinat eivät ole toistaiseksi toteutuneet, johtuu tarjontaan mutta myös kysyntään liittyvistä ongelmista. Yhdeksi yhteistä etua koskevien hankkeiden tavoitteeksi olisi myös asetettava nopeiden ja erittäin nopeiden laajakaistapalvelujen ja erityisesti sähköisten viranomaisasiointipalvelujen kysynnän kasvattaminen.

TARKISTUKSET

Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta pyytää asiasta vastaavaa teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokuntaa sisällyttämään mietintöönsä seuraavat tarkistukset:

Tarkistus  1

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 4 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(4) Komission tiedonannossa Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle "Laajakaista Euroopassa: investointi digitaalivetoiseen kasvuun" todetaan, että internetin kriittisen roolin vuoksi näyttää siltä, että nopeampien verkkojen yhteiskunnalliset kokonaishyödyt olisivat suuremmat kuin yksityisomistajien kannustimet investoida niihin. Julkinen tuki on siis alalla tarpeen, mutta se ei saa kohtuuttomasti vääristää kilpailua.

(4) Komission tiedonannossa Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle "Laajakaista Euroopassa: investointi digitaalivetoiseen kasvuun" todetaan, että internetin kriittisen roolin vuoksi näyttää siltä, että nopeampien verkkojen yhteiskunnalliset kokonaishyödyt olisivat suuremmat kuin yksityisomistajien kannustimet investoida niihin. Julkinen tuki on siis alalla tarpeen erityisesti maaseutualueilla, mutta se ei saa kohtuuttomasti vääristää kilpailua.

Tarkistus  2

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 6 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(6 a) Verkkojen neutraalius on erittäin tärkeää avoimen internetin kannalta.

Tarkistus  3

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 8 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(8 a) Tässä asetuksessa esitetyillä yhteistä etua koskevilla hankkeilla olisi myös vaikutettava unionin taloudelliseen, sosiaaliseen ja alueelliseen yhteenkuuluvuuteen Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 174 artiklan mukaisesti. Tästä syystä olisi kiinnitettävä erityistä huomiota maaseutualueisiin sekä syrjäisiin tai harvaan asuttuihin alueisiin.

Perustelu

Euroopan unionin on toimittava ensisijaisesti silloin, kun markkinoilla esiintyy häiriöitä. Alueensa koheesion vahvistamiseksi EU:n on varmistettava, että laadukasta tietoliikenneinfrastruktuuria on saatavilla jopa harvimmin asutuilla tai syrjäisimmillä alueilla.

Tarkistus  4

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 9 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(9 a) Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksia voidaan hyödyntää nopeiden laajakaistapalvelujen tarjoamiseksi etenkin maaseutualueilla, ja kun on kyse julkisista tieto- ja viestintäteknologian alan palveluista, on suotavaa hyödyntää alue- ja paikallisviranomaisten sekä tieto- ja viestintätekniikan alan pienten ja keskisuurten yritysten kumppanuuksia, joihin myönnetään eurooppalaista rahoitusta, koska näin voidaan luoda kestävä perusta taitojen ja tietojen paikallista kehittämistä varten koko unionissa.

Tarkistus  5

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 10 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(10) Nopeampiin laajakaistayhteyksiin liittyy merkittäviä taloudellisia ja sosiaalisia etuja, joita sijoittajat eivät kykene hyödyntämään tai muuttamaan rahaksi. Nopea ja ultranopea laajakaistayhteys on ratkaiseva infrastruktuuri, joka mahdollistaa digitaalipalvelujen kehittämisen ja käyttöönoton, sillä ne ovat riippuvaisia fyysisten verkkojen saatavuudesta, nopeudesta, luotettavuudesta ja kestävyydestä. Nopeampien verkkojen käyttöönotto antaa mahdollisuuden suurempia nopeuksia hyödyntäville innovatiivisille palveluille. Unionin tason toimet ovat tarpeen näiden kahden digitaalisten televiestintäverkkojen osatekijän synergioiden ja vuorovaikutusten maksimoimiseksi.

(10) Nopeampiin laajakaistayhteyksiin liittyy merkittäviä taloudellisia ja sosiaalisia etuja, joita sijoittajat eivät kykene hyödyntämään tai muuttamaan rahaksi. Nopea ja ultranopea laajakaistayhteys on ratkaiseva infrastruktuuri, joka mahdollistaa digitaalipalvelujen kattavan kehittämisen ja käyttöönoton, sillä ne ovat riippuvaisia fyysisten verkkojen saatavuudesta, nopeudesta, luotettavuudesta ja kestävyydestä. Nopeampien verkkojen käyttöönotto antaa mahdollisuuden suurempia nopeuksia hyödyntäville innovatiivisille palveluille. Unionin tason toimet ovat tarpeen näiden kahden digitaalisten televiestintäverkkojen osatekijän synergioiden ja vuorovaikutusten maksimoimiseksi, kun otetaan erityisesti huomioon internetiin kytkeytyvien mobiililaitteiden, kuten älypuhelimien sekä taulutietokoneiden, määrän kasvu.

Perustelu

Uusien laitteiden käyttö lisää tehokkaan televiestintäinfrastruktuurin tarvetta.

Tarkistus  6

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 11 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(11 a) Maaseutualueiden verkkopalvelujen takaamiseksi on erittäin tärkeää laajentaa liityntäverkkoja, jotka mahdollistavat yksittäisten kotitalouksien yhteydet.

Tarkistus  7

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 18 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(18) Lisäämällä ja säilyttämällä julkisen sektorin elinten hallussa olevan Euroopan rikkaan ja moninaisen kulttuurisisällön ja tietojen saatavuutta ja avaamalla ne uudelleen käyttöä varten tekijänoikeuksien ja lähioikeuksien rajoissa ruokitaan luovuutta sekä edistetään innovointia ja yrittäjyyttä. Esteetön pääsy uudelleen käytettäviin monikielisiin resursseihin auttaa ylittämään kieliesteet, jotka vaarantavat sähköisten palvelujen sisämarkkinat ja rajoittavat tiedonsaantia.

(18) Lisäämällä ja säilyttämällä julkisen sektorin elinten hallussa olevan Euroopan rikkaan ja moninaisen kulttuurisisällön ja tietojen saatavuutta ja avaamalla ne uudelleen käyttöä varten tekijänoikeuksien ja lähioikeuksien rajoissa ruokitaan luovuutta sekä edistetään innovointia ja yrittäjyyttä. Esteetön pääsy uudelleen käytettäviin monikielisiin resursseihin auttaa ylittämään kieliesteet, jotka vaarantavat sähköisten palvelujen sisämarkkinat ja rajoittavat tiedonsaantia. Kansallisten, alueellisten ja paikallisten päätöksentekijöiden on kuitenkin vastedeskin voitava itse päättää tietojensa käytöstä ja voitava kattaa valtaosa julkisten tehtäviensä suorittamisesta aiheutuvista kustannuksista.

Tarkistus  8

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 21 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(21) Komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä perussopimuksen 290 artiklan mukaisesti tämän asetuksen liitteen tarkistamisen osalta tieto- ja viestintätekniikan kehityksen huomioon ottamiseksi. On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaisia kuulemisia myös asiantuntijatasolla. Säädösvallan siirtämisellä pyritään ottamaan huomioon tekniikan ja markkinoiden kehitys, esiin nousevat uudet poliittiset painopisteet tai mahdollisuudet hyödyntää eri infrastruktuurien välisiä synergioita, myös liikenteen ja energian aloilla. Säädösvallan siirron laajuus rajoitetaan yhteistä etua koskevien hankkeiden kuvauksen tarkistamiseen, uuden yhteistä etua koskevan hankkeen lisäämiseen tai vanhentuneen yhteistä etua koskevan hankkeen poistamiseen ennalta vahvistettujen, selkeiden ja avointen kriteerien mukaisesti.

(21) Komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä perussopimuksen 290 artiklan mukaisesti tämän asetuksen liitteen tarkistamisen osalta tieto- ja viestintätekniikan kehityksen huomioon ottamiseksi. On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaisia kuulemisia myös asiantuntijatasolla sekä alue- ja paikallistasolla. Säädösvallan siirtämisellä pyritään ottamaan huomioon tekniikan ja markkinoiden kehitys, esiin nousevat uudet poliittiset painopisteet tai mahdollisuudet hyödyntää eri infrastruktuurien välisiä synergioita, myös liikenteen ja energian aloilla. Säädösvallan siirron laajuus rajoitetaan yhteistä etua koskevien hankkeiden kuvauksen tarkistamiseen, uuden yhteistä etua koskevan hankkeen lisäämiseen tai vanhentuneen yhteistä etua koskevan hankkeen poistamiseen ennalta vahvistettujen, selkeiden ja avointen kriteerien mukaisesti.

Tarkistus  9

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 1 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

(1) edistävät osaltaan talouskasvua ja tukevat sisämarkkinoiden kehitystä, minkä seurauksena Euroopan talouden, myös pienten ja keskisuurten yritysten (pk-yritykset), kilpailukyky paranee;

(1) edistävät osaltaan talouskasvua ja tukevat sisämarkkinoiden kehitystä sekä jouduttavat kokonaisten taloudellisesti ja kulttuurisesti muita heikommassa asemassa olevien alueiden digitaalista integrointia, minkä seurauksena Euroopan talouden, myös pienten ja keskisuurten yritysten (pk-yritykset), kilpailukyky paranee;

Tarkistus  10

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 2 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

(2) tuovat parannuksia niin kansalaisten, yritysten kuin viranomaisten arkeen edistämällä kansallisten televiestintäverkkojen yhteenliitettävyyttä, yhteentoimivuutta ja saatavuutta;

(2) tuovat parannuksia niin kansalaisten, yritysten kuin viranomaisten arkeen edistämällä kansallisten televiestintäverkkojen yhteenliitettävyyttä, yhteentoimivuutta ja kohtuuhintaista saatavuutta;

Tarkistus  11

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 3 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

(3) lisäävät nopeiden ja ultranopeiden laajakaistaverkkojen Euroopan laajuista käyttöönottoa, mikä vuorostaan helpottaa Euroopan laajuisten digitaalipalvelujen kehittämistä ja käyttöönottoa;

(3) lisäävät nopeiden ja ultranopeiden laajakaistaverkkojen Euroopan laajuista käyttöönottoa siten, että erityistä huomiota kiinnitetään maaseutualueisiin ja harvaan asuttuihin alueisiin teknologianeutraaliuden periaatetta noudattaen, mikä vuorostaan helpottaa Euroopan laajuisten digitaalipalvelujen kehittämistä ja käyttöönottoa;

Perustelu

Euroopan unionin on toimittava ensisijaisesti silloin, kun markkinoilla esiintyy häiriöitä. Alueensa koheesion vahvistamiseksi EU:n on varmistettava, että laadukasta tietoliikenneinfrastruktuuria on saatavilla jopa harvimmin asutuilla tai syrjäisimmillä alueilla.

Tarkistus  12

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 4 a alakohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(4 a) edistävät laajakaistayhteyttä edellyttäviä digitaalisten sisämarkkinoiden kehittämiseen tähtääviä palveluja, erityisesti sähköisiä viranomaisasiointipalveluja;

Perustelu

Edelleen riittämätöntä kysyntää on edistettävä, jotta syntyy itseään ruokkiva kehä, jossa kasvanut kysyntä edesauttaa kuluttajille suunnattujen uusien palvelujen kehittämistä.

Tarkistus  13

Ehdotus asetukseksi

4 artikla – 1 kohta – a alakohta

Komission teksti

Tarkistus

(a) vähintään 100 Mbit/s:n tiedonsiirtonopeuden takaavien ultranopeiden laajakaistaverkkojen käyttöönotto;

(a) vähintään 100 Mbit/s:n tiedonsiirtonopeuden takaavien kattavien ultranopeiden laajakaistaverkkojen käyttöönotto;

Tarkistus  14

Ehdotus asetukseksi

4 artikla – 1 kohta – b alakohta

Komission teksti

Tarkistus

(b) vähintään 30 Mbit/s:n tiedonsiirtonopeuden takaavan laajakaistan käyttöönotto saarialueiden, sisämaan liikenteellisesti eristyksissä olevien alueiden ja syrjäseutualueiden liittämiseksi unionin keskusalueisiin;

(b) vähintään 30 Mbit/s:n tiedonsiirtonopeuden takaavan laajakaistan ja erityisesti liityntäverkkojen käyttöönotto saarialueiden, sisämaan liikenteellisesti eristyksissä olevien alueiden ja syrjäseutualueiden liittämiseksi unionin keskusalueisiin;

Tarkistus  15

Ehdotus asetukseksi

5 artikla – 3 kohta

Komission teksti

Tarkistus

(3) Jäsenvaltioiden ja/tai muiden yhteistä etua koskevien hankkeiden täytäntöönpanosta vastaavien tai niiden täytäntöönpanoon osallistuvien tahojen on toteutettava tarvittavat oikeudelliset, hallinnolliset, tekniset ja rahoitusta koskevat toimenpiteet vastaavien, tässä asetuksessa säädettyjen eritelmien mukaisesti.

