Edellinen 
 Seuraava 
Euroopan parlamentin työjärjestys
Seitsemäs vaalikausi - joulukuu 2009
PDF 1212k
SISÄLLYS
ASIAHAKEMISTO
HUOMAUTUS

LIITE XIV  : Puitesopimus Euroopan parlamentin ja komission välisistä suhteista

Euroopan parlamentti (1) ja Euroopan yhteisöjen komissio, jäljempänä 'molemmat toimielimet', jotka

ottavat huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen, Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimuksen, jäljempänä 'perussopimukset',

ottavat huomioon molempien toimielinten välisiä suhteita käsittelevät toimielinten väliset sopimukset ja muut tekstit,

ottavat huomioon parlamentin työjärjestyksen (2) ja erityisesti sen 105, 106 ja 127 artiklan sekä liitteen VIII (3),

A.    katsovat perussopimusten vahvistavan Euroopan unionin päätöksentekomenettelyn kansanvaltaista laillisuutta,

B.    ottavat huomioon, että molemmat toimielimet pitävät erittäin tärkeänä yhteisön lainsäädännön tehokasta saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöä ja sen täytäntöönpanoa,

C.    katsovat, että tällä puitesopimuksella ei vaikuteta parlamentin, komission tai Euroopan unionin muun toimielimen tai laitoksen tehtäviin ja toimivaltaan, vaan sillä pyritään mahdollisimman suureen tehokkuuteen tehtävien hoitamisessa ja toimivallan käyttämisessä,

D.    katsovat, että heinäkuussa 2000 tehty puitesopimus (4) on saatettava ajan tasalle ja korvattava seuraavalla tekstillä,

ovat tehneet seuraavan sopimuksen:

I. SOVELTAMISALA

1.    Molemmat toimielimet toteuttavat seuraavat toimenpiteet, joilla pyritään vahvistamaan komission poliittista vastuullisuutta ja laillisuutta, laajentamaan rakentavaa vuoropuhelua ja parantamaan keskinäistä tiedonkulkua sekä menettelyjensä yhteensovittamista ja suunnittelua.

Ne sopivat lisäksi erityisistä täytäntöönpanotoimenpiteistä, jotka koskevat komission luottamuksellisten asiakirjojen ja tietojen toimittamista liitteen 1 mukaisesti, ja komission lainsäädäntötyöohjelman aikataulusta liitteen 2 mukaisesti.

II. POLIITTINEN VASTUU

2.    Jokainen komission jäsen kantaa poliittisen vastuun toimista hänen tehtäviinsä kuuluvalla alalla, tämän kuitenkaan vaikuttamatta komission kollegiaalisuuden periaatteeseen.

Komission puheenjohtaja kantaa täyden vastuun jokaisen sellaisen eturistiriidan havaitsemisesta, joka estää komission jäsentä hoitamasta tehtäviään.

Komission puheenjohtaja kantaa myös vastuun tällaisesta tilanteesta aiheutuvien myöhempien toimien toteuttamisesta; jos yksittäinen asia siirretään toiselle jäsenelle, puheenjohtaja ilmoittaa asiasta välittömästi parlamentin puhemiehelle kirjallisesti.

3.    Jos parlamentti epää luottamuksensa joltakin komission jäseneltä, komission puheenjohtaja harkitsee päätöstä vakavasti ja pyytää sitten tätä komission jäsentä eroamaan tai perustelee muussa tapauksessa päätöksensä parlamentille.

4.    Kun toimikauden aikana on päätettävä komission yksittäisen jäsenen vaihtamisesta Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 215 artiklan mukaisesti, komission puheenjohtaja ottaa välittömästi yhteyttä parlamentin puhemieheen sopiakseen tavoista, joilla komission puheenjohtaja voi antaa takeet tulevan komission jäsenen esittelemisestä parlamentille viipymättä ja toimielinten oikeuksia täysin kunnioittaen.

Parlamentti vakuuttaa hoitavansa menettelynsä niin nopeasti kuin mahdollista, jotta komission puheenjohtaja saa tietää parlamentin kannasta riittävän ajoissa, ennen kuin komission jäsentä pyydetään hoitamaan komission edustamista koskevia tehtäviä.

5.    Komission puheenjohtaja ilmoittaa parlamentille välittömästi päätöksistä, jotka koskevat kullekin komission jäsenelle annettuja tehtäviä. Siinä tapauksessa, että komission jäsentä koskevat muutokset ovat huomattavia, kyseisen komission jäsenen on saavuttava asiasta vastaavan valiokunnan kuultavaksi, jos parlamentti sitä pyytää.

