Parlamentin kysymys - E-002933/2012Parlamentin kysymys
E-002933/2012

Vaaralliset abortit Euroopan unionissa

Kirjallisesti vastattava kysymys E-002933/2012
komissiolle
työjärjestyksen 117 artikla
Sophia in 't Veld (ALDE) , Antonyia Parvanova (ALDE) , Françoise Castex (S&D) , Véronique Mathieu (PPE) , Norbert Neuser (S&D) , Sirpa Pietikäinen (PPE) ja Jean Lambert (Verts/ALE)

Lääketieteellisessä julkaisussa The Lancet[1] hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan maailmassa tehdyistä aborteista 49 prosenttia on vaarallisia. Vaarallisesta abortista on kyse, kun sen suorittavat henkilöt, joilla ei ole tarvittavia taitoja, ja/tai se tehdään oloissa, jotka eivät täytä lääketieteellisiä vähimmäisvaatimuksia. Toisessa tutkimuksessa Maailman terveysjärjestö määrittelee vaaralliset abortit ehkäistävissä olevaksi pandemiaksi. Vuosittain maailmassa tehdään 20 miljoonaa vaarallista aborttia[2]. Euroopan unionin alueella vaarallisten aborttien määrissä on suuria eroja: niitä ei käytännössä ole lainkaan jäsenvaltioissa, joissa abortti on laillinen ja kaikille mahdollinen, kun taas Itä-Euroopan maissa aborteista 13 prosenttia on vaarallisia. Itä-Euroopassa tuhatta naista kohti tehdään 43 aborttia. Näistä 43:sta viisi on vaarallisia.

Katsooko komissio, että vaaralliset abortit ovat terveysriski? Miten komissio arvioi tätä ehkäistävissä olevaa kansanterveydellistä ongelmaa EU:n alueella ja sen naapurimaissa?

Onko seksuaali- ja lisääntymisterveys komission mielestä olennainen osa kansanterveyspolitiikkaa? Voiko komissio selventää, kattaako ehdotettu asetus Kansanterveys kasvun tukena -ohjelmasta kaudeksi 2014–2020 (COM(2011)0709) ja erityisesti sen tavoite ”lisätä entistä paremman ja turvallisemman terveydenhuollon saatavuutta” myös seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluiden saatavuuden mukaan lukien turvallisen ja laillisen abortin? Suunnitteleeko komissio täydentävänsä sellaisia kansallisia terveyspolitiikkoja, jotka eivät suojaa riittävästi vaarallisilta aborteilta[3]? Jos ei, miksi ei?

Yhtyykö komissio The Lancet -julkaisun artikkelissa esitettyyn johtopäätökseen siitä, että turvallisen ja laillisen abortin saatavuus ja seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liitettyjen tabujen poistaminen ovat keskeisiä tekijöitä aborttien kokonaismäärän vähentämisessä?

EYVL C 240 E, 21/08/2013