(3) Jäsenvaltioiden ja/tai muiden yhteistä etua koskevien hankkeiden täytäntöönpanosta vastaavien tai niiden täytäntöönpanoon osallistuvien tahojen, kuten alue- ja paikallisviranomaisten, on tarvittaessa toteutettava tarvittavat oikeudelliset, hallinnolliset, tekniset ja rahoitusta koskevat toimenpiteet vastaavien, tässä asetuksessa säädettyjen eritelmien mukaisesti.

Tarkistus  16

Ehdotus asetukseksi

Liite – 1 jakso – a alakohta – 2 a alakohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

Kun jotakin verkkotyyppiä koskevat infrastruktuurityöt käynnistetään unionissa, olipa kyse sitten liikenne-, energia- tai televiestintäverkosta, voidaan samalla toteuttaa myös muita verkkoja koskeva kartoitus.

Perustelu

Tavoitteena on luoda synergioita, sillä kartoitustoimet ovat erittäin kalliita, ja kun verkon muuttamiseen tai uudenaikaistamiseen tähtäävät kaivaustyöt on käynnistetty, saattaa olla hyödyllistä hyödyntää kyseisiä toimia myös muiden verkkojen kartoittamiseen.

Tarkistus  17

Ehdotus asetukseksi

Liite – 2 jakso – 9 kohta – johdantokappale

Komission teksti

Tarkistus

Käytetystä teknologiasta riippumatta laajakaistaverkkojen alan yhteistä etua koskeviin hankkeisiin liittyvillä toimilla,

Käytetystä teknologiasta riippumatta laajakaistaverkkojen alan yhteistä etua koskeviin hankkeisiin liittyvillä toimilla, kun on osoitettavissa, että markkinat eivät pysty luomaan tällaista infrastruktuuria kaupallisesti,

Perustelu

Olisi oltava täysin selvää, että tukea olisi annettava vain sellaisille aloille, joilla markkinat eivät pysty tarjoamaan infrastruktuuria.

Tarkistus  18

Ehdotus asetukseksi

Liite – 3 jakso – "Turvallisuus ja turvatoimet" – "Safer Internet –palveluinfrastruktuuri" – 3 kohta – e a alakohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

Verkkovälitteinen riidanratkaisufoorumi:

 

Palvelu tarjoaa foorumin kuluttajien ja elinkeinonharjoittajien välisten sopimusriitojen tuomioistuimen ulkopuoliselle ratkaisemiselle. Se antaa heille mahdollisuuden esittää riita-asia verkossa omalla kielellään, ja sen kautta heidät voidaan ohjata kansalliseen vaihtoehtoiseen riidanratkaisuelimeen, jolla on toimivalta käsitellä ja ratkaista riita avoimella, tehokkaalla ja puolueettomalla tavalla.

Tarkistus  19

Ehdotus asetukseksi

Liite – 3 jakso – "Turvallisuus ja turvatoimet" – "Kriittiset tietoinfrastruktuurit" – 1 kohta

Komission teksti

Tarkistus

Kehitetään ja otetaan käyttöön viestintäkanavia ja alustoja, joilla vahvistetaan unionin laajuisia valmiuksia, tietojen jakoa, koordinointia ja toimintaa.

Helpottamalla viestintäkanavien ja alustojen kehittämistä jäsenvaltioissa olisi vahvistettava unionin laajuisia valmiuksia, tietojen jakoa, koordinointia ja toimintaa, samalla kun otetaan huomioon olemassa olevat kansalliset valmiudet ja aloitteet.

Perustelu

Komission olisi edistettävä näitä toimia ja otettava huomioon jäsenvaltioissa olemassa olevat valmiudet ja aloitteet. Tarkistuksella selvennetään tätä asiaa.

Tarkistus  20

Ehdotus asetukseksi

Liite – 3 jakso – "Turvallisuus ja turvatoimet" – "Kriittiset tietoinfrastruktuurit" – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

Ydinpalvelualusta muodostuu kansallisten tietotekniikan kriisiryhmien (CERT-ryhmät) verkostosta ja perustuu perusvalmiuksien vähimmäistasoon. Verkosto muodostaa rungon kansalaisille ja pk-yrityksille suunnatulle eurooppalaiselle tiedonjako- ja hälytysjärjestelmälle (EISAS).

Ydinpalvelualusta muodostuu kansallisten tietotekniikan kriisiryhmien (CERT-ryhmät) verkostosta ja perustuu perusvalmiuksien vähimmäistasoon. Verkosto voi tarjota rajallisen määrän tietoa kansalaisille ja pk-yrityksille suunnatulle eurooppalaiselle tiedonjako- ja hälytysjärjestelmälle (EISAS).

Perustelu

Euroopan verkko- ja tietoturvaviraston (ENISA) lokakuussa 2011 antamassa eurooppalaista tiedonjako- ja hälytysjärjestelmää (EISAS) koskevassa täytäntöönpanoraportissa todetaan, että kansallisten/valtiollisten tietotekniikan kriisiryhmien (CERT) toimintaehdot soveltamisalan, painopisteiden ja resurssien osalta kyseenalaistavat vakavasti ajatuksen kansallisten/valtiollisten tietotekniikan kriisiryhmien käyttämisestä eurooppalaisen tiedonjako- ja hälytysjärjestelmän solmukohtana ja täytäntöönpanovoimana jäsenvaltioissa. Ei olisi tarkoituksenmukaista, että kansalliset/valtiolliset tietotekniikan kriisiryhmät muodostaisivat eurooppalaisen tiedonjako- ja hälytysjärjestelmän rungon. Muilla organisaatioilla, joiden avainasiakkaita ovat pk-yritykset ja kansalaiset, olisi oltava tässä merkittävämpi osuus.

Tarkistus  21

Ehdotus asetukseksi

Liite – 3 jakso – "Turvallisuus ja turvatoimet" – "Kriittiset tietoinfrastruktuurit" – 3 kohta – a alakohta

Komission teksti

Tarkistus

(a) ennakoivat palvelut: teknologian seuranta sekä turvallisuuteen liittyvän tiedon levittäminen ja jakaminen; turvallisuusarvioinnit; suuntaviivojen laatiminen turvallisuuskonfiguraatioista; murtojenhavaintopalvelujen tarjoaminen;

(a) Eurooppalaisen tiedonjako- ja hälytysjärjestelmän olisi huolehdittava siitä, että unionin kansalaisilla ja pk-yrityksillä on tarvittavat tiedot ja taidot tietotekniikkajärjestelmiensä ja tiedostojensa suojelemiseksi. Kansallisten/valtiollisten tietotekniikan kriisiryhmien verkoston (CERTs) perustamisella olisi helpotettava jäsenvaltioiden keskinäistä tietojen jakamista ja yhteistyötä.

Perustelu

Euroopan verkko- ja tietoturvaviraston täytäntöönpanoraportissa oletetaan, etteivät tällaiset yksityiskohtaiset tiedot olisi kovin tärkeitä pk-yrityksille ja kansalaisille. Euroopan verkko- ja tietoturvaviraston olisi määriteltävä palveluja koskevat tarkat yksityiskohdat myöhemmin. Kansallisten/valtiollisten kriisiryhmien verkoston toiminta määriteltäneen tarkemmin tietoverkkoturvallisuutta koskevassa komission asetuksessa myöhemmin tätä vuonna eikä sitä ole syytä määritellä tässä.

Tarkistus  22

Ehdotus asetukseksi

Liite – 3 jakso – "Turvallisuus ja turvatoimet" – "Kriittiset tietoinfrastruktuurit" – 3 kohta – b alakohta

Komission teksti

Tarkistus

(b) reaktiiviset palvelut: reagointijärjestelmät ja -valmiudet, hälytysten ja varoitusten antaminen, haavoittuvuusanalyysit ja niiden käsittely, artefaktien käsittely (korkealaatuiset hälytykset uusista haittaohjelmista ja muista artefakteista).

Poistetaan.

Perustelu

Euroopan verkko- ja tietoturvaviraston täytäntöönpanoraportissa oletetaan, etteivät tällaiset yksityiskohtaiset tiedot olisi kovin tärkeitä pk-yrityksille ja kansalaisille. Euroopan verkko- ja tietoturvaviraston olisi määriteltävä palveluja koskevat tarkat yksityiskohdat myöhemmin. Kansallisten/valtiollisten kriisiryhmien verkoston toiminta määriteltäneen tarkemmin tietoverkkoturvallisuutta koskevassa komission asetuksessa myöhemmin tätä vuonna eikä sitä ole syytä määritellä tässä.

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Euroopan laajuiset televerkot ja päätöksen N:o 1336/97/EY kumoaminen

Viiteasiakirjat

COM(2011)0657 – C7-0373/2011 – 2011/0299(COD)

Asiasta vastaava valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

ITRE

15.11.2011

 

 

 

Lausunnon antanut valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

IMCO

15.11.2011

Valmistelija

       Nimitetty (pvä)

Marielle Gallo

29.2.2012

Valiokuntakäsittely

25.4.2012

21.6.2012

18.9.2012

 

Hyväksytty (pvä)

11.10.2012

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

32

0

1

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Pablo Arias Echeverría, Adam Bielan, Jorgo Chatzimarkakis, Sergio Gaetano Cofferati, Birgit Collin-Langen, Lara Comi, Anna Maria Corazza Bildt, António Fernando Correia de Campos, Vicente Miguel Garcés Ramón, Louis Grech, Mikael Gustafsson, Małgorzata Handzlik, Malcolm Harbour, Iliana Ivanova, Sandra Kalniete, Edvard Kožušník, Hans-Peter Mayer, Gesine Meissner, Sirpa Pietikäinen, Phil Prendergast, Zuzana Roithová, Heide Rühle, Christel Schaldemose, Andreas Schwab, Catherine Stihler, Róża Gräfin von Thun und Hohenstein, Gino Trematerra, Barbara Weiler

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Regina Bastos, Ildikó Gáll-Pelcz, María Irigoyen Pérez, Olle Schmidt, Olga Sehnalová, Kyriacos Triantaphyllides, Kerstin Westphal

  • [1]  "The Economic Impact of a European Digital Single Market" (Euroopan digitaalisten yhtenäismarkkinoiden taloudellinen vaikutus), Copenhagen Economics, maaliskuu 2010.

ALUEKEHITYSVALIOKUNNAN LAUSUNTO (15.10.2012)

teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalle

ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan laajuisia televiestintäverkkoja koskevista suuntaviivoista ja päätöksen 1336/97/EY kumoamisesta
(COM(2011)0657 – C7‑0373/2011 – 2011/0299(COD))

Valmistelija: Ramona Nicole Mănescu

TARKISTUKSET

Aluekehitysvaliokunta pyytää asiasta vastaavaa teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokuntaa sisällyttämään mietintöönsä seuraavat tarkistukset:

Tarkistus  1

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 1 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(1) Televiestintäverkoista ja -palveluista tulee jatkuvasti yhä enemmän internetpohjaisia infrastruktuureja, ja laajakaistaverkot ja digitaalipalvelut liittyvät kiinteästi toisiinsa. Internetistä tulee määräävä foorumi viestinnälle, palveluille ja liiketoiminnalle. Nopeiden internetyhteyksien ja digitaalisten julkisen palvelun velvoitteen mukaisten palvelujen saatavuus kaikkialla Euroopassa on olennaista talouskasvun ja sisämarkkinoiden kannalta.

(1) Televiestintäverkoista ja -palveluista tulee jatkuvasti yhä enemmän internetpohjaisia infrastruktuureja, ja laajakaistaverkot ja digitaalipalvelut liittyvät kiinteästi toisiinsa. Internetistä tulee määräävä foorumi viestinnälle, palveluille ja liiketoiminnalle. Nopeiden internetyhteyksien ja digitaalisten julkisen palvelun velvoitteen mukaisten palvelujen saatavuus kaikilla Euroopan unionin alueilla on olennaista talouskasvun, sosiaalisen osallisuuden ja sisämarkkinoiden kannalta.

Tarkistus  2

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 1 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(1) Televiestintäverkoista ja -palveluista tulee jatkuvasti yhä enemmän internetpohjaisia infrastruktuureja, ja laajakaistaverkot ja digitaalipalvelut liittyvät kiinteästi toisiinsa. Internetistä tulee määräävä foorumi viestinnälle, palveluille ja liiketoiminnalle. Nopeiden internetyhteyksien ja digitaalisten julkisen palvelun velvoitteen mukaisten palvelujen saatavuus kaikkialla Euroopassa on olennaista talouskasvun ja sisämarkkinoiden kannalta.

