BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om forbrugerproduktsikkerhed og om ophævelse af Rådets direktiv 87/357/EØF og direktiv 2001/95/EF

25.10.2013 - (COM(2013)0078 – C7‑0042/2013 – 2013/0049(COD)) - ***I

Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse
Ordfører: Christel Schaldemose


Procedure : 2013/0049(COD)
Forløb i plenarforsamlingen
Dokumentforløb :  
A7-0355/2013
Indgivne tekster :
A7-0355/2013
Vedtagne tekster :

FORSLAG TIL EUROPA-PARLAMENTETS LOVGIVNINGSMÆSSIGE BESLUTNING

om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om forbrugerproduktsikkerhed og om ophævelse af Rådets direktiv 87/357/EØF og direktiv 2001/95/EF

(COM(2013)0078 – C7‑0042/2013 – 2013/0049(COD))

(Almindelig lovgivningsprocedure: førstebehandling)

Europa-Parlamentet,

–   der henviser til Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet (COM(2013)0078),

–   der henviser til artikel 294, stk. 2, og artikel 114 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, på grundlag af hvilke Kommissionen har forelagt forslaget for Parlamentet (C7‑0042/2013),

–   der henviser til artikel 294, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

–   der henviser til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg af 22. maj 2013[1],

–   der henviser til forretningsordenens artikel 55,

–   der henviser til betænkning fra Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse og udtalelser fra Udvalget om International Handel, Udvalget om Industri, Forskning og Energi og Retsudvalget (A7-0355/2013),

1.  vedtager nedenstående holdning ved førstebehandling;

2.  anmoder om fornyet forelæggelse, hvis Kommissionen agter at ændre sit forslag i væsentlig grad eller erstatte det med en anden tekst;

3.  pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet og Kommissionen samt til de nationale parlamenter.

Ændringsforslag    1

Forslag til forordning

Betragtning 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(1) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/95/EF af 3. december 2001 om produktsikkerhed i almindelighed foreskriver, at forbrugerprodukter skal være sikre, og at medlemsstaternes markedsovervågningsmyndigheder skal træffe foranstaltninger mod farlige produkter og udveksle oplysninger herom gennem fællesskabssystemet for hurtig udveksling af oplysninger (Rapex). Det er nødvendigt at foretage en gennemgribende revision af direktiv 2001/95/EF for at forbedre direktivets funktion og for at sikre overensstemmelse med udviklingen i EU-lovgivningen for så vidt angår markedsovervågning, de erhvervsdrivendes forpligtelser og standardisering. Af klarhedshensyn bør direktiv 2001/95/EF ophæves og afløses af nærværende forordning.

(1) Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/95/EF af 3. december 2001 om produktsikkerhed i almindelighed fastlægger det grundlæggende krav for produkter på det indre marked om, at forbrugerprodukter skal være sikre, og at medlemsstaternes markedsovervågningsmyndigheder skal træffe effektive foranstaltninger mod farlige produkter og udveksle oplysninger herom gennem fællesskabssystemet for hurtig udveksling af oplysninger (Rapex). Det er nødvendigt at foretage en gennemgribende revision af direktiv 2001/95/EF for at forbedre direktivets funktion og for at sikre overensstemmelse med udviklingen i EU-lovgivningen for så vidt angår markedsovervågning, de erhvervsdrivendes forpligtelser og standardisering. Af klarhedshensyn bør direktiv 2001/95/EF ophæves og afløses af nærværende forordning.

 

Ændringsforslag  2

Forslag til forordning

Betragtning 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(2) En forordning er det mest hensigtsmæssige juridiske instrument, idet der med forordningen fastsættes klare og detaljerede bestemmelser, som ikke giver mulighed for uensartet gennemførelse i medlemsstaterne. En forordning sikrer, at lovkravene gælder samtidigt i hele Unionen.

(2) En forordning er det mest hensigtsmæssige juridiske instrument, idet der med forordningen fastsættes klare og detaljerede bestemmelser, som ikke giver mulighed for uensartet gennemførelse og anvendelse i medlemsstaterne. En forordning sikrer, at lovkravene gælder samtidigt i hele Unionen.

Ændringsforslag  3

Forslag til forordning

Betragtning 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(3) Denne forordning skal bidrage til at nå de mål, der er omhandlet i artikel 169 i TEUF. Den bør især tage sigte på at sikre et velfungerende indre marked for så vidt angår produkter bestemt for forbrugerne, ved at der fastsættes ensartede bestemmelser vedrørende et almindeligt sikkerhedskrav, vurderingskriterier og de erhvervsdrivendes forpligtelser. Da reglerne om markedsovervågning, herunder regler for Rapex, er fastsat ved forordning (EU) nr. […/…] [om markedsovervågning af produkter]14, som også finder anvendelse på produkter, der er omfattet af nærværende forordning, er der ikke behov for yderligere bestemmelser om markedsovervågning eller Rapex i denne forordning.

(3) For at sikre et højt forbrugerbeskyttelsesniveau bør Unionen bidrage til at forbedre forbrugernes sikkerhed og sundhed. I denne forbindelse er forordningen afgørende for at nå det grundlæggende mål for et indre marked for sikre produkter og samtidig bidrage til at nå de mål, der er omhandlet i artikel 169 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF).

(Denne formulering svarer til betragtning 4 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/95/EF om produktsikkerhed i almindelighed.)

Ændringsforslag  4

Forslag til forordning

Betragtning 3 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(3a) Denne forordning bør især tage sigte på at sikre et velfungerende indre marked for så vidt angår produkter bestemt for forbrugerne, ved at der fastlægges ensartede bestemmelser vedrørende et generelt sikkerhedskrav, vurderingskriterier og de erhvervsdrivendes forpligtelser. Da reglerne om markedsovervågning, herunder for Rapex, er fastlagt ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. …/…* er der ikke behov for yderligere bestemmelser om markedsovervågning eller Rapex i denne forordning.

 

__________________

 

* EUT: Indsæt venligst nummer på forordningen om markedsovervågning af produkter (2013/0048(COD)) i teksten samt den fulde titel og EUT-henvisningen i en fodnote.

Ændringsforslag  5

Forslag til forordning

Betragtning 3 b (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(3b) Forbrugersikkerhed afhænger i vid udstrækning af en aktiv kontrol med overholdelsen af Unionens produktsikkerhedskrav. Markedsovervågningsaktiviteterne på nationalt plan og EU-plan bør forbedres løbende og bør være mere effektive for at imødekomme de stadigt skiftende udfordringer på et globalt marked og en stadig mere kompleks forsyningskæde. Svigtende markedsovervågningssystemer kan forårsage konkurrenceforvridning, bringe forbrugernes sikkerhed i fare og undergrave borgernes tillid til det indre marked. Medlemsstaterne bør derfor fastlægge systematiske strategier for at sikre et mere effektivt markedstilsyn og andre kontrolaktiviteter, og de bør sikre, at disse er gennemskuelige for offentligheden og de berørte parter.

Denne formulering svarer til betragtning 24 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/95/EF af 3. december 2001 om produktsikkerhed i almindelighed.

Begrundelse

Produktsikkerhed og markedsovervågning skal supplere hinanden for at styrke det indre marked. Det er således nødvendigt at fastsætte strenge krav til markedstilsyn og at prioritere dette i fremtiden.

Ændringsforslag  6

Forslag til forordning

Betragtning 6

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(6) Denne forordning bør ikke omfatte tjenesteydelser. For at sikre opfyldelse af målet om beskyttelse af forbrugernes sundhed og sikkerhed bør den dog finde anvendelse på produkter, der leveres til eller gøres tilgængelige for forbrugerne i forbindelse med levering af tjenesteydelser, herunder produkter, som forbrugerne udsættes direkte for under leveringen af en tjenesteydelse. Udstyr betjent af en tjenesteyder, med hvilket forbrugerne bevæger sig eller rejser, bør være udelukket fra denne forordnings anvendelsesområde, idet sådant udstyr skal reguleres i sammenhæng med sikkerheden ved den leverede tjenesteydelse.

(6) Denne forordning bør ikke omfatte tjenesteydelser. For at sikre opfyldelse af målet om beskyttelse af forbrugernes sundhed og sikkerhed bør den dog finde anvendelse på alle produkter, der anvendes af, leveres til eller gøres tilgængelige for forbrugerne i forbindelse med levering af tjenesteydelser, herunder produkter, som forbrugerne udsættes direkte for under leveringen af en tjenesteydelse af en tjenesteyder.

Begrundelse

For at sikre klarhed flyttes undtagelserne til æf 9.

Ændringsforslag  7

Forslag til forordning

Betragtning 6 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(6a) Produkter, som udelukkende er bestemt til erhvervsmæssig brug, men som efterfølgende er kommet ind på forbrugermarkedet, bør være omfattet af denne forordning, da de kan udgøre risici for forbrugerens sikkerhed og sundhed, når de anvendes under rimeligt forudsigelige betingelser.

Denne formulering svarer til betragtning 10 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/95/EF af 3. december 2001 om produktsikkerhed i almindelighed.

Ændringsforslag  8

Forslag til forordning

Betragtning 6 b (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(6b) Udstyr betjent af en tjenesteyder, med hvilket forbrugerne rejser, bør være udelukket fra denne forordnings anvendelsesområde, idet sådant udstyr skal reguleres i sammenhæng med sikkerheden ved den leverede tjenesteydelse.

Ændringsforslag  9

Forslag til forordning

Betragtning 8

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(8) Hvad angår de forbrugerprodukter, der er omfattet af denne forordning, bør anvendelsesområdet for de forskellige dele af forordningen være klart afgrænset fra sektorspecifik EU-harmoniseringslovgivning. Mens det almindelige produktsikkerhedskrav og de dertil knyttede bestemmelser bør gælde for alle forbrugerprodukter, bør de erhvervsdrivendes forpligtelser ikke være gældende i tilfælde, hvor EU-harmoniseringslovgivning omfatter tilsvarende forpligtelser, f.eks. EU-lovgivningen om kosmetik, legetøj, elektriske apparater eller byggevarer.

(8) Hvad angår de forbrugerprodukter, der er omfattet af denne forordning, bør anvendelsesområdet for de forskellige dele af forordningen være klart afgrænset fra sektorspecifik EU-harmoniseringslovgivning. Mens det almindelige produktsikkerhedskrav og de dertil knyttede bestemmelser i denne forordnings kapitel I bør gælde for alle forbrugerprodukter, bør de erhvervsdrivendes forpligtelser ikke være gældende i tilfælde, hvor EU-harmoniseringslovgivning omfatter tilsvarende forpligtelser, f.eks. EU-lovgivningen om kosmetik, legetøj, elektriske apparater eller byggevarer.

Begrundelse

Redaktionel afklaring.

Ændringsforslag  10

Forslag til forordning

Betragtning 9

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(9) For at sikre overensstemmelse mellem denne forordning og sektorspecifik EU-harmoniseringslovgivning med hensyn til de erhvervsdrivendes specifikke forpligtelser bør bestemmelserne vedrørende fabrikanter, bemyndigede repræsentanter, importører og distributører være baseret på referencebestemmelserne i Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 768/2008/EF af 9. juli 2008 om fælles rammer for markedsføring af produkter.

(9) For at sikre overensstemmelse mellem denne forordning og sektorspecifik EU-harmoniseringslovgivning med hensyn til de erhvervsdrivendes specifikke forpligtelser bør bestemmelserne vedrørende fabrikanter, bemyndigede repræsentanter, importører og distributører være baseret på referencebestemmelserne i Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 768/2008/EF af 9. juli 2008 om fælles rammer for markedsføring af produkter. Dog bør harmoniseret lovgivning ikke pålægge virksomheder unødige administrative byrder.

Ændringsforslag  11

Forslag til forordning

Betragtning 10

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(10) Denne forordnings anvendelsesområde bør ikke være begrænset til en bestemt salgsmetode for forbrugerprodukter og bør således også omfatte fjernsalg.

(10) Denne forordnings anvendelsesområde bør ikke være begrænset til en bestemt salgsmetode for forbrugerprodukter og bør således også omfatte fjernsalg, som f.eks. elektronisk salg, onlinesalg og salgsplatforme.

Begrundelse

Vi mener, at det bør fremgå klart af forslaget, at forordningen også finder anvendelse på onlinesalg. Selv om der i betragtning (10) står, at anvendelsesområdet ikke bør være begrænset til en bestemt salgsmetode, refereres der specifikt til elektronisk salg og fjernsalg i betragtning (7) i direktivet om produktsikkerhed i almindelighed (DPSA), hvilket er fjernet i nærværende forslag.

Ændringsforslag  12

Forslag til forordning

Betragtning 11

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(11) Denne forordning bør finde anvendelse på brugte produkter, der kommer ind i forsyningskæden på ny i forbindelse med erhvervsvirksomhed, bortset fra brugte produkter, som forbrugeren ikke med rimelighed kan forvente opfylder de mest avancerede sikkerhedsstandarder, såsom antikviteter.

(11) Denne forordning bør finde anvendelse på brugte produkter, der kommer ind i forsyningskæden på ny i forbindelse med erhvervsvirksomhed, forudsat at de er blevet markedsført som sådan, og på brugte produkter, der oprindeligt er markedsført efter denne forordnings ikrafttræden, bortset fra brugte produkter, som forbrugeren ikke med rimelighed kan forvente opfylder de mest avancerede sikkerhedsstandarder, såsom antikviteter

Begrundelse

Der må ikke herske retsusikkerhed med hensyn til lovgivnings tilbagevirkende kraft for så vidt angår brugte produkter.

Ændringsforslag  13

Forslag til forordning

Betragtning 12

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(12) Denne forordning bør også finde anvendelse på forbrugerprodukter, som, skønt de ikke er fødevarer, ligner fødevarer, således at forbrugere, navnlig børn, kan forveksle dem med fødevarer og derfor tage dem i munden, sutte på dem eller nedsvælge dem og således udsætte sig for kvælning, forgiftning, perforering eller blokering af spiserøret. Disse produkter, der efterligner fødevarer, har hidtil været reguleret ved Rådets direktiv 87/357/EØF af 25. juni 1987 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om produkter, der på grund af deres ydre fremtræden kan forveksles med andre produkter og herigennem være til fare for forbrugernes sundhed eller sikkerhed, som bør ophæves.

(12) Denne forordning bør også finde anvendelse på, og dermed forbyde markedsføring, import og fremstilling eller eksport af, forbrugerprodukter, som, skønt de ikke er fødevarer, ligner fødevarer, således at personer, navnlig små børn, kan forveksle dem med fødevarer og derfor tage dem i munden, sutte på dem eller nedsvælge dem, hvilket kan forårsage død eller personskade. Disse produkter, der efterligner fødevarer, har hidtil været reguleret ved Rådets direktiv 87/357/EØF af 25. juni 1987 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om produkter, der på grund af deres ydre fremtræden kan forveksles med andre produkter og herigennem være til fare for forbrugernes sundhed eller sikkerhed, som bør ophæves.

Begrundelse

Eftersom denne forordning ophæver direktiv 87/357/EØF om fødevarekopiprodukter og omsætter dette i aspekter vedrørende vurdering af produkter (Artikel 6, litra e), i denne forordning), er det uklart, hvorvidt markedsføring, import og fremstilling eller eksport af fødevarekopiprodukter fortsat vil være forbudt. Med dette ændringsforslag vil forbuddet som anført i direktiv 87/357/EØF fortsætte i denne forordning.

Ændringsforslag  14

Forslag til forordning

Betragtning 13

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(13) Produktsikkerheden bør vurderes under hensyntagen til alle relevante aspekter, navnlig produkternes karakteristika og præsentation samt kategorierne af forbrugere, der kan formodes at ville bruge produkterne, idet der tages hensyn til forbrugernes, navnlig børns, ældres og handicappedes, sårbarhed.

(13) Produktsikkerheden bør vurderes under hensyntagen til alle relevante aspekter, navnlig produkternes karakteristika, sammensætning, ægthed, materialer, komponenter og præsentation af produktet og dets emballage samt kategorierne af forbrugere, der kan formodes at ville bruge produkterne, idet der tages hensyn til forbrugernes, navnlig børns, ældres og handicappedes, sårbarhed.

Begrundelse

Angivelse af de materialer, som produktet består af, gør forbrugeroplysningerne fuldstændige. Produktets ægthed og tilstedeværelsen af et registreret varemærke viser desuden, at produktet opfylder kvalitetsstandarder, der er anerkendt på europæisk plan.

Ændringsforslag  15

Forslag til forordning

Betragtning 13 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(13a) Forsigtighedsprincippet, som fastsat i artikel 191, stk. 2, i TEUF, og beskrevet bl.a. i Kommissionens meddelelse af 2. februar 2000 om forsigtighedsprincippet, er et grundlæggende princip for produktsikkerhed og for forbrugernes sikkerhed, og der bør tages behørigt hensyn hertil i forbindelse med fastlæggelse af kriterierne for vurderingen af et produkts sikkerhed.

Se meddelelse fra Kommissionen om forsigtighedsprincippet af 2. februar 2000, (KOM(2000)0001).

Ændringsforslag  16

Forslag til forordning

Betragtning 13 b (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(13b) Nærværende forordning bør tage hensyn til "produkter, der virker tiltrækkende på børn", hvis design og karakteristika på nogen måde ligner et legetøj eller en ting, der virker tiltrækkende på eller er beregnet til børn. Produkter, der virker tiltrækkende på børn, bør endvidere vurderes med hensyn til deres risikoniveau, og der skal træffes passende foranstaltninger for at forebygge denne risiko.

Ændringsforslag  17

Forslag til forordning

Betragtning 13 c (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(13c) Der bør ved vurderingen af et produkts sikkerhed tages særlige hensyn, hvis produktet har medført skader, der er anmeldt i den fælleseuropæiske database over personskader som fastlagt i forordning (EU) nr. ... / ...*.

 

_______________

 

* EUT: Indsæt venligst nummer på forordningen om markedsovervågning af produkter (2013/0048(COD)).

Begrundelse

Etableringen af en fælleseuropæisk database over personskader bør medtages i en kommende forordning om markedsovervågning af produkter (COM(2013)0075).

Ændringsforslag  18

Forslag til forordning

Betragtning 14 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(14a) CE-mærkningen er en erklæring fra fabrikanten om, at produktet er i overensstemmelse med EU-retten. Undersøgelser har imidlertid vist, at forbrugerne tror, at CE-mærkningen garanterer et produkts sikkerhed. Der bør derfor indføres et "EU Safety Tested"-mærke som en frivillig ordning, der kan anvendes af de erhvervsdrivende, der er villige og i stand til at sikre overholdelse af sikkerhedskrav ved tildeling af en sikkerhedsmærkning af en akkrediteret tredjepart.

Ændringsforslag  19

Forslag til forordning

Betragtning 14 b (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(14b) "EU Safety Tested"-mærket, der kan anvendes af de erhvervsdrivende som en frivillig mærkning, bør omfatte både harmoniserede og ikkeharmoniserede produkter. Harmoniserede produkter bør kunne bære både CE-mærket og "EU Safety Tested"-mærket, hvilket garanterer overensstemmelse med harmoniseringslovgivningen og overholdelse af sikkerhedskrav. Ikkeharmoniserede standardiserede produkter, der bærer "EU Safety Tested"-mærket, sikrer overholdelse af sikkerhedskrav og sætter ved hjælp af dette mærke forbrugerne i stand til at skelne mellem den aktuelle CE-mærkning og "EU Safety Tested"-mærket, som er den eneste mærkning, der angiver, at produkterne er sikkerhedstestede.

Ændringsforslag  20

Forslag til forordning

Betragtning 15

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(15) De erhvervsdrivende bør, i overensstemmelse med deres respektive roller i forsyningskæden, være ansvarlige for, at produkter er i overensstemmelse med lovgivningen, således at der sikres et højt niveau for beskyttelse af forbrugernes sundhed og sikkerhed.

(15) De erhvervsdrivende bør, i overensstemmelse med deres respektive roller i forsyningskæden, være ansvarlige for, at produkter er i overensstemmelse med lovgivningen, således at der sikres et højt niveau for beskyttelse af forbrugernes sundhed og sikkerhed. Der bør i denne forbindelse ske en nøje tilpasning af bestemmelserne om erhvervsdrivendes forpligtelser i Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 768/2008/EF1, da dette vil sikre lige vilkår for så vidt angår forpligtelserne for de erhvervsdrivende, der er omfattet af den harmoniserede lovgivning, og dem, der er omfattet af den ikkeharmoniserede lovgivning i henhold til denne forordning.

 

_____________

 

1 Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 768/2008/EF af 9. juli 2008 om fælles rammer for markedsføring af produkter (EUT L 218 af 13.8.2008, s. 82).

 

Begrundelse

Ved at gennemføre en nøje tilpasning af bestemmelserne om erhvervsdrivendes forpligtelser bør der kun være redaktionelle ændringer i bestemmelserne i denne forordning vedrørende dette spørgsmål, således at bestemmelserne i afgørelsen gennemføres så klart som muligt.

Ændringsforslag  21

Forslag til forordning

Betragtning 15 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(15a) Når der er tale om produkter, som ikke er omfattet af EU-harmoniseringslovgivning, EU-standarder eller national lovgivning om sikkerheds- og sundhedskrav, bør de erhvervsdrivende vurdere produkternes sikkerhed i henhold til specifikke kriterier, på baggrund af hvilke de bør definere det risikoniveau, der er forbundet med det enkelte produkt. Markedsovervågningsmyndighederne kan bistå de erhvervsdrivende i forbindelse med udførelsen af sikkerhedsvurderingen.

Begrundelse

Det er vigtigt, at markedsovervågningsmyndighederne bistår de erhvervsdrivende (f.eks. fabrikanter, importører osv.) i forbindelse med vurderingen af produktrisici, navnlig når disse produkter ikke er omfattet af harmoniseringslovgivning eller europæiske standarder. Det kan især for så vidt angår importerede produkter være vanskeligt at vurdere produktsikkerheden, eftersom importørerne ikke har fuldt kendskab til de enkelte produkters karakteristika.

Ændringsforslag  22

Forslag til forordning

Betragtning 15 b (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(15b) For at gøre det lettere at bringe sikre produkter i omsætning bør de erhvervsdrivende, navnlig SMV’er, være i stand til at opfylde deres forpligtelser i henhold til denne forordning ved at etablere konsortier med det dobbelte formål at sikre overholdelse af kravene om produktsikkerhed og høje kvalitetsstandarder og at begrænse de udgifter og administrative byrder, der tynger de enkelte virksomheder.

Ændringsforslag  23

Forslag til forordning

Betragtning 16 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(16a) Fabrikanterne bør sikre, at de produkter, de markedsfører, er udformet og fremstillet i overensstemmelse med de i denne forordning fastsatte sikkerhedskrav. For at tydeliggøre fabrikantens forpligtelser og for at minimere de tilknyttede administrative byrder bør Kommissionen fastlægge almindelige risikovurderingsmetoder på EU-plan for produkter og skabe brugervenlige elektroniske værktøjer til analyse af risici. Metoden bør etablere et effektivt redskab til risikovurdering, som producenterne kan bruge i forbindelse med produktdesign, ved at bygge på bedste praksis og input fra interessenter.

Begrundelse

Kommissionens flerårige plan, der blev fremlagt sammen med forslaget til forordning om forbrugerproduktsikkerhed, forudser en fælles tilgang til risikovurdering. For at få det fulde udbytte af metoden bør fabrikanterne være forpligtet til at integrere metoden i projekteringsarbejdet for produkter. Kommissionen bør stille et elektronisk vurderingsværktøj til rådighed for de erhvervsdrivende og markedsovervågningsmyndighederne.

Ændringsforslag  24

Forslag til forordning

Betragtning 16 b (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(16b) For at lette kommunikationen mellem de erhvervsdrivende, markedsovervågningsmyndighederne og forbrugerne bør medlemsstaterne opfordre de erhvervsdrivende til at oplyse en webadresse som supplement til postadressen.

Ændringsforslag  25

Forslag til forordning

Betragtning 18 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(18a) Distributøren bør sikre, at fabrikanten og importøren har opfyldt deres forpligtelser, dvs. at de på produktet eller på produktets emballage har kontrolleret angivelsen af navn, modelnavn, mærke eller adresse, hvor fabrikanten og importøren kan kontaktes, samt påførelsen af fabrikantens batchnummer, serienummer eller et andet element på produktet med henblik på dets identificering. Distributøren bør ikke kontrollere hvert produkt individuelt, medmindre han mener, at producenten eller importøren ikke har opfyldt deres forpligtelser.

Ændringsforslag  26

Forslag til forordning

Betragtning 20 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(20a) Globalisering, øget outsourcing og væksten i den internationale handel betyder, at flere produkter bliver handlet på markeder over hele verden, og i den forbindelse er et tæt samarbejde mellem globale reguleringsmyndigheder og andre interessenter på området for produktsikkerhed for forbrugere afgørende for at håndtere udfordringerne i forbindelse med komplekse forsyningskæder og større handelsmængder. Især bør Kommissionen opfordres til at styrke opmærksomheden på sikkerhed i forbindelse med design af produkter gennem bilateralt samarbejde med tredjelandes markedsovervågningsmyndigheder.

(Se formuleringen i § 10 i Europa-Parlamentets beslutning af 8. marts 2011 om revision af direktivet om produktsikkerhed i almindelighed og markedsovervågning (2010/2085(INI)).

Ændringsforslag  27

Forslag til forordning

Betragtning 20 b (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(20b) De allerede eksisterende sporbarhedssystemer og identifikationsprocedurer bør håndhæves og forbedres på effektiv vis. Med hensyn hertil er det nødvendigt at foretage vurderinger og evalueringer af anvendelsen af allerede eksisterende teknologier for at sikre en højere ydeevne og mindske de administrative byrder for de erhvervsdrivende. Et af målene med denne forordning er en konstant forbedring af de sporbarhedssystemer, der pålægges erhvervsdrivende og produkter.

Ændringsforslag  28

Forslag til forordning

Betragtning 20 c (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(20c) For at forbedre sporbarheden i fremtiden bør Kommissionen vurdere, hvordan anvendelsen af specifikke track-and-trace-teknologier og produktautentificeringsteknologier kan lettes. I denne vurdering bør de teknologier, der er underlagt vurderingen, bl.a. sikre produktsikkerhed, forbedre sporingsmekanismer og undgå at pålægge de erhvervsdrivende unødvendige administrative byrder for således at forhindre, at omkostningerne herved væltes over på forbrugerne.