6.    Kaikki muutokset, jotka tehdään komission jäseniä koskevien menettelysääntöjen eturistiriitatilannetta tai eettisiä kysymyksiä koskeviin kohtiin, lähetetään välittömästi parlamentille.

Komissio ottaa parlamentin asiasta ilmaisemat näkemykset huomioon.

7.    Parlamentti ottaa työjärjestyksensä 106 artiklan mukaisesti yhteyttä valittuun komission puheenjohtajaan hyvissä ajoin ennen uuden komission valitsemista koskevien menettelyjen aloittamista. Parlamentti ottaa valitun puheenjohtajan ilmaisemat näkemykset huomioon.

Menettelyt suunnitellaan siten, että niiden avulla voidaan varmistaa, että koko komission jäsenten nimeämistä arvioidaan avoimesti, oikeudenmukaisesti ja yhtenäisesti.

Komission nimetyt jäsenet varmistavat, että kaikki Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 213 artiklan mukaisen riippumattomuusvelvoitteen kannalta merkittävät tiedot julkistetaan.

III. RAKENTAVA VUOROPUHELU JA TIEDONKULKU

(i) Yleiset määräykset

8.    Komissio huolehtii siitä, että parlamentti saa ajoissa kaikki ne tiedot, jotka koskevat komission ehdotuksia ja aloitteita lainsäädännön ja talousarvion alalla.

Kaikilla niillä aloilla, joilla parlamentti toimii lainsäätäjänä tai budjettivallan käyttäjänä, sille tiedotetaan samalla tavoin kuin neuvostolle jokaisessa lainsäädäntö- tai talousarviomenettelyn vaiheessa.

9.    Komissio ryhtyy yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan sekä poliisiyhteistyön ja rikosasioissa toteutettavan oikeudellisen yhteistyön alalla toimiin, joilla voidaan lisätä parlamentin osallistumista näitä aloja koskevaan päätöksentekoon siten, että parlamentin näkemykset otetaan huomioon siinä määrin kuin on mahdollista.

10.    Komission puheenjohtaja ja/tai toimielinten välisistä suhteista vastaava varapuheenjohtaja tapaa kolmen kuukauden välein puheenjohtajakokouksen varmistaakseen molempien toimielinten välisen säännöllisen vuoropuhelun mahdollisimman korkealla tasolla. Komission puheenjohtaja osallistuu puheenjohtajakokouksen kokouksiin vähintään kahdesti vuodessa.

11.    Jokainen komission jäsen varmistaa, että tieto kulkee säännöllisesti ja suoraan komission jäsenen ja parlamentin asianomaisen valiokunnan puheenjohtajan välillä.

12.    Komissio ei julkista lainsäädäntöehdotusta tai muuta merkittävää aloitetta tai päätöstä, ennen kuin se on ilmoittanut tästä kirjallisesti parlamentille.

Molemmat toimielimet yksilöivät komission lainsäädäntö- ja työohjelman sekä monivuotisen ohjelman perusteella yhteisestä sopimuksesta etukäteen erittäin merkittävät ehdotukset ja aloitteet voidakseen esitellä ne parlamentin täysistunnossa.

Ne yksilöivät vastaavasti myös ehdotukset ja aloitteet, joista on tiedotettava puheenjohtajakokoukselle, tai tiedottavat niistä asianmukaisella tavalla asiasta vastaavalle parlamentin valiokunnalle tai sen puheenjohtajalle.

Kyseiset päätökset tehdään 10 kohdan mukaisessa molempien toimielinten välisessä säännöllisessä vuoropuhelussa, ja ne saatetaan säännöllisesti ajan tasalle ottaen asianmukaisesti huomioon mahdollisesti ilmenevän poliittisen kehityksen.

13.    Jos toimielinten ulkopuolella levitetään komission sisäistä asiakirjaa, josta parlamentille ei ole ilmoitettu 8, 9 ja 12 kohdassa tarkoitetulla tavalla, parlamentin puhemies voi pyytää, että tämä asiakirja toimitetaan parlamentille viipymättä, jotta se voidaan välittää parlamentin jäsenille, jotka sitä pyytävät.

14.    Komissio tiedottaa säännöllisesti ja kirjallisesti toimista, joihin se on ryhtynyt parlamentin päätöslauselmissaan esittämien pyyntöjen perusteella, ja tiedottaa parlamentille tapauksista, joissa se ei ole voinut noudattaa parlamentin näkemyksiä.

Vastuuvapauden myöntämistä koskevaan menettelyyn sovelletaan 26 kohdassa vahvistettuja erityismääräyksiä.