(1) Televiestintäverkoista ja -palveluista tulee jatkuvasti yhä enemmän internetpohjaisia infrastruktuureja, ja laajakaistaverkot ja digitaalipalvelut liittyvät kiinteästi toisiinsa. Internetistä tulee määräävä foorumi viestinnälle, palveluille ja liiketoiminnalle. Nopeiden internetyhteyksien ja digitaalisten julkisen palvelun velvoitteen mukaisten palvelujen saatavuus kaikkialla Euroopassa on olennaista talouskasvun, kilpailukyvyn ja sisämarkkinoiden kannalta.

Tarkistus  3

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 3 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(3) Eurooppa-neuvosto vahvisti 17 päivänä kesäkuuta 2010 Euroopan digitaalistrategian ja kehotti kaikkia toimielimiä sitoutumaan sen täysimääräiseen täytäntöönpanoon. Digitaalistrategian tarkoituksena on viitoittaa tie, jotta tieto- ja viestintätekniikan yhteiskunnalliset ja taloudelliset mahdollisuudet voidaan hyödyntää mahdollisimman laajasti, erityisesti ottamalla käyttöön nopeat laajakaistaverkot sen varmistamiseksi, että vuoteen 2020 mennessä kaikkien eurooppalaisten saatavilla on nopeudeltaan vähintään 30 Mbit/s:n internetyhteys ja vähintään 50 prosentilla eurooppalaisista kotitalouksista on internetyhteys, jossa tiedonsiirtonopeus on yli 100 Mbit/s. Digitaalistrategialla pyritään tarjoamaan vakaat oikeudelliset puitteet, jotka kannustavat investoimaan avoimeen ja kilpailukykyiseen nopeaan internetinfrastruktuuriin ja siihen liittyviin palveluihin, luomaan verkkosisällöille ja palveluille todelliset sisämarkkinat, tukemaan aktiivisesti Euroopan rikkaan kulttuuriperinnön digitointia ja edistämään internetin saamista kaikkien Euroopan kansalaisten ulottuville ja käyttöön, erityisesti toteuttamalla toimia digitaalisen lukutaidon ja esteettömyyden tukemiseksi. Lisäksi jäsenvaltioiden on laadittava nopeita internetyhteyksiä koskevia toimintastrategioita ja kohdistettava julkisia varoja alueille, joille ei saada nopeita yhteyksiä yksityisin investoinnein, ja edistettävä nykyaikaisten helppopääsyisten verkkopalvelujen käyttöä.

(3) Eurooppa-neuvosto vahvisti 17 päivänä kesäkuuta 2010 Euroopan digitaalistrategian ja kehotti kaikkia toimielimiä sitoutumaan sen täysimääräiseen täytäntöönpanoon. Digitaalistrategian tarkoituksena on viitoittaa tie, jotta tieto- ja viestintätekniikan yhteiskunnalliset ja taloudelliset mahdollisuudet voidaan hyödyntää mahdollisimman laajasti, erityisesti ottamalla käyttöön nopeat laajakaistaverkot sen varmistamiseksi, että vuoteen 2020 mennessä kaikkien eurooppalaisten saatavilla on nopeudeltaan vähintään 30 Mbit/s:n internetyhteys ja vähintään 50 prosentilla eurooppalaisista kotitalouksista on internetyhteys, jossa tiedonsiirtonopeus on yli 100 Mbit/s ja joka voi perustua eri tekniikoihin. Digitaalistrategialla pyritään tarjoamaan vakaat oikeudelliset puitteet, jotka kannustavat investoimaan avoimeen ja kilpailukykyiseen nopeaan internetinfrastruktuuriin ja siihen liittyviin palveluihin, luomaan yhteentoimiville verkkosisällöille ja palveluille todelliset sisämarkkinat, tukemaan aktiivisesti Euroopan rikkaan kulttuuriperinnön digitointia ja edistämään internetin saamista kaikkien Euroopan kansalaisten ulottuville ja käyttöön, erityisesti toteuttamalla toimia digitaalisen lukutaidon ja esteettömyyden tukemiseksi. Lisäksi jäsenvaltioiden on laadittava nopeita internetyhteyksiä koskevia toimintastrategioita ja kohdistettava julkisia varoja alueille, joille ei saada nopeita yhteyksiä yksityisin investoinnein, ja edistettävä nykyaikaisten helppopääsyisten verkkopalvelujen käyttöä.

Tarkistus  4

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 3 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(3 a) Jäsenvaltioita kehotetaan lisäksi käyttämään rakennerahastoja digitaalistrategian tavoitteiden saavuttamiseksi, samalla kun ne varmistavat puiteohjelman, rakennerahastojen ja kansallisten politiikkojen välisen synergian kilpailukykyä, talouskasvua ja koheesiota koskevia laajempia EU:n tavoitteita varten.

Tarkistus  5

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 4 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(4 a) Painopisteet, kuten nopeat verkot, rajatylittävät julkiset palvelut, monikielisten palvelujen saanti, turvallisuus ja älykkäät energiapalvelut, ovat aloja, joilla paikalliset ja alueelliset viranomaiset ovat samanaikaisesti keskeisiä toimijoita, palveluntarjoajia ja edunsaajia.

Tarkistus  6

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 6 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(6 a) Hankkeista, jotka voivat saada rahoitusta Verkkojen Eurooppa ‑välineestä, laaditaan joustava luettelo, jotta voidaan ottaa huomioon erityispiirteet, jotka koskevat unionia kokonaisuudessaan mutta enimmäkseen jäsenvaltioita, erityisesti laajakaistainfrastruktuurihankkeissa.

Tarkistus  7

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 6 b kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(6 b) Verkkojen Eurooppa -välineen täytäntöönpano ei saisi haitata koheesiopolitiikan tavoitteita. Pannessaan täytäntöön ehdotettuja toimenpiteitä jäsenvaltioiden olisi toteutettava tarvittavat toimenpiteet, jotta vältetään hallinnollisten rasitteiden lisääntyminen kansallisella tasolla ja tarjotaan lisäksi paikallisille ja alueellisille viranomaisille tarpeellista teknistä tukea uusien rahoitusvälineiden ja niiden vipuvaikutuksen käytössä.

Tarkistus  8

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 9 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(9) Avointen ja kilpailukykyisten markkinoiden järjestelmässä unionin toimet ovat tarpeen markkinahäiriöiden poistamiseksi. Tarjoamalla taloudellista tukea ja ylimääräistä taloudellista vipuvoimaa infrastruktuurihankkeille unioni voi osaltaan edistää Euroopan laajuisten verkkojen perustamista ja kehittämistä televiestinnän alalla, jolloin saadaan aikaan suurempia hyötyjä markkinoihin kohdistuvien vaikutusten, hallinnon tehokkuuden ja resurssien käytön osalta.

(9) Avointen ja kilpailukykyisten markkinoiden järjestelmässä unionin toimet ovat tarpeen markkinahäiriöiden poistamiseksi, ja on ryhdyttävä toimenpiteisiin ei-kaupallisiin hankkeisiin kohdistuvien investointien edistämiseksi. Tarjoamalla taloudellista tukea ja ylimääräistä taloudellista vipuvoimaa infrastruktuurihankkeille unioni voi osaltaan edistää Euroopan laajuisten verkkojen perustamista ja kehittämistä televiestinnän alalla, jolloin saadaan aikaan suurempia hyötyjä markkinoihin kohdistuvien vaikutusten, hallinnon tehokkuuden ja resurssien käytön osalta.

Tarkistus  9

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 12 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(12) Laajakaistaverkkojen ja digitaalipalvelujen infrastruktuurien käyttöönotto edistää uusien työpaikkojen syntymistä unionissa luomalla uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Laajakaistaverkkojen rakentamisella on myös välitön työllisyysvaikutus erityisesti maarakennusalalla.

(12) Laajakaistaverkkojen ja digitaalipalvelujen infrastruktuurien käyttöönotto edistää uusien työpaikkojen syntymistä unionissa luomalla uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Laajakaistaverkkojen rakentamisella on myös välitön työllisyysvaikutus erityisesti maarakennusalalla ja myös työn saannissa esimerkiksi maaseudulla.

Tarkistus  10

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 14 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(14 a) Kun otetaan huomioon taajuuksien saatavuuteen liittyvät ongelmat, langattomat laajakaistaverkot voivat olla keskeisessä roolissa laajennettaessa laajakaistaverkot kattamaan kaikki alueet, myös maaseutualueet ja syrjäiset alueet, joilla ei ole muita vaihtoehtoja.

Tarkistus  11

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 21 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(21) Komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä perussopimuksen 290 artiklan mukaisesti tämän asetuksen liitteen tarkistamisen osalta tieto- ja viestintätekniikan kehityksen huomioon ottamiseksi. On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaisia kuulemisia myös asiantuntijatasolla. Säädösvallan siirtämisellä pyritään ottamaan huomioon tekniikan ja markkinoiden kehitys, esiin nousevat uudet poliittiset painopisteet tai mahdollisuudet hyödyntää eri infrastruktuurien välisiä synergioita, myös liikenteen ja energian aloilla. Säädösvallan siirron laajuus rajoitetaan yhteistä etua koskevien hankkeiden kuvauksen tarkistamiseen, uuden yhteistä etua koskevan hankkeen lisäämiseen tai vanhentuneen yhteistä etua koskevan hankkeen poistamiseen ennalta vahvistettujen, selkeiden ja avointen kriteerien mukaisesti.

(21) Komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä perussopimuksen 290 artiklan mukaisesti tämän asetuksen liitteen tarkistamisen osalta tieto- ja viestintätekniikan kehityksen huomioon ottamiseksi. On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaisia alue- ja paikallistason kuulemisia myös asiantuntijatasolla. Säädösvallan siirtämisellä pyritään ottamaan huomioon tekniikan ja markkinoiden kehitys, esiin nousevat uudet poliittiset painopisteet tai mahdollisuudet hyödyntää eri infrastruktuurien välisiä synergioita, myös liikenteen ja energian aloilla. Säädösvallan siirron laajuus rajoitetaan yhteistä etua koskevien hankkeiden kuvauksen tarkistamiseen, uuden yhteistä etua koskevan hankkeen lisäämiseen tai vanhentuneen yhteistä etua koskevan hankkeen poistamiseen ennalta vahvistettujen, selkeiden ja avointen kriteerien mukaisesti.

Tarkistus  12

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 1 kohta – 1 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

(1) edistävät talouskasvua ja tukevat sisämarkkinoiden kehitystä, minkä seurauksena Euroopan talouden, myös pienten ja keskisuurten yritysten (pk-yritykset), kilpailukyky paranee;

(1) edistävät talouskasvua, vaurauden lisääntymistä, työpaikkojen syntymistä ja sosiaalista osallisuutta ja tukevat sisämarkkinoiden kehitystä, minkä seurauksena Euroopan talouden, etenkin pienten ja keskisuurten yritysten (pk-yritykset), kilpailukyky paranee;

Tarkistus  13

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 1 kohta – 2 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

(2) tuovat parannuksia niin kansalaisten, yritysten kuin viranomaisten arkeen edistämällä kansallisten televiestintäverkkojen yhteenliitettävyyttä, yhteentoimivuutta ja saatavuutta;

(2) tuovat parannuksia niin kansalaisten, yritysten kuin viranomaisten arkeen edistämällä kansallisten televiestintäverkkojen yhteenliitettävyyttä, yhteentoimivuutta ja saatavuutta antamalla paikallisille ja alueellisille viranomaisille mahdollisuuden panna täytäntöön alueellisiin ja paikallisiin erityistarpeisiin parhaiten soveltuvat ratkaisut;

Tarkistus  14

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 1 kohta – 2 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

(2) tuovat parannuksia niin kansalaisten, yritysten kuin viranomaisten arkeen edistämällä kansallisten televiestintäverkkojen yhteenliitettävyyttä, yhteentoimivuutta ja saatavuutta;

(2) tuovat parannuksia niin kansalaisten, yritysten kuin kaikkien hallintotasojen viranomaisten arkeen edistämällä kansallisten televiestintäverkkojen yhteenliitettävyyttä, yhteentoimivuutta ja saatavuutta; myös harvaan asutut ja vähemmän kehittyneet alueet on tällöin otettava huomioon, ja niille on oltava tarjolla yhteyksiä;

Tarkistus  15

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 1 kohta – 3 alakohta

Komission teksti

Tarkistus

(3) lisäävät nopeiden ja ultranopeiden laajakaistaverkkojen Euroopan laajuista käyttöönottoa, mikä vuorostaan helpottaa Euroopan laajuisten digitaalipalvelujen kehittämistä ja käyttöönottoa;

(3) lisäävät nopeiden ja ultranopeiden laajakaistaverkkojen Euroopan laajuista käyttöönottoa teknologianeutraaliuden periaatetta noudattaen, mikä vuorostaan helpottaa Euroopan laajuisten digitaalipalvelujen kehittämistä ja käyttöönottoa sekä eurooppalaisten yritysten kilpailukykypotentiaalia ja varmistaa Euroopan teollisuuden kestävän kilpailukyvyn;

Tarkistus  16

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 1 kohta – 5 a alakohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(5 a) kaventavat alueiden välistä kuilua pitäen mielessä, että nopeat ja luotettavat tietoliikenneyhteydet sekä niitä täydentävät tehokkaat langattomat mobiilipalvelut ovat merkittävässä asemassa edistettäessä alueiden kilpailukykyä, saavutettavuutta ja ihmisten tasavertaisuutta.