Ændringsforslag  29

Forslag til forordning

Betragtning 20 d (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(20d) Med udgangspunkt i etableringen af nationale kontaktpunkter i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 764/20081, bør kontaktpunkter for produktsikkerhed fungere som informationscentre i medlemsstaterne for de erhvervsdrivende, hvor de kan modtage vejledning og uddannelse om produktsikkerhedskrav og -lovgivning.

 

__________________

 

1 Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 764/2008 af 9. juli 2008 om procedurer for anvendelsen af visse nationale tekniske forskrifter på produkter, der markedsføres lovligt i en anden medlemsstat (EUT L 218 af 13.8.2008, s. 21).

Ændringsforslag  30

Forslag til forordning

Betragtning 21

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(21) Angivelse af oprindelsen supplerer de grundlæggende sporbarhedskrav vedrørende fabrikantens navn og adresse. Især gør angivelse af oprindelseslandet det lettere at identificere det faktiske fremstillingssted i alle tilfælde, hvor det ikke er muligt at komme i kontakt med fabrikanten, eller hvor den angivne adresse er en anden end det faktiske fremstillingssted. Disse oplysninger kan gøre det lettere for markedsovervågningsmyndighederne at spore produktet tilbage til det faktiske fremstillingssted og gøre det muligt at etablere kontakt til myndighederne i oprindelseslandene inden for rammerne af bilateralt eller multilateralt samarbejde om forbrugerproduktsikkerhed med henblik på passende opfølgning.

(21) Angivelse af oprindelsen er et nødvendigt supplement til de i denne forordning fastsatte grundlæggende sporbarhedskrav vedrørende fabrikantens navn og adresse. Endvidere gør angivelse af oprindelseslandet det lettere at identificere det faktiske fremstillingssted i alle tilfælde, hvor det ikke er muligt at komme i kontakt med fabrikanten, navnlig hvor den angivne adresse er en anden end det faktiske fremstillingssted, hvor fabrikantens navn og adresse mangler helt, eller fordi adressen var på emballagen, der er blevet væk. Disse oplysninger kan gøre det lettere for markedsovervågningsmyndighederne at spore produktet tilbage til det faktiske fremstillingssted og gøre det muligt at etablere kontakt til myndighederne i oprindelseslandene inden for rammerne af bilateralt eller multilateralt samarbejde om forbrugerproduktsikkerhed med henblik på passende opfølgning.

Ændringsforslag  31

Forslag til forordning

Betragtning 21 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(21a) Angivelsen af produktets oprindelse vil gøre det lettere for forbrugerne at få adgang til oplysninger om produktkæden og derved øge deres informationsniveau. Der er navnlig ved angivelse af navnet på fabrikanten efter de erhvervsdrivendes forpligtelser en risiko for vildledning af forbrugerne, da en angivelse af fabrikanten ikke nødvendigvis gør det muligt for forbrugeren at fastslå, i hvilket land produktionen har fundet sted. Således vil kun en oprindelsesangivelse sætte forbrugerne i stand til fastslå, i hvilket land produktet er produceret.

Ændringsforslag  32

Forslag til forordning

Betragtning 21 b (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(21b) I flere jurisdiktioner hos Unionens handelspartnere er angivelse af oprindelse en obligatorisk del af produktets mærkning og toldangivelse. Indførelsen af angivelse af oprindelse i henhold til denne forordning vil bringe Unionen på linje med den internationale handelsordning. Da kravet om at angive oprindelsen dækker alle nonfoodprodukter på Unionens område, uanset om de importeres eller ej, vil det endvidere være i overensstemmelse med Unionens internationale handelsforpligtelser.

Ændringsforslag  33

Forslag til forordning

Betragtning 24

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(24) Procedurerne for at anmode om europæiske standarder til støtte for denne forordning og for formelle indsigelser mod dem bør fastlægges i denne forordning og tilpasses til forordning (EU) nr. 1025/2012. For at sikre en overordnet sammenhæng i behandlingen af europæiske standardiseringsanliggender bør anmodninger om europæiske standarder eller indsigelser mod en europæisk standard derfor skulle forelægges for det udvalg, der er oprettet ved nævnte forordning, efter behørig høring af eksperter i forbrugerproduktsikkerhed i medlemsstaterne.

(24) Procedurerne for at anmode om europæiske standarder til støtte for denne forordning og for formelle indsigelser mod dem bør fastlægges i denne forordning og tilpasses til forordning (EU) nr. 1025/2012. For at sikre en overordnet sammenhæng i behandlingen af europæiske standardiseringsanliggender bør anmodninger om europæiske standarder eller indsigelser mod en europæisk standard derfor skulle forelægges for det udvalg, der er oprettet ved nævnte forordning, efter behørig høring af eksperter i forbrugerproduktsikkerhed i medlemsstaterne og af relevante interessenter.

(Se ændringsforslag til artikel 16, stk. 1)

Begrundelse

Kommissionen bør på passende vis tage hensyn til synspunkterne hos interesserede parter, når der træffes beslutning om indholdet af nye europæiske sikkerhedsstandarder for at sikre, at disse standarder er relevante, forholdsmæssige og effektive.

Ændringsforslag  34

Forslag til forordning

Betragtning 30

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(30) Medlemsstaterne bør fastsætte bestemmelser om sanktioner for overtrædelse af denne forordning og sikre, at de gennemføres. Sanktionerne skal være effektive, forholdsmæssige og have afskrækkende virkning.

(30) Medlemsstaterne bør fastsætte bestemmelser om sanktioner for overtrædelse af denne forordning og sikre, at de gennemføres. Sanktionerne skal være effektive, forholdsmæssige og have afskrækkende virkning og afhænge af, hvor alvorlig overtrædelsen er, dens varighed og om den er forsætlig eller tilbagevendende, samt af virksomhedens størrelse for så vidt angår antallet af ansatte og virksomhedens årlige omsætning, særlig med hensyn til små og mellemstore virksomheder. Overtrædelser bør medføre administrative sanktioner, der er harmoniserede på EU-plan. Medlemsstaterne bør opfordres til at anvende de indtægter, de opnår fra sådanne sanktioner, til markedsovervågningsaktiviteter.

Begrundelse

Uden harmoniserede sanktioner i de forskellige medlemsstater – eller i det mindste sanktioner, der er i tråd med paneuropæiske minimums- og maksimumsniveauer – vil der ikke blive fundet nogen løsning på dette problem. Faktisk vil manglen på harmoniserede sanktioner tilskynde til import og distribution i stater, hvor sanktionerne er mindre strenge end i andre stater.

Ændringsforslag  35

Forslag til forordning

Betragtning 30 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(30a) For at øge sanktionernes afskrækkende virkning bør Kommissionen offentliggøre dem. Erhvervsdrivende, der gentagne gange forsætligt har overtrådt denne forordning, bør desuden sættes på en offentlig sortliste i hele Unionen.

Ændringsforslag  36

Forslag til forordning

Artikel 1 – overskrift

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Genstand

Genstand og mål

Ændringsforslag  37

Forslag til forordning

Artikel 1 – stk. -1 (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Formålet med denne forordning er at sikre, at det indre marked fungerer korrekt, og at der samtidig opretholdes et højt niveau af sundhed, sikkerhed og forbrugerbeskyttelse.

Begrundelse

Dette ændringsforslag angiver klart formålet med forordningen ved at knytte det nøje til artikel 114 i TEUF.

Ændringsforslag  38

Forslag til forordning

Artikel 1 – stk. 1 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Denne forordnings bestemmelser bygger på forsigtighedsprincippet.

Ændringsforslag  39

Forslag til forordning

Artikel 2 – stk. 1 – indledning

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Denne forordning finder anvendelse på produkter, hvad enten de er nye, brugte eller istandsat, som er frembragt ved en fremstillingsproces, bringes i omsætning eller gøres tilgængelige på markedet og opfylder et af følgende kriterier:

1. Denne forordning finder anvendelse på produkter, hvad enten de er nye, brugte eller istandsat, som er frembragt ved en fremstillingsproces, bringes i omsætning eller gøres tilgængelige på markedet, herunder onlinemarkedet, og opfylder et af følgende kriterier:

Begrundelse

I betragtning af den stadig større rolle, som e-handel spiller, forekommer det hensigtsmæssigt at specificere, at forordningen også finder anvendelse på onlinemarkedet.

Ændringsforslag  40

Forslag til forordning

Artikel 2 – stk. 1 – litra b

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

b) De kan under rimeligt forudsigelige betingelser forventes anvendt af forbrugerne, selv om de ikke er bestemt for dem.

b) De kan under rimeligt forudsigelige betingelser forventes anvendt af forbrugerne, selv om de på det tidspunkt, hvor de bringes i omsætning, ikke er bestemt for dem. Det er ikke sandsynligt, at produkterne vil blive anvendt af forbrugerne, hvis de udelukkende er beregnet til brug af fagfolk og udtrykkeligt er mærket og præsenteret som sådanne.

Ændringsforslag  41

Forslag til forordning

Artikel 2 – stk. 1 – litra c

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

c) Forbrugerne udsættes for dem i forbindelse med en tjenesteydelse, der leveres til dem.

c) De leveres til en forbruger i forbindelse med en tjenesteydelse, uanset om produktet anvendes af forbrugeren selv.

Ændringsforslag  42

Forslag til forordning

Artikel 2 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Denne forordning finder ikke anvendelse på produkter, der skal repareres eller sættes i stand, inden de anvendes, når de pågældende produkter gøres tilgængelige på markedet som sådanne.

2. Denne forordning finder ikke anvendelse på produkter, der skal repareres eller sættes i stand, inden de anvendes, når de pågældende produkter gøres tilgængelige på markedet som sådanne, eller på brugte produkter, der oprindeligt er markedsført før denne forordnings ikrafttræden.

Begrundelse

Lovgivningen bør ikke anvendes med tilbagevirkende kraft for brugte produkter.

Ændringsforslag  43

Forslag til forordning

Artikel 2 – stk. 3 – litra d a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

da) medicinsk udstyr i henhold til Rådets direktiv 93/42/EØF1, Rådets direktiv 90/385/EØF2 og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 98/79/EF3

 

________

 

1 Rådets direktiv 93/42/EØF af 14. juni 1993 om medicinske anordninger (EFT L 169 af 12.7.1993, s. 1).

 

2 Rådets direktiv 90/385/EØF af 20. juni 1990 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om aktive, implantable medicinske anordninger (EFT L 189 af 20.7.1990, s. 17).

 

3 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 98/79/EF af 27. oktober 1998 om medicinsk udstyr til in vitro-diagnostik (EFT L 331 af 7.12.1998, s. 1).

Begrundelse

Henvisningerne til de hidtil gældende direktiver skal tilpasses til det forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om medicinsk udstyr og om ændring af direktiv 2001/83/EF, forordning (EF) nr. 178/2002 og forordning (EF) nr. 1223/2009, som for tiden drøftes og endnu ikke er vedtaget, og til forslaget til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om in vitro-diagnostik.

Ændringsforslag  44

Forslag til forordning

Artikel 2 – stk. 3 – litra i a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

ia) Byggevarer, som omhandlet i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 305/20111

 

_______

 

1 Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 305/2011 af 9. marts 2011 om fastlæggelse af harmoniserede betingelser for markedsføring af byggevarer og om ophævelse af Rådets direktiv 89/106/EØF (EUT L 88 af 4.4.2011, s. 5).

Ændringsforslag  45

Forslag til forordning

Artikel 3 – nr. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1) "sikkert produkt": ethvert produkt, som under almindelige eller rimeligt forudsigelige anvendelsesbetingelser for det pågældende produkt, herunder anvendelsens varighed og eventuelt ibrugtagning, installering og vedligeholdelseskrav, ikke frembyder nogen risiko eller kun minimale risici, der er forenelige med produktets anvendelse, og som under hensyntagen til et højt beskyttelsesniveau for forbrugernes sikkerhed og sundhed anses for acceptable

1) "sikkert produkt": ethvert autentisk produkt, som overholder EU-harmoniseringslovgivningen vedrørende sundhed og sikkerhed. Hvis der ikke findes en sådan lovgivning, er det ethvert produkt, som under almindelige eller rimeligt forudsigelige anvendelsesbetingelser for det pågældende produkt, herunder anvendelsens varighed og eventuelt ibrugtagning, installering og vedligeholdelses-, uddannelses- og overvågningskrav, ikke frembyder nogen risiko eller kun minimale risici, der er forenelige med produktets anvendelse, og som under hensyntagen til et højt beskyttelsesniveau for forbrugernes sikkerhed og sundhed anses for acceptable

Begrundelse

Risk assessment should focus on enforcing applicable legislation and minimising room for interpretation by local market surveillance authorities. The suggested amendment: clarifies the first chronological step of the Market Surveillance’s risk assessment: to determine whether the product is covered by applicable Union harmonisation legislation; •eliminates any area of legal conflict between this Regulation and Union harmonisation legislation, which already specifies the scope, extent and limitations to market operators’ obligations; •eliminates non-transparent and discretionary room for interpretation of concepts not defined in this Regulation such as “reasonable and acceptable”; “under normal and reasonably foreseeable conditions of use”; or “duration of use”; •removes reference to aspects of the risks not necessarily depending on the person liable for placing the product on the market: “putting into service, installation and maintenance”.

Ændringsforslag  46

Forslag til forordning

Artikel 3 – nr. 1 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

1a) "produktmodel": produkter, der anses for at være entydige, selv om de har identiske eller ens væsentlige egenskaber med forskelle, som ikke indvirker på deres sikkerhedsniveau, medmindre andet bevises af fabrikanten eller importøren

Begrundelse

Begrebet model er en hjørnesten i markedsovervågningsmyndighedernes arbejde. Afprøvning og overvågning udføres efter modeller. En række markedsdeltagere besidder imidlertid ingen modelidentifikation eller mangedobler antallet af modeller for produkter, der faktisk er tilsvarende, hvilket hæmmer arbejdet for markedsovervågningsmyndighederne og afskrækker dem fra at foretage kontrol, da det øger det ressourceniveau, som de har brug for til at foretage kontrol.

Ændringsforslag  47

Forslag til forordning

Artikel 3 – nr. 17

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

17) "alvorlig risiko": en risiko, der kræver hurtig indgriben og opfølgning, herunder tilfælde, hvor følgerne ikke nødvendigvis kan observeres med det samme.

17) "alvorlig risiko": enhver alvorlig risiko, som kræver de offentlige myndigheders omgående indgriben, herunder risici, der ikke har øjeblikkelige virkninger.

(Denne formulering svarer til artikel 2, litra d), i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/95/EF af 3. december 2001 om produktsikkerhed i almindelighed.)

Ændringsforslag  48

Forslag til forordning

Artikel 4 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Artikel 4a

 

Forbud mod markedsføring, import og fremstilling eller eksport af fødevarekopiprodukter

 

Medlemsstaterne træffer alle nødvendige foranstaltninger til at forbyde markedsføring, import, fremstilling eller eksport af produkter, der, skønt de ikke er en fødevare, ligner en fødevare og kan forveksles med fødevarer på grund af form, lugt, farve, udseende, emballage, mærkning, volumen eller størrelse eller andre karakteristika og herigennem være til fare for forbrugernes sundhed eller sikkerhed.

Se formulering i Rådets direktiv 87/357/EØF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om produkter, der på grund af deres ydre fremtræden kan forveksles med andre produkter og herigennem være til fare for forbrugernes sundhed eller sikkerhed.

Begrundelse

Eftersom denne forordning ophæver direktiv 87/357/EØF om fødevarekopiprodukter og omsætter dette i aspekter vedrørende vurdering af produkter (Artikel 6, litra e), i denne forordning), er det uklart, hvorvidt markedsføring, import og fremstilling eller eksport af fødevarekopiprodukter fortsat vil være forbudt. Med dette ændringsforslag vil forbuddet som anført i direktiv 87/357/EØF fortsætte i denne forordning.

Ændringsforslag  49

Forslag til forordning

Artikel 5 – litra a a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

aa) hvis det er ægte i den forstand, at produktet eller enhver præsentation af produktet ikke er forsynet med et varemærke, som er identisk med eller svarer til et registreret varemærke for dette produkt, uden tilladelse fra varemærkeindehaveren og dermed ikke vildleder forbrugerne med hensyn til produktets virkelige identitet

Ændringsforslag  50

Forslag til forordning

Artikel 5 – litra c

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

c) i mangel af krav fastsat i eller i henhold til EU-harmoniseringslovgivning, jf. litra a), og europæiske standarder, jf. litra b), for så vidt angår de risici, der er omfattet af sundheds- og sikkerhedskrav fastsat i lovgivningen i den medlemsstat, hvor produktet gøres tilgængeligt på markedet, hvis det er i overensstemmelse med sådanne nationale krav.

c) i mangel af krav fastsat i eller i henhold til EU-harmoniseringslovgivning, jf. litra a), og europæiske standarder, jf. litra b), for så vidt angår de risici, der er omfattet af sundheds- og sikkerhedskrav fastsat i lovgivningen i den medlemsstat, hvor produktet gøres tilgængeligt på markedet, hvis det opfylder sådanne nationale regler, forudsat at de er i overensstemmelse med EU-lovgivningen.

Ændringsforslag  51

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 1 – afsnit 1 – litra a

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a) produktets karakteristika, herunder dets sammensætning og emballering samt monteringsvejledning og eventuelt installerings- og vedligeholdelsesanvisninger

a) produktets karakteristika, herunder dets autenticitet, sammensætning og emballering samt monteringsvejledning og eventuelt installerings- og vedligeholdelsesanvisninger

Begrundelse

Autenticiteten er en sikkerhed for forbrugeren, da den bidrager til at garantere produktets oprindelse og overensstemmelse og derfor bør udgøre en integrerende del af evalueringskriterierne i forbindelse med produktsikkerhed.

Ændringsforslag  52

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 1 – afsnit 1 – litra d

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

d) de kategorier af forbrugere, for hvem anvendelse af produktet udgør en risiko, navnlig sårbare forbrugere

d) karakteristika for de forbrugere, for hvem anvendelse af produktet udgør en risiko under rimeligt forudsigelige betingelser, navnlig sårbare forbrugere

Begrundelse

Den bredere definition af sårbare forbrugere er taget fra betragtning 13 i nærværende forordning.

Ændringsforslag  53

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 1 – afsnit 1 – litra e

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

e) produktets udseende, og især hvis et produkt, skønt det ikke er en fødevare, ligner en fødevare og kan forveksles med fødevarer på grund af form, lugt, farve, udseende, emballage, mærkning, volumen eller størrelse eller andre karakteristika.

e) produktets udseende, og især hvis et produkt:

 

- skønt det ikke er en fødevare, ligner en fødevare og kan forveksles med fødevarer på grund af form, lugt, farve, udseende, emballage, mærkning, volumen eller størrelse eller andre karakteristika, eller

 

- skønt det ikke er udviklet til eller beregnet til brug for børn, ligner et produkt, der på grund af dets design, indpakning eller karakteristika er almindeligt anerkendt som havende en tiltrækkende virkning på børn.

Begrundelse

Ethvert produkt kan virke "tiltrækkende på børn" af den simple årsag, at børn ofte er interesseret i genstande, som voksne bruger. Det gør det vanskeligt at vurdere, om et produkt "virker tiltrækkende på børn". Det er derfor kun, når produktets udseende klart ligner et stykke legetøj, at særlige forholdsregler/advarsler bør overvejes af fabrikanten.

Ændringsforslag  54

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 2 – litra a

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a) den nyeste viden og teknologi

udgår

(se ændringsforslag til artikel 6, stk. 1 a (nyt), af den samme forslagsstiller)

Begrundelse

Flyttet til slutningen af listen. Selv om det er vigtigt at vurdere den nyeste viden og teknologi, bør det ikke være de første aspekter, der vurderes. Den nyeste viden vil normalt opnå en højere grad af sikkerhed. Et produkt kan imidlertid stadig betragtes som sikkert, hvis andre produkter med endnu højere sikkerhedsstandarder findes på markedet. Dette ændringsforslag er også medtaget i ændringsforslaget til artikel 6, stk. 1 a (nyt), af samme forslagsstiller.

Ændringsforslag  55

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 2 – litra a a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

aa) den sikkerhed, som forbrugerne med rimelighed kan forvente med hensyn til produktets art, sammensætning og anvendelsesformål

(Se ændringsforslag til artikel 6, stk. 2, litra h). Teksten er blevet ændret)

Ændringsforslag  56

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 2 – litra b a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

ba) de væsentlige krav i standardiseringsanmodningerne til de europæiske standardiseringsorganer i overensstemmelse med artikel 16 i denne forordning, så længe Kommissionen endnu ikke har offentliggjort en henvisning til den harmoniserede standard i Den Europæiske Unions Tidende

Begrundelse

I den periode, hvor en standard udarbejdes, kan en undersøgelse af overholdelsen af de væsentlige krav i standardiseringsmandaterne udgøre en nyttig indikator for et produkts sikkerhed.

Ændringsforslag  57

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 2 – litra g a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

ga) hvis produktet, produktkategorier eller grupper af produkter har medført skader, der er anmeldt i den fælleseuropæiske database over personskader, der er oprettet i medfør af forordning (EU) nr. ... / ... af ... *.

 

_____________

 

* EUT: Indsæt venligst nummer på forordningen om markedsovervågning af produkter (2013/0048(COD)).

Begrundelse

Etableringen af en fælleseuropæisk database over personskader bør medtages i en kommende forordning om markedsovervågning af produkter (COM(2013)0075).

Ændringsforslag  58

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 2 – litra h

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

h) den sikkerhed, som forbrugerne med rimelighed kan forvente.

udgår

Begrundelse

Ændring af rækkefølgen af de aspekter, der skal tages i betragtning i forbindelse med en vurdering af et produkts overholdelse af sikkerhedskravene.

Ændringsforslag  59

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 2 – litra h a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

ha) den nyeste viden og teknologi.

(se ændringsforslag til artikel 6, stk. 1 a (nyt), af den samme forslagsstiller)

Begrundelse

Flyttet til slutningen af listen. Selv om det er vigtigt at vurdere den nyeste viden og teknologi, bør det ikke være de første aspekter, der vurderes. Den nyeste viden vil normalt opnå en højere grad af sikkerhed. Et produkt kan imidlertid stadig betragtes som sikkert, hvis andre produkter med endnu højere sikkerhedsstandarder findes på markedet. Dette ændringsforslag er også medtaget i ændringsforslaget til artikel 6, stk. 1 a (nyt), af samme forslagsstiller.

Ændringsforslag  60

Forslag til forordning

Artikel 6 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Artikel 6a

 

"EU Safety Tested"-mærkning

 

1. "EU Safety Tested"-mærkningen er en frivillig ekstra ordning for de erhvervsdrivende og må kun påføres af fabrikanten eller dennes bemyndigede repræsentant.

 

2. "EU Safety Tested"-mærkningen må kun anbringes på forbrugerprodukter, der er omfattet af denne forordning, og ikke på andre produkter. "EU Safety Tested"-mærkningen anbringes efter repræsentativ stikprøvekontrol af de produkter, der bringes i omsætning, med tilfældig udtagelse under tilsyn af en retsembedsmand, en myndighed eller et hvilket som helst andet akkrediteret tredjepartsorgan, der er udpeget af medlemsstaten og meddelt Kommissionen.

 

3. Fabrikanten indikerer ved påførelse af "EU Safety Tested"-mærket, at produktet er blevet testet og fundet i overensstemmelse med de sikkerhedskrav, der er fastsat i denne forordning, af en akkrediteret, anmeldt tredjepartsorgan, der er ansvarlig for tildeling af mærket og for certificering af og tilsyn med det specifikke produkts overholdelse af de i denne forordning fastsatte sikkerhedskrav.

 

4. Produkter, der er testet af tredjepartsorganer i forbindelse med nationale produktsikkerhedskrav i medlemsstaterne, tildeles de facto "EU Safety Testet"-mærket.

 

5. Medlemsstaterne sikrer, at ordningen for anvendelse af "EU Safety Testet"-mærkningen gennemføres korrekt, og tager passende skridt i tilfælde af uretmæssig anvendelse af mærkningen. Tredjepartsorganer, der udfører stikprøvetest, er ansvarlige for resultaterne af disse test, for tildelingen af mærket og for det specifikke produkts overholdelse af de i denne forordning fastlagte sikkerhedskrav. Medlemsstaterne indfører desuden sanktioner for overtrædelser, herunder strafferetlige sanktioner for alvorlige overtrædelser. Disse sanktioner skal stå i forhold til, hvor alvorlig overtrædelsen er, og have en effektiv afskrækkende virkning mod uretmæssig anvendelse.

 

 

6. Der må ikke på et produkt anbringes mærker, tegn eller angivelser, som kan vildlede tredjemand om "EU Safety Testet"-mærkets betydning eller form. Der kan anbringes andre mærkninger på produktet, forudsat at synligheden, læsbarheden og betydningen af "EU Safety Testet"-mærket ikke derved forringes.

 

7. Kommissionen godkender årligt ved hjælp af gennemførelsesretsakter de nationale produktsikkerhedsordninger, som fastlagt i denne artikels stk. 4.

Begrundelse

CE-mærkningen sender et signal til forbrugerne om, at produktet er sikkert. CE-mærket er dog kun producentens angivelse af, at han tager ansvaret for produktets overensstemmelse med alle gældende krav i den relevante lovgivning. Den foreslåede "EU Safety Testet"-mærkning vil være et supplement til CE-mærket, som angiver, at det mærkede produkt er blevet testet af en uafhængig tredjepart og fundet sikkert af et kompetent organ.

Ændringsforslag  61

Forslag til forordning

Artikel 7 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Oprindelseslandet, jf. stk. 1, fastlægges i overensstemmelse med bestemmelserne om varers ikke-præferenceoprindelse i artikel 23-25 i Rådets forordning (EØF) nr. 2913/92 om indførelse af en EF-toldkodeks.

2. Oprindelseslandet, jf. stk. 1, fastlægges i overensstemmelse med bestemmelserne om varers ikke-præferenceoprindelse i artikel 52-55, herunder de delegerede retsakter, der skal vedtages i henhold til artikel 55 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/20131.

 

_____

 

1 Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 af 9. oktober 2013 om EU-toldkodeksen (EUT L 269 af 10.10.2013, s. 1).

Ændringsforslag  62

Forslag til forordning

Artikel 7 – stk. 3 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

3a. Fabrikanter, der agter at angive oprindelseslandet, har mulighed for kun at gøre dette på engelsk (med angivelsen "Made in [land]"), da dette er let forståeligt for forbrugerne.

