Betänkande - A7-0317/2013Betänkande
A7-0317/2013

BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om rapportering av händelser inom civil luftfart och om ändring av förordning (EU) nr 996/2010 och upphävande av direktiv 2003/42/EG, kommissionens förordning (EG) nr 1321/2007 och kommissionens förordning (EG) nr 1330/2007

2.10.2013 - (COM(2012)0776 – C7‑0418/2012 – 2012/0361(COD)) - ***I

Utskottet för transport och turism
Föredragande: Christine De Veyrac


Förfarande : 2012/0361(COD)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
A7-0317/2013
Ingivna texter :
A7-0317/2013
Antagna texter :

FÖRSLAG TILL EUROPAPARLAMENTETS LAGSTIFTNINGSRESOLUTION

om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om rapportering av händelser inom civil luftfart och om ändring av förordning (EU) nr 996/2010 och upphävande av direktiv 2003/42/EG, kommissionens förordning (EG) nr 1321/2007 och kommissionens förordning (EG) nr 1330/2007

(COM(2012)0776 – C7‑0418/2012 – 2012/0361(COD))

(Ordinarie lagstiftningsförfarande: första behandlingen)

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (COM(2012)0776),

–   med beaktande av artiklarna 294.2 och 100.2 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, i enlighet med vilka kommissionen har lagt fram sitt förslag för parlamentet (C7‑0418/2012),

–   med beaktande av artikel 294.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

–   med beaktande av yttrandet från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén av den 17 april 2013[1],

–   med beaktande av Regionkommitténs yttrande,

–   med beaktande av artikel 55 i arbetsordningen,

–   med beaktande av betänkandet från utskottet för transport och turism (A7-0317/2013).

1.  Europaparlamentet antar nedanstående ståndpunkt vid första behandlingen.

2.  Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram en ny text för parlamentet om den har för avsikt att väsentligt ändra sitt förslag eller ersätta det med ett nytt.

3.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända parlamentets ståndpunkt till rådet, kommissionen och de nationella parlamenten.

Ändringsförslag  1

Förslag till förordning

Skäl 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(7) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 996/2010 av den 20 oktober 2010 om utredning och förebyggande av olyckor och tillbud inom civil luftfart syftar till att förebygga olyckor genom att underlätta genomförandet av snabba, effektiva och kvalitativa säkerhetsutredningar. Denna förordning bör inte vara ett hinder för det förfarande för utredning av olyckor och tillbud som hanteras av nationella myndigheter för säkerhetsutredning i enlighet med förordning (EU) nr 996/2010.

(7) Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 996/2010 av den 20 oktober 2010 om utredning och förebyggande av olyckor och tillbud inom civil luftfart syftar till att förebygga olyckor genom att underlätta genomförandet av snabba, effektiva och kvalitativa säkerhetsutredningar. Denna förordning bör inte vara ett hinder för det förfarande för utredning av olyckor och tillbud som hanteras av nationella myndigheter för säkerhetsutredning i enlighet med förordning (EU) nr 996/2010. I synnerhet påverkas inte skyldigheten att underrätta om en olycka eller ett allvarligt tillbud i enlighet med artikel 9.1 i förordning (EU) nr 996/2010 av denna förordning.

Motivering

It is necessary to make clear that the notification of an accident or a serious incident is still subject to the provisions of Reg. (EU) 996/2010. Without a clear statement, there could be some uncertainty on the coexistence of the obligations to report according to Reg. (EU) 996/2010 and to the regulation on occurrence reporting. Therefore, it seems appropriate to add a new paragraph to recital 3, in order to ensure consistency between art 4 of this proposal concerning the mandatory reporting system and Article 9 of Regulation (EU) No 996/2010 relating to the obligation of notification of accident and serious incident to the competent safety investigation authority of the State of occurrence. This new paragraph is also essential because there are several differences between the list of people who shall report occurrences (accidents, serious incidents and incidents) according to the proposal and the list of “person involved” as defined in Article 2 of the EU Regulation 996/2010 (the “person involved” shall notify without delay an accident or serious incident to the competent safety investigation authority according to article 9 of the EU Regulation 996/2010.

Ändringsförslag  2

Förslag till förordning

Skäl 3a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(3a) Andra krav rörande händelserapporter inom den civila luftfarten som gäller för vissa organisationer som behandlas i denna förordning omfattas av andra unionsrättsakter, i synnerhet Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 216/20081 och dess genomförandebestämmelser. Dessa skyldigheter kompletterar varandra och de bör alla rätta sig efter och följas av de organisationer som berörs av lagtexterna.

 

__________________

 

1 Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 216/2008 av den 20 februari 2008 om fastställande av gemensamma bestämmelser på det civila luftfartsområdet och inrättande av en europeisk byrå för luftfartssäkerhet, och om upphävande av rådets direktiv 91/670/EEG, förordning (EG) nr 1592/2002 och direktiv 2004/36/EG (EUT L 79, 19.3.2008, s. 1).

Ändringsförslag  3

Förslag till förordning

Skäl 6

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(6) System för obligatorisk och frivillig rapportering som gör det möjligt för enskilda personer att rapportera information om händelser bör inrättas, och den information som samlas in bör överföras till den myndighet som är behörig att vidta åtgärder på grundval av händelseinformation som samlats in för att förbättra säkerheten inom den civila luftfarten.

(6) System för obligatorisk och frivillig rapportering som gör det möjligt för enskilda personer att rapportera information om händelser gällande flygsäkerhet bör inrättas, och den information som samlas in bör analyseras och följas upp så att förebyggande eller korrigerande åtgärder kan vidtas på grundval av händelseinformation som samlats in för att förbättra säkerheten inom den civila luftfarten. Informationen bör översändas till den behöriga myndigheten så att åtgärder i större skala kan vidtas vid behov, och så att myndigheten kan utvärdera om lämpliga åtgärder vidtas.

Motivering

När den part som samlar in information är en organisation bör denna, precis som i dag, kunna vidta förebyggande eller korrigerande åtgärder på sin nivå. Behöriga myndigheter bör då de mottagit informationen från organisationerna bedöma dess relevans samt korrigera eller genomföra dessa åtgärder i större skala i avsikt att stärka flygsäkerheten inom hela territoriet.

Ändringsförslag  4

Förslag till förordning

Skäl 6a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(6a) Hela luftfartssektorn bör omfattas av denna förordning. Kraven bör emellertid anpassas till det berörda luftfartygets verksamhet och komplexitet. Information om händelser som berör ett icke-komplext luftfartyg bör därför samlas in i enlighet med denna förordning men vara föremål för särskilda rapporteringskrav som är bättre anpassade för denna sorts luftfart.

Ändringsförslag  5

Förslag till förordning

Skäl 7

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(7) Personalen inom olika delar av den civila luftfarten uppmärksammar händelser som är av intresse för att förebygga olyckor och bör därför rapportera dem.

(7) Personalen inom olika delar av den civila luftfarten uppmärksammar händelser som är av intresse för att förebygga olyckor och bör därför ha tillgång till verktyg som gör det möjligt för dem att rapportera dem och som garanterar rapportören skydd. För att uppmuntra personalen att rapportera händelser och ge dem möjlighet att bättre se rapporteringens positiva inverkan på flygsäkerheten bör de regelbundet informeras om de åtgärder som vidtagits till följd av händelserapporter.

Motivering

Samtliga bestämmelser som föreslås i denna förordning grundar sig på information från personal som bevittnat eller orsakat en viss händelse. Därför bör man utveckla alla de verktyg som är nödvändiga för att på ett effektivt sätt kunna åstadkomma en förtroendeingivande miljö, en ”rättvisekultur”, som uppmuntrar till rapportering.

Ändringsförslag  6

Förslag till förordning

Skäl 7a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(7a) Det bör säkerställas att händelser som utgör en betydande risk för flygsäkerheten systematiskt rapporteras av inblandade aktörer via systemen för obligatorisk rapportering. För att möjliggöra insamling av information om samtliga händelser som berör flygsäkerheten bör system för frivillig rapportering upprättas, i avsikt att samla in information om händelser som har rapporterats av andra luftfartsaktörer samt händelser som utgör en mindre allvarlig risk än de som rapporteras via systemen för obligatorisk rapportering.

Ändringsförslag  7

Förslag till förordning

Skäl 11

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(11) Ett gemensamt europeiskt riskklassificeringssystem bör utvecklas för att underlätta fastställandet av nödvändiga snabba åtgärder genom analys av enskilda händelser med hög säkerhetsrisk. Det bör också göra det möjligt att fastställa de viktigaste riskområdena genom analys av aggregerad information. Ett sådant system bör stödja medlemsstaterna vid deras bedömning av händelser och när de bestämmer hur de på bästa sätt ska fokusera sina insatser. Det bör också, genom analys av aggregerad information från ett europeiskt perspektiv, göra det möjligt att identifiera de viktigaste riskområdena inom unionen och stödja det arbete som genomförts det gäller det europeiska flygsäkerhetsprogrammet och den europeiska flygsäkerhetsplanen. Lämpligt stöd bör ges för att säkerställa en konsekvent och enhetlig riskklassificering i alla medlemsstater.

(11) Ett gemensamt europeiskt riskklassificeringssystem bör utvecklas för att underlätta fastställandet av nödvändiga snabba åtgärder genom analys av enskilda händelser med hög säkerhetsrisk. Det bör också göra det möjligt att fastställa de viktigaste riskområdena genom analys av aggregerad information. Ett sådant system bör stödja de behöriga enheterna vid deras bedömning av händelser och när de bestämmer hur de på bästa sätt ska fokusera sina insatser. Det bör också, genom analys av aggregerad information från ett europeiskt perspektiv, göra det möjligt att identifiera de viktigaste riskområdena inom unionen och stödja det arbete som genomförts det gäller det europeiska flygsäkerhetsprogrammet och den europeiska flygsäkerhetsplanen. Lämpligt stöd bör ges av kommissionen för att säkerställa en konsekvent och enhetlig riskklassificering i alla medlemsstater.

Ändringsförslag  8

Förslag till förordning

Skäl 12

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(12) Händelserapporter bör lagras i databaser som bör vara ett system som är kompatibelt med Eccairs (den programvara som används av alla medlemsstater och av det europeiska centrala upplaget för att lagra händelserapporter) och med taxonomin ADREP (Icaos taxonomi, även använd för Eccairs-programvaran) för att underlätta informationsutbyte.

(Berör inte den svenska versionen.)

Motivering

(Berör inte den svenska versionen.)

Ändringsförslag  9

Förslag till förordning

Skäl 14

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(14) Information om händelser bör utbytas inom unionen. Detta torde leda till en avsevärt bättre kartläggning av faktiska eller potentiella risker. Det skulle också göra det möjligt för medlemsstaterna att få all nödvändig information om händelser som inträffar inom deras territorier men som rapporteras till en annan medlemsstat.

(14) Information om händelser bör utbytas inom unionen. Detta torde leda till en avsevärt bättre kartläggning av faktiska eller potentiella risker. Det skulle också göra det möjligt för medlemsstaterna att få all nödvändig information om händelser som inträffar inom deras territorier men som rapporteras till en annan medlemsstat och även göra det möjligt för behöriga nationella myndigheter att få detaljerad information om händelser i deras luftrum, så att de vid behov kan vidta korrigerande åtgärder rörande risker som identifierats på deras territorium.

Motivering

Enligt den befintliga lagstiftningen är det inte möjligt för nationella flygsäkerhetsmyndigheter i en medlemsstat att få förvarning och kunskap om de exakta förhållandena vid tillbud som inträffar i deras nationella luftrum om flygplanet hör till ett flygbolag som har certifierats av en annan EU-medlemsstat. Eftersom ett bolag kan bli den största operatören i en medlemsstat där den inte behöver lämna uppgifter är det viktigt att myndigheterna i det landet kan få kännedom om vilka händelser som inträffar i dess luftrum.