Komissio ottaa huomioon kaikki parlamentin komissiolle Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 192 artiklan nojalla esittämät pyynnöt lainsäädäntöehdotusten tekemiseksi ja antaa viipymättä riittävän yksityiskohtaisen vastauksen tällaisiin pyyntöihin.

Parlamentin merkittävien pyyntöjen seurantaan liittyvät tiedot annetaan parlamentin tai komission pyynnöstä myös asiasta vastaavassa parlamentin valiokunnassa tai tarvittaessa parlamentin täysistunnossa.

15.    Kun jäsenvaltio tekee lainsäädäntöaloitteen Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 34 artiklan mukaisesti, komissio tiedottaa pyydettäessä parlamentille aloitetta koskevasta kannastaan asiasta vastaavassa parlamentin valiokunnassa.

16.    Komissio toimittaa parlamentille luettelon asiantuntijaryhmistään, jotka on perustettu avustamaan komissiota sen aloiteoikeuden käyttämisessä. Luettelo saatetaan säännöllisesti ajan tasalle ja julkaistaan.

Komissio antaa tässä yhteydessä asiasta vastaavalle parlamentin valiokunnalle, valiokunnan puheenjohtajan nimenomaisesta ja perustellusta pyynnöstä, sopivalla tavalla tiedot kyseisten ryhmien toiminnasta ja kokoonpanosta.

17.    Molemmat toimielimet käyvät sopivien menettelyjen avulla rakentavaa vuoropuhelua merkittävistä hallinnollisista asioista ja erityisesti kysymyksistä, jotka vaikuttavat suoraan parlamentin omaan hallintoon.

18.    Jos tämän puitesopimuksen mukaisesti toimitettujen tietojen yhteydessä vedotaan luottamuksellisuuteen, asiassa sovelletaan liitteen 1 määräyksiä.

(ii) Ulkosuhteet, laajentuminen ja kansainväliset sopimukset

19.    Kansainvälisten sopimusten osalta, kauppasopimukset mukaan lukien, komissio tiedottaa parlamentille selkeästi ja viipymättä sopimusten valmisteluvaiheessa sekä kansainvälisiä neuvotteluja käytäessä ja päätökseen saatettaessa. Tiedottamisen piiriin kuuluvat neuvotteludirektiivien luonnokset, hyväksytyt neuvotteludirektiivit sekä tämän jälkeisten neuvottelujen käyminen ja niiden saattaminen päätökseen.

Ensimmäisessä alakohdassa mainitut tiedot toimitetaan parlamentille riittävän ajoissa, jotta tämä voi halutessaan ilmaista näkemyksensä asiasta ja komissio voi ottaa asianmukaisesti huomioon parlamentin näkemykset siltä osin kuin se on mahdollista. Tiedot annetaan toimivaltaisen valiokunnan välityksellä tai tarvittaessa täysistuntojen yhteydessä.

Parlamentti sitoutuu osaltaan luomaan asianmukaiset menettelyt ja takeet luottamuksellisuuden säilyttämiseksi liitteen 1 määräysten mukaisesti.

20.    Komissio toteuttaa tarvittavat toimenpiteet varmistaakseen, että parlamentille tiedotetaan välittömästi ja täysimääräisesti:

i)    päätöksistä, jotka koskevat sopimusten väliaikaista soveltamista tai sopimusten soveltamisen keskeyttämistä, ja

ii)    yhteisön kannasta elimessä, joka on perustettu sopimuksella.

21.    Kun komissio edustaa Euroopan yhteisöä, se helpottaa parlamentin pyynnöstä parlamentin jäsenten ottamista mukaan tarkkailijoiksi yhteisön neuvotteluvaltuuskuntiin silloin, kun kyse on monenvälisistä sopimuksista. Parlamentin jäsenet eivät voi osallistua suoraan itse neuvottelutilaisuuksiin.

Komissio sitoutuu tiedottamaan järjestelmällisesti neuvottelujen etenemisestä parlamentin jäsenille, jotka osallistuvat tarkkailijoina kansainvälisiä sopimuksia käsitteleviin neuvotteluvaltuuskuntiin.

22.    Ennen kuin komissio tekee tuenantajamaiden konferenssissa uusia rahoitustoimia edellyttäviä rahoituslupauksia, se tiedottaa asiasta budjettivallan käyttäjälle ja tarkastelee sen esittämiä huomautuksia.

23.    Molemmat toimielimet sopivat vaalitarkkailua koskevasta yhteistyöstä. Komissio tekee yhteistyötä parlamentin kanssa antaen tarvittavaa tukea yhteisön vaalitarkkailutehtävien hoitamiseen osallistuville parlamentin valtuuskunnille.

