Index 
 Înapoi 
 Înainte 
 Text integral 
Procedură : 2011/0043(NLE)
Stadiile documentului în şedinţă
Stadii ale documentului : A7-0358/2011

Texte depuse :

A7-0358/2011

Dezbateri :

Voturi :

PV 15/11/2011 - 7.7
Explicaţii privind voturile
Explicaţii privind voturile
Explicaţii privind voturile

Texte adoptate :

P7_TA(2011)0483

Texte adoptate
PDF 332kWORD 105k
Marţi, 15 noiembrie 2011 - Strasbourg
Programul-cadru al Comunității Europene a Energiei Atomice pentru activități de cercetare și de formare în domeniul nuclear (acțiuni indirecte) *
P7_TA(2011)0483A7-0358/2011

Rezoluția legislativă a Parlamentului European din 15 noiembrie 2011 referitoare la propunerea de decizie a Consiliului privind programul specific de implementare a Programului-cadru al Comunității Europene a Energiei Atomice pentru activități de cercetare și de formare în domeniul nuclear (2012-2013), care urmează să fie pus în aplicare prin acțiuni indirecte (COM(2011)0073 – C7-0075/2011 – 2011/0043(NLE))

(Consultare)

Parlamentul European,

–  având în vedere propunerea Comisiei prezentată Consiliului (COM(2011)0073),

–  având în vedere articolul 7 din Tratatul Euratom, în temeiul căruia a fost consultat de către Consiliu (C7-0075/2011),

–  având în vedere articolul 55 din Regulamentul său de procedură,

–  având în vedere raportul Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (A7-0358/2011),

1.  aprobă propunerea Comisiei astfel cum a fost modificată;

2.  invită Comisia să își modifice propunerea în consecință, în conformitate cu articolul 293 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și articolul 106a din Tratatul Euratom;

3.  invită Consiliul să informeze Parlamentul în cazul în care intenționează să se îndepărteze de la textul aprobat de acesta;

4.  solicită Consiliului să îl consulte din nou în cazul în care intenționează să modifice în mod substanțial propunerea Comisiei;

5.  încredințează Președintelui sarcina de a transmite poziția Parlamentului Consiliului și Comisiei.

Textul propus de Comisie   Amendamentul
Amendamentul 1
Propunere de decizie
Considerentul 3a (nou)
(3a)  Proiectarea și punerea în aplicare a Programului-cadru (2012-2013) ar trebui să se bazeze pe principiile simplității, stabilității, transparenței, certitudinii juridice, consecvenței, excelenței și încrederii, potrivit rezoluției Parlamentului European din 11 noiembrie 2010 referitoare la simplificarea implementării programelor-cadru de cercetare.1
1Texte adoptate, P7_TA(2010)0401
Amendamentul 2
Propunere de decizie
Considerentul 8
(8)  Trebuie luate măsuri corespunzătoare – proporționale cu interesele financiare ale Uniunii – pentru a monitoriza atât eficacitatea sprijinului financiar acordat, cât și eficacitatea cu care sunt utilizate aceste fonduri, în vederea prevenirii neregulilor și fraudei. De asemenea, trebuie făcute demersurile necesare pentru recuperarea fondurilor pierdute, plătite necuvenit sau utilizate incorect, în conformitate cu Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002, Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2342/2002, Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 al Consiliului din 18 decembrie 1995 privind protecția intereselor financiare ale Comunităților Europene, Regulamentul (Euratom,CE) nr. 2185/96 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele și inspecțiile la fața locului efectuate de Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităților Europene împotriva fraudei și a altor abateri și Regulamentul (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 mai 1999 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).
(8)  Ar trebui luate măsuri corespunzătoare – proporționale cu interesele financiare ale Uniunii – pentru a monitoriza atât eficacitatea sprijinului financiar acordat, cât și eficacitatea cu care sunt utilizate aceste fonduri, în vederea prevenirii neregulilor și fraudei. Ar trebui să se acorde o atenție deosebită definirii unor dispoziții contractuale care să reducă atât riscul de neexecutare, cât și realocarea riscurilor și a costurilor în timp. De asemenea, ar trebui făcute demersurile necesare pentru recuperarea fondurilor pierdute, plătite necuvenit sau utilizate incorect, în conformitate cu Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002, Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2342/2002, Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 al Consiliului din 18 decembrie 1995 privind protecția intereselor financiare ale Comunităților Europene, Regulamentul (Euratom,CE) nr. 2185/96 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele și inspecțiile la fața locului efectuate de Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităților Europene împotriva fraudei și a altor abateri și Regulamentul (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 mai 1999 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).
Amendamentul 3
Propunere de decizie
Articolul 2 – alineatul 1 – litera a
(a) cercetarea în domeniul energiei de fuziune (inclusiv ITER);
(a) cercetarea în domeniul energiei de fuziune (inclusiv, în special, ITER);
Amendamentul 4
Propunere de decizie
Articolul 6 – alineatul 2
(2)  Programul de lucru ia în considerare activitățile de cercetare pertinente desfășurate de statele membre, de țările asociate și de organizațiile europene și internaționale. Programul de lucru se actualizează dacă este cazul.
(2)  Programul de lucru ia în considerare activitățile de cercetare pertinente desfășurate de statele membre, de țările asociate și de organizațiile europene și internaționale, precum și de industrie. Programul de lucru se actualizează dacă este cazul.
Amendamentul 5
Propunere de decizie
Articolul 6 – alineatul 3
(3)  Programul de lucru stabilește criteriile pe baza cărora se evaluează propunerile de acțiuni indirecte în cadrul schemelor de finanțare și se selectează proiectele. Criteriile se referă la excelență, impact și implementare. Se pot stabili, în continuare sau în completare, cerințe, ponderi și praguri suplimentare în cadrul programului de lucru.
(3)  Programul de lucru stabilește criteriile pe baza cărora se evaluează propunerile de acțiuni indirecte în cadrul schemelor de finanțare și se selectează proiectele. Criteriile se referă la excelență, impact și implementare. Se pot stabili, în continuare sau în completare, cerințe, ponderi și praguri suplimentare clar justificate în cadrul programului de lucru.
Amendamentul 6
Propunere de decizie
Articolul 7 – alineatul 2a (nou)
(2a)  Compoziția comitetului menționat la alineatul (2) trebuie să asigure un echilibru rezonabil între numărul de femei și cel de bărbați, precum și între statele membre ce desfășoară activități de cercetare și formare în domeniul nuclear.
Amendamentul 7
Propunere de decizie
Anexă – partea I – secțiunea I.A – punctul 1 – paragraful 3
Activitățile de cercetare și dezvoltare în sprijinul construirii ITER vor fi desfășurate în cadrul asociațiilor pentru fuziune și al întreprinderilor europene. Printre aceste activități se va număra dezvoltarea și testarea de componente și sisteme.

