Parlamentin kysymys - E-4449/2006Parlamentin kysymys
E-4449/2006

Salaperäiset sääilmiöt Pohjois-Saksan taivaalla

KIRJALLINEN KYSYMYS E-4449/06
esittäjä(t): Hiltrud Breyer (Verts/ALE)
komissiolle

Tietääkö komissio, että vakavasti otettavat eri tiedotusvälineet ovat raportoineet salaperäisistä ilmiöistä Pohjois-Saksan taivaalla? Eri sääasemien tutkakuvissa on tietojen mukaan näkynyt jo heinäkuussa 2005 pilvimuodostelma, jonka pituus oli enimmillään 400 kilometriä, vaikka tuolloin ei satanut eikä taivas ollut pilvessä. Selittämätön tutkahavainto toistui maaliskuun 2006 lopulla. Meteorologit ovat siis saaneet arvoituksen ratkaistavakseen, mutta he ovat yhtä mieltä siitä, ettei ilmiölle löydy muuttolintujen tai lentokoneista peräisin olevan kerosiinin kaltaista luonnollista selitystä. Kyse ei voi myöskään olla tutkalaitteiden mittausvirheestä, koska eri laitteilla on saatu toisistaan riippumatta samoja kuvia Alankomaissa, Emdenissä ja Hannoverissa. Liittovaltion eri alueilla työskentelevät meteorologit olettavat, että ilmiöt johtuvat sotilaallisista kokeista. Esimerkiksi Saksan sääpalvelun meteorologi Jörg Asmus arvelee, että sotavoimat halusivat joko aiheuttaa säämuutoksia tai simuloida terroristi-iskua (vrt. Der Spiegel ‑lehden numero 13/2006). Saksan ilmailu‑ ja avaruusmatkailualan keskuksen fyysikot ja Saksan puolustusvoimien geologit päättelivät, että ilmakehään päästettiin säätutkan hämäämiseksi hiukkasia. Saksan ympäristöministeriökin suhtautuu asiaan vakavasti. Mitä tietoja komissiolla on Pohjois-Saksasta raportoiduista tapahtumista?

1. Miten tapahtumia arvioidaan tai miten ne selitetään?

2. Onko komissio samaa mieltä meteorologien, geologien ja fyysikoiden kanssa siitä, että selittämättömien sääilmiöiden tai tutkahavaintojen on pakko johtua sotilaallisista kokeista, koska ilmiölle ei ole muuta vakavasti otettavaa selitystä?

3. Onko komissiolla tietoja Pohjois-Saksassa suoritetuista sotilaallisista kokeista; joko terrorismin torjumista tai sääilmiöihin vaikuttamista varten?

4. Onko syytä pelätä, että näistä kokeista aiheutuu terveydellistä tai muuta vaaraa ihmisille ja luonnolle?

5. Mikä EU:n viranomainen on tai olisi vastuussa tällaisista sotilaskokeista tiedottamisesta?

6. Millaisten standardien perusteella tällaiset kokeet on hyväksytty?

EYVL C 329, 30/12/2006