24.    Komissio tiedottaa parlamentille täysimääräisesti liittymisneuvottelujen etenemisestä ja erityisesti merkittävistä näkökohdista ja kehityskuluista siten, että tämä voi esittää näkemyksensä riittävän ajoissa asianmukaisia parlamentaarisia menettelyjä noudattaen.

25.    Kun parlamentti antaa näitä kysymyksiä koskevan suosituksen työjärjestyksensä 89 artiklan mukaisesti ja kun komissio katsoo tärkeiden syiden vuoksi, että se ei voi noudattaa tätä suositusta, se selvittää nämä syyt parlamentin täysistunnossa tai asiasta vastaavan valiokunnan seuraavassa kokouksessa.

(iii) Talousarvion toteuttaminen

26.    Komissio toimittaa Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 276 artiklassa määrätyn, vuosittaista vastuuvapauden myöntämistä koskevan menettelyn osalta kyseisen vuoden talousarvion toteuttamiseen liittyvät sellaiset valvonnan kannalta tarpeelliset tiedot, joita parlamentin työjärjestyksen liitteen VII mukaisesti vastuuvapauden myöntämisestä vastaavan valiokunnan puheenjohtaja tätä varten pyytää.

Jos uusia seikkoja tulee ilmi koskien aikaisempia vuosia, joiden osalta vastuuvapaus on jo myönnetty, komissio toimittaa kaikki niihin liittyvät tarpeelliset tiedot, jotta päästään molempien osapuolten kannalta hyväksyttävään ratkaisuun.

IV. LAINSÄÄDÄNTÖMENETTELYJÄ JA SUUNNITTELUA KOSKEVA YHTEISTYÖ

(i) Komission poliittinen ohjelma ja lainsäädäntöohjelma ja Euroopan unionin monivuotinen ohjelmasuunnittelu

27.    Komissio esittää Euroopan unionin monivuotista ohjelmasuunnittelua koskevia ehdotuksia pyrkien siihen, että toimielimet, joita asia koskee, pääsisivät yhteisymmärrykseen keskinäisestä ohjelmasuunnittelustaan.

28.    Virkaan astuva komissio esittelee mahdollisimman aikaisessa vaiheessa poliittisen ohjelmansa ja lainsäädäntöohjelmansa.

29.    Kun komissio valmistelee lainsäädäntö- ja työohjelmaansa, molemmat toimielimet tekevät yhteistyötä liitteessä 2 vahvistetun aikataulun mukaisesti.

Komissio ottaa huomioon parlamentin ilmaisemat painopistealueet.

Komissio antaa riittävän yksityiskohtaiset tiedot siitä, mihin lainsäädäntö- ja työohjelman kullakin kohdalla pyritään.

30.    Toimielinten välisistä suhteista vastaava komission varapuheenjohtaja sitoutuu antamaan kolmen kuukauden välein valiokuntien puheenjohtajakokoukselle selvityksen meneillään olevan vuoden työohjelman poliittisen toteuttamisen suurista linjoista sekä työohjelman mahdollisesta tarkistamisesta merkittävien ajankohtaisten poliittisten tapahtumien vuoksi.

(ii) Yleiset lainsäädäntömenettelyt

31.    Komissio sitoutuu tarkastelemaan huolellisesti kaikkia parlamentin lainsäädäntöehdotuksiin hyväksymiä tarkistuksia pyrkien ottamaan ne huomioon muutetussa ehdotuksessa.

Antaessaan Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 251 artiklan mukaisesti lausuntoa lainsäädäntöä koskevista tarkistuksista, jotka parlamentti on esittänyt neuvostolle, komissio sitoutuu ottamaan mahdollisimman tarkoin huomioon toisessa käsittelyssä hyväksytyt tarkistukset; jos komissio tärkeiden syiden vuoksi ja kollegion asiaa harkittua päättää jättää pois tai päättää olla hyväksymättä näitä tarkistuksia, se selvittää kantaansa parlamentille tai joka tapauksessa parlamentin tarkistuksista antamassaan lausunnossa, kuten perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan kolmannen alakohdan c alakohdassa edellytetään.

