skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 
01/12/2017

Aktualno

V petek, 2. februarja ob 19. uri, vas vabimo v Filmsko gledališče Idrija, kjer si bomo skupaj ogledali zmagovalca filmske nagrade LUX Nečista kri (Sami Blood). Ogled filma je brezplačen!    
Evropski parlament (EP) v okviru dopolnjevanja svoje interaktivne baze terminov (IATE - InterActive Terminology for Europe) evropskim univerzam nudi možnost akademskega sodelovanja.
Skupina dijakov Druge gimnazije Maribor v Strasbourgu
Preko nacionalnih tekmovanj in programa Šole ambasadorke Evropskega parlamenta vsako leto veliko slovenskih dijakov dobi priložnost da se udeleži mednarodnega zasedanja Evrošole v Strasbourgu.
Udeleženci v pogovoru z evropskima poslancema Tanjo Fajon in Francem Bogovičem
Letošnjega sklopa delavnic Priložnost.EU, ki so potekale tekom jeseni, se je udeležilo več kot 250 mladih, ki so z evropskimi poslanci in svetovalci različnih zaposlitvenih organizacij in institucij odkrivali delovanje Evropskega parlamenta za mlade, zaposlitvene možnosti v institucijah EU in drugih državah Evropske unije.
V Hiši Evropske unije v Ljubljani je v petek potekalo slavnostno odprtje fotografske razstave ob 30. obletnici nagrade Saharova za svobodo misli. Dokumentarni projekt, ki ga Evropski parlament pripravlja skupaj z združenjem Magnum Photos, sta odprli evropska poslanka Tanja Fajon (S&D) in Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic Republike Slovenije. Razstava bo v Hiši Evropske unije (Dunajska 20, Ljubljana) na ogled do 22. decembra 2017.
Decembrskemu praznovanju se z dogodki v Hiši Evropske unije (Dunajska 20, Ljubljana) 16. in 17. 12. 2017 pridružuje tudi Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji.
Slavnostna otvoritev fotografske razstave »Branilci naših svoboščin – 30 let nagrade Saharova« bo v petek, 15. decembra ob 11. uri v Hiši Evropske unije na Dunajski cesti 20.
Simulacija Evropski poslanec za en dan
V nedeljo se je na Fakulteti za družbene vede zaključila tridnevna simulacija Evropskega parlamenta – "Evropski poslanec za en dan". Projekt je na enem mestu združil skoraj sto mladih iz celotne Slovenije, ki so se preizkusili v vlogi evropskih poslancev, tolmačev in prevajalcev ter pobliže spoznali delovanje Evropskega parlamenta.
Hiši EU je potekala okrogla miza o pomenu slovenskega jezika in večjezičnosti v Evropskem parlamentu, na kateri so več kot sto udeležencem spregovorili evropski poslanci dr. Milan Zver, dr. Igor Šoltes in g. Franc Bogovič ter generalna direktorja Evropskega parlamenta g. Valter Mavrič in ga. Agnieszka Walter-Drop.
  Kot vsako leto Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji tudi letos organizira simulacijo Evropskega parlamenta, na kateri se mladi iz celotne Slovenije preizkusi v vlogi evropskih poslancev in spozna delovanje Evropskega parlamenta
Okrogla miza o diskriminaciji
V okviru Filmskih dnevov LUX 2017, je potekala okrogla miza z naslovom Od nasilja do sožitja – šola kot prostor spoštovanja različnosti in integracije, kjer so sodelovali evropski poslanec Franc Bogovič, dr. Zalka Drglin, in Mari Dobnik Žerjav.
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta vas v okviru filmske nagrade Lux vabi ogled filma Nečista kri, ki je prejel nagrado Lux Evropskega parlamenta ter okroglo mizo z naslovom:
Evropska poslanka Tanja Fajon
V Ljubljani je potekalo državno tekmovanje Evrošola na katerem dijaki srednjih šol tekmujejo za udeležbo na simulaciji Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Letos je na dogodku sodelovalo več kot 350 mladih iz cele Slovenije.
Evropska poslanca Tanja Fajon in Igor Šoltes
Evropska poslanca Tanja Fajon (S&D) in Igor Šoltes (Zeleni/ESZ) sta se v okviru projekta Slomejci v Hiši EU srečala z dijaki devetih slovensko-govorečih in dvojezičnih srednih šol iz Italije in Avstrije na temo pravic manjšin in kaj lahko EU stori za manjšine.
V četrtek, 9. novembra, se začenjajo letošnji Filmski dnevi LUX, na katerih se bodo slovenskemu občinstvu v Ljubljani, Celju in Idriji predstavili trije izvrstni filmi v najožjem izboru za nagrado LUX.
Evropski poslanec Franc Bogovič in moderatorka dogodka Alenka Blazinšek Domenis
V Hiši EU se je odvila zaposlitvena informacijska delavnica Priložnost.EU, ki je osvetlila temo zaposlovanja mladih. Udeleženci so dobili konkretne informacije z naslovi in kontakti kam, kako in na koga se obrniti pri iskanju službe v EU sferi.
Te zanima, kako lahko stopiš na karierno pot v multikulturnem okolju institucije ali agencije EU? Razmišljaš o zaposlitvi v eni izmed držav članic? Bi kot državljan/-ka EU rad/-a soustvarjal/-a svojo prihodnost? Pridi na zaposlitveno delavnico Priložnost.EU v petek, 20. 10. v Hiši EU v Ljubljani!
Z leve proti desni: 
Matjež Horvat, Mozilla, Lojze Peterle, evropski poslanec, Mark Boris Adrijanič, UBER, Natalija Švab, moderatorka, Marija Kokelj, namestnica Glasnika digitalne tehnologije, Franc Bogovič, evropski poslanec
Kateri so ključni izzivi prihodnosti? Zakaj je enotni digitalni trg potreben in koga moramo postavljati v ospredje? O tem je v petek, 13. 10. tekla beseda na konferenci Enotni digitalni trg – priložnosti in izzivi, ki jo je pripravila Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji.
Konferenca Enotni digitalni trg  (Ljubljana  ).
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vas vabi na konferenco Enotni digitalni trg v EU – priložnosti in izzivi, ki bo v petek, 13. oktobra 2017 v Hiši Evropske unije, Dunajska cesta 20, Ljubljana, z začetkom ob 10. uri.
Kdo so moji evropski vrstniki? Kaj počnejo? Kako razmišljajo? Kako lahko kot mlad državljan Evropske unije soustvarjam njeno prihodnost? To je le nekaj vprašanj, ki so jih danes dijaki celjskih srednjih šol zastavili na delavnici Priložnost.EU: Razišči EU, odkrij sebe!.
 (Ljubljana 19/09/0017).
Ljubljano je obiskala delegacija evropskih poslancev Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve, ki jo je vodila evropska poslanka Romana TOMC (SDS/ELS) in v kateri so bili še Emilian PAVEL (Romunija, S&D), Kostadinka KUNEVA (Grčija, GUE/NGL) in Joëlle MELIN (Francija, ENF).
Evropski parlament, Direktorat za komuniciranje, načrtuje oddajo javnega naročila za izvajanje dogodkov. Več lahko preberete na spodnjih povezavah. Vabljeni k prijavi!
Nagrado Evropskega parlamenta Državljan Evrope za leto 2017 je danes prejel program »Starejši za starejše« v koordinaciji ZDUS. Dogodka sta se udeležila tudi predlagatelja programa za nagrado, Ivo Vajgl in Igor Šoltes ter Lojze Peterle in Franc Bogovič.
Evropski parlament je nagrado Državljan Evrope za leto 2017 podelil programu Starejši za starejše, ki poteka v koordinaciji Zveze društev upokojencev Slovenije. Slavnostna podelitev bo v petek, 30.6.2017, ob 11. uri Hiši EU na Dunajski 20 v Ljubljani. Vljudno vabljeni!
Zakaj lažne novice? Koliko so k njenemu nastanku prispevali mediji sami? Kaj lahko stori politika? Kakšna je odgovornost stroke? Ali jih je treba posebej regulirati? O tem je danes tekla beseda na okrogli mizi v Hiši EU.
V Festivalni dvorani v Ljubljani je potekal »DOGODEK EP ZA MLADE 2017: Nove ideje za prihodnost EU!« To je bil zaključni dogodek, ki je vključeval vse programe EP za mlade v letošnjem šolskem letu.
Evropski parlament bo 21. junija od 14.30 do 19.30 gostil konferenco na visoki ravni o upravljanju in obvladovanju migracij. Konferenca bo potekala na pobudo predsednika Evropskega parlamenta Antonija Tajanija in je organizirana s podporo parlamentarnih odborov. Namen konference je najti primerne rešitve za migracijske krize in uresničitev pričakovanj evropskih državljanov.
Danes se je v Hiši EU začel sklop prireditev in slovesnosti ob dnevu Evrope, ki ga praznujemo 9. maja, pod skupnim naslovom Doživi Evropo, pridi na dneve EU.
Ob dnevu Evrope, 9. maju, bo v Hiši EU pestro in zabavno. Od 5. do 6. ter 8. in 9. maja se bodo vrstili pogovori o izzivih EU, razstava, gledališke predstave, plesni večer, pokušina slaščic, knjižnica na prostem, info stojnica z nagradnimi kvizi, ustvarjalne delavnice.
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta je 24. marca, dan pred pričetkom vrha evropskih voditeljev v Rimu, organizirala razpravo na temo ‘EU 2.0 – Alternative nove Evrope’.
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji in Evropa misli – središče evropskih idej vas vabita na delavnico in okroglo mizo za mlade, ki bosta potekali v petek, 24. marca 2017, med 10.30 in 14.00, v Hiši EU na Dunajski cesti 20 v Ljubljani.    
Lamija Adži Bašar, ena od nagrajenk, ki jima je Evropski parlament decembra lani podelil nagrado Saharov za svobodo misli, je danes, 17. marca, kot gostja okrogle mize v Hiši Evropske unije spregovorila o posledicah nasilja t.i. Islamske države.
Na Fakulteti za turistične študije - Turistica je v petek, 10. marca, potekala konferenca »Transport in turizem, priložnosti in pasti«. Sodelovala sta evropska poslanca Wim van de Camp in Patricija Šulin, člana Odbora za promet in turizem.
V petek, 3. marca 2017, je predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, skupaj s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, predsednikom Vlade RS Mirom Cerarjem in evropsko komisarko za promet Violeto Bulc, uradno odprl novo Hišo EU v Ljubljani.  
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji pripravlja konferenco »Transport in turizem, priložnosti in pasti«, ki bo v petek, 10. marca 2017, s pričetkom ob 9.00 potekala na Fakulteti za turistične študije - Turistica v Portorožu (Obala 11a).
Antonio Tajani, predsednik Evropskega parlamenta
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vljudno vabi na pogovor o aktivnem državljanstvu in prihodnosti Evropske unije s predsednikom Evropskega parlamenta Antoniom Tajanijem, ki bo v petek, 3. marca 2017, ob 15. uri v Hiši Evropske unije, Dunajska cesta 20, v Ljubljani.
V petek, 17.2., smo gostili mlade na konferenci Delovna mesta prihodnosti v EU. Evropski poslanci, sogovorniki iz gospodarstva in izobraževalnega sistema so poskušali posredovati sporočilo o odgovornih kariernih odločitvah, ki bodo mladim zagotovile zaposlitve na spreminjajočem se trgu dela.
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji pripravlja konferenco »Delovna mesta prihodnosti v EU«, ki bo v petek, 17. februarja, s pričetkom ob 8.30 v Hiši Evropske unije, na Dunajski 20 v Ljubljani.
Evropski parlament načrtuje oddajo javnega naročila za storitve vzdrževanja in popravil multimedijske opreme v našem interaktivnem razstavnem prostoru "Doživi Evropo" v Hiši Evropske unije v Ljubljani.
Evropski parlament
Po volitvah predsednika, podpredsednikov in kvestorjev je Evropski parlament v četrtek potrdil še sestavo 22 stalnih odborov.
Antonio Tajani, kandidat EPP, je v zadnjem, četrtem krogu glasovanja, zbral 351 glasov poslancev in tako prehitel protikandidata Giannija Pitello S&D, ki je dobil 282 glasov, ter postal 30. predsednik Evropskega parlamenta.
Informacijska pisarna Evropskega Parlamenta v Sloveniji se je pred kratkim preselila na novo lokacijo, kjer smo pridobili tudi pomembno novost - multimedijski center Doživi Evropo, v katerem na dostopen in igriv način obiskovalcem predstavimo Evropski Parlament in Evropsko Unijo v celoti.
Do you want to experience Europe in a whole new way? This is what awaits you in EUROPA EXPERIENCE - the permanent exhibition in the European House Ljubljana.
dobitnici nagrade
Borki za pravice jazidov Nadia Murad in Lamija Aji Bašar sta dobitnici nagrade Saharova za svobodo misli 2016. Tako so 27. oktobra odločili predsednik Parlamenta Martin Schulz in vodje političnih skupin. Slavnostna podelitev nagrade bo v Strasbourgu 13. decembra.
Evropski parlament načrtuje oddajo javnega naročila za produkcijo in predvajanje serije mladinskih radijskih oddaj.
Udeleženci simulacije Evropskega parlamenta.
Včeraj se je na Fakulteti za družbene vede zaključila tridnevna simulacija Evropskega parlamenta "Evropski poslanec za en dan". Projekt je združil skoraj 60 mladih iz celotne Slovenije, ki so se preizkusili v vlogi evropskih poslancev in pobliže spoznali delovanje Evropskega parlamenta.
Udeleženci okrogle mize nagrade LUX (Ljubljana ).
V Cankarjevem domu je potekala v okviru filmskih dnevov Lux okrogla miza z naslovom "Ali smo dovolj občutljivi za stiske otrok". Na okrogli mizi so ugledni gostje spregovorili o težavah, s katerimi se zaradi nasilja in travmatičnih situacij, v katere jih potisne življenje, soočajo otroci.
Prihodnost EU.
V Informacijski pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji smo pripravili mladinski fotografski natečaj na temo prihodnosti EU. Do 23. 11. nam pošljite avtorsko fotografijo, ki predstavlja vaš pogled na prihodnost Evropske unije.
filmska nagrada LUX
Začenjajo se Filmski dnevi LUX na katerih se bodo slovenskemu občinstvu predstavili trije finalisti za nagrado LUX, ki jo že desetič podeljuje Evropski parlament. Na brezplačnih projekcijah v Novi Gorici, Krškem, Ljubljani in na Ptuju bodo na ogled filmi Bučko, Ko odprem oči in Toni Erdmann.
Evropski parlament je v ponedeljek, 24. oktobra, za generalnega direktorja Generalnega direktorata za prevajanje pri Evropskem parlamentu imenoval Slovenca Valterja Mavriča, ki bo svojo novo funkcijo nastopil 1. novembra 2016.
Evropski parlament je objavil javni razpis, katerega predmet je "pomožno osebje za javne prostore Evropskega parlamenta v Ljubljani".
.
Evropski poslanec za en dan je simulacija Evropskega parlamenta v Sloveniji. Namenjena je študentkam in študentom, ki se želijo preizkusiti v vlogi evropske poslanke ali poslanca in razpravljati o aktualnih perečih vprašanjih v EU.
.
Informacijska pisarna EP je priredila konferenco »Erasmus+: uspehi in izzivi«. Sodelovali so evropski poslanec in stalni poročevalec za program Erasmus+, dr. Milan Zver, evropski komisar Tibor Navracsics ter ministrica za izobraževanje, šolstvo in šport dr. Maja Makovec Brenčič.
VIr: Arhiv kobilarne Lipica
V Sloveniji bo med 21. in 23. septembrom 2016 na povabilo evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) na svojem prvem uradnem obisku v Sloveniji delegacija Evropskega parlamenta iz Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI).
.
Evropska poslanka Tanja Fajon in poslanec Igor Šoltes ter veleposlaniki Nemčije, Francije, Velike Britanije, Madžarske in Romunije so se ob evropskem tednu mobilnosti odpravili na kolesarjenje po Ljubljani.
.
Informacijska pisarna EP v Sloveniji bo v okviru Evropskega tedna mobilnosti organizirala kolesarsko popotovanje po Ljubljani z evropskimi poslankami in poslanci. Evropskima poslancema Tanji Fajon in Igorju Šoltesu se bo pridružila tudi delegacija veleposlanic in veleposlanikov držav EU.
Strasbourg september
Na plenarnem zasedanju v Strasbourgu bo potekala ena izmed letošnjih najbolj pomembnih razprav: o stanju Evropske unije. Kako zagotoviti, da bo EU uresničila zadane cilje? To bo rdeča nit rednega letnega govora o stanju unije, ki ga bo v EP imel predsednik Evropske komisije.