Ændringsforslag  63

Forslag til forordning

Artikel 8 – stk. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Med henblik på at beskytte forbrugernes sundhed og sikkerhed foretager fabrikanten, i overensstemmelse med graden af de potentielle risici ved det pågældende produkt, stikprøvekontrol af produkter, der gøres tilgængelige på markedet, undersøger klager og fører register over klager, produkter, der ikke opfylder kravene, og produkttilbagekaldelser og holder distributørerne orienteret om denne overvågning.

3. Med henblik på at beskytte forbrugernes sundhed og sikkerhed foretager fabrikanten, i overensstemmelse med graden af de potentielle risici ved det pågældende produkt, stikprøvekontrol af tilfældigt udtagne produkter, der gøres tilgængelige på markedet, under tilsyn af en retsembedsmand eller en hvilken som helst anden kvalificeret person, der er udpeget af medlemsstaten, undersøger klager og fører register over klager, produkter, der ikke opfylder kravene, og produkttilbagekaldelser og holder distributørerne orienteret om denne overvågning. Denne dokumentation skal efter anmodning stilles til rådighed for markedsovervågningsmyndighederne.

Ændringsforslag  64

Forslag til forordning

Artikel 8 – stk. 3 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

3a. Når de produkter, der gøres tilgængelige på markedet, er eller har været genstand for en kommissionsafgørelse i henhold til artikel 12 i forordning (EU) nr. .../...*, skal fabrikanten eller eventuelt importøren, for at beskytte forbrugernes sundhed og sikkerhed og i overensstemmelse med graden af de potentielle risici ved det pågældende produkt, mindst én gang om året foretage repræsentativ stikprøvekontrol af produkter, der gøres tilgængelige på markedet, under tilsyn af en retsembedsmand eller en hvilken som helst anden kvalificeret person, der er udpeget af medlemsstaten.

 

__________

 

* EUT: Indsæt venligst nummer på forordningen om markedsovervågning af produkter (2013/0048(COD)).

Ændringsforslag  65

Forslag til forordning

Artikel 8 – stk. 4 – afsnit 1 – indledning

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Fabrikanten udarbejder teknisk dokumentation i overensstemmelse med de potentielle risici ved produktet. Den tekniske dokumentation skal, alt efter hvad der er relevant, indeholde:

Fabrikanten udarbejder teknisk dokumentation i overensstemmelse med de potentielle risici ved produktet. Den tekniske dokumentation skal indeholde:

Ændringsforslag  66

Forslag til forordning

Artikel 8 – stk. 5

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

5. Fabrikanten opbevarer i en periode på ti år efter, at produktet er blevet bragt i omsætning, den tekniske dokumentation og stiller den efter anmodning til rådighed for markedsovervågningsmyndighederne.

5. Fabrikanten opbevarer i en periode på ti år efter, at produktet er blevet bragt i omsætning, den tekniske dokumentation i papirformat eller elektronisk format, så den står til rådighed for markedsovervågningsmyndighederne, og stiller den til rådighed for disse myndigheder, hvis de indgiver en begrundet anmodning herom.

Ændringsforslag  67

Forslag til forordning

Artikel 8 – stk. 6 – afsnit 1 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Når oplysningerne til identifikation af produktet ikke findes på selve produktet, anfører fabrikanterne på en tilstrækkelig synlig måde, at det medium, hvorpå oplysningerne findes, bør gemmes.

Ændringsforslag  68

Forslag til forordning

Artikel 8 – stk. 6 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

6a. Fabrikanter af produkter, der er genstand for en kommissionsafgørelse i henhold til artikel 12 i forordningen (EU) nr. .../...*, udarbejder en fortegnelse over produktmodeller, ledsaget af et fotografi, og stiller den til rådighed for offentligheden og andre erhvervsdrivende på en passende måde.

 

Fabrikanten stiller efter anmodning dokumentation til rådighed for markedsovervågningsmyndighederne og for enhver erhvervsdrivende, som han leverer sine produkter til, vedrørende tilstedeværelsen af betydelige afgørende forskelle mellem produktmodellerne, jf. definitionen i artikel 3, stk. 2, i denne forordning.

 

__________

 

* EUT: Indsæt venligst nummer på forordningen om markedsovervågning af produkter (2013/0048(COD)).

Ændringsforslag  69

Forslag til forordning

Artikel 8 – stk. 8 – afsnit 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Fabrikanten sikrer, at hans produkt ledsages af en brugsanvisning og sikkerhedsinformation på et for forbrugeren letforståeligt sprog fastsat af den medlemsstat, hvor produktet gøres tilgængeligt, medmindre produktet kan anvendes på sikker vis og som tiltænkt af fabrikanten uden en sådan brugsanvisning og sikkerhedsinformation.

Fabrikanten sikrer, at hans produkt ledsages af en brugsanvisning og sikkerhedsinformation, der skal være rettet mod forbrugeren på en klar og forståelig måde og på et for forbrugeren letforståeligt sprog fastsat af den medlemsstat, hvor produktet gøres tilgængeligt, medmindre produktet kan anvendes på sikker vis og som tiltænkt af fabrikanten uden en sådan brugsanvisning og sikkerhedsinformation.

Begrundelse

Den slettede sætning er en del af Artikel R2, stk. 7, i afgørelse 768/2008/EF.

Ændringsforslag  70

Forslag til forordning

Artikel 8 – stk. 9

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

9. Hvis en fabrikant finder eller har grund til at tro, at et produkt, han har bragt i omsætning, ikke er sikkert eller på anden måde ikke er i overensstemmelse med denne forordning, træffer han straks de nødvendige korrigerende foranstaltninger for at bringe det pågældende produkt i overensstemmelse med de gældende krav eller om nødvendigt trække det tilbage fra markedet eller kalde det tilbage. Derudover underretter fabrikanten, når produktet ikke er sikkert, straks markedsovervågningsmyndighederne i de medlemsstater, hvor han har gjort produktet tilgængeligt, herom og giver nærmere oplysninger om især den sundheds- og sikkerhedsmæssige risiko og alle korrigerende foranstaltninger, der er truffet.

9. Fabrikanten sikrer, at han har procedurer for korrigerende foranstaltninger, tilbagetrækning eller tilbagekaldelse af sine produkter. Hvis en fabrikant finder eller har grund til at tro, at et produkt, han har bragt i omsætning, ikke er sikkert eller på anden måde ikke er i overensstemmelse med denne forordning, træffer han straks de nødvendige korrigerende foranstaltninger for at bringe det pågældende produkt i overensstemmelse med de gældende krav eller om nødvendigt trække det tilbage fra markedet eller kalde det tilbage, og han advarer forbrugere, der er i fare som følge af produktets manglende overensstemmelse. Derudover underretter fabrikanten, når produktet ikke er sikkert, straks markedsovervågningsmyndighederne i de medlemsstater, hvor han har gjort produktet tilgængeligt, herom og giver nærmere oplysninger om især den sundheds- og sikkerhedsmæssige risiko og alle korrigerende foranstaltninger, der er truffet, og om resultaterne af sådanne korrigerende foranstaltninger.

(Se formulering i artikel 5, stk. 1, litra b), i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/95/EF af 3. december 2001 om produktsikkerhed i almindelighed.)

Ændringsforslag  71

Forslag til forordning

Artikel 9 – stk. 2 – litra a

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a) efter anmodning fra en markedsovervågningsmyndighed at give denne al den information og dokumentation, der er nødvendig for at godtgøre produktets overensstemmelse med lovgivningen

a) efter begrundet anmodning fra en markedsovervågningsmyndighed at give denne al den information og dokumentation, der er nødvendig for at godtgøre produktets overensstemmelse med lovgivningen

Ændringsforslag  72

Forslag til forordning

Artikel 10 – stk. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Importørens navn, registrerede firmanavn eller registrerede varemærke og kontaktadresse skal fremgå af produktet eller, hvis dette ikke er muligt, af emballagen eller af et dokument, der ledsager produktet. Importøren sikrer, at ingen supplerende mærkning skjuler oplysningerne i fabrikantens mærkning.

3. Importørens navn, registrerede firmanavn eller registrerede varemærke og kontaktadresse skal fremgå af produktet eller af emballagen eller af et dokument, der ledsager produktet. Importøren må ikke skjule eventuelle obligatoriske eller sikkerhedsrelaterede oplysninger fra fabrikanten.

Begrundelse

Sletningen af "hvis dette ikke er muligt" bør sikre importørerne mere fleksibilitet, når de gennemfører bestemmelserne i artikel 10, stk. 3 (de kan anføre oplysningerne på emballagen – og ikke nødvendigvis på produktet – og behøver derfor ikke åbne emballagen). Ændringen af sidste punktum skal forhindre, at importøren på anden vis potentielt skjuler afgørende oplysninger (ikke kun ved anvendelse af mærkning – det kan f.eks. ske ved at bruge anden emballage). Desuden bør oplysningerne i denne bestemmelse ikke være begrænset til oplysningerne i mærkningen.

Ændringsforslag  73

Forslag til forordning

Artikel 10 – stk. 6

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

6. Med henblik på at beskytte menneskers sundhed og sikkerhed foretager importøren, i overensstemmelse med graden af de potentielle risici ved det pågældende produkt, stikprøvekontrol af markedsførte produkter, undersøger klager og fører register over klager, produkter, der ikke opfylder kravene, og produkttilbagekaldelser og holder distributørerne orienteret om denne overvågning.

6. Med henblik på at beskytte menneskers sundhed og sikkerhed foretager importøren, i overensstemmelse med graden af de potentielle risici ved det pågældende produkt, stikprøvekontrol af tilfældigt udtagne markedsførte produkter, undersøger klager og fører register over klager, produkter, der ikke opfylder kravene, og produkttilbagekaldelser og holder distributørerne orienteret om denne overvågning.

Ændringsforslag  74

Forslag til forordning

Artikel 10 – stk. 7

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

7. Hvis en importør finder eller har grund til at tro, at et produkt, han har bragt i omsætning, ikke er sikkert eller på anden måde ikke er i overensstemmelse med denne forordning, træffer han straks de nødvendige korrigerende foranstaltninger for at bringe det pågældende produkt i overensstemmelse med de gældende krav eller om nødvendigt trække det tilbage fra markedet eller kalde det tilbage. Derudover underretter importøren, når produktet ikke er sikkert, straks markedsovervågningsmyndighederne i de medlemsstater, hvor han har gjort produktet tilgængeligt, herom og giver nærmere oplysninger om især den sundheds- og sikkerhedsmæssige risiko og alle korrigerende foranstaltninger, der er truffet.

7. Hvis en importør finder eller har grund til at tro, at et produkt, han har bragt i omsætning, ikke er sikkert eller på anden måde ikke er i overensstemmelse med denne forordning, træffer han straks de nødvendige korrigerende foranstaltninger for at bringe det pågældende produkt i overensstemmelse med de gældende krav eller om nødvendigt trække det tilbage fra markedet eller eventuelt kalde det tilbage. Derudover underretter importøren, når produktet ikke er sikkert, straks markedsovervågningsmyndighederne i de medlemsstater, hvor han har gjort produktet tilgængeligt, herom og giver nærmere oplysninger om især den sundheds- og sikkerhedsmæssige risiko og alle korrigerende foranstaltninger, der er truffet, og om resultaterne af sådanne korrigerende foranstaltninger.

(se ændringsforslag til artikel 8, stk. 9, og artikel 11, stk. 5, af den samme forslagsstiller)

Begrundelse

Formuleringen "om nødvendigt" skaber retlig usikkerhed, da den kan læses som en yderligere betingelse for anvendelsen af korrigerende foranstaltninger.

Ændringsforslag  75

Forslag til forordning

Artikel 10 – stk. 8

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

8. Importøren opbevarer i en periode på ti år efter, at produktet er blevet bragt i omsætning, den tekniske dokumentation og stiller den efter anmodning til rådighed for markedsovervågningsmyndighederne.

8. Importøren opbevarer i en periode på ti år efter, at produktet er blevet bragt i omsætning, den tekniske dokumentation i papirformat eller elektronisk format, så den står til rådighed for markedsovervågningsmyndighederne, og stiller den til rådighed for disse myndigheder, hvis de indgiver en begrundet anmodning herom.

(Se formulering i artikel R4, stk. 8, i Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 768/2008/EF af 9. juli 2008 om fælles rammer for markedsføring af produkter.)

Begrundelse

Dette er en tilpasning til afgørelsens artikel R4, stk. 8.

Ændringsforslag  76

Forslag til forordning

Artikel 11 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Distributøren kontrollerer, inden han gør et produkt tilgængeligt på markedet, at fabrikanten og importøren har overholdt kravene i artikel 8, stk. 6, 7 og 8, og artikel 10, stk. 3 og 4, alt efter hvad der er relevant.

2. Distributøren kontrollerer, inden han gør et produkt tilgængeligt på markedet, at produktet er forsynet med de obligatoriske oplysninger, der er fastsat i artikel 8, stk. 6, 7 og 8, og artikel 10, stk. 3 og 4, alt efter hvad der er relevant. Distributøren må ikke skjule obligatoriske eller sikkerhedsrelaterede oplysninger afgivet af fabrikanten eller importøren.

Begrundelse

Distributøren bør være underlagt samme forpligtelse som importøren (artikel 10, stk. 3) og må ikke skjule afgørende oplysninger afgivet af fabrikanten eller importøren.

Ændringsforslag  77

Forslag til forordning

Artikel 11 – stk. 4 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

4a. Med henblik på at beskytte forbrugernes sundhed og sikkerhed kan distributørerne, i overensstemmelse med graden af de potentielle risici ved det pågældende produkt, foretage stikprøvekontrol af produkter, der gøres tilgængelige på markedet.

Begrundelse

Det er ikke hensigtsmæssigt at forpligte distributørerne til at afprøve produkterne. Til gengæld bør denne forordning i overensstemmelse med aktuel praksis tilskynde dem til at gøre det, navnlig hvad angår produkter, der kan indebære en risiko.

Ændringsforslag  78

Forslag til forordning

Artikel 11 – stk. 5

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

5. Hvis en distributør finder eller har grund til at tro, at et produkt, han har gjort tilgængeligt på markedet, ikke er sikkert eller ikke er i overensstemmelse med artikel 8, stk. 6, 7 og 8, og artikel 10, stk. 3 og 4, alt efter hvad der er relevant, sikrer han, at de nødvendige korrigerende foranstaltninger træffes for at bringe produktet i overensstemmelse med de gældende krav eller om nødvendigt trække det tilbage fra markedet eller kalde det tilbage. Derudover underretter distributøren, når produktet ikke er sikkert, straks fabrikanten eller importøren, alt efter hvad der er relevant, og markedsovervågningsmyndighederne i de medlemsstater, hvor han har gjort produktet tilgængeligt, herom og giver nærmere oplysninger om især den sundheds- og sikkerhedsmæssige risiko og alle korrigerende foranstaltninger, der er truffet.

5. Hvis en distributør finder eller har grund til at tro, at et produkt, han har gjort tilgængeligt på markedet, ikke er sikkert eller ikke er i overensstemmelse med artikel 8, stk. 6, 7 og 8, og artikel 10, stk. 3 og 4, alt efter hvad der er relevant, sikrer han straks, at de nødvendige korrigerende foranstaltninger træffes for at bringe produktet i overensstemmelse med de gældende krav eller om nødvendigt trække det tilbage fra markedet eller kalde det tilbage. Derudover underretter distributøren, når produktet ikke er sikkert, straks fabrikanten eller importøren, alt efter hvad der er relevant, og markedsovervågningsmyndighederne i de medlemsstater, hvor han har gjort produktet tilgængeligt, herom og giver nærmere oplysninger om især den sundheds- og sikkerhedsmæssige risiko og alle korrigerende foranstaltninger, der er truffet, og om resultaterne af sådanne korrigerende foranstaltninger.

Begrundelse

Der bør gælde samme forpligtelse med hensyn til reaktionsevne for fabrikanter, importører og distributører (tilføjelse af ordet "straks"). Derudover er det nødvendigt at sikre, at de oplysninger, fabrikanter stiller til rådighed for markedsovervågningsmyndighederne, omfatter resultaterne af de eventuelle korrigerende foranstaltninger, der måtte være truffet, med henblik på at garantere tilstrækkelig oplysning af markedsovervågningsmyndighederne (opfølgning). Samme forpligtelse bør gælde for fabrikanter (artikel 8), importører (artikel 10) og distributører (artikel 11).

Ændringsforslag  79

Forslag til forordning

Artikel 13 – stk. 1 – litra b

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

b) Fabrikanten, importøren eller distributøren kan dokumentere, at risikoen er under fuld kontrol, og at produktet ikke længere er til fare for menneskers sikkerhed og sundhed.

b) Fabrikanten, importøren eller distributøren kan dokumentere, at risikoen reelt er under kontrol med henblik på at forhindre farer for menneskers sikkerhed og sundhed.

 

Begrundelse

Det er umuligt at opnå fuld kontrol i praksis. Ordlyden bør derfor ændres for at sikre de erhvervsdrivendes retssikkerhed.

Ændringsforslag  80

Forslag til forordning

Artikel 13 – stk. 1 – litra c

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

c) Årsagen til risikoen ved produktet er af en sådan art, at myndighederne og offentligheden ikke kan udnytte kendskabet hertil på en nyttig måde.

udgår

Begrundelse

Det er næsten umuligt at definere, hvad der repræsenterer nyttig information til myndighederne og offentligheden.

Ændringsforslag  81

Forslag til forordning

Artikel 14 – stk. 1 – indledning

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Efter anmodning identificerer erhvervsdrivende over for markedsovervågningsmyndighederne:

1. Efter anmodning giver erhvervsdrivende markedsovervågningsmyndighederne følgende oplysninger:

Begrundelse

Oplysninger om det berørte antal produkter og alle tilgængelige oplysninger om sporbarhed er særlig nyttige i forbindelse med evaluering af risikoen og målretning af kontrollen.

Ændringsforslag  82

Forslag til forordning

Artikel 14 – stk. 2 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

2a. Når erhvervsdrivende forelægger de oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, behandler markedsovervågningsmyndighederne oplysningerne som fortrolige.

Begrundelse

For mange distributører og grossister er det en forretningshemmelighed, hvem der leverer produkter til dem, og hvem de leverer produkter til. Det er derfor nødvendigt at beskytte deres leverandørers identitet. De oplysninger, de erhvervsdrivende forelægger, bør kun anvendes af markedsovervågningsmyndighederne, og der må ikke være mulighed for, at kommercielt følsomme oplysninger offentliggøres eller kommer i konkurrenters besiddelse.

Ændringsforslag  83

Forslag til forordning

Artikel 15 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. For visse produkter, produktkategorier eller grupper af produkter, som på grund af deres særlige karakteristika eller særlige distributions- eller anvendelsesbetingelser kan formodes at ville udgøre en alvorlig risiko for menneskers sundhed eller sikkerhed, kan Kommissionen pålægge erhvervsdrivende, der bringer de pågældende produkter i omsætning og gør dem tilgængelige på markedet, at indføre eller tilslutte sig et sporbarhedssystem.

1. For visse produkter, produktkategorier eller grupper af produkter, som på grund af deres særlige karakteristika eller særlige distributions- eller anvendelsesbetingelser kan formodes at ville udgøre en alvorlig risiko for menneskers sundhed eller sikkerhed, og efter, hvor det er relevant, at have hørt relevante interesserede parter kan Kommissionen pålægge erhvervsdrivende, der bringer de pågældende produkter i omsætning og gør dem tilgængelige på markedet, at indføre eller tilslutte sig et sporbarhedssystem.

Begrundelse

Inden Kommissionen stiller forslag om nye krav til sporbarhed, bør den høre relevante interesserede parter, f.eks. erhvervs- og forbrugerorganisationer, med henblik på at udnytte deres ekspertise og tage højde for de praktiske konsekvenser af sådanne krav.

Ændringsforslag  84

Forslag til forordning

Artikel 15 – stk. 3 – litra a

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a) fastlæggelse af produkter, produktkategorier eller grupper af produkter, som kan formodes at ville udgøre en alvorlig risiko for menneskers sundhed og sikkerhed, jf. stk. 1

a) fastlæggelse af produkter, produktkategorier eller grupper af produkter, som kan formodes at ville udgøre en alvorlig risiko for menneskers sundhed og sikkerhed, jf. stk. 1. Kommissionen oplyser i de pågældende delegerede retsakter, om den har anvendt den i Kommissionens afgørelse 2010/15/EU1 omhandlede risikovurderingsmetode, eller, hvis denne metode ikke er hensigtsmæssig i forbindelse med det pågældende produkt, giver en detaljeret beskrivelse af den anvendte metode

 

__________

 

1 Kommissionens afgørelse 2010/15/EU af 16. december 2009 om retningslinjer for forvaltningen af fællesskabssystemet for hurtig udveksling af oplysninger (Rapex), jf. artikel 12 i direktiv 2001/95/EF (direktivet om produktsikkerhed i almindelighed), og notifikationsproceduren, jf. samme direktivs artikel 11 (EUT L 22 af 26.1.2010, s. 1)

Ændringsforslag  85

Forslag til forordning

Artikel 15 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Artikel 15a

 

Kontaktpunkter for produktsikkerhed

 

1. Medlemsstaterne udpeger kontaktpunkter for produktsikkerhed på deres område og giver kontaktoplysninger til de andre medlemsstater og Kommissionen.

 

2. Kommissionen udarbejder og ajourfører regelmæssigt en liste over kontaktpunkterne for produktsikkerhed og offentliggør den i Den Europæiske Unions Tidende. Kommissionen offentliggør desuden disse oplysninger på sit websted.

(Se formuleringen i artikel 9 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 764/2008 af 9. juli 2008 om procedurer for anvendelsen af visse nationale tekniske forskrifter på produkter, der markedsføres lovligt i en anden medlemsstat.

Begrundelse

Det er nødvendigt at udvide anvendelsesområdet for produktkontaktpunkterne ved at lette uddannelse om produktsikkerhedslovgivning og overføre information på tværs af brancher og til de erhvervsdrivende.

Ændringsforslag  86

Forslag til forordning

Artikel 15 b (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Artikel 15b

 

Kontaktpunkterne for produktsikkerheds opgaver

 

1. Kontaktpunkterne for produktsikkerhed oplyser på anmodning af bl.a. en erhvervsdrivende eller en kompetent myndighed i en anden medlemsstat følgende:

 

a) de tekniske forskrifter, der finder anvendelse på en specifik type produkter i det område, hvor disse kontaktpunkter for produktsikkerhed er etableret, og oplysninger om, hvorvidt den pågældende produkttype er omfattet af et krav om forudgående godkendelse i henhold til lovgivningen i deres medlemsstat, samt oplysninger om princippet om gensidig anerkendelse som fastlagt i forordning (EF) nr. 764/2008 og denne forordnings anvendelse på den pågældende medlemsstats område

 

b) kontaktoplysninger for de kompetente myndigheder i denne medlemsstat, således at de kan kontaktes direkte, herunder også oplysninger vedrørende de myndigheder, der er ansvarlige for overvågning af gennemførelsen af de pågældende tekniske forskrifter i den pågældende medlemsstat

 

c) de retsmidler, der normalt er til rådighed i den pågældende medlemsstat i tilfælde af tvist mellem de kompetente myndigheder og en erhvervsdrivende.

 

2. Kontaktpunkterne for produktsikkerhed besvarer senest femten arbejdsdage efter modtagelsen alle de i stk. 1 omhandlede anmodninger.

 

3. Kontaktpunktet for produktsikkerhed i den medlemsstat, hvor den pågældende erhvervsdrivende lovligt har markedsført det pågældende produkt, kan forelægge alle relevante oplysninger eller bemærkninger for den erhvervsdrivende eller den kompetente myndighed, jf. artikel 6 i forordning (EF) nr. 764/2008.

 

4. Medlemsstaterne etablerer kontorer inden for rammerne af kontaktpunkterne for produktsikkerhed med henblik på at lette uddannelsen om produktsikkerhedslovgivning og udveksle information på tværs af brancher og for at støtte uddannelse af erhvervsdrivende i produktsikkerhedskrav.

 

5. Kontaktpunkterne for produktsikkerhed må ikke opkræve noget gebyr for deres oplysninger, jf. stk. 1.

(Se formuleringen i artikel 10 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 764/2008 af 9. juli 2008 om procedurer for anvendelsen af visse nationale tekniske forskrifter på produkter, der markedsføres lovligt i en anden medlemsstat.)

Begrundelse

Det er nødvendigt at udvide anvendelsesområdet for produktkontaktpunkterne ved at lette uddannelse om produktsikkerhedslovgivning og overføre information på tværs af brancher og til de erhvervsdrivende.

Ændringsforslag  87

Forslag til forordning

Artikel 16 – stk. 1 – afsnit 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Kommissionen kan anmode et eller flere europæiske standardiseringsorganer om at udarbejde eller henvise til en europæisk standard, som har til formål at sikre, at produkter, der overholder den pågældende standard eller dele deraf, opfylder det almindelige sikkerhedskrav i artikel 4. Kommissionen fastsætter de krav til indholdet, der skal opfyldes i den europæiske standard, der anmodes om, og en tidsfrist for vedtagelse af denne.

Kommissionen kan anmode et eller flere europæiske standardiseringsorganer om at udarbejde eller henvise til en europæisk standard, som har til formål at sikre, at produkter, der overholder den pågældende standard eller dele deraf, opfylder det almindelige sikkerhedskrav i artikel 4. Idet der på passende vis tages hensyn til synspunkterne fra relevante interesserede parter, fastsætter Kommissionen de krav til indholdet, der skal opfyldes i den europæiske standard, der anmodes om, og en tidsfrist for vedtagelse af denne.

(se ændringsforslag til betragtning 24 af samme forslagsstiller)

Begrundelse

Kommissionen bør på passende vis tage hensyn til synspunkterne fra interesserede parter, når der træffes beslutning om indholdet af nye europæiske sikkerhedsstandarder for at sikre, at disse standarder er relevante, forholdsmæssige og effektive.

Ændringsforslag  88

Forslag til forordning

Artikel 18 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Medlemsstaterne fastsætter bestemmelser om sanktioner for overtrædelse af denne forordning og træffer alle nødvendige foranstaltninger til at sikre, at de gennemføres. Sanktionerne skal være effektive, forholdsmæssige og have afskrækkende virkning. Medlemsstaterne giver senest den [indsæt dato - 3 måneder inden den dato, fra hvilken denne forordning finder anvendelse] Kommissionen meddelelse om disse bestemmelser og meddeler omgående senere ændringer af betydning for bestemmelserne.