32.    Komissio sitoutuu ilmoittamaan parlamentille ja neuvostolle, ennen kuin se peruuttaa ehdotuksensa.

33.    Niiden lainsäädäntömenettelyjen osalta, jotka eivät edellytä yhteispäätöstä, komissio:

i)    muistuttaa neuvoston eri elimiä hyvissä ajoin siitä, että poliittinen sopimus komission ehdotuksista on tehtävä vasta parlamentin annettua lausuntonsa. Komissio pyytää, että keskustelu asiasta päätetään ministeritasolla vasta sitten, kun neuvoston jäsenille on annettu kohtuullisesti aikaa tutustua parlamentin lausuntoon;

ii)    varmistaa, että neuvosto noudattaa Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen vahvistamia periaatteita, jotka koskevat parlamentin kuulemista uudelleen siinä tapauksessa, että neuvosto muuttaa huomattavasti komission ehdotusta. Komissio tiedottaa parlamentille mahdollisesti tekemistään muistutuksista, jotka koskevat uudelleen kuulemisen välttämättömyyttä;

iii)    sitoutuu tarvittaessa peruuttamaan parlamentin hylkäämät lainsäädäntöehdotukset. Siinä tapauksessa, että se tärkeistä syistä ja kollegion asiaa harkittua päättää pitäytyä ehdotuksessaan, komissio selvittää nämä syyt parlamentille annettavassa julkilausumassa.

34.    Parantaakseen lainsäädäntötyön suunnittelua parlamentti sitoutuu:

i)    suunnittelemaan esityslistojensa lainsäädäntöosat siten, että ne ovat sopusoinnussa voimassa olevan lainsäädäntöohjelman ja siitä antamiensa päätöslauselmien kanssa;

ii)    noudattamaan kohtuullisia määräaikoja antaessaan lausuntonsa ensimmäisessä käsittelyssä yhteistoimintamenettelyssä ja yhteispäätösmenettelyssä tai antaessaan lausuntonsa kuulemismenettelyssä edellyttäen, että se on menettelyn kannalta hyödyllistä;

iii)    nimeämään tulevien ehdotusten esittelijät mahdollisuuksien mukaan heti lainsäädäntöohjelman hyväksymisen jälkeen;

iv)    antamaan ehdottoman etusijan uudelleenkuulemispyyntöjen käsittelylle edellyttäen, että kaikki tarpeelliset tiedot on annettu.

(iii) Komission erityinen lainsäädäntö- ja täytäntöönpanovalta

35.    Komissio sitoutuu tiedottamaan parlamentille täysimääräisesti ja riittävän ajoissa kaikista oman lainsäädäntövaltansa puitteissa hyväksymistään säädöksistä.

Menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY (5) täytäntöönpano on järjestetty kyseisen päätöksen soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä tehdyllä Euroopan parlamentin ja komission välisellä sopimuksella (6) .

Komissio vahvistaa arvopaperi-, pankki- ja vakuutusalan täytäntöönpanotoimien yhteydessä sitoumukset, jotka se teki 5 päivänä helmikuuta 2002 pidetyssä täysistunnossa ja jotka toistettiin 31 päivänä maaliskuuta 2004. Komissio sitoutuu erityisesti ottamaan mahdollisimman hyvin huomioon parlamentin kannan ja päätöslauselmat, joita parlamentti saattaa hyväksyä käsitellessään täytäntöönpanotoimia, joissa ylitetään perussäädöksellä myönnetty täytäntöönpanovalta. Komissio pyrkii näissä tapauksissa tasapainoiseen ratkaisuun.

(iv) Yhteisön oikeuden soveltamisen valvonta

36.    Yhteisön oikeuden soveltamista koskevien erityiskertomusten ja vuosittaisten kertomusten lisäksi komissio selvittää asiasta vastaavan parlamentin valiokunnan pyynnöstä suullisesti parlamentille menettelyn vaiheita perustellun lausunnon lähettämisestä lukien. Direktiivien täytäntöönpanotoimenpiteiden ilmoittamatta jättämisen tai yhteisöjen tuomioistuimen antaman tuomion täytäntöönpanon laiminlyönnin vuoksi käynnistettyjen menettelyjen osalta komissio antaa selvityksen virallisesta ilmoituksesta lukien.

V. KOMISSION OSALLISTUMINEN PARLAMENTIN MENETTELYIHIN

37.    Parlamentti pyrkii varmistamaan, että komission tietyn jäsenen vastuualueeseen kuuluvat kohdat kootaan pääsääntöisesti yhteen.

Komissio pyrkii varmistamaan, että komission jäsenet ovat pääsääntöisesti paikalla täysistunnoissa käsiteltäessä heidän vastuualueeseensa kuuluvia esityslistan kohtia aina, kun parlamentti sitä pyytää.

38.    Komission jäsenten läsnäolon varmistamiseksi parlamentti sitoutuu tekemään parhaansa, jotta lopullista esityslistaluonnosta noudatetaan.