Activitățile de cercetare și dezvoltare în sprijinul construirii ITER vor fi desfășurate în cadrul asociațiilor pentru fuziune și al întreprinderilor europene. Printre aceste activități se va număra dezvoltarea, testarea, validarea și verificarea fiabilității componentelor și sistemelor fiabile.

Amendamentul 8
Propunere de decizie
Anexă – partea I – secțiunea I.A – punctul 2 – liniuța 2a (nouă)
– proiectarea unui nou experiment cu sateliți în cadrul celui de al 8-lea program-cadru, care poate veni în completarea experimentelor ITER, pentru a garanta performanțele așteptate, limitând riscurile și costurile operative, și care poate să includă analiza aspectelor importante ale tehnologiilor DEMO;
Amendamentul 9
Propunere de decizie
Anexă – partea I – secțiunea I.A – punctul 4 – liniuța 3
– studii cu privire la aspectele sociologice și economice ale producerii de energie de fuziune și acțiuni de promovare a conștientizării și înțelegerii fuziunii de către publicul larg.
– studii cu privire la aspectele sociologice și economice ale producerii de energie de fuziune și acțiuni de promovare a conștientizării și înțelegerii fuziunii de către publicul larg. Se va acorda o atenție deosebită pentru a garanta comunicarea către public a informațiilor corecte și se vor întreprinde acțiuni specifice pentru a asigura eficiența programului de comunicare și sensibilizare.
Amendamentul 10
Propunere de decizie
Anexă – partea I – secțiunea I.A – punctul 6
Realizarea ITER în Europa, în cadrul internațional oferit de Organizația ITER, va contribui la noile infrastructuri de cercetare cu o puternică dimensiune europeană.

Realizarea ITER în Europa, în cadrul internațional oferit de Organizația ITER, va contribui la noile infrastructuri de cercetare cu o puternică dimensiune europeană și va implica, în contextul programului european de însoțire, realizarea unei noi infrastructuri de cercetare care să vină în sprijinul experimentului ITER.