Ändringsförslag  10

Förslag till förordning

Skäl 18

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(18) Information som rör nationella händelser och som lagras i de nationella databaserna bör omfattas av denna förordning.

(18) Information som rör händelser och som lagras i databaserna hos organisationer, medlemsstater eller Easa bör omfattas av denna förordning.

Ändringsförslag  11

Förslag till förordning

Skäl 20

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(20) Berörda parter får begära tillgång till viss information som finns i det europeiska centrala upplaget.

(20) Berörda parter får begära tillgång till viss information som finns i det europeiska centrala upplaget. Reglerna om informationens konfidentialitet samt om skydd av anonymiteten för de personer som är inblandade i den rapporterade händelsen ska emellertid följas.

Ändringsförslag  12

Förslag till förordning

Skäl 23

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(23) Effektiviteten i säkerhetsåtgärder som antas bör övervakas, och vid behov bör ytterligare åtgärder vidtas för att säkerställa att säkerhetsbristerna behandlats på korrekt sätt. Information i händelserapporter bör också användas i form av aggregerade data för att upptäcka trender.

(23) Effektiviteten i säkerhetsåtgärder som antas bör övervakas, och vid behov bör ytterligare åtgärder vidtas för att säkerställa att säkerhetsbristerna behandlats på korrekt sätt. Information i händelserapporter bör också användas i form av aggregerade data för att upptäcka trender och för att föreslå och genomföra lämpliga förebyggande eller korrigerande åtgärder.

Ändringsförslag  13

Förslag till förordning

Skäl 29

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(29) En person som har rapporterat en händelse enligt denna förordning bör skyddas på lämpligt sätt. I detta sammanhang bör händelserapporter anonymiseras, och uppgifter som rör uppgiftslämnaren bör inte registreras i databaser.

(29) En person som är inblandad i en rapporterad händelse enligt denna förordning bör skyddas på lämpligt sätt. I detta sammanhang bör händelserapporter anonymiseras, och uppgifter som rör de personer som är inblandade i den rapporterade händelsen bör inte registreras i databaser.

Motivering

För att stärka personalens förtroende för en miljö med en ”rättvisekultur”, som uppmuntrar till rapportering av händelser i avsikt att bidra till bättre flygsäkerhet, bör skyddet av uppgiftslämnare utvidgas till att gälla varje person som är inblandad i den händelse som rapporteringen avser, i stället för enbart uppgiftslämnaren.

Ändringsförslag  14

Förslag till förordning

Skäl 31

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(31) En miljö med ”rättvisekultur” bör uppmuntra enskilda personer att rapportera säkerhetsrelaterad information. Den bör dock inte medföra att personer befrias från sitt normala ansvar. I detta sammanhang bör personalen inte straffas på grundval av information som de har lämnat i samband med tillämpningen av denna förordning, utom i fall av grov oaktsamhet.

(31) En miljö med ”rättvisekultur” bör uppmuntra enskilda personer att rapportera säkerhetsrelaterad information. Den bör dock inte medföra att personer befrias från sitt normala ansvar. I detta sammanhang bör personalen och de kontraktsanställda inte straffas på grundval av information som har lämnats i samband med tillämpningen av denna förordning, utom i fall av grov oaktsamhet.

Motivering

För att stärka personalens förtroende för en miljö med en ”rättvisekultur”, som uppmuntrar till rapportering av händelser i avsikt att bidra till bättre flygsäkerhet, bör skyddet av uppgiftslämnare utvidgas till att gälla varje person som är inblandad i den händelse som rapporteringen avser, i stället för enbart uppgiftslämnaren.

Ändringsförslag  15

Förslag till förordning

Skäl 32

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(32) Det är viktigt att ge uppgiftslämnaren ett tydligt skydd mot efterräkningar eller åtal genom att tillhandahålla en gemensam tolkning av begreppet grov oaktsamhet.

(32) Det är viktigt att ge personer som är inblandade i en rapporterad händelse ett tydligt skydd mot efterräkningar eller åtal genom att tillhandahålla en gemensam tolkning av begreppet grov oaktsamhet.

Motivering

För att stärka personalens förtroende för en miljö med en ”rättvisekultur”, som uppmuntrar till rapportering av händelser i avsikt att bidra till bättre flygsäkerhet, bör skyddet av uppgiftslämnare utvidgas till att gälla varje person som är inblandad i den händelse som rapporteringen avser, i stället för enbart rapportens författare.

Ändringsförslag  16

Förslag till förordning

Skäl 34

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(34) Anställda bör ha möjlighet att rapportera överträdelser av de principer som avgränsar deras skydd enligt denna lagstiftning. Medlemsstaterna bör fastställa konsekvenserna för dem som överträtt principerna om skydd av uppgiftslämnare och bör fastställa påföljder när detta är relevant.

(34) Anställda och kontraktsanställda bör ha möjlighet att rapportera överträdelser av de principer som avgränsar deras skydd enligt denna lagstiftning och bör inte kunna bestraffas på grund av rapporteringen. Medlemsstaterna bör fastställa konsekvenserna för dem som överträtt principerna om skydd av de personer som är inblandade i de rapporterade händelserna och bör fastställa påföljder när detta är relevant.

Motivering

För att effektivt kunna införa en miljö med en verklig ”rättvisekultur” som ser likadan ut inom hela unionen bör man bemöda sig om att tillhandahålla verktyg för skydd av uppgiftslämnare. Den anställde som rapporterar en överträdelse av artikel 16 i denna förordning bör kunna vara säker på att han eller hon inte kommer att straffas för sin användning av systemet.

Ändringsförslag  17

Förslag till förordning

Skäl 35

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(35) Enskilda personer kan komma att avstå från att rapportera händelser av rädsla för att röja sig själv och av rädsla för potentiella konsekvenser till följd därav i form av åtal vid domstol. I detta sammanhang bör medlemsstaterna inte inleda något förfarande mot en uppgiftslämnare på grundval av uppgiftslämnarens rapport, utom i fall av grov oaktsamhet. Dessutom bör samarbetet mellan säkerhetsmyndigheter och rättsliga myndigheter förbättras och formaliseras genom förhandsavtal som bör respektera balansen mellan de olika allmänintressen som står på spel och särskilt omfatta tillgång till och användning av händelserapporter som finns i de nationella databaserna.

(Berör inte den svenska versionen.)

Motivering

Berör inte den svenska versionen.

Ändringsförslag  18

Förslag till förordning

Skäl 35a (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(35a) För att Easa på ett effektivt sätt ska kunna utöva de ökade befogenheter som tilldelats den genom denna förordning och för att kunna utföra de tilläggsuppgifter som den anförtrotts bör den få ändamålsenliga resurser.

Ändringsförslag  19

Förslag till förordning

Skäl 36

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(36) För att säkerställa lämplig flexibilitet och uppdatering av informationen i bilagorna till denna förordning och fastställa det gemensamma europeiska riskklassificeringssystemet, för att uppdatera de bestämmelser som avser registrering i det europeiska centrala upplaget och för att utvidga eller begränsa spridningen av information som finns i det europeiska centrala upplaget, bör befogenheter att anta akter i enlighet med artikel 290 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt delegeras till kommissionen. Det är särskilt viktigt att kommissionen genomför lämpliga samråd under sitt förberedande arbete, inklusive på expertnivå. Kommissionen bör, då den förbereder och utarbetar delegerade akter, se till att relevanta handlingar översänds samtidigt till Europaparlamentet och rådet och att detta sker i rätt tid och på lämpligt sätt.

(36) För att säkerställa lämplig flexibilitet och uppdatering av informationen i bilagorna till denna förordning och fastställa det gemensamma europeiska riskklassificeringssystemet, för att uppdatera de bestämmelser som avser registrering i det europeiska centrala upplaget och för att utvidga eller begränsa spridningen av information som finns i det europeiska centrala upplaget, bör befogenheter att anta akter i enlighet med artikel 290 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt delegeras till kommissionen. Det är särskilt viktigt att kommissionen genomför lämpliga samråd under sitt förberedande arbete, inklusive på expertnivå. Kommissionen bör, då den förbereder och utarbetar delegerade akter, se till att relevanta handlingar översänds samtidigt till Europaparlamentet och rådet och att detta sker i rätt tid och på lämpligt sätt. Kommissionen bör ge fullständig information och dokumentation om sina möten med experter inom ramen för arbetet med att förbereda och genomföra delegerade akter. Kommissionen bör i detta sammanhang se till att Europaparlamentet vederbörligen involveras, med utgångspunkt i bästa praxis från tidigare erfarenheter på andra politikområden, i syfte att skapa så goda förutsättningar som möjligt för Europaparlamentets framtida kontroll av delegerade akter.

Ändringsförslag  20

Förslag till förordning

Skäl 39

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(39) Påföljder bör framför allt göra det möjligt att bestraffa personer eller enheter som, i strid med denna förordning, felaktigt använder information som skyddas av denna förordning; agerar på ett sådant sätt att en person som rapporterat en händelse blir föremål för efterräkningar, utom i fall av grov oaktsamhet; inte skapar ett klimat som är gynnsamt för insamling av information om händelser; inte analyserar den insamlade informationen och inte agerar för att ta itu med säkerhetsbrister eller potentiella säkerhetsbrister som upptäckts; inte delar med sig av den information som samlats in vid tillämpningen av denna förordning.

(39) Påföljder bör framför allt göra det möjligt att bestraffa personer eller enheter som, i strid med denna förordning, felaktigt använder information som skyddas av denna förordning; agerar på ett sådant sätt att en person som är inblandad i en rapporterad händelse blir föremål för efterräkningar, utom i fall av grov oaktsamhet; inte skapar ett klimat som är gynnsamt för insamling av information om händelser; inte analyserar den insamlade informationen och inte agerar för att ta itu med säkerhetsbrister eller potentiella säkerhetsbrister som upptäckts; inte delar med sig av den information som samlats in vid tillämpningen av denna förordning.

Motivering

För att stärka personalens förtroende för en miljö med en ”rättvisekultur”, som uppmuntrar till rapportering av händelser i avsikt att bidra till bättre flygsäkerhet, bör skyddet av uppgiftslämnare utvidgas till att gälla varje person som är inblandad i den händelse som rapporteringen avser, i stället för enbart uppgiftslämnaren.

Ändringsförslag  21

Förslag till förordning

Artikel 1 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Denna förordning syftar till att förbättra flygsäkerheten genom att säkerställa att relevant information om säkerheten inom den civila luftfarten rapporteras, samlas in, lagras, skyddas, utbyts, sprids och analyseras samt att säkerhetsåtgärder vid behov vidtas på grundval av den information som samlats in. Den innehåller också bestämmelser om registreringen av insamlad information i ett europeiskt centralt upplag och om spridning av informationen till berörda parter i syfte att ge dessa parter den information de behöver för att förbättra säkerheten inom den civila luftfarten.

1. Denna förordning syftar till att förbättra flygsäkerheten genom att säkerställa att relevant information om säkerheten inom den civila luftfarten rapporteras, samlas in, lagras, skyddas, utbyts, sprids och analyseras samt att säkerhetsåtgärder vid behov vidtas så snart som möjligt på grundval av den information som samlats in. Den innehåller också bestämmelser om registreringen av insamlad information i ett europeiskt centralt upplag och om spridning av informationen till berörda parter i syfte att ge dessa parter den information de behöver för att förbättra säkerheten inom den civila luftfarten. Förordningen syftar även till att säkerställa att säkerhetsinformation fortsatt kommer att vara tillgänglig, detta med hjälp av regler om informationens konfidentialitet och lämplig användning av denna, såväl som ett samordnat och förstärkt skydd av de personer som är inblandade i en rapporterad händelse. Genom denna förordning säkerställs en behandling av luftfartsrisker också på EU-nivå.