1. Medlemsstaterne fastsætter bestemmelser om passende sanktioner for overtrædelse af denne forordning og træffer alle nødvendige foranstaltninger til at sikre, at de gennemføres. Medlemsstaterne giver senest den ... * Kommissionen meddelelse om disse bestemmelser og meddeler omgående senere ændringer af betydning for bestemmelserne.

 

_______________

 

* EUT: Indsæt venligst dato: tre måneder inden anvendelsesdatoen for denne forordning.

Ændringsforslag  89

Forslag til forordning

Artikel 18 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Der tages med de i stk. 1 omhandlede sanktioner hensyn til virksomhedernes størrelse og især til små og mellemstore virksomheders situation. Sanktionerne kan skærpes, hvis den pågældende erhvervsdrivende tidligere har begået en lignende overtrædelse, og kan omfatte strafferetlige sanktioner for alvorlige overtrædelser.

 

2. Sanktionerne skal være effektive, stå i rimeligt forhold til overtrædelserne og have afskrækkende virkning. Sanktionerne fastlægges under hensyntagen til overtrædelsens alvor, varighed og i påkommende tilfælde forsætlige karakter. Endvidere tager sanktionerne i betragtning, om den pågældende erhvervsdrivende tidligere har begået en lignende overtrædelse, og kan omfatte strafferetlige sanktioner for alvorlige overtrædelser.

Ændringsforslag  90

Forslag til forordning

Artikel 18 – stk. 2 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

2a. Administrative sanktioner for overtrædelser skal som minimum opveje den økonomiske fordel, der ønskedes opnået gennem overtrædelsen, men må ikke overstige 10 % af den årlige eller skønnede årlige omsætning. Sanktionerne kan være højere end 10 % af den årlige eller skønnede årlige omsætning, hvis det er nødvendigt for at opveje den økonomiske fordel, der ønskedes opnået gennem overtrædelsen. Sanktionerne kan omfatte strafferetlige sanktioner for alvorlige overtrædelser.

Ændringsforslag  91

Forslag til forordning

Artikel 18 – stk. 2 b (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

2b. Medlemsstaterne underretter Kommissionen om arten og størrelsen af de sanktioner, der pålægges i henhold til denne forordning, fastslår den faktiske overtrædelse af forordningen og oplyser identiteten af den erhvervsdrivende, der er blevet pålagt sanktioner. Kommissionen stiller uden unødig forsinkelse disse oplysninger til rådighed for offentligheden i elektronisk format og eventuelt i andre formater.

 

Kommissionen træffer på grundlag af de modtagne oplysninger i første afsnit foranstaltninger til at offentliggøre og ajourføre en sortliste over erhvervsdrivende, der gentagne gange forsætligt har overtrådt bestemmelserne i denne forordning.

Ændringsforslag  92

Forslag til forordning

Artikel 21 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Senest [fem] år efter anvendelsesdatoen vurderer Kommissionen anvendelsen af denne forordning og indsender en evalueringsrapport til Europa-Parlamentet og Rådet. Det skal i denne rapport vurderes, hvorvidt målene med denne forordning er blevet opfyldt, navnlig med hensyn til at styrke beskyttelsen af forbrugerne mod usikre produkter, under hensyntagen til dens indvirkning på erhvervslivet og især de små og mellemstore virksomheder.

Senest [fem] år efter anvendelsesdatoen og herefter hvert femte år vurderer Kommissionen anvendelsen af denne forordning og indsender en evalueringsrapport til Europa-Parlamentet og Rådet. Det skal i denne rapport vurderes, hvorvidt målene med denne forordning er blevet opfyldt, navnlig med hensyn til at styrke beskyttelsen af forbrugerne mod usikre produkter, jf. artikel 4 i denne forordning, under hensyntagen til dens indvirkning på erhvervslivet og især de små og mellemstore virksomheder. Rapporten skal også vurdere indvirkningerne af og bidragene fra forordning (EU) nr. 1025/2012 inden for rammerne af nærværende forordning.

  • [1]  EUT C 271 af 19.9.2013, s. 81.

BEGRUNDELSE

Indledning

Da Kommissionen stillede sit forslag til forordning om forbrugerproduktsikkerhed den 13. februar 2013, var det midt i en lang og opslidende krise for de europæiske forbrugere og virksomheder. Forslaget placerer sig derved i midten af en debat om regulering eller forenkling af EU-lovgivningen.

Ordførerens ønske er at give et solidt svar på denne grundlæggende og evige debat. Der er fra ordførerens synspunkt ingen tvivl om, at et velfungerende indre marked kræver to grundlæggende komponenter: Sikkerhed for forbrugerne og lige konkurrencevilkår for virksomhederne. Kun gennem regulering og krav kan forbrugerne være sikre. Kun med sikre varer vil forbrugerne blive tilskyndet til at købe flere produkter på det indre marked. Produktsikkerhed er afgørende for at sikre et velfungerende indre marked og herigennem lette vækst for europæiske virksomheder og sikre velstand i EU.

Generelt generel hilser ordføreren Kommissionens forslag velkommen, da det for store deles vedkommende ligger tæt på anbefalingerne i Europa-Parlamentets beslutning om revision af direktivet om produktsikkerhed i almindelighed og markedsovervågning[1]. Forordningen om forbrugerproduktsikkerhed berører en stor del af det indre marked. Som Kommissionen anfører i sin konsekvensanalyse[2], så beløb omfanget af handlen for forbrugerprodukters vedkommende – både harmoniserede og ikke-harmoniserede – inden for EU mellem 2008 og 2010 sig til næsten 1 000 mia. EUR.

Men de europæiske forbrugere føler sig ikke sikre, når de handler på det indre marked. Ifølge Kommissionens undersøgelse foretaget af Eurobarometer i 2012, mente 27 % af forbrugerne, at et betydeligt antal nonfoodforbrugerprodukter på det indre marked var usikre[3].

Endvidere vist den årlige rapport fra 2012 om det hurtige varslingssystem for nonfoodprodukters (Rapex) funktion en stigning på 26 % i indberetninger af produkter til Rapex-systemet i forhold til tallene for 2011[4]. Der er ingen tvivl om, at en del af stigningen skyldes forbedrede markedsovervågningsaktiviteter i medlemsstaterne, men der er heller ingen tvivl om, at antallet af farlige produkter på det indre marked er stigende.

Ordføreren finder dette uacceptabelt, da manglende tillid til det indre marked hæmmer vækst og velstand i Unionen generelt. En vigtig nøgle til at løse dette problem er en velfungerende ordning for produktsikkerhed, der indføres ved denne forordning.

Horisontale spørgsmål

Produktsikkerhedsforordningen som et generelt sikkerhedsnet

For ordføreren er det af allerstørste betydning, at denne forordning fortsat vil fungere som et "sikkerhedsnet" for produktsikkerhed i almindelighed. I den nuværende lovgivning, direktivet om produktsikkerhed[5], understreges det, at direktivet gælder i tilfælde, hvor der mangler mere specifikke sikkerhedsbestemmelser i EU-lovgivningen, og sikrer herigennem sikkerheden for alle produkter, der markedsføres.

Ved at tilpasse de eksisterende bestemmelser til denne forordning vil forbrugerproduktsikkerhedsforordningen have en "paraply"-funktion, der lukker ovennævnte smuthul. Derfor mener ordføreren, at forordningen vil fungere som en bred, lovgivningsmæssig ramme af horisontal karakter for at beskæftige sig med allerede eksisterende eller fremtidige produkter og for at udfylde huller.

Genindførelse af forsigtighedsprincippet

Et sikkerhedsnet for EU-produktlovgivningen skal indeholde effektive sikkerhedskrav. Ordføreren mener imidlertid, at Kommissionens forslag har én stor mangel: Henvisningen til forsigtighedsprincippet i direktivet om produktsikkerhed i almindelighed[6] ved vurderingen af produkters mulige risici er blevet slettet.

Ordføreren finder ikke, at dette er det rette signal at sende til forbrugerne, de erhvervsdrivende og markedsovervågningsmyndigheder. I stedet genindføres forsigtighedsprincippet – som anført i artikel 191, punkt 2, i TEUF – med henblik på at sikre en korrekt behandling af de grundlæggende sikkerhedsmæssige aspekter ved vurderingen af et produkts sikkerhed.

Ved at genindføre forsigtighedsprincippet understreger ordføreren nødvendigheden af at bevare dette horisontale princip og fundamentale hjørnesten for produktsikkerhed og for forbrugernes sikkerhed.

Præcis tilpasning til den nye lovgivningsramme.

En af de vigtigste nyskabelser i Kommissionens forslag om forbrugerproduktsikkerhed er tilpasningen af de erhvervsdrivendes forpligtelser i afgørelse 768/2008/EF[7] til denne forordning. Dette er en nyskabelse, idet afgørelsen – som en del af den nye lovgivningsramme – indtil nu kun er blevet justeret i harmoniseret EU-lovgivning, mens kapitel II i denne forordning kun omfatter ikke-harmoniserede produkter.

Ordføreren finder det afgørende at sikre sammenhæng i hele EU-lovgivningen med hensyn til de erhvervsdrivendes forpligtelser. Derfor skal afgørelsens tilpasning til denne forordning være så præcis som mulig ved at søge ikke at ændre ordlyden af de bestemmelser, der allerede er indført i afgørelsen og omsat i denne forordning.

Øget vægt på designsikkerhed

Produktsikkerhed vil altid være producenternes ansvar. At sikre, at fabrikanterne automatisk overvejer sikkerheden af produktet i projekteringsfasen, kan i høj grad påvirke sikkerheden for produkter på markedet, hvilket sparer ressourcer til markedsovervågning.

Ordføreren vil anmode Kommissionen om at skabe en brugervenlig og effektiv måde for de erhvervsdrivende til at vurdere produkters eventuelle risici, før de markedsfører dem.

Centrale forslag

Ordføreren vil ud over de ovennævnte fire horisontale spørgsmål fokusere på følgende centrale forslag:

Sårbare forbrugere

Sårbare forbrugere på det indre marked skal gives særlig opmærksomhed. Ved vurderingen af produkters sikkerhed er forbrugerens sårbarhed en nøglefaktor for, om et produkt er sikkert eller ej. Endvidere finder ordføreren det nødvendigt i forbindelse med vurderingen af produkters sikkerhed at tage hensyn til begrebet produkter, der virker tiltrækkende på børn.

Oprindelsesland

Forslaget fra Kommissionen indfører krav om angivelse af oprindelsesland på produkterne eller på deres emballage. Ordføreren beholder forslaget som anført i artikel 7, da det er nøglen til at forbedre sporbarheden for markedsovervågningsmyndighederne, forbedre gennemsigtigheden i forsyningskæden og dermed styrke forbrugernes tillid til det indre marked.

CE+-mærkning

CE-mærkningen sender et signal til forbrugerne om, at produktet er sikkert. CE-mærket er dog kun producentens angivelse af, at han tager ansvaret for produktets overensstemmelse med alle gældende krav i den relevante lovgivning. Ordføreren foreslår indførelsen af en ny CE+-mærkning, som angiver, at det mærkede produkt er blevet testet af en uafhængig tredjepart og fundet sikkert af et kompetent organ. Den nye CE+-mærkning vil således være et supplement til den eksisterende CE-mærkning.

Den transatlantiske dialog

Samarbejde med produktsikkerheds- og markedsovervågningsmyndigheder i USA er afgørende for at forbedre den nuværende situation og lovgivningsmæssige ordning i Unionen. Gennem formaliseret samarbejde, dialog og udveksling af bedste praksis kan Unionen lære af USA for så vidt angår bedre og mere effektiv lovgivning. Før fristen for ændringsforslag til denne betænkning vil ordføreren gå ind i en dialog med repræsentanter for den amerikanske regering og vil på det tidspunkt muligvis indføre ændringer vedrørende den transatlantiske dialog.

Kontaktpunkter for produktsikkerhed

I forordning 764/2008 om procedurer for anvendelsen af visse nationale tekniske forskrifter på produkter, der markedsføres lovligt i en anden medlemsstat, etableres der produktkontaktpunkter i de enkelte medlemsstater med henblik på at informere de erhvervsdrivende om reglerne for gensidig anerkendelse, som skitseret i forordningen. Ordføreren mener imidlertid, at det er nødvendigt at udvide anvendelsesområdet for produktkontaktpunkterne ved at lette uddannelse om produktsikkerhedslovgivning og overføre information på tværs af brancher og til de erhvervsdrivende.

Sanktioner

Straffe og sanktioner skal strømlines og øremærkes for at sikre, at de useriøse erhvervsdrivende betaler størstedelen af udgifterne til markedsovervågningsaktiviteter. I dag er det skatteyderne, der betaler prisen for markedsovervågning i EU. I fremtiden er sanktioner afgørende for at forebygge og afskrække useriøse erhvervsdrivende, der starter virksomhed på det indre marked, og de skal samtidig være forholdsmæssige og fair.

Online salg

Endelig understreger ordføreren, at Kommissionen i betragtning af antallet af produkter fra tredjelande, der købes online af forbrugerne, som måske ikke er i overensstemmelse med de europæiske standarder og dermed til fare for forbrugernes sikkerhed og sundhed, bør fokusere på at styrke forbrugernes tillid til e-handel gennem uddannelse og oplysningskampagner.

BILAG – LISTE OVER INDLÆG FRA INTERESSEPARTER

Ansvarsfraskrivelse

Følgende liste af interessenter er sammensat på baggrund af møder, mails og positionspapirer fra januar 2010 indtil fristen for dette udkast til betænkning i juni 2013.

Det skal bemærkes, at listen er ikke udtømmende. Det er lidt umuligt at anføre alle typer af lobbyvirksomhed på ordføreren i denne valgperiode. Desuden har ordføreren i Europa-Parlamentet arbejdet med emnet produktsikkerhed siden 2008. Således er inspirationskilderne varierede og vanskelige at fastslå i deres helhed.

Men ambitionen for denne angivelse af lobbyvirksomhed er for ordføreren på en åben måde at vise, hvorfra inspirationen til dette udkast til betænkning stammer.

Liste over interesseparter

§ ANEC

§ BEUC

§ BUSINESSEUROPE

§ CEN-CENELEC

§ CEOC International

§ Dansk industri

§ Det danske handelskammer

§ Det danske forbrugerråd

§ Den danske sikkerhedsstyrelse

§ Dansk Standard

§ GD SANCO

§ ETUI (European Trade Union Institute)

§ Eurocommerce

§ Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg

§ European Tyre & Rubber Manufacturers' Association

§ Det kommende litauiske formandskab af Det Europæiske Råd i efteråret 2013

§ Det irske formandskab af Det Europæiske Råd i foråret 2013

§ Jean-Philippe MONTFORT, partner i MayerBrown

§ LEGO og TIE (Toy Industries Europe)

§ Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH)

§ Orgalime

§ Østrigs Faste Repræsentation ved Den Europæiske Union

§ Danmarks Faste Repræsentation ved Den Europæiske Union

§ Nederlandenes Faste Repræsentation ved Den Europæiske Union

§ Torben RAHBEK, uafhængig konsulent

§ TÜV

§ UL DEMKO

§ U.S. Consumer Product Safety Commission (CPSC)

§ VELUX Denmark

§ Ordføreren var vært for en morgenmadsdebat i samarbejde med BUSINESSEUROPE og BEUC den 4. juni 2013. For listen over deltagere, kontakt venligst ordførerens kontor.

  • [1]  Europa-Parlamentets beslutning af 8. marts 2011 om revision af direktivet om produktsikkerhed i almindelighed og markedsovervågning (2010/2085(INI)).
  • [2]  Kommissionens arbejdsdokument, konsekvensanalyse, produktsikkerheds- og markedsovervågningspakken SWD(2013) 33, s. 9.
  • [3]  Den årlige rapport fra 2012 om det hurtige varslingssystem for nonfoodprodukters funktion, s. 42.
  • [4]  Den årlige rapport fra 2012 om det hurtige varslingssystem for nonfoodprodukters funktion, kapitel II.
  • [5]  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/95/EF af 3. december 2001 om produktsikkerhed i almindelighed.
  • [6]  Artikel 8, stk. 2, og betragtning 1 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/95/EF af 3. december 2001 om produktsikkerhed i almindelighed.
  • [7]  Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 768/2008/EF af 9. juli 2008 om fælles rammer for markedsføring af produkter.

UDTALELSE fra Udvalget om International Handel (18.9.2013)

til Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse

om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om forbrugerproduktsikkerhed og om ophævelse af Rådets direktiv 87/357/EØF og direktiv 2001/95/EF
(COM(2013)0078 – C7‑0042/2013 – 2013/0049(COD))

Ordfører for udtalelse: Cristiana Muscardini

KORT BEGRUNDELSE

Den frie bevægelighed for sikre, lovlige og ikkeforfalskede forbrugerprodukter er en af Unionens grundpiller og den grundlæggende forudsætning for, at det indre marked fungerer på en måde, der kan genskabe tilliden hos forbrugerne, der, som det er i dag, som følge af et europæisk lovgivningsmæssigt tomrum ikke har ret til at kende oprindelsen af de produkter, de køber.

Formålet med det foreliggende forslag er at tydeliggøre regelsættet for nonfoodforbrugerprodukter under hensyntagen til de erhvervsdrivendes og de nationale myndigheders beføjelser. Disse erhvervsdrivende og myndigheder har brug for en harmonisering af reglerne og kontrolforanstaltningerne og af fortolkningen og anvendelsen af de gældende bestemmelser, idet manglen på en sådan harmonisering udgør en alvorlig forhindring for effektiviteten af markedsovervågningen og følgelig medfører øgede omkostninger for europæiske virksomheder.

Forordningen er ambitiøs og indeholder en række forpligtelser for producenter, importører og distributører for at garantere, at de nødvendige oplysninger altid er klart synlige for forbrugeren, også selv om der stadig står visse uløste spørgsmål tilbage vedrørende gennemførelsen af disse forpligtelser.

Ordføreren finder det positivt, at forslaget til forordning klart afgrænser anvendelsesområdet til at omfatte fabriksfremstillede nonfoodforbrugerprodukter og disses sikkerhed horisontalt betragtet. Faktisk mener ordføreren, at forpligtelsen til at sikre et produkts sporbarhed er en uomgængelig nødvendighed for at gøre det muligt at undgå eller begrænse ulovlig og illoyal handelspraksis. Forpligtelsen indgår i den kontrol af hele forsyningskæden, der som en reaktion på kravene på markedet allerede er på plads for mange europæiske virksomheders vedkommende.

Den obligatoriske angivelse af produkters oprindelse supplerer og skærper de basale krav om sporbarhed, idet den gør det lettere for overvågningsmyndighederne at finde tilbage til fremstillingsstedet og at etablere kontakt til myndighederne i oprindelseslandene inden for rammerne af bilateralt eller multilateralt samarbejde på sikkerhedsområdet. At vide, i hvilket land et produkt er fremstillet, er slet ikke irrelevant for forbrugernes valg, men derimod af grundlæggende betydning for at forstå bæredygtigheden af et produkt i henseende til sociale, miljømæssige og produktionsmæssige standarder samt i henseende til selve produktets kvalitet og sikkerhed. Der er tale om et frit valg, når forbrugeren kan få alle de oplysninger, der tjener til at foretage et informeret køb. Dette er allerede tilfældet i mange lande, som både er vores handelspartnere og vores konkurrenter, hvor strengere oprindelsesbestemmelser har fundet anvendelse lige siden 1920'erne og er obligatoriske for alle varer, også for varer produceret i Europa og importeret i disse lande. USA, Mexico, Canada, Japan og andre er eksempler herpå. Information er ensbetydende med sikkerhed, og informationssikkerhed er vigtig for såvel forbrugernes sundhed som for den industrielle udvikling i Europa.

Imidlertid finder ordføreren, at den risiko, der tages i forordningen, skaber usikkerhed, idet det stadig er usikkert, om sporbarhedsforpligtelserne skal finde anvendelse på alle ikkeharmoniserede produkter uden forskel, eller om der for at sikre forholdsmæssigheden skal ske fritagelse for produkter, hvis risikoniveau er meget lavt, eller som allerede er omfattet af andre direktiver og forordninger.

Som led i forenklingen af lovgivningen bør denne forordnings anvendelsesområde udvides til at omfatte alle ikkeharmoniserede produkter med fødevaresektoren som den eneste undtagelse.

Desuden mener ordføreren, at de metoder, den strenghed og den hast, hvormed medlemsstaterne skal gøre brug af retten til at benytte sanktioner for overtrædelse af forordningen, må præciseres og defineres nøjere. Der bør således fastsættes fælles minimums- og maksimumsniveauer for sanktioner og regler for, på hvilke tidspunkter de skal tages i brug, for at sikre, at erhvervsdrivendes manglende overholdelse af sikkerhedsreglerne får samme konsekvenser, uanset hvilken medlemsstat de er aktive i. Endvidere bør proportionalitetsprincippet justeres, så det baseres på tanken om, at sanktionen skal stå i forhold til mængden af den solgte vare på EU’s territorium og til dens monetære værdi.

EU, hvis grænser er åbne, kan ikke have alt for forskellige bestemmelser for så vidt angår sanktioner over for den samme overtrædelse i handelssektoren, en sektor hvor netop EU næsten har enekompetence.

ÆNDRINGSFORSLAG

Udvalget om International Handel opfordrer Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse, som er korresponderende udvalg, til at optage følgende ændringsforslag i sin betænkning:

Ændringsforslag  1

Forslag til forordning

Betragtning 10 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(10a) For så vidt angår udviklingen af onlinesalg og told på internettet bør opmærksomheden henledes på de vanskeligheder, som markedsovervågningsmyndighederne støder på, når de griber ind over for farlige produkter, der sælges online. Dette er særlig relevant, eftersom det antal produkter fra tredjelande, som forbrugerne køber online, og som ikke overholder europæiske standarder, er stigende og derfor bringer forbrugernes sundhed og sikkerhed i fare. Med henblik på at imødegå disse udfordringer må der indføres tilstrækkelig kontrol med importerede produkter. Med dette formål for øje bør der etableres specifikke værktøjer til toldmyndighederne og til yderligere forbedret samarbejde mellem de retshåndhævende myndigheder. Toldkontrol og markedsovervågning af produkter, der købes på internettet, bør styrkes og standardiseres.

Ændringsforslag  2

Forslag til forordning

Betragtning 13

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(13) Produktsikkerheden bør vurderes under hensyntagen til alle relevante aspekter, navnlig produkternes karakteristika og præsentation samt kategorierne af forbrugere, der kan formodes at ville bruge produkterne, idet der tages hensyn til forbrugernes, navnlig børns, ældres og handicappedes, sårbarhed.

(13) Produktsikkerheden bør vurderes under hensyntagen til alle relevante aspekter, navnlig produkternes karakteristika, sammensætning, ægthed og præsentation samt kategorierne af forbrugere, der kan formodes at ville bruge produkterne, idet der tages hensyn til forbrugernes, navnlig børns, ældres og handicappedes, sårbarhed.

Begrundelse

Angivelse af de materialer, som produktet består af, gør forbrugeroplysningerne fuldstændige. Produktets ægthed og tilstedeværelsen af et registreret varemærke viser desuden, at produktet opfylder kvalitetsstandarder, der er anerkendt på EU-plan.

Ændringsforslag  3

Forslag til forordning

Betragtning 15 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(15a) Når der er tale om produkter, som ikke er omfattet af EU-harmoniseringslovgivning, EU-standarder eller national lovgivning om sikkerheds- og sundhedskrav, bør de erhvervsdrivende vurdere produkternes sikkerhed i henhold til specifikke kriterier, på baggrund af hvilke de definerer det risikoniveau, der er forbundet med de enkelte produkter. Markedsovervågningsmyndighederne bør bistå de erhvervsdrivende i forbindelse med udførelsen af sikkerhedsvurderingen.

Begrundelse

Det er vigtigt, at markedsovervågningsmyndighederne assisterer de erhvervsdrivende (f.eks. fabrikanter, importører osv.) i forbindelse med vurderingen af produktrisici, navnlig når disse produkter ikke er omfattet af harmoniseringslovgivning eller EU-standarder. Især når det gælder importerede produkter, kan det være vanskeligt at vurdere produktsikkerheden, eftersom importørerne ikke har fuldt kendskab til de enkelte produkters karakteristika.

Ændringsforslag  4

Forslag til forordning

Betragtning 16 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(16a) Ved "risiko" bør forstås en risiko, der kan indvirke negativt på personers sundhed og sikkerhed generelt, sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen, forbrugerbeskyttelsen, miljøet, den offentlige sikkerhed samt andre samfundsinteresser i en grad, der går ud over det, der anses for rimeligt og acceptabelt under normale eller rimeligt forudsigelige anvendelsesbetingelser for det pågældende produkt, herunder anvendelsens varighed og eventuelt ibrugtagning, installering og vedligeholdelseskrav.

Begrundelse

Direktivet om forbrugerproduktsikkerhed definerer kun en "alvorlig risiko". For at sikre sammenhængen med markedsovervågningsforordningen bør dette direktiv også indeholde en generel definition af "risiko".

Ændringsforslag  5

Forslag til forordning

Betragtning 20

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(20) At sikre, at produkter er identificeret og kan spores gennem hele forsyningskæden, gør det lettere at identificere erhvervsdrivende og at træffe effektive korrigerende foranstaltninger over for usikre produkter, f.eks. målrettede tilbagekaldelser. Produktidentifikation og sporbarhed sikrer således, at forbrugerne og de erhvervsdrivende får nøjagtige oplysninger om usikre produkter, hvilket skaber øget tillid til markedet og forhindrer unødvendige forstyrrelser i samhandelen. Produkter bør derfor være forsynet med oplysninger, der gør det muligt at identificere produkterne og fabrikanten samt, hvor det er relevant, importøren. Fabrikanter bør også udarbejde teknisk dokumentation for deres produkter, således at de selv vælger den bedst egnede og mest omkostningseffektive måde at gøre dette på, såsom i elektronisk form. Erhvervsdrivende bør desuden have pligt til at identificere deres leverandører og de virksomheder, de har leveret et produkt til. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 95/46/EF af 24. oktober 1995 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger og om fri udveksling af sådanne oplysninger finder anvendelse på behandlingen af personoplysninger i medfør af denne forordning.