Tarkistus  17

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 1 a kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi jäsenvaltioiden on varmistettava prosessiin osallistuvien paikallisten ja alueellisten viranomaisten kuuleminen prosessin kaikissa merkityksellisissä vaiheissa.

Tarkistus  18

Ehdotus asetukseksi

4 artikla – a alakohta

Komission teksti

Tarkistus

(a) vähintään 100 Mbit/s:n tiedonsiirtonopeuden takaavien ultranopeiden laajakaistaverkkojen käyttöönotto;

(a) vähintään 100 Mbit/s:n tiedonsiirtonopeuden takaavien ultranopeiden laajakaistaverkkojen käyttöönotto ultranopeiden internetyhteyksien kysyntä huomioon ottaen;

Perustelu

Investoiminen ultranopeisiin laajakaistaverkkoihin on riskialtista. Tilastotiedot osoittavat, että nopeiden internetyhteyksien käyttö on laajakaistayhteyksien tosiasiallista saatavuutta merkittävästi jäljessä. Teknologian valinnassa ja rahoitettavissa hankkeissa olisi näin ollen otettava huomioon laajakaistayhteyksien todellinen kysyntä.

Tarkistus  19

Ehdotus asetukseksi

4 artikla – b alakohta

Komission teksti

Tarkistus

(b) vähintään 30 Mbit/s:n tiedonsiirtonopeuden takaavan laajakaistan käyttöönotto saarialueiden, sisämaan liikenteellisesti eristyksissä olevien alueiden ja syrjäseutualueiden liittämiseksi unionin keskusalueisiin;

(b) vähintään 30 Mbit/s:n tiedonsiirtonopeuden takaavan laajakaistan käyttöönotto kaikkia saatavilla olevia tekniikoita hyödyntäen ja teknologianeutraaliuden periaatetta noudattaen saarialueiden, sisämaan liikenteellisesti eristyksissä olevien alueiden ja syrjäseutualueiden liittämiseksi unionin keskusalueisiin ultranopeiden internetyhteyksien kysyntä huomioon ottaen;

Perustelu

Investoiminen ultranopeisiin laajakaistaverkkoihin on riskialtista. Tilastotiedot osoittavat, että nopeiden internetyhteyksien käyttö on laajakaistayhteyksien tosiasiallista saatavuutta merkittävästi jäljessä. Teknologian valinnassa ja rahoitettavissa hankkeissa olisi näin ollen otettava huomioon laajakaistayhteyksien todellinen kysyntä.

Tarkistus  20

Ehdotus asetukseksi

4 artikla – b a alakohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(b a) laajakaistaverkkojen kehittäminen jäsenvaltioiden eristyksissä olevien maalaisyhteisöjen koulujen yhteen liittämiseksi, jotta kehitetään etäopetusohjelmia ja vältetään väestökato näillä alueilla;

Tarkistus  21

Ehdotus asetukseksi

5 artikla – 3 kohta

Komission teksti

Tarkistus

3. Jäsenvaltioiden ja/tai muiden yhteistä etua koskevien hankkeiden täytäntöönpanosta vastaavien tai niiden täytäntöönpanoon osallistuvien tahojen on toteutettava tarvittavat oikeudelliset, hallinnolliset, tekniset ja rahoitusta koskevat toimenpiteet vastaavien, tässä asetuksessa säädettyjen eritelmien mukaisesti.

3. Jäsenvaltioiden ja/tai muiden yhteistä etua koskevien hankkeiden täytäntöönpanosta vastaavien tai niiden täytäntöönpanoon osallistuvien tahojen, paikalliset ja alueelliset viranomaiset mukaan lukien, on toteutettava tarvittavat oikeudelliset, hallinnolliset, tekniset ja rahoitusta koskevat toimenpiteet vastaavien, tässä asetuksessa säädettyjen eritelmien mukaisesti.

Perustelu

Paikallis- ja alueviranomaisten mainitseminen olisi hyödyllistä samasta syystä kuin edellä.

Tarkistus  22

Ehdotus asetukseksi

5 artikla – 3 a kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

3 a. Jäsenvaltioiden on toteutettava tarvittavat toimenpiteet varmistaakseen, että paikalliset ja alueelliset viranomaiset otetaan tosiasiallisesti ja täysipainoisesti mukaan tieto- ja viestintätekniikka-aloitteiden hallinnointiin keinona parantaa niiden palveluja esimerkiksi terveydenhuollon, koulutuksen, julkisten hankintojen, turvallisuuden ja sosiaalipalvelujen alalla.

Tarkistus  23

Ehdotus asetukseksi

5 artikla – 3 b kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

3 b. Komissio ja jäsenvaltiot kannustavat ja tukevat paikallisia ja alueellisia viranomaisia käyttämään julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksia laajakaistapalvelujen tarjoamiseksi erityisesti maaseutualueilla. Tässä yhteydessä on erittäin tärkeää, että jäsenvaltiot lujittavat julkisten laitosten hallinnollisia valmiuksia paikallisella, alueellisella ja kansallisella tasolla ja parantavat vastaavasti infrastruktuurejaan, jotta varmistetaan Euroopan laajuisten televiestintäverkkojen menestyksekäs kehittäminen ja täytäntöönpano.

Tarkistus  24

Ehdotus asetukseksi

5 artikla – 3 c kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

3 c. Paikallisten ja alueellisten viranomaisten osallistumista on lisättävä, jotta myötävaikutetaan merkittävästi julkisen sektorin tiedon uudelleenkäytön edistämiseen ja näin ollen kilpailukyvyn parantamiseen ja uusien työpaikkojen luomiseen.

Tarkistus  25

Ehdotus asetukseksi

5 artikla – 7 kohta – c a alakohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(c a) maaseutualueiden ja harvaan asuttujen alueiden sekä syrjäisimpien alueiden mukaan ottamisesta.

Tarkistus  26

Ehdotus asetukseksi

5 artikla – 8 kohta – c alakohta

Komission teksti

Tarkistus

(c) sillä on eurooppalaista lisäarvoa.

(c) sillä on eurooppalaista lisäarvoa, joka määritellään toteutettavuustutkimuksien ja kustannus-hyötyanalyysien avulla ottaen huomioon yleinen etu ja koko väestön yhtäläiset verkkojen käyttömahdollisuudet etenkin alueilla, joilla on suuria yhteysongelmia.

Tarkistus  27

Ehdotus asetukseksi

7 artikla – 1 kohta

Komission teksti

Tarkistus

1. Jäsenvaltiot ja komissio vaihtavat Verkkojen Eurooppa -välineen perustamisesta annetun asetuksen XXX 21 artiklan nojalla saatujen tietojen perusteella tietoja näiden suuntaviivojen täytäntöönpanon edistymisestä.

1. Jäsenvaltiot ja komissio vaihtavat Verkkojen Eurooppa -välineen perustamisesta annetun asetuksen XXX 21 artiklan nojalla saatujen tietojen perusteella tietoja ja parhaita käytäntöjä näiden suuntaviivojen täytäntöönpanon edistymisestä. Jäsenvaltiot ottavat paikalliset ja alueelliset viranomaiset mukaan tähän prosessiin.

Tarkistus  28

Ehdotus asetukseksi

7 artikla – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

2. Komissiota avustaa näiden suuntaviivojen täytäntöönpanon seurannassa asiantuntijaryhmä, jossa on edustaja jokaisesta jäsenvaltiosta, joka auttaa suunnittelussa nopeaa internetiä koskevien kansallisten strategioiden ja infrastruktuurikartoitusten kautta sekä tietoja vaihtamalla. Asiantuntijaryhmä voi myös tarkastella muita Euroopan laajuisten televiestintäverkkojen kehittämiseen liittyviä aiheita.

2. Komissiota avustaa näiden suuntaviivojen täytäntöönpanon seurannassa asiantuntijaryhmä, jossa on edustaja jokaisesta jäsenvaltiosta sekä yksi edustaja aluehallinnosta ja yksi paikallishallinnosta ja joka auttaa suunnittelussa nopeaa internetiä koskevien kansallisten strategioiden ja infrastruktuurikartoitusten kautta sekä tietoja vaihtamalla. Asiantuntijaryhmä voi myös tarkastella muita Euroopan laajuisten televiestintäverkkojen kehittämiseen liittyviä aiheita.

Tarkistus  29

Ehdotus asetukseksi

7 artikla – 4 kohta

Komission teksti

Tarkistus

4. Näissä kertomuksissa komissio myös arvioi, vastaavatko yhteistä etua koskevien hankkeiden laajuudet edelleen poliittisia painopisteitä, teknologian kehitystä tai tilannetta merkityksellisillä markkinoilla. Suurten hankkeiden osalta näihin kertomuksiin sisältyy myös ympäristövaikutusten analyysi, jossa otetaan huomioon ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ja ilmastonmuutoksen hillitsemisestä aiheutuvat tarpeet sekä katastrofivalmius ja -palautuvuus. Tällainen tarkastelu voidaan toteuttaa tarpeen vaatiessa myös muulloin.

4. Näissä kertomuksissa komissio myös arvioi, vastaavatko yhteistä etua koskevien hankkeiden laajuudet edelleen poliittisia painopisteitä, teknologian kehitystä ja hankkeen toteutettavuutta merkityksellisten markkinoiden tilanne huomioon ottaen. Suurten hankkeiden osalta näihin kertomuksiin sisältyy myös ympäristövaikutusten analyysi, jossa otetaan huomioon ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ja ilmastonmuutoksen hillitsemisestä aiheutuvat tarpeet sekä katastrofivalmius ja -palautuvuus. Tällainen tarkastelu voidaan toteuttaa tarpeen vaatiessa myös muulloin.

Tarkistus  30

Ehdotus asetukseksi

Liite – 2 jakso – 4 kohta

Komission teksti

Tarkistus

Maaseudulla ja harvaan asutuilla alueilla yhteydet ovat tavallisesti hitaita, eikä niitä aina ole ollenkaan. Investointien kannattavuus on epätodennäköistä, eikä eurooppalaisia tavoitteita todennäköisesti saavuteta vuoteen 2020 mennessä. Näillä alueilla investoinnit edellyttävät enemmän rahoitustukea avustuksina, mahdollisesti yhdistettyinä rahoitusvälineisiin. Tällaisia alueita ovat syrjäiset ja harvaan asutut seudut, joilla joko investointikustannukset ovat hyvin korkeita tai tulot matalia. Näillä alueilla Verkkojen Eurooppa -välineen tuki todennäköisesti täydentää koheesiorahastosta tai maaseudun kehittämisrahastosta saatavilla olevaa tukea tai muuta suoraa julkista tukea.

Maaseudulla ja harvaan asutuilla alueilla yhteydet ovat tavallisesti hitaita, eikä niitä aina ole ollenkaan. Investointien kannattavuus on epätodennäköistä, eikä eurooppalaisia tavoitteita todennäköisesti saavuteta vuoteen 2020 mennessä. Näillä alueilla investoinnit edellyttävät enemmän rahoitustukea avustuksina, mahdollisesti yhdistettyinä rahoitusvälineisiin. Tällaisia alueita ovat syrjäiset ja harvaan asutut seudut, joilla joko investointikustannukset ovat hyvin korkeita tai tulot matalia. Näillä alueilla Verkkojen Eurooppa -välineen tuen on täydennettävä koheesiorahastosta tai maaseudun kehittämisrahastosta saatavilla olevaa tukea tai muuta suoraa julkista tukea, jotta taataan yhtäläiset käyttömahdollisuudet, jotka puolestaan edistävät kasvua ja työllisyyttä sekä väestön asettumista asumaan alueille, joilla on demografisia ongelmia.

