Takaisin Europarl-portaaliin

Choisissez la langue de votre document :

Parlamentin jäsenten esittämät kysymykset
22. huhtikuuta 2009
E-2860/09
KIRJALLINEN KYSYMYS esittäjä(t): Hiltrud Breyer (Verts/ALE) komissiolle

 Aihe: Glyfosaatin/Roundup-tuotteiden solumyrkyllinen vaikutus
 Vastaus 

Ranskalaiset tiedemiehet ovat tehneet ensimmäistä kertaa tutkimuksen rikkakasvien torjunnassa käytettävien neljän eri Roundup-tuotteen myrkyllisyydestä ihmissoluille. Solut eristettiin napanuorasta tai solulinjoista, joita käytetään toksisuuden tutkimiseen. Roundup-yhdisteet kuuluvat eniten maailmassa käytettyihin rikkakasvien torjunta-aineisiin, myös muuntogeenisten kasvien ollessa kyseessä. RR-soija, jonka tuonti EU:hun on sallittu, sisältää jäämiä Roundup‑torjunta-aineista.

Tutkimuksissa minimiannoksina käytetty valmiste aiheutti solukuolemaa ja DNA-vaurioita ja esti soluhengitystä. Glyfosaatin hajoamistuotteet ovat sitä paitsi luultavasti vielä myrkyllisempiä.

1. Mikä on komission kanta kyseessä olevasta tutkimuksesta saatuihin huolestuttaviin tuloksiin?

2. Glyfosaatti on hyväksytty EU:ssa 30. kesäkuuta 2012 asti. Katsooko komissio, että tutkimustulokset antavat aihetta luvan tarkistamiseen tai perumiseen?

3. Tiedemiehet osoittivat myös, että tuotteiden sekoittaminen voi lisätä toksisia vaikutuksia. Mikä on komission kanta tähän? Tutkittiinko tätä asiaa, kun hyväksyntä annettiin? Katsooko komissio, että näitä vaikutuksia on tarpeen tutkia tarkemmin?

Kysymyksen alkukieli: DEEYVL C 189, 13/07/2010
Päivitetty viimeksi: 28. huhtikuuta 2009Oikeudellinen huomautus