Amendamentul 11
Propunere de decizie
Anexă – partea I – secțiunea I.B – partea introductivă
Obiectivul global este să se sporească în special gradul de securitate, performanța, eficiența utilizării resurselor și randamentul fisiunii nucleare și ale utilizărilor radiației în industrie și în medicină. Se vor realiza acțiuni indirecte privind fisiunea nucleară și protecția împotriva radiațiilor în cinci domenii principale de activitate, detaliate mai jos. Există legături importante cu cercetarea din cadrul celui de-al șaptelea Program-cadru al Uniunii, adoptat prin Decizia nr. 1982/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului, în special în domeniul energiei, al standardelor europene, al educației și formării, al protecției mediului, al sănătății, al științei materialelor, al guvernanței, al infrastructurilor comune, al culturii privind protecția fizică și radiologică și securitatea. Colaborarea internațională va fi un aspect esențial al activităților în multe din domeniile de activitate, în special în privința sistemelor nucleare avansate aflate în curs de investigare în cadrul Forumului internațional Generația IV.

Obiectivul global este să se sporească în special gradul de securitate, performanța, eficiența utilizării resurselor și randamentul fisiunii nucleare și ale utilizărilor radiației în industrie și în medicină. Se vor realiza acțiuni indirecte privind fisiunea nucleară și protecția împotriva radiațiilor în cinci domenii principale de activitate, detaliate mai jos. Există legături importante cu cercetarea din cadrul celui de-al șaptelea Program-cadru al Uniunii, adoptat prin Decizia nr. 1982/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului, în special în domeniul energiei, al standardelor europene, al educației și formării, al protecției mediului, al sănătății, al științei materialelor, al guvernanței, al infrastructurilor comune, al culturii privind protecția fizică și radiologică și securitatea, precum și cu propunerile de fisiune nucleară ale Planului strategic pentru tehnologiile energetice, adoptat de Consiliu în martie 2008. Colaborarea internațională va fi un aspect esențial al activităților în multe din domeniile de activitate, în special în privința sistemelor nucleare avansate aflate în curs de investigare în cadrul Forumului internațional Generația IV. Durata de viață tipică pentru care a fost proiectată generația curentă de centrale nucleare care funcționează în Europa este de 40 de ani și se ia în considerare posibilitatea de a se prelungi această durată. Centralele de generație III și viitoarele centrale sigure de generație IV urmăresc obținerea unei durate de viață de 60 de ani sau mai mult și reducerea costurilor de funcționare și de întreținere aferente procesului de îmbătrânire.

Amendamentul 12
Propunere de decizie
Anexă – partea I – secțiunea I.B – partea introductivă – paragraful 1a (nou)
Există o nevoie clară de a consolida colaborarea cu AIEA în ceea ce privește normele de siguranță aplicabile tuturor instalațiilor și activităților din domeniul nuclear. Aceste norme ar trebui aplicate pe scară largă de proiectanți, producători și operatori în domeniile producției de electricitate, medicinei, industriei, cercetării și educației.

Amendamentul 13
Propunere de decizie
Anexă – partea I – secțiunea I.B – punctul 1 – titlu
1.  Depozitarea geologică
1.   Toate formele de depozitare, inclusiv depozitarea geologică
Amendamentul 14
Propunere de decizie
Anexă – partea I – secțiunea I.B – punctul 1 - paragraful 1
Prin cercetarea orientată către implementare, stabilirea unei baze științifice și tehnice solide pentru demonstrarea tehnologiilor și siguranței depozitării în formațiunile geologice a combustibilului uzat și a deșeurilor radioactive cu durată lungă de viață, precum și promovarea dezvoltării unei viziuni europene comune cu privire la principalele aspecte legate de gestionarea și eliminarea deșeurilor.

Prin cercetarea orientată către implementare, stabilirea unei baze științifice și tehnice solide pentru demonstrarea tehnologiilor și siguranței depozitării în formațiunile geologice a combustibilului uzat și a deșeurilor radioactive cu durată lungă de viață, inclusiv a deșeurilor cu durată lungă de viață rezultate în urma dezafectării centralelor nucleare civile și a aplicațiilor cu radioizotopi din medicină, industrie, agricultură, cercetare și educație, precum și promovarea dezvoltării unei viziuni europene comune cu privire la principalele aspecte legate de gestionarea și eliminarea deșeurilor.

Amendamentul 15
Propunere de decizie
Anexă – partea I – secțiunea I.B – punctul 1 - paragraful 2
Depozitarea geologică: Studii tehnice și demonstrarea conceptelor de depozitare, caracterizarea in situ a rocilor de depozitare (în laboratoare de cercetare a subsolului atât generice, cât și specifice locului), înțelegerea mediului de depozitare, studii cu privire la procesele relevante care au loc în apropiere (forma deșeurilor și barierele artificiale) și în depărtare (roca de bază și căi către biosferă), dezvoltarea de metodologii robuste pentru evaluarea performanței și siguranței și investigarea aspectelor de guvernanță și societale legate de acceptarea de către opinia publică.