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Euroopan laajuiset televerkot ja päätöksen N:o 1336/97/EY kumoaminen

Viiteasiakirjat

COM(2011)0657 – C7-0373/2011 – 2011/0299(COD)

Asiasta vastaava valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

ITRE

15.11.2011

 

 

 

Lausunnon antanut valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

REGI

15.11.2011

Valmistelija

       Nimitetty (pvä)

Ramona Nicole Mănescu

23.11.2011

Hyväksytty (pvä)

10.10.2012

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

44

2

1

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Luís Paulo Alves, Charalampos Angourakis, Catherine Bearder, Victor Boştinaru, John Bufton, Alain Cadec, Salvatore Caronna, Nikos Chrysogelos, Francesco De Angelis, Tamás Deutsch, Rosa Estaràs Ferragut, Danuta Maria Hübner, Filiz Hakaeva Hyusmenova, Vincenzo Iovine, María Irigoyen Pérez, Seán Kelly, Mojca Kleva, Constanze Angela Krehl, Petru Constantin Luhan, Ramona Nicole Mănescu, Vladimír Maňka, Riikka Manner, Iosif Matula, Erminia Mazzoni, Ana Miranda, Jens Nilsson, Jan Olbrycht, Younous Omarjee, Markus Pieper, Tomasz Piotr Poręba, Monika Smolková, Ewald Stadler, Georgios Stavrakakis, Csanád Szegedi, Nuno Teixeira, Lambert van Nistelrooij, Oldřich Vlasák, Kerstin Westphal, Hermann Winkler, Joachim Zeller, Elżbieta Katarzyna Łukacijewska

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Karima Delli, Jens Geier, Rodi Kratsa-Tsagaropoulou, Elisabeth Schroedter, Czesław Adam Siekierski, Giommaria Uggias

KULTTUURI- JA KOULUTUSVALIOKUNNAN LAUSUNTO (27.9.2012)

teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalle

ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan laajuisia televiestintäverkkoja koskevista suuntaviivoista ja päätöksen 1336/97/EY kumoamisesta
(COM(2011)0657 – C7‑0373/2011 – 2011/0299(COD))

Valmistelija: Lorenzo Fontana

LYHYET PERUSTELUT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus Euroopan laajuisia televiestintäverkkoja koskevista suuntaviivoista ja päätöksen 1336/97/EY kumoamisesta on osa älykkään, kestävän ja osallistavan kasvun Eurooppa 2020 -strategiaa.

Asetuksen tavoitteena on laatia puitteet laajakaistaverkkojen kehittämiselle ottamalla huomioon Euroopan digitaalistrategian tavoitteet ja vahvistamalla sen päämäärät ja painopisteet.

Tässä vuodeksi 2020 laaditussa lippulaiva-aloitteessa asetetaan digitaalisiin infrastruktuureihin liittyviä tavoitteita, jotka ovat oikeutetusti kunnianhimoisia Euroopan unionille. Toiveena on saavuttaa vuoteen 2020 mennessä yleinen kattavuus 30 Mbit/s:n nopeudella tai se, että 50 prosentilla eurooppalaisista kotitalouksista olisi internetyhteys, jossa tiedonsiirtonopeus on yli 100 Mbit/s.

Kuten ehdotuksen tavoitteissa on esitetty, näillä pyrkimyksillä voidaan kehittää Euroopan taloutta, ja ne parantavat epäilemättä Euroopassa toimivien yritysten ja lukuisten pienten ja keskisuurten yritysten kilpailukykyä.

Nopea ja ultranopea laajakaistayhteys tarjoaa yrityksille ja julkishallinnoille todellisia etuja uusien nousevien mahtien edessä maailmanlaajuisesti. Tavoite tehdä Euroopasta teknologisen edelläkävijän malli on haaste, johon EU:n on tartuttava, ja osatakseen toteuttaa se oikein ja johdonmukaisesti, jäsenvaltioiden on tehtävä yhteistyötä laajakaistan kehittämisessä.

Jotta voidaan saavuttaa todellisia ja merkittäviä tuloksia, on kuitenkin korostettava kulttuurin merkitystä Euroopan kehityksen liikkeelle panevana voimana.

Perusopetuksesta alkava kulttuuri, joka ulottuu aina kaikkein kehittyneimpään tieteelliseen tutkimukseen, on jokaisen kehitysprosessin perusta. Kulttuuriin tehtävissä investoinneissa on saavutettava Eurooppa 2020 -strategian tavoitteet niin, että tutkimuksen ja innovaation ja koko eurooppalaisen yhteiskunnan välillä saadaan aikaan merkittävä ja samansuuntainen kehitys. Euroopan kehityksen kannalta olisi ehdottoman vahingollista ja haitallista jättää tämä seikka vailla perusteellista huomiota.

TARKISTUKSET

Kulttuuri- ja koulutusvaliokunta pyytää asiasta vastaavaa teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokuntaa sisällyttämään mietintöönsä seuraavat tarkistukset:

Tarkistus  1

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 1 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(1) Televiestintäverkoista ja -palveluista tulee jatkuvasti yhä enemmän internetpohjaisia infrastruktuureja, ja laajakaistaverkot ja digitaalipalvelut liittyvät kiinteästi toisiinsa. Internetistä tulee määräävä foorumi viestinnälle, palveluille ja liiketoiminnalle. Nopeiden internetyhteyksien ja digitaalisten julkisen palvelun velvoitteen mukaisten palvelujen saatavuus kaikkialla Euroopassa on olennaista talouskasvun ja sisämarkkinoiden kannalta.

(1) Televiestintäverkoista ja -palveluista tulee jatkuvasti yhä enemmän internetpohjaisia infrastruktuureja, ja laajakaistaverkot ja digitaalipalvelut liittyvät kiinteästi toisiinsa. Internetistä tulee määräävä foorumi viestinnälle, palveluille, opetukselle, kulttuurisisällölle ja liiketoiminnalle. Nopeiden internetyhteyksien ja digitaalisten julkisen palvelun velvoitteen mukaisten palvelujen saatavuus kohtuullisin hinnoin kaikkialla Euroopassa on olennaista yhteiskunnallisen ja kulttuurisen kehityksen, talouskasvun, sisämarkkinoiden sekä henkilöiden ja kokonaisten taloudellisesti ja kulttuurisesti epäsuotuisten alueiden digitaalisen integraation kannalta.

Tarkistus  2

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 2 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(2) Eurooppa-neuvosto hyväksyi 26 päivänä maaliskuuta 2010 komission ehdotuksen Eurooppa 2020 -strategian käynnistämisestä. Yksi Eurooppa 2020 -strategian kolmesta painopisteestä on älykäs kasvu osaamiseen ja innovointiin perustuvan talouden kehittämisen avulla. Investoinnit televiestintään, erityisesti laajakaistaverkkoihin ja digitaalipalvelujen infrastruktuuriin, ovat välttämätön edellytys unionin älykkäälle mutta myös kestävälle ja osallistavalle talouskasvulle.

(2) Eurooppa-neuvosto hyväksyi 26 päivänä maaliskuuta 2010 komission ehdotuksen Eurooppa 2020 -strategian käynnistämisestä. Yksi Eurooppa 2020 ‑strategian kolmesta painopisteestä on älykäs kasvu osaamiseen ja innovointiin perustuvan talouden kehittämisen avulla. Investoinnit televiestintään, erityisesti laajakaistaverkkoihin ja digitaalipalvelujen infrastruktuuriin, ovat välttämätön edellytys unionin älykkäälle mutta myös kestävälle ja osallistavalle talouskasvulle sekä kansalaisten yhteiskunnalliselle ja kulttuuriselle osallistumiselle. Eurooppa 2020 -strategialla edistetään pk-yritysten kilpailukyvyn parantamista, kansallisten järjestelmien yhteentoimivuuden ja niiden välisten yhteenliitäntöjen saatavuuden lisäämistä sekä pitkällä aikavälillä digitaalisten sisämarkkinoiden kehittämistä.

Tarkistus  3

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 3 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(3) Eurooppa-neuvosto vahvisti 17 päivänä kesäkuuta 2010 Euroopan digitaalistrategian ja kehotti kaikkia toimielimiä sitoutumaan sen täysimääräiseen täytäntöönpanoon. Digitaalistrategian tarkoituksena on viitoittaa tie, jotta tieto- ja viestintätekniikan yhteiskunnalliset ja taloudelliset mahdollisuudet voidaan hyödyntää mahdollisimman laajasti, erityisesti ottamalla käyttöön nopeat laajakaistaverkot sen varmistamiseksi, että vuoteen 2020 mennessä kaikkien eurooppalaisten saatavilla on nopeudeltaan vähintään 30 Mbit/s:n internetyhteys ja vähintään 50 prosentilla eurooppalaisista kotitalouksista on internetyhteys, jossa tiedonsiirtonopeus on yli 100 Mbit/s. Digitaalistrategialla pyritään tarjoamaan vakaat oikeudelliset puitteet, jotka kannustavat investoimaan avoimeen ja kilpailukykyiseen nopeaan internetinfrastruktuuriin ja siihen liittyviin palveluihin, luomaan verkkosisällöille ja palveluille todelliset sisämarkkinat, tukemaan aktiivisesti Euroopan rikkaan kulttuuriperinnön digitointia ja edistämään internetin saamista kaikkien Euroopan kansalaisten ulottuville ja käyttöön, erityisesti toteuttamalla toimia digitaalisen lukutaidon ja esteettömyyden tukemiseksi. Lisäksi jäsenvaltioiden on laadittava nopeita internetyhteyksiä koskevia toimintastrategioita ja kohdistettava julkisia varoja alueille, joille ei saada nopeita yhteyksiä yksityisin investoinnein, ja edistettävä nykyaikaisten helppopääsyisten verkkopalvelujen käyttöä.

(3) Eurooppa-neuvosto vahvisti 17 päivänä kesäkuuta 2010 Euroopan digitaalistrategian ja kehotti kaikkia toimielimiä sitoutumaan sen täysimääräiseen täytäntöönpanoon. Digitaalistrategian tarkoituksena on viitoittaa tie, jotta tieto- ja viestintätekniikan yhteiskunnalliset, kulttuuriset ja taloudelliset mahdollisuudet voidaan hyödyntää mahdollisimman laajasti, erityisesti ottamalla käyttöön nopeat laajakaistaverkot sen varmistamiseksi, että vuoteen 2020 mennessä kaikkien eurooppalaisten saatavilla on nopeudeltaan vähintään 30 Mbit/s:n internetyhteys ja vähintään 50 prosentilla eurooppalaisista kotitalouksista on internetyhteys, jossa tiedonsiirtonopeus on yli 100 Mbit/s. Digitaalistrategialla pyritään tarjoamaan vakaat oikeudelliset puitteet, jotka kannustavat investoimaan avoimeen ja kilpailukykyiseen nopeaan internetinfrastruktuuriin ja siihen liittyviin palveluihin, luomaan yhteentoimiville verkkosisällöille ja palveluille todelliset sisämarkkinat, tukemaan aktiivisesti Euroopan rikkaan kulttuuriperinnön digitointia ja edistämään internetin saamista kaikkien Euroopan kansalaisten ulottuville ja käyttöön, erityisesti toteuttamalla toimia digitaalisen lukutaidon ja esteettömyyden tukemiseksi. Lisäksi jäsenvaltioiden on laadittava nopeita internetyhteyksiä koskevia toimintastrategioita ja kohdistettava julkisia varoja alueille, joille ei saada nopeita yhteyksiä yksityisin investoinnein, ja edistettävä nykyaikaisten helppopääsyisten verkkopalvelujen käyttöä.

Tarkistus  4

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 4 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(4) Komission tiedonannossa Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle "Laajakaista Euroopassa: investointi digitaalivetoiseen kasvuun" todetaan, että internetin kriittisen roolin vuoksi näyttää siltä, että nopeampien verkkojen yhteiskunnalliset kokonaishyödyt olisivat suuremmat kuin yksityisomistajien kannustimet investoida niihin. Julkinen tuki on siis alalla tarpeen, mutta se ei saa kohtuuttomasti vääristää kilpailua.

(4) Komission tiedonannossa Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle "Laajakaista Euroopassa: investointi digitaalivetoiseen kasvuun" todetaan, että internetin kriittisen roolin vuoksi näyttää siltä, että nopeampien verkkojen yhteiskunnalliset kokonaishyödyt olisivat suuremmat kuin yksityisomistajien kannustimet investoida niihin. Julkinen tuki on siis alalla tarpeen, erityisesti maaseudun alueilla, mutta se ei saa kohtuuttomasti vääristää kilpailua.

Tarkistus  5

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 4 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(4 a) Olisi kiinnitettävä huomiota julkisen tuen merkitykseen nopeampiin verkkoihin tehtävissä investoinneissa. Kysymyksen merkittävyyden ja rahoituksen tason vuoksi unionin olisi erityisesti varmistettava, että valtion tuella kannustetaan tekemään investointeja alueilla, joilla ennustettu kannattavuus on erityisen vähäinen.

Tarkistus  6

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 5 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(5) Komission tiedonannossa Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle "Eurooppa 2020 -strategiaa tukeva talousarvio" vahvistetaan, että monivuotisen rahoituskehyksen yhteyteen perustetaan Verkkojen Eurooppa -väline, jonka avulla pyritään vastaamaan infrastruktuuritarpeisiin liikenteen, energian sekä tieto- ja viestintätekniikan aloilla. Synergia näiden sektoreiden kesken sekä unionin muiden investointiohjelmien välillä on tärkeää, sillä sektoreilla ilmenee samankaltaisia haasteita, jotka edellyttävät kasvupotentiaalin vapauttamista, erojen vähentämistä, koheesion vahvistamista, innovatiivisten rahoitusvälineiden käytön suosimista ja markkinahäiriöihin puuttumista sekä sisämarkkinoiden toteutumista haittaavien pullonkaulojen poistamista.