Parlamentti ilmoittaa välittömästi komissiolle, jos se tekee muutoksia lopulliseen esityslistaluonnokseen tai siirtää kohtien käsittelyjärjestystä istuntojakson esityslistan sisällä. Komissio tekee parhaansa, jotta asiasta vastaava komission jäsen on paikalla.

39.    Komissio voi tehdä ehdotuksia kohtien sisällyttämiseksi esityslistalle, ei kuitenkaan enää sen kokouksen jälkeen, jossa puheenjohtajakokous päättää istuntojakson lopullisesta esityslistaluonnoksesta. Parlamentti ottaa tällaiset ehdotukset mahdollisimman tarkoin huomioon.

40.    Se komission jäsen, jonka vastuualueeseen tietty valiokunnan käsiteltävänä oleva kysymys kuuluu, on läsnä kyseisessä kokouksessa silloin, kun hänet on kutsuttu.

Komission jäseniä kuullaan heidän pyynnöstään.

Parlamentin valiokuntien on pyrittävä noudattamaan esityslistaluonnostaan ja esityslistaansa.

Komissiolle ilmoitetaan välittömästi, jos parlamentin valiokunta tarkistaa esityslistaluonnostaan tai esityslistaansa.

Siinä tapauksessa, että komission jäsentä ei ole nimenomaisesti pyydetty olemaan läsnä valiokunnan kokouksessa, komissio varmistaa, että sitä edustaa asianmukaisen tason toimivaltainen virkamies.

VI. LOPPUMÄÄRÄYKSET

41.    Molemmat toimielimet sitoutuvat lujittamaan yhteistyötään tiedottamisen ja tiedonvälityksen alalla.

42.    Molemmat toimielimet tekevät säännöllisin väliajoin arvion tämän puitesopimuksen ja sen liitteiden soveltamisesta, ja niiden tarkistamista harkitaan käytännön kokemusten perusteella jommankumman toimielimen pyynnöstä.

43.    Tätä puitesopimusta tarkastellaan uudelleen Euroopan perustuslaista tehdyn sopimuksen tultua voimaan.

Liite 1:    Luottamuksellisten tietojen toimittaminen Euroopan parlamentille

1. Soveltamisala

1.1    Tässä liitteessä määrätään komission luottamuksellisten tietojen toimittamisesta parlamentille ja niiden käsittelystä tämän käyttäessä parlamentaarisia valtaoikeuksiaan lainsäädäntö- ja talousarviomenettelyssä sekä vastuuvapauden myöntämismenettelyssä tai tämän suorittaessa yleisemmin parlamentille kuuluvia valvontatehtäviä. Molemmat toimielimet toimivat lojaalin yhteistyön vastavuoroista velvoitetta noudattaen, täydellisen keskinäisen luottamuksen hengessä ja noudattaen tarkoin perussopimusten asiaa koskevia määräyksiä ja erityisesti Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 6 ja 46 artiklaa sekä Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 276 artiklaa.

1.2    Tiedolla tarkoitetaan kaikkea suullista ja kirjallista tietoa sen muodosta ja antajasta riippumatta.

1.3    Komissio huolehtii siitä, että parlamentti saa tiedot tämän liitteen määräysten mukaisesti silloin, kun komissio on saanut luottamuksellisten tietojen toimittamista koskevan pyynnön jostakin 1.4 kohdassa mainitusta parlamentin elimestä.

1.4    Seuraavat elimet voivat pyytää tämän liitteen mukaisesti luottamuksellisia tietoja komissiolta: parlamentin puhemies, parlamentin asianomaisten valiokuntien puheenjohtajat sekä puhemiehistö ja puheenjohtajakokous.

1.5    Tämän liitteen soveltamisalan piiriin eivät kuulu tiedot, jotka liittyvät rikkomusmenettelyihin tai kilpailun alalla noudatettaviin menettelyihin, jos komissio ei ole vielä tehnyt nämä tiedot kattavaa lopullista päätöstä sillä hetkellä, kun parlamentin elin esittää pyynnön luottamuksellisten tietojen toimittamiseksi.

1.6    Nämä määräykset eivät kuitenkaan rajoita Euroopan parlamentin tutkintaoikeuden käyttämistä koskevista yksityiskohtaisista säännöistä 19 päivänä huhtikuuta 1995 tehdyn Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission päätöksen 95/167/EY, Euratom, EHTY (7) eivätkä Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) perustamisesta 28 päivänä huhtikuuta 1999 tehdyn komission päätöksen 1999/352/EY, EHTY, Euratom (8) soveltamista.