(20) At sikre, at produkter er identificeret, er forsynet med oprindelsesangivelse og, på grundlag af stringente specifikationer og kriterier, kan spores gennem hele forsyningskæden, gør det lettere at identificere erhvervsdrivende og at træffe effektive korrigerende foranstaltninger over for usikre produkter, f.eks. målrettede tilbagekaldelser og destruering af produkter. Produktidentifikation og sporbarhed sikrer således, at forbrugerne og de erhvervsdrivende får nøjagtige oplysninger om usikre produkter, hvilket skaber øget tillid til markedet og forhindrer unødvendige forstyrrelser i samhandelen. Produkter bør derfor være forsynet med oplysninger, der gør det muligt at identificere produkterne og fabrikanten samt, hvor det er relevant, importøren. Fabrikanter bør også udarbejde teknisk dokumentation for deres produkter, således at de selv vælger den bedst egnede og mest omkostningseffektive måde at gøre dette på, såsom i elektronisk form. Erhvervsdrivende bør desuden have pligt til at identificere deres leverandører og de virksomheder, de har leveret et produkt til. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 95/46/EF af 24. oktober 1995 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger og om fri udveksling af sådanne oplysninger finder anvendelse på behandlingen af personoplysninger i medfør af denne forordning. Kommissionen bør derfor etablere en offentlig database med oplysninger om forbrugerproduktsikkerhed for at øge bevidstheden om farlige produkter på tværs af grænserne i det indre marked og for at informere de berørte forbrugere, producenter og distributører på behørig vis og samtidig sikre den nødvendige fortrolighed.

Ændringsforslag  6

Forslag til forordning

Betragtning 21

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(21) Angivelse af oprindelsen supplerer de grundlæggende sporbarhedskrav vedrørende fabrikantens navn og adresse. Især gør angivelse af oprindelseslandet det lettere at identificere det faktiske fremstillingssted i alle tilfælde, hvor det ikke er muligt at komme i kontakt med fabrikanten, eller hvor den angivne adresse er en anden end det faktiske fremstillingssted. Disse oplysninger kan gøre det lettere for markedsovervågningsmyndighederne at spore produktet tilbage til det faktiske fremstillingssted og gøre det muligt at etablere kontakt til myndighederne i oprindelseslandene inden for rammerne af bilateralt eller multilateralt samarbejde om forbrugerproduktsikkerhed med henblik på passende opfølgning.

(21) Angivelse af oprindelsen supplerer de grundlæggende sporbarhedskrav vedrørende fabrikantens navn og adresse uden at øge de administrative byrder. Især gør angivelse af oprindelseslandet det lettere at identificere det faktiske fremstillingssted i alle tilfælde, hvor det ikke er muligt at komme i kontakt med fabrikanten, eller hvor den angivne adresse er en anden end det faktiske fremstillingssted, således at forbrugerne sættes i stand til at kæde produkterne sammen med de sociale, miljømæssige og sikkerhedsmæssige standarder i produkternes oprindelsesland, og således at de beskyttes mod forfalskede eller ulovlige produkter. Disse oplysninger kan gøre det lettere for markedsovervågningsmyndighederne at spore produktet tilbage til det faktiske fremstillingssted og gøre det muligt at etablere kontakt til myndighederne i oprindelseslandene inden for rammerne af bilateralt eller multilateralt samarbejde om forbrugerproduktsikkerhed og om bekæmpelse af produktforfalskning med henblik på passende opfølgning, således som det allerede er tilfældet hos mange af EU’s handelspartnere og konkurrenter, som har anvendt strengere oprindelsesbestemmelser for alle varer, herunder produkter importeret fra Europa, lige siden 1920'erne. Disse handelspartnere og konkurrenter omfatter bl.a. De Forenede Stater, Mexico, Canada og Japan. Kommissionen bør spille en aktiv rolle i forbindelse med koordineringen af de europæiske markedsovervågnings- og toldmyndigheders aktiviteter med aktiviteterne i tredjelande og iværksætte offentlige oplysnings- og bevidstgørelseskampagner vedrørende markedsovervågningsmyndighedernes rolle som en hjælp til forbrugerne.

Ændringsforslag  7

Forslag til forordning

Betragtning 21 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(21a) Den Europæiske Union har allerede indgået, eller er i færd med at forhandle om indgåelse af, bilaterale aftaler med lande, hvor oprindelsesmærkning er obligatorisk. Det er dens opfattelse, at obligatorisk angivelse af oprindelsesland vil skabe et mere afbalanceret og retfærdigt marked og øge konkurrencen mellem landene, og at enhver form for forskelsbehandling udgør en handelshindring.

Ændringsforslag  8

Forslag til forordning

Betragtning 21 b (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(21b) Angivelse af oprindelsesoplysninger på produkter vil øge markedsovervågningsmyndighedernes effektivitet i forbindelse med sporing af farlige produkter. Endvidere spiller angivelse af produkters oprindelsesland en afgørende rolle i forbindelse med produkttilbagekaldelser eller tilbagetrækninger af farlige produkter fra EU-markedet.

Ændringsforslag  9

Forslag til forordning

Betragtning 21 c (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(21c) Nationale kompetente myndigheder bør udvikle bevidstgørelseskampagner med det formål at oplyse forbrugerne om risikoen for at købe forfalskede produkter, navnlig på internettet.

Ændringsforslag  10

Forslag til forordning

Betragtning 30

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(30) Medlemsstaterne bør fastsætte bestemmelser om sanktioner for overtrædelse af denne forordning og sikre, at de gennemføres. Sanktionerne skal være effektive, forholdsmæssige og have afskrækkende virkning.

(30) Medlemsstaterne bør fastsætte bestemmelser om sanktioner for overtrædelse af denne forordning og sikre, at de gennemføres. Sanktionerne skal være effektive, så harmoniserede som muligt, stå i forhold til mængden og værdien af den indkøbte vare og til det tidsrum, hvori denne har været tilgængelig på markedet, og have afskrækkende virkning.

Begrundelse

Uden harmoniserede sanktioner i de forskellige medlemsstater – eller i det mindste sanktioner, der er i tråd med paneuropæiske minimums- og maksimumsniveauer – vil der ikke blive fundet nogen løsning på dette problem. Faktisk vil manglen på harmoniserede sanktioner tilskynde til import og distribution i stater, hvor sanktionerne er mindre strenge end i andre stater.

Ændringsforslag  11

Forslag til forordning

Artikel 2 – stk. 1 – indledning

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Denne forordning finder anvendelse på produkter, hvad enten de er nye, brugte eller istandsat, som er frembragt ved en fremstillingsproces, bringes i omsætning eller gøres tilgængelige på markedet og opfylder et af følgende kriterier:

1. Denne forordning finder anvendelse på produkter, hvad enten de er nye, brugte eller istandsat, som er frembragt ved en fremstillingsproces, bringes i omsætning eller gøres tilgængelige på markedet, herunder onlinemarkedet, og opfylder et af følgende kriterier:

Begrundelse

I betragtning af den stadig større rolle, som e-handel spiller, er det tilrådeligt at specificere, at forordningen også finder anvendelse på onlinemarkedet.

Ændringsforslag  12

Forslag til forordning

Artikel 2 – stk. 3 – litra l a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

la) byggevarer som defineret i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 305/2011 af 9. marts 2011 om fastlæggelse af harmoniserede betingelser for markedsføring af byggevarer*.

 

__________________

 

*EUT L 88 af 4.4.2011, s. 5.

Begrundelse

Byggevarer er normalt blot mellemprodukter og ikke slutprodukter. I de sjældne tilfælde, hvor det er nødvendigt at stille sikkerhedskrav til byggevarerne selv, indeholder forordning (EU) nr. 305/2011 tilstrækkelige bestemmelser til at kunne opfylde disse krav (se artikel 3, stk. 3, artikel 11, stk. 6, samt artikel 27, stk. 3 og 4, i denne forordning).

Ændringsforslag  13

Forslag til forordning

Artikel 3 – nr. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2) "gøre tilgængelig på markedet": enhver levering af et produkt med henblik på distribution, forbrug eller anvendelse på EU-markedet som led i erhvervsvirksomhed mod eller uden vederlag

2) "gøre tilgængelig på markedet": enhver levering af et produkt med henblik på distribution, forbrug eller anvendelse på EU-markedet eller onlinemarkedet som led i erhvervsvirksomhed mod eller uden vederlag

Begrundelse

Formålet er at medtage en henvisning til onlinemarkedet, som ikke overvåges i tilfælde, hvor et produkt, der bringes i omsætning, leveres direkte til en forbrugers hjem, hvilket navnlig sker, når der er tale om små produkter.

Ændringsforslag  14

Forslag til forordning

Artikel 5 – stk. 1 – litra a a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

aa) hvis det er ægte i den forstand, at produktet eller enhver præsentation af produktet ikke uden tilladelse fra varemærkeindehaveren er forsynet med et varemærke, som er identisk med eller ligner et registreret varemærke for dette produkt, således at det på denne måde vildleder forbrugerne med hensyn til produktets virkelige identitet

Ændringsforslag  15

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 1 – afsnit 1 – litra a

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a) produktets karakteristika, herunder dets sammensætning og emballering samt monteringsvejledning og eventuelt installerings- og vedligeholdelsesanvisninger

a) produktets karakteristika, herunder dets sammensætning, ægthed og emballering samt monteringsvejledning og eventuelt installerings- og vedligeholdelsesanvisninger

Begrundelse

Produktets ægthed og tilstedeværelsen af et registreret varemærke viser, at produktet opfylder kvalitetsstandarder, der er anerkendt på EU-plan.

Ændringsforslag  16

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 2 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

2a. Ved anvendelsen af stk. 1 og 2 stiller erhvervsdrivende en tjekliste til rådighed for markedsovervågningsmyndighederne og forklarer, hvordan parametrene i stk. 1 og 2 er blevet vurderet, og hvordan den mulige risiko ved et produkt er blevet vurderet på grundlag af denne tjekliste. Efter anmodning støtter markedsovervågningsmyndighederne de erhvervsdrivende i forbindelse med gennemførelsen af sikkerhedsvurderingen.

Begrundelse

In the case of products that are not subject to any Union harmonisation legislation, EU standards or national health and safety legislation, there needs to be clear parameters on which basis risk can be properly assessed and defined. However, this evaluation should not be left only to economic operators, but there should be a control by market surveillance authorities that is at least based on self-declarations of economic operators showing how the risk assessment has been carried out. This is particularly relevant in the case of imported products since importers may have a more limited knowledge of how the requirements as per paragraph 2 apply to an imported product.

Ændringsforslag  17

Forslag til forordning

Artikel 7 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Fabrikanten og importøren sikrer, at produkter er forsynet med en angivelse af produktets oprindelsesland eller, hvis dette på grund af produktets størrelse eller art ikke er muligt, at en sådan angivelse fremgår af emballagen eller af et dokument, der ledsager produktet.

1. Fabrikanten, importøren og distributøren sikrer, at produkter til slutforbrugeren er forsynet med en angivelse af produktets oprindelsesland eller, hvis dette på grund af størrelsen eller arten af produktet til slutforbrugeren ikke er muligt, at en sådan angivelse fremgår af emballagen eller af et dokument, der ledsager dette produkt, såsom materiale, der er anbragt på salgsstedet. Fabrikanten eller importøren sikrer, at alle produkter, der sælges i Den Europæiske Union, er forsynet med en angivelse af oprindelseslandet, uanset om produktet er fra et EU-land eller ej. Distributøren kontrollerer, om fabrikanten eller importøren har mærket forbrugerproduktet på korrekt vis, inden det sælges eller tilbydes på EU-markedet.

Ændringsforslag  18

Forslag til forordning

Artikel 7 – stk. 1 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

1a. Produktets oprindelsesland angives ved hjælp af påskriften "fremstillet i" efterfulgt af navnet på oprindelseslandet. Påskriften kan affattes på ethvert af Den Europæiske Unions officielle sprog, som er let at forstå for forbrugerne eller slutkunderne i den medlemsstat, hvor varerne skal markedsføres. Til påskriften benyttes kun det latinske alfabet for så vidt angår produkter, der markedsføres i lande, hvis sprog skrives med latinsk skrift, og for så vidt angår lande, der benytter andre alfabeter, anføres påskriften også med latinsk skrift.

Begrundelse

Det er nødvendigt at angive, hvorledes oprindelsesangivelsen skal udformes, og at gøre det muligt for leverandørerne at vælge det sprog, som forbrugerne forstår.

Ændringsforslag  19

Forslag til forordning

Artikel 7 - stk. 1 b (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

1b. Angivelsen af oprindelsesland skal fremstå med let læselige bogstaver, som ikke kan fjernes, og være synlig ved normal brug, klart adskilt fra andre oplysninger og præsenteret på en måde, som hverken er misvisende eller giver et fejlagtigt indtryk af varens oprindelse.

Begrundelse

Af hensyn til forbrugerinformation og forbrugernes sikkerhed er det meget vigtigt at sikre, at oprindelsesbetegnelsen er ægte og ikke kan bruges til at vildlede forbrugerne.

Ændringsforslag  20

Forslag til forordning

Artikel 7 – stk. 1 c (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

1c. Forordningens artikel 7 finder anvendelse på produkter, der er bestemt til slutforbrugere, bortset fra fiskerivarer og akvakulturprodukter som defineret i artikel 1 i forordning (EF) nr. 104/2000 og fødevarer som defineret i artikel 2 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 178/2002.

Ændringsforslag  21

Forslag til forordning

Artikel 7 – stk. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Hvis oprindelseslandet som fastlagt i overensstemmelse med stk. 2 er en EU-medlemsstat, kan fabrikanter og importører henvise til Unionen eller en bestemt medlemsstat.

3. Hvis oprindelseslandet som fastlagt i overensstemmelse med stk. 2 er en EU-medlemsstat, kan oprindelsesmærket henvise til Unionen eller en bestemt medlemsstat. Alle forbrugerprodukter, som bringes i omsætning på EU-markedet, forsynes også med fabrikantens navn og adresse.

Ændringsforslag  22

Forslag til forordning

Artikel 8 – stk. 4 – afsnit 1 – indledning

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Fabrikanten udarbejder teknisk dokumentation i overensstemmelse med de potentielle risici ved produktet. Den tekniske dokumentation skal, alt efter hvad der er relevant, indeholde:

Fabrikanten udarbejder teknisk dokumentation i overensstemmelse med de potentielle risici ved produktet som vurderet på grundlag af artikel 6. Den tekniske dokumentation skal, alt efter hvad der er relevant, indeholde:

Ændringsforslag  23

Forslag til forordning

Artikel 10 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Før han bringer et produkt i omsætning, sikrer importøren, at produktet opfylder det almindelige sikkerhedskrav i artikel 4, og at fabrikanten har opfyldt kravene i artikel 8, stk. 4, 6 og 7.

1. Før han bringer et produkt i omsætning, har importøren de samme forpligtelser som EU-producenter og sikrer således, at produktet opfylder det almindelige sikkerhedskrav i artikel 4, at fabrikanten opfylder kravene i artikel 8, og at den tekniske dokumentation, der ledsager produktet, attesterer, at det opfylder de sikkerhedskrav, der er forbundet med de potentielle risici ved det.

Ændringsforslag  24

Forslag til forordning

Artikel 10 – stk. 1 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

1a. Eftersom forpligtelserne i artikel 8, stk. 4, er baseret på en risikovurdering af et produkt, der kunne være baseret på andre kriterier og parametre i tredjelande, er det importørens ansvar at sikre, at den udenlandske fabrikant har taget hensyn til de EU-parametre, der er fastsat i artikel 6, og at dette fremgår af den tekniske dokumentation, fabrikanten videregiver til importøren.

Begrundelse

Det skal sikres, at den risikovurdering, der foretages af udenlandske fabrikanter, er baseret på de samme krav som dem, der gælder for produkter, som importeres til EU, og for produkter, der bringes i omsætning på EU-markedet.

Ændringsforslag  25

Forslag til forordning

Artikel 10 – stk. 3 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

3a. Importøren sikrer, at hans produkter er forsynet med et type-, parti- eller serienummer eller en anden form for angivelse, ved hjælp af hvilken produktet kan identificeres, og som er klart synlig og letlæselig for forbrugerne, eller, hvis dette på grund af produktets størrelse eller art ikke er muligt, at de krævede oplysninger fremgår af emballagen eller af et dokument, der ledsager produktet.

Ændringsforslag  26

Forslag til forordning

Artikel 10 – stk. 6

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

6. Med henblik på at beskytte menneskers sundhed og sikkerhed foretager importøren, i overensstemmelse med graden af de potentielle risici ved det pågældende produkt, stikprøvekontrol af markedsførte produkter, undersøger klager og fører register over klager, produkter, der ikke opfylder kravene, og produkttilbagekaldelser og holder distributørerne orienteret om denne overvågning.

6. Med henblik på at beskytte menneskers sundhed og sikkerhed foretager importøren, i overensstemmelse med graden af de potentielle risici ved det pågældende produkt som vurderet på grundlag af artikel 6, stikprøvekontrol af markedsførte produkter, undersøger klager og fører register over klager, produkter, der ikke opfylder kravene, og produkttilbagekaldelser og holder distributørerne orienteret om denne overvågning.

Ændringsforslag  27

Forslag til forordning

Artikel 10 – stk. 7

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

7. Hvis en importør finder eller har grund til at tro, at et produkt, han har bragt i omsætning, ikke er sikkert eller på anden måde ikke er i overensstemmelse med denne forordning, træffer han straks de nødvendige korrigerende foranstaltninger for at bringe det pågældende produkt i overensstemmelse med de gældende krav eller om nødvendigt trække det tilbage fra markedet eller kalde det tilbage. Derudover underretter importøren, når produktet ikke er sikkert, straks markedsovervågningsmyndighederne i de medlemsstater, hvor han har gjort produktet tilgængeligt, herom og giver nærmere oplysninger om især den sundheds- og sikkerhedsmæssige risiko og alle korrigerende foranstaltninger, der er truffet.

7. Hvis en importør finder eller har grund til at tro, at et produkt, han har bragt i omsætning, ikke er sikkert eller på anden måde ikke er i overensstemmelse med denne forordning, træffer han straks de nødvendige korrigerende foranstaltninger for at bringe det pågældende produkt i overensstemmelse med de gældende krav eller trække det tilbage fra markedet eller kalde det tilbage. Derudover underretter importøren straks markedsovervågningsmyndighederne i de medlemsstater, hvor han har gjort produktet tilgængeligt, herom og giver nærmere oplysninger om især den sundheds- og sikkerhedsmæssige risiko og alle korrigerende foranstaltninger, der er truffet.

Ændringsforslag  28

Forslag til forordning

Artikel 10 – stk. 8

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

8. Importøren opbevarer i en periode på ti år efter, at produktet er blevet bragt i omsætning, den tekniske dokumentation og stiller den efter anmodning til rådighed for markedsovervågningsmyndighederne.

8. Importøren opbevarer i en periode på ti år efter, at produktet er blevet bragt i omsætning, den tekniske dokumentation og stiller den efter anmodning til rådighed for markedsovervågningsmyndighederne og enhver erhvervsdrivende, som han distribuerer sine produkter til, sammen med beviser for eksistensen af væsentlige forskelle mellem modellerne.

Ændringsforslag  29

Forslag til forordning

Artikel 11 – stk. 5

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

5. Hvis en distributør finder eller har grund til at tro, at et produkt, han har gjort tilgængeligt på markedet, ikke er sikkert eller ikke er i overensstemmelse med artikel 8, stk. 6, 7 og 8, og artikel 10, stk. 3 og 4, alt efter hvad der er relevant, sikrer han, at de nødvendige korrigerende foranstaltninger træffes for at bringe produktet i overensstemmelse med de gældende krav eller om nødvendigt trække det tilbage fra markedet eller kalde det tilbage. Derudover underretter distributøren, når produktet ikke er sikkert, straks fabrikanten eller importøren, alt efter hvad der er relevant, og markedsovervågningsmyndighederne i de medlemsstater, hvor han har gjort produktet tilgængeligt, herom og giver nærmere oplysninger om især den sundheds- og sikkerhedsmæssige risiko og alle korrigerende foranstaltninger, der er truffet.

5. Hvis en distributør finder eller har grund til at tro, at et produkt, han har gjort tilgængeligt på EU-markedet eller onlinemarkedet, ikke er sikkert eller ikke er i overensstemmelse med artikel 8, stk. 6, 7 og 8, og artikel 10, stk. 3 og 4, alt efter hvad der er relevant, sikrer han, at de nødvendige korrigerende foranstaltninger træffes for at bringe produktet i overensstemmelse med de gældende krav eller trække det tilbage fra markedet eller kalde det tilbage. Derudover underretter distributøren, når produktet ikke er sikkert, straks fabrikanten eller importøren, alt efter hvad der er relevant, og markedsovervågningsmyndighederne i de medlemsstater, hvor han har gjort produktet tilgængeligt, herom og giver nærmere oplysninger om især den sundheds- og sikkerhedsmæssige risiko og alle korrigerende foranstaltninger, der er truffet.

Ændringsforslag  30

Forslag til forordning

Artikel 18 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Medlemsstaterne fastsætter bestemmelser om sanktioner for overtrædelse af denne forordning og træffer alle nødvendige foranstaltninger til at sikre, at de gennemføres. Sanktionerne skal være effektive, forholdsmæssige og have afskrækkende virkning. Medlemsstaterne giver senest den [indsæt dato - 3 måneder inden den dato, fra hvilken denne forordning finder anvendelse] Kommissionen meddelelse om disse bestemmelser og meddeler omgående senere ændringer af betydning for bestemmelserne.

1. Medlemsstaterne fastsætter på grundlag af de af Kommissionen foreslåede fælles minimumsniveauer bestemmelser om sanktioner for overtrædelse af denne forordning og træffer alle nødvendige foranstaltninger til at sikre, at de gennemføres. Sanktionerne skal være effektive, forholdsmæssige og have afskrækkende virkning. Medlemsstaterne giver senest den [indsæt dato – 3 måneder efter den dato, fra hvilken denne forordning finder anvendelse] Kommissionen meddelelse om disse bestemmelser og meddeler omgående senere ændringer af betydning for bestemmelserne. Sanktionerne skal være harmoniserede og stå i forhold til det tidsrum, hvori produkter, der ikke opfylder kravene, har været tilgængelige på markedet, samt til sådanne produkters værdi og mængde.

PROCEDURE

Titel

Forbrugsprodukters sikkerhed

Referencer

COM(2013)0078 – C7-0042/2013 – 2013/0049(COD)

Korresponderende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

IMCO

12.3.2013

 

 

 

Udtalelse fra

       Dato for meddelelse på plenarmødet

INTA

12.3.2013

Ordfører for udtalelse

       Dato for valg

Cristiana Muscardini

20.3.2013

Behandling i udvalg

28.5.2013

17.6.2013

5.9.2013

 

Dato for vedtagelse

17.9.2013

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

26

3

0

Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer

William (The Earl of) Dartmouth, Laima Liucija Andrikienė, Maria Badia i Cutchet, María Auxiliadora Correa Zamora, Andrea Cozzolino, George Sabin Cutaş, Marielle de Sarnez, Yannick Jadot, Metin Kazak, Bernd Lange, David Martin, Vital Moreira, Paul Murphy, Cristiana Muscardini, Franck Proust, Godelieve Quisthoudt-Rowohl, Niccolò Rinaldi, Helmut Scholz, Peter Šťastný, Robert Sturdy, Henri Weber, Jan Zahradil

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere

Amelia Andersdotter, Josefa Andrés Barea, Salvatore Iacolino, Elisabeth Köstinger, Emma McClarkin, Mario Pirillo, Jarosław Leszek Wałęsa

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere, jf. art. 187, stk. 2

Jean-Pierre Audy, Krzysztof Lisek

UDTALELSE fra Udvalget om Industri, Forskning og Energi (2.10.2013)

til Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse

om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om forbrugerproduktsikkerhed og om ophævelse af Rådets direktiv 87/357/EØF og direktiv 2001/95/EF
(COM(2013)0078 – C7‑0042/2013 – 2013/0049(COD))

Ordfører for udtalelse: Patrizia Toia

ÆNDRINGSFORSLAG

Udvalget om Industri, Forskning og Energi opfordrer Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse, som er korresponderende udvalg, til at optage følgende ændringsforslag i sin betænkning:

Ændringsforslag  1

Forslag til forordning

Henvisning 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 114,

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 26 og 114,

Ændringsforslag  2

Forslag til forordning

Betragtning 6 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(6a) Produkter, som udelukkende er bestemt til erhvervsmæssig brug, men som efterfølgende er kommet ind på forbrugermarkedet og sælges til almindelige forbrugere, bør være omfattet af denne forordning.

Ændringsforslag  3

Forslag til forordning

Betragtning 8

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(8) Hvad angår de forbrugerprodukter, der er omfattet af denne forordning, bør anvendelsesområdet for de forskellige dele af forordningen være klart afgrænset fra sektorspecifik EU-harmoniseringslovgivning. Mens det almindelige produktsikkerhedskrav og de dertil knyttede bestemmelser bør gælde for alle forbrugerprodukter, bør de erhvervsdrivendes forpligtelser ikke være gældende i tilfælde, hvor EU-harmoniseringslovgivning omfatter tilsvarende forpligtelser, f.eks. EU-lovgivningen om kosmetik, legetøj, elektriske apparater eller byggevarer.

(8) Hvad angår de forbrugerprodukter, der er omfattet af denne forordning, bør dens anvendelsesområde være klart afgrænset fra sektorspecifik EU-harmoniseringslovgivning. Denne forordning bør derfor ikke gælde for produkter, der er omfattet af EU-harmoniseringslovgivning, f.eks. EU-lovgivningen om kosmetik, legetøj, elektriske apparater eller byggevarer.

(se ændringsforslag til artikel 2, 5 og 6)

Begrundelse

Forordningen bør ikke finde anvendelse på harmoniserede varer for at undgå overlapninger og overflødigt indhold, eftersom de vigtigste elementer i kapitel I allerede er omfattet af harmoniseringslovgivning. En klar adskillelse mellem lovgivning for harmoniserede og ikke-harmoniserede forbrugsgoder vil gøre det nemmere for erhvervsdrivende at overholde produktreglerne og gøre det nemmere for markedsovervågningsmyndighederne at håndhæve dem.

Ændringsforslag  4

Forslag til forordning

Betragtning 9

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(9) For at sikre overensstemmelse mellem denne forordning og sektorspecifik EU-harmoniseringslovgivning med hensyn til de erhvervsdrivendes specifikke forpligtelser bør bestemmelserne vedrørende fabrikanter, bemyndigede repræsentanter, importører og distributører være baseret på referencebestemmelserne i Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 768/2008/EF af 9. juli 2008 om fælles rammer for markedsføring af produkter.