Motivering

Med tanke på att denna förordning syftar till att främja ett effektivt inrättande av en verklig ”rättvisekultur” inom unionen bör detta mål anges i den första artikeln. Det är därför också nödvändigt och motiverat att nämna de begrepp som omfattas av artiklarna 14, 15 och 16 i förordningen.

Ändringsförslag  22

Förslag till förordning

Artikel 2 – led 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(1) anonymisering: ett förfarande där alla personuppgifter om uppgiftslämnaren, liksom tekniska detaljuppgifter som leder till att uppgiftslämnarens eller tredje parts identitet framgår av informationen, avlägsnas från inlämnade händelserapporter.

(1) anonymisering: ett förfarande där alla personuppgifter om en person som är inblandad i en rapporterad händelse, liksom tekniska detaljuppgifter som leder till att dennes eller tredje parts identitet framgår av informationen, avlägsnas från inlämnade händelserapporter.

Motivering

För att stärka personalens förtroende för en miljö med en ”rättvisekultur”, som uppmuntrar till rapportering av händelser i avsikt att bidra till bättre flygsäkerhet, bör skyddet av uppgiftslämnare utvidgas till att gälla varje person som är inblandad i den händelse som rapporteringen avser, i stället för enbart uppgiftslämnaren.

Ändringsförslag  23

Förslag till förordning

Artikel 2 – led 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(4) grov oaktsamhet: ett uppenbart och medvetet brott mot aktsamhetskravet som direkt orsakar förutsebar skada för en person eller på egendom, eller som allvarligt sänker flygsäkerhetsnivån.

(4) grov oaktsamhet: en uppenbar och mycket allvarlig missaktning av aktsamhetskravet eller ett uppenbart risktagande eller grundläggande underlåtelse att vidta den aktsamhet som situationen kräver i enlighet med tillämpliga normer för yrkesmässigt ansvar och som orsakar förutsebar skada för en person eller på egendom, eller som allvarligt sänker flygsäkerhetsnivån.

Ändringsförslag  24

Förslag till förordning

Artikel 3 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Denna förordning ska tillämpas på händelser som utgör en fara för eller, om de inte åtgärdas, skulle utgöra en fara för ett luftfartyg, för personer som befinner sig i ett luftfartyg eller för andra personer. En förteckning över tillbud som ska rapporteras anges i bilaga I.

1. Denna förordning ska tillämpas på händelser som utgör en fara för eller, om de inte åtgärdas, skulle utgöra en fara för ett luftfartyg, för personer som befinner sig i ett luftfartyg eller för andra personer.

Motivering

Systemet för obligatorisk rapportering är per definition begränsat till händelserna i bilaga I i denna förordning. Eftersom förordningen även omfattar frivillig rapportering bör formuleringen förtydligas.

Ändringsförslag  25

Förslag till förordning

Artikel 3 – punkt 1a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

1a. En detaljerad förteckning över tillbud som ska rapporteras genom systemet för obligatorisk rapportering som avses i artikel 4 anges i bilaga I. Förteckningen fastställer särskilda krav för rapportering av händelser som ska rapporteras av de personer som avses i artikel 4.3a och som gäller icke-komplexa luftfartyg. Alla andra händelser som anses relevanta av berörda parter ska rapporteras genom systemet för frivillig rapportering som avses i artikel 5.

Motivering

Kraven på rapportering för lätt luftfart och fritidsflyg bör vara proportionella och anpassade för denna sektor.

Ändringsförslag  26

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 2a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2a. Ett system för obligatorisk rapportering ska inrättas av Europeiska byrån för luftfartssäkerhet (Easa) för att underlätta insamlandet av information om händelser, inbegripet insamling av händelseinformation som samlats in av organisationer som har certifierats eller godkänts av Easa.

Motivering

I egenskap av certifierande organ måste Easa införa en mekanism som motsvarar dem som finns i medlemsstaterna i avsikt att samla in information som har rapporterats till de organisationer som Easa certifierar.

Ändringsförslag  27

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 3 – inledningen

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Följande personer ska rapportera händelser via det system som inrättats av den organisation som i sin tjänst har dessa personer i enlighet med punkt 1 eller via det system som inrättats av medlemsstaterna i enlighet med punkt 2:

3. Följande personer ska rapportera händelser via det system som inrättats av den organisation som i sin tjänst har dessa personer i enlighet med punkt 1 eller via det system som inrättats av den medlemsstat där organisationen är etablerad eller av den stat som har utfärdat deras flygcertifikat i enlighet med punkt 2, eller via det system som inrättats av Easa i enlighet med punkt 2a:

Motivering

Syftet med ändringsförslaget är att skapa klarhet. Inom systemet för händelserapportering anges det tydligt till vilken medlemsstat uppgiftslämnaren ska vända sig med sin rapport. Medlemsstaterna kan sedan dela med sig av informationen genom det europeiska centrala upplaget. Det är därför lämpligt att förtydliga formuleringen för att undvika felaktiga tolkningar.

Ändringsförslag  28

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 3 – led a

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(a) Befälhavaren på ett luftfartyg som är registrerat i en medlemsstat eller ett luftfartyg som är registrerat utanför unionen men som används av en operatör vars verksamhet tillses av en medlemsstat eller som används av en operatör som är etablerad i unionen.

(a) Befälhavaren eller, i tillämpliga fall, alla övriga besättningsmedlemmar på ett luftfartyg som är registrerat i en medlemsstat eller ett luftfartyg som är registrerat utanför unionen men som används av en operatör vars verksamhet tillses av en medlemsstat eller som används av en operatör som är etablerad i unionen.

Ändringsförslag  29

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 3 – led b

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(b) En person som under tillsyn av en medlemsstat eller Europeiska byrån för luftfartssäkerhet (Easa) bedriver verksamhet avseende konstruktion, tillverkning, underhåll eller modifiering av ett turbindrivet luftfartyg eller ett luftfartyg som används inom det allmänna transportväsendet, eller av utrustning eller delar för luftfartyget.

(b) En person som under tillsyn av en medlemsstat eller Europeiska byrån för luftfartssäkerhet (Easa) bedriver verksamhet avseende konstruktion, tillverkning, underhåll eller modifiering av ett luftfartyg, eller av utrustning eller delar för luftfartyget.

Motivering

Enligt målen och omfattningen av denna förordning omfattas hela flygsektorn, inklusive allmänflyget. Därför bör de obligatoriska rapporteringskraven utvidgas till att omfatta alla typer av luftfartyg och all luftfartsverksamhet.

Ändringsförslag  30

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 3 – led c

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(c) En person som under tillsyn av en medlemsstat eller Easa undertecknar ett intyg om verkstadsrevision eller om idrifttagande avseende ett turbindrivet luftfartyg eller ett luftfartyg som används inom det allmänna transportväsendet, eller av utrustning eller delar för luftfartyget.

(c) En person som under tillsyn av en medlemsstat eller Easa undertecknar ett intyg om verkstadsrevision eller om idrifttagande avseende ett luftfartyg eller av utrustning eller delar för luftfartyget.

Motivering

Enligt målen och omfattningen av denna förordning omfattas hela flygsektorn, inklusive allmänflyget. Därför bör de obligatoriska rapporteringskraven utvidgas till att omfatta alla typer av luftfartyg och all luftfartsverksamhet.

Ändringsförslag  31

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 3 – led d

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(d) En person som utövar en funktion för vilken det från en medlemsstat krävs flygledartillstånd eller tillstånd att hantera flyginformation.

(d) En person som utövar en funktion för vilken det från en medlemsstat krävs tillstånd att agera som ombud för en leverantör av flygtrafiktjänster eller tillstånd att hantera flyginformation.

Motivering

Man bör inkludera de personer som tillhandahåller flyginformation genom Aerodrome Flight Information Service. En mer generell formulering tillåter att utvidga rapporteringskraven från att enbart gälla flygledare till att även omfatta denna personal.

Ändringsförslag  32

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 3 – led e

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(e) En chef för en flygplats som omfattas av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1008/2008.

(e) En person som utövar en funktion som har samband med säkerhetsledningen för en flygplats som omfattas av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1008/2008.

Motivering

I praktiken tillfaller denna arbetsuppgift den person som är ansvarig för säkerheten på flygplatsen. För att förenkla och förtydliga texten bör denna person tydligt identifieras i denna punkt.

Ändringsförslag  33

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4. Varje person som förtecknas i punkt 3 ska rapportera händelser inom de tidsfrister och enligt de krav som anges i punkt 1 i bilaga II.

4. Varje person som förtecknas i punkt 3 ska rapportera händelser senast 72 timmar efter att de fått kännedom om händelsen, om inte exceptionella omständigheter förhindrar detta.

Ändringsförslag  34

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 5

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

5. Varje organisation som är certifierad eller godkänd av en medlemsstat ska rapportera till den behöriga myndigheten i den medlemsstaten, i enlighet med artikel 6.2, den händelseinformation som samlats in i enlighet med punkt 1.

5. Varje organisation som är etablerad i en medlemsstat och som inte omfattas av punkt 6 i denna artikel ska rapportera till den behöriga myndigheten i den medlemsstaten, i enlighet med artikel 6.2, den händelseinformation som samlats in i enlighet med punkt 1. Den ska göra det så snart som möjligt, dock inte senare än 72 timmar efter det att den fått kännedom om händelsen.

Ändringsförslag  35

Förslag till förordning

Artikel 4 – punkt 6

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

6. Varje organisation som är certifierad eller godkänd av Easa ska rapportera till Easa den händelseinformation som samlats in enligt punkt 1.

6. Varje organisation som är certifierad eller godkänd av Easa ska rapportera till Easa den händelseinformation som samlats in enligt punkt 1. Den ska göra det så snart som möjligt, dock inte senare än 72 timmar efter det att den fått kännedom om händelsen.

Ändringsförslag  36

Förslag till förordning

Artikel 5 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Ett system för frivillig rapportering ska inrättas av varje organisation som är etablerad i en medlemsstat för att underlätta insamling av information om händelser som eventuellt inte fångas upp av systemet för obligatorisk rapportering men som av uppgiftslämnaren uppfattas som en faktisk eller potentiell fara.

1. Ett system för frivillig rapportering ska inrättas av varje organisation som är etablerad i en medlemsstat för att underlätta insamling av information om händelser som eventuellt inte fångas upp av systemet för obligatorisk rapportering men som av uppgiftslämnaren uppfattas som en faktisk eller potentiell fara för flygsäkerheten.

Motivering

Det bör klargöras att denna förordning endast gäller insamling av information om händelser som berör flygsäkerhet.

Ändringsförslag  37

Förslag till förordning

Artikel 5 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Ett system för frivillig rapportering ska inrättas av varje medlemsstat för att underlätta insamling av information om händelser som eventuellt inte fångas upp av systemet för obligatorisk rapportering men som av uppgiftslämnaren uppfattas som en faktisk eller potentiell fara, inbegripet insamling av händelseinformation som insamlats av organisationer genom tillämpning av punkt 1.

2. Ett system för frivillig rapportering ska inrättas av varje medlemsstat för att underlätta insamling av information om händelser som eventuellt inte fångas upp av systemet för obligatorisk rapportering men som av uppgiftslämnaren uppfattas som en faktisk eller potentiell fara för flygsäkerheten, inbegripet insamling av händelseinformation som insamlats av organisationer genom tillämpning av punkt 1.

Motivering

Det bör klargöras att denna förordning endast gäller insamling av information om händelser som berör flygsäkerhet.

Ändringsförslag  38

Förslag till förordning

Artikel 5 – punkt 2a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2a. Ett system för frivillig rapportering ska inrättas av Easa för att underlätta insamling av information om händelser som eventuellt inte fångas upp av systemet för obligatorisk rapportering men som av uppgiftslämnaren uppfattas som en faktisk eller potentiell fara för flygsäkerheten, inbegripet insamling av händelseinformation som insamlats av organisationer som har certifierats eller godkänts av Easa.

