Ga naar de inhoud

Cookiebeleid van het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland:

wij gebruiken cookies om de gebruiksvriendelijkheid van onze site te verbeteren. Wij gebruiken ze niet om persoonlijke gegevens te verzamelen, maar alleen voor statistische doeleinden (door middel van Google Analytics).

Akkoord
 
 
 

Europe Calling! - 25 jaar Verdrag van Maastricht

Voor het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland is het een aanleiding om met een aantal partners een groot aantal evenementen te organiseren tussen december 2016 en februari 2017, de maand waarin het verdrag daadwerkelijk werd ondertekend.

opening expositie Euromunt met Europarlementarier Cora van Nieuwenhuizen en Jan Binnekamp van De Nederlandse Bank
Opening expositie Euromunt met Europarlementariƫr Cora van Nieuwenhuizen en Jan Binnekamp van De Nederlandse Bank
 .

In december 2016 was het precies 25 jaar geleden dat het Verdrag van Maastricht is uitonderhandeld. In dit verdrag werd niet alleen het Europees burgerschap vormgegeven maar vooral ook de Economische en Monetaire Unie, inclusief de introductie van de Euro, die fysiek op 1 januari 2002 is ingevoerd. Voor het Informatiebureau van het Europees Parlement in Nederland aanleiding om met een aantal partners een groot aantal evenementen te organiseren tussen december 2016 en februari 2017, de maand waarin het verdrag daadwerkelijk werd ondertekend.

Begin december organiseerden we in het MECC, samen met de Provincie Limburg, de stad Maastricht en de Europese Commissie Vertegenwoordiging, een debat over de toekomst van de Europese Unie, waar onder andere Parlementsvoorzitter Martin Schulz, Commissievoorzitter Jean Claude Juncker en minister Dijsselbloem keynote speeches gaven voor een gehoor van zo´n 500 personen, waaronder parlementariërs, provinciale en lokale bestuurders, studenten en binnen- en buitenlandse gasten.

Bekijk het hier op de site van EuropeCalling

Omdat het Maastrichtverdrag het startschot gaf voor de euro, en die munt fysiek op 1 januari 2002, dus exact 15 jaar geleden, voor het eerst uit de bankautomaten kon worden gehaald, is samen met de Nederlandse Bank een tentoonstelling gemaakt over de euromunten en biljetten. Deze tentoonstelling werd eind december geopend door Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen en Jan Binnekamp, hoofd van de afdeling Chartaal beleid en strategie van de Nederlandse Bank.

In februari 2017, dus op de dag van de feitelijke ondertekening van het Maastrichtverdrag, zal deze tentoonstelling “op reis” gaan naar Europees Parlement Ambassadeur scholen, veelal VMBO- scholen die meedoen met ons educatief programma. Onderwijzers kunnen dan gebruik maken van de muntenverzameling van de twaalf Euro-landen van het eerste uur en van speciale lespakketten die door ons bureau en de Nederlandse Bank zijn ontwikkeld.

Voorts hebben we samen met het Montesquieu Instituut een enquête uitgezet aan alle EP Ambassadeurscholen binnen de hele EU waarin we van de scholieren vragen wat de EU zou moeten doen om hun toekomst te verbeteren. Europe Calling! wordt afgesloten in februari 2017 met een bijeenkomst van scholieren uit Duitsland en Nederland (waaronder veel EP Ambassadeur scholen) die de conclusies gaan aanbieden aan leden van het Europees Parlement. Dit zal gebeuren in samenwerking met de Nationale Jeugdraad tijdens het zogenaamde YO!Fest, een groot Europees cultureel evenement waarbij duizenden jongeren uit binnen- en buitenland aanwezig zijn.