(9) For at sikre overensstemmelse mellem denne forordning og sektorspecifik EU-harmoniseringslovgivning med hensyn til de erhvervsdrivendes specifikke forpligtelser bør bestemmelserne vedrørende fabrikanter, bemyndigede repræsentanter, importører og distributører være baseret på referencebestemmelserne i Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 768/2008/EF af 9. juli 2008 om fælles rammer for markedsføring af produkter. Dog bør harmoniseret lovgivning ikke pålægge virksomheder unødige administrative byrder.

Ændringsforslag  5

Forslag til forordning

Betragtning 10

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(10) Denne forordnings anvendelsesområde bør ikke være begrænset til en bestemt salgsmetode for forbrugerprodukter og bør således også omfatte fjernsalg.

(10) Denne forordnings anvendelsesområde bør ikke være begrænset til en bestemt salgsmetode for forbrugerprodukter og bør således også omfatte fjernsalg som f.eks. onlinesalg.

Ændringsforslag  6

Forslag til forordning

Betragtning 11

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(11) Denne forordning bør finde anvendelse på brugte produkter, der kommer ind i forsyningskæden på ny i forbindelse med erhvervsvirksomhed, bortset fra brugte produkter, som forbrugeren ikke med rimelighed kan forvente opfylder de mest avancerede sikkerhedsstandarder, såsom antikviteter.

(11) Denne forordning bør finde anvendelse på brugte produkter, der kommer ind i forsyningskæden på ny i forbindelse med erhvervsvirksomhed. Den bør ikke finde anvendelse på brugte produkter, som forbrugeren ikke med rimelighed kan forvente opfylder de mest avancerede sikkerhedsstandarder, eller som hidrører fra transaktioner mellem privatpersoner.

Begrundelse

Private transaktioner mellem enkeltpersoner skal tydeligt undtages fra direktivets anvendelsesområde, f.eks. garagesalg.

Ændringsforslag  7

Forslag til forordning

Betragtning 13

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(13) Produktsikkerheden bør vurderes under hensyntagen til alle relevante aspekter, navnlig produkternes karakteristika og præsentation samt kategorierne af forbrugere, der kan formodes at ville bruge produkterne, idet der tages hensyn til forbrugernes, navnlig børns, ældres og handicappedes, sårbarhed.

(13) Produktsikkerheden bør vurderes under hensyntagen til alle relevante aspekter, navnlig produkternes karakteristika og præsentation samt kategorierne af forbrugere, der kan formodes at ville bruge produkterne under rimeligt forudsigelige betingelser, idet der tages hensyn til forbrugernes, navnlig børns, ældres og handicappedes, sårbarhed. I forbindelse med vurderingen af risiciene for sårbare forbrugere bør der tages behørigt hensyn til de anvendelsesmuligheder, der er tilsigtede og beskrevet som sådanne af fabrikanten i produktets sikkerhedsanvisninger, samt det ansvar og tilsyn eller de uddannelsesforpligtelser, der påhviler familiemedlemmerne, tjenesteudbyderne eller arbejdsgiverne.

(se ændringsforslag til artikel 6, stk. 1, afsnit 1, litra d))

Begrundelse

Begrebet sårbare forbrugere dækker et bredt spektrum af situationer, der ikke hører under normale bestemmelser om erstatningsansvar. Risiciene for sårbare forbrugere bør derfor vurderes i overensstemmelse med sandsynligheden for, at de bruger et produkt under rimeligt forudsigelige betingelser.

Ændringsforslag  8

Forslag til forordning

Betragtning 13

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(13) Produktsikkerheden bør vurderes under hensyntagen til alle relevante aspekter, navnlig produkternes karakteristika og præsentation samt kategorierne af forbrugere, der kan formodes at ville bruge produkterne, idet der tages hensyn til forbrugernes, navnlig børns, ældres og handicappedes, sårbarhed.

(13) Produktsikkerheden bør vurderes under hensyntagen til alle relevante aspekter, navnlig produkternes karakteristika, materialer, sammensætning og præsentation af produktet og dets emballage samt kategorierne af forbrugere, der kan formodes at ville bruge produkterne, idet der tages hensyn til forbrugernes, navnlig børns, ældres og handicappedes, sårbarhed.

Ændringsforslag  9

Forslag til forordning

Betragtning 13

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(13) Produktsikkerheden bør vurderes under hensyntagen til alle relevante aspekter, navnlig produkternes karakteristika og præsentation samt kategorierne af forbrugere, der kan formodes at ville bruge produkterne, idet der tages hensyn til forbrugernes, navnlig børns, ældres og handicappedes, sårbarhed.

(13) Produktsikkerheden bør vurderes under hensyntagen til alle relevante aspekter, navnlig produkternes karakteristika og deres sammensætning og præsentation samt kategorierne af forbrugere, der kan formodes at ville bruge produkterne, idet der tages hensyn til forbrugernes, navnlig børns, ældres og handicappedes, sårbarhed.

Begrundelse

Produktsammensætningen (komponenter eller bestanddele, råmaterialer) er et nøgleelement for vurderingen af produktsikkerheden.

Ændringsforslag  10

Forslag til forordning

Betragtning 14

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(14) For at undgå overlappende sikkerhedskrav og modstrid med andre EU-retsforskrifter bør et produkt, der er i overensstemmelse med sektorspecifik EU-harmoniseringslovgivning, som har til formål at beskytte menneskers sundhed og sikkerhed, formodes at være sikkert i henhold til denne forordning.

(14) For at undgå overlappende sikkerhedskrav og modstrid med andre EU-retsforskrifter bør et produkt, der er omfattet af sektorspecifik EU-harmoniseringslovgivning, som har til formål at beskytte menneskers sundhed og sikkerhed, være udelukket fra denne forordnings anvendelsesområde.

(se ændringsforslag til artikel 5 og 6)

Begrundelse

Forordningen bør ikke finde anvendelse på harmoniserede varer for at undgå overlapninger og overflødigt indhold, eftersom de vigtigste elementer i kapitel I allerede er omfattet af harmoniseringslovgivning. En klar adskillelse mellem lovgivning for harmoniserede og ikke-harmoniserede forbrugsgoder vil gøre det nemmere for erhvervsdrivende at overholde produktreglerne og gøre det nemmere for markedsovervågningsmyndighederne at håndhæve dem.

Ændringsforslag  11

Forslag til forordning

Betragtning 15 a (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(15a) For at gøre det lettere at bringe sikre produkter i omsætning kan erhvervsdrivende, navnlig SMV’er, opfylde deres forpligtelser i henhold til denne forordning ved at etablere konsortier med det dobbelte formål effektivt og under kvalitetshensyn at sikre overholdelse af kravene om produktsikkerhed og at begrænse de udgifter og administrative og bureaukratiske byrder, der pålægges de enkelte virksomheder.

Ændringsforslag  12

Forslag til forordning

Betragtning 20

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(20) At sikre, at produkter er identificeret og kan spores gennem hele forsyningskæden, gør det lettere at identificere erhvervsdrivende og at træffe effektive korrigerende foranstaltninger over for usikre produkter, f.eks. målrettede tilbagekaldelser. Produktidentifikation og -sporbarhed sikrer således, at forbrugerne og de erhvervsdrivende får nøjagtige oplysninger om usikre produkter, hvilket skaber øget tillid til markedet og forhindrer unødvendige forstyrrelser i samhandelen. Produkter bør derfor være forsynet med oplysninger, der gør det muligt at identificere produkterne og fabrikanten samt, hvor det er relevant, importøren. Fabrikanter bør også udarbejde teknisk dokumentation for deres produkter, således at de selv vælger den bedst egnede og mest omkostningseffektive måde at gøre dette på, såsom i elektronisk form. Erhvervsdrivende bør desuden have pligt til at identificere deres leverandører og de virksomheder, de har leveret et produkt til. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 95/46/EF af 24. oktober 1995 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger og om fri udveksling af sådanne oplysninger18 finder anvendelse på behandlingen af personoplysninger i medfør af denne forordning.

(20) At sikre, at produkter er identificeret og kan spores gennem hele forsyningskæden, gør det lettere at identificere erhvervsdrivende og at træffe effektive korrigerende foranstaltninger over for usikre produkter, f.eks. målrettede tilbagekaldelser. Produktidentifikation og -sporbarhed for fabrikantens vedkommende kan sikre, at forbrugerne og de erhvervsdrivende får nøjagtige oplysninger om usikre produkter, hvilket skaber øget tillid til markedet og forhindrer unødvendige forstyrrelser i samhandelen. Produkter bør derfor være forsynet med oplysninger, der gør det muligt at identificere produkterne og fabrikanten samt, hvor det er relevant, importøren. Fabrikanter bør også udarbejde teknisk dokumentation for deres produkter, således at de selv vælger den bedst egnede og mest omkostningseffektive måde at gøre dette på, såsom i elektronisk form. Erhvervsdrivende bør desuden have pligt til at identificere deres leverandører og de virksomheder, de har leveret et produkt til. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 95/46/EF af 24. oktober 1995 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger og om fri udveksling af sådanne oplysninger18 finder anvendelse på behandlingen af personoplysninger i medfør af denne forordning.

Begrundelse

For at beskytte forbrugernes privatliv bør det sikres, at produktets sporbarhed udelukkende er for fabrikanten og i tilfælde, hvor en tilbagekaldelse vil være nødvendig.

Ændringsforslag  13

Forslag til forordning

Betragtning 20

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(20) At sikre, at produkter er identificeret og kan spores gennem hele forsyningskæden, gør det lettere at identificere erhvervsdrivende og at træffe effektive korrigerende foranstaltninger over for usikre produkter, f.eks. målrettede tilbagekaldelser. Produktidentifikation og -sporbarhed sikrer således, at forbrugerne og de erhvervsdrivende får nøjagtige oplysninger om usikre produkter, hvilket skaber øget tillid til markedet og forhindrer unødvendige forstyrrelser i samhandelen. Produkter bør derfor være forsynet med oplysninger, der gør det muligt at identificere produkterne og fabrikanten samt, hvor det er relevant, importøren. Fabrikanter bør også udarbejde teknisk dokumentation for deres produkter, således at de selv vælger den bedst egnede og mest omkostningseffektive måde at gøre dette på, såsom i elektronisk form. Erhvervsdrivende bør desuden have pligt til at identificere deres leverandører og de virksomheder, de har leveret et produkt til. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 95/46/EF af 24. oktober 1995 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger og om fri udveksling af sådanne oplysninger18 finder anvendelse på behandlingen af personoplysninger i medfør af denne forordning.

(20) At sikre, at produkter er identificeret og kan spores gennem hele forsyningskæden, gør det lettere at identificere erhvervsdrivende og at træffe effektive korrigerende foranstaltninger over for usikre produkter, f.eks. målrettede tilbagekaldelser. Produktidentifikation og -sporbarhed sikrer således, at forbrugerne og de erhvervsdrivende får nøjagtige oplysninger om usikre produkter, hvilket skaber øget tillid til markedet og forhindrer unødvendige forstyrrelser i samhandelen. Produkter bør derfor være forsynet med oplysninger, der gør det muligt at identificere produkterne og fabrikanten eller, hvor det er relevant, importøren. Fabrikanter bør også udarbejde teknisk dokumentation for deres produkter, således at de selv vælger den bedst egnede og mest omkostningseffektive måde at gøre dette på, såsom i elektronisk form. Erhvervsdrivende bør desuden have pligt til at identificere deres leverandører og de virksomheder, de har leveret et produkt til. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 95/46/EF af 24. oktober 1995 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger og om fri udveksling af sådanne oplysninger18 finder anvendelse på behandlingen af personoplysninger i medfør af denne forordning.

(se ændringsforslag til artikel 8 og 10)

Begrundelse

Hvis der skal anføres navn og adresse på fabrikanter, der ikke er fra EU, på importerede produkter, vil denne information være tilgængelig for importørens konkurrenter og erhvervskunder med den følge, at de kan omgå den pågældende importør i fremtiden og købe produkterne direkte fra fabrikanten, der ikke er fra EU. Dette vil afskrække SMV'er fra at importere og resultere i en betydelig konkurrenceforvridning. Det foreslås derfor at medtage denne information i den tekniske dokumentation.

Ændringsforslag  14

Forslag til forordning

Betragtning 20 b (ny)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

(20b) De allerede eksisterende sporbarhedssystemer og identifikationsprocedurer bør håndhæves og forbedres på effektiv vis. Med hensyn hertil må der foretages vurderinger og evalueringer af anvendelsen af allerede eksisterende teknologier for at sikre en højere ydeevne og færre byrder for de erhvervsdrivende. Et af målene med denne forordning er en konstant forbedring af de sporbarhedssystemer, der pålægges erhvervsdrivende og produkter.

Ændringsforslag  15

Forslag til forordning

Betragtning 24

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(24) Procedurerne for at anmode om europæiske standarder til støtte for denne forordning og for formelle indsigelser mod dem bør fastlægges i denne forordning og tilpasses til forordning (EU) nr. 1025/2012. For at sikre en overordnet sammenhæng i behandlingen af europæiske standardiseringsanliggender bør anmodninger om europæiske standarder eller indsigelser mod en europæisk standard derfor skulle forelægges for det udvalg, der er oprettet ved nævnte forordning, efter behørig høring af eksperter i forbrugerproduktsikkerhed i medlemsstaterne.

(24) Procedurerne for at anmode om europæiske standarder til støtte for denne forordning og for formelle indsigelser mod dem bør fastlægges i denne forordning og tilpasses til forordning (EU) nr. 1025/2012. For at sikre en overordnet sammenhæng i behandlingen af europæiske standardiseringsanliggender bør anmodninger om europæiske standarder eller indsigelser mod en europæisk standard derfor skulle forelægges for det udvalg, der er oprettet ved nævnte forordning, efter behørig høring af eksperter i forbrugerproduktsikkerhed i medlemsstaterne og relevante interessenter.

(se ændringsforslag til artikel 16, stk. 1)

Begrundelse

Kommissionen bør på passende vis tage hensyn til synspunkterne fra interesserede parter, når der træffes beslutning om indholdet af nye europæiske sikkerhedsstandarder, for at sikre, at disse standarder er relevante, forholdsmæssige og effektive.

Ændringsforslag  16

Forslag til forordning

Betragtning 27

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(27) For at sikre ensartede betingelser for gennemførelsen af denne forordning bør Kommissionen tillægges gennemførelsesbeføjelser for så vidt angår fritagelse for forpligtelsen til at underrette markedsovervågningsmyndighederne om produkter, der udgør en risiko, for så vidt angår den anvendte type databærer og dens placering på produktet med henblik på anvendelse af sporbarhedssystemet, for så vidt angår standardiseringsanmodninger til de europæiske standardiseringsorganer og beslutninger om formelle indsigelser mod europæiske standarder. Disse beføjelser bør udøves i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 af 16. februar 2011 om de generelle regler og principper for, hvordan medlemsstaterne skal kontrollere Kommissionens udøvelse af gennemførelsesbeføjelser20.

(27) For at sikre ensartede betingelser for gennemførelsen af denne forordning bør Kommissionen tillægges gennemførelsesbeføjelser for så vidt angår fritagelse for forpligtelsen til at underrette markedsovervågningsmyndighederne om produkter, der udgør en risiko, for så vidt angår den anvendte type databærer og dens placering på produktet med henblik på anvendelse af sporbarhedssystemet og beslutninger om formelle indsigelser mod europæiske standarder. Disse beføjelser bør udøves i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 af 16. februar 2011 om de generelle regler og principper for, hvordan medlemsstaterne skal kontrollere Kommissionens udøvelse af gennemførelsesbeføjelser20.

(se ændringsforslag til artikel 16, stk. 1)

Begrundelse

Nye europæiske sikkerhedsstandarder for forbrugerprodukter baseret på artikel 4 bør betragtes som et supplement til den grundlæggende retsakt ved at tilføje ikkevæsentlige bestemmelser i overensstemmelse med artikel 290 i TEUF. Som følge af den meget generelle karakter af artikel 4 bør Europa-Parlamentet og Rådet have mulighed for at tilbagekalde og gøre indsigelse mod et mandat til nye standarder for Kommissionen. Det er derfor hensigtsmæssigt at vedtage mandatet gennem en delegeret retsakt.

Ændringsforslag  17

Forslag til forordning

Artikel 2 – stk. 1 – litra b

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

b) De kan under rimeligt forudsigelige betingelser forventes anvendt af forbrugerne, selv om de ikke er bestemt for dem.

b) Det er under rimeligt forudsigelige betingelser sandsynligt, at de anvendes af forbrugerne, selv om de ikke er bestemt for dem, når de bringes i omsætning.

Begrundelse

Angår især den tyske oversættelse. Det bør formuleres mere klart, at forslagets artikel 2, stk. 1, litra b), kun har til formål, at produkter, som under rimeligt forudsigelige betingelser også benyttes af forbrugere, er omfattet af denne forordnings anvendelsesområde. Det er ikke formålet her at regulere forbrugeres ukorrekte anvendelse af produkterne.

Ændringsforslag  18

Forslag til forordning

Artikel 2 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Denne forordning finder ikke anvendelse på produkter, der skal repareres eller sættes i stand, inden de anvendes, når de pågældende produkter gøres tilgængelige på markedet som sådanne.

2. Denne forordning finder ikke anvendelse på produkter, der skal repareres eller sættes i stand, inden de anvendes, når de pågældende produkter gøres tilgængelige på markedet som sådanne. Denne forordning finder ikke anvendelse på transaktioner mellem privatpersoner.

Begrundelse

Private transaktioner mellem enkeltpersoner skal tydeligt undtages fra direktivets anvendelsesområde, f.eks. garagesalg.

Ændringsforslag  19

Forslag til forordning

Artikel 2 – stk. 4

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

4. Kapitel II og IV i denne forordning finder ikke anvendelse på produkter, der er omfattet af krav fastsat i eller i henhold til EU-harmoniseringslovgivning, som tager sigte på at beskytte menneskers sundhed og sikkerhed.

4. Denne forordning finder ikke anvendelse på produkter, der er omfattet af krav fastsat i eller i henhold til EU-harmoniseringslovgivning, som tager sigte på at beskytte menneskers sundhed og sikkerhed.

(se ændringsforslag til artikel 5 og 6)

Begrundelse

Forordningen bør ikke finde anvendelse på harmoniserede varer for at undgå overlapninger og overflødigt indhold, eftersom de vigtigste elementer i kapitel I allerede er omfattet af harmoniseringslovgivning. En klar adskillelse mellem lovgivning for harmoniserede og ikke-harmoniserede forbrugsgoder vil gøre det nemmere for erhvervsdrivende at overholde produktreglerne og gøre det nemmere for markedsovervågningsmyndighederne at håndhæve dem.

Ændringsforslag  20

Forslag til forordning

Artikel 3 – stk. 1 – punkt 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(1) "sikkert produkt": ethvert produkt, som under almindelige eller rimeligt forudsigelige anvendelsesbetingelser for det pågældende produkt, herunder anvendelsens varighed og eventuelt ibrugtagning, installering og vedligeholdelseskrav, ikke frembyder nogen risiko eller kun minimale risici, der er forenelige med produktets anvendelse, og som under hensyntagen til et højt beskyttelsesniveau for forbrugernes sikkerhed og sundhed anses for acceptable

(1) "sikkert produkt": ethvert produkt, som under almindelige eller rimeligt forudsigelige anvendelsesbetingelser for det pågældende produkt, herunder anvendelsens varighed og eventuelt ibrugtagning, installering og vedligeholdelses-, uddannelses- og overvågningskrav, ikke frembyder nogen risiko eller kun minimale risici, der er forenelige med produktets anvendelse, og som under hensyntagen til et højt beskyttelsesniveau for forbrugernes sikkerhed og sundhed anses for acceptable

Begrundelse

I forbindelse med et produkts sikkerhedsvurdering bør der tages behørigt hensyn til det ansvar og tilsyn eller de uddannelsesforpligtelser, der påhviler familiemedlemmerne, tjenesteudbyderne eller arbejdsgiverne.

Ændringsforslag  21

Forslag til forordning

Artikel 3 – stk. 1 – nr. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1) ”sikkert produkt”: ethvert produkt, som under almindelige eller rimeligt forudsigelige anvendelsesbetingelser for det pågældende produkt, herunder anvendelsens varighed og eventuelt ibrugtagning, installering og vedligeholdelseskrav, ikke frembyder nogen risiko eller kun minimale risici, der er forenelige med produktets anvendelse, og som under hensyntagen til et højt beskyttelsesniveau for forbrugernes sikkerhed og sundhed anses for acceptable

1) ”sikkert produkt”: ethvert produkt, som under almindelige eller rimeligt forudsigelige anvendelsesbetingelser for det pågældende produkt, herunder anvendelsens varighed og eventuelt ibrugtagning, installering, vedligeholdelseskrav og bortskaffelse, ikke frembyder nogen risiko eller kun minimale risici, der er forenelige med produktets anvendelse, og som under hensyntagen til et højt beskyttelsesniveau for forbrugernes sikkerhed og sundhed anses for acceptable

Begrundelse

Når forbrugeren er nødt til at foretage sig noget ved slutningen af et produkts livscyklus, bør den pågældende foranstaltning være sikker.

Ændringsforslag  22

Forslag til forordning

Artikel 3 – stk. 1 – punkt 7

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(7) "distributør": enhver fysisk eller juridisk person i forsyningskæden, bortset fra fabrikanten eller importøren, som gør et produkt tilgængeligt på markedet

(7) "distributør": enhver fysisk eller juridisk ansvarlig person i forsyningskæden, bortset fra fabrikanten eller importøren, som gør et produkt tilgængeligt på markedet, og bortset fra transaktioner mellem privatpersoner, ikke handler forretningsmæssigt

Ændringsforslag  23

Forslag til forordning

Artikel 4

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Erhvervsdrivende må kun bringe sikre produkter i omsætning eller gøre dem tilgængelige på EU-markedet.

Erhvervsdrivende må kun bringe sikre produkter i omsætning eller gøre dem tilgængelige på EU's indre marked.

Ændringsforslag  24

Forslag til forordning

Artikel 5 – overskrift

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Formodning om sikkerhed

Formodning om overensstemmelse med almindelige sikkerhedskrav

Ændringsforslag  25

Forslag til forordning

Artikel 5 – stk. 1 – litra a

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a) for så vidt angår de risici, der er omfattet af krav fastsat i eller i henhold til EU-harmoniseringslovgivning, som tager sigte på at beskytte menneskers sundhed og sikkerhed, hvis produktet opfylder de pågældende krav

udgår

(se ændringsforslag til artikel 2 og 6)

Begrundelse

Forordningen bør ikke finde anvendelse på harmoniserede varer for at undgå overlapninger og overflødigt indhold, eftersom de vigtigste elementer i kapitel I allerede er omfattet af harmoniseringslovgivning. En klar adskillelse mellem lovgivning for harmoniserede og ikke-harmoniserede forbrugsgoder vil gøre det nemmere for erhvervsdrivende at overholde produktreglerne og gøre det nemmere for markedsovervågningsmyndighederne at håndhæve dem.

Ændringsforslag  26

Forslag til forordning

Artikel 5 – stk. 1 – litra b

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

b) i mangel af krav fastsat i eller i henhold til EU-harmoniseringslovgivning, jf. litra a), for så vidt angår de risici, der er omfattet af europæiske standarder, hvis produktet er i overensstemmelse med relevante europæiske standarder eller dele deraf, for hvilke der er offentliggjort referencer i Den Europæiske Unions Tidende, jf. artikel 16 og 17

b) for så vidt angår de risici, der er omfattet af europæiske standarder, hvis produktet er i overensstemmelse med relevante europæiske standarder eller dele deraf, for hvilke der er offentliggjort referencer i Den Europæiske Unions Tidende, jf. artikel 16 og 17

(se ændringsforslag til artikel 2 og 6)

Begrundelse

Forordningen bør ikke finde anvendelse på harmoniserede varer for at undgå overlapninger og overflødigt indhold, eftersom de vigtigste elementer i kapitel I allerede er omfattet af harmoniseringslovgivning. En klar adskillelse mellem lovgivning for harmoniserede og ikke-harmoniserede forbrugsgoder vil gøre det nemmere for erhvervsdrivende at overholde produktreglerne og gøre det nemmere for markedsovervågningsmyndighederne at håndhæve dem.

Ændringsforslag  27

Forslag til forordning

Artikel 5 – stk. 1 – litra c

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

c) i mangel af krav fastsat i eller i henhold til EU-harmoniseringslovgivning, jf. litra a), og europæiske standarder, jf. litra b), for så vidt angår de risici, der er omfattet af sundheds- og sikkerhedskrav fastsat i lovgivningen i den medlemsstat, hvor produktet gøres tilgængeligt på markedet, hvis det er i overensstemmelse med sådanne nationale krav.

c) i mangel af krav fastsat i eller i henhold til europæiske standarder, jf. litra b), for så vidt angår de risici, der er omfattet af sundheds- og sikkerhedskrav fastsat i lovgivningen i den medlemsstat, hvor produktet gøres tilgængeligt på markedet, hvis det er i overensstemmelse med sådanne nationale krav.

(se ændringsforslag til artikel 2 og 6)

Begrundelse

Forordningen bør ikke finde anvendelse på harmoniserede varer for at undgå overlapninger og overflødigt indhold, eftersom de vigtigste elementer i kapitel I allerede er omfattet af harmoniseringslovgivning. En klar adskillelse mellem lovgivning for harmoniserede og ikke-harmoniserede forbrugsgoder vil gøre det nemmere for erhvervsdrivende at overholde produktreglerne og gøre det nemmere for markedsovervågningsmyndighederne at håndhæve dem.

Ændringsforslag  28

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 1 – afsnit 1 – litra a

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a) produktets karakteristika, herunder dets sammensætning og emballering samt monteringsvejledning og eventuelt installerings- og vedligeholdelsesanvisninger

a) produktets karakteristika, herunder dets sammensætning og emballering samt monteringsvejledning og eventuelt installerings-, vedligeholdelses- og bortskaffelsesanvisninger

Ændringsforslag  29

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 1 – litra a

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a) produktets karakteristika, herunder dets sammensætning og emballering samt monteringsvejledning og eventuelt installerings- og vedligeholdelsesanvisninger

a) produktets karakteristika, herunder dets sammensætning og emballering samt monterings- og demonteringsvejledning og eventuelt installerings- og vedligeholdelsesanvisninger

Begrundelse

Produkterne skal også være sikre i bortskaffelsesfasen.

