Întrebare parlamentară - E-004312/2017Întrebare parlamentară
E-004312/2017

Comisia a mandatat CER al ECHA să stabilească valori-limită de expunere profesională (LEP-uri)

Întrebarea cu solicitare de răspuns scris E-004312-17
adresată Comisiei
Articolul 130 din Regulamentul de procedură
Heinz K. Becker (PPE) , Marian Harkin (ALDE) , Sofia Ribeiro (PPE) , Claude Rolin (PPE) , Michaela Šojdrová (PPE) , Claudiu Ciprian Tănăsescu (S&D) , Ivo Vajgl (ALDE) , Renate Weber (ALDE) , Jana Žitňanská (ECR)

Într-o scrisoare recentă, Comisia a solicitat asistență din partea Comitetului pentru evaluarea riscurilor (CER) al Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA) în furnizarea de recomandări pentru stabilirea valorilor-limită de expunere profesională (LEP-uri) pentru unii agenți chimici cuprinși în revizuirile viitoare ale Directivei privind expunerea la agenți cancerigeni sau mutageni (CMD — 2004/37) și Directivei privind agenții chimici (DAC — 98/24).. Prin această cerere, Comisia a evitat Comitetul științific pentru stabilirea valorilor-limită de expunere profesională la agenți chimici (CSLEP).

1. Consideră Comisia că „diferențele semnificative” dintre CER și CSLEP care, în conformitate cu scrisoarea sa către ECHA, au ca rezultat recomandări diferite pentru aceleași substanțe, sunt soluționate în mod corespunzător prin faptul că CER a fost mandatat să propună LEP-uri pentru unii agenți chimici, în timp ce alții intră în continuare în sfera de competențe a CSLEP?

2. Cum se asigură Comisia că membrii CER, care au o experiență mai generală în comparație cu membrii CSLEP, cu experiență și cunoștințe științifice specializate în protecția lucrătorilor împotriva riscurilor chimice, au cunoștințele științifice și experiența necesare pentru a propune valori-limită în caz de expunere profesională?

3. A solicitat Comisia informații cu privire la acest aspect din partea Grupului la nivel înalt al Mecanismului de consiliere științifică, care are sarcina de a oferi recomandări pentru o mai bună interacțiune între procesele decizionale ale Comisiei și consultanța științifică independentă? Dacă nu, de ce?