skip to content
 
 
Càmeres davant el Parlament Europeu
Càmeres davant el Parlament Europeu
 
23/07/2019

Premi de cinema LUX: descobreix les tres pel·lícules finalistes

"El Reino", de Rodrigo Sorogoyen, competeix pel guardó del Parlament amb "Cold Case Hammarskjöld” i “God Exists, Her Name Is Petrunya”

Els tres llargmetratges finalistes que competeixen pel Premi LUX d'aquest any es van anunciar el 23 de juliol a la roda de premsa Giornate degli Autori a Roma.

 

"El Reino", una producció d'Espanya i França dirigida per Rodrigo Sorogoyen

La cinta, guanyadora de set premis Goya el 2018, és la primera pel·lícula espanyola que arriba a ser finalista d'aquest guardó.

Fins on pot arribar algú per quedar-se al poder? Aquest thriller carregat d'adrenalina tracta la corrupció política. Explica la història de Manuel, un influent polític que veu com la seva vida, carregada d'èxit, s'ensorra després de destapar un cas de corrupció que afecta directament un dels seus millors amics.

Prepareu-vos per discussions amargues, persecucions de cotxes i periodistes intentant treure a la llum la veritat.

 

"Cold Case Hammarskjöld" de Mads Brügger (Dinamarca/Noruega/Suècia/Bèlgica)

Ha sentit parlar de les teories de conspiració sobre la mort de Dag Hammarskjöld? El secretari general de l'ONU suec va morir a l'estavellar-se l'avió en què viatjava per mediar en el conflicte de Katanga, al Congo, en què hi havia molts interessos econòmics en joc.

Brügger ens porta per un acomplexa investigació per desenterrar la veritat a través de pistes que porten a més misteris que revelacions. La cinta té paral·lelismes amb l'actualitat. Si bé destaca pràctiques enganyoses en la política, és alhora divertida i humana.

Es tracta de la tercera vegada que un documental està entre les finalistes del Premi LUX.

 

"God Exists, Her Name Is Petrunya", de Teona Strugar Mitevska (Macedònia del Nord/Bèlgica/Eslovènia/Croàcia/França)

La cineasta macedònia Teona Mitevska dirigeix ​​un llargmetratge que retrata els mecanismes masclistes i la inexistent separació d'Estat i Església.

Molts països de tradició ortodoxa celebren l'Epifania amb una carrera per aconseguir una creu sagrada que un sacerdot llança a un llac o riu. Un grup d'homes joves salten a l'aigua gelada per atrapar la creu, que donarà un any de sort al guanyador.

Petrunya participa en aquesta competició reservada només als homes i la guanya. La dona escandalitza la comunitat local i al capellà, que pressiona a la policia en el cas. Petrunya, que al principi no estava interessada pels drets de les dones, es nega a cedir a les pressions per tornar la creu. "Per què no tinc dret a un any de bona sort?”, es pregunta.

 

Procés de sel·lecció

Un comitè elegeix els films candidats a guanyar el Premi Lux. Aquest consta de 21 membres, nomenats per la comissió de Cultura i Educació del Parlament Europeu, de la indústria cinematogràfica europea, com ara productors, distribuidors, operadors, directors de festivals i crítics de cinema, així com un representat d'Eurimages. També en forma part un representant de la pel·lícula guanyadora en l'edició anterior i un del programa Creative Europe de la Comissió Europea, aquest en qualitat d'observador.

En primer lloc, aquest comitè de selecció escull, com també va fer en aquesta edició, les deu pel·lícules candidates a guanyar el guardó. Posteriorment, sel·lecciona les tres finalistes per les quals podran votar els diputats en un procés de votació que durarà un mes, fins el dia abans de que es doni a conèixer oficialment a la guanyadora. Serà el 27 de novembre a Estrasburg, en sessió plenària, on el president del Parlament Europeu anunciarà el llargmatratge guardonat.

Per a més informació sobre el procés de sel·lecció, clica aquí.

 

Projecció gratuïta a la Filmoteca de Catalunya el novembre

El Premi de cinema LUX del Parlament ajuda a que les pel·lícules europees es distribueixin més enllà de les seves fronteres nacionals i puguin competir millor amb el domini de les americanes. Aquests tres títols seran subtitulats a les 24 llengües oficials de la Unió Europea per a la posterior projecció a cinemes de 60 ciutats europees durant les Jornades del Premi Lux de Cinema aquesta tardor. Els dies 14, 21 i 28 de novembre de 2019, l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona cooganitzarà la projecció gratuïta de les pel·lícules a la Filmoteca de Catalunya