Ændringsforslag  30

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 1 – litra d

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

d) de kategorier af forbrugere, for hvem anvendelse af produktet udgør en risiko, navnlig sårbare forbrugere

d) de kategorier af forbrugere, for hvem anvendelse af produktet udgør en risiko, navnlig sårbare forbrugere, der kan formodes at anvende produktet under rimeligt forudsigelige betingelser

(se ændringsforslag til betragtning 13 og artikel 16, stk. 2 a (nyt))

Begrundelse

Begrebet sårbare forbrugere dækker et bredt spektrum af situationer, der ikke hører under normale bestemmelser om erstatningsansvar. Risikoen for sårbare forbrugere bør derfor vurderes ud fra, hvor sandsynligt det er, at de anvender et produkt under rimeligt forudsigelige betingelser. Dette ændringsforslag er også medtaget i ændringsforslaget til artikel 16, stk. 2 a (nyt).

Ændringsforslag  31

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 2 – litra a

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a) den nyeste viden og teknologi

udgår

(se ændringsforslag til artikel 6, stk. 1 og 1 a (nyt), og artikel 6, stk. 2)

Begrundelse

Flyttet til slutningen af listen. Selv om det er vigtigt at vurdere den nyeste viden og teknologi, bør det ikke være de første aspekter, der vurderes. Den nyeste viden vil normalt opnå en højere grad af sikkerhed. Men muligheden for at skaffe mindre farlige produkter er ikke tilstrækkelig grund til at anse et produkt for ikke at være sikkert. Dette ændringsforslag er også medtaget i ændringsforslaget om en ny artikel 6, stk. 1a.

Ændringsforslag  32

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 2 – litra h

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

h) den sikkerhed, som forbrugerne med rimelighed kan forvente.

udgår

(se ændringsforslag til artikel 6, stk. 1 a (nyt))

Begrundelse

Dette kriterium synes at være vilkårligt og skaber manglende retssikkerhed for de erhvervsdrivende, eftersom de skal bestemme "den sikkerhed, som forbrugerne med rimelighed kan forvente" for hvert produkt uden nogen sikkerhed, hvis markedsovervågningsmyndighederne evt. fortolker konceptet på en anden måde. Dette ændringsforslag er også medtaget i ændringsforslaget til artikel 6, stk. 1a (nyt).

Ændringsforslag  33

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 2 – litra h a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

ha) den nyeste viden og teknologi.

(se ændringsforslag til artikel 6, stk. 1 a (nyt))

Begrundelse

Flyttet til slutningen af listen. Selv om det er vigtigt at vurdere den nyeste viden og teknologi, bør det ikke være de første aspekter, der vurderes. Den nyeste viden vil normalt opnå en højere grad af sikkerhed. Et produkt kan imidlertid stadig betragtes som sikkert, hvis andre produkter med endnu højere sikkerhedsstandarder findes på markedet. Dette ændringsforslag er også medtaget i ændringsforslaget til artikel 6, stk. 1a (nyt).

Ændringsforslag  34

Forslag til forordning

Artikel 8 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Fabrikanten sikrer, når han bringer sine produkter i omsætning, at de er konstrueret og fremstillet i overensstemmelse med det almindelige sikkerhedskrav i artikel 4.

1. Fabrikanten sikrer, når han bringer sine produkter i omsætning, også når der er tale om fjernsalg, at de er konstrueret og fremstillet i overensstemmelse med det almindelige sikkerhedskrav i artikel 4.

Ændringsforslag  35

Forslag til forordning

Artikel 8 – stk. 4 – litra c a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

ca) hvis det ikke er fabrikanten, der bringer produktet i omsætning, fabrikantens navn, registrerede firmanavn eller registrerede varemærke og kontaktadresse.

Begrundelse

Hvis der skal anføres navn og adresse på fabrikanter, der ikke er fra EU, på importerede produkter, vil denne information være tilgængelig for importørens konkurrenter og erhvervskunder med den følge, at de kan omgå den pågældende importør i fremtiden og købe produkterne direkte fra fabrikanten, der ikke er fra EU. Dette vil afskrække SMV'er fra at importere og resultere i en betydelig konkurrenceforvridning. Det foreslås derfor at medtage denne information i den tekniske dokumentation.

Ændringsforslag  36

Forslag til forordning

Artikel 8 – stk. 7

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

7. Fabrikantens navn, registrerede firmanavn eller registrerede varemærke og kontaktadresse skal fremgå af produktet eller, hvis dette ikke er muligt, af emballagen eller af et dokument, der ledsager produktet. Adressen skal være adressen på ét enkelt sted, hvor fabrikanten kan kontaktes.

7. Når en fabrikant bringer en vare i omsætning, skal vedkommendes navn, registrerede firmanavn eller registrerede varemærke og kontaktadresse fremgå af produktet eller, hvis dette ikke er muligt, af emballagen eller af et dokument, der ledsager produktet, eller af et websted, der tydeligt er anført på emballagen eller i ledsagende dokumenter. Adressen skal være adressen på ét enkelt sted, hvor fabrikanten kan kontaktes.

(se ændringsforslag til artikel 10, stk. 3)

Begrundelse

Især for små produkter (f.eks. sokker) og produkter, der kan sælges hver for sig som enkelte artikler (f.eks. golfbolde), vil de foreslåede forpligtelser føre til høje ekstra omkostninger, eftersom oplysningerne vil skulle fremgå af særskilte dokumenter. Muligheden for at hente oplysningerne på et websted ville være mere omkostningseffektiv og miljøvenlig.

Ændringsforslag  37

Forslag til forordning

Artikel 8 – stk. 8 – afsnit 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Fabrikanten sikrer, at hans produkt ledsages af en brugsanvisning og sikkerhedsinformation på et for forbrugeren letforståeligt sprog fastsat af den medlemsstat, hvor produktet gøres tilgængeligt, medmindre produktet kan anvendes på sikker vis og som tiltænkt af fabrikanten uden en sådan brugsanvisning og sikkerhedsinformation.

Fabrikanten sikrer, at hans produkt ledsages af en brugsanvisning og sikkerhedsinformation på et for forbrugeren letforståeligt sprog fastsat af den medlemsstat, hvor produktet gøres tilgængeligt, medmindre produktet kan anvendes på sikker vis og som tiltænkt af fabrikanten uden en sådan brugsanvisning og sikkerhedsinformation. Sikkerhedsinformationen skal sætte forbrugerne i stand til at vurdere de indbyggede risici ved et produkt igennem hele den normale eller med rimelighed forventelige anvendelsesperiode, hvis sådanne risici ikke er umiddelbart indlysende uden tilstrækkelig advarsel.

Ændringsforslag  38

Forslag til forordning

Artikel 8 – stk. 8 – afsnit 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Fabrikanten sikrer, at hans produkt ledsages af en brugsanvisning og sikkerhedsinformation på et for forbrugeren letforståeligt sprog fastsat af den medlemsstat, hvor produktet gøres tilgængeligt, medmindre produktet kan anvendes på sikker vis og som tiltænkt af fabrikanten uden en sådan brugsanvisning og sikkerhedsinformation.

Fabrikanten sikrer, at hans produkt ledsages af en brugsanvisning og sikkerhedsinformation på et for forbrugeren letforståeligt sprog eller i et visuelt format fastsat af den medlemsstat, hvor produktet gøres tilgængeligt, medmindre produktet kan anvendes på sikker vis og som tiltænkt af fabrikanten uden en sådan brugsanvisning og sikkerhedsinformation.

Begrundelse

Oversættelsen til alle EU-sprog kan med fordel i visse tilfælde erstattes af anvisninger i form af tegninger og piktogrammer. Sådanne nyskabende løsninger er fornuftige og attraktive alternativer til den tekniske terminologi, der anvendes i visse produkters brugsanvisninger.

Ændringsforslag  39

Forslag til forordning

Artikel 8 – stk. 9

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

9. Hvis en fabrikant finder eller har grund til at tro, at et produkt, han har bragt i omsætning, ikke er sikkert eller på anden måde ikke er i overensstemmelse med denne forordning, træffer han straks de nødvendige korrigerende foranstaltninger for at bringe det pågældende produkt i overensstemmelse med de gældende krav eller om nødvendigt trække det tilbage fra markedet eller kalde det tilbage. Derudover underretter fabrikanten, når produktet ikke er sikkert, straks markedsovervågningsmyndighederne i de medlemsstater, hvor han har gjort produktet tilgængeligt, herom og giver nærmere oplysninger om især den sundheds- og sikkerhedsmæssige risiko og alle korrigerende foranstaltninger, der er truffet.

9. Hvis en fabrikant finder eller har grund til at tro, at et produkt, han har bragt i omsætning, ikke er sikkert eller på anden måde ikke er i overensstemmelse med denne forordning, træffer han straks de nødvendige korrigerende foranstaltninger for at bringe det pågældende produkt i overensstemmelse med de gældende krav eller i relevante tilfælde trække det tilbage fra markedet eller kalde det tilbage. Derudover underretter fabrikanten, når produktet ikke er sikkert, straks markedsovervågningsmyndighederne i de medlemsstater, hvor han har gjort produktet tilgængeligt, herom og giver nærmere oplysninger om især den sundheds- og sikkerhedsmæssige risiko og alle korrigerende foranstaltninger, der er truffet.

(se ændringsforslag til artikel 10, stk. 7, og artikel 11, stk. 5)

Begrundelse

Formuleringen "om nødvendigt" skaber retlig usikkerhed, da den kan læses som en yderligere betingelse for anvendelsen af korrigerende foranstaltninger.

Ændringsforslag  40

Forslag til forordning

Artikel 8 – stk. 9 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

9a. Advarsler, der er afgørende for beslutningen om at købe produktet, og som f.eks. angiver brugernes minimums- og maksimumsalder eller -vægt, og andre vigtige advarsler skal være anbragt på produktets emballage eller på anden måde være klart synlige for forbrugeren inden købet, også når købet foretages online.

Begrundelse

Forbrugerinformation skal styrkes, især i forbindelse med onlinesalg, hvor det er vanskeligt for forbrugerne at kontrollere specifikke oplysninger om et produkt og på dets emballage.

Ændringsforslag  41

Forslag til forordning

Artikel 10 – stk. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Importørens navn, registrerede firmanavn eller registrerede varemærke og kontaktadresse skal fremgå af produktet eller, hvis dette ikke er muligt, af emballagen eller af et dokument, der ledsager produktet. Importøren sikrer, at ingen supplerende mærkning skjuler oplysningerne i fabrikantens mærkning.

3. Importørens navn, registrerede firmanavn eller registrerede varemærke og kontaktadresse skal fremgå af produktet eller, hvis dette ikke er muligt, af emballagen eller af et dokument, der ledsager produktet, eller af et websted, der tydeligt er anført på emballagen eller i ledsagende dokumenter. Importøren sikrer, at ingen supplerende mærkning skjuler oplysningerne i fabrikantens mærkning.

(se ændringsforslag til artikel 8, stk. 7)

Begrundelse

Især for små produkter (f.eks. sokker) og produkter, der kan sælges hver for sig som enkelte artikler (f.eks. golfbolde), vil de foreslåede forpligtelser føre til høje ekstra omkostninger, eftersom oplysningerne vil skulle fremgå af særskilte dokumenter. Muligheden for at hente oplysningerne på et websted ville være mere omkostningseffektiv og miljøvenlig.

Ændringsforslag  42

Forslag til forordning

Artikel 10 – stk. 4 – afsnit 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Importøren sikrer, at produktet ledsages af en brugsanvisning og sikkerhedsinformation på et for forbrugeren letforståeligt sprog fastsat af den medlemsstat, hvor produktet gøres tilgængeligt, medmindre produktet kan anvendes på sikker vis og som tiltænkt af fabrikanten uden en sådan brugsanvisning og sikkerhedsinformation.

Importøren sikrer, at produktet ledsages af en brugsanvisning og sikkerhedsinformation på et for forbrugeren letforståeligt sprog eller i et visuelt format fastsat af den medlemsstat, hvor produktet gøres tilgængeligt, medmindre produktet kan anvendes på sikker vis og som tiltænkt af fabrikanten uden en sådan brugsanvisning og sikkerhedsinformation.

Begrundelse

Oversættelsen til alle EU-sprog kan med fordel i visse tilfælde erstattes af anvisninger i form af tegninger og piktogrammer. Sådanne nyskabende løsninger er fornuftige og attraktive alternativer til den tekniske terminologi, der anvendes i visse produkters brugsanvisninger.

Ændringsforslag  43

Forslag til forordning

Artikel 10 – stk. 7

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

7. Hvis en importør finder eller har grund til at tro, at et produkt, han har bragt i omsætning, ikke er sikkert eller på anden måde ikke er i overensstemmelse med denne forordning, træffer han straks de nødvendige korrigerende foranstaltninger for at bringe det pågældende produkt i overensstemmelse med de gældende krav eller om nødvendigt trække det tilbage fra markedet eller kalde det tilbage. Derudover underretter importøren, når produktet ikke er sikkert, straks markedsovervågningsmyndighederne i de medlemsstater, hvor han har gjort produktet tilgængeligt, herom og giver nærmere oplysninger om især den sundheds- og sikkerhedsmæssige risiko og alle korrigerende foranstaltninger, der er truffet.

7. Hvis en importør finder eller har grund til at tro, at et produkt, han har bragt i omsætning, ikke er sikkert eller på anden måde ikke er i overensstemmelse med denne forordning, træffer han straks de nødvendige korrigerende foranstaltninger for at bringe det pågældende produkt i overensstemmelse med de gældende krav eller i relevante tilfælde trække det tilbage fra markedet eller kalde det tilbage. Derudover underretter importøren, når produktet ikke er sikkert, straks markedsovervågningsmyndighederne i de medlemsstater, hvor han har gjort produktet tilgængeligt, herom og giver nærmere oplysninger om især den sundheds- og sikkerhedsmæssige risiko og alle korrigerende foranstaltninger, der er truffet.

(se ændringsforslag til artikel 8, stk. 9, og artikel 11, stk. 5)

Begrundelse

Formuleringen "om nødvendigt" skaber retlig usikkerhed, da den kan læses som en yderligere betingelse for anvendelsen af korrigerende foranstaltninger.

Ændringsforslag  44

Forslag til forordning

Artikel 11 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Distributøren kontrollerer, inden han gør et produkt tilgængeligt på markedet, at fabrikanten og importøren har overholdt kravene i artikel 8, stk. 6, 7 og 8, og artikel 10, stk. 3 og 4, alt efter hvad der er relevant.

2. Distributøren kontrollerer, inden han gør et produkt tilgængeligt på markedet, at produktet er forsynet med den mærkning, der kræves i artikel 8, stk. 6 og 7, og artikel 10, stk. 3, og at den ledsages af de oplysninger, der er anført i artikel 8, stk. 8, og artikel 10, stk. 4, alt efter hvad der er relevant.

Begrundelse

Den nye formulering fjerner risikoen for en fortolkning af forpligtelserne, hvor distributører skulle vurdere (f.eks. gennem produktprøvning), om fabrikantens/importørens oplysninger er korrekte. Distributørerne er kun ansvarlige for at kontrollere, at alle relevante og krævede oplysninger forefindes i overensstemmelse med forordningen.

Ændringsforslag  45

Forslag til forordning

Artikel 11 – stk. 5

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

5. Hvis en distributør finder eller har grund til at tro, at et produkt, han har gjort tilgængeligt på markedet, ikke er sikkert eller ikke er i overensstemmelse med artikel 8, stk. 6, 7 og 8, og artikel 10, stk. 3 og 4, alt efter hvad der er relevant, sikrer han, at de nødvendige korrigerende foranstaltninger træffes for at bringe produktet i overensstemmelse med de gældende krav eller om nødvendigt trække det tilbage fra markedet eller kalde det tilbage. Derudover underretter distributøren, når produktet ikke er sikkert, straks fabrikanten eller importøren, alt efter hvad der er relevant, og markedsovervågningsmyndighederne i de medlemsstater, hvor han har gjort produktet tilgængeligt, herom og giver nærmere oplysninger om især den sundheds- og sikkerhedsmæssige risiko og alle korrigerende foranstaltninger, der er truffet.

5. Hvis en distributør finder eller har grund til at tro, at et produkt, han har gjort tilgængeligt på markedet, ikke er sikkert eller ikke er i overensstemmelse med artikel 8, stk. 6, 7 og 8, og artikel 10, stk. 3 og 4, alt efter hvad der er relevant, sikrer han, at de nødvendige korrigerende foranstaltninger træffes for at bringe produktet i overensstemmelse med de gældende krav eller i relevante tilfælde trække det tilbage fra markedet eller kalde det tilbage. Derudover underretter distributøren, når produktet ikke er sikkert, straks fabrikanten eller importøren, alt efter hvad der er relevant, og markedsovervågningsmyndighederne i de medlemsstater, hvor han har gjort produktet tilgængeligt, herom og giver nærmere oplysninger om især den sundheds- og sikkerhedsmæssige risiko og alle korrigerende foranstaltninger, der er truffet.

(se ændringsforslag til artikel 8, stk. 9, og artikel 10, stk. 7)

Begrundelse

Formuleringen "om nødvendigt" skaber retlig usikkerhed, da den kan læses som en yderligere betingelse for anvendelsen af korrigerende foranstaltninger.

Ændringsforslag  46

Forslag til forordning

Artikel 11 – stk. 5 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

5a. Fabrikanten må kun gøre varer tilgængelige på markedet, som ledsages af en brugsanvisning og sikkerhedsinformation på alle de officielle sprog i det land, hvor fabrikanten bringer varerne i omsætning, og på de betingelser, der er fastsat af den pågældende medlemsstat.

Ændringsforslag  47

Forslag til forordning

Artikel 13 – stk. 1 – indledning

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Forpligtelsen til at underrette markedsovervågningsmyndighederne, jf. artikel 8, stk. 9, artikel 10, stk. 2 og 7, og artikel 11, stk. 3 og 5, er ikke et krav, hvis følgende betingelser er opfyldt:

1. Forpligtelsen til at underrette markedsovervågningsmyndighederne, jf. artikel 8, stk. 9, artikel 10, stk. 2 og 7, og artikel 11, stk. 3 og 5, er ikke et krav, hvis alle følgende betingelser er opfyldt:

Ændringsforslag  48

Forslag til forordning

Artikel 13 – stk. 1 – litra b

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

b) Fabrikanten, importøren eller distributøren kan dokumentere, at risikoen er under fuld kontrol, og at produktet ikke længere er til fare for menneskers sikkerhed og sundhed.

b) Fabrikanten, importøren eller distributøren kan dokumentere, at risikoen er blevet kontrolleret effektivt med henblik på at undgå farer for menneskers sikkerhed og sundhed.

Begrundelse

Det er umuligt at opnå fuld kontrol i praksis. Ordlyden bør derfor ændres for at sikre retssikkerhed for erhvervsdrivende.

Ændringsforslag  49

Forslag til forordning

Artikel 13 – stk. 1 – litra c

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

c) Årsagen til risikoen ved produktet er af en sådan art, at myndighederne og offentligheden ikke kan udnytte kendskabet hertil på en nyttig måde.

udgår

Begrundelse

For det første er det ikke sikkert, at årsagen til risikoen er kendt. Hvis årsagen til risikoen er kendt, kan det for det andet være vanskeligt for erhvervsdrivende at vurdere, om den er af interesse for offentligheden. En sådan obligatorisk betingelse ville skabe retlig usikkerhed.

Ændringsforslag  50

Forslag til forordning

Artikel 13 – stk. 3 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

3a. Kommissionen tillægges beføjelse til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 20 vedrørende fastlæggelse af de forpligtelser i denne forordnings artikel 8, artikel 10, artikel 11 og artikel 14, som distributører af brugte genstande kan fritages for i betragtning af det lave risikoniveau eller den uforholdsmæssige store byrde, disse forpligtelser medfører for den økonomiske aktivitet hos sådanne mindre operatører.

Begrundelse

Små genbrugsbutikker skal fritages fra nogle af kravene til distributørerne, da byrden på deres økonomiske aktiviteter er for stor, eller da det er umuligt for dem at opfylde visse af disse krav. Kommissionen bør vurdere, hvilke kriterier (omsætning, størrelse, anvendelsesområde, produkttyper) der skal gælde for sådanne fritagelser, og derefter foreslå disse fritagelser i en delegeret retsakt.

Ændringsforslag  51

Forslag til forordning

Artikel 14 – stk. 2 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

2a. Når erhvervsdrivende forelægger de oplysninger, der er omhandlet i første afsnit, behandler markedsovervågningsmyndighederne oplysningerne som fortrolige.

Begrundelse

For mange distributører og grossister er det en forretningshemmelighed, hvem der leverer produkter til dem, og hvem de leverer produkter til. Det er derfor nødvendigt at beskytte deres leverandørers identitet. De oplysninger, de erhvervsdrivende forelægger, bør kun anvendes af markedsovervågningsmyndighederne, og der må ikke være mulighed for, at kommercielt følsomme oplysninger offentliggøres eller kommer i konkurrenters besiddelse.

Ændringsforslag  52

Forslag til forordning

Artikel 15 – overskrift

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Produkters sporbarhed

Sporbarhed af produkter, der formodes at ville udgøre en alvorlig risiko

Begrundelse

Dette sporingssystem skal kun dække specifikke produkter og produktkategorier, der formodes at ville udgøre en alvorlig risiko.

Ændringsforslag  53

Forslag til forordning

Artikel 15 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. For visse produkter, produktkategorier eller grupper af produkter, som på grund af deres særlige karakteristika eller særlige distributions- eller anvendelsesbetingelser kan formodes at ville udgøre en alvorlig risiko for menneskers sundhed eller sikkerhed, kan Kommissionen pålægge erhvervsdrivende, der bringer de pågældende produkter i omsætning og gør dem tilgængelige på markedet, at indføre eller tilslutte sig et sporbarhedssystem.

1. For visse produkter, produktkategorier eller grupper af produkter, som på grund af deres særlige karakteristika eller særlige distributions- eller anvendelsesbetingelser kan formodes at ville udgøre en alvorlig risiko for menneskers sundhed eller sikkerhed, og i påkommende tilfælde efter høring af relevante interessenter, kan Kommissionen pålægge erhvervsdrivende, der bringer de pågældende produkter i omsætning og gør dem tilgængelige på markedet, at indføre eller tilslutte sig et sporbarhedssystem.

Begrundelse

Inden Kommissionen stiller forslag om nye krav til sporbarhed, bør den høre relevante interesserede parter, f.eks. erhvervs‑ og forbrugerorganisationer, med henblik på at udnytte deres ekspertise og tage højde for de praktiske konsekvenser af sådanne krav.

Ændringsforslag  54

Forslag til forordning

Artikel 15 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. For visse produkter, produktkategorier eller grupper af produkter, som på grund af deres særlige karakteristika eller særlige distributions- eller anvendelsesbetingelser kan formodes at ville udgøre en alvorlig risiko for menneskers sundhed eller sikkerhed, kan Kommissionen pålægge erhvervsdrivende, der bringer de pågældende produkter i omsætning og gør dem tilgængelige på markedet, at indføre eller tilslutte sig et sporbarhedssystem.

1. For visse produkter, produktkategorier eller grupper af produkter, som på grund af deres særlige karakteristika eller særlige distributions- eller anvendelsesbetingelser kan formodes at ville udgøre en alvorlig risiko for menneskers sundhed eller sikkerhed, kan Kommissionen pålægge erhvervsdrivende, der bringer de pågældende produkter i omsætning og gør dem tilgængelige på markedet, at indføre eller tilslutte sig et sporbarhedssystem for fabrikanten.

Begrundelse

For at beskytte forbrugernes privatliv bør det sikres, at produktets sporbarhed udelukkende er for fabrikanten og i tilfælde, hvor en tilbagekaldelse vil være nødvendig.

Ændringsforslag  55

Forslag til forordning

Artikel 15 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Sporbarhedssystemet skal omfatte elektronisk indsamling og lagring af data, der gør det muligt at identificere produktet og de erhvervsdrivende, der er involveret i forsyningskæden for det, samt anbringelse af en databærer, der giver adgang til disse data, på produktet, på dets emballage eller på følgedokumenterne.

2. Sporbarhedssystemet skal omfatte elektronisk indsamling og lagring af data, der gør det muligt at identificere produkter og de erhvervsdrivende, der er involveret i forsyningskæden for det, samt anbringelse af passende midler, der giver adgang til disse data, på produktet, på dets emballage eller på følgedokumenterne.

Begrundelse

RFID-teknologi eller en databærer på produktet er ikke den eneste måde, hvorpå man kan sikre tilgængeligheden af nødvendige data vedrørende produktets sikkerhed. Der findes andre og billigere alternativer såsom en individuel produktkode, der kan kædes sammen med oplysninger på et websted, der f.eks. forvaltes af den erhvervsdrivende. Direktivet skal ikke præcisere en teknologisk løsning, men give de erhvervsdrivende et valg, så længe sikkerhedskravene overholdes.

Ændringsforslag  56

Forslag til forordning

Artikel 15 – stk. 3 – litra b

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

b) angivelse af, hvilke data de erhvervsdrivende skal indsamle og lagre ved hjælp af det i stk. 2 omhandlede sporbarhedssystem.

b) angivelse af, hvilke data de erhvervsdrivende skal indsamle og lagre ved hjælp af det i stk. 2 omhandlede sporbarhedssystem, og som er nødvendige for at garantere produktsikkerheden.

Begrundelse

For at beskytte forbrugernes privatliv bør det sikres, at der kun indsamles og lagres oplysninger, når det er strengt nødvendigt for at garantere produktsikkerheden.

Ændringsforslag  57

Forslag til forordning

Artikel 16 – stk. 1 – afsnit 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Kommissionen kan anmode et eller flere europæiske standardiseringsorganer om at udarbejde eller henvise til en europæisk standard, som har til formål at sikre, at produkter, der overholder den pågældende standard eller dele deraf, opfylder det almindelige sikkerhedskrav i artikel 4. Kommissionen fastsætter de krav til indholdet, der skal opfyldes i den europæiske standard, der anmodes om, og en tidsfrist for vedtagelse af denne.