2. Yleiset säännöt

2.1    Komissio toimittaa viipymättä 1.4 kohdassa mainitun elimen pyynnöstä tälle kaikki luottamukselliset tiedot, jotka ovat tarpeen parlamentin hoitaessa valvontatehtäviään. Molemmat toimielimet kunnioittavat toimivaltaansa käyttäessään ja tehtäviään hoitaessaan:

-    perusoikeuksia, puolustautumisoikeudet ja yksityiselämän suoja mukaan lukien;

-    oikeudenkäyntimenettelyjä ja kurinpitomenettelyjä koskevia säännöksiä;

-    liikesalaisuuksien ja kauppasuhteiden suojaa;

-    unionin etuja, erityisesti niitä, jotka liittyvät yleiseen turvallisuuteen, kansainvälisiin suhteisiin, valuutan vakauteen sekä taloudellisiin etuihin.

Jos asiassa ei päästä yhteisymmärrykseen, se siirretään parlamentin puhemiehen ja komission puheenjohtajan ratkaistavaksi. Jonkin valtion, toimielimen tai kansainvälisen järjestön luovuttamat luottamukselliset tiedot toimitetaan vain, jos kyseinen valtio, toimielin tai kansainvälinen järjestö antaa siihen suostumuksensa.

2.2    Jos jonkin tiedon luottamuksellisuutta epäillään tai jos on tarpeen määrittää luottamuksellisen tiedon toimittamista koskevat yksityiskohtaiset säännöt 3.2 kohdassa mainittujen vaihtoehtojen mukaisesti, parlamentin asiasta vastaavan valiokunnan puheenjohtaja, tarvittaessa yhdessä esittelijän kanssa, sekä asiasta vastaava komission jäsen ryhtyvät viipymättä neuvotteluihin. Jos asiassa ei päästä yhteisymmärrykseen, se siirretään parlamentin puhemiehen ja komission puheenjohtajan ratkaistavaksi.

2.3    Jos 2.2 kohdassa mainitussa menettelyssä ei päästä yhteisymmärrykseen, parlamentin puhemies pyytää parlamentin asiasta vastaavan valiokunnan perustellusta pyynnöstä komissiota toimittamaan vastaavasti merkityssä asianmukaisessa määräajassa kyseisen luottamuksellisen tiedon ilmoittaen samalla, mitä 3 jaksossa mainituista menettelyistä noudatetaan. Komissio ilmoittaa parlamentille ennen määräajan päättymistä kirjallisesti lopullisen kantansa. Parlamentti varaa itselleen oikeuden käyttää tarvittaessa kanneoikeuttaan.

3. Yksityiskohtaiset säännöt luottamuksellisten tietojen saannista ja käsittelystä

3.1    Edellä 2.2 kohdassa ja tarpeen mukaan 2.3 kohdassa mainittuja menettelyjä noudattaen luovutetut luottamukselliset tiedot toimitetaan komission puheenjohtajan tai komission jäsenen vastuulla pyynnön esittäneelle parlamentin elimelle.

3.2    Tietojen saannista ja luottamuksellisuuden säilymiseksi noudatettavasta menettelystä sovitaan siten, että asianomainen parlamentin elin, jota edustaa sen puheenjohtaja, valitsee yhteisymmärryksessä toimivaltaisen komission jäsenen kanssa yhden seuraavista vaihtoehdoista, sanotun rajoittamatta 2.3 kohdan määräyksiä:

-    parlamentin asiasta vastaavan valiokunnan puheenjohtajalle ja esittelijälle tarkoitetut tiedot;

-    rajoitettu pääsy tietoihin kaikille parlamentin asiasta vastaavan valiokunnan jäsenille sopivaa menettelytapaa noudattaen, lisäksi mahdollisesti asiakirjojen palauttaminen niiden käsittelyn jälkeen tai kielto jäljentää niitä;

-    asian käsittely parlamentin asiasta vastaavassa valiokunnassa suljetuin ovin, jolloin noudatettava menettely riippuu luottamuksellisuuden asteesta; tällöin noudatetaan parlamentin työjärjestyksen liitteessä VIII mainittuja periaatteita;

-    asiakirjojen luovuttaminen siten, että kaikki henkilötiedot on poistettu;

-    tiedon luovuttaminen yksinomaan parlamentin puhemiehelle tapauksissa, joissa se on perusteltua täysin poikkeuksellisista syistä.

Kyseisten tietojen julkistaminen tai niiden välittäminen muille on kiellettyä.

3.3    Jos näitä menettelyjä ei noudateta, sovelletaan parlamentin työjärjestyksen liitteeseen VIII sisältyviä määräyksiä seuraamuksista.

