Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland:

wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 

Debat ´Opmars van het anti-migratiefront in Europa´ zorgt voor verhitte discussie

Daags na de oproep van het Europees Parlement om de artikel 7-procedure tegen Hongarije te starten werd er gedebatteerd over het opzwellende anti-migratiegeluid in Europa. Op 13 september gingen Europarlementariërs en experts met elkaar in gesprek over het, in de woorden van de Hongaarse premier Orbán, `anti-migratiefront´. Locatie voor dit debat was het Humanity House in Den Haag.  

 .

De avond begon met een uiteenzetting van Paul Scheffer, publicist, hoogleraar Europese studies aan de Universiteit van Tilburg en Amsterdam en voormalig correspondent in Warschau. Vervolgens was het woord aan Péter Krekó, sociaal psycholoog, politicoloog en uitvoerend directeur van Political Capital. Het debat werd op scherp gezet door de ambassadeur van Hongarije in Nederland, András Kocsis, die de positie van zijn land verdedigde.

Na de uitwisseling van visies tussen de drie heren en vragen uit de zaal droeg Tomas Vanheste, journalist/columnist voor De Correspondent, één van zijn columns uit de serie ´Europa tussen macht en verbeelding´ voor.

Vervolgens was het woord aan de dames. De Nederlandse Europarlementariërs Kati Piri (S&D, PvdA) en Judith Sargentini (de Groenen, GroenLinks) spraken over hun standpunten en werkzaamheden in het Europees Parlement op het gebied van migratie. Beiden waren net terug in Nederland na een intensieve week in Straatsburg, waar het rapport van Judith Sargentini over Hongarije werd aangenomen. Natuurlijk was er ook aandacht in het debat voor dit rapport.

Wil je het gehele debat terugluisteren? Dan kan hier.