(5) Komission tiedonannossa Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle "Eurooppa 2020 -strategiaa tukeva talousarvio" vahvistetaan, että monivuotisen rahoituskehyksen yhteyteen perustetaan Verkkojen Eurooppa -väline, jonka avulla pyritään vastaamaan infrastruktuuritarpeisiin liikenteen, energian sekä tieto- ja viestintätekniikan aloilla. Synergia näiden sektoreiden kesken sekä unionin muiden investointiohjelmien välillä on tärkeää, sillä sektoreilla ilmenee samankaltaisia haasteita, jotka edellyttävät kasvupotentiaalin vapauttamista, erojen vähentämistä, koheesion vahvistamista, EU:n kaikkien alueiden kehityserojen tasaamista, innovatiivisten rahoitusvälineiden käytön suosimista ja markkinahäiriöihin puuttumista sekä sisämarkkinoiden toteutumista haittaavien pullonkaulojen poistamista.

Tarkistus  7

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 6 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(6 a) Verkon riippumattomuus on elintärkeää avoimen internetin kannalta.

Tarkistus  8

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 8 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(8 a) Tässä asetuksessa tarkoitetuilla yhteistä etua koskevilla hankkeilla olisi myös autettava tutkimaan infrastruktuuria Euroopan, jäsenvaltioiden ja alueiden tasolla mahdollisimman pian, jotta voidaan tunnistaa laajakaistatarjonnan puutteet ja poistaa digitaaliset pullonkaulat julkisten ja yksityisten investointien avulla.

Tarkistus  9

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 9 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(9) Avointen ja kilpailukykyisten markkinoiden järjestelmässä unionin toimet ovat tarpeen markkinahäiriöiden poistamiseksi. Tarjoamalla taloudellista tukea ja ylimääräistä taloudellista vipuvoimaa infrastruktuurihankkeille unioni voi osaltaan edistää Euroopan laajuisten verkkojen perustamista ja kehittämistä televiestinnän alalla, jolloin saadaan aikaan suurempia hyötyjä markkinoihin kohdistuvien vaikutusten, hallinnon tehokkuuden ja resurssien käytön osalta.

(9) Avointen ja kilpailukykyisten markkinoiden järjestelmässä unionin toimet ovat tarpeen markkinahäiriöiden poistamiseksi. Tarjoamalla taloudellista tukea ja ylimääräistä taloudellista vipuvoimaa infrastruktuurihankkeille unioni voi osaltaan edistää Euroopan laajuisten verkkojen perustamista ja kehittämistä televiestinnän alalla, jolloin saadaan aikaan suurempia hyötyjä markkinoihin kohdistuvien vaikutusten, hallinnon tehokkuuden, resurssien käytön ja kansalaisten talouselämään ja yhteiskunnalliseen toimintaan osallistumisen osalta. Rahoitettavissa hankkeissa olisi otettava huomioon avoimen internetin kannalta elintärkeä teknologinen riippumattomuus.

Tarkistus  10

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 9 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(9 a) Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksia voidaan hyödyntää nopeiden laajakaistapalvelujen tarjoamiseksi etenkin maaseudun alueilla, ja kun on kyse julkisista tieto- ja viestintäteknologian alan palveluista, on suotavaa hyödyntää alue- ja paikallisviranomaisten sekä tieto- ja viestintäteknologian alan pienten ja keskisuurten yritysten kumppanuuksia, joihin myönnetään eurooppalaista rahoitusta, koska näin voidaan luoda kestävä perusta taitojen ja osaamisen paikallista kehittämistä varten koko unionissa.

Tarkistus  11

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 10 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(10) Nopeampiin laajakaistayhteyksiin liittyy merkittäviä taloudellisia ja sosiaalisia etuja, joita sijoittajat eivät kykene hyödyntämään tai muuttamaan rahaksi. Nopea ja ultranopea laajakaistayhteys on ratkaiseva infrastruktuuri, joka mahdollistaa digitaalipalvelujen kehittämisen ja käyttöönoton, sillä ne ovat riippuvaisia fyysisten verkkojen saatavuudesta, nopeudesta, luotettavuudesta ja kestävyydestä. Nopeampien verkkojen käyttöönotto antaa mahdollisuuden suurempia nopeuksia hyödyntäville innovatiivisille palveluille. Unionin tason toimet ovat tarpeen näiden kahden digitaalisten televiestintäverkkojen osatekijän synergioiden ja vuorovaikutusten maksimoimiseksi.

(10) Nopeampiin laajakaistayhteyksiin liittyy merkittäviä taloudellisia, sosiaalisia ja kulttuurisia etuja, joita sijoittajat eivät kykene hyödyntämään tai muuttamaan rahaksi. Nopea ja ultranopea laajakaistayhteys on ratkaiseva infrastruktuuri, joka mahdollistaa digitaalipalvelujen kehittämisen ja käyttöönoton, sillä ne ovat riippuvaisia fyysisten verkkojen saatavuudesta, nopeudesta, luotettavuudesta ja kestävyydestä. Nopeampien verkkojen kattava käyttöönotto antaa mahdollisuuden suurempia nopeuksia hyödyntäville innovatiivisille palveluille. Unionin tason toimet ovat tarpeen näiden kahden digitaalisten televiestintäverkkojen osatekijän synergioiden ja vuorovaikutusten maksimoimiseksi.

Tarkistus  12

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 10 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(10 a) Hyvin nopeiden laajakaistaverkkojen kehittäminen parantaa sähköistä hallintoa kitkemällä byrokratiaa ja mahdollistamalla henkilöille ja yrityksille helpomman julkisten palvelujen saatavuuden, mikä tuottaa merkittäviä taloudellisia ja yhteiskunnallisia etuja.

Tarkistus  13

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 11 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(11) Ultranopean laajakaistayhteyden käyttöönotosta on hyötyä erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille (pk-yritykset), jotka eivät usein voi hyödyntää etäresurssipalvelujen kaltaisia verkkopohjaisia palveluja nykyisten laajakaistayhteyksien yhteenliitettävyyteen ja nopeuteen liittyvien puutteiden vuoksi. Tämä avaa pk-yrityksille mahdollisuuden lisätä tuottavuuttaan merkittävästi.

(11) Innovatiiviset internetpalvelut, nykyaikaiset ohjelmisto- ja viestintäsovellukset sekä internetyhteyden mahdollistavat matkaviestimet edellyttävät aina vain suurempia siirtonopeuksia. Ultranopean laajakaistayhteyden käyttöönotosta on hyötyä erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille (pk-yritykset) sekä luovalle toimialalle, jotka eivät usein voi hyödyntää etäresurssipalvelujen kaltaisia verkkopohjaisia palveluja nykyisten laajakaistayhteyksien yhteenliitettävyyteen ja nopeuteen liittyvien puutteiden vuoksi. Tämä avaa pk-yrityksille mahdollisuuden lisätä tuottavuuttaan merkittävästi. Kun tämä päämäärä pidetään mielessä, olisi etenkin nykyisessä kriisissä otettava erityisesti huomioon ne yritystoiminta-alueet, joita ei ole vielä liitetty laajakaistaverkkoon maantieteellisten tai ympäristöä koskevien syiden vuoksi.

Tarkistus  14

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 11 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(11 a) Maaseudun alueiden palvelemiseksi on elintärkeää laajentaa liityntäverkkoja, jotka mahdollistavat yksittäisten kotitalouksien yhteydet.

Tarkistus  15

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 13 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(13) Laajakaistaverkkojen ja digitaalipalvelujen infrastruktuurien kehittäminen edistää osaltaan unionin tavoitteita kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi tarjoamalla energiatehokkaita ratkaisuja monille Euroopan talouden aloille. Tätä myönteistä vaikutusta rajoittaa vain jossain määrin pääasiassa laajakaistaverkkojen rakentamiseen ja digitaalipalvelujen infrastruktuurien toimintaan liittyvä kasvava energia- ja resurssikysyntä.

(13) Laajakaistaverkkojen ja digitaalipalvelujen infrastruktuurien kehittämisen olisi edistettävä osaltaan unionin tavoitteita kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi tarjoamalla energiatehokkaita ratkaisuja monille Euroopan talouden aloille. Tätä myönteistä vaikutusta rajoittaa vain jossain määrin pääasiassa laajakaistaverkkojen rakentamiseen ja digitaalipalvelujen infrastruktuurien toimintaan liittyvä kasvava energia- ja resurssikysyntä.

Tarkistus  16

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 18 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(18) Lisäämällä ja säilyttämällä julkisen sektorin elinten hallussa olevan Euroopan rikkaan ja moninaisen kulttuurisisällön ja tietojen saatavuutta ja avaamalla ne uudelleen käyttöä varten tekijänoikeuksien ja lähioikeuksien rajoissa ruokitaan luovuutta sekä edistetään innovointia ja yrittäjyyttä. Esteetön pääsy uudelleen käytettäviin monikielisiin resursseihin auttaa ylittämään kieliesteet, jotka vaarantavat sähköisten palvelujen sisämarkkinat ja rajoittavat tiedonsaantia.

(18) Lisäämällä ja säilyttämällä julkisen sektorin elinten hallussa olevan Euroopan rikkaan ja moninaisen kulttuurisisällön ja tietojen saatavuutta ja avaamalla ne uudelleen käyttöä varten tekijänoikeuksien ja lähioikeuksien rajoissa ruokitaan luovuutta, edistetään innovointia ja yrittäjyyttä ja parannetaan avoimuutta. Esteetön pääsy uudelleen käytettäviin monikielisiin resursseihin auttaa ylittämään hallinnolliset esteet ja kieliesteet, jotka vaarantavat sähköisten palvelujen sisämarkkinat ja rajoittavat tiedonsaantia. Tässä yhteydessä on korostettava Europeana-portaalia, joka toimii perustana valtavan eurooppalaisen kulttuuriperinnön sisällön jakamiselle. Kansallisten, alueellisten ja paikallisten päätöksentekijöiden on kuitenkin voitava edelleen päättää itsenäisesti omien tietojensa käyttämisestä ja saada korvaus useimmista kustannuksista, joita niille aiheutuu tehtäviensä hoitamisesta.

Tarkistus  17

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 18 a kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(18 a) Laajakaistaverkkojen ja digitaalisten palvelujen infrastruktuurin kehittäminen auttaa saavuttamaan unionin tavoitteen, jonka mukaan uutta teknologiaa on otettava jäsenvaltioissa enenevässä määrin käyttöön kaikilla koulutusasteilla, samalla kun koululaisten ja opiskelijoiden digitaaliset taidot kehittyvät.

Tarkistus  18

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 18 b kappale (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(18 b) Laajakaistaverkkojen kehittäminen ja uusien teknologioiden käyttöön ottamisen yleistyminen elinikäisen oppimisen yhteydessä antavat kaikille unionin kansalaisille iästä riippumatta mahdollisuuden hankkia tai parantaa uusia teknologioita koskevia taitojaan.

Tarkistus  19

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 19 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(19) Turvallisuuden ja turvatoimien alalla EU:n laajuinen foorumi resurssien, tietojärjestelmien ja ohjelmistojen jakamiseen verkkoturvallisuuden edistämiseksi edesauttaa turvallisen ympäristön luomista internetiä käyttäville lapsille. Se tarjoaa keskuksille, jotka käsittelevät vuosittain satoja tuhansia pyyntöjä ja ilmoituksia, mahdollisuuden toimia kaikkialla Euroopassa. Kriittiset tietoinfrastruktuurit vahvistavat valmiuksia, tietojen jakoa, koordinointia ja tietoverkkojen turvallisuuteen kohdistuviin uhkiin vastaamista koko unionin alueella.

(19) Turvallisuuden ja turvatoimien alalla EU:n laajuinen foorumi resurssien, tietojärjestelmien ja ohjelmistojen jakamiseen verkkoturvallisuuden edistämiseksi edesauttaa turvallisen ympäristön luomista internetin käyttäjille. Kaikissa kyseisen alan digitaalisten palvelujen infrastruktuureissa ja viestintäinfrastruktuureissa olisi sovellettava internetin avoimuutta ja edistettävä teknologisesti riippumattomia ratkaisuja. Se tarjoaa keskuksille, jotka käsittelevät vuosittain satoja tuhansia pyyntöjä ja ilmoituksia, mahdollisuuden toimia kaikkialla Euroopassa. Kriittiset tietoinfrastruktuurit vahvistavat valmiuksia, tietojen jakoa, koordinointia ja tietoverkkojen turvallisuuteen kohdistuviin uhkiin vastaamista koko unionin alueella.