Depozitarea geologică: Studii tehnice și demonstrarea conceptelor de depozitare, caracterizarea in situ a rocilor de depozitare (în laboratoare de cercetare a subsolului atât generice, cât și specifice locului), înțelegerea mediului de depozitare, studii cu privire la procesele relevante care au loc în apropiere (forma deșeurilor și barierele artificiale) și în depărtare (roca de bază și căi către biosferă), dezvoltarea de metodologii robuste pentru evaluarea performanței și siguranței și investigarea aspectelor de guvernanță și societale legate de acceptarea de către opinia publică. În vederea stopării mai eficiente a răspândirii substanțelor radioactive în cazul unor evenimente neprevăzute, este necesară implementarea unor sisteme robuste care să asigure serviciile în regim de funcționare limitat.

Amendamentul 16
Propunere de decizie
Anexă – partea I – secțiunea I.B – punctul 2 – paragraful 2
Securitatea instalațiilor nucleare: securitatea operațională a instalațiilor nucleare actuale și viitoare, în special evaluarea și gestionarea duratei de viață a instalației, cultura securității (reducerea la minim a riscului de eroare umană și organizațională), metodologii avansate de evaluare a securității, instrumente de simulare digitale, sisteme de instrumentare și de control, precum și prevenirea și atenuarea accidentelor grave, împreună cu activitățile asociate de optimizare a gestionării cunoștințelor și menținere a competențelor.

Securitatea instalațiilor nucleare: securitatea operațională a instalațiilor nucleare actuale și viitoare, ținând seama mai ales de implicațiile rezultând din cercetarea accidentului de la Fukushima, în special evaluarea și gestionarea duratei de viață a instalației, cultura securității (reducerea la minim a riscului de eroare umană și organizațională), metodologii avansate de evaluare a securității, instrumente de simulare digitale, sisteme de instrumentare și de control, precum și prevenirea și atenuarea accidentelor grave, împreună cu activitățile asociate de optimizare a gestionării cunoștințelor și menținere a competențelor. Acțiunile suplimentare care trebuie întreprinse în urma accidentului de la Fukushima ar trebui să includă: o mai mare rezistență seismică, redefinirea accidentelor neprevăzute în planul de concepere, analiza modurilor de avariere obișnuite, o mai bună gestionare a urgențelor, evitarea acumulării hidrogenului în urma reacțiilor dintre metalul fierbinte și vapori, recombinarea hidrogenului, proiectarea unor sisteme de filtrare/epurare care să poată rezista la suprapresiune.

Amendamentul 17
Propunere de decizie
Anexă – partea I – secțiunea I.B – punctul 2 – paragraful 3
Sisteme nucleare avansate: ameliorarea eficienței sistemelor și combustibililor actuali și studierea sistemelor avansate de reactori pentru a evalua potențialul, rezistența la proliferare și impactul asupra durabilității pe termen lung al acestora, inclusiv activități de cercetare transversală fundamentală și esențială (precum știința materialelor) și studierea aspectelor privind ciclul combustibilului, combustibilii inovatori și gestionarea deșeurilor, inclusiv separarea și transmutarea, și utilizarea mai eficientă a materialului fisil din reactorii existenți.

Sisteme nucleare avansate: ameliorarea eficienței sistemelor și combustibililor actuali și studierea sistemelor avansate de reactori pentru a evalua potențialul, rezistența la proliferare și impactul asupra durabilității pe termen lung al acestora, inclusiv activități de cercetare transversală fundamentală și esențială (precum știința materialelor) și studierea aspectelor privind ciclul combustibilului, combustibilii inovatori și gestionarea deșeurilor, inclusiv separarea și transmutarea, și utilizarea mai eficientă a materialului fisil din reactorii existenți. Activitățile menționate mai sus ar trebui direcționate către sprijinirea Inițiativei europene industriale în domeniul energiei nucleare sustenabile (ESNII), lansată în cadrul conferinței referitoare la Planul strategic european pentru tehnologiile energetice a Președinției belgiene în noiembrie 2010, inclusiv către conceperea schemelor sinoptice esențiale în domeniul cercetării ASTRID, ALLEGRO, ALFRED și MYRRHA.

Aviz juridic - Politica de confidențialitate