Kommissionen kan anmode et eller flere europæiske standardiseringsorganer om at udarbejde eller henvise til en europæisk standard, som har til formål at sikre, at produkter, der overholder den pågældende standard eller dele deraf, opfylder det almindelige sikkerhedskrav i artikel 4. Under behørig hensyntagen til synspunkterne fra relevante interessenter fastsætter Kommissionen de krav til indholdet, der skal opfyldes i den europæiske standard, der anmodes om, og en tidsfrist for vedtagelse af denne.

(se ændringsforslag til betragtning 24)

Begrundelse

Kommissionen bør på passende vis tage hensyn til synspunkterne fra interesserede parter, når der træffes beslutning om indholdet af nye europæiske sikkerhedsstandarder for at sikre, at disse standarder er relevante, forholdsmæssige og effektive.

Ændringsforslag  58

Forslag til forordning

Artikel 16 – stk. 1 – afsnit 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Kommissionen vedtager den i første afsnit omhandlede anmodning ved hjælp af en gennemførelsesafgørelse. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren i artikel 19, stk. 3.

Kommissionen vedtager den i første afsnit omhandlede anmodning ved hjælp af en delegeret retsakt i overensstemmelse med artikel 20.

(se ændringsforslag til betragtning 27)

Begrundelse

Nye europæiske sikkerhedsstandarder for forbrugerprodukter baseret på artikel 4 bør betragtes som et supplement til den grundlæggende retsakt ved at tilføje ikkevæsentlige bestemmelser i overensstemmelse med artikel 290 i TEUF. Som følge af den meget generelle karakter af artikel 4 bør Europa-Parlamentet og Rådet have mulighed for at tilbagekalde og gøre indsigelse mod et mandat til nye standarder for Kommissionen. Det er derfor hensigtsmæssigt at vedtage mandatet gennem en delegeret retsakt.

Ændringsforslag  59

Forslag til forordning

Artikel 18

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Artikel 18

udgår

Sanktioner

 

1. Medlemsstaterne fastsætter bestemmelser om sanktioner for overtrædelse af denne forordning og træffer alle nødvendige foranstaltninger til at sikre, at de gennemføres. Sanktionerne skal være effektive, forholdsmæssige og have afskrækkende virkning. Medlemsstaterne giver senest den [indsæt dato - 3 måneder inden den dato, fra hvilken denne forordning finder anvendelse] Kommissionen meddelelse om disse bestemmelser og meddeler omgående senere ændringer af betydning for bestemmelserne.

 

2. Der tages med de i stk. 1 omhandlede sanktioner hensyn til virksomhedernes størrelse og især til små og mellemstore virksomheders situation. Sanktionerne kan skærpes, hvis den pågældende erhvervsdrivende tidligere har begået en lignende overtrædelse, og kan omfatte strafferetlige sanktioner for alvorlige overtrædelser.

 

(se artikel 31 i forordning 2013/0048(COD)).

Begrundelse

Sanktionerne for overtrædelser af produktsikkerhedsbestemmelserne bør være de samme for alle produkter (harmoniserede og ikke-harmoniserede, forbruger‑ og professionelle) og også finde anvendelse på tilfælde af manglende overholdelse af f.eks. miljøstandarder. Bestemmelserne om sanktioner bør derfor udelukkende være fastlagt i forordningen om markedsovervågning.

Ændringsforslag  60

Forslag til forordning

Artikel 20 – stk. 2

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

2. Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 13, stk. 3, og artikel 15, stk. 3, tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra den [indsæt dato - datoen for denne forordnings ikrafttræden].

2. Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 13, stk. 3, og artikel 15, stk. 3, tillægges Kommissionen for en periode på fem år fra den [indsæt dato - datoen for denne forordnings ikrafttræden]. Kommissionen udarbejder en rapport vedrørende delegationen af beføjelser senest ni måneder inden udløbet af femårsperioden. Delegationen af beføjelser forlænges stiltiende for perioder af samme varighed, medmindre Europa-Parlamentet eller Rådet modsætter sig en sådan forlængelse senest tre måneder inden udløbet af hver periode.

Ændringsforslag  61

Forslag til forordning

Artikel 21 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Senest [fem] år efter anvendelsesdatoen vurderer Kommissionen anvendelsen af denne forordning og indsender en evalueringsrapport til Europa-Parlamentet og Rådet. Det skal i denne rapport vurderes, hvorvidt målene med denne forordning er blevet opfyldt, navnlig med hensyn til at styrke beskyttelsen af forbrugerne mod usikre produkter, under hensyntagen til dens indvirkning på erhvervslivet og især de små og mellemstore virksomheder.

Senest [fem] år efter anvendelsesdatoen og hvert femte år efter forelæggelsen af den første rapport vurderer Kommissionen anvendelsen af denne forordning og indsender en evalueringsrapport til Europa-Parlamentet og Rådet. Det skal i denne rapport vurderes, hvorvidt målene med denne forordning er blevet opfyldt, navnlig med hensyn til at styrke beskyttelsen af forbrugerne mod usikre produkter, jf. artikel 4 i denne forordning, under hensyntagen til dens indvirkning på erhvervslivet og især de små og mellemstore virksomheder. Rapporten skal også vurdere indvirkningerne af og bidragene fra forordning (EU) nr. 1025/2012 inden for rammerne af nærværende forordnings anvendelsesområde.

PROCEDURE

Titel

Forbrugsprodukters sikkerhed

Referencer

COM(2013)0078 – C7-0042/2013 – 2013/0049(COD)

Korresponderende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

IMCO

12.3.2013

 

 

 

Udtalelse fra

       Dato for meddelelse på plenarmødet

ITRE

12.3.2013

Ordfører for udtalelse

       Dato for valg

Patrizia Toia

26.4.2013

Behandling i udvalg

2.9.2013

 

 

 

Dato for vedtagelse

26.9.2013

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

37

14

0

Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer

Josefa Andrés Barea, Jean-Pierre Audy, Zigmantas Balčytis, Ivo Belet, Bendt Bendtsen, Jan Březina, Maria Da Graça Carvalho, Giles Chichester, Pilar del Castillo Vera, Dimitrios Droutsas, Christian Ehler, Adam Gierek, Norbert Glante, Fiona Hall, Jacky Hénin, Romana Jordan, Judith A. Merkies, Angelika Niebler, Jaroslav Paška, Aldo Patriciello, Vittorio Prodi, Miloslav Ransdorf, Herbert Reul, Teresa Riera Madurell, Amalia Sartori, Salvador Sedó i Alabart, Francisco Sosa Wagner, Konrad Szymański, Britta Thomsen, Patrizia Toia, Ioannis A. Tsoukalas, Claude Turmes, Marita Ulvskog, Adina-Ioana Vălean, Kathleen Van Brempt, Alejo Vidal-Quadras

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere

Rachida Dati, Francesco De Angelis, Elisabetta Gardini, Satu Hassi, Jolanta Emilia Hibner, Eija-Riitta Korhola, Paweł Robert Kowal, Bernd Lange, Werner Langen, Marian-Jean Marinescu, Markus Pieper, Hannu Takkula, Hermann Winkler

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere, jf. art. 187, stk. 2

Pier Antonio Panzeri, Britta Reimers

UDTALELSE fra Retsudvalget (18.9.2013)

til Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse


om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om forbrugerproduktsikkerhed og om ophævelse af Rådets direktiv 87/357/EØF og direktiv 2001/95/EF(COM(2013)0078 – C7‑0042/2013 – 2013/0049(COD))

Ordfører for udtalelse: Jiří Maštálka

ÆNDRINGSFORSLAG

Retsudvalget opfordrer Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse, som er korresponderende udvalg, til at optage følgende ændringsforslag i sin betænkning:

Ændringsforslag  1

Forslag til forordning

Betragtning 13

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(13) Produktsikkerheden bør vurderes under hensyntagen til alle relevante aspekter, navnlig produkternes karakteristika og præsentation samt kategorierne af forbrugere, der kan formodes at ville bruge produkterne, idet der tages hensyn til forbrugernes, navnlig børns, ældres og handicappedes, sårbarhed.

(13) Produktsikkerheden bør vurderes under hensyntagen til alle relevante aspekter, navnlig produkternes karakteristika, sammensætning og præsentation samt forsigtighedsprincippet og kategorierne af forbrugere, der kan formodes at ville bruge produkterne, idet der tages hensyn til forbrugernes, navnlig børns, ældres og handicappedes, sårbarhed.

Begrundelse

Det er nødvendigt at fastholde forsigtighedsprincippet (artikel 191 i TEUF) som en afgørende søjle i den nuværende EU-sikkerhedslovgivning. I de fleste tilfælde skal europæiske forbrugere og forbrugerorganisationer påvise den fare, der er forbundet med et nonfood-forbrugsprodukt. Hvis der træffes en foranstaltning i henhold til forsigtighedsprincippet, kan erhvervsdrivende blive pålagt at bevise, at der ikke er nogen fare. For så vidt angår markedsovervågningsmyndighederne, kan risikostyringstiltag uden brug af forsigtighedsprincippet udgøre et problem for effektive overvågningsforanstaltninger i praksis.

Ændringsforslag  2

Forslag til forordning

Betragtning 14

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(14) For at undgå overlappende sikkerhedskrav og modstrid med andre EU-retsforskrifter bør et produkt, der er i overensstemmelse med sektorspecifik EU-harmoniseringslovgivning, som har til formål at beskytte menneskers sundhed og sikkerhed, formodes at være sikkert i henhold til denne forordning.

(14) For at undgå overlappende sikkerhedskrav og modstrid med andre EU-retsforskrifter bør et produkt, der er i overensstemmelse med sektorspecifik EU-harmoniseringslovgivning, som har til formål at beskytte menneskers sundhed og sikkerhed, formodes at være sikkert i henhold til denne forordning. En sådan vurdering bør være baseret på forsigtighedsprincippet.

Begrundelse

Det er nødvendigt at fastholde forsigtighedsprincippet (artikel 191 i TEUF) som en afgørende søjle i den nuværende EU-sikkerhedslovgivning. I de fleste tilfælde skal europæiske forbrugere og forbrugerorganisationer påvise den fare, der er forbundet med et nonfood-forbrugsprodukt. Hvis der træffes en foranstaltning i henhold til forsigtighedsprincippet, kan erhvervsdrivende blive pålagt at bevise, at der ikke er nogen fare. For så vidt angår markedsovervågningsmyndighederne, kan risikostyringstiltag uden brug af forsigtighedsprincippet udgøre et problem for effektive overvågningsforanstaltninger i praksis.

Ændringsforslag  3

Forslag til forordning

Betragtning 20

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

(20) At sikre, at produkter er identificeret og kan spores gennem hele forsyningskæden, gør det lettere at identificere erhvervsdrivende og at træffe effektive korrigerende foranstaltninger over for usikre produkter, f.eks. målrettede tilbagekaldelser. Produktidentifikation og sporbarhed sikrer således, at forbrugerne og de erhvervsdrivende får nøjagtige oplysninger om usikre produkter, hvilket skaber øget tillid til markedet og forhindrer unødvendige forstyrrelser i samhandelen. Produkter bør derfor være forsynet med oplysninger, der gør det muligt at identificere produkterne og fabrikanten samt, hvor det er relevant, importøren. Fabrikanter bør også udarbejde teknisk dokumentation for deres produkter, således at de selv vælger den bedst egnede og mest omkostningseffektive måde at gøre dette på, såsom i elektronisk form. Erhvervsdrivende bør desuden have pligt til at identificere deres leverandører og de virksomheder, de har leveret et produkt til. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 95/46/EF af 24. oktober 1995 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger og om fri udveksling af sådanne oplysninger finder anvendelse på behandlingen af personoplysninger i medfør af denne forordning.

(20) At sikre, at produkter er identificeret og kan spores gennem hele forsyningskæden, gør det lettere at identificere erhvervsdrivende og at træffe effektive korrigerende foranstaltninger over for usikre produkter, f.eks. målrettede tilbagekaldelser og destruering af produkterne. Produktidentifikation og sporbarhed sikrer således, at forbrugerne og de erhvervsdrivende får nøjagtige oplysninger om usikre produkter, hvilket skaber øget tillid til markedet og forhindrer unødvendige forstyrrelser i samhandelen. Produkter bør derfor være forsynet med oplysninger, der gør det muligt at identificere produkterne og fabrikanten samt, hvor det er relevant, importøren. Fabrikanter bør også udarbejde teknisk dokumentation for deres produkter, således at de selv vælger den bedst egnede og mest omkostningseffektive måde at gøre dette på, såsom i elektronisk form. Erhvervsdrivende bør desuden have pligt til at identificere deres leverandører og de virksomheder, de har leveret et produkt til. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 95/46/EF af 24. oktober 1995 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger og om fri udveksling af sådanne oplysninger finder anvendelse på behandlingen af personoplysninger i medfør af denne forordning.

Begrundelse

For at beskytte forbrugerne er det vigtigt at tage produkterne endeligt ud af forsyningskæden og give tilladelse til deres destruering.

Ændringsforslag  4

Forslag til forordning

Artikel 1 – stk. 1 a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

Den fastsætter en bredt funderet lovramme af horisontal karakter med henblik på at lukke smuthuller, især i afventning af en revision af den eksisterende lovgivning, og på at supplere bestemmelserne i eksisterende eller kommende særlovgivning, navnlig for at sikre et højt beskyttelsesniveau for forbrugernes sikkerhed og sundhed.

Begrundelse

Den nye forordning bør med henblik på en omfattende og fuldstændig beskyttelse af forbrugernes sikkerhed og sundhed fungere som et generelt sikkerhedsnet, der dækker eventuelle mangler i eksisterende eller fremtidig særlovgivning.

Ændringsforslag  5

Forslag til forordning

Artikel 2 – stk. 3 – litra h

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

h) udstyr, med hvilket forbrugerne bevæger sig eller rejser, og som betjenes af en tjenesteyder i forbindelse med en tjenesteydelse, der leveres til forbrugerne

h) udstyr, med hvilket forbrugerne bevæger sig eller rejser, og som betjenes af en tjenesteyder i forbindelse med en tjenesteydelse, der leveres til forbrugerne, med undtagelse af udstyr i forlystelsesparker

Begrundelse

Udstyr i forlystelsesparker er skyld i mange alvorlige ulykker og bør derfor være omfattet af denne forordning.

Ændringsforslag  6

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 1 – litra d

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

d) de kategorier af forbrugere, for hvem anvendelse af produktet udgør en risiko, navnlig sårbare forbrugere

d) de kategorier af forbrugere, for hvem anvendelse af produktet udgør en risiko, navnlig sårbare forbrugere, såsom børn, ældre og personer med handicap

Ændringsforslag  7

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 1 – litra e

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

e) produktets udseende, og især hvis et produkt, skønt det ikke er en fødevare, ligner en fødevare og kan forveksles med fødevarer på grund af form, lugt, farve, udseende, emballage, mærkning, volumen eller størrelse eller andre karakteristika.

e) produktets udseende og karakteristika, dets emballering og præsentation over for køberne, herunder et eventuelt misvisende indtryk, som kan få nogen til at foretage handlinger, der udgør en risiko for sundheden og sikkerheden, især:

 

i) hvis et produkt, skønt det ikke er en fødevare, ligner en fødevare og kan forveksles med fødevarer på grund af form, lugt, farve, udseende, emballage, mærkning, volumen eller størrelse eller andre karakteristika

 

ii) hvis et produkt, skønt det ikke er skabt til dem, kan tiltrække børn, så de undersøger det, kommer i berøring med det og interagerer med det på grund af dets udformning og karakteristika.

Ændringsforslag  8

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 2 – litra a a (nyt)

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

 

aa) den sikkerhed, som forbrugerne med rimelighed kan forvente, hvad angår produktets art, sammensætning og anvendelsesformål

(Jf. ændringsforslaget til artikel 6, stk. 2, litra h). Ordlyden er ændret).

Ændringsforslag  9

Forslag til forordning

Artikel 6 – stk. 2 – litra h

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

h) den sikkerhed, som forbrugerne med rimelighed kan forvente.

udgår

(Jf. ændringsforslaget til artikel 6, stk. 2, litra aa) (nyt)).

Ændringsforslag  10

Forslag til forordning

Artikel 7 – stk. 1

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

1. Fabrikanten og importøren sikrer, at produkter er forsynet med en angivelse af produktets oprindelsesland eller, hvis dette på grund af produktets størrelse eller art ikke er muligt, at en sådan angivelse fremgår af emballagen eller af et dokument, der ledsager produktet.

1. Fabrikanten og importøren sikrer, at produkter er forsynet med en angivelse af produktets oprindelsesland og af de materialer, der er anvendt i det, eller, hvis dette på grund af produktets størrelse eller art ikke er muligt, at en sådan angivelse fremgår af emballagen eller af et dokument, der ledsager produktet.

Ændringsforslag  11

Forslag til forordning

Artikel 8 – stk. 6

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

6. Fabrikanten sikrer, at hans produkter er forsynet med et type-, parti- eller serienummer eller en anden form for angivelse, ved hjælp af hvilken produktet kan identificeres, som er klart synlig(t) og letlæselig(t) for forbrugerne, eller, hvis dette på grund af produktets størrelse eller art ikke er muligt, at de krævede oplysninger fremgår af emballagen eller af et dokument, der ledsager produktet.

6. Fabrikanten sikrer, at hans produkter er forsynet med et type-, parti- eller serienummer eller en anden form for angivelse, ved hjælp af hvilken produktet kan identificeres, som er klart synlig(t) og letlæselig(t) og forståelig(t) for forbrugerne, eller, hvis dette på grund af produktets størrelse eller art ikke er muligt, at de krævede oplysninger fremgår af emballagen eller af et dokument, der ledsager produktet.

Ændringsforslag  12

Forslag til forordning

Artikel 8 – stk. 9

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

9. Hvis en fabrikant finder eller har grund til at tro, at et produkt, han har bragt i omsætning, ikke er sikkert eller på anden måde ikke er i overensstemmelse med denne forordning, træffer han straks de nødvendige korrigerende foranstaltninger for at bringe det pågældende produkt i overensstemmelse med de gældende krav eller om nødvendigt trække det tilbage fra markedet eller kalde det tilbage. Derudover underretter fabrikanten, når produktet ikke er sikkert, straks markedsovervågningsmyndighederne i de medlemsstater, hvor han har gjort produktet tilgængeligt, herom og giver nærmere oplysninger om især den sundheds- og sikkerhedsmæssige risiko og alle korrigerende foranstaltninger, der er truffet.

9. Hvis en fabrikant finder eller har grund til at tro, at et produkt, han har bragt i omsætning, ikke er sikkert eller på anden måde ikke er i overensstemmelse med denne forordning, træffer han straks de nødvendige korrigerende foranstaltninger for at bringe det pågældende produkt i overensstemmelse med de gældende krav, advare forbrugere, der er udsat for risiko som følge af den manglende overensstemmelse, om, hvilke umiddelbare forholdsregler de bør træffe, og om nødvendigt trække produktet tilbage fra markedet eller kalde det tilbage. Derudover underretter fabrikanten, når produktet ikke er sikkert, straks markedsovervågningsmyndighederne i de medlemsstater, hvor han har gjort produktet tilgængeligt, herom og giver nærmere oplysninger om især den sundheds- og sikkerhedsmæssige risiko og alle korrigerende foranstaltninger, der er truffet.

Ændringsforslag  13

Forslag til forordning

Artikel 9 – stk. 2 – litra a

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

a) efter anmodning fra en markedsovervågningsmyndighed at give denne al den information og dokumentation, der er nødvendig for at godtgøre produktets overensstemmelse med lovgivningen

a) efter anmodning fra en markedsovervågningsmyndighed at give denne al den information og dokumentation, der er nødvendig for at godtgøre produktets overensstemmelse med det almindelige sikkerhedskrav i artikel 4

Ændringsforslag  14

Forslag til forordning

Artikel 13

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Artikel 13

udgår

Undtagelse fra visse forpligtelser for fabrikanter, importører og distributører

 

1. Forpligtelsen til at underrette markedsovervågningsmyndighederne, jf. artikel 8, stk. 9, artikel 10, stk. 2 og 7, og artikel 11, stk. 3 og 5, er ikke et krav, hvis følgende betingelser er opfyldt:

 

a) Det er kun et begrænset antal klart identificerede produkter, der ikke er sikre.

 

b) Fabrikanten, importøren eller distributøren kan dokumentere, at risikoen er under fuld kontrol, og at produktet ikke længere er til fare for menneskers sikkerhed og sundhed.

 

c) Årsagen til risikoen ved produktet er af en sådan art, at myndighederne og offentligheden ikke kan udnytte kendskabet hertil på en nyttig måde.

 

2. Kommissionen kan ved hjælp af gennemførelsesretsakter fastlægge, i hvilke situationer betingelserne i stk. 1 er opfyldt. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren i artikel 19, stk. 3.

 

3. Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 20 vedrørende fastlæggelse af de produkter, produktkategorier eller grupper af produkter, for hvilke det på grund af den lave risiko ikke er påkrævet at angive de i artikel 8, stk. 7, og artikel 10, stk. 3, omhandlede oplysninger på selve produktet.

 

Ændringsforslag  15

Forslag til forordning

Artikel 15 – stk. 3

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

3. Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 20 vedrørende:

udgår

a) fastlæggelse af produkter, produktkategorier eller grupper af produkter, som kan formodes at ville udgøre en alvorlig risiko for menneskers sundhed og sikkerhed, jf. stk. 1

 

b) angivelse af, hvilke data de erhvervsdrivende skal indsamle og lagre ved hjælp af det i stk. 2 omhandlede sporbarhedssystem.

 

Ændringsforslag  16

Forslag til forordning

Artikel 20

Kommissionens forslag

Ændringsforslag

Artikel 20

udgår

Udøvelse af de delegerede beføjelser

 

1. Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen på de i denne artikel fastlagte betingelser.

 

2. Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 13, stk. 3, og artikel 15, stk. 3, tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra den [indsæt dato - datoen for denne forordnings ikrafttræden].

 

3. Den i artikel 13, stk. 3, og artikel 15, stk. 3, omhandlede delegation af beføjelser kan til enhver tid tilbagekaldes af Europa-Parlamentet eller Rådet. En afgørelse om tilbagekaldelse bringer delegationen af de beføjelser, der er angivet i den pågældende afgørelse, til ophør. Den får virkning dagen efter offentliggørelsen af afgørelsen i Den Europæiske Unions Tidende eller på et senere tidspunkt, der angives i afgørelsen. Den berører ikke gyldigheden af delegerede retsakter, der allerede er i kraft.

 

4. Så snart Kommissionen vedtager en delegeret retsakt, giver den samtidigt Europa-Parlamentet og Rådet meddelelse herom.

 

5. En delegeret retsakt vedtaget i henhold til artikel 13, stk. 3, og artikel 15, stk. 3, træder kun i kraft, hvis hverken Europa-Parlamentet eller Rådet har gjort indsigelse inden for en frist på to måneder fra meddelelsen af den pågældende retsakt til Europa-Parlamentet og Rådet, eller hvis Europa-Parlamentet og Rådet inden udløbet af denne frist begge har informeret Kommissionen om, at de ikke agter at gøre indsigelse. Fristen forlænges med to måneder på Europa-Parlamentets eller Rådets initiativ.

 

PROCEDURE

Titel

Forbrugsprodukters sikkerhed

Referencer

COM(2013)0078 – C7-0042/2013 – 2013/0049(COD)

Korresponderende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

IMCO

12.3.2013

 

 

 

Udtalelse fra

       Dato for meddelelse på plenarmødet

JURI

12.3.2013

Ordfører for udtalelse

       Dato for valg

Jiří Maštálka

20.2.2013

Behandling i udvalg

8.7.2013

 

 

 

Dato for vedtagelse

17.9.2013

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

22

2

0

Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer

Raffaele Baldassarre, Luigi Berlinguer, Sebastian Valentin Bodu, Françoise Castex, Christian Engström, Marielle Gallo, Giuseppe Gargani, Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, Sajjad Karim, Klaus-Heiner Lehne, Antonio López-Istúriz White, Antonio Masip Hidalgo, Jiří Maštálka, Alajos Mészáros, Bernhard Rapkay, Evelyn Regner, Francesco Enrico Speroni, Dimitar Stoyanov, Alexandra Thein, Cecilia Wikström, Tadeusz Zwiefka

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere

Eva Lichtenberger, Angelika Niebler, József Szájer, Axel Voss

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere, jf. art. 187, stk. 2

Olle Schmidt

PROCEDURE

Titel

Forbrugsprodukters sikkerhed

Referencer

COM(2013)0078 – C7-0042/2013 – 2013/0049(COD)

Dato for høring af EP

13.2.2013

 

 

 

Korresponderende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

IMCO

12.3.2013

 

 

 

Rådgivende udvalg

       Dato for meddelelse på plenarmødet

INTA

12.3.2013

ECON

12.3.2013

ENVI

12.3.2013

ITRE

12.3.2013

 

JURI

12.3.2013

 

 

 

Ingen udtalelse

       Dato for afgørelse

ECON

18.6.2013

ENVI

26.2.2013

 

 

Ordfører

       Dato for valg

Christel Schaldemose

20.2.2013

 

 

 

Behandling i udvalg

7.5.2013

29.5.2013

9.7.2013

25.9.2013

 

14.10.2013

 

 

 

Dato for vedtagelse

17.10.2013

 

 

 

Resultat af den endelige afstemning

+:

–:

0:

27

7

5

Til stede ved den endelige afstemning - medlemmer

Pablo Arias Echeverría, Adam Bielan, Preslav Borissov, Jorgo Chatzimarkakis, Sergio Gaetano Cofferati, Lara Comi, Anna Maria Corazza Bildt, António Fernando Correia de Campos, Jürgen Creutzmann, Vicente Miguel Garcés Ramón, Evelyne Gebhardt, Thomas Händel, Małgorzata Handzlik, Eduard-Raul Hellvig, Philippe Juvin, Sandra Kalniete, Edvard Kožušník, Hans-Peter Mayer, Franz Obermayr, Sirpa Pietikäinen, Phil Prendergast, Robert Rochefort, Zuzana Roithová, Heide Rühle, Matteo Salvini, Christel Schaldemose, Andreas Schwab, Róża Gräfin von Thun und Hohenstein, Gino Trematerra, Emilie Turunen, Barbara Weiler

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere

Raffaele Baldassarre, Ashley Fox, María Irigoyen Pérez, Sylvana Rapti, Patricia van der Kammen

Til stede ved den endelige afstemning - stedfortrædere, jf. art. 187, stk. 2

Takis Hadjigeorgiou, Linda McAvan, Patrizia Toia

Dato for indgivelse

25.10.2013