Perustelu

Turvallisen verkkoympäristön etujen olisi oltava kaikkien kansalaisten saatavilla, mutta internetin suhteen on noudatettava avoimuuden periaatetta.

Tarkistus  20

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 21 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(21) Komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä perussopimuksen 290 artiklan mukaisesti tämän asetuksen liitteen tarkistamisen osalta tieto- ja viestintätekniikan kehityksen huomioon ottamiseksi. On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaisia kuulemisia myös asiantuntijatasolla. Säädösvallan siirtämisellä pyritään ottamaan huomioon tekniikan ja markkinoiden kehitys, esiin nousevat uudet poliittiset painopisteet tai mahdollisuudet hyödyntää eri infrastruktuurien välisiä synergioita, myös liikenteen ja energian aloilla. Säädösvallan siirron laajuus rajoitetaan yhteistä etua koskevien hankkeiden kuvauksen tarkistamiseen, uuden yhteistä etua koskevan hankkeen lisäämiseen tai vanhentuneen yhteistä etua koskevan hankkeen poistamiseen ennalta vahvistettujen, selkeiden ja avointen kriteerien mukaisesti.

(21) Komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä perussopimuksen 290 artiklan mukaisesti tämän asetuksen liitteen tarkistamisen osalta tieto- ja viestintätekniikan kehityksen huomioon ottamiseksi. On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaisia kuulemisia myös asiantuntijatasolla sekä alue- ja paikallistasolla. Säädösvallan siirtämisellä pyritään ottamaan huomioon tekniikan ja markkinoiden kehitys, esiin nousevat uudet poliittiset painopisteet tai mahdollisuudet hyödyntää eri infrastruktuurien välisiä synergioita, myös liikenteen ja energian aloilla. Säädösvallan siirron laajuus rajoitetaan yhteistä etua koskevien hankkeiden kuvauksen tarkistamiseen, uuden yhteistä etua koskevan hankkeen lisäämiseen tai vanhentuneen yhteistä etua koskevan hankkeen poistamiseen ennalta vahvistettujen, selkeiden ja avointen kriteerien mukaisesti.

Tarkistus  21

Ehdotus asetukseksi

Johdanto-osan 22 kappale

Komission teksti

Tarkistus

(22) Komission olisi delegoituja säädöksiä valmistellessaan ja laatiessaan varmistettava, että asianomaiset asiakirjat toimitetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle yhtäaikaisesti, hyvissä ajoin ja asianmukaisesti.

(22) Komission on delegoituja säädöksiä valmistellessaan ja laatiessaan varmistettava, että asianomaiset asiakirjat toimitetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle yhtäaikaisesti, hyvissä ajoin ja asianmukaisesti.

Tarkistus  22

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 1 kohta

Komission teksti

Tarkistus

(1) edistävät talouskasvua ja tukevat sisämarkkinoiden kehitystä, minkä seurauksena Euroopan talouden, myös pienten ja keskisuurten yritysten (pk-yritykset), kilpailukyky paranee;

(1) edistävät talouskasvua, kulttuurin ja yhteiskunnan kehittymistä ja yhteiskunnallista osallistumista sekä tietojen ja kulttuuriteosten levittämistä ja tukevat sisämarkkinoiden kehitystä sekä jouduttavat kokonaisten taloudellisesti heikommassa asemassa olevien alueiden digitaalista integrointia, minkä seurauksena Euroopan talouden, myös pienten ja keskisuurten yritysten (pk-yritykset), kilpailukyky paranee;

Tarkistus  23

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 1 a kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(1 a) auttavat jäsenvaltioita saavuttamaan Euroopan digitaalistrategian tavoitteen, jonka mukaan kaikilla EU:n kansalaisilla on supernopea laajakaista vuoteen 2020 mennessä, ja keskipitkän aikavälin tavoitteen, jonka mukaisesti jokaisella EU:n kansalaisella on perusinternetyhteys vuoteen 2013 mennessä.

Tarkistus  24

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

(2) tuovat parannuksia niin kansalaisten, yritysten kuin viranomaisten arkeen edistämällä kansallisten televiestintäverkkojen yhteenliitettävyyttä, yhteentoimivuutta ja saatavuutta;

(2) tuovat parannuksia niin kansalaisten, yritysten, järjestöjen, julkisten ja yksityisten laitosten kuin viranomaisten arkeen edistämällä kansallisten televiestintäverkkojen yhteenliitettävyyttä, yhteentoimivuutta ja saatavuutta kohtuulliseen hintaan;

Tarkistus  25

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 3 kohta

Komission teksti

Tarkistus

(3) lisäävät nopeiden ja ultranopeiden laajakaistaverkkojen Euroopan laajuista käyttöönottoa, mikä vuorostaan helpottaa Euroopan laajuisten digitaalipalvelujen kehittämistä ja käyttöönottoa;

(3) lisäävät nopeiden ja ultranopeiden laajakaistaverkkojen Euroopan laajuista käyttöönottoa teknologisen riippumattomuuden periaatteen mukaisesti ja siten, että erityistä huomiota kiinnitetään maaseudun alueisiin, mikä vuorostaan helpottaa Euroopan laajuisten digitaalipalvelujen kehittämistä ja käyttöönottoa;

Tarkistus  26

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 4 kohta

Komission teksti

Tarkistus

(4) helpottavat Euroopan laajuisten digitaalipalvelujen infrastruktuurien kestävää käyttöönottoa, yhteentoimivuutta ja koordinointia Euroopan tasolla, ylläpitoa ja päivittämistä;

(4) helpottavat Euroopan laajuisten digitaalipalvelujen infrastruktuurien kestävää käyttöönottoa, yhteentoimivuutta ja koordinointia Euroopan tasolla, ylläpitoa ja päivittämistä siten, että toimintatavoissa kiinnitetään huomiota ympäristön kestävyyteen;

Tarkistus  27

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 5 a kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(5 a) sitoutuvat noudattamaan verkon riippumattomuuden periaatetta.

Tarkistus  28

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 5 b kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(5 b) edistävät kulttuuriperinnön ja kansallisen perinnön laajempaa saatavilla oloa internetissä.

Tarkistus  29

Ehdotus asetukseksi

2 artikla – 5 c kohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(5 c) edistävät laajakaistayhteyksien avulla tärkeiden opetusvälineiden käyttöä internetissä erityisesti vähemmän kehittyneillä alueilla.

Tarkistus  30

Ehdotus asetukseksi

4 artikla – a alakohta

Komission teksti

Tarkistus

(a) vähintään 100 Mbit/s:n tiedonsiirtonopeuden takaavien ultranopeiden laajakaistaverkkojen käyttöönotto;

(a) vähintään 100 Mbit/s:n tiedonsiirtonopeuden takaavien ja kattavien ultranopeiden laajakaistaverkkojen käyttöönotto;

Tarkistus  31

Ehdotus asetukseksi

4 artikla – b alakohta

Komission teksti

Tarkistus

(b) vähintään 30 Mbit/s:n tiedonsiirtonopeuden takaavan laajakaistan käyttöönotto saarialueiden, sisämaan liikenteellisesti eristyksissä olevien alueiden ja syrjäseutualueiden liittämiseksi unionin keskusalueisiin;

(b) asianmukaisen rahoituksen myöntäminen vähintään 30 Mbit/s:n tiedonsiirtonopeuden takaavan laajakaistan, etenkin liityntäverkkojen käyttöönottoon ja tiedonkeruuverkkojen parantamiseen saarialueiden, maaseudun alueiden, vuoristoalueiden, rajat ylittävien alueiden, sisämaan liikenteellisesti eristyksissä olevien alueiden ja syrjäseutualueiden liittämiseksi unionin keskusalueisiin;

Tarkistus  32

Ehdotus asetukseksi

4 artikla – b a alakohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(b a) laajakaistaverkkojen ja palveluinfrastruktuurien kattavan saatavuuden parantaminen unionin rakenteeltaan heikoilla alueilla taloudellisesta houkuttelevuudesta riippumatta, jotta voidaan helpottaa kansalaisten yhteiskunnallista osallistumista ja erityisesti kulttuurista osallistumista;

Tarkistus  33

Ehdotus asetukseksi

4 artikla – d a alakohta (uusi)

Komission teksti

Tarkistus

 

(d a) tuki alueellisten ja paikallisten viranomaisten välisille sekä julkisten tieto- ja viestintätekniikan palvelujen alalla toimivien pienten ja keskisuurten tieto- ja viestintätekniikan yritysten välisille julkisen ja yksityisen alan kumppanuuksille.

Tarkistus  34

Ehdotus asetukseksi

5 artikla – 3 kohta

Komission teksti

Tarkistus

3. Jäsenvaltioiden ja/tai muiden yhteistä etua koskevien hankkeiden täytäntöönpanosta vastaavien tai niiden täytäntöönpanoon osallistuvien tahojen on toteutettava tarvittavat oikeudelliset, hallinnolliset, tekniset ja rahoitusta koskevat toimenpiteet vastaavien, tässä asetuksessa säädettyjen eritelmien mukaisesti.

3. Jäsenvaltioiden, alue- ja paikallisviranomaisten ja/tai muiden yhteistä etua koskevien hankkeiden täytäntöönpanosta vastaavien tai niiden täytäntöönpanoon osallistuvien tahojen on toteutettava tarvittavat oikeudelliset, hallinnolliset, tekniset ja rahoitusta koskevat toimenpiteet vastaavien, tässä asetuksessa säädettyjen eritelmien mukaisesti.

Tarkistus  35

Ehdotus asetukseksi

5 artikla – 5 kohta

Komission teksti

Tarkistus

5. Yhteistä etua koskevien hankkeiden edistämistoimille voidaan myöntää EU:n rahoitustukea Verkkojen Eurooppa -välinettä koskevan asetuksen edellytysten mukaisesti ja siinä säädetyistä välineistä [VIITE]. Rahoitustukea myönnetään unionin asiaa koskevien sääntöjen ja menettelyjen, rahoituksen painopisteiden ja resurssien saatavuuden mukaisesti.

5. Yhteistä etua koskevien hankkeiden edistämistoimille, jotka ovat tarpeen laajakaistapalvelujen järjestämiseksi, voidaan myöntää EU:n rahoitustukea Verkkojen Eurooppa -välinettä koskevan asetuksen edellytysten mukaisesti ja siinä säädetyistä välineistä [VIITE]. Rahoitustukea myönnetään unionin asiaa koskevien sääntöjen ja menettelyjen, rahoituksen painopisteiden ja resurssien saatavuuden mukaisesti. Tällä tuella on täydennettävä muista yhteisön ohjelmista ja aloitteista, mukaan luettuina rakennerahastot, annettavaa tukea. Komissio varmistaa, että yhteistä etua koskevien hankkeiden tukitoimenpiteillä ei kannusteta luopumaan julkisen ja/tai yksityisen sektorin hankkeista, jotka on jo käynnistetty tai jotka ovat valmisteilla ja joille ei voida myöntää rahoitusta muista yhteisön tai jäsenvaltioiden välineistä.

Tarkistus  36

Ehdotus asetukseksi

6 artikla – 1 kohta

Komission teksti

Tarkistus

1. Unioni voi olla yhteydessä, keskustella, vaihtaa tietoja ja tehdä yhteistyötä kolmansien maiden julkisten viranomaisten tai muiden järjestöjen kanssa saavuttaakseen näissä suuntaviivoissa asetettuja tavoitteita, kun tällaisesta yhteistyöstä syntyy eurooppalaista lisäarvoa. Muiden tavoitteiden lisäksi tällaisella yhteistyöllä pyritään edistämään Euroopan laajuisten televiestintäverkkojen ja kolmansien maiden televiestintäverkkojen yhteentoimivuutta.

1. Unioni voi olla yhteydessä, keskustella, vaihtaa tietoja ja tehdä yhteistyötä kolmansien maiden julkisten viranomaisten tai muiden järjestöjen kanssa, kun yleinen etu niin vaatii, saavuttaakseen näissä suuntaviivoissa asetettuja tavoitteita, kun tällaisesta yhteistyöstä syntyy eurooppalaista lisäarvoa. Muiden tavoitteiden lisäksi tällaisella yhteistyöllä pyritään edistämään Euroopan laajuisten televiestintäverkkojen ja kolmansien maiden televiestintäverkkojen yhteentoimivuutta. Tämä yhteistyö on sovitettava yhteen unionin ulkopolitiikan yhteydessä laadittujen strategioiden ja erityisesti Euroopan naapuruuspolitiikan piiriin kuuluvien strategioiden kanssa sekä kaikkien jo käynnistettyjen tai valmisteilla olevien makroaluestrategioiden kanssa.

Tarkistus  37

Ehdotus asetukseksi

6 artikla – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

2. Unioni voi myös olla yhteydessä, keskustella, vaihtaa tietoja ja tehdä yhteistyötä kansainvälisten järjestöjen ja kolmansiin maihin sijoittautuneiden oikeussubjektien kanssa saavuttaakseen näissä suuntaviivoissa asetettuja tavoitteita.

