Index 
 Föregående 
 Nästa 
 All text 
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :

Ingivna texter :

RC-B6-0592/2005

Debatter :

Omröstningar :

PV 17/11/2005 - 12.3

Antagna texter :


Antagna texter
PDF 116kWORD 44k
Torsdagen den 17 november 2005 - Strasbourg
Burma/Myanmar
P6_TA(2005)0444RC-B6-0592/2005

Europaparlamentets resolution om Burma

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av den resolution om människorättssituationen i Myanmar som antogs den 14 april 2005 vid den 61:a sessionen för FN:s kommission för mänskliga rättigheter, och den resolution som antogs den 23 december 2004 av FN:s generalförsamling om situationen för mänskliga rättigheter i Myanmar,

–   med beaktande av FN:s generalsekreterares rapport om människorättssituationen i Myanmar av den 10 oktober 2005,

–   med beaktande av ordförandens uttalande vid det sjunde Asien-Europamötet (ASEM) mellan utrikesministrar som hölls i Kyoto den 6–7 maj 2005,

–   med beaktande av sina tidigare resolutioner om Myanmar, särskilt den av den 12 maj 2005(1),

–   med beaktande av artikel 115.5 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Folket i Myanmar utsätts för brott mot de mänskliga rättigheterna, bland annat i form av tvångsarbete, förföljelse av oliktänkande, barnsoldater, våldtäkter, regeringstruppernas plundringar samt tvångsförflyttningar.

B.  Armén i Myanmar utövar genom sin "Four Cuts"-strategi brutalitet och förtryck mot befolkningen i Myanmars sju etniska stater.

C.  Under ASEM:s sjätte utrikesministermöte, som hölls i Kildare den 17 och 18 april 2004, fastställdes tydliga villkor för Myanmars inträde i ASEM, däribland att Aung San Suu Kyi friges som en grundförutsättning samt att NLD (National League for Democracy) ges möjlighet att verka fritt och att en verklig politisk dialog inleds med demokratigrupper och etniska grupper i Myanmar.

D.  Inget av dessa villkor har uppfyllts av regimen i Myanmar.

E.  Den 6 juli 2005 frigav regeringen i Myanmar 249 politiska fångar, inklusive oliktänkande och NLD-aktivister. Enligt FN:s särskilda människorättsrapportör för Myanmar sitter dock över 1 000 människor fortfarande fängslade av politiska skäl.

F.  Nationalkonventet i Myanmar kommer att sammanträda i december 2005 utan NLD och i strid mot verkliga demokratiska förfaranden. Konventet kommer därför inte till fullo att representera det burmesiska folket.

G.  Den 2 november 2005 dömde militärdiktaturen i Myanmar Hkun Htun Oo, ordförande för Shan Nationalities League for Democracy, till 90 års fängelse, general Hso Hten, ordförande för Shan State Peace Council, till 106 års fängelse samt åtta andra Shanledare till 70 års fängelse var. Samtliga har hållits fängslade sedan februari 2005 och nekats att själva välja sina advokater och att träffa sina familjer.

H.  I juni 2005 beslutade Internationella arbetsorganisationen (ILO) att på nytt aktivera de åtgärder som den antagit i juni 2000, där den uppmanade sina medlemmar att se över sina förbindelser med Myanmar (i enlighet med artikel 33 i ILO-konventionen), eftersom landet fortsatt att i stor utsträckning använda sig av tvångsarbete.

I.  Av den rapport som den tidigare tjeckiske presidenten Václav Havel och ärkebiskop Desmond Tutu beställt, "Threat to Peace – A Call for the UN Security Council to Act in Burma" framgår det klart och tydligt att FN:s säkerhetsråd måste vidta åtgärder.

1.  Europaparlamentet uppmanar FN:s säkerhetsråd att behandla situationen i Myanmar snarast möjligast och att ge FN:s generalsekreterare mandat att medla i Myanmar för att få till stånd nationell förlikning och en övergång till demokrati. Parlamentet uppmanar FN:s säkerhetsråd att vidta nödvändiga åtgärder för att införa ekonomiska sanktioner mot Myanmar, som ett försök att åstadkomma en förändring.

2.  Europaparlamentet fördömer militärdiktaturens totala likgiltighet inför det burmesiska folkets välmående.

3.  Europaparlamentet fördömer den brutala kampanj som militären i Myanmar bedriver och som omfattar tvångsförflyttningar av ett flertal större etniska grupper som kämpar för autonomi.

4.  Europaparlamentet kräver att Aung San Suu Kyi, Hkun Htun Oo, general Hso Hten samt andra politiska ledare och alla andra politiska fångar som Statens råd för fred och utveckling (SPDC) håller fängslade omedelbart friges och garanteras fullständigt fri rörlighet och obegränsad yttrandefrihet.

5.  Europaparlamentet insisterar på att SPDC omedelbart inleder en meningsfull dialog med NLD och etniska grupper för att skapa en återgång till demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna, inklusive etniska minoriteters rättigheter och medborgerliga rättigheter i Myanmar.

6.  Europaparlamentet insisterar även på att EU:s gemensamma politik gentemot Myanmar omedelbart bör stärkas genom att man

   a) officiellt förklarar att EU inte kommer att godta några resultat från militärens nationalkonvent om inte de minimivillkor som fastställdes under ASEM:s sjätte utrikesministermöte i uppfylls, en verklig demokratisk process garanteras och NLD och andra representerade prodemokratiska grupper fritt kan delta,
   b) arbetar för ett allmänt förbud i rådets förordning (EG) nr 1853/2004 av den 25 oktober 2004 om ytterligare restriktiva åtgärder mot Burma/Mynamar och om ändring av förordning (EG) nr 798/2004(2) för EU-registrerade företag att göra nya investeringar eller förlänga lån till statsägda företag i Myanmar,

7.  Europaparlamentet anser att ett EU-sändebud på hög nivå skall utses med uppgift att arbeta för att få Aung San Suu Kyi, Hkun Htun Oo och andra politiska ledare frigivna, utveckla en omfattande EU-strategi för Myanmar som skulle möjliggöra humanitärt bistånd inom landet till det burmesiska folket men också genom gränsöverskridande strategier och att få till stånd en övergång till demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna.

8.  Europaparlamentet beklagar å det djupaste att Myanmars regering fortfarande inte har vidtagit alla relevanta åtgärder för att Unionen Myanmars regerings och ILO:s gemensamma handlingsplan för utrotning av tvångsarbete i Myanmar skall kunna träda i kraft.

9.  Europaparlamentet uppmanar EU att stödja den rapport och den resolution som läggs fram i den ovannämnda rapporten "Threat to Peace – A Call for the UN Security Council to Act in Burma".

10.  Europaparlamentet uppmanar samtliga ILO-medlemmar inom EU att på allvar se över sina förbindelser med Myanmar, enligt artikel 33 i ILO-konventionen, såsom ILO uppmanat dem att göra.

11.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, regeringarna i ASEAN:s och ASEM:s medlemsstater, ASEAN:s interparlamentariska valorganisation för Myanmar, Aung San Suu Kyi, NLD, SPDC, FN:s generalsekreterare, FN:s höge kommissionär för mänskliga rättigheter och den särskilda människorättsrapportören för Myanmar.

(1) Antagna texter, P6_TA(2005)0186.
(2) EUT L 323, 26.10.2004, s. 11.

Rättsligt meddelande - Integritetspolicy