Parlementaire vraag - P-0185/2010Parlementaire vraag
P-0185/2010

Mijnbouw op basis van cyanide

SCHRIFTELIJKE VRAAG P-0185/10
van János Áder (PPE)
aan de Commissie

Tien jaar geleden, in januari 2000, loosde Aurul SA, een in de Noord-Roemeense stad Baia Mare gevestigd Australisch goudmijnbedrijf, cyanide in de Szamos, een zijrivier van de Tisza, die op haar beurt uitmondt in de Donau. Dit leidde tot een van de grootste ecologische rampen ooit in Europa. De giftige substantie doodde talloze organismen, met schadelijke gevolgen voor het ecosysteem, de voedselketen en het belangrijke menselijke gebruik van de rivieren.

Hoewel een paar lidstaten (Tsjechië en Hongarije) het gebruik van cyanide in de mijnbouw sindsdien hebben verboden, bestaat het risico op gelijkaardige toekomstige rampen nog altijd. Als gevolg van lacunes in de EU-wetgeving wachten in Centraal- en Oost-Europa verscheidene projecten voor mijnbouw op basis van cyanide namelijk alleen nog op een vergunning om van start te gaan. Noch het gebruik van cyanide in de mijnbouw, noch de verschillende mijnbouwprocedures waarbij gebruik wordt gemaakt van technologieën op basis van cyanide, zijn in de EU immers bij wet verboden. Mijnbouw op basis van cyanide is dan wel minder arbeidsintensief dan gewone mijnbouw, maar kan ook enorme milieuschade veroorzaken.

Daarom zou het een goed idee zijn om op EU-niveau een algemeen verbod in te voeren op mijnbouw waarbij cyanide wordt gebruikt.

Kan de Commissie meedelen op welke manier een algemeen EU-verbod op mijnbouw op basis van cyanide (dat wil zeggen alle mijnbouwtechnologieën waarbij cyanide gebruikt wordt) zo snel mogelijk in de EU-wetgeving kan worden opgenomen?

PB C 138 E van 07/05/2011