Motivering

I egenskap av certifierande organ måste Easa införa en mekanism som motsvarar dem som finns i medlemsstaterna i avsikt att samla in information som har rapporterats till de organisationer som Easa certifierar.

Ändringsförslag  39

Förslag till förordning

Artikel 5 – punkt 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4. Varje organisation som är certifierad eller godkänd av en medlemsstat ska rapportera till den behöriga myndigheten i den medlemsstaten, enligt artikel 6.2, den händelseinformation som samlats in enligt punkt 1.

4. Varje organisation som är etablerad i en medlemsstat och som inte omfattas av punkt 5 i denna artikel ska, så snart som möjligt, enligt artikel 6.2, rapportera till den behöriga myndigheten i den medlemsstaten, den händelseinformation som samlats in i enlighet med punkt 1.

Ändringsförslag  40

Förslag till förordning

Artikel 5 – punkt 5

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

5. Varje organisation som är certifierad eller godkänd av Easa ska rapportera till Easa den händelseinformation som samlats in enligt punkt 1.

5. Varje organisation som är certifierad eller godkänd av Easa ska rapportera till Easa den händelseinformation som samlats in enligt punkt 1 inom 72 timmar efter att den faktiska eller potentiella flygsäkerhetsrisken upptäcktes.

Ändringsförslag  41

Förslag till förordning

Artikel 5 – punkt 6

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

6. Medlemsstater och organisationer får inrätta andra system för insamling och behandling av säkerhetsinformation för att samla in information om händelser som eventuellt inte fångas upp av de rapporteringssystem som nämns i artikel 4 och i punkterna 1 och 2 i denna artikel. Sådana system får inbegripa rapportering till andra enheter än de som beskrivs i artikel 6.2 och får innebära ett aktivt deltagande från industrins sida.

6. Medlemsstater, Easa och organisationer får inrätta andra system för insamling och behandling av säkerhetsinformation för att samla in information om händelser som eventuellt inte fångas upp av de rapporteringssystem som nämns i artikel 4 och i punkterna 1 och 2 i denna artikel. Sådana system får inbegripa rapportering till andra enheter än de som beskrivs i artikel 6.2 och får innebära ett aktivt deltagande från industrins sida och från yrkesorganisationer för luftfartspersonal.

Motivering

Det är viktigt att stödja inrättandet av varje system som kan leda till ökad rapportering av händelser i avsikt att öka flygsäkerheten inom unionen. Verktyg som utvecklas av yrkesorganisationer för luftfartspersonal bör därför också omfattas av denna artikel.

Ändringsförslag  42

Förslag till förordning

Artikel 6 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Varje organisation som är etablerad i en medlemsstat ska utse en eller flera personer som ska hantera insamling, utvärdering, behandling, analys och lagring av information om händelser som rapporterats enligt artiklarna 4 och 5. Dessa utsedda personer ska arbeta var för sig och oberoende av andra avdelningar i organisationen.

1. Varje organisation som är etablerad i en medlemsstat ska utse en eller flera personer som ska hantera insamling, utvärdering, behandling, analys och lagring av information om händelser som rapporterats enligt artiklarna 4 och 5. Dessa utsedda personer ska arbeta var för sig och oberoende av andra avdelningar i organisationen så att uppgiftslämnaren och den berörda personalen vederbörligen skyddas av konfidentialitet, vilket ska främja en rättvisekultur. Detta förfarande ska säkerställa informationens konfidentialitet och uppgiftslämnarens anonymitet. Små organisationer kan, genom avtal med behörig myndighet, inrätta ett förenklat system för detta ändamål i enlighet med punkt 1a.

Ändringsförslag  43

Förslag till förordning

Artikel 6 – punkt 1a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

1a. Organisationer av samma slag kan gemensamt hantera insamling, utvärdering, behandling, analys och lagring av information om händelser som rapporterats enligt artiklarna 4 och 5. De ska emellertid respektera reglerna om oberoende, konfidentialitet och skydd som avses i punkt 1 i denna artikel.

Motivering

Det är nödvändigt att respektera reglerna om oberoende och konfidentialitet för att säkerställa ett effektivt skydd av informationen från uppgiftslämnaren. Kravet på avdelningens oberoende gentemot resten av organisationen kan i vissa fall utgöra en stor börda för mindre organisationer. Därför bör man vara flexibel och tillåta organisationer av samma slag att upprätta gemensamma avdelningar.

Ändringsförslag  44

Förslag till förordning

Artikel 6 – punkt 2 – stycke 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Varje medlemsstat ska utse en eller flera behöriga myndigheter som ska inrätta ett system för att samla in, utvärdera, bearbeta, analysera och lagra information om händelser som rapporterats enligt artiklarna 4 och 5. Dessa utsedda behöriga myndigheter ska arbeta var för sig och oberoende av andra avdelningar när de hanterar den information som rapporterats.

Varje medlemsstat ska utse en eller flera behöriga myndigheter som ska inrätta ett system för att samla in, utvärdera, bearbeta, analysera och lagra information om händelser som rapporterats enligt artiklarna 4 och 5. Dessa utsedda behöriga myndigheter ska arbeta var för sig och oberoende av andra avdelningar när de hanterar den information som rapporterats i avsikt att säkerställa informationens konfidentialitet och skydda anonymiteten för de personer som är inblandade i den rapporterade händelsen.

Ändringsförslag  45

Förslag till förordning

Artikel 6 – punkt 2a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2a. Easa ska utse en eller flera personer som ska inrätta ett system för insamling, utvärdering, behandling, analys och lagring av information om händelser som rapporterats enligt artiklarna 4 och 5. Dessa utsedda personer ska arbeta var för sig och oberoende av andra avdelningar i organisationer när de hanterar den information som rapporterats i avsikt att säkerställa informationens konfidentialitet och skydda anonymiteten för de personer som är inblandade i den rapporterade händelsen.

Ändringsförslag  46

Förslag till förordning

Artikel 6 – punkt 2b (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2b. Easa ska få tillräckliga resurser för att utföra de uppgifter som den tilldelats genom denna förordning.

Ändringsförslag  47

Förslag till förordning

Artikel 6 – punkt 5a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

5a. Easa ska i en databas lagra händelserapporter som härrör från händelseinformation som samlats in enligt artiklarna 4 och 5 i en databas.

Motivering

Man bör ta hänsyn till Easas befogenheter, som fastställs i artiklarna 4 och 5 i denna förordning, och bland annat inkluderar mottagande av händelserapporter.

Ändringsförslag  48

Förslag till förordning

Artikel 7 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Händelserapporter som avses i artikel 6 ska innehålla åtminstone den information som förtecknas i punkt 2 i bilaga II.

1. Händelserapporter som avses i artikel 6 ska innehålla åtminstone den information som förtecknas i bilaga II.

Motivering

Ändringsförslaget syftar till att skapa konsekvens med ändringen av artikel 4.4 i denna förordning.

Ändringsförslag  49

Förslag till förordning

Artikel 7 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Varje händelserapport som avses i artikel 6.4 ska ange säkerhetsriskklassificeringen för den händelse som den insamlade informationen avser. Klassificeringen ska bestämmas i enlighet med det gemensamma europeiska riskklassificeringssystem som anges i punkt 5.

2. Varje händelserapport som avses i artikel 6.3, 6.4 och 6.5a ska ange nivån på säkerhetsriskklassificeringen för den händelse som den insamlade informationen avser. De behöriga myndigheterna i medlemsstaterna och Easa ska vid behov ändra och godkänna säkerhetsriskklassificeringen för händelsen, i enlighet med det gemensamma europeiska riskklassificeringssystem som anges i punkt 5.

Motivering

Alla händelser bör delas in enligt ett system för riskklassificering. För att säkerställa en tydlig och enhetlig tillämpning är det viktigt att alla händelser som rapporteras inom unionen riskklassificeras enligt en gemensam metod. Organisationerna bör vara fria att använda de interna system för riskklassificering som de anser lämpligast.

Ändringsförslag  50

Förslag till förordning

Artikel 7 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Organisationer och medlemsstater ska inrätta förfaranden för kontroll av datakvalitet i synnerhet för att säkerställa överensstämmelse mellan de olika data som finns i en händelserapport och den information om en händelse som först inrapporterats av uppgiftslämnaren.

3. Organisationer, medlemsstater och Easa ska inrätta förfaranden för kontroll av datakvalitet i synnerhet för att säkerställa överensstämmelse mellan de olika data som finns i en händelserapport och den information om en händelse som först inrapporterats av uppgiftslämnaren.

Motivering

Man bör ta hänsyn till Easas befogenheter, som fastställs i artiklarna 4 och 5 i denna förordning, och bland annat inkluderar mottagande av händelserapporter. Precis som övriga behöriga parter bör Easa upprätta förfaranden för att kontrollera kvaliteten på den information som samlas in i enlighet med ovannämnda artiklar.

Ändringsförslag  51

Förslag till förordning

Artikel 7 – punkt 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4. De databaser som nämns i artikel 6.3 och 6.4 ska använda standardiserade format för att underlätta informationsutbyte och ska vara ett Eccairs- och ADREP-kompatibelt system.

4. De databaser som nämns i artikel 6.3, 6.4 och 6.5a ska använda standardiserade format för att underlätta informationsutbyte och ska vara ett Eccairs- och ADREP-kompatibelt system.

Motivering

Man bör ta hänsyn till Easas befogenheter, som fastställs i artiklarna 4 och 5 i denna förordning, och bland annat inkluderar mottagande av händelserapporter. Precis som övriga behöriga myndigheter bör Easa säkerställa kompatibiliteten med Eccairs.

Ändringsförslag  52

Förslag till förordning

Artikel 7 – punkt 5

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

5. Kommissionen ska utarbeta ett gemensamt europeiskt riskklassificeringssystem för att klassificera händelser efter säkerhetsrisk. Kommissionen ska därvid ta hänsyn till behovet av kompatibilitet med befintliga riskklassificeringssystem.

5. Kommissionen ska, i nära samarbete med de nätverk av flygsäkerhetsanalytiker som avses i artikel 14, inom högst två år utarbeta ett gemensamt europeiskt riskklassificeringssystem som möjliggör för medlemsstaterna och Easa att klassificera händelser efter säkerhetsrisk. Kommissionen ska därvid ta hänsyn till behovet av kompatibilitet med befintliga riskklassificeringssystem.

Motivering

Uppgifterna för nätverket av flygsäkerhetsanalytiker fastställs i artikel 14 i denna förordning. I enlighet med detta bör man se till att nätverket kan ta en aktiv del i utarbetandet av systemet. Det kan också vara lämpligt att i denna artikel tydligt fastställa vilka myndigheter som ska använda systemet. För att säkerställa att systemet upprättas inom en rimlig tidsfrist bör även tidsfristen anges i denna artikel.

Ändringsförslag  53

Förslag till förordning

Artikel 7 – punkt 8

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

8. Kommissionen ska stödja medlemsstaternas behöriga myndigheter i deras arbete med att registrera data, särskilt, men inte begränsat till, registrering av minimiinformation som avses i punkt 1, den riskklassificering av händelser som avses i punkt 2 och inrättandet av förfaranden för kontroll av datakvalitet som avses i punkt 3. Detta stöd från kommissionen, bland annat i form av vägledningar och workshoppar, ska bidra till att harmonisera dataregistreringen i de olika medlemsstaterna.

8. Kommissionen och Easa ska stödja medlemsstaternas behöriga myndigheter i deras arbete med att registrera data, särskilt, men inte begränsat till, registrering av minimiinformation som avses i punkt 1, den riskklassificering av händelser som avses i punkt 2 och inrättandet av förfaranden för kontroll av datakvalitet som avses i punkt 3. Detta stöd från kommissionen och Easa, bland annat i form av vägledningar, workshoppar och lämplig utbildning för de anställda inom de organisationer eller institut som avses i artikel 6.1, 6.2 och 6.2a, ska bidra till att harmonisera dataregistreringen i de olika medlemsstaterna.