2. Unioni voi myös olla yhteydessä, keskustella, vaihtaa tietoja ja tehdä yhteistyötä kansainvälisten järjestöjen ja kolmansiin maihin sijoittautuneiden oikeussubjektien kanssa saavuttaakseen näissä suuntaviivoissa asetettuja tavoitteita kun yleinen etu niin vaatii.

Tarkistus  38

Ehdotus asetukseksi

7 artikla – 4 kohta

Komission teksti

Tarkistus

4. Näissä kertomuksissa komissio myös arvioi, vastaavatko yhteistä etua koskevien hankkeiden laajuudet edelleen poliittisia painopisteitä, teknologian kehitystä tai tilannetta merkityksellisillä markkinoilla. Suurten hankkeiden osalta näihin kertomuksiin sisältyy myös ympäristövaikutusten analyysi, jossa otetaan huomioon ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ja ilmastonmuutoksen hillitsemisestä aiheutuvat tarpeet sekä katastrofivalmius ja -palautuvuus. Tällainen tarkastelu voidaan toteuttaa tarpeen vaatiessa myös muulloin.

4. Näissä kertomuksissa komissio myös arvioi, vastaavatko yhteistä etua koskevien hankkeiden laajuudet edelleen poliittisia painopisteitä, alueellisia ja yhteiskunnallisia tarpeita, teknologian kehitystä tai tilannetta merkityksellisillä markkinoilla. Suurten hankkeiden osalta näihin kertomuksiin sisältyy myös ympäristövaikutusten analyysi, jossa otetaan huomioon ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ja ilmastonmuutoksen hillitsemisestä aiheutuvat tarpeet sekä katastrofivalmius ja -palautuvuus. Tällainen tarkastelu voidaan toteuttaa tarpeen vaatiessa myös muulloin.

Tarkistus  39

Ehdotus asetukseksi

Liite – 2 kohta

Komission teksti

Tarkistus

Euroopan laajuisten televiestintäverkkojen (laajakaistaverkkojen ja digitaalipalvelujen infrastruktuurien) käyttöönotto ja parantaminen edistävät osaltaan talouskasvua, auttavat luomaan uusia työpaikkoja ja saamaan aikaan toimivat digitaaliset sisämarkkinat. Niiden käyttöönotto mahdollistaa erityisesti internetin nopeamman käytön, saa aikaan tietoteknologiapohjaisia parannuksia kansalaisten, myös lasten ja nuorten, yritysten ja viranomaisten arkeen, lisää yhteentoimivuutta ja helpottaa yhteisesti hyväksyttyjen standardien yhdenmukaistamista tai lähentymistä.

Euroopan laajuisten televiestintäverkkojen (laajakaistaverkkojen ja digitaalipalvelujen infrastruktuurien) käyttöönotto ja parantaminen edistävät osaltaan talouskasvua, auttavat luomaan uusia työpaikkoja, edistämään Euroopan kulttuuriperintöä ja saamaan aikaan toimivat digitaaliset sisämarkkinat. Niiden käyttöönotto mahdollistaa erityisesti internetin nopeamman käytön, saa aikaan tietoteknologiapohjaisia parannuksia kansalaisten, myös lasten ja nuorten, yritysten ja viranomaisten arkeen, lisää yhteentoimivuutta ja helpottaa yhteisesti hyväksyttyjen standardien yhdenmukaistamista tai lähentymistä.

Tarkistus  40

Ehdotus asetukseksi

Liite – 1 jakso – johdantokappale

Komission teksti

Tarkistus

Euroopan laajuisten televiestintäverkkojen käyttöönottoa, joka auttaa poistamaan digitaalisten sisämarkkinoiden nykyiset pullonkaulat, täydennetään tutkimuksilla ja ohjelmatukitoimilla. Niitä ovat seuraavat:

Euroopan laajuisten televiestintäverkkojen käyttöönottoa, joka auttaa poistamaan digitaalisten sisämarkkinoiden nykyiset pullonkaulat, täydennetään tutkimuksilla ja ohjelmatukitoimilla ainoastaan tapauksissa, joissa niitä ei voida rahoittaa asianmukaisesti jäsenvaltioiden tasolla. Niitä ovat seuraavat:

Perustelu

Kartoitukset ja toteutettavuustutkimukset eivät ole EU-tason rahoituksen painopiste.

Tarkistus  41

Ehdotus asetukseksi

Liite – 2 jakso – 9 kohta – 1 alakohta – johdantokappale

Komission teksti

Tarkistus

Käytetystä teknologiasta riippumatta laajakaistaverkkojen alan yhteistä etua koskeviin hankkeisiin liittyvillä toimilla

Jos on osoitettavissa, että markkinat eivät pysty järjestämään infrastruktuuria kaupallisesti, käytetystä teknologiasta riippumatta laajakaistaverkkojen alan yhteistä etua koskeviin hankkeisiin liittyvillä toimilla

Tarkistus  42

Ehdotus asetukseksi

Liite – 2 jakso – 10 kohta

Komission teksti

Tarkistus

Laajakaistaverkkojen käyttöönottoa saarialueiden, sisämaan liikenteellisesti eristyksissä olevien alueiden ja syrjäseutualueiden liittämiseksi unionin keskusalueisiin tarvittaessa merenalaisin kaapelein tuetaan, jos se on tarpeen vähintään 30 Mbit/s:n laajakaistan takaamiseksi eristyksissä oleville yhteisöille. Tuen olisi täydennettävä muita EU:n tai kansallisia varoja, jotka ovat käytettävissä tähän tarkoitukseen.

Laajakaistaverkkojen käyttöönottoa saarialueiden, vuoristoalueiden, sisämaan liikenteellisesti eristyksissä olevien alueiden ja syrjäseutualueiden liittämiseksi unionin keskusalueisiin tarvittaessa merenalaisin kaapelein tuetaan, jos se on tarpeen vähintään 30 Mbit/s:n laajakaistan takaamiseksi eristyksissä oleville yhteisöille. Tuen olisi täydennettävä muita EU:n tai kansallisia varoja, jotka ovat käytettävissä tähän tarkoitukseen.

Tarkistus  43

Ehdotus asetukseksi

Liite – 2 jakso – 14 kohta

Komission teksti

Tarkistus

Lisäksi tuetaan nopeita yhteyksiä julkisiin internet-yleisöpäätteisiin erityisesti julkisissa tiloissa, kuten kouluissa, sairaaloissa, paikallishallinnon toimistoissa ja kirjastoissa.

Lisäksi tuetaan nopeita yhteyksiä julkisiin internet-yleisöpäätteisiin erityisesti julkisissa tiloissa, kuten kouluissa, yliopistoissa, tutkimuskeskuksissa, sairaaloissa, paikallishallinnon toimistoissa, kirjastoissa ja museoissa.

Tarkistus  44

Ehdotus asetukseksi

Liite – 3 jakso – Turvallisuus ja turvatoimet – Kriittiset tietoinfrastruktuurit – 1 kohta

Komission teksti

Tarkistus

Kehitetään ja otetaan käyttöön viestintäkanavia ja alustoja, joilla vahvistetaan unionin laajuisia valmiuksia, tietojen jakoa, koordinointia ja toimintaa.

Helpotetaan sellaisten viestintäkanavien ja alustojen kehittämistä, joilla vahvistetaan unionin laajuisia valmiuksia, tietojen jakoa, koordinointia ja toimintaa, samalla kun otetaan huomioon nykyiset kansalliset valmiudet ja aloitteet.

Perustelu

Komission olisi oltava helpottajan roolissa ja sen olisi otettava huomioon jäsenvaltioiden nykyiset valmiudet ja aloitteet.

Tarkistus  45

Ehdotus asetukseksi

Liite – 3 jakso – Turvallisuus ja turvatoimet – Kriittiset tietoinfrastruktuurit – Ydinpalvelualusta – 1 kohta

Komission teksti

Tarkistus

Ydinpalvelualusta muodostuu kansallisten tietotekniikan kriisiryhmien (CERT-ryhmät) verkostosta ja perustuu perusvalmiuksien vähimmäistasoon. Verkosto muodostaa rungon kansalaisille ja pk-yrityksille suunnatulle eurooppalaiselle tiedonjako- ja hälytysjärjestelmälle (EISAS).

Ydinpalvelualusta muodostuu kansallisten tietotekniikan kriisiryhmien (CERT-ryhmät) verkostosta ja perustuu perusvalmiuksien vähimmäistasoon. Verkosto voi toimittaa tietoja kansalaisille ja pk-yrityksille suunnatulle eurooppalaiselle tiedonjako- ja hälytysjärjestelmälle (EISAS).

Perustelu

Ei ole tarkoituksenmukaista, että CERT-ryhmät muodostavat EISASin rungon. Muilla organisaatioilla, joiden avainasiakkaita pk-yritykset ja kansalaiset ovat, olisi oltava suurempi rooli.

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Euroopan laajuiset televerkot ja päätöksen N:o 1336/97/EY kumoaminen

Viiteasiakirjat

COM(2011)0657 – C7-0373/2011 – 2011/0299(COD)

Asiasta vastaava valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

ITRE

15.11.2011

 

 

 

Lausunnon antanut valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

CULT

15.11.2011

Valmistelija

       Nimitetty (pvä)

Lorenzo Fontana

25.1.2012

Valiokuntakäsittely

29.5.2012

19.6.2012

 

 

Hyväksytty (pvä)

19.9.2012

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

27

0

2

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Zoltán Bagó, Malika Benarab-Attou, Lothar Bisky, Piotr Borys, Jean-Marie Cavada, Silvia Costa, Lorenzo Fontana, Cătălin Sorin Ivan, Petra Kammerevert, Morten Løkkegaard, Emilio Menéndez del Valle, Marek Henryk Migalski, Katarína Neveďalová, Doris Pack, Chrysoula Paliadeli, Gianni Pittella, Marie-Thérèse Sanchez-Schmid, Marietje Schaake, Marco Scurria, Emil Stoyanov, Hannu Takkula, László Tőkés, Marie-Christine Vergiat

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

François Alfonsi, Heinz K. Becker, Nadja Hirsch, Iosif Matula, Mitro Repo, Kay Swinburne

ASIAN KÄSITTELY

Otsikko

Euroopan laajuiset televiestintäverkot ja päätöksen N:o 1336/97/EY kumoaminen

Viiteasiakirjat

COM(2013)0329 – C7-0149/2013 – COM(2011)0657 – C7-0373/2011 – 2011/0299(COD)

Annettu EP:lle (pvä)

28.5.2013

 

 

 

Asiasta vastaava valiokunta

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

ITRE

15.11.2011

 

 

 

Valiokunnat, joilta on pyydetty lausunto

       Ilmoitettu istunnossa (pvä)

ECON

15.11.2011

ENVI

15.11.2011

IMCO

15.11.2011

REGI

15.11.2011

 

CULT

15.11.2011

LIBE

15.11.2011

 

 

Valiokunnat, jotka eivät antaneet lausuntoa

       Päätös tehty (pvä)

ECON

17.1.2012

LIBE

23.11.2011

 

 

Esittelijä(t)

       Nimitetty (pvä)

Evžen Tošenovský

19.1.2012

 

 

 

Valiokuntakäsittely

28.2.2012

19.6.2012

9.10.2012

19.6.2013

Hyväksytty (pvä)

9.7.2013

 

 

 

Lopullisen äänestyksen tulos

+:

–:

0:

44

0

6

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet jäsenet

Amelia Andersdotter, Josefa Andrés Barea, Jean-Pierre Audy, Zigmantas Balčytis, Ivo Belet, Bendt Bendtsen, Fabrizio Bertot, Jan Březina, Reinhard Bütikofer, Giles Chichester, Pilar del Castillo Vera, Dimitrios Droutsas, Christian Ehler, Vicky Ford, Gaston Franco, Adam Gierek, Norbert Glante, András Gyürk, Fiona Hall, Jacky Hénin, Kent Johansson, Romana Jordan, Krišjānis Kariņš, Lena Kolarska-Bobińska, Philippe Lamberts, Bogdan Kazimierz Marcinkiewicz, Judith A. Merkies, Angelika Niebler, Aldo Patriciello, Vittorio Prodi, Miloslav Ransdorf, Herbert Reul, Teresa Riera Madurell, Michèle Rivasi, Paul Rübig, Salvador Sedó i Alabart, Konrad Szymański, Britta Thomsen, Evžen Tošenovský, Catherine Trautmann, Ioannis A. Tsoukalas, Claude Turmes, Vladimir Urutchev, Kathleen Van Brempt, Alejo Vidal-Quadras

Lopullisessa äänestyksessä läsnä olleet varajäsenet

Ioan Enciu, Gunnar Hökmark, Ivailo Kalfin, Seán Kelly, Bernd Lange

Jätetty käsiteltäväksi (pvä)

18.7.2013