Întrebare parlamentară - E-004776/2014Întrebare parlamentară
E-004776/2014

Boala inflamatorie cronică a intestinului

Întrebarea cu solicitare de răspuns scris E-004776-14
adresată Comisiei
Articolul 117 din Regulamentul de procedură
Erik Bánki (PPE) , Csaba Sógor (PPE) , Petru Constantin Luhan (PPE) , Teresa Riera Madurell (S&D) , Oreste Rossi (PPE) , Carl Schlyter (Verts/ALE) , Nikos Chrysogelos (Verts/ALE) , Michèle Rivasi (Verts/ALE) , Monika Panayotova (PPE) , Kathleen Van Brempt (S&D)

Boala inflamatorie cronică a intestinului (IBD) este o maladie cronică care afectează 2,5 până la 3 milioane de persoane în Europa (5,5 până la 7 milioane în întreaga lume), tendința anticipată fiind aceea ca numărul acestora să crească. IBD poate să apară la orice vârstă, dar este diagnosticată deosebit de frecvent la copii și adulții tineri. Printre simptome se numără diareea, sângerările rectale, crampele, oboseala, pierderea de greutate și, ca o particularitate la copii, întârzieri în creștere și la instalarea pubertății. Simptomele conduc adesea la spitalizare, 85 % dintre persoanele suferind de IBD din Europa având nevoie de tratament special în spital pe durata ultimilor cinci ani. Mai mult decât atât, IBD poate provoca deteriorarea gravă a tractului digestiv, cel puțin jumătate dintre persoanele afectate necesitând intervenții chirurgicale.

În ciuda acestor fapte îngrijorătoare, nivelul de conștientizare a IBD este destul de redus printre cetățenii UE, ceea ce contribuie la izolarea socială, la un nivel redus de școlarizare și la o participare scăzută la piața muncii printre persoanele suferind de IBD.

Studiul IMPACT 2010-2011 a arătat că aproximativ 25 % dintre persoanele care suferă de IBD din Europa întâmpină o oarecare formă de discriminare. O altă constatare alarmantă a studiului se referă la nivelul de participare la piața muncii a persoanelor suferind de IBD, rezultatele indicând că boala conduce la niveluri ridicate de absenteism și că 44 % dintre respondenți și-au pierdut chiar locul de muncă sau au fost obligați să renunțe la acesta ca urmare a IBD. Pe lângă inconvenientele pe care IBD le induce celor suferinzi și familiilor lor, nivelul redus de participare la piața muncii și costul ridicat al tratamentului constituie, de asemenea, o povară economică semnificativă asupra societății europene în întregul ei. Studiul finanțat de FP7 intitulat „IBD Character” a relevat faptul că costurile agregate aferente IBD depășesc 25 miliarde de euro doar în Europa.

1. Dat fiind că modul de vindecare și cauzele IBD sunt încă necunoscute și ținând seama de faptul că costurile tratamentului constituie o povară grea pentru sistemele naționale de sănătate și conduc la pierderi semnificative de productivitate, va pleda Comisia pentru cercetare dedicată IBD în cadrul Orizont 2020 care să contribuie la soluționarea acestei provocări științifice, în special în domeniul cercetării farmaceutice, ambientale și nutriționale?

2. În termeni politici, intenționează Comisia să pună un accent mai mare asupra IBD în contextul strategiilor orientate asupra bolilor cronice, cum sunt cele identificate în cursul procesului de reflecție având ca obiect maladiile cronice?

3. În ce mod intenționează Comisia să asiste statele membre în vederea ameliorării traiului zilnic al bolnavilor de IBD, în special în ceea ce privește nediscriminarea, îmbunătățirea condițiilor de muncă, managementul stresului și accesul la școlarizarea la domiciliu?

JO C 416 din 20/11/2014