3.4    Jotta edellä esitetyt määräykset voidaan panna täytäntöön, parlamentti varmistaa, että seuraavat järjestelyt todella toteutetaan:

-    turvallinen arkistointijärjestelmä luottamuksellisia asiakirjoja varten;

-    turvallinen lukusali (ilman kopiokoneita, puhelimia, telekopiolaitetta, skanneria tai muita asiakirjojen jäljentämiseen tai välittämiseen soveltuvia teknisiä välineitä tms.);

-    saliin pääsyä koskevat turvajärjestelyt, jotka edellyttävät allekirjoitusta sekä valaehtoista vakuutusta olla levittämättä tarkasteltuja luottamuksellisia tietoja.

3.5    Komissio toteuttaa tarvittavat toimenpiteet tähän liitteeseen sisältyvien määräysten täytäntöönpanemiseksi.

Liite 2:    Komission lainsäädäntö- ja työohjelman aikataulu

1.    Komission puheenjohtaja ja/tai toimielinten välisistä suhteista vastaava varapuheenjohtaja esittelevät puheenjohtajakokoukselle helmikuussa vuotuista poliittista strategiaa koskevan päätöksen seuraavalle varainhoitovuodelle.

2.    Asianosaiset toimielimet osallistuvat helmi- tai maaliskuun täysistunnon aikana keskusteluun poliittisten painopisteiden suuntaamisesta seuraavalle varainhoitovuodelle tarkoitettua vuotuista poliittista strategiaa koskevan päätöksen johdosta.

3.    Parlamentin asiasta vastaavat valiokunnat ja komission vastaavat jäsenet käyvät tämän keskustelun jälkeen säännöllistä kahdenvälistä vuoropuhelua koko vuoden aikana arvioidakseen komission käynnissä olevan lainsäädäntö- ja työohjelman täytäntöönpanotilannetta ja keskustellakseen tulevan ohjelman valmistelusta omilla erityisaloillaan. Parlamentin kunkin valiokunnan on raportoitava säännöllisesti näiden tapaamisten tuloksista valiokuntien puheenjohtajakokoukselle.

4.    Valiokuntien puheenjohtajakokous keskustelee säännöllisesti toimielinten välisistä suhteista vastaavan komission varapuheenjohtajan kanssa arvioidakseen käynnissä olevan komission lainsäädäntö- ja työohjelman täytäntöönpanotilannetta, keskustellakseen tulevan ohjelman valmistelusta ja tarkastellakseen parlamentin asiasta vastaavien valiokuntien ja komission vastaavien jäsenten jatkuvan kahdenvälisen vuoropuhelun tuloksia.

5.    Valiokuntien puheenjohtajakokous toimittaa syyskuussa yhteenvetokertomuksen puheenjohtajakokoukselle, joka tiedottaa asiasta komissiolle.

6.    Komission puheenjohtaja esittelee marraskuun istunnossa parlamentille komission lainsäädäntö- ja työohjelman seuraavalle varainhoitovuodelle kollegion osallistuessa istuntoon. Esittelyssä arvioidaan myös käynnissä olevan ohjelman täytäntöönpanoa. Parlamentti hyväksyy esittelyn jälkeen päätöslauselman joulukuun istunnossa.

Lainsäädäntö- ja työohjelmaan liittyy luettelo lainsäädäntöehdotuksista ja muista kuin lainsäädäntöehdotuksista seuraavalle vuodelle vielä päätettävässä muodossa (9). Ohjelma on toimitettava parlamentille riittävän ajoissa ennen istuntoa, jossa siitä keskustellaan.

7.    Tätä aikataulua sovelletaan kuhunkin säännölliseen ohjelmasuunnittelukierrokseen lukuun ottamatta vuosia, joina sekä järjestetään Euroopan parlamentin vaalit että komission toimikausi päättyy.

8.    Tämä aikataulu ei vaikuta mahdollisiin tuleviin toimielinten välistä ohjelmasuunnittelua koskeviin sopimuksiin.

(1)26 päivänä toukokuuta 2005 tehty Euroopan parlamentin päätös.
(2)EUVL L 44, 15.2.2005, s. 1.
(3)Artiklojen ja liitteiden numeroita on muutettu työjärjestyksen uuden numeroinnin huomioon ottamiseksi parlamentin seitsemännen vaalikauden alusta alkaen.
(4)EYVL C 121, 24.4.2001, s. 122.
(5)EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23.
(6)EYVL L 256, 10.10.2000, s. 19.
(7)EYVL L 113, 19.5.1995, s. 1.
(8)EYVL L 136, 31.5.1999, s. 20.
(9)Muun muassa seuraavat: aikataulu ja tarvittaessa oikeusperusta ja budjettivaikutukset.
Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö