Parlementaire vraag - P-3173/2009Parlementaire vraag
P-3173/2009

Nederlands schip aan de ketting in Duitsland

SCHRIFTELIJKE VRAAG P-3173/09
van Corien Wortmann-Kool (PPE-DE)
aan de Commissie

Opnieuw is een Nederlands historisch zeezeilschip op reis binnen de EU aan de ketting gelegd. Ditmaal is het de Mare Frisium uit Laag Zuthem. In Hamburg hebben de Duitse autoriteiten het schip aan de ketting gelegd omdat het niet zou voldoen aan de Duitse veiligheidseisen. De Mare Frisium beschikt over het Nederlandse SPS-veiligheidscertificaat dat is afgegeven door de Inspectie Verkeer & Waterstaat. Met dit certificaat kunnen de schepen overal in de wereld terecht, maar juist binnen de eigen Europese Unie liggen Duitsland en Denemarken dwars.

Al eerder heb ik hierover aan de Commissie vragen gesteld. Tot nu toe heeft de Commissie altijd gesteld dat het huidige kader voldoende duidelijkheid biedt en er geen behoefte is aan wetgeving. In een eerder stadium heeft de Commissie tevens aangegeven dat de drie lidstaten er zelf uit moeten komen.

Na meerdere gesprekken tussen de lidstaten is geen definitieve oplossing gevonden en worden nu weer schepen aan de ketting gelegd. De tijd is rijp voor Europese interventie. In een Europese Unie met vrij verkeer van goederen en diensten kan het niet zo zijn dat schepen (nota bene historische zeezeilschepen) in een andere Europese lidstaat aan de ketting worden gelegd.

1. Is de Commissie op de hoogte van de actie van de Duitse autoriteiten om een Nederlands historisch zeezeilschip aan de ketting te leggen?

2. Vindt de Commissie het een normale gang van zaken dat binnen de Europese Unie schepen uit de ene lidstaat in de andere lidstaat aan de ketting worden gelegd?

3. Is de Commissie bereid om met Nederland, Denemarken en Duitsland om tafel te gaan zitten om voor dit probleem een oplossing te vinden?

4. Is de Commissie nog steeds overtuigd van het feit dat er geen specifieke veiligheidswetgeving nodig is voor historische zeezeilschepen, waarmee per saldo historische zeezeilschepen worden overgelaten aan de willekeur van individuele lidstaten over welke veiligheidseisen wel of niet verplicht zijn? Wat is de Commissie bereid te doen?

PB C 189 van 13/07/2010