Motivering

Det är nödvändigt att de anställda som utför uppgifterna får utbildning som gör det möjligt för dem att utföra sitt arbete under bästa möjliga förhållanden.

Ändringsförslag  54

Förslag till förordning

Artikel 8 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Varje medlemsstat ska komma överens med kommissionen om de tekniska protokollen för uppdateringen av det europeiska centrala upplaget genom överföring av all säkerhetsrelaterad information som finns i de nationella databaser som avses i artikel 6.4.

2. Kommissionen ska komma överens med medlemsstaterna om de gemensamma tekniska protokollen som används för uppdateringen av det europeiska centrala upplaget genom överföring av all säkerhetsrelaterad information som finns i de nationella databaser som avses i artikel 6.4.

Ändringsförslag  55

Förslag till förordning

Artikel 8 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Easa ska komma överens med kommissionen om de tekniska protokollen för överföring till det europeiska centrala upplaget av alla händelserapporter som samlats in enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 216/2008 och dess tillämpningsföreskrifter samt av den information som samlats in genom tillämpning av artiklarna 4.6 och 5.5.

3. Easa ska komma överens med kommissionen om de tekniska protokollen för överföring till det europeiska centrala upplaget av alla händelserapporter som samlats in enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 216/2008 och dess tillämpningsföreskrifter, vilket omfattar händelser i det interna systemet för rapportering av händelser (IORS, Internal Occurrence Reporting System), samt av den information som samlats in genom tillämpning av artiklarna 4.6 och 5.5.

Motivering

Det är lämpligt att inkludera Easas egen databas IORS.

Ändringsförslag  56

Förslag till förordning

Artikel 9 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Medlemsstaterna och Easa ska delta i ett informationsutbyte genom att göra all säkerhetsrelaterad information som lagras i deras respektive rapportdatabaser tillgängliga för de behöriga myndigheterna i de övriga medlemsstaterna, för Easa och för kommissionen via det europeiska centrala upplaget. Händelserapporter ska överföras till det europeiska centrala upplaget inom 30 dagar efter den första insamlingen av information om händelsen. Händelserapporter ska närhelst det är nödvändigt uppdateras med ytterligare säkerhetsrelaterad information.

1. Medlemsstaterna och Easa ska delta i ett informationsutbyte genom att göra all säkerhetsrelaterad information som lagras i deras respektive rapportdatabaser tillgängliga för de behöriga myndigheterna i de övriga medlemsstaterna, för Easa och för kommissionen via det europeiska centrala upplaget. Händelserapporter ska överföras till det europeiska centrala upplaget inom 15 dagar efter den första insamlingen av information om händelsen. Händelserapporter ska närhelst det är nödvändigt uppdateras med ytterligare säkerhetsrelaterad information.

Ändringsförslag  57

Förslag till förordning

Artikel 10 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Ett organ som anförtrotts uppgiften att reglera säkerheten inom den civila luftfarten eller att utreda olyckor och tillbud inom den civila luftfarten inom unionen ska ha online-tillgång till händelseinformation som finns i det europeiska centrala upplaget.

1. Ett organ som anförtrotts uppgiften att reglera säkerheten inom den civila luftfarten eller att utreda olyckor och tillbud inom den civila luftfarten inom unionen ska ha säker online-tillgång till händelseinformation som finns i det europeiska centrala upplaget. Den informationen ska användas i enlighet med artiklarna 15 och 16 .

Ändringsförslag  58

Förslag till förordning

Artikel 11 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. En kontaktpunkt som mottar en ansökan ska kontrollera att den verkligen kommer från en berörd part och att kontaktpunkten har behörighet att behandla en sådan ansökan.

2. En kontaktpunkt som mottar en ansökan ska kontrollera att den verkligen kommer från en berörd part och att kontaktpunkten har behörighet att behandla en sådan ansökan. Om den kontaktpunkt som ansökan inkommer till inte är behörig ska denne vidarebefordra ansökan till behörig kontaktpunkt, i enlighet med artikel 10.2.

Ändringsförslag  59

Förslag till förordning

Artikel 11 – punkt 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4. Om ansökan godtas ska kontaktpunkten fastställa omfattning och detaljeringsgrad för den information som ska lämnas ut. Informationen ska begränsas till vad som är absolut nödvändigt för syftet med ansökan, utan att det påverkar tillämpningen av artiklarna 15 och 16. Information utan anknytning till den berörda partens egen utrustning, eget arbete eller eget verksamhetsområde ska endast lämnas i aggregerad eller anonymiserad form. Information i icke-aggregerad form får lämnas till den berörda parten om den tillhandahåller en detaljerad motivering.

4. Om ansökan godtas ska kontaktpunkten fastställa omfattning och detaljeringsgrad för den information som ska lämnas ut. Informationen ska begränsas till vad som är absolut nödvändigt för syftet med ansökan, utan att det påverkar tillämpningen av artiklarna 15 och 16. Information utan anknytning till den berörda partens egen utrustning, eget arbete eller eget verksamhetsområde ska endast lämnas i aggregerad eller anonymiserad form. Information i icke-aggregerad form får lämnas till den berörda parten om den tillhandahåller en detaljerad motivering. Den informationen ska användas i enlighet med artiklarna 15 och 16 .

Ändringsförslag  60

Förslag till förordning

Artikel 13 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Varje organisation som är etablerad i en medlemsstat ska, efter fastställandet av åtgärder som krävs för att hantera verkliga eller potentiella säkerhetsbrister, genomföra dessa åtgärder i rätt tid och inrätta ett förfarande för övervakning av genomförandet av och effektiviteten hos åtgärderna.

2. Varje organisation som är etablerad i en medlemsstat ska, efter fastställandet av åtgärder som krävs för att hantera verkliga eller potentiella säkerhetsbrister, genomföra dessa åtgärder så snart som möjligt och inrätta ett förfarande för övervakning av genomförandet av och effektiviteten hos åtgärderna.

Motivering

Med tanke på vikten av att de valda korrigerande åtgärderna vidtas snabbt är det lämpligt att göra tidsangivelsen tydligare.

Ändringsförslag  61

Förslag till förordning

Artikel 13 – punkt 2a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2a. Varje organisation ska regelbundet ge sina anställda information om analys och uppföljning av händelser som blir föremål för förebyggande eller korrigerande åtgärder.

Motivering

Det är viktigt att se till att alla aktörer, däribland uppgiftslämnarna, får tillräcklig information om effekterna av händelserapporteringen, så att de kan se den positiva inverkan på flygsäkerheten och deras egen säkerhet som denna medför.

Ändringsförslag  62

Förslag till förordning

Artikel 13 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Varje organisation som är certifierad eller godkänd av en medlemsstat ska rapportera, vid behov, till den behöriga myndighet i medlemsstaten som avses i artikel 6.2, resultatet av den analys som utförs enligt punkt 1 och de åtgärder som krävs enligt punkt 2 inom 30 dagar.

3. Varje organisation som är etablerad i en medlemsstat och som inte omfattas av denna punkt ska rapportera till den behöriga myndighet i medlemsstaten som avses i artikel 6.2, det första resultatet av den analys som utförs enligt punkt 1 och de åtgärder som krävs enligt punkt 2 inom 30 dagar från och med den dag då händelsen rapporterades. Analysens slutliga resultat ska rapporteras så snart som de föreligger och inom högst tre månader från och med den dag då händelsen rapporterades.

Motivering

Tidsfristen på 30 dagar som har föreslagits i enlighet med Icaos rekommendationer är lämplig och tillåter att undvika alla skillnader i tolkningen av tidsfristen. I avsikt att skapa flexibilitet och proportionalitet bör kravet emellertid gälla rapporteringen av de första resultaten, för att ge organisationerna tillräcklig tid att slutföra den fullständiga analysen.

Ändringsförslag  63

Förslag till förordning

Artikel 13 – punkt 3a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

3a. Varje organisation som är certifierad eller godkänd av Easa ska till Easa rapportera det första resultatet av den analys som utförs enligt punkt 1 och de åtgärder som krävs enligt punkt 2 inom 30 dagar från och med den dag då händelsen rapporterades. Analysens slutliga resultat ska rapporteras så snart som de föreligger och inom högst tre månader från och med den dag då händelsen rapporterades.

Motivering

Eftersom befogenheterna i detta fall delas av medlemsstaterna och Easa bör Easa nämnas i denna punkt. Tidsfristen på 30 dagar som har föreslagits i enlighet med Icaos rekommendationer är lämplig och tillåter att undvika alla skillnader i tolkningen av tidsfristen. I avsikt att skapa flexibilitet och proportionalitet bör kravet emellertid gälla rapporteringen av de första resultaten, för att ge organisationerna tillräcklig tid att slutföra den fullständiga analysen.

Ändringsförslag  64

Förslag till förordning

Artikel 13 – punkt 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4. Varje medlemsstat ska utarbeta ett förfarande för att analysera den händelseinformation som samlats in enligt artiklarna 4 och 5 i syfte att identifiera säkerhetsrisker som är förenade med de identifierade händelserna. På grundval av denna analys ska den fastställa lämpliga korrigerande eller förebyggande åtgärder som kan krävas för att öka säkerheten.

4. Varje medlemsstat och Easa ska utarbeta ett förfarande för att analysera den händelseinformation som har rapporterats direkt till dessa enligt artiklarna 4 och 5 i syfte att identifiera säkerhetsrisker som är förenade med de identifierade händelserna. På grundval av denna analys ska de fastställa lämpliga korrigerande eller förebyggande åtgärder som kan krävas för att öka säkerheten.

Motivering

Eftersom befogenheterna i detta fall delas av medlemsstaterna och Easa bör Easa nämnas i denna punkt.

Ändringsförslag  65

Förslag till förordning

Artikel 13 – punkt 5

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

5. Varje medlemsstat ska, efter fastställandet av åtgärder som krävs för att hantera verkliga eller potentiella säkerhetsbrister, genomföra dessa åtgärder i rätt tid och inrätta ett förfarande för övervakning av åtgärdernas genomförande och effektivitet.

5. Varje medlemsstat och Easa ska, efter fastställandet av åtgärder som krävs för att hantera verkliga eller potentiella säkerhetsbrister, genomföra dessa åtgärder så snart som möjligt och inrätta ett förfarande för övervakning av åtgärdernas genomförande och effektivitet.

Motivering

Eftersom befogenheterna i detta fall delas av medlemsstaterna och Easa bör Easa nämnas i denna punkt. Angivelsen som läggs till i slutet av punkten gör det möjligt att undvika alla skillnader i tolkningen av tidsfristen och gör därmed texten tydligare. På så sätt blir det också möjligt att fastställa ett krav av samma sort som det som ställs på organisationer i en likadan situation.

Ändringsförslag  66

Förslag till förordning

Artikel 13 – punkt 6

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

6. Varje medlemsstat ska också övervaka genomförande och effektivitet vad gäller organisationers åtgärder enligt punkt 2. Om en medlemsstat bedömer att åtgärderna inte är ändamålsenliga för hantering av de verkliga eller potentiella säkerhetsbristerna, ska den se till att ytterligare lämpliga åtgärder vidtas och genomförs av den relevanta organisationen.

6. För varje händelse som blir föremål för en uppföljning i enlighet med punkterna 1 och 2 ska varje medlemsstat genomföra en noggrann kontroll av analysen och de åtgärder som vidtas av de organisationer för vilka den är ansvarig. Easa ska i synnerhet övervaka genomförande och effektivitet vad gäller åtgärder. Om en medlemsstat bedömer att åtgärderna inte är ändamålsenliga för hantering av de verkliga eller potentiella säkerhetsbristerna, ska den se till att ytterligare lämpliga åtgärder vidtas och genomförs av den relevanta organisationen.

Motivering

Det bör klargöras vilka övervakningskrav som medlemsstaterna ska uppfylla när det gäller organisationer som de ansvarar för.

Ändringsförslag  67

Förslag till förordning

Artikel 13 – punkt 6a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

6a. För varje händelse som blir föremål för en uppföljning i enlighet med punkterna 1 och 2 ska Easa genomföra en noggrann kontroll av analysen och de åtgärder som vidtas av de organisationer som Easa ansvarar för. Easa ska i synnerhet övervaka genomförande och effektivitet vad gäller åtgärder. Om Easa bedömer att åtgärderna inte är ändamålsenliga för hantering av de verkliga eller potentiella säkerhetsbristerna, ska Easa se till att ytterligare lämpliga åtgärder vidtas och genomförs av den relevanta organisationen.

Motivering

Eftersom befogenheterna i detta fall delas av medlemsstaterna och Easa bör Easa nämnas i denna punkt. Det är också nödvändigt att tydliggöra de övervakningskrav som Easa ska uppfylla när det gäller de organisationer som byrån certifierar eller godkänner.

Ändringsförslag  68

Förslag till förordning

Artikel 13 – punkt 7

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

7. Information som rör analysen och uppföljningen av enskilda händelser enligt denna artikel ska registreras i det europeiska centrala upplaget i rätt tid och senast två månader efter det att den har lagrats i den nationella databasen.

7. Information som rör analysen och uppföljningen av enskilda händelser enligt denna artikel ska registreras i det europeiska centrala upplaget så snart som möjligt och senast två månader efter det att den har lagrats i den nationella databasen.

Motivering

Det är viktigt att överföringen görs inom en lämplig tidsfrist för att snabba på utbytet av säkerhetsinformation mellan olika medlemsstater och mellan dessa och Easa.

Ändringsförslag  69

Förslag till förordning

Artikel 13 – punkt 8

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

8. Uppgifter som erhållits från analysen av händelserapporter ska användas av medlemsstaterna för att bidra till att fastställa korrigerande åtgärder som ska vidtas inom det statliga säkerhetsprogrammet (SSP).

8. Uppgifter som erhållits från analysen av händelserapporter ska användas av medlemsstaterna för att bidra till att fastställa korrigerande åtgärder som ska vidtas inom det statliga säkerhetsprogrammet (SSP) och påföljder vid underlåtelse från den berörda organisationens sida att anta och genomföra nödvändiga ytterligare åtgärder.

Ändringsförslag  70

Förslag till förordning

Artikel 13 – punkt 9

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

9. Medlemsstaterna ska minst en gång per år offentliggöra en säkerhetsöversyn med information om de typer av händelser som registrerats i deras nationella system för obligatorisk och frivillig rapportering för att informera allmänheten om säkerhetsnivån inom civil luftfart och om de åtgärder som de har vidtagit för att avhjälpa eventuella säkerhetsproblem i detta sammanhang.

9. Medlemsstaterna ska minst en gång per år offentliggöra en säkerhetsöversyn med aggregerad och anonymiserad information om de typer av händelser som registrerats i deras nationella system för obligatorisk och frivillig rapportering för att informera allmänheten om säkerhetsnivån inom civil luftfart och om de åtgärder som de har vidtagit för att avhjälpa eventuella säkerhetsproblem i detta sammanhang.

Ändringsförslag  71

Förslag till förordning

Artikel 14 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Samarbetet ska genomföras av ett nätverk av flygsäkerhetsanalytiker.

2. Samarbetet ska genomföras av ett nätverk av flygsäkerhetsanalytiker från alla medlemsstaterna.

Ändringsförslag  72

Förslag till förordning

Artikel 14 – punkt 2a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2a. Utan att det påverkar kraven på konfidentialitet som fastställs i denna förordning kan nätverket av flygsäkerhetsanalytiker från fall till fall besluta att bjuda in en eller flera observatörer om det bedömer att detta är nödvändigt.

Motivering

För att på bästa sätt kunna identifiera säkerhetsproblem och vidta lämpliga åtgärder för att korrigera dessa kan ett utbyte med representanter för industrin eller anställda anordnas från fall till fall. Konfidentialiteten och skyddet av de personer som är inblandade i rapporteringen av händelsen som analyseras ska emellertid garanteras.

Ändringsförslag  73

Förslag till förordning

Artikel 15 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Medlemsstater och organisationer ska vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa lämplig konfidentialitet för den information om händelser som de erhåller enligt artiklarna 4, 5 och 10.

1. Medlemsstater, Easa och organisationer ska vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa lämplig konfidentialitet för den information om händelser som de erhåller enligt artiklarna 4, 5 och 10.

Motivering

Eftersom befogenheterna i detta fall delas av organisationerna, medlemsstaterna och Easa bör Easa nämnas i denna punkt.

Ändringsförslag  74

Förslag till förordning

Artikel 15 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Informationen om händelser får endast användas för det syfte för vilket informationen har samlats in. Medlemsstater och organisationer får inte lämna ut och använda informationen för andra syften än att bibehålla eller förbättra flygsäkerheten. Informationen får inte användas för att fastställa skuld- eller ansvarsfrågor.

2. Informationen om händelser får endast användas för det syfte för vilket informationen har samlats in. Medlemsstater, Easa och organisationer får inte lämna ut och använda informationen för andra syften än att bibehålla eller förbättra flygsäkerheten. Informationen får inte användas för att fastställa skuld- eller ansvarsfrågor.

Motivering

Eftersom befogenheterna i detta fall delas av organisationerna, medlemsstaterna och Easa bör Easa nämnas i denna punkt.

Ändringsförslag  75

Förslag till förordning

Artikel 15 – punkt 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4. Medlemsstaterna ska säkerställa att deras behöriga myndigheter som avses i artikel 6.2 och deras behöriga myndigheter med ansvar för rättskipning samarbetar med varandra genom förhandsavtal. Dessa förhandsavtal ska sträva efter att säkerställa den rätta balansen mellan behovet av korrekt rättskipning å ena sidan och nödvändig kontinuerlig tillgång till säkerhetsinformation å andra sidan.

4. Medlemsstaterna ska säkerställa att deras behöriga myndigheter som avses i artikel 6.2 och deras behöriga myndigheter med ansvar för rättskipning samarbetar med varandra genom förhandsavtal. Dessa förhandsavtal ska upprättas inom högst 24 månader efter denna förordnings ikraftträdande. De ska säkerställa den rätta balansen mellan behovet av korrekt rättskipning å ena sidan och nödvändig kontinuerlig tillgång till säkerhetsinformation å andra sidan.

Motivering

För att säkerställa en effektiv uppbyggnad av en enhetlig ”rättvisekultur” inom hela unionen bör det finnas en tidsfrist för upprättande av förhandsavtal.

Ändringsförslag  76

Förslag till förordning

Artikel 16 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Varje organisation som är etablerad i en medlemsstat ska säkerställa att alla personuppgifter, såsom enskilda personers namn eller adresser, är tillgängliga endast för de personer som avses i artikel 6.1. Anonymiserad information ska spridas inom organisationen vid behov. Varje organisation som är etablerad i en medlemsstat ska behandla personuppgifter endast i den omfattning som är nödvändig för tillämpningen av denna förordning och utan att det påverkar tillämpningen av den nationella lagstiftning som genomför direktiv 95/46/EG.

1. Varje organisation som är etablerad i en medlemsstat ska säkerställa att alla personuppgifter, såsom enskilda personers namn eller adresser, endast tillhandahålls personal inom de behöriga organisationer som har utsetts i enlighet med artikel 6.1, och att de aldrig registreras i den organisationsdatabas som avses i artikel 6.3. Anonymiserad information ska spridas inom organisationen vid behov. Varje organisation som är etablerad i en medlemsstat ska behandla personuppgifter endast i den omfattning som är nödvändig för tillämpningen av denna förordning och utan att det påverkar tillämpningen av den nationella lagstiftning som genomför direktiv 95/46/EG.

Ändringsförslag  77

Förslag till förordning

Artikel 16 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Varje medlemsstat ska säkerställa att inga personuppgifter såsom enskilda personers namn eller adresser registreras i den nationella databas som nämns i artikel 6.4. Anonymiserad information ska göras tillgänglig för alla relevanta parter, i synnerhet för att de ska kunna fullgöra sina skyldigheter när det gäller förbättring av flygsäkerheten. Varje medlemsstat ska behandla personuppgifter endast i den omfattning som är nödvändig för tillämpningen av denna förordning och utan att det påverkar tillämpningen av den nationella lagstiftning som genomför direktiv 95/46/EG.

2. Varje medlemsstat ska säkerställa att alla personuppgifter som de lämnas in, såsom enskilda personers namn eller adresser, endast tillhandahålls personal inom de behöriga myndigheter som har utsetts i enlighet med artikel 6.2, och att de inte registreras i den nationella databas som nämns i artikel 6.4. Anonymiserad information ska göras tillgänglig för alla relevanta parter, i synnerhet för att de ska kunna fullgöra sina skyldigheter när det gäller förbättring av flygsäkerheten. Varje medlemsstat ska behandla personuppgifter endast i den omfattning som är nödvändig för tillämpningen av denna förordning och utan att det påverkar tillämpningen av den nationella lagstiftning som genomför direktiv 95/46/EG.

Ändringsförslag  78

Förslag till förordning

Artikel 16 – punkt 2a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

2a. Easa ska säkerställa att alla personuppgifter som lämnas in, såsom enskilda personers namn eller adresser, endast tillhandahålls behörig Easa-personal som har utsetts i enlighet med artikel 6.2 a, och att de inte registreras i den Easa-databas som avses i artikel 6.5 a. Anonymiserad information ska göras tillgänglig för alla relevanta parter, i synnerhet för att de ska kunna fullgöra sina skyldigheter när det gäller förbättring av flygsäkerheten. Easa ska behandla personuppgifter endast i den omfattning som är nödvändig för tillämpningen av denna förordning och utan att det påverkar tillämpningen av direktiv 95/46/EG.

Ändringsförslag  79

Förslag till förordning

Artikel 16 – punkt 3

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

3. Medlemsstaterna ska avstå från att inleda rättsliga förfaranden avseende oöverlagda eller oavsiktliga lagöverträdelser som kommer till deras kännedom enbart på grund av att de har rapporterats genom tillämpning av artiklarna 4 och 5. Denna regel gäller inte i fall av grov oaktsamhet.

3. Medlemsstaterna och Easa ska avstå från att inleda rättsliga förfaranden avseende oöverlagda eller oavsiktliga lagöverträdelser som kommer till deras kännedom enbart på grund av att de har rapporterats genom tillämpning av artiklarna 4 och 5. Medlemsstaterna kan välja att inte tillämpa denna regel i fall av grov oaktsamhet. Om en medlemsstat eller Easa inleder ett rättsligt förfarande kan informationen i händelserapporten inte användas av medlemsstaten eller Easa mot uppgiftslämnaren eller de personer som är inblandade i händelsen.

Motivering

Det är viktigt att principen om att inte röja en uppgiftslämnare återspeglas här. Nationella bestämmelser som erbjuder ett bättre skydd än denna text bör inte ifrågasättas. Därför är det lämpligt att i denna artikel förtydliga principen om att skyddsnivån inte får sänkas.

Ändringsförslag  80

Förslag till förordning

Artikel 16 – punkt 3a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

3a. Medlemsstaterna kan anta eller behålla nationella bestämmelser som garanterar ett mer omfattande skydd för uppgiftslämnare eller personer som är inblandade i en händelse än det som fastställs i bestämmelserna i denna förordning.

Motivering

Nationella bestämmelser som erbjuder ett bättre skydd än denna text bör inte ifrågasättas. Därför är det lämpligt att i denna artikel förtydliga principen om att skyddsnivån inte får sänkas.

Ändringsförslag  81

Förslag till förordning

Artikel 16 – punkt 4

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

4. Personal som rapporterar tillbud enligt artiklarna 4 och 5 ska inte bli föremål för efterräkningar från sin arbetsgivares sida på grundval av den information som de har rapporterat, utom i fall av grov oaktsamhet.

4. Personal och kontraktsanställda som rapporterar tillbud eller som är inblandade i en händelse som rapporteras enligt artiklarna 4 och 5 ska inte bli föremål för efterräkningar från sin arbetsgivares sida eller från den organisation till vilken en tjänst tillhandahålls på grundval av den information som uppgiftslämnaren har rapporterat, utom i fall av grov oaktsamhet.

Motivering

För att stärka personalens förtroende för en miljö med en ”rättvisekultur”, som uppmuntrar till rapportering av händelser, med som enda mål att bidra till en förstärkt flygsäkerhet, bör skyddet av uppgiftslämnare utvidgas till att gälla varje person som är inblandad i den händelse som rapporteringen avser. Det är också lämpligt att garantera alla anställda en jämförlig skyddsnivå vare sig de är direkt anställda eller inte av organisationen till vilken en tjänst tillhandahålls.

Ändringsförslag  82

Förslag till förordning

Artikel 16 – punkt 5

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

5. Varje organisation som är etablerad i en medlemsstat ska anta interna regler som beskriver hur principerna avseende rättvisekultur, särskilt den princip som avses i punkt 4, garanteras och genomförs inom organisationen.

5. Varje organisation som är etablerad i en medlemsstat ska, efter samråd med representanter för personalen, anta interna regler som beskriver hur principerna avseende rättvisekultur, särskilt den princip som avses i punkt 4, garanteras och genomförs inom organisationen. Det organ som avses i punkt 6 i denna artikel ska godkänna de interna reglerna för de organisationer som är etablerade i den medlemsstat som den är knuten till innan dessa börjar tillämpas.

Motivering

Det är viktigt att arbetsmarknadens parter rådfrågas då de interna reglerna för att åstadkomma en ”rättvisekultur” utarbetas. Det behöriga organet bör också säkerställa att reglerna överensstämmer med gällande lagstiftning.

Ändringsförslag  83

Förslag till förordning

Artikel 16 – punkt 6

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

6. Varje medlemsstat ska inrätta ett organ som ska ansvara för genomförandet av denna artikel. Personalen kan till detta organ rapportera överträdelser av de bestämmelser som fastställs i denna artikel. När det är lämpligt ska det utsedda organet lägga fram förslag för sin medlemsstat om antagandet av påföljder enligt artikel 21 gentemot arbetsgivaren.

6. Varje medlemsstat ska inrätta ett organ som ska ansvara för genomförandet av denna artikel. Personalen kan till detta organ rapportera överträdelser av de bestämmelser som fastställs i denna artikel och kan inte bestraffas för att de gör det. De kan skicka en kopia till kommissionen när de rapporterar sådana överträdelser och/eller rapportera dem direkt till kommissionen. När det är lämpligt ska det utsedda organet lägga fram förslag för sin medlemsstat om antagandet av påföljder enligt artikel 21 gentemot arbetsgivaren.

Motivering

För att säkerställa ett effektivt inrättande av en enhetlig ”rättvisekultur” inom hela unionen bör man säkerställa ett effektivt upprättande av verktyg för skydd av uppgiftslämnare. Den anställde som rapporterar en överträdelse av artikel 16 i denna förordning bör kunna vara säker på att han eller hon inte kommer att straffas för sin användning av systemet.

Ändringsförslag  84

Förslag till förordning

Artikel 16 – punkt 6a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

6a. Varje medlemsstat ska inlämna en årlig rapport till kommissionen om tillämpningen av denna artikel och särskilt om verksamheten hos det organ som avses i punkt 6. Rapporten får inte innehålla personuppgifter.

Motivering

För att säkerställa ett effektivt inrättande av en enhetlig ”rättvisekultur” inom hela unionen är det viktigt att utöva bättre kontroll över upprättandet av verktyg i medlemsstaterna. Medlemsstaterna bör också uppmuntras att ta mer ansvar på detta område.

Ändringsförslag  85

Förslag till förordning

Artikel 17 – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Kommissionen ska ha befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 18 avseende bilagorna till denna förordning för att anpassa bilagorna till den tekniska utvecklingen, för att anpassa bilagorna till den internationellt överenskomna taxonomin ADREP, till annan lagstiftning som antagits av unionen och till internationella avtal, för att uppdatera förteckningen över berörda parter och formuläret för ansökan om tillträde till information från det europeiska centrala upplaget, och för att säkerställa att de olika typer av tillbud som ska rapporteras inom ramen för systemet för obligatorisk rapportering har lämplig omfattning.

Kommissionen ska ha befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 18 avseende bilagorna till denna förordning för att anpassa bilagorna till den tekniska utvecklingen, för att anpassa bilagorna till den internationellt överenskomna taxonomin ADREP, till annan lagstiftning som antagits av unionen och till internationella avtal, för att uppdatera förteckningen över berörda parter och formuläret för ansökan om tillträde till information från det europeiska centrala upplaget, för att säkerställa att förteckningen över händelser som ska rapporteras inom ramen för systemet för obligatorisk rapportering har lämplig omfattning, innehåller en särskild avdelning för flygningar med icke-komplexa luftfartyg och särskilt återspeglar framväxandet av nya säkerhetsrisker, samt för att komplettera förteckningen över obligatoriska datafält på vederbörligt sätt. Innan kommissionen antar en delegerad akt i enlighet med bilagorna I och II bör kommissionen rådfråga Easa och nätverket av flygsäkerhetsanalytiker.

Motivering

Kommissionen bör utnyttja den expertis som nätverket av flygsäkerhetsanalytiker besitter vid alla ändringar av bilagorna till denna förordning.

Ändringsförslag  86

Förslag till förordning

Artikel 18 – punkt 2

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

2. Den befogenhet att anta delegerade akter som avses i artiklarna 7.6, 8.5, 11.9 och 17 ska ges till kommissionen tills vidare.

2. Den befogenhet att anta delegerade akter som avses i artiklarna 7.6, 8.5, 11.9 och 17 ska ges till kommissionen för en period av fem år från och med den dag då denna förordning träder i kraft. Kommissionen ska utarbeta en rapport om delegeringen av befogenhet senast nio månader före utgången av perioden av fem år. Delegeringen av befogenhet ska genom tyst medgivande förlängas med perioder av samma längd, såvida inte Europaparlamentet eller rådet motsätter sig en sådan förlängning senast tre månader före utgången av perioden i fråga.

Ändringsförslag  87

Förslag till förordning

Artikel 21

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Medlemsstaterna ska fastställa bestämmelser om påföljder som ska gälla vid överträdelse av denna förordning. Påföljderna ska vara effektiva, proportionella och avskräckande. Medlemsstaterna ska meddela kommissionen när påföljder har antagits enligt denna artikel.

Medlemsstaterna och Easa ska fastställa bestämmelser om påföljder som ska gälla vid överträdelse av denna förordning. Påföljderna ska vara effektiva, proportionella och avskräckande. Medlemsstaterna och Easa ska meddela kommissionen när påföljder har antagits enligt denna artikel.

Ändringsförslag  88

Förslag till förordning

Artikel 24

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning. Artikel 7.2 träder i kraft efter antagandet av de delegerade akter och genomförandeakter som avses i artikel 7.6 och 7.7 gällande upprättandet av ett gemensamt europeiskt riskklassificeringssystem.

Ändringsförslag  89

Förslag till förordning

Artikel 24a (ny)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

Artikel 24a

 

Översyn

 

1a. Kommissionen ska övervaka och se över tillämpningen av denna förordning. Inom fem år efter ikraftträdandet av denna förordning ska kommissionen offentliggöra en utvärderingsrapport om genomförandet av denna förordning och sända den till Europaparlamentet och rådet. Denna rapport ska särskilt behandla dess bidrag till att minska antalet flygolyckor och antalet offer i samband med dessa olyckor. Vid behov och på grundval av denna rapport ska kommissionen lägga fram förslag till ändring av denna förordning.

Ändringsförslag  90

Förslag till förordning

Bilaga I – del A – punkt 1.1 – led ka (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ka) Otillräcklig gränsöverskridande kommunikation mellan olika nationella flygledningsorgan.

Ändringsförslag  91

Förslag till förordning

Bilaga I – del A – punkt 1.1 – led wa (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(wa) Onormala ljudnivåer.

Ändringsförslag  92

Förslag till förordning

Bilaga I – del A – punkt 1.2 – led ha (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ha) Fel på räddningssystem eller räddningsutrustning.

Ändringsförslag  93

Förslag till förordning

Bilaga I – del A – punkt 1.7 – led d

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

(d) Trötthet hos besättningen som anses ha försatt eller som hade kunnat försätta luftfartyget eller ombordvarande i fara ombord på luftfartyget eller på marken.

(d) Trötthet hos besättningen som anses ha försatt eller som hade kunnat försätta luftfartyget eller ombordvarande i fara ombord på luftfartyget eller på marken. I dessa fall ska uppgifter om den berörda besättningens arbets-, flyg- och vilotimmar två dagar för händelsen inkluderas i rapporten.

Ändringsförslag  94

Förslag till förordning

Bilaga I – del A – punkt 1.7 – led ea (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ea) Olämplig hantering av farligt eller förorenande gods.

Ändringsförslag  95

Förslag till förordning

Bilaga I – del A – punkt 4.4 – led ea (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ea) Olämplig hantering av farligt och förorenande gods.

Ändringsförslag  96

Förslag till förordning

Bilaga I – tillägg till del A– punkt 5 – led ca (nytt)

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

 

(ca) Förorenad luft i cockpit eller i kabinen som skulle kunna påverka säkerheten på flygningen eller besättningens hälsa.

Ändringsförslag  97

Förslag till förordning

Bilaga II – rubriken

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

Förteckning över tidsfrister och krav som gäller för systemet för obligatorisk rapportering av händelser

Förteckning över obligatoriska datafält som gäller för systemet för rapportering av händelser

Ändringsförslag  98

Förslag till förordning

Bilaga II – punkt 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Tidsfrist för rapportering

utgår

1.1. Allmän regel

 

Den maximala perioden för rapportering av en händelse genom tillämpning av artikel 4 är 72 timmar.

 

1.2. Specialfall

 

(a) När det gäller ett ”kollisionstillbud med annat flygande föremål, felaktiga flygtrafikledningsförfaranden eller bristande iakttagande av tillämpliga förfaranden från flygtrafikledningstjänstens eller flygbesättningens sida, eller brister i flygtrafikledningen”, enligt förordning nr 859/200822 (EU-OPS) 1.420 d.1, ska rapporten upprättas utan dröjsmål.

 

(b) När det gäller en potentiell fågelfara, enligt förordning nr 859/2008 (EU-OPS) 1.420 d.3, ska rapporten upprättas omedelbart.

 

(c) När det gäller en fågelkollision som medför betydande skada på flygplanet eller förlust av eller brister i väsentlig utrustning, enligt förordning nr 859/2008 (EU-OPS) 1.420 d.3, ska rapporten upprättas efter landning.

 

(d) När det gäller en olaglig handling ombord på ett luftfartyg, enligt förordning nr 859/2008 (EU-OPS) 1.420 d.5, ska rapporten upprättas så snart som möjligt.

 

(e) När det gäller potentiellt riskfyllda händelser, såsom driftstörningar i en anordning på marken eller i ett navigationshjälpmedel, meteorologiska fenomen eller moln av vulkanisk aska, vilka inträffar eller observeras under flygningen, enligt förordning nr 859/2008 (EU-OPS) 1.420 d.6, ska rapporten upprättas så snart som möjligt.

 

Motivering

Detta omfattas redan av artikel 7.1 i denna förordning.

Ändringsförslag  99

Förslag till förordning

Bilaga III – del a – led 1

Kommissionens förslag

Ändringsförslag

1. Tillverkare: Konstruktörer och tillverkare av luftfartyg, motorer, propellrar samt flygplansdelar och flygplansapparatur. Konstruktörer och tillverkare av system och komponenter för flygledningstjänst (ATM). Konstruktörer och tillverkare av system och komponenter för flygtrafiktjänster (ANS). Konstruktörer och tillverkare av system och utrustning som används på flygplatsernas flygsida.

1. Tillverkare: Konstruktörer och tillverkare av luftfartyg, motorer, propellrar samt flygplansdelar och flygplansapparatur och deras respektive sammanslutningar. Konstruktörer och tillverkare av system och komponenter för flygledningstjänst (ATM). Konstruktörer och tillverkare av system och komponenter för flygtrafiktjänster (ANS). Konstruktörer och tillverkare av system och utrustning som används på flygplatsernas flygsida.

Motivering

Föreningar kan i vissa fall spela en värdefull roll vid analys och spridning av information. Kommissionen har tagit hänsyn till detta i sitt ursprungliga förslag genom att flygplansoperatörers sammanslutningar finns med, men tillverkarnas motsvarande sammanslutningar saknas.

  • [1]  EUT C 198, 10.7.2013, s. 73.

MOTIVERING

1. Bakgrund

Eftersom flygtrafiken förväntas öka kraftigt fram till 2030 är det nödvändigt att förstärka de förebyggande luftfartssäkerhetsbestämmelserna så att trafikökningen inte åtföljs av en motsvarande ökning av antalet olyckor.

Även om de befintliga systemen för att utreda olyckor i EU[1] är effektiva krävs det för närvarande stora insatser för att samla in uppgifter om händelser och göra proaktiva analyser av dessa.

Medan utredningarna av olyckor består av en analys av orsakerna till en krasch är syftet med systemet för rapportering av händelser att identifiera de tillbud som, om de inte upptäcks och åtgärdas, skulle kunna bidra till en katastrof.

Direktiv 2003/42/EG och dess tillämpningsförordningar[2] lade fast principerna för insamling av händelser och grunderna för ett regionalt utbyte av uppgifter om händelser enligt rekommendationerna från Internationella civila luftfartsorganisationen (Icao)[3]. I dag är det uppenbart att EU-lagstiftningen på detta område har sina begränsningar, bland annat på grund av att den uppfattas och tillämpas olika inom unionen.

Kommissionens förslag till förordning syftar till att stärka och fördjupa systemet med att proaktivt förebygga olyckor genom analys och snabbt utbyte av information, för att på så sätt uppfylla de mål som fastställdes i vitboken om transport 2011[4].

Ökad säkerhet kan bara åstadkommas med hjälp av ett system som tillåter en tydlig identifiering av eventuella brister och ett snabbt vidtagande av förebyggande eller korrigerande åtgärder.

Hela detta proaktiva system grundas på att anställda inom luftfartssektorn spontant rapporterar händelser, och det är därför nödvändigt att se till att det skapas en förtroendeingivande miljö, en ”rättvisekultur”.

2. Att effektivt skapa en enhetlig miljö präglad av en ”rättvisekultur”

Anställda inom luftfartssektorn riskerar fortfarande åtal eller bestraffningar från sina arbetsgivare i vissa medlemsstater där det fortfarande finns brister när det gäller skyddet för uppgiftslämnare. Oavsett om rapporteringssystemet är obligatoriskt eller frivilligt bygger det helt på personalens förtroende. Förordningen skapar en bestraffningsfri miljö på unionsnivå i form av en ”rättvisekultur”, och motverkar på så sätt rädslan att röja sig själv.

Utvidgningen av skyddet av uppgiftslämnare till att gälla varje person som är inblandad i den händelse som rapporteringen avser, och inte enbart rapportens författare, tillåter en förstärkning av detta förtroende.

Anställda inom luftfartssektorn kan hädanefter åberopa en enhetlig tolkning av nyckelbegreppet ”grov oaktsamhet”, så att de åtnjuter samma skydd i hela unionen.

Nationella bestämmelser som erbjuder mer omfattande skydd än denna förordning bör kunna vidmakthållas så att respekten för principen som säger att den befintliga skyddsnivån inte får sänkas vidhålls.

Föredraganden vill säkerställa att insamlad information inte används för något annat syfte än för att förbättra flygsäkerheten. Detta ska bland annat säkerställas genom ytterligare förstärkning av bestämmelserna om konfidentialitet och respekt för anställdas anonymitet och genom en begränsning av antalet experter som har tillgång till personuppgifter.

För att uppnå detta föreskriver förordningen att den personal som har ansvar för att hantera insamling, utvärdering, behandling, analys och lagring av information om händelser som rapporterats arbetar var för sig och oberoende av andra avdelningar i organisationen, detta för att säkerställa informationens konfidentialitet och uppgiftslämnarens anonymitet. Organisationer av samma slag kan emellertid upprätta gemensamma avdelningar på detta område.

Anställda som har bestraffats på grund av överlämnad information ska hädanefter ha tillgång till ett system för rapportering av detta. Medlemsstaterna ska överse inrättandet av detta verktyg och ska varje år lämna in en rapport om denna verksamhet till kommissionen.

För att uppmuntra personalen att rapportera händelser och tillåta dem att se rapporteringens positiva inverkan på flygsäkerheten bör organisationerna hädanefter regelbundet informera sin personal om de åtgärder som vidtagits inom systemet för händelserapporter.

3. Bättre informationsutbyte för att möjliggöra mer riktade åtgärder

Medlemsstaterna och Easa skulle genom det europeiska centrala upplaget, en anonymiserad och säker databas, mer effektivt kunna utbyta insamlad information i avsikt att förhindra olyckor. Easa och medlemsstaterna skulle hädanefter kunna ges fri tillgång till informationen. Dessa parters obegränsade tillgång till databasen borde göra det möjligt att se till att de trender som organisationerna eller länderna har observerat bekräftas på EU-nivå.

Förordningen kommer att ge medlemsstaterna möjlighet att få kunskap om de exakta förhållandena vid händelser som inträffar i deras nationella luftrum. I det fall ett bolag är den största operatören i en medlemsstat där den inte behöver lämna uppgifter är det viktigt att myndigheterna i det landet kan få kännedom om vilka händelser som inträffar i dess luftrum.

Genom förordningen upprättas ett gemensamt europeiskt system för riskklassificering för att förbättra kvaliteten på de uppgifter som samlas in samt för att se till att samtliga behöriga myndigheter får tillgång till dem och kan läsa dem. Då systemet har upprättats kommer medlemsstaterna och Easa att klassificera händelser med hjälp av en standardiserad metod innan de delar med sig av informationen via det europeiska centrala upplaget. Organisationerna kommer att vara fria att använda de interna system för riskklassificering som de anser lämpligast.

Experter från medlemsstaterna, Easa och kommissionen samlas i nätverket av flygsäkerhetsanalytiker och kan där analysera informationen på EU-nivå. För att på bästa sätt kunna identifiera säkerhetsproblem och vidta lämpliga åtgärder för att korrigera dessa kan ett utbyte med representanter för industrin eller anställda anordnas från fall till fall. Nätverket ska också rådfrågas före alla ändringar av bilagorna till denna förordning.

Medlemsstaterna och Easa ska se till att förebyggande och korrigerande åtgärder som vidtas av organisationerna är lämpliga och kan vid behov korrigera eller genomföra dess åtgärder i större skala i avsikt att stärka flygsäkerheten inom hela territoriet.

4. Rollen som innehas av Europeiska byrån för luftfartssäkerhet

Utöver medlemsstaterna kommer Easa att inneha en central roll vid koordineringen av nätverkets arbete och kartläggningen av trender på EU-nivå. Därför kommer denna byrå hädanefter att ha fullständig och obegränsad tillgång till informationen i det europeiska centrala upplaget.

I sin roll som certifierande organ mottar Easa rapporter om händelser från de organisationer som den certifierar eller godkänner, på samma sätt som medlemsstaterna gör detta för andra organisationer. Easa ska också på samma sätt tillåta insamling, behandling och analys av information som kommer direkt från personalen inom de organisationer som den ansvarar för.

Föredraganden vill åstadkomma enhetlighet i medlemsstaternas system och inom Easa. Genom detta säkerställs att de anställda inom luftfartssektorn har tillgång till samma verktyg och omfattas av samma rapporteringskrav oavsett vilken organisation inom EU som de tillhör. På detta sätt kan förordningen ta hänsyn till Easas befogenheter.

Easa ska uppfylla samma krav som medlemsstaternas behöriga myndigheter, särskilt när det gäller upprättande av system för obligatorisk och frivillig rapportering, skydd av och anonymisering av informationen i sitt interna system för rapportering av händelser (IORS, Internal Occurrence Reporting System) samt att vid behov vidta förebyggande eller korrigerande åtgärder och därefter överföra information om dessa till det europeiska centrala upplaget.

För att Easa effektivt ska kunna utföra de nya uppgifter som kommer av denna byrås utökade befogenheter enligt denna förordning bör den få tillräckliga resurser.

5. Lagstiftningen i förhållande till lätt luftfart

Hela luftfartssektorn bör omfattas av denna förordning, men kraven bör vara proportionella och anpassas till olika sektorer och luftfartygens komplexitet. Information om händelser som berör ett icke-komplext luftfartyg ska samlas in enligt denna förordning men är föremål för särskilda rapporteringskrav som är bättre anpassade för denna sorts luftfart.

  • [1]  Förordning (EU) nr 996/2010.
  • [2]  Förordning (EG) nr 1321/2007 och förordning (EG) nr 1330/2007.
  • [3]  Rekommendationerna 8.5, fotnot 2 och rekommendation 8.9, bilaga 13 i konventionen om internationell civil luftfart.
  • [4]  Mål 17 – COM(2011)0144, 28 mars 2011.

ÄRENDETS GÅNG

Titel

Rapportering om händelser inom civil luftfart (ändring av förordning (EU) nr 996/2010 och upphävande av direktiv 2003/42/EG, förordning (EG) nr 1321/2007 och förordning (EG) nr 1330/2007)

Referensnummer

COM(2012)0776 – C7-0418/2012 – 2012/0361(COD)

Framläggande för parlamentet

18.12.2012

 

 

 

Ansvarigt utskott

       Tillkännagivande i kammaren

TRAN

17.1.2013

 

 

 

Föredragande

       Utnämning

Christine De Veyrac

21.1.2013

 

 

 

Behandling i utskott

22.4.2013

8.7.2013

16.9.2013

 

Antagande

17.9.2013

 

 

 

Slutomröstning: resultat

+:

–:

0:

42

1

0

Slutomröstning: närvarande ledamöter

Magdi Cristiano Allam, Georges Bach, Erik Bánki, Izaskun Bilbao Barandica, Philip Bradbourn, Michael Cramer, Joseph Cuschieri, Philippe De Backer, Luis de Grandes Pascual, Christine De Veyrac, Saïd El Khadraoui, Ismail Ertug, Carlo Fidanza, Knut Fleckenstein, Jacqueline Foster, Franco Frigo, Mathieu Grosch, Jim Higgins, Juozas Imbrasas, Dieter-Lebrecht Koch, Werner Kuhn, Jörg Leichtfried, Bogusław Liberadzki, Eva Lichtenberger, Marian-Jean Marinescu, Gesine Meissner, Hubert Pirker, Dominique Riquet, Petri Sarvamaa, David-Maria Sassoli, Vilja Savisaar-Toomast, Olga Sehnalová, Brian Simpson, Keith Taylor, Giommaria Uggias, Patricia van der Kammen, Dominique Vlasto, Artur Zasada, Roberts Zīle

Slutomröstning: närvarande suppleanter

Spyros Danellis, Eider Gardiazábal Rubial, Bogdan Kazimierz Marcinkiewicz, Geoffrey Van Orden

